Post-trudnoća: maksimalni uvjeti, uzroci i posljedice

Bol

Kada dođe procijenjeni datum rađanja žene, a nema znakova ženske spremnosti za porođaj, mnogi se pitaju što je moguće maksimalno trajanje trudnoće.

Također je vrlo važno pitanje kako odrediti pravi pererashivanie, što posljedice kasnog rođenja mogu biti za majku i fetus. A ovdje su izjave poput: "kronična trudnoća se ne dogodi apsolutno neprihvatljiva, ako rodiš - gdje ćeš ići".

Zamjena je patološki fenomen u kojem postoji kašnjenje ili nema radne aktivnosti na kraju trudnoće. Kada dođe do odgođene radne aktivnosti, često se navode njegove različite anomalije (na primjer, slabost i diskucija) i kršenja kontraktilne spremnosti maternice.

Ova pojava je vrlo ozbiljan problem u porodništvu i javlja se u 4% slučajeva. Zbog velike vjerojatnosti poremećaja procesa porođaja s kasnošću rada, povećava se broj kirurških zahvata. Rizik od komplikacija kod žena u porođaju tijekom i nakon porođaja raste. Povećava rizik od poremećaja fetusa u razvoju djeteta, pa čak i njegove smrti.

Koji je maksimalni period gestacije u danima i tjednima?

Gestacijska dob, a time i datum rođenja, izračunava se na nekoliko načina. Može se smatrati prvim danom posljednje menstruacije, na datumu začeća, veličine maternice pri prvom pojavljivanju kod liječnika i na prvom ultrazvučnom, na datum prvog miješanja mrvica.

Najpouzdaniji način izračuna datuma rođenja je računati na prvi dan posljednjih "kritičnih dana". Od prvog dana broje se prije tri mjeseca i dodaju 7 dana. To će biti procijenjeni datum rođenja bebe u svijet s normalnim porodom od 280 dana.

Unatoč činjenici da tijekom menstruacije ne postoji pitanje oplodnje, izračuni se izvode tako da trudnoća traje 280 dana i plus ili minus dva tjedna. Tako se ispostavlja da trudnoća traje 40 tjedana, a rođenje na 38 tjedana ne može biti preuranjeno, baš kao i rođenje u dobi od 42 tjedna.

U opstetriji, postoje dva pojma perenashivaniya - pravi i imaginarni perenashivanie.

Prva opcija potvrđuje se kada se trudnoća nastavlja više od 14 dana nakon računanja datuma rođenja djeteta (tj. Trajanje trudnoće je 294 dana ili više) i kod rođenja bebe s znakovima zakašnjenja.

U tom slučaju, dolazi do razvoja patoloških poremećaja u strukturi posteljice (masna degeneracija, višestruka petrifikacija - taloženje kalcijevih soli u posteljici).

Konačni zaključak može se dati nakon ispitivanja novorođenčeta i ispitivanja potomstva.

Druga mogućnost je zamišljeni repurposing. Također se zove produljena trudnoća. U ovom slučaju, trudnoća je karakterizirana produženim razdobljem svojeg tijeka za fiziološko sazrijevanje djeteta. Takva trudnoća završava 294 dana ili kasnije s rođenjem zrele bebe bez ikakvih komplikacija.

U procesu ispitivanja trudnice s sumnjom na pererashivaniya važno je izuzeti kronološku perenashivan (pogrešno izračunati period trudnoće i porođaja).

razlozi

Ovdje moramo više govoriti o čimbenicima rizika za razvoj kasne radne aktivnosti.

Razmotrite ove rizike od majčinog organizma i od bebe.

Čimbenici rizika za majčin organizam:

 • poremećaja u reproduktivnom zdravlju trudnice. Takvi poremećaji mogu biti upalne bolesti reproduktivnog sustava, što dovodi do endokrinih poremećaja i promjena u neuromuskularnom sustavu maternice, abortusu u povijesti, infantilizmu majčinog organizma, nepravilnosti menstrualnog ciklusa;
 • godina žena koja se prvi put priprema za majčinstvo je preko 35 godina;
 • istodobna patologija trudnoće majke. To mogu biti metaboličke bolesti, endokrinska patologija, patologija unutarnjih organa, gestoza i toksoza, mentalni poremećaji;
 • sjedeći način života tijekom trudnoće, osobito u završnim fazama;
 • genetska predispozicija. Često postoji uzorak ponovljenih slučajeva odgađanja trudnoće u obitelji, gdje je sljedeći rođak već imao kasno rođenje.

Mogući uzroci fetusa:

 • Često uzroci zakašnjelog razvoja fetusa dovode do produljenja trudnoće. U ovom slučaju, fenomen produljenja trudnoće može se smatrati adaptivnim mehanizmom koji pridonosi zrenja fetusa;
 • veliki voće težak više od 4000 g. Velika beba često ne može potonuti na ulaz u malu zdjelicu. To ometa pravilno otkrivanje i pripremu grla maternice za porođaj;
 • iz istog razloga - nemogućnost pada u zdjelicu - križ ili prsni prikaz djeteta također doprinosi povećanju trajanja trudnoće;
 • Nedozvani imunološki sustav bebe zbog nedostatka hranjivih tvari.

Istraživanja koja mogu potvrditi da je trudnoća prekoračena

Dijagnoza post-trudnoće trudnoća je teška jer se kliničke manifestacije ove patologije brišu.

U početku se gestacijsko razdoblje ponovo izračunava i provjerava se datum rođenja djeteta. Određivanje čimbenika rizika za perenashivaniya. Tada se provodi više opsjednutosti.

O načinu utvrđivanja gore navedenih datuma i datuma. Odmah se prebacimo na opstetrički pregled.

Podaci o inspekcijskom pregledu u korist trudnoće nakon trudnoće:

 • gubitak težine buduće mame za 800-1000 g tjedno (ponekad više) nakon 41 tjedna, zajedno s pojavom znakova smanjenja elastičnosti kože;
 • smanjenje veličine opsega abdomena za 5-10 cm nakon 290. dana trudnoće;
 • visina stanja dna maternice prestaje rasti ili se smanjuje;
 • smanjena mobilnost fetusa zbog plitke vode. Žena rjeđe osjeća pokret. Štoviše, ti pokreti nisu intenzivni, već tromi, "lijeni";

Vaginalni pregled omogućuje da se utvrdi da:

 • cerviks nije pripremljen za porođaj (cerviks je duga, nije elastična, cervikalni kanal je čvrsto zatvoren);
 • Kosti djetetove glave su guste, ne mogu se palpirati kosti i fasadne kosti.

Opstetričari i ginekolozi redovito slušaju dječje srčane tonove s opstetrijskim stetoskopom. Pri produženju, karakter srčanih tonova mrvica mijenja - njihova sonoriteta, brzina otkucaja srca, ritam promjene. Međutim, te promjene nisu specifične za perenosheniya, ali u većoj mjeri ukazuju na gladovanje kisika mrvica.

Ginekolog koji promatra trudnoću nakon provedbe gore opisanog pregleda u četrdesetjednom razdoblju trudnoće preporučuje hospitalizaciju u rodilištu. Svrha hospitalizacije je razjasniti roditeljski status buduće majke i stanje bebe. Specijalizirana bolnica ima više mogućnosti za detaljan, dublji pregled budućih majki, tako da se ne biste trebali bojati i izbjeći hospitalizaciju.

Instrumentalne metode ispitivanja trudnice u bolnici koriste se za određivanje funkcionalnog stanja fetoplanktonskog sustava, određivanje budućih taktika upravljanja trudnice i odabir metode isporuke u ovom konkretnom slučaju.

Fetalni kardiotokografija

Fetalna kardiotokografija (CTG) omogućuje otkrivanje promjena u kardiovaskularnom sustavu fetusa. Ove pokazatelje kao nedostatak reaktivnosti djetetovog kardiovaskularnog sustava prema njegovim pokretima (ne-stres test) ili kontrakcije maternice (test stresa), iako nije specifičan za produženu trudnoću, ali ukazuju da fetus nije u redu.

One se manifestiraju monotonijom ritma srca, povećanim otkucajima srca više od 150 otkucaja u minuti ili smanjenjem njihove frekvencije manje od 110 otkucaja u minuti. Ako se takve promjene otkriju, taktika čekanja i vidljivosti ne primjenjuje se, jer treba poduzeti hitne mjere da biste spasili dijete.

amnioscopy

Amnioscopy je postupak za provjeru donjeg pola jaja, koji se provodi samo u bolnici. Ovaj pregled pomoći će nakon operacije:

 • odrediti nedostatak vode (smanjenje volumena amnionske tekućine);
 • pronađite nečistoće meconija (izvorni izmet) u amnionskoj tekućini. Pri produženju, amnionska tekućina s mekonskim nečistoćama postaje zelena. Zelena amnionska tekućina - jedan od glavnih znakova hipoksije bebe;
 • kako bi se utvrdilo odsutnost suspenzije pahuljica originalnog lubrikanta u amnionskoj tekućini.

Ultrazvučni pregled.

Ultrazvuk može odrediti količinu amnionske tekućine, uključujući i dinamiku. Znanstveno je potvrđeno da se maksimalna količina amnionskih voda promatra s razdobljem od 38 tjedana. U budućnosti se njihov volumen brzo smanjuje. U literaturi, dati prosječne vrijednosti za smanjenje volumena amnionske tekućine za 145-150 ml tjedno. Kao rezultat, do 43. tjedna smanjenje je 244 ml.

Smanjenje volumena amnionske tekućine smatra se redovitim procesom disfunkcije placente zbog starenja tijekom repozicioniranja.

Također, kada se ponovno odašilje na ultrazvuku, otkrivaju se takozvane eho-pozitivne promjene u amnionskim vodama zbog sadržaja meconium, fetalnog epitela u njima. Echo pozitivni znakovi upućuju na to da vode više nisu transparentne.

U isto vrijeme ultrazvuk može pokazati smanjenje debljine posteljice, identificirati njegove strukturne promjene (heterogenost, ciste, ponovni rađanje, petrifikacija).

U prilog prekoračenju vremenskog ograničenja, ovi ultrazvučni podaci pokazuju da je veličina djeteta velika, ali u dinamici nema povećanja, kosti lubanje zadebljane, njihova gustoća se povećava.

Doppler ultrazvuk

Doppler ultrazvuk omogućuje vam istraživanje stanja protoka krvi u maternici, što omogućuje iznošenje zaključka o stanju cirkulacije krvi u uteroplaznom bazenu.

Za dopplerometrija, pupčane moždine arterije su pristupačnije, a procjena stanja krvotoka u njima je najodgovornija. Također se procjenjuje stanje perifernog kanala, vaskularne mreže fetalnog dijela posteljice.

S produljenom trudnoćom dolazi do poremećaja krvnog protoka u mikročestalima živaca i njihova vaskularizacija (opskrba krvlju) je smanjena, što dovodi do propadanja opskrbe krvlju djetetu. Kao rezultat toga, postoji nedostatak opskrbe kisikom, to jest, deprivacija kisika (hipoksija) fetusa.

Biokemijske studije razine hormona

Biokemijske studije razine hormona tijekom odgađanja pokazuju smanjenje razine estrogena. Prema parametrima frakcije estriola u krvi i razini izlučivanja s mokraćom, moguće je procijeniti funkcionalno stanje sustava majke-placente-fetus. Samo liječnik analizira rezultate, a zadatak mame je pažljivo slušati i slijediti njegove upute.

Da bi potvrdili post-trudnoću, potrebno je pratiti laboratorijske parametre i podatke instrumentalnih metoda istraživanja u intervalu od 24 do 48 sati.

Znakovi novorođenčeta nakon poroda

 • suha, crvena koža;
 • nema originalnog maziva;
 • maceracija kože - povećano strijavanje kože dlanova i šalica djeteta (stopala i ruke za kupanje);
 • guste kosti lubanje, uske šavove, male fontane veličine. Kranijalne kosti gube sposobnost promjene položaja tijekom prolaska kroz rodni kanal (slabo izražena konfiguracija);
 • slabo definirana potkožna masnoća;
 • velika veličina fetusa (rjeđe hipotrofija - gubitak težine zbog poremećaja prehrane);
 • višestruke nabore na koži uslijed smanjenja njegove elastičnosti ("stari" tip djeteta);
 • dugih noktiju na dječjim nožnim prstima;
 • meconium bojenje kože mrvica, pupak, fetalne membrane (prljavo zeleno ili sivo).

Fetalni prekomjerni zrelost potvrđuje se kombinacijom tri ili više gore navedenih znakova u novorođenčadi.

Implikacije za majku i dijete

Gotovo svi učinci ablacije povezani su s oštećenom funkcijom placente zbog starenja. Dakle, fetus prima nedovoljne hranjive tvari i kisik. S obzirom da se u kasnijim razdobljima povećava potreba tijela, a posebno djetetovog mozga, za intenzivnom prehranom i opskrbom krvlju, ta neusklađenost između onoga što je potrebno i primljeno može imati ozbiljne posljedice.

Razvoj fetusa se usporava. Nakon rođenja, ta djeca često doživljavaju nepravilnosti u respiratornom i kardiovaskularnom sustavu. U krilu majčinske bebe često se nalazila mekanska amnionska tekućina u pluća. To dovodi do upalnih procesa u plućnom tkivu, koji se očituje odmah nakon poroda respiratornih poremećaja.

Zrele su djeca obično velike, kostiju lubanje su guste i slabo oblikovane (mijenjaju položaj prilikom prolaska kroz rodni kanal). Stoga je u post-trajanju trudnoće rizik od ozljeda majke i dojenčadi tijekom porođaja vrlo visok. Kod djece, kada napreduju kroz rođeni kanal, mogu se javiti cefalohematomas, pa čak i cerebralna krvarenja mogu nastati, a postoji velika vjerojatnost lomljenja klavikula ili dislokacija u zglobovima.

Za majke, rođenje takve djece na prirodan način može prijetiti raskidom rodnog kanala (vagine, cerviksa, perineuma) i opsežnog gubitka krvi. Također, zbog slabe kontraktilne aktivnosti maternice, takve žene često imaju krvarenje maternice nakon poroda, osobito u ranoj postpartum period.

Na temelju svega navedenog možemo sa sigurnošću reći da prilikom potvrdivanja prijenosa jedne žene da je rađaju na prirodan način, postoji malo šanse. Dakle, uobičajena taktika većine liječnika u takvim slučajevima je isporuka takvih žena od carskog reza.

Naravno, pitanje načina isporuke rješava se pojedinačno, uzimajući u obzir mnoge čimbenike kao što su:

 • zrelost maternice,
 • spremnost rodnog kanala,
 • veličine zdjelice žene
 • fetalnog položaja
 • linearne dimenzije i težinu djeteta,
 • podaci o gladovanje kisika bebe,
 • učinkovitost pripreme grlića maternice,
 • istodobna patologija buduće mame i tako dalje.

Ukratko, kažem da je najvažnija stvar za ženu u kasnoj trudnoći ne dopustiti da stvari idu na sreću, već da se i dalje promatraju i pregledaju. Uostalom, uopće ne želim da ono što god najdraža i radosnija događaj u životu svake žene bio zasjenjen problemima zdravlja mame ili bebe.

Uvjeti trudnoće: opstetrički i fetalni - kako odrediti i ne zbuniti se u terminima

Jednom za svaku buduću majku dolazi isti, vrlo poseban dan. Ona uči o svom novom stanju. Ubrzo će žena često čuti pitanje: "Koji je vaš (vaš) termin?" Kako izračunati trajanje trudnoće kako bi točno odgovorili?

To je prilično jednostavno!

Gotovo uvijek odgovor na pitanje o trajanju trudnoće temelji se na dvije najpoznatije i najpopularnije metode izračuna - opstetričkih i fetalnih (od začeća) pojmova

Opstetrički pojam

Početak trudnoće prvi je dan posljednjeg menstruacije. Ova metoda se zove opstetrički. Ona ne uzima u obzir individualna obilježja ženskog tijela, već je gotovo univerzalna. Koristit će ga svaki liječnik.

Obstetrijska metoda ima svoju vlastitu logiku. Izraz se izračunava od najranije faze trudnoće - početak sazrijevanja jaja.

Prema metodi opstetrije, liječnik će odrediti očekivani datum isporuke (DA), kao i razdoblje porodnog dopusta. U medicini se općenito prihvaća da trudnoća traje 280 dana. To su poznati 40 tjedana ili 10 lunarnih mjeseci.

Zašto 10 mjeseci, a ne 9 godina? A zašto su lunarni mjeseci? "Krivi" za ovu astronomiju. Mjesec ponavlja svoje faze u intervalima od 28 dana (4 tjedna). Ovo je mjesečev mjesec. A ako računamo u kalendarskim mjesecima, samo ih ih 9 zapravo uklapa u normalnu trudnoću.

Fetalni (istinski) pojam - od začeća

Početak trudnoće prvi je dan posljednje menstruacije plus 2 tjedna. Vjeruje se da se u sredini ciklusa javlja ovulacija. U ovom slučaju, razdoblje od jednog do drugog razdoblja traje prosjek - 28 dana.

Ova metoda izračuna pojma zove se embrionalna ili istinita. Ali vrijedi razmisliti: je li se istina skrila negdje drugdje? Iz medicinske točke gledišta, ovulacija se može javiti u roku od 12-18 dana od početka ciklusa.

Primjer. Oksanin je muž od početka proljeća do kasne jeseni stalno krenuo na poslovna putovanja. Ponekad sam bio kod kuće samo jedan ili dva dana mjesečno. Ubrzo nakon sljedećeg posjeta supruga, Oksana je shvatila da je trudna. I s osmijehom, mislila je da zna točno datum začeća - 2. lipnja. Uostalom, prije i poslije toga, ona i njezin suprug nisu vidjeli gotovo dva tjedna. Oksanin posljednji mjeseci bili su 18. i 21. svibnja. A ako bi 22. svibnja trebalo razmotriti početak ciklusa, tada se koncepcija dogodila dvanaestog dana. A jaje je već bilo zrelo. Ili ne?

Ovdje je još jedno pitanje važno - koliko dugo ovulacija traje? Ako je strogo prema znanosti, a zatim nekoliko sekundi. Uostalom, ovulacija je samo oslobađanje zrelog jaja od folikula. No, većina nas smatra ovulaciju i sljedećih nekoliko (ili čak mnogo) sati koje jaje će živjeti u ženskom tijelu. Koliko Ponekad do dva dana. Usput, oko iste će živjeti u ženskom tijelu i spermi nakon spolnog odnosa. A ponekad i duže - do tjedan dana.

Pravi dan začeća pravi je misterij! Uostalom, možda postoje dvije različite situacije. Jaja se kreće u uterus drugi dan i doslovno na kraju svog života to ispada da se oplodi. Ili obrnuto. Spermatozoa je ušla u žensko tijelo prije ovulacije i zapravo "čekala" za oslobađanje jaja.

Kao što je točnije moguće, dan začeća poznat je parovima koji su pažljivo planirali trudnoću. U tom slučaju, dan ovulacije određuje se posebnim testom (prodan u ljekarni) ili ultrazvukom.

Postoji još jedna stara metoda za određivanje ovulacije. Ovo je mjerenje bazalne temperature. Održava se u jutarnjim satima, istodobno, prije nego što izađe iz kreveta (čak se preporučuje da ne otvaraju oči). Termometar se stavlja u usta, vaginu ili rektum. Prije ovulacije, bazalna temperatura lagano se smanjuje, a zatim se povećava. To znači oslobađanje zrelog jajašca.

A ponekad i sami žene osjećaju da je ovulacija došla. Donji trbuh bolan, vaginalni iscjedak postaje malo viskozniji. A atrakcija ljubljenom čovjeku postaje jača.

Zato mnoge trudnice promatraju gestacijsku dob kao metodu fetusa: početak ciklusa plus 2 tjedna ili dan poznavanja ovulacije. U ovom slučaju, riječ je o pojmu iz začeća.

Može li biti poteškoća?

Lyudmila je mjesečno često došao doslovce "kroz vrijeme". Presuda liječnika je disfunkcija jajnika. Dok Luda nije živjela seksualno, nije se previše brinula. Ali nakon vjenčanja često je došlo isto pitanje. Odgoda je manifestacija disfunkcije? Ili kontracepcija nije uspjela? Nakon što se druga opcija ispostavila istinita. No, liječnici nisu mogli izračunati rok uobičajenom metodom - bilo je jasno odstupanje.

Bivši sportaš Valeria prvi mjesečno došao je samo za 16 godina. A ciklus nije instaliran. Između kritičnih dana može potrajati i do šest mjeseci. Nije otišla liječniku. Nekako nisam našao vremena - tu studiju, onda moj osobni život. Jednog dana tanak Valeria je primijetio da je očito oporavila. Prva reakcija je želja za strogom prehranom i podsjetiti na prethodna sportska opterećenja. Dobro je da se prva djevojčica konzultirala s majkom. Preciznije, s budućom baka svojeg djeteta.

Lena prvenac samo je navršio deset mjeseci. Dijete je odrastao zdravo, a majka koja je skrbila, u povodu tog datuma, odlučila je jesti dinja. Nekoliko sati nakon toga povraćao se. Lena je mislila da je otrovana. Ali uskoro su liječnici razjasnili situaciju: Lena je ponovno bila trudna. Prva menstruacija nakon porođaja jednostavno nije počela.

Koliko još takvih slučajeva! Ako ženska razdoblja idu nepravilno ili nemaju vremena za sve, kao u situaciji s Lenom, tradicionalni izračuni neće pomoći. Dobro je da postoje alternativne metode.

Kako još odrediti datum?

Ako se opstetrički izraz ne broji, liječnici će koristiti druge metode izračuna. Postoji nekoliko:

 • na temelju ginekološkog pregleda;
 • pomoću ultrazvuka;
 • na prvom miješanju fetusa;
 • prema veličini maternice.

U nekim slučajevima, liječnik "brine" o svim znakovima kako bi bio manje pogrešan u izračunavanju pojma.

Ginekološki pregled

Iskusni ginekolog može samo izračunati točan vrijeme po veličini maternice. Ruke liječnika precizno određuju granice utorne šupljine. Ako je maternica slična veličini u odnosu na kokošje jaje, razdoblje je 4 tjedna. A ako je bliži gusci, onda se radi o osam tjedana.

Ova metoda učinkovito funkcionira ako je razdoblje trudnoće kraće od 12 tjedana.

Ultrazvučno skeniranje danas vam omogućuje da učinkovito pregledate fetus, pa čak i napravite određena mjerenja. U prvom tromjesečju liječnik će odrediti veličinu jaja i usporediti ih s tradicionalnim podacima. U drugoj i trećoj, liječnik će izmjeriti opseg prsa, trbuha ili glave. Posljednja "mjera" smatra se najtočnijom za određivanje datuma.

U prvih tjedana trudnoće, izračun termin na taj način daje vrlo precizan rezultat. Kasnije, buduća djeca počinju se jako razlikovati: netko je veći, netko manji. Baš kao u životu koji ih čeka u budućnosti.

Beba gura!

Prvo kretanje fetusa - još jedan pokazatelj. Ako se žena priprema za roditi svoje prvo dijete, osjetit će njegove pokrete u 20 tjedana. Ako je dijete drugo, treće i tako dalje, prva promjena se očekuje u 18 tjedana. To su službeni medicinski podaci. A buduća djeca ne misle da bi ih trebali slijediti!

Fetus zapravo čini svoje prve pokrete čak iu prvom tromjesečju trudnoće. Ali buduće dijete je još uvijek toliko maleno da majka još uvijek ne osjeća ništa više tjedana. Ali postoje iznimke.

Inna je čekala drugo dijete. I tako je bila mršava, au prvim tjednima i dalje je izgubila na težini. Visina od 167 cm - 46 kg. A ovo je u drugom tromjesečju! Liječnik je neodobravno odmahnuo glavom i zabrinut. I Inna se osjećala sjajno. Mučnina se gotovo nije mučila, povremeno je povraćanje. Istina, uvijek sam želio naranče, a jedan crveni "zgodan" uvijek je ležao u torbi. Općenito, nije bilo problema.

Dijete je gurnulo sedamnaesti tjedan. Prvo, jednom, i nakon nekoliko sati - još jednom. I sljedećeg dana, i dan poslije, žena je doživjela iste osjećaje. Na sljedećem sastanku s ginekologom, Inna je nazvao datum. Liječnik je ponovno odmahnuo glavom, nasmiješio se i pojasnio - možda je to plin? Inna se nasmijala - savršeno se sjećala pokreta djeteta i nakon prve trudnoće i nije se mogla pogriješiti.

Istina, ponekad svejedno može biti zbunjena. Ako trudna majka redovito pati od nadutosti, a čak i prvi put čeka dijete, kretanje plina kroz crijeva ponekad preuzima od nje zbog kretanja bebe.

Kada su tjedni centimetri

I još jedan način koji je povezan s veličinom maternice. Točnije, sa svojom visinom. Ova metoda je dostupna samo liječnicima. Trudna žena leži na kauču. Liječnik uzima centimetarsku vrpcu ili poseban instrument - tahometar. Određuje gornju i donju granicu utorne šupljine i čini mjerenja.

Visina maternice u centimetrima - ovo je gestacijsko doba. To jest, ako liječnik namjerava 30 cm, tada je trudnoća 30 tjedana.

Ove četiri metode (obično u kombinaciji jedna s drugom) pružaju najtočnije određivanje trajanja trudnoće.

A kada će se roditi?

Procijenjeni datum rođenja će reći mami kada se dijete rodi. Ali ovo je teorija. Djeca vrlo rijetko prate izračune liječnika. Istina, ovdje su iznimke.

Na ultrazvuku u 12 tjedana, Lika se zvala DA - 10. ožujka. Lika je samo slegnula ramenima. Rodila joj je prvi bebu točno tjedan dana. Liječnici su tada rekli da beba vjerojatno želi odrasti. I istina je da čak i preneseni, sin koji je težio pri rođenju samo 2 kg 700 g.

Stoga, rano ujutro 10. ožujka, Lika nije ni odmah shvatila da su kontrakcije počele, a ona je uporno pokušavala malo više spavati. Ali nije uspjelo. Uskoro je postalo jasno - počelo je. Tako je rođena kći - točno prechochno u vremenu.

Formula Negele:

Vrlo točno, trudna majka može sama izračunati DA. Naravno, ako su mjesečni do začeća bili redoviti.

 1. Potrebno je dodati još sedam dana do prvog dana posljednjeg menstruacije i potrajati tri mjeseca.
 2. Ili dodajte prvi dan posljednje mjesečnice 9 mjeseci i 7 dana.

Evo približnog datuma rođenja budućih mrvica!

Možete naučiti DA, koristeći najnoviji kalendar trudnoće u mjesecu od trudnoće. U crvenoj crti tražimo datum početka posljednjeg menstruacije, pored nje, u žutoj liniji, vidimo datum vjerojatnog dana rođenja.

procijenjena tablica isporuke

Na primjer, zadnji mjesec započeo je 28. siječnja. Osim toga, sedam dana je 4. veljače. Manje tri mjeseca - dobiti 4. studenog. I kako će to biti u stvarnosti - život će se pokazati.

Glavna stvar je da je u bilo kojem trenutku trudnoća bila jednostavna.

Koliko traje trudnoća za žene?

Dok čeka dijete, mnoge žene pitaju koliko tjedana trudnoća traje. Točne informacije o razdoblju čekanja potrebne su za mnoge svrhe. Pomoću nje možete izračunati kada je toksična bolest završena, datum prvog stavka i procijenjeno vrijeme rođenja djeteta.

Trajanje trudnoće kod žena

Određivanje trajanja trudnoće u početnoj fazi pomoći će opstetričaru. Ručno pregledava ženu tijekom prvog posjeta i procjenjuje veličinu maternice kako bi se razumjelo koje razdoblje trudnoće odgovara. Ginekolog kod postavljanja razdoblja uzima u obzir prvi dan posljednje menstruacije - vjeruje se da se sluznica maternice od tog trenutka počinje pripremati za trudnoću.

Dakle, koliko mjeseci normalna trudnoća traje od trenutka začeća? Budući da je svaki organizam individualan, nemoguće je predvidjeti proces do najbližeg dana. Medicina za ovu svrhu koristi standard s prosjekom. Prema općeprihvaćenim standardima, uvjeti djetetova rođenja su:

 • u danima - 266-280 kalendarskih dana trudnoća traje od trenutka oplodnje do porođaja;
 • u tjednima - 38-40 * tjedana;
 • u mjesecima - 9 mjeseci prema kalendaru (ili 10 lunarnih mjeseci s 28-dnevnim ciklusom).

* 38 tjedana - embrionalno razdoblje (trajanje trudnoće od trenutka oplodnje do isporuke); 40 tjedana - opstetrički termin (trudnoća se računa od početka posljednjeg menstrualnog ciklusa do porođaja).

Što može utjecati na trajanje trudnoće?

Postoji niz čimbenika koji mogu utjecati na trajanje određene trudnoće. Neki od njih su izvan nadležnosti medicine, drugi su vrlo predvidljivi i uzimaju se u obzir od trenutka njihove identifikacije. Ti faktori uključuju:

 • stanje fetusa i njegov prenatalni razvoj;
 • zdravlje majke tijekom trudnoće;
 • psihičko stanje trudnice;
 • nasljedstvo.

Gore navedeni čimbenici mogu utjecati na to kako trudnoća prolazi i uzrokovati i prijevremeni porod i perenosheniya bebu u maternici.

 • Pretilna trudnoća je ona koja je završila porođaj u 37. tjednu trudnoće. Slučajevi preranog rođenja nisu neuobičajeni, učestalost ranih poroda do 16-20% svih trudnoća.
 • Dijagnoza "odgođene trudnoće" obično se provodi nakon 42. tjedna trudnoće, kada se pojam kreće iznad trećeg tromjesečja. To je mnogo rjeđe u prijevremenim trudnoćama i čini samo 4% od ukupnog broja poroda.

Oba stanja predstavljaju prijetnju u obliku nepovoljnih porođaja, au nedostatku odgovarajuće kontrole može ozbiljno utjecati ne samo na trajanje trudnoće, već i na stanje buduće majke i njezine bebe.

Trajanje trudnoće i ovulacija

Svaka žena može samostalno izračunati trajanje trudnoće ako zna datum njezine ovulacije. Ovo je jedini dan u mjesecu kada se može pojaviti trudnoća. U vrlo rijetkim slučajevima, ovulacija dolazi dvaput u 28 dana ciklusa, u kojem slučaju ženski ciklus prolazi kroz promjene.

Izračunajte dan ovulacije je vrlo jednostavan - potrebno je dodati točno 14 dana do prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa. U prosjeku, ženski ciklus traje 28 dana. Ispada da ovulacija javlja samo u sredini ciklusa.

Ako računate trajanje trudnoće od dana ovulacije, ispada da nošenje djeteta traje 266 dana. Ovo je normalna punopravna trudnoća. Na isti način možete predvidjeti datum rođenja.

Dobar vodič za videozapise o tome kako izračunati datum isporuke:

Fetalni pokreti i rok isporuke

Drugi faktor koji vam omogućuje da odredite trajanje rada i trajanje trudnoće općenito, smatraju se fetalnim pokretima.

 • U prvoj trudnoći, trudnica može osjetiti pokrete u razdoblju od 20 do 22 tjedna.
 • Druga i naknadna trudnoća omogućuju trudnici da osjeti kretanje djeteta od 18-20 tjedana.

No, svako dijete u utrobi, u pravilu, ima svoj specifičan ritam kretanja. Vrhunac fetalne aktivnosti dolazi između 28. i 37. tjedna opstetriranja. Broj dječjih šokova dnevno može biti najmanje dvadeset u roku od 12 sati.

Druga i kasnija trudnoća - razlike od prvog

Na forumima mladih majki možete naći mišljenje da je druga trudnoća nešto brža i jednostavnija od prvog. Ta je izjava neutemeljena, budući da je bilo kakvo rođenje individualan i nepredvidljiv proces. Redoslijed i broj trudnoća ne utječu na trajanje određenog razdoblja čekanja za dijete. Rođenja mogu početi dva tjedna ranije ili kasnije, ili kada dođe 40. tjedan opstanka, bez obzira je li prva trudnoća ili ne.

Nositi dječake i djevojčice - postoje li razlike u smislu?

Izjava da trudnoća s dječakom i trudnoća s djevojkom razlikuje se u smislu vremena, odnosi se na niz narodnih znakova. Vjeruje se da se djevojke rađaju prerano, a dječaci "prije pobjede" čekaju na očekivani dan rođenja. Zapravo, ovo mišljenje nije potvrđeno suvremenim znanstvenim teorijama. Nosivanje djeteta od određenog spola može utjecati na unutarnje stanje tjelesne majke, što je u nekim slučajevima zabilježeno od strane reproduktivnih liječnika. No, tijek i trajanje trudnoće ne utječe na spol budućeg djeteta.

Čekanje blizanaca: vrijeme nošenja višestruke trudnoće

Za buduće roditelje, očekujući rođenje nekoliko beba odjednom, postavlja se pitanje - koliko dugo traje trudnoća za blizance? Određivanje trajanja trajanja trudnoće je individualno, ne može se izračunati bez ultrazvučne preglede i tjednog liječničkog pregleda.

Jedino što se može potvrditi jest da se više trudnoće gotovo nikada ne odgađa. U pravilu, žena koja nosi nekoliko voća, rođena ispred vremena. To je zbog prekomjernog stezanja maternice, što uzrokuje prijevremeni rad. Ovdje su opstetri i ginekolozi izvedeni mali uzorak:

 • Uz normalnu trudnoću s dvostrukim rođenjem, porođaj se javlja u 36-37 tjedana trudnoće.
 • Ako žena nosi trojke, porod može se dogoditi 33-35 tjedana trudnoće.
 • U slučaju kvadrata, rođenje djece može se pojaviti između 31 i 33 tjedna.

Kalkulator trudnoće: kako izračunati trajanje trudnoće i datum rođenja, interaktivni kalendar trudnoće po tjednu s opisom i fotografijom

Razdoblje trudnoće.

U kalkulatoru odaberite datum prvog dana posljednjeg menstruacije.

Danas imate menstrualnog krvarenja.

Naravno, ovo nije trudnoća, jer imate još jedno menstrualno krvarenje. Međutim, bilo da vam se to sviđa ili ne - tijelo se ponovno počelo pripremati za eventualno majčinstvo.

2 tjedna trudnoće

3 tjedna trudnoće

4 tjedna trudnoće

5 tjedana trudnoće

6 tjedana trudnoće

7 tjedana trudnoće

8 tjedana trudnoće

9 tjedana trudnoće

10 tjedana trudnoće

11 tjedana trudnoće

12 tjedana trudnoće

13 tjedana trudnoće

14 tjedana trudnoće

15 tjedana trudnoće

16 tjedana trudnoće

17 tjedana trudnoće

18 tjedana trudnoće

19 tjedna trudnoće

20 tjedana trudnoće

21 tjedna trudnoće

22 tjedna trudnoće

23 tjedna trudnoće

24 tjedna trudnoće

25 tjedana trudnoće

26 tjedana trudnoće

27 tjedana trudnoće

28 tjedana trudnoće

29 tjedna trudnoće

30 tjedana trudnoće

31 tjedan trudnoće

32 tjedna trudnoće

33 tjedna trudnoće

34 tjedna trudnoće

35 tjedana trudnoće

Ovaj tjedan, dječji čavli već su rasli do sam rub prstiju. Na njegov rođendan možda će imati dugačke čavle: na licu može imati ogrebotine koje je primio dok je bio u utrobi. Sada je ovdje prepun i neugodan. Dijete teži oko 2kg 200g.

Koliko tjedana traje trudnoća?

Već od samog trenutka kada je u ginekologu, žena prvi put uvjerena da je stvarno trudna, počinje izračunavati gestacijsko doba u svom umu i pokušava razumjeti kada će se malena osoba roditi. Ginekolog, zauzvrat, također obavlja izračune i objavljuje očekivani datum rođenja budućoj mami. Kalkulacije liječnika i trudnice najčešće se ne podudaraju, jer obično ljudi daleko od medicine smatraju da trudnoća traje 9 mjeseci, a svaka žena odabire polaznu točku na temelju vlastitih razmatranja. Pa ipak: koliko dugo ženina trudnoća traje normalno i kako točno izračunati kada se dijete rodi?

9 mjeseci ili 40 tjedana?

Svi smo naviknuti na činjenicu da se trajanje trudnoće računa u mjesecima. Ali stvar je u tome da u porodništvu nema takvih stvari kao mjeseci. Stoga, ustajanje na račun ginekologa, očekivačka majka uči da će od sada brojati koliko tjedana, a ne mjeseci, traje trudnoća.

Trajanje trudnoće u medicini stvarno se određuje tjednima. Potrebno je najmanje 38 tjedana da fetus završi i postigne punu spremnost za samostalan život izvan maternice.

Maksimalno razdoblje koje dijete može trošiti u majčinom trbuhu je 42 tjedna. Međutim, vjeruje se da normalno trajanje trudnoće obično ne prelazi 40 tjedana. Nakon tog vremena povećava se rizik od komplikacija kod fetusa i majke. Za one koji žele znati točno koliko dana ženina trudnoća traje, liječnici će odgovoriti: barem 266.

Treba imati na umu da su ti pojmovi, iako su općenito priznati, prilično proizvoljni: tijelo svake trudnice je drukčije, a nemoguće je točno predvidjeti koliko će dugo podnijeti dijete. Čak i za istu ženu, trudnoća može nastaviti sasvim drukčije.

Prilikom utvrđivanja koliko tjednih opstetricija traje trudnoća, treba imati na umu da kod određivanja gestacijskog razdoblja ginekolog ne počinje od dana začeća, jer je točno odrediti kada se to dogodi gotovo nemoguće.

Ženski menstrualni ciklus traje 28-35 dana, a postoji mogućnost da se zatrudni samo u određenom trenutku, nazvanu ovulacija. Danas je stanica jajne stanice sazrela, što će morati oploditi spermij.

Ali čak i ako se dogodi spoj današnjih reproduktivnih stanica mužjaka i ženki, budući će embrij trebati dosta vremena da stignu do maternice i ugrađuju se u zid. Staza oplođenog jajašca do maternice i daljnje implantacije može trajati oko tjedan dana, ali nije moguće odrediti točno koji dan nakon što se stanica fuziona odvija. Stoga je, zbog praktičnosti, odlučeno računati na početak trudnoće od trenutka začeća, ali uzimajući u obzir prvi dan posljednjeg menstruacije, stoga možemo reći da je pravi broj tjedana trudnoće u prosjeku 2 tjedna manje od razdoblja opstanka.

Procijenjeni datum isporuke izračunava se i na temelju koliko tjedana trudnoće traje od prvog dana posljednjeg menstrualnog razdoblja. Točno 40 tjedana (280 dana) dodano je do danas i dat je datum na kojem se, prema pretpostavkama liječnika, treba roditi punopravno i potpuno formirana beba.

Što utječe na trajanje gestacijske dobi?

Dakle, otkrili smo da lijepo razdoblje trudnoće, u trajanju od 38 do 42 tjedna, može biti sasvim drukčije od iste žene, a da ne spominjemo različite. Koji čimbenici utječu na to koliko trudnica idu u očekivanju rođenja djeteta:

 • nasljeđe;
 • doba majke. U pravilu, broj dana trudnoće raste ako je trudna majka prerano ili prekasno;
 • prisutnost / odsutnost odstupanja u zdravlju majke. Ako stanje tijela trudne žene ostavlja mnogo na želji, najvjerojatnije će se dijete roditi prije 40 tjedana ili će se roditi prerano;
 • psihološko stanje trudnoće. Čini se da žena dobiva vrlo umorna tijekom proteklog razdoblja trudnoće, a do 38. tjedna ne osjeća najbolji način, pa je vrlo spremna rađati brzo. Takvo raspoloženje može stvarno pomoći bebi da se rodi prije 40 tjedana. Postoje i suprotne situacije kada trudnica nije moralno spremna za nadolazeći proces rađanja, a tijelo reagira na taj strah produžujući gestacijsku dob.

Svaka buduća majka trebala bi se sjetiti da njezina trudnoća ne bi trebala biti slično ničemu drugom, stoga nije nužno biti jednako ostalim trudnicama, računajući uvjete približavanja rođenju. Sve će se dogoditi kako je položila priroda - bez obzira koliko tjedana, koliko mjeseci trudnoće. Čak i ako u 38. tjednu vaša beba ne misli da se rodi, samo trebate čekati: uskoro će se dogoditi dugo očekivani sastanak.

Normalna trudnoća ne bi trebala trajati 9 mjeseci, kao službeno prihvaćena, ali deset

Američki znanstvenici s University of North Carolina ispitivali su "tradicionalnu" duljinu trudnoće za žene

03/02/2015 u 16:03, Posjeta: 81446

Najnovija istraživanja pokazala su da normalna trudnoća treba biti 10 mjeseci. Da bi došli do ovog zaključka, znanstvenici su gledali 125 trudnica. Prema njihovim istraživanjima, samo 4% trudnica postalo je majke u propisanom razdoblju. Oko 70 posto žena rađa djecu samo desetljeće nakon datuma porođaja postavljenog ultrazvukom, kažu američki stručnjaci. Sve to znači da se trudnoća koja traje 10 mjeseci treba smatrati normom, a ne uobičajenim 9 mjeseci.

Tradicionalno, prema pravilu Negale, koja se koristi za izračun datuma rođenja, trudnoća osobe traje oko 40 tjedana ili 280 dana od posljednjeg menstrualnog ciklusa. Dijete rođeno prije 37 tjedana smatra se preuranjeno, onda, kada je nakon 43 tjedna prerano. Međutim, znanstvenici su to ispitali.

Stručnjaci su isključili šest slučajeva prijevremenog rada. No, čak i uz to, trajanje trudnoća razlikuje se za 37 dana, izvještava novostiua.net.

Svake godine jedna žena nosi dijete još 1 dan. To jest, što je stariji žena, to joj duže traje trudnoća. Osim toga, pokazalo se da će žena koja je sama rođena s većom težinom nositi dijete dulje. Za svaki 100 grama prekomjerne tjelesne mase pri rođenju, trebate dodati 1 dan trudnoće kada nosite svoje dijete, piše MyJane.ru.

metodu koja se koristi za izračunavanje mogućeg datuma nastupa rada: devet mjeseci i sedam dana dodaju se datumu prvog dana posljednjeg menstruacije. Ako se ženski menstrualni ciklus razlikuje od 28 dana, potrebno je izmijeniti i dopuniti prilikom korištenja ovog pravila. ("Medicinski rječnik").

Kod porodništva razlikuju se fiziološke i patološke trudnoće. Uobičajeno, bilo koja trudnoća završava porodom - rođeno je dijete, a u slučaju višestrukih trudnoća blizanci (homo-identični ili heterozigotni - različiti).

Trudnice su podijeljene na tzv. "Trimestre" (razdoblja od tri mjeseca), informira wikipedia.org. Prema tome, oni govore o prvom, drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Svako tromjesečje karakterizira određene opstetrije i rizike.

Ljudski razvoj počinje od trenutka oplodnje ženskog jaja čovječjem spermom. Gnojidba je moguća tijekom razdoblja ovulacije, kada zrelo jaje ostavlja jajnika. Razdoblje ovulacije obično pada na 10-16. Dan menstrualnog ciklusa, ali može biti jako raseljeno. Nakon ovulacije, jaje ulazi u jajovod i održava vitalnost otprilike jedan dan. Spermske stanice su sposobne oploditi unutar 2-3 dana nakon ejakulacije.

 • Najzanimljivije
 • Po temi
 • komentari

Ostavite svoj komentar

Popularno u društvenim mrežama

© CJSC "Uredništvo novina" Moskovsky Komsomolets "Elektronički časopis" MK.ru "

Registriran od Federalne službe za nadzor komunikacija, informacijske tehnologije i masovnih komunikacija (Roskomnadzor). Certifikat br. FS77-45245 Uredništvo - CJSC "Uredništvo lista Moskovsky Komsomolets Uredništvo: 125993, Moskva, 1905, 7 st., Bld. 1. Telefon: +7 (495) 609-44- 44, +7 (495) 609-44-33, e-mail [email protected] Glavni urednik i osnivač - P.N. Gusev.

Sva prava na materijale objavljene na web stranici www.mk.ru pripadaju uredništvu i zaštićene su u skladu sa zakonodavstvom Ruske Federacije.
Korištenje materijala objavljenih na stranicama www.mk.ru dopušteno je samo uz pismeno dopuštenje vlasnika autorskih prava i uz obaveznu izravnu hipervezu na stranicu na kojoj je materijal posuđen. Hiperlink treba staviti izravno u tekst koji reproducira izvorni materijal mk.ru, prije ili poslije citiranog bloka.

Za čitatelje: Nacionalna boljševička stranka, Jehovini svjedoci, Vojska narodne volje, Ruski nacionalni savez, Pokret protiv ilegalne imigracije, Pravi sektor, UNA-UNSO, UPA, "Trident ih. Stepan Bandera "," Mizantropik divizija "," Mejlis iz krimskog tatara "," Artprepodka "pokret, sva ruska politička stranka" Volja ".
Poznat kao terorist i zabranjen: "Talibanski pokret", "Kavkazni Emirat", "Islamska država" (ISIS, ISIL), Jabhad al-Nusra, "AUM Shinrike", "Muslimanski bratstvo", "Al Qaeda u Islamskom Magrebu ”.

Izračunajte razdoblje trudnoće i datum isporuke

Gestacijsko razdoblje nakon izracuna prikazano je u tjednima, kao najlakši i najprikladniji interval trudnoće. Postoje i druge jedinice mjerenja trudnoće - mjeseci (10 lunarnih mjeseci za 28 dana) i trimestara (trudnice dijele proces intrauterine trudnoće u tri faze od 13 tjedana svaka).

U središtu našeg kalendara za izračun gestacijskog doba i datuma isporuke je raspored trudnoće od 40 tjedana. Očekivano vrijeme isporuke je na kraju 40. tjedna. Svaki tjedan pokazuje starost fetusa u danima i broj preostalih dana do očekivanog datuma rođenja. Važno je zapamtiti da procijenjeni datum isporuke nije točan, ali približno izračunat, jer samo jedna žena od dvadeset rađa točno na izračunani dan. Ostatak roditi jedan do dva tjedna ranije ili kasnije od očekivanog trajanja trudnoće.

© 2008-2018 www.kukuzya.ru
Sve za roditelje o djeci

Potvrda o registraciji masovnih medija EL Broj FS 77-51550 izdala Roskomnadzor dana 26.10.2012.

Trajanje trudnoće u mjesecima i tjednima

Svaka žena, nakon saznanja da je u položaju, odmah se pita: koliko dugo traje trudnoća? A ovdje se pojavljuju mnogi nesporazumi. Uostalom, na ovo se pitanje može odgovoriti na različite načine: 40 tjedana, 9 ili 10 mjeseci, 280 dana i tako dalje.

Pokušajmo razumjeti metode izračuna trajanja normalne ljudske trudnoće.

Kako se određuje trajanje trudnoće?

Prije svega, morate znati da na svijetu postoje dva načina za izračunavanje trajanja trudne žene:

 • Istina ili ovulacija. Proizvedeno od trenutka ovulacije i, posljedično, koncepcije.
 • Poroda. Izračunato počevši od dana posljednjeg menstruacije.

U prosječnoj ženi s menstruacijskim ciklusom od 28 dana, ovulacija i, sukladno tome, namjeravana koncepcija će se dogoditi približno 14. dana. Za takvo je razdoblje (14 dana) da je opstetarski termin obično "ispred" istinskog.

Ovulacija i začeća

Točno vrijeme ovulacije ili začeća vrlo je teško izračunati. Uobičajeno trajanje menstrualnog ciklusa kod različitih žena varira u prilično širokom rasponu: od 21 do 35 dana. Prema tome, datum ovulacije, oni će biti drugačiji.

Poznato je da je ovum nakon ovulacije sposoban samo gnojiditi jedan dan. Ali sperma može biti u ženskom genitalnom traktu relativno dugo: od nekoliko dana do tjedan dana. Također je nepoznata brzina njihovog napretka na putu do jajnih stanica.

Rijetko, ali se događa da ovulacija javlja nekoliko puta u jednom menstrualnom ciklusu.

Zbog toga je to razdoblje opstetrije trudnoće koja se uzima kao osnova za praktičnost izračuna procijenjenog datuma rođenja za sve žene.

Kako izračunati datum isporuke?

Porodničar, što dovodi trudnu ženu koristi u izračunu očekivane datum rođenja od nekoliko podataka: podatke o menstrualnom razdoblju prije začeća, rezultati ispita, ultrazvuk, itd

Međutim, za pojednostavljenu verziju izračuna procijenjenog datuma isporuke (DA) same trudnice, može se koristiti takozvana formula Negele. U tu svrhu, datum prvog dana zadnje menstruacije treba dodati sedam dana i oduzeti tri mjeseca.

Naravno, datum dobiven s ovim izračunom vrlo je približan.

Trajna trudnoća

Vrlo je teško predvidjeti datum rođenja djeteta. Ovu činjenicu utječu mnogi čimbenici - datum začeća, razvoj fetusa, tijek same trudnoće.

Pa koliko trudnica hoda? Jednostavnim proračunima pokušat ćemo saznati.

U danima

Znanstvenici su otkrili da od trenutka začeća do rođenja, u većini slučajeva traje oko 266 dana, što je 38 tjedana. Međutim, taj je broj prilično konvencionalni koncept. Već znamo da je gotovo nemoguće utvrditi točan datum začeća i predvidjeti kako će sama trudnoća nastaviti.

Stoga je pretpostavljeno da trudnoća osobe traje prosječno 280 dana (266 + 14 dana - razlika između ovulacije i opstetričkih pojmova).

Prema liječnicima, trudnoća se smatra punim radnim vremenom, trajanje od 266 do 294 dana.

U tjednima

U praksi, prikladnije je razdoblje trudnoće razmotriti tjednima. Ovu metodu brojanja koriste opstetričari širom svijeta.

Pa koliko tjedana trudnoća traje? Podijelimo 280 dana u 7 (dana u tjednu) i dobijemo 40 tjedana. Na isti način, smatramo da se smatra trajna trudnoća koja traje od 38 do 42 tjedna.

Brojanje mjeseci

Vrlo često postoji konfuzija s pitanjem: koliko mjeseci trudnica ide? Neki će se raspravljati o devet, a drugi - deset. I paradoksalno, oba mišljenja su točna.

Lunar ili kalendar?

Postoje koncepti poput kalendarskog mjeseca, koji je 30-31 dan, a lunarni mjesec, koji sadrži 28 dana. Ako uzmemo kao referentnu točku, trajanje trudnoće je 280 dana, tada će biti samo devet kalendarskih mjeseci (280/30 = 9,3) ili deset mjesečnih mjeseci (280/28 = 10).

Obrtnici koriste mjesečeve mjesece na razdoblje od 28 dana kako bi izračunali trajanje trudnoće i očekivani datum rođenja.

Na primjer, 38 tjedana 9,5 mjesečevih (ili opstetričkih) mjeseci. Izračun je sljedeći: u jednom mjesečevu mjesecu 28 dana, a to je 4 tjedna. Dijelite 38 po 4 i unesite željeni broj.

Obstetrijski i datumi ovulacije

Tako smo saznali da je prema medicinskim računima (razdoblje opstetriranja) žena prosječno prosječno 280 dana. Ovo je 40 tjedana, 10 lunarnih ili 9 kalendarskih mjeseci.

Od trenutka začeća (razdoblje ovulacije) do rođenja djeteta, traje prosječno 266 dana ili 38 tjedana.

Patološki uvjeti rada

Postoji mnogo čimbenika koji utječu na tijek trudnoće u osobi kao cjelini. Njihov utjecaj prije ili tijekom nje može dovesti do podjednake i pretjerane nošenja. U ovom slučaju žena živi manje ili više od utvrđenog razdoblja za normalnu trudnoću.

Na primjer, ovi faktori uključuju:

 • Utjecaj nasljednosti.
 • Razvoj fetusa i stanje fetusa.
 • Psihološko stanje trudnice itd.

Koliko tjedana trudnoća traje kad se ne nosi ili ponovno nosi? A koje su poteškoće nastale? Pokušajmo to shvatiti.

Preuranjena trudnoća

Beba koja je rođena između 22 tjedna i punih 38 tjedana smatra se preuranjenom. Međutim, prema kriterijima SZO, procjenjuje se i težina takvog novorođenčeta: trebala bi biti između 500 i 2500 grama. Ako je prestanak trudnoće do 22 punih tjedana, fetus u ovom slučaju, nažalost, nije održiv.

Do nedavno, u Rusiji i nekim drugim zemljama, porođaj od 28 do 38 tjedana bio je preuranjen. I prestanak trudnoće do pune 28 tjedana odnosi se na pojam "pobačaj" - rano (do pune 12 tjedana) ili kasno.

razlozi

Nećemo se sada boriti za uzroke pobačaja - puno ih je. Ovaj društveno-demografski čimbenici (prerano ili prekasno starost trudnoće, stres, loše navike, itd..), i zdravlje - maternice bolesti, hormonalni poremećaji, kronične interne bolesti, raznih infekcija.

Što je opasno prerano rođenje djeteta?

Glavni problem prijevremenog porođaja je nezrelost novorođenčeta i njena nemogućnost prilagodbe novom okruženju. Zbog toga je stopa smrtnosti među tim djetetom vrlo visoka.

Sada, kada je razvoj reanimacijske službe za skrb novorođenčadi napredovao daleko, postalo je moguće osigurati vitalnu aktivnost takve djece čak i sa svojim prvim rođenjem.

Vrlo je važno pri visokom riziku od pobačaja za određenu ženu da poduzme sve napore kako bi se osiguralo sigurno i, najvažnije, pravodobno završavanje trudnoće.

produljena trudnoće

Ako trudnica trči za 42 ili više tjedana, onda u ovom slučaju govore o repozicioniranju.

Razlozi koji mogu dovesti do odgode rada mogu biti medicinski i psihološki.

Medicinski (obstetrijski) razlozi

Medicinski aspekt tranzicije uključuje fizičku nesposobnost žene da rodi - nezrelost rodnog kanala. Ovo stanje može biti uzrokovano nekim bolestima buduće majke, patologijama iz maternice ili drugim genitalnim organima, raznim hormonskim poremećajima, pa čak i nasljednošću.

Psihološki faktor

Psihološki je razlog teško identificirati. Najčešći je apsolutno nerazuman strah od poroaja. Takav strah posebno je izražen kod žena koje su već imale gubitak nerođenog djeteta.

U takvim slučajevima često je potrebna pomoć psihologa ili povjerljivog razgovora s liječnikom opstetričara koji je povjerena trudnica.

Što je opasno perenashivanie?

Postoji pogrešno mišljenje da je odgođena trudnoća "bolja" od prijevremenog. Nije. Glavne posljedice perenosheniya su:

 • Kršenje normalne funkcije (disfunkcije) placente, koja se razvija u oko polovici slučajeva. To može uzrokovati nestašicu hranjivih tvari i kisika u fetus, uzrokujući tako njegovu patnju, pa čak i smrt.
 • Povećava težinu fetusa. To često dovodi do ozljeda novorođenčeta i rodnog kanala majke tijekom procesa rađanja.
 • Kosti lubanje fetusa počinju rasti zajedno. Takve promjene otežavaju napredovanje kroz rodni kanal. To povećava rizik od ozljeda uslijed porođaja glave fetusa i majčinog porodnog kanala.
 • Postoji snažno smanjenje amnionske tekućine. Ovaj faktor može doprinijeti razvoju slabog rada.

Ako je razdoblje trudnoće dostiglo 42 tjedna, a rođenje nije započelo, potrebno je hitno kontaktirati svog opstetričara kako biste utvrdili daljnje taktike upravljanja.