U kojem dobu dijete treba jastuk - pravila i iznimke. Pregled punila

Rođenja

Potpuni san je vrlo važan za rast i razvoj bebe pa morate biti vrlo pažljivi kada se vaše dijete može spavati na jastuku i kako ga pravilno odabrati. Jastuk je uvijek uključen u krevet za novorođenče, ali to ne znači da je to nužno za svu djecu. Trebam li jastuk za novorođenče? U većini slučajeva to nije potrebno, osim ako vam liječnik preporučuje za određene indikacije.

Zdravo spavanje

Većina zdravih novorođenčadi u krevetiću ne trebaju ništa, osim ravnog madraca, do dvije ili čak tri godine. Postoji nekoliko razloga zašto bebe trebaju spavati bez jastuka.

 • Anatomija novorođenčeta. U dojenčadi, glava je proporcionalno veća u odnosu na tijelo nego kod odrasle osobe. Stoga je prilično udobno spavati bez jastuka.
 • Sigurnost. Odsutnost jastuka će pomoći u izbjegavanju iznenadnog sindroma smrti dojenčadi (SIDS). U snu, dijete se može prebaciti na jastuk i ugušiti, jer još uvijek nije u stanju reagirati na opasnu situaciju kao odrasla osoba. Osobito je u opasnosti za djecu mlađu od 4 mjeseca. Stoga, odgovarajući na pitanje kada dijete treba jastuk, recimo - kasnije, to bolje.
 • Zdravlje. Ako je glava bebe u krivom položaju (previše se savijena), živci i krvne žile u vratu su pričvršćeni, što može imati negativan utjecaj na zdravlje djeteta.

Ako smatrate potrebu da bebina glava bude samo iznad stopala (na primjer, kod čestih regurgitacija ili kod hladnoće), možete staviti deku ispod madraca ili postaviti dasku ispod nogu. Kut nagiba ne bi smio biti veći od 30 stupnjeva. Također za to postoji poseban sklon jastuk za novorođenčad u krevetiću, na kojem beba treba biti postavljena cijelim tijelom. Samo u nekim slučajevima može se upotrijebiti poseban ortopedski jastuk za dojenčad, kako je naznačio liječnik.

Kako smanjiti rizik iznenadnog sindroma smrti dojenčadi

Da biste zaštitili svoje dijete za vrijeme spavanja, slijedite jednostavna pravila.

 • Položaj tijela u snu. Preporučljivo je da novorođenče spava ne na strani ili na trbuhu, već na leđima - u takvom položaju lakše je raditi na rebra i osigurati normalni protok zraka u pluća.
 • Posteljinu. Nemojte koristiti u pregradi previše bujne posteljine, kao i sve vrste čipke i veze, u kojima se dijete može zbuniti i gušiti. Osim toga, previše debela deka može uzrokovati pregrijavanje bebe.
 • Pristup zraku. Prozračite sobu, ne pušite u blizini djeteta, nemojte zavijati glavu stranu krova s ​​preklopom previše čvrsto.
 • Trajna kontrola. Spavajte s bebom u jednoj sobi barem do godinu dana - to će vam pomoći da kontrolirate njegov san i budite mirni.
 • Prevencija. Dugo prije rođenja napunite svoje znanje o skrbi za novorođenčad. Nemojte uzimati alkohol, drogu i ne pušiti tijekom trudnoće i neko vrijeme prije nje - to će osigurati normalan razvoj živčanog, respiratornog i kardiovaskularnog sustava novorođenčeta (to se odnosi ne samo na trudnicu, već i za oca).

Potrebno je koristiti posebne uređaje za spavanje samo u tim slučajevima ako postoje medicinski pokazatelji. Samo liječnik može utvrditi koji jastuk je potreban za vaše dijete iu kojem dobu. Koristeći takve proizvode, vodite računa o potpunoj sigurnosti bebe.

Kada i tko treba jastuk

U kojem dobu dijete treba jastuk, preporučljivo je odlučiti zajedno s liječnikom, jer sva djeca su različita, a svaka od njih treba individualni pristup. Ako dijete često regurgitates ili znojenje teško, možete staviti presavijeni pelene 4 puta ispod glave. Često ga možete mijenjati, a glava bebe će biti u fiziološkom položaju. Za šetnje u kolicima dopuštena je meka jastuk za novorođenčad koja se nalazi ispod cijele gornje polovice tijela. Služi za ublažavanje bumps od bumps na cesti i tako da dijete može gledati okolo i komunicirati s majkom. Ali postoje brojne situacije u kojima je potreban poseban ortopedski jastuk za novorođenčad.

Vrste ortopedskih jastuka

 • Jastuk leptira za novorođenčad. To je kružni valjak koji sliči leptiku u obliku i ima depresiju u sredini. Potrebno je pričvrstiti glavu i ispravnu tvorbu vratne kralježnice. Primjenjuje se prema svjedočanstvu liječnika u dijagnostici torticollis, s deformitetom (ili rizikom od deformacije) glave zbog djetetove navike spavanja s jedne strane, kao i za rehabilitaciju pacijenata nakon ozljeda kralježnice.
 • Positioner (čahura). Pozitivni ortopedski jastuk za dojenčad namijenjen je za prerane bebe, kao i za novorođenčad s oštećenim mišićnim tonovima. Takav uređaj pridonosi odgovarajućem stvaranju kralježnice i uklanjanju opterećenja od njega.

Odabir pravog jastuka

Koji jastuk odabrati iz sorte predložene od strane trgovaca? Pedijatrijski ortopedski jastuk za novorođenčad koristi se samo onako kako to propisuje stručnjak. Dakle, ako je dijete potpuno zdravo, a onda do 2-3 godine, kada se dijete počinje pričvrstiti na jastuk, ili cijelo vrijeme stavlja dlan pod glavu, mali će ga standardni jastuk učiniti za njega. Razmotrite uvjete za ovu posteljinu.

Korisne informacije o korištenju jastuka za novorođenče: treba li krevet

Novorođene bebe provode većinu svog vremena u snu. Vrlo je važno pravilno urediti postelju kako ne bi oštetili zdravlje djeteta i pridonijeli skladnom razvoju njegova tijela.

Prema pedijatri, ne preporuča se staviti jastuk pod glavu djeteta oko godinu dana, a osim toga, djeca se često okreću u snu toliko, da nije činjenica da će završiti tamo gdje je planirano.

Trebate li?

Da li dijete treba jastuk prema dr. Komarovskom? On smatra da dijete mlađe od 2 godine ne treba ga koristiti. Iz njegovih objašnjenja slijedi da jastuk (za ljude bilo koje dobi) namjerava nadoknaditi udaljenost od uha do ramena dok leži na svojoj strani. Ne dopušta da se kralježnica savijati i vrat iscuri.

Rizici pri korištenju jastuka:

 1. Ako se dijete u snu pretvori na trbuščić i zakopava nos u jastuk, onda jednostavno može ugušiti.

Mišići beba vrata još uvijek su vrlo slabi i on neće moći okrenuti glavu na stranu, otvarajući mlaznicu za pristup zraku.

 • Zbog spavanja na jastuku, lomljivi i nezreljeni kralješci djeteta lako se deformiraju.
 • Proizvodi s određenim vrstama prirodnih punila (detaljno opisani u nastavku) mogu uzrokovati alergijske reakcije.
 • Kada je to potrebno?

  Kada je potrebna upotreba jastuka:

  • Ako dijete ima dijagnozu kongenitalne mišićne tortikulije. U tom slučaju (pored glavnog liječenja) liječnik će propisati uporabu posebnog ortopedskog jastuka. Ona će poslužiti kao pomoć pri ispravljanju zakrivljenosti.
  • Kada beba stalno spava u jednom položaju, ona je puna deformacije mekih kosti lubanje. U tom se slučaju preporučuje kupiti dječji jastuk kako bi mogao zadržati glavu.
  • Ako je beba sklona učestaloj regurgitiranju, pomoći će vam jastuk s nagibom. Zato ne može zagušiti povraćanje.
  • Ako postoji kršenje mišićnog tonusa u području cerviksa djeteta, liječnik također može propisati uporabu jastuka. Njegov oblik ovisi o dijagnozi (hipotoničnom ili hipertonskom) i omogućit će stabilizaciju stanja mišića novorođenčeta.

  Pojedinosti o svakoj vrsti jastuka:

  Ima visinu od oko 10 centimetara i nagib od 15-30 stupnjeva. Širina jastuka bi trebala biti jednaka širini kreveta novorođenčeta, tako da se ne bi mogao zaglaviti između ruba i ruba jastuka kada se okreće.

  Izrađen je od gustih materijala. Pomaže ako dijete često regurgitirate - zbog povišenog položaja tijela, neće moći gušiti. Može se koristiti od rođenja do 3 godine.

  Takav jastuk trebao bi biti ne samo pod glavom, već i pod leđima mrvica. Vratni mišići će se držati u opuštenom stanju (s hipertonom), a kralježnica neće biti savijena.

 • Nasloni za glavu.

  Zbog sličnosti također ima naziv "leptir". To je jastuk s usjekom za glavu u sredini. To vam omogućuje da fiksirate glavu u ispravan položaj, a njegova strana će podržati vrat.

  Za takve jastuke se obično koriste elastični materijali kao što su rayon ili lateks.

  Koristi se za prevenciju i kao pomoćno liječenje tortikulusa. Dizajniran za djecu od 3 tjedna do 2 godine.

 • Pozicioner.

  Koristi se za držanje bebe u jednom položaju (na bočnoj ili stražnjoj strani).

  Sastoji se od 2 bočna valjka koji nježno drže dijete u jednom položaju. Posebna značajka jastuka položaja je da se položaj valjaka, kao i širina samog jastuka, može mijenjati.

  To će vam omogućiti prilagodbu veličine za rastuće dijete i krevetić. Koristi se do 2 godine.

 • Otvori prsten

  Nije preporučljivo koristiti takav jastuk za spavanje. Namijenjen je za dojenje. Mama postavlja jastuk na krilo, a ona stavlja bebu na nju.

  Jastuk u obliku otvorenog prstena, iako se prodaje u odjelu za novorođenčad, vjerojatno će postati dobar pomagač za majku tijekom dojenja.

  Nije preporučljivo staviti takav proizvod pod glavu tijekom spavanja, ali je potrebno postaviti pozadinu "na stranu" ispod leđa.

 • Protivoudushlivaya.

  Ima poroznu strukturu. Proizvod je monolitni blok od spužvastog materijala. Jastučić ima visoko poroznu strukturu ili perforaciju na cijeloj površini.

  To omogućava bebi slobodno disanje, čak i ako zakopava nos u njemu

  Čak i ako se beba pretvori na trbuh i zakopči nos u jastuku, struktura disanja proizvoda neće dopustiti da se uguši. Izrađen je, u pravilu, od poliuretanske pjene ili lateksa.

 • punjenje

  • Perje i dolje. Takvi jastuci su nepoželjni za djecu jer postoji rizik od alergijske reakcije. Oni su nepraktični i teško se brinu.
  • Ovčja vuna. Unatoč "prozračnim" i termostatskim svojstvima, ovaj materijal se također ne preporučuje kao punilo za dječji jastuk.

  Sintetička punila (treba napomenuti da su svi sintetički materijali hipoalergijski):

  • Sintepon. Lagana, bez mirisa, dobro prozračna, lagana za pranje i sušenje brzo. Nedostatak sintetičkog zimzelera u svojoj krhkosti - brzo pada i gubi oblik.
  • Komforel. Mekani, elastični materijal. Savršeno prozračna i sposobna zadržati toplinu. Ne uzrokuje poteškoće pri odlasku. Razlikuje trajnost.
  • Hollofayber. Elastično i prozračno punilo, ne apsorbira mirise, brzo vraća oblik, izdržljiv.
  • Latex. Mekani i lagani, ali izdržljivi materijali. Ima poroznu strukturu (koja značajno smanjuje rizik od gušenja u snu), ima antibakterijska svojstva, izdržljiva. Nedostatak lateksa u visokim troškovima.
  • Poliuretanska pjena. Elastična, izdržljiva, porozna punila. Potreban je oblik glave i sposoban je za termoregulaciju.

  Što je bolje odabrati?

  Odabir jastuka za dijete - težak zadatak. Slijedeći kriteriji pomoći će u rješavanju:

  1. Veličina. Širina jastuka bi se trebala podudarati s širinom krevetića (najčešće je 40-60 cm), duljina može biti između 30 i 45 centimetara, ali visina ovisi o dobi djeteta.

  Nudimo gledati videozapis o tome što treba uzeti u obzir pri odabiru dječjeg jastuka:

  Jastuci s različitim punilima zahtijevaju različitu njegu:

  • Perje i dolje. Takav jastuk bi trebao biti napitan svakodnevno i redovito ventiliran. Ispiranje pera ili jastuka kod kuće je vrlo složen postupak, tako da vlasnici obično pribjegavaju suhom čišćenju.

  Korisni videozapis

  Nudimo vam gledanje videozapisa o dječjim jastučićima i njihovoj ispravnoj upotrebi za miran san beba:

  zaključak

  Nepropisno odabrani jastuk ne samo da donosi neugodnosti djetetu, već također može ozbiljno štetiti. Uostalom, kosti, mišići i zglobovi djeteta još uvijek su slabi i lako se deformiraju. Treba imati na umu da do 2 godine upotreba jastuka obično nije preporučljiva. U slučaju kada postoje naznake za njegovu upotrebu, izbor proizvoda mora biti vrlo pažljiv.

  U kojoj dobi beba može spavati na jastuku?


  Od koje dobi može jastuk za bebu? Ovo pitanje postavljaju roditelji nekoliko dana nakon izbijanja bebe iz bolnice. Može li djeca spavati na jastuku ili bi li površina za spavanje bila ravna? Kada trebam kupiti ortopedski jastuk? Pokušajmo pronaći odgovore na svako od ovih pitanja.

  Za bebe prve godine života

  Mnogi odrasli ljudi, navikli na spavanje na uzvisini cijelu noć, ne mogu smireno pogledati svoje dijete, ispruženo na ravnom madracu. Roditelji žele staviti valjak, pelenu ili drugu napravu ispod glave djeteta. Je li vaše dijete dobro za spavanje na ravnoj površini? Naravno, jer još nije bio naviknut zaspati s povišenim položajem glave. Značajke strukture kralježnice omogućuju djeci mlađoj od godinu dana da spavaju na ravnoj površini u udobnosti. Za razliku od odraslih, njihova kralježnica nije istodobno preopterećena, a ujutro djeca ne osjećaju bol u vratu. Tako dijete treba jastuk do jedne godine? Kada biste trebali razmisliti o kupnji?

  Pedijatri i ortopedi u jednom glasu kažu da ne smijete ništa staviti pod glavu za bebe prve godine života. U ovom dobu nastaje aktivna formacija svih fizioloških krivulja kralježnice, i nije potrebno miješati se u taj proces. Treba također imati na umu da je glava vaših mrvica u odnosu na proporcije cijelog tijela puno veća od one odrasle osobe. Tako djeca samostalno prilagođavaju položaj glave kao što je neophodno za udoban i siguran san.

  Povišena pozicija glave neće donijeti nikakvu korist djetetu prve godine života. Štoviše, uporaba bilo kojeg uređaja za spavanje u ovoj dobi može biti vrlo opasna. Kad se mrvica ne okrene noću, on slučajno može ugušiti.

  Provjerite ima li dovoljno slobodnog prostora oko bebe da spava oko sebe.

  U kojim slučajevima je potrebno jastuk za bebu? Tek kad dijete ima bolest vratne kralježnice. U tom slučaju, ortopedski kirurg će vas savjetovati da stavite poseban ortopedski jastuk pod djetetovu glavu. Takva se stvar može kupiti u bilo kojem salonu medicinske opreme.

  Ortopedski jastuk za novorođenčad je poseban uređaj stvoren posebno za bebe prve godine života. Ima nekoliko prednosti:

  • stvorena uzimajući u obzir osobitosti razvoja lubanje u djeci prvog mjeseca života;
  • ne dopušta da se kralježnica savijati;
  • ima udubljenje u sredini, što vam omogućuje pravilno i precizno postavljanje glave djeteta;
  • Sadrži udobne stranice s visinom od 2-3 cm.

  U kojoj se dobi može koristiti ortopedski jastuk? Pediatricima je dopušteno staviti ga pod glavu od rođenja do dvije godine života. Kada beba raste, ortopedski jastuk može se zamijeniti redovitom.

  Djeca tijekom godine

  Od koje dobi trebaš jastuk za svoje dijete? Stručnjaci savjetuju da ga koriste od dvije godine. Kralježnica bebe je prilično snažna, a proporcije tijela već su se promijenile. Sada cijelu noć svoju malu može provesti u povišenom položaju, a ne valjati na svojoj strani. Što se može kupiti za dijete stariju od dvije godine?

  Dijete bi trebalo spavati na jastuku koji odgovara veličini kolijevke. Ne bi trebalo biti previše mekano, tako da djetetova glava ne "potone" u njemu. Idealni jastuk je ravno, nisko, prilično gust. Sigurno je spavati cijelu noć bez straha od štetnih posljedica po zdravlje. Važno je da dijete ne sklizne i ne diže se previsoko. Na dais bi trebao biti samo glava djeteta, ali ne i ramena i ruke.

  Ne možete koristiti za bebu starog jastuka roditelja!

  Djeca starijoj od dvije godine ne preporučuju se spavati bez jastuka. Kada dijete leži na ravnoj površini, njegova kralježnica doživljava prilično veliko opterećenje. Redoviti san na ravnom madracu može dovesti do poremećenog protoka krvi u području cerviksa i kao posljedica - pogoršanja opskrbe krvi mozga. Ovo stanje će dovesti do trajnih glavobolja, lošeg zdravlja i drugih zdravstvenih problema u starijoj dobi.

  Kako odabrati jastuk?

  Znajući iz koje dobi i jastuk je potreban, možete sigurno ići u kupovinu. U tom slučaju, potrebno je unaprijed odrediti koji će materijal biti jastuk za bebu. Postoji nekoliko punila pogodnih za dječje proizvode.

  Udoban i mekan, zadržava toplinu zimi i daje hladnoću u toplini. Jedini negativni - brzo gubi oblik i odlazi. Nije preporučljivo za djecu mlađu od dvije godine.

  Meka i ugodna za dodirni punjač, ​​koji savršeno apsorbira vlagu i zadržava toplinu. Može se kupiti samo za djecu koja nisu alergični na proizvode koji dolaze.

  Hypoallergenic i breathable materijal. Hrast heljda ima učinak masaže, potičući cirkulaciju krvi u vratu i stražnjem dijelu glave. Nije deformiran, dugo zadržava svoj oblik. Može se koristiti samo kod djece starijih od dvije godine.

  Jedna od najvećih proračunskih opcija. Jednostavno i praktično, dobro je izbrisano. Velika minus: gotovo ne dopušta zrak, tako da se beba glava može jako znojiti noću. Brzo ne uspije zbog materijala za valjanje.

  Kada beba raste, može zatražiti od roditelja da kupi dekorativni jastuk za njega. Ne biste trebali nastaviti s njihovim mrvicama. Takvi jastuci mogu uzrokovati ozbiljne bolesti kralježnice. Ostavite ih za igre tijekom dana ili ukrašavajte interijer s njima, ali ne koristite za spavanje.

  Trebate li jastuk za bebu? Naravno, ali samo ako je već dvije godine i spreman je spavati cijelu noć u svom krevetu. Prije kupnje jastuka za djecu mlađu od dvije godine, trebate se posavjetovati s liječnikom.

  Je li jastuk potreban za novorođenče i kako to ispravno odabrati? Kaže dječji neurolog

  Dobar bebin san je jamstvo njegovog zdravlja i prirodnog načina odmora za tijelo. Dijete počiva za vrijeme spavanja nakon novih trenutaka buđenja zasićene novim dojmovima i senzacijama. Tijekom spavanja, u tijelu djeteta proizvodi se hormon rasta, pa u snu dijete raste, stječući snagu za nova otkrića i postignuća. U kojoj dobi vaša beba može spavati na jastuku? Zadatak mame i tate je stvoriti optimalne uvjete za spavanje i zdravo spavanje. Ključ za dobar i miran san je povoljna atmosfera, udoban krevet i dobro odabrana posteljina (madrac, jastuk, deka i posteljina). Da biste odabrali prave osobine sna, trebate znati neke značajke razvoja djetetovog tijela, posebno kralježnice.

  Značajke razvoja dječje kralježnice

  1. Dijete se rađa s gotovo ravnom kralježnicom, koja se uglavnom sastoji od hrskavice. Stoga, kralježnica novorođenčeta je vrlo meka.
  2. Novorođenčad nema fiziološke zakrivljenosti kralježnice, poput odraslih i starijih. Oni se formiraju u procesu rasta i razvoja djeteta.
  3. Prvi, otprilike tri mjeseca, pojavljuje se cervikalna kljuna naprijed (lordoza). To se događa kada dijete leži na trbuhu pokušavajući podići glavu i naučiti ga držati samostalno.
  4. Prsna zavoja leđne kralježnice (kyphosis) formirana je za šest mjeseci, kada beba pokušava sjesti.
  5. Posljednji lumbalni zavoj naprijed (lordozu) izgleda bliže godini kada dijete stoji na nogama i pokušava sami hodati.

  Kupite jastuk ili ne?

  Pri odabiru krevetića za novorođenče postavlja se pitanje da se brine budući roditelji: "Je li potreban jastuk?". U tom smislu, mišljenja pedijatara i ortopeda slažu se i tvrde da zdravo novorođenče ne treba jastuk. Jako je udoban za spavanje na ravnom madracu.

  Razlozi zbog kojih dojenčad nije moguće položiti na jastuk:

  • Pogrešan je razvoj kralježnice;
  • to je opasno, u snu bi dijete moglo pasti u jastuk i ugušiti.

  Međutim, u nekim je slučajevima ipak potreban jastuk. Postoje bolesti u kojima je potrebna upotreba jastuka. U takvim situacijama liječnici preporučuju ortopedski jastuk.

  Te bolesti uključuju:

  • ozljeda rođenja kralježnice vrata maternice;
  • tortikolis;
  • oslabljena ili povećana mišićna tonus vrata;
  • deformacija (zakrivljenost) kosti lubanje.

  U blagom obliku bolesti, ortopedski jastuk pomaže u borbi protiv bolesti. U tešim slučajevima potrebno je složeno liječenje.

  Danas farmaceutske tvrtke nude veliki izbor takvih jastuka. Razmotrite nekoliko opcija.

  Modeli ortopedskih jastuka

  1. Jastuk leptir. U izgledu, to stvarno sliči leptiru, u čijem je središtu šuplje glave. Ispravlja glavu, točno ponavlja krakove vrata i konfiguraciju vratnog dijela djeteta, doprinoseći pravilnom razvoju.
  2. Sklon. Podsjeća na jednostavan jastuk za odrasle. To je pravokutni oblik s lagano podignutim rubovima i poseban usjek u sredini tako da dijete ne rotira. Pri odabiru ovog modela razmislite o širini kreveta.
  3. Pozicijski. Namijenjen je za prerane bebe. Pomoću nje možete ispraviti bebu na ispravan položaj. To vam omogućuje uklanjanje prekomjernog opterećenja na kralježnici, koja još uvijek nije potpuno ojačana.
  4. Jastuk, koji se koristi za hodanje u kolicima. Fiksiranje glave i gornjeg dijela tijela omekšavajući udarce kada se kolica kreću.

  Punila su važna za odabir jastuka. Ne kupuj jastuk ispunjen perjem, dolje i vunom. Oni su čest uzrok alergije kod djece. Najbolje je odabrati jastuk s sintetičkim punilom. Sigurno je i pristupačno. Kvalitetan, ali skupo punilo je komforel u obliku malih kuglica i lateksa. Dobre preporuke daju prirodno punilo na bazi heljde.

  Također je vrlo važno da materijal koji pokriva jastuk je mekan, prirodan i ugodan za dodir.

  U kojoj dobi dijete može spavati na redovitom jastuku?

  Dijete može koristiti obični jastuk od dvije godine, kada je kralježnica već prilično snažna. Mogu spavati na jastuku cijelu noć, a ne skliznuti. Osim toga, redovito spavanje na ravnoj površini bez jastuka u to doba opasno je za zdravlje vaše bebe.

  U vratnoj kralježnici, protok krvi može biti poremećen, a mozak će patiti od nedostatka opskrbe krvlju, što rezultira češćim glavoboljama i drugim zdravstvenim problemima.

  Savjeti za odabir pravih jastuka

  1. Odaberite jastuk koji odgovara vašem krevetu.
  2. Ne kupujte previše mekan jastuk, dječja glava ne bi smjela biti pokopana u njemu.
  3. Idealno - niska, umjerena gustoća, ravni jastuk.
  4. Dajte prednost jastucima od prirodnih materijala.

  Jednako važno za pravilan razvoj kralježnice je položaj tijela u snu. Sada znate da do dvije godine starih jastuka u dječjem krevetu ne smije biti. Kako položiti mrvicu na spavanje noću bez štete zdravlju?

  5 sigurnih položaja za spavanje novorođenčadi

  1. S druge strane. Ovo je najsigurniji stav za spavanje u djeteta prve polovice svog života. Iskusni pedijatri i neonatolozi (pedijatrijski liječnici u porodničkoj bolnici) savjetuju majke da stavljaju dijete na bok. To je zbog strukturnih značajki sfinktera, vrste ventila između jednjaka i želuca. Zbog svoje nezrelosti, dijete obično pljuje nakon jela. Ova pozicija neće dopustiti da se beba guši za vrijeme spavanja ako se pojavi.
  1. Polu-strana. Još je sigurnije spavati s polu-stranom ako dijete često regurgitates i da je uznemiren od strane kolike. Spavanje na ovom položaju pomaže radnicima plina da se lakše odmaknu. Kako biste spriječili da se mrvica okreće, postavite valjak iz valjane pelene pod natrag.
  1. Na poleđini. Spavanje na leđima opasno je za novorođenče jer beba, gužva, može zagušiti u snu. Ali ako vaše dijete voli spavati na leđima, nemojte paničariti i pokušati ga prisiliti da stavi na svoju stranu. Samo pazite da je glava okrenuta na stranu i popraviti ga valjkom od pelene tako da dijete ne može okrenuti glavu na vlastitu.
  1. Na trbuhu. Ova pozicija je pogodna za djecu koja su zabrinuta zbog kolike. U položaju na trbuhu, plinovi su dobro odstupni, osim toga, mišići vratu, leđima i kralježnici ojačati.
  1. Embrijski pozi. U prvom mjesecu dijete može spavati s nogama nabijenim do trbuha i rukama pritisnutih prema prsima. Ova pozicija je savršeno normalna za mjesečnu bebu. Obično nakon mjesec dana dijete se uspravi i odabere drugi položaj za spavanje.
  1. Ako dijete voli spavati na trbuhu, bolje je kupiti ortopedski madrac.
  2. Ako beba povuče ručke u snu i spriječi spavanje, možete ga mučiti. Ako mu se to nije svidjelo, pokušajte ga staviti na trbuh, na tom položaju dijete se neće bojati olovaka.
  3. Ne ostavljajte igračke na glavi kreveta i pazite na bebu kada spava na trbuhu.

  Točan položaj djeteta u rukama

  1. Klasik. Na zavoju, stavite glavu djeteta, dok podlaktica podupire leđa, a dlan - stražnjice. Dječja stopala mogu poduprijeti slobodnu ruku.
  2. Položaj trake. Držite dijete uspravno kako bi ležao na prsima i ostavio mu obraz na ramenima. Istodobno je držite jednom rukom na stražnjoj strani glave i natrag, a na stražnjici - s druge strane.

  Nosite dijete u različitim položajima, zatim na jednom, a zatim s druge strane. Uređaj koji je vrlo sličan majčinoj ruci je remen. U njemu možete nositi bebu od rođenja. Od 6 mjeseci možete nositi bebu uspravno i koristiti torbu "klokan" za to.

  Slijedeći ove jednostavne preporuke, osigurat ćete da beba ima pravo razvoj kralježnice.

  Odabir krevetića i madraca

  Izbor klupe je odgovoran. Prilikom odabira, dajte prednost onima od prirodnih sirovina.

  Stručni savjeti za odabir pravog:

  1. Najprikladnija je drvena krevetića s nekoliko visina i podesivim bočnim stjenkama.
  2. Krevet bi trebao biti stabilan, ne smije se odrezati, a ne izobličiti.
  3. Njegov dno mora biti glatka i ne smije se podleći tjelesnoj težini djeteta.
  4. Udaljenost između donjih poprečnih traka mora biti takva da glava, držač ili noga ne začuđuju i dijete ne može slučajno pasti iz krevetića.

  Jednako je važno odabrati pravi madrac. Mora biti jedan od onih materijala koji su odobreni za uporabu u dojenčadi, s ekološki prihvatljivom punilom. Na primjer, kokos. Izaberite madrac srednje tvrdoće koji odgovara težini tijela i dobi djeteta. Madrac je postavljen u krevetić tako da nema mjesta između zidova i samog madraca.

  zaključak

  Stjecanje jastuka djetetu mlađoj od dvije godine trebao bi propisati samo liječnik. Čim beba ima dvije godine, a noću spava u krevetu, možete mu sigurno kupiti jastuk.

  Sada znate osobitosti razvoja kralježnice u dojenčadi i moći ćete ispravno i pravilno odabrati bebu ne samo jastuk, već i krevetić s madracem, odabirom one opcije proizvoda koje su pogodne za dob, kvalitetu i doprinose pravilnom razvoju mrvica.

  Pouzdan odgovor na pitanje: trebamo li jastuk za novorođenče u krevetiću

  Roditelji novorođenčadi pokušavaju sve organizirati tako da su mrvice ugodne i dobre. Naravno, važno pitanje je uvijek raspored jasle. S mekanim krevetom sve izgleda kao da je jasno. Trebao bi biti visoke kvalitete, ugodan za tijelo i sigurno. Ali, treba li novorođenčad jastuk? Ovo pitanje nije retoričko.

  Fotografije sa stranice: blog-travuscka.ru

  Trebam li redoviti jastuk u krevetu

  Mnogi roditelji ne znaju jesu li potrebni jastuci za novorođenče u krevetu. Ovo je normalno, jer nisu stručnjaci. U ovom slučaju bolje je nositi se s iskusnim pedijatrom.

  Većina stručnjaka vjeruje da beba uopće ne treba jastuk. Njegova kralježnica još nije dovoljno skošena pa stoga zahtijeva pažljivo rukovanje. Zbog previsokog jastuka, leđa beba može se savijati, a vrat će također patiti. Sve to će uzrokovati ozbiljnu štetu zdravlju bebe. Zato je pitanje, jesu li jastuci za novorođenčadi neophodni ili ne, liječnici negativno reagiraju. Prema njihovom mišljenju, potpuno je nepotrebno barem za prva četiri mjeseca, a bolje je izbjegavati ga uopće za godinu dana.

  Drugi razlog da ne koristite jastuk je da bez nje beba će biti sigurnija. To je stvarno. Novorođenče se može spinati u snu. U ovom slučaju, dijete još uvijek ne kontrolira svoje tijelo. Može se prebaciti i pokopati njegovo lice u jastuku. To može dovesti do problema ako ne primijetite i obratite bebu na vrijeme. Budući da je nemoguće pratiti sve, bolje je učiniti sve da izbjegne takve situacije. Bez jastuka dijete će biti sigurnije i udobnije.

  Ako stvarno želite malo podići ramena i glavu djeteta, možete to učiniti na sljedeći način. Stavite mali valjak ispod podloge. Dakle, dijete će i dalje spavati na ravnoj površini, ali glava će lagano podići. To će mu olakšati da diše, i učvrstiti regurgitaciju.

  Davno, u sovjetskom dobu, situacija je izašla uz pomoć pelene. Bila je presavijena 4 puta, a zatim stavila dijete pod glavu. Takav improvizirani jastuk bio je ugodno za dijete i nije mu nanio štetu. Nešto slično može biti učinjeno kod kuće.

  Valja napomenuti da je poznati liječnik Evgeny Komarovsky također protivi jastucima u krevetiću za bebu. On preporučuje zaboraviti o ovom atributu kreveta do vremena kada beba ima dvije godine.

  Fotografije sa stranice: buzunov.ru

  Trebam li ortopedski jastuk za novorođenče

  Postoje posebni ortopedski jastuci. Mnogi roditelji vjeruju da su oni najbolji. Ali trebate li ortopedski jastuk za novorođenče u svakom slučaju?

  Ortopedski jastuk, kao i većina ljudi vjeruje, namijenjen je bebama kako bi se osiguralo normalni razvoj kralježnice. Ova je izjava logična s obzirom da jastuk ovog tipa uzima u obzir anatomiju malog djeteta i njegovu fiziologiju. S ovim jastukom vrat i kralježnica bebe trebaju biti u ispravnom položaju, što poboljšava cirkulaciju krvi i ublažuje područje cerviksa. Mogu se vidjeti i bonusi, o njima govore i proizvođači ortopedskih jastuka. Oni također izvješćuju o drugim, manje važnim prednostima. Posebno se govori o kvaliteti materijala iz kojeg se izrađuje ortopedski jastuk. Takvi proizvodi su hipoalergijski, što je važno ako smatrate da će ih vrlo mala djeca morati koristiti. Također, tkanina ortopedskih jastuka se lako peru i ne deformira nakon ponovljenog čišćenja.

  Sve te prednosti rezoniraju običnim ljudima, ali ne uvijek s profesionalnim ortopedistima. Koji je problem? Zašto stručnjaci ne preporučuju uvijek korištenje ovih proizvoda?

  Činjenica je da kralježnica i njegovi zavoji nisu odmah formirani u djeteta. Sve se to događa ne samo s vremenom, već i pokretom. Ispada da, dok dijete ne može držati glavu, to znači da niti jedan odjel nije formiran. Sve ubrzanje u ovom slučaju samo šteti. Primjenjuje se i ortopedski jastuk. Doista, zbog njezinog opterećenja dolazi do vratne kralježnice, ali to ne bi trebalo biti. Bolje je pričekati dok dijete ne nauči da drži glavu i tek onda razmišlja o jastuku, premda ortopedskoj.

  Stručnjaci ukazuju na još jedan nedostatak takvih proizvoda. Ovo ograničenje kretanja djeteta u glavi. To je zapravo vrlo opasno, jer dijete može zanositi u bilo kojem trenutku. Zajedno s nepokretnošću glave nije nimalo poželjno.

  Zbog svih tih razloga, liječnici se slažu da do tri mjeseca beba ne treba nikakav jastuk. Ali onda morate pogledati situaciju. Ali postoje iznimke. Ponekad je poželjan ortopedski jastuk.

  Fotografije sa stranice: moy-kroha.info

  Kada staviti bebu u krevetić ortopedski jastuk

  Poseban jastuk u obliku leptira potreban je u nekim slučajevima kako bi se ispravili neki nedostaci. Često se ortopedski jastuci preporučuju djeci za torticollis. Uz ovaj proizvod možete ubrzati uklanjanje problema. No, takav će jastuk biti moguć samo ako regurgitiranje nije karakteristično za dijete.

  Važno je napomenuti da često u liječenju torticollis ne koristite nikakve dodatne naprave. Uostalom, problem je stvoren kao rezultat neravnoteže u tonu različitih mišića. U takvoj situaciji, jednostavno uređenje kralježnice tijekom spavanja ne može riješiti problem. Potrebne su sveobuhvatne mjere koje uključuju fizikalnu terapiju, masažu, a ponekad i lijekove. To je samo ortopedski jastuk učinak neće dati.

  Prije kupnje ortopedskog jastuka, najbolje je konzultirati liječnika. On će dati točan odgovor je li ona potrebna u krevetiću ili ne.

  Fotografije sa stranice: moy-kroha.info

  Jastuk za novorođenčad: je li potrebno tijekom hranjenja

  Mnoge majke koriste se za korištenje jastuka radi lakšeg hranjenja bebe. Koliko je to opravdano?

  Tijekom procesa hranjenja dijete bi trebalo biti prikladno za njega i mamu. Ovo je vrlo važno, jer neugodnosti koje nitko ne treba može zasjeniti majčinstvo. Zašto ih podnosite ako možete izbjeći?

  Obično tijekom hranjenja jastuk se ne koristi. Nema smisla. Bolje da dobiješ malu meku valjku. Njegova mama može staviti u krilo. Uz pomoć proizvoda beba će biti podržana u jednom položaju. Bit će mu zgodno jesti, a ruke njezine majke neće naštetiti, jer je njezin posao držanje djeteta da izvodi valjak.

  Fotografije sa stranice: www.mamindom.ua

  Je li dijete potrebno jastuk: što treba koristiti umjesto umjesto kolica

  Trebam li jastuk u novorođenčadi kolica? Ovo je također ozbiljno pitanje koje zahtijeva odgovor.

  Mnogi kolica već su opremljeni sa svime što vam je potrebno. Ili imaju položaj u kojem je glava djeteta lagano podignuta ili gotov madrac s laganim uzvisinama u željenom području. Dakle, jastuk će već biti suvišan, jer će lagani porast biti tako.

  Ali postoje slučajevi kada je pitanje jesu li jastuk potreban za kolica za novorođenče treba odgovoriti potvrdno. To je slučaj ako je dijete preplodno zimi i glava je ispod cijelog tijela. To se događa zbog rasute odjeće i dodatnih deka. U tom je slučaju potreban mali jastučić. To će omogućiti malo da razina položaja djetetova tijela, što će mu omogućiti lakše disanje zraka.

  Fotografije sa stranice: www.babyblog.ru

  Dijete treba jastuk za 2 godine

  Trebate jastuk za dijete do godinu dana, već razumijete. U ovom slučaju mišljenje svih stručnjaka je isto. No, jedno godišnje dijete treba jastuk ili čak dvije godine?

  Na pitanje je li djetetu potrebna jastuk nakon godinu dana i dalje, stručnjaci neodgovarajuće odgovoriti. Mnogi smatraju da je potrebno napustiti ovaj uređaj što je dulje moguće. No, često liječnici preporučuju da počinju s godinom da poučavaju dijete na jastuku. To treba učiniti pažljivo, prvo primjenjujući samo najsplatnije i male mogućnosti. Od dvije godine već možete koristiti redoviti jastuk za bebu, koji ima odgovarajuću veličinu.

  Ono što je najvažnije, uvijek vodite potrebama vašeg djeteta. Ako on gurne štapić ili odlazi iz njega, to znači da jednostavno ne treba. Ali ako se sam počinje posipati nešto ispod glave, onda je očito da mu treba malo uzdizanja.

  Fotografije sa stranice: Mamaplus.MD

  Što su dječji jastuci i kako ih odabrati

  Nakon što utvrdite treba li dijete jastuk, trebali biste odabrati i najprikladniji. Moderni proizvođači nude mnogo opcija. Da biste razumjeli tu raznolikost, morate jasno definirati ono što tražite.

  Prije svega, provjerite je li jastuk izrađen od visokokvalitetnog materijala. Mora biti nealergijska. U tom smislu sintetičke tkanine su bolje. Ali moraju biti visoke kvalitete. Pazite da boja iz proizvoda nije izbrisana. Dječji jastuci izrađeni od prirodnog tkanina dopuštaju prolaz zraka, a također su i higroskopni. Ovo je također plus. Ali postoji minus - alergenost. Može se pojaviti prirodna alergijska reakcija.

  Jastučni punjač mora biti prozračan. To je osobito važno za najmlađu djecu koja bi slučajno udarila glavu u nju i ugušiti zbog toga. Ako će jastuk proći zrak, onda se tragedija neće dogoditi. Za starije dijete također je koristan i prozračni jastuk. To će omogućiti djetetovoj glavi da se ne znoji i ima pristup zraku.

  Odvojeno obratite pozornost na elastičnost jastuka. Mora biti dobra. Nakon pritiskanja, proizvod mora brzo uzeti isti oblik koji je bio prije. Takav jastuk nije štetan za bebu. Ali premali i labavi proizvodi neće raditi. Nemojte ih odabrati.

  Veličina jastuka mora odgovarati dobi djeteta. Budite oprezni s tim. Također provjerite je li proizvod mogao biti prati. Doista, bez periodičnog čišćenja, stvar će postati uzgojni teren za mikrobe. Pa, ako poklopac jastuka nije čvrsta, ali zatvara zatvaračem. To će vam omogućiti jednostavno uklanjanje vrha i operi ga.

  Je li dijete potrebno jastuk?

  Svi mi, odrasli i ljudi koji su umorni od posla i svakodnevnih problema, percipiraju jastuk kao dnevno oslobođenje od dnevnih problema, jer ako ga glava dotakne, došlo je vrijeme za dugo očekivani odmor. No jesu li jastuci potrebni za novorođenče i, ako je potrebno, koji bi trebao izabrati? Ovo je veliko pitanje koje ljudi obično ne pitaju dok se njihova djeca ne pojave.

  Naravno, svi su položaji različiti. Možda se zbog toga roditelji pokušavaju temeljiti na vlastitu, a ne na tuđe iskustvo. I to je u redu, jer majka, koja voli dijete, pokušat će učiniti sve za njega točno onako kako je potrebno. I sve nejasne trenutke se bolje raspravljaju s lokalnim liječnikom - to je pravi način.

  - Misliš li da je to prikladno za mene?

  Može li novorođenče spavati na jastuku?

  Pedijatri i ortopedi odgovore na ovo pitanje negativno. Negdje do godinu dana ne preporučuje se staviti jastuk pod glavu djeteta, a osim toga, djeca često toliko pretvaraju svoj san, da nije činjenica da će završiti tamo gdje je planirano.

  U slučaju problema s djetetom, povezanim s kralježnicom, deformacijama lubanja ili dijagnozom tortikulije, liječnici će savjetovati poseban ortopedski jastuk koji osigurava dijete u određenom položaju ili na drugi način izvan situacije. No, takvi ortopedski modeli također su dopušteni djeci nakon četvrtog mjeseca.

  Opasnost od korištenja jastuka za djecu leži u činjenici da još nisu u stanju prevrnuti, a oni se ipak mogu suočiti.

  Najčešće, bebu se preporuča postaviti presavijeni pelin za pelene ispod glave. Ova vrsta ručno izrađenog osebujnog jastuka daje željenu podiznu glavu i ne deformira kralježnicu. Ova varijanta sna na presavijeni pelen također su koristili naši roditelji i djedovi i bake. A budući da je većina od nas odrasla i više ili manje zdrava i sretna, to znači da su učinili sve što je u redu, a ova je metoda dokazala svoju vrijednost.

  A na malom jastuku je ugodna!

  Također možete podignuti glavu djeteta u krevetiću postavljanjem malog valjka ispod madraca. Dakle, integritet kreveta neće biti razbijen, no glava novorođenčeta bit će malo viša od nogu. To će olakšati disanje, spriječiti regurgitaciju i pomoći bolje spavati.

  Dr. E.O., vrlo popularan i cijenjen. Komarovsky također vjeruje da jastuk nije potreban za novorođenče i da možete zaboraviti na ovu temu sve do oko dvije godine života. I nakon dvije godine, možete kupiti verziju bebe za bebe, obično veličine 40 do 60 cm.

  Što staviti pod glavu u invalidskim kolicima?

  Ovo je još jedno prilično česte pitanje među novim majkama. I ovdje sve ovisi o obliku kolica i načinu hranjenja.

  Moderne preuređene kolica omogućuju vam da podignete glavu djeteta bez korištenja dodatnih sredstava. No, zimi, kada beba toplo umotana i staviti na, na primjer, u jumpsuit, a pokrivač je omotan na vrhu, glava svibanj biti dobro ispod nogu u kolica. U tom slučaju preporučljivo je staviti nešto ispod glave kako ne biste ometali djetetovo disanje i protok krvi, kao i potporu vratu. Osim toga, nešto mekano ispod glave djeteta će omogućiti jahanje i šetnje uz ruske staze i nogostupa udobnije.

  Kako biti kad hranite?

  Kada se hranite, važno je priložiti djetetu na dojku tako da je prikladno za vas i za njega. Da biste to učinili, koristite otvoreni valjak u kojem dijete počiva. Ovaj valjak odgovara majčinom krilu i utvrđuje položaj vašeg potomka tijekom hranjenja. Također za ove namjene možete koristiti one uređaje koji su prethodno bili korišteni za udoban položaj u snu tijekom trudnoće. Upute opisuju točno kako se primjenjuju za hranjenje bebe.

  - Volim sisyu i volim kad nježno.

  Vrste jastuka

  Naravno, nemoguće je koristiti uobičajene, "bezbrižne" mekane vrećice za odrasle s perjem "za bebe. Tek nakon tri ili četiri godine ima smisla podučiti dijete da spava na njih. Stoga biste trebali ispitati vrste dječjih jastuka:

  • Oblique - najčešća opcija za djecu. To je upravo ono što su stavili ispod madraca u krevetiću. Tipično, ovaj dizajn podiže glavu za oko 15 °, što omogućuje poboljšanje spavanja za dijete koje ne spava dobro zbog činjenice da bacanje i okretanje.
  • Naslon za glavu - obično se kupuje zajedno s krevetom ili u potpunosti odgovara njegovoj širini. Podržava vrat novorođenčeta i ne dopušta mu da sklizne iz nje.
  • Tu su i posebni i vrlo udobni jastuci za kupanje beba. Isprva su korišteni obični ovratnici, koji su podržavali glavu i vrat djece, a sada su praktički "ležaljke za ležaljke" koje apsorbiraju vodu. Istodobno kupanje je u takvoj vrsti vodenog loungera, a ruke majke istodobno slobodne.
  • Liječnici mogu preporučiti anatomske jastuke ako dijete ima abnormalno oblikovanu glavu, vrat je ozlijeđen ili postoje neki neurološki problemi. Postoji posebna udubina za glavu, a ispod vrata je valjak, koji oslobađa napetost od njega. Ova opcija se također naziva "leptir", jer u obliku, ovaj ortopedski uređaj stvarno sliči ovom insekatu. Zdravo dijete će dobro raditi bez leptira.
  • Positioner je vrsta tankih ortopedskih jastučića koji fiksiraju položaj tijela kad je dijete u položaju na stražnjoj strani ili na bočnoj strani. Glava leži na samom jastučiću, a valjci su fiksirani na stranama tijela. U ovom slučaju dijete pomaže da zaspati i činjenica da cijela struktura sliči sanu pored majke. Ali kada koristite ovu opciju, pažljivo pratite bebu, jer postoji rizik da će u snu zakopati nos u svim tim predmetima i početi gušiti.

  Odabir jastuka za dijete

  Kada je vaša beba već odrasla i spremna za spavanje, kao odrasle osobe na pravom jastuku, posebnu pozornost treba posvetiti njegovom obliku, materijalu i punjenju. Sljedeći zahtjevi moraju biti ispunjeni:

  • Nedostatak traumatskih dijelova. na mjestu spavanja ne bi trebalo biti traumatskih čimbenika: munja, gumbi.
  • Hypoallergenic. Perje i dolje kao punila nisu najbolja opcija. Latex i silikon ne uzrokuju alergije kod beba, lako se čiste i suše vrlo brzo.
  • Prihvatljivi materijali koji ne dopuštaju bebu da puše puškom u snu.
  • Elastičnost. Ne bi trebao biti previše tvrdi ili previše neobrađen i mekan modeli. Kada pritisnete, sve se lako smanjuje, a zatim se lako vrati u suprotnu poziciju.
  • Točna veličina. Prilikom odabira jastučića trebate odrediti za koje dobi je namijenjen. Za djecu od 2 do 4 godine, veličine od 40 do 60 cm su optimalne.

  Trebali biste razmisliti o opciji punoj heljde, koja može uzeti anatomski oblik. Ovo je korisno za odrasle i djecu. Zvuk "pilinga" zrna, smiruje živčani sustav i tako pomaže da zaspi brže.

  Heljda smiruje živce i poboljšava raspoloženje.

  Naravno, pri odabiru bilo kakve stvari za novorođenče, majka ga nastoji učiniti na najbolji mogući način, bez obzira na cijenu tog ili onog proizvoda. Ali ponekad se ispostavlja da se novac gubi. Nemojte misliti o kupnji jastuka prije rođenja djeteta. A kad se rodio i malo odrastao, razmislite o tome, nakon što ste prethodno razgovarali s liječnikom.

  Želimo Vam zdrav san za svoju djecu i vas!

  Trebam li jastuk za novorođenče? Što trebate u krevetiću za novorođenče?

  Nisam stavio. Na podu je samo pjena i pelena. Dijete često pljuje, je li stalno nešto pranje? Oo i valjci su polagali tako da bi spavala na cijevi, a ne da se okrene leđima

  Ne treba jastuk, obično do 2 godine ne treba leći. Maksimalno ako je torticollis ili nešto drugo ortopedsko, ali u takvom smislu ne postoji.

  Valjak za valjanje je valjak, tako da ne postoji torticoll, ili tako da ide drugdje, umjesto toga, postoje posebni pozicioneri, a jastuk... stavljen je poput

  Valjak koji bi spavao na strani - pa su učili u bolnici. Jastuk nije potreban. Možete kupiti pladnju, ali preporučujem torbu za spavanje. A onda pogled na temperaturu u stanu, ako 24-25 grama nije potrebno

  U sobi se zagrijavamo, mi živimo s blago otvorenim balkonom za prozračivanje jer su baterije prže ravno

  Je li dijete potrebno jastuk

  Trebam li jastuk za novorođenče?

  Za većinu odraslih osoba, mekani mekani jastuci i udoban deka su stalni simboli dobrog odmora i slatkog sna. No, u slučaju djece to pravilo ne funkcionira. Kada kupujete miraz za buduće bebe, mnoge majke razmišljaju o tome treba li novorođenčad treba jastuk?

  Jastuk u smislu na koji smo naviknuti, novorođenče definitivno nije potrebno. Postoji nekoliko razloga za to:

  • kralježnica novorođenog djeteta ne treba podići glavu u snu, štoviše, jastuk može oštetiti ispravnu tvorbu kralježnice;
  • dijete može udariti lice u bujni jastuk i ugušiti;
  • Mnogi punila jastuka mogu uzrokovati alergije kod beba.

  Pedijatri smatraju da dijete do godinu dana (ili čak i do 3 godine), obični jastuci su kontraindicirani. Kada mladi roditelji pitaju trebaju li staviti jastuk na novorođenče, obično odgovara da je dovoljno da se 4 pelena sklizne, ili ga zavrti u valjak i stavi je u dječju krevet.

  Kada trebate jastuk za bebu?

  Moderni roditelji su pametni u mnogim stvarima i vjeruju da znaju sve bolje od liječnika. Sigurni su da ako trgovine prodaju jastuke za novorođenčad, ako su potrebne, onda nema sumnje. Ali činjenica je da ti dječji spavaći pribor nisu za sve bebe. To mogu biti posebni ortopedski uređaji koji su potrebni za djecu s bolestima kralježnice, tortikulusima i deformacijama kostiju lubanje. Da li je takav ortopedski jastuk potreban za novorođenče može riješiti samo liječnik ortopedski kirurg nakon donošenja odgovarajuće dijagnoze.

  Jastučić koji vam omogućuje da popravite dijete u položaju sa strane može biti potreban od strane djeteta koje često obilno pljuje, zbog rizika da bi mogao zagušiti u snu. U tu je svrhu preporučljivo kupiti pozicioner. Ali u svakom slučaju, takav jastuk za novorođenčad potreban je samo kao dodatak drugim medicinskim propisima - pedijatar mora odrediti uzrok patološke regurgitacije i savjetovati anti-refluks smjesu i druge mjere koje eliminiraju probavne poremećaje u djeteta.

  Kakav jastuk treba novorođenčad?

  Ako vaše dijete treba jastuk, nemojte ga spasiti kada ga kupujete, jer njegovo zdravlje ovisi o tome.

  1. Bolje je kupiti poseban ortopedski jastuk za novorođenčad.
  2. Ako skupi kvalitetni jastuk udari u džep, odaberite bilo koji drugi dizajniran za djecu, ali trebao bi imati anatomsku formu s utorom za djetetovu glavu.
  3. Punila od perja i dolje su kontraindicirana za djecu, poželjno je da se radi o sintetičkim kuglicama, lateksu ili barem sintetičkom zimovniku.

  Ortopedski jastuk za bebe

  Roditelji pokušavaju pružiti bebu nakon rođenja sa svim potrebnim. U prodaji sada postoje mnogi pribor za bebe. I takva inovacija kao ortopedski jastuk postala je popularna. Roditelji ga kupuju od svojih rođaka, misleći da to ga čini boljim. Uostalom, dijete prve godine života provodi dosta vremena u snu. No, u stvari, uobičajeni ortopedski jastuk za novorođenčad nije uvijek koristan, a ponekad čak i može biti opasno. Stoga je vrlo važno shvatiti koje uređaje možete staviti pod glavu i koliko godina.

  Trebam jastuk za novorođenče

  Ova inovacija, poput ortopedskog jastuka za dojenčad, pojavila se nedavno. Proizvođači oglašavaju prednosti ovog proizvoda, objašnjavajući potrebu za činjenicom da jedini način da se osigura ispravni razvoj kralježnice, smanji opterećenje na području vrata maternice i normalizira cirkulaciju krvi. Ali roditelji koji vjeruju da te riječi ne uzimaju u obzir anatomske osobine djeteta u ovoj dobi. Uostalom, svrha ortopedskih jastuka je održavanje prirodnih krivulja kralježnice, uklanjanje opterećenja iz mišića i diskova. No novorođenče još uvijek nemaju ove zavoje, kralježnica je ravna. Krivulja vrata nastaje samo kad dijete počinje držati glavu, a prsnu kad počinje sjediti.

  Stoga, ortopedi se protive uporabi ortopedskih jastuka za zdravu djecu do 4-5 mjeseci. Uostalom, oni su dizajnirani da osiguraju ispravnu poziciju kada je vrat savijen. Takvi uređaji, slični ortopedskim jastucima za odrasle, potpuno su nepotrebni za bebe i mogu biti štetni.

  Fotografija pokazuje da oni ne daju fiziološku poziciju vrata i ramena bebe. Osim toga, ako se dijete često zagleda, može gušiti, jer će ga jastuk spriječiti da okrene glavu. Posebno su opasni mekani jastuci koji jako ograničavaju pokretljivost djeteta i mogu uzrokovati gušenje. Osim toga, ubrzavanje procesa formiranja cervikalnog savijanja može dovesti do ozbiljnih patologija kralježnice.


  Nepravilno odabran jastuk za novorođenče može biti opasno

  Svi liječnici vjeruju da zdravo dijete do godinu dana ne treba nikakve naprave ispod glave. Trebao bi spavati na tvrdoj, ravnoj površini, ta pozicija pomaže pravilnom stvaranju mišićno-koštanog sustava. Dopušteno je samo priložiti flanelsku pelenu, presavijenu u četiri, ispod glave. Recenzije većine roditelja kažu da je beba savršeno bez jastuka. Pokušaji da se ispod njegove glave stavljaju moderni pribor često uzrokuju zabrinutost, poremećaj spavanja, plakanje.

  Kada je potreban jastuk

  Ali postoje situacije u kojima je još potreban ortopedski jastuk za dojenčad. Najčešće su to različite abnormalnosti u zdravlju. Upozorenja za uporabu posebnih sredstava za novorođenče su ozljede kod nastanka ozljeda, s oštećenjem cervikalnih kralješaka, tortikulusa i oštećenog tonusa mišića vrata. Osim toga, ortopedski jastučić ispod glave pomaže spriječiti deformaciju lubanje s rakom. I posebni uređaji u obliku čahure koriste se za podršku tijelu djeteta u ispravnom položaju s oslabljenim tonusom mišića i drugim patologijama mišićno-koštanog sustava.

  Ali pitanje o tome kako odabrati ortopedski jastuk za bebu, bolje je odlučiti kod liječnika. Samo stručnjak može razumjeti je li ga potrebno koristiti, kakav je uređaj potreban za dijete. Ne biste trebali napraviti svoje izbore na temelju savjeta prijatelja ili konzultanata u trgovini.

  A što je zdrav jastuk za bebu? Čini se da djeca ne dobro spavaju na ravnoj površini, oni su neugodno. U tom slučaju možete koristiti razne dodatke. Velik izbor ortopedskih uređaja za djecu omogućava vam da odaberete pravu. Na primjer, često vam je potrebna mala meka podloga u kolicima, što će pomoći ublažavanju tresenja, podrške pod glavom za kupanje novorođenčadi, naslona za glavu širinom kreveta laganim prigušenjem, položajem jastuka za cijelo tijelo.


  Ponekad novorođenčad treba posebne ortopedske aparate za održavanje udobnog položaja tijela.

  Jastuk zahtjeva

  Ako roditelji odluče koristiti ortopedski jastuk za dijete, morate pažljivo pristupiti pitanju svog izbora. Takav pribor mora ispunjavati određene zahtjeve. Potrebno je osigurati da uređaj koji roditelji stavljaju pod djetetovu glavu ima sljedeća svojstva:

  Preporučljivo za čitanje: Kako odrediti tortikulis u djeteta

  • prirodni sastav, jer sintetici mogu akumulirati statički elektricitet i vrlo je vruć, što uzrokuje nelagodu;
  • hipoalergensko - za to, također je potrebno isključiti životinjska punila, u kojima se prašina grinja često reproducira;
  • jastučići koji se koriste za bebe trebaju biti lako čisti i higijenski;
  • njihova visina ne smije prelaziti 3-4 cm;
  • kut nagiba naslona za glavu u nekim vrstama jastuka može biti 15-25 stupnjeva, a ne više;
  • morate odabrati proizvod srednje tvrdoće.

  punila

  Najvažnija stvar za ovaj pribor je odabir odgovarajućeg punila. Idealni jastuk za novorođenče trebao bi biti prirodan, napravljen od ekološki prihvatljivih materijala koji ne uzrokuju alergije. Budući da nije prikladna za dječju spavaću opremu, pero, ovčju vunu. Oni mogu pasti, ne mogu se oprati, osim toga, prašina novčića početi u tim materijalima.

  Iz tih nedostataka isporučuje se moderna udobnost materijala. To su male loptice od posebnog vlakna. Proizvodi napunjeni s njima ne padaju, ne uzrokuju alergije, dobro zadržavaju svoj oblik i ne gube svojstva nakon ponovljenih ispiranja. Takvi jastuci su elastični, dopuštaju zrak i ne apsorbiraju mirise.

  Najbolje punilo sada se smatra lateksom. Ovo je prirodni materijal proizveden od soka tropskih biljaka. To je mekan, ali elastičan, hipoalergenski, ne gubi oblik i dobro podupire tijelo u anatomsko ispravnom položaju.

  Novi materijal iz kojeg je nedavno počelo proizvoditi ortopedske proizvode - bio-pjenu. Izrađena je od biljnih sirovina - ricinusovog ulja, koje se pjenušava na poseban način uz pomoć vodene pare. Ovaj materijal čini idealne jastuke za bebe koje imaju učinak pamćenja.

  Ako roditelji vole prirodne materijale, mogu obratiti pozornost na ljuske heljde. To je ekološki prihvatljivo, hypoallergenic punilo. Jastuci s heljde imaju sposobnost prolaska zraka, stvaraju udobnu poziciju djetetovog tijela za vrijeme spavanja. Njihov jedini nedostatak je šumljivi zvuk koji dijete možda ne voli.


  Najbolji materijal za jastuk je lateks ili pjena poliuretanska pjena, koja ima memorijski učinak

  Koje su jastuke za djecu

  Sada je na prodaju veliki izbor ortopedskih jastuka. Ali proizvodi za novorođenčad se razlikuju od normalnih. Oni nemaju samo druge veličine, ali i oblik, a ponekad ni uopće ne podsjećaju na jastuk. Tradicionalna posteljina u obliku pravokutnika trebat će bebu ne prije godinu dana. A za novorođenče je bolje odabrati posebne modele.

  Jastuk u obliku leptira je valjak koji pokreće zakrivljeni prsten. U sredini je šuplja glava. Koristi se za bebe s torticollisima ili rakovima kako bi se osiguralo pravilno oblikovanje kostura. Najbolje od svega, obavlja svoje funkcije ako je izrađen od lateksa. Može se primijeniti nakon što je beba starog jednog mjeseca.

  Pozicioner jastuka. Također se zove čahura, omogućuje vam da popravite tijelo djeteta. To je potrebno ako pati od kršenja mišićnog tonusa, što dovodi do asimetričnog položaja tijela. Uputa preporučuje korištenje pozicijskog jastuka za prerane bebe. To je tanak naslon za glavu i dva valjka na stranama tijela, pričvršćujući bebu. Mogu promijeniti položaj, a ponekad imaju i uređaj koji oponaša otkucaje srca.


  Za prerane bebe ili osobe koje pate od poremećaja mišićnog tonusa, može se tražiti jastuk za pozicioniranje.

  Jastuk naslona za glavu koristi se za zdravu djecu od rođenja. Ovo je vrsta kartice u krevetu, koja se podudara s njom u širini. Dodatna oprema ima malu visinu i kut nagiba od 15-20 stupnjeva. Materijal iz kojeg je izrađen mora biti čvrst i elastičan, dijete ne smije klizati. Najčešće su takvi uređaji izrađeni od poliuretana ili lateksa. Pravilno odabrani naslon za glavu pruža udobnost za dijete tijekom spavanja, pomaže da se riješi gutanja zraka tijekom hranjenja.

  Postoje posebni anti-gušenje jastuci. Namijenjene su bebama koje vole spavati na trbuhu. Uređaj od perforiranog spužvastog materijala omogućava djetetu slobodno disanje, čak i ako zakopava nos u njemu.

  Najbolji jastuci za djecu

  Ortopedski proizvodi proizvode mnoge tvrtke, ali nisu sve sigurne za novorođenčad. Stoga, prilikom odabira, morate također obratiti pažnju na reputaciju proizvođača. Najkvalitetniji proizvodi su nekoliko tvrtki.

  • Ormeti ortopedski jastuci pogodni su za bebe od jednog mjeseca. Oni su hipoalergijski, sigurni, osiguravaju ispravnu poziciju djetetove glave i poboljšavaju kvalitetu sna.
  • Jastuci s memorijskim efektom tvrtke "Trives" izrađeni su od moderne bio-pjene. Oni pružaju maksimalnu udobnost i prikazuju se novorođenčadi nakon ozljeda kod rađanja, s krivim ili rakom.
  • Vrlo poznata ortopedska posteljina "Trelax". To su posebni nasloni za glavu u obliku trapeza, jastuka s memorijskim efektom, čahure za pričvršćivanje bebe. Oni održavaju ispravnu poziciju djeteta u snu, sprečavaju nastanak deformacija mišićno-koštanog sustava.

  Jedan od najboljih su ortopedski jastuci od lateks tvrtke "Trivers"

  Roditelji govore drugačije o takvom priboru za bebe. No, većina recenzija još uvijek je pozitivna.

  Svetlana
  Kad se rodilo naše dijete, htjela mu se kupiti sve najbolje. Stoga smo kupili mnogo različitih pribora za spavanje u krevetiću i kolicima. Ali baka je došla i počela se zakleti da je jastuk za bebu štetan. Počeo sam proučavati ovo pitanje, zapravo, puno onoga što smo kupili sve dok mu to nije potrebno. Ali ja sam još uvijek ostavio naslon za glavu u krevetiću u obliku trapeza. Ispalo je da je vrlo prikladan, a nimalo štetan za dijete.

  Marija
  Moj sin poslije rođenja bio je dijagnosticiran torticollis. Liječnik je propisao mnoge postupke i savjetovao me da kupim poseban ortopedski jastuk. Nije bila isto što sam očekivao, ali je stvarno pomogla djetetu.

  Daria
  Rođaci su dijete dali ortopedski jastuk nakon rođenja. Bio sam nezadovoljan jer znam da još nije potrebna beba. No, pokazalo se da je ovo poseban jastuk s efektom pamćenja. Omogućuje udobnost u snu i sprečava razvoj bolesti koštanog sustava. Sada je kupio isto za cijelu obitelj.

  Ako su roditelji odlučili koristiti ortopedski jastuk za spavanje s djetetom, potrebno je pažljivo odabrati. Ne biste smjeli spasiti, bolje je kupiti kvalitetne proizvode od poznatih proizvođača.

  Je li novorođenčad potrebna jastuk?

  Priprema prostora za svoje dijete, svaki roditelj teži za savršenstvom: netko je pažljivo odabrati boju pozadine za vrtić, netko ukrašava dječjom soba sa igračkama i svijetle slike, i sve pokušava napraviti mrvice vez ugodan i topao.

  Ali, vodeći računa o dizajnu krevetića, svi roditelji se pitaju: trebate li kupiti jastuk za novorođenče?

  Odgovor na to pitanje je dvosmislen. Čak se i mišljenja liječnika i stručnjaka o ovoj temi razlikuju. Neki ljudi ozbiljno tvrde da jastuk plijeni držanje i deformira dječju kralježnicu koja nije jaka. Drugi izvješćuju da, naprotiv, čini ispravnu strukturu kostura, ispravlja oblik glave i pomaže u uklanjanju problema s vratom.

  Stoga sami roditelji trebaju odgovoriti na pitanje "Je li novorođenčad potrebna jastuk?" Prije konzultacije s pedijatrom i ortopedistima - oni će potaknuti odluku temeljenu na karakteristikama određenog djeteta.

  Tko treba jastuk?

  Unatoč kontroverzi, stručnjaci se slažu da, ako dijete nema očitih problema s strukture vrata, glave i kralježnice, jastuk za mrvice može zamijeniti nekoliko puta presavijeni pelene.

  Ali ako dijete ima odstupanja i nedostatke, takva inicijativa neće biti dovoljna. Pa kako se djeca mogu spavati na ravnoj površini kontraindicirana?

  1. Djeca s pogrešnom strukturom lubanje. Identificiranje takvog odstupanja vrlo je jednostavno - samo gledajte mrvice. Ako najčešće drži glavu na istoj strani, najvjerojatnije ima određene probleme koji mogu biti fiksirani posebnim ortopedskim jastukom za novorođenčad.
  2. Djeca s mišićnom hipertonom. Pedijatar može prijaviti prisutnost takve bolesti.
  3. Bebe s kongenitalnim tortikulisima. U ovom slučaju, posebna podloga je jedan od glavnih sredstava za liječenje. Također na preporuku ortopeda, možete se provesti s masažom.
  4. Djeca koja se često spavaju u snu. Kako bi mrvica ne bi bila prigušena, pedijatar može savjetovati da beba spava na jastuku. To je osobito istinito ako dijete spava na svojoj strani.

  U tim slučajevima liječnik propisuje jastuk novorođenčadi. Ako beba nema ozbiljnih problema i odstupanja, on bi dobro mogao učiniti bez ovog posteljine. Barem u prvim mjesecima svog života.

  Vrste dječjih jastuka

  Ladice za trgovinu pune su svih vrsta jastuka za djecu. Postoji nekoliko vrsta ovog proizvoda.

  • Jastuk leptira (ili ortopedski jastuci za novorođenčad)

  To je meki valjak s udubljenjem u sredini, namijenjen glavi djeteta. Takva je stvar dopuštena za upotrebu od mjeseca (u nekim slučajevima od dva tjedna). Ona čini ispravnu držanje djeteta i sigurno fiksira glavu u san.

  Ovo je cijeli skup od tri stavke. "Positioner" je tanak jastuk pod glavom i dva valjka koji učvršćuju novorođenče u snu, bez obzira na to leži li na svojoj strani ili na leđima. Ovaj dizajn ne dopušta djetetu da se prevrće na trbuhu, a također stvara uvjete koji podsjećaju bebu o životu u maternici. Nedavno, valjci su umetnuti posebne uređaje koji oponašaju otkucaje srca majke, ali to je mnogo jeftinije i korisnije bebu da spava s mamom, a ne skupo izuma.

  • Jastuk za hranjenje (otvoreni prsten)

  Na takvom uređaju možete jednostavno staviti dijete tijekom hranjenja, ali će biti neugodno i nezdravo spavati na djetetu.

  To je prilično mali madrac, kao što je napravljen na širinu jaslica - od strane do strane. Ona ima malu visinu, pa dijete će biti udobno spavati na njemu. Njezina glavna zadaća je održavanje vrata djeteta u snu.

  • Jastuk protiv prigušivanja

  Namijenjen je posebno za mrvice koje vole spavati na trbuhu, a također se tjeraju u snu. Izrađen je od "disanja" poroznog materijala, tako da čak i ako se dijete okreće na trbuhu i zakopava nos u njemu, može mirno disati.

  Klasični "odrasli" jastuk nije pogodan za novorođenčad, ali bit će neophodno kada dijete ima godinu dana.

  Inače se zove krug za plivanje. Takav krug pouzdano pričvršćuje glavu djeteta kad se nalazi u vodi, i drži ga iznad površine vode, ne dopuštajući da potone. Takva stvar je nezamjenjiva ako se roditelj osjeća nesigurnim u vodi i bojao se da će se dijete skliznuti iz svojih ruku tijekom kupanja.

  Ortopedski jastuk za dijete

  Ortopedski jastuci za novorođenčad može imenovati podijatru ako beba tortikolis, nepravilan oblik lubanje, problemi, kao i za sprečavanje tih i drugih abnormalnosti.

  Kao što je gore spomenuto, dječji ortopedski jastuci za novorođenče su tanki valjak s usjekom u sredini. To je kroz ovu udubinu smanjuje pritisak na vrat i kosti lubanje, a usklađen poboljšano disanje novorođenče ispravlja kralježnice je eliminiran podtonove.

  Anatomski jastuk za dijete

  Kao što naziv implicira, anatomska jastuk prilagođava se obliku i strukturi ljudskog tijela, u ovom slučaju, tijelo novorođenčeta. Ona nema kontraindikacije i može se koristiti čak i za djecu koja nemaju problema s kralježnicom.

  Prednosti ove stvari su da njegova upotreba osigurava ispravnu poziciju glave mrvica u snu, čime se smanjuje vjerojatnost asimetričnog stvaranja kostiju lica.

  Anatomski jastuk može se koristiti od rođenja do dvije godine. Izrađena je od prirodnih, prozračnih materijala, tako da je vjerojatnost gušenja djeteta u snu svedena na minimum.

  No, valja istaknuti da to nije jeftino. Od svih vrsta baby jastuka, anatomski je najskuplji. No, bolje je ne udati se i dobiti takvu neophodnu stvar jer je zdravlje bebe mnogo važnije od materijalnih vrijednosti.

  Sintepon - sigurno punilo za bebe jastuke

  Kako odabrati jastuk za bebu?

  Prije svega vrijedi konzultirati se s pedijatrom i ortopedistom. Oni će vam reći što je najbolje za vaše dijete, kao i dati preporuke i savjete.

  Ostatak izbora jastuka za dijete - zadatak je vrlo jednostavan.

  Prva stvar koju trebate obratiti pozornost na u trgovini je materijal.

  Na prvi pogled izgleda da je pero i dolje najpoželjnije, ali to nije tako, jer prirodni materijali mogu uzrokovati alergije u mrvicama.

  Možete kupiti jastuk od vune, ali neće biti moguće prati ga u slučaju onečišćenja. Uz to, to može biti i alergeni vašoj bebi.

  • Kokosovo, heljda, bilje

  Ovo punilo je ekološki prihvatljivo, ali nije pogodno za novorođenče, jer je previše teško i neugodno koristiti. Bolje je odgoditi kupnju takve stvari "za kasnije" kada je dijete malo stariji.

  Ova se opcija smatra najboljom. Sintetička vlakna su hipoalergijska, lagana za pranje, u njemu nema kliješta. Za novorođenče, najbolje je odabrati proizvode punjene poliesterskim poliesterom, poliesterskim vlaknima i drugim sintetičkim punilima.

  Idealan izbor

  Pa što odabrati? Iz raznih roba na polici trgovine, roditelji imaju oči. Da ne biste napravili osip i nemojte pogriješiti u izboru, prije odlaska u trgovinu morate zapamtiti nekoliko pravila.

  1. Nema potrebe štedjeti i odabrati jeftiniji proizvod.
  2. Najbolja opcija za dojenčad je anatomski jastuk.
  3. Za djecu s problemima kralježnice i vrata, možete kupiti ortopedski jastuk za novorođenčad.
  4. Neka jastuk bude napravljen od spužvastog, disanja ili poroznog materijala tako da mrvica ne uguši, jer je u njemu zakopala nos.
  5. Materijal za punjenje ne bi trebao biti prirodan, bolje je davati prednost sintetičkim punilima.
  6. Prije kupnje, trebate se posavjetovati s ortopedistom.

  zaključak

  Odabir beba jastuka, bolje je dati prednost vrsta kao što su ortopedske i anatomske. Oni imaju blagotvoran učinak na kralježnicu i vrat djeteta, čine pravu lubanju, a također smanjuju mišićni ton.

  Međutim, prije kupnje, morate se obratiti liječniku specijalisti. On će vam reći što je ispravno za vaše dijete i da će dati preporuke glede stjecanja i upotrebe.