Kako izgledaju u tablicama za hranjenje formula za novorođenčad?

Rođenja

Majčino mlijeko je najbolji prehrambeni proizvod za novorođenče, dobro je apsorbira dječje tijelo, a također pomaže u zaštiti bebe od različitih napada virusa, to je svojevrsno prirodno cijepljenje.

Ali nažalost, ne uvijek novu majku ima mogućnost dojenja. Razlozi mogu biti vrlo različiti, od medicinskih indikacija do osobnih uvjerenja roditelja. U ovom slučaju preporučljivo je koristiti umjetno hranjenje.

Razlika IV od GV

Koja je razlika između dojke i umjetnog hranjenja? Sve je vrlo jednostavno:

 • Dojenje je najstariji oblik prehrane za bebe izravno s majčinim mlijekom.
 • Umjetno hranjenje već je mlađi oblik prehrane djece u prvoj godini života. U ovom slučaju, dijete uopće ne prima majčino mlijeko, zamjenjuje se mliječnom formulom.

Dječja hrana zbog specijaliziranih mješavina

Kada hranite bebu s majčinim mlijekom, postoji preporuka da dojenje treba dati na zahtjev bebe. Ali s umjetnim hranjenjem posve različitih preporuka, svakako slijedite prehranu.

Činjenica je da je majčino mlijeko puno lakše probaviti djetetovo tijelo i brže se probavlja, što se ne može reći o djetetovoj formuli. Ako ne slijedite interval između obroka djeteta, lako možete preopteretiti probavni sustav djeteta, koji se još uvijek prilagođava vanjskom svijetu.

stolovi

Dijete je težina

Izračunavanje dnevne prehrane po težini djeteta metodom Geibenera i Cherna.

Koliko majčino mlijeko ili formula trebaju novorođenče jesti za jedan dan u prvim danima života?

Rođena je beba. Sretna mama dolazi vrijeme za brige, tjeskobe i brige. Glavna stvar koja se brine za majku koja dijete je sada je li dijete dobilo dovoljno prehrane, je li masno ili nije jako dobro za svoje mlijeko?

dojena

Prvo hranjenje

Mlijeko nakon porođaja obično stiže do četvrtog dana. Dijete se dovede na prvo hranjenje, najčešće drugi dan. A sada mlada mama počinje brinuti da će joj mrvica ostati gladna, da je vrlo malo mlijeka. To ne vrijedi za nekoliko razloga:

 • Novorođenčad i dalje slabo sisi majčinu dojku (refleks sisanja je slabo razvijen), on treba to naučiti, pa jede vrlo malo.
 • Kolostrum, kojeg danas proizvodi majčino tijelo, je masna i hranjiva. Sadrži sve što je potrebno kako bi se osiguralo pun život novorođenčeta.
 • Volumen klijetke u dojenčadi još uvijek je vrlo mali (prvog dana samo oko 10 ml), stoga je količina kolostruma koji se jede po hranjenju također mali, oko 7 do 9 ml.
 • Za hranjenje djeteta 10 do 12 puta dnevno, tj. Za prvi dan, stopa bebe je oko 100 ml mlijeka.
 • Nemojte misliti da će beba ostati gladna jer ima malo mlijeka. Uskoro će stići. Ali dodatne brige mogu odgoditi porast laktacije.

Stope mlijeka u prvih deset dana

Koliko mlijeko dijete jede ovisi samo o težini i dobi. Svakodnevno se povećava volumen klijetke novorođenčadi, a količina konzumiranog mlijeka raste u skladu s tim.

 • Drugi dan, beba pije oko 20 grama u jednom hranjenju, dnevna doza iznosi 200-240 ml,
 • Na trećem - 30 ml (300-340 ml, respektivno) i tako dalje.
 • Za dijete od prvih 10 dana života, možete izračunati potrebnu količinu unosa mlijeka za 1 hranjenje, jednostavno umnožavanjem broja dana starije za broj 10.

Formula za prehrambenu stopu prvih 10 dana: N (broj dana) * 10 = jednokratna količina hrane u ml.

Preciznije, volumen pojedine doze konzumiranog mlijeka može se odrediti vaganjem dojenčeta na medicinskoj skali prije i neposredno nakon hranjenja. Razlika između rezultata vaganja - to je volumen mlijeka koji je bio pijan. Preporučljivo je izvagati nekoliko hranjenja za redom. Znajući približnu dozu (vidjeti gore navedene norme), shvatit ćete da dijete sranje njegov dio ili ne.

Kada i kako najbolje hraniti bebu?

Deset dana kasnije, mama će prestati dolaziti. Sada je približna količina koju jede dnevno jednaka petinu težine djeteta.

Dječji pedijatri došli su do zaključka da nije potrebno prisilno hraniti dijete u strogo određenim satima. Bolje je pričekati dok dijete ne traži da ga hrani. To se obično događa 10-12 puta dnevno s intervalom od 1,5 do 2 sata.

U pravilu, dijete aktivno sisanje prsa za 15-30 minuta, ponekad i svih 40. Čini se da beba sranje svu mlijeko, ali nastavlja sisati grudi neko vrijeme, bilo sisanje posljednje kapi mlijeka, ili jednostavno voli proces sisanja. Nemojte mu dopustiti da sisati više od sat vremena.

koliko treba novorođenče jesti na jednom hranilištu

Izgradnjom režima spavanja-prehrane-spavanja mojem sinu, pitala sam se koliko bi moje dijete trebalo jesti. tako da ima ugodan san.

Nekoliko dana primjećujem da smo nakon hranjenja mučili štucanje, počela sam tražiti uzrok - to definitivno nije hipotermija i ostaje da proguta zrak kad sisa ili prejeda. Ako je dan prije jučer, on jeo u jednom sjedenju min. -7-10 i spavala 3-3.5 sati. Sada jede 15 minuta. i češće se budi ili nakon mijenjanja podgoz, još uvijek završiti hranjenje.

Ispiranje s pumpom za grudi, u intervalima između hranjenja, nanesite 100 ml. s dvije grudi nakon hranjenja! ako ga ne izgovorim, prije nego što se sin probudi, sve tits će teći i tuga strašno.

Tako sam našao tablicu proračuna snage, možda će netko biti koristan!

Izračuni za određivanje količine hrane dijete u prvih 10 dana života:
Jedinstvenu količinu ishrane izračunava se sljedećom formulom:

N (broj dana života) x 10 = jednokratna ponuda.

Ovo je najlakši način za određivanje jedinstvene količine mlijeka za bebu u prvih deset dana.

Ako ste zabrinuti za pitanje - je li vaša beba dobila dovoljno dojke, tada biste se trebali usredotočiti i na njegovu težinu. Ako dijete na dojenje doda 150-200 grama tjedno, onda su dodatke adekvatne. Ako je povećanje tjelesne težine dojenčadi manja od 100 grama tjedno, trebali biste biti zabrinuti i poduzeti mjere jer vjerojatno nedostaje mlijeko, ali može biti i drugih razloga. O ovoj temi pročitajte članak "Loše dobitak težine kod dojenčadi".

Što mislite - je li moguće prevariti mačku? biti na GW?

I kako se hranjenje događa u prvim tjednima života?

Koliko majčino mlijeko ili formula trebaju novorođenče jesti na jednom hranjenju: stol s normama mjesecima

Dolaskom djeteta, s radošću, domaćini pratećih nevolja dolaze u kuću. Ono što se ne treba brinuti o novim potkovanim roditeljima da stvore sve uvjete za udoban život djeteta, ali od svega raznolikosti zabrinutosti koje su se pojavile za bilo koju mamu, prvenstveno se hrani, jer utječe na zdravlje i opće stanje novog člana obitelji.

Pitanja o hranjenju bebe, njegovoj učestalosti i količini konzumiranog mlijeka su među najgorim za mlade majke.

Čini se da takav jednostavni dnevni proces, kao hranjenje, ne može uzrokovati poteškoće, ali za sve mame povezan je s mnoštvom tjeskobe i brige. Potrebno je razmotriti kako, kada i koliko često hraniti bebu, da kontrolira količinu mlijeka koji se jede. Koliko novorođenčad treba jesti utječe dva čimbenika:

 • vrsta hrane;
 • starost bebe.

dojenje

Najteže tijekom dojenja prvi je tjedan nakon rođenja, kada majka i dijete tek uče kako bi se razumjeli i prilagodili novim uvjetima. Novorođenčad jede dosta, a ovo je prilično prirodno, jer je njihov refleks usne još uvijek slabo razvijen. Jedino nauče jesti majčinu dojku i brzo se umoriti u tom procesu. Tijekom dana majka može nanositi mrvicu na grudi do 10-12 puta, ponekad i više.

Vrlo je važno da mladi mama ostane mirno ovih dana i ne brinite se da beba može izgubiti manje mlijeka i ostati gladna.

 • Prvo, u bebama prvog dana života, veličina želuca je vrlo mala - oko 10 ml, stoga ne može držati više od 7-9 ml po hranidbi (to je približno 100 ml dnevno).
 • Drugo, tijekom tog razdoblja, mlijeko, ali kolostrum se ne proizvodi u majčinom tijelu. Hranjiva i masnoća, sadrži sve potrebne tvari za potrebe djeteta. No, dodatni živci mogu izazvati kašnjenje i smanjenje laktacije.

Stopa mlijeka za djecu prvih deset dana života

Otprilike 3-4 dana nakon rođenja, većina majki prima mlijeko. Sada količina mlijeka koje dijete dobiva ovisi o njegovoj dobi i težini. Svakodnevno se povećava veličina trbuha, što znači da se volumen mlijeka konzumira povećava. Već drugi dan, beba pije 20 ml majčinog mlijeka po privitku na prsa, što je 200-240 ml dnevno. Trećeg dana ova brojka povećava se na 30 ml, tj. Da dnevna stopa iznosi 300-340 ml.

Način hranjenja

Nakon 7-10 dana mlijeko prestaje hraniti - od ove točke, količina mlijeka koje dijete obično treba hraniti iznosi petinu svoje težine.

Pored količine mlijeka koje je potrebno za dijete, mame su zainteresirane za:

 1. kada priložiti bebu na dojku (preporučujemo da pročitate: kako ispravno primijeniti na dojku novorođenčeta?);
 2. koliko često hraniti svoje malo čudo;
 3. koliko dugo treba dopustiti da dijete usisava (preporučujemo čitanje: koliko dugo treba novorođenče sisati majčinu dojku?).

Danas pedijatrijski pedijatri preporučuju da se pridržavaju proizvoljnog režima: hranite se ne strogo svakih 3 sata, kako je inzistirala prije, ali na zahtjev same bebe. Ovim pristupom dijete može biti na majčinoj dojci 10-12 puta dnevno. Intervali između hranjenja su 1,5-2 sata.

Uobičajeno trajanje jednog hranjenja je oko 15-30 minuta. Tijekom tog vremena beba aktivno jede dojku i ima vremena da se riješi. Istina, često se nalaze iznimke od pravila: na primjer, ako majka ima puno mlijeka, tot može ispustiti prsa u trajanju od 5-10 minuta. Postoji i obrnuta situacija - nakon jela, mrvica ostaje na prsima na sat ili dulje. U ovom slučaju najvjerojatnije samo voli proces, ali bolje je pokušati ne dopustiti dojenčadi da bude predugo (više od 60 minuta) na majčinoj dojci.

Moderni pedijatri preporučuju hranjenje djeteta po njegovom zahtjevu - na taj će način izići režim koji je prikladan za bebu i zadržati ga u budućnosti

Zajednički standardi za dojenje

Dnevna i jednokratna količina majčinog mlijeka po mjesecu za djecu mlađu od jedne godine:

Kako saznati da je dijete jeli dio majčino mlijeka? Da biste to učinili, potrebna su vam uobičajena mjerila za djecu. Razlika dobivena vaganjem bebe prije i odmah nakon obroka je količina mlijeka koje je dobio. Za točniji rezultat, takva vaganja treba ponoviti nekoliko puta.

Mame, posebno one s njihovim prvim djetetom, vrlo su zabrinute da njihova beba dobiva na težini i može težiti mrvicu ako ne svaki tjedan, a zatim 2-3 puta mjesečno sigurno (preporučujemo da čitate: dijete ne dobiva na težini tijekom dojenja), Ako je dijete umjereno dobro hranjeno i zdravo, ne smijete ga stalno stavljati na vagu - dovoljno je samo 1 vaganje mjesečno u bolnici.

Nijanse umjetnog hranjenja

Kada je dijete umjetni umjetnik, režim i pravila hranjenja imaju svoje osobine:

 1. Dijete bi trebalo hraniti najmanje 8 puta dnevno (za više informacija pogledajte članak: Što dijete treba hraniti do godinu dana?).
 2. Na umjetnom hranjenju želuca polako sprema dolaznu hranu. Interval između dnevnih obroka varira od 2,5 do 3 sata, a između noći može doći do 5-6 sati.
 3. Važno je ne preopteretiti dijete. U ranim danima refleks usisavanja će se već dobro razvijati, a mnogo je lakše sisati bradavicu nego dojku.
 4. Ne biste trebali brinuti ako je kikiriki jeli mlijeko ili mlijeko manje od norme. Sljedeći put kad se hrani, dobit će pravu količinu, jedući više nego što bi trebao biti? pa ga ne treba prisiliti da hrani cijelu normu. Bolje čekati dok ponovno ne bude gladan.
 5. Ako nakon kratkog vremena nakon jela, dijete počinje plakati, nema potrebe žuriti i prisiliti ga da ponovno pojede. Vjerojatno ima bol u trbuhu zbog zraka koji je stigao tamo. Pomognite djetetu da se podigne držanjem uspravno nekoliko minuta.

Izračun dnevne stope za djecu na umjetnoj hrani

Zadatak roditelja je pojednostavljen kada dijete nije dojena, ali jede smjesu. Svaki paket formule pokazuje točno koliko novorođenče treba jesti. Je li moguće samostalno izračunati željenu stopu?

Dnevni dio mlijeka za obrtnike do jedne godine:

Koliko majčinog mlijeka ili formule treba jesti dijete?

Sažetak članka

Volumen mlijeka kojeg jede djetet ovisi o karakteristikama razvoja, dobi i stanju zdravlja. Najčešće to doživljavaju majke beba koje se hrane bocama. Uostalom, kada se hrane, oni mogu jasno kontrolirati količinu mješavine koju beba sranje i u tom slučaju mogu zvučati alarmom. S pravilno organiziranim dojenjem, stvari su složenije - dijete sam regulira količinu mlijeka koje mu treba, a nije tako lako odrediti količinu dojenja koje jede. Međutim, u oba slučaja, dijete mora konzumirati količinu hrane koja zadovoljava standarde proizašle iz dugogodišnjeg promatranja i iskustva pedijatara kako bi zadovoljila potrebe njegovog ili njenog tijela.

Prosječna dob mlijeka ili mješavine

U prvom dojenju dijete jede vrlo malo. Činjenica je da neko vrijeme nakon isporuke žena ne proizvodi mlijeko, već kolostrum, koji ima visok sadržaj kalorija. Čak i nekoliko kapi dovoljno da dijete jede. Potrebno je nekoliko dana i kolostrum se pretvara u mlijeko. U ovom trenutku važno je da ne izgubite vrijeme i pravilno prilagodite dojenje tako da djetetu dulje vrijeme dajete majčino mlijeko. Ali ne uvijek, a ne svatko može to učiniti bez problema, i iz nekog razloga mlijeko ne mora biti dovoljno. Uzroci nedostatka majčinog mlijeka i kako povećati njegov iznos, pročitajte u ovom članku. Nedostatak majčinog mlijeka se podrazumijeva kao njegova količina ispod norme koja se utvrđuje uzimajući u obzir opće i pojedinačne karakteristike djeteta.

Cijene po hranjenju za djecu do 10 dana

Prvoga dana novorođenče jede 7-9 ml hrane po hranjenju. Da biste izračunali količinu hrane koju dijete treba pojesti do 10 dana, dijete mora uzeti u dobi od nekoliko dana i pomnožiti ga s 10. To jest, za 3 dana za jedno hranjenje, dijete bi trebalo sisati 30 ml mlijeka ili mješavinu.

Dnevni doplatak za djecu mlađu od jedne godine

Ovi standardi, razvijeni na temelju volumetrijske metode izračuna, ne uzimaju u obzir pojedinačne karakteristike djeteta, koje se također moraju uzeti u obzir. Dakle, za bebe koje imaju više od 4 kg pri rođenju, ta stopa možda neće biti dovoljna, a za male bebe prevelika.

Potrebna stopa: koliko novorođenče treba jesti u jednom hranjenju

Pojavom djeteta u obitelji, roditelji pokušavaju učiniti sve što je u redu. Uostalom, njegov razvoj ovisi o kvaliteti skrbi za novorođenčad. Prije svega, odrasli su zainteresirani za pitanje prehrane bebe. Na prvi pogled, čini se da ne može biti prirodni proces nego hranjenje djeteta. Ali žena je uvijek zabrinuta hoće li je mrvica dovoljno jesti, da li je dovoljno hranjive tekućine za njega, koliko se dojenja dnevno smatra normalnim. Čak i više pitanja nastaju kada majka ne može dojiti dijete. Dijete se prenosi na posebno prilagođenu mješavinu, ali ovdje također postoje neke nijanse. Razmotrimo detaljnije nutritivne standarde djeteta: kako razumjeti koliko mlijeka ili formule novorođenče treba jesti.

Koliko je potrebno mlijeko za novorođenče na HB

Danas je pristup dojenju dramatično promijenjen u usporedbi s preporukama pedijatara prije dvadeset i trideset godina. Sve se više žene upućuju savjetnicima HB-a, koji detaljno govore mlade majke o pravilima dojenčadi, tehnikama dojenja i drugim nijansama. Sada je važno održavati bliski kontakt s djetetom, pa je hranjenje na zahtjev dobrodošlo.

Priroda osigurava proces dojenja djeteta, pa se odmah nakon rođenja mrvica u tijelu pojavljuje povećana količina hormona, koja je odgovorna za proizvodnju mlijeka.

U rodilištima, mladi majka objašnjava pravila primjene djeteta na prsa kako bi uspostavila GW od prvih dana.

Što ako nije dovoljno: tajne prvog hranjenja

No majke se često brinu za prvih dana nakon rođenja djeteta, kada mlijeko nije prisutno kao takvo, a tijelo proizvodi samo kolostrum. Štoviše, količina ove nutritivno vrijedne bebe je vrlo mala: tijekom prvog dojenja, dijete prima oko 1,5-2 ml kolostruma.

Stručnjaci su dokazali da je kolostrum potreban za mrvice. Činjenica je da u svom sastavu postoji ogromna količina korisnih tvari: mikroelementi, imunoglobulini, protutijela, kao i puno proteina. Zato liječnici širom svijeta inzistiraju da mrvice odmah nakon rođenja ili u prvih sati života primjenjuju se na majčinu dojku. Kolostrum ne samo da hrani hranjive tvari, već i pomaže aktivirati obranu tijela.

Kolostrum, ulazi u tijelo mrvica, potpuno je apsorbiran, jer kao dio gotovo bez masti, i pruža dijete s pasivnim imunitetom, koji štiti dijete od mnogih zaraznih bolesti. Nakon sljedećeg obroka količina kolostruma se lagano povećava i doseže 200-300 ml dnevno. U jednom hranjenju, dijete jede oko 20-30 ml tekućine drugoga i trećeg dana nakon rođenja.

Novorođene bebe jedu samo kolostrum tijekom prvih dana, a to je dovoljno za njih.

Međutim, mnoge su žene zabrinute zbog činjenice da mrvica nije dovoljna za jedan kolostrum i ne jede dovoljno. Često možete čuti mišljenje da u prvim danima djeteta morate hraniti smjesu. To je netočna izjava: količina kolostruma je apsolutno dovoljna da zadovolji sva dojenčeta hranjiva potreba. Stoga se žene ne moraju brinuti zbog toga.

Dodatno hranjenje prilagođene mješavine novorođenčeta može uzrokovati neuspjeh grudi. Dijete će se naviknuti na dobivanje hrane iz boce i neće željeti obavljati aktivne pokrete za sisanje kako bi dobio mlijeko. Također, dijete će uzeti manje majčinske dojke, što zauzvrat će dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka u žena.

Stoga, stručnjaci inzistiraju: za dijete prvih dana života, prehrana koju prima tijekom dojenja prilično je dovoljno. Također je vrijedno napomenuti da je volumen trbuha novorođenčeta vrlo mali i oko 10 ml. Dakle, 7-8 ml kolostruma, jede za jedan hranjenje prvog dana, dovoljno je za mrvice.

Stavite normu mlijeka u prvih deset dana beba života

Dijete se hrani kolostrumom prva dva do četiri dana nakon rođenja. Aktivno razvija refleks sisanja, koji još nije razvijen i učio kako pravilno uhvatiti majčinu dojku kako bi izvucio vrijednu tekućinu. Svakodnevno se povećava volumen trbuha, pa dijete počinje jesti više mlijeka. Dijete se nanosi na dojku oko 8-10 puta dnevno.

Savjetnici za dojenje objašnjavaju mladim majkama da je u prvim danima nakon rođenja djeteta često potrebno primijeniti na dojku kako bi stimulirala proizvodnju mlijeka u ženi. Uostalom, tijelo radi na principu "potražnje za potražnjom", što više mrvica jede, to više dolazi mlijeko. I prvi mjesec je vrlo važno: u ovom trenutku dojenje se sve bolje.

U prvih dana nakon rođenja djeteta, često se primjenjuje na prsa: u prosjeku, 8-10 puta

Postoji formula s kojom se lako može odrediti koja je stopa mlijeka pojela za dijete u prvim danima života. Izgleda ovako: N * 10 = količina mlijeka koje dijete treba jesti u jednom hranjenju, gdje je N broj dana od rođenja mrvica.

Stopa hranjenja novorođenčadi prema težini

Volumen mlijeka kojeg jede djetet ovisi o karakteristikama razvoja, dobi i stanju zdravlja. Najčešće to doživljavaju majke beba koje se hrane bocama. Uostalom, kada se hrane, oni mogu jasno kontrolirati količinu mješavine koju beba sranje i u tom slučaju mogu zvučati alarmom. S pravilno organiziranim dojenjem, stvari su složenije - dijete sam regulira količinu mlijeka koje mu treba, a nije tako lako odrediti količinu dojenja koje jede. Međutim, u oba slučaja, dijete mora konzumirati količinu hrane koja zadovoljava standarde proizašle iz dugogodišnjeg promatranja i iskustva pedijatara kako bi zadovoljila potrebe njegovog ili njenog tijela.

Prosječna dob mlijeka ili mješavine

U prvom dojenju dijete jede vrlo malo. Činjenica je da neko vrijeme nakon isporuke žena ne proizvodi mlijeko, već kolostrum, koji ima visok sadržaj kalorija. Čak i nekoliko kapi dovoljno da dijete jede. Potrebno je nekoliko dana i kolostrum se pretvara u mlijeko. U ovom trenutku važno je da ne izgubite vrijeme i pravilno prilagodite dojenje tako da djetetu dulje vrijeme dajete majčino mlijeko. Ali ne uvijek, a ne svatko može to učiniti bez problema, i iz nekog razloga mlijeko ne mora biti dovoljno. Uzroci nedostatka majčinog mlijeka i kako povećati njegov iznos, pročitajte u ovom članku. Nedostatak majčinog mlijeka se podrazumijeva kao njegova količina ispod norme koja se utvrđuje uzimajući u obzir opće i pojedinačne karakteristike djeteta.

Cijene po hranjenju za djecu do 10 dana

Prvoga dana novorođenče jede 7-9 ml hrane po hranjenju. Da biste izračunali količinu hrane koju dijete treba pojesti do 10 dana, dijete mora uzeti u dobi od nekoliko dana i pomnožiti ga s 10. To jest, za 3 dana za jedno hranjenje, dijete bi trebalo sisati 30 ml mlijeka ili mješavinu.

Dnevni doplatak za djecu mlađu od jedne godine

Ovi standardi, razvijeni na temelju volumetrijske metode izračuna, ne uzimaju u obzir pojedinačne karakteristike djeteta, koje se također moraju uzeti u obzir. Dakle, za bebe koje imaju više od 4 kg pri rođenju, ta stopa možda neće biti dovoljna, a za male bebe prevelika.

Moguće je uzeti u obzir određenu prijelaznu varijantu između prosječnih i pojedinačnih normi mlijeka koje su navedene u donjoj tablici.

Standardi za velike kod rođenja djeteta i djeteta s visokim stopama fizičkog razvoja

Kako izračunati količinu mješavine ili mlijeka težinom bebe

Odredite koliko mlijeka vaša beba treba posebno, jednostavni izračuni pomoći će, uzimajući u obzir, pored dobi, takve osobne karakteristike djeteta kao što su težina, visina, zdravstveno stanje. Koristeći ih za djecu prvih dana života, morate se sjetiti da mogu dati prekomjerne rezultate količine mlijeka.

Djeca prvih 10 dana života

 1. Finkelsteinova formula u modifikaciji A.F. Tour.
  Količina mlijeka po danu (ml) = dan života djeteta × 70 ili 80, gdje
  70 s tjelesnom težinom manjom od 3200 g,
  80 - s tjelesnom težinom iznad 3200 g.
 2. Formula N.F. Filatov modificiran G.I. Zaitseva (smatra se optimalnim za izračun ove dobne skupine djece).
  Količina mlijeka po danu (ml) = 2% tjelesne težine × Dan života djeteta.
 3. Formula N.P. Shabalova.
  Količina mlijeka po 1 hranjenja (ml) = 3,0 × Dan života djeteta × tjelesna težina (kg).

Za djecu stariju od 10 dana

 1. Reichova metoda.
  Količina mlijeka po danu (ml) = Tjelesna masa (g) / visina djeteta (cm) × 7.
 2. Metoda izračuna za Geibener i Cherni (volumetrijska metoda). Uzima se u obzir dnevni obujam mlijeka ili mješavine bez dodatnog napitka.

Metoda brojanja kalorija sugerira da dijete mora konzumirati određeni broj kalorija po kg tjelesne težine dnevno. Različiti književni izvori sadrže nejednake informacije o ovom računu. Maksimalne vrijednosti sadržane su u WHO preporukama, koje također uzimaju u obzir energetsku vrijednost majčinog mlijeka koje se mijenja s dobi djeteta.

Najjednostavniji i jednostavniji za korištenje ove metode za izračunavanje volumena smjese, budući da je njegova kalorična vrijednost unaprijed označena na pakiranju. O tome kako odabrati smjesu za novorođenče, pročitajte ovaj članak. Majčino mlijeko je složenije. Sastav i energetska vrijednost majčinog mlijeka su varijabilne i mijenjaju se tijekom cijelog razdoblja laktacije. Iz tog razloga, kako se primjenjuje na majčino mlijeko, ova metoda je približna. Ipak, mogu se koristiti, znajući prosječnu energetsku vrijednost majčinog mlijeka, koja iznosi 53-80 kcal / 100 ml.

primjer

Pretpostavimo da vam je potrebna količina mješavine za dijete u dva mjeseca s tjelesnom težinom od 4600 g s kalorijskim sadržajem mješavine od 680 kcal / l.

Postupak obračuna

 1. Izračunavamo broj kalorija za dijete dnevno, koristeći podatke dnevne kalorijske potrebe djeteta po 1 kg tjelesne težine, na primjer, prema Maslov V. S.:

Broj kcal = Dnevni energetski zahtjev djeteta, kcal / kg × Težina djeteta, kg. Broj kcal = 115 kcal / kg × 4,6 kg = 529 kcal.

 • Izračunajte volumen mješavine po danu koji je zahtijevao dijete:

  Volumen smjese, ml = broj kcal × 1000 / kalorijski sadržaj od 1 1 smjese. Glasnoća smjese, ml = 529 kcal × 1000/680 kcal = 780 ml

  Prilikom korištenja ove metode, također je potrebno uzeti u obzir težinu djeteta njegovoj dobi.

  Bez obzira na pravila koja koristite, ne zaboravite da dijete koje majka mora nadopuniti ili koja se hrani isključivo na dojenčadi trebaju konzumirati istu količinu hrane koju dobiva bilo koje drugo dijete - bilo na prirodnom dojenju.

  Volumen hrane dnevno kod djece prve godine života ne smije prelaziti 1000 ml, au djece druge polovice godine 1000-1100 ml.

  Izračunajte prehranu za prerane bebe

  Prehrana preranog djeteta napravljena je uzimajući u obzir potrebe tijela i sposobnosti probavnog sustava, s obzirom da su energetske potrebe vrlo visoke, a probavni kapacitet nije dovoljan.

  Tablica prikazuje broj kalorija po kg tjelesne težine za prerano dijete u prvim danima života.

  Od drugog mjeseca života do djece rođenih s težinom od više od 1500 g, kalorijski sadržaj se smanjuje za 5 kcal / kg / dan (u usporedbi s prvim mjesecom života), a kod djece rođenih s težinom od 1000-1500 g, unos kalorija održava se do 3 mjeseca na istoj kao u prvom mjesecu života. Zatim započinju smanjivati ​​kalorijski sadržaj od 5-10 kcal / kg / tjelesne težine, uzimajući u obzir zdravlje i dobrobit djeteta.
  Povećanje količine prehrane u preuranjenim bebama treba postupno i pažljivo. Ako se stanje djeteta pogoršalo, treba smanjiti količinu hrane.
  Hranjenje u prvih 1,5-2 mjeseci. proizvedeno 7-10 puta dnevno. Pri šest doza dnevno se prenosi kada dijete dosegne tjelesnu težinu od 3 kg. Kod 6-7 mjeseci po djetetu bit će spremno za 5 pojedinačnih obroka.

  Za mješavinu preuranjenih i niskih beba rođenih u trudnoći, pročitajte ovaj članak.

  Izračun hrane za male i bolesne djece (WHO preporuke)

  Ove se preporuke odnose na djecu u prvih 10 dana života. Niske težine su djeca rođena s težinom manjom od 2500 g. To može uključivati ​​i prerane bebe i djecu koja su tek malena za njihovu dob.

  Za takvu djecu, količina mlijeka po kg tjelesne težine mora najprije biti 60 ml. Potom je svakodnevno potrebno povećati ukupni volumen mlijeka za 20 ml po 1 kg težine, sve do trenutka kad dijete počne primati 200 ml po 1 kg težine dnevno.

  Bolesna djeca su djeca čija je težina veća od 2500 g i koja zbog bolesti ne može dojiti. Za takvu djecu, količina mlijeka treba biti 150 ml po kg tjelesne težine dnevno.

  Brzina mlijeka ili mješavina za hranjenje

  Jedan volumen smjese treba izračunati na temelju broja hranjenja dnevno. Međutim, ovdje se majke često zaustavljaju, ne znajući koliko hrane treba uzeti u obzir normalno. Da biste to učinili, pogledajte tablicu u kojoj je broj hranjenja dan prema dobi djeteta.

  Preporuke o broju hranjenja su općenite. Da biste točno odredili koji broj hranjenja za bebe treba biti samo promatranje i iskustvo.

  Pojavom djeteta u obitelji, roditelji pokušavaju učiniti sve što je u redu. Uostalom, njegov razvoj ovisi o kvaliteti skrbi za novorođenčad. Prije svega, odrasli su zainteresirani za pitanje prehrane bebe. Na prvi pogled, čini se da ne može biti prirodni proces nego hranjenje djeteta. Ali žena je uvijek zabrinuta hoće li je mrvica dovoljno jesti, da li je dovoljno hranjive tekućine za njega, koliko se dojenja dnevno smatra normalnim. Čak i više pitanja nastaju kada majka ne može dojiti dijete. Dijete se prenosi na posebno prilagođenu mješavinu, ali ovdje također postoje neke nijanse. Razmotrimo detaljnije nutritivne standarde djeteta: kako razumjeti koliko mlijeka ili formule novorođenče treba jesti.

  Koliko je potrebno mlijeko za novorođenče na HB

  Danas je pristup dojenju dramatično promijenjen u usporedbi s preporukama pedijatara prije dvadeset i trideset godina. Sve se više žene upućuju savjetnicima HB-a, koji detaljno govore mlade majke o pravilima dojenčadi, tehnikama dojenja i drugim nijansama. Sada je važno održavati bliski kontakt s djetetom, pa je hranjenje na zahtjev dobrodošlo.

  Priroda osigurava proces dojenja djeteta, pa se odmah nakon rođenja mrvica u tijelu pojavljuje povećana količina hormona, koja je odgovorna za proizvodnju mlijeka.

  U rodilištima, mladi majka objašnjava pravila primjene djeteta na prsa kako bi uspostavila GW od prvih dana.

  Što ako nije dovoljno: tajne prvog hranjenja

  No majke se često brinu za prvih dana nakon rođenja djeteta, kada mlijeko nije prisutno kao takvo, a tijelo proizvodi samo kolostrum. Štoviše, količina ove nutritivno vrijedne bebe je vrlo mala: tijekom prvog dojenja, dijete prima oko 1,5-2 ml kolostruma.

  Stručnjaci su dokazali da je kolostrum potreban za mrvice. Činjenica je da u svom sastavu postoji ogromna količina korisnih tvari: mikroelementi, imunoglobulini, protutijela, kao i puno proteina. Zato liječnici širom svijeta inzistiraju da mrvice odmah nakon rođenja ili u prvih sati života primjenjuju se na majčinu dojku. Kolostrum ne samo da hrani hranjive tvari, već i pomaže aktivirati obranu tijela.

  Kolostrum, ulazi u tijelo mrvica, potpuno je apsorbiran, jer kao dio gotovo bez masti, i pruža dijete s pasivnim imunitetom, koji štiti dijete od mnogih zaraznih bolesti. Nakon sljedećeg obroka količina kolostruma se lagano povećava i doseže 200-300 ml dnevno. U jednom hranjenju, dijete jede oko 20-30 ml tekućine drugoga i trećeg dana nakon rođenja.

  Novorođene bebe jedu samo kolostrum tijekom prvih dana, a to je dovoljno za njih.

  Međutim, mnoge su žene zabrinute zbog činjenice da mrvica nije dovoljna za jedan kolostrum i ne jede dovoljno. Često možete čuti mišljenje da u prvim danima djeteta morate hraniti smjesu. To je netočna izjava: količina kolostruma je apsolutno dovoljna da zadovolji sva dojenčeta hranjiva potreba. Stoga se žene ne moraju brinuti zbog toga.

  Dodatno hranjenje prilagođene mješavine novorođenčeta može uzrokovati neuspjeh grudi. Dijete će se naviknuti na dobivanje hrane iz boce i neće željeti obavljati aktivne pokrete za sisanje kako bi dobio mlijeko. Također, dijete će uzeti manje majčinske dojke, što zauzvrat će dovesti do smanjenja proizvodnje mlijeka u žena.

  Stoga, stručnjaci inzistiraju: za dijete prvih dana života, prehrana koju prima tijekom dojenja prilično je dovoljno. Također je vrijedno napomenuti da je volumen trbuha novorođenčeta vrlo mali i oko 10 ml. Dakle, 7-8 ml kolostruma, jede za jedan hranjenje prvog dana, dovoljno je za mrvice.

  Stavite normu mlijeka u prvih deset dana beba života

  Dijete se hrani kolostrumom prva dva do četiri dana nakon rođenja. Aktivno razvija refleks sisanja, koji još nije razvijen i učio kako pravilno uhvatiti majčinu dojku kako bi izvucio vrijednu tekućinu. Svakodnevno se povećava volumen trbuha, pa dijete počinje jesti više mlijeka. Dijete se nanosi na dojku oko 8-10 puta dnevno.

  Savjetnici za dojenje objašnjavaju mladim majkama da je u prvim danima nakon rođenja djeteta često potrebno primijeniti na dojku kako bi stimulirala proizvodnju mlijeka u ženi. Uostalom, tijelo radi na principu "potražnje za potražnjom", što više mrvica jede, to više dolazi mlijeko. I prvi mjesec je vrlo važno: u ovom trenutku dojenje se sve bolje.

  U prvih dana nakon rođenja djeteta, često se primjenjuje na prsa: u prosjeku, 8-10 puta

  Postoji formula s kojom se lako može odrediti koja je stopa mlijeka pojela za dijete u prvim danima života. Izgleda ovako: N * 10 = količina mlijeka koje dijete treba jesti u jednom hranjenju, gdje je N broj dana od rođenja mrvica.

  Tablica: Koliko mlijeka kuhana mrvica jede u prvih deset dana nakon rođenja

  Ponekad liječnici određuju koliko mlijeka dijete jede vaganjem bebe. Potrebno je vagati bebu prije hranjenja i odmah poslije. Razlika u težini i pokazuje koliko je tekućina ušla u tijelo djeteta u procesu hranjenja. Ponekad se žene brinu zbog toga u doba iscrpljivanja iz rodilišta, djeca gube na težini. Liječnici su žurno uvjeravati se, to je normalni fenomen: nakon rođenja djetetovo tijelo se čisti, višak tekućine odlazi, pa se njegova težina smanjuje. To ne znači da dijete nema dovoljno mlijeka.

  Ako je beba zdrava, aktivna, ne biste trebali posebno kupovati ljuske i vagati ih kod kuće prije i poslije svakog hranjenja. Sve potrebne izračune donosi pedijatar jednom mjesečno tijekom zakazanog pregleda. Izračunava optimalno povećanje tjelesne težine, ako je sve normalno, onda mrvice imaju dovoljno mlijeka.

  Tablica: Formule za izračunavanje standarda mlijeka za djecu u prvih 10 dana života

  Kako organizirati režim hranjenja novorođenčeta

  Danas liječnici savjetuju da hrane djecu na zahtjev. Ako su rani dječji liječnici inzistirali na tome da je bilo moguće staviti dijete u prsa ranije od tri ili tri i pol sata nakon prethodnog hranjenja, sada se situacija promijenila. No, stručnjaci upozoravaju mlade majke da ne smiju zbuniti gladu s želje da zadovolje refleks usisavanja. Dijete ne smije biti dan i noć dojke. Uobičajeno, dijete jede svaka 2-3 sata, a broj hranjenja se smanjuje dok se stari. Ako je u prva dva ili tri dana života beba zatraži dojku oko 10 puta dnevno. Zatim je dva tjedna dijeta poboljšana: tijekom dana dijete se može probuditi 5-6 puta, a noću 1-2 puta. Neka djeca trebaju manje, na primjer, mogu spavati noću i ne tražiti hranu.

  Svaka majka odlučuje za sebe kako organizirati hranidbeni režim: na zahtjev ili po satu

  Dr. Komarovsky objašnjava da bi trebalo biti prikladno prije svega mami. Uostalom, sreća djeteta ovisi o emocionalnom stanju roditelja. Ako je prikladnije za majku da hrane mrvicu do trenutka i želi mu se približiti režimu, to je i inačica norme. Pedijatar inzistira na tome da beba ne smije sisati dojke satima da se smiri, čak i ako je dijete hranjeno na zahtjev.

  Koliko dugo dijete može ostati na dojci ovisi o tome. Neka djeca jedu za 15 minuta, dok drugi trebaju oko 30-40 minuta. U ovom slučaju, svi pojedinačno. No, majka bi trebala jasno znati da ne biste trebali djetetu davati dulje od sat vremena. Potrebno je pokušati odvratiti mrvice s nečim drugim.

  Video: Doktor Komarovsky o načinu prehrane novorođenčadi

  Principi prehrane za djecu prve godine života

  Sve majke razumiju da zdravlje i normalan razvoj djeteta ovise o dobroj prehrani. Zbog toga se brine o tome da li se hrana gori, ne ostavljaju mnoge žene. Da bi bili sigurni u pravilan razvoj mrvica, pedijatar pregledava bebu jednom mjesečno. Glavni kriterij je težina i visina mrvica. Liječnik će vagati i mjeriti dijete, usporediti podatke s brojevima koji su bili u vrijeme rođenja i otpusta iz rodilišta, te izvući zaključke iz ove.

  Ako je dijete aktivno, ima dobar apetit, dodaje težinu i visinu prema normama, onda je sve u redu s njim i ima dovoljno mlijeka.

  Drugi kriterij je količina uriniranja i defekacije. Test za mokre pelene priznaju liječnici diljem svijeta i daju jasan odgovor: ako dijete jede dovoljno mlijeka dnevno. Broj izleta na toalet kod bebe varira s dobi:

  • u prva tri dana nakon rođenja, dijete može napisati samo tri puta dnevno;
  • do kraja prvog tjedna, broj uriniranja se povećava i iznosi 4-8 puta u 24 sata;
  • od drugog tjedna nakon rođenja, dijete odlazi u WC malo 12 ili više puta dnevno.

  Pedijatri objašnjavaju roditeljima, ako dijete od 14 dana do 6 mjeseci peče 12 puta, onda je sve normalno i ima dovoljno mlijeka za njega. Ako je količina mokrenja smanjena na 8-10 puta - količina mlijeka smanjila se za majku. No, 6 i manje mokre pelene sugeriraju da beba nema dovoljno mlijeka, pa je potrebno hitno savjetovanje s pedijatrom.

  Glavni pokazatelj adekvatne prehrane djeteta je mjesečna dobitak težine.

  Postoje i razne metode za izračunavanje količine mlijeka koje bebe trebaju u različitim dobima.

  Saznajte količinu mlijeka koja je potrebna metodom Speransky

  Temelj ove metode je težina djeteta i broj kalorija u mlijeku:

  • u 1 litre majčinog mlijeka oko 700 kcal;
  • od rođenja do tri mjeseca, dijete treba 125 kcal po kilogramu težine;
  • od tri mjeseca do pola godine 115 kalorija po 1 kg težine dojenčadi;
  • u drugom šestomjesečnom životu i do 12 mjeseci - 105 kcal.

  Za izračun koristimo sljedeću formulu: težina djeteta u kg mora se pomnožiti s brojem kalorija, ovisno o dobi djeteta. Rezultirajuća količina kalorija prevodi se u mililitrima. Kao rezultat toga, dobivamo potrebnu količinu mlijeka, koju mrvica mora jesti dnevno.

  Na primjer: beba ima 2 mjeseca i težina je 4 kg, što znači 125 kcal po jednom kilogramu težine. 4 x 125 = 500 kcal. Zatim izračunavamo količinu mlijeka: 1000 * 500/700 = 715 ml. Tako beba bi trebala jesti 715 ml mlijeka dnevno.

  Izračun u skladu s metodom Geibner

  Ova metoda temelji se na težini djeteta: količina potrebnog hranjiva ovisi izravno o dobi i broju kilograma. On je prilično precizan.

  Tablica: Mliječne norme po danu za djecu prve godine života ovisno o tjelesnoj težini

  Na primjer, beba teži 7800 grama u 7 mjeseci. Tako bi dnevno trebao dobiti 7800/8 = 975 ml mlijeka.

  Bez obzira na formule koje roditelji koriste kako bi izračunali količinu mlijeka, brojevi će biti otprilike isti.

  Metoda Šarnija

  Formula je vrlo jednostavna: beba na 8 tjedana mora jesti najmanje 800 ml mlijeka. Da biste izračunali količinu vrijedne tekućine koja vam je potrebna:

  • za bebu ispod 8 tjedana uzmite 50 ml tjedno;
  • za djecu u ovoj dobi, dodajte 50 ml mlijeka, ali ne svaki tjedan, ali svaki mjesec.

  Tablica: Dnevna stopa mlijeka za djecu različite dobi prema metodu Shkarin

  Ova metoda se smatra najjednostavnijim, ali nije dovoljno točna, jer svako dijete je individualno, a ne sve bebe dodaju isti broj gramova težine iz mjeseca u mjesec.

  Mliječne se norme razlikuju u različitoj djeci: velike bebe jedu više, mrvice manje.

  Koliko novorođenče treba jesti na umjetnoj hrani

  Za djecu koja jedu posebnu prilagodjenu mješavinu, to je strogo u rasporedu. Pedijatri inzistiraju na tome da ne možete nadjačati dijete, tako da dobiju dječju hranu 7-8 puta dnevno s intervalom od 3-3,5 sati između hranjenja.

  Noću, interval između hranjenja može se povećati za 5-6 sati. Ako se dijete ne probudi i ne pita za jelo, to znači da ima dovoljno hranjivih tvari koje je primio prije spavanja. Nemojte ga probuditi.

  Neke majke, ipak, prenose bebe: čim beba počne plakati, a vrijeme za jesti smjesu još nije došlo, ne ustaju i hrane bebe unaprijed. Liječnici objašnjavaju da je bebu puno lakše dobiti hranu iz boca nego od majčine dojke. Stoga, mrvica ne jede toliko da treba zadovoljiti njegovu glad, već koliko mu majka daje u boci. Preopterećenje je puna mnogih problema s probavom pa pedijatri inzistiraju na tome da roditelji prate raspored prehrane umjetne djece.

  Kako izračunati količinu smjese za dijete

  Prvi korak je da se posavjetujte sa svojim liječnikom i pregledate informacije o pakiranju smjese. Mora postojati upute i količina praha za djecu različitih dobnih skupina. Međutim, postoje posebne formule, pomoću kojih možete brzo saznati koliko smjese trebaju dati mrvice kako bi ga jeli, ali ne jesti.

  Za djecu u prvih 10 dana života, moguće je izračunati količinu mješavine prema metodama Finkelsteina ili Filatova, koje smo razmatrali gore.

  Tablica: Koliko mješavine dijete ima težinu od 4 kg treba u prvih 10 dana života, prema Filatovovoj metodi

  Dok hranite smjesu, morate strogo poštivati ​​dozu.

  No najpopularnija metoda određivanja potrebne količine smjese temelji se na težini djeteta, koja se mijenja svaki mjesec.

  Tablica: Odredite volumen mješavine za djecu mlađu od jedne godine.

  Dobivena volumena prilagođene smjese mora se podijeliti s brojem hranjenja kako bi se izračunao volumen dovoljan za jedan obrok.

  Video: Koliko se mješavina treba dati dijete

  Koliko limenki mješavine morate kupiti za hranjenje djeteta

  Ovo pitanje se odnosi na mnoge roditelje, jer smjesa nije jeftina, ali ako žena ne može dojiti, nema drugog načina izlaska. Nemoguće je točno reći koliko dana je dovoljna prosječna težina mješavine težine 400 grama. Činjenica je da ovisi o apetitu mrvica: što je stariji dijete, to je mješavina koju jede.

  Količina smjese koja se mora razrijediti u vodi određuje se pomoću mjerne žlice. U jednoj žličici bez brda oko 4,3 grama praha.

  Tablica: Mješavina za bebe različitih dobnih skupina (tjedana i mjeseci)

  Posuda od 400 grama sadrži oko 93 komada praha. Dan za hranjenje novorođenčadi treba 24 žlice mješavine. Dakle, uz uvjet osam obroka dnevno, jedan mješavina mješavine će trajati tri i pol dana za dojenčad od rođenja do dva tjedna. Mjesecni beba jedan paket je dovoljno 5 dana. Mjesečno, roditelji trebaju kupiti šest limenki dječje hrane.

  Što stariji dijete postaje, više će limenki mješavine trebati mjesečno.

  Iskustvo mame: koliko limenki smjese lagano dijete do godinu dana

  Ako je dijete mješovito hranjenje: koliko treba dati mješavinu

  Neke bebe se hrane za majčino mlijeko i prilagođenu formulu. Ako dijete ne dobiva dobro, pedijatar može preporučiti da ga hranite sa smjesom. No ovdje se ovdje primjenjuje i načelo: nemojte preopteretiti dijete. Za izračunavanje koliko grama mješavine dijete treba, preporučuje se da se posavjetujte s liječnikom.

  Liječnici savjetuju testirati mokre pelene. Ako dijete odlazi u WC manje vremena, onda mu nedostaje mlijeko.

  Prema rezultatima testa, izračunajte količinu smjese za hranjenje novorođenčeta. Jedan nedostatak uriniranja računa za određenu količinu dječje hrane:

  • od rođenja do tri mjeseca - 30 ml;
  • 4 mjeseca - 40 ml;
  • 5 mjeseci - 50 ml;
  • pola godine - 60 ml;
  • stariji od šest mjeseci - djetetu dobivaju dodatke, stoga je pitanje dodataka odlučuje samo liječnik.

  Na primjer, dijete u pet mjeseci peče 10 puta, po stopi od najmanje 12 uriniranja dnevno. Zato treba još 100 ml smjese.

  O količini mlijeka ili mješavine koju dijete diže, njegov puni razvoj ovisi. Uostalom, ovo je glavna i jedina hrana za djecu u prvih šest mjeseci života. Roditelji i liječnici pažljivo prate kako se mrvica poveća i imaju dobar apetit. Ako beba nema dovoljno mlijeka, liječnik može preporučiti dojenčad hraniti s formulom ili se pretvoriti u umjetno hranjenje. Ali liječnici širom svijeta inzistiraju na tome da je najbolja hrana za mrvice - majčino mlijeko. A samo u ekstremnim slučajevima potrebno je premjestiti dijete u smjesu.

  Poznavanje novog i samorazumijevanja - glavni kriteriji u radu, koje uvijek pokušavam kvalitativno raditi! Ocijenite ovaj članak:

  (1 glas, prosjek: 5 od 5)

  Sve mlade majke se bave istim pitanjem: je li moje bebe hranjeno. Pogotovo ako je žena prvo dijete. Naravno, na podsvjesnoj razini, svi razumijemo da instinkt samoodržanja neće dopustiti maloj da gladuje, a svaka mama želi da dijete dobro jede i razvije dobro. Za to morate znati o pravilima prehrane. Razlikuju se ovisno o vrsti hranjenja novorođenčeta - prirodnom, umjetnom ili mješovitom, dobi malog djeteta i njegovoj težini. Zatim razmotrite sve nijanse ovog važnog pitanja.

  Prehrambene značajke bebe dojene

  Dojenje (HB) prirodni je nastavak odnosa između majke i djeteta, što omogućuje bebinima lakše rješavanje stresnog poroaja. No, u novom svijetu, mrvice moraju naučiti sve, uključujući brojeve i jesti (za to trebate razviti refleks sisanja). Stoga ne čudi da nova majka doživljava je li puna beba.

  Prvo hranjenje

  "Kolostrum" ili prvi dio majčinog mlijeka pravi je rizik hranjivih tvari za bebu. Dobro zdravlje i dobro koordinirani rad imuniteta mrvica uvelike ovisi o ogromnoj količini vitamina, dobro probavljivih proteina i antioksidansa sadržanih u kolostrumu.

  Prvi feedovi važni su za cijeli kasniji život malog čovjeka.

  Ovo je zanimljivo. Volumen trbuha novorođenčeta je oko 12 ml.

  Overeat kolostrum je nemoguć. Na prvi obrok, dijete jede oko 8 ml. S obzirom da je broj hranjenja dnevno obično oko 12 puta, općenito, novorođenče će pojesti oko 100 ml tekućine. Svakodnevno dnevna stopa povećava se za 10 grama.

  Tablica nutritivnih standarda za dijete 2-4 dana života

  Postoji još jedna mogućnost za izračun iznosa koji se pojede. Zahtijeva matematičko rješenje jednadžbe X x 10 = ml u jednom obroku, gdje je X dob, tj. Dani života djeteta. Na primjer, novorođenče 7. dan nakon rođenja trebalo bi pojesti oko 70 ml mlijeka u djetinjstvu.

  Tablica prehrambenih standarda za dijete od 2 tjedna do godine dana

  Stope hranjenja dane su u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prema kojima se, od 6 mjeseci, dijetetska prehrana uvodi komplementarna hrana (povrće, voćni purei, ne-mliječne žitarice itd.).

  Stope hranjenja razvijene su uzimajući u obzir uvođenje komplementarne hrane od dobi od šest mjeseci.

  Imajte na umu da su ove brojke približne, tako da nepodudarnost od plus ili minus 5-10 grama nije značajna. Ali ono što je stvarno bitno je interval između hranjenja. Isprva, ona bi trebala biti ne duže od 2 sata. Zatim se intervalima povećava, jer će dijete intenzivnije sisati, tj. Dobiti više tekućine. Poboljšanje refleksnog usisavanja dovest će do činjenice da će vrijeme hranjenja biti smanjeno.

  Kako odrediti količinu mlijeka koja se mora jesti (ovisno o težini djeteta)?

  Dakle, brojevi su dobri, ali mnoge mumije svakako će imati apsolutno logično pitanje: kako znate koliko je dijete jede?

  Najlakši način da saznate koliko je dijete jede jest vagati dijete prije i poslije jela

  Da biste to učinili, možete vagati bebu prije i nakon hranjenja. Razlika će biti željena vrijednost. Da biste izračunali dnevnu normu, morate dodati sve rezultate hranjenja 24 sata. Ova metoda je pogodna i za naturaliste i za umjetne tvari.

  Koliko čuvati bebu na dojci?

  U prosjeku dijete ostaje na prsima svaka 2-3 sata. A koliko treba obrok? Stručnjaci za dojenje kažu da traje oko 30-40 minuta ako dijete ranije ne otpušta dojku. Usput, hranjenje 15-20 minuta nije odstupanje od norme, ako dijete dobiva dobro i nije hirovito. No, boravak "na prsima" dulje od 40 minuta pokazuje da dijete koristi bradavicu kao bradavicu, odnosno igra se. U budućnosti to može stvoriti puno neugodnosti i za majku i za bebu pa je bolje da ne unesete ovu vrstu zabave.

  Video. Dr. Komarovsky: najbolji način hranjenja za novorođenče

  Nutritivne karakteristike umjetno hranjene bebe

  Umjetno hranjenje (IV), za razliku od GV-a, zahtijeva preciznije izračune, jer se smjesa probavlja teže od majčinog mlijeka, tako da busting može dovesti do problema s dječjim gastrointestinalnim traktom. Ali takav zadatak je moguć za mladu mamu.

  Dijeta i vrijeme hranjenja

  Ovo je najvažnija komponenta pravilne njege pješaštva dojenčadi.

  Za pravilan razvoj djetetove-umjetne potrebe za promatranjem prehrane

  Dijete do 2 mjeseca mora jesti 8-9 puta s pauzom od 2,5-3 sata, u 2-3 mjeseca - 7-8 puta, u 4 mjeseca - 6-7 puta, u 5-6 mjeseci - 5-6 puta, i od 7 mjeseci do godine - od 4 do 6 puta dnevno. U tom slučaju, jedno hranjenje trajat će ne duže od 15 minuta, jer je pijenje iz bradavice mnogo lakše nego usisavanje dojke.

  Principi prehrane u IV

  U pravilu, na pakiranju se navode doza i stope proizvođača smjesa. No, prosječni, približni, ovi podaci još uvijek ne boli.

  Tablica prehrambenih normi za djecu od 10 dana do godine

  Koliko grama u dnevnoj i jednokratnoj dozi i kako ih izračunati?

  Izračunajte količinu smjese koja može biti prema formuli: težina / broj dnevne doze ovisno o masi = dnevnu dozu smjese u ml, podijelite dnevnu dozu brojem hranjenja = pojedinačnoj dozi.

  Norme za djecu različitih dobnih skupina moraju se navesti na posudama s mješavinom.

  Ovo je zanimljivo. Najpopularnija izračunska formula dnevne i jednokratne doze mješavine za djecu na IV se naziva metodom Geibenera i Cherna.

  Na primjer, beba teži 4,850 grama. Ima 2 mjeseca, što znači da treba konzumirati 1/6 težine dnevno. Prema tome, 4850/6, dobivamo dnevnu dozu od 808 ml. Podijelimo ovu količinu brojem hranjenja, dobivamo jednu dozu - 135 ml. Drugi primjer: novorođenče teži 4.000 grama, jedu 1/5 svoje težine, pokazalo se da je dnevna doza 800 ml, a jedna doza - 100 ml.

  Metode za izračun količine smjese za djecu od 10 dana do mjesec dana

  U prvom mjesecu beba se tek počinje prilagoditi novoj prehrani. Stoga je izračun količine smjese neznatno različit od gore opisanog. Postoje dva načina.

  • Koristite formulu Zaitseva. 2% tjelesne težine kod rođenja se pomnoži s dobi dana, što daje dnevnu dozu. Dobiveni rezultat podijeljen je brojem hranjenja, što je jednak volumenu jedne doze.
  • Koristite Finkelsteinovu formulu. Ako je dijete u rođenju težilo manje od 3.200 grama, onda se dob u danima pomnoži s 70, dobivena vrijednost će biti dnevna doza. Ako je težina rođenja bila veća od 3.200 grama, tada biste dobili dnevnu normu, dob u danima mora se pomnožiti sa 80.

  U oba slučaja, kako bi se odredila pojedinačna doza, dnevni iznos treba podijeliti brojem hranjenja.

  Koliko feeda ima 400g limenki mješavine?

  Opet, ovi će izračuni biti približni, jer to sve ovisi o tome koliko vaša beba teži i koliko puta dnevno ga hranite. Osim toga, što je stariji dijete, to više jede. U prosjeku, do 2 mjeseca traje 1 banka za 5-6 dana, 5 konzervi mjesečno. U 3-4 mjeseca, jedna banka će biti dovoljna 3-4 dana, što znači da je potrebno 7,5 banaka mjesečno.

  Koliko mješavine dijete treba za mješovito hranjenje?

  U ovom slučaju, matematika će biti vrlo teško. Preporučujemo korištenje jedne od dvije metode uvođenja dodataka.

  Kada se miješano hranjenje još smatra glavnim majčinim mlijekom.

  • Mama uvodi smjesu, počevši od minimalne količine. Na primjer, 30 ml 1-2 puta na dan. Jednom tjedno majka provodi kontrolu vaganja i, kada se regrutira na manje od 125 g / tjedan, povećava količinu dodataka dnevno za minimalnu količinu: dodaje još 1-2 hranjenja od po 30 ml. Ako se hranjenje od 30 ml nakupilo 6-7, tada započinje povećanje volumena jednokratnog hranjenja: 6 hranjenja od 30 ml + 1 hranjenja od 40 ml na sva hranjenja od 40 ml itd. Povećanje dodataka treba zaustaviti kada dijete počne dobivati ​​125g / tjedan ili više. Moguće je izvršiti još jednu dodatnu kontrolu vaganja (kontrola jedan - ne ona prije i poslije obroka, ali kontrola - dobila 125 g ili ne) kako bi se osiguralo da je takav volumen dovoljan.
  • Mama broji broj uriniranja djeteta i dodaje oko 30 ml dodatne hrane za svako nedostaje vrijeme. Na primjer, beba je napisala 8 puta dnevno. U normalu nema 2-4 puta, što znači da se minimalna količina nadomjestka može podesiti na 2 hranjenja od po 30 ml. Nakon dva do tri dana, ponovljeni su broj uriniranja. Čim se količina uriniranja podešava malo iznad minimalne stope (12-14), povećava se dodatak. Upozorenje: ova metoda zahtijeva dobivanje težine kontrole kontrole! tj nakon postavljanja potrebnog broja uriniranja potrebno je jedno ili dva mjerenja uz prekid od 7 dana kako bi se osiguralo da je dobitak težine 125 g / tjedan ili više.

  3 pravila za prehranu djece na CB

  Ispunjavanje ovih savjeta omogućit će vam da hranite bebu bez smanjenja laktacije.

  • Smjesa ne daje bocu, već iz žlice. To će izbjeći situaciju u kojoj će dijete biti lijeno sisati dojku, ako postoji lakša opcija - piti kroz bradavicu.
  • Dodatak treba dozirati u malim obrocima, tj. Potreban dnevni volumen podijeljen je na nekoliko puta.
  • Smjesa se mora dati strogo po satu. Za ostatak vremena, potreba za hranom da zadovolji dojku.

  Kako utvrditi da dijete jeli mlijeko?

  Postoji 4 glavna znaka da je dijete pun.

  • dobro spava, aktivan je u razdoblju budnosti;
  • beba ima stabilnu stolicu koja nije popraćena nadimanjem ili tantrumima;
  • mrvica održava interval između jela, noću dva puta veća;
  • tjedno dijete dobiva težinu od 150-200 g.

  Ako je dijete željno mjesto na bocu ili prsima, tada ili više gladuje ovaj put više ili ne pojede

  Za bebe od 1-2 mjeseca postoji stari "baka" način određivanja sitosti: pelena se uklanja iz malog djeteta, a pelene se broje, što onečišćuje dnevno.

  • 12 i više - norma.
  • 8 - dijete nije potpuno hranjeno, morate povećati broj hranjenja ili količinu smjese;
  • manje od 7 - dijete je vrlo neiskusan.

  Power mode beba noću

  Do 6 mjeseci djeca mogu jesti noću i danu u redovitim razmacima. U ovom slučaju, vrsta hrane nije važna.

  Spavanje i hrana su najvažniji čimbenici za rast djeteta

  Ovo je zanimljivo. Neki pedijatri inzistiraju da se od dobi od 3 mjeseca bebu treba postupno podučavati kako bi se započelo dnevno, a za to pomaknuti interval noćnih hranjenja za 20-30 minuta.

  Polugodišnje bebe obično se probude jesti u drugoj polovici noći. Međutim, ovaj način može biti povrijeđen ako dijete

  Ovo je zanimljivo. Ako je dijete na IV, onda je smjesa bolje kuhati u večernjim satima, a noću samo za grijanje. To će uštedjeti vrijeme i također izbjeći kršenja doziranja koje bi spavaća mama mogla probuditi.

  Nutricionistički standard novorođenčadi važan je čimbenik, čiju teoriju moraju pažljivo proučavati mladi roditelji. U ovom slučaju, u praksi se mogu izbjeći mnoge pogreške. Dijete će biti puna i zadovoljna, neće jesti, a mama i tata moći će prilagoditi san i budnost cijele obitelji.

  Visoko filološko obrazovanje, 11 godina iskustva u poučavanju engleskog i ruskog jezika, ljubav prema djeci i objektivan pogled na modernost ključni su ciljevi moje 31-godišnjeg života. Snažne kvalitete: odgovornost, želja za učenjem novih stvari i poboljšanju sebe. Ocijenite ovaj članak:

  (1 glas, prosjek: 5 od 5)

  Rođena je beba. Sretna mama dolazi vrijeme za brige, tjeskobe i brige. Glavna stvar koja se brine za majku koja dijete je sada je li dijete dobilo dovoljno prehrane, je li masno ili nije jako dobro za svoje mlijeko?

  dojena

  Prvo hranjenje

  Mlijeko nakon porođaja obično stiže do četvrtog dana. Dijete se dovede na prvo hranjenje, najčešće drugi dan. A sada mlada mama počinje brinuti da će joj mrvica ostati gladna, da je vrlo malo mlijeka. To ne vrijedi za nekoliko razloga:

  • Novorođenčad i dalje slabo sisi majčinu dojku (refleks sisanja je slabo razvijen), on treba to naučiti, pa jede vrlo malo.
  • Kolostrum, kojeg danas proizvodi majčino tijelo, je masna i hranjiva. Sadrži sve što je potrebno kako bi se osiguralo pun život novorođenčeta.
  • Volumen klijetke u dojenčadi još uvijek je vrlo mali (prvog dana samo oko 10 ml), stoga je količina kolostruma koji se jede po hranjenju također mali, oko 7 do 9 ml.
  • Za hranjenje djeteta 10 do 12 puta dnevno, tj. Za prvi dan, stopa bebe je oko 100 ml mlijeka.
  • Nemojte misliti da će beba ostati gladna jer ima malo mlijeka. Uskoro će stići. Ali dodatne brige mogu odgoditi porast laktacije.

  Stope mlijeka u prvih deset dana

  Koliko mlijeko dijete jede ovisi samo o težini i dobi. Svakodnevno se povećava volumen klijetke novorođenčadi, a količina konzumiranog mlijeka raste u skladu s tim.

  • Drugi dan, beba pije oko 20 grama u jednom hranjenju, dnevna doza iznosi 200-240 ml,
  • Na trećem - 30 ml (300-340 ml, respektivno) i tako dalje.
  • Za dijete od prvih 10 dana života, možete izračunati potrebnu količinu unosa mlijeka za 1 hranjenje, jednostavno umnožavanjem broja dana starije za broj 10.

  Formula za prehrambenu stopu prvih 10 dana: N (broj dana) * 10 = jednokratna količina hrane u ml.

  Točne vage za mjerenje težine novorođenčeta

  Preciznije, volumen pojedine doze konzumiranog mlijeka može se odrediti vaganjem dojenčeta na medicinskoj skali prije i neposredno nakon hranjenja. Razlika između rezultata vaganja - to je volumen mlijeka koji je bio pijan. Preporučljivo je izvagati nekoliko hranjenja za redom. Znajući približnu dozu (vidjeti gore navedene norme), shvatit ćete da dijete sranje njegov dio ili ne.

  Kada i kako najbolje hraniti bebu?

  Deset dana kasnije, mama će prestati dolaziti. Sada je približna količina koju jede dnevno jednaka petinu težine djeteta.

  Dječji pedijatri došli su do zaključka da nije potrebno prisilno hraniti dijete u strogo određenim satima. Bolje je pričekati dok dijete ne traži da ga hrani. To se obično događa 10-12 puta dnevno s intervalom od 1,5 do 2 sata.

  Čitamo o prednostima i nedostacima hrane na zahtjev -

  U pravilu, dijete aktivno sisanje prsa za 15-30 minuta, ponekad i svih 40. Čini se da beba sranje svu mlijeko, ali nastavlja sisati grudi neko vrijeme, bilo sisanje posljednje kapi mlijeka, ili jednostavno voli proces sisanja. Nemojte mu dopustiti da sisati više od sat vremena.