Preranog dojenčeta u bolnici: reanimacija, skrb za djetetu

Zdravlje

Prerano rođenje je rizik za majku i dijete. Nije važno kako su se dogodili - prirodno ili umjetno.

U ovom trenutku medicina je postigla takve visine koje mogu spasiti život djeteta rođenog od 500 g. Sada čak i ove bebe imaju sve šanse za preživljavanje. U našem članku saznajemo detalje i značajke njege novorođenčadi ispred vremena.

Boravak novorođenčeta u jedinici intenzivne njege

Kada se rodi tako maleno dijete, neke funkcije nemaju vremena za oblikovanje. Takve bebe trebaju posebnu njegu. Prva faza njege započinje s početkom u dvorani:

 • Nakon što se dijete rodi, omotane su u tople sterilne pelene i osušene.
 • Nakon rezanja pupkovine izvode se manipulacije, kao i revitalizacija. Sve je to učinjeno na grijanom stolu.

Mehanička ventilacija

Liječnici, s obzirom na stupanj prijevremenosti i blagostanja djeteta, mogu slijediti ovu taktiku:

 1. Umjereni stupanj prijevremenosti i spontano disanje (ponekad s maskom kisika ili nosnim kanelima) ne zahtijeva umjetnu ventilaciju pluća.
 2. Duboki stupanj gotovo uvijek zahtijeva umetanje u traheju cijevi za intubaciju. Kroz njega je povezan s uređajem.

Bit mehaničke ventilacije je da disanje odvija za dijete: postavlja se učestalost pokretanja dišnih puteva u minuti, pritisak u stazama disanja i dubina udisaja.

Suvremeni ventilatori imaju okidanje ventilacije koja uči dijete da diše. Uz pomoć posebnog ugrađenog senzora, pokušaj da se udahne, hardversko disanje usklađeno je s djetetovim dahom.

S ventilatorom bez okidača, ventilacija se javlja prema tlaku: ako su pluća djeteta zapečaćena, dolazi do manje opsega. Moguće je postaviti konstantan pozitivni pritisak.

Postoji još jedna vrsta mehaničke ventilacije - neinvazivna. Upotrebljava se kada dijete može disati vlastito, ali mu je to teško. Mješavina kisika i zraka isporučuje se kroz masku, a pozitivni tlak ne dopušta skupljanje pluća.

Koliko beba može biti na ventilatoru?

Nakon što dijete može disati, on je isključen iz aparata. S obzirom na duljinu boravka na ventilatoru - sve pojedinačno. Neke bebe provode dva tjedna na ventilatoru, a tri dana su dovoljne za nekoga. Sve ovisi o spremnosti pluća, stupnju prijevremenosti i mnogim drugim čimbenicima. Indikatori mehaničke ventilacije su:

 • konvulzije;
 • oticanje mozga;
 • respiratorni uhićenje, šok nakon poroda;
 • respiratorni neuspjeh (sindrom udara).

Osim toga, takav medicinski događaj je dodijeljen sa smanjenim sadržajem kisika u krvi ili njegovim viškom.

Svrha ovog postupka može:

 • smanjiti opterećenje na dišnom sustavu;
 • minimiziraju respiratorne traume;
 • održavanje pluća punjenje na dostatnoj razini.

Ostale mjere oživljavanja

U prvoj fazi reanimacije novorođenčeta primjenjuje se načelo "korak po korak". Prije svega, liječnik vraća slobodan dišni put i potiče disanje. Trajanje tih akcija iznosi 20-25 sekundi.

Taktike liječnika u drugoj fazi reanimacije ovise o stanju djeteta nakon primarne reanimacije. Ako nema disanja, dobro srce, slijedi gore opisani ventilator.

U trećoj fazi, srčana aktivnost i hemodinamika se obnavljaju i održavaju. Ventilator se nastavlja i izvodi se vanjska masaža srca.

Obnova se ukida ako su svi parametri obnovljeni. Ako nakon 20 minuta od rođenja, na pozadini opisane terapije, dijete ne promatra obnovu srčane aktivnosti, tada se ne izvodi reanimacija.

Optimalna temperatura zraka u odjelu

Temperatura zraka u odjelu ne smije biti ispod 25 °, jer dijete još nije prilagođeno normalnim uvjetima. Optimalna temperatura za dijete održava se u inkubatoru - tamo je mnogo veća.

Faze u inkubatoru

Glavni problem preuranjenih beba je termoregulacija. Dijete može lako pregrijati, kao i prekomjernu hranu. Iz tog razloga, postavlja se u čajnik koji održava željenu temperaturu.

S dubokim stupnjem prijevremenosti i malom težinom beba se stavlja u zatvoreni tip inkubatora, a nakon poboljšanja, u otvorenom stanju. U prvim danima nakon rođenja djeteta nemojte izaći iz aparata, njegu se obavlja iznutra. Da bi se izbjegla stagnacija, deformacije glave djeteta trebaju se okretati svakih dva do tri sata. Puls, respirator i temperatura novorođenčeta fiksiraju posebni senzori.

Neka djeca priključuju kapaljke na glavu, jer vene na ruku nisu vidljive.

U inkubatoru je temperatura slična onoj u želucu - 31-37 °. Visoka vlažnost je osobito važno.

Njega uključuje dvije faze:

 1. u bolnici;
 2. u specijaliziranom odjelu pretjecanja.

Uz malu tjelesnu masu (do jednog i pol kilograma) i komplikacija, dijete se prenosi u dječju bolnicu u 10-11 dana. S većom težinom - 7-8 dana.

Ako je prijevoz nužan, djetetu se prevozi kola hitne pomoći s liječnicima kako bi pružila pomoć djetetu.

Prva faza bit će intenzivna terapija, pregled. Po potrebi, oživljavanje. Zatim će dijete biti propisano odgovarajućim liječenjem i osigurati uvjete za dobivanje težine.

Majke koje su dobile dozvolu za posjećivanje djece i hraniti ih trebaju slijediti sljedeća pravila:

 • nosite kapu za kosu i masku;
 • biti u odjelu u čistom ogrtaču;
 • operite dojke sapunom i vodom prije hranjenja i dekantiranja;
 • Držite ruke čistima.

Preuranjeno bebe koje nemaju refleks sisanja jedu kroz cijev. Fleksibilna cijev umetnuta je kroz usta u trbuh, koja uvodi male dijelove mlijeka, glukoze i hranjivih otopina.

Ako nema ograničenja, beba će izraziti majčino mlijeko, jer to je neophodno za ništa. Nakon stabilizacije djetetova stanja, liječnici dopuštaju korištenje metode "klokan", koji se temelji na kontaktu tijela majke i djeteta.

Prva je metoda primijenjena u Kolumbiji, u 80-ima. Bilo je vrlo malo inkubatora, a liječnici su odlučili prenijeti bebe svojoj majci.

Metoda "klokan" je kako slijedi: dijete je smješteno između majčinih grudi i na taj način osigurano odjeće ili nešto drugo. Istraživanja su pokazala da su prerane bebe, koje su se rehabilitirale na ovaj način, razvile i stekle brže od onih koji su bili u inkubatoru.

U prvoj fazi obavlja se blisko promatranje, registracija i praćenje izvedbe djeteta:

 • krvni tlak;
 • kontrakcije srca;
 • zasićenje kisikom u krvi.

Također, ako je potrebno, obavite liječenje djeteta lijekovima, ovisno o bolesti:

 • poboljšanje aktivnosti mozga;
 • žutica;
 • konvulzije;
 • dilatacija krvnih žila itd.

Druga faza više je usmjerena na oporavak djeteta i primjenu različitih tehnika.

Značajke Njega njege

Njega skrbi započinje prvim sekundama djetetovog života. Počinje omotavanjem u toploj pelene. Nakon postavljanja djeteta u zahod, medicinske sestre se skupe, prate opće stanje, hrane (ako majka nije dopuštena). Mame uzimaju izraženo mlijeko, zasiti ga vitaminima, mineralima, proteinima.

Ako mlijeko nije dostupan, mliječne su formule pripremljene za male težine bebe. Za djecu s blagim refleksom usisavanja, hranjenje se provodi s štrcaljkom.

Liječnički savjet roditeljima

Liječnici su uvijek spremni kontaktirati roditelje preranih beba, jer je podrška majke i oca za mrvice vrlo važna.

Ako je stanje djeteta stabilno, liječnicima će biti dopušteno aktivno sudjelovati u hranjenju, razgovarati o vrsti hranjenja, koja je vrsta prikladna, ovisno o stanju djeteta i sposobnostima majke. Sve stavke koje ulaze u inkubator (boce, bradavice itd.) Moraju biti sterilne. Ovo će još jednom podsjetiti liječnika.

Odjel s preuranjenim bebama ima svoj raspored, s kojim će liječnik obavijestiti roditelje. Ako je posjet dopušten, pokušajte ostati blizu bebe što je dulje moguće. Jednako je važan način na koji majka provodi vrijeme oko douvea s djetetom. Istraživanja pokazuju da ako majka razgovara s djetetom, pjeva mu pjesme, čita knjige, tada se opće stanje popravlja i dijete se brzo oporavlja.

Metoda "kenguru" opisana gore je također uključena u preporuke liječnika, budući da je fizički kontakt s majkom prirodna potreba. Ako vam liječnik dopušta da dijete dijete, svakako to učinite, dodirnite je - dijete osjeća sve.

Svi liječnici razumiju želju majke da se otpusti što je prije moguće, ali novorođenčad bi trebala biti spremna za to. Čim dijete održava tjelesnu temperaturu, kako bi stalno zadobio težinu, bit će ispražnjen. Tijekom vremena u bolnici u skrbi, trebate pripremiti svoj dom i obitelj za dolazak djeteta, kako biste upoznali informacije o skrbi.

zaključak

Dakle, majke čije je dijete rođeno ispred vremena, nakon izbijanja, uvijek morate uspostaviti bliski kontakt s lokalnim liječnikom i medicinskom sestrom. U početku će biti puno pitanja, a kvalificirani odgovori pomoći će majci da se potpuno brine za dijete.

Jedinica za intenzivnu njegu novorođenčadi

Ponekad postoje situacije kada se pravedno rođeno dijete ulazi u jedinicu intenzivne skrbi. Pogledajmo što je ovaj odjel i zašto postoji potreba za dodatnim medicinskim nadzorom novorođenčadi jer roditelji u takvim slučajevima imaju tisuće pitanja i zabrinutosti.

Obično jedinica za intenzivnu njegu sastoji se od 2 bloka:

1) jedinica intenzivne skrbi

2) jedinica drugog stupnja sestrinstva

Jedinica za intenzivnu njegu

Djeca koja trebaju pružiti veću pažnju i rehabilitacijsku skrb ući će u jedinicu intenzivne njege. Pomaže djeci koja imaju ozbiljne neurološke probleme koji se ne mogu disati sami ili su rođeni vrlo malom težinom. U toj jedinici postoji sve za intenzivno liječenje djeteta i stalno praćenje njegovog zdravlja: inkubatori, praćenje i, naravno, kvalificirano osoblje.

Jedinica drugog stupnja sestrinstva

U ovom bloku izvodite restorativni tretman. Prenose bebe ili bebe s žuticom novorođenčeta.

oprema

Jedinica intenzivne njege obično je opremljena suvremenom medicinskom opremom koja vam omogućuje da stvorite udobne uvjete za bebe: moderni inkubatori štite novorođenčad od buke i svijetle svjetlosti, za vrlo preuranjene bebe stvaraju se uvjeti koji su što bliži intrauterini životu. Hranjiva rješenja daju se djeci koja se ne mogu hraniti putem posebne sonde. Možda ćete također trebati lijekove za kontrolu otkucaja srca, poticanje disanja, krvnog tlaka, ultrazvuka i rendgenskih zraka. Prostori odjela kontinuirano prate razinu vlažnosti i temperature zraka. Ako je potrebno, dijete je propisano antibiotsko liječenje.

Nešto o medicinskom osoblju

Medicinsko osoblje jedinice za intenzivnu njegu jedna je od najkvalificiranijih. Roditelji se stalno informiraju o svim informacijama o zdravstvenom stanju novorođenčeta, o značajkama bolesti i o taktici njegova liječenja. Također, liječnici mogu odgovoriti na sva neugodna pitanja koja se odnose na daljnju skrb o djeci nakon izbijanja. Dnevnu njegu djeteta obavljaju medicinske sestre s kojima roditelji imaju blisku komunikaciju s roditeljima tijekom boravka djeteta u odjelu. Pored njih, cijeli tim stručnjaka će promatrati novorođenče. Prije svega, on je pedijatar, neonatolog, kardiolog, neurolog, fizioterapeut, ljekarnik, dijetetičar, laboratorijski asistenti.

Kada se dijete može poslati u jedinicu intenzivne skrbi?

U njoj ulaze novorođenčad s različitim perinatalnim patologijama. Obično oni zahtijevaju umjetnu ventilaciju pluća, parenteralnu prehranu, infuzijsku terapiju, korekciju i obnavljanje važnih tjelesnih funkcija. Ona također prima duboko prerane novorođene bebe s niskom tjelesnom masom, koje često imaju teške invalidnosti u svom zdravstvenom stanju.

Ako je vaše dijete preneseno u jedinicu intenzivne njege, nemojte paničariti i pasti u očaj. Ovdje ćete se neizbježno morati upoznati s novim medicinskim tehnologijama, novim medicinskim jezikom, novim pravilima i postupcima koji su dizajnirani za pomoć vašem djetetu. Osoblje odjela će vas naučiti kako skrbiti za bebu u ovom trenutku. Zahvaljujući medicinskim stručnjacima, roditelji se brzo naviknu i počnu razumjeti potrebe bebe, kako bi saznali što možete učiniti za njega. I ovo je vrlo važno, jer prava briga za dijete u ovim teškim prvih dana njegova života ovisi o tome kako se brzo može prilagoditi novim uvjetima života izvan majčinega tijela. Tek nakon što se zdravlje beba toliko dobro poboljša da ne uzrokuje zabrinutost kad je spreman za puni život u normalnim uvjetima, možemo li govoriti o ispuštanju djeteta iz jedinice za intenzivnu njegu.

Oživljavanje novorođenčadi

Nažalost, sve isporuke ne prolaze i završavaju uspješno. Tako se događa da beba treba posebnu pomoć. Prisutnost u bolnici odjela za reanimaciju novorođenčadi je prilika da veliki broj djece opstane i odraste zdravo.

Oživljavanje se odnosi na skup mjera namijenjenih vraćanju vitalnih funkcija tijela - prvenstveno cirkulacije i disanja. Oživljavanje novorođenčadi naziva se medicinskim mjerama koje se održavaju odmah nakon rođenja, a slijedećeg dana života djeteta za uklanjanje iz kritičnog stanja. Reanimacija se obavlja u slučajevima kada nema disanja ili srčane aktivnosti prestaje, ili u odsustvu obje ove funkcije. Reanimacija je također potrebna uz smanjeni impuls bebe - manje od 100 otkucaja u minuti, kratkoća daha, apneja, hipotenzija - tj. Tzv. Kardiopulmonalna depresija. Prema WHO-u, do 10% novorođenčadi treba roditi specijaliziranu njegu.

Primarna reanimacija novorođenčadi

Nakon rođenja, neonatolog će pregledati bebu u dvorani. Stanje disanja, srca, kože, mišića ton je tzv. Apgar rezultat. Obnova njege bit će potrebna ako se nakon pregleda novorođenčadi otkrije:

 • nema otkucaja srca;
 • dijafragmatska kila;
 • nedostatak spontanog disanja;
 • smanjenje brzine otkucaja srca;
 • mekonska aspiracija.

Prve mjere ponovnog oživljavanja novorođenčadi u dvorani pružaju neonatolozi, anestasiolog i stručnjak za reanimaciju, a dvije medicinske sestre, od kojih svaka obavlja strogo definirane zadatke. Kada se novorođenče diše iz amnionske tekućine i stavlja na stol za oživljavanje grijanja novorođenčadi, neonatolog će mjeriti tjelesnu temperaturu i očistiti dišni put djeteta iz sluzi. Resuscitator izračunava brzinu otkucaja srca, obavlja neizravnu masažu srca, sluša pluća. Ako je potrebno, umjetno disanje propisano je posebnom maskom i vrećicom dok koža nije ružičasta. Ako nakon ove reanimacijske mjere novorođenče ne počnu samostalno disati, on će proći trahealnu intubaciju. Metode neonatalne reanimacije uključuju primjenu tvari (adrenalin, kokarboxilaza), koji doprinose obnovi vaskularnog tonusa.

Ako dijete ne učini nezavisni dah, reanimacija će biti završena nakon 15-20 minuta.

Druga faza - odjel za neonatalnu reanimaciju

Ako su primarne mjere završile uspostavljanjem funkcija disanja i srca, dijete se prenosi na odjel reanimacije i intenzivne terapije novorođenčadi. Tamo će sve radnje liječnika biti usmjerene na sprečavanje ili uklanjanje bubrenja mozga, obnavljanje cirkulacije krvi, funkcije bubrega. Dijete provodi tzv. Hipotermiju - lokalno hlađenje glave djeteta. Osim toga, novorođeno dijete u reanimaciji provodi se terapija dehidracije, čija je suština ukloniti višak tekućine iz tijela. Krv dijete prati se: zgrušavanje, bjelančevine, kalcij, magnezij itd. Ovisno o težini djeteta, smješteno je u šator kisika ili u tušu s opskrbom kisikom i prati temperaturu tijela i intestina. Hranjenje djeteta je moguće ne ranije od 12 sati nakon rođenja s izraženim mlijekom kroz bocu ili sondom, ovisno o ozbiljnosti lezije.

Nestandardna situacija. Novorođenče u reanimaciji. Kako biti mama.

Došla sam u bolnicu i čekala drugo dijete. Činilo mi se da sam bila potpuno spremna, trudnoća je bila savršena i ništa mi nije moglo zasjeniti izgled moje mrvice. Bio je to drugi planirani carski. Rizik za dijete je minimalan. Svi pokazatelji su normalni.

Rođena je u 9 20. Dali poljubi. Odnijeli su. Sve plavo, kao što mi se činilo. U 10,30 sam već potpisao suglasnost da moje dijete bude prevezeno u reanimatorskom stroju za oživljenje centralne dječje bolnice. Dijete ne diše. Kongenitalna infekcija od uzimanja amnionske tekućine. Visoki bilirubin. I blah blah blah. Još sam obješen na dijete ne diše.

Sljedeća - dva dana u panici i magli. Sve oko potrebe da se uspon nakon carskog, da li led na trbuh i dovođenje sebe, ali sam zadržao zujanje u histerija u jedinici intenzivne njege, gdje sam ja rekao - Liječnik će tek sutra. Nazovite sutra. Supruga se ušulja u komoru tajnim prolazima s slatkom i sretnom medicinskom sestrom. Plakam. Također nije sretan. Vožnja tamo. Rečeno mu je da je stanje ozbiljno, visoki rizik za život. Moji susjedi u odjelu donijeli su djecu. Vrište, ove prekrasne djece. Mame su ljute. Ne bih se ljutila. I moj... I ne mogu ni disati! Panika panike panike. Suze koje uopće nema mamu i da je sve ovo moja krivnja. A onda prestani!

Evo što će se dogoditi iz moje panike? Usput, u bolnici, ni Valeriana nije bila tamo, a ne kao neka vrsta psihološke pomoći. Tako sam odlučio - ne, nema panike. Zato neću pomoći mojoj kćeri. Supruga samostalno odlučuje na isti način. Kao, tako i tako, više ne plačite, nemojte plakati, nego se pripremite za njezin dolazak kući i ostanite u bolnici.

So. Ono što mi je pomoglo preživjeti ovo:

 1. Prva stvar koju sam napravila je ustajati i staviti se u red. Potrebno je puno energije nakon druge operacije, ali moje iskustvo s prvim carevima pomoglo mi je da brzo počnem oporavak. Tuš, led na trbuhu, prve osnovne vježbe, šetnje hodnikom, prva hrana. Moj zadatak je brzo izaći odavde! Uostalom, uskoro moje čudo će trebati mamu.
 2. Moj suprug mi je dao pametni telefon (to se tako dogodilo prije nego što mi nije trebalo). Naučio sam sve o tome što je moja kćer bolesna i koliko dugo traje, koja je šansa za preživljavanje i potpuni oporavak. Prognoze su bile razočaravajuće, ali bio sam spreman.
 3. Moj muž je kupio sve što je trebalo u intenzivnoj njezi: pelene, ogrebotine, vlažne maramice. Imala sam kapu sa sobom u rodilištu, koja je nekoć bila prva od moje najstarije kćeri. Dao sam ga najmlađima. Moj muž je fotografirao i poslao mi fotografije o djetetovim stvarima.
 4. Moja kćer će trebati mlijeko! Njegova obnova bit će dugo, ali ne smije biti odgođena. Ona treba jesti korisno, čak i ako ne može sisati prsa, kao što kažu na internetu. Morate izraziti. Dobio sam pumpu za prsa i počela borba za dojenje i protiv stagnacije. Usput, dragi doktori i babice, kao i prošli put, rekli su - da, nema potrebe za dekantiranjem, zašto. Zadnji je put završio s temperaturom od 40,5 i apatijom. Ali sada nije vrijeme.

Nazvat ću reanimaciju. Onemogućen. Samo se disanja. Nemojte se ljutiti. Dok je u boksu. Pratite stanje. Moj muž pije vino za zdravlje, i po prvi put izlazim u hodnik najstarijem. Kažem da ću za par dana biti kod kuće.

Dan poslije, muž se složio s liječnikom i dopustio mi je vidjeti moju bebu - prljav, žućkasto-plavu i tako lijepu! Tijekom dane koje sam provodio kod kuće, moj suprug i ja uspjeli smo u potpunosti pripremiti stan za dolazak kćeri iz bolnice (moj muž, dok sam bio u rodilištu, popravio i zajedno donosili ljepotu). Tada sam otišao k njoj i donio ne samo majčinsku naklonost i njegu, već i punu grudi mlijeka, koja joj je u budućnosti brzo pomogla da postane normalno zdravo dijete. Da, imamo sijedu kosu. No pojavilo se i iskustvo. A također i povjerenje da je naša snaga prenesena na našu djecu. Sve će raditi! Mi smo doma i sretni.

Novorođenče u intenzivnoj njezi

Dobar dan svima. Već dugo čitam Pikabu i sad sam odlučio napisati nešto zanimljivo. Radim u odjelu za neonatalnu reanimaciju perinatalnog središta Tomsk i želio bih vam pokazati kako se uređuje odjel u kojem se najmlađima njeguje i liječi =)

Ovo je ulaz u naš odjel, lijevo od vrata nalazi se uređaj u kojem je antiseptik, prije svakog ulaza, osoblje i roditelji moraju rukovati svojim rukama, nakon čega će se vrata automatski otvoriti.

Općenito, liječenje ruku i problem nosokomične infekcije vrlo su akutni u našem odjelu, moramo prati ruke često i pažljivo, a antiseptik je vrlo agresivan u utječu na kožu ruku. Štedi od njega hidratantnu masu u ogromnim količinama =)

Jednom u odjelu, odlazimo do skrovišta medicinskih sestara kako bismo saznali koji će odjel biti na dužnosti danas.

Nakon što smo naučili ove vrijedne informacije idemo u jednu od komora. Ukupno u odjelu ima 4, dva velika za 6 djece i 2 male za 3 djece. Ovo je ono što izgledaju odjeljenja:

Smjestimo djecu u inkubatore (lijevo) i na sustave reanimacije (s desne strane). Štitnici su dizajnirani za vrlo preuranjene bebe, održavaju optimalne mikroklimatske uvjete za novorođenčad.

Odozgo, svaki prostor je prekriven posebnim rtom kako ne bi ozlijedio oslabljene oči novorođenčadi.

Sustavi za oživljavanje dizajnirani su za veću djecu, u kojima dijete otvoreno leži. Na vrhu sustava reanimacije izvor je zračenja topline, tako da se naš pacijent ne smrzava. Na stalaku se također nalazi monitor koji prikazuje glavne pokazatelje života novorođenčadi, kao što su: otkucaji srca, zasićenost kisikom u krvi i zasićenost krvnog tlaka. Najvažniji pokazatelj u našem odjelu je upravo zasićenost, jer su problemi s kardiovaskularnim sustavom kod djece mnogo rjeđi nego kod dišnog sustava.

Svako dijete ima svoj vlastiti pojedinačni stol na kojemu je antiseptik (ruke treba obraditi prije i poslije svakog kontakta s djetetom), sterilne i ne sterilne rukavice. Ako je potrebno, Ambu vrećicu za držanje IVL, i masku za njega. Osim toga, svako dijete ima pojedinačno usisavanje. Usput, on:

Koristimo usisavanje za rehabilitaciju traheobronhijalnog stabla, usne i nosne šupljine iz sluzi koja se nakuplja tamo, tako da dijete ne bi ometalo disanje i spriječilo infekciju dolje.

Evo pogleda na kapulja iznutra:

Kao što vidite da je dijete smješteno u poseban "gnijezdo" kako bi stvorili uvjete bliske uvjetima prije rođenja. Pelena se stavlja pod vješalicu, tako da je glava novorođenčeta blago pomaknuta i ništa mu ne sprečava slobodno disanje.

Ako dijete ne može disati samostalno, potrebno je koristiti ventilatore:

To je zapravo. I na lijevoj strani na pultu postoje infusomats (zeleni), kroz njih dijete dobiva potrebne hranjive tvari (ne sve što možemo dati djetetu kroz majčino mlijeko) i lijekove. Novorođenče hranjenje obično se provodi kroz sondu, jer refleks usisavanja u prerane bebe obično nije razvijen.

Pa, na kraju još nekoliko fotografija:

Ovo je naša rendgenska jedinica, stoji poput krila aviona i također teži.

Ovo dijete prima fototerapiju (zračenje svjetlosnim zračenjem plavo-plavog spektra), nužan postupak za hemolitičku bolest novorođenčeta.

Spremni za primanje dječjeg kabineta.

A ovo je mala komora i pogled s radnog mjesta.

Ispričavam se zbog pogrešaka i ako imate bilo kakvih pitanja, pitajte u komentarima =)

 • Najbolje ocijenjeno
 • Prvo na vrhu
 • stvarni vrh

284 komentara

to je tko treba izdati sn, poput zastupnika Državne Dume

samo plaće, a ne nogometaše s liječnicima.

Želim vam zahvaliti liječnicima svoje specijalnosti! Radiš velika stvar. Moj sin je rođen težak kilogram, u šestom mjesecu. Zahvaljujući dječjoj gradskoj bolnici №1 na Avangardnaya St. u St. Petersburgu, preživio je i odrastao da bude zdrav, divan dječak! Nekoliko mjeseci nakon rođenja, nisam se mogao ni osjetiti kao otac, budući da nije bio mali, ali vrlo mali čovjek kojeg sam jednom vidio jednom tjedno u bolnici, a ostalih šest dana, s umirućim srcem, nazvao je poziv da država ostane nepromijenjena, Moja se žena samo bojala zvati, samo sam pozvala, a ona je sjedila pored nje i čekala.

Kakva je sreća bila kad smo iz statusa "izuzetno teških" prešli na "teška", već je to bilo nevjerojatno olakšanje.

Samo tri mjeseca kasnije uspio sam uzeti sina doma i osjetiti da sam stvarno tata, a ne netko drugi.

Ne želim nikoga takva testiranja, neka sva djeca rode na vrijeme, željenu i zdrava.

Hvala još jednom svim liječnicima koji to rade!

ZYZH Ovo nije nadjev, a ne želja za smanjivanjem profesionalaca. Ovo je dio mog života, a ne najlakši, ali ovo je put kroz trnje na sreću očinstva i osmijeh mog djeteta.

Privremeno razdvajanje. Kid u dječjem odjelu

U pravilu, u modernim roditeljskim domovima, majka i njeno dijete su u istom odjelu nakon rođenja. Nazvane su "zajedničkim rezidencijskim komorama" ili "majka i dijete" komore. Prema ovom principu, velika većina modernih domova i odjela djeluje. Ali se događa da zbog razloga koji ne ovise o mladoj majci, ovo se načelo mora kršiti.

Susret s majkom nakon rođenja čini jednostavniju prilagodbu djeteta na ekstrauteran život. Pored majke, dijete se ne boji: osjeća se zaštićeno. Kao odgovor na poremećaj mrvica, majka u bilo koje doba dana ili noći može ga uzeti u naručju, milovati i smiriti. Uz prednosti djeteta, to pomaže ojačati osjećaj majčinstva kod žena.

Budući da je nekoliko dana u istoj sobi s bebom, žena stječe vještine brige za novorođenčad: ona nauči da se presvlači i opere svoju bebu. To pomaže majkama, osobito primiparous, kasnije osjećati više sigurni kod kuće. U odjelima "majka i dijete", suvremeno načelo besplatnog hranjenja djeteta najuspješnije se provodi (ne "po satu", nego "na zahtjev"). Često hranjenje pridonosi uspješnijem stvaranju laktacije kod žena. U ranijem razdoblju nakon poroda ima manje slučajeva nedostatka (ili obrnuto stagnacije) mlijeka.

No, neka se djeca mogu odvojiti od svojih majki. Razlog obično su situacije koje se odnose na zdravlje djeteta. Zato je univerzalnim uvođenjem načela "majke i djeteta" u rad rodiljnih bolnica, oni i dalje održavaju odjela ili jednostavno odjeljenja za novorođenčad koja ima bilo kakve bolesti ili značajne poremećaje prilagodbe ekstuterinskom životu koji ih ne dopuštaju pored mame.

Preuranjeno dijete

Najčešći razlog odvajanja od majke - rođenje preranog djeteta. Ali postoje mogućnosti za razvoj. Preuranjeno dijete nije nužno bolesno. Doista, djeca rođena s gestacijskom dobi do 37 tjedana imaju veću učestalost bolesti i poremećaja u razdoblju adaptacije u odnosu na punoljetne bebe. Dakle, zbog nezrelosti pluća, takva djeca često ne mogu disati i trebaju pomoć posebne opreme. U prijevremenim bebama (posebno s malom inicijalnom težinom djeteta - do 1500 g) spontano disanje prestaje i može doći do konvulzija.

Prerano rođene bebe pate od problema s prehranom. Često se regurgitirati, može se pojaviti nadutost, a ponekad hrana koju dijete dobiva kroz usta uopće ne apsorbira. Ovi slučajevi prisiljavaju liječnike da koriste alternativnu metodu hranjenja - intravensku primjenu hranjivih otopina. Ali ako stanje djeteta težilo više od 2000 g (i ponekad malo manje) ostaje zadovoljavajuće ili postaje tako nakon nekoliko sati ili dana promatranja u odjelu za novorođenčad, takvo dijete može ostati u majčinom odjelu.

Naravno, u rodilištima treba stvoriti ugodne uvjete - prije svega toplo. Sve novorođene bebe (posebno prerane bebe) vrlo su osjetljive na hladnoću. Dijete koje je doživjelo hladni stres ima veći rizik od štetnih učinaka na dio živčanog sustava, manje se aktivno bori s mogućom infekcijom. Takvo dijete ima produljenu i intenzivnu žuticu, dugo oticanje. Stoga se u odjelu gdje se nalazi mala težina novorođenčad postavlja grijač, svjetiljka topline ili topli grijač za dijete. U nekim domovima za majčinstvo, poseban inkubator (kocke) instalira se izravno u roditeljski odjel za stabilnu ali ne toplu bebu, tako da dijete uvijek može biti blizu majke.

Ako je težina djeteta pri rođenju manja od 2000 g, tada u pravilu takvo dijete zahtijeva promatranje i često liječenje u uvjetima odvajanja novorođenčadi. To može biti jedinica za intenzivnu njegu ili jedinica za intenzivnu njegu novorođenčadi u rodilištu. Nemoguće je doslovce razumjeti po imenu da će takva reanimacija biti obavezna za takvu novorođenčad. Postoji skupina maloljetnih novorođenčadi koja imaju minimalnu terapiju (na primjer, fototerapija za žuticu ili kratku intravensku primjenu potrebnih lijekova), ali zahtijevaju promatranje od strane kvalificiranog medicinskog osoblja tijekom cijelog dana. Dakle, medicinske sestre redovito bilježe boju kože djeteta, učestalost disanja, otkucaja srca, mjere pomoću posebnih uređaja mnoge važne parametre života djetetova tijela, uključujući krvni tlak. U nekim slučajevima takva se mjerenja često moraju provoditi u djeteta. U majčinom odjelu, to se može dogovoriti samo ako postoji pojedini medicinski dopis.

U mnogim roditeljskim bolnicama uvođenje metode "klokan" sada se provodi u preranoj dojenčadi. Njegova je bitna činjenica da, čim se stanje djeteta dopusti, širi se majci neko vrijeme na dojku. Mama sjedajući udobno na stolici. Dijete je tada u izravnom dodiru s majčinom kožom, što je vrlo važno za prevenciju infekcije kod djeteta, jer njegova koža počinje biti naseljena majčinim bakterijama koje su mu već poznate. To je snažan čimbenik zaštite od agresivne mikroflore jedinica intenzivne njege. U ovom postupku beba je omekšana, ali pokrivena s pokrivačem kako bi se zagrijala.

Uz druge pozitivne aspekte metode "klokan" omogućuje vam da bolje pripremite dijete za naknadno dojenje, jer to potiče kongenitalne reflekse svojstvene svim novorođenčadi, koje su usmjerene na dobivanje hrane. Osim toga, dijete može dodirnuti dlanove majčinoj dojci, uzrokujući hrđu mlijeka u majci i pričvršćivanje vlastitog refleksnog usta, nužnog za kasnije hranjenje.

Preuranjene bebe iz rodilišnih bolnica često se ne ispuštaju kući, već se prenose u multidisciplinarne bolnice gdje mogu dobiti dodatne pretrage i liječenja. Osim toga, za ove dodatne nekoliko tjedana uspijevaju naučiti kako dojiti, povećati težinu.

Najčešće se prijenos bebe događa 6-7. Dan. Iako, ovisno o stanju djeteta, dostupnosti mjesta u bolnici, spremnosti za istovremeni prijenos majke s djetetom, ta razdoblja mogu nešto varirati.

Većina odjela za brigu o preuranjenim novorođenčadi u bolnicama (osim za neonatalne reanimacijske odjele) prilagođena je istodobnom boravku u odjelima djece i majki. Vrlo je važno da bolesno dijete i majka nisu odvojeni. A ako je u rodilištu takvo razdvajanje prisiljeno zbog stanja djeteta, onda je u bolnici, u pravilu, zdravstveno stanje bebe omogućilo mu da bude s majkom.

Dječak punopravno

Osim toga, majka može biti u rodilištu i punopravno dijete. Ovo se odnosi na slučajeve rađanja djece u teškom stanju ili u stanju umjerene težine. Na primjer, dijete nakon poroda može imati poteškoće s disanjem samostalno; Često je, površno, nepravilno ili potpuno odsutno. Razlozi mogu biti tzv. Asfiksija - rođenje djeteta s kršenjem disanja i srca, upalnog procesa koji je započeo u plućima fetusa, kao i ozljedama rođenja djeteta i nekih drugih. Zatim liječnik pomaže pluća bebe završiti, a kasnije - disati uz pomoć posebne opreme. Odmah nakon rođenja, nakon slušanja pluća i srca djeteta, liječnik može otkriti upozoravajuće znakove disfunkcije (na primjer, sumnjiva kongenitalna upala pluća). To se može kombinirati s promijenjenom bojom kože djeteta: izgleda plavkasto ili vrlo blijedo.

Postoji toliko mnogo bolesti novorođenčadi koje se pojavljuju odmah nakon rođenja. Na primjer, dijete rođeno u uvjetima prividnog gladovanja kisika može biti tromo, slabo reagirati na pregled, odbiti dojku ili, obrnuto, biti glasno, uzbuđeno. O istim simptomima se javljaju u novorođenčadi i ozljedama kod rađanja.

U pravilu, odmah nakon rođenja nije teško sumnjati u kongenitalne defekte srca (dijete može biti plavkasto, liječnik sluša grube srce mrmljanje, srčani ritam može biti poremećen) ili nedostatke nekih unutarnjih organa (na primjer, nedostatak stolice, nadut trbuh, uporni regurgitation beba može ukazivati ​​na patologiju razvoja crijeva).

Druge bolesti postaju dostupne za dijagnozu nakon nekog vremena, kada se stanje full-term baby pogoršava tijekom prvih sati i dana života. Tako se, na primjer, pojavljuje u hemoragičnoj bolesti novorođenčeta, koja se najčešće manifestira u obliku regurgitacije s mješavinom krvi ili nekim infekcijama.

Svi ti slučajevi zahtijevaju pažljivo praćenje stanja beba, hitne ili planirane medicinske manipulacije. I, naravno, dijete mora biti u odjelu novorođenčadi, gdje postoje uvjeti potrebnog promatranja i liječenja. Takvo dijete možda će morati u potpunosti kontrolirati vitalne funkcije njegovog tijela uz pomoć modernih monitora. Možda ćete morati uvesti potrebne lijekove. Najpozitivnija u novorođenčadi je intravenska put primjene. Podrška za odgovarajuće disanje djeteta uključuje korištenje posebnih uređaja. Sve su opremljene odjelima (ili odjelima) intenzivne skrbi za novorođenčad, dostupne u rodilištima.

Često postoje situacije kada je beba, izvorno od rođenja u odjelu s majkom, nakon nekog vremena prenesena u odjel novorođenčadi. To se događa, na primjer, kada se pojavi potreba za djetetom da prođe kroz posebnu terapiju za ozbiljnu žuticu.

Meka žutica, vidljiva samo na licu i tijelu djeteta, prilično je česta pojava. Pojavljuje se 2-3. Dana, naziva se fiziološka žutica. Glavni razlog njene pojave je nezrelost jetre novorođenčeta. Posebna bjelančevina (enzim) jetre zbog svoje niske aktivnosti u djece ove dobi nema vremena za "proces" pigmentnog bilirubina. Zbog toga, bilirubin počinje akumulirati u potkožnom sloju masti, uzrokujući vidljivu žuticu. S fiziološkom žuticom stanje djeteta ne pati. Takva žutica ne zahtijeva tretman, a nestaje sama, u pravilu, 8. do 10. dana.

Još jedna stvar - patološka žutica. Razlozi za njegovu pojavu su mnogi. Ono se razlikuje od fiziološke, jer se često događa rano (prvi dan djetetovog života) i ne ide dugo. Koža djeteta dobiva intenzivnu žutu boju, čak i scleras očiju postaju obojene. Stanje djeteta na pozadini takve žutice može se pogoršati. Visoke razine bilirubina mogu izazvati neželjene učinke na živčani sustav bebe.

Najučinkovitiji način liječenja patološke žutice naziva se "fototerapija". Pretpostavlja da je požutjela koža djeteta izložena posebnim svjetiljkama, au nekoliko maternističkih bolnica postoji mogućnost opremanja majki s takvim svjetiljkama. Za neke bebe dovoljno je nekoliko seski fototerapije za 2-3 sata, drugi bi trebali primati terapiju nekoliko dana. Kao rezultat toga, bilirubin koji se nakuplja u potkožnom mastu izlučuje se iz tijela. Prema tome, i njezina razina u krvi također se smanjuje, žutica nestaje brže.

Drugi mogući razlog privremenog razdvajanja punog djeteta s majkom je poteškoća koju je dijete doživjelo kod rođenja (drugim riječima, navodna ili dokazana trauma rođenja djeteta). Dječak u ovom slučaju može biti nemiran, vikne, bilo kakva manipulacija s njim može pojačati tu tjeskobu. Tijekom prvih 1-2 dana takvo dijete može biti nadgledano u neonatalnoj jedinici, primajući liječenje (lijek protiv bolova, intravenska primjena medicinskih otopina). S jasnim poboljšanjem u stanju djeteta, on može i dalje biti u odjelu sa svojom majkom.

Često u rodilištima za prerane novorođenčadi i punoljetne bebe koje su odmah nakon poroda zbog zdravstvenog stanja odvojeno od majke, prakticiraju se u majčinom odjelu tijekom dana, a noću u odjelu za novorođenče pod nadzorom medicinske sestre i liječnika. To ne isključuje noćno hranjenje djeteta (izravno iz dojke ili izraženog mlijeka).

Djeca nakon operativne dostave

Odvojena pitanje - gdje će biti djeca rođena kao posljedica carskog dijela. Na 1-2 dana (dok je majka u postrojbi intenzivne njege nakon operacije) medicinske sestre brinu o djetetu. Oni pomažu mami da stavlja dijete na prsa. Većinu vremena takvo dijete provodi u odjelu za novorođenčad, ali ga je majci donijelo za hranjenje. Trenutno, u nekim bolnicama za majčinstvo, zdravo dijete je zajedno s majkom 1-2 dana nakon carskog reza. Čim se žena prenese na postpartum odjel i da će se moći samostalno brinuti za svoju bebu, bolje je ostaviti majku zajedno tijekom dana i noću. Kada je moguće pružiti majci 24-satnu pomoć rodbine ili medicinskog osoblja, bolje je da dijete ostane kod majke odmah nakon prijenosa žene u postpartum odjel (48 sati nakon operacije).

Kontakt je važan!

U svim slučajevima prisilne razdvojenosti majke i djeteta u rodilištu, nitko nema pravo zabraniti ili ograničiti kontakt između majke i djeteta. To znači da majka treba moći vidjeti svoje dijete onoliko često koliko ona želi. Štoviše, liječnici objašnjavaju koliko je važno da oba roditelja mogu komunicirati s djetetom. Uostalom, tata se doživljava ne manje od mame, a ako zajedno posjete bebu u jedinici intenzivne skrbi u jedinici intenzivne skrbi, lakše će im nositi teret straha za život i zdravlje djeteta.

Ponekad je teško roditeljima vidjeti kilograma bebe ili djeteta s teškom bolesti. Mama i tata se ne usuđuju doticati dijete, boje se da će ga povrijediti, ne usuđuju se razgovarati s njim. Oni su uplašeni opremom kojom je dijete okruženo. Ako takva situacija postoji, nemojte se bojati pitati za sve što nije jasno, medicinske sestre i liječnici. Objasnit će roditeljima što je potrebno za određeni uređaj, koja je uloga svakog ožičenja povezana s djetetom - najčešće u jedinicama intenzivne njege, potrebno je pratiti brzinu disanja, puls, krvni tlak i temperaturu bebe. To se može obaviti različitim monitorima. Roditelji postaju medicinski pomoćnici - to je iznenađujuće, ali njihova ljubav daje djetetu dodatnu snagu za oporavak. Mama i tata mogu zaraziti dijete, samo držati ruku i reći joj nježne riječi. Nemojte se bojati to učiniti. Ako postoje strahovi i sumnje, medicinsko osoblje će vas upitati što da učinite kako bi se dijete osjećalo udobnije.

Drugi važan zadatak je poduprijeti laktaciju kod žena čija se djeca privremeno odvajaju iz raznih razloga. Rijetke su slučajevi gdje beba ne može primiti majčino mlijeko: na primjer, majke mogu primijeniti kontraindikacije brojnim lijekovima koji nisu kompatibilni s dojenjem, te nekim drugim okolnostima. Većina djece treba majčino mlijeko. To je osobito važno za prerane, niske i bolesne, punoljetne novorođenče. Svaka kap dojke mlijeka pomoći će rasti i oporaviti se djetetu koje se odmah nakon poroda od zdravstvenih razloga upućuje na jedinicu intenzivnog liječenja (ili jedinicu intenzivnog liječenja) porodničke bolnice ili bolnice. Uostalom, samo majčino mlijeko je optimalno u svom sastavu za dojenčad. Osim hranjivih tvari, ona sadrži zaštitne antiinfektivne čimbenike, kao i komponente koje pridonose pravilnom razvoju dječjeg živčanog sustava.

Ako je beba podijeljena s majkom - najkasnije 2 sata nakon rođenja, majka počinje izraziti kapljice kolostruma uz pomoć medicinske sestre ili liječnika. Takva stimulacija mliječnih žlijezda obvezna je u načinu hranjenja zdrave djece, tj. ne manje od 8 puta dnevno. Te akcije pomažu u očuvanju laktacije i, pored toga, dobivaju pravu količinu mlijeka za hranjenje djeteta. Ako je prerano beba dnevno potrebno 12 puta hranjenje, možete zamoliti majku da promijeni način pumpanja. Ponekad majke izražavaju mlijeko neposredno blizu kreveta ili inkubatora sa svojim bebama u jedinicama intenzivne njege. Uočeno je da mlijeko teče bolje, a prema tome i volumen izraženog mlijeka je veći.

Majke pod kontrolom dječje sestre mogu sudjelovati u prehrani svoje prerane bebe, dajući samo izraženo majčino mlijeko iz pipete, žlicu, malu plastičnu čašu. U ovom slučaju, majka je svjesna svoje uključenosti u proces oporavka djeteta.

Važno je shvatiti da je odvajanje od majke opravdano samo ako postoje stvarno značajni razlozi. Svako prekidanje kontakta novorođenčeta s majkom i prenošenje u različite odjele liječničke ustanove povećava rizik od infekcije djeteta. Ponekad je roditeljima teško razumjeti zašto punoljetno i naizgled zdravo dijete više ne može biti s majkom i trebalo bi ga prenijeti na odjel. Ali to se stvarno događa, jer govorimo o bebi koja je tek nekoliko sati (ili dana) od rođenja i koja je i dalje vrlo teška bez pomoći stručnjaka za borbu protiv bolesti ili opasnog stanja. Stanje novorođenčadi se ponekad jako pogoršava. Zato liječnici i medicinske sestre pažljivo prate zdravlje beba i vrlo pažljivo izvode predviđanja.

Preuranjeno dijete: u oživljavanju i poslije. Što može mama

Što je odvodnik? Kaži medicinskoj sestri u preuranjenim bebama

Umijeće preranog dojenčadi rasplamsava, a prerane bebe ne dobivaju manje. No roditeljima još uvijek nema dovoljno informacija o preuranjenim bebama. Časopis "Early Birdies", objavljen u sklopu informativne kampanje istog imena, odgovara na najčešća pitanja roditelja koji su suočeni s preuranjenim rođenjem. Jedan od njegovih materijala posvećen je stadijima skrivanja djeteta u ruskim rodilištima i perinatalnim centrima. Tatyana Mikhailovna Datsko, viša medicinska sestra Odjela za patologiju novorođenčadi i preranih beba br. 4 "BCPE" u gradu Omsk, navodi.

Koliko djece se brinete svakodnevno? Koja je vaša odgovornost?

U reanimaciji ima 2-3 djece po medicinskoj sestri. Kada bebe rastu i više ne zahtijevaju kontrolu reanimacije, prenesene su u neonatalni i prerani patološki odjel (ARF), a ovdje jedna sestra brine za 6-7 djece.

Odgovornost medicinske sestre prije svega uključuje brigu o novorođenčadi, nastojimo pružiti razvojnu skrb, što je vrlo važno za njihovo oporavak. U prvoj fazi stvaramo takve uvjete kao da je dijete još u utrobi.

U odjelima su svjetla prigušena, kabine su prekrivene posebnim pokrivačima koji ne dopuštaju svjetlo i zvuk. Smanjujemo zvuk na uređaju, koristimo svjetlosne indikatore za komuniciranje i hodanje u mekanim papučama. U našoj oživljavanju postoji "sat šutnje" kada se djeca odmaraju i nitko se ne smije smetati, čak i kod liječnika. Budući da su novorođenčad vrlo osjetljivi na mirise, u oživljavanju je zabranjeno korištenje parfema ili dezodoransa.

Također je vrlo važno staviti dijete na pravi način, tako da se osjeća sigurno. Koristimo posebne gnijezde koje djetetu omogućuju da leže u položaju fetusa i rukama dodiruju njegovo lice.

Kako jedan dan obično ide u ARF za bebu?

Dan beba započinje s uzorkovanjem krvi, a potom započinje hranjenje, a nakon hranjenja počinju različiti postupci i masaže. Općenito, prerano beba mora spavati 20 sati dnevno, potrebno je 2 sata jesti, a još dva budna. U pravilu, sve važne postupke, poput EKG-a i ultrazvuka, provode se ujutro, tako da dijete može odmoriti.

Otkad su djeca dopuštena roditeljima? Je li moguće da mama bude u blizini djeteta tijekom postupaka?

Majka može doći u hitnu službu djetetu u određenim satima koje odredi bolnička uprava kada dijete ne prođe kroz postupak i ako to ne ometa rad osoblja.

U drugoj fazi, kada je dijete prebačeno iz reanimacije, majke su već pod uvjetom zajedničkog boravka s djecom, a za nas to je vrlo velika pomoć. Mama je dopušteno voditi brigu o djetetu i izvesti neke postupke. Ovo je plus ne samo za nas nego i za majku - ona stječe potrebne vještine i spremna je da se brine o djetetu prije izbijanja.

Naravno, roditelji su jako zabrinuti zbog svega što se događa, stoga su pod stresom. Pokušavamo im psihički pomoći, odvratiti pozornost od negativnih, dati sve potrebne informacije i promatrati kako na odgovarajući način vide sve što je novo. Liječnici naših klinika primjećuju da majke koje su bile u odjelu s njihovim bebama, a zatim na recepciji dolaze s povjerenjem i spremnijima.

Koliko je važno, po vašem mišljenju, kontakt roditelja s djetetom u ranim fazama razvoja?

Kontakt s roditeljima je vrlo važan: čak i ako majka drži djetetu ruku ili nogu, osjetit će njezin miris i toplinu, a to će mu pomoći da brže raste. Ako majka ne može biti prisutna, koristimo stvari koje podsjećaju dijete o njoj, na primjer, njezin rupčić.

Pozivamo druge bliske rodbine - tate, bake. Vrlo je važno privući stariju djecu, jer vide da se sve pozornosti daju netko drugi i osjećaju napušteno. Kada dijete dođe k nama, on se prikazuje brat ili sestra i kaže da mu treba pomoć u svemu. Obično, djeca vrlo dobro reagiraju, netko privlači, netko pomaže oko kuće, a općenito obitelj postaje sve kohezivnija.

Kako pomoći roditeljima da se suoče s teškoćama dok su djeca u ARF-u?

Postoje različite situacije, na primjer, majka ne može prihvatiti ono što se događa i odbiti brinuti o bebi. Zatim povezujemo psiholog i razgovaramo s njom. Zbog toga većina majki promijeni svoje stajalište, prestanu vidjeti samo negativne. Najvažnija stvar je da podučavamo roditelje da se suoče s problemima koji su se pojavili, pokazujemo da se sve nevolje mogu prevladati.

Ne zaboravimo na tatu, jer često muškarci puno gori podnose stres. Vrlo je važno da je sam vidio bebu, shvatio da mu je potrebno manje, da stanje djeteta ovisi o njegovoj ljubavi. Mnoge majke kažu: ako je otac pomogao skrbiti za bebu, psihološki problemi u obitelji nestaju brže.

Naravno, sve je jako drukčije: postoje oci koji potpuno brinu o sebi, postoje i oni koji ne traže da se dotaknu. Svi se pristupamo pojedinačno. Netko se postupno uključuje u proces skrbi: na primjer, prvo dajemo dodir samo prstom, ponekad kažemo da beba izgleda kao tata, to obično nadahnjuje puno.

Kakva su vam pitanja roditelji preranih beba s vama?

Medicinske sestre savjetuju samo za njegu - liječnik govori o zdravlju djeteta. U bolnici vodimo školama majčinstva, gdje odgovaramo na pitanja majki, a ne samo o razdoblju dok su djeca u našem odjelu. Govorimo o cijepljenju, o kakvoj se odijevanju treba u određenoj sezoni.

Vrlo često, roditelji nas pozivaju nakon pražnjenja ili pisanja u društvenim mrežama. Uvijek dajemo kontakte i kažemo da mame i tate se slobodno mogu kontaktirati u bilo kojem trenutku.

Recite zanimljivim, pozitivnim pričama iz svoje prakse.

Ja stvarno volim svoj posao, svu djecu i mame, pa kad dođem nakon vikenda, s užitkom slušam ono što kažu liječnici na dužnosti. Na primjer, Peter je počeo sisati - za nas to je sjajan trenutak da ga raspravljamo cijeli dan.

Vrlo je ugodno upoznati našu "diplomu" u klinici. Beba je već odrastala, tako da bivši pacijenti prepoznaju mama. Ponekad roditelji pozivaju i govore o uspjehu djece, a mi smo jako zadovoljni. Dok se brinemo o djetetu, dajemo mu ljubav, pa se radujemo svakom napretku. Takve vijesti raspravlja cijeli odjel, a kada vidimo zdravo dijete - za nas to je najviše radosno u radu.

Članak donosi dobrotvorna zaklada.
"Pravo na čudo" od strane Abbviea