Postotak novorođenčeta na umjetno hranjenje

Zdravlje

Ova web stranica je inicijativa web dizajnera, webmastera i blogera koji žele poboljšati web i pomoći svojim posjetiteljima.

Stariji preglednici stvaraju sigurnosne probleme i ometaju razvoj Interneta zbog ograničenih mogućnosti i višestrukih grešaka.

"Ne mogu ažurirati preglednik"

Ako ne možete promijeniti preglednik zbog problema s kompatibilnošću, možete instalirati drugi i ostaviti stari kako biste osigurali kompatibilnost.

Ako niste administrator ovog računala i ne možete sami instalirati novi preglednik, obratite se administratoru s tim zahtjevom.

Umjetno hranjenje novorođenčeta od A do Z

Majčino mlijeko je optimalna dijeta za mjesečnu bebu i stariju. Zajedno s ovim proizvodom, dijete može primiti najvažnije i korisne tvari, kao i početne komunikacijske vještine i, naravno, majčinsku ljubav.

Međutim, zbog određenih okolnosti neke majke ne mogu dojiti, a novorođenče se prenose na alternativnu prehranu.

Umjetno hranjenje novorođenčeta postavlja mnoge probleme novoj majci: kakvu smjesu odabrati, kako ga pripremiti i dati, koliko treba dijete jesti tijekom prvog mjeseca života.

Uzroci umjetnog hranjenja

Umjetna hranidba ne bi trebala biti upravo takva, na zahtjev majke sestrinice. Nijedna najkvalitetnija mješavina ne može prenijeti novorođenče sve potrebne tvari koje daju majčino mlijeko.

Stručnjaci su identificirali nekoliko dobrih razloga kada je prilagođena prehrana novorođenčadi nužna i čak poželjna.

 • Prekomjeran rad, nakon čega žena treba vratiti energiju i vitalnost.
 • Prijem majke jednogodišnjeg djeteta ozbiljnih lijekova, u uputama za koje je laktacija među kontraindikacijama (često nakon nekog vremena može se obnoviti).
 • Zarazne bolesti žena nespojive s dojenjem. WHO alocira samo 2 istinite indikacije kada majka ne može dojiti novorođenče: HIV i tuberkuloza u otvorenom obliku. Treba shvatiti da bolesti srca, bubrega i drugih organa nisu kategorične indikacije za ukidanje HB.
 • Majčino mlijeko potpuno je odsutno (agalaktia) ili je njezina količina nedovoljna (hipogalaktika) za puni razvoj djece. Nedostatak prirodne prehrane može se odrediti kontroliranjem vaganja novorođenčeta nakon jela. Stručnjaci tvrde da se odsutnost majčinog mlijeka nalazi samo u 1% žena koje dojiljuju zbog ozbiljne hormonske neravnoteže.
 • Dojenje je nemoguće, jer je majka dugo vremena daleko od djeteta. Međutim, ovo se stanje može smatrati dostatno opravdanom, ako samo nema mjesta za pohranu mlijeka ili ako žena nedostaje tjednima i mjesecima.

Prije svega, majčino mlijeko treba pokušati oporaviti uz pomoć narodnih lijekova i lijekova koji poboljšavaju laktaciju.

Adaptivna prehrana novorođenčadi provodi se samo ako takvi lijekovi ne donose tražene rezultate.

Pro i kontra umjetne hranidbe

Prije prelaska na umjetno hranjenje novorođenčadi, svaka majka mora znati sve prednosti i nedostatke prilagođene prehrane.

Vrlo često se novi roditelji preseljavaju u smjesu zbog nekih dalekih načela, čime se lišavaju djece važnih vitamina i minerala.

Prednosti IV su kako slijedi:

 • Novorođenče može biti hranjen od strane oca i drugih bliskih srodnika. Žena se oslobađa iz svake minute da se s djetetom, a sada je u stanju napustiti dosta dugo vremena, ne brinući se da će beba ostati gladna (bolje je, naravno, ne dugo zadržati).
 • Kod dojenja, majka ne može uvijek kontrolirati broj porcija, tako da dijete ponekad ostaje gladno ili, naprotiv, preživi, ​​a potom se regurgitiralo. Osim toga, hranjenje bočicom omogućuje vam praćenje pogoršanja zdravlja, što pokazuje smanjenje apetita (to možete vidjeti po količini preostale smjese).
 • Ako novorođenčad koja jede smjesu započinje alergijsku reakciju, majka uvijek ima određeni "osumnjičeni". U slučaju dojenja, žene će morati ozbiljno preispitati svoju prehranu i napustiti mnoge proizvode.
 • Umjetna prehrana se digesti dugo (puno dulje od majčinog mlijeka), zbog čega se broj obroka može smanjiti.

To su prednosti prilagođenog hranjenja, međutim, prema mišljenju mnogih stručnjaka, nedostaci umjetnog hranjenja su puno težim i ozbiljnijim.

 • Djeca s IW često imaju prehlade, zarazne bolesti i alergijske reakcije tijekom prvog mjeseca života i ranog djetinjstva. Liječnici objašnjavaju taj fenomen činjenicom da nema bitnih antitijela u mješavinama koje majka treba dati djetetu zajedno s mlijekom.
 • Korištenje spremnika za hranjenje zahtijeva redovito pranje, pa čak i sterilizaciju. Ako se ti uvjeti ne slijede, poremećaj crijeva ili drugi dispeptični čimbenici mogu se razviti u novorođenčadi.
 • Za IV. Dijete je prilično teško probaviti proizvod koji nije karakterističan za njegov gastrointestinalni trakt. Zbog toga umjetnici često pate od kolike, stalno plijevanje od gutanja zraka.
 • Tijekom dugih putovanja s djetetom, majke se trebaju pripremiti i donijeti sa sobom veliki broj stvari, uključujući samu suhu smjesu, čiste boca, prikladnu sterilizaciju. Mislim, morate skupiti cijelu torbu i negdje drugdje pripremati hranu.
 • Nije uvijek moguće odmah odabrati idealnu mješavinu za novorođenčad, tako da nove majke često moraju mijenjati različite vrste hrane kako bi odabrali najprikladnije za određeno dijete.
 • Prilagođena prehrana djeteta zahtijeva određenu količinu novca od majke. Balansirani i punopravni proizvod ne može biti jeftin, pogotovo jer će odraslo dijete trebati mnogo veću količinu smjese.

Dakle, još uvijek postoje prednosti iz umjetne hranidbe, međutim, ima više nedostataka takve prehrane. Zato je izuzetno nepoželjno odbiti dojenje zbog svojih vlastitih principa, mišljenja medija i želje da se osjećaju "slobodi" u prvim mjesecima života djeteta.

Što kaže Komarovsky?

Pedijatar Komarovsky, neosporan autoritet među mnogim majkama, uvjeren je da je majčino mlijeko neophodan proizvod, unatoč najnovijim znanstvenim i tehničkim dostignućima.

Majčino mlijeko sadrži takav broj bitnih sastojaka (antitijela, hormonskih tvari, probavni enzimi) da njezin sastav ne može dugo biti nadmašen. Komarovsky se ne umara da ponavlja da je u svim okolnostima majčino mlijeko poželjno za smjesu.

Umjetno hranjenje djeteta je problem koji brine mnoge mlade majke koje, zbog različitih okolnosti, ne mogu dojiti novorođenče.

Komarovsky predlaže fokusiranje na 2 glavna aksioma:

 1. Nijedna mješavina, čak ni prilagođena, ne može zamijeniti majčino mlijeko.
 2. Kravlje ili kozje mlijeko nije tako dobar proizvod za dojenčad kao uravnotežena smjesa.

Komarovsky zapaža neobičan uzorak: tijekom posljednja tri desetljeća, broj slučajeva alergije na hranu ili poremećaja crijeva u dojenčadi prvog mjeseca smanjio se mnogo puta (tisuću ili više puta), jer su majke prešle s životinjskog mlijeka u industrijske mješavine.

Komarovsky navodi podatke da bebe mlađe od jedne godine ne mogu biti hranjene kravljim ili kozjim mlijekom. Nakon 12 mjeseci i do 3 godine volumen ovog proizvoda trebao bi biti minimalan, a od predškolske dobi dijete može konzumirati takvo mlijeko u razumnim količinama.

Takva ograničenja povezana su s povećanim udjelom fosfora i kalcijevih spojeva u životinjskom mlijeku. Takav višak normi ovih minerala je pun bubrežnih bolesti i patoloških razvoja mišićno-koštanog sustava.

Koje vrste miješanja postoje?

Dakle, izmjerili ste sve prednosti i nedostatke i odlučili da dijete treba umjetno hranjenje. Važno je slijediti određena načela i uzeti u obzir određene uvjete. Među njima su:

 • izbor prilagođene prehrane;
 • način hranjenja i volumen dijela;
 • tehnika dojenja.

Da biste odabrali kvalitetne proizvode za djecu, trebate slijediti savjete iskusnog liječnika. Roditeljima se nude mješavine za potpunu hranidbu zdravih novorođenčadi, bebe s probavnim poremećajima, alergijama i preranima novorođenčadi. Razmotrite ih detaljnije.

Prilagođene mješavine

Ovi proizvodi su napravljeni od kravljeg mlijeka, ali se volumen proteina u njoj značajno smanjuje uvođenjem demineralizirane sirutke.

Sadrži prilagođene mješavine različitih bitnih sastojaka: aminokiseline, uključujući taurin (važan za organe vida i mozga), nukleotide, komplekse vitamina i minerala, lako probavljivih ugljikohidrata (saharoza, na primjer).

Za 6 mjeseci, djetetu se moraju dati proizvodi s tzv. Follow-up formulom. One se nazivaju i manje prilagođene mješavine. Oni sadrže veću količinu mliječnih bjelančevina i ugljikohidratnih komponenti kako bi se osigurala povećana energetska potreba.

Mješavina fermentiranog mlijeka

Razlikuju se od prethodnog proizvoda, ne u količini već u kvaliteti proteinskog elementa.

Mliječni protein podvrgnut je poseban enzimski učinak, što znači da se dovodi do sireva stanja. Kao rezultat, smjesa je bliska u sastavu za majčino mlijeko.

Zbog tog postupka smjesa se bolje probavlja u gastrointestinalnom traktu novorođenčeta i prilično apsorbira. Sirasti sastojci tvore optimalnu crijevnu mikroflora, sadnju korisnih bakterija u tijelo.

Takvi su proizvodi indicirani za hranjenje novorođenčadi s disbakterijem, smetenoj stolici, osjetljivosti na alergije.

Također, takvo se umjetno hranjenje propisuje slaboj i preranoj dojenčadi.

Neupotrebljive mješavine

Napravite ih od svježeg ili sušenog životinjskog mlijeka. Volumen komponenata proteina u njihovom sastavu je znatno veći nego kod ženske žele.

Budući da je glavni element takvih proizvoda kazein neprirodan novorođenčadi, mogu se razviti neki nesigurni uvjeti:

 • kršenje intestinalne mikroflore;
 • probavni poremećaji;
 • niska tjelesna težina u djeteta;
 • usporeni razvoj.

IV stručnjaci ne savjetuju davanje djeteta djetetu ispod 12 mjeseci sličan proizvod. Ne ispunjava potrebe dojenčadi i čak prijeti njegovu dobrobit. Također, stručnjaci ne dopuštaju korištenje kravljeg mlijeka ili koza za kuhanje kašu.

Pravila odabira

Ako ne možete dojiti bebu i vrijeme je za alternativni proizvod, najbolje je da se slažete o izboru smjese s specijalistom. Pediatrician, znajući karakteristike djetetovog tijela, preporučit će najbogatiju prehranu.

Da biste pronašli najbolji proizvod, morate uzeti u obzir određene nijanse i najvažnije kriterije.

 • Obavezno provjerite datum isteka mješavine. Svježe proizvode pomoći će izbjeći negativne posljedice. Zato biste trebali odabrati takve pakete, na kojima je rok trajanja nekoliko mjeseci.
 • Pratite integritet okvira. Ako je pakiranje deformirano, zgužvano, otvoreno ili ogrebeno, ovaj proizvod više nije prikladan za hranjenje novorođenčeta.
 • Kada kupujete smjesu treba voditi prema dobi djeteta. Dakle, proizvod koji preporučuje bebe sedmog mjeseca života neće raditi za novorođenče. Osim toga, idealna je opcija za mjesečno bebe hipoalergijske smjese, prilagođene probavnom traktu takvih mrvica.
 • Mješavine kvalitete su vrlo skupe. Optimalni sastav proizvoda rezultat je najozbiljnijih eksperimentalnih istraživanja cijelih znanstvenih institucija. Sirovine su također vrlo skupe, zbog čega gotova smjesa nije među dostupnim proizvodima. Mumije su prisiljene kupiti niske cijene nadomjestaka za majčino mlijeko, ali stručnjaci ne preporučuju spremanje na kupnju mješavine, jer zdravlje djeteta ovisi o pravom izboru.
 • Važno je kupiti proizvode poznatih robnih marki, a to nije priznanje oglašavanju marketingu, već uklanjanju rizika odabira malobrojnih mliječnih proizvoda. Poznati i ugledni svjetski proizvođači njeguju svoje dobro zaslužene reputacije i neće skliznuti "mačku u torbi" svojim majkama.
 • Budući da se smjesa ne čuva duže vrijeme, treba ga koristiti u naznačenim vremenskim razmacima. Otvorena ambalaža treba ostaviti na suhim i tamnim mjestima, ali ne smije se stavljati u hladnjake jer će mlijeko u prahu postati sirovo i postati neupotrebljivo.
 • Ako novorođenče pati od bilo kakvih zdravstvenih problema, mliječne formule mogu sadržavati različite dodatke. Za bebe s anemijom proizvodi specijalne proizvode utvrđene željezom. Ako se mrvica neprestano pljuje, trebate kupiti smjesu protiv refluksa.

Kada prvi put susretnete dijete s mliječnim proizvodom, morate stalno pratiti njegove reakcije i ponašanje: pogledati koliko je oprezan, pratiti boju kože, učestalost i prirodu njegovih izmeta.

Kako kuhati smjesu?

Treba razumjeti da bez obzira na to jeste li dojili ili dojili, trebate ispravno poslužiti "jelo".

Prije proizvodnje je neophodno ispitati pakiranje kako bi se razumjelo kako pripremiti kupljenu smjesu. Standardni zahtjevi za pripremu proizvoda suhog mlijeka su sljedeći:

 1. Voda za proizvodnju smjese mora biti visoka kakvoća. Idealno - posebna dječja voda, po stopi od jednog standardnog spremnika dnevno, u ovom slučaju voda će uvijek ostati u svježem stanju. Ako uzmete takvu tekućinu, ključanje nije neophodno, jer će se kvaliteta toga samo pogoršati. Ako voda iz sustava za opskrbu vodom, dobro vodu ili vodu, onda treba kuhati.
 2. Pratite dozu. Ako prekoračite količinu suhe praškaste mase, gastrointestinalni trakt novorođenčeta osvaja se mješavinom hranjivih sastojaka, a to je ispunjeno nestabilnom stolicom, stalnom regurgitacijom, alergijskim reakcijama, povraćanjem ili prebrznom težinom. Ako voda prevlada u proizvodu, dijete ne prima potrebnu količinu hranjivih tvari, zbog čega ostaje gladna, kapriciozna, nemirna i nema dobru težinu.
 3. Sljedeći korak - kuhana voda se hladi, a temperatura ne smije prelaziti 50 ° C. Viša temperatura dovodi do smrti dobrih mikroorganizama i uništavanja vitamina. Voda je izlivena u spremnik za hranjenje, zatim joj je dodana potrebna količina praha.
 4. Zatim se proizvod temeljito miješa, osiguravajući da se ne stvori grumen. Možete provjeriti ujednačenost mješavine mlijeka pregledavanjem boce na svjetlu.
 5. Ako kuhate ovu hranu po prvi put, morate znati kako se provjerava temperatura proizvoda. Trebalo bi ispustiti nekoliko kapljica mlijeka na zavojnicu. Optimalna temperatura je 36-37 ° C (tj. Osoba ne osjeća taj učinak).

U trgovinama se prodaju posebni grijači, tople vode (ili vodu iz slavine) također su pogodne za grijanje. Zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici nije preporučljivo, jer se proizvod zagrijava previše neravnomjerno, što znači da dijete može izgorjeti.

Slobodan način ili hranjenje po satu?

Stručnjaci prepoznaju dva glavna načina prehrane novorođenčeta koji je na umjetnoj hrani: način rada na sat i slobodno hranjenje.

Način sata

Umjetno hranjenje treba biti točno. Stručnjaci često savjetuju novim majkama da promatraju režim, održavajući određene intervala između hranjenja i promatranjem normi u doziranju.

Koliko puta hraniti novorođenčad mješavinom? Broj jela po mjesecu izgleda ovako:

 • Od 0 do 3 mjeseca. Kuhajte i hranite dijete svakih 3 sata, a noću pauza je 6 sati. Tijekom dana ima oko 7 hranjenja.
 • Od 3 do 6 mjeseci. Nakon 3,5 sata poslijepodne, noću se prekida oko 6 sati. To jest, tijekom dana dijete će trebati biti hranjeno 6 puta.
 • S pola godine. Do dobi od 6 mjeseci, dijete umjetnog umjetnika počinje upoznati s hranom. Otprilike iste dobi, komplementarne hrane također se primjenjuju na dojene bebe. Za stariju bebu, jedno hranjenje treba promijeniti u kašu ili povrtnu kugu. Sada je broj obroka 5 sati nakon 4 sata, noćni san je oko 8 sati.

Slobodno hranjenje

Stručnjaci ne preporučuju korištenje metode besplatnog hranjenja, što je nešto slično popularnoj tehnici dojenja "na zahtjev" djeteta.

Međutim, drugi stručnjaci sugeriraju da se djelomično slobodno hranjenje, metoda koju karakterizira određeno vrijeme hranjenja. Volumen smjese u ovom slučaju ovisi o želji djeteta, ali je unutar specifičnih granica.

Kuhajte i ulijte smjesu u posudu oko 25 mililitara više, ali hranu treba dati u točno određeno vrijeme. To će vam omogućiti da preciznije odredite optimalnu količinu obroka potrebnih od strane djeteta. Ako napusti mlijeko u bocu, ne možete prisilno hraniti.

Pravila za hranjenje umjetnog djeteta

Kako bi dijete dojilo grudima nije tako jednostavno, što možemo reći o bebi-umjetničkom. U nekim situacijama, dijete dobiva na težini loše, u drugima - govori o overfeeding. Zato majke trebaju slijediti određena pravila umjetnog hranjenja.

 1. Dijete treba držati u "stupcu" (gotovo okomito), sličan položaj optimizira proces usisavanja, a dijete ne guši.
 2. Važno je pratiti da smjesa potpuno ispunjava bradavicu, a zrak ostaje samo na dnu spremnika za punjenje. To će pomoći u izbjegavanju regurgitacije. Nakon jela, dijete se ne održava vrlo dugo s "stupom" za izlaz, kako bi "izbacili" moguće zrake.
 3. Kapice za boce trebaju se redovito mijenjati. Prvo, dijete ga može oštetiti zubnim mesom, a drugo, materijal može postati razrjeđivač, zbog čega će tekućina proći. To jest, morate promijeniti, da mrvica nije gušila.
 4. Mama hrani mjesec dana staru bebu, držeći se na rukama, starija beba može sjediti u stolici. Međutim, strogo je zabranjeno ostaviti ga na miru s bocom. Može gušiti s mješavinom ili ispustiti lonac.
 5. Tijekom prvog mjeseca spremnici za hranjenje i mlaznice sterilizirani su nakon svakog obroka. Isprva, boca se jednostavno ispere toplom vodom, a zatim cijeli uređaj treba kuhati. To se može obaviti ručno ili na posebnom uređaju - sterilizatoru. Od drugog mjeseca, posuda i bradavica se isperu i samo se ispiru kipućom vodom.

Ne treba misliti da umjetnik treba manje skrbi o svojoj majci nego prirodoslovcu. Čini se da ga otac ili drugi rođaci mogu dati bocu, a bradavica ga može utješiti. Međutim, stručnjaci preporučuju majci da osigura najbliži kontakt s djetetom, pritiskom na nju, postavljajući jedan pored drugoga.

Koliko miješa novorođenče jede?

U pojednostavljenoj shemi norme napajanja umjetnog umjetnika su kako slijedi:

 • u prvih 10 dana dnevni volumen smjese može se izračunati na temelju broja dana života djeteta pomnožen s 70 ili 80 (ovisi o tjelesnoj masi, 80 - ako je pri rođenju veća od 3200 g);
 • od 10 dana do 60 dana - dijete jede do 800 mililitara prilagođene prehrane 7 ili 8 puta;
 • od 2 do 4 mjeseca - maksimalni volumen mlijeka povećava se na 900 mililitara (ili čini šestinu težine djeteta).

Kada treba mijenjati smjesu?

Potrebno je hranjenje u skladu s karakteristikama mrvica. Međutim, nisu svi umjetni proizvodi pogodni za djecu, stoga se svaka smjesa najprije daje u malom volumenu, a ne vrlo dugoj, pažljivoj praćenju bilo kakve reakcije.

Stručnjaci savjetuju promijeniti proizvod u sljedećim situacijama:

 • dijete ne podnosi smjesu, osip, crvenilo, regurgitacija, konstipacija ili proljev;
 • beba je dostigla određene dobne granice kada je potrebno prebaciti se na manje prilagođenu smjesu (u ovom se slučaju preporuča mijenjati proizvod u kašu iste marke);
 • postoji potreba za prebacivanje na posebnu terapeutsku hranu (primjerice alergijsku reakciju), a zatim se vratiti uobičajenom proizvodu.

Potrebno je proći dosljedno, promatrajući neke nijanse. Prvo, uvesti novi proizvod, miješajući ga sa starim (dvije trećine stare smjese i jedna trećina uvedena). Zatim se počinje primjenjivati ​​proporcionalnost, do kraja tjedna dijete se potpuno prebacuje na prethodno nepoznat proizvod.

Ako majka hrani dijete s mješavinom, pedijatar joj sve može reći o umjetnom hranjenju. Savjet stručnjaka osobito je vrijedan prilikom odabira prvog proizvoda i zamjene prilagodljive snage. Iako mješavina ne može postati apsolutna kopija majčino mlijeka, ako slijedite sva osnovna pravila, beba-umjetna će nužno rasti snažna i zdrava.

Hranidbene norme dojenčadi od rođenja do jedne godine dojenja i umjetnog hranjenja

Sve mlade majke se bave istim pitanjem: je li moje bebe hranjeno. Pogotovo ako je žena prvo dijete. Naravno, na podsvjesnoj razini, svi razumijemo da instinkt samoodržanja neće dopustiti maloj da gladuje, a svaka mama želi da dijete dobro jede i razvije dobro. Za to morate znati o pravilima prehrane. Razlikuju se ovisno o vrsti hranjenja novorođenčeta - prirodnom, umjetnom ili mješovitom, dobi malog djeteta i njegovoj težini. Zatim razmotrite sve nijanse ovog važnog pitanja.

Prehrambene značajke bebe dojene

Dojenje (HB) prirodni je nastavak odnosa između majke i djeteta, što omogućuje bebinima lakše rješavanje stresnog poroaja. No, u novom svijetu, mrvice moraju naučiti sve, uključujući brojeve i jesti (za to trebate razviti refleks sisanja). Stoga ne čudi da nova majka doživljava je li puna beba.

Prvo hranjenje

"Kolostrum" ili prvi dio majčinog mlijeka pravi je rizik hranjivih tvari za bebu. Dobro zdravlje i dobro koordinirani rad imuniteta mrvica uvelike ovisi o ogromnoj količini vitamina, dobro probavljivih proteina i antioksidansa sadržanih u kolostrumu.

Prvi feedovi važni su za cijeli kasniji život malog čovjeka.

Ovo je zanimljivo. Volumen trbuha novorođenčeta je oko 12 ml.

Overeat kolostrum je nemoguć. Na prvi obrok, dijete jede oko 8 ml. S obzirom da je broj hranjenja dnevno obično oko 12 puta, općenito, novorođenče će pojesti oko 100 ml tekućine. Svakodnevno dnevna stopa povećava se za 10 grama.

Tablica nutritivnih standarda za dijete 2-4 dana života

Postoji još jedna mogućnost za izračun iznosa koji se pojede. Zahtijeva matematičko rješenje jednadžbe X x 10 = ml u jednom obroku, gdje je X dob, tj. Dani života djeteta. Na primjer, novorođenče 7. dan nakon rođenja trebalo bi pojesti oko 70 ml mlijeka u djetinjstvu.

Tablica prehrambenih standarda za dijete od 2 tjedna do godine dana

Stope hranjenja dane su u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prema kojima se, od 6 mjeseci, dijetetska prehrana uvodi komplementarna hrana (povrće, voćni purei, ne-mliječne žitarice itd.).

Stope hranjenja razvijene su uzimajući u obzir uvođenje komplementarne hrane od dobi od šest mjeseci.

Imajte na umu da su ove brojke približne, tako da nepodudarnost od plus ili minus 5-10 grama nije značajna. Ali ono što je stvarno bitno je interval između hranjenja. Isprva, ona bi trebala biti ne duže od 2 sata. Zatim se intervalima povećava, jer će dijete intenzivnije sisati, tj. Dobiti više tekućine. Poboljšanje refleksnog usisavanja dovest će do činjenice da će vrijeme hranjenja biti smanjeno.

Kako odrediti količinu mlijeka koja se mora jesti (ovisno o težini djeteta)?

Dakle, brojevi su dobri, ali mnoge mumije svakako će imati apsolutno logično pitanje: kako znate koliko je dijete jede?

Najlakši način da saznate koliko je dijete jede jest vagati dijete prije i poslije jela

Da biste to učinili, možete vagati bebu prije i nakon hranjenja. Razlika će biti željena vrijednost. Da biste izračunali dnevnu normu, morate dodati sve rezultate hranjenja 24 sata. Ova metoda je pogodna i za naturaliste i za umjetne tvari.

Koliko čuvati bebu na dojci?

U prosjeku dijete ostaje na prsima svaka 2-3 sata. A koliko treba obrok? Stručnjaci za dojenje kažu da traje oko 30-40 minuta ako dijete ranije ne otpušta dojku. Usput, hranjenje 15-20 minuta nije odstupanje od norme, ako dijete dobiva dobro i nije hirovito. No, boravak "na prsima" dulje od 40 minuta pokazuje da dijete koristi bradavicu kao bradavicu, odnosno igra se. U budućnosti to može stvoriti puno neugodnosti i za majku i za bebu pa je bolje da ne unesete ovu vrstu zabave.

Video. Dr. Komarovsky: najbolji način hranjenja za novorođenče

Nutritivne karakteristike umjetno hranjene bebe

Umjetno hranjenje (IV), za razliku od GV-a, zahtijeva preciznije izračune, jer se smjesa probavlja teže od majčinog mlijeka, tako da busting može dovesti do problema s dječjim gastrointestinalnim traktom. Ali takav zadatak je moguć za mladu mamu.

Dijeta i vrijeme hranjenja

Ovo je najvažnija komponenta pravilne njege pješaštva dojenčadi.

Za pravilan razvoj djetetove-umjetne potrebe za promatranjem prehrane

Dijete do 2 mjeseca mora jesti 8-9 puta s pauzom od 2,5-3 sata, u 2-3 mjeseca - 7-8 puta, u 4 mjeseca - 6-7 puta, u 5-6 mjeseci - 5-6 puta, i od 7 mjeseci do godine - od 4 do 6 puta dnevno. U tom slučaju, jedno hranjenje trajat će ne duže od 15 minuta, jer je pijenje iz bradavice mnogo lakše nego usisavanje dojke.

Principi prehrane u IV

U pravilu, na pakiranju se navode doza i stope proizvođača smjesa. No, prosječni, približni, ovi podaci još uvijek ne boli.

Tablica prehrambenih normi za djecu od 10 dana do godine

Koliko grama u dnevnoj i jednokratnoj dozi i kako ih izračunati?

Izračunajte količinu smjese koja može biti prema formuli: težina / broj dnevne doze ovisno o masi = dnevnu dozu smjese u ml, podijelite dnevnu dozu brojem hranjenja = pojedinačnoj dozi.

Norme za djecu različitih dobnih skupina moraju se navesti na posudama s mješavinom.

Ovo je zanimljivo. Najpopularnija izračunska formula dnevne i jednokratne doze mješavine za djecu na IV se naziva metodom Geibenera i Cherna.

Na primjer, beba teži 4,850 grama. Ima 2 mjeseca, što znači da treba konzumirati 1/6 težine dnevno. Prema tome, 4850/6, dobivamo dnevnu dozu od 808 ml. Podijelimo ovu količinu brojem hranjenja, dobivamo jednu dozu - 135 ml. Drugi primjer: novorođenče teži 4.000 grama, jedu 1/5 svoje težine, pokazalo se da je dnevna doza 800 ml, a jedna doza - 100 ml.

Metode za izračun količine smjese za djecu od 10 dana do mjesec dana

U prvom mjesecu beba se tek počinje prilagoditi novoj prehrani. Stoga je izračun količine smjese neznatno različit od gore opisanog. Postoje dva načina.

 • Koristite formulu Zaitseva. 2% tjelesne težine kod rođenja se pomnoži s dobi dana, što daje dnevnu dozu. Dobiveni rezultat podijeljen je brojem hranjenja, što je jednak volumenu jedne doze.
 • Koristite Finkelsteinovu formulu. Ako je dijete u rođenju težilo manje od 3.200 grama, onda se dob u danima pomnoži s 70, dobivena vrijednost će biti dnevna doza. Ako je težina rođenja bila veća od 3.200 grama, tada biste dobili dnevnu normu, dob u danima mora se pomnožiti sa 80.

U oba slučaja, kako bi se odredila pojedinačna doza, dnevni iznos treba podijeliti brojem hranjenja.

Koliko feeda ima 400g limenki mješavine?

Opet, ovi će izračuni biti približni, jer to sve ovisi o tome koliko vaša beba teži i koliko puta dnevno ga hranite. Osim toga, što je stariji dijete, to više jede. U prosjeku, do 2 mjeseca traje 1 banka za 5-6 dana, 5 konzervi mjesečno. U 3-4 mjeseca, jedna banka će biti dovoljna 3-4 dana, što znači da je potrebno 7,5 banaka mjesečno.

Koliko mješavine dijete treba za mješovito hranjenje?

U ovom slučaju, matematika će biti vrlo teško. Preporučujemo korištenje jedne od dvije metode uvođenja dodataka.

Kada se miješano hranjenje još smatra glavnim majčinim mlijekom.

 • Mama uvodi smjesu, počevši od minimalne količine. Na primjer, 30 ml 1-2 puta na dan. Jednom tjedno majka provodi kontrolu vaganja i, kada se regrutira na manje od 125 g / tjedan, povećava količinu dodataka dnevno za minimalnu količinu: dodaje još 1-2 hranjenja od po 30 ml. Ako se hranjenje od 30 ml nakupilo 6-7, tada započinje povećanje volumena jednokratnog hranjenja: 6 hranjenja od 30 ml + 1 hranjenja od 40 ml na sva hranjenja od 40 ml itd. Povećanje dodataka treba zaustaviti kada dijete počne dobivati ​​125g / tjedan ili više. Moguće je izvršiti još jednu dodatnu kontrolu vaganja (kontrola jedan - ne ona prije i poslije obroka, ali kontrola - dobila 125 g ili ne) kako bi se osiguralo da je takav volumen dovoljan.
 • Mama broji broj uriniranja djeteta i dodaje oko 30 ml dodatne hrane za svako nedostaje vrijeme. Na primjer, beba je napisala 8 puta dnevno. U normalu nema 2-4 puta, što znači da se minimalna količina nadomjestka može podesiti na 2 hranjenja od po 30 ml. Nakon dva do tri dana, ponovljeni su broj uriniranja. Čim se količina uriniranja podešava malo iznad minimalne stope (12-14), povećava se dodatak. Upozorenje: ova metoda zahtijeva dobivanje težine kontrole kontrole! tj nakon postavljanja potrebnog broja uriniranja potrebno je jedno ili dva mjerenja uz prekid od 7 dana kako bi se osiguralo da je dobitak težine 125 g / tjedan ili više.

3 pravila za prehranu djece na CB

Ispunjavanje ovih savjeta omogućit će vam da hranite bebu bez smanjenja laktacije.

 • Smjesa ne daje bocu, već iz žlice. To će izbjeći situaciju u kojoj će dijete biti lijeno sisati dojku, ako postoji lakša opcija - piti kroz bradavicu.
 • Dodatak treba dozirati u malim obrocima, tj. Potreban dnevni volumen podijeljen je na nekoliko puta.
 • Smjesa se mora dati strogo po satu. Za ostatak vremena, potreba za hranom da zadovolji dojku.

Kako utvrditi da dijete jeli mlijeko?

Postoji 4 glavna znaka da je dijete pun.

 • dobro spava, aktivan je u razdoblju budnosti;
 • beba ima stabilnu stolicu koja nije popraćena nadimanjem ili tantrumima;
 • mrvica održava interval između jela, noću dva puta veća;
 • tjedno dijete dobiva težinu od 150-200 g.

Ako je dijete željno mjesto na bocu ili prsima, tada ili više gladuje ovaj put više ili ne pojede

Za bebe od 1-2 mjeseca postoji stari "baka" način određivanja sitosti: pelena se uklanja iz malog djeteta, a pelene se broje, što onečišćuje dnevno.

 • 12 i više - norma.
 • 8 - dijete nije potpuno hranjeno, morate povećati broj hranjenja ili količinu smjese;
 • manje od 7 - dijete je vrlo neiskusan.

Power mode beba noću

Do 6 mjeseci djeca mogu jesti noću i danu u redovitim razmacima. U ovom slučaju, vrsta hrane nije važna.

Spavanje i hrana su najvažniji čimbenici za rast djeteta

Ovo je zanimljivo. Neki pedijatri inzistiraju da se od dobi od 3 mjeseca bebu treba postupno podučavati kako bi se započelo dnevno, a za to pomaknuti interval noćnih hranjenja za 20-30 minuta.

Polugodišnje bebe obično se probude jesti u drugoj polovici noći. Međutim, ovaj način može biti povrijeđen ako dijete

Ovo je zanimljivo. Ako je dijete na IV, onda je smjesa bolje kuhati u večernjim satima, a noću samo za grijanje. To će uštedjeti vrijeme i također izbjeći kršenja doziranja koje bi spavaća mama mogla probuditi.

Nutricionistički standard novorođenčadi važan je čimbenik, čiju teoriju moraju pažljivo proučavati mladi roditelji. U ovom slučaju, u praksi se mogu izbjeći mnoge pogreške. Dijete će biti puna i zadovoljna, neće jesti, a mama i tata moći će prilagoditi san i budnost cijele obitelji.

Hranjenje djeteta do 1 godine po mjesecu: tablice s djetetovim nutritivnim normama u dojkama i umjetnom hranom

Potpuno uravnotežena prehrana preduvjet je za normalan razvoj svih organa i sustava djeteta. Važno je da djeca dnevno primaju određenu količinu makronutrijenata (proteina, masti, ugljikohidrata), minerala i vitamina. Zbog toga će oni postati zdravi, veseli i brzi. Kako pravilno organizirati hranjenje djece do godinu dana? Shvatit ćemo ovo pitanje, koje interesira sve svjesne roditelje.

Vrste hrane za djecu do jedne godine

Postoje tri vrste hrane za djecu do godinu dana: prirodno, umjetno i mješovito. Svaki od njih ima svoju prehranu. Razmotrite značajke različitih vrsta izbornika novorođenčadi. Opće sheme su dane za zdrave bebe. U slučaju kršenja norme prehrane utječe liječnik.

dojenje

Dojenje od 0 do 6 mjeseci dobiva samo majčino mlijeko. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u toj se dobi postupno uvodi čvrsta hrana (komplementarna hrana). Udio majčinog mlijeka u dnevnoj količini hrane je smanjen, ali ostaje visok. Poznati dječji liječnik E.O. Komarovsky insistira da je uvođenje komplementarne hrane u ranijem razdoblju neprimjereno.

Kod dojenja, većina stručnjaka preporučuje besplatnu dojenčad, tj. Na njegov zahtjev. Ovaj pristup vam omogućuje održavanje laktacije na potrebnoj razini. Nakon 2-3 mjeseca, čak iu slučaju slobodnog hranjenja, uspostavlja se fleksibilan raspored hranjenja novorođenčeta: jela se javljaju u intervalima od 2-2.5 sati.

Umjetno hranjenje


Uz umjetno hranjenje, dijete dobiva prilagođenu mliječnu formulu. Majčino mlijeko može biti prisutno u svom izborniku, ali u maloj količini - do 20% ukupne količine hrane.

Umjetno hranjenje zahtjeva pridržavanje jasnog rasporeda hrane s određenim intervalima između obroka. EO Komarovsky podsjeća da im treba držati, jer se smjesa sporije probavlja od majčinog mlijeka.

Mješovita hranjenja

Udio majčinog mlijeka u mješovitoj prehrani - više od 20% dnevne prehrane. Način prehrane s ovom vrstom hrane ovisi o razini laktacije u majci. Ako je osnova prehrane majčino mlijeko, raspored je blizu slobodnog. U slučaju prevlake mješavine se hranjenje događa na sat.

Kako izračunati volumen potrebne količine hrane?

Prvih 7-10 dana

Izračun dnevnog volumena mješavine ili majčinog mlijeka za djecu u prvih 7-10 dana života provodi se na jedan od dva načina:

 1. Zaitseva formula. Potrebno je umnožiti tjelesnu težinu djeteta pri rođenju za broj dana njegova života i pronaći iz tog broja 2%. Rezultat je potrebna količina hrane dnevno.
 2. Finkelsteinova formula. Kako bi se utvrdilo dnevnu količinu mlijeka ili mješavine za dijete mase manje od 3,2 kg, dob u danima treba pomnožiti s 70. Ako je težina mrvica manja od 3,2 kg, trebate pronaći proizvod od broja njegovih života i 80 godina.

Bez obzira na formulu koja se koristi, potrebni dnevni volumen podijeljen je brojem hranjenja. Tako možete saznati količinu mlijeka ili mješavine koja je dovoljna za jedan obrok.

Starije od 7-10 dana

Za izračunavanje količine prehrane novorođenčadi starijih od 7-10 dana do 12 mjeseci, primjenjuje se metoda Heybenera i Cherna ili volumetrijske. Način Geibener i Cherni omogućuje vam da pronađete potrebnu ukupnu količinu tekućine dnevno, uključujući smjesu, mlijeko, vodu, sok, čaj i tako dalje. To uzima u obzir težinu djeteta i njegove dobi. Glavne preporuke prikazane su u tablici.

Planirano hranjenje novorođenčeta na umjetno hranjenje

(glasova: 2, prosjek: 5.00 od 5)

Način prehrane novorođenčeta na umjetno hranjenje

Svaka mama zna da je najbolji način davanja novorođenčeta svim potrebnim i vitalnim hranjivim tvarima, vitaminima i elementima u tragovima prenijeti ga prvih šest mjeseci svog života. No ponekad dojenje beba je nemoguće iz raznih razloga. A onda dijete mora biti preneseno na umjetno hranjenje s posebnim smjesama.

Analizirat ćemo što su mješavine i kako se međusobno razlikuju, utvrditi ispravnu metodu hranjenja za novorođenče s umjetnom hranom i pravilima hranjenja.

Zašto dojenje nije dostupno?

Za početak, razmotrimo razloge zašto novorođeno dijete mora biti potpuno ili djelomično preneseno na umjetno hranjenje.

 • Teški rad, uz komplikacije, nakon čega majka treba dugo razdoblje da se oporavi snagu.
 • Mama mora uzimati lijekove kako bi obnovila svoje zdravlje ili zadržala normalno.
 • Neke zarazne bolesti majke.
 • Nedostatak proizvodnje majčinog mlijeka ili njegovo potpuno odsutnosti. U tom slučaju najprije morate pokušati vratiti laktaciju, pribjegavajući preporukama liječnika. Ako to ne uspije, prebacite bebu u mješavinu hrane.
 • Dugo odsutnost mame, kada nema mogućnosti hranjenja, izrazio je majčino mlijeko.

Napominjemo da je umjetna hranjenja novorođenčadi neophodna mjera. Mame se ne mogu pribjeći samo zbog vlastite praktičnosti ili zbog straha od gubitka vizualnog žalbe. Ti lažni motivi za neodgoj mogu vrlo negativno utjecati na bebu.

do sadržaja ↑ Vrste smjesa za umjetno hranjenje novorođenčadi

Da biste odabrali pravu smjesu, trebate se usredotočiti na starost bebe, svojstva njegova tijela, prisutnost alergijskih reakcija.

Formula za umjetno hranjenje podijeljena je njihovim sastavom i konzistentnošću.

U sastavu, oni mogu biti:

 • vrlo prilagođena - slična u sastavu kao i majčinom mlijeku. To se postiže upotrebom posebne sirutke.
 • smjese s manje prilagodbe. Napravljene su na osnovi kazeina mliječne bjelančevine. Ovo je najčešći tip dječje hrane.
 • naknadne mješavine koje se koriste za hranjenje beba starijih od 6 mjeseci.
 • hypoallergenic. Takva prehrana je neophodna za bebe koje imaju izražene alergijske reakcije, a jednostavno zamjena jedne smjese s drugom ne dovodi do rezultata.
 • specijalizirani. Koriste se samo onako kako ih propisuje liječnik i sadrže aditive iz različitih korisnih vitamina ili elemenata u tragovima potrebnih za puni razvoj djeteta i rješavanje određenog problema.
 • kiselo mlijeko. Takve smjese se koriste za probleme kod djeteta s gastrointestinalnim traktom, ali ne mogu služiti kao stalni izvor prehrane, samo kao pomoćnu mjeru.

Prema njihovoj konzistenciji, dojenčeta se dijeli na suhu, tekuću i tekuću koncentriranu.

Stopa hranjenja novorođenčeta na umjetno hranjenje nešto je drugačija od normi dojenja. To je zbog razlika u sastavu i različitim razinama prehrane.

Općenito, standardna formula za hranjenje smjesa za zdravu djecu su:

 • Od 1 do 10 rođendana - dnevna stopa upotrijebljene mješavine izračunava se formulom: 70-80 ml pomnoženo s brojem dana u kojem je dijete živjelo;
 • od 10 dana do 2 mjeseca - dnevna stopa iznosi 1/5 težine djeteta;
 • 2-4 mjeseca - dnevna stopa je 1/6 težine djeteta;
 • 4-6 mjeseci - 1/7 težine djeteta;
 • od 6 mjeseci do godine - dnevna stopa je 1/9 od težine.

Još jednom ćemo napraviti rezervaciju, to su standardne norme za zdravu djecu. Ako postoje odstupanja u zdravlju ili razvoju djeteta, tada za posebne preporuke o prehrani trebate se posavjetovati s pedijatrom.

Također, mumije, čije su bebe na umjetnom hranjenju, zainteresirane su za raspored prehrane novorođenčadi.

Zapravo, nije osobito drukčiji od rasporeda dojenja.

Djeca do šest mjeseci preporuča se konzumirati 6-7 puta tijekom dana s intervalom od oko 3 sata. Trebalo bi biti i hranjenje jedne noći, koja će se na kraju s vremenom onesvijestiti.

Mnoge mame više vole hraniti svoje dijete na zahtjev. Ako u slučaju dojenja, to može imati određeno značenje, a onda kada se umjetno hranjenje takve prakse bolje ne uključiti. Formule dojenčadi su hranjivije od majčino mlijeka, zbog njihovog većeg sadržaja bjelančevina, stoga je potrebno više vremena za njihovo probavljanje. A ako se dijete često hrani, onda se može pojaviti prekomjerna težina i razviti pretilost.

Optimalni interval između hranjenja novorođenčeta trebao bi biti 3 - 3,5 sata. Ovaj put obično je dovoljno da trbuh potpuno probavlja smjesu, a dijete je spremno za sljedeći obrok.

na sadržaj ↑ Pravilna priprema formule za hranjenje novorođenčadi

Pogledajmo sada kako pravilno pripremiti formulu za prehranu novorođenčadi.

Ako želite miješati suhu smjesu, može se razrijediti izravno u boci u omjeru s vodom i količinom naznačenom na pakovanju. Obavezno se pridržavajte propisane doze. Ako stavite manju količinu smjese, onda dijete ne smije jesti. Ako, naprotiv, pomak, tada povećana količina hranjivih tvari i elemenata u tragovima mogu imati loš učinak na proces digestiranja hrane, što će dovesti do želučanog kolike.

Prije uzgoja mješavine bočica, bradavica i kapa moraju se sterilizirati. Za razrjeđivanje smjese potrebno je koristiti kuhanu vodu, ako je iz slavine ili posebne dječje vode. Njegova temperatura pri razrjeđenju mora biti 60-70 stupnjeva, zatim se smjesa ohladi na 36-37 stupnjeva. Prije nego što ga dajte svom djetetu, kapnite malo mješavine na zglob kako biste bili sigurni da je na prihvatljivoj temperaturi.

Što se tiče tekućih prehrambenih mješavina, jednostavno ih se prelije u bocu, zagrijava do željene temperature i dade bebi. Koncentrirana tekuća smjesa se razrijedi vodom do željene konzistencije. Glavna stvar je zadržati bocu kada hranite novorođenče tako da ne pokupi zrak.

Posebne preporuke

Da bi vaša beba bila puna i zadovoljna, morate se pridržavati još nekoliko preporuka koje treba slijediti kada se radi o umjetnoj hrani:

Zdravlje vama i vašoj djeci!

»Novorođenče

Umjetno hranjenje novorođenčadi

Za hranjenje djeteta od prvog dana života s majčinskim mlijekom idealna je opcija i za majku i za bebu. Pa, ako se doista dogodilo da je tvoja mrvica na umjetnom hranjenju. potrebno je ozbiljno shvatiti pitanje usklađenosti s propisima za umjetno hranjenje novorođenčadi.

Indikacije za umjetno hranjenje novorođenčadi

Postoje okolnosti u kojima je hranjenje novorođenčadi s majčinim mlijekom nemoguće bilo djelomično ili potpuno. Tada se dijete nadopunjuje ili čak prenosi na umjetno hranjenje. To se događa u slučajevima kada, na primjer, majka ima tešku trudnoću i porođaj, zahtijevajući oporavak i lijekove; hipogalaktika (nedovoljno stvaranje mlijeka, što potvrđuje kontrolna vaganja djeteta). Ili majka je prisiljena raditi, a izraženo i zamrznuto mlijeko nije dovoljno.

Prije punog prijenosa bebe na umjetno hranjenje, morate pažljivo vagati pro i kontra. Obavezno se posavjetujte sa svojim pedijatrom, neonatologom, stručnjakom za dojenje. Čak i vrlo malo majčino mlijeko će imati koristi od bebe.

Kako odabrati formulu za umjetno hranjenje novorođenčadi

Prije kupnje bilo koje formule za umjetno hranjenje na prvom mjestu, obratite pozornost na datum proizvodnje. Što je bolje odabrati smjesu za umjetno hranjenje - pedijatar će vas potaknuti sa svim značajkama razvoja djeteta, uključujući pokazatelje njegove tjelesne težine. Ako se beba uklapa u smjesu, to će ga jesti s užitkom, ali ako ne - odmakni, ispljune i pljuvaju, plaču - to znači da se mješavina mora mijenjati. Opet, nakon savjetovanja s pedijatrom.

Međutim, čak i ako dijete dobro jede formulu za umjetno hranjenje, u takvim situacijama treba mijenjati formulu za umjetno hranjenje:

 • alergijska reakcija na formulu za umjetno hranjenje
 • dijete je odraslo (svaka formula za umjetno hranjenje namijenjena je određenoj dobi)
 • u slučaju bolesti, kada se posebna terapijska smjesa za umjetno hranjenje uvodi u dječju prehranu (isključivo od liječnika)
 • nakon oporavka i tijeka medicinskih smjesa, beba se ponovno prenosi na svoju uobičajenu formulaciju za umjetno hranjenje.

Koliko treba mješavina kad se umjetno hrani novorođenčad?

Dijeta kod hranjenja novorođenčadi s formulom za umjetno hranjenje ostaje slobodna, kao u dojenju. I količina formule za dojenje u velikoj mjeri ovisi o tjelesnoj težini djeteta, o tome kako brzo raste, o metabolizmu i naravno o apetitu. Treba imati na umu da količina hrane koja se koristi za hranjenje nije uvijek ista tijekom dana: ponekad je više, ponekad je manja od stope preporučene od strane liječnika (dijete ne može biti gladan, umoran, nema dovoljno sna i stoga ne želi jesti ).

Približni dnevni unos formule za umjetno hranjenje za dijete mlađe od 12 mjeseci (ako tjelesna težina djeteta odgovara prosječnoj dobi)

Dnevni volumen formule za umjetno hranjenje, ml.

Pravila mješovitog hranjenja novorođenčeta

 • Uzroci mješovitog hranjenja beba
 • Mješovita novorođenčeta: osnovna pravila
 • Kako izračunati dnevnu potrebu bebe u glavnim sastojcima

Hranjenje novorođenče mješovito je hranjenje, u kojem beba dobiva i majčino mlijeko i umjetnu formulu. Vrlo je važno promatrati potrebne razmjere. Volumen majčinog mlijeka trebao bi biti najmanje 1/5 dnevne količine hrane koju dijete konzumira.

Umjetne smjese treba dati samo onima koje propisuje liječnik. Istodobno treba ispitati novorođenče i proučavati obilježja njegova tijela. Da biste dijete davali mješoviti obrok, nemoguće je bez stručnog savjetovanja.

Najčešće, liječnici preporučuju prilagođene mliječne formule. Oni mogu hraniti novorođenčad i kao dodatak, te uz umjetno hranjenje.

Uzroci mješovitog hranjenja beba

 1. Hipogalaktika je dramatičan nedostatak mlijeka u majci za njegu. Takvo smanjenje funkcija mliječnih žlijezda u 5-10% žena. Razlog tomu je teška kasna toksikoza, krvarenje u kasnoj trudnoći, postpartum trauma ili nemarni poremećaj, tijekom kojih se opasne infekcije mogu uvesti u majčino tijelo.
 2. Društveni uvjeti - kada mlada majka jednostavno ne može ostati s bebom 24 sata. To je zbog mnogih čimbenika: proučavanje, rad, ili jednostavno biti samohrana majka i prisiljena raditi na štetu djeteta.
 3. Teške bolesti majke - koje zahtijevaju hitnu hospitalizaciju i dugo ostaju na liječenju. To mogu biti kardiovaskularne bolesti, bolesti unutarnjih organa i dišnih sustava.
 4. Prisutnost majki sestrinskog djeteta u defektnom majčinom mlijeku. Kemijski sastav mlijeka ne zadovoljava zahtijevane standarde. Previše je tekućina i mršav. U tom slučaju, pedijatar prenosi novorođenče u mješovito hranjenje kako bi osigurao rastući dio djeteta sa svim mikroelementima i vitaminima koje mu je potrebno. Ako to nije učinjeno na vrijeme i beba je dojena, doživjet će sljedeće bolesti: slabu prehranu i anemiju.

Natrag na sadržaj

Mješovita novorođenčeta: osnovna pravila

Potrebno je početi hraniti majčinim mlijekom.

To je zbog činjenice da je hranjivije i najviše zadovoljava potrebu bebe za hranom. Osim toga, na početku prehrane, novorođenče ima aktivan apetit i sretan je da sisati majčinu dojku. Ako mu odmah nudite umjetnu mješavinu boca, tada, budući da je imao dovoljno, ne želi sisati majčino mlijeko, jer je puno teže učiniti. Kao rezultat toga, mlijeko se lako može izgoriti ako nije pravilno dekantirano. Dojenje novorođenčad je neophodno dok se ne potpuno prazni, a zatim nastavite s dodatnom hranjenjem dojenčadi umjetnom mješavinom.

U slučaju da postoje socijalni problemi ili je majka prisiljena liječiti, djetetu se može ponuditi umjetna prehrana dvaput dnevno, ali ne i više, a zatim se nadopunjuje izraženim majčinim mlijekom ili mlijekom iz dječje kuhinje.

Bolje je hraniti dijete iz žlice (ako volumen mješavine nije prevelik), jer unos mješavine iz boce olakšava, s jedne strane, hraniti novorođenčad, ali s druge strane, može u potpunosti atrofirati instinkt za sisanje majčinske dojke. Ako je volumen dodataka prevelik, tada ne možete bez boce. Pokušajte dobiti elastičnu bradavicu s malom rupom tako da ga dijete ne može razlikovati od majčine dojke i također je jeli smjesu koja mu se nudi apetitom.

Što se tiče hranidbenog režima, ovdje, također, sve je vrlo individualno. Ovisno o tome koliko dobro vaše novorođeno dijete dobiva na težini, količina prehrane može se povećati ili smanjivati. Bolje je to naučiti nakon savjetovanja s stručnjakom koji će ispravno dodijeliti količine hrane za bebu, kao i napisati detaljan raspored u kojem načinu ćete hraniti. Strogo se pridržavajte preporuka liječnika ako kaže kako bi se ta dva tipa hrane trebala smanjiti i koja bi se trebala povećati. Konačno, zdravlje novorođenčeta ovisi o tome.

Nemojte zaboraviti sterilizirati sve dječje pomagala za hranjenje. Bradavice i boce trebaju se čuvati u savršenoj čistoći tako da infekcija ili bakterije ne mogu ući u tijelo djeteta.

Temperatura gotove smjese ne bi trebala prelaziti 37-38 stupnjeva. Da biste to učinili, prije nego ponudite bebu hranu, pokušajte ga na zglobu.

Kada se mješovito hranjenje hrani u djetetovoj prehrani 2-3 tjedna prije nego s prirodnom hranom.

Natrag na sadržaj

Kako izračunati dnevnu potrebu bebe u glavnim sastojcima

Da biste izračunali potrebe vaše bebe u sastojcima hrane, morate razmotriti njegovu dob i težinu. Također je važno znati točno kakav je hranjenje blizu prehrane, prirodne ili umjetne.

Od velike važnosti i vrste mješavine. Ovisno o preporuci liječnika, oni mogu propisati i prilagođenu i neprilagođenu smjesu.

Mješovita hranjenja novorođenčadi i točan izračun sastojaka prehrane - ključ zdravlja vašeg djeteta.

Detaljniji izračun potreban je za provjeru kod liječnika.

Umjetno hranjenje novorođenčeta

26. srpnja 2014 Pregleda: 6,007

Ne postoji ništa bolje za novorođenče nego majčino mlijeko. Uostalom, s njim dijete dobiva ne samo hranjive tvari, nego i majčinsko imunitet. Ali, na žalost, često se događa da ga majka iz nekog razloga ne može dati. Komplikacije nakon porođaja, koje zahtijevaju liječenje lijekovima koji su opasni za dijete, smanjuju laktaciju kao rezultat postpartumne depresije. hipogalaktika (nedovoljna proizvodnja mlijeka) i drugi čimbenici mogu uzrokovati nemogućnost dojenja. Mnoge majke, suočene s takvim problemom, psihološki su suočene s njom. Ali nemojte toliko očajavati. Danas postoji takva raznolikost dječje hrane koju svaka majka može odabrati najprikladniju za bebu u svim njegovim parametrima. Dakle, umjetno hranjenje je tema ovog članka.

Kako se prebaciti na umjetno hranjenje?

Najprije shvatimo kako krenuti na mješavinu. Ako je dijete počelo hraniti umjetnu mješavinu odmah nakon rođenja, brzo se navikne na to. Čak iu bolnici, neonatolog ili savjetnik za dojenje za novorođenče odabrat će smjesu koja je najprikladnija za dijete. Situacija je složenija ako je od prvih dana nakon rođenja majka hranila djetetu majčinskim mlijekom, no tako se dogodilo da ju je morala prenijeti na umjetno hranjenje. Teže je jer se mnoga djeca koja su se prebacila na mješavinu započele neke probleme - odbijanje hrane, alergijske manifestacije. zatvor. Usput, konstipacija sa umjetnim hranjenjem česta je "nuspojava" prijelaza na umjetnu prehranu. Stoga je važno da majka ne samo da pokupi smjesu za bebu, već i da zna kako hraniti dijete s njom.

Pravila za umjetno hranjenje

Dobro je ako prijelaz na umjetno hranjenje djeteta bude postupno, tj. tijekom razdoblja od dva tjedna ili više. Isprva će biti moguće dati jedan dio mješavine dnevno, a zatim, nakon nekoliko dana, dva svaki, i tako dalje. Tako će bebu lakše naviknuti na novu hranu. Događa se da dijete odbije bocu. U takvim će se slučajevima postupno prilagoditi i postupni prijelaz. Ali ako odmah trebate odvući iz prsa, ništa se ne može učiniti - morat ćete napraviti oštar prijelaz na umjetno hranjenje. A to je teže, jer se dijete ne može odmah prilagoditi inovacijama. Što bi trebala učiniti mama u ovom slučaju?

 • • Izaberite najprikladniju smjesu (s liječnikom).
  • Obraditi je prema uputama. Ne stavljajte prašak više ili manje nego što je naznačeno na pakiranju.
  • Zagrijati vodu za smjesu na istu temperaturu kao i majčino mlijeko.
  • Dajte bebu na zahtjev.
  • Za kratkotrajnu zatvor, dati dill vodu za bebu. S dugogodišnjim - kontaktirajte svog pedijatra.
  • Ako ste alergični na smjesu, odmah promijenite.
  • Ako se primijetite bilo kakve nuspojave, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Važno je napomenuti da kako se prevesti u umjetno hranjenje djeteta, bolje je saznati u dogovoru s pedijatrom ili stručnjakom za dojenje. Prilikom odabira hrane za dijete, treba voditi ne samo poznavanjem pravilnog sastava proizvoda ili njegovog proizvođača, već i individualnih karakteristika djeteta. Stoga je liječnik koji bolje zna ove osobine od majke, bit će lakše odabrati mrvice najprikladnija smjesa.

Kako odabrati smjesu?

Većina mješavina na današnjem tržištu dječjih jela izrađuju se od kravljeg mlijeka. Tretira se na poseban način kako bi se smanjio rizik od alergijskih reakcija kod djeteta. Sastav mješavina za novorođenčad je prilagođen, što ga čini sličnim majčinom mlijeku. Sada mješovito ili umjetno hranjenje dojenčadi do godine s mješavinama je moguće zbog svoje raznolikosti u sastavu. Postoje dvije glavne vrste mješavina:

 • -maksimalno prilagođen sadržaju lako probavljivog proteina sirutke, koji su pogodni za djecu od rođenja,
  -djelomično prilagođen, sa sadržajem kazeina (složenog mliječnog proteina) namijenjen djeci do 6 mjeseci.

I dalje možete razlikovati smjesu brojevima na pakiranju. Slika "1" znači da je smjesa prilagođena maksimalnom, a može se dati djetetu od rođenja. Broj "2" označava da je ova smjesa za djecu od šest mjeseci.

Da biste pronašli savršenu kombinaciju za bebu, možda ćete je morati promijeniti više od jednom. Ali to neće biti beskonačno, kao što se može prvo činiti. Nakon što se tri mjeseca probave u djece sve bolje, oni su dobro probavljena hrana. Međutim, ponekad problemi kao što su zatvor u novorođenčadi ostati dugo vremena. Evo, majka će morati pomoći djetetu da se nosi s njom.

Koliko treba dati mješavinu novorođenčadi?

Ono što je najvažnije, morate zapamtiti da se hranjenje novorođenčeta iz dojke ne mijenja u vrijeme hranjenja. To znači da se umjetne tvari moraju hraniti i na zahtjev. Sada o količini pripremljene mješavine za hranjenje. Na svakom pakiranju s dječjom hranom postoji uputa za hranjenje. Međutim, za bilo kakvu naznaku, liječnik može propisati vlastitu dozu.

U svakom slučaju, svaka mama treba znati da novorođenče, od rođenja do 10 dana, obično jede količinu mlijeka na dan jednako 70 ml × broj dana života. Od 10 dana do 2 mjeseca - 1/5 tjelesne težine, od 2 do 4 mjeseca - 1/6, od 4 do 6 mjeseci - 1/6, od 6 mjeseci do godine - 1/8. Ako, na primjer, beba ima 3 mjeseca stare i težine 6000 g, to znači da će njegova dnevna prehrambena stopa biti 1/6 tjelesne težine, tj. 1000 ml. Budući da mama svaki mjesec posjećuje pedijatra i zna težinu djeteta, lako će joj izračunati doze prehrane.

Ako strogo slijedite upute i recepte liječnika, tada hranjenje smjese zapravo se ne čini tako problematičnim zadatkom. I majka ne bi trebala očajavati da joj ne može dati mlijeko. Uostalom, dijete zapravo ne razumije što jede, glavna stvar za njega je da je njegova majka u blizini.

Izvori: Nema komentara!

 • Broj
 • raspored
 • Proces kuhanja
 • Postupak hranjenja
 • pravila

Ako se dogodilo da beba postane umjetni umjetnik i bilo je lišeno majčino mlijeko iz nekog razloga, roditelji bi trebali preuzeti tu odgovornost sa svijom odgovornošću. Prvo, morate se upoznati s približnom dnevnom količinom hrane potrebne za djecu različitih dobnih skupina. Drugo, morat ćete se usredotočiti na određeni raspored unosa hrane po satu. Treće, postoje pravila o tome kako hraniti novorođenče s mješavinom: moraju se slijediti i moraju se pokušati ne odstupiti od njih.

Sve to će pomoći bebi da se brzo prilagodi novom svijetu, razvijati se normalno i rasti energično i zdravo.

Broj

Ako se ispostavilo da se novorođenčad treba hraniti mješavinom, prvo morate to ispravno podići. Suvremeno tržište dječjih jela nudi široku paletu mogućnosti: visoko ili djelomično prilagođen, mliječni i ne-mliječni, bez refluksa i glutena, tekućina i suha. Nakon pregleda ocjene i pregleda (recenzije, vrste i ocjene najboljih mikseva za novorođenče naći ćete u našem članku), nakon savjetovanja s pedijatrom, roditelji odabiru jednu od najoptimalnijih opcija.

Jednom kada se dobije željeni prašak (ili emulzija), jedan od glavnih zadataka je ne nadvladati dijete, ili obratno - ne ostaviti ga gladnima. I ovdje je tablica "Dnevne stope mješavine" velika pomoć.

Budući da tablica sadrži nekoliko parametara, svaki od njih detaljnije razmatramo.

Unatoč činjenici da je naš zadatak hraniti novorođenče s mješavinom (koja, po definiciji, treba biti od 0 do 1 mjesec), tablica također prikazuje podatke za kasnu dob. Tako će roditelji moći usporediti pokazatelje i usredotočiti se na njih u budućnosti, budući da odraste mrvice.

 • Količina smjese za 1 hranjenje

Ovi pokazatelji imaju prilično širok spektar opsega, što se može vidjeti iz podataka već u prvom retku. Koliko iznosi smjesu? 20 ml ili 60 Ovaj pokazatelj ovisit će o tome koji će raspored majka hraniti novorođenče. Ako je 7 puta, prema preporukama pedijatara, onda će ta brojka biti jedna. Ako je na zahtjev (tzv. Slobodno umjetno hranjenje) - broj obroka će biti više, a doza manje.

 • Količina smjese na dan

Ne postoji takav širok raspon. A ako se brojevi iz drugog stupca lako prilagode ovisno o tome koliko često hranite novorođenčad s mješavinom, onda na kraju uvijek trebate dobiti pokazatelje iz trećeg stupca - voditi ih.

Iako ovise o težini i stanju zdravlja novorođenčeta. Ako je preuranjen, ima patologiju, ionako neće jesti mnogo. Ali ako je bogatyr rođen s izvanrednim zdravlje i teške težine, on, u skladu s tim, treba više mix. No ta se razlika uzima u obzir u drugom, praktičnijem, s gledišta mnogih roditelja, tablice.

Postoje razni načini za izračunavanje količine mješavine koja vam je potrebna za hranjenje novorođenčeta, na temelju pojedinačnih pokazatelja (posebno težine). Možete koristiti ove formule. Oni će dati točnije brojeve. Čim odlučite o količini hrane, morat ćete zakazati hranjenje.

Korisni savjeti. Najčešće, sve ove tablice i formule su nepotrebne za roditelje iz jednog jednostavnog razloga. Većina umjetnih smjesa za novorođenčad sadrže detaljne upute o količini praha i količini vode koja se razrjeđuje u isto vrijeme. Za neke proizvođače, ove informacije su sadržane na kutiji, za druge - izravno na mjernoj bocu, koja je dio smjese.

raspored

Odmah odlučite kako ćete hraniti novorođenče s mješavinom - po vremenu ili na zahtjev.

U prvom slučaju će se razraditi određeni raspored, koji će se organski uklopiti u dnevni način rada. To je prikladno, omogućit će majci da obavlja kućanske poslove u intervalima, podučava bebu i želudac da naredi.

S druge strane, mnogi pedijatri kažu da je mnogo korisnije hraniti bebu na svoj prvi zahtjev, u skladu s prirodnim željama njegova tijela. Međutim, postoji rizik od prekomjernog opterećenja i daljnje pretilosti.

Ova dilema treba riješiti sami roditelji ili slušajući mišljenje lokalnog pedijatara. Ako je opcija rasporeda odabrana po satu, možete upotrijebiti sljedeću tablicu.

Ovo je indikativni raspored za umjetno hranjenje novorođenčadi po satu, koji se može prilagoditi prema volji, uzimajući u obzir dnevnu rutinu i pojedinačne karakteristike svake obitelji pojedinačno.

U dobi od 1 do 5 mjeseci daje se usporedba i praktičnost: nakon svega, vrlo je lako istegnuti interval između jela, ako odmah naučite dijete da jede na vrijeme, a ne na zahtjev. Zato odaberite shemu i vrijeme je da naučite pripremiti smjesu.

Potrebno je znati. Do danas, Svjetska zdravstvena organizacija (jedna od najpoželjnijih organa u medicini i pedijatriji) preporučuje mladim roditeljima da odustanu od strogog rasporeda sati u korist prehrane na zahtjev novorođenčadi.

Proces kuhanja

Dobrobit novorođenčeta, koje je na umjetnom hranjenju, izravno ovisi o tome kako pravilno majka priprema mješavinu.

Svi takvi proizvodi popraćeni su detaljnim uputama, koje se moraju pažljivo proučavati, a sve njegove točke se strogo provode. Među njima su nekoliko općih točaka.

 1. Za razrjeđivanje suhe mješavine upotrijebite bocu vode koja ne može kuhati kako bi sačuvala sve korisne osobine.
 2. Voda iz kuhanja nužno.
 3. Pratite točno doziranje navedeno u uputama za smjesu. Puno praha i nedostatka vode uzrokovat će koliku i dispepsiju. Previše mala količina suhe baze i puno vode jamče da će novorođenče djelovati i tražiti da se pojave izvan vremena.
 4. Razrijedite smjesu odmah u boci.
 5. Prvo, voda se predgrijava do 50 ° C. Ako je temperatura iznad ovog pokazatelja, uništit će korisne bakterije smjese.
 6. Nakon zalivši prašak u bočicu, dobro ga protresite, tako da nema grudica.
 7. Prije nego što hranite novorođenče ponovno provjerite temperaturu smjese: ne smije prijeći 37 ° C.
 8. Širina rupice u bradavici trebala bi prisiliti novorođenče da ulože napore kako bi filtrirala smjesu iz boce.

Proces izrade smjese - jedna od glavnih faza hranjenja. Ispravnost njegove primjene ovisit će o tome koliko je beba zadovoljna hranom, bez obzira na to će li biti potpuno zasićena, kao i njegovo zdravlje i daljnji fizički razvoj.

Nakon što ste savladali osnove kuhanja za takve bebe, morat ćete uzeti male "tečajeve" kako biste naučili kako ih pravilno hraniti.

Život sjeckanje. Da biste odredili temperaturu gotove mješavine za novorođenče, kapnite mliječnu tekućinu iz boce na zglob. Ako koža ne osjeti ništa - možete hraniti svog junaka. Ako se osjeća vruć ili hladan dodir - hrana mora biti ohlađena ili zagrijana.

Postupak hranjenja

Vrlo važan trenutak za sve mlade majke je naučiti pravilno hraniti novorođenčad mješavinom, jer je tehnika ovog procesa značajno različita od onog koji se koristi za dojenčad.

Što je brže svladan, manje će se problemi s prehranom i daljnjim razvojem pojaviti. Nekoliko korisnih savjeta pomoći će u tome.

Položaj novorođenčeta

 1. Ne smije ležati na leđima, jer će smjesa izlaziti iz boce. Zbog toga dijete može gušiti ili gušiti. Reflektirajuća usta također će biti formirana na pogrešan način.
 2. Glava bi se trebala nalaziti malo iznad tijela, na zavoju majčine ruke savijenog u lakat.
 3. Glava i kralježnica novorođenčeta trebaju biti ravna linija.
 4. Položaj djeteta tijekom hranjenja smjese mora biti isti kao u dojci.

Tehnika hranjenja

 1. Nemoguće je dati novorođenčetu da uz pomoć usana uzme bradavicu. Točan položaj: u ustima to bi trebao biti samo njegov duguljasti dio, ali na okruglim - leže usne.
 2. Pazite da se duguljasti dio bradavice neprestano napuni smjesom. Tako novorođenče neće progutati zrak, a zatim patiti od kolike.
 3. Nemojte trčati dijete dok hranite. On sam zna brzinu kojom je udobno sisan. Nemojte protresati bocu, nemojte vikati na nju i pokušati ne pokazati svoju nestrpljivost.
 4. Ako novorođenče odbija jesti, nemojte ga natjerati da pojede sve do kapi. Ako je doza manja od uobičajenog, pažljiviji pogled: možda se osjeća loše. U tom slučaju, obratite se pedijatru.
 5. Nakon hranjenja, lagano prati dijete na leđima - to će ga natjerati da prožme zrak, progutao je dok je sisao.

pauze

 1. Želite naučiti kako hraniti bebu s mješavinom? Zatim trebate uzeti kratke pauze tijekom jela.
 2. Činjenica je da usisavanje djeteta još uvijek proguta zrak, što stvara lažni osjećaj zasićenja. Da biste se riješili, trebate malo zaustaviti. Dopuštaju da se novorođenče rasplamsava, odnosno oslobađa od zraka i ponovno osjeća da još nije dovoljno.
 3. Čim se mrvica ukloni iz boce, držite je u polu-okomitom ili okomitom položaju sa stupom i pričekajte da se regurgitirate.
 4. S istom svrhom, možete staviti njegov trbuh - na ramenu, i ručke - na leđima.
 5. Drugi način da se riješite oteklih zraka je lagana masaža leđa, nježno udaranje na dnu.
 6. Ako ga stavite na trbuščić koljenima - rezultat će biti isti.
 7. Vježbajte na različite načine i odaberite tehniku ​​koja će vam omogućiti brzo postizanje željenog učinka.
 8. Nemojte zaboraviti zaštititi svoju i odjeću od pljuvanja.
 9. Ako ne uzmete pauzu i nemojte čekati za regurgitiranje, gutanje zraka će izazvati stomak i plin.

Majka i dijete veze

 1. Vrlo često, žene koje ne dojiti svoje bebe imaju osjećaj krivnje, budući da se vjeruje da djeca imaju mnogo bližu emocionalnu vezu s majkama. Međutim, također se može prilagoditi umjetnicima tijekom procesa hranjenja.
 2. Dok jedete, lagano ga povucite za bebu.
 3. Razgovarajte s njim: nazovite ga nježnim imenima, pokušajte prenijeti svu vašu ljubav i nježnost kroz glas.
 4. Stroke novorođenče tijekom hranjenja - to će vam omogućiti da stvorite bliski tjelesni kontakt, što nije dovoljno za umjetne žene.
 5. Jedna od prehrambenih prednosti mješavina je interakcija novorođenčadi s drugim rođacima, osobito s papom, koji mu također može dati miješanu bočicu. Međutim, za izgradnju emocionalne veze s majkom, ona mora hraniti bebu tijekom prvog mjeseca života.

Takva je tehnika hranjenja novorođenčadi s mješavinom. Ako naučite kako to ispravno raditi, izbjeći ćete mnoge neugodne trenutke koji se smatraju nedostatkom umjetne prehrane.

Prilagođena hrana je što je moguće bliža majčinom mlijeku. Emocionalna komunikacija i bliski fizički kontakt također se mogu postići. Tako da nema problema. Nekoliko dodatnih korisnih savjeta kako bi se to riješilo otklonit će posljednje sumnje.

Mala nijansa. Tijekom pauze usred hranjenja mješavine, kada pomažete djetetu da upali zrak, ne biste ga stavili na koljena sa svojim trbuščićem, iako je ova metoda prisutna i koristi se u praksi. Da, zrak će izaći, ali pritisak koji se vrši u takvom položaju na probavnom traktu djeteta može uzrokovati poremećaje u svom radu.

pravila

Slijedeći sve gore navedene savjete, možete brzo naučiti pravilno hraniti novorođenče s mješavinom boca. Ako imate bilo kakvih sumnji, uvijek se možete posavjetovati s liječnikom ili pogledati popis općih preporuka.

 1. Ne ostavljajte samo novorođenčad s bočicom.
 2. Povremeno promijenite bradavicu - kako deformira i nosi.
 3. Pratite rok trajanja mješavine.
 4. Ne hranite dijete u depresivnom ili nadraženom stanju. Prvo se trebate opustiti i smiriti. Novorođenčad vrlo suptilno osjećaju raspoloženje svoje majke. Bit ćete napeti - beba će također biti zabrinuta.
 5. Nemojte hraniti bebu ako vrišti ili plače, tako da ne guši. Pokušajte ga najprije smiriti.
 6. Imajte na umu da je mješavina teža i dulja probavljala djetetov trbuh nego majčino mlijeko. Stoga, interval između hranjenja mora biti najmanje 3 sata.
 7. Bočica i bradavica su dezinficirani za svaki obrok.
 8. Nemojte ostavljati mješavinu bez mlijeka do sljedećeg puta.

Sve te nijanse, kako hraniti novorođenče s mješavinom, vrlo su važne za njegov daljnji razvoj i zdravlje. Ako je sve učinjeno prema preporukama stručnjaka, oslanjajući se na individualne konzultacije dječjeg pedijatara, neće se pojaviti nikakvi problemi.

Ne biste se ni trebali brinuti da vam mrvica nema majčino mlijeko. Moderna dječja hrana je prilagođena novom probavnom traktu malog tijela i sadrži veliku količinu korisnih i hranjivih tvari potrebnih za normalan razvoj. Hranite djetetu pravu kvalitetu, pažljivo odabrane smjese - i on će vas oduševiti svojim dobrim zdravljem i neukrotivom energijom.

Sve mlade majke su svjesne da u prvim mjesecima života nema više korisne prehrane nego majčino mlijeko za novorođenče. Ali ponekad se javlja situacija u kojoj postoji potreba za prijenosom dijete u drugu prehranu (nema majčinog mlijeka ili majka ne može dojiti). Umjetno hranjenje novorođenčadi zahtijeva pravi pristup odabiru smjese i praćenje nove prehrane. Savjetovanje s pedijatrom preduvjet je prije početka IV.

Indikacije za prebacivanje na IV

Hranjenje čak i najkvalitetnijih smjesa ne može ispuniti one mikronutrijente koje dijete dobiva s maminom mlijekom. Stoga, uvođenje prilagođene prehrane uvijek treba biti opravdano. Pedijatri prepoznaju nekoliko okolnosti kada se smatra potrebnim umjetnim hranjenjem:

 • Teško porođaj, nakon čega majka mora obnoviti snagu;
 • Prihvaćanje određenih skupina esencijalnih lijekova od strane žene;
 • Matične zarazne bolesti;
 • Nedostatak mlijeka u žlijezdama grudi ili njegove nedostatnosti. Nedostatak mlijeka određuje se kontroliranjem vaganja bebe nakon hranjenja;
 • Nemogućnost hranjenja djeteta zbog privremene odsutnosti. Ovo čitanje je opravdano kada nema uvjeta za pohranjivanje izraženog mlijeka ili se odsutnost majke izračunava u nekoliko tjedana.

Nedostatak proizvodnje mlijeka mora se najprije obnoviti uz pomoć lijekova koji poboljšavaju laktaciju. Umjetno hranjenje djeteta počinje provoditi samo ako ti lijekovi ne donose očekivani rezultat. Nije potrebno odmah u potpunosti uvesti smjesu, čak i nekoliko grama majčinog mlijeka korisno je za djetetovo tijelo i nemoguće ju je oduzimati.

Prednosti i nedostatke upotrebe umjetnih smjesa

Nisu sve mlade majke ozbiljno razmišljaju o onome što ih čeka i dijete u prijelazu na upotrebu dojenačke formule. Često, samo zbog svoje udobnosti, žena oduzima dijete mikroelemenata potrebnih za njegov imunitet i opće zdravlje. Prije nego što odlučite o prijelazu na IV preporučenu od pedijatra, morate izmjeriti sve prednosti i nedostatke nove prehrane. Očite prednosti umjetnog hranjenja djeteta uključuju:

 • Mogućnost hranjenja djeteta od strane drugih rođaka. To jest, mama može tiho otići na svoje poslovanje i ne brinuti da mrvica će plakati od gladi;
 • Kad hrane dijete iz boce, majka uvijek zna koliko jede u jednom trenutku i, ako postoje problemi s njegovim zdravljem, odmah to primjećuje količinom preostale hrane;
 • Pojava alergija uvijek je povezana s vrstom smjese. Da bi se utvrdilo da je alergeni u dojenačkom djetetu, majka koja skrbi mora potpuno promijeniti njezinu prehranu;
 • Smjesa se probavlja duže od mlijeka, pa se broj obroka dijete smanjuje.

To je jedna od prednosti hranjenja mješavina, ali minusi su mnogo više:

 • Artificialists često pate od prehlade, alergije u kasnijim godinama. Ta se činjenica objašnjava odsutnošću u tijelima posebnih enzima koje dijete može primiti samo od majčinog mlijeka;
 • Upotreba bočica zahtijeva stalnu sterilnost. Ako se ne poštuje čistoća, tada se mogu razviti dispeptički poremećaji;
 • Djeca koja su hranjena dojenčadi često pate od kolike i povremene regurgitacije - bradavica s lošom kvalitetom pomaže progutati zrak;
 • Kada vlakovi s djetetom moraju uzeti sa sobom zasebnu torbu s mješavinom, bocama, sterilizatorima, to jest prekomjernom prtljagom;
 • Često je potrebno promijeniti nekoliko vrsta mješavina kako bi se pronašao najprikladniji;
 • Umjetno hranjenje djeteta podrazumijeva određene financijske troškove. Dobra mješavina ne može biti jeftina, a kako dijete odrasta, potrebno je sve više i više puta od vremena.

Kontra od hranjenja smjesa mnogo više nego što pro i stoga najprije treba pokušati vratiti gipolaktatsiyu, a tek onda posegnuti za takvim ekstremnim mjeri.

Kako odabrati smjesu

Izbor smjese mora biti usklađen s pedijatrom. Liječnik poznaje osobitosti zdravlja vašeg djeteta i savjetuje najneugodniju prehranu. Također je potrebno neovisno pokazati veću pažnju na izbor mješavina i paziti na sljedeće kriterije:

 • Rok trajanja je najvažniji uvjet za odsutnost nepoželjnih reakcija. Izaberite one kutije gdje postoji zaliha u vrijeme uporabe za nekoliko mjeseci;
 • Ambalaža ne smije biti otvorena ili deformirana. Prisutnost udubljenja, ogrebotina ukazuje na nepoštivanje uvjeta prijevoza, a takva smjesa može biti razmažena;
 • Obroci su izrađeni po dobi. Nemoguće je da novorođeno dijete daje mješavinu namijenjenu starijoj djeci, a neformirani želudac i crijeva mogu reagirati s ozbiljnim bolestima;
 • Poučavati dijete na uvođenje hipoalergenskih smjesa;
 • Ako dijete ima određene zdravstvene probleme, onda prehrana može sadržavati dodatke koji su korisni za poboljšanje funkcioniranja organa. Mješavine mogu sadržavati biljke za povećanje imuniteta, željeza za liječenje anemije.

Pročitali smo detaljan članak: Kako i koja smjesa je bolje odabrati

Kada prvi put dajte bebu smjesu, pazite da pogledate njegovu kožu, ponašanje, učestalost crijeva i prirodu stolice.

Kako kuhati hranu

Kada se umjetno hrani dijete, njegovo zdravlje izravno ovisi o tome kako pripremiti smjesu. Upute se moraju pročitati i potrebno je slijediti njegove točke.

 • Za uzgoj najbolje je koristiti posebnu flaširanu vodu, dok se ključanje nekih hranjivih tvari gubi. Ako se voda izvuče iz slavine, tada je ključanje potrebno;
 • Morate biti u skladu s dozom. Prekoračenje količine suhe mješavine ili nedostatka vode može dovesti do prekomjernog zasićenja crijeva s hranjivim tvarima, a to se odražava u kolikim, dispeptičkim poremećajima. Nedostatak suhe baze dovodi do činjenice da je dijete nestašno, traži bocu vremena;
 • Smjesa se izravno razblažuje u bočici, pri čemu je prethodno izlivena voda s temperaturom ne većim od 50 stupnjeva. Visoke temperature rezultiraju uništenjem korisnih bakterija;
 • Nakon razrjeđivanja, protresite smjesu i uvjerite se da nema grudica. Prije hranjenja provjerite temperaturu - ne smije biti iznad 37 stupnjeva;
 • Rupa u bradavici treba biti takva da beba pokuša poduzeti određene napore. Izlijevanje u prolazu dovodi do potpunog odbacivanja dojke i činjenice da se želudac počinje brzo razvlačiti.

Mješavina se može pripremiti unaprijed, ali se treba čuvati u hladnjaku ne dulje od jednog dana i zagrijavati u vrućoj vodi.

Video upute:

Kako hraniti bebu

Djeca koja se hrane dojenčadi često vežu mnogo više od svojih vršnjaka koji koriste majčino mlijeko. Ovo nije tako dobro kao što se čini, s povećanom pretilosti, pojavljuju se razni zdravstveni problemi. Da biste to izbjegli, ne morate prevagnuti djetetu, morate uzeti u obzir koliko pije i koliko dugo to može učiniti bez boce.

 • Boca se odabire kada beba bude potpuno napunjena smjesama ili njihov broj dosegne 2/3 ukupne prehrane. Bradavica bi uvijek trebala biti s uskom rupom, neće dopustiti da dijete odmaše od dojke (kako odabrati bocu za hranu);
 • Čajna žličica se koristi kada dijete uglavnom jede dojku, a nestala količina hrane dobiva u obliku mješavina;
 • Ponekad dijete odbija bocu i žlicu, i trebate ga hraniti. U tom slučaju razrijeđena smjesa se ulije kroz špricu bez igle u malim dozama.

Tehnika hranjenja

 1. Beba bi trebala biti u gotovo vertikalnom položaju, pogodna je za usisavanje i neće dopustiti gušenje.
 2. Pazite da se mlijeko potpuno preklapa bradavicu, a zrak se nakuplja na dnu boce. To neće dopustiti da zrak uđe u želudac.
 3. Nakon hranjenja, dijete mora biti držano u uspravnom položaju, tako da se zrak koji je unio pušten.

Čitamo: Kako podučavati dijete do boca

Pravila i savjeti

Ako hranite bebu smjesama, to ne znači da ga trebate ostaviti na miru. Dijete može gušiti s mlijekom ili izgubiti bocu. Emocionalni kontakt između majke i djeteta također je važan, pa ga, držeći ga u naručju, možete smireno promatrati koncentriranu licu mrvica i odmoriti se od kućanskih poslova.

Bradavica na bocu mora se redovito mijenjati, brzo postaje razrjeđivač, a mješavina teče kroz rupu u kontinuiranom strujanju. Uvijek koristite smjesu nakon pripreme ili ga spremite u hladnjak. Preostala hrana istječe odmah.

Dječak "umjetnik" treba ranije korištenje dodatnog hranjenja, što će omogućiti nadoknadu nedostatka elemenata u tragovima koji nedostaju.

Koliko formula treba jesti dijete:

U prvom mjesecu života, novorođenče dijete od 700 do 800 ml prilagođene smjese u 8-10 puta. Za 2-3 mjeseca života, količina smjese raste do 900 ml. Uvođenjem hranjenja smanjuje se volumen smjese.

Kako izračunati pravi iznos:

Vjeruje se da dijete ima dovoljno hrane, što je 1/5 svoje tjelesne težine dnevno. To jest, ako beba teži 4 kg, trebao bi piti 800 ml mlijeka dnevno. U prvim danima života, dijete može piti 30-40 ml, a zatim do 100 ml. U tom smislu, učestalost hranjenja nakon prvog mjeseca života smanjuje se. Pogledajte materijal: koliko mlijeka (mješavina) dijete jede u prvom mjesecu

Učestalost sterilizacije boca i bradavica za hranjenje:

U prvom mjesecu života sve boce i bradavice moraju se sterilizirati nakon svakog hranjenja. Prvo, ostatak smjese se uklanja toplom vodom i četkom, a zatim se svi aparati kuhaju 10 minuta. Najbolje je kupiti poseban sterilizator, koristeći ga, uvijek ćete biti sigurni da su posuđe čiste.

Nakon prvog mjeseca života, dovoljno je prati bradavicu i bocu i isprati ih kipućom vodom. Ali ipak pazite da su boce temeljito oprale, posebnu pozornost treba posvetiti rezbarenju, teško dostupnim mjestima u kojima se bakterije mogu razmnožiti za nekoliko sati.

Mogu li spremiti pripremljenu smjesu:

Pripremljena smjesa se čuva na sobnoj temperaturi ne duže od 2 sata, u hladnjaku ne dulje od 12 sati. Ostatak ostataka mješavine nakon hranjenja ulije, uporaba takvog mlijeka u sat vremena može dovesti do trovanja.

Video: ispravno hranjenje boce

Besplatno IW

Potreba za hranom bebe u različitim dobima dana nije ista. No ipak je potrebno pridržavati se određenog rasporeda s odstupanjem od pola sata u jednom ili drugom smjeru. Tako ćete uvijek znati koliko dijete obično jede, a moći će pogoditi vrijeme posjeta klinici ili šetnju. Ako se promatra režim, beba lakše spava i manje je osjetljiva na pretjeranu težinu,

Situacije u kojima je potrebno zamijeniti smjesu:

 • Smjesa nije prikladna, uzrokuje česte regurgitacije, proljev ili zatvor, alergijske reakcije;
 • Postizanje određene dobi. Za bebu od 6 mjeseci nema smisla dati mješavinu za novorođenčad;
 • Potreba za posebnom medicinskom prehranom.

Problemi umjetne hranidbe:

Umjetno hranjenje djeteta smatra se u medicini "metabolički stres" i stoga uzrokuje različite reakcije. Alergija, problem s stolicom, kolik se pojavljuje u prvim danima većine beba. Neki od njih naviknuti na to, drugi moraju mijenjati smjese.