Kako izgledaju u tablicama za hranjenje formula za novorođenčad?

Liječenje

Majčino mlijeko je najbolji prehrambeni proizvod za novorođenče, dobro je apsorbira dječje tijelo, a također pomaže u zaštiti bebe od različitih napada virusa, to je svojevrsno prirodno cijepljenje.

Ali nažalost, ne uvijek novu majku ima mogućnost dojenja. Razlozi mogu biti vrlo različiti, od medicinskih indikacija do osobnih uvjerenja roditelja. U ovom slučaju preporučljivo je koristiti umjetno hranjenje.

Razlika IV od GV

Koja je razlika između dojke i umjetnog hranjenja? Sve je vrlo jednostavno:

 • Dojenje je najstariji oblik prehrane za bebe izravno s majčinim mlijekom.
 • Umjetno hranjenje već je mlađi oblik prehrane djece u prvoj godini života. U ovom slučaju, dijete uopće ne prima majčino mlijeko, zamjenjuje se mliječnom formulom.

Dječja hrana zbog specijaliziranih mješavina

Kada hranite bebu s majčinim mlijekom, postoji preporuka da dojenje treba dati na zahtjev bebe. Ali s umjetnim hranjenjem posve različitih preporuka, svakako slijedite prehranu.

Činjenica je da je majčino mlijeko puno lakše probaviti djetetovo tijelo i brže se probavlja, što se ne može reći o djetetovoj formuli. Ako ne slijedite interval između obroka djeteta, lako možete preopteretiti probavni sustav djeteta, koji se još uvijek prilagođava vanjskom svijetu.

stolovi

Dijete je težina

Izračunavanje dnevne prehrane po težini djeteta metodom Geibenera i Cherna.

Koliko majčino mlijeko ili formula trebaju novorođenče jesti za jedan dan u prvim danima života?

Rođena je beba. Sretna mama dolazi vrijeme za brige, tjeskobe i brige. Glavna stvar koja se brine za majku koja dijete je sada je li dijete dobilo dovoljno prehrane, je li masno ili nije jako dobro za svoje mlijeko?

dojena

Prvo hranjenje

Mlijeko nakon porođaja obično stiže do četvrtog dana. Dijete se dovede na prvo hranjenje, najčešće drugi dan. A sada mlada mama počinje brinuti da će joj mrvica ostati gladna, da je vrlo malo mlijeka. To ne vrijedi za nekoliko razloga:

 • Novorođenčad i dalje slabo sisi majčinu dojku (refleks sisanja je slabo razvijen), on treba to naučiti, pa jede vrlo malo.
 • Kolostrum, kojeg danas proizvodi majčino tijelo, je masna i hranjiva. Sadrži sve što je potrebno kako bi se osiguralo pun život novorođenčeta.
 • Volumen klijetke u dojenčadi još uvijek je vrlo mali (prvog dana samo oko 10 ml), stoga je količina kolostruma koji se jede po hranjenju također mali, oko 7 do 9 ml.
 • Za hranjenje djeteta 10 do 12 puta dnevno, tj. Za prvi dan, stopa bebe je oko 100 ml mlijeka.
 • Nemojte misliti da će beba ostati gladna jer ima malo mlijeka. Uskoro će stići. Ali dodatne brige mogu odgoditi porast laktacije.

Stope mlijeka u prvih deset dana

Koliko mlijeko dijete jede ovisi samo o težini i dobi. Svakodnevno se povećava volumen klijetke novorođenčadi, a količina konzumiranog mlijeka raste u skladu s tim.

 • Drugi dan, beba pije oko 20 grama u jednom hranjenju, dnevna doza iznosi 200-240 ml,
 • Na trećem - 30 ml (300-340 ml, respektivno) i tako dalje.
 • Za dijete od prvih 10 dana života, možete izračunati potrebnu količinu unosa mlijeka za 1 hranjenje, jednostavno umnožavanjem broja dana starije za broj 10.

Formula za prehrambenu stopu prvih 10 dana: N (broj dana) * 10 = jednokratna količina hrane u ml.

Preciznije, volumen pojedine doze konzumiranog mlijeka može se odrediti vaganjem dojenčeta na medicinskoj skali prije i neposredno nakon hranjenja. Razlika između rezultata vaganja - to je volumen mlijeka koji je bio pijan. Preporučljivo je izvagati nekoliko hranjenja za redom. Znajući približnu dozu (vidjeti gore navedene norme), shvatit ćete da dijete sranje njegov dio ili ne.

Kada i kako najbolje hraniti bebu?

Deset dana kasnije, mama će prestati dolaziti. Sada je približna količina koju jede dnevno jednaka petinu težine djeteta.

Dječji pedijatri došli su do zaključka da nije potrebno prisilno hraniti dijete u strogo određenim satima. Bolje je pričekati dok dijete ne traži da ga hrani. To se obično događa 10-12 puta dnevno s intervalom od 1,5 do 2 sata.

U pravilu, dijete aktivno sisanje prsa za 15-30 minuta, ponekad i svih 40. Čini se da beba sranje svu mlijeko, ali nastavlja sisati grudi neko vrijeme, bilo sisanje posljednje kapi mlijeka, ili jednostavno voli proces sisanja. Nemojte mu dopustiti da sisati više od sat vremena.

Koliko majčino mlijeko ili formula trebaju novorođenče jesti na jednom hranjenju: stol s normama mjesecima

Dolaskom djeteta, s radošću, domaćini pratećih nevolja dolaze u kuću. Ono što se ne treba brinuti o novim potkovanim roditeljima da stvore sve uvjete za udoban život djeteta, ali od svega raznolikosti zabrinutosti koje su se pojavile za bilo koju mamu, prvenstveno se hrani, jer utječe na zdravlje i opće stanje novog člana obitelji.

Pitanja o hranjenju bebe, njegovoj učestalosti i količini konzumiranog mlijeka su među najgorim za mlade majke.

Čini se da takav jednostavni dnevni proces, kao hranjenje, ne može uzrokovati poteškoće, ali za sve mame povezan je s mnoštvom tjeskobe i brige. Potrebno je razmotriti kako, kada i koliko često hraniti bebu, da kontrolira količinu mlijeka koji se jede. Koliko novorođenčad treba jesti utječe dva čimbenika:

 • vrsta hrane;
 • starost bebe.

dojenje

Najteže tijekom dojenja prvi je tjedan nakon rođenja, kada majka i dijete tek uče kako bi se razumjeli i prilagodili novim uvjetima. Novorođenčad jede dosta, a ovo je prilično prirodno, jer je njihov refleks usne još uvijek slabo razvijen. Jedino nauče jesti majčinu dojku i brzo se umoriti u tom procesu. Tijekom dana majka može nanositi mrvicu na grudi do 10-12 puta, ponekad i više.

Vrlo je važno da mladi mama ostane mirno ovih dana i ne brinite se da beba može izgubiti manje mlijeka i ostati gladna.

 • Prvo, u bebama prvog dana života, veličina želuca je vrlo mala - oko 10 ml, stoga ne može držati više od 7-9 ml po hranidbi (to je približno 100 ml dnevno).
 • Drugo, tijekom tog razdoblja, mlijeko, ali kolostrum se ne proizvodi u majčinom tijelu. Hranjiva i masnoća, sadrži sve potrebne tvari za potrebe djeteta. No, dodatni živci mogu izazvati kašnjenje i smanjenje laktacije.

Stopa mlijeka za djecu prvih deset dana života

Otprilike 3-4 dana nakon rođenja, većina majki prima mlijeko. Sada količina mlijeka koje dijete dobiva ovisi o njegovoj dobi i težini. Svakodnevno se povećava veličina trbuha, što znači da se volumen mlijeka konzumira povećava. Već drugi dan, beba pije 20 ml majčinog mlijeka po privitku na prsa, što je 200-240 ml dnevno. Trećeg dana ova brojka povećava se na 30 ml, tj. Da dnevna stopa iznosi 300-340 ml.

Način hranjenja

Nakon 7-10 dana mlijeko prestaje hraniti - od ove točke, količina mlijeka koje dijete obično treba hraniti iznosi petinu svoje težine.

Pored količine mlijeka koje je potrebno za dijete, mame su zainteresirane za:

 1. kada priložiti bebu na dojku (preporučujemo da pročitate: kako ispravno primijeniti na dojku novorođenčeta?);
 2. koliko često hraniti svoje malo čudo;
 3. koliko dugo treba dopustiti da dijete usisava (preporučujemo čitanje: koliko dugo treba novorođenče sisati majčinu dojku?).

Danas pedijatrijski pedijatri preporučuju da se pridržavaju proizvoljnog režima: hranite se ne strogo svakih 3 sata, kako je inzistirala prije, ali na zahtjev same bebe. Ovim pristupom dijete može biti na majčinoj dojci 10-12 puta dnevno. Intervali između hranjenja su 1,5-2 sata.

Uobičajeno trajanje jednog hranjenja je oko 15-30 minuta. Tijekom tog vremena beba aktivno jede dojku i ima vremena da se riješi. Istina, često se nalaze iznimke od pravila: na primjer, ako majka ima puno mlijeka, tot može ispustiti prsa u trajanju od 5-10 minuta. Postoji i obrnuta situacija - nakon jela, mrvica ostaje na prsima na sat ili dulje. U ovom slučaju najvjerojatnije samo voli proces, ali bolje je pokušati ne dopustiti dojenčadi da bude predugo (više od 60 minuta) na majčinoj dojci.

Moderni pedijatri preporučuju hranjenje djeteta po njegovom zahtjevu - na taj će način izići režim koji je prikladan za bebu i zadržati ga u budućnosti

Zajednički standardi za dojenje

Dnevna i jednokratna količina majčinog mlijeka po mjesecu za djecu mlađu od jedne godine:

Kako saznati da je dijete jeli dio majčino mlijeka? Da biste to učinili, potrebna su vam uobičajena mjerila za djecu. Razlika dobivena vaganjem bebe prije i odmah nakon obroka je količina mlijeka koje je dobio. Za točniji rezultat, takva vaganja treba ponoviti nekoliko puta.

Mame, posebno one s njihovim prvim djetetom, vrlo su zabrinute da njihova beba dobiva na težini i može težiti mrvicu ako ne svaki tjedan, a zatim 2-3 puta mjesečno sigurno (preporučujemo da čitate: dijete ne dobiva na težini tijekom dojenja), Ako je dijete umjereno dobro hranjeno i zdravo, ne smijete ga stalno stavljati na vagu - dovoljno je samo 1 vaganje mjesečno u bolnici.

Nijanse umjetnog hranjenja

Kada je dijete umjetni umjetnik, režim i pravila hranjenja imaju svoje osobine:

 1. Dijete bi trebalo hraniti najmanje 8 puta dnevno (za više informacija pogledajte članak: Što dijete treba hraniti do godinu dana?).
 2. Na umjetnom hranjenju želuca polako sprema dolaznu hranu. Interval između dnevnih obroka varira od 2,5 do 3 sata, a između noći može doći do 5-6 sati.
 3. Važno je ne preopteretiti dijete. U ranim danima refleks usisavanja će se već dobro razvijati, a mnogo je lakše sisati bradavicu nego dojku.
 4. Ne biste trebali brinuti ako je kikiriki jeli mlijeko ili mlijeko manje od norme. Sljedeći put kad se hrani, dobit će pravu količinu, jedući više nego što bi trebao biti? pa ga ne treba prisiliti da hrani cijelu normu. Bolje čekati dok ponovno ne bude gladan.
 5. Ako nakon kratkog vremena nakon jela, dijete počinje plakati, nema potrebe žuriti i prisiliti ga da ponovno pojede. Vjerojatno ima bol u trbuhu zbog zraka koji je stigao tamo. Pomognite djetetu da se podigne držanjem uspravno nekoliko minuta.

Izračun dnevne stope za djecu na umjetnoj hrani

Zadatak roditelja je pojednostavljen kada dijete nije dojena, ali jede smjesu. Svaki paket formule pokazuje točno koliko novorođenče treba jesti. Je li moguće samostalno izračunati željenu stopu?

Dnevni dio mlijeka za obrtnike do jedne godine:

Dijete prehrana mjesecima

Ova je tema izuzetno važna jer prehrana djeteta temeljna je osnova za njezino budućno zdravlje, kako fizičke tako i intelektualne. Da bi se mrvica uspješno razvijala u svim smjerovima, potrebna je cjelovita skupina hranjivih tvari, minerala i vitamina.

Glavna zadaća roditelja je organizirati hranjenje djeteta i ispravno ga učiniti, kako bi se ojačalo imunitet i zdravlje djeteta, kako bi se spriječile određene bolesti, uključujući one koji se često manifestiraju u odrasloj dobi. Oslanjat ćemo se na preporuke pedijatara i specijalista za prehranu djece.

Malo o dojenju

Majčino mlijeko je prvi i neko vrijeme glavna hrana novorođenčadi. Korištenje majčinog mlijeka teško je precijeniti: ova hrana ne sadrži samo cijeli niz esencijalnih supstanci za prehrambenu prehranu djeteta, već također igra ulogu imunološkog branitelja (sadrži protutijela protiv virusa i bakterija koje je majka imala) i regulator rasta. Mlijeko ima specifičan kemijski sastav koji vam omogućuje potpunu apsorpciju.

 • aminokiseline i proteini (u optimalnom omjeru, uzimajući u obzir dobne potrebe novorođenčeta);
 • masti (u emulgiranom stanju, tako da se probavni trakt bebe bolje apsorbira);
 • ugljikohidrati (potrebni za zadovoljavanje potreba za energijom);
 • imunološki elementi (zaštiti djetetovo tijelo od infekcija dok ne postigne vlastiti imunitet).

Alexander V. Dechko (ravnatelj Dobri Doktor pedijatrijskog centra, pedijatar, liječnik prve kategorije) primjećuje da uz sve prednosti dojenja, sve grupe mišića rade tijekom hranjenja, a prema zakonima biofizike, odvija se pravilan razvoj maksilofacijalnog aparata.

Mješovita i umjetna hranjenja

No osim dojenja, tu su i mješoviti i umjetni. O njima je također vrijedno spomenuti, jer nisu sve majke u dovoljnim količinama proizvele najvrednije u svjetskoj hrani za bebe mlijeko. Nemojte se uzrujati ako imate malo ili nimalo mlijeka. Za početak, posavjetujte se sa stručnjakom, možda radiš nešto loše, pomoći će utvrditi laktaciju. Ako se laktacija ne popravlja, tada će vam pomoći vaše moderne tehnologije u obliku prilagođenih smjesa.

 • Miješano hranjenje - kada smjesa zauzima 50% ukupne prehrane.
 • Umjetno - hranjenje samo s mješavinom ili uglavnom s mješavinom (za 2/3 ukupne količine hrane).

Najčešći razlozi za mješovito hranjenje

Od strane novorođenčeta:

 • prijevremenost;
 • mala težina;
 • depresivno sisanje refleks;
 • bolesti, neurološki poremećaji.

Majčinoj strani:

 • bolesti;
 • unos droga;
 • pukotine u bradavicama;
 • društvena aktivnost majke.

Kada se kombinira dojenje i hranjenje bočicom, proces bi trebao biti što bliži prirodnom, tj. Dijete bi trebalo raditi na isti način kao i dojke majke. U takvoj situaciji, vaše mrvice nikada neće odreći majčino mlijeko. Ortodontska bradavica, koja sliči obliku bradavice majke, pomoći će oponašati majčinu dojku, tako da novorođenče praktički ne primjećuje razliku.

Umjetno hranjenje ima nekoliko nedostataka. Dr. Sc. Olga Leonidovna Lukoyanova, pedijatar u najvišoj kategoriji, pedijatrijsko-nutritist, u jednom od njezinih članaka o mješovitoj i umjetnoj prehrani istaknula je sljedeće:

 • nema zaštitnih antitijela u formulama za dojenčad koja će vas spasiti od infekcije, stoga se umjetnoj djeci savjetuje držati se na takozvanoj karanteni (ne uzimati ljude na mjesta na kojima nema mjesta, a ne držati se s domovima s hrpom rodbine i prijatelja, da zrače novorođenoj sobi ako netko od roditelja dobije zaražene nositi masku, itd.);
 • hranjive tvari (vitamini i mikroelementi) sadržani u majčinom mlijeku bolje se apsorbiraju od iste tvari u mješavinama;
 • Umjetna je vjerojatnije da ima anemiju nedostatka željeza i niz alergijskih stanja.

Lukoyanova ne preporučuje davanje dojenja ako majka jednostavno ne želi hraniti bebu. Također je usredotočila pozornost na svoj rad na činjenicu da je često nedostatak mlijeka samo očit, majka može proći kroz tzv. "Razdoblje laktacije" kada se mlijeko čini smanjenim. Za razdoblje dojenja ovo je norma. Stručnjak za dojenje svakako će vam savjetovati što učiniti. U većini slučajeva mlijeko se povećava. To je posebno pogodno za noćno hranjenje.

Ali ako sve mjere za poboljšanje laktacije nisu bile uspješne, a vi neizbježno trebate uvesti zamjenu za bebe mlijeka, tada morate pravilno odabrati smjesu na temelju individualnih potreba i karakteristika djeteta. Vaš pedijatar će vam pomoći s ovim izborom.

Hranjenje mjesecima do godine dana

Kratko smo razgovarali s vama o glavnim vrstama hranjenja koje majke provode do 4-6 mjeseci bebinog života. Dajte bliži pogled na prehranu bebe mjesecima do godine dana.

1-4 mjeseci

dojena

Prva hranjenja novorođenčadi javljaju se u rodilištu - beba sranje kolostrumom. Colostrum - tajna koja se izdvaja iz mliječnih žlijezda prije poroda i tijekom 3-5 dana nakon njih. Kolostrum je hranjiv i hranjiv od mlijeka, u njoj ima malo tekućine, što ne dopušta preopterećenje još uvijek formiranih bubrega mrvica, ima laksativni učinak za oslobađanje od izvornog izmeta - mekonij. A to nije potpuni popis pozitivnih svojstava kolostruma. Nakon pet dana, kolostrum se zamjenjuje uobičajenim majčinim mlijekom - prvo prijelazno, a zatim zrelo.

Većina pedijatara podučava majke širom svijeta da proizvodnja majčinog mlijeka i njezina količina ovise o učestalosti pričvršćivanja novorođenčeta na grudi, kao i tehniku ​​sisanja. Ako beba ne uzme bradavicu od prvog dana, neće pravilno stimulirati njegovu proizvodnju na hormonalnoj razini, mlijeko će umrijeti za 3 mjeseca. Možda je ovo najvažnije u ranim danima uspostave laktacije.

Tehnički, hranjenje bi trebalo izgledati ovako: ispustila se donja spužva bebe, a usnama je uhvatila nižu donju bradavicu. Postoje različite poze za hranjenje, ali ako leži na njezinoj ruci s majkom, onda joj je nos na razini bradavice. Dijete je čvrsto pritisnuto na trbuščić trbuha majke, njegovo tijelo i glavu - na istoj ravnini. Nemoguće je da je glava bebe okrenuta.

Zapamtite: za postizanje ispravne tehnike usisavanja je potrebno u prvih 3-4 dana. U dobi od mjesec dana da bi obnovio dijete, tako da je počeo uzimati dojku, kako se očekuje, nemoguće.

Treba reći nekoliko riječi o prehrani dojke. Postoje tri vrste prehrane, a koja je najbolja, teško je reći, jer svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

 1. Na zahtjev - kada majka hrani dijete na svoj prvi zahtjev.
 2. Regime (po satu) - kada majka hrani u skladu s određenim intervalima (svaka 2-3,5 sati).
 3. Besplatno - kombinira značajke prvog i drugog načina rada. Mama može smanjiti ili povećati interval između hranjenja, usredotočujući se na raspoloženje mrvica, njegovu dobrobit i ovisno o okolnostima. Na primjer, ako beba spava, a došlo mu je vrijeme da ga hrani, a prema slobodnom načinu ne biste trebali probuditi bebu, ali morate čekati dok se ne probudi i traži hranu.

Općenito, dijete može jesti mlijeko do 12 puta dnevno. Ovo je norma.

WHO preporuke navode da bebe trebaju biti dojene do šest mjeseci. To znači da ne trebaju nikakvu drugu hranu i tekućinu (čak i vodu). Majčino mlijeko savršeno zadovoljava potrebu za tekućinama.

Mješovita dijeta

Miješano hranjenje podrazumijeva slobodan način rada. Količina majčinog mlijeka kontrolira vaganjem bebe, koja će pokazati količinu hrane koja nedostaje. Mora se nadoknaditi smjesom. Doplatak se nudi djetetu samo nakon pražnjenja obje dojke.

Umjetno hranjenje

Umjetnici se hrane svakih 3-3,5 sati sa odabranom prilagođenom smjesom. Ispada 6-7 puta dnevno. Noću, trebali biste napraviti 6-satni odmor.

OL L. Lukoyanova primjećuje važnost određivanja potrebne količine hrane. Predlaže korištenje izračuna "kalorične" metode temeljene na fiziološkoj potrebi djeteta za energijom. Potreba za djecom u energiji do šest mjeseci je 115 kcal po kilogramu tjelesne težine, a od šest mjeseci do godinu dana - 110. Poznavajući kalorijski sadržaj mješavine na 100 g i tjelesnu težinu djeteta, lako je izračunati količinu hrane koja mu treba.

Kada se umjetno hranjenje, za razliku od prirodnih i mješovitih, dijete se zalije 2-3 puta vodom.

Norme mlijeka (mješavina)

Nakon što je mama stvorila svoje čudo, ona je, naravno, zainteresirana za pitanje koliko bi trebao jesti. U početku, vrlo malo, jer je njegov trbuh vrlo malen. Ali svaki dan raste, a dijete više jede. Razmotrimo norme količine mlijeka ili mješavine koju bi dijete trebalo jesti u prvim danima.

2 dana - 20 ml / hranjenje, 200-240 ml - dnevna doza.
3 dana - 30 ml / hranjenje, 300-400 ml - dnevna doza.
1 tjedan - 50-80 / hranjenje, 400 ml - dnevna doza.
2 tjedna - 60-90 / hranjenje, 20% po masi djeteta.

Možete izračunati norme potrošnje mlijeka: pomnožite broj dana starih 10 (stvarni za prvih 10 dana života novorođenčeta).

Sada razmotrite stopu potrošnje mlijeka od 1 mjeseca do šest mjeseci. To će nam pomoći u posebnom stolu.

Što se tiče smjese, izračun potrebnog volumena bebe detaljno je opisan na staklenke u obliku tablice.

4 -12 mjeseci

mamac

Dopunska hrana su proizvodi koji imaju deblji dosljednost od majčinog mlijeka i mliječne formule, koji nadopunjuju prehranu dojenčadi i pomažu pri prijenosu na zajednički stol.

Vrlo je važno početi hraniti u vremenu. Činjenica je da aktivnost bebe raste, pa je stoga i potreba za energijom (kilocalories), vitaminima i elementima u tragovima.

Pravodobno uvođenje komplementarne hrane potiče razvoj uređaja za žvakanje i doprinosi izumiranju refleksnog izbacivanja. A također oblikuje odgovarajuće prehrambene navike.

Ako se dodatke unesu kasnije od opće prihvaćenih preporuka (nakon 6 mjeseci), tada se može razviti naglašeni nedostatak hranjivih tvari u tijelu, što će dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Kratko hranjenje često je uzrok brzog uvođenja nekoliko proizvoda odjednom, što povećava antigensko opterećenje, a vještine žvakanja i gutanja također se mogu odgađati.

Kada uvoditi komplementarne hrane?

Rezolucija Svjetske zdravstvene skupštine iz 2002. godine preporučuje da prve dopune za bebe koje su u potpunosti dojene počnu od 6 mjeseci. Ali samo ako:

 • dijete je rođeno težilo najmanje 3000 g;
 • on nema hipotrofiju (nedostatak težine);
 • nije imao intrauterino usporavanje rasta;
 • dijete je puna i zdrava.

Ako se dijete miješa, napuni hranu ili gore navedene države, tada morate unijeti dodatak "u kritičnom prozoru" ─ od 4 do 6 mjeseci. Od 4 mjeseca gastrointestinalni trakt bebe postaje zreliji, potrebni enzimi formirani su za probavu hrane, a lokalni imunitet se poboljšava. Do tog trenutka beba može naučiti gutati gustu hranu.

Do 4 mjeseca nema potrebe za bilo kojom djecom!

Važno: uvjeti prve hranidbe postavljaju pojedinačno za svako dijete od strane pedijatra. To bi trebalo uzeti u obzir sve osobine djeteta: njegovu težinu, visinu, posebno probavne i ekskretorske sustave, stupanj razvoja, zonalitet živčanog sustava itd.

Sve ostalo treba procijeniti spremnost mrvica za prvu mamac.

Kada je beba spremna za prvo hranjenje:

 • težina udvostručena (to se događa samo u 4-4,5 mjeseci), a dijete može sjediti;
 • beba koja jede majčino mlijeko osjeća glad nakon 4 sata;
 • "Ponašanje" jezika: dijete ne gura hranu jezikom, već ga proguta;
 • dijete je zainteresirano za mamu i tatu.

Treba napomenuti da, budući da prilagođene smjese sadrže istu količinu minerala hranjivih tvari kao i majčino mlijeko, nema razlike u uvođenju komplementarne hrane za dojenčad i umjetne supstance.

Osnovna pravila za hranjenje

 • Uvođenje svakog novog proizvoda počinje s malim dijelom (1-2 tsp) i postupno povećava količinu tijekom 5-7 dana. Takva mala količina proizvoda je potrebna kako bi se utvrdilo je li dijete netolerantno ili alergično na njega.
 • Dajemo novi proizvod u polovici dana da bismo vidjeli reakciju djeteta. Ako noćno provodite mamac, postoji rizik da ne primjećujete nikakve reakcije.
 • Svaka mamac mora biti jednokomponentna (pire ili kaša iz jedne komponente).
 • Prikorm se uvijek dobiva žlicom prije nego se hrani mlijekom ili mješavinom.
 • Ne možete davati novom proizvodu djetetu ako je bolestan, bolestan ili je nedavno cijepljen.
 • Ako dijete nije prihvatilo novi proizvod, preporučujemo ga ponovo isprobati nakon 5 dana.

Gdje početi?

Imamo 2 proizvoda za odabir: kaša i povrtna kaša (monokomponentni). Ili jedno ili drugo.

Pediatri istodobno obratite pažnju da ako je dijete veliko (na primjer, za 5 mjeseci težina je 8 kg), onda je bolje da ne počnemo s kašom. U ovom slučaju poželjno je povrće. I, naprotiv, ako mrvica nije jako plitka ili ima hipertrofiju, onda biste trebali početi hraniti kašom.

Postoji još jedan kriterij kojim pedijatri procjenjuju kako početi hraniti - ovo je stolica. Ako je stolica rijetka ─ jednom u 3-5 dana, onda dobro započnite s pireom povrća. Kashki nastoji "zaključati". Bolje ih je početi jesti s čestim, tekućim izmetom.

Krumpir bi trebao biti bez glutena i bez mliječnih proizvoda: riža, kukuruz, heljda. Ako je dodatak uveden u 4 mjeseca, a zatim za 6 mjeseci možete probati gluten mlijeko kašu: zobene pahuljice, pšenice.

Prve povrće iz krumpira trebaju biti jednokomponentne - samo od tikvica, cvjetača, bundeve.

Nije poželjno početi mamiti voćem ili mesom. Voće ima slatki okus, nakon čega dijete ne želi jesti svježu kašu i povrće. Meso je sam po sebi teški proizvod za nježan trbuh djeteta.

Meso treba uvesti nakon 6 mjeseci i tek nakon uvođenja pire krumpira i kaše. Započnite s mesom zeca, piletinom, puretinom.

Vaša pozornost na tablicu koja će vam pomoći u kretanju prema proizvodima u koje dobi treba unijeti i u kojim količinama.

Kuhanje djeteta najprije se hranite

Za one mame koji žele kuhati svoju djecu mamac sebe, sljedeći jednostavni recepti mogu biti korisni.

Važno: sitnice koje ćete sami kuhati uvode se u 6-7 mjeseci, jer njihova konzistencija nije baš homogena i prilično gusta. Prije ovog razdoblja, preporučuju se gotovi žitarice tvornice, posebno na zemljištu.

Heljda kašu

 • Oprati smo žitarice, ukloniti smeće, osušiti.
 • U aparat za kavu, mljeveno heljde pažljivo (to bi trebalo biti manje od krupice).
 • 1 tsp žitarice uliti 100 ml vode. Bolje je koristiti posudu s debelim stijenkama.
 • Kuhajte 15 minuta na maloj toplini.
 • Kash treba ohladiti prije davanja djetetu. Možete dodati majčino mlijeko ili formulu na nju.

U tom udjelu, kaša je tekućina. Malo kasnije, umjesto 1 žlice žitarice, moći će se kuhati dva itd.

Patka od karfiola u tlačnoj peći

 • Prosijite cvjetove cvjetača u tlačnom kuhalištu (za one koji to ne čine, samo ih kuhajte). Namjestite način rada "parna / kuhanje" 10 minuta.
 • Nakon 10 minuta, položite kupus u staklo za premlaćivanje pire. Puriruem pomoću miješalice.
 • Pire krumpir bi trebao postati nježan i ujednačen.

Puree iz tikvica u dvostrukom kotlu

 • Povrće se čisti, magarca je odsječena, sjeme je odijeljeno. Čajnik natopljen 3-4 sata.
 • Uzimamo posudu od stakla, ulijemo 50 g tikvica 100 ml vode, postavimo u dvostruki kotao i ostavimo 5 minuta. Ako ne postoji parobrod, kuhajte dok ne postane mekana.
 • Stavite tikvice u čašu za mljevenje i kašu.
 • Ako je previše gusta, malo vode se dodaje kaši, u kojoj se kuha povrće. I opet, sve je udareno.

Kao što vidite, organiziranje hranjenja beba nije lako, gotovo je znanost koja se ne može naučiti na ležaju na kauču. Sve bebe su vrlo individualne, svatko treba poseban pristup i strpljenje. Budući da je nemoguće prethodno izračunati koji će stavovi biti ugodno za mamu kad se hrane, kakav će se režim hranjenja konačno smjestiti, postoji vjerojatnost da postoje neke osobitosti s dodatkom. Svi podaci navedeni u članku su približni. Preciznije o hranjenju bebe reći će vašem pedijatru. On će slikati raspored i proporcije.

Pravila za hranjenje novorođenčadi s umjetnom hranom

Stopa hranjenja djeteta

Stopa prehrane djeteta ovisi uglavnom o njegovoj dobi. Što je stariji dijete, to više treba hranjive tvari, a time i hranu. Ako se hranite majčinim mlijekom, nemojte ograničavati dijete u njemu, neka jede onoliko koliko on želi. Ali ako je vaša beba hranjena u bocama, ta stopa prehrane nije prikladna za njega. U tom slučaju potrebno je poštivati ​​strogi režim hranjenja.

Novorođene bebe obično do kraja prvog tjedna svog života sisaju 20-40 ml po hranjenju, ovisno o spolu djeteta (obično dječaci jesti aktivnije od djevojčica). Broj hranjenja po danu takvog djeteta je 6-7 puta. Za jedno hranjenje treba dati 3 komada suhe smjese na 90 ml kuhane vode. Dakle, volumen gotovog proizvoda trebao bi biti 100 ml.

Kada dijete navrši 3 tjedna, broj hranjenja dnevno bit će također 6 puta, volumen ključanog vode je -120 ml, a broj žlice suhe smjese je -4. Volumen gotovog proizvoda trebao bi biti 130 ml. I ovaj volumen smjese mora biti hranjen prije dobi od osam tjedana.

Stopa hranjenja djeteta od dva mjeseca bit će dosad nepromijenjena - 6 puta dnevno. No volumen gotovog proizvoda povećava se na 165 ml (volumen prokuhane vode je 150 ml i 5 mjerenih žlica suhe smjese).

Kada dijete dosegne tri do četiri mjeseca, smjesa se već daje u volumenu od 200 ml po hranjenju (180 ml kuhane vode i 6 žlica suhe smjese). Broj hranjenja dnevno smanjuje se na 5 puta.

U pet mjeseci, dijete se već može hraniti 4 puta (po potrebi 5 puta) 250 ml pripremljene mješavine po hranjenju. U ovom slučaju, 7 žlica suhe smjese se preuzme do 210 ml vode.

Polugodišnje dijete može se hraniti već 3-4 puta dnevno. Na 210 ml vode također se uzima 7 žlica mješavine. Ukupni volumen gotovog proizvoda trebao bi biti 250 ml. Djeca starija od 6 mjeseci, mješavina se hrani samo 2-3 puta dnevno. Količine proizvoda se uzimaju u istom omjeru u dobi od šest mjeseci.

Ovdje valja napomenuti da se broj hrane za djecu stariju od 6 mjeseci značajno smanjuje zbog činjenice da se približno ove godine počinju davati prvoj komplementarnoj hrani.

Ako je dijete dobro raspoloženo, spava dovoljno i dobro izgleda, tada mu je dovoljno hrane koju konzumira. Ako beba plače nakon hranjenja, ne dobro spava, ne dobiva dovoljno težine, to znači da nema dovoljno dijela mlijeka za hranjenje, stoga treba malo povećati dozu gotove mješavine.

Još jedan znak da beba ne prima sve potrebne hrane je nedovoljna količina mokrenja dnevno. Pored toga, konstipacija može biti znak nedostatka mlijeka.

Ali ne smijemo zaboraviti da mlijeko nije dovoljno za dijete. Tijekom dana, povremeno je potrebno popiti filtriranu kuhanu vodu, jer žeđ u bebama pojavljuje se prilično često. Trebaju se zalijevati u intervalima između glavnih hranjenja. Ljeti, u toplom vremenu, voda treba dati češće nego zimi.

Ako je stopa hranjenja djeteta optimalna za njegovu dob, ali dijete i dalje ostaje gladno, onda je moguće da ima ikakvih zdravstvenih problema. U ovom slučaju, bolje je pokazati stručnjaku kako ne bi pokrenuli moguću bolest.

Stopa hranjenja novorođenčeta u dojkama i miješanoj hrani

 • Ima li dovoljno mlijeka
 • Moram se pridržavati nutricionističkih standarda
 • Kada mlijeko nije dovoljno
 • Koja smjesa odabrati

Od prvih dana života vrlo je važna stopa hranjenja novorođenčadi tijekom dojenja. Uostalom, potrebna količina mlijeka doprinosi normalnom mentalnom i tjelesnom razvoju bebe.

Ima li dovoljno mlijeka

Majčino mlijeko je najbolja prirodna hrana za bebu. Dojenje pomaže u izgradnji snažnog imunološkog sustava i potiče dobro zdravlje dugi niz godina.

Ali postoje okolnosti u kojima majka ne može potpuno dojiti. Zatim je dijete mješano ili hranjeno formulom.

Moguće je utvrditi je li dječja mrvica majčinog mlijeka dovoljna koliko puta dnevno peče. Ako učestalost mokrenja nije manja od dvanaest puta, dijete je potpuno hranjeno.

Da biste izračunali koliko puta dijete mokri, dovoljno je provjeriti njegovu pelenu svakih sat vremena. Prosječno mokrenje novorođenčeta je 16-18 puta dnevno.

Da dijete normalno jede, svjedoči i ponašanje. Ako je dijete obično mirno, dobro spava, majčino mlijeko mu je dovoljno.

Ako je dijete slabo, gotovo cijelo vrijeme spava, prehrambena stopa za novorođenče je nedovoljna.

 • promjenom težine djeteta prije i nakon hranjenja, jer svaki put može popiti nejednaku količinu mlijeka;
 • zbog prisutnosti debelih nabora na rukama i nogama djeteta, kao u nekim novorođenčadi, čak i uz adekvatnu prehranu, mogu biti odsutni;
 • u frekvenciji i glasnoći plača, budući da plač može biti pokazatelj ne gladi, nego prisutnosti ozbiljne bolesti;
 • koliko često dijete defecates u velikom način.

Natrag na sadržaj

Moram se pridržavati nutricionističkih standarda

Prvog dana od trenutka njegova rođenja, dijete izgubi 5-7% početne težine. Ali ovo se smatra normalnim. Ako se promatra nutritivni standard, težina djeteta se obnavlja već u drugom tjednu nakon rođenja.

Prvi dan primjene djeteta na dojku jako malo pije. Prvo, jer nedostaje kolostrum koji troši. Drugo, još nije naučio sisati.

Tri dana kasnije, kolostrum se pretvara u prijelazno, a nakon nekoliko dana - u zrelo majčino mlijeko.

Drugog dana, novorođenčad već pije oko 90 ml, na trećem - do 180 ml. Šestoga dana, količina majčinog mlijeka koje konzumiraju je oko 400 ml.

U prvoj godini života djeteta pedijatar prati njihov tjedni porast težine i održava odgovarajući raspored.

Prema propisima utvrđenim u pedijatriji, stopa hranjenja novorođenčeta s mlijekom je sljedeća:

 1. U dobi od 1 mjeseca, dijete treba konzumirati najmanje 100 ml dnevno.
 2. U dobi od 2 mjeseca - do 800 ml.
 3. Od 2 do 5 mjeseci dodatak mlijeka trebao bi biti 50 ml mjesečno.
 4. Od 5 mjeseci do godine, njegova količina mora biti najmanje 1000 ml, uzimajući u obzir komplementarnu hranu.

No, neki liječnici i mame misle da je brojanje mlijeka i broj hranjenja bebe dnevno beskoristan. Prema njihovom mišljenju, potrebno je dati dojku djetetu na zahtjev. Djeca na instinktivnoj razini sami znaju koliko je potrebno mlijeko.

Prema općem pravilu, prije uvođenja komplementarne hrane u prehranu mrvica, treba ga primijeniti na prsima svaka 3 do 4 sata.

Nakon 6 mjeseci, kada se primjenjuju komplementarne hrane, intervalima između hranjenja povećava se kao i količina druge hrane.

Natrag na sadržaj

Kada mlijeko nije dovoljno

Tijekom normalne dojenja beba aktivira dojku. Ali postoje slučajevi kada se mora privremeno ili trajno prenijeti na mješovitu prehranu.

Razlozi mogu biti:

 • nedostatak mlijeka u majci (hipogalaktika);
 • nedovoljna nutritivna vrijednost;
 • smanjenje smanjenja dojenja.

Teško je izračunati dodatnu stopu ishrane za novorođenčad mješovitim hranjenjem. To ovisi o tome koliko dojke mlijeko dijete sisanje u jednom trenutku.

Obično se izračun dodatne umjetne mješavine za prehranu provodi vaganjem novorođenčeta prije i poslije dojenja. Volumen mlijeka nacrtan je u usporedbi s stopom koje dijete treba konzumirati u odgovarajuće dobi.

Natrag na sadržaj

Koja smjesa odabrati

Hranjive umjetne mješavine su različite u sastavu, kao i broj potrebnih vitamina, elemenata u tragovima, aminokiselina.

Podijeljeni su na:

 1. Normalna prehrambena formula, daleko blizu majčinog mlijeka.
 2. Adaptirane prehrambene smjese što je bliže majčinom mlijeku.

Bilo koja umjetna formula sadrži dvostruko više proteina nego majčino mlijeko. Stoga, djeca koja su na mješovitoj hrani, brže se povećavaju.

Hranjenje za njih uvedeno je mjesec dana ranije nego bebe koje su potpuno dojene.

Bilo koja nova majka je zabrinuta zbog svoje bebe koja nije gladna ili prejeda. Kako bi se uklonili sumnje, postoji određena stopa prehrane za novorođenčad, koja je različita za svako dijete, jer ovisi o njihovoj težini i dobi.

Čim se dijete rodi, volumen trbuha je samo 7 ml. Zamisliti koliko je to, možete podići jaje. Ovdje je volumen trbuha vaših mrvica. Međutim, raste brzo, a treći dan potreba za prehranom raste 5-6 puta. Sada dijete treba 40 ml. Kada beba napuni 10 dana, potreba za prehranom se povećava. Već je potrebno oko 80 ml smjese ili majčino mlijeko. Mjesečna djeca piju oko 100 ml po obroku.

Količina prehrane novorođenčeta na GW i mješovita hranjenja

Da biste izračunali količinu hrane za nerođeno dijete, njegovu težinu treba podijeliti s 6. Na primjer, dijete od tri kilograma jede oko 500 ml mlijeka na dan dnevno. Ovisno o broju obroka dnevno i mjesecu prvi može biti 6 i 12, pa čak i 20, količina mlijeka po hranjenja rasponu od 20 do 60 ml.

Gore navedeni izračuni pomoći će uspostaviti HB za one mlade majke koje u početku nemaju dovoljno mlijeka. Dopunska mješavina zove se mješovito hranjenje. i za izračunavanje njegovih normi potrebno je razmotriti količinu pijanog majčinog mlijeka. Kako to učiniti? Na dva načina - ili vagati bebu prije i nakon hranjenja ili brojati mokrenje. Ako dijete ima dovoljno hrane, trebalo bi biti najmanje 12 dnevno.

Izračunavanje prehrane novorođenčeta

Pedijatri izračunavaju prehrambenu stopu za bebe do godinu dana kao što je ovaj:

 • u razdoblju od 10 dana do 1,5 mjeseca, težinu djeteta treba podijeliti s 5, a rezultat će biti optimalna dnevna stopa prehrane;
 • Od 1,5 do 4 mjeseca težina dijete treba podijeliti s 6;
 • od 4 do 6 mjeseci - podijeljeno sa 7;
 • 6-8 mjeseci - do 8 godina;
 • 8-12 mjeseci - do 12 godina;

Ako težina vašeg gotovo jednogodišnjeg djeteta ima više od 10 kg, nemojte zaboraviti da dnevna količina hrane za djecu mlađu od godinu dana ne smije biti veća od 1200 ml. Inače, možete podignuti trbuh.

Navedeni nutritivni standardi za novorođenčad mlađe od jedne godine korisni su za roditelje koji dijete dignu na umjetnu smjesu. Za dojene bebe teško je navesti određene norme, budući da beba dobiva potrebnu količinu hrane kada je dijete hranjeno na zahtjev.

Umjetno hranjenje novorođenčadi podrazumijeva točno izračunavanje volumena mješavine, kaše ili kave za bebe. Kako bi se olakšao proces hranjenja, mlade majke se preporučuje da održe dnevnik hrane, zbog čega će biti prikladnije izračunati broj i interval hranjenja.

Izvori: http://www.ja-zdorov.ru/blog/norma-kormleniya-grudnogo-rebenka/, http://mladenecimama.ru/kormlenie/norma-kormleniya-novorozhdennogo-na-grudnom-vskarmlivanii.html, http : //my-sunshine.ru/norma-pitaniya-novorozhdennogo

Još nema komentara!

Nakon što je vrijeme za hranjenje novorođenče s mješavinom

Prvi korak u prijelazu iz dojenja na umjetno - izbor odgovarajuće hrane. Prednost treba dati mješavinama mlijeka poznatih proizvođača. Prilikom kupnje mliječne formule treba obratiti pažnju na preporučenu dob.

Djeca grudi u različitim razdobljima života trebaju određene hranjive tvari i elemente u tragovima, a njihovi gastrointestinalni trakt može probaviti dobro definirane prehrambene sastojke.

Koliko često hraniti novorođenčad mješavinu?

Potrebno je hraniti dijete na zahtjev. Nemojte se truditi podnijeti strog vremenski interval. Tijelo djeteta će oblikovati najprikladniji raspored hranjenja, koji će odgovarati njegovim biološkim ritmovima i fiziološkim potrebama, glavna stvar je da se pridržavate norme.

Stopa hranjenja novorođenčeta
 1. Od 0 do 2 mjeseca beba bi trebala konzumirati tijekom dana oko 850 mililitara formule.
 2. Od 2 do 4 mjeseca, stopa je 950 mililitara.
 3. Od 4 do 9 mjeseci, norma se povećava za pedeset mililitara i iznosi 1000 mililitara mliječne formule.
 4. Od 9 do 12 mjeseci, količina hrane povećava se na 1.200 ml dnevno.

Važno je napomenuti da je dnevna potrošnja indikativna.

Kako hraniti mješavinu novorođenčeta?

Svoju bebu možete hraniti umjetnim mlijekom žlicom ili bradavicom. Bolje je napraviti hranu sa mješavinom novorođenčeta s žlicom, jer u ovom slučaju postoji manja vjerojatnost potpunog zatajenja dojke. Ako je dijete u potpunosti prebačeno na umjetno hranjenje, onda je korisno napraviti hranjenje kroz bradavicu.

Kada hranite novorođenče s mješavinom, potrebno je strogo slijediti higijensko i higijensko pravilo te slijediti rok trajanja dječje hrane.

Nakon što je vrijeme za hranjenje novorođenčeta? Kako razumjeti svoje dijete bez riječi

Koliko vremena je potrebno za hranjenje novorođenčadi svake mame

Konačno, mala cviljena gruda u rukama majke i trebate započeti svetovni ritual hranjenja vašeg djeteta. Koliko često se dijete treba nanositi na dojku ili mu je dao bocu ako je na umjetnom hranjenju? Svaka mlada majka treba znati: poslije toga vremena za hranjenje novorođenčeta.

Nakon što se hrane novorođenčadi, možete se usredotočiti na početak na režim hranjenja koji vam je preporučen u bolnici. Zatim, budući da ste kod kuće, vi i vaša beba naći ćete svoju pojedinačnu dnevnu rutinu.

Kako hraniti novorođenče, koja je na umjetnom hranjenju, već su pisane mnoge rasprave. Svi izvori imaju tendenciju da se pridržavaju potreba pridržavanja vremenskog intervala između hranjenja za oko tri i tri i pol sata. Mješavine mlijeka mnogo su teže od prirodnog majčinskog mlijeka i sporije se prerađuju dječji kanali za hranu. Stoga, kako biste izbjegli preopterećenje i prekomjernu težinu, morate se pridržavati režima hranjenja. Sati hranjenja novorođenčadi s mješavinama ili drugim zamjenama:

Tablica pokazuje približno vrijeme obroka i nije činjenica da ga beba neće trebati hraniti usred noći.

Dojenje je jednostavno. Majčino mlijeko se preradi vrlo brzo. Nakon dvadeset minuta, mlijeko se već počinje probijati u enzime. Stoga, možete hraniti dijete bez režima, bez straha od pretjerivanja. Dijete neće jesti, više od onoga što mu treba. Nema potrebe izdržati tri sata između obroka, novorođenčad je u opasnosti da dobije jako gladne, čekajući propisani sat. Kako bi se priviknuli na prehranu, to je još uvijek vrijedno toga iz jednostavnog razloga što je prikladnije za majku. Dijete neće zahtijevati hranu ranije, uobičajeno vrijeme. Druga stvar je da između hranjenja vrijedi uzeti pauzu ne dulje od dva i pol sata, ili čak dva. Sam dijete, uz svoj krik, pokazat će vam koliko često treba hranu. Hranjenje novorođenčadi do trenutka dojenja je majčin izbor. Želite li se hraniti na vrijeme, a ako ne, onda pustite prsa uvijek, kada dijete krikne, a vi vrlo brzo primijetite kako su vam obrazi rasli.

Umjetno hranjenje novorođenčadi

Pozdrav, draga majke i očevi! Nedavno, s dolaskom velikog izbora mliječnih formula, mnogi roditelji vole umjetno hranjenje.

I premda su kvalitetne formulacije mlijeka najraširije u sastavu majčinog mlijeka, nikad ne mogu zamijeniti kvalitetno majčino mlijeko.

Svaka majka njezinog djeteta može dojiti, ali naš život nije tako jednostavan i postoje situacije kada je dojenje novorođenčadi kontraindicirano. To može biti zbog bolesti majke, a može biti i zbog zdravlja bebe.

Nećemo otići u detalje, već razgovarati o umjetnom hranjenju novorođenčadi, njegovim prednostima, kako pravilno dojiti bebu i koliko možete dati djetetovu formulu.

Hranjenje novorođenčeta s formulom mlijeka: što je plus? ↑

Umjetno hranjenje novorođenčadi ima određene prednosti:

 • Glavna prednost umjetnog hranjenja od majčine dojke je da majci djeteta daje određenu slobodu. Slažem se da boca može biti hranjen od bilo kojeg člana obitelji;
 • Također, hranjenje novorođenčadi s mješavinom podrazumijeva jasan režim hranjenja: bebe treba hraniti rjeđe i na rasporedu. To je zbog činjenice da je mješavina digestirana od strane bebinog ventrikula duže od mama mlijeka;
 • i konačno, lakše je kontrolirati količinu mlijeka koje novorođenče jede.
Koliko novorođenčadi treba jesti novorođenče? ↑

Kada hranite bebu s mješavinom, vrlo je važno pravilno izračunati količinu hrane potrebnu za dijete. Ovo je pravilo: bolje je podnijeti djetetu nego nadvladati, inače možete zaraditi malodušni trbuh:

 • hranjenje novorođenčeta s umjetnom smjesom trebalo bi biti jasno: nakon pauze od 3-3,5 sati, s odstupanjem od pola sata, sasvim je prihvatljivo. Sva hrana 6-7 po danu;
 • u prvom tjednu života novorođenčeta, dajemo ga smjese u volumenu koji je jednak broju dana života djeteta pomnožen 10. Na primjer, mrvice 5 dana, umnožiti s 10 i dobije se 50 ml formule mlijeka po hranjenja;
 • u drugom tjednu, te će biti malo drugačiji do 2 mjeseca za izračunavanje količine mješavine: beba težina će morati podijeliti po 5. Na primjer, ako je vaš pišljivom teži 3900, kada je podijeljena po 5, dobili smo 780 ml formule mlijeka dnevno. Zatim podijelite s brojem hranjenja, neka bude 7, i dobije se oko 110 ml smjese po hranjenju.
Umjetno hranjenje - rješenje za hranjenje blizanaca ili tripleta ↑

Sretni roditelji blizanaca ili tripleta često vole umjetno hranjenje. To je zbog činjenice da majke bebe jednostavno nemaju dovoljno mlijeka i moraju najprije hraniti bebe s formulom mlijeka, a poslije se potpuno prebaciti na umjetno hranjenje novorođenčadi.

Doista, hranjenje u isto vrijeme vrištanje i zahtijevanje trenutnog hranjenja beba postaje gotovo nemoguć zadatak. Zbog toga, da se zadržite mirno, jer djeci treba miran majka, bolje je otići u smjesu.

Iako je moguće ostaviti miješano hranjenje: jedno dijete treba biti dojena, a druga s hranjivom smjesom, u sljedećem hranjenju, obratno. Izbor je vaš.

Koliko često steriliziraju bocice i bradavice za bebe? ↑

Pitanje čistoće dječjih jela jedno je od glavnih jamstava zdravlja djeteta. Da biste sterilizirali boce, možete kupiti poseban uređaj, sterilizator ili ih kuhati u vodenoj kupelji.

Treba napomenuti da je jednom tjedno dovoljno temeljito sterilizirati boce i bradavice, ostatak vremena prije pripremanja mješavine, dovoljno je samo ulijevati kipuću vodu na bocu i bradavicu.

Kuhati ili ne vodu za pripremu mješavine mlijeka?

Voda za pripremu dojenačke formule svakako treba kuhati. Čak i ako koristite posebnu flaširanu vodu za djecu, također je potrebno sterilizirati.

Prema nekim izvješćima, pri provjeravanju kakvoće dječje flaširane vode, stručnjaci su pronašli sadržaj štetnih bakterija. Nećemo se oslanjati na to što smo sretni i voda će biti savršeno čista i radije ćemo se uvjeriti. Ali bit ćemo sigurni u čistoću hrane za vašu voljenu bebu.

Emocionalna atmosfera i hranjenje novorođenčeta iz boce

Stvoriti ugodnu emocionalnu atmosferu na umjetno hranjenje bebe, uspostaviti kontakt s njim, to je moguće i prilikom hranjenja iz bočice, jer to samo trebate:

 • odaberite udobno mjesto u sobi za hranjenje;
 • mama bi trebala imati dobro i mirno raspoloženje;
 • tijekom hranjenja, dijete držite na prsima, pogledaj u oči, osmijeh, razgovarajte s njim;
 • Važno je da je temperatura mješavine mlijeka optimalna, idealno bi trebala biti blizu tjelesne temperature od 36-37 ° C.

Sretno u hranjenju vašeg malog djeteta, neka odraste zdravo do radosti mame i tate.

Fotografija i video: Umjetno hranjenje novorođenčadi

Izvori: http://womanadvice.ru/kak-pravilno-kormit-novorozhdennogo-smesyu, http://7yai-i-ya.ru/deti-0-1-god/cherez-kakoe-vremya-kormit-novorozh. html, http://kidbe.ru/79-iskusstvennoe-vskarmlivanie-kormlenie-novorozhdennyh.html

Još nema komentara!

Kako hraniti novorođenče mješovitu hranu

Vrlo često zbog problema s dojenjem, majke se pribjegavaju mješovitoj prehrani djece. u kojem se mlijeko mlijeka nadomješta mlijeko bez potpunog napuštanja dojenja.

Vrste mješovitog hranjenja

Postoje dva načina da hranite dijete mješavinom:

1 put. nakon dojenja, ako beba pokazuje znakove tjeskobe, želju za jesti više (smacking, dostizanje dojke). Uz ovu vrstu hranjenja, možete se vratiti dojenju što je brže moguće, budući da je laktacija češće stimulirana.

2 puta. dojenje i nadomjestak s mješavinom odvija se naizmjenično: po prvi put beba prima samo majčino mlijeko, u drugoj mlijeku.

Izbor metode ovisi o količini mlijeka koje proizvodi majka.

Način hranjenja s 1 metodom mješovitog hranjenja

Ova bi metoda trebala biti korištena uz lagano smanjenje dojenja kod majke. Režim hranjenja ostaje isti kao kod dojenja, tj. Na zahtjev djeteta. Jedina je razlika u tome što se nakon dojenja djetetu hrani mješavinom.

Ali kako točno odrediti koliko je potrebno mješavinu? Uostalom, nudeći pogrešnu količinu mješavine, možete nadjačati ili premaliti djetetu.

Vaganje djeteta prije i poslije svakog dojenja tijekom dana pomoći će u rješavanju ovog problema mješovitog hranjenja, tako da možete odrediti koliko mlijeka u prosjeku prima za hranjenje. Usporedbom podataka iz donje tablice možete odrediti koliko dijete treba dodati prije svakog hranjenja.

Uzimajući približnu količinu mlijeka isisanog iz dojke dnevnim omjerom volumena hranjenja i dijeljenjem s brojem hranjenja dobivamo volumen mješavine koja se mora hraniti djetetu na vrijeme.

Ali pri izračunavanju volumena potrebnog dodataka mješovitom prehranom, količina vode i sok nije uzeta u obzir.

Kako se hraniti s 2 mješovitom metodom hranjenja?

Uobičajeno se koristi izmjena dojki i umjetnog hranjenja s značajnim smanjenjem majčinske laktacije. Uz ovu prehranu, moramo imati na umu da ujutro obično dolazi više mlijeka nego nakon ručka.

Približna dijeta s 2 mješovitom metodom hranjenja:

Jutro 8.00 - 9.00 - hranjenje smjese.

Dan 12.00-13.00 - dojenje.

15.00 - 16.00 - hranjenje smjese.

Večer 20.00-21.00 - dojenje.

Noć 24.00 - 1.00 - hranjenje smjese.

4.00 - 5. 00 - dojenje.

Ovaj režim može ovisiti o stanju dojke majke i djetetovoj želji, no preporuča se pridržavati se određenog režima, a nakon hranjenja s mješavinom nije dovoljno izdržati 3-3.5 sata, ali 4-4.5 sati, jer se mliječne formule digestiraju u želucu dulje od majčinog mlijeka.

Volumen smjese, koji treba dati djetetu, ovisi o dobi i broju hranjenja dnevno (vidi tablicu gore).

Pravila miješane prehrane
 1. Koristite smjesu u skladu s dobi: za 0-5 mjeseci - potpuno prilagođenu mliječnu formulu (obično na kutija broj 1) i 6-12 mjeseci - djelomično prilagođenu (sa slikom 2).
 2. Za dodatak, koristite žlicu ili bocu s tvrdim bradavicom s malim rupama, tako da dijete ne odbije dojku potpuno.
 3. Postupno uvodite novu mješavinu u prehranu, promatrajte reakciju tijela: 1. dan - 10 ml 1 puta, 2. dan - 10 ml 3 puta, 3. dan - 3 puta 20 ml itd.
 4. Dopunsko hranjenje treba započeti ranije - 4-5 mjeseci, u skladu sa svim pravilima unošenja hrane s prirodnim hranjenjem.

Nažalost, pitanje kako pravilno organizirati miješano hranjenje, iz raznih razloga, postaje sve značajnije za mlade majke. Ali budući da postoji vrlo malo književnosti o ovom pitanju, a sve je vrlo individualno za svaki slučaj, a zatim ako imate problema s dojenjem, trebate kontaktirati savjetnike za dojenje, koji će vam pomoći u održavanju prirodne prehrane ili razvijanju ispravne prehrane za dijete s mješovitim hranjenjem.

Kako organizirati miješano hranjenje?

Postoji metoda hranjenja novorođenčeta, koja sama kombinira upotrebu bebe majčinskog mlijeka i posebne umjetne mješavine. Na supermams.ru - mjestu za mumije - danas ćemo razumjeti koncept "mješovitog hranjenja".

Mješovita beba

Pa što je to?

Takvo hranjenje novorođenčadi i djeteta mlađoj od jedne godine smatra se mješovitim kada se u prehrani uključi majčino mlijeko i umjetna dojenčeta. Prema različitim izvorima, volumen majčinog mlijeka primljenog dnevno trebao bi biti najmanje četvrtina do jedne petine. U isto vrijeme smjesa se nadopunjuje hranom.

Ovom vrstom hranjenja umjetna smjesa je odabrana kao i kod umjetnog hranjenja, pri čemu se preferiraju prilagođene mješavine mlijeka.

Zašto se moramo pribjeći mješovitoj hrani?

Feed dojenčadi za bebe mora se provesti u nekoliko slučajeva:

 • Dijete uopće ne dobiva na težini ili na majčino mlijeko;
 • Dijete je rođeno prerano i ne apsorbira majčino mlijeko;
 • Mlijeko nije dovoljno za punu hranu (na primjer, ako ste imali blizanac ili triplet);
 • Situacija u kojoj hranjenje nije moguće (na primjer, majka je bolesna ili uzima lijekove koji nisu kompatibilni s dojenjem);
 • Mama mora otići na posao ili otići na posao, ali u ovom trenutku dijete se hrani mješavinom.

Osim toga, može se prakticirati mješovita hranjenja novorođenčadi, ako se obavlja carski rez, patološka ili prerana dostava, majka "u procesu" izgubila je veliku količinu krvi ili beba i majka imale Rh-sukob.

Je li mješovito hranjenje uvijek početak umjetnog?

Ako namjeravate zadržati proizvodnju majčinog mlijeka i namjerno namjeravate, tada možete odgovoriti na to pitanje "ne" sa 90% vjerojatnosti.

Glavna stvar je slijediti neka pravila, a zatim će laktacija trajati koliko god je potrebno. Iz svega izobilju informacija dobivamo takve aksiome na supermams.ru:

 • Dojenje prvo, a zatim dajte smjesu;
 • Potrebno je što je moguće češće primijeniti na djetetovu dojku, budući da vaše tijelo može proizvesti onoliko mlijeka koliko dijete jede;
 • Pijte velike količine tekućina i posebnih laktičnih čajeva;
 • Jesti ispravno i potpuno;
 • Vodite se (kontrast) - barem jednom dnevno;
 • Ostalo što je više moguće, dobiti dovoljno spavanja;
 • Ostanite svakih nekoliko sati kada ne možete hraniti dijete;
 • Provedite s bebom što je više moguće, nosite ga na ručkama, potiče oslobađanje mlijeka.
Je li potrebno hraniti dijete vodom na mješovitoj hrani?

Oba majki i pedijatri raspravljaju o tome.

Većina stručnjaka vjeruje da umjetno hranjenje, kada se provodi mješoviti hranjenje beba, nije takav veliki postotak ukupnog volumena hrane. Stoga, u ovom načinu rada nema potrebe za vodom, jer majčino mlijeko je i napitak i hrana.

Sjetite se samo ako je vaše dijete bolesno a posebno "groznica", tada je voda još uvijek potrebna, u volumenu od oko 100-150 ml dnevno (do šest mjeseci). Da biste to učinili koristite filtriranu, kuhanu ili posebnu dječju vodu.

Mješovita hrana za bebe: kako se pohraniti mješavina i majčino mlijeko?

Ako morate ostaviti svoju kćer ili sin s dadiljem, tatom ili binom, možete unaprijed izraziti mlijeko i zamrznuti je u posebnim vrećicama. Dulje vrijeme možete pohraniti takvu hranu (do sedam dana), i prije nego što ga ugasite, samo ga odmažite i zagrijte malo.

Kako pohraniti umjetnu formulu kada mješavate dijete?

Najčešće roditelji koriste suhe miješalice. Mora ih se skladištiti na suhom mjestu, pri temperaturi ne većoj od 18 stupnjeva, i može se ispisati do 30 dana.

Djetetu se može pripremiti gotova (razrijeđena) smjesa najkasnije četiri sata nakon pripreme, ako je na sobnoj temperaturi. Ako je pohranjena u hladnjaku - ne više od 48 sati.

Ali zapamtite da s tako dugom skladištenjem smjesa gubi nutritivna svojstva.

Mješovita hrana: je li režim moguć?

Ovom vrstom hranjivog načina odabire se strogo pojedinačno.

Ako imate umjerenu količinu mlijeka, nanesite dijete u prsa što je češće moguće, od koje će doći u velikim količinama, to jest praksu hranjenja na zahtjev.

Hranjenje iste mješavine treba biti kada beba nije zadovoljna nakon primjene, tj. Nije jeli.

Ako imate vrlo malo mlijeka, bolje je čekati jasne razmake između hranjenja, budući da je osnovni sastav u ovom slučaju umjetna mješavina koja se probavlja duže od majčinog mlijeka.

Bez obzira na dijete koje odaberete za svoje dijete, sve dok ostane zdravo. Miješano hranjenje nije najgore što može biti. Ne brinite, čak i mala količina majčinog mlijeka je bolja od bez mlijeka. _ _

Stranica supermams.ru - Supermams

Vezani članci:

Ono što trebate znati o mješovitoj hrani

Nitko ne poriče prednosti i važnost majčino mlijeka, ali ponekad se događa da se dijete prebaci na miješano hranjenje. Među mama postoji mnogo mitova o mješovitoj prehrani novorođenčadi, što dovodi do dosadnih grešaka u hranjenju bebe. Da biste to izbjegli, potrebno je znati kada i kako možete, a ponekad morate premjestiti dijete na mješovito hranjenje i kada će biti potpuno suvišno.

Mitovi o mješovitoj prehrani novorođenčadi

Mit 1

Mješovito hranjeno dijete uvijek će patiti od zatvora. Ne, to nije istina. Sva djeca do 3-4 mjeseca pate od zatvora i nadutosti. Dijete pati od konstipacije samo ako je nepropisno pripremljeno ili podignuto. Mješavinu treba odabrati samo liječnik sukladno dobi djeteta i njegovim osobnim karakteristikama. Za pripremu smjese mora biti strogo prema uputama. Inicijativa u ovom slučaju je kažnjiva.

Mit 2

Mješovito hranjeno dijete mora ići na punu umjetnu jer će na kraju biti lijeno sisati dojku, jer mlijeko izlazi iz boce lakše. To je točno, ali djelomično. Doista, ako napravite veliku rupu u bradavici, dijete će odbiti dojku. Ali ako je bradavica tijesna, beba će jednako voljeti i dojku i bocu.

Mit 3

Mješovito hranjeno dijete raste bolno i slabo. Doista, u smjesama nisu sve potrebne imunološke stanice i hormoni, kao u majčinom mlijeku. Ali dijete dobiva najveći dio imuniteta u uteri i nadopunjuje se od količine majčinog mlijeka koje prima od majke. Dodatno, prilagođene smjese pripremaju se tako da zadržavaju imunitet kod djece pri punoj napunjenosti bocama, a ne kao kod miješane.

Kada je potrebno miješano hranjenje

 • Ako majka ima istinsku hipogalaktiju (nedovoljnu proizvodnju mlijeka). Pravi nedostatak laktacije može biti iz raznih razloga, ali mora biti konstantan, za razliku od lažnih. Lažna hipogalaktika je kad se majčino mlijeko smanjuje pod utjecajem nekih vanjskih čimbenika (umor, nervozna i emocionalna stimulacija, loša prehrana itd.). Potrebno je eliminirati vanjski faktor - i nastavak laktacije.
 • Ako dijete ne stalno dobiva na težini. To može biti posljedica neke patologije koja sprječava dijete da normalno sisa, ako majka ima loše ili malo mlijeka i ako točan uzrok nije identificiran, ali se dijete ne smiruje i dodaje težinu dobro.
 • Ako se mama razboljela i smanjila količinu mlijeka, ili je otišla na posao i nema mogućnosti da se stalno dođe kući za hranu.
 • Ako je iz nekog razloga dijete propisano da smanjuje potrošnju majčinog mlijeka, na primjer, u slučaju escudativne diateze.

Pravilno miješano hranjenje novorođenčadi

 • Za održavanje dojenja, dijete mora biti dojena najmanje tri puta dnevno. Bolje je ako ga prvo pržite, a zatim hranite smjesu. Što češće staviti djetetu na dojku i više će sisati, duže laktacije će ostati.
 • Najbolje je hraniti mješavinom žlice, a ne bocom. Ali ako još uvijek hranite iz boce, bradavica bi trebala biti zbijena.
 • Samo vaš pedijatar treba odabrati smjesu. Savjeti djevojke ovdje nisu dopuštene.

Podijelite sa svojim prijateljima!

Tako se dogodilo da je moja beba na mješovitoj hranidbi bila glavna stvar za podizanje takve mješavine koja se ne razlikuje od majčinog mlijeka, ali ispada da se dijete svakodnevno hrani drugačijim sastavom hrane, a time i kolikom. Ja sam hranio s mješavinom MD sladak SP Goat, to se jednostavno ne razlikuje mnogo od majčino mlijeko, dijete nije imalo kolike. A ova mješavina na mlijeku također smanjuje rizik od alergija, što je također važno.

O imunitetu, još uvijek izgleda. Jedemo Nestozhen. Postoje prebiotici u sastavu. A za što su oni? Ovdje su samo za jačanje imunološkog sustava i za normalnu probavu.

bili smo u mješovitom načinu hranjenja za najviše 6 mjeseci, a zatim smo se potpuno prebacili na mješavinu (u našem slučaju estonski Nuppi, kao najhranjiviji i uravnoteženi). Što mogu reći o mitovima, a ne o mitovima mješovitog hranjenja. Mislim da sve ovisi o individualnim karakteristikama djeteta općenito, io dostupnosti mlijeka majke. Preveo sam, kao što je moje mlijeko počeo otići, a nema drugog izbora. U stvari, i dalje sam sretna sa svime - odabrali smo pravu kombinaciju i počeli smo normalno težiti, spavati dobro i razvijati se prema planu. Tako ne vidim ništa strašno u NE, iu YV.

Mi smo pomiješani od 2 tjedna, mi smo već 2 mjeseca i mi smo na mješovitom dosichporu (pili i čajevi i toblette za laktove), iako pokušavam povećati laktove, ali nažalost ništa se ne događa. (((((

Izvori: http://womanadvice.ru/kak-pravilno-organizovat-smeshannoe-vskarmlivanie, http://supermams.ru/smeshannoe-kormlenie.htm, http://www.happy-giraffe.ru/community/5/ forum / pošta / 20609 /

Još nema komentara!

Koliko treba novorođenčad hraniti

U nekim slučajevima, nakon rođenja djeteta, dojenje jednostavno nije moguće. Takve situacije su zbog nekoliko razloga: postoji manjak mlijeka, bolno stanje majke i / ili dijete itd. Jedino rješenje ovog problema jest umjetno hranjenje novorođenčadi.

Danas postoji veliki broj mješavina, što ga čini teško za mama izabrati. Za hranjenje novorođenčadi morate kupiti umjetnu, hipoalergensku formulu. To će smanjiti mogućnost alergijske reakcije.

Značajke umjetnog hranjenja

Umjetno hranjenje novorođenčadi je u pravilu potpuna (djelomična do 2/3 ukupne količine) zamjene majčinog mlijeka s mješavinom. Gotovo od prvih dana života potrebno je hraniti novorođenče 6, a ponekad i 7 puta dnevno, tj. Nakon 3, najviše 3,5 sata.

Kada dijete doji, majka se ne brine o tome koliko mlijeka ulazi u svoje tijelo. Ako je dijete zasićeno, zaustavlja pokret pokretanja usta i uglavnom spava. Umjetno hranjenje je drugačije. Postoji potreba za stalnim praćenjem volumena hrane.

Dnevni volumen smjese

Prvo pitanje koje se pojavljuje za majke koje su prisiljene hraniti svoje bebe je: "Koliko bi moj novorođenče trebalo jesti ako je umjetno hranjeno?".

Dakle, ako mjesečno beba ima tjelesnu težinu od 3,5 kg, tada će dnevni volumen smjese biti oko 700 ml, tj. 1/5 mase. Na svakom pakiranju umjetne hrane nalazi se tablica izračuna koja će pomoći majci da samostalno izračuna standard za novorođenče koje se hrani formulom.

Da bi mladi majka izračunao jedinstveni volumen smjese, potrebno je podijeliti dnevnik s brojem hranjenja. Njihov broj je obično jednako 6-7, ne računajući hranjenje od 1 noći, što je bliže 1 godini otkazano.

Često mlade majke ne znaju je li potrebno davanje novorođenčadi novom djetetu kada ga hranimo umjetnim mješavinama, i kako u ovom slučaju hraniti. Pediatri preporučuju povremeno davanje malo kuhane vode, jer je smjesa vrlo hranjiva.

Kada se umjetno hranjenje, posebnu pozornost treba posvetiti stolcu novorođenčadi. Dakle, mnoge su mame zainteresirane za pitanje zašto novorođenče, koja je na umjetnom hranjenju, stolica često ima zelenu boju.

U pravilu, negdje na 5. dan života, svi novorođenčadi imaju stolac ove boje. Liječnici objašnjavaju taj fenomen adaptivnim odgovorom organizma na čimbenike okoliša.

Svako novorođeno dijete koje se hrani bocama hrani se isključivo na smjesu već duže vrijeme, budući da je prvi dodatak uveden samo oko 4 mjeseca.

Budući da prva komplementarna hrana može biti odrezana povrće (kupus, tikvice, bundeva) i voće (šljive, kruške, jabuka). Posebna pozornost treba posvetiti reakciji djeteta na novi proizvod.

Stoga je umjetno hranjenje novorođenčadi prilično složen proces. Često, dijete razvija različite reakcije na umjetnu prehranu koja zahtijeva medicinsku intervenciju. Zato bi svaka majka trebala pažljivo pristupiti procesu odabira smjese, uzimajući u obzir dobne karakteristike njezinog djeteta.

Kako bi spriječili dijete da uzrokuje metabolički poremećaj, alergijsku reakciju, probleme s kožom i probavu, stručnjaci preporučuju smjesu što bliže majčinom mlijeku. Bliže sastavu prilagođenih mješavina kozjeg mlijeka s proteinima beta-kazeina, na primjer, zlatni standard za dječju hranu - MD mil SP "Goat". Zahvaljujući ovoj mješavini beba prima sve potrebne tvari koje pomažu dječjem tijelu da pravilno oblikuje i razvije.

Samo promatrajući gore navedena pravila, moći će podići zdravo dijete, jer kvaliteta prehrane igra dominantnu ulogu, posebno u to doba.

Koliko treba imati novorođenče

Zalog zdravog rasta i normalnog razvoja bebe je njezina prehrana, pa stoga gotovo svaka majka iz prvih dana svog života počinje brinuti o tome koliko novorođen treba jesti i koliko često treba. Često, neiskusne žene dobivaju potpuno suprotan savjet: u rodilištima kažu jedno, prijatelji savjetuju drugu, a mudre bake i tete - treći. Zapravo, nemoguće je utvrditi opće standarde prehrane za svu djecu, jer svaka žena ima svoju veličinu grudi, a bebe imaju različite jezike i usta odgovorni za usisavanje kretanja. Ipak, pokušajmo shvatiti koliko novorođenčad treba jesti kako bi se zdravo i dobro razvijao.

Dojenje: koliko puta trebate hraniti bebu

Neposredno nakon rođenja, u djetetovom tijelu počinju se pojavljivati ​​velike promjene: cijelo tijelo je obnovljeno pa stoga zahtijeva veliki broj hranjivih tvari. Kao rezultat toga, u prvom mjesecu svog života dijete jede do 12 puta dnevno, ili svaka 2 sata.

Prije su liječnici savjetovali dajući djetetu dojke samo po satu, a ne prema njegovim potrebama. Ali suvremene studije pokazale su da je za bebe bolje jesti kada to želi.

Prosječno trajanje jednog hranjenja je 20-30 minuta, ali ne biste trebali zabilježiti vrijeme. Kada je beba zadovoljna, on će to obavijestiti. Jedino što trebate obratiti pozornost je kako aktivno dijete usisava dojku. Ako je dijete počelo žvakati, vjerojatno, on više nije gladan i uskoro će zaspati.

Koliko puta treba novorođenče hraniti?

Očekuje se da bebe čija se dijeta sastoji od mliječnih formula jesti oko istog broja puta kao i bebe koje su dojene. No za određivanje volumena jednog serviranja za njih mnogo je teže. Ako je dijete prepuno i ne brine se koliko novorođenče jede, uskoro može imati problema s probavom, kolikom, nadutom. A ako odaberete iz dvije zla, onda je bolje da se prenese.

Odredite količinu hrane za dijete samo empički, slijedeći preporuke pedijatara. Prvo, liječnik treba pregledati dijete i, na temelju svoje težine, visine i nekih drugih svojstava, savjetuje približnu količinu formule. Ali glavni pokazatelj uvijek će biti apetit mrvica, koji će se morati pažljivo pratiti.

Koliko novorođenče treba jesti

Odmah nakon rođenja djeteta, majka će imati mlijeko. Ali u prvim danima, njegov sastav se razlikuje od uobičajenog - to će biti hranjivije i zadovoljavajuće pa prvo morate malo hraniti bebu:

 • Prvi dan, volumen mrvica želuca je samo 7 ml, tako da bi trebao jesti, treba samo jednu čajnu žličicu mlijeka;
 • Drugi dan, broj posluživanja se utrostručio;
 • Trećeg dana, mlijeko postupno mijenja svoj sastav, postaje ne tako visoko kalorijalno, a dijete može pojesti do 40 ml;
 • Četvrti dan je potrebno više mlijeka, već oko 60 ml.

U budućnosti, veličina dijela sve će se povećati dok ne dosegne vrijednost od 700 do 900 ml po danu. To se događa oko 6 mjeseci života. No, po ovom trenutku, majke već savršeno razumiju svoju djecu i pitanje koliko novorođenče treba jesti, u pravilu, ne proizlazi.

Formule za izračunavanje volumena jednog dijela

Postoji jednostavna shema koja vam omogućuje da odredite koliko novorođenče treba imati svaki dan. Posebno je korisno onima koji hrane mliječne formule.

Dakle, ako težina djeteta ne prelazi 3200 g, onda morate umnožiti broj dana svog života za 70. Na primjer, dijete ima 4 dana staru, teži 3 kg, što znači da treba primati 280 ml mlijeka dnevno. Da biste utvrdili jednu dozu, morate podijeliti broj dobivene brojem hranjenja. Za četverodnevni dječji artefakt to je 9 puta. Stoga će jedan dio biti približno jednak 30-35.

Ako dijete teži više od 3200 g, umjesto 70, broj dana života mora se pomnožiti s 80, a ostatak foruma ostaje nepromijenjen.

A kako razumjeti koliko novorođenče treba jesti kada je malo stariji? I ovdje, sve je jednostavno:

 • U razdoblju od 2 tjedna do 2 mjeseca dnevna količina mlijeka bit će jednaka 1/5 tjelesne težine;
 • 2-4 mjeseca - 1/6;
 • Od 4 mjeseca do pola godine - 1/7;
 • Od 6 do 8 mjeseci - 1/8;
 • I 8-12 mjeseci - 1/9.

Jedina stvar koju treba zapamtiti kada koristite ove formule: dnevni volumen mlijeka ne smije prijeći 1200 ml.

Koliko puta treba novorođenče jesti i ima dovoljno mlijeka?

Pažljivi roditelji uvijek znaju koliko novorođenče jede i može točno precizno reći ima li dovoljno hrane. Kako? Jednostavno je: promatraju njegovo ponašanje i stanje.

Ako mrvica između obroka olakša spavanje i ravnomjerno dodaje težinu, onda nema razloga za zabrinutost. S druge strane, ako je dijete često mučeno sa stomakom, on ne dobiva na težini ili ima lošu težinu, a najvjerojatnije ne jede dovoljno.

Da biste shvatili koliko mlijeka beba prima u jednom obroku, morate kupiti posebne dječje elektroničke vage i vagati bebu prije nego što pojede i poslije. Pogreška ljestvice je beznačajna, pa će razlika u brojevima odmah jasno utvrditi koliko dijete jeo. Alternativa ovoj metodi može biti davanje bebe iz boce izraženog mlijeka.

Mnoge majke i očevi, posebno oni koji su upravo imali prvo dijete, vrlo su zabrinuti da će njihovo dijete biti gladan. Ali takva tjeskoba je suvišna, jer novorođenčadi uvijek zahtijevaju hranu i nikada neće propustiti obrok.

Tekst: Alina Litovchenko

Koliko treba imati novorođenče?

Kada se novorođenče pojavi u kući, roditelji su nevjerojatno sretni. I odmah postoji mnogo pitanja vezanih za zdravlje i pravilan razvoj malog čovjeka. Jedan od njih, najvažniji, odnosi se na količinu novorođenčadi koja bi trebala jesti. Uostalom, kako bi on mogao dobro rasti i naučiti svijet, mora dobro jesti.

Svaka majka počinje se brinuti ima li dovoljno mlijeka za bebu, ako jede. Ovo pitanje je najuzbudljivije za mlade roditelje u prvim mjesecima života djeteta. Stoga, u našem članku predlažemo detaljno saznanje koliko novorođenče treba jesti.

U prvim danima nakon rođenja, dijete i majka imaju poteškoće. Čak i prisutnost refleksnog usta ne dopušta da se preskače korak prilagodbe dva naroda u smislu hranjenja. Teško je jasno odgovoriti na pitanja, budući da su sva djeca različita. Ali možete zaključiti opća načela koliko puta novorođenče treba jesti.

Dojenje bebe

U prvom mjesecu života, bebe mogu pojesti do 12 puta dnevno. Intervali između hranjenja iznose 2-3 sata.

Često majke razmišljaju o tome koliko vremena novorođenče treba jesti. Odgovor je jednostavan: nemojte pojesti još. Potrebno je primijeniti dijete na prsa na prvom zahtjevu i hraniti ga dok ga ne baci.

U tom slučaju trajanje takvog postupka može biti od 15 do 40 minuta. No, vrijedi se prisjetiti da beba treba aktivno sisati prsa, a ne smiriti, zaspati u isto vrijeme.

Bez obzira na probleme koji se mogu pojaviti tijekom dojenja, vrijedi sve da zadrži do godinu dana. Uostalom, to je uvijek toplo, sterilno, i što je najvažnije, vrlo korisna hrana za dijete. Nema potrebe za mješavinom, kuhati vodu za njih i sterilizirati bocu. Osim toga, kontakt s majkom je vrlo važno za dijete u prvim mjesecima svog života.

Vrlo je važno da se u roku od 20 minuta nakon rođenja beba smješta na majčinu dojku. Kolostrum izlučen iz majčine dojke u prvim danima nevjerojatno je koristan. To je temelj budućeg imuniteta djeteta. Također, kolostrum je tako visok u kalorijama da prvi dan života dijete jede jedan od njegovih čajnih žličica.

Tada svaki dan dijete dobiva sve više i više iskustva u sisanju. I mlijeko dolazi, postupno zamjenjujući kolostrum. Četvrtoga dana života, dijete ga jede u količini od 50-60 ml. i na peti - oko 70 ml.

Dakle, dijete raste, raste, a hrana je potrebna sve više i više. U trećem tjednu života trebao bi pojesti oko 500 ml dnevno. Do šest mjeseci volumen se povećava na 1000 ml dnevno.

No, s obzirom na činjenicu da su sva djeca različita, ove brojke su približne. Tko jede češće, a netko rjeđe.

Vrlo je važno da prilagodite ravnotežu količine mlijeka koje dijete treba i koliko ga proizvodi dojka. Ne trebate dekantirati ostatke nakon hranjenja, inače ćete sebi pružiti stalan višak mlijeka i to može dovesti do stagnacije. Tijekom prvih tjedana tijelo se prilagođava potrebama djeteta. I kada će se apetit s djetetom razviti, bit će još mlijeka.

Ima li dovoljno mlijeka za bebu?

Određivanje da li dijete ima dovoljno mlijeka je prilično jednostavno. Gledajte ga. Ako je beba mirna, spava dobro, dobiva na težini i održava nekoliko sati između hranjenja, onda je sve u redu. Međutim, mora napisati najmanje 15 puta dnevno.

U slučaju prekomjerne zabrinutosti vaše bebe i slabe debljanje, potrebno je pojasniti količinu mlijeka koju konzumira. Za to morate kupiti elektronske vagone za bebe. Mogu točno izmjeriti.

Nakon što je potpuno uklonio dijete tako da je pogreška minimalna, vagat ćemo ga prije i poslije hranjenja. Ili možete pumpa mlijeko u bočicu i vidjeti koliko pije.

Bolesne hranjene bebe

Ponekad, zbog potpune odsutnosti majčino mlijeka ili kad je nedostatna, majka je prisiljena hraniti dijete umjetnim mješavinama, čiji proizvođači pokušavaju što je moguće više približiti sastavu majčinog mlijeka. Ipak, ništa ne može zamijeniti ovaj vrijedan proizvod. Ako ste pretrpjeli takvu sudbinu, potrebno je poštovati neka pravila za umjetno hranjenje novorođenčadi.

Glavna stvar je ne overfeed beba. To može dovesti do slabljenja, prekomjerne tjelesne težine i, kao rezultat, zaostajanje u razvoju. Bolje da ne hranite malo.

U svezi s gore navedenim, pažljivo se pridržavajte izračuna normi smjese za hranjenje. U ovom broju pomažete pedijatrijskom pedijatru. Potrebno je slušati njegove preporuke, ali najvažnije je pogledati apetite vašeg djeteta.

Potrebna količina smjese u prvom tjednu je lako izračunati. Potrebno je umnožiti broj dana života djeteta za 10, jer svaki dan jede 10 ml. više. Dakle, petodnevno dijete treba 50 ml. krmne smjese.

Ali od drugog tjedna života i do početka trećeg mjeseca, izračun je nešto drugačiji. Bez uzimanja u obzir dodatnog pijenja, dijete u ovom dobu zahtijeva volumen mješavine u iznosu od 1/5 svoje tjelesne težine.

Važno je i pitanje koliko puta novorođenče treba jesti na umjetnoj prehrani. Ovdje, za razliku od dojenja, svakako je nužan režim. Tijekom dana trebate se hraniti ne više nego nakon 3 sata, a noću - ne više nego nakon 5 sati, jer je proces digestiranja smjese dulji od probave dojke.

Ne biste trebali trpjeti, razmišljati je li vaša beba gladna ili ne. Sigurno će to znati i neće šutjeti ako želi jesti. Sretno i neka vaša djeca odraste zdravo i snažno!