Kako ispravno masažu novorođenčadi prema metodi Dr. Komarovskoga?

Bol

Masaža novorođenčadi pomaže normalizaciji mišićnog tonusa i potiče razvoj pokretljivosti. Kandidat medicinskih znanosti, doktor Komarovsky, preporučuje dnevnu opću jačanje masaže dojenčadi.

Pediatricka savjetuje da se masaža provode od strane roditelja, bez potrebe za specijalističkim uslugama. Što se tiče dojenčadi, taktilni kontakt s roditeljima je iznimno važan. Jednostavna tehnika za svladavanje bilo koje osobe.

Opće preporuke

Masaža novorođenčadi počinje raditi čim umbilikalna rana iscjeljuje, tada možete početi svakodnevno kupati. Prema preporukama Komarovsvja, prije liječenja vodom treba obaviti wellness masažu s gimnastikom. Postupak se izvodi u dobro prozračenom prostoru, na ravnoj površini, prekrivena ručnikom ili tankim pokrivačem.

Temperatura u prostoriji u kojoj će se masaža održavati ne smije biti manja od 20 º. Prije masaže, dijete ne bi trebalo biti gladno, postupak bi trebao početi pola sata nakon hranjenja. Vrlo je važno stvoriti opuštajuću atmosferu, majke trebaju razgovarati s djetetom za vrijeme sesije ili biti u neposrednoj blizini djeteta, ako masažu izvodi netko drugi.

Tijekom postupka potrebno je pratiti djetetovu reakciju, ako dijete izražava nezadovoljstvo, pritisne noge, stisne šake, namršti, a još više plače, tada se masaža treba zaustaviti.

Dr. Komarovsky predlaže sljedeću sekvencu: masažu, nakon čega slijedi kupanje, zatim hranjenje i spavanje.

Masaža prema Komarsky metodi:

 1. Sastoji se od udaraca, gnječenja i jednostavne gimnastike.
 2. U budućnosti tehnika masaže može se pridružiti tresti, lagano udarajući prstima.
 3. Kretanja masaža trebala bi biti načinjena od periferije do središta, od stopala do prepona, od prstiju do ramena.
 4. Budite sigurni da kontrolirate silu kompresije i hvatanje ruku i stopala djeteta.
 5. Potrebno je pažljivo rukovati glavom i udovima novorođenčadi, kako ne bi oštetio aparat za ligature.

Tehnika korak-po-korak kod kuće

Ovisno o tome što se ciljevi traže, bit će drugačije i tehnike masaže.

Prije hranjenja

Ako je dijete zabrinuto zbog kolike, dr. Komarovsky preporučuje da masažu trbuh sat vremena prije hranjenja, osim noćnog hranjenja.

 1. Dijete je smješteno na stražnjoj strani, a toplim rukama udara trbuščić u smjeru kazaljke na satu.
 2. Zatim se obje dlanove stave na trbuh, šireći prste, pomaknu iz središta trbuha na strane, opisujući male krugove prstima.
 3. Nakon masaže, dijete se pretvori na trbuščić i neko vrijeme leži na toj poziciji.

Prije kupanja

Dijete je postavljeno na leđima, umirujući pokretima milovanja i pripremajući se za mišićnu masažu. Stroking je najvažniji element tehnike masaže Doktora Komarovskog. Mekani i nježni pokreti smiruju i opuštaju novorođenče.

tehnika:

 1. Podignite dječju ručku jednom rukom, a drugom, naizmjenično udarite unutarnju i vanjsku površinu ruku. Pokreti masaže izrađeni su od prstiju do ramena. Dakle, obje su ruke pomiješane nekoliko puta. Također možete držati istodobno hvataljka, u kojoj palac masira unutrašnjost ruke, a drugi prsti udaraju na vanjsku površinu.
 2. Zatim masirati noge. Položite nogu na dlan jedne ruke, a drugi počnite milovati, krećući se od stopala do bedara. Ubacivanje unutarnjeg i vanjskog dijela nogu, bez utjecaja na područje koljena. Kao i kod ručne masaže, može se primijeniti istodobna masaža omatanja.
 3. Trbuh se pomiluje prstima u smjeru kazaljke na satu, zaobilazeći pravi hipokondrij, gdje se nalazi jetra. Potom se izvode masažni pokreti protiv kolike.
 4. Dječja prsa su pomiješana s suprotnim kružnim pokretima. Ako se desna ruka pomjeri u smjeru kazaljke na satu, lijeva bi se trebala udariti u suprotnom smjeru.
 5. Dijete je uključeno na trbuhu i natopljeno. Slijetanje se šalje iz stražnjice duž kralježnice do ramena. Samo se kralježnica ne preporuča utjecati.

Nakon što ste završili s milovanjem, nastavite gnječiti mišiće:

 1. Lagano dodirujući vrhove prstiju, krećući se od stopala do donjeg dijela leđa, masirajući cijelu površinu nogu. Zatim se stopalo masira laganim pritiskom u kružnom gibanju palca, a stopalo se masira. Možete nacrtati prst osam, na dječju nogu.
 2. Alternativno, uzmite prstom na podnožju podnožja, lagano se počnite povlačiti. U tom slučaju, prsti jedne odrasle osobe trebali bi kliznuti dječjim prstima.
 3. Na isti način, oba prsta su masirani.
 4. Natrag se masira s vrhovima prstiju, čineći male kružne pokrete s laganim pritiskom. Pokreti masaža, bez dodirivanja kralježnice, usmjereni su od struka do stražnjeg dijela glave i dolje.
 5. Prsa se masirati postavljanjem obje dlanove u sredinu, a zatim malo pritisnuvši dolje, dlanovi se raširuju. Dlanovi opisuju krug na bočnoj strani djeteta i vraćaju se u centar.

Preporuča se zagrijavanje za završetak milovanja.

Tumija s kolikom

Kolik u novorođenčadi prepoznat je kao uobičajen. U majčinoj utrobi beba je hranila kroz pupak. Nakon rođenja, probavni trakt se prilagođava novim uvjetima, prilagodba u gotovo svim bebama popraćena je kolikom. Masiranje trbuha s kolikom olakšava stanje. Pokreti masaže se izvode na slijedeći način:

 1. baza dlana leži na pubis, palac ostaje stacionarna;
 2. četiri prsta čine meke pokrete oko pupka;
 3. dalje, cijeli stražnji dio ruke mora biti pomaknut trbuščić u smjeru kazaljke na satu;
 4. pritisnite koljena na trbuh, naizmjenično savijanje nogu.

Kako bi izbjegao koliku bolest, Dr. Komarovsky preporučuje da počnete hraniti prije nego što dijete postane jako gladno. U tom slučaju dijete neće trčati i progutati zrak tijekom hranjenja. Nakon hranjenja dijete treba držati uspravno. Zatim lagano povucite prema sebi, dajući bebu priliku da zapuše.

Dojenčad od 1 mjeseca

Kada masirate bebe koje su dosegle 1 mjesec, koriste se samo pokreta milovanja.

 1. Ručke se pomiču od prstiju do ramena, noge se također masirati, od pete do prepona.
 2. Počnite udariti stražnjom stranom kose, usmjeravajući se na stražnju stranu glave, možete i masažirati u kružnom gibanju, želudac se glačati u smjeru kazaljke na satu.

Pokret bi trebao biti mekan, bez pritiska.

Komarovsky savjetuje dopuniti masažu vježbama s embrijom.

 1. za to, jedna ruka uhvati bebe dlanove i noge;
 2. druga ruka je omotana oko glave;
 3. zatim nježno nagnite na trbuščić.

Poznati pozi kao i svi djeca.

Prve sesije masaže trebale bi trajati najviše pet minuta, a trajanje se može postepeno povećavati. Polazni masažni tretmani trebaju biti jednostavni pomaknuti pokret, omogućujući djetetu navikavanje na dodir. Nakon 2 tjedna liječenja masaža, vrijeme sjednice može biti 7 minuta.

kontraindikacije

U nekim slučajevima masaža nije poželjna:

 • Ne biste trebali početi s masažom ako je dijete loše raspoloženje i on je nestašan. To bi trebalo odvratiti dijete, smiriti se i tek onda nastaviti s postupkom.
 • Postupci masaže se ne provode pri povišenoj tjelesnoj temperaturi.
 • U akutnoj diatezi, masaža se ne preporučuje. Ako su osip kože manji, može se izvesti lagana masaža.
 • Pokreti za masažu ne bi trebali dirati samu kralježnicu.
 • Kada massaging abdomen, ne bi trebalo vršiti snažan pritisak na području jetre, samo je lagano površno milovanje dopušteno.
 • Kontraindikacije za masažu su akutne infektivne bolesti, pupčana kila, kongenitalna srčana bolest.
 • Ako dijete spava tijekom masaže, postupak se prekida, djeci koja spavaju ne dobivaju masažu.

Masaža, kao terapijska i zdravstvena tehnika, preporučuje se za svu djecu. Mjeriteljski postupci za novorođenčad Komarovskyja dobar su način jačanja mišićnog tonusa djeteta i poboljšanja procesa cirkulacije krvi. Masaža ima blagotvoran učinak na sveukupno stanje djeteta, poboljšava imunitet djeteta i pomaže u jačanju emocionalnog kontakta s roditeljima.

Komarovsky o masaži, prokletstvo.

pa govori o masaži, rekavši da je beskorisno, i tako dalje, da samo za komunikaciju... svi claps, pljesni? kao sekta, sve do godine s masažom nije ojačano, kaže on, i citira primjer velikobrojanih muškaraca koji, ako je tiska bila ojačana, ne bi imali trbuh. Da upravo sada! još uvijek jača! uspoređujući muškarce i bebe laganje! apsolutno nespremna TOČNO U OVOM PITANJU!

Masaža je općenito prava stvar.

sada ovdje i mi također

ili obrnuto tonik... ako je gipotonus

i Komarovsky kaže da je sve slučajnost i ton, kao da je u 2 tjedna on prolazi i maser počinje slaviti sve)

pa govorim o izravnim dokazima... Komarovsky kaže da sve ovo treba učiniti majkom - ništa slično. Majka ne smije masiraju dijete. Ovo nije rez na noktima. ne može svatko biti profesionalac. ali o činjenici da zdrava djeca ne trebaju masažu, slažem se. Nikada nisam učinio svoju masažu jednom. Usput, ako postoji ton (koji će sigurno proći do same godine), treba ga ukloniti uz pomoć masaže kako bi cijepljenje glatko i ton se ne povećao

Dr. Komarovsky o masaži

Većina roditelja vjeruje da su sva djeca, bez izuzetka, korisna i trebaju masažu. Ali što i kada - samo malo zna. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky govori o tome koje vrste masaže su dostupne, zašto i kako su učinili, i da li je to moguće nositi se s tim zadatkom

Što je to?

Masaža je liječenje i terapeutski postupak osmišljen za aktiviranje fizioloških procesa u tkivima i mišićima, poboljšanje opskrbe krvlju. Ovu metodu liječenja opisali su drevni liječnici Avicenna i Hipokrat. I danas je teško zamisliti sveobuhvatan tretman bez preporuka liječnika da se izvrši masaža. Ovo je osobito korisno i ugodno postupanje prikazano djeci. Za različite bolesti kod bebe koriste se različite vrste masaže.

Vrste masaže

Masaža, ovisno o razlozima zbog kojih je imenovan, drugačija je:

 • preventivno;
 • kozmetički;
 • terapija;
 • intenzivno liječenje;
 • Opuštanje.

Svi tipovi masaže, prema Dr. Komarovsky, temelje se na tri metode izloženosti - udaranje (trenje), pritisak, vibracije.

Kada se masaža ozlijedila?

Yevgeny Komarovsky prima tisuće pisama u kojima roditelji pišu da je njihov odgojni pedijatar snažno preporučio masažu za dijete do godinu dana starosti, pa čak i savjetovao određenu masazu. Mame i tate se ne žale zbog činjenice da su usluge takve maserice vrlo skupe, već zbog činjenice da dijete cijeli masaža vrišti svaki dan. Naravno, malo će koristi od takvih "wellness" postupaka, kaže Yevgeny Komarovsky.

Dijete plače jer mu je dojam nekog autsajdera neugodan za njega, možda ga donose ne samo psihičku nelagodu nego i prilično opipljivu bol. Hoće li se takva masaža dodatno poduzeti ili ne, roditelji su, ali zdrav razum nalaže da nema potrebe nastaviti mučenje.

Ako pedijatar propisuje masažu, a morate otići do klinike u njemu, sjediti u redu s djetetom, staviti ga u opasnost od ugovaranja virusnih i drugih infekcija - također je bolje odbiti takvu masažu. Cijeli zdravstveni učinak postupaka otkazat će prva akutna respiratorna virusna infekcija.

Najbolja masaža je postupak koji majka izvodi vlastitim rukama. Dodirni kontakt s majkom vrlo je važan za dijete prve godine života, posebno ako je dijete na umjetnom hranjenju. Stoga je važno da roditelji nauče kako napraviti vlastite zdravstvene postupke (gimnastika, masaža).

Od infantilne kolike

Prema riječima dr. Komarovskog, ovo je vrlo učinkovit način za ublažavanje djetetovog stanja s colikom u vrlo ranoj dobi. Masaža trbuščić bebe treba biti striktno u smjeru kazaljke na satu, bez jakog tlaka, uglavnom laganim potezima oko pupka.

Nakon masaže, preporuča se postavljanje bebe na trbuhu nekoliko minuta kako bi se olakšalo ekstrakciju plina. Masaža treba biti topla ruka. Broj sesija dnevno nije ograničen, to možete učiniti prije svakog hranjenja.

Kada kašlja

Uz mokro kašalj, kao i na posljednjoj fazi bolesti povezane s pojavom kašlja, kada je važno da dijete brzo oslobodi grlo, Yevgeny Komarovsky preporučuje vibrirajuću masažu. Temelji se na udaraljkama - udarcima. Trbuščić za bebu stavlja se na ruku jedne odrasle osobe, a savjeti prstiju druge ruke nježno kucaju leđa oko bronha, a zatim ponovite iste pokrete na prsima.

Starije dijete treba staviti na koljena, licem prema dolje, tako da je glava jedna razina niža od svećenika. Najprije prstima dodirnite prstima prstima, a zatim prsa. Nakon toga dijete se traži da se uspravi i kašlja.

Masaža odvodnje nije učinjena u akutnom razdoblju bolesti, a dijete ima groznicu. Komarovsky preporučuje da napravi udarnu masažu najranije petog dana nakon nastupa bolesti.

Tonic za dobar san

Evgeny Komarovsky preporučuje pokretanje takve bebe masaže odmah nakon povratka iz bolnice. Temelji se na potezima. Dijete je lijepo i korisno. Počevši od 2-3 mjeseca, moždani udar može dodati mišiće mišića na rukama, nogama i leđima, a za 4 mjeseca djetetu treba primati punu masažu svaki dan prije kupanja, u kojem će se kombinirati sva tri tipa učinaka. Ako majka nije lijena i provest će takav postupak svaki dan 15-25 minuta, dijete će moći dobro spavati, imati će manje problema s njegovim apetitom i raspoloženjem.

Za smanjenje hipertonije mišića

Takva masaža često je propisana, najmanje 9 od 10 djece, nakon obaveznog pregleda neurologa od 3 mjeseca, dobije takvu preporuku. Yevgeny Komarovsky kaže da je hipertus nogu i ruku neobično za svu djecu, bez iznimke, obično prolazi bez ikakvih posebnih manipulacija za 4-5 mjeseci. Stoga, da masaža ili ne - pitanje koje ostaje na diskreciju roditelja. Potrebno je to učiniti hipertonično samo kada liječnik nije samo rekao da dijete ima povećani ton, već je nazvao i određenu neurološku dijagnozu. Sam ton nije takva dijagnoza.

Uz cerebralnu paralizu i druge slične bolesti, majke bi svakako trebale naučiti tehnike terapijske masaže. Oni su različiti, a ovisno o dijagnozi (torticollis, cerebralna paraliza, ravnih stopala i drugih stopala), liječnik će propisati različite tehnike i različite trajanje postupaka.

S opstrukcijom suzni kanal

Uz ovu prilično čestu bolest kod djece (dacryocystitis), masaža je glavna metoda konzervativnog liječenja. Da bi to učinili, majka treba svojim indeksnim prstima potapati tuberobu između mosta nosa i oka. Lagano pritisnite dolje na lacrimal sac (tubercle) i spustiti prst dolje na nos s vibrirajućim gibanjem. Takva drenažna masaža doprinosi odvajanju tekućine suznih tekućina i postupnom potpunom oporavku djeteta.

Savjet

Izmjerite snagu pritiska, nemojte povrijediti dijete. Komarovsky savjetuje da testirate svoju snagu na vrlo jednostavan način - stavite prst na vlastitu očne jabučice i počnite gurati. Kako postaje bolno - to je krajnja snaga pritiska na kožu bebe.

Suho trljanje, ako se ulje ili krema za bebe ne koriste tijekom manipulacije, mogu postati zasebni uzrok plačanja djeteta tijekom postupka. Komarovsky savjetuje nužno korištenje posebnih alata koji će utjecaj na kožu bebe učiniti ugodnim. Važno je da ulje za djecu do jedne godine starosti bude jestivo i bez mirisa. Maslinovo ulje i breskve ulje su najprikladnija za tu svrhu.

Ako dijete izlazi, pokuša prevrnuti, plače ili zaspe uopće tijekom masaže, postupak treba zaustaviti.

Ako želite koristiti usluge profesionalnog masera, važno je da ne padnete u ruke scammera.

Ako vam je potrebna medicinska pomoć, dijete ima određenu dijagnozu, svakako se obratite stručnjaku koji će vas naučiti pravilno izvršiti sve trikove.

Ako je potrebna masaža za opće jačanje, Komarovsky savjetuje da se ne obraćaju maserima za oglas, budući da je svaka majka sama sposobna za takve manipulacije.

Koje su vrste masaže, kada i kome je prikazano, koja je njegova glavna svrha i postoje li kontraindikacije? Sva ta pitanja će odgovoriti Dr. Komarovsky u video ispod.

Razmišljanja dječjeg neurologa: masaža za zdravu djecu

Postoji takav domaći "mit": zdravo dijete do jedne godine mora nužno poduzeti nekoliko tečajeva za masažu. Štoviše, ovisno o regiji naše zemlje, broj "obveznih" tečajeva kreće se od "3 puta godišnje" do "jednom u 2 mjeseca". Pogledajmo je li opća masaža stvarno prikazana svima djetetu, a ako ne i svima, kome?

Prema svojoj namjeni, masaža se može podijeliti u velike kategorije: medicinski, sportski, kozmetički, ali u našoj zemlji postoji i preventivna masaža. Ova posljednja vrsta u Europi i Americi ne postoji kao koncept. Tamo, naša preventivna masaža bi bila kategorizirana kao kozmetička, kao dio spa tretmana. Uz sportsku i kozmetičku masažu sve je jasno. Razgovarat ćemo o terapeutskoj masaži u zasebnom članku.

Sada bih se želio usredotočiti na takozvanu "preventivnu" masažu za djecu do godinu dana. Navodim: zdrava djeca. Prvo pitanje koje se pojavljuje u glavi osobe koja misli: kakva je to "preventivna" masaža usmjerena na sprečavanje? Sve kršenja tonusa (s iznimkom rijetkih nasljednih bolesti, kada je oštećenje mišića primarno) su posljedice središnjeg živčanog sustava. To jest, prevencija tonusa poremećaja će biti dobro upravljanje trudnoće na LCD i blage vaginalne isporuke, jer većina lezija središnjeg živčanog sustava javljaju se u porodu. Masaža za prevenciju oštećenja CNS-a za već rođeno dijete jednaka je premazivanju zdravih koljena zelenom bojom kod djeteta koje se vratilo iz šetnje. Što ako je pao?

Gdje je, dakle, došao taj mit o potrebi preventivne masaže? Što se mama i liječnici boje? Mislim da je razlog ovo. Naše tijelo je tako konstituirano da povećanje tonusa s lezijom središnjeg živčanog sustava (zbog svoje nezrelosti) može formirati samo 4-6 mjeseci. Na primjer, tijekom poroaja krvarenje se dogodilo u mozgu djeteta. No, na pregledu djeteta u mjesecu ne možete primijetiti kršenje tonova. Ne zato što je liječnik loš, već jednostavno zato što ovaj ton još nije razbio. Dijete čak i za tri mjeseca može dobiti sastanak s neurologom, a ton može biti prilično pristojan. Ali u 4, 5 ili 6 roditelja već primijetiti da dijete ne napreduje u svom razvoju, ne preokreće se, a liječnik vidi kršenje tonova. Počnite razumjeti, pronađu krvarenje. Roditelji u panici - dijete je onesposobljeno, a liječnik nije primijetio. Moguće je nazvati liječnika na glavu i tužiti i tužiti (tako da je prihvaćen u našoj zemlji), tako da je lakše za liječnika da daju strašne dijagnoze i masažu za prevenciju za sve odjednom. Ako iznenada nakon 6 mjeseci ispadne da dijete ima poremećaj središnjeg živčanog sustava, tada je liječnik čist: propisuje masaže, ubrizgava injekcije.

Samo u ovom trenutku nitko ne misli o onim 98% zdrave djece. Injektiraju injekcije i masažu za sprječavanje mogućih problema kod liječnika. Još jedna točka: Često čujem od roditelja da je "dijete dobilo opuštajuću masažu, a on je vrištao i vrisnuo ovako!". Ljudi! I kakav je to opuštanje kad dijete vikne, savija i ukruči? Kako se tijelo može opustiti kad vlasnik ovog tijela namjerno napravi to tijelo? Tako su žene silovane. Vikne i izlazi, a ona joj kažu: opustite se, sad ćete biti zadovoljni. Ispričavam se za takvu usporedbu, ali drugo mi se ne javlja. Čak i ako je dijete jako bolesno i zaista treba masažu (ne preventivnu, ljekovitu), nikad ga ne čujete, NIKADA nikad nemojte urlikati dijete. Ovo ne radi.

Volim moliti roditelje mojih malih pacijenata zašto žele masažu zdravog djeteta. To činim nakon što sam na pregledu najavio da nisam pronašla nikakvu patologiju u djetetu. Najčešći odgovor: razviti se bolje. Najbolji je neprijatelj dobra. Pa, još je bolje kad je sve već na tabličnim standardima! Ispada da postoji gdje. Ovdje, na primjer, Tanya već ima tri mjeseca, leži na trbuhu, s visokom glavom, podigao je prsa, počivši na podlakticama. Ali Vasya s drugog ulaza već je preokrenuta! Tanyaini roditelji žele da se, poput Vasye, okrenu. Tanya je mirna djevojka, ona je kontemplairnica, promišljena... Ona je vrlo ugodno ležeći na trbuhu, ne želi se žuriti (i ima vremena). Maser, naravno, poučit će Tanyu da se presvuje, poput Vasye. Samo Vasina mozak ne umetne: Vasya je pametan, lukav, jasno vidi metu, brzo se okreće, ali u isto vrijeme vrlo pažljivo, ne padne s kauča, on osjeti rub. Tanya pogleda na strop, a onda, razmišljajući o lijepoj, okreće negdje na rubu kauča i pada na pod. Ako se ona počela gomilati, kako je priroda namjeravala, kako je genetski određena u njoj, za 4-5 mjeseci, tada ona ne bi pala toliko, ona bi se razvila do takvih udara kao i Vasya i to bi to učinila bez opasnosti za njezin život,

Vrlo je teško za moderne roditelje uživati ​​u onome što imaju, vrlo su uznemirujući, smireni su ako se dijete razvije ispred vremena. Samo u ovom trenutku ne razmišljaju o djetetu, razmišljaju o njihovoj smirenosti.

Dakle, masaža je općenito loša i štetna? Naravno da ne. To je sjajno kad majka daje masažu djetetu, ali ne zbog toga što je neophodno, a ne da se razvije najbrže, ali jednostavno zato što voli da dijete diže jer komunicira i komunicira s njim na taj način. Svi ti rituali i pletenje djeteta imaju duboke korijene, ovo je velika vrsta opuštanja djeteta. Ali više nema. Često se susrećem s majkama koje, s osjećajem krivnje, kažu da sam jučer propustila, nisam masirao dijete. Ovo ne bi smjelo biti. Bolje je propustiti tjedan dana, a ne napraviti masažu, nego izvući iz posljednjih sila, s divljom napetošću, jer "je potrebno". Ovdje u ovom slučaju nije potrebno.

Masaža i gimnastika novorođenčadi prema tehnici dr. Komarovskog

Najvažniji postupak skrbi novorođenčeta je dnevna masaža.

To ima blagotvoran učinak na opću dobrobit bebe, a također oblikuje i jača svoj emocionalni kontakt s roditeljima.

Dr. Komarovsky je uvjeren da je masaža važna za zdravlje djeteta.

Tko je Komarovsky

Komarovsky Evgenij Olegovich - pedijatar vrhunske kategorije, doktorat u medicinskim znanostima, domaćin vlastitog televizijskog projekta "Škola doktora Komarovskog", kao i tvorac mreže "Klub Komarovsky".

Njegov rodni grad je Kharkov, Ukrajina. Otac i majka Jevgenija Olegovicha radili su cijeli svoj život kao inženjeri u tvornici, pa je njegova strast za lijekom bila iznenađenje svima.

Obrazovni je liječnik primio na Medicinskom institutu Kharkov, na pedijatrijskom fakultetu.

Komarovsky prakticira više od dvadeset godina. Objavio je mnoge znanstvene članke i knjige o zdravlju i obrazovanju djece.

Komarovski filmovi stekli su neusporediv autoritet među roditeljima. Oni su gledani, slušani su, pouzdani su.

Komarovsky je stekao ugled kao izvrstan stručnjak koji ima svu svoju originalnu točku gledišta.

Masaža za novorođenčad kod kuće je vrlo udobna procedura. S pravilnom pripremom i posjedovanjem potrebnih znanja lako je provesti postupak.

Tehnika masaže novorođenčeta prema Komarovskom

Liječnik preporučuje da započne dnevni postupak masaže s dva mjeseca života djeteta.

Komarovsky vjeruje da novorođenče treba masirati svaki dan. To jača imunitet djeteta, pozitivno utječe na stanje njegovog zdravlja.

Prije početka postupka masaže prema Komarovskom, potrebno je pravilno pripremiti dijete kako bi stvorili potrebne uvjete:

 • Soba u kojoj će se postupak provesti mora biti čist i dobro prozračen. Optimalna temperatura za masažu novorođenčeta je dvadeset i dva stupnja.
 • U zimskoj sezoni, novorođenčad tijekom postupka treba pokriti pokrivačem, može se otvoriti samo masažni dio tijela.
 • Feed beba trebao bi biti sat prije postupka. Dijete ne smije biti gladan.
  Da biste prilagodili mrvice na posao, trebate uspostaviti emocionalni kontakt s njim.
 • To će vam pomoći u ovoj igri, ljubaznom razgovoru ili taktilnoj komunikaciji.
 • Osigurajte da je novorođenče u dobrom raspoloženju. Ako je dijete nestašno i pokazuje nezadovoljstvo, masaža treba odgoditi.

Važno mjesto u liječničkom savjetu daje kombinaciji pripremnih vježbi. U tom slučaju masaža postaje učinkovitija.

Masaža novorođenčeta prema Komarovskom trebala bi početi postupno, bez iznenadnih pokreta. Prvi bi trebao biti vježbe za lagano udaranje.

Takve nježno dodirivanje ne iritira nježnu kožu djeteta i priprema je za energetskije djelovanje.

Da biste učinkovito dobili osloboditi od nadutosti, grčeva u želucu ili zatvoru, možete i trebate koristiti tehniku ​​trbušne masaže - ovo je vrlo koristan postupak.

Stroking poboljšava cirkulaciju krvi, smiruje središnji živčani sustav. Postupak se izvodi stražnjom rukom ili dlanom.

Zatim možete otići do vibracija i trljanja malog tijela od struka do vrata duž kralježnice, od prstiju na rukama do ramena, od stopala do stražnjice.

U ovom slučaju, roditelji moraju pratiti silu kompresije, kako ne bi naštetili krhkom zglobovima mrvica. Te radnje pomažu djetetu da se riješi hipertonije.

Što ne možete:

 • Nemoguće je izvršiti manipulacije na području jetre i kralježnice.
 • Tijekom masaže nije potrebno dodirnuti genitalije djeteta.
 • Nemojte prekoračiti preporučeno trajanje postupka. Prema metodi Komarovskoga, to je 7 minuta. Prva sesija traje pet minuta.
 • Strogo je zabranjeno masaža djeteta koje ima pogoršani oblik bolesti.
 • Sljedeće bolesti su također zabranjene: infekcija, umbilikalna kila, dispepsija (probavne smetnje), zatajenje srca, bolesti krvi.

Zatim možete pogledati uvodni videozapis o tome kako je učinjena masaža novorođenčadi od strane Komarovskog i kakve su značajke.

Gimnastika. Zagrijte

Najpopularnija vježba koju liječnik savjetuje za izvođenje je "Embrij".

Jedna ruka masera stezne istodobno noge i dlanove novorođenčeta, a druga ruka nježno zavlači glavu na prsa.

Djeca jako vole ovu vježbu, osjeća se kao da ih podsjeća na intrauterini položaj.

Klase s nogama čine mrvice noge jake i jake. Komarovsky tvrdi da vježbe na nogama ne bi trebale biti teške.

U jednoj ruci morate uzeti malu nogu i nježno nacrtati lik osam s drugom rukom. Osam osoba mora uhvatiti peta i prste na dnu djeteta. Ponovite vježbu 5 puta.

Kada beba ima dva mjeseca, treba nastaviti tečajeve masaže kako bi se opustili mišiće i smanjili rizik crijevne kolike.

Masaža novorođenčadi prije kupanja

Yevgeny O. u svojim lekcijama preporučuje roditeljima da zadrže novorođenčad prije masaže.

Trajanje ovog postupka traje pola sata. Kompleks zanimanja prije vodenih postupaka sastoji se od masaže i gimnastičkih elemenata. Održavaju se na posebnom stolu.

Kakva je masaža prije kupanja:

 1. Milovati. Stražnji dio četkice ili ruke lagano potiče kožu bebe.
 2. Miješenje. Trebao bi početi s nogama, nakon čega se prijelaz na gornje udove i trbuh. Konačna manipulacija će biti gnječenje stražnjice.
 3. Gimnastičke vježbe. Gimnastika pruža zglobove za gnječenje. Maser se u desnoj ruci nalazi djetetovu nogu, lijevu ruku - veliki nožni prst noge. Dalje, osjetljivi pokreti su savijeni zglobovima nogu, zakrivljeni u različitim smjerovima. Gimnastička olovka nalazi se u kuglu zglobova lakta.

Ispod je vizualni video za vas od liječnika o tome kako da kupaju bebe. Vrlo korisne informacije za mlade roditelje.

zaključak

Masaža novorođenčadi prema Komarovskvu zasluženo je primila ljubav tisuća roditelja, jer pomoću svoje pomoći možete ojačati mišiće bebe i vratiti cirkulaciju krvi.

Osim toga, to je najbolji način za uspostavljanje snažne emocionalne veze s djetetom koji treba pažnju i miluju.

To se posebno odnosi na prve mjesece života, kada se beba tek počinje upoznavati s vanjskim svijetom.

Trebate li masažu?

Vrlo često roditelji postavljaju jednostavno pitanje: treba li dijete prije masaže masaže? A ako je tako, koji? Uostalom, očito je da ne postoji univerzalni kompleks za sve bebe na svijetu. Pokušajmo to shvatiti.

Apsolutno je jasno da će zdravo dijete odrasti bez masaže. S druge strane, ako organizam u razvoju dobije izvodljiva opterećenja, imat će razvijenije mišiće, jače kosti, obučeni kardiovaskularni sustav, uravnoteženi živčani sustav i sustav endokrinih žlijezda. Ranije će se funkcija probavnog sustava prilagoditi i prilagoditi. "Struktura definira funkciju" - kažu osteopati. Stoga, kompetentna masaža i gimnastika za djecu neće se miješati. Pa, za one bebe s kojima je pedijatar, neurolog ili ortopedist napravio neku vrstu dijagnoze, masaža je prikazana više od drugih. Uz mnoge probleme ranog doba, dobra masaža može pomoći, često čak i bolja od lijekova.

Ali to postavlja pitanje kvalifikacije masera. Kako roditelji, koji su po prvi put naišli na bebu masažu, procjenjuju rad stručnjaka? Kako razumjeti da će postupak imati koristi svojoj djeci i da neće biti zla?

Iskoristite suze?

Postoji najdostupniji i najvažniji kriterij za procjenu rada masažnog terapeuta. Ne bi trebalo biti "vrištanje" kada dijete dođe u vrisak boli i tjeskobe. Prije nego se svađete s ovom tvrdnjom, poduzmite bilo koju knjigu o beznoj masaži. Jedna od kontraindikacija za provođenje ili nastavak postupka masaže je neprestani krik djeteta. Nije ni čudo o dobrom pedijatru ili dobrom dječjem maseru kažu: "Djeca ga vole!" A djeca osobe koja ih voli i tretira s poštovanjem je u ljubavi. Ali to im ne daje boli.

Čuo sam od jednog dječjeg masera s opsežnom praksom, koji je radio na ovom području za drugo desetljeće, sljedeću rečenicu: "Kako sam umoran od ovih dječjih vriskova!" Kao odgovor, preporučujem da ne povrijedi djecu. Bila je iznenađena jer je u dječjoj masaži čudan stereotip: ako se masažni terapeut nije "znojio", vjerojatno je lažirao. Uvjeravam vas, nema izravne veze između količine kilojula koju je proveo maser i prednosti postupka.

Majka jedne djevojčice mi je rekla dijalog sa svojim poznanicima. Upitana je: "Pa, dobijete li masažu?" "Da", odgovara djevojka majka. "Vrištanje?" "Ne." "Onda ovo nije masaža!"

Temeljno pogrešno mišljenje.

Nažalost, često čujem od roditelja bebe da su dobili ili pokušali provesti masažu prema tehnici "vrištanja". Što mislite da bi dijete moglo reći ako bi mogao razgovarati ili što bi učinio da bi mogao podnijeti sebi. Ispada da dijete radi "dobro" iskorištavanjem njegove bespomoćnosti. Koji je rezultat? Kada dijete vrišti, mišići se ne mogu opustiti. Ako se napeti mišić se pruži, mikro-stanke mišićnih vlakana neizbježno se javljaju. Kasnije na tim mjestima pojavit će se ožiljci.

U osteopatiji jedan od osnovnih načela je poštivanje tijela i njegovih tkiva. Otkrijmo vam još jednu veliku osteopatsku tajnu: tanji i mekši učinak, jači učinak. Činjenica je da je tijelo zaštićeno i zatvoreno od bilo kakvog agresivnog utjecaja, od bilo kakve nepristojne invazije. To je prilično prirodno i loše kad nije. Ako tijelo nije zaštićeno, onda je već slomljena. Sukladno tome, sve snage "vrisnute masaže" usmjerene su na borbu protiv tijela, i stoga su izgubljene. Samo nježni, točni učinci kompetentne masaže mogu imati koristi od djeteta.

Psihološka trauma

Nasilno nasilje, koje je "maska ​​za vrištanje" šteti ne samo tkivu, to je osobito traumatsko za dječju psihu. U podsvijesti takvog djeteta podebljano će biti napisano: "Ja sam bespomoćan, stranci mogu doći i raditi sa mnom što žele. Mama nije briga za moje plače za pomoć ili ne može pomoći. " Malo je vjerojatno da takvo dijete, kada odrasta, govori svojim roditeljima o svojim problemima ili ih pita da pomognu u nekoj stvari.

Maserka treba poštovati osobnost djeteta. Čak iu maternici majke, dijete ima svoj temperament, njegov karakter, navike koje su samo osobine. Žene koje ne prenose prvu trudnoću, prema ponašanju djeteta u želucu, mogu reći, na primjer: "Prvi je bio filozof, ali ovaj nestašan dječak!" Bebe u trbuhu majke osjećaju se dobro u raspoloženju svoje majke, doživljavaju stres s njom, vježbaju fizičke vježbe s njom (bebe sportaši koji i dalje prakticiraju rođeni su s dobro razvijenim mišićima). Već u ovom razdoblju formiranje osobnosti. Nasilje nad osobom je neprihvatljivo.

Glavna komponenta baby masaže je ljubav. Bez ove komponente, ono što se naziva masaža je fikcija.

Masaža bez suza

Što treba učiniti kako dijete ne vikne? Potrebno je uzeti u obzir njegove interese. Što traži od vas? Možda želi jesti, ili možda ima bol u trbuhu ili glavobolja? Jeste li pokušali napraviti fitness kad imate trbušni twist? Zamislite da želite napustiti teretanu, a instruktor vam kaže: "Još uvijek trebamo raditi, to je korisno!" Na kraju, dijete jednostavno ne može imati pravo raspoloženje. Najprije morate riješiti najhitnije probleme, zanimati mlade pacijente, a zatim se uključiti u masažu i tjelesni odgoj. Naravno, to zahtijeva dodatne napore, ali ne može biti drukčije.

U kojoj se dobi može i treba masirati? Ne postoji dobno ograničenje za masažu. Pojedinačni je pristup važan, kao i uvijek. Sila utjecaja može se desetostruko razlikovati ovisno o dobi, spolu, konstituciji (hiperstenici - normosenički - astenik), drugim pojedinačnim karakteristikama, i naposljetku, od djetetovog blagostanja u ovom trenutku. Kriterij ispravnosti je pozitivna reakcija bebe.

Kako odabrati vježbe? Od prvih dana života, blagi udarci od glave do vrhova prstiju i nožnih prstiju, kao da izravnavaju djetetovo tijelo, donose mnogo prednosti. Zamislite koliko će snažan val živčanih impulsa putovati od receptora kože do senzorskih središta mozga. Neka svaki od milijun ovih impulsa bude optužen za ljubav. Takvu masažu može učiniti otac i mama.

Mnogo je knjiga o masaži i tjelesnom odgoju za djecu do godinu dana. Većina ih se preklapaju. Odaberite onu koju vam se sviđa više. Moja želja: nemojte se zvati formalno, kreativno se približiti. Nemojte inzistirati na vježbama koje dijete ne sviđa, čak i ako je napisano da ih u to doba treba učiniti. Usredotočite se na ono što najbolje funkcionira ili iznesite pojednostavljenu verziju vježbe koja ne funkcionira. Ne treba nastojati učiniti za jednu lekciju cijeli kompleks vježbi. Učinite svoje omiljene vježbe na svoj logičan zaključak, to jest na umor. To dijete je umorno, dijete će vas obavijestiti ili jednostavno neće izvršiti ovu vježbu.

Još jedan važan princip bebe masaže: bolje je da nemate šanse nego pretjerati. Na primjer, prema preporukama neurologa, roditelji ili nedovoljno kvalificirani maser može pretjerati u borbi protiv hipertonije i oslabiti mišiće koji drže luk nogu i gležanj. Rezultat je ravna valgusova stopica. Čak iu potrazi za idealom, trebate biti u mogućnosti da se zaustaviš na vrijeme.

Kako liječiti dinamičku gimnastiku i bebu jogu? Uvjeren sam da je kao odrasla osoba jedan sport pogodniji i ne stane drugo, tako da djeca mogu biti korisnija u nekoj vrsti tjelesne kulture i manje pogodna za drugu. Na primjer, dinamična gimnastika nije prikladna za djecu s povećanom elastičnosti vezivnog tkiva i hiperlibnosti zglobova. Istodobno je prikladna i mladim gimnastičarima s visokim tonovima. Vjerujte svoju djecu samo dokazanim stručnjacima i budite oprezni prilikom samostalnog rada. Nemojte učiniti ono što nije sasvim sigurno. A ti ciljevi koje stručnjaci žele postići bebu joge, možete postići humane i ekološki prihvatljive načine osteopatije.

Je li plivanje za svu djecu? Ne. Postoje djeca koja se ne vole plivati ​​i roniti. Da biste započeli, pokušajte smanjiti intenzitet i složenost klasa, dodati elemente igre. Ako to ne pomogne, možda je vrijedno raditi na kopnenim sportovima.

Najvažnije je zapamtiti zašto je sve to učinjeno. Najgora opcija je kada se počelo tjelesno obrazovanje iznenaditi prijatelje i poznanike. Nastava bi trebala donijeti radost svim svojim sudionicima, zabaviti se u tom procesu, a rezultat će biti zdravlje djeteta, i fizičkog i mentalnog.

Autor Sobolev Pavel Viktorovich

Skup vježbi za djecu do jedne godine

Prednosti masaže za djecu

Općenito, sve vrste masaže podijeljene su u tri opće vrste: liječenje, korektivno i profilaktično. Svaki od njih je potreban za određeni efekt.

Postupak profilakse može se obaviti po volji, a svaki se roditelj prilično može nositi s njom kod kuće, pogotovo jer ćete na taj način pružati djetetu besplatnu masažu. Dr. Komarovsky preporučuje da počnete raditi ovu masažu za 1,5-2 mjeseca, ali prije nego što odaberete bilo koju posebnu tehniku, trebate obavezno posjetiti pedijatra. Terapeutska i profilaktička masaža nužna je za dijete ako kirurg, neuropatolog ili ortopedist otkrije bilo kakve abnormalnosti u razvoju djetetova tijela. Takvi postupci propisani su zajedno s terapijom za različite bolesti:

 • mišićno-koštani sustav (displasia, klatna stopala, ravne noge, skolioza);
 • terapeutske bolesti (slaba ishrana, kila, povećani i smanjeni tonovi);
 • respiratorni organi (astma, bronhitis, rinitis);
 • gastrointestinalnog trakta i središnjeg živčanog sustava.

Općenito, budući da središnji živčani sustav igra glavnu ulogu u prvim mjesecima života djeteta, masa masa bilo koje vrste, prema Dr. Komarovsky, jednostavno je nezamjenjiv postupak. Zbog mehaničkih učinaka, kroz kožu i duž živčanih puteva, kroz savršeno toniranje središnjeg živčanog sustava, prenose se brojne struje impulsa živaca i prenose vještine za kontrolu rada svih organa i sustava. Osim toga, takav snažan poticaj kao taktilni može izazvati pozitivne emocionalne i motoričke reakcije - beba se osmjehnula, uči komunicirati i komunicirati s vanjskim svijetom, što je iznimno važno za dijete u prvim mjesecima života.

Međutim, ne daju se djeci masažu ili određene vrste, što još jednom dokazuje potrebu savjetovanja s liječnikom.

kontraindikacije

Najčešće razlozi za zabranu su prisutnost svih akutnih bolesti koje mogu biti opasne u kombinaciji s mehaničkim učincima na kožu djeteta.

Video "Pravilna gimnastička djeca do godinu dana"

Masaža nije dopuštena kada dijete ima febrilnu bolest s gnusnim upalom kože i bilo koje druge kožne bolesti, kao i kada dijete pati od posebne krhkosti kostiju.

Tijekom visine rašitisa, postupci masaže također neće donijeti koristi, ali, naprotiv, mogu također štetiti

Purulentni artritis, koštana tuberkuloza, srčana bolest, hemofilija - sve su to dobre razloge bez tečaja.

Također nije potrebno napraviti postupak za dijete s nefritisom, hepatitisom i akutnom tuberkulozom.

Što se tiče kila - zasebno pitanje, jer se masaža ne preporučuje samo za pupčane, femoralne, inguinalne i skrotalne kile. U svim ostalim slučajevima ovaj je postupak postavljen, ali tek nakon početnog učvršćivanja mjesta kila s posebnim zavojem.

Ako vaše dijete nije izloženo ni jednoj od gore navedenih bolesti i namjeravate naučiti samostalno sagorjeti, onda možete izravno započeti proučavati načelo terapije tako da masaža nije gora od profesionalnog.

Opća metoda

Kako bi terapija dala kvalitativni učinak, dr. Komarovsky preporučuje pronalaženje pravog mjesta. Za bilo koju vrstu masaže potrebna je umjereno tvrda površina prekrivena mekanom tkaninom. Mijenjanje tablice je najbolje u takvim slučajevima. Poželjno je da je mjesto za gimnastiku dobro osvijetljeno i smješteno daleko od aparata za grijanje ili nacrta. Prije masaže djetetu se ne preporuča hraniti 40-45 minuta. Također, dr. Komarovsky ne savjetuje da provede postupak odmah nakon buđenja jer u ovom trenutku dijete može biti hirovito.

Određeni zahtjevi se također postavljaju i na samog masera - njegove ruke moraju biti čiste i suhe, bolje je riješiti se svih nakita. Ako je koža malo pretrpana, preporuča se prethodno navlažiti malom količinom posebnog ulja za bebe. Nije potrebno pratiti vježbe s kremama ili prašcima tako da koža bebe može normalno disati.

Općenito, svi vaši pokreti trebaju biti mekani, nježni, spori i mjereni - bez probiranja, udaranja i naglim kapljicama. Prema Komarovskom, posebno je važno uhvatiti takav trenutak kad beba ima benigno i mirno stanje - samo na taj način mječanje se može pretvoriti u svakodnevno zadovoljstvo i za sebe i za dijete.

vježbe

Da bi postupak ispravno obavio, potrebno je zasebno proučiti skup vježbi za svaku pojedinu mišićnu skupinu i savjetujemo se da se savjetujete sa svojim liječnikom o ispravnosti njihove primjene. Inače, uvijek možete dobiti pravo na besplatan postupak za bebu.

 • Masaža djetetovih ruku izvodi se u ležećem položaju - jedna ruka treba držati ud, a drugi lagano potiskuje sa svih strana, krećući se prema ramenu. Masažite svaki prst bez da ga pritisnete. Noge se zagrijavaju otprilike na isti način - jedna noga treba biti fiksirana i pomilovana sa slobodnom rukom. Noge trebaju masažu iz pete do prstiju. Nakon petog mjeseca, sesije mogu biti intenzivnije, uključujući trljanje i aktivno gnječenje;
 • masaža grudi se provodi u međusobnim prostorima s mekim pokretima pomicanja i abdominalnom masažom - u kružnom, smjeru kazaljke na satu;
 • natrag se može lagano utrljati i peglati, krećući se od vrha do dna. Svaki pokret trebao bi 4-6 puta produžiti za masažu ne traje duže od 5 minuta. Kako raste, Komarovsky preporučuje povećanje trajanja.

Zapravo, kako bi proučavali sve ove suptilnosti, trebate određeno vrijeme. A oni koji nemaju priliku samostalno raditi masažu, imat će ugodno otkriće - domaći zakon podrazumijeva besplatnu masažu za djecu. Prema zakonu, neurološki liječnik može propisati besplatni tečaj masaže, međutim, brojni pregledi ukazuju na to da nije lako dobiti slobodne dvorane. Ili trebate stajati u čvrstu red, ili zdravstveni radnici odbijaju uputiti na osnovu toga da je besplatna masaža napisana tek kada dijete ima određene abnormalnosti.

Ali ako postavite cilj, imat ćete priliku primati besplatan tijek postupka, kako to zahtijeva zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju. Sve ovisi o fleksibilnosti zaposlenika određene zdravstvene ustanove koju posjećujete.

U principu, nije važno hoće li masaža biti slobodna ili plaća, glavna stvar je to učiniti učinkovito i tako da daje željeni učinak.

Video "Wellness masaža za bebe"

Video prikazuje glavne odredbe i metode provođenja gimnastike za dijete u svrhu prevencije ili rehabilitacije.

Masaža beba na 3 mjeseca - video sa dr. Komarovskyom

Dojenčeta za masažu ne bi smjela biti preporuka, ali je obvezna. To bi trebalo biti dnevno i točno s gledišta medicine. Naravno, svakodnevno je nemoguće nositi dijete profesionalnom maseru. Stoga bi roditelji trebali moći samostalno izvesti. Pažljivim pristupom rješavanju ovog zadatka svakako će uspjeti. Dobar savjet u ovom slučaju pružit će savjete dr. Komarovsky.

Započinjanje angažmana s dojenčadi može biti oko jedan i pol mjeseci. No, posebno je važno posvetiti dovoljno vremena i napora kada dijete stari 3 mjeseca. U ovom dobu obavezna je fizička aktivnost koja pruža masažu.

Prednosti masaže

S pravilnom vježbom, možete postići sljedeće učinke.

 1. Masaža stimulira rast djeteta i omogućuje vam da pružite uvjete za normalan razvoj mišića, stvaranje pokretljivosti, pa čak i imuniteta.
 2. Akupresura stimulira aktivnost mozga. Stoga, masaža vodi do poboljšanja mentalnih funkcija, ranijih formiranja složenih struktura razmišljanja, govora i drugih kognitivnih procesa.
 3. Kontakt s roditeljima tijekom masaže daje dječjoj emocionalnoj mirnoći, postavlja temelj za normalne odnose u budućnosti.

Tu je i specijalizirana terapeutska masaža za djecu. Ali to još uvijek mora provesti profesionalni. Roditelji su, zauzvrat, dovoljni da svladaju najjednostavniju opciju.

pravila

 1. Kako bi masaža donijela najbolji rezultat, to bi trebalo biti učinjeno uz pristanak djeteta. Ali kako razumjeti da tromjesečno beba nije protiv takvih manipulacija? To postaje jasno iz njegovog ponašanja. Whims, crying, loše raspoloženje - to bi trebalo biti razlog za roditelje da odgode postupak do kasnije. Inače, rezultat neće biti dobar.
 2. U idealnom slučaju, masaža se mora izvoditi svaki dan najmanje 20-30 minuta. Najbolje vrijeme za ovo je jutro. Između masaže i hranjenja treba proći barem sat vremena. Ako se vježbe provode nakon hranjenja, morat ćete pričekati barem jedan i pol sati.
 3. Za masažu treba najprije pripremiti odgovarajuću površinu. Mora se izvesti ravnomjerno. Pogodno za slične svrhe i uobičajeni stol za presvlačenje. Ako ne, možete staviti dijete na redoviti stol.

Osim toga, prije vježbanja, mama ili tata trebaju biti pravilno pripremljeni. Morat ćete ukloniti bilo koji nakit iz prstiju ili zapešća, zagrijati dlanove. Ako su ispunjeni svi uvjeti, možete nastaviti samu masažu.

tehnika izvedba

Otkrivat će puno specifičnih vježbi koje se mogu učiniti za dijete. Pokreti su obično najjednostavniji - milovanje, trljanje, trnci, stvaranje laganih vibracija. Iako postoje složenije akcije koje se ne mogu odmah savladati. Najviše preporučene vježbe prikladne za tromjesečne bebe prikazane su u nastavku.

 1. Ručna masaža. Za početak lagano udarite ručke s dva prsta. Nakon toga možete početi trljati i gnječiti. Postupno, kada se beba koristi, već se drži u rukama s tri prsta, a zatim s cijelim dlanom. Posebna se pozornost posvećuje dječjim dlanovima.
 2. Masaža stopala. Princip ovdje je isti kao u prethodnom slučaju. Osim toga, prvi je udar usmjeren na unutarnji potplat stopice.
 3. Natrag masaža Glavna akcija tijekom natrag masaža je trljanje. Ali kako bi bolje protežu leđa, najprije izvadite milovanje. Neočekivano je štipanje ili udaranje.
 4. Fleksija i produžetak ruku i nogu. Održava se u obliku igre. Alternativno, ruke i noge bebe se savijati i odvojiti. Ako se on odupre, nemojte povećavati pritisak. S vremenom, za bebu sama će ova akcija postati vrlo zanimljiva i ugodna.

video

Dobro asimilirana masaža za dojenčad bez dodatnih materijala vrlo je problematična. Stoga je također potrebno upoznati se s videoom koji je dr. Komarovsky pripremio za roditelje. To će vam pomoći da bolje razumijete kako se takvi postupci provode.