Umjetno hranjenje u trajanju od 3 mjeseca

Zasnivanje

Dijete je u tri mjeseca već znatno raslo i dobilo je težinu. Koliko bi dijete trebalo jesti za 3 mjeseca da bi nastavila s dobrim razvojem? Što učiniti ako dijete jede manje od normalne i stalno visi na prsima? Pročitajte odgovore na ova pitanja u nastavku. Glavna stvar - nemojte se trzati izvršiti sve savjete odjednom. Potrebno je pažljivo ih analizirati i slijediti najracionalniji "način" prehrane djeteta.

Stopa prehrane tromjesečnog djeteta

Djeca u ovom dobu trebaju dobiti jednu od dvije vrste hrane: prirodno majčino mlijeko ili mlijeko prilagođenu obliku. Korištenje kravljeg, kozjeg ili kobiljećeg mlijeka ne prihvaća pedijatri u našoj zemlji. Koliko beba treba jesti za 3 mjeseca ovisi o tome na što se hrani.

dojena

Do dobi od tri mjeseca, već je razvijena pojedinačna dijeta.

Stopa hranjenja 3 mjeseca starog djeteta: 6-7 obroka dnevno i potrošnja 850-900 ml majčinog mlijeka dnevno.

Potrebno je uzeti u obzir posebnosti hranjenja ujutro. Noću, majka spava, što znači da ne jede. Stoga, majčino mlijeko u jutro nema visoku energetsku vrijednost. A kad mama ima doručak, za večeru će imati hranjivo mlijeko.

Noću, bebe ne bi trebale poduzeti duge stanke između obroka, jer se noću proizvodi prolaktin hormona, on je odgovoran za kvalitetnu laktaciju.

umjetno hranjenje

U tri mjeseca, djeca piju oko 180 ml smjese istodobno. Tijekom dana morate se prebaciti na pet obroka dnevno.

Postoji jednostavan način za izračunavanje potrebnog volumena smjese za dijete u 3 mjeseca. na umjetno hranjenje. Morate množiti težinu za 1/7, a dobivate dnevni volumen mješavine. Podijelimo s brojem hranjenja i dobivamo jednu dozu. Na primjer, težina djeteta je 5 460 * 1/7 = 780 ml, to je volumen hrane dnevno; dalje: 780/5 = 156 ml.

Ali u praksi je vrlo teško pripremiti 156 ml smjese, budući da je pripremljena neposredno prije jela. Ako je 150 ml mješavine bilo dosta za dijete tijekom dana, a onda u večernjim satima, nakon aktivnih igara, može biti gladan i neće imati uobičajenu količinu hrane. U tom slučaju, aditiv u 25 ml ne prelazi dnevnu normu.

Postoje iznimke, to se odnosi na djecu rođenu s većom težinom. Za njih je vrijedno izračunati računanje bazirano na potrebama kalorija po kilogramu težine. U dobi od tri mjeseca dijete potroši 115 kcal po 1 kg težine.

Prvo, izračunavamo dnevnu potrebu bebe za kcal, na temelju njegove težine. Zatim izračunavamo volumen mješavine dnevno, na temelju njegove kalorijske vrijednosti koristeći sljedeću formulu: potrebu za kalorijama po danu * 1000 ml, rezultat je podijeljen energetskom vrijednošću smjese (označeno je na pakovanju).

Na primjer, težina djeteta iznosi 6.000 grama. Energetska vrijednost smjese -650 kcal / l. To znači 115 * 6 = 690 kcal. Zatim (690 x 1000) / 650 = 1062 ml smjese dnevno. Podijelimo ovaj volumen u 5 hranjenja: 1062/5 = 212 ml po hranjenju.

Mješoviti hranjenje

Za ovu vrstu brzine hranjenja iznimno je teško izračunati. Kriterij za procjenu sitosti za ovu kategoriju djece je ponašanje.

Prvo, djetetu uvijek nudimo dojku, a ponajprije oboje, tako da dok je gladan, aktivno će jesti više zdrave hrane. Ako vidite da nije pun, a zatim dovršite hranjenje iz boce.

Volumen smjese može biti različit: od 25 ml do 120. Mješovita hranjena djeca nisu dugo. To je zato što majčino mlijeko teško dobiva, a mješavina boce ulijeva gotovo nesmetano. Mali čovjek više voli hranu iz boce i uskoro prelazi u umjetno hranjenje.

Kako utvrditi da je dijete puno?

Koliko često bi trebalo jesti 3-mjesečno dijete? Koliko dugo treba hraniti?

Uz bilo koju vrstu hrane, ako dijete dobije adekvatnu količinu hrane, najčešće zaspati. Ali ne samo san je pokazatelj sitosti. Kad je beba popila sve tekućine iz boce ili isisala mlijeko iz prsa bez tragova i nije spavao, osmjehao se, hodao i želi igrati, što znači da je pun i sretan.

Trajanje hranjenja može varirati unutar 15-35 minuta. Intervali između jela izravno ovise o energetskoj vrijednosti majčinog mlijeka ili formule.

Kako utvrditi ima li beba dovoljno mlijeka? Ako se kod hranjenja s jednom dojkom beba ne postane zasićena, onda počinje plakati i ne prestaje sisati. Također, mama bi trebala biti sigurna da u dojci, koju je hranila, nema više mlijeka i nudi drugu. Je li dijete još uvijek gladan? Tada mu trebaš hraniti bocu.

Bebe koje dobivaju dovoljno mlijeka dobivaju težinu. Kada nema dovoljno hrane, povećanje će biti beznačajno. Prosječna stopa povećanja za treći mjesec odražava ovu tablicu.

Koliko mješavina ili mlijeko treba beba imati 3 mjeseca: veličine doza za umjetno i dojenje?

Tromjesečno beba već je narasla i stekla težinu u odnosu na brojke na rođendan. Još uvijek ima dugačak način odrastanja. Kako pomoći bebu u ovome? Potrebno mu je dati snagu i dovoljnu količinu hrane, ali koliko treba beba? Što ako dijete jede malo, a povećava se broj dnevnih privitaka? Razumjet ćemo, samo nemojte žuriti da provedete sve savjete. Prvo biste trebali težiti svemu i pronaći najbolji način za hranjenje djeteta.

Može biti teško za mlade majke odrediti količinu mlijeka ili mješavine koja im je potrebna za svoje dijete.

Koliko dijete jede za 3 mjeseca?

Bebe u dobi od 3 mjeseca trebaju biti hranjene majčinim mlijekom ili smjesom. Ruski pedijatri ne preporučuju kravlje, kozje ili kobilje mlijeko za hranjenje. Dakle, mogućnosti za vrstu "hrane" postoje samo dvije. Količina konzumirane hrane ovisi o njegovoj kvaliteti, odnosno o tome da li dijete dobiva majčino mlijeko ili prilagođenu prehranu.

dojena

Odrastanje dijete uključuje razvoj vlastite prehrane. Za 3 mjeseca malog djeteta, dnevna norma je jesti 6-7 puta, na kraju dobivanje volumena 850-900 mililitara majčinog mlijeka.

  • Razmotrite činjenicu da mlijeko u jutro nije tako zadovoljavajuće, jer mama ne jede noću, ali spava. Niska energetska vrijednost jutarnjeg mlijeka bit će zamijenjena hranjivim blagovaonom kada mama jede svoj zdrav doručak.
  • Nemojte izbjegavati privitke noću i nemojte dugotrajne pauze. Noću i ranim jutarnjim satima aktivno se proizvodi prolaktin, hormon koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka.

Mješoviti hranjenje

Mješoviti način hranjenja slabo je pogodan za racionalizaciju količine hrane. Da biste procijenili je li beba puna ili ne, to je moguće samo ponašanjem.

Ako dijete nije nestašno, ponaša se snažno i aktivno - najvjerojatnije jede

Prije svega, gladni mališana ponuđena je da sisati majčinu dojku, i oboje moraju biti. Dijete u ovom stanju aktivno će sisati zdrav majčin mlijeko. Ako mrvice nemaju dovoljno hrane, završili biste ih hraniti iz boce.

Jedna količina dodatne snage može biti drugačija - i 25 i 120 mililitara. Biti na mješoviti dijeta obično traje kratko vrijeme - to je zbog činjenice da je dojka potrebno brzo sisanje, da biste dobili hranu, a boca se dobiva puno lakše, tako da mrvice vrlo brzo sve razumije i mame moraju u potpunosti prebaciti na vrstu umjetno hranjenje.

umjetno hranjenje

U 4. mjesecu života dijete troši oko 180 mililitara hrane u isto vrijeme. Postupak hranjenja treba postupno prenijeti na 5-vremenski način rada.

Jasno je da je za pripremu točno taj iznos vrlo problematično. U tom slučaju djetetu možete dati bebu volumen od 150 mililitara tijekom dana, ali prije odlaska u krevet, kada je igrao dovoljno i umoran, malo povećajte dozu - sve će i dalje biti unutar dnevne norme.

"Neiskorišteni" gramovi smjese mogu se dodati glavnoj večernjoj hrani.

Kada je beba rođena velika, izračun će se izvršiti drugačije. Hrana mora nadopuniti potrošene kalorije. U prosjeku, kikirikija u 3 mjeseca opeklina 115 kcal dnevno za 1 kg težine.

Potreba za kalorijama izračunava se na temelju tjelesne težine bebe. Potrebno je izračunati dnevni volumen hrane, uzimajući jednu od vrijednosti njegovog kaloričnog sadržaja. Množimo broj dnevnih kalorija za 1000 ml i podijelimo dobivenu vrijednost energetskom vrijednošću proizvoda (vidi na pakiranju).

Dajte primjer: beba teži 6100 grama. Hranjiva vrijednost hrane = 655 kcal / l. Potreban vam je 115 * 6.1 = 700 kcal. Sljedeća radnja će biti: (700 * 1000) / 655 = 1068 - dnevni volumen hrane u ml. Rezultat je podijeljen brojem hranjenja i dobivamo 213 mililitara - jednu dozu.

Ima li beba dovoljno mlijeka?

Koje su norme za učestalost prehrane djeteta od 3 mjeseca? Koliko je trajanje svakog hranjenja? Bavimo se tim pitanjima.

Bez obzira na vrstu hrane koju dijete dobiva, njegova uobičajena reakcija nakon jela spava. Zaspati nisu jedini pokazatelj da beba ima dovoljno (preporučujemo čitanje: kako majka može shvatiti da dijete ima majčino mlijeko?). Nakon što pijete mlijeko ili sisaju dojku, beba s veseljem čeka nastavak komunikacije - to znači da je zadovoljan i pun.

Jedno hranjenje traje od 15 do 35 minuta. Učestalost pričvršćivanja na dojku ili bočicu ovisi o tome koliko je visoka energetska vrijednost majčinog mlijeka ili formule.

Učestalost hranjenja ovisi o nutritivnoj vrijednosti mlijeka mlijeka ili mješavini.

Bebe koje prima dovoljno mlijeka stabilno povećavaju težinu. Kada je hrana rijetka, povećanje će biti beznačajno. Prosječna stopa povećanja za treći mjesec odražava ovu tablicu.

Način rada napajanja

Vrijeme hranjenja izračunat će se strogo pojedinačno, posebno za karapuz, jedući majčino mlijeko. Visoko kalorično majčino mlijeko u nekim majkama omogućava njihovoj djeci da odstupaju u hrani 6-7 sati (uglavnom noću), dok druge mame pitaju bebe da jedu nakon 4 sata.

Ako dijete dobro spava cijelu noć, onda u ovom trenutku definitivno ne doživljava glad.

Dijete ovog doba spava manje u odnosu na prethodno razdoblje. On provodi cijelo vrijeme od spavanja do istraživanja i upoznava svijet oko sebe, kao i komuniciranje sa svojim voljenim odraslima. Spavanje se normalizira gotovo jednako za sve, ali svatko će imati svoje vrijeme obroka. Tablica predlaže prosječni prehrambeni režim za djecu u dobi od 3 mjeseca:

Noću

Možda postoje vlastite nijanse i odstupanje od pravila. Na primjer, dijete je dugo spavalo ujutro ili je hrana bila vrlo hranjiva, itd.

Noću, dijete jede tri puta: u 22:00, 1:30 i u 3:30. Naravno, te su vrijednosti približne i približne, ne biste trebali prilagoditi način djeteta pod utvrđenim okvirom.

Kada se dijete ne probudi u jednom od hranjenja noću, nemojte ga probuditi. Dijete postaje gladno i malo se budi. Zato se kaže da će svaka karapuz imati vlastiti režim, ponekad divergentan u jednom ili drugom smjeru.

Trebam li piće?

dojena

Pitanje hoće li hraniti dijete vodom, a ako je tako, u kojim količinama, brine mnoge roditelje. Ruska medicina savjetuje da ne vode vodu u prvih šest mjeseci života. Izuzetak mogu biti vrući ljetni dani kada vam je dopušteno hraniti malu. Zatim volumen pijenja do 200 ml dnevno. Da bi beba mogla preživjeti toplinu i majku, redovito stavljajući dijete na prsa.

Istraživanja su pokazala da se konzumacijom dodatne tekućine zaštitna sluz ispire iz gastrointestinalnog trakta. Osim toga, zajedno s pićem stranih mikroflora ulazi u tijelo, jer neće raditi da bi sterilna voda kod kuće.

Kada dijete sranje majčinoj dojci, unos hrane unosi se bez hranjenja. Dijete je stoga zaštićeno od invazije izvan štetnih mikroba.

umjetno hranjenje

Kada je dijete na umjetnom ili mješovitom hranjenju, potrebno ga je piti u obliku vode. Koliko je vode tada potrebno? Volumen se izračunava na sljedeći način: za 1 kg mase potrebno je 50 ml vode, tj. dijete s tjelesnom težinom od 5200 g da pijete dnevno treba 260 ml vode. Voda koja se koristi za kuhanje nije uključena.

Moram li se hraniti?

U 2009. godini razvijen je "Nacionalni program optimizacije hranjenja djece od 1 godine u Ruskoj Federaciji". Stručnjaci Saveza pediatora Rusije, kao i Sveučilišta dječjeg zdravlja i prehrane RAMP-a i Nacionalne udruge nutricionista, radili su na njegovu stvaranju. To jasno ukazuje na vrijeme da mrvice do 4 mjeseca ne bi trebale primati komplementarne hrane. To je zbog činjenice da je crijeva prema određenom dobu još uvijek loše razvijeni i nisu u stanju probaviti tešku hranu. Svojstvo tankog crijeva takvo je da apsorbira u sebe sve što dolazi izvana - i loše i dobro.

Crijeva od tri mjeseca dojenčadi proizvode nedovoljnu količinu enzima, a zaštitna svojstva gastrointestinalnog trakta također nisu u potpunosti formirana. Za ovo doba učinak izbacivanja žlice iznimno je indikativan.

Postoje slučajevi kada beba nema dovoljno vitamina ili minerala, ili prehrambene vrijednosti hrane treba poboljšati iz medicinskih razloga, ali to se događa vrlo rijetko. Dijete bebe na 3 mjeseca ne mijenja, samo prehrana i količina hrane se mijenjaju. Zdravo dijete ne treba dodatno hraniti pa se stoga poznavanje hrane za odrasle treba odgoditi barem mjesec dana.

Što učiniti kada je malo mlijeka?

Ostruge, signalizirajući želju za jelo, treba odmah biti hranjene, a ne promatrajući bilo koji određeni vremenski okvir. Hranite na zahtjev i ne brinite se da će se dijete kretati - on će jesti onoliko koliko mu treba. Kada se majka brine o tome da li dijete jede, treba obratiti pozornost na njegovo ponašanje.

  • hirovima;
  • česte krik;
  • odbacivanje grudi nakon 5 minuta usisavanja;
  • loše dobivanje ili nedostatak težine;
  • stalno tražeći hranu.
Ako dijete redovito pada i ne dobiva dobro, to može biti znak neishranjenosti.

Rješavanje problema pomoći će u klinici, gdje će dodijeliti kontrolu vaganja kako bi se utvrdilo količinu konzumiranog mlijeka. Liječnik, koji je vrlo kratak u težini kikirikija, odlučit će ga hraniti, nakon što je napravio prijelaz na miješanu ili umjetnu hranu. Pedijatar će propisati smjesu i naznačiti potrebni volumen. Pitanje nedostatka hrane trebalo bi brzo riješiti jer gladi sprječava razvoj mnogih organa normalno.

Nemojte se bojati uvesti dodatnu hranu, zbog straha od alergijskih reakcija. Smjesa, odabrana zajedno s pedijatrom, dobro će se apsorbirati. Uzimanje njezine bebe također će biti nestrpljivo, jer se obilježja okusa odabiru uzimajući u obzir potrebe djece. Važno je početi hraniti smjesu na vrijeme kako bi se riješio problem nedostatka majčinog mlijeka.

Informacije o banci, koje je naznačio proizvođač, pomoći će u određivanju volumena mješavine koju zahtijeva dijete. Ispravan izračun označen je brojem žlica za svaku dob. Nemojte žuriti i prvo pažljivo pročitajte postojeće upute. Frekvencija hranjenja i volumen rezultirajuće smjese nalaze se tamo - na staklenku s mješavinom.

Dobro hranjena beba - sretno dijete

Mali koji je hranio majčino mlijeko, spava dobro, ne traži hranu tri sata, a također je mirna. Glavni znak da je mrvica dobro hranjena ostaje povećanje težine. Za svako doba postoje prosjeci koji omogućuju medicinskoj sestri da slijedi dinamiku tijekom redovitih pregleda. Dobar dobitak težine, usklađenost s razvojnim standardima i odsutnost bolesti pomoći će pedijatru da shvati da je dijete dobro hranjeno.

Redovita vaganja pomoći će u kontroli težine.

zaključak

Bebe u dobi od tri mjeseca jedu 6-7 puta dnevno i na kraju jedu oko 900 ml majčinog mlijeka. S trenutnom krizom za laktaciju važno je pokušati očuvati laktaciju. Dojenje dojenčadi ne treba dodatno hranjenje.

Umjetna djeca piju 180 ml smjese za jedno hranjenje, najprikladnija je prehrana 5 puta dnevno. Voda za bebe treba oko 250 ml, ne uzimajući u obzir volumen tekućine koja ide u pripremu smjese.

Uvođenje dodataka u dobi od 3 mjeseca nije preporučljivo zbog fiziološke nedostupnosti samog organizma. Mora se nastaviti davanje grudi, mješavine ili hranjenja.