Dijete prehrana mjesecima

Hrana

Ova je tema izuzetno važna jer prehrana djeteta temeljna je osnova za njezino budućno zdravlje, kako fizičke tako i intelektualne. Da bi se mrvica uspješno razvijala u svim smjerovima, potrebna je cjelovita skupina hranjivih tvari, minerala i vitamina.

Glavna zadaća roditelja je organizirati hranjenje djeteta i ispravno ga učiniti, kako bi se ojačalo imunitet i zdravlje djeteta, kako bi se spriječile određene bolesti, uključujući one koji se često manifestiraju u odrasloj dobi. Oslanjat ćemo se na preporuke pedijatara i specijalista za prehranu djece.

Malo o dojenju

Majčino mlijeko je prvi i neko vrijeme glavna hrana novorođenčadi. Korištenje majčinog mlijeka teško je precijeniti: ova hrana ne sadrži samo cijeli niz esencijalnih supstanci za prehrambenu prehranu djeteta, već također igra ulogu imunološkog branitelja (sadrži protutijela protiv virusa i bakterija koje je majka imala) i regulator rasta. Mlijeko ima specifičan kemijski sastav koji vam omogućuje potpunu apsorpciju.

 • aminokiseline i proteini (u optimalnom omjeru, uzimajući u obzir dobne potrebe novorođenčeta);
 • masti (u emulgiranom stanju, tako da se probavni trakt bebe bolje apsorbira);
 • ugljikohidrati (potrebni za zadovoljavanje potreba za energijom);
 • imunološki elementi (zaštiti djetetovo tijelo od infekcija dok ne postigne vlastiti imunitet).

Alexander V. Dechko (ravnatelj Dobri Doktor pedijatrijskog centra, pedijatar, liječnik prve kategorije) primjećuje da uz sve prednosti dojenja, sve grupe mišića rade tijekom hranjenja, a prema zakonima biofizike, odvija se pravilan razvoj maksilofacijalnog aparata.

Mješovita i umjetna hranjenja

No osim dojenja, tu su i mješoviti i umjetni. O njima je također vrijedno spomenuti, jer nisu sve majke u dovoljnim količinama proizvele najvrednije u svjetskoj hrani za bebe mlijeko. Nemojte se uzrujati ako imate malo ili nimalo mlijeka. Za početak, posavjetujte se sa stručnjakom, možda radiš nešto loše, pomoći će utvrditi laktaciju. Ako se laktacija ne popravlja, tada će vam pomoći vaše moderne tehnologije u obliku prilagođenih smjesa.

 • Miješano hranjenje - kada smjesa zauzima 50% ukupne prehrane.
 • Umjetno - hranjenje samo s mješavinom ili uglavnom s mješavinom (za 2/3 ukupne količine hrane).

Najčešći razlozi za mješovito hranjenje

Od strane novorođenčeta:

 • prijevremenost;
 • mala težina;
 • depresivno sisanje refleks;
 • bolesti, neurološki poremećaji.

Majčinoj strani:

 • bolesti;
 • unos droga;
 • pukotine u bradavicama;
 • društvena aktivnost majke.

Kada se kombinira dojenje i hranjenje bočicom, proces bi trebao biti što bliži prirodnom, tj. Dijete bi trebalo raditi na isti način kao i dojke majke. U takvoj situaciji, vaše mrvice nikada neće odreći majčino mlijeko. Ortodontska bradavica, koja sliči obliku bradavice majke, pomoći će oponašati majčinu dojku, tako da novorođenče praktički ne primjećuje razliku.

Umjetno hranjenje ima nekoliko nedostataka. Dr. Sc. Olga Leonidovna Lukoyanova, pedijatar u najvišoj kategoriji, pedijatrijsko-nutritist, u jednom od njezinih članaka o mješovitoj i umjetnoj prehrani istaknula je sljedeće:

 • nema zaštitnih antitijela u formulama za dojenčad koja će vas spasiti od infekcije, stoga se umjetnoj djeci savjetuje držati se na takozvanoj karanteni (ne uzimati ljude na mjesta na kojima nema mjesta, a ne držati se s domovima s hrpom rodbine i prijatelja, da zrače novorođenoj sobi ako netko od roditelja dobije zaražene nositi masku, itd.);
 • hranjive tvari (vitamini i mikroelementi) sadržani u majčinom mlijeku bolje se apsorbiraju od iste tvari u mješavinama;
 • Umjetna je vjerojatnije da ima anemiju nedostatka željeza i niz alergijskih stanja.

Lukoyanova ne preporučuje davanje dojenja ako majka jednostavno ne želi hraniti bebu. Također je usredotočila pozornost na svoj rad na činjenicu da je često nedostatak mlijeka samo očit, majka može proći kroz tzv. "Razdoblje laktacije" kada se mlijeko čini smanjenim. Za razdoblje dojenja ovo je norma. Stručnjak za dojenje svakako će vam savjetovati što učiniti. U većini slučajeva mlijeko se povećava. To je posebno pogodno za noćno hranjenje.

Ali ako sve mjere za poboljšanje laktacije nisu bile uspješne, a vi neizbježno trebate uvesti zamjenu za bebe mlijeka, tada morate pravilno odabrati smjesu na temelju individualnih potreba i karakteristika djeteta. Vaš pedijatar će vam pomoći s ovim izborom.

Hranjenje mjesecima do godine dana

Kratko smo razgovarali s vama o glavnim vrstama hranjenja koje majke provode do 4-6 mjeseci bebinog života. Dajte bliži pogled na prehranu bebe mjesecima do godine dana.

1-4 mjeseci

dojena

Prva hranjenja novorođenčadi javljaju se u rodilištu - beba sranje kolostrumom. Colostrum - tajna koja se izdvaja iz mliječnih žlijezda prije poroda i tijekom 3-5 dana nakon njih. Kolostrum je hranjiv i hranjiv od mlijeka, u njoj ima malo tekućine, što ne dopušta preopterećenje još uvijek formiranih bubrega mrvica, ima laksativni učinak za oslobađanje od izvornog izmeta - mekonij. A to nije potpuni popis pozitivnih svojstava kolostruma. Nakon pet dana, kolostrum se zamjenjuje uobičajenim majčinim mlijekom - prvo prijelazno, a zatim zrelo.

Većina pedijatara podučava majke širom svijeta da proizvodnja majčinog mlijeka i njezina količina ovise o učestalosti pričvršćivanja novorođenčeta na grudi, kao i tehniku ​​sisanja. Ako beba ne uzme bradavicu od prvog dana, neće pravilno stimulirati njegovu proizvodnju na hormonalnoj razini, mlijeko će umrijeti za 3 mjeseca. Možda je ovo najvažnije u ranim danima uspostave laktacije.

Tehnički, hranjenje bi trebalo izgledati ovako: ispustila se donja spužva bebe, a usnama je uhvatila nižu donju bradavicu. Postoje različite poze za hranjenje, ali ako leži na njezinoj ruci s majkom, onda joj je nos na razini bradavice. Dijete je čvrsto pritisnuto na trbuščić trbuha majke, njegovo tijelo i glavu - na istoj ravnini. Nemoguće je da je glava bebe okrenuta.

Zapamtite: za postizanje ispravne tehnike usisavanja je potrebno u prvih 3-4 dana. U dobi od mjesec dana da bi obnovio dijete, tako da je počeo uzimati dojku, kako se očekuje, nemoguće.

Treba reći nekoliko riječi o prehrani dojke. Postoje tri vrste prehrane, a koja je najbolja, teško je reći, jer svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

 1. Na zahtjev - kada majka hrani dijete na svoj prvi zahtjev.
 2. Regime (po satu) - kada majka hrani u skladu s određenim intervalima (svaka 2-3,5 sati).
 3. Besplatno - kombinira značajke prvog i drugog načina rada. Mama može smanjiti ili povećati interval između hranjenja, usredotočujući se na raspoloženje mrvica, njegovu dobrobit i ovisno o okolnostima. Na primjer, ako beba spava, a došlo mu je vrijeme da ga hrani, a prema slobodnom načinu ne biste trebali probuditi bebu, ali morate čekati dok se ne probudi i traži hranu.

Općenito, dijete može jesti mlijeko do 12 puta dnevno. Ovo je norma.

WHO preporuke navode da bebe trebaju biti dojene do šest mjeseci. To znači da ne trebaju nikakvu drugu hranu i tekućinu (čak i vodu). Majčino mlijeko savršeno zadovoljava potrebu za tekućinama.

Mješovita dijeta

Miješano hranjenje podrazumijeva slobodan način rada. Količina majčinog mlijeka kontrolira vaganjem bebe, koja će pokazati količinu hrane koja nedostaje. Mora se nadoknaditi smjesom. Doplatak se nudi djetetu samo nakon pražnjenja obje dojke.

Umjetno hranjenje

Umjetnici se hrane svakih 3-3,5 sati sa odabranom prilagođenom smjesom. Ispada 6-7 puta dnevno. Noću, trebali biste napraviti 6-satni odmor.

OL L. Lukoyanova primjećuje važnost određivanja potrebne količine hrane. Predlaže korištenje izračuna "kalorične" metode temeljene na fiziološkoj potrebi djeteta za energijom. Potreba za djecom u energiji do šest mjeseci je 115 kcal po kilogramu tjelesne težine, a od šest mjeseci do godinu dana - 110. Poznavajući kalorijski sadržaj mješavine na 100 g i tjelesnu težinu djeteta, lako je izračunati količinu hrane koja mu treba.

Kada se umjetno hranjenje, za razliku od prirodnih i mješovitih, dijete se zalije 2-3 puta vodom.

Norme mlijeka (mješavina)

Nakon što je mama stvorila svoje čudo, ona je, naravno, zainteresirana za pitanje koliko bi trebao jesti. U početku, vrlo malo, jer je njegov trbuh vrlo malen. Ali svaki dan raste, a dijete više jede. Razmotrimo norme količine mlijeka ili mješavine koju bi dijete trebalo jesti u prvim danima.

2 dana - 20 ml / hranjenje, 200-240 ml - dnevna doza.
3 dana - 30 ml / hranjenje, 300-400 ml - dnevna doza.
1 tjedan - 50-80 / hranjenje, 400 ml - dnevna doza.
2 tjedna - 60-90 / hranjenje, 20% po masi djeteta.

Možete izračunati norme potrošnje mlijeka: pomnožite broj dana starih 10 (stvarni za prvih 10 dana života novorođenčeta).

Sada razmotrite stopu potrošnje mlijeka od 1 mjeseca do šest mjeseci. To će nam pomoći u posebnom stolu.

Što se tiče smjese, izračun potrebnog volumena bebe detaljno je opisan na staklenke u obliku tablice.

4 -12 mjeseci

mamac

Dopunska hrana su proizvodi koji imaju deblji dosljednost od majčinog mlijeka i mliječne formule, koji nadopunjuju prehranu dojenčadi i pomažu pri prijenosu na zajednički stol.

Vrlo je važno početi hraniti u vremenu. Činjenica je da aktivnost bebe raste, pa je stoga i potreba za energijom (kilocalories), vitaminima i elementima u tragovima.

Pravodobno uvođenje komplementarne hrane potiče razvoj uređaja za žvakanje i doprinosi izumiranju refleksnog izbacivanja. A također oblikuje odgovarajuće prehrambene navike.

Ako se dodatke unesu kasnije od opće prihvaćenih preporuka (nakon 6 mjeseci), tada se može razviti naglašeni nedostatak hranjivih tvari u tijelu, što će dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Kratko hranjenje često je uzrok brzog uvođenja nekoliko proizvoda odjednom, što povećava antigensko opterećenje, a vještine žvakanja i gutanja također se mogu odgađati.

Kada uvoditi komplementarne hrane?

Rezolucija Svjetske zdravstvene skupštine iz 2002. godine preporučuje da prve dopune za bebe koje su u potpunosti dojene počnu od 6 mjeseci. Ali samo ako:

 • dijete je rođeno težilo najmanje 3000 g;
 • on nema hipotrofiju (nedostatak težine);
 • nije imao intrauterino usporavanje rasta;
 • dijete je puna i zdrava.

Ako se dijete miješa, napuni hranu ili gore navedene države, tada morate unijeti dodatak "u kritičnom prozoru" ─ od 4 do 6 mjeseci. Od 4 mjeseca gastrointestinalni trakt bebe postaje zreliji, potrebni enzimi formirani su za probavu hrane, a lokalni imunitet se poboljšava. Do tog trenutka beba može naučiti gutati gustu hranu.

Do 4 mjeseca nema potrebe za bilo kojom djecom!

Važno: uvjeti prve hranidbe postavljaju pojedinačno za svako dijete od strane pedijatra. To bi trebalo uzeti u obzir sve osobine djeteta: njegovu težinu, visinu, posebno probavne i ekskretorske sustave, stupanj razvoja, zonalitet živčanog sustava itd.

Sve ostalo treba procijeniti spremnost mrvica za prvu mamac.

Kada je beba spremna za prvo hranjenje:

 • težina udvostručena (to se događa samo u 4-4,5 mjeseci), a dijete može sjediti;
 • beba koja jede majčino mlijeko osjeća glad nakon 4 sata;
 • "Ponašanje" jezika: dijete ne gura hranu jezikom, već ga proguta;
 • dijete je zainteresirano za mamu i tatu.

Treba napomenuti da, budući da prilagođene smjese sadrže istu količinu minerala hranjivih tvari kao i majčino mlijeko, nema razlike u uvođenju komplementarne hrane za dojenčad i umjetne supstance.

Osnovna pravila za hranjenje

 • Uvođenje svakog novog proizvoda počinje s malim dijelom (1-2 tsp) i postupno povećava količinu tijekom 5-7 dana. Takva mala količina proizvoda je potrebna kako bi se utvrdilo je li dijete netolerantno ili alergično na njega.
 • Dajemo novi proizvod u polovici dana da bismo vidjeli reakciju djeteta. Ako noćno provodite mamac, postoji rizik da ne primjećujete nikakve reakcije.
 • Svaka mamac mora biti jednokomponentna (pire ili kaša iz jedne komponente).
 • Prikorm se uvijek dobiva žlicom prije nego se hrani mlijekom ili mješavinom.
 • Ne možete davati novom proizvodu djetetu ako je bolestan, bolestan ili je nedavno cijepljen.
 • Ako dijete nije prihvatilo novi proizvod, preporučujemo ga ponovo isprobati nakon 5 dana.

Gdje početi?

Imamo 2 proizvoda za odabir: kaša i povrtna kaša (monokomponentni). Ili jedno ili drugo.

Pediatri istodobno obratite pažnju da ako je dijete veliko (na primjer, za 5 mjeseci težina je 8 kg), onda je bolje da ne počnemo s kašom. U ovom slučaju poželjno je povrće. I, naprotiv, ako mrvica nije jako plitka ili ima hipertrofiju, onda biste trebali početi hraniti kašom.

Postoji još jedan kriterij kojim pedijatri procjenjuju kako početi hraniti - ovo je stolica. Ako je stolica rijetka ─ jednom u 3-5 dana, onda dobro započnite s pireom povrća. Kashki nastoji "zaključati". Bolje ih je početi jesti s čestim, tekućim izmetom.

Krumpir bi trebao biti bez glutena i bez mliječnih proizvoda: riža, kukuruz, heljda. Ako je dodatak uveden u 4 mjeseca, a zatim za 6 mjeseci možete probati gluten mlijeko kašu: zobene pahuljice, pšenice.

Prve povrće iz krumpira trebaju biti jednokomponentne - samo od tikvica, cvjetača, bundeve.

Nije poželjno početi mamiti voćem ili mesom. Voće ima slatki okus, nakon čega dijete ne želi jesti svježu kašu i povrće. Meso je sam po sebi teški proizvod za nježan trbuh djeteta.

Meso treba uvesti nakon 6 mjeseci i tek nakon uvođenja pire krumpira i kaše. Započnite s mesom zeca, piletinom, puretinom.

Vaša pozornost na tablicu koja će vam pomoći u kretanju prema proizvodima u koje dobi treba unijeti i u kojim količinama.

Kuhanje djeteta najprije se hranite

Za one mame koji žele kuhati svoju djecu mamac sebe, sljedeći jednostavni recepti mogu biti korisni.

Važno: sitnice koje ćete sami kuhati uvode se u 6-7 mjeseci, jer njihova konzistencija nije baš homogena i prilično gusta. Prije ovog razdoblja, preporučuju se gotovi žitarice tvornice, posebno na zemljištu.

Heljda kašu

 • Oprati smo žitarice, ukloniti smeće, osušiti.
 • U aparat za kavu, mljeveno heljde pažljivo (to bi trebalo biti manje od krupice).
 • 1 tsp žitarice uliti 100 ml vode. Bolje je koristiti posudu s debelim stijenkama.
 • Kuhajte 15 minuta na maloj toplini.
 • Kash treba ohladiti prije davanja djetetu. Možete dodati majčino mlijeko ili formulu na nju.

U tom udjelu, kaša je tekućina. Malo kasnije, umjesto 1 žlice žitarice, moći će se kuhati dva itd.

Patka od karfiola u tlačnoj peći

 • Prosijite cvjetove cvjetača u tlačnom kuhalištu (za one koji to ne čine, samo ih kuhajte). Namjestite način rada "parna / kuhanje" 10 minuta.
 • Nakon 10 minuta, položite kupus u staklo za premlaćivanje pire. Puriruem pomoću miješalice.
 • Pire krumpir bi trebao postati nježan i ujednačen.

Puree iz tikvica u dvostrukom kotlu

 • Povrće se čisti, magarca je odsječena, sjeme je odijeljeno. Čajnik natopljen 3-4 sata.
 • Uzimamo posudu od stakla, ulijemo 50 g tikvica 100 ml vode, postavimo u dvostruki kotao i ostavimo 5 minuta. Ako ne postoji parobrod, kuhajte dok ne postane mekana.
 • Stavite tikvice u čašu za mljevenje i kašu.
 • Ako je previše gusta, malo vode se dodaje kaši, u kojoj se kuha povrće. I opet, sve je udareno.

Kao što vidite, organiziranje hranjenja beba nije lako, gotovo je znanost koja se ne može naučiti na ležaju na kauču. Sve bebe su vrlo individualne, svatko treba poseban pristup i strpljenje. Budući da je nemoguće prethodno izračunati koji će stavovi biti ugodno za mamu kad se hrane, kakav će se režim hranjenja konačno smjestiti, postoji vjerojatnost da postoje neke osobitosti s dodatkom. Svi podaci navedeni u članku su približni. Preciznije o hranjenju bebe reći će vašem pedijatru. On će slikati raspored i proporcije.

Kako izgledaju u tablicama za hranjenje formula za novorođenčad?

Majčino mlijeko je najbolji prehrambeni proizvod za novorođenče, dobro je apsorbira dječje tijelo, a također pomaže u zaštiti bebe od različitih napada virusa, to je svojevrsno prirodno cijepljenje.

Ali nažalost, ne uvijek novu majku ima mogućnost dojenja. Razlozi mogu biti vrlo različiti, od medicinskih indikacija do osobnih uvjerenja roditelja. U ovom slučaju preporučljivo je koristiti umjetno hranjenje.

Razlika IV od GV

Koja je razlika između dojke i umjetnog hranjenja? Sve je vrlo jednostavno:

 • Dojenje je najstariji oblik prehrane za bebe izravno s majčinim mlijekom.
 • Umjetno hranjenje već je mlađi oblik prehrane djece u prvoj godini života. U ovom slučaju, dijete uopće ne prima majčino mlijeko, zamjenjuje se mliječnom formulom.

Dječja hrana zbog specijaliziranih mješavina

Kada hranite bebu s majčinim mlijekom, postoji preporuka da dojenje treba dati na zahtjev bebe. Ali s umjetnim hranjenjem posve različitih preporuka, svakako slijedite prehranu.

Činjenica je da je majčino mlijeko puno lakše probaviti djetetovo tijelo i brže se probavlja, što se ne može reći o djetetovoj formuli. Ako ne slijedite interval između obroka djeteta, lako možete preopteretiti probavni sustav djeteta, koji se još uvijek prilagođava vanjskom svijetu.

stolovi

Dijete je težina

Izračunavanje dnevne prehrane po težini djeteta metodom Geibenera i Cherna.

Koliko majčino mlijeko ili formula trebaju novorođenče jesti za jedan dan u prvim danima života?

Rođena je beba. Sretna mama dolazi vrijeme za brige, tjeskobe i brige. Glavna stvar koja se brine za majku koja dijete je sada je li dijete dobilo dovoljno prehrane, je li masno ili nije jako dobro za svoje mlijeko?

dojena

Prvo hranjenje

Mlijeko nakon porođaja obično stiže do četvrtog dana. Dijete se dovede na prvo hranjenje, najčešće drugi dan. A sada mlada mama počinje brinuti da će joj mrvica ostati gladna, da je vrlo malo mlijeka. To ne vrijedi za nekoliko razloga:

 • Novorođenčad i dalje slabo sisi majčinu dojku (refleks sisanja je slabo razvijen), on treba to naučiti, pa jede vrlo malo.
 • Kolostrum, kojeg danas proizvodi majčino tijelo, je masna i hranjiva. Sadrži sve što je potrebno kako bi se osiguralo pun život novorođenčeta.
 • Volumen klijetke u dojenčadi još uvijek je vrlo mali (prvog dana samo oko 10 ml), stoga je količina kolostruma koji se jede po hranjenju također mali, oko 7 do 9 ml.
 • Za hranjenje djeteta 10 do 12 puta dnevno, tj. Za prvi dan, stopa bebe je oko 100 ml mlijeka.
 • Nemojte misliti da će beba ostati gladna jer ima malo mlijeka. Uskoro će stići. Ali dodatne brige mogu odgoditi porast laktacije.

Stope mlijeka u prvih deset dana

Koliko mlijeko dijete jede ovisi samo o težini i dobi. Svakodnevno se povećava volumen klijetke novorođenčadi, a količina konzumiranog mlijeka raste u skladu s tim.

 • Drugi dan, beba pije oko 20 grama u jednom hranjenju, dnevna doza iznosi 200-240 ml,
 • Na trećem - 30 ml (300-340 ml, respektivno) i tako dalje.
 • Za dijete od prvih 10 dana života, možete izračunati potrebnu količinu unosa mlijeka za 1 hranjenje, jednostavno umnožavanjem broja dana starije za broj 10.

Formula za prehrambenu stopu prvih 10 dana: N (broj dana) * 10 = jednokratna količina hrane u ml.

Preciznije, volumen pojedine doze konzumiranog mlijeka može se odrediti vaganjem dojenčeta na medicinskoj skali prije i neposredno nakon hranjenja. Razlika između rezultata vaganja - to je volumen mlijeka koji je bio pijan. Preporučljivo je izvagati nekoliko hranjenja za redom. Znajući približnu dozu (vidjeti gore navedene norme), shvatit ćete da dijete sranje njegov dio ili ne.

Kada i kako najbolje hraniti bebu?

Deset dana kasnije, mama će prestati dolaziti. Sada je približna količina koju jede dnevno jednaka petinu težine djeteta.

Dječji pedijatri došli su do zaključka da nije potrebno prisilno hraniti dijete u strogo određenim satima. Bolje je pričekati dok dijete ne traži da ga hrani. To se obično događa 10-12 puta dnevno s intervalom od 1,5 do 2 sata.

U pravilu, dijete aktivno sisanje prsa za 15-30 minuta, ponekad i svih 40. Čini se da beba sranje svu mlijeko, ali nastavlja sisati grudi neko vrijeme, bilo sisanje posljednje kapi mlijeka, ili jednostavno voli proces sisanja. Nemojte mu dopustiti da sisati više od sat vremena.

Hranjenje djeteta do 1 godine po mjesecu: tablice s djetetovim nutritivnim normama u dojkama i umjetnom hranom

Potpuno uravnotežena prehrana preduvjet je za normalan razvoj svih organa i sustava djeteta. Važno je da djeca dnevno primaju određenu količinu makronutrijenata (proteina, masti, ugljikohidrata), minerala i vitamina. Zbog toga će oni postati zdravi, veseli i brzi. Kako pravilno organizirati hranjenje djece do godinu dana? Shvatit ćemo ovo pitanje, koje interesira sve svjesne roditelje.

Vrste hrane za djecu do jedne godine

Postoje tri vrste hrane za djecu do godinu dana: prirodno, umjetno i mješovito. Svaki od njih ima svoju prehranu. Razmotrite značajke različitih vrsta izbornika novorođenčadi. Opće sheme su dane za zdrave bebe. U slučaju kršenja norme prehrane utječe liječnik.

dojenje

Dojenje od 0 do 6 mjeseci dobiva samo majčino mlijeko. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u toj se dobi postupno uvodi čvrsta hrana (komplementarna hrana). Udio majčinog mlijeka u dnevnoj količini hrane je smanjen, ali ostaje visok. Poznati dječji liječnik E.O. Komarovsky insistira da je uvođenje komplementarne hrane u ranijem razdoblju neprimjereno.

Kod dojenja, većina stručnjaka preporučuje besplatnu dojenčad, tj. Na njegov zahtjev. Ovaj pristup vam omogućuje održavanje laktacije na potrebnoj razini. Nakon 2-3 mjeseca, čak iu slučaju slobodnog hranjenja, uspostavlja se fleksibilan raspored hranjenja novorođenčeta: jela se javljaju u intervalima od 2-2.5 sati.

Umjetno hranjenje


Uz umjetno hranjenje, dijete dobiva prilagođenu mliječnu formulu. Majčino mlijeko može biti prisutno u svom izborniku, ali u maloj količini - do 20% ukupne količine hrane.

Umjetno hranjenje zahtjeva pridržavanje jasnog rasporeda hrane s određenim intervalima između obroka. EO Komarovsky podsjeća da im treba držati, jer se smjesa sporije probavlja od majčinog mlijeka.

Mješovita hranjenja

Udio majčinog mlijeka u mješovitoj prehrani - više od 20% dnevne prehrane. Način prehrane s ovom vrstom hrane ovisi o razini laktacije u majci. Ako je osnova prehrane majčino mlijeko, raspored je blizu slobodnog. U slučaju prevlake mješavine se hranjenje događa na sat.

Kako izračunati volumen potrebne količine hrane?

Prvih 7-10 dana

Izračun dnevnog volumena mješavine ili majčinog mlijeka za djecu u prvih 7-10 dana života provodi se na jedan od dva načina:

 1. Zaitseva formula. Potrebno je umnožiti tjelesnu težinu djeteta pri rođenju za broj dana njegova života i pronaći iz tog broja 2%. Rezultat je potrebna količina hrane dnevno.
 2. Finkelsteinova formula. Kako bi se utvrdilo dnevnu količinu mlijeka ili mješavine za dijete mase manje od 3,2 kg, dob u danima treba pomnožiti s 70. Ako je težina mrvica manja od 3,2 kg, trebate pronaći proizvod od broja njegovih života i 80 godina.

Bez obzira na formulu koja se koristi, potrebni dnevni volumen podijeljen je brojem hranjenja. Tako možete saznati količinu mlijeka ili mješavine koja je dovoljna za jedan obrok.

Starije od 7-10 dana

Za izračunavanje količine prehrane novorođenčadi starijih od 7-10 dana do 12 mjeseci, primjenjuje se metoda Heybenera i Cherna ili volumetrijske. Način Geibener i Cherni omogućuje vam da pronađete potrebnu ukupnu količinu tekućine dnevno, uključujući smjesu, mlijeko, vodu, sok, čaj i tako dalje. To uzima u obzir težinu djeteta i njegove dobi. Glavne preporuke prikazane su u tablici.

Tablica prehrambenih standarda za novorođenčad

Stopa prehrane djeteta mjesecima

Svaka majka brine ako joj dijete dobro jede. Ali budući da se to može odrediti samo jednim ili dva puta mjesečno, nutritivni standard dojenčadi bit će vrlo važan za roditelje. Na njima je moguće utvrditi da li dijete jede i prilagoditi svoj izbornik na vrijeme.

Kako dijete jede dojena?

Ako dojite, vjerojatno će vam trebati sljedeće informacije:

 1. Moderni pedijatri preporučuju stavljanje mrvice na prsa na zahtjev. Dakle, on sam može samostalno mijenjati količinu mlijeka. U dobi od 3-4 dana može biti 20-60 ml, mjesečno - 100-110 ml, 3 mjeseca - 150-180 ml, 5-6 mjeseci - 210-240 ml, a do godine volumen sisanog mlijeka doseže 210 -240 ml. Više o tome možete saznati iz tablice nutritivnog standarda novorođenčeta mjesečno.
 2. Počevši od 6 mjeseci, roditelji, prema WHO standardima, uvode komplementarne hrane. Za šest mjeseci, ovo povrće i voćni kaše, kao i ne-mliječni kašu, za 7 mjeseci dodaju krekere i biljno ulje. U 8 mjeseci vaše dijete može postupno isprobati pšenični kruh, pire od mesa i maslac (ako beba nema alergiju, možete pokušati dati malo voćnog soka, ali s velikom pažnjom do 10-12 mjeseci). Od 9-10 mjeseci djeci se dopušta hraniti sirom, kefirom, žumancem i ribom. Hranidbena stopa djeteta po mjesecu dana je u sljedećoj tablici.
Kako hraniti umjetnog umjetnika?

Bebe koje se hrane u bocama strogo se napajaju po satu, u prvim mjesecima života svaka tri i četiri sata. Broj hranjenja je 8-9 puta do 2 mjeseca, 7-8 puta u 3 mjeseca, 6-7 puta u 4 mjeseca, 5-6 puta u 5-6 mjeseci, a zatim 4 do 6 puta u 7-12 mjeseci. Formula za dojenčadi na umjetno hranjenje ovisi o dobi od 700 do 1000 ml dnevno. Više informacija o tome možete pronaći u donjoj tablici.

Utipkati malu umjetnost ubrizgava se na isti način kao i oni koji jedu majčino mlijeko.

Dojenčad formule su gotovo punopravna zamjena za majčino mlijeko i pomoći bebama rasti jednako brzo kao dojenje. Pročitajte o vrstama i značajkama ove hrane, zapamtite popis najboljih vrsta proizvoda.

Dijete dijete u 9 mjeseci karakterizira smanjenje količine konzumacije majčinog mlijeka ili mješavine, proširenje popisa jela i promjenu njihove dosljednosti. Kako hraniti bebu da zadovolji sve svoje potrebe, naučiti iz članka.

U različitim situacijama, majke se ne mogu nositi s uspostavljanjem dojenja, prebacujući se na miješano hranjenje djeteta, hranivši ga smjesom. U takvoj situaciji, dobro je shvatiti kako i što učiniti s dopunjavanjem.

Pedagoški primer je vrlo različit od pedijatrijskog, pa ako ste zainteresirani za ovo pitanje i želite to bolje razumjeti, onda ćemo raspravljati o tome što je to i što su pravila za njegovo uvođenje.

Nutritivna stopa novorođenčeta mjesecima - 10 + pravila

Ovlašteni psiholog i introvert. Potraga za životom nadvladala je samouništenje. Duhovno sam se ponovno rodio i sad apsolutno sretan! Pridržavam se zdravom načinu života, volim čitati ozbiljnu, klasičnu književnost. Volim sport, osobito crossfit i trčanje. Ljubav u mom životu je dvoručni uteg, izgubio sam 45 kg, pobijedio loše navike i težio novim pobjedama.

(2 ocjena, prosjek: 5.00 od 5) Preuzimanje.

Hranidbena stopa dojenčadi, dobra za njegovo zdravlje

Hranjiva stopa djeteta važan je čimbenik u zdravom razvoju djeteta. Dnevni i dnevni unos hrane prikazani su u tablicama. Prvi dani beba života najuzbudljiviji su i napeti, kako za bebu tako i za majku. Ona ima puno briga i odgovornosti za podizanje sretnog i, najvažnije, zdravog djeteta.

Od prvog hranjenja do regularne prehrane, mama ide dug put i uči iz njezinih pogrešaka. Što bi trebalo izgledati kao zdrava prehrambena stopa za dojenčad?

Kada i kako najbolje hraniti bebu

Mamina majčino mlijeko je samo u prvih 10 dana nakon isporuke. U tom razdoblju dnevna stopa mlijeka za novorođenče bit će petina mase. Glavno pravilo prehrane nije da se hrane u strogo izračunatim satima.

Neka beba dobije hranu samo kad bude gladna. Prisilno hranjenje ne dovodi do pozitivnih rezultata. Obično, novorođenčad jede 10 puta dnevno - to je standardna prehrambena stopa za novorođenčad. Ova brojka može se povećati na 12 ovisno o potrebama djeteta. Interval između pojedinačnih hranjenja, u pravilu, ne prelazi dva sata.

Da bi se hranio bebu, potrebno je sisati majčinu dojku 30 minuta. U nekim situacijama taj se broj može smanjiti na 15 minuta ili povećati na 40. Ponekad mrvica nastavlja sisati i grickati bradavice čak i kad završi s mlijekom. Ne možemo dopustiti da novorođenče jede više od sat vremena.

Mnoge se žene pitaju kako razumjeti da je njihovo dijete jeli? Zapravo, odgovor na to pitanje je vrlo jednostavan. Ponašanje mrvica jasno pokazuje, on je gladan ili već jeo.

 • Nije nestašno
 • Dobro spava
 • Teško se probuditi
 • Težina se povećava redovito
 • Ima česte i dobre stolice

Smetnje u skladu s utvrđenim normama hranjenja, beba peče barem dvanaest puta u 24 sata. Obično djeca pišu oko petnaest puta dnevno. Postoji problem, kako pratiti broj uriniranja dnevno? Da biste to učinili, osjeti pelenu pelene svakih sat vremena. Tijekom dana morate mijenjati najmanje 6 pelena, ako su ove pelene za jednokratnu upotrebu.

Djeca dobivaju na težini dobro. Zdrav tjedni porast bi trebao iznositi 200 grama. Takav obrazac će se održavati sve do trinaestog tjedna života. Ako ste jako zabrinuti zbog toga, onda zapišite dnevnik u kojem ćete svaki tjedan snimiti visinu, težinu i opseg glave.

Psihološka ravnoteža

Mnogi roditelji vjeruju da ako beba počne plakati, to znači da želi jesti. Ovo je velika zabluda. Crying baby može signalizirati gotovo sve, stoga nemojte se oslanjati na taj znak. Postoje djeca koja su pothranjena, ali ne vrište, jer nemaju dovoljno snage. Svako dijete je drukčije, stoga morate početi ne samo od savjeta autsajdera, već i od njegovog karaktera i dobrobiti. Nemojte biti nervozni - ovo je najvažniji i najteži savjet za izvršenje. Jasno je da majčinski napori štrajkaju otpornost na stres i smanjuju živčane stanice, ali pokušavaju shvatiti bilo kakve nejasnoće života s osmijehom.

Vaši živci ne utječu samo na pozitivan način mlijeka, već i savršeno prenose na malu djecu. Zajamčenja i tantrumi su zajamčeni dovesti do nedostatka apetita za djecu, slabog sna i blagog zaostajanja u razvoju.

Zapamtite da je vaš seljak potpuno bespomoćan stvor koji vjeruje u vas po defaultu. On treba vašu brigu i ljubav. Pažljiva skrb i majčinska nastojanja trebaju biti povezani samo s pozitivnim osjećajima.

Stopa prehrane djeteta

Količina mlijeka konzumira prvenstveno ovisi o tome koliko mjeseci dijete. Na primjer, stopa prehrane za novorođenčad u jednom mjesecu sugerira hranu na zahtjev. Zdravi razvoj djeteta u 4 mjeseca uključuje dojenje i mješavinu do šest puta dnevno. Ovaj isti mamac raspored koristi se za zdrav razvoj beba u 5 mjeseci.

Drugi faktor je težina djeteta. Vrlo je prirodno da će snažna beba imati više prehrane od mršavih muškaraca. Kako rasteš, količina mlijeka koju pijete povećat će se. U prvih deset dana života roditelji bi trebali biti posebno skrupulozni i pomno pratiti prehranu.

 • Drugog dana života prehrambena stopa za dojenčad je oko 20 ml mlijeka po hranjenju. Maksimalna doza mlijeka po danu - 240 ml.
 • Jednokratno hranjenje trećeg dana povećava se za 10 ml, odnosno dijete u isto vrijeme jede već 30 ml mlijeka. Prema tome, dnevna doza - 340 ml.
 • Ovisnost je lako pratiti. Nutricionističke mrvice povećane su za 10 ml dnevno.
 • Ako ste zbunjeni i ne razumijete koliko dijete treba jednom popiti, jednostavno umnožite broj dana življenih za 10.
 • Omjer vrijedi samo za prvih deset dana života.

Da biste shvatili koliko je vaše mrvilo točno, obične ljuske će vam pomoći. Iz težine nakon hranjenja oduzmite težinu koja je bila prije jela. Razlika u pokazateljima vage odgovara pijanom mlijeku tijekom unosa hrane.

Moderni pedijatri čvrsto podupiru roditelje novaka. Stoga, za točno praćenje količine tekućine tijekom hranjenja, izračunali su posebnu tablicu.

Izuzetno je jednostavno koristiti. Pronađite dob od djeteta u prvom stupcu, au drugom stupcu vidjet ćete stopu za jednokratno hranjenje. Treći stupac otkriva veo tajnosti nad količinom hrane koja se konzumira tijekom dana. Ova tablica pokazuje prehrambenu stopu djeteta po mjesecu.

Stopa ishrane za bebe

Faza povećanja dječje hrane

Naravno, kako starimo, povećavaju se naše potrebe. Ovaj zakon vrijedi i za prehrambene potrebe djece. Detaljni podaci navedeni su u tablici "stopa prehrane dojenčadi" koja ostaje dopunjena komentarima i objašnjenjima.

 1. Podsjećamo vas da se u prvih deset dana količina hrane koju jede u isto vrijeme povećava za 10 ml.
 2. Na kraju prvog tjedna života, želudac želuca traje 90 ml volumena, povećava se veličina pojedinačnih porcija.
 3. Na kraju prvog mjeseca prehrambena stopa jednogodišnjeg djeteta povećava količinu hrane u isto vrijeme na 100 litara.

10 dana, tjedan i mjesec glavni su prekretnici na životnom putu osobe koja je rođena samo.

Učenje umjetne prehrane

Gore navedeni podaci bit će korisni samo onim mama koji su odabrali dojenje. Naravno, ništa nije bolje od mlijeka moje majke, ali ne uvijek žene mogu priuštiti takav luksuz.

Ponekad zbog medicinskih ili drugih razloga, majka je prisiljena prenijeti novorođenče u umjetnu ili drugu vrstu - enteralnu prehranu. Postoje i medicinske prehrambene smjernice za njega koje treba slušati kako bi se podigla zdrava osoba.

 1. Slijedite režim hranjenja. Broj obroka ne smije biti manji od osam dnevno.
 2. Pomoći ćemo podatcima zabilježenim u tablici za majke za njegu. Možete ih koristiti kada se hrane mješavine. U nedostatku apetita, jednokratna stopa može biti neznatno povećana.
 3. Pazite da vaše dijete ne prejeda. Činjenica je da se mlijeko izlijeva iz bradavice lakše pijan nego majčino mlijeko. Stoga beba, čak i ako ga ne shvati, može pretjerati. Sve zbog refleksa usisavanja, koji se odmah razvija unutar dana nakon rođenja.
 4. Proizvođači mješavina mlijeka pišu norme o hrani izravno na pakiranju robe.

Mnogi roditelji panike ako je njihovo dijete pothranjeno. Ne brinite, neželjena količina hrane uspješno će se posaditi u naknadnom hranjenju. Razlika između prirodnog mlijeka od mješavina je da se prirodni sastojci digesti mnogo puta brže. Tijekom dana beba treba hraniti nakon 3 sata. Noću, interval se povećava na šest sati.

Ponekad djeca spavaju loše nakon jela, počinju plakati. Mama to vidi kao signal da mala krv nije završila, ali ovo nije u redu. Dijete može plakati zbog zraka koji se nije pojavio. Popravite je okomito, nakon dugo očekivanog trzaja, spavanje bi trebalo doći. Nemojte gurati hranu silom. Ako dijete jeli manje od dnevne norme, ne brinite. Hranidbena stopa djeteta neće se mijenjati. Pričekajte dok ne postane gladan.

Uvjetni savjeti i savjeti dani su za zdravu bebu. U situaciji u kojoj je beba preuranjena, potrebno je konzultirati liječnika opće prakse kako bi se izračunala optimalna prehrana.

Zaključak. Jedenje novorođenčeta je zabavni proces koji se čini teško samo na prvi pogled. Mnoge poteškoće i strah su dalekosežne, što se u praksi lako provjerava.

Mlada majka je dužna slušati savjete liječnika, slijediti propisane upute i beskrajno voljeti svoje dijete. Uz ovaj pristup, to će brzo rasti i oduševiti vas svaki novi dan.

Prehrana za djecu do 1 mjesec: kalkulator

Možda je najvažnije pitanje u razvoju djeteta ispod jedne godine njegova prehrana. A ako u prvim mjesecima života dijete s majčinskim mlijekom dobije cijeli niz hranjivih tvari za puni razvoj i zdravlje, onda s vremenom malo tijelo treba sve više minerala i vitamina. Pravilna i uravnotežena prehrana djece do godinu dana po mjesecu temelj je snažnog temelja za dugi niz godina života.

Često majke su na gubitku od nadolazećeg izbora - nevjerojatan broj planova prehrane za bebe i sve vrste preporuka objavljuju se danas na internetu i na društvenim mrežama. Kako odabrati jedino pravo svih mogućih prijedloga, kako ne bi naštetili mrvicama? Kako odrediti volumen i potrebu za svakim proizvodom u prehrani novorođenčeta?

Kalkulator dječje prehrane

WHO preporuke - prehrana djece prve godine života

Prije svega, s obzirom na norme i sheme uvođenja komplementarne hrane, morate obratiti pažnju na zdravlje djeteta. Pri određivanju norme i volumena proizvoda, oni uzimaju u obzir da li je dojen ili je zbog više razloga već prenesen na umjetnu. Nutricionizam djeteta ispod jedne godine prema shemi koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija temelji se na jednostavnim matematičkim formulama. Shema uključuje korak-po-korak plan za komplementarno hranjenje dostupnim većini djece.

Prikazana tablica prehrane dojenčadi do mjesec dana u mjesecu sadrži metodologiju slijeda proizvoda koji se uvode u dodatnu hranu i postupni prijenos djeteta od dojenja do miješanih ili umjetnih. S obzirom da dojenje u prvim mjesecima života ima vrlo važnu ulogu u zdravlju djeteta - poboljšava vid, povećava fizičku i mentalnu aktivnost, štiti tijelo od virusa i infekcija.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, prehrambene norme za djecu mlađu od jedne godine starosti su što je moguće bliže glatkoj tranziciji, hranjenja s određenim režimom, prema zdravlju i dobi. Poznato je da u prvim mjesecima života dijete jede 12-14 puta dnevno. Tijekom vremena, broj hranjenja je smanjen na 6, ali njihova količina raste.

Također pročitajte:

Izračun prehrane djece prve godine života potpuno se temelji na uravnoteženoj prehrani, uzimajući u obzir potrebne količine u određenoj dobi i intervalima između obroka.

Nutritivne norme djeteta od 0 do 1 godine

Izračuni o potrebnim normama i količinama proizvoda koje dijete mora dnevno konzumirati, ovise o vrsti hrane (umjetnog ili prirodnog) na kojemu se nalazi. Osim toga, liječnik koji odlazi na liječenje mora utvrditi ima li dijete značajne smetnje u razvoju, bez obzira stječe li se ispravno i redovito, prema njegovoj dobi.

Na primjer, beba ima 2 mjeseca (8 tjedana) i mora konzumirati najmanje 800 ml mlijeka dnevno. Ako trebate izračunati količine u roku od 7 ili 9 tjedana, trebate samo oduzeti ili dodati 50 ml. Tako će u 7 tjedana dnevni volumen mlijeka biti 750 ml, a 9 tjedana - 850 ml.

Dijeta djece ispod jedne godine

Kako razumjeti da je beba prestala bez majčino mlijeka i treba ga hraniti? Da biste to učinili, samo trebate obratiti pozornost na brojne sljedeće točke:

 • Dječak je počeo slabiti na težini. Normalno povećanje - 600 gr. u prvom mjesecu života i 800 svaka do šest mjeseci;
 • Mokrenje se javlja rjeđe nego 7-8 puta dnevno;
 • Spavanje je uznemireno, dijete se često budi, ponaša se nemirno, piskava;
 • Dijete tijekom dana brzo uzbuđeno i jednako brzo umorno.

Svi ti čimbenici upućuju na to da dijete ne jede dovoljno ili ne prima odgovarajuću količinu hranjivih tvari i mikroelemenata zajedno s majčinim mlijekom. Ako je beba zdrava, a situacija je tako jer majka ima smanjenu dojenčad, trebate razmisliti o prenošenju djeteta na mješovitu prehranu. U tom slučaju, morate proučiti prehrambene standarde djece mlađe od jedne godine i početi hraniti na stolu prema tablici.

Prema rasporedu koji je prikazan u tablici, razviti ćete individualni način hranjenja, uključujući u komplementarnoj hrani smjesu koja je identična majčinom mlijeku. Takve dodatke trebaju biti uvedene vrlo pažljivo, u minimalnim količinama, pažljivo promatrajući jesu li alergične reakcije u djeteta.

Kada uvesti dodatnu hranu za dijete do godinu dana

Prema tablici prehrane djece do godine dana može se vidjeti da do tri mjeseca hranjenja, prebacivanja na umjetno ili mješovito hranjenje treba provoditi samo po preporuci i pod nadzorom liječnika. Nakon tri mjeseca, stol dijeli dijete na dva - za one bebe koje su dojene i za one koji su se prebacili na umjetno.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, prehrana djeteta mlađe od godinu dana počinje se mijenjati samo za 4-5 mjeseci, ako je mali član obitelji potpuno zdrav i ostao dojen. Osim toga, možete privući samo onu djecu koja se razvijaju, prema njihovoj dobi - prve zube treba izbaciti i dijete može dugo i čvrsto sjediti.

Kako bi se nadopunili potrebni broj potrebnih kalorija za mješovito hranjenje, koristite kalkulator za prehranu za dijete do jedne godine starosti. U traženim stanicama unosi se doba mrvica, a isto je njegova težina i visina pri rođenju. Kalkulator odmah obavlja potrebni proračun i daje vam potrebne podatke za određivanje količine hrane za djecu do godinu dana i učestalost hranjenja.

Tablica hranjenja po mjesecu propisana je u skladu s preporukama WHO-a o uvođenju glavnih sirovina povrća i voćnih purea, žitarica, fermentiranih mliječnih proizvoda, ribe, mesa i jaja. Kao što se može vidjeti iz tablice prehrane djeteta do jedne godine starosti od mjeseca do godine, dječji omjer praktički se sastoji od dodatne hrane, ostavljajući samo 150-200 grama majčinog mlijeka, ako majka ima laktaciju.

Mnogo je nijanse u izračunu hranjenja djece mlađe od jedne godine. I. Naravno, početak prijenosa djeteta na dodatno hranjenje ili umjetno hranjenje, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom. No, imajući tablicu za izračunavanje prehrane djeteta do godine dana, takav će prijelaz biti siguran i brz, a dijete će ne samo izgubiti težinu, nego će dobiti i funti potrebnih.

Stupanj prehrane dojenčadi mjesecima - hranite bebu ispravno

Mjesečna prehrambena stopa novorođenčeta i tablica s točnim računima praktički su biblija za mladu majku.

Tako je zastrašujuće napraviti pogrešku kada je u pitanju mali izvorni kukac koji jednostavno ne može govoriti o svojim osjećajima ili željama s riječima.

U ovom smo članku prikupili kratke informacije o prehrambenim standardima novorođenčadi mjesecima na čuvaru, kao i o umjetnim smjesama.

sadržaj:

 1. Stopa ishrane na redovnoj i mješovitoj hrani
 2. Stopa hranjenja mjesecima po danu i za hranjenje
 3. Pravilno odabir hrane za djecu do devet mjeseci
 4. Hranjive osobine djeteta od deset do dvanaest mjeseci

Stopa optimalne prehrane novorođenčeta mjesecima na redovnoj i mješovitoj hranidbi: prvih dana života. Malo je izračuna

Dojenje je prirodni nastavak odnosa između majke i njezinih potomaka.

U prvim danima života za bebu, samo je nejasno poznata slika progenitor i dojka, na koju je bio vezan u prvoj polovici sata nakon rođenja.

Uz pomoć, jede, živeći prve stresne dane u nepoznatom svijetu. Zato što je ovaj ritual toliko važan.

Svaki put će opet i opet doživjeti povratak na osjećaj prijatelja u devet mjeseci odmora.

Ali čak i da pijete mlijeko trebate naučiti. Mnoge mumije odmah počinju paničariti, bojeći se da dijete jede premalo.

I samo treba otkriti refleks sisanja u sebi.

Razumijemo norme hranjenja djeteta

Zapamtite da je beba sam stomak mala, ne više od 12 ml. Istodobno, prvo mlijeko pod nazivom "kolostrum" je najraskošnije i hranjivo.

U njemu postoji utjecaj udjela vitamina, lako probavljivih proteina i antioksidansa, koji će u budućnosti osigurati visoku razinu rada imunološkog sustava i zdravlja općenito.

Previše kolostrum beba jednostavno ne može jesti, obično jedan hranjenje je ograničeno na 8 ml u prosjeku.

Tijekom dana moguće je hraniti najviše 12 puta, često manje, to je 100 ml tekućine.

Svaki dan taj se iznos povećava za oko 10 grama:

 1. Drugi dan života: potrošnja u isto vrijeme - 20 ml. 24 sata - 210-220 ml.
 2. Treći dan života: potrošnja u isto vrijeme - 30 ml. 24 sata - 300 ml ili više.
 3. Četvrti dan života: potrošnja u isto vrijeme - 40 ml. Za 24 sata - 400 - 440 ml i tako dalje. Glavna stvar je da interval između obroka nije bio dulji od 2 sata.

Savjet: koristite formulu X (broj dana života) * 10 = uzimanje u isto vrijeme ili upotrijebite posebne ljuske za vaganje bebe prije i nakon hranjenja i saznajte razliku između dva pokazivača.

Hranidbena stopa dojenčeta (dojenčeta) mjesečno na hranjenju bočica razlikuje se od uobičajene na temelju mlijeka.

Zapamtite da trbuh mrvica ne više od 12 ml

Važno je promatrati pravilnu prehranu, koja se sastoji od 8-9 obroka, i ne zaboravite da je smjesa mnogo probavljena mrvicama. Odmorite se od 2,5-3 sata.

Osim toga, bradavica je posebno dizajnirana za brzo hranjenje i puno je lakše piti od nje.

Ne biste trebali biti iznenađeni ako je nakon 15 minuta beba već puna.

Za usporedbu: prirodni guv traje oko 30-40 minuta. Osim toga, obično je doza naznačena izravno na ambalaži prehrambenog proizvoda.

Hranjiva stopa djeteta u umjetnim formulama mjesecima (akev) izgleda ovako:

 1. Trajanje od deset dana do jednog i pol mjeseca - 1 5 težina
 2. Trajanje od jednog i pol mjeseca do četiri - 1 6 težine
 3. Pojam od četiri do šest mjeseci - 1 7 težina
 4. Trajanje od šest mjeseci do osam mjeseci - 1/8 težine
 5. Trajanje od osam do jedne godine - 1 9 težina

Primjer: beba ima tri mjeseca, a težina je 5300 grama.

Mlijeko po danu vam je potrebno: 5300 6 = 883. Sad podijelimo po broju hranjenja u 24 sata: 883 6 = 147 ml - to je potrebna količina.

Umjetno hranjenje razlikuje se od dojenja.

Brzina nutricionizma djeteta mjesecima na dan i hranjenja: prva četiri mjeseca života

Nakon oslobađanja kolostruma, nakon četvrtog dana, žensko tijelo prelazi na proizvodnju mlijeka.

Najvjerojatnije će u prsima doći do nelagode, ali to je privremeno.

Najbolje je "izravnati" prsima tako da nema stagnacije. Bolje je pitati svog pedijatra.

S vremenom, dođite do spoznaje kako pravilno položiti mrvice za hranjenje.

Hranidbena stopa čak malog djeteta po mjesecima, prema Dr. Komarovsky, trebala bi se temeljiti na osobnim potrebama djeteta. U prosjeku je najmanje 10 puta.

Uzmite uobičajenu hranu u preferiranim dozama. Ne biste trebali jesti "za dvoje" ili "jer se hranim".

Ako ne možete shvatiti kako se hraniti, pitajte stručnjaka.

U drugom mjesecu, mlijeko i dalje igra ulogu hrane i vode. Mnogi pedijatri inzistiraju da ne biste trebali piti od bradavica djeteta.

Ponekad se čini da dijete ne dobiva dovoljno i odmakne se od majke, počinje plakati.

Možda je uznemiren od strane svijeta ili je previše uzbuđen. Prvi slučaj je prirodan, u drugom - savjetujte se sa svojim liječnikom.

Za svoj mir uma, napravite improvizirani test. Skinite pelenicu i na star način stavite dijete na pelenu.

Ako je dan postao mokar:

 • Dvanaest ili više pelena - ta se brojka nalazi unutar normalnih granica
 • Osam - ne zasiti do kraja, povećajte iznos
 • Manje od sedam - dijete je značajno pothranjeno

U trećem mjesecu počnite postupno formirati dnevnu rutinu. Samo bez iznenadnih promjena, lagano ga unesite u dnevnu rutinu.

To će pomoći bebi da se bolje osjeti i postupno se priprema za život odraslih (vrtić, škola).

Odmorite se od 2,5-3 sata

Vjerujte mi, ovo razdoblje nije rano za postavljanje načina rada. Kasnije će biti teže mijenjati pravila.

Neke majke su primijetile pojavu "krize dojenja", mlijeko postaje sve manje, hranjenje postaje sve češće, jer dijete ga više treba jer je odrastao.

Nije potrebno dodati ili završiti hranjenje, samo pričekajte dok se vaše tijelo ne prilagodi. Dodatni živci samo su ozlijeđeni.

Za četveromjesečne mrvice koje su dojene, ne morate mijenjati ništa (do šest uključivo), osim broja tehnika - sada ih ima pet.

Za one koji su na umjetnom - možete unijeti hranu. Vrijedi početi s nekoliko kapi mrkve, soka od jabuka.

Pažljivo pazite na alergije ili se stolica promijenila.

Postupno povećajte količinu soka za nekoliko kapi dok ne dobijete oko šest žličica.

U prvom mjesecu, dijete treba postići 800-900 grama, količina mješavine - 720 ml / dan.

Sokovi i pire krumpir savršeni su kao komplementarna hrana.

Za sljedeću - oko jedan kilogram, količina smjese - 800 ml / dan.

Za treću - težinu treba biti između šest kilograma i više, količina smjese - oko 870 grama.

Četvrti je povećanje tijela od 1 do 7 (850-1000 grama), količina mješavine ili mlijeka iznosi približno 860-900 grama, ali se povećava volumen pojedinačnih porcija (ima pet).

Savjet: pripremite sami sok. Odrežite sočan jabuka na veću žbuku, stavite ga u gazu i dobro iscijedite. Kao rezultat toga, dobit ćete sok za komplementarnu hranu bez konzervansa, boja i dodatnog šećera.

Pravi izbor hrane za djecu od pet do devet mjeseci

Mnoge mame, osobito kad je dijete staro oko pet mjeseci, zabrinute su kada odbije dojenje.

Ako vam se to dogodilo, onda je definitivno vrijeme za uvođenje komplementarne hrane.

U tu svrhu prikladni su prirodni sokovi (povrće ili voće) iz hipoalergenskih proizvoda.

Prvo, dajte sokove, a zatim - sokove s pulpom, onda možete unijeti pire od krumpira iz staklenki.

U početku, dijete može pljuvati hranu, ne brinite se, s vremenom će se naviknuti na nove ukuse.

Osim toga, možete dodati kuhani žumanjak, ali proteini se ne bi trebali dati tijekom tog razdoblja.

Količina hrane dnevno iznosi 1000 grama, za mjesec dana dobiva oko 700 grama.

Postupno dodajte mlijeko kašu na prehranu vaše bebe

Još uvijek imate dojenje do ove točke (do šest mjeseci).

Ako je tako, dobro je, ali vrijeme je za dodavanje sokova i jednostrukog pire krumpira u prehranu.

Glavna stvar je da su oni probavljeni udobno. Samo malo pokušajmo različite proizvode.

Samo nemojte prisiliti dijete da jede ono što on ne želi. To može dovesti do kraja brojnih korisnih jela.

Samo pričekajte da opet opet bude gladan i ponudi novu. Količina hrane - 1025-1250 grama, masa se povećava za 600 grama.

Dopušteno je dodavanje:

 1. Žumanjka jajeta (piletina ili prepelica)
 2. Povrće, sirovo, pečeno ili kuhano
 3. Žitarice bez mlijeka i mliječnih proizvoda
 4. Voće, sirovo, pečeno ili kuhano
 5. Biljno ulje (sterilizirano)
 6. Mliječni proizvodi

U sedmom mjesecu probavni sustav postaje sve jači, stoga je dopušteno uvesti nove, nepoznate proizvode.

To ne znači da se mlijeko mora potpuno napustiti. Usredotočite se samo na osobne osjećaje vašeg sina ili kćeri. U ovom dobu, hranio, sjedio u posebnoj visorčkoj stolici.

Budite spremni da hrana bude bilo gdje, ali ne u ustima.

Nemojte se nervozirati kada hrana tijekom hranjenja bude bilo gdje, ali ne u usta djeteta

Ovo je važan dio učenja o svijetu. Budite oprezni da hrana ima jedinstvenu teksturu, nije topla ili slana.

Dobrodošli riža i heljda, sir, kruh, krekeri.

Mama, ovaj mjesec može donijeti nedostatak mlijeka. Količina hrane i dobitka na težini jednaka je prethodnom mjesecu.

Mješovite žitarice mogu se dati u osam mjeseci: povrće, voće, voda ili kravlje mlijeko.

Pripremite juhe od povrća, ponudite domaći sir i kefir. Pazite na dosljednost, boju i visinu stolice.

Ispuštanje jednom ili nekoliko dana ili dva puta dnevno smatra se normalnim. Veći broj govori o preopterećenju djeteta.

Za dan, mrvica jede oko 1100 grama, težina se dodaje na 500 grama.

U devetom mjesecu, količina hrane se povećava, ali to je vrijedno postupiti postupno.

Postupno, dječja prehrana bi trebala postati raznovrsnija.

U jutarnjim satima dodajte još malo kaše, nakon nekog vremena povećajte količinu večernjih dijelova.

Dijete će bolje jesti ako mu kupite šarene pribor za jelo (tanjur i žlica) s očaravajućim slatkim životinjama.

Samo neka novo posuđe odvoji od ostatka, inače će odabrati jedan i zanemariti druge.

Volumen hrane - 1200 ml, broj hranjenja - četiri puta dnevno, dobitak težine - 500 grama.

Savjeti: u slučaju krize dojenja, neka bebu dojke što je češće moguće i piti više tekućina, to će vam pomoći.

Hranjive osobine djeteta od deset do dvanaest mjeseci

Dobar pokazatelj, ako je na deset mjeseci staro kikiriki i dalje pije majčino mlijeko.

Iako se hrana uglavnom temelji na kupljenim proizvodima.

U ovom trenutku možete ući u prehranu raznih voća:

Ponudite svom djetetu probati različite vrste povrća

Posuđe se može postupno komplicirati: pripremiti sir ili pečene povrće.

Žitarice od žitarica su posebno korisne, elementi u tragovima koji se nalaze u njima služe kao vrsta nadomjestaka majčinog mlijeka.

Također pripremaju dječji želudac za usvajanje hrane za odrasle s grubim vlaknima.

Izbjegavajte ulja s masnim udjelom iznad 80%, oni akumuliraju toksine, tj. Margarin je potpuno isključen.

Količina hrane ostaje ista, a masa povećava za 450 grama, dodaju se dvije sesije dnevnog sna.

U jedanaest mjeseci beba je već prilično aktivna, jer ponekad postoji štetna želja da se s njim postupa nečim ukusnim.

Pedijatri osuđuju djelovanje onih mama koji redovito konzumiraju dijete. U ovom mladom dobu nastaju budući problemi s gastrointestinalnim traktom.

Bolje je postupati s bobicama, novim plodovima. Količina hrane ostaje ista, a masa se povećava za 400 grama.

Pažljivo planirajte prehranu svoje dijete tako da bude snažan i zdrav.

Ne dajte čak ni u malim dozama:

 1. pržena
 2. slatko
 3. dimljeni
 4. mariniran
 5. akutan
 6. konzerviran
 7. sol

Vrlo često, čak i odrasla djeca i dalje dojiti. Na dijelu dijete to vjerojatno nije prehrambena potreba (hrani se 90% zasebno), ali psihološki.

Tako se smiri i vraća se u takvu dobro poznatu mirnu državu. Tako se približava mami.

Nemojte podcjenjivati ​​i oštro prekinuti tu potrebu.

S vremenom će sama doći u ništa. Ostatak hrane nije mnogo drugačiji od prethodnog mjeseca, samo su dijelovi malo porastao. Težina dobiva oko 350 grama više.

Savjeti: djetetov dijeta se mijenja i nema problema s apetitom.