Fetalni rast tijekom trudnoće: broj tjedno

Rođenja

Deset mjeseci nakon opstetriranja ili devet kalendarskih mjeseci žena ima dijete.

Tijekom tog vremena embrij postaje fetus, dobiva težinu i raste do oko pola metra.

I svaki tjedan mrvica dobiva na težini i visini, a liječnici u određenim uvjetima nadgledaju je li veličina fetusa normalna.

Norm je uvijek prosjek, a manja odstupanja su sasvim prihvatljiva.

Ali ne reagirati na stvarno uznemirujuća zvona također je pogrešna.

Koja je norma?

Fetalni rast je značajan kriterij za razvoj djeteta. Zajedno s drugim pokazateljima, on je uključen u brojne aspekte na kojima liječnik ocjenjuje sigurni postupak trudnoće.

Fetalni rast retardacije govori o nekim razvojnim poremećajima, au ranoj fazi može ukazivati ​​na smrznutu trudnoću.

Prije 8. tjedna trudnoće prolazi embrionalno razdoblje razvoja djeteta.

U ovom trenutku dijete se smatra embrijom, samo dobiva značajke koje su svojstvene čovjeku. Fetalni period počinje od devetog tjedna i završava s rođenjem djeteta.

Intenzivan rast prve embrije, a zatim embrija i fetusa govori o sigurnoj trudnoći. Povećanje veličine maternice upućuje na to da se trudnoća normalno razvija.

Usput, maternica sama čini dugu promjenu u 9 mjeseci, možda kao nitko drugi: od originalne veličine 7 cm, ona doseže 40 cm do rođenja.

Brzina rasta fetusa tjednima - to je puna usklađenost s normom ili nesuglasica s njom u razdoblju od najviše 14 dana u jednoj ili drugoj strani.

Ni razvojna kašnjenja ni napredovanje unutar granica takve dvotjedne razlike ne prihvaćaju se kao patologija. Štoviše, liječnik svibanj pitati, s kojom visinom i težinom su rođeni ti i otac djeteta.

Stope razvoja fetusa se mjere metodom kao što je fetometrija. Omogućuje vam:

 • s velikom točnošću kako bi se odredilo trajanje trudnoće;
 • dijagnosticira vidljivu patologiju intrauterinog razvoja.

Fetometrija je proučavanje sljedećih parametara:

 • KTR - pokazatelj rasta (veličina pariškoga kokusa);
 • BPR - veličina bijelih glava;
 • DHA je promjer prsa;
 • Rashladno sredstvo - opseg abdomena;
 • Db je duljina bedra.

Samo kombinacija dobivenih podataka može biti osnova za otkrivanje poremećaja razvoja.

Samo liječnik donosi presudu, pod vodstvom svih podataka, a majke se, u pravilu, bore čak i od slabog uspona s normom.

Tablica normi fetalnog fetusa tjedno

Tijekom cijelog razdoblja trudnoće, u slučaju da je trudna majka registrirana na vrijeme na antenatalnoj klinici, morat će proći nekoliko važnih studija, uključujući ultrazvučno skeniranje. Ovaj postupak omogućuje vam promatranje fetometrije fetusa i praćenje razvoja bebe.

Mjerenje fetometrije fetusa vrši se u milimetrima, dok se dobiveni podaci uspoređuju s posebnim tablicama, iz kojih postaje jasno stanje trudnoće. Za svaki tjedan trudnoće određuju se vlastiti fetometrički indeksi.

Više o studiji

Fetalna fetometrija je apsolutno sigurna metoda istraživanja tjedana trudnoće, jer se provodi uz pomoć ultrazvučnih valova koji ne utječu nepovoljno na tijelo fetusa i trudnicu;

Ova metoda je neinvazivna - to jest, ne zahtijeva kršenje integriteta kože, sluznice ili krvi;

Može se izvoditi onoliko puta koliko je potrebno medicinskim razlozima;

Fetometrija fetusa omogućuje dinamičko praćenje rasta tjedana i stanje organa;

Istraživanje također omogućuje određivanje pokazatelja koji ukazuju na kršenje i razvojne abnormalnosti, genetske bolesti u fetusu tijekom rutinskog ultrazvučnog pregleda trudnice.

Kako se pripremiti za studij

Fetometrijsko mjerenje uterusa u razvoju beba vrši se tijekom ultrazvučnog pregleda. Ova studija može biti izrađena kao transvaginalni senzor, i kroz prednji zid abdomen.

To je neophodno, tako da kroz puni mjehur, kao kroz prozor, možete pogledati u utorne šupljine. Što se tiče više od 12 tjedana, to više nije potrebno, jer željeni "prozor" stvara amnionska tekućina.

Kada i kako studija ide?

Fetometrija se izvodi tri puta po planu, kao i ultrazvučna dijagnostika:

 • u prvom tromjesečju (u 11-12 tjednu);
 • u drugom (20-22 tjedan);
 • u trećem (uglavnom 32. tjednu).

Ako postoje naznake ili neki drugi razlozi za dodatne pretrage, to znači da će vas liječnik uputiti na nepredviđeni postupak.

Termin

U prvom tromjesečju, kao dio fetometrijske studije, dijagnostičar će potvrditi datum rođenja, kao što je predložio vaš ginekolog. Glavna zadaća liječnika u ovoj fazi je isključiti kromosomske abnormalnosti i bruto malformacije. Najvažniji pokazatelji sada su veličina paričke veličine (CTR) i abdominalni opseg.

Također tijekom ultrazvučnog pregleda mjerena je debljina okvira i dužina nosne kosti.

II

Ultrazvučno ispitivanje u drugom tromjesečju provodi se kako bi se potvrdilo odsutnost kršenja intrauterinalnog razvoja. Da biste to učinili, poduzmite osnovna mjerenja: biparietalna veličina glave fetusa, CTE, opseg glave, opseg trbuha, veličina fronto-okcipitalne veličine.

Možda će se uzeti i drugi pokazatelji: duljina kuka djeteta i duljina ostalih kostiju (tibija, ramena, lakat). U ovom posjetu liječniku imate priliku otkriti spol svog nerođenog djeteta.

III trimestra

Dijagnostika u trećem tromjesečju više se ne postavlja kao zadatak da pronađe neku vrstu nedostataka ili kršenja, jer je prije tog vremena beba već u potpunosti formirana i priprema se za rođenje.

Ovi pokazatelji bit će važni za odabir metode isporuke (prevelike veličine fetusa, prva trudnoća, uska zdjelica i druge značajke mogu uzrokovati preusmjeravanje na carski rez). Ako je sve u redu, postupak više nije dodijeljen.

Oblici odgode razvoja

Identificirani su neki oblici odgođenog razvoja fetusa, koji se mogu odrediti fetalnom fetometrijom u različitim tjednima trudnoće.

 1. Simetrični oblik je fiksan kada su svi pokazatelji fetometrijske studije niži od normalnih vrijednosti za ovo razdoblje trudnoće;
 2. U asimetričnom obliku, dijagnostičar će promatrati normu u odnosu na jedan od parametara, a prevladavajuće smanjenje nekih drugih pokazatelja.

Postoje i tri stupnja za određivanje parametara zaostajanja:

 • 1. stupanj znači razliku s normom od dva tjedna;
 • 2. - u 3-4;
 • 3. - više od mjesec dana.

Ponekad liječnik ponavlja postupak nakon nekog vremena, a parametri se vraćaju na normalno, tako da ne biste trebali biti prestrašeni ako se broj vaših istraživanja razlikuje od pokazatelja knjige.

U slučaju velike razlike, dodatne dijagnostičke metode će biti dodijeljene isključujući sve vrste patologija i nedostataka, razvojnih poremećaja, uhićenja ili kašnjenja vitalne aktivnosti.

Što se mjeri - fetometrija u različitim tjednima trudnoće

Postoji nekoliko parametara rasta koji se odnose na stanje dječjeg skeletnog sustava. Glavni pokazatelji procjene dobi djeteta su:

 • KTR (kocciksa parietalna veličina), što odgovara duljini od djetetove glave do kocciksa i pokazuje stanje pokazatelja rasta fetusa.
 • BPD (biparetal size), što odgovara širini glave djeteta između parietalnih kosti lubanje lubanje.
 • LZR (frontal-occipital size), što odgovara širini od prednje kosti djeteta do najistaknutijih točaka okcipitalne kosti.
 • DB (duljina bedra).
 • Rashladno sredstvo (abdominalni opseg), koji se također koristi za procjenu stope rasta.
 • Ispušni sustav (volumen prsnog koša).
 • Duljine raznih kostiju kostura (kosti podlaktice, femur i humeralne kosti).

Fetalna fetometrijska tablica po tjednu

Kao standard, mlađoj se majci preporučuje proći ovaj pregled bliže kraju prvog tromjesečja, sredinom 2. i bliže trenutku rođenja, stoga je često stopa fetometrije fetusa u 20. i 30. tjednu kao najvažnija linija vrlo zanimljiva ženama. Ti se podaci mogu dobiti iz donje tablice koja prikazuje željene pokazatelje za svaki tjedan, počevši od 12. do 36. godine. Svi parametri, osim KTR, navedeni su u mm.

Treba reći da ove norme tjedne fetometrije, iako dane u obliku određenog broja, zapravo imaju određeni raspon značenja jer svi organizmi ne mogu biti dovedeni u jedan nazivnik. Svaki od parametara ima brojne jedinice pomoću kojih se može kretati u smjeru smanjenja ili povećanja, na primjer, za opseg abdomena je oko 14 jedinica u svakom smjeru, a za biparient veličinu glave - samo 3-4 jedinice u svakom smjeru.

 • propušteni pobačaj;
 • patologije u razvoju djeteta;
 • nedostatak progesterona u majčinom tijelu;
 • zarazne bolesti koje utječu na razvoj fetusa;
 • patologije sluznice maternice.

zaključak

Treba imati na umu da ploča bilježi prosjeke, a veličina svakog djeteta može varirati. Ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući nasljeđe. Stoga, ako je dijete malo manje od norme - to nije razlog za brigu, morate pratiti njezin rast dinamike. Ako je to pozitivno, može biti individualna značajka razvoja djeteta.

Informacije iz fetalnih tablica za fetuse tjedno trudnoće su samo u informativne svrhe. Ne biste trebali samostalno tumačiti rezultate vašeg pregledavanja. U slučaju nepoštivanja normi, liječnik pojedinačno određuje koliko je to kritično. Ako su odstupanja nepoželjna, moguće je ispraviti situaciju pravovremenim poduzimanjem potrebnih mjera. O tome što druge studije trebaju proći kroz trudnoću, možete pročitati ovdje.

Razvoj djeteta po tjednu trudnoće. Stope razvoja fetusa

Kada žena dobije pozitivan test trudnoće, u glavi joj je mnogo pitanja koja treba odgovoriti. Dakle, buduća majka brine kada se rodi njezina beba, kako će se razviti u maternici i hoće li sve ići glatko. Ovaj članak će vam reći o tome kako dijete razvija kroz tjedna trudnoće. Također, otkrijte kako broj raste i dobiva težinu bebe. Treba reći da je takva kašnjenja u razvoju fetusa.

Kako se izračunava trudnoća?

Liječnici koriste dva načina za izračunavanje trajanja trudnoće: opstetrički i fetalni. Najčešće se koristi prva opcija. U tom je slučaju prvi dan trudnoće početak menstruacije.

Normalan intrauterni razvoj fetusa traje oko 40 tjedana. Dopuštena je pogreška od 14 dana ili manje. Ako se rođenje djeteta dogodilo mnogo ranije, možemo razgovarati o prijevremenom porodu. Početak kontrakcija i otvaranje cervikalnog kanala u prvoj polovici trudnoće dovodi do pobačaja. Da biste odredili razdoblje razvoja djeteta u maternici, možete koristiti priručnik ili ultrazvučnu dijagnozu. U tom je slučaju druga metoda pouzdanija i pouzdanija.

Kako razvoj djeteta do tjedna trudnoće?

U razdoblju od prvog do četrdeset drugoga tjedna postoji ogromna transformacija fetusa. Od nekoliko stanica koje nisu vidljive običnom oku, embrij se pretvara u pravu malu osobu sposobnu živjeti izvan tijela majke. Liječnici pozorno prate rast djeteta u trbuhu žene. Da biste to učinili, redovite inspekcije, mjerenja i vaganje. Na temelju toga liječnici zaključuju da li se fetus pravilno razvija.

Do tjedana trudnoće, razvoj djeteta može se nadzirati ultrazvukom. U ovom slučaju, liječnici imaju određene norme s kojima se uspoređuju podaci. Na temelju ove studije može se zaključiti da postoji odgoda u razvoju fetusa ili je trudnoća normalno. Razmotrimo detaljno kako dijete raste i mijenja se svaki sljedeći tjedan.

Prvi mjesec trudnoće

Sve faze razvoja fetusa dijele se na trimestre. Postoje tri od njih. Prvi trimestar je već u punom zamahu kada žena dobije pozitivan rezultat testiranja trudnoće. Odbrojavanje seže mnogo prije toga.

Do prvog mjeseca trudnoće može se pripisati prvi, drugi, treći i četvrti tjedan. Od 1. do 5.-7. Dana žena nastavlja svoje razdoblje. Međutim, tijekom tog razdoblja već postoji aktivna proizvodnja hormona koji djeluju na jajnike i izazivaju rast folikula. Od 8. do 14. dana oslobađa se dominantna phyllicula, a endometrij raste kako bi usadili embrij. Treći tjedan karakterizira oslobađanje jaja iz folikula i njegovu spajanje s spermatozoonom. Koncepcija se već dogodila, ali žena to nije svjesna. Od 22. do 28. dana, jajašci nastavljaju aktivno podijeliti i kretati kroz jajovodne cijevi do cilja. Kada skup stanica dođe do organa za reprodukciju, dolazi do pouzdane veze. Ovo je mjesto gdje će se trudnoća napredovati.

S početkom zakašnjelih menstruacija žena može biti sumnjičava u njenom novom položaju. Međutim, kako bi potvrdili nagađanje, ona treba napraviti kućni test ili krvni test.

Prvo tromjesečje

Svaka buduća majka treba znati sve o razvoju djeteta tjednima trudnoće. Prvi trimestar traje od prvog do trinaestog tjedna. Tijekom tog razdoblja, zametak nekoliko stanica će se pretvoriti u male sličnosti osobe. Kako razvoj djeteta do tjedna trudnoće u tom razdoblju?

U ovoj fazi, žena je najvjerojatnije već svjesna svoje nove pozicije. Buduća beba aktivno oblikuje vitalne dijelove: dišne ​​puteve, gušteraču i jetru. Sve je to prilično teško uzeti u obzir upotrebom ultrazvučnog stroja, ali ovlašteni su stručni i dobri tehničari.

U vrećici žumanjaka formiraju se važne stanice - spol. Ako čekaš djevojku, onda je ovo jaje. U dječaka će to biti sperma. Jaje jaja povećavaju se veličine i do kraja tjedna zauzimaju oko četvrtinu organa za reprodukciju. Buduća beba izgleda kao mali disk i veličina ne prelazi dva milimetra.

U tom razdoblju dijete je više poput ribe: ima mali rep i škrge. Ne brinite - do rođenja sve to će nestati. Veličina mrvica od sakra do glave iznosi oko četiri milimetra. Slobodno pliva u svom mjehuru i nema ograničenja. Uz majku, dijete je povezano s tankim kabelom, koji kasnije postaje pupčana vrpca.

U 6. tjednu održava se vrlo važan događaj: srce djeteta počinje kucati. Izvana, to je više poput brzog pulsiranja. Međutim, uz pomoć dobrog ultrazvučnog stroja, sasvim je moguće izračunati kontrakcije mišića. Njihov prosječni broj doseže 160 otkucaja u minuti.

Tijekom tog razdoblja, bebino lice aktivno se mijenja. Već ima bočne rupe, koje će kasnije postati čašice, usta i nos. Osim toga, jetra uči da luči krvne stanice, a početci mozga nadgledaju otkucaje srca.

Za ovaj tjedan, dijete puno doprinosi rastu. Udvostručuje i već iznosi 10-12 milimetara. Važno je podsjetiti da je to mjerenje napravljeno od glave do sakrale.

Noge i ruke djeteta dobivaju ljudski oblik. Ipak, još su više poput peraja zbog prisutnosti membrana između prstiju. Intestini rastu u veličini. Mozak je podijeljen na dva dijela - hemisferu. Srce nerođenog djeteta dolazi snažno i već ima nekoliko fotoaparata. Aktivno se pojavljuje rast i razvoj fetusa.

Rast embrija u ovoj fazi kreće se od jednog do pola do dva centimetra. Aktivno oblikovane genitalije. U tom razdoblju, oni su isti u djevojčicama i dječacima, ali uskoro će se seksualni tuber pretvoriti u penis ili klitoris.

Prsti mrvice povećavaju se i postaju slični ljudima. Želuca prolazi u peritoneum i stječe živčane završetke. Te će strukture biti potrebne u budućnosti za normalnu probavu. U ovoj fazi, srce je gotovo oblikovano. Ima vezu s velikim žilama i venama.

Tijekom tog razdoblja, veličina mrvica je oko tri centimetra. Već možete vidjeti tijekom ultrazvuka da je rep nestao. Masa embrija u ovom trenutku je oko jedan gram (težina djeteta će se aktivno povećati tjednima trudnoće).

Srčani mišić je podijeljen na četiri dijela i već dobro funkcionira. U tom razdoblju polažu se početci budućih zuba. Zato se trudna majka može trpjeti zbog nedostatka kalcija. Međutim, potrebno ga je koristiti samo ako ga liječnik preporučuje.

Tijekom tog razdoblja, mrvica ima duljinu od tri do četiri centimetra. Prosječna težina je četiri grama. Razdoblje stvaranja svih važnih organa završilo je.

Ruke i noge bebe počinju se kretati. Oni su aktivno savijeni i nepovezani. Sve se to može vidjeti tijekom ultrazvuka. Jetra i dalje aktivno luče krvne stanice, srce se smanjuje, mozak funkcionira. Tijelo djeteta dobiva novi premaz - dolje. Nestaje skoro prije rođenja. Na prstima su formirani marigolds i jastučići.

Dijete teži oko 7 grama. Već se bavi aktivnim pokretima, iako žena još uvijek to ne osjeća. Glavni dijelovi tijela su ojačani, uključujući i vrat.

Značaj ovog razdoblja je da dijete može početi zujati. To je posljedica formiranja membrane. U krvi djeteta još nema leukocita, ova supstanca ima samo crvene krvne stanice. Noge i ruke novorođenčeta postaju sve više proporcionalni, međutim, gornji su udovi još uvijek nešto duži.

U ovom trenutku duljina djeteta od stražnjice do glave iznosi oko 6 centimetara. Svi prethodno formirani organi nastavljaju rasti i razvijati se. Dijete uči izvesti nove pokrete. Otvori usta i pokušava zgrabiti tekućinu. Oči mogu treptati. Formirani izrazi lica dijete.

U ovom trenutku završava prvi trimestar. Razvoj fetusa i dalje napreduje. Težina je oko 25-30 grama, a rast od krune do stražnjice je oko 6-8 centimetara. Slika se pojavila na prstima. To je individualna za svaku osobu.

Ako očekujete djevojku, ovaj tjedan se razvijaju jajnici. Oni su još uvijek vrlo mali, iako sadrže više od dva milijuna seksualnih gameta. Valja napomenuti da će samo nekoliko stotina tisuća ostati za njihovo rođenje.

Drugo tromjesečje

Tijekom tog perioda, težina djeteta se aktivno povećava tjednima trudnoće. Tijekom ultrazvuka, duljina tijela od stražnjice do krune glave se više ne mjeri. Stručnjaci češće izvode izračune formule i čitaju približan rast djeteta. Kako raste dijete drugog tromjesečja? Razmislite o intrauterini razvoj fetusa tjednima.

Duljina djeteta je oko 9 centimetara. Bubrezi stječu novu funkciju - proizvodnju urina. Intestina postaje još dulje i obavlja prve rezove.

Leukociti se proizvode u krvobijelim krvnim stanicama koje će zaštititi bebu nakon rođenja. Počinje proces stvaranja vokalnih užeta. Prvi zvukovi od mrvica, čut ćete odmah nakon rođenja. Formira se živčani završetak. Dijete može već reagirati na vanjske podražaje i osjetiti dodir majke u trbuh.

Rast djeteta u ovom trenutku iznosi od 9 do 10 centimetara. Oči su mu još uvijek zatvorene, ali mrvica razlikuje svjetlosne podražaje. Dijete se aktivno kreće, a očekivačka majka u tom razdoblju već može osjetiti svjetlosne šokove.

Noge su rasle i postale dulje od gornjih udova. Dijete aktivno razvija dišni sustav. Gura amnionsku tekućinu iz pluća. Ne možete se brinuti, ova tvar je apsolutno sterilna i može se ažurirati više od 10 puta u 24 sata.

Težina djeteta u ovom trenutku iznosi oko 70-80 grama. Mjehur je aktivan, izlučujući tekućinu oko jedan sat. Crijeva postupno popunjavaju sadržaj koji će biti objavljen prvog dana nakon rođenja.

Želuca s žučnim mjehurom počinje aktivno funkcionirati. Dijete već ima svoju vrstu krvi i Rh faktor.

Dijete teži oko 100 grama. U ovom trenutku nastaje potkožno masno tkivo. Bit će važna uloga u metabolizmu.

Krhotina može kontrolirati njegove pokrete. Stavlja ručke na lice i usisava prst. Dlanom se dlanom zatvori oči kad mu se nešto ne sviđa. Većina procesiranih tvari izlučuje se kroz posteljicu, unatoč činjenici da se bubrezi dobro mogu nositi s njihovim radom.

Dijete dijeli oko 150 grama. Cure su već formirale jajovodne cijevi i jajnici. Ovi organi zauzimaju pravo mjesto u peritoneumu. Dječakovi testisi još nisu silazili u skrotum. To se može dogoditi tek nakon rođenja.

Endokrini sustav djeteta počinje aktivno raditi. Važno je napomenuti da ako majka ima nekih problema, onda dijete može pomoći svom tijelu. Međutim, takva zamjena ispunjena je prekršajima u tijelu djeteta. Zato je mama tako važno pratiti svoje hormone.

Mrkva teška oko 200 grama. Na tijelu se pojavljuju prve prave vlasi, koje su vrlo različite od pištolja. Mozak aktivno transformira i stječe nove funkcije. Dječak može čuti, okusiti amnionsku tekućinu, osvježiti i dodirnuti.

Formiraju masnu masnoću na tijelu djeteta. Ona štiti bebu od bakterija i pomaže mu jednostavno prolaziti kroz rodni kanal.

Teški mrvice kreću se od 250 do 300 grama. Visina je 23 do 27 centimetara. Beba je srce sve veće i kucanje jače. Od tog datuma, mnogi liječnici počinju mjeriti smanjenje mišića s posebnom cijevi.

Izlučeni sustav još uvijek aktivno radi. U crijevu već postoji određena količina kala - mekonija. Valja istaknuti da će biti objavljena tek nakon poroda. Preliminarna stolica govori o gladovanje kisika djeteta i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Težina bebe iznosi oko 320-400 grama. Od tijela budućeg majke kroz placentu, počinje primati imunološke stanice. Vibibularni aparat aktivno se razvija i trenira tijekom kretanja.

Rast buduće bebe - oko 28 centimetara. Teški mrvice - oko 450 grama. Cilia početi rasti i obrve obliku. Dijete se pomiče i gura sve više i više.

Koje karakteristike ima fetus tijekom tog razdoblja? 23 tjedna trudnoće - razdoblje kada beba teži oko 500 grama. Nakon prevladavanja ove granice, ima sve šanse preživjeti prerano rođenje. Međutim, to će zahtijevati određeni hardver.

Tijekom tog perioda, težina djeteta već je prošla pola kilograma i iznosi oko 600 grama. Visina bebe iznosi 28-32 centimetra. Najčešće, dijete je u stanju spavanja. Trenutno aktivno raste.

Dječja masa je oko 700 grama i visina - više od 30 centimetara. Svake minute su kosti i hrskavice ojačali, ali su još uvijek vrlo krhke i nježne.

Težina bebe iznosi oko 750 grama, a visina prelazi 32 centimetra. U tom razdoblju djetetova hipofiza preuzima odgovornost za rast djeteta. Prije toga, to je izravno ovisilo o majčinom organizmu.

Treći trimestar

Ovo razdoblje karakterizira snažan rast bebe. Svi organi i sustavi su već formirani i funkcioniraju onako kako bi trebalo biti. Stope razvoja fetusa u trećem tromjesečju su sljedeće:

 • tjedan 27: 34 centimetara i 900 grama;
 • tjedan 28: 34,5 centimetara i 1050 grama;
 • tjedan 29: 36 centimetara i 1150 grama;
 • tjedan 30: 40 centimetara i 1300 grama;
 • tjedan 31: 41 centimetar i 1550 grama;
 • tjedan 32: 42 centimetra i 1700 grama;
 • tjedan 33: 43 centimetra i 1950 grama;
 • tjedan 34: 44 centimetara i 2200 grama;
 • tjedan 35: 45 centimetara i 2,5 kilograma;
 • tjedan 36: 46 centimetara i 2,6 kilograma;
 • tjedan 37: 49 centimetara i 3 kilograma;
 • tjedan 38: 49,5 centimetara i 3,03 kilograma;
 • tjedan 39: 50 centimetara i 3,2 kilograma;
 • tjedan 40: 53 centimetara i 3,5 kilograma.

Važni datumi u dijagnozi stanja djeteta

Veliku ulogu igra 32 tjedan trudnoće. Težina djeteta i njegova visina omogućuju nam zaključiti koliku će veličinu dijete doći u vrijeme rođenja. Tijekom tog razdoblja obavlja se konačni ultrazvučni pregled.

Također uzima u obzir vremenski razvoj fetusa za imenovanje prvog ultrazvuka. Većina liječnika odabire razdoblje od 11 do 13 tjedana. U ovom trenutku moguće je otkriti prisutnost nekih kongenitalnih bolesti i sindroma.

Unatoč činjenici da je 32 tjedna trudnoće vrlo važno, težina djeteta također igra veliku ulogu u 20 tjedana. Tijekom tog perioda, liječnici mogu otkriti postoji li intrauterinska retardacija rasta.

Moguća odstupanja

U nekim slučajevima, tijekom ultrazvuka, ispada da je beba vrlo mala ili ima velike dimenzije. Često je to posljedica nepravilno utvrđenog razdoblja, međutim, to također može biti znak nekih bolesti. Nemojte paničariti ispred vremena. Liječnici u ovom slučaju propisuju korekciju nekim lijekovima i preporučuju ponavljanje studije nakon nekoliko tjedana.

Malo dijete može imati takve dimenzije zbog genetske predispozicije. Isto se može reći i plod velikih veličina.

sažimanje

Dakle, sada znate kako pravilan razvoj fetusa. Tijelo svake žene je individualno i puna je tajni i tajni. Svaka se trudnoća može nastaviti na različite načine. Imajte to na umu i ne usporedite se s drugim budućim majkama. Međutim, uvijek biste trebali pratiti stanje fetusa. Posjetite liječnika pravovremeno i položite sve planirane preglede. Samo u ovom slučaju bit ćete sigurni da se vaša beba razvija sukladno terminu.

zaključak

Koristite propisane vitamine i lijekove tijekom trudnoće. Ako imate problema sa hormonima, trebate stalno održavati njihovu razinu i po potrebi izvršiti korekciju. Šetajte često na svježem zraku i dobro jesti. Jednostavno dijete i uspješno porođaj!

Tablica veličine fetusa po tjednu trudnoće na ultrazvuku: glave i tijela fetometrijske standarde

Očekujuće majke u procesu nošenja bebe moraju proći veliki broj pregleda, uključujući fetalnu fotometru pomoću ultrazvuka. Ovo je jedan od rijetkih ne-traumatskih postupaka koji mogu pružiti pouzdane informacije o stanju i razvoju djeteta tijekom trudnoće.

Ako postoje poteškoće s utvrđivanjem pojma začeća do zadnjeg mjeseca, fetalna fetometrija omogućuje da se to točno utvrdi do 4 dana. Stoga možemo reći da je ova metoda potražnja u ranoj dijagnozi intrauterinih poremećaja razvoja i specifikacije pojmova trudnoće. Svi standardi fetalne fetometrije dani su međunarodnim standardima medicine i prikazani su u tablicama s prosječnim podacima.

Razdoblja fetometrijske studije

Ultrazvučne studije za dijagnozu razvoja bebe standardno su određene do 12., 20. i 32. tjedna trudnoće. Za svaki tromjesečje postoji jedan dijagnostički postupak.

Odluka o vremenu ultrazvuka i fetometrija koju je izradio liječnik. To utječe na:

 • opće stanje buduće majke;
 • pojava sumnje o otežanom intrauternom razvoju djeteta;
 • utvrđene datume fetometrije.

Zahvaljujući ultrazvuku postalo je moguće ne samo procijeniti glavne karakteristike fetusa (izračunati fetalnu težinu ultrazvukom, visinom, prsima i opsegom glave), te ih povezati s prosjekom svakog tjedna trudnoće, ali i odrediti funkcionalno stanje unutarnjih organa djeteta i odrediti svoj spol.

Zahvaljujući suvremenoj ultrazvučnoj dijagnostici, liječnik ne može samo usporediti fetometrijske podatke s normom nego također procijeniti razvoj unutarnjih organa i odrediti spol djeteta

Ključne osobine fotometrijske studije

Vodeći kriteriji fetalne fetometrije su:

 • KTR (koštik veličine parietala);
 • BPR (biparetalna veličina glave);
 • OG (opseg prsa);
 • Rashladno sredstvo (opseg abdomena);
 • DB (dužina kosti bedara).

Tablica s prosječnim vrijednostima fetometrije tjedno trudnoće:

Dodatno se mogu odrediti i sljedeće vrijednosti ultrazvuka:

 • opseg glave fetusa;
 • veličine fronte-okcipitalne;
 • duljina koštane sline;
 • duljina tibije;
 • duljina stopala;
 • duljina kostiju ramena i podlaktice;
 • normalne nosne kosti;
 • interemisferična veličina cerebeluma (MRM);
 • promjer srca
Pokazatelji razvoja nazalnog dorsuma vrlo su važni za procjenu razvoja djeteta u kontekstu otkrivanja kromosomskih bolesti i poremećaja rađanja.

KTR kao svojstvo fizičkog razvoja fetusa

Ultrazvučni CTE indikator je fiksiran fetometrijom koja odražava veličinu djeteta (od tailbone do temechka) i koristi se kao odrednica datuma začeća bebe i vremena kada se rodila. Postoji posebna tablica u kojoj se navode prosječni normalni indikatori, kao i okvir dozvoljenih fluktuacija ove vrijednosti. Unutar granica tih fluktuacija, zdrav razvoj bebe nije u opasnosti.

Vrlo često, CTE indikatori dobiveni ultrazvukom ne odgovaraju prosječnoj vrijednosti, to je osobito vidljivo u drugom tromjesečju. Gravenska dob, određena ultrazvukom, ima normalnu pogrešku do 4 dana u oba smjera. CTE-ovi se mjere do 16. tjedna, au kasnijim razdobljima drugi pokazatelji su značajni.

Tablica prosječnih vrijednosti CTE (ovisno o vremenu prvog ultrazvučnog pregleda):

Uzroci koji mogu dovesti do smanjenja CTE mogu biti inačice norme, ili znak teške patologije.

Varijante norme uključuju mogućnost naknadne gnojidbe zbog vremena ovulacije. Kao što se može vidjeti, vrijeme začeća bit će nešto kasnije od izračunate u skladu s posljednjim danom menstruacije. U ovoj situaciji, samo trebate ponoviti ultrazvuk u tjedan dana.

Uzroci patološke prirode:

 1. Odbijanje trudnoće i smrt embrija. Ova situacija zahtijeva hitnu intervenciju i medicinsku njegu, jer može uzrokovati krvarenje, kršenje reproduktivnih funkcija ženskog tijela, toksični šok i smrt majke. Moguće je izuzeti ovu patologiju ako se odredi srčani udar budućeg djeteta.
 2. Nedostatak hormona (često progesterona) - zahtijeva potvrdu uz pomoć dodatnih metoda istraživanja i hormonske terapije (samo ga liječnik može propisati!). Liječenje je potrebno jer hormonalni nedostatak može biti uzrok samopravnog pobačaja.
 3. Infekcije, uključujući STI, mogu biti čimbenik koji nepovoljno utječe na rast bebe. U ovoj situaciji potrebni su dodatni pregledi za identifikaciju infektivnog sredstva. Tada se terapija treba provesti unutar dopuštenog vremenskog okvira.
 4. Genetske anomalije (sindromi: Down, Patau, Edwards). Ako sumnjate da takva kršenja zahtijevaju konzultacijske genetike i dodatne pretrage. Ozbiljne genetske abnormalnosti obično dovode do samopravnog pobačaja.
 5. Somatske bolesti majke, uključujući kronične bolesti srca i štitnjače. U pravilu, oni utječu kasnije. Ipak, ne može se isključiti njihov utjecaj od prvog tjedna razvoja embrija.
 6. Patologija sluznice maternice. Erozija, pobačaj, fibrom, ugrožavanja integriteta sluznice sloja, sprječavanje jajašce pravilno učvršćen u zid maternice i rasti pun, što može uzrokovati samoabort.
Nedovoljni pokazatelji KTR-a, prema tablici standarda, mogu ukazivati ​​na kršenje intrauterinalnog razvoja djeteta, tako da ova trudnoća treba dodatno ispitati.

KTR je važan pokazatelj razvoja mrvica, ali ne žuri da tumači svoju vrijednost samostalno, pričekajte na komentare liječnika.

BDP kao pokazatelj razvoja fetalnog živčanog sustava

Biparietal indeks, mjeren tijekom fetometrije, indirektno opisuje razvoj djetetovog živčanog sustava i označava s velikom preciznošću trajanje trudnoće. U stvari, BPR na ultrazvuku je udaljenost između vanjske vidljive granice suprotno lociranih parietalnih kosti lubanje (desno i lijevo), što je određeno linijom obrva. Često se ovaj parametar mjeri zajedno s LZR pokazateljem (veličina fronte-okcipitalne veličine) - udaljenost između vanjskih vidljivih granica kostiju: okcipitalna i frontalna.

Karakteristike BDP-a koriste se za određivanje stupnja sigurnosti za majku i dijete koje prolaze kroz rodni kanal tijekom postupka isporuke. U slučaju kada je vrijednost BPR znatno viša od norme, prikazana je operativna dostava carskim rezom.

Za dvanaest tjedana stopa rasta BPR je oko 4 mm tjedno, do kraja trudnoće - jedva doseže 1,3 mm. Kompetentno tumačenje ovog pokazatelja omogućava visok stupanj povjerenja za procjenu rasta i razvoja bebe tijekom cijelog razdoblja trudnoće.

Malo fluktuacije u biparetalnim i fronto-occipitalnim pokazateljima mogu biti varijante normalnog rasta djeteta. Na primjer, ako je plod velik (preko 4 kg), tada se svi parametri mogu povećati za razdoblje od jednog do nekoliko tjedana. Također, ponekad glava povećava nešto više / manje od drugih organa, jer mrvica raste neujednačeno. U takvoj situaciji, trebate ponoviti ultrazvuk u nekoliko tjedana, možda će pokazatelji izjednačiti.

Ako je liječnik dijagnosticiran pacijent s velikom ženskom trudnoćom, tada se stope BPD i LZR mogu naravno povećati u skladu s veličinom i težinom bebe.

Značajan porast ovih pokazatelja može biti alarmantan simptom, koji ukazuje na razvoj neoplazmi kostiju ili struktura mozga, pojavu cerebralne kile i akumulacije cerebrospinalne tekućine u ventrikulama mozga (hydrocephalus / dropsy mozga):

 • S razvojem neoplazmi i cerebralne kile, preporuča se prestanak trudnoće. Fetus s takvom patologijom obično nije izvediv.
 • Hydrocephalus je u većini slučajeva uzrokovan intrauterinim infekcijama. Infekcija se mora liječiti antibioticima. Ako ovaj tretman ne funkcionira, preporučljivo je prekinuti trudnoću. Ako nema razvoja hidrocefalusa, fetus se u pravilu dopušta održavati, ali nadzor njegovog stanja ultrazvukom treba provoditi kontinuirano.

Smanjenje veličine glave fetusa može ukazivati ​​na nedostatak razvoja određenih moždanih struktura, ili njihova nedostatka. Odsutnost bilo kakvih struktura mozga je strog znak za pobačaj, bez obzira koliko je ta patologija otkrivena.

Drugi razlog za smanjenje BPD i LZR je kršenje vremena razvoja fetusa. Ovaj fenomen zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju i ispravak, budući da može uzrokovati prenatalnu smrt djeteta.

BPR i LZR su najznačajnija obilježja koja omogućuju procjenu razvoja mozga, njegovih pojedinačnih struktura i fetusa kao cjeline tijekom cijelog razdoblja trudnoće.

zaključak

Za adekvatnu procjenu podataka dobivenih metodom fetometrije, potrebno je uzeti u obzir da se proces razvoja fetusa ne događa glatko, stoga su moguća odstupanja odreñenih karakteristika koje su normalizirane tijekom vremena. Osim toga, važno je uzeti u obzir rast roditelja djeteta. Veliki voće, u pravilu, je slučaj visokih roditelja, veličina djeteta roditelja kratkog uzrastanja može biti nešto niža od gore navedenih normi.

Stope tjednog stola razvoja fetusa

Tablica veličine fetusa po tjednu trudnoće na ultrazvuku: glave i tijela fetometrijske standarde

Očekujuće majke u procesu nošenja bebe moraju proći veliki broj pregleda, uključujući fetalnu fotometru pomoću ultrazvuka. Ovo je jedan od rijetkih ne-traumatskih postupaka koji mogu pružiti pouzdane informacije o stanju i razvoju djeteta tijekom trudnoće.

Fetometrija fetusa, kao metoda je određivanje veličine djeteta kroz ultrazvučno skeniranje i usporedbu dobivenih podataka s postojećim standardima. Ove informacije dopuštaju liječniku da suditi o pojavi razvojnih abnormalnosti ili uobičajenom procesu nošenja.

Ako postoje poteškoće s utvrđivanjem pojma začeća do zadnjeg mjeseca, fetalna fetometrija omogućuje da se to točno utvrdi do 4 dana. Stoga možemo reći da je ova metoda potražnja u ranoj dijagnozi intrauterinih poremećaja razvoja i specifikacije pojmova trudnoće. Svi standardi fetalne fetometrije dani su međunarodnim standardima medicine i prikazani su u tablicama s prosječnim podacima.

Razdoblja fetometrijske studije

Ultrazvučne studije za dijagnozu razvoja bebe standardno su određene do 12., 20. i 32. tjedna trudnoće. Za svaki tromjesečje postoji jedan dijagnostički postupak.

Odluka o vremenu ultrazvuka i fetometrija koju je izradio liječnik. To utječe na:

 • opće stanje buduće majke;
 • pojava sumnje o otežanom intrauternom razvoju djeteta;
 • utvrđene datume fetometrije.

Zahvaljujući ultrazvuku postalo je moguće ne samo procijeniti glavne karakteristike fetusa (izračunati težinu fetusa ultrazvukom, visinom, prsima i opsegom glave) i povezati ih s prosjekom svakog tjedna trudnoće, ali i identificirati funkcionalno stanje unutarnjih organa djeteta i odrediti svoj spol.

Zahvaljujući suvremenoj ultrazvučnoj dijagnostici, liječnik ne može samo usporediti fetometrijske podatke s normom nego također procijeniti razvoj unutarnjih organa i odrediti spol djeteta

Ključne osobine fotometrijske studije

Vodeći kriteriji fetalne fetometrije su:

 • KTR (koštik veličine parietala);
 • BPR (biparetalna veličina glave);
 • OG (opseg prsa);
 • Rashladno sredstvo (opseg abdomena);
 • DB (dužina kosti bedara).

Tablica s prosječnim vrijednostima fetometrije tjedno trudnoće:

Standardne opcije uključuju povećanje KTR od jednog do dva tjedna. Ako se isključe rhesus-konflikti, neoplazmi i dijabetes majke, tada takvo povećanje veličine djeteta može značiti da će se dijete roditi velikom težinom od 4 kg.

U ovom slučaju, potrebno je pažljivo koristiti lijekove koji utječu na metabolizam, uključujući kompleksne vitamine. Takvi lijekovi mogu dovesti do rođenja vrlo velikog djeteta od 5 kg.

Uzroci koji mogu dovesti do smanjenja CTE mogu biti inačice norme, ili znak teške patologije.

Varijante norme uključuju mogućnost naknadne gnojidbe zbog vremena ovulacije. Kao što se može vidjeti, vrijeme začeća bit će nešto kasnije od izračunate u skladu s posljednjim danom menstruacije. U ovoj situaciji, samo trebate ponoviti ultrazvuk u tjedan dana.

Uzroci patološke prirode:

 1. Odbijanje trudnoće i smrt embrija. Ova situacija zahtijeva hitnu intervenciju i medicinsku njegu, jer može uzrokovati krvarenje, kršenje reproduktivnih funkcija ženskog tijela, toksični šok i smrt majke. Moguće je izuzeti ovu patologiju ako se odredi srčani udar budućeg djeteta.
 2. Nedostatak hormona (često progesterona) - zahtijeva potvrdu uz pomoć dodatnih metoda istraživanja i hormonske terapije (samo ga liječnik može propisati!). Liječenje je potrebno jer hormonalni nedostatak može biti uzrok samopravnog pobačaja.
 3. Infekcije, uključujući STI, mogu biti čimbenik koji nepovoljno utječe na rast bebe. U ovoj situaciji potrebni su dodatni pregledi za identifikaciju infektivnog sredstva. Tada se terapija treba provesti unutar dopuštenog vremenskog okvira.
 4. Genetske anomalije (sindromi: Down, Patau, Edwards). Ako sumnjate da takva kršenja zahtijevaju konzultacijske genetike i dodatne pretrage. Ozbiljne genetske abnormalnosti obično dovode do samopravnog pobačaja.
 5. Somatske bolesti majke, uključujući kronične bolesti srca i štitnjače. U pravilu, oni utječu kasnije. Ipak, njihov utjecaj od prvog tjedna razvoja embrija ne može se isključiti.
 6. Patologija sluznice maternice. Erozija, pobačaj, fibroidi, kršenje integriteta sluznog sloja, sprečavaju fetalno jaje pravilno učvršćivanje u stijenku maternice i potpuno raste, što može uzrokovati samoabort.

Nedovoljni pokazatelji KTR-a, prema tablici standarda, mogu ukazivati ​​na kršenje intrauterinalnog razvoja djeteta, tako da ova trudnoća treba dodatno ispitati.

KTR je važan pokazatelj razvoja mrvica, ali ne žuri da tumači svoju vrijednost samostalno, pričekajte na komentare liječnika.

BDP kao pokazatelj razvoja fetalnog živčanog sustava

Biparietal indeks, mjeren tijekom fetometrije, indirektno opisuje razvoj djetetovog živčanog sustava i označava s velikom preciznošću trajanje trudnoće. U stvari, BPR na ultrazvuku je udaljenost između vanjske vidljive granice suprotno lociranih parietalnih kosti lubanje (desno i lijevo), što je određeno linijom obrva. Često se ovaj parametar mjeri zajedno s LZR pokazateljem (veličina fronte-okcipitalne veličine) - udaljenost između vanjskih vidljivih granica kostiju: okcipitalna i frontalna.

Karakteristike BDP-a koriste se za određivanje stupnja sigurnosti za majku i dijete koje prolaze kroz rodni kanal tijekom postupka isporuke. U slučaju kada je vrijednost BPR znatno viša od norme, prikazana je operativna dostava carskim rezom.

Pokazatelj BPR u kombinaciji s indikatorom LZR omogućuje tjedno procjenjivanje karakteristika mozga i razvoj živčanog sustava bebe. Značaj biparetalnih karakteristika je usporavanje rasta s povećanjem trajanja trudnoće.

Za dvanaest tjedana stopa rasta BPR je oko 4 mm tjedno, do kraja trudnoće - jedva doseže 1,3 mm. Kompetentno tumačenje ovog pokazatelja omogućava visok stupanj povjerenja za procjenu rasta i razvoja bebe tijekom cijelog razdoblja trudnoće.

Malo fluktuacije u biparetalnim i fronto-occipitalnim pokazateljima mogu biti varijante normalnog rasta djeteta. Na primjer, ako je plod velik (preko 4 kg), tada se svi parametri mogu povećati za razdoblje od jednog do nekoliko tjedana. Također, ponekad glava povećava nešto više / manje od drugih organa, jer mrvica raste neujednačeno. U takvoj situaciji, trebate ponoviti ultrazvuk u nekoliko tjedana, možda će pokazatelji izjednačiti.

Ako je liječnik dijagnosticiran pacijent s velikom ženskom trudnoćom, tada se stope BPD i LZR mogu naravno povećati u skladu s veličinom i težinom bebe.

Značajan porast ovih pokazatelja može biti alarmantan simptom, koji ukazuje na razvoj neoplazmi kostiju ili struktura mozga, pojavu cerebralne kile i akumulacije cerebrospinalne tekućine u ventrikulama mozga (hydrocephalus / dropsy mozga):

 • S razvojem neoplazmi i cerebralne kile, preporuča se prestanak trudnoće. Fetus s takvom patologijom obično nije izvediv.
 • Hydrocephalus je u većini slučajeva uzrokovan intrauterinim infekcijama. Infekcija se mora liječiti antibioticima. Ako ovaj tretman ne funkcionira, preporučljivo je prekinuti trudnoću. Ako nema razvoja hidrocefalusa, fetus se u pravilu dopušta održavati, ali nadzor njegovog stanja ultrazvukom treba provoditi kontinuirano.

Smanjenje veličine glave fetusa može ukazivati ​​na nedostatak razvoja određenih moždanih struktura, ili njihova nedostatka. Odsutnost bilo kakvih struktura mozga je strog znak za pobačaj, bez obzira koliko je ta patologija otkrivena.

Drugi razlog za smanjenje BPD i LZR je kršenje vremena razvoja fetusa. Ovaj fenomen zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju i ispravak, budući da može uzrokovati prenatalnu smrt djeteta.

BPR i LZR su najznačajnija obilježja koja omogućuju procjenu razvoja mozga, njegovih pojedinačnih struktura i fetusa kao cjeline tijekom cijelog razdoblja trudnoće.

zaključak

Za adekvatnu procjenu podataka dobivenih metodom fetometrije, potrebno je uzeti u obzir da se proces razvoja fetusa ne događa glatko, stoga su moguća odstupanja odreñenih karakteristika koje su normalizirane tijekom vremena. Osim toga, važno je uzeti u obzir rast roditelja djeteta. Veliki voće, u pravilu, je slučaj visokih roditelja, veličina djeteta roditelja kratkog uzrastanja može biti nešto niža od gore navedenih normi.

Fetometrija: tablica mjerenja tijela za buduće bebe


Tabela fetalnog čitanja fetusa je norma različitih veličina intrauterine djece u razvoju, određena ultrazvukom. Izrađen je na temelju mjerenja provedenih u velikom uzorku i naknadnom statističkom analizom dobivenih rezultata. Ova tablica je osnova za određivanje trajanja trudnoće.

Osim toga, uspoređujući veličine dobivene za određeno dijete s normama, procjenjuju se simetrija njegovog razvoja i usklađenost s izračunatim trajanjem trudnoće.
[sadržaj h2 h3]

Kako se pripremiti za studij

Mjerenje maternice u uteri se izvodi tijekom ultrazvučnog pregleda. Ova studija može biti izvedena kao transvaginalni senzor i kroz prednji zid abdomen.

Ako se postupak provodi kroz vaginu, priprema za fetalnu fetometru nije potrebna. Ako je planiran transabdominalni ultrazvuk. onda u ranoj fazi trudnoće morat ćete piti oko pola litre vode sat vremena prije testa i nakon toga ne otići u zahod.

To je neophodno, tako da kroz puni mjehur, kao kroz prozor, možete pogledati u utorne šupljine. Što se tiče više od 12 tjedana, to više nije potrebno, jer željeni "prozor" stvara amnionska tekućina.

Kako je postupak mjerenja parametara bebe

Žena dolazi u sobu s ultrazvukom, gdje se dobiva rutinski ultrazvuk - kroz trbušni zid (tada je abdomen umrljan posebnim gelom) ili kroz vaginu (kondom se stavlja na senzor).

Dalje, liječnik provodi ultrazvuk i provodi fetometrija: mjeri osnovne pokazatelje krugova, promjera i duljina. Zatim se ti pokazatelji uspoređuju s normativnim tablicama fetometrije po tjednu.

Koju ćete tablicu pomoći da saznate koliko se vaše dijete susreće

Tablica podataka o fetometriji fetusa sastoji se od nekoliko pokazatelja. Od 5 do 13 tjedana ultrazvukom se procjenjuju samo tri veličine fetusa:

 • Coccyx parietal dimension (CRL) je maksimalna udaljenost koja se može mjeriti od glave do koccika
 • biparetalna udaljenost (BPD) može se izmjeriti od jedne do druge parietalne kosti, tj. može se reći da je to širina glave
 • jaja (PJ) je volumen šupljine u kojoj dijete razvija; kasnije će postati placenta i voda oko njega.

Izgleda kao tablica veličine fetusa ultrazvukom, s kojom se uspoređuju radi usklađenosti s normom.

Koji parametri procjenjuju od 13. tjedna

Veličina djeteta ultrazvukom procjenjuje se na temelju:

 • OG - opseg (obujam) glave
 • BPR - biparetalna veličina (BPD), tj. Udaljenost između točaka parietalnih kostiju najudaljenija jedna od druge
 • Db - femur u dužini
 • LZR - veličina fronto-okcipitalne, tj. Udaljenost između točaka na čelu i vratu koji su najudaljeniji jedan od drugoga
 • Obujam rashladnog sredstva - opseg abdomena
 • SJ je promjer trbuha u prednjem i stražnjem smjeru, tj. Sagitalna veličina
 • PJ je promjer abdomena preko
 • OG (ili DRGC) - opseg (obujam) prsnog koša
 • DP - duljina humerusa
 • Tu su i duljine tibije, fibule, radijusa i ulne, noge. Svaki od njih ima svoju vlastitu normu.


Procijeniti trudnoću fetometrijom može se izvršiti uspoređivanjem pokazatelja navedenih u dekodiranju vašeg ultrazvuka osobno s standardnim parametrima u raspoloživim tablicama.

Posebno je važno usporediti BPR ili koccyx-parietalnu udaljenost - ova dva kriterija su temeljna za određivanje trajanja trudnoće ultrazvukom.

Fetometrija fetusa u 20 tjedana predstavlja takve pokazatelje (podaci - u mm)

 • BPR: 47-49
 • OG: 181
 • DGRC: 48
 • LZR: 60
 • Rashladno sredstvo: 143
 • PJ: 46
 • SJ: 45
 • duljina bedra: 33
 • normalna duljina tibije: 29
 • dužina fibula: 28
 • duljina ramena: 31
 • duljina kosti na podlaktici (radijalna / ulna) = 25/28
 • stopa od 20 tjedana embrija je 33.

Fetometrija fetusa u 22 tjedna prikazana su takvim pokazateljima u milimetrima

 • BPR: 54-56
 • OG: 206
 • DGRC: 53
 • Rashladno sredstvo: 165
 • PJ: 53
 • SJ: 52
 • kuka: 39
 • fibula / tibija (tibija): 33/34
 • ramena: 36
 • radijalna kost / ulna = 30/33

Fetometrijski parametri u 23 tjedna (brojke u milimetrima)

Na slici: embrij na ultrazvuku u 6-7 tjedana trudnoće

Fetometrija nakon dostizanja 31 tjedna (brojke su u mm)

Feometrijske stope u prosjeku 32 tjedna izgledaju ovako (mm)

Fetometrija fetusa u 33 tjedna može se prikazati u obliku takve tablice.

Fetometrijski podaci za 34 tjedna u milimetrima

 • maksimalna udaljenost između parietalnih kostiju (BPR): 89
 • opseg glave (OG): 323
 • prsa preko (DGrK): 88
 • opseg trbuha (rashladna tekućina): 285
 • PJ: 91
 • SJ: 90
 • bedra: 66
 • Shin = 56/57 mm
 • ramena: 59
 • kosti podlaktice = 48/55
 • visina: 46-47 cm
 • tjelesna težina: 2270-2390.

Fetometrija u 36 tjedana (mm)

Fetometrija u 37 tjedana

Glavni parametri koji su važni za ispravnu procjenu bebe u prva dva tromjesečja su opseg abdomena, biparietalna veličina i duljina bedra.

Nakon tog razdoblja, neposredno prije porođaja, opseg prsnog koša, opseg trbuha i uzdužni femur postaju važniji.

Što je "norma"

Na fotografiji: 3D ultrazvuk dijete

Smatra se normom ako podaci vašeg djeteta odgovaraju veličini fetusa tjedno od ultrazvuka i ako je razdoblje koje je izračunao vaš ginekolog zaostaju ili premašuju, a zatim manje od 14 dana.

To jest, neće se smatrati zakašnjenjem ili unapređenjem razvoja. Procijenite se, saznajte s kojom težinom ste rođeni ti i vaš muž: možda je samo jedan od vas kratak, a dijete je naslijedilo taj znak.

Norma je također, ako se indikatori ne nalaze na jednoj liniji, ali imaju malu varijaciju koja se javlja jer dijete naglo raste.

Ako se, primjerice, sve "uklapa" u normu, osim duljine bedra i tibije, to ne znači patologiju. Možda roditelji djeteta ili njegovih starijih srodnika nemaju dugu nogu.

Opasna situacija se smatra kada nije prvi put u fetometriji da je jedan od krugova više ili manje od 2 retka u usporedbi s drugim pokazateljima. To bi se trebalo smatrati opasnošću za zdravlje.

Na primjer, ako se opseg glave povećava, to može ukazivati ​​na intrauterini hydrocephalus; ako je manje u skladu s pojmom, može govoriti o drugoj patologiji mozga. U ovom slučaju, mjerenje veličine djeteta putem ultrazvuka dopunjuje dopplerometrija, CTG i obvezno promatranje u dinamici.

Međutim, dijagnoza "Fetalni razvojni kašnjenje" ili "Hypotrophy" je u nadležnosti zajedničke procjene parametara ultrazvučne fetometrije od strane dva liječnika: opstetričar-ginekolog i medicinski genetičar.

Samo ti stručnjaci mogu procijeniti vašu genetsku predispoziciju i, u slučaju razočaravajuće dijagnoze, moći će pronaći uzroke ove patologije. Dakle, postoje kromosomske abnormalnosti i loše navike, i dob jednog ili dva roditelja, i infekcija koja je došla do maternice u utero.

S obzirom na sve gore navedeno, neophodno je da je opstetričar-ginekolog bio angažiran u dešifriranju pokazatelja ove studije: ultrazvučni liječnik samo mu daje podatke koji upućuju na ono što se i koliko se razlikuje od norme.

Trošak takve studije uključen je u trošak ultrazvuka tijekom trudnoće i kreće se od 500 do 1200 rubalja.

Stoga, tablica indeksa fetometrijske tablice predstavlja prosječne podatke. Oni su vođeni kako bi se utvrdilo je li trajanje trudnoće, izračunato od strane opstetričara, dobiveno iz tih podataka. Prema istim parametrima, oni gledaju je li rast bebe simetričan (kad je sve niže ili više 1-2 redaka) ili, obrnuto, asimetrično. To omogućava vrijeme za prepoznavanje nekih malformacija.

Fetalni rast tijekom trudnoće: broj tjedno

Norm je uvijek prosjek, a manja odstupanja su sasvim prihvatljiva.

Ako sve ne ide "prema udžbeniku", ne biste trebali paničariti - djecu individualnosti čak i od trenutka začeća i razviti se na različite načine.

Ali ne reagirati na stvarno uznemirujuća zvona također je pogrešna.

Koja je norma?

Fetalni rast je značajan kriterij za razvoj djeteta. Zajedno s drugim pokazateljima, on je uključen u brojne aspekte na kojima liječnik ocjenjuje sigurni postupak trudnoće.

Fetalni rast retardacije govori o nekim razvojnim poremećajima, au ranoj fazi može ukazivati ​​na smrznutu trudnoću.

Prije 8. tjedna trudnoće prolazi embrionalno razdoblje razvoja djeteta.

U ovom trenutku dijete se smatra embrijom. on samo stječe osobine svojstvene čovjeku. Fetalni period počinje od devetog tjedna i završava s rođenjem djeteta.

Intenzivan rast prve embrije, a zatim embrija i fetusa govori o sigurnoj trudnoći. Povećanje veličine maternice upućuje na to da se trudnoća normalno razvija.

Usput, maternica sama čini dugu promjenu u 9 mjeseci, možda kao nitko drugi: od originalne veličine 7 cm, ona doseže 40 cm do rođenja.

Brzina rasta fetusa tjednima - to je puna usklađenost s normom ili nesuglasica s njom u razdoblju od najviše 14 dana u jednoj ili drugoj strani.

Ni razvojna kašnjenja ni napredovanje unutar granica takve dvotjedne razlike ne prihvaćaju se kao patologija. Štoviše, liječnik svibanj pitati, s kojom visinom i težinom su rođeni ti i otac djeteta.

Stope razvoja fetusa se mjere metodom kao što je fetometrija. Omogućuje vam:

 • s velikom točnošću kako bi se odredilo trajanje trudnoće;
 • dijagnosticira vidljivu patologiju intrauterinog razvoja.

Fetometrija je proučavanje sljedećih parametara:

 • KTR - pokazatelj rasta (veličina pariškoga kokusa);
 • BPR - veličina bijelih glava;
 • DHA je promjer prsa;
 • Rashladno sredstvo - opseg abdomena;
 • Db je duljina bedra.

Samo kombinacija dobivenih podataka može biti osnova za otkrivanje poremećaja razvoja.

Neovisno usporedite prosječne vrijednosti s stopom rasta vaše bebe ne vrijedi: možete se uplašiti i uzalud.

Samo liječnik donosi presudu. Vođeni svim podacima, a majke se, u pravilu, bore čak i od slabog uspona s normom.

Tablica rasta feta u tjednu

Mali rast fetusa - uzroci

Fetalni usporeni rast IUGR - dijagnoza koja plaši mnoge mame. I iako budnost nije otkazana, to nije razlog za paniku.

Imajući na umu naglo razvijanje fetusa, usredotočujući se na tretmane koji mogu ispraviti situaciju, IUGR nije uopće rečenica.

Na svakom ginekološkom pregledu, opstetričar mjeri opseg trbuha trudnice.

Ako je primljena brojka manja od standarda, liječnik će propisati ultrazvuk, a zatim će, zauzvrat, pokazati koji je problem (i općenito je li tamo).

Glavni uzroci retardacije rasta fetusa su nedostatak kisika i hranjivih tvari, kao i genetski nedostaci. Ove točke vrijedi više razmotriti.

Majčin zdravstveni problemi

Neke bolesti. na primjer, pre-eklampsiju, bolesti kardiovaskularnog sustava, bubrega, dijabetesa. poremećaji zgrušavanja krvi - sve su to ozbiljni čimbenici koji mogu utjecati na razvoj djeteta.

Prisutnost takvih bolesti zahtijeva posebnu medicinsku pomoć za trudnoću.

Kršenja placente

Placenta je organ potreban samo tijekom trudnoće. Transport hranjivim tvarima i kisikom od majke do bebe, a sve kvarove u ovom transportu uzrokuju kršenja razvoja fetusa.

Na primjer, fetoplantcentricna insuficijencija prilično je česta dijagnoza. Ali sve je moguće popraviti, glavna stvar je otkriti patologiju na vrijeme.

Previa placente i placentalni poremećaji su mnogo ozbiljniji, ali ovdje se morate osloniti na liječnike i pravovremeno kontrolirati tijek trudnoće.

Kromosomski nedostaci

To su ozbiljne patologije, kao što je Downov sindrom i druge abnormalnosti koje su se pojavile u vrlo ranoj fazi trudnoće.

Gene mutacije prate druge razvojne patologije, uključujući retardaciju rasta.

Višestruka trudnoća

Sam po sebi, višestruka trudnoća nije faktor rizika, ali postotak razvojnih patologija u ovom slučaju je, naravno, viši nego u trudnoći jedne trudnoće.

Jedan klinac može "opljačkati" još jednu. i zbog toga drugi zaostaje u razvoju.

Feta-fitalni transfuzijski sindrom je teška patologija u kojoj se proporcije krvotoka u fetusima krše.

Rubeola. toksoplazmoza. sifilis i neke druge infekcije. prenosi se od majke do djeteta može uzrokovati kašnjenje u razvoju.

Konkretno, antikonvulzivi. Stoga, bilo koji lijek, čak i ako izgleda da je bezopasna za trudnicu (uključujući i popularne recepte), treba propisati samo liječnik.

Alkohol, pušenje, lijekovi

Ovdje ne govorimo samo o usporenom rastu, već io prijetnji zdravlju i životu djeteta.

Često, posljedice loših navika majke imaju dugoročni učinak, ali vrlo rijetko te majke rađaju potpuno zdravu djecu.

pothranjenost

Teška toksikoza može uzrokovati da majka odbije jesti. To će zasigurno utjecati na razvoj djeteta.

To su samo najčešći uzroci usporavanja rasta, svaki je slučaj individualan.

Fetalni rast ultrazvukom

Upotreba ove metode praćenja razvoja fetusa moguće je samo od 11. tjedna trudnoće.

Liječnik-uzist koristi metodu fetometrije. gore opisane. Unosom nekoliko parametara, on procjenjuje odgovara li normi.

Ali važno je znati da ultrazvučni strojevi mogu imati različite programe. to jest, jedan je usmjeren na takvu tablicu normi, a drugi - na potpuno drugačiji.

Stoga, s prolazom ultrazvuka u različitim klinikama, mogu postojati nekonzistentnosti u dijagnozama.

Fetalni rast važan je kriterij za procjenu razvoja bebe u maternici. Norm je prosječni podatak. koje se uzimaju kao osnova, a ne kao strog zahtjev.

Neznatna razlika vaših podataka i normi nije patologija.

Osim toga, samo liječnik može razgovarati o razvojnim kašnjenjima. i sigurno će otkriti uzroke ovog problema, ako ih ima.

I na temelju razloga, odredit će taktiku liječenja koja će pomoći djetetu da "dostigne" normu i da se rodi zdravim i snažnim.