Fetalna težina tjedno trudnoće. Što određuje težinu fetusa?

Zasnivanje

Kada se dijete razvije u utrobi žene, želi znati o njemu koliko god je to moguće: tko dijete izgleda, kakvu boju su njegova kosa i oči, i naravno - koja visina i težina ima.

Masa fetusa i brzina njenog povećanja su pitanja koja se tiču ​​ne samo budućih roditelja, nego i liječnika, jer s ovim parametrom možete reći puno o stanju fetusa.

Previše male ili teške težine u određenoj fazi razvoja može ukazivati ​​na prisutnost problema u tijelu žene ili djeteta.

Što bi trebalo biti težina djeteta po tjednu trudnoće?

U prvom tromjesečju teško je utvrditi težinu djeteta, jer je još uvijek vrlo mala. Da, i ovaj pokazatelj i dalje je nezainteresiran za liječnike.

U prvim tjednima trudnoće dolazi do najsloženijih procesa postavljanja svih tkiva i organa bebe, pa će liječnici tijekom pregleda najprije pogledati prisutnost / odsutnost svih vitalnih struktura u njegovu tijelu.

Iako je stopa porasta tjelesne težine u prvim mjesecima života impresivna: od 1 ∙ 10-6 g (stanica je jednako kao rezultat fuzije sperme i jaja) na 10-13 g na kraju dvanaestog tjedna trudnoće.

To znači da masa novog čovjeka raste za stotine tisuća puta u samo nekoliko tjedana!

U budućnosti, stopa rasta neće biti tako ogromna, a ako uzmemo u obzir dobitak težine za tjedan, to će biti sve više, to je bliži trenutku rođenja djeteta.

Međutim, neposredno prije rođenja, u posljednja dva tjedna, masa fetusa se mijenja sporije.

U drugom i trećem tromjesečju težina djeteta po tjednu obično ima sljedeće vrijednosti:

 • U 13. tjednu, kada je dijete već formiralo sve organe i njihove sustave, težina je 14-20 g s povećanjem od oko 60 mm.

No unatoč činjenici da se može kretati, majka i dalje ne osjeća drhtavicu.

 • Od 14. do 20. tjedna formiraju se manji detalji strukture djeteta (obrisi prstiju, kosa), težina je 220-270 g. Voće je već dovoljno veliko da svoje kretnje prikaže majci.
 • U idućih 4 tjedna (od 20. do 24.) težina fetusa doseže 550-600 g. Žena osjeća svoje aktivne pokrete.

  U slučaju preranog rođenja fetus može preživjeti ako je njegova masa najmanje 500 g.

 • Do kraja 26. tjedna, dječji organi završavaju glavne stupnjeve formacije, tako da dijete ima velike šanse za život ako nastupi prerano rođenje. Sada je masa 750-850 g.
 • Do tridesetog tjedna, većina djece već okreće glavu prema dolje, priprema za prirodno porođaj. Duljina fetusa u ovom trenutku doseže 24 cm, a težina - 1100-1300 g.
 • Oko 34. tjedna obično se propisuje redoviti ultrazvučni pregled, pri čemu će mjerenje približne težine fetusa biti obavezno. Normalno, to bi trebalo biti 2100-2300 g.
 • Od 34 do 38 tjedana beba brzo raste, dobivši oko 200 g svakih 7 dana. Ako se na kraju ovog razdoblja pojavi porođaj, trudnoća se već može smatrati punim radnim vremenom. Voćna težina - 3100-3200 g.
 • Do kraja 40. tjedna beba bi se već trebala roditi. Većina žena rađa u tom razdoblju. Rodna težina djeteta obično doseže 3200-3600 g, a visina je oko 50 cm.
 • Ako se rođenje nije dogodilo, trudnoća se smatra post-trajnim. U nedostatku rada, to je umjetno uzrokovano. Tijekom 41-42 tjedna beba raste do 3500-3800 g.
 • Fetalni težina po tjednu: stol

  Abnormalnosti u dobivanju težine djeteta

  Težina djeteta po tjednu trudnoće može se razlikovati od navedenih vrijednosti, a to ne mora nužno ukazivati ​​na probleme u njegovom zdravlju.

  Ali ako je razlika značajna, prema liječnicima, dijete jasno ne dobiva na težini ili premašuje dopuštenu, onda je potrebno tražiti uzroke takvih odstupanja. Nedostatak težine fetusa (hypotrophy) obično uzrokuje takvi čimbenici:

  1 Nasljedna predispozicija. Ako roditelji (pogotovo majka) imaju malu težinu i visinu, njihova se beba vjerojatno neće razlikovati i po herojskim veličinama.

  2 Nedovoljna ili nepravilna prehrana majke koja može biti popraćena kršenjem hranjivih tvari i kisika kroz pluća posteljice.

  3 Štetne navike, osobito pušenje, utječu na promjer lumena posteljice. Kao iu prethodnom slučaju, hranjive tvari potrebne za rast fetusa dolazi u manjim količinama.

  4 Zarazne i kronične bolesti majke, njezin živčani stres negativno utječe na metabolizam, a time ograničava prehranu djeteta u njezinu utrobi.

  5 Težina fetusa pri rođenju iz očitih razloga ovisit će o stupnju pojma.

  Što će više biti u prijevremenom radu, to su veće šanse za bebin život.

  6 Vjerojatnost fetalne pothranjenosti također ovisi o dobi trudnice: povećava se kod premladih žena (ispod 18 godina) i kod kasne trudnoće (nakon 35 godina).

  Nedostatak težine djeteta često se javlja kod žena koje pate od anemije - nedostatak hemoglobina u krvi. I majka i dijete pate od gladovanja kisikom, osobito u posljednjih nekoliko tjedana.


  Hipertrofija, tj. Suvišna masa fetusa u određenoj fazi razvoja može biti uzrokovana sljedećim razlozima:

  Prekomjerna i loša prehrana majke, konzumiranje velikih količina brašna i slatko, kao i tekućine, nedostatak voća i povrća u dnevnoj prehrani.

  Uobičajeni uzrok hipertrofije fetusa je dijabetes majke. Tijelo dijete prima puno ugljikohidrata i proizvodi velike doze inzulina, čuvajući prekomjernu količinu masnog tkiva.

  3 Prekomjerna težina bebe može biti uzrokovana mnogim drugim metaboličkim poremećajima kod majke ili djeteta, koji nisu povezani s dijabetesom.

  4 Kao u slučaju hipotrofije, prekomjerna tjelesna težina može biti uzrokovana nasljedstvom, ako roditelji imaju urođenu tendenciju prekomjerne težine.

  Zanimljiva pravilnost: vrlo često druga i sljedeća djeca rode s većom težinom od prethodnih. Razlog za to nije jasno, ali činjenica na licu: prvenac ima manje šanse za hipertrofiju.

  Kongenitalni razvojni poremećaji bebe (Sotosov sindrom ili cerebralni gigantizam, kao i Beckwithov sindrom, koji se manifestiraju smanjenim radom i prekomjernim povećanjem određenih organa u tijelu).

  6 Također se događa da je imaginarna hipertofija, kada dijete povećava tjelesnu težinu, ne zbog svoje masti, već zbog povećanog sadržaja tekućine u tijelu (edem se razvija).

  Razmatrat će se veliko dijete koje na rođenju ima težinu veću od 4-4,5 kg. U nekim slučajevima tjelesna težina novorođenčadi može premašiti 10 kg.

  Kako odrediti težinu fetusa

  Najčešći način određivanja fetalne tjelesne mase je izračunavanje tijekom ultrazvučnog pregleda.

  Međutim, dobivene brojke će biti približne, čak i takva moderna dijagnostička metoda često je pogrešna.

  Ginekolozi mogu izračunati približnu težinu djeteta prema visini maternice i opsegu trbuha.

  No, rezultati u ovom slučaju bit će još netočniji. Iako su iskusni doktori često sposobni odrediti približnu težinu s zavidnom točnošću.

  Vrlo znatiželjne mame pronađu druge, neuobičajene metode izračuna. Na primjer, u nekim slučajevima, pri određivanju težine djeteta, uzima se u obzir obujam zgloba prerane majke.

  No takvi odnosi između parametara nisu dovoljno dokazani, što znači da će točnost izračuna biti niska.

  Ako trudnica prati njeno zdravlje i slijedi odgovarajući režim, njezino dijete će imati manje problema s povećanjem težine. U slučajevima gdje već postoje odstupanja tjelesne težine, nužno je pažljivo promatranje stanja bebe.

  Fetalna težina i rast tjedan trudnoće: normalno

  Veličina fetusa tjednima (težina i visina) vrlo su važni pokazatelji kojima liječnik procjenjuje razvoj budućeg djeteta. Zašto su ti podaci tako važni? Kako provesti mjerenja fetusa tijekom trudnoće?

  Zašto liječnici trebaju znati težinu i veličinu fetusa

  Tijekom trudnoće liječnici mjere veličinu fetusa i njegovu težinu. Ove mjere su neophodne kako bi pravovremeno prepoznale razvojne abnormalnosti, a također pomažu u određivanju očekivanog datuma rođenja. Redovno praćenje ovih očitanja omogućit će vrijeme za prepoznavanje propuštenog pobačaja.

  Iz težine djeteta ovisit će o tome kako će se roditi. Ako je beba vrlo velika, postoji velika vjerojatnost da se primjeni carski rez. Ako je dijete premalo, liječnici će biti spremni dati mu prvu pomoć odmah nakon rođenja, ako je to potrebno.

  Fetalni utezi po tjednu trudnoće

  Ovdje su grafikoni o težini fetusa za svaki tjedan trudnoće, u kojima je naznačena prosječna težina počevši od 8. tjedna:

  Prvo tromjesečje

  Drugo tromjesečje

  Treći trimestar

  Fetometrija fetusa tjednima i mjerenjima

  U prvom tromjesečju ultrazvučni stručnjak privlači pozornost samo na tri pokazatelja veličine embrija:

  • PJ (fetalni jaje) - veličina šupljine u kojoj se fetus razvija (tamo će se placenta pojaviti malo kasnije);
  • BPR (biparetalna udaljenost) - udaljenost između lijeve i desne temporalne kosti;
  • KTP (veličina pariškoga kokisa) - udaljenost od vrha glave do tailbonea.

  Tablica koja prikazuje normalne (prosječne) pokazatelje PC-a, BPR-a i KTR-a u embriju od 5 do 13 tjedana razvoja:

  U drugom i trećem tromjesečju proučavaju se sljedeći pokazatelji:

  • rast fetusa;
  • DB (duljina femura);
  • BPD (biparetalna veličina glave fetusa);
  • DHA (promjer prsa);
  • druge indikacije: rashladna tekućina (obujam ili opseg trbuha), LZR (udaljenost između stražnjeg dijela glave i čela), DP (duljina kostiju ramena).

  Tablica u kojoj su navedene normalne (prosječne) indikacije za fetus od 11 do 40 tjedana razvoja:

  Odstupanja od norme

  Povećanje ili smanjenje težine fetusa

  Mala težina fetusa može se smatrati normom (ako roditelji djeteta nisu veliki), kao i odstupanje. U drugom slučaju postoji nekoliko razloga:

  • loše navike buduće majke (pijenje alkohola, pušenje);
  • korištenje antibiotika;
  • nedovoljna količina kisika.

  Uz lošu dobnu težinu kod djeteta, majka mora odreći loše navike, prestati liječiti antibioticima i početi jesti u potpunosti.

  Težina fetusa koja prelazi normu može biti posljedica prisutnosti u majčinoj prehrani masnih i drugih nezdravih namirnica. Odbijanje istog proizvoda bit će rješenje. U nekim slučajevima, velika težina fetusa je uočena kod žena koje pate od dijabetesa.

  Povećanje ili smanjenje CTE-a (veličina coccyx-parietala)

  KTR je indikator kojim se određuje veličina fetusa do 13 tjedana. Njegov brzi rast može ukazivati ​​da će u budućnosti embrij biti vrlo velik (do 4 kg ili više). U ovom slučaju, žena se ne preporuča koristiti multivitamine i lijekove koji ubrzavaju metabolizam.

  Ako se taj pokazatelj skoro ne povećava, on može ukazivati ​​na sljedeća odstupanja od norme:

  • hormonalni nedostatak (hormonske pripravke Utrogestan ili Duphaston propisane su ženi);
  • infekcije (u ovom slučaju, žena treba podvrgnuti dodatnom pregledu, nakon čega će liječnik propisati liječenje);
  • genetski razvojni poremećaji: Downov sindrom, itd.;
  • bolesti ženskog unutarnjeg organa;
  • smrt embrija (u ovom slučaju ženama se mora pružiti briga za hitne slučajeve i ukloniti mrtvi fetus iz maternice).

  Povećanje ili smanjenje BPD-a (biparetalna veličina glave fetusa)

  Pomak u BPR indeksu u većoj mjeri ukazuje na hidrocefalus ili dropsy (povećanje glave embrija). Ovo odstupanje može uzrokovati smrt fetusa (u slučaju da se tekućina akumulira u mozgu mozga).

  Pomak u BPR indeksu nižoj razini ukazuje na to da je glava djeteta smanjena. To je zbog odgođenog razvoja. Ako se ne smanji samo BPD, već i drugi pokazatelji, postoji rizik da će se dijete pojaviti s brojnim oštećenjem poroda.

  Sprječavanje abnormalne težine i veličine u fetusu

  Da bi se spriječio razvoj mnogih patoloških abnormalnosti fetusa, žena treba promatrati sljedeće preventivne mjere:

  • puna i kvalitetna hrana;
  • uzimanje vitamina (samo na preporuku liječnika);
  • prestanak pića sadržanih u alkoholu;
  • odbijanje cigareta i opojnih droga;
  • liječenje infekcija koje utječu na embrij;
  • prestanak kontakta s otrovnim tvarima i teškim metalima.

  40 tjedana

  od trudnoće do rođenja

  • glavni
  • Majčina bolnica
  • Fetalni težine po tjednu tablice trudnoće

  Fetalni težine po tjednu tablice trudnoće

  Fetalna težina po tjednu - stol

  Jedna od glavnih kriterija za procjenu razvoja fetusa u trbuhu trudne majke je njezina težina. Nedostatak može značiti da dijete ne prima dovoljno kisika ili prehrane. U najgorem slučaju, značajno kašnjenje u težini budućeg djeteta od norme u odgovarajućoj gestacijskoj dobi može čak govoriti o njegovoj blijedi.

  Prekomjerne stope također ukazuju na prisutnost bilo kakvih nepravilnosti. Osim toga, vrlo veliki fetus može biti znak za isporuku trudnice kroz carski rez.

  Stope fetalne mase tjedno prikazane su u posebnoj tablici. Ovisno o gestacijskom dobu, vidjet ćete očekivanu masu budućeg djeteta u njemu. Međutim, ove su vrijednosti previše približne, a ne možemo odbiti tjelu roditelja i druge čimbenike koji utječu na razvoj djeteta u maternici.

  U ovom članku ćemo vam reći kako možete izračunati težinu fetusa, i što se povećanje tjedana trudnoće smatra normalnim.

  Fetalni dobitak težine po tjednu

  Praćenje težine budućeg djeteta na 7-8 tjedana trudnoće gotovo je nemoguće, jer je manje od 1 grama. Počevši od tog razdoblja, masa fetusa se vrlo brzo povećava - svaki tjedan čekanja djeteta, njegova vrijednost udvostručuje se.

  Nakon 14. tjedna trudnoće, formiranje mrvica je usporeno, a mozak počinje razvijati brzo. Buduća beba uči da pomiče prste i udove, trepne. U tom smislu, dobitak težine se smanjuje, a povećanje postaje tako neočekivano. Od 28-30 tjedana, maca opet počinje značajno povećati težinu, u pripremi za rođenje. Normalno povećanje u tom razdoblju može biti 200-300 grama tjedno.

  Kako izračunati težinu fetusa tjedno?

  Nakon 32 tjedna čekanja djeteta da utvrdi svoju težinu, može se povećati vrijednost opsega abdomena trudnice za visinu maternice. Oba su mjerenja izmjerena u centimetrima. Ova je metoda vrlo približna, a njegova je pogreška oko 200 grama. Osim toga, na ove izračune može u velikoj mjeri utjecati količina amnionske tekućine, budućnost majčinog tkiva i mjesto djeteta u maternici.

  Jedina točna metoda za određivanje težine fetusa tjedno je ultrazvučna dijagnoza. Istovremeno, moderni uređaji omogućuju nam da odmah procijenimo sve parametre budućeg djeteta, uključujući težinu, i njihovu usklađenost s trajanjem trudnoće. Ako se pronađu manje abnormalnosti u razvoju fetusa, liječnik će najvjerojatnije zatražiti da ponovno dijagnosticira nakon 1-2 tjedna, a ako je potvrđen, odredite potrebni tretman.

  Rast fetusa po tjednu - stol

  Rast i težina fetusa glavni su kriterij kojim se može pratiti dinamika razvoja, izračunati DA ili sumnja na bilo kakva odstupanja.

  Naravno, nemoguće je izvući konačne zaključke, oslanjajući se samo na te parametre, budući da svako dijete ima svoj vlastiti raspored, ovisno o mnogim čimbenicima. Međutim, ne treba zanemariti takve važne pokazatelje. Na primjer, težina djeteta može se suditi o životu fetusa, prisutnosti patologije, neadekvatnom unosu hranjivih tvari ili prijeti pobačaju.

  Važno je napomenuti da je moguće pratiti kako visina i težina fetusa variraju tjedno trudnoće uz pomoć ultrazvuka. Ova metoda omogućuje preciznije mjerenje djeteta. Samo pazite da beba raste i razvija se u skladu s rokovima na zakazanom pregledu, nakon što ginekolog mjeri opseg trbuha i visinu dna maternice. Uostalom, te vrijednosti variraju u odnosu na rast djeteta tjednima trudnoće. Dakle, prije začeća, maternica zdrave žene reproduktivne dobi teži oko 50-60 grama, dok se na kraju tog izraza kreće od 1000 do 1300 grama. Ono što je sasvim prirodno, s obzirom da je ovo tijelo devet mjeseci trebalo omogućiti mrvicama ugodne životne uvjete. Stoga, kako dijete raste, veličina maternice povećava se svaki tjedan trudnoće.

  Uzorci fetalnog rasta tjedno

  Postoji posebna tablica koja pokazuje prosječni rast i težinu fetusa tjedno. Naravno, stvarne vrijednosti mogu se razlikovati od naznačenih, budući da različiti čimbenici, uključujući nasljeđe, utječu na te parametre. Ipak, u sastavljanju cjelovite slike onoga što se događa, korespondencija visine i težine prema normi, kao i tendencija njihova povećanja, igra važnu ulogu. U pravilu, rast fetusa počinje mjeriti tek od sredine prvog tromjesečja, jer je najranije vrijeme veličina embrija još uvijek premalena.

  S ove točke gledišta, poželjno je obaviti ultrazvuk ne prije 8. tjedna.

  U ovoj fazi, rast fetusa znači udaljenost od krune do tailbonea. Prema tome, ova se veličina naziva parijetalna kokpit i označena je ničim drugim osim KTP. CTE se mjeri do 14-20 tjedana (ovisno o položaju djeteta i vještinama stručnjaka koji obavlja ultrazvučni pregled), jer do tog vremena noge mrvica su snažno presavijene i nemoguće je utvrditi punu duljinu.

  Polazeći od 14. do 20. tjedna trudnoće, liječnici pokušavaju izmjeriti udaljenost od pete do krune.

  Fetalni rast stope tjedno

  Mnoge žene žure za ultrazvuk gotovo odmah nakon kašnjenja. U tom slučaju, uzist može potvrditi prisutnost jajašca u maternici i odrediti njezin promjer. U pravilu, kod 6-7 tjedna opstruktivne trudnoće, ova vrijednost iznosi 2-4 mm, a 10. - već 22 mm. Ipak, budući čovjek brzo raste i razvija se, ovako:

  • do kraja 12. tjedna CTE fetusa je 6-7 cm;
  • u sljedeća četiri tjedna beba će rasti još 5 cm;
  • i 20 tjedana duljina od krune do pete doći će do 26 cm;
  • na 24 tjedna - 30 cm i na 28-35 cm;
  • na 32. tjedan, beba može napraviti skok u rastu za čak 7 cm;
  • kod 36 tjedana većina beba je spremna za roditi, formiraju se njihovi organi i sustavi, bolje su se i odrasli. U osnovi, u tom razdoblju, rast bebe iznosi 45-48 cm;
  • ipak, preostala četiri tjedna prije dragocjenog sastanka, mrvica ne gubi ništa. Tijekom tog razdoblja, djeca mogu dodati 100-300 grama tjedno i odrasti do 1-2 cm;
  • rast novorođenčeta s punim trajanjem varira od 48 do 54 cm.

  Fetalna težina tjedno trudnoće

  Fetalna težina je vrlo važan kriterij za procjenu njegovog razvoja. Zajedno s drugim dijagnostičkim parametrima omogućuje liječniku da donese zaključak o tome kako trudnoća prolazi, bilo da se razvija u principu i da li je dijete izloženo patogenim čimbenicima. Na primjer, kašnjenje u težini može ukazivati ​​na "gladovanje" bebe (poput kisika, što se uočava kod pušača i pijanih trudnica, i nutricionistički, kad nema dovoljno hranjivih tvari u ženskom tijelu), njegov razvojni odstupanje (što se može dogoditi u brojnim razloga), pa čak i o fetalnoj smrti. Prekomjerna težina djeteta je također slab signal za svako kršenje.

  Dijete raste vrlo brzo u majčinoj utrobi što je moguće zbog snažnog porasta ženske maternice koja je postala privremeni dom. Od 7-8 cm tijela, pretvara se u gotovo 40 cm do kraja pojma, povećavajući volumen gotovo 500 puta! Težina maternice prije porođaja dosegla je 1200 g, dok je na početku trudnoće težila samo 50-60 g. Sve ove transformacije omogućuju rastuću bebu prostor, zaštitu i normalne uvjete za razvoj i rast.

  Fetalna masa tjedno trudnoće pratit će se svaki put kada žena prođe ultrazvučni ispit. Ova metoda prilično pouzdano i uz visoku točnost omogućuje nam da procijenimo ovaj kriterij. U kasnijim razdobljima ginekolog će odrediti težinu fetusa tjedno "po oku" - na temelju mjerenja visine maternice i opsega trbuha. No, ova se metoda postupno zamjenjuje prvo zbog niske objektivnosti i velike pogreške u izračunu.

  Utvrđivanje težine fetusa tjedno trudnoće omogućuje prepoznavanje vjerojatnog problema ili zaostajanja u njegovu razvoju i ispravljanje situacije u slučajevima kada je to moguće. Procjenjuje se u kombinaciji s drugim pokazateljima (rast, parametri dijelova tijela, srce) i korelira s trajanjem trudnoće.

  Težina tjedno trudnoće pomoću ultrazvuka počela je odrediti do sredine prvog tromjesečja, jer je ranije još uvijek bilo premalo za praćenje. Tako, u 8. tjednu, zametak teži samo jedan i pol grama, a 11 - 10-15 g. Svaki tjedan fetus odstupa od nekoliko desetaka do nekoliko stotina grama - ovisi o razdoblju. Međutim, sve je ovdje vrlo individualno, glavna stvar je da postoji pozitivna dinamika. Najčešće, novorođenče težak 3,1-3,6 kg - idealno. U isto vrijeme, djevojke su malo lakši od dječaka: 3100-3400 g u usporedbi s 3400-3600 g.

  Međutim, u svakom pojedinom slučaju, težina djeteta prije rođenja može biti vrlo različita. Ponekad razlike između različitih beba čine nekoliko kilograma. No, u ranoj fazi, gotovo svi oni teže u istom rasponu.

  U nastavku dajemo tablicu u kojoj se prosječni pokazatelji težine daju tjedno trudnoće, ali samo stručnjak treba procijeniti stanje djeteta - nemojte sami donositi nikakve zaključke!

  Treba reći da težina fetusa tjednima trudnoće u velikoj mjeri ovisi ne samo o seksu, već io genima: junaci rijetko rađaju "malim" roditeljima. Uz veliku vjerojatnost, beba će se roditi s približnom težinom koju su imali mama i tata.

  Ali morate također zapamtiti da na težinu fetusa utječu mnogi drugi čimbenici: način života i prehrana majke, bolest i patologija povezana s trudnoćom, "dob" trudnoće, broj fetusa. Stoga, ako sanjate o zdravom djetetu, onda je idealno trebate planirati svoju trudnoću i pažljivo pripremiti za to. U samom razdoblju trudnoće, brinite se za svoje zdravlje, odustati od loših navika, pružite sebi pravi odmor i prehranu te ne zanemarujte rutinske preglede i preglede. Neka vaša djeca odraste zdravo, dobivaju dobru težinu, lako se rodi i oduševljavaju sve do kraja vaših dana!

  Pogotovo za beremennost.net - Elena Kichak

  Djetetovu težinu tjedno trudnoće

  Težina djeteta u maternici i porodu je vrlo važan pokazatelj. Svojim promjenama možete pratiti kako trudnoća ide, kako se dijete razvija. Tjelesna težina djeteta razlikuje se tjednima trudnoće zasebno, posebno u drugom i trećem tromjesečju, brojevi za različite djece mogu varirati od 50 do 200 g, ovisno o razdoblju. Pri rođenju, zdrava puna dječačka djevojka teži u prosjeku od 3.100 do 3.600 g, a zdrav puni dječak težak od 3.400 do 3.600 g. Težina od 2.700 do 4.500 se smatra varijantom norme.

  Što utječe na težinu djeteta tjedno trudnoće

  Kao što je već spomenuto, sva djeca su rođena s različitom tjelesnom težinom, stopa njenog porasta tijekom trudnoće je također drugačija, iako malo varira. Dakle, sljedeći čimbenici utječu na promjene težine djeteta po tjednu trudnoće:

  • - genetske značajke;
  • - zdravlje majke;
  • - intenzitet protoka krvi u posudama posteljice.

  I genetika majke i genetika oca mogu utjecati na dobitak težine djeteta tjedno trudnoće. Iako su liječnici primijetili da u svim slučajevima djeca s malom nižom razinom (manje od 158 cm) rađaju prosječno 250-300 g manje od žena koje rastu više od 164 cm. Također je poznato da je tjelesna težina dječaka novorođenčadi 150-200 g više od tjelesne težine kod djevojčica. Već kada trudnoća dosegne 32 tjedna, težina djeteta različitih spolova može se razlikovati, pa čak i od 20. tjedna trudnoće možete primijetiti opipljivu razliku u stopi rasta dječaka i djevojčice. Još jedna činjenica, koju opstetričari primjećuju, povećava težinu djeteta tijekom ponovljene trudnoće. Nije u potpunosti povezano s genetikom, a razlozi za takav uzorak nisu vrlo jasni, ali pouzdanost promatranja ne ostavlja nikakve sumnje.

  Majčinska bolest može utjecati na težinu djeteta tjednima trudnoće, a anemija i dijabetes su najvažniji. Anemija se najčešće primjećuje u trećem tromjesečju, kada počinje 32-tjedna trudnoća. Težina djeteta u ovom slučaju može se smanjiti, jer nedovoljna količina kisika ulazi u tijelo. Diabetes mellitus je bolest koja se može otkriti i prije i poslije početka trudnoće, a postoje i slučajevi kada se razina šećera u krvi smanjuje nakon isporuke. Težina djeteta od tjedna trudnoće kod majki s dijabetesom se prebrzo povećava, djeca su rođena s tjelesnom težinom većom od 4 kg. To je zbog porasta proizvodnje inzulina u fetusu zbog velike količine šećera iz krvi majke. Šećer se intenzivno koristi i pretvara u mast, pa se težina djeteta dramatično povećava.

  Drugi razlog za nisku težinu rođenja novorođenčeta je placentalna insuficijencija ili oštećena izmjena krvi između krvnih žila posteljice i maternice. Njeni uzroci mogu biti različiti, najčešće se javljaju zbog majčinih kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, anemije, pušenja i pijenja alkohola, genitalnih infekcija i ginekoloških bolesti. Mršavljenje djeteta od tjedna trudnoće može biti posljedica dobi majke, nakon trideset pet godina rizik od placentalne insuficijencije se povećava. Patologija je otkrivena pri približno 22 tjedna trudnoće, težina djeteta u ovom trenutku može biti jedan od glavnih pokazatelja, čime se sumnja na patologiju.

  Ako žena ima trudnoću od 36 tjedana, težina djeteta spušta se ili pretjerana, nužno traže razlog takvog odstupanja, kao i bilo koje drugo razdoblje. Vrlo je važno identificirati patologiju na vrijeme i započeti liječenje. S anemijom s razinom hemoglobina manjim od 100 jedinica, propisane su željezne pripreme za trudnice, ako je njihova razina 100-120, tada možete ispraviti nedostatak posebne prehrane. Za liječenje dijabetesa koristite lijekove koji smanjuju šećer u krvi ili inzulin u malim dozama, kao i dijetu sa smanjenim sadržajem glukoze. Za liječenje placentne insuficijencije propisuju se lijekovi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi u perifernim krvnim žilama. Liječenje treba provesti samo pod nadzorom liječnika koji kontrolira težinu djeteta tjednima trudnoće.

  Kako se težina djeteta mijenja tjedno od trudnoće normalno

  Na kraju prvog tromjesečja tjelesna težina djeteta iznosi samo 15-20 g, a između 12 i 15 tjedana povećava se za oko 5-10 g u 7 dana. Do kraja 15. tjedna beba teži već 30-50 g, a brzina povećanja tjelesne težine iznosi 80 g u 7 dana. Kada trudnoća započne s 22 tjedna, težina bebe počinje se povećavati još brže. Do tog vremena njegova masa je već 400-420 g. Najintenzivniji rast počinje u 26 tjedana trudnoće, težina djeteta od tog vremena povećat će se za 200 g tjedno. Od sredine drugog tromjesečja, a do kraja trećeg, glavni "zadatak" djeteta bit će povećanje mase, budući da su već stvoreni svi glavni organi i sustavi u tom razdoblju. Kada počinje 38-tjedna trudnoća, težina bebe stabilizira, njegov porast posljednjih dana prije rođenja je vrlo mali. Taj je fenomen povezan s pojavom starenja posteljice i pogoršanjem razmjene krvi između majke i fetusa.

  Ako detaljnije obrišete težinu djeteta tjednima trudnoće, dobivate sljedeće brojke:

  • - 8-12 tjedana, težina od 2 do 15 g;
  • - 12-15 tjedana, težina od 15 do 50 g;
  • - 16-21 tjedana, težine od 40-60 g, do 250-350 g
  • - trudnoća 22 tjedna, dijete teži 400-420 g;
  • - 23-26 tjedana, težina od 500 do 750 g;
  • - trudnoća 27 tjedana, težina djeteta 800-900 g;
  • - trudnoća 29 tjedana, težina djeteta 1000-1200 g;
  • - 30 tjedana trudnoće, težina djeteta 1100-1300 g;
  • - 31 tjedan trudnoće, težina djeteta je već 1300-1500 g;
  • - trudnoća 32 tjedna, težina djeteta 1600-1800 g;
  • - trudnoća 33 tjedna, težina djeteta 1900-2000 g;
  • - 34 tjedna trudnoće, težine bebe 2100-2300 g;
  • - trudnoća 35 tjedana, težina djeteta 2300-2500 g;
  • - trudnoća 36 tjedana, težina djeteta 2500-2700 g;
  • - 37 tjedana trudnoće, težina djeteta iznosi 2800-3000 g;
  • - trudnoća 38 tjedana, težina djeteta 3100-3200 g.

  Težina bebe igra veliku ulogu u određivanju punine novorođenčadi. Na primjer, kada je trudnoća 36 tjedana, težina djeteta iznosi 2500 g, onda možemo reći da je riječ o punom roku. Ako je trudnoća 33 tjedna, dijete teži 2000 g, novorođenčad se smatra preuranjenom, ali s normalnim vitalnim znakovima ne zahtijeva posebnu njegu u jedinici intenzivne njege. No, početak rada na 31. tjednu trudnoće (težina djeteta je 1300-1500 g) ukazuje na duboku prijevremenu starost i postoji potreba za pomoći novorođenčadi u jedinici intenzivne njege. Prema najnovijim standardima, djeca s tjelesnom težinom od 500 g ili više mogu dobiti pomoć, a to može biti trudnoća od 29 tjedana. Težina djeteta već je blizu kilograma ili trudnoće od 27 tjedana, težina djeteta nešto je više od 500 g.

  Odredite težinu djeteta tjedno trudnoće ultrazvukom. Kod 34 tjedna trudnoće, težina djeteta može se odrediti mjerenjem visine i volumena trbuha, iako ova metoda nije precizna, koristi se u zdravih žena za grubim izračunima.

  Fetalni rast stope tjedno: prema tablici i ultrazvučnim podacima

  Mali rast fetusa - uzroci

  Fetalni usporeni rast IUGR - dijagnoza koja plaši mnoge mame. I iako budnost nije otkazana, to nije razlog za paniku.

  Imajući na umu naglo razvijanje fetusa, usredotočujući se na tretmane koji mogu ispraviti situaciju, IUGR nije uopće rečenica.

  Na svakom ginekološkom pregledu, opstetričar mjeri opseg trbuha trudnice.

  Ako je primljena brojka manja od standarda, liječnik će propisati ultrazvuk, a zatim će, zauzvrat, pokazati koji je problem (i općenito je li tamo).

  Glavni uzroci retardacije rasta fetusa su nedostatak kisika i hranjivih tvari, kao i genetski nedostaci. Ove točke vrijedi više razmotriti.

  Majčin zdravstveni problemi

  Neke bolesti, poput preeklampsije, bolesti kardiovaskularnog sustava, bolesti bubrega, dijabetes melitusa, poremećaja krvarenja - sve to su vrlo ozbiljni čimbenici koji mogu utjecati na razvoj djeteta.

  Prisutnost takvih bolesti zahtijeva posebnu medicinsku pomoć za trudnoću.

  Kršenja placente

  Placenta je organ potreban samo tijekom trudnoće. Transport hranjivim tvarima i kisikom od majke do bebe, a sve kvarove u ovom transportu uzrokuju kršenja razvoja fetusa.

  Na primjer, fetoplantcentricna insuficijencija prilično je česta dijagnoza. Ali sve je moguće popraviti, glavna stvar je otkriti patologiju na vrijeme.

  Previa placente i placentalni poremećaji su mnogo ozbiljniji, ali ovdje se morate osloniti na liječnike i pravovremeno kontrolirati tijek trudnoće.

  Kromosomski nedostaci

  To su ozbiljne patologije, kao što je Downov sindrom i druge abnormalnosti koje su se pojavile u vrlo ranoj fazi trudnoće.

  Gene mutacije prate druge razvojne patologije, uključujući retardaciju rasta.

  Višestruka trudnoća

  Sam po sebi, višestruka trudnoća nije faktor rizika, ali postotak razvojnih patologija u ovom slučaju je, naravno, viši nego u trudnoći jedne trudnoće.

  Jedno dijete može "opljačkati" drugu, a zbog toga drugi se zaostaje u razvoju.

  Feta-fitalni transfuzijski sindrom je teška patologija u kojoj se proporcije krvotoka u fetusima krše.

  infekcija

  Rubeola, toksoplazmoza, sifilis i neke druge infekcije koje se prenose od majke do djeteta mogu uzrokovati kašnjenje u razvoju.

  medicina

  Konkretno, antikonvulzivi. Stoga, bilo koji lijek, čak i ako izgleda da je bezopasna za trudnicu (uključujući i popularne recepte), treba propisati samo liječnik.

  Alkohol, pušenje, lijekovi

  Ovdje ne govorimo samo o usporenom rastu, već io prijetnji zdravlju i životu djeteta.

  Često, posljedice loših navika majke imaju dugoročni učinak, ali vrlo rijetko te majke rađaju potpuno zdravu djecu.

  pothranjenost

  Teška toksikoza može uzrokovati da majka odbije jesti. To će zasigurno utjecati na razvoj djeteta.

  To su samo najčešći uzroci usporavanja rasta, svaki je slučaj individualan.

  Fetalni rast ultrazvukom

  Upotreba ove metode praćenja razvoja fetusa moguće je samo od 11. tjedna trudnoće.

  Liječnik uzist koristi gore opisanu metodu fetometrije. Unosom nekoliko parametara, on procjenjuje odgovara li normi.

  Ali važno je znati da ultrazvučni strojevi mogu imati različite programe: to jest, jedan je usmjeren na takvu tablicu normi, a drugi na potpuno drugačiji.

  Stoga, s prolazom ultrazvuka u različitim klinikama, mogu postojati nekonzistentnosti u dijagnozama.

  Fetalni rast važan je kriterij za procjenu razvoja bebe u maternici. Norm je prosječan podatak koji se uzima kao osnova, a ne kao strog zahtjev.

  Neznatna razlika vaših podataka i normi nije patologija.

  Štoviše, samo liječnik može razgovarati o razvojnim kašnjenjima i sigurno će otkriti uzroke ovog problema, ako ih ima.

  I na temelju razloga, odredit će taktiku liječenja koja će pomoći djetetu da "dostigne" normu i da se rodi zdravim i snažnim.

  Uz ovaj članak pročitajte: Vkontakte

  Težina djeteta po tjednu trudnoće. Čimbenici koji utječu na fetalnu težinu Baby-Calendar.ru

  Neke zakonitosti zapažene su dugoročnim promatranjima od strane opstetričara:

  • Rast ovisnost majke s težinom novorođenčadi. Dakle, kod žena s visinom iznad 164 cm, djeca su rođena s masom od 250-300 grama više od majki manje visine (ispod 158 cm);
  • Tijekom prve trudnoće, masi novorođenčadi su manje nego tijekom druge trudnoće (razlika je oko 200 grama);
  • Muški fetus, počevši od 20. tjedna, raste brže od žene (razlika doseže 150-200 grama).

  Morate biti prijavljeni da biste se registrirali.

  Recenzije na članku Grafikon veličine fetusa po tjednu

  Svetlana, 22. srpnja 2012. Pa, skoro točno. Rodili smo se u 38 godina s težinom od 3850 i visinom od 56 cm, iako je to sve pojedinačno, a moj muž i ja smo dva metra visine, a on i ja smo modeli osamdeset metara)

  Anonimno, 13. lipnja 2012. danas je bio na ultrazvuku, težina bebe 21 tjedna iznosi 600 grama. velika kći =)

  Anyuta, 15. svibnja 2012. u 20.2 tjednu težilo je 410 g, rekli su im 2480. Na 34 tjednu stari, oni su također rekli da je sve u redu))

  Anonimno, 4. svibnja, 2012 vrlo lijep stol me smiruje

  Natalya, 3. svibnja 2012. Moj ultrazvuk u 21 tjednu težio je 380 grama djeteta na stolu!

  Katya, 18. travnja 2012. je sve o tome. sva djeca imaju različite podatke

  Anna, 13. travnja 2012. Ne znam kakav je 14gr u 12. tjednu. Imam 12n i 3d 60g, a liječnik je rekao da je to dobra težina bebe. 14gr to može biti na 7 tjedana)))

  Anastasia, 25. siječanj 2012 Imam 250g u 21 tjednu, liječnik mi je rekao u normalnom rasponu.

  Anonimno, 13. prosinca 2011. NIJE DOGOVOR U 12N 5 DN 12 CM WT 60 GR

  Irska, 6. rujna 2011. Zaboravio sam napisati: Kćer, u dobi od 24 tjedna 3 dana bila je 30 cm, težina - 621 grama. SVE točno.

  Irishka, 6. rujna 2011. Tablica je točna. Hvala za pouzdane informacije)))

  Katya, 1. srpnja 2011., ali se ne podudara sa mnom. termin od 16,3 dana, težina 159 grama, a ovdje govori 100 grama. pa tko vjerovati.

  Anonimno, 12. travnja 2011. 42 tjedna. djevojka. 52 cm 1150 g.

  Olesya, 25. ožujka 2011. rodila sam 40 tjedana. 4648 g 58 cm

  Kristina, 19. ožujka 2011. godine rodila sam dječaka 39 tjedana starog dječaka 56cm 3900. Sada je druga trudnoća na 30 tjedana 1900. godine. na Uzi

  Olga, Omsk, 18. ožujka 2011. Rođen sam u 39 tjednoj staroj djevojci 54 cm 3980

  Oksana, 10. ožujka 2011. Naš je sin rođen u 40 tjedana 52 cm, 3900. U tablici nema takve stvari, ali opet u ovoj tablici prosječne vrijednosti, a sve ovisi o tome kako se trudnoća nastavlja. Sada provjerite drugo dijete))

  Anya, 15. veljače 2011. Dobar dan. Možda postoji liječnik na ovom forumu, a možda jedan od vas zna: dječja ručka je oko 5 mm u kojem tjednu / mjesec trudnoće? Ja bih bio vrlo zahvalan za odgovor.

  Irina, 27. prosinca 2010. Imam 33 tjedna i težinu 1905, prema tablici se gotovo podudara

  Anonimno, 24. prosinca 2010

  Veličina i težina fetusa u 30 tjedana trudnoće: norma (tablica)

  Dugo očekivani trideseti tjedan dolazi: uskoro ćete biti na rodiljnom dopustu. Težina fetusa u 30 tjedana već doseže jedan i pol kilograma, što je prilično dobro osjećala trudnica. Još je oko deset tjedana prije isporuke. To je koliko dijete mora postati potpuno zrelo. Međutim, često su bebe rođene prije. U 38. tjednu fetus se smatra potpuno zrelim. Ali ako iz nekog razloga počinje rodenje ranije, nemate razloga za zabrinutost: djetetovo tijelo već je u potpunosti oblikovano i spremno da funkcionira samostalno pri stvaranju potrebnih uvjeta.

  Što se događa u trbuhu

  Težina fetusa u dobi od 30 tjedana povećava se skokovima i granicama. Glavni razvoj je završen, svi organi i sustavi su potpuno formirani, ali sada je potrebno izgraditi mišiće i masni sloj, što je iznimno važno za razmjenu topline. To je ono što će beba biti angažirana posljednjih tjedana u utrobi. Naravno, težina fetusa u 30 tjedana razlikuje se od onoga s čim se rodi. Prosječna težina punog djeteta iznosi 3-3,5 kg, tj. Kao što vidite, u posljednja dva mjeseca morat će se oporaviti za oko 2 kg. Dakle, dobra prehrana za ženu je još uvijek vrlo važna.

  Zašto je važno pratiti visinu i težinu djeteta?

  U stvari, to je još uvijek jedini kvalitativni pokazatelj normalnog ili patološkog razvoja fetusa. Zato će liječnici kroz trudnoću pomno pratiti dinamiku svojih promjena, napraviti ljestvice. Svako zaustavljanje, a posebno gubitak težine mrvica - ovo je iznimno alarmantan simptom, što će rezultirati hospitalizacijom majke i otkrivanjem razloga za ono što se događa. Težina fetusa u 30 tjedana je vrsta "Rubikon". Ako se proširi s normalnim pokazateljima, onda će, najvjerojatnije, sve biti u redu.

  Standardi visine i težine

  Kao što je već spomenuto, upravo do sedmog mjeseca trudnoće podaci o visini i težini djeteta postaju indikativni. Nemoguće ih je pratiti sve do osmog tjedna, tako da se liječnici ne obvezuju na predviđanje. Kao što znate, registracija je postavljena nakon 12 tjedana, snimajući prve ultrazvučne očitanja. Ali taj je trenutak daleko iza sebe. Sada je vaša beba vrlo velika, prema rezultatima trećeg ultrazvučnog pregleda, liječnici dijagnosticiraju "30 tjedana trudnoće". Težina fetusa u ovom trenutku obično je oko 1300 g. To je prosjek, a ako liječnik ne vidi ništa strašno u manjim odstupanjima, onda se ne biste trebali brinuti. Rast djeteta već je više od trideset centimetara, tj. U protekla dva mjeseca ne samo da će se oporaviti za dva kilograma, nego i da raste od 10 do 15 cm. Nije lagan zadatak.

  Prolazimo pregledom

  Kako liječnici utvrđuju da ste trudni za 30 tjedana? Težina fetusa je vrlo korisna u ovom teškom zadatku. Pojavljuje se logično pitanje: kako vagati nerođeno dijete? Rješenje se čini jednostavnim: dovoljno je vagati trudnu majku prije trudnoće, a zatim pratiti dobitak na težini. Ali čini se da zapravo, ne samo rastuća beba, nego i placenta, amnionska tekućina i edem, koje su sve trudnice često imale, dobivaju na težini. Što bi trebalo biti težina fetusa u 30 tjedana? Norma za danas zabilježena je u medicinskim referentnim knjigama, te su informacije akumulirane tijekom proučavanja intrauterinalnog razvoja osobe.

  Da biste izračunali težinu budućeg djeteta, liječnik bilježi sljedeće pokazatelje. Ovo je tjedan trudnoće prema izračunima odgojno-ginekologa, kao i glavnih parametara djetetovog tijela. Najčešće, ginekolog dijagnosticira "30 - 31 tjedan trudnoće". Fetalna težina može varirati i tijekom sljedeća dva tjedna. U 30 tjedana to je najčešće 1300, a 31. tjedan je već 1500 g. Stoga, na temelju svih mjerenja snimljenih tijekom ultrazvuka, liječnik prilagođava vrijeme koje postavlja ginekolog-opstetričar.

  Očekujuće majke trebaju se sjetiti: ultrazvuk je vrlo važan alat za praćenje razvoja bebe, no ne biste ga trebali koristiti po volji. Danas postoje mnoge klinike gdje možete potrošiti plaćeni izvanredni ultrazvuk kako biste otkrili pod, fotografirali buduće mrvice ili ih prikazali u 3D formatu. No takvi postupci, koji se obavljaju bez nadzora stručnjaka, mogu naštetiti djetetu.

  Mjerenja u uredu kod ginekologa

  Težina fetusa (30, 31 tjedna) određuje se ne samo ultrazvukom. Na svakom sastanku, liječnik provodi svoj "vagati", obično prilično točan. Za to će trebati parametre abdomena buduće majke. Prva znamenka je VDSM. Trbuh se mjeri centimetrijskom vrpcom u sredini trbuha od krune do stidne simfize. U pravilu, ta je brojka otprilike jednaka trajanju trudnoće. To jest, ako je trudnoća 30 tjedana, težina, rast fetusa ultrazvukom 1300 g i 39 cm, tada ta brojka ne može odgovarati, primjerice, 20.

  Opseg abdomena mjeri se na razini pupka. Dobivene dvije brojke pomnožene su zajedno, možete grubo saznati težinu nerođenog djeteta. Obično za razdoblje od 30 tjedana ta je brojka pouzdana na oko 75%.

  Veliki voće: dobro ili loše

  Tradicionalno se vjeruje da je veliko dijete znak svog izvrsnog zdravlja. Zapravo, to uopće nije slučaj. Nema sumnje da liječnici daju prosječne brojke od 1300 g, to je optimalna težina fetusa u trudnoći od 30 tjedana. Stopa se može malo razlikovati od stvarne težine, ali ozbiljna odstupanja od ove brojke mogu ukazivati ​​na endokrine bolesti, lošu majčinsku prehranu ili pogrešno postavljenu gestacijsku dob. Ne biste se trebali bojati ovoga, ali trebate paziti na savjet liječnika.

  Osjećaj žene

  Kako beba postaje sve teže svaki dan, njegovi pokreti postaju sve vidljiviji za majku. Ponekad već mogu isporučiti nelagodu, ali čim beba zaspi, majka počinje propustiti svoje igre. Uživajte u ovim trenucima, nikad se više ne mogu ponoviti. U ovom trenutku može biti vrlo zanimljivo proučavati literaturu koja opisuje značajke intrauterinog razvoja. Zato nećete znati samo visinu i težinu vašeg djeteta, već ono što se događa u njegovu tijelu, što on tamo radi. Takvo znanje pomaže da vaše stanje bude najkonzoničnije.

  Visina i težina djeteta po tjednu trudnoće: tablica

  Težina buduće bebe postaje glavni kriterij za procjenu svog razvoja. Usredotočujući se na ukupnost pokazatelja kao što su otkucaja srca, visina i težina djeteta, liječnik određuje tijek trudnoće. Odmah rezervirajte, sva djeca se razvijaju u skladu s vlastitim scenarijem. Ipak, ovisno o tome kako beba dobiva na težini, liječnik ocjenjuje prisutnost štetnih čimbenika. Dakle, težina djeteta tjedno trudnoće - pokazatelji norme.

  Što može utjecati na debljanje dijete?

  Djeca su rođena s različitom tjelesnom težinom. Osim toga, stopa porasta tjelesne mase tijekom razvoja fetusa također je različita, ali to su manja fluktuacija. Treba razlikovati tri glavna čimbenika na kojima masa fetusa može ovisiti o tjednima trudnoće. Ovo je:

  • genetika;
  • bolesti majke;
  • intenzitet protoka krvi.

  Na težinu mogu utjecati geni i majke i oca. A ako sami roditelji nisu rođeni prevelik, onda se ne bi trebalo očekivati ​​moćna tjelesna aktivnost od djeteta. Težina novorođenčadi uvijek prelazi tjelesnu težinu djevojčica rođenih ne manje od 150 grama. Druga zanimljiva činjenica je da je dijete iz druge trudnoće gotovo uvijek rođeno teže od brata ili sestre.

  Na težinu može utjecati mama bolest. Posebno zahvaćena anemijom i dijabetesom. Očito nedostatak težine fetusa često postaje posljedica gladovanja kisika, koja se razvija kao rezultat iste anemije.

  Jedan od uobičajenih uzroka slabe težine je placentna insuficijencija. Razlozi za to mogu biti masa. Patologija se može identificirati tijekom drugog rutinskog postupka ultrazvuka, kada liječnik vidi značajne odstupanja u težini i visini djeteta.

  Visoke stope glukoze u krvi buduće majke može se odrediti u bilo kojem trenutku - to je tzv. gestacijski dijabetes. Nije neuobičajeno da se šećer u krvi vratiti u normalu nakon poroda. Težina djeteta do tjedna trudnoće kod žena s dijabetesom se prebrzo povećava, a do rođenja bebe vise više od 4 kilograma. To je zbog pretjerane proizvodnje inzulina, koja počinje proizvoditi tijelo djeteta. Kada se to dogodi, odlaganje višak šećera iz krvi majke i pretvaranje u zalihu masti. Odavde - ubrzano nakupljanje hipodermične masti i brzo povećanje težine djeteta.

  Ako se težina fetusa značajno razlikuje od prihvaćenih prosječnih stopa, tada bez obzira na gestacijsku dob, traži se razlog takvog odstupanja. Vrlo je važno identificirati i ukloniti. S niskim hemoglobinom žene dobivaju dodatke za željezo. Razinu šećera kontrolira se medicinskim metodama. Posebni lijekovi također su propisani za poboljšanje protoka krvi.

  Težina djeteta po tjednu: što bi to trebalo biti?

  Kako bi se identificirala patologija u vremenu tijekom razvoja trudnoće, postoje prosječne norme težine fetusa, ovisno o tjednom trudnoće. Točna tjelesna težina djeteta može se odrediti samo tijekom ultrazvučnog postupka, ali se može izvoditi samo nekoliko puta tijekom svih devet mjeseci.

  Da biste se mogli orijentirati, ovdje je tablica težine djeteta tijekom trudnoće, ovdje možete vidjeti i približne pokazatelje rasta bebe:

  Fetalna težina i veličina po tjednu trudnoće (tablica): razvoj i stopa rasta u svakom tjednu.

  Fetometrija fetusa po tjednu (tablica)

  • DB je duljina bedra;
  • DHA je promjer prsa;
  • BPR - biparetalna veličina glave.

  Najtočnije određivanje težine fetusa pridonosi utvrđivanju određenih kršenja u razvoju fetusa, koji se, ako je moguće, može ispraviti. Nemojte zanemarivati ​​druge pokazatelje stanja pilafa unutar maternice. To je njegova visina, brzina otkucaja srca i simetrija razvoja parametara svoga tijela. Počnite koristiti metodu ultrazvuka s 6 tjedana trudnoće. Nemojmo ga primjenjivati ​​ranije od ovog razdoblja, jer njezin plod nema dovoljno vremena za razvoj.

  Da biste shvatili koliko brzo fetus dobiva na težini u maternici, trebate uzeti u obzir svojstva ženske maternice. Do kraja trudnoće, volumen maternice postaje 500 puta veći, a indeks težine na 1000-1200 grama. To osigurava budućem djetetu zaštitu i normalne uvjete za njegov rast. Sada možete grubo zamisliti da će fetus težine 1,5 grama na početku trudnoće razviti u ugodnim uvjetima u roku od devet mjeseci. Tijekom razvoja fetusa, njezina se težina intenzivira.

  Tjelesna težina fetusa po tjednu trudnoće

  Do kraja trudnoće u tjednu, fetus dobiva na težini 100-300 grama tjedno, kada je na početku trudnoće stekao ne više od 10-60 grama tjedno. Glavna stvar u dobivanju težine nije broj indikatora, već pozitivna dinamika. Najčešće, težina rođenih djevojaka je nekoliko stotina grama lakše od dječaka. No, svaki razvoj trudnoće i fetusa pojedinačno, dakle, razlika u težini može varirati u nekoliko kilograma.

  Težinu djeteta unutar maternice utječe ne samo način života i prehrane majke, već i njezina genetska predispozicija. Imajte na umu da obično nisu veliki roditelji i dijete nije veliko. Roditelji koji očekuju bebu mogu sami shvatiti njihovu percipiranu težinu uzimajući prosjek između svojih dviju težina rođenja.

  Očekujuća majka treba pravilnu prehranu. Nema dijeta, ali postoji i "za dvoje" također ne isplati. Vježba u umjerenim količinama pomoći će ublažiti tijek trudnoće, kao i pozitivno utjecati na razvoj bebe. S fizičkim poteškoćama morate biti vrlo pažljivi, jer trudnica ne može biti preopterećena, a neke vježbe mogu općenito biti opasne. Rutinski posjet liječniku pružit će priliku da upoznaju sve nijanse o zdravlju djeteta i budućoj majci. Razgovarajte s bebom mnogo prije svog rođenja u svijet i uživajte svaki dan čekajući njegov izgled.

  Veliki voće

  Nepravilna djelovanja buduće majke ili neke od njezinih zdravstvenih problema mogu utjecati na pojavu djeteta s težinom znatno višom od normalne. Nepravilne majčinske prehrambene navike mogu imati negativne posljedice za zdravlje fetusa. U mnogim slučajevima rađanja bebe s prekomjernom tjelesnom težinom, žena nije kontrolirala količinu obroka i kompatibilnost hrane koju jede. Za adekvatnu prehranu, preporučljivo je napraviti svakodnevni jelovnik i držati se odgovorno.

  Posebna uloga u rastu djeteta je i nasljedstvo. Prilično veliki roditelji, najvjerojatnije, rodit će prilično veliko dijete. Ako trudnica ima dijabetes, što uzrokuje povećanje glukoze u dječjoj krvi, dolazi do prekomjernog oslobađanja hormona rasta - inzulina u sitnom organizmu. Ovaj problem podrazumijeva konstantan nadzor nad liječenjem, i morat ćete unaprijed otići u rodilište (32 tjedna, a ne kasnije). Prekomjerna težina bebe također može uzrokovati da pererashivanie na vrijeme, jer u svakom slučaju, fetus i dalje raste. Liječnik će vas promatrati poduzeti sve mjere kako bi se izbjeglo.