Koliko mlijeka ili formule trebaju beba jesti za 3 mjeseca?

Hrana


Mnogi roditelji zainteresirani su za pitanje količine prehrane za novorođenčad, uključujući i koliko dijete treba jesti za 3 mjeseca. Djeca prve godine života brzo se razvijaju i razvijaju. Suvremena načela hranjenja usmjerena su na podupiranje tih procesa.

Svjetska zdravstvena organizacija nudi sljedeće preporuke hranjenja za 3 mjeseca:

 • kada dojite - 850-900 ml mlijeka dnevno;
 • umjetna hrana za izračun količine smjese trebat će posebnu formulu;
 • mješoviti tip hrane ne može biti racionalna hrana, morate pratiti stanje i ponašanje mrvica.

Autor web stranice TheRebenok.ru konzultirao je s vodećim pedijatarima i pokušao prikazati informacije na najdetaljniji i jasniji mogući način za većinu majki.

Kako se izračunava količina mješavine?

Da biste saznali koliko mješavina dijete treba jesti za 3 mjeseca, trebate upotrijebiti sljedeću formulu:

MR (težina djeteta u gramima) * 1/7: 5 (broj doza smjese).

Na primjer, beba teži 5450 g, pomnoži taj broj za 1/7 (tj. Podijeli s 7). Dobivamo: 778 grama prilagođene mješavine trebalo bi jesti dijete dnevno. Prema tome, izlazi oko 155 grama po hranjenju. Roditelji teško pripremiti točnu količinu dječje hrane, stoga uputno da se dobije 150 ml mrvice i noću dojenja mogu jesti smjese na 160-170 ml.

Za bebe rođene s velikom tjelesnom masom, više od 4 kg, određuje se druga shema za određivanje količine hrane. Prvi mjesec takvih krepova jede 800 ml, a svaki mjesec dodatak hrane iznosi 50 ml. Kao rezultat toga, za tri mjeseca norma za veliki dijete će biti 900-950 ml.

Stope dojenja

Do tri mjeseca uspostavljeno je 7-9 obroka dnevno. Rezultat je oko 900 ml. Treba imati na umu da je jutro mlijeko majke manje kalorično nego u drugim satima. Ne zanemarujte doručak. Štoviše, mora biti hranjiv. Potrebno je da dijete dobije dobru prehranu na ručak.

Glavni pokazatelj da beba ima dovoljno mlijeka je spavanje nakon primjene na dojku. Noću se proizvodi prolaktin hormona, pa je tijekom ovih sati korisno hraniti bebu na njegov zahtjev.

Kako izračunati količinu hrane za miješano hranjenje

Gotovo je nemoguće izračunati koliko beba treba jesti za 3 mjeseca s mješovitom prehranom. Pediatricima se savjetuje da obratite pažnju na ponašanje djeteta nakon hranjenja. Prije svega, dijete dobiva prsa zauzvrat. Tek nakon toga hranite smjesu. Ovdje ovaj dodatak može biti različit - od 25 ml do 130 ml.

Tipično, takav sustav napajanja ne traje dugo. Stvar je u tome što boca dobiva hranu bez ikakvog posebnog napora za bebu, a kako bi se sisati mlijeko s dojke, potrebno je uložiti napor. Preporuča se napraviti mali otvor u bradavici i pobrinite se da se ne povećava.

Kako razumjeti ako ima dovoljno hrane za dijete u 3 mjeseca

Vrlo je lako shvatiti ima li djeteta dovoljno prehrane. Samo pogledajte njegovo ponašanje nakon jela. To može biti san - najčešći znak da je dijete imalo dovoljno. Ako je beba predana komunikaciji, vesela i vesela, onda ga nije potrebno hraniti.

Jedno hranjenje može trajati od 16 do 36 minuta. Ovoga puta ovisi o prehrambenoj vrijednosti majčinog mlijeka ili njegovom kalorijskom sadržaju. Ako dijete ne dobije dovoljno, odmah se vidi iz njegovog ponašanja. Da biste shvatili da nema dovoljno majčino mlijeka, moguće je ako dijete nastavlja sisati, a još uvijek cvrkuće, kapriciozno, ponekad i ljutito i stisne čeljusti. U ovom slučaju majka daje drugu dojku. Ali ponekad to ne pomaže i dijete ne jede dovoljno. Samo u ovom slučaju vrijedi pribaviti dodatak iz boce.

Bebe koje dobivaju dovoljno majčinog mlijeka ili majčinog mlijeka dobivaju težinu prema propisima. Ako beba dobije manje prehrane, dobitak težine bit će zanemariva. Za tročlana stari dječaci, norma je dodati 600-1000 grama, za djevojčice - 500-1000 grama.

Postoji još jedan način da provjerite je li dijete jede dovoljno majčinog mlijeka. Da biste to učinili, jedan dan ne smije koristiti pelene i mokre pelene treba razmotriti. Ako je njihov ukupni broj dnevno 12 do 19 godina, ne brinite se i ne tražite odgovor na pitanje koliko dijete treba jesti.

Razlike u brojanju količine hrane za umjetno i dojenje

Djeca i hranjeni bocama i hranjeni dojkom trebaju dobiti istu količinu hrane, ali u praksi se drugačije ispada. Dijete koje prima mješavinu jede rjeđe, jer je hrana hranjiva od mlijeka majke.

Djeca koja su prirodno hranjena sranjuju na zahtjev, a majku je teško kontrolirati koliko je mlijeka sranje. Ali to je moguće učiniti uz pomoć dječje vage: vagati bebu prije i nakon hranjenja. Razlika će pokazati količinu mlijeka koja se jede.

Kada je potrebno vodu i količinu vode?

Pediatri se slažu da tijekom dojenja djeteta ne treba voditi do 6 mjeseci. Umjetno potrebna pomoćna tekućina. Inače, može biti problema s stolicom, s kožom i sluznicama. U ovom slučaju, potrebno je uzeti u obzir doba godine. Dakle, u vrućem vremenu, potrebno je hraniti bebu 60-110 ml vode. Utvrdite ima li dovoljno vode za bebu, kako slijedi. Ako je koža suha i pelena se ne napuni dulje vrijeme, trebate povećati količinu vode.

Za izračun količine tekućine, možete koristiti pravilo: potrebno je 50 ml vode za svaki kilogram mase. Dijete s težinom od 6 kg trebalo bi dobiti 350 ml vode.

Nemojte davati vodu prije hranjenja, to će smanjiti apetit. Tekućina će se odvijati u želucu. To je nepoželjan, jer nakon nekog vremena morat ćete ponovno pripremiti smjesu, jer će beba brzo gladovati.

Koja tekućina može primiti 3 mjeseca bebe? To može biti posebna kupljena flaširana voda s oznakom "0+" ili filtrirana i kuhana. Neželjeno je dodati šećer kako ne bi poremetili ravnotežu ugljikohidrata u tijelu djeteta. Zamijenite vodu s redovitim čajem ili infuzijom od dogrose, postupno, počevši od tsp.

Je li moguće unijeti komplementarnu hranu?

Pedijatri dopuštaju rano dopunsko hranjenje (u trajanju od 3,5 mjeseca) samo u takvim slučajevima:

 • česte bolesti akutnih respiratornih infekcija;
 • rahitis;
 • anemija;
 • fizička retardacija i slaba dobitak na težini.

Pire od povrća ili voće bit će prikladno kao prva komplementarna hrana. Bolje je ako je to jedna komponenta. Neki pedijatri se preporučuju da počnu s kefirom, kupljenim u mliječnoj kuhinji.

Hranjenje dati prije dojenja. Što se tiče novog proizvoda, ponovo se postavlja pitanje: koliko treba beba jesti za 3 mjeseca? Potrebno je započeti s malim dijelovima - doslovno oko četvrtine žličice. Za početak možete jednostavno dati bebu novom ukusu.

Nakon uvođenja komplementarne hrane, potrebno je pažljivo pratiti stanje kože, stolice. Svaki novi proizvod je bolje početi davanje u roku od jednog do dva tjedna, ukoliko se ne primjećuju nikakve negativne promjene.

Bolje je hraniti bebu na dojenju iz žlice. Ako to učinite uz pomoć boce, beba će uskoro odustati od dojke.

Nakon što odlučite o tome koliko dijete treba jesti komplementarnu hranu na 3 mjeseca (prilično malo!), Morate odlučiti koji proizvod uvesti bebu na prvo mjesto. Preporučljivo je ne organizirati amaterske aktivnosti i pitati pedijatara s tim pitanjem - nakon svega, svaki slučaj je individualan. Obično počinju s krumpirom od povrća (na primjer, od tikvica) ili kašom, ako je mrvica jako loša.

Potpuno zdrava djeca, prema preporukama Saveza pediatora Rusije i Nacionalne udruge dijetetičara, ne bi trebala primati nikakve dodatke u 3 mjeseca. Činjenica je da tankog crijeva u ovoj dobi još uvijek ne sadrži dovoljno enzima da razbije nove sastojke hrane. Zbog toga, dodaci se trebaju davati samo nakon savjetovanja s liječnikom i ako postoje dobri razlozi za to.

zaključak

Djeca od tri mjeseca obično konzumiraju 900 ml mlijeka dnevno. Umjetno piće oko 850 ml. Točna količina ovisi o sadržaju masti i unosu kalorija, o težini bebe i njegovim razvojnim karakteristikama.

Broj hranjenja je 5 puta, ali s dojenjem taj broj može biti velik. Umjetno, u jednom trenutku, u pravilu piju 180 ml hrane i moraju nužno piti 50-100 ml vode.

Ako majka ima krizu za laktaciju, ne biste se odmah trebali posvetiti miješanom hranjenju. Za početak biste trebali početi primjenjivati ​​bebu češće na prsima, posjetiti liječnika i slijediti sve njegove upute za povećanje laktacije.

Koliko puta hraniti bebu za 3 mjeseca s mješavinom

Što se može dati dijete od 3 mjeseca, osim za smjesu i majčino mlijeko: dječja prehrana

Temelj prehrane djeteta u 3 mjeseca je majčino mlijeko ili visoko kvalitetna prilagođena mješavina. Čujete mišljenje da je u ovom dobu vrijeme da upoznate mrvicu s žitaricama, pirećim krumpirom i sokovima, posebno ako je na umjetnom hranjenju. Međutim, postoji još jedan pogled: do šest mjeseci, dijete ne treba hraniti odraslim jelima. Pokušajmo shvatiti koja je točka gledišta ispravna.

Majčino mlijeko je najbolja dječja hrana koja sadrži sve što je potrebno za uzgoj bebe.

dojenje

Majčino mlijeko je najbolja dječja hrana. Sadrži masti, proteine, ugljikohidrate, minerale, vitamine, enzime, hormone i imunološke čimbenike. Sve ove tvari su potrebne za bebu za puni rast, kao i za razvoj imunološkog, probavnog i ostalih tjelesnih sustava.

U pravilu, 3-mjesečna beba već ima određeni dnevni režim, uključujući 6-7 obroka. Ukupna količina majčinog mlijeka po danu da beba pije 850-900 ml. Kako bi hrana bila najveća korist djetetu, a dojenje nije nestalo, treba uzeti u obzir nekoliko važnih stavaka:

 1. Hormonski prolaktin, koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka, sintetizira se noću. Glavni poticaj je sisanje grudi. Nemojte davati duge pauze između hranjenja noću, pa čak i više - da ih napustite.
 2. Budući da noću žena ne konzumira hranu, jutarnje mlijeko karakterizira niska energetska vrijednost. Dakle, ubrzo nakon ranog snacka dijete može ponovno pitati dojku. Važno je da majka ima vremena za doručak, tako da do podneva mlijeko postaje hranjivije.

Umjetno hranjenje

Izmiješajte odabir

Moderno prilagođene mješavine mogu pružiti djetetu sve potrebne hranjive tvari. Međutim, potrebno je odabrati pravi proizvod. Ključne preporuke:

 • Ako dijete ima bolesti, potrebne su posebne smjese. Ako postoji alergija na mlijeko, ona je hipoalergijska ili bez mliječnih proizvoda (na temelju soje), netolerancija na laktozu je niska laktoza, teški deficit je visok u bjelančevini i tako dalje.
 • Poželjno je da smjesa sadrži probiotike. To uključuje različite korisne bakterije koje se podmiruju na crijevnu sluznicu i pomažu u probavljanju hrane. Kao rezultat toga, spriječeni su problemi kao što su zatvor, proljev, nadutost i drugi. Osim toga, probiotici pomažu u jačanju ukupnog imuniteta.
 • Neophodno je da formula umjetne zamjene uključuje minerale i vitamine. Oni su nužni za normalan rast i razvoj bebe.

Izračun količina

Koliko se mješavina može dati tročljetnom djetetu? Prosječna količina je 180 ml po obroku. Optimalni način rada - 5 obroka dnevno. Možete točno izračunati količinu prema sljedećem algoritmu:

 1. Podijelite težinu djeteta 7. Rezultat je dnevni volumen smjese.
 2. Širite ukupni iznos na feedovima. Tako možete shvatiti koliko hrane koju dijete treba konzumirati u isto vrijeme.

Na primjer, dijete teži 5,7 kg: 5700 ÷ 7 = 814 ml, 814 ÷ 5 = 163 ml. Naravno, u praksi je teško pripremiti 163 ml smjese. To je vrijedno raditi: dati 160 ml tijekom dana, i dodati "ostatke" na zadnji obrok prije noćnog sna. Dijete dobro jede i spavati cijelu noć.

Glavni pokazatelj u izračunavanju smjese je težina djeteta

Ako je beba rođena s puno težine i aktivno ga dobiva, dnevni obroci volumena trebaju se izračunati drugačije. Potrebno je razmotriti potrebu za kalorijama. Za 3 mjeseca potrebno je 115 kcal po 1 kg tjelesne težine. Shema obračuna:

 1. Pomnoži težinu djeteta za 115. Rezultat će biti dnevna kalorija.
 2. Izračunajte formulu - (ukupne kalorije x 1000 ml) ÷ kalorični sadržaj 1 litre smjese. Tako možete saznati dnevni volumen smjese.
 3. Podijelite rezultat s brojem hranjenja. Rezultat će biti jednokratna količina hrane za dijete s visokom težinom.

Na primjer, težina bebe iznosi 6,7 kg. Kalorični sadržaj od 1 l miješanja - 650 kcal. Izračuni: 115 × 6.7 = 771 kcal, (771 × 1000) ÷ 650 = 1186 ml, 1186 ÷ 5 = 237 ml.

Mješovita hranjenja

Uz mješovitu prehranu, kada se prakticira dojenje i hranjenje s mješavinom, važno je odabrati pravu zamjenu mlijeka. Prednost se daje proizvodu sa smanjenim sadržajem željeza. Višak ovog elementa može dovesti do vezanja laktoferina, proteina dojke koji štiti djecu od zaraznih bolesti gastrointestinalnog trakta.

Nije lako utvrditi normu nadopuna mješavinom miješane hrane. Može biti od 25 do 120 ml za jedan obrok. Obično promatraju takav režim: oni daju djetetu jednu dojku, zatim drugu, a nakon toga, ako je još uvijek tjeskoban, dobiva se mješavina. Čim se mrvica skrene s boce, hranjenje se zaustavlja.

Potrošnja vode

Kod 3 mjeseca dijete treba biti lemljenje s kuhanom vodom ili čajem za bebe. Šećer ne bi trebao biti dodan pićima. U budućnosti to može dovesti do endokrinih poremećaja (dijabetes melitusa) i hipertenzije. Vrijedno je koristiti pročišćenu flaširanu vodu za dječju hranu. Prije svake uporabe, mora se kuhati i ohladiti.

Koliko treba beba piti? Ukupna količina tekućine za ovo doba je oko 100 ml po kg mase. Međutim, treba imati na umu da majčino mlijeko i smjesa sadrže tekućinu. Preporuča se davati djetetu 1-2 čajne žličice vode u intervalima između jela, kao i tijekom noćnih buđenja. Neposredno prije hranjenja, ne morate voditi mrvice, jer to može dovesti do smanjenja apetita.

Ubrizgavanje tekućine (voda, čaj) košta 1-2 kapi dnevno. Svakodnevno se preporuča povećanje glasnoće za 2 puta. Preporučljivo je davati vodu u maloj žličici silikonske ili mekane plastike. Djecu će biti udobnije za piće od njega nego od metala.

Potreba za dodatnom hranom

Kada beba navrši 3 mjeseca, mnogi roditelji misle da je vrijeme za dodavanje kaše, sok ili pire krumpira u njihovu jelovniku. To je zbog dvije točke. Prvo, u sovjetskim vremenima, bilo je tako rano hranjenje koje se prakticiralo, a većina baka savjetuje slijediti tradicije. Drugo, proizvođači specijalizirane dječje hrane pišu na pakiranju: "proizvod je dopušten 3 mjeseca".

Dodatak za tri mjeseca nije nužan i propisan je samo u iznimnim slučajevima, primjerice u slučaju dobitka težine ili anemije.

Međutim, postoje izuzeci od pravila. Dopušteno je uvođenje komplementarne hrane od 4-5 mjeseci, ako dijete ima manjak tjelesne težine, racije ili anemije. Odluku o promjeni izbornika treba donijeti pedijatar na temelju procjene stanja djeteta. On će preporučiti koje proizvode jesti, kao i dati norme o njihovoj potrošnji. Neki savjeti:

 • žitarice za prvo hranjenje trebaju se kuhati u vodi i bez glutena, moguće su riža, heljda, kukuruzni granulati;
 • Prva su jela pripremljena od niskog alergijskog povrća - bundeve, cvjetača, brokule.

Štetu ranog hranjenja

Što će se dogoditi ako počnete hraniti bebu žitaricama, prerano krumpir i sokove prerano? U tijelu se može pojaviti sistemska neispravnost koja će se manifestirati odmah ili nekoliko godina kasnije. Treba podrazumijevati da gastrointestinalni trakt djeteta još nije spreman probaviti razne čvrste hrane jer nema potrebnu količinu enzima.

Rano hranjenje može uzrokovati alergije na bebu.

 1. Poremećaji u gastrointestinalnom traktu - bolovi u trbuhu, nadutost, zatvor, proljev, povraćanje, regurgitacija, nemirno ponašanje. Često u funkcioniranju probavnog sustava postoji tako snažan slom da morate proći kroz dugi tijek liječenja u bolnici.
 2. Alergija. Moguće manifestacije - svrbež osip, crvene površine, piling kože. U starijoj dobi mogu se pojaviti simptomi atopičkog dermatitisa i astme. Često negativne reakcije uzrokuju ne samo visoke, ali i niske alergijske proizvode, s obzirom na smanjenje imuniteta.
 3. Kronične bolesti. Preuranjeno uvođenje komplementarne hrane dovodi do povećanog opterećenja gastrointestinalnog trakta, bubrega i jetre. U školskoj dobi obično se "ulijeva" u kronične upalne procese sluznice crijeva i želuca (kolitis, gastroduodenitis), kao i napadaji povraćanja, bolovi u trbuhu i tako dalje.
 4. Kraj dojenja. Zbog činjenice da će dijete konzumirati druge proizvode, laktacija će se neizbježno smanjivati. Kao rezultat toga, to može dovesti do potpunog izumiranja. Dijete će biti lišeno vrijednih hranjivih tvari koje su prisutne samo u majčinom mlijeku.

Koliko mlijeka ili formule trebaju beba jesti za 3 mjeseca?

Mnogi roditelji zainteresirani su za pitanje količine prehrane za novorođenčad, uključujući i koliko dijete treba jesti za 3 mjeseca. Djeca prve godine života brzo se razvijaju i razvijaju. Suvremena načela hranjenja usmjerena su na podupiranje tih procesa.

Svjetska zdravstvena organizacija nudi sljedeće preporuke hranjenja za 3 mjeseca:

 • kada dojite - 850-900 ml mlijeka dnevno;
 • umjetna hrana za izračun količine smjese trebat će posebnu formulu;
 • mješoviti tip hrane ne može biti racionalna hrana, morate pratiti stanje i ponašanje mrvica.

Autor web stranice TheRebenok.ru konzultirao je s vodećim pedijatarima i pokušao prikazati informacije na najdetaljniji i jasniji mogući način za većinu majki.

Kako se izračunava količina mješavine?

Da biste saznali koliko mješavina dijete treba jesti za 3 mjeseca, trebate upotrijebiti sljedeću formulu:

MR (težina djeteta u gramima) * 1/7: 5 (broj doza smjese).

Na primjer, beba teži 5450 g, pomnoži taj broj za 1/7 (tj. Podijeli s 7). Dobivamo: 778 grama prilagođene mješavine trebalo bi jesti dijete dnevno. Prema tome, izlazi oko 155 grama po hranjenju. Roditelji teško pripremiti točnu količinu dječje hrane, stoga uputno da se dobije 150 ml mrvice i noću dojenja mogu jesti smjese na 160-170 ml.

Za bebe rođene s velikom tjelesnom masom, više od 4 kg, određuje se druga shema za određivanje količine hrane. Prvi mjesec takvih krepova jede 800 ml, a svaki mjesec dodatak hrane iznosi 50 ml. Kao rezultat toga, za tri mjeseca norma za veliki dijete će biti 900-950 ml.

Stope dojenja

Do tri mjeseca uspostavljeno je 7-9 obroka dnevno. Rezultat je oko 900 ml. Treba imati na umu da je jutro mlijeko majke manje kalorično nego u drugim satima. Ne zanemarujte doručak. Štoviše, mora biti hranjiv. Potrebno je da dijete dobije dobru prehranu na ručak.

Glavni pokazatelj da beba ima dovoljno mlijeka je spavanje nakon primjene na dojku. Noću se proizvodi prolaktin hormona, pa je tijekom ovih sati korisno hraniti bebu na njegov zahtjev.

Važno je! Nutricionisti u šoku! Možete lako izgubiti težinu nakon poroda! Jeftin i učinkovit lijek nakon uzimanja dodatne težine ide zauvijek. Pročitajte više »

Kako izračunati količinu hrane za miješano hranjenje

Gotovo je nemoguće izračunati koliko beba treba jesti za 3 mjeseca s mješovitom prehranom. Pediatricima se savjetuje da obratite pažnju na ponašanje djeteta nakon hranjenja. Prije svega, dijete dobiva prsa zauzvrat. Tek nakon toga hranite smjesu. Ovdje ovaj dodatak može biti različit - od 25 ml do 130 ml.

Tipično, takav sustav napajanja ne traje dugo. Stvar je u tome što boca dobiva hranu bez ikakvog posebnog napora za bebu, a kako bi se sisati mlijeko s dojke, potrebno je uložiti napor. Preporuča se napraviti mali otvor u bradavici i pobrinite se da se ne povećava.

Kako razumjeti ako ima dovoljno hrane za dijete u 3 mjeseca

Vrlo je lako shvatiti ima li djeteta dovoljno prehrane. Samo pogledajte njegovo ponašanje nakon jela. To može biti san - najčešći znak da je dijete imalo dovoljno. Ako je beba predana komunikaciji, vesela i vesela, onda ga nije potrebno hraniti.

Jedno hranjenje može trajati od 16 do 36 minuta. Ovoga puta ovisi o prehrambenoj vrijednosti majčinog mlijeka ili njegovom kalorijskom sadržaju. Ako dijete ne dobije dovoljno, odmah se vidi iz njegovog ponašanja. Da biste shvatili da nema dovoljno majčino mlijeka, moguće je ako dijete nastavlja sisati, a još uvijek cvrkuće, kapriciozno, ponekad i ljutito i stisne čeljusti. U ovom slučaju majka daje drugu dojku. Ali ponekad to ne pomaže i dijete ne jede dovoljno. Samo u ovom slučaju vrijedi pribaviti dodatak iz boce.

Bebe koje dobivaju dovoljno majčinog mlijeka ili majčinog mlijeka dobivaju težinu prema propisima. Ako beba dobije manje prehrane, dobitak težine bit će zanemariva. Za tročlana stari dječaci, norma je dodati 600-1000 grama, za djevojčice - 500-1000 grama.

Postoji još jedan način da provjerite je li dijete jede dovoljno majčinog mlijeka. Da biste to učinili, jedan dan ne smije koristiti pelene i mokre pelene treba razmotriti. Ako je njihov ukupni broj dnevno 12 do 19 godina, ne brinite se i ne tražite odgovor na pitanje koliko dijete treba jesti.

Razlike u brojanju količine hrane za umjetno i dojenje

Djeca i hranjeni bocama i hranjeni dojkom trebaju dobiti istu količinu hrane, ali u praksi se drugačije ispada. Dijete koje prima mješavinu jede rjeđe, jer je hrana hranjiva od mlijeka majke.

Djeca koja su prirodno hranjena sranjuju na zahtjev, a majku je teško kontrolirati koliko je mlijeka sranje. Ali to je moguće učiniti uz pomoć dječje vage: vagati bebu prije i nakon hranjenja. Razlika će pokazati količinu mlijeka koja se jede.

Kada je potrebno vodu i količinu vode?

Pediatri se slažu da tijekom dojenja djeteta ne treba voditi do 6 mjeseci. Umjetno potrebna pomoćna tekućina. Inače, može biti problema s stolicom, s kožom i sluznicama. U ovom slučaju, potrebno je uzeti u obzir doba godine. Dakle, u vrućem vremenu, potrebno je hraniti bebu 60-110 ml vode. Utvrdite ima li dovoljno vode za bebu, kako slijedi. Ako je koža suha i pelena se ne napuni dulje vrijeme, trebate povećati količinu vode.

Za izračun količine tekućine, možete koristiti pravilo: potrebno je 50 ml vode za svaki kilogram mase. Dijete s težinom od 6 kg trebalo bi dobiti 350 ml vode.

Nemojte davati vodu prije hranjenja, to će smanjiti apetit. Tekućina će se odvijati u želucu. To je nepoželjan, jer nakon nekog vremena morat ćete ponovno pripremiti smjesu, jer će beba brzo gladovati.

Koja tekućina može primiti 3 mjeseca bebe? To može biti posebna kupljena flaširana voda s oznakom "0+" ili filtrirana i kuhana. Neželjeno je dodati šećer kako ne bi poremetili ravnotežu ugljikohidrata u tijelu djeteta. Zamijenite vodu s redovitim čajem ili infuzijom od dogrose, postupno, počevši od tsp.

Je li moguće unijeti komplementarnu hranu?

Pedijatri dopuštaju rano dopunsko hranjenje (u trajanju od 3,5 mjeseca) samo u takvim slučajevima:

 • česte bolesti akutnih respiratornih infekcija;
 • rahitis;
 • anemija;
 • fizička retardacija i slaba dobitak na težini.

Pire od povrća ili voće bit će prikladno kao prva komplementarna hrana. Bolje je ako je to jedna komponenta. Neki pedijatri se preporučuju da počnu s kefirom, kupljenim u mliječnoj kuhinji.

Hranjenje dati prije dojenja. Što se tiče novog proizvoda, ponovo se postavlja pitanje: koliko treba beba jesti za 3 mjeseca? Potrebno je započeti s malim dijelovima - doslovno oko četvrtine žličice. Za početak možete jednostavno dati bebu novom ukusu.

Nakon uvođenja komplementarne hrane, potrebno je pažljivo pratiti stanje kože, stolice. Svaki novi proizvod je bolje početi davanje u roku od jednog do dva tjedna, ukoliko se ne primjećuju nikakve negativne promjene.

Bolje je hraniti bebu na dojenju iz žlice. Ako to učinite uz pomoć boce, beba će uskoro odustati od dojke.

Nakon što odlučite o tome koliko dijete treba jesti komplementarnu hranu na 3 mjeseca (prilično malo!), Morate odlučiti koji proizvod uvesti bebu na prvo mjesto. Preporučljivo je ne organizirati amaterske aktivnosti i pitati pedijatara s tim pitanjem - nakon svega, svaki slučaj je individualan. Obično počinju s krumpirom od povrća (na primjer, od tikvica) ili kašom, ako je mrvica jako loša.

Potpuno zdrava djeca, prema preporukama Saveza pediatora Rusije i Nacionalne udruge dijetetičara, ne bi trebala primati nikakve dodatke u 3 mjeseca. Činjenica je da tankog crijeva u ovoj dobi još uvijek ne sadrži dovoljno enzima da razbije nove sastojke hrane. Zbog toga, dodaci se trebaju davati samo nakon savjetovanja s liječnikom i ako postoje dobri razlozi za to.

zaključak

Djeca od tri mjeseca obično konzumiraju 900 ml mlijeka dnevno. Umjetno piće oko 850 ml. Točna količina ovisi o sadržaju masti i unosu kalorija, o težini bebe i njegovim razvojnim karakteristikama.

Broj hranjenja je 5 puta, ali s dojenjem taj broj može biti velik. Umjetno, u jednom trenutku, u pravilu piju 180 ml hrane i moraju nužno piti 50-100 ml vode.

Ako majka ima krizu za laktaciju, ne biste se odmah trebali posvetiti miješanom hranjenju. Za početak biste trebali početi primjenjivati ​​bebu češće na prsima, posjetiti liječnika i slijediti sve njegove upute za povećanje laktacije.

Najdraža i dugo čekala dijete rođeno je, i zajedno s njom i EXTRA MASOM. Ali briga o djeci ne ostavlja vremena ni za sebe ni za dvorane. Većina dijeta može imati opasne posljedice i za majku i za bebu.

Ali želim staviti svoju najdražu haljinu, visoke pete i izgledati sjajno kao i prije. Postoji izlaz - priče o mumijama o tome kako je jednostavno izgubiti 20 + KILO!

Koliko puta i u kojoj količini treba dati mješavinu. - hranjenje smjese kroz koliko

Kako hraniti smjesu po satu ili na zahtjev.

Ovo pitanje tražim odavno. Činjenica je da smo se rodili 2750, otpustili 2610! Prijem je bio 4200 mjesečno. ! nema više vode samo noću „, činjenica je da je mlijeko od početka je bilo problema, mi smo prvi dani u smjesi, čitao sam da to nije poželjno prejesti smjesu i hranio oko 2,5-3,5 sata; noć ipak dala mješavinu, sin nije mogao stajati na istom vodu! objasnio sam i pedijatar, sapuni i hrane koju govorite.Vo drugi mjesec za strožim stava, i dalje -5550 je težio za 2 mjeseca i porastao za 6 cm. Liječnik je ponovno uzvraćao, kaže da grunts njegov sin, to je teško za njega. On uzdiše s poroda (prvi, ni plača i uzdisanje, liječnik ne može dokazati) NOW sin je napustio noćni hranjenje, pokušati hraniti 5 puta dnevno 150ml, ali 2-3 dana još uvijek nisu stajati tjedan dana i jedemo 6 puta dnevno. Osjećam da je moj sin opet "prosijavanje", i uskoro ćemo imenovati.

Djevojke, recite mi, trebam li čak i paziti na pedijatra i "mučiti" dijete dok zadržavam vrijeme? (Ne bih rekao da je s njom debelim.) Možda smo dobivali težinu zbog mješavine (jesti Nestle NAN)? Živimo s našim roditeljima - nakon svakog posjeta liječnicima, dobivaju me "neka je manje, uzmi vremena..." Ako dijete plače i želi jesti, ne hranim ga. i tako dajem strogo prema normi, iako ponekad traži više. ali ne dajem (((je li to točno?

Frekvencija hranjenja mješavine za bebe

Naravno, svi dobro znamo da je majčino mlijeko najidealnija hrana za novorođenče. Sadrži jedinstvene tvari i mikroelemete, koje je tijelo majke odabralo za mrvicu devet mjeseci. Ali, nažalost, postoje situacije kada dojenje nije moguće zbog nekog razloga. U tom slučaju majke se ne trebaju brinuti i kriviti, jer sada postoji ogromna mješavina koja će pomoći novorođenčadi da raste velika i zdrava, a ne razlikuju se od djeteta koja je dojena.

Vrste smjesa

Pedijatar bi trebao pomoći da odaberete pravu mješavinu za bebu, na temelju visine / težine / povijesti. Trenutačno postoje četiri vrste mješavina:

 • prilagođena;
 • nepodešen;
 • djelomično prilagođeno;
 • tretman.

Prilagođene mješine su najprikladnije za novorođenčad. Postizanje znanosti i lijekova omogućilo je da se takva smjesa približi što većoj mjeri majčinom mlijeku. Sve prilagođene mješavine u osnovi sadrže protein sirutke.

Ova komponenta dječjeg probavnog trakta, s još neizvjesnom peristalizom i enzimima, apsorbira mnogo bolje od kazeina (čisti protein iz kravljeg mlijeka). Također razlikovati takve podkategorije kao visoko prilagođene mješavine. Koristi se za prehranu preranih beba. Oni nužno sadrže u svom sastavu taurin aminokiseline, što je neophodno za sazrijevanje središnjeg živčanog sustava bebe.

Djelomično prilagođene smjese su jeftinije u cijeni, ali ne oponašaju i sastav mlijeka. Barem prva tri mjeseca djetetova života trebalo bi hraniti smjesom s bogatijom sastavu. Tada možete razmotriti druge mogućnosti.

Neupadljiva smjesa djelomično je obrađena krava ili kozje mlijeko. Sada ih se praktički ne koristi jer je dijete vrlo teško probaviti i asimilirati takav sastav tvari i elemenata u tragovima.

Terapeutske smjese posebno su razvijene za bebe koje imaju različite alergijske, enzimske patologije ili probleme s probavnim sustavom. Podijeljeni su na:

 • Anti-alergijske;
 • bez laktoze;
 • antireflux;
 • fermentirano mlijeko.

Zamjena mješavine

Za bebe na potpuno umjetno hranjenje treba pažljivo pratiti. Njihovo blagostanje i ponašanje u prvim danima hranjenja s mješavinom pomoći će razumjeti je li prikladno za njih ili trebaju potražiti zamjenu. Mješavine se mijenjaju s razvojem djeteta, budući da su prilagođene različitim dobima. Najbolje je kupiti proizvod iste tvrtke kao i prije.

No postoje situacije u kojima dijete ima problema s tom vrstom, i trebate pronaći novu mješavinu.

Najčešće, roditelji razumiju da hrana nije pogodna za dijete od prvih dana hranjenja. Obično je to alergijska reakcija koja se manifestira svrbeženim osipom na tijelu i značajno pogoršava zdravlje mrvica. Također može biti regurgitacija, kako tijekom hranjenja tako i odgođenog razdoblja. Dijete može patiti od kolike, koja prije nije bila. Priroda stolice može se promijeniti. Ako se smjesa iz boce ne uklapa u bebu, tada se crijevna disbioza razvija vrlo brzo. Ovo stanje je vrlo teško za novorođenče.

Oni stalno plakati i pritisnuti njihove noge na svoje trbuhe, izgubiti težinu, odbiti iz boce. Posebna analiza izmeta potvrdit će kolonizaciju nezrelog crijeva patološkom florom. Najčešće to znači da se smjesa mora hitno mijenjati. Prvo će biti pravo hraniti dijete s posebnom smjesom za vraćanje mikroflore, a zatim uz pomoć pedijatara preuzeti novu prilagođenu hranu.

Također, zamjena smjese proizvedene u identifikaciji djeteta bilo koje patologije. To može biti cistična fibroza, fenilketonurija, veliki maseni deficit itd.

Točan izračun

Ispravno izračunati potrebnu količinu mješavine za bebu nije tako teško. Koji volumen mješavine daje mrvice izravno ovisi o njegovoj dobi i težini. Prva dva mjeseca nakon poroda, novorođenčad se mora konzumirati dnevno, volumen mješavine je jednak 1/5 svoje težine. To znači da je težina bebe u ovom trenutku podijeljena s pet, a dobivena slika opet podijeljena s 6 (broj hranjenja dnevno).

Polazeći od dva mjeseca i do četiri dnevna količina hrane iz boce trebao bi biti jednak 1/6 težine djeteta. U razdoblju od četiri do šest mjeseci za hranjenje djeteta treba 1/7 dio. I polazeći od šestog mjeseca - samo 1/9. Dijete na umjetnoj hrani mora nužno biti proliveno vodom iz boce.

Kako kuhati smjesu

Potrebno je slijediti upute za pripremu smjese što je točnije moguće, jer dobrobit djeteta ovisi izravno o tome.

Jednostavna voda nije prikladna za pripremu hrane za novorođenče. U tu svrhu, bolje je koristiti posebnu flaširanu vodu koja se prodaje u svim dječjim trgovinama iu mnogim hipermarketima. Prva tri mjeseca, čak i bolje da se prethodno kuhati. Kasnije, kada se crijeva djeteta popune normalnom mikroflora, moći će se koristiti obična kuhana voda. Doziranje za pripremu smjese mora se promatrati 100% (uvijek je naznačeno na poleđini pakiranja).

Prekoračenje suhog sastava smjese može dovesti do poremećaja gastrointestinalnog trakta, kolike, disbakterijusa, nedostatka enzima i prevelikog povećanja težine. Naprotiv, nedostatak mješavine uzrokuje manjak težine i uskraćuje dojenčad hranjivih sastojaka. Morate pripremiti smjesu u bocu za hranjenje. U njoj se predaje topla voda, temperatura koja ne prelazi 50 stupnjeva, tada se smjesa izravno dodaje.

Sadržaj boce dobro je pomiješan i potresen, tako da ne nastaju grudice. Prije nego što počnete hraniti, morate osigurati da temperatura dobivene hrane za bebu ne prelazi 37 stupnjeva. Ako je veći, trebate čekati hlađenje, ako je niža, zagrijte je s toplom vodom na odgovarajuću temperaturu. Ni u kojem slučaju ne možete koristiti mikrovalnu pećnicu ili pećnicu za grijanje! Također je potrebno zapamtiti da se hrana iz boce može čuvati samo tri sata i samo u hladnjaku.

Rupa u bradavici treba biti uska, tako da dijete trudi napajanje. Ako je previše široko, beba na mješovitoj hrani vrlo brzo će odustati od dojke, te će prejedati na umjetnoj hrani. Ako barem polovica hranjenja dnevno pada na majčino mlijeko, novorođenče je bolje da se hraniti žlicom.

Kako se hraniti

Mješavina bi trebala ugoditi dijete, i zadovoljiti potrebe svog malog tijela. Lako je shvatiti na način na koji dijete sranje boca s užitkom, koliko često ima stolicu, koji oblik i boju ima, da li je novorođenče mučio kolik itd. Osim toga, potrebno je odabrati pravu bradavicu tako da je udobna za dijete. Ponekad morate probati nekoliko opcija za to, ali prije ili kasnije definitivno će biti prikladan.

Kada se hranite iz boca za bebe, trebate ga držati gotovo uspravno, tako da je prikladnije za njega da sisati, a on ne guši.

Potrebno je osigurati da bradavica bude potpuno napunjena mlijekom, a ostatak zraka nakupljen na dnu boce. Ako zrak uđe u bradavicu, dijete će ga progutati, što će dovesti do preranog osjećaja sitosti, obilne regurgitacije i kolike.

Ako je tijekom dojenja dopušteno, a ponekad je poželjno prehraniti dijete na zahtjev, a zatim uz umjetno hranjenje potrebno je pridržavati se jasnog rasporeda. Neophodno je hraniti bebu 7 ili 7 puta na dan, s pauzom od 3 sata. Noću, trebate više vremena za odmor - 6 - 6.5 sati.

Opći savjeti

U prvom mjesecu nakon rođenja, bočica i bradavica novorođenčadi moraju se sterilizirati nakon svakog hranjenja. Bit će to ispravno prvo uklanjanje ostataka mješavine mlijeka četkom, a zatim sve pribor (i kist, uključujući), kuhati najmanje 15 minuta.

Boca za bocu mora se mijenjati na novi svaki tjedan, budući da guma postaje razrjeđivač vrlo brzo i otvaranje se širi, a dijete treba uložiti napore.

Unatoč činjenici da je dijete prešlo na hranjenje bočicom, ne smije se ostaviti same za vrijeme trajanja hranjenja. Boca se može kotrljati, beba gušiti, itd. Osim toga, emocionalni kontakt između djeteta i majke je vrlo važan. Stoga, tijekom cijelog procesa, vi ste blizu djeteta, držite ga u naručju, razgovarajte s njim. Vrlo je važno ne dopustiti da dijete bude omalovaženo stranim predmetima i buka tijekom hranjenja s mješavinom, inače neće dobro jesti i dugo može "objesiti" na bocu. Stoga, trebate hraniti dijete u mirnoj, toploj sobi, dok je TV, računalo i telefon isključeni.

Jedna od prednosti umjetnog hranjenja je sposobnost djetetovog oca da u potpunosti sudjeluje u tom procesu. Izvrsno rješenje bilo bi omogućiti da se najmanje jednom dnevno hrani matičnom bocom. Tako će se beba brže naviknuti na miris i početi učiti.

Koliko mješavina ili mlijeko treba beba imati 3 mjeseca: veličine doza za umjetno i dojenje?

Tromjesečno beba već je narasla i stekla težinu u odnosu na brojke na rođendan. Još uvijek ima dugačak način odrastanja. Kako pomoći bebu u ovome? Potrebno mu je dati snagu i dovoljnu količinu hrane, ali koliko treba beba? Što ako dijete jede malo, a povećava se broj dnevnih privitaka? Razumjet ćemo, samo nemojte žuriti da provedete sve savjete. Prvo biste trebali težiti svemu i pronaći najbolji način za hranjenje djeteta.

Može biti teško za mlade majke odrediti količinu mlijeka ili mješavine koja im je potrebna za svoje dijete.

Koliko dijete jede za 3 mjeseca?

Bebe u dobi od 3 mjeseca trebaju biti hranjene majčinim mlijekom ili smjesom. Ruski pedijatri ne preporučuju kravlje, kozje ili kobilje mlijeko za hranjenje. Dakle, mogućnosti za vrstu "hrane" postoje samo dvije. Količina konzumirane hrane ovisi o njegovoj kvaliteti, odnosno o tome da li dijete dobiva majčino mlijeko ili prilagođenu prehranu.

dojena

Odrastanje dijete uključuje razvoj vlastite prehrane. Za 3 mjeseca malog djeteta, dnevna norma je jesti 6-7 puta, na kraju dobivanje volumena 850-900 mililitara majčinog mlijeka.

 • Razmotrite činjenicu da mlijeko u jutro nije tako zadovoljavajuće, jer mama ne jede noću, ali spava. Niska energetska vrijednost jutarnjeg mlijeka bit će zamijenjena hranjivim blagovaonom kada mama jede svoj zdrav doručak.
 • Nemojte izbjegavati privitke noću i nemojte dugotrajne pauze. Noću i ranim jutarnjim satima aktivno se proizvodi prolaktin, hormon koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka.

Mješoviti hranjenje

Mješoviti način hranjenja slabo je pogodan za racionalizaciju količine hrane. Da biste procijenili je li beba puna ili ne, to je moguće samo ponašanjem.

Ako dijete nije nestašno, ponaša se snažno i aktivno - najvjerojatnije jede

Prije svega, gladni mališana ponuđena je da sisati majčinu dojku, i oboje moraju biti. Dijete u ovom stanju aktivno će sisati zdrav majčin mlijeko. Ako mrvice nemaju dovoljno hrane, završili biste ih hraniti iz boce.

Jedna količina dodatne snage može biti drugačija - i 25 i 120 mililitara. Biti na mješoviti dijeta obično traje kratko vrijeme - to je zbog činjenice da je dojka potrebno brzo sisanje, da biste dobili hranu, a boca se dobiva puno lakše, tako da mrvice vrlo brzo sve razumije i mame moraju u potpunosti prebaciti na vrstu umjetno hranjenje.

umjetno hranjenje

U 4. mjesecu života dijete troši oko 180 mililitara hrane u isto vrijeme. Postupak hranjenja treba postupno prenijeti na 5-vremenski način rada.

Jasno je da je za pripremu točno taj iznos vrlo problematično. U tom slučaju djetetu možete dati bebu volumen od 150 mililitara tijekom dana, ali prije odlaska u krevet, kada je igrao dovoljno i umoran, malo povećajte dozu - sve će i dalje biti unutar dnevne norme.

"Neiskorišteni" gramovi smjese mogu se dodati glavnoj večernjoj hrani.

Kada je beba rođena velika, izračun će se izvršiti drugačije. Hrana mora nadopuniti potrošene kalorije. U prosjeku, kikirikija u 3 mjeseca opeklina 115 kcal dnevno za 1 kg težine.

Potreba za kalorijama izračunava se na temelju tjelesne težine bebe. Potrebno je izračunati dnevni volumen hrane, uzimajući jednu od vrijednosti njegovog kaloričnog sadržaja. Množimo broj dnevnih kalorija za 1000 ml i podijelimo dobivenu vrijednost energetskom vrijednošću proizvoda (vidi na pakiranju).

Dajte primjer: beba teži 6100 grama. Hranjiva vrijednost hrane = 655 kcal / l. Potreban vam je 115 * 6.1 = 700 kcal. Sljedeća radnja će biti: (700 * 1000) / 655 = 1068 - dnevni volumen hrane u ml. Rezultat je podijeljen brojem hranjenja i dobivamo 213 mililitara - jednu dozu.

Ima li beba dovoljno mlijeka?

Koje su norme za učestalost prehrane djeteta od 3 mjeseca? Koliko je trajanje svakog hranjenja? Bavimo se tim pitanjima.

Bez obzira na vrstu hrane koju dijete dobiva, njegova uobičajena reakcija nakon jela spava. Zaspati nisu jedini pokazatelj da beba ima dovoljno (preporučujemo čitanje: kako majka može shvatiti da dijete ima majčino mlijeko?). Nakon što pijete mlijeko ili sisaju dojku, beba s veseljem čeka nastavak komunikacije - to znači da je zadovoljan i pun.

Jedno hranjenje traje od 15 do 35 minuta. Učestalost pričvršćivanja na dojku ili bočicu ovisi o tome koliko je visoka energetska vrijednost majčinog mlijeka ili formule.

Učestalost hranjenja ovisi o nutritivnoj vrijednosti mlijeka mlijeka ili mješavini.

Bebe koje prima dovoljno mlijeka stabilno povećavaju težinu. Kada je hrana rijetka, povećanje će biti beznačajno. Prosječna stopa povećanja za treći mjesec odražava ovu tablicu.

Način rada napajanja

Vrijeme hranjenja izračunat će se strogo pojedinačno, posebno za karapuz, jedući majčino mlijeko. Visoko kalorično majčino mlijeko u nekim majkama omogućava njihovoj djeci da odstupaju u hrani 6-7 sati (uglavnom noću), dok druge mame pitaju bebe da jedu nakon 4 sata.

Ako dijete dobro spava cijelu noć, onda u ovom trenutku definitivno ne doživljava glad.

Dijete ovog doba spava manje u odnosu na prethodno razdoblje. On provodi cijelo vrijeme od spavanja do istraživanja i upoznava svijet oko sebe, kao i komuniciranje sa svojim voljenim odraslima. Spavanje se normalizira gotovo jednako za sve, ali svatko će imati svoje vrijeme obroka. Tablica predlaže prosječni prehrambeni režim za djecu u dobi od 3 mjeseca:

Noću

Možda postoje vlastite nijanse i odstupanje od pravila. Na primjer, dijete je dugo spavalo ujutro ili je hrana bila vrlo hranjiva, itd.

Noću, dijete jede tri puta: u 22:00, 1:30 i u 3:30. Naravno, te su vrijednosti približne i približne, ne biste trebali prilagoditi način djeteta pod utvrđenim okvirom.

Kada se dijete ne probudi u jednom od hranjenja noću, nemojte ga probuditi. Dijete postaje gladno i malo se budi. Zato se kaže da će svaka karapuz imati vlastiti režim, ponekad divergentan u jednom ili drugom smjeru.

Trebam li piće?

dojena

Pitanje hoće li hraniti dijete vodom, a ako je tako, u kojim količinama, brine mnoge roditelje. Ruska medicina savjetuje da ne vode vodu u prvih šest mjeseci života. Izuzetak mogu biti vrući ljetni dani kada vam je dopušteno hraniti malu. Zatim volumen pijenja do 200 ml dnevno. Da bi beba mogla preživjeti toplinu i majku, redovito stavljajući dijete na prsa.

Istraživanja su pokazala da se konzumacijom dodatne tekućine zaštitna sluz ispire iz gastrointestinalnog trakta. Osim toga, zajedno s pićem stranih mikroflora ulazi u tijelo, jer neće raditi da bi sterilna voda kod kuće.

Kada dijete sranje majčinoj dojci, unos hrane unosi se bez hranjenja. Dijete je stoga zaštićeno od invazije izvan štetnih mikroba.

umjetno hranjenje

Kada je dijete na umjetnom ili mješovitom hranjenju, potrebno ga je piti u obliku vode. Koliko je vode tada potrebno? Volumen se izračunava na sljedeći način: za 1 kg mase potrebno je 50 ml vode, tj. dijete s tjelesnom težinom od 5200 g da pijete dnevno treba 260 ml vode. Voda koja se koristi za kuhanje nije uključena.

Moram li se hraniti?

U 2009. godini razvijen je "Nacionalni program optimizacije hranjenja djece od 1 godine u Ruskoj Federaciji". Stručnjaci Saveza pediatora Rusije, kao i Sveučilišta dječjeg zdravlja i prehrane RAMP-a i Nacionalne udruge nutricionista, radili su na njegovu stvaranju. To jasno ukazuje na vrijeme da mrvice do 4 mjeseca ne bi trebale primati komplementarne hrane. To je zbog činjenice da je crijeva prema određenom dobu još uvijek loše razvijeni i nisu u stanju probaviti tešku hranu. Svojstvo tankog crijeva takvo je da apsorbira u sebe sve što dolazi izvana - i loše i dobro.

Crijeva od tri mjeseca dojenčadi proizvode nedovoljnu količinu enzima, a zaštitna svojstva gastrointestinalnog trakta također nisu u potpunosti formirana. Za ovo doba učinak izbacivanja žlice iznimno je indikativan.

Postoje slučajevi kada beba nema dovoljno vitamina ili minerala, ili prehrambene vrijednosti hrane treba poboljšati iz medicinskih razloga, ali to se događa vrlo rijetko. Dijete bebe na 3 mjeseca ne mijenja, samo prehrana i količina hrane se mijenjaju. Zdravo dijete ne treba dodatno hraniti pa se stoga poznavanje hrane za odrasle treba odgoditi barem mjesec dana.

Što učiniti kada je malo mlijeka?

Ostruge, signalizirajući želju za jelo, treba odmah biti hranjene, a ne promatrajući bilo koji određeni vremenski okvir. Hranite na zahtjev i ne brinite se da će se dijete kretati - on će jesti onoliko koliko mu treba. Kada se majka brine o tome da li dijete jede, treba obratiti pozornost na njegovo ponašanje.

 • hirovima;
 • česte krik;
 • odbacivanje grudi nakon 5 minuta usisavanja;
 • loše dobivanje ili nedostatak težine;
 • stalno tražeći hranu.
Ako dijete redovito pada i ne dobiva dobro, to može biti znak neishranjenosti.

Rješavanje problema pomoći će u klinici, gdje će dodijeliti kontrolu vaganja kako bi se utvrdilo količinu konzumiranog mlijeka. Liječnik, koji je vrlo kratak u težini kikirikija, odlučit će ga hraniti, nakon što je napravio prijelaz na miješanu ili umjetnu hranu. Pedijatar će propisati smjesu i naznačiti potrebni volumen. Pitanje nedostatka hrane trebalo bi brzo riješiti jer gladi sprječava razvoj mnogih organa normalno.

Nemojte se bojati uvesti dodatnu hranu, zbog straha od alergijskih reakcija. Smjesa, odabrana zajedno s pedijatrom, dobro će se apsorbirati. Uzimanje njezine bebe također će biti nestrpljivo, jer se obilježja okusa odabiru uzimajući u obzir potrebe djece. Važno je početi hraniti smjesu na vrijeme kako bi se riješio problem nedostatka majčinog mlijeka.

Informacije o banci, koje je naznačio proizvođač, pomoći će u određivanju volumena mješavine koju zahtijeva dijete. Ispravan izračun označen je brojem žlica za svaku dob. Nemojte žuriti i prvo pažljivo pročitajte postojeće upute. Frekvencija hranjenja i volumen rezultirajuće smjese nalaze se tamo - na staklenku s mješavinom.

Dobro hranjena beba - sretno dijete

Mali koji je hranio majčino mlijeko, spava dobro, ne traži hranu tri sata, a također je mirna. Glavni znak da je mrvica dobro hranjena ostaje povećanje težine. Za svako doba postoje prosjeci koji omogućuju medicinskoj sestri da slijedi dinamiku tijekom redovitih pregleda. Dobar dobitak težine, usklađenost s razvojnim standardima i odsutnost bolesti pomoći će pedijatru da shvati da je dijete dobro hranjeno.

Redovita vaganja pomoći će u kontroli težine.

zaključak

Bebe u dobi od tri mjeseca jedu 6-7 puta dnevno i na kraju jedu oko 900 ml majčinog mlijeka. S trenutnom krizom za laktaciju važno je pokušati očuvati laktaciju. Dojenje dojenčadi ne treba dodatno hranjenje.

Umjetna djeca piju 180 ml smjese za jedno hranjenje, najprikladnija je prehrana 5 puta dnevno. Voda za bebe treba oko 250 ml, ne uzimajući u obzir volumen tekućine koja ide u pripremu smjese.

Uvođenje dodataka u dobi od 3 mjeseca nije preporučljivo zbog fiziološke nedostupnosti samog organizma. Mora se nastaviti davanje grudi, mješavine ili hranjenja.

Koliko majčinog mlijeka ili formule treba jesti dijete?

Sažetak članka

Volumen mlijeka kojeg jede djetet ovisi o karakteristikama razvoja, dobi i stanju zdravlja. Najčešće to doživljavaju majke beba koje se hrane bocama. Uostalom, kada se hrane, oni mogu jasno kontrolirati količinu mješavine koju beba sranje i u tom slučaju mogu zvučati alarmom. S pravilno organiziranim dojenjem, stvari su složenije - dijete sam regulira količinu mlijeka koje mu treba, a nije tako lako odrediti količinu dojenja koje jede. Međutim, u oba slučaja, dijete mora konzumirati količinu hrane koja zadovoljava standarde proizašle iz dugogodišnjeg promatranja i iskustva pedijatara kako bi zadovoljila potrebe njegovog ili njenog tijela.

Prosječna dob mlijeka ili mješavine

U prvom dojenju dijete jede vrlo malo. Činjenica je da neko vrijeme nakon isporuke žena ne proizvodi mlijeko, već kolostrum, koji ima visok sadržaj kalorija. Čak i nekoliko kapi dovoljno da dijete jede. Potrebno je nekoliko dana i kolostrum se pretvara u mlijeko. U ovom trenutku važno je da ne izgubite vrijeme i pravilno prilagodite dojenje tako da djetetu dulje vrijeme dajete majčino mlijeko. Ali ne uvijek, a ne svatko može to učiniti bez problema, i iz nekog razloga mlijeko ne mora biti dovoljno. Uzroci nedostatka majčinog mlijeka i kako povećati njegov iznos, pročitajte u ovom članku. Nedostatak majčinog mlijeka se podrazumijeva kao njegova količina ispod norme koja se utvrđuje uzimajući u obzir opće i pojedinačne karakteristike djeteta.

Cijene po hranjenju za djecu do 10 dana

Prvoga dana novorođenče jede 7-9 ml hrane po hranjenju. Da biste izračunali količinu hrane koju dijete treba pojesti do 10 dana, dijete mora uzeti u dobi od nekoliko dana i pomnožiti ga s 10. To jest, za 3 dana za jedno hranjenje, dijete bi trebalo sisati 30 ml mlijeka ili mješavinu.

Dnevni doplatak za djecu mlađu od jedne godine

Ovi standardi, razvijeni na temelju volumetrijske metode izračuna, ne uzimaju u obzir pojedinačne karakteristike djeteta, koje se također moraju uzeti u obzir. Dakle, za bebe koje imaju više od 4 kg pri rođenju, ta stopa možda neće biti dovoljna, a za male bebe prevelika.