Korisne informacije o korištenju jastuka za novorođenče: treba li krevet

Zdravlje

Novorođene bebe provode većinu svog vremena u snu. Vrlo je važno pravilno urediti postelju kako ne bi oštetili zdravlje djeteta i pridonijeli skladnom razvoju njegova tijela.

Prema pedijatri, ne preporuča se staviti jastuk pod glavu djeteta oko godinu dana, a osim toga, djeca se često okreću u snu toliko, da nije činjenica da će završiti tamo gdje je planirano.

Trebate li?

Da li dijete treba jastuk prema dr. Komarovskom? On smatra da dijete mlađe od 2 godine ne treba ga koristiti. Iz njegovih objašnjenja slijedi da jastuk (za ljude bilo koje dobi) namjerava nadoknaditi udaljenost od uha do ramena dok leži na svojoj strani. Ne dopušta da se kralježnica savijati i vrat iscuri.

Rizici pri korištenju jastuka:

 1. Ako se dijete u snu pretvori na trbuščić i zakopava nos u jastuk, onda jednostavno može ugušiti.

Mišići beba vrata još uvijek su vrlo slabi i on neće moći okrenuti glavu na stranu, otvarajući mlaznicu za pristup zraku.

 • Zbog spavanja na jastuku, lomljivi i nezreljeni kralješci djeteta lako se deformiraju.
 • Proizvodi s određenim vrstama prirodnih punila (detaljno opisani u nastavku) mogu uzrokovati alergijske reakcije.
 • Kada je to potrebno?

  Kada je potrebna upotreba jastuka:

  • Ako dijete ima dijagnozu kongenitalne mišićne tortikulije. U tom slučaju (pored glavnog liječenja) liječnik će propisati uporabu posebnog ortopedskog jastuka. Ona će poslužiti kao pomoć pri ispravljanju zakrivljenosti.
  • Kada beba stalno spava u jednom položaju, ona je puna deformacije mekih kosti lubanje. U tom se slučaju preporučuje kupiti dječji jastuk kako bi mogao zadržati glavu.
  • Ako je beba sklona učestaloj regurgitiranju, pomoći će vam jastuk s nagibom. Zato ne može zagušiti povraćanje.
  • Ako postoji kršenje mišićnog tonusa u području cerviksa djeteta, liječnik također može propisati uporabu jastuka. Njegov oblik ovisi o dijagnozi (hipotoničnom ili hipertonskom) i omogućit će stabilizaciju stanja mišića novorođenčeta.

  Pojedinosti o svakoj vrsti jastuka:

  Ima visinu od oko 10 centimetara i nagib od 15-30 stupnjeva. Širina jastuka bi trebala biti jednaka širini kreveta novorođenčeta, tako da se ne bi mogao zaglaviti između ruba i ruba jastuka kada se okreće.

  Izrađen je od gustih materijala. Pomaže ako dijete često regurgitirate - zbog povišenog položaja tijela, neće moći gušiti. Može se koristiti od rođenja do 3 godine.

  Takav jastuk trebao bi biti ne samo pod glavom, već i pod leđima mrvica. Vratni mišići će se držati u opuštenom stanju (s hipertonom), a kralježnica neće biti savijena.

 • Nasloni za glavu.

  Zbog sličnosti također ima naziv "leptir". To je jastuk s usjekom za glavu u sredini. To vam omogućuje da fiksirate glavu u ispravan položaj, a njegova strana će podržati vrat.

  Za takve jastuke se obično koriste elastični materijali kao što su rayon ili lateks.

  Koristi se za prevenciju i kao pomoćno liječenje tortikulusa. Dizajniran za djecu od 3 tjedna do 2 godine.

 • Pozicioner.

  Koristi se za držanje bebe u jednom položaju (na bočnoj ili stražnjoj strani).

  Sastoji se od 2 bočna valjka koji nježno drže dijete u jednom položaju. Posebna značajka jastuka položaja je da se položaj valjaka, kao i širina samog jastuka, može mijenjati.

  To će vam omogućiti prilagodbu veličine za rastuće dijete i krevetić. Koristi se do 2 godine.

 • Otvori prsten

  Nije preporučljivo koristiti takav jastuk za spavanje. Namijenjen je za dojenje. Mama postavlja jastuk na krilo, a ona stavlja bebu na nju.

  Jastuk u obliku otvorenog prstena, iako se prodaje u odjelu za novorođenčad, vjerojatno će postati dobar pomagač za majku tijekom dojenja.

  Nije preporučljivo staviti takav proizvod pod glavu tijekom spavanja, ali je potrebno postaviti pozadinu "na stranu" ispod leđa.

 • Protivoudushlivaya.

  Ima poroznu strukturu. Proizvod je monolitni blok od spužvastog materijala. Jastučić ima visoko poroznu strukturu ili perforaciju na cijeloj površini.

  To omogućava bebi slobodno disanje, čak i ako zakopava nos u njemu

  Čak i ako se beba pretvori na trbuh i zakopči nos u jastuku, struktura disanja proizvoda neće dopustiti da se uguši. Izrađen je, u pravilu, od poliuretanske pjene ili lateksa.

 • punjenje

  • Perje i dolje. Takvi jastuci su nepoželjni za djecu jer postoji rizik od alergijske reakcije. Oni su nepraktični i teško se brinu.
  • Ovčja vuna. Unatoč "prozračnim" i termostatskim svojstvima, ovaj materijal se također ne preporučuje kao punilo za dječji jastuk.

  Sintetička punila (treba napomenuti da su svi sintetički materijali hipoalergijski):

  • Sintepon. Lagana, bez mirisa, dobro prozračna, lagana za pranje i sušenje brzo. Nedostatak sintetičkog zimzelera u svojoj krhkosti - brzo pada i gubi oblik.
  • Komforel. Mekani, elastični materijal. Savršeno prozračna i sposobna zadržati toplinu. Ne uzrokuje poteškoće pri odlasku. Razlikuje trajnost.
  • Hollofayber. Elastično i prozračno punilo, ne apsorbira mirise, brzo vraća oblik, izdržljiv.
  • Latex. Mekani i lagani, ali izdržljivi materijali. Ima poroznu strukturu (koja značajno smanjuje rizik od gušenja u snu), ima antibakterijska svojstva, izdržljiva. Nedostatak lateksa u visokim troškovima.
  • Poliuretanska pjena. Elastična, izdržljiva, porozna punila. Potreban je oblik glave i sposoban je za termoregulaciju.

  Što je bolje odabrati?

  Odabir jastuka za dijete - težak zadatak. Slijedeći kriteriji pomoći će u rješavanju:

  1. Veličina. Širina jastuka bi se trebala podudarati s širinom krevetića (najčešće je 40-60 cm), duljina može biti između 30 i 45 centimetara, ali visina ovisi o dobi djeteta.

  Nudimo gledati videozapis o tome što treba uzeti u obzir pri odabiru dječjeg jastuka:

  Jastuci s različitim punilima zahtijevaju različitu njegu:

  • Perje i dolje. Takav jastuk bi trebao biti napitan svakodnevno i redovito ventiliran. Ispiranje pera ili jastuka kod kuće je vrlo složen postupak, tako da vlasnici obično pribjegavaju suhom čišćenju.

  Korisni videozapis

  Nudimo vam gledanje videozapisa o dječjim jastučićima i njihovoj ispravnoj upotrebi za miran san beba:

  zaključak

  Nepropisno odabrani jastuk ne samo da donosi neugodnosti djetetu, već također može ozbiljno štetiti. Uostalom, kosti, mišići i zglobovi djeteta još uvijek su slabi i lako se deformiraju. Treba imati na umu da do 2 godine upotreba jastuka obično nije preporučljiva. U slučaju kada postoje naznake za njegovu upotrebu, izbor proizvoda mora biti vrlo pažljiv.

  U kojem dobu dijete treba jastuk - pravila i iznimke. Pregled punila

  Potpuni san je vrlo važan za rast i razvoj bebe pa morate biti vrlo pažljivi kada se vaše dijete može spavati na jastuku i kako ga pravilno odabrati. Jastuk je uvijek uključen u krevet za novorođenče, ali to ne znači da je to nužno za svu djecu. Trebam li jastuk za novorođenče? U većini slučajeva to nije potrebno, osim ako vam liječnik preporučuje za određene indikacije.

  Zdravo spavanje

  Većina zdravih novorođenčadi u krevetiću ne trebaju ništa, osim ravnog madraca, do dvije ili čak tri godine. Postoji nekoliko razloga zašto bebe trebaju spavati bez jastuka.

  • Anatomija novorođenčeta. U dojenčadi, glava je proporcionalno veća u odnosu na tijelo nego kod odrasle osobe. Stoga je prilično udobno spavati bez jastuka.
  • Sigurnost. Odsutnost jastuka će pomoći u izbjegavanju iznenadnog sindroma smrti dojenčadi (SIDS). U snu, dijete se može prebaciti na jastuk i ugušiti, jer još uvijek nije u stanju reagirati na opasnu situaciju kao odrasla osoba. Osobito je u opasnosti za djecu mlađu od 4 mjeseca. Stoga, odgovarajući na pitanje kada dijete treba jastuk, recimo - kasnije, to bolje.
  • Zdravlje. Ako je glava bebe u krivom položaju (previše se savijena), živci i krvne žile u vratu su pričvršćeni, što može imati negativan utjecaj na zdravlje djeteta.

  Ako smatrate potrebu da bebina glava bude samo iznad stopala (na primjer, kod čestih regurgitacija ili kod hladnoće), možete staviti deku ispod madraca ili postaviti dasku ispod nogu. Kut nagiba ne bi smio biti veći od 30 stupnjeva. Također za to postoji poseban sklon jastuk za novorođenčad u krevetiću, na kojem beba treba biti postavljena cijelim tijelom. Samo u nekim slučajevima može se upotrijebiti poseban ortopedski jastuk za dojenčad, kako je naznačio liječnik.

  Kako smanjiti rizik iznenadnog sindroma smrti dojenčadi

  Da biste zaštitili svoje dijete za vrijeme spavanja, slijedite jednostavna pravila.

  • Položaj tijela u snu. Preporučljivo je da novorođenče spava ne na strani ili na trbuhu, već na leđima - u takvom položaju lakše je raditi na rebra i osigurati normalni protok zraka u pluća.
  • Posteljinu. Nemojte koristiti u pregradi previše bujne posteljine, kao i sve vrste čipke i veze, u kojima se dijete može zbuniti i gušiti. Osim toga, previše debela deka može uzrokovati pregrijavanje bebe.
  • Pristup zraku. Prozračite sobu, ne pušite u blizini djeteta, nemojte zavijati glavu stranu krova s ​​preklopom previše čvrsto.
  • Trajna kontrola. Spavajte s bebom u jednoj sobi barem do godinu dana - to će vam pomoći da kontrolirate njegov san i budite mirni.
  • Prevencija. Dugo prije rođenja napunite svoje znanje o skrbi za novorođenčad. Nemojte uzimati alkohol, drogu i ne pušiti tijekom trudnoće i neko vrijeme prije nje - to će osigurati normalan razvoj živčanog, respiratornog i kardiovaskularnog sustava novorođenčeta (to se odnosi ne samo na trudnicu, već i za oca).

  Potrebno je koristiti posebne uređaje za spavanje samo u tim slučajevima ako postoje medicinski pokazatelji. Samo liječnik može utvrditi koji jastuk je potreban za vaše dijete iu kojem dobu. Koristeći takve proizvode, vodite računa o potpunoj sigurnosti bebe.

  Kada i tko treba jastuk

  U kojem dobu dijete treba jastuk, preporučljivo je odlučiti zajedno s liječnikom, jer sva djeca su različita, a svaka od njih treba individualni pristup. Ako dijete često regurgitates ili znojenje teško, možete staviti presavijeni pelene 4 puta ispod glave. Često ga možete mijenjati, a glava bebe će biti u fiziološkom položaju. Za šetnje u kolicima dopuštena je meka jastuk za novorođenčad koja se nalazi ispod cijele gornje polovice tijela. Služi za ublažavanje bumps od bumps na cesti i tako da dijete može gledati okolo i komunicirati s majkom. Ali postoje brojne situacije u kojima je potreban poseban ortopedski jastuk za novorođenčad.

  Vrste ortopedskih jastuka

  • Jastuk leptira za novorođenčad. To je kružni valjak koji sliči leptiku u obliku i ima depresiju u sredini. Potrebno je pričvrstiti glavu i ispravnu tvorbu vratne kralježnice. Primjenjuje se prema svjedočanstvu liječnika u dijagnostici torticollis, s deformitetom (ili rizikom od deformacije) glave zbog djetetove navike spavanja s jedne strane, kao i za rehabilitaciju pacijenata nakon ozljeda kralježnice.
  • Positioner (čahura). Pozitivni ortopedski jastuk za dojenčad namijenjen je za prerane bebe, kao i za novorođenčad s oštećenim mišićnim tonovima. Takav uređaj pridonosi odgovarajućem stvaranju kralježnice i uklanjanju opterećenja od njega.

  Odabir pravog jastuka

  Koji jastuk odabrati iz sorte predložene od strane trgovaca? Pedijatrijski ortopedski jastuk za novorođenčad koristi se samo onako kako to propisuje stručnjak. Dakle, ako je dijete potpuno zdravo, a onda do 2-3 godine, kada se dijete počinje pričvrstiti na jastuk, ili cijelo vrijeme stavlja dlan pod glavu, mali će ga standardni jastuk učiniti za njega. Razmotrite uvjete za ovu posteljinu.

  Je li jastuk potreban za novorođenče i kako to ispravno odabrati? Kaže dječji neurolog

  Dobar bebin san je jamstvo njegovog zdravlja i prirodnog načina odmora za tijelo. Dijete počiva za vrijeme spavanja nakon novih trenutaka buđenja zasićene novim dojmovima i senzacijama. Tijekom spavanja, u tijelu djeteta proizvodi se hormon rasta, pa u snu dijete raste, stječući snagu za nova otkrića i postignuća. U kojoj dobi vaša beba može spavati na jastuku? Zadatak mame i tate je stvoriti optimalne uvjete za spavanje i zdravo spavanje. Ključ za dobar i miran san je povoljna atmosfera, udoban krevet i dobro odabrana posteljina (madrac, jastuk, deka i posteljina). Da biste odabrali prave osobine sna, trebate znati neke značajke razvoja djetetovog tijela, posebno kralježnice.

  Značajke razvoja dječje kralježnice

  1. Dijete se rađa s gotovo ravnom kralježnicom, koja se uglavnom sastoji od hrskavice. Stoga, kralježnica novorođenčeta je vrlo meka.
  2. Novorođenčad nema fiziološke zakrivljenosti kralježnice, poput odraslih i starijih. Oni se formiraju u procesu rasta i razvoja djeteta.
  3. Prvi, otprilike tri mjeseca, pojavljuje se cervikalna kljuna naprijed (lordoza). To se događa kada dijete leži na trbuhu pokušavajući podići glavu i naučiti ga držati samostalno.
  4. Prsna zavoja leđne kralježnice (kyphosis) formirana je za šest mjeseci, kada beba pokušava sjesti.
  5. Posljednji lumbalni zavoj naprijed (lordozu) izgleda bliže godini kada dijete stoji na nogama i pokušava sami hodati.

  Kupite jastuk ili ne?

  Pri odabiru krevetića za novorođenče postavlja se pitanje da se brine budući roditelji: "Je li potreban jastuk?". U tom smislu, mišljenja pedijatara i ortopeda slažu se i tvrde da zdravo novorođenče ne treba jastuk. Jako je udoban za spavanje na ravnom madracu.

  Razlozi zbog kojih dojenčad nije moguće položiti na jastuk:

  • Pogrešan je razvoj kralježnice;
  • to je opasno, u snu bi dijete moglo pasti u jastuk i ugušiti.

  Međutim, u nekim je slučajevima ipak potreban jastuk. Postoje bolesti u kojima je potrebna upotreba jastuka. U takvim situacijama liječnici preporučuju ortopedski jastuk.

  Te bolesti uključuju:

  • ozljeda rođenja kralježnice vrata maternice;
  • tortikolis;
  • oslabljena ili povećana mišićna tonus vrata;
  • deformacija (zakrivljenost) kosti lubanje.

  U blagom obliku bolesti, ortopedski jastuk pomaže u borbi protiv bolesti. U tešim slučajevima potrebno je složeno liječenje.

  Danas farmaceutske tvrtke nude veliki izbor takvih jastuka. Razmotrite nekoliko opcija.

  Modeli ortopedskih jastuka

  1. Jastuk leptir. U izgledu, to stvarno sliči leptiru, u čijem je središtu šuplje glave. Ispravlja glavu, točno ponavlja krakove vrata i konfiguraciju vratnog dijela djeteta, doprinoseći pravilnom razvoju.
  2. Sklon. Podsjeća na jednostavan jastuk za odrasle. To je pravokutni oblik s lagano podignutim rubovima i poseban usjek u sredini tako da dijete ne rotira. Pri odabiru ovog modela razmislite o širini kreveta.
  3. Pozicijski. Namijenjen je za prerane bebe. Pomoću nje možete ispraviti bebu na ispravan položaj. To vam omogućuje uklanjanje prekomjernog opterećenja na kralježnici, koja još uvijek nije potpuno ojačana.
  4. Jastuk, koji se koristi za hodanje u kolicima. Fiksiranje glave i gornjeg dijela tijela omekšavajući udarce kada se kolica kreću.

  Punila su važna za odabir jastuka. Ne kupuj jastuk ispunjen perjem, dolje i vunom. Oni su čest uzrok alergije kod djece. Najbolje je odabrati jastuk s sintetičkim punilom. Sigurno je i pristupačno. Kvalitetan, ali skupo punilo je komforel u obliku malih kuglica i lateksa. Dobre preporuke daju prirodno punilo na bazi heljde.

  Također je vrlo važno da materijal koji pokriva jastuk je mekan, prirodan i ugodan za dodir.

  U kojoj dobi dijete može spavati na redovitom jastuku?

  Dijete može koristiti obični jastuk od dvije godine, kada je kralježnica već prilično snažna. Mogu spavati na jastuku cijelu noć, a ne skliznuti. Osim toga, redovito spavanje na ravnoj površini bez jastuka u to doba opasno je za zdravlje vaše bebe.

  U vratnoj kralježnici, protok krvi može biti poremećen, a mozak će patiti od nedostatka opskrbe krvlju, što rezultira češćim glavoboljama i drugim zdravstvenim problemima.

  Savjeti za odabir pravih jastuka

  1. Odaberite jastuk koji odgovara vašem krevetu.
  2. Ne kupujte previše mekan jastuk, dječja glava ne bi smjela biti pokopana u njemu.
  3. Idealno - niska, umjerena gustoća, ravni jastuk.
  4. Dajte prednost jastucima od prirodnih materijala.

  Jednako važno za pravilan razvoj kralježnice je položaj tijela u snu. Sada znate da do dvije godine starih jastuka u dječjem krevetu ne smije biti. Kako položiti mrvicu na spavanje noću bez štete zdravlju?

  5 sigurnih položaja za spavanje novorođenčadi

  1. S druge strane. Ovo je najsigurniji stav za spavanje u djeteta prve polovice svog života. Iskusni pedijatri i neonatolozi (pedijatrijski liječnici u porodničkoj bolnici) savjetuju majke da stavljaju dijete na bok. To je zbog strukturnih značajki sfinktera, vrste ventila između jednjaka i želuca. Zbog svoje nezrelosti, dijete obično pljuje nakon jela. Ova pozicija neće dopustiti da se beba guši za vrijeme spavanja ako se pojavi.
  1. Polu-strana. Još je sigurnije spavati s polu-stranom ako dijete često regurgitates i da je uznemiren od strane kolike. Spavanje na ovom položaju pomaže radnicima plina da se lakše odmaknu. Kako biste spriječili da se mrvica okreće, postavite valjak iz valjane pelene pod natrag.
  1. Na poleđini. Spavanje na leđima opasno je za novorođenče jer beba, gužva, može zagušiti u snu. Ali ako vaše dijete voli spavati na leđima, nemojte paničariti i pokušati ga prisiliti da stavi na svoju stranu. Samo pazite da je glava okrenuta na stranu i popraviti ga valjkom od pelene tako da dijete ne može okrenuti glavu na vlastitu.
  1. Na trbuhu. Ova pozicija je pogodna za djecu koja su zabrinuta zbog kolike. U položaju na trbuhu, plinovi su dobro odstupni, osim toga, mišići vratu, leđima i kralježnici ojačati.
  1. Embrijski pozi. U prvom mjesecu dijete može spavati s nogama nabijenim do trbuha i rukama pritisnutih prema prsima. Ova pozicija je savršeno normalna za mjesečnu bebu. Obično nakon mjesec dana dijete se uspravi i odabere drugi položaj za spavanje.
  1. Ako dijete voli spavati na trbuhu, bolje je kupiti ortopedski madrac.
  2. Ako beba povuče ručke u snu i spriječi spavanje, možete ga mučiti. Ako mu se to nije svidjelo, pokušajte ga staviti na trbuh, na tom položaju dijete se neće bojati olovaka.
  3. Ne ostavljajte igračke na glavi kreveta i pazite na bebu kada spava na trbuhu.

  Točan položaj djeteta u rukama

  1. Klasik. Na zavoju, stavite glavu djeteta, dok podlaktica podupire leđa, a dlan - stražnjice. Dječja stopala mogu poduprijeti slobodnu ruku.
  2. Položaj trake. Držite dijete uspravno kako bi ležao na prsima i ostavio mu obraz na ramenima. Istodobno je držite jednom rukom na stražnjoj strani glave i natrag, a na stražnjici - s druge strane.

  Nosite dijete u različitim položajima, zatim na jednom, a zatim s druge strane. Uređaj koji je vrlo sličan majčinoj ruci je remen. U njemu možete nositi bebu od rođenja. Od 6 mjeseci možete nositi bebu uspravno i koristiti torbu "klokan" za to.

  Slijedeći ove jednostavne preporuke, osigurat ćete da beba ima pravo razvoj kralježnice.

  Odabir krevetića i madraca

  Izbor klupe je odgovoran. Prilikom odabira, dajte prednost onima od prirodnih sirovina.

  Stručni savjeti za odabir pravog:

  1. Najprikladnija je drvena krevetića s nekoliko visina i podesivim bočnim stjenkama.
  2. Krevet bi trebao biti stabilan, ne smije se odrezati, a ne izobličiti.
  3. Njegov dno mora biti glatka i ne smije se podleći tjelesnoj težini djeteta.
  4. Udaljenost između donjih poprečnih traka mora biti takva da glava, držač ili noga ne začuđuju i dijete ne može slučajno pasti iz krevetića.

  Jednako je važno odabrati pravi madrac. Mora biti jedan od onih materijala koji su odobreni za uporabu u dojenčadi, s ekološki prihvatljivom punilom. Na primjer, kokos. Izaberite madrac srednje tvrdoće koji odgovara težini tijela i dobi djeteta. Madrac je postavljen u krevetić tako da nema mjesta između zidova i samog madraca.

  zaključak

  Stjecanje jastuka djetetu mlađoj od dvije godine trebao bi propisati samo liječnik. Čim beba ima dvije godine, a noću spava u krevetu, možete mu sigurno kupiti jastuk.

  Sada znate osobitosti razvoja kralježnice u dojenčadi i moći ćete ispravno i pravilno odabrati bebu ne samo jastuk, već i krevetić s madracem, odabirom one opcije proizvoda koje su pogodne za dob, kvalitetu i doprinose pravilnom razvoju mrvica.

  Trebam li jastuk za novorođenče? Što trebate u krevetiću za novorođenče?

  Mobilna aplikacija "Sretna mama" 4.7 Komunikacija u aplikaciji mnogo je praktičnija!

  Nisam stavio. Na podu je samo pjena i pelena. Dijete često pljuje, je li stalno nešto pranje? Oo i valjci su polagali tako da bi spavala na cijevi, a ne da se okrene leđima

  Ne treba jastuk, obično do 2 godine ne treba leći. Maksimalno ako je torticollis ili nešto drugo ortopedsko, ali u takvom smislu ne postoji.

  Valjak za valjanje je valjak, tako da ne postoji torticoll, ili tako da ide drugdje, umjesto toga, postoje posebni pozicioneri, a jastuk... stavljen je poput

  Valjak koji bi spavao na strani - pa su učili u bolnici. Jastuk nije potreban. Možete kupiti pladnju, ali preporučujem torbu za spavanje. A onda pogled na temperaturu u stanu, ako 24-25 grama nije potrebno

  U sobi se zagrijavamo, mi živimo s blago otvorenim balkonom za prozračivanje jer su baterije prže ravno

  Je li dijete potrebno jastuk?

  Svi mi, odrasli i ljudi koji su umorni od posla i svakodnevnih problema, percipiraju jastuk kao dnevno oslobođenje od dnevnih problema, jer ako ga glava dotakne, došlo je vrijeme za dugo očekivani odmor. No jesu li jastuci potrebni za novorođenče i, ako je potrebno, koji bi trebao izabrati? Ovo je veliko pitanje koje ljudi obično ne pitaju dok se njihova djeca ne pojave.

  Naravno, svi su položaji različiti. Možda se zbog toga roditelji pokušavaju temeljiti na vlastitu, a ne na tuđe iskustvo. I to je u redu, jer majka, koja voli dijete, pokušat će učiniti sve za njega točno onako kako je potrebno. I sve nejasne trenutke se bolje raspravljaju s lokalnim liječnikom - to je pravi način.

  - Misliš li da je to prikladno za mene?

  Može li novorođenče spavati na jastuku?

  Pedijatri i ortopedi odgovore na ovo pitanje negativno. Negdje do godinu dana ne preporučuje se staviti jastuk pod glavu djeteta, a osim toga, djeca često toliko pretvaraju svoj san, da nije činjenica da će završiti tamo gdje je planirano.

  U slučaju problema s djetetom, povezanim s kralježnicom, deformacijama lubanja ili dijagnozom tortikulije, liječnici će savjetovati poseban ortopedski jastuk koji osigurava dijete u određenom položaju ili na drugi način izvan situacije. No, takvi ortopedski modeli također su dopušteni djeci nakon četvrtog mjeseca.

  Opasnost od korištenja jastuka za djecu leži u činjenici da još nisu u stanju prevrnuti, a oni se ipak mogu suočiti.

  Najčešće, bebu se preporuča postaviti presavijeni pelin za pelene ispod glave. Ova vrsta ručno izrađenog osebujnog jastuka daje željenu podiznu glavu i ne deformira kralježnicu. Ova varijanta sna na presavijeni pelen također su koristili naši roditelji i djedovi i bake. A budući da je većina od nas odrasla i više ili manje zdrava i sretna, to znači da su učinili sve što je u redu, a ova je metoda dokazala svoju vrijednost.

  A na malom jastuku je ugodna!

  Također možete podignuti glavu djeteta u krevetiću postavljanjem malog valjka ispod madraca. Dakle, integritet kreveta neće biti razbijen, no glava novorođenčeta bit će malo viša od nogu. To će olakšati disanje, spriječiti regurgitaciju i pomoći bolje spavati.

  Dr. E.O., vrlo popularan i cijenjen. Komarovsky također vjeruje da jastuk nije potreban za novorođenče i da možete zaboraviti na ovu temu sve do oko dvije godine života. I nakon dvije godine, možete kupiti verziju bebe za bebe, obično veličine 40 do 60 cm.

  Što staviti pod glavu u invalidskim kolicima?

  Ovo je još jedno prilično česte pitanje među novim majkama. I ovdje sve ovisi o obliku kolica i načinu hranjenja.

  Moderne preuređene kolica omogućuju vam da podignete glavu djeteta bez korištenja dodatnih sredstava. No, zimi, kada beba toplo umotana i staviti na, na primjer, u jumpsuit, a pokrivač je omotan na vrhu, glava svibanj biti dobro ispod nogu u kolica. U tom slučaju preporučljivo je staviti nešto ispod glave kako ne biste ometali djetetovo disanje i protok krvi, kao i potporu vratu. Osim toga, nešto mekano ispod glave djeteta će omogućiti jahanje i šetnje uz ruske staze i nogostupa udobnije.

  Kako biti kad hranite?

  Kada se hranite, važno je priložiti djetetu na dojku tako da je prikladno za vas i za njega. Da biste to učinili, koristite otvoreni valjak u kojem dijete počiva. Ovaj valjak odgovara majčinom krilu i utvrđuje položaj vašeg potomka tijekom hranjenja. Također za ove namjene možete koristiti one uređaje koji su prethodno bili korišteni za udoban položaj u snu tijekom trudnoće. Upute opisuju točno kako se primjenjuju za hranjenje bebe.

  - Volim sisyu i volim kad nježno.

  Vrste jastuka

  Naravno, nemoguće je koristiti uobičajene, "bezbrižne" mekane vrećice za odrasle s perjem "za bebe. Tek nakon tri ili četiri godine ima smisla podučiti dijete da spava na njih. Stoga biste trebali ispitati vrste dječjih jastuka:

  • Oblique - najčešća opcija za djecu. To je upravo ono što su stavili ispod madraca u krevetiću. Tipično, ovaj dizajn podiže glavu za oko 15 °, što omogućuje poboljšanje spavanja za dijete koje ne spava dobro zbog činjenice da bacanje i okretanje.
  • Naslon za glavu - obično se kupuje zajedno s krevetom ili u potpunosti odgovara njegovoj širini. Podržava vrat novorođenčeta i ne dopušta mu da sklizne iz nje.
  • Tu su i posebni i vrlo udobni jastuci za kupanje beba. Isprva su korišteni obični ovratnici, koji su podržavali glavu i vrat djece, a sada su praktički "ležaljke za ležaljke" koje apsorbiraju vodu. Istodobno kupanje je u takvoj vrsti vodenog loungera, a ruke majke istodobno slobodne.
  • Liječnici mogu preporučiti anatomske jastuke ako dijete ima abnormalno oblikovanu glavu, vrat je ozlijeđen ili postoje neki neurološki problemi. Postoji posebna udubina za glavu, a ispod vrata je valjak, koji oslobađa napetost od njega. Ova opcija se također naziva "leptir", jer u obliku, ovaj ortopedski uređaj stvarno sliči ovom insekatu. Zdravo dijete će dobro raditi bez leptira.
  • Positioner je vrsta tankih ortopedskih jastučića koji fiksiraju položaj tijela kad je dijete u položaju na stražnjoj strani ili na bočnoj strani. Glava leži na samom jastučiću, a valjci su fiksirani na stranama tijela. U ovom slučaju dijete pomaže da zaspati i činjenica da cijela struktura sliči sanu pored majke. Ali kada koristite ovu opciju, pažljivo pratite bebu, jer postoji rizik da će u snu zakopati nos u svim tim predmetima i početi gušiti.

  Odabir jastuka za dijete

  Kada je vaša beba već odrasla i spremna za spavanje, kao odrasle osobe na pravom jastuku, posebnu pozornost treba posvetiti njegovom obliku, materijalu i punjenju. Sljedeći zahtjevi moraju biti ispunjeni:

  • Nedostatak traumatskih dijelova. na mjestu spavanja ne bi trebalo biti traumatskih čimbenika: munja, gumbi.
  • Hypoallergenic. Perje i dolje kao punila nisu najbolja opcija. Latex i silikon ne uzrokuju alergije kod beba, lako se čiste i suše vrlo brzo.
  • Prihvatljivi materijali koji ne dopuštaju bebu da puše puškom u snu.
  • Elastičnost. Ne bi trebao biti previše tvrdi ili previše neobrađen i mekan modeli. Kada pritisnete, sve se lako smanjuje, a zatim se lako vrati u suprotnu poziciju.
  • Točna veličina. Prilikom odabira jastučića trebate odrediti za koje dobi je namijenjen. Za djecu od 2 do 4 godine, veličine od 40 do 60 cm su optimalne.

  Trebali biste razmisliti o opciji punoj heljde, koja može uzeti anatomski oblik. Ovo je korisno za odrasle i djecu. Zvuk "pilinga" zrna, smiruje živčani sustav i tako pomaže da zaspi brže.

  Heljda smiruje živce i poboljšava raspoloženje.

  Naravno, pri odabiru bilo kakve stvari za novorođenče, majka ga nastoji učiniti na najbolji mogući način, bez obzira na cijenu tog ili onog proizvoda. Ali ponekad se ispostavlja da se novac gubi. Nemojte misliti o kupnji jastuka prije rođenja djeteta. A kad se rodio i malo odrastao, razmislite o tome, nakon što ste prethodno razgovarali s liječnikom.

  Želimo Vam zdrav san za svoju djecu i vas!

  Trebam li jastuk za maleno dijete?

  Dijete nije uopće mali primjerak odrasle osobe. Struktura tijela bebe je daleko od proporcija velikog modela. Koliko dijete treba jastuk i postoje li ikakva ograničenja u dobi? Pod kojim okolnostima ga koristiti?

  Iz ovog članka saznat ćete:

  Ovo je upravo naše rame

  Promjer glave novorođenčeta je veći od širine ramena. Tijekom vremena prvi se parametar povećava sporije od ramena. Jastuk se koristi kako bi se izbjeglo neprirodno vješanje glave s visine, sprječavajući zakrivljenost vratne kralježnice.

  U djece mlađe od jedne godine, ramena s vratom su relativno kratka. Stoga, nije potrebno priložiti ništa.

  Ne primjenjuje se vlastiti osjećaj udobnosti za bebu. Dijete se rodi bez razmišljanja da mu treba neka posebna stvar za spavanje. Ne doživljava nelagodu bez jastuka, iako spava više vremena od odrasle osobe. Ako ste vidjeli uzdignuće od pokrivača od kikirikija - to nije signal za kupnju jastuka. Samo vas pokušava nasljediti, roditelji.

  Pod kojim uvjetima dijete treba glavu?

  • kongenitalna ili stečena torticollis;
  • ozljede vrata;
  • zakrivljenost kostiju lubanje;
  • -hipo ili hipertonski ton;
  • regurgitacija.

  Sljedeće vrste se koriste: ortopedski s udubljenjem u sredini, lateks, nagnut. Za sprečavanje tih modela ne trebate koristiti. Prirodni mehanizmi za razvoj djeteta osiguravaju slatki san bez dodatne opreme.

  rješenja

  Umjesto jastuka, pelena se može presavijati 6-8 puta. Bit će prikladno zamijeniti čistom. Potrebno je osigurati da mrvica ne zatvara svoje dišne ​​puteve i ne ulazi u pelene. Podignite rub madraca ručni obični ručnik. Postavlja se u valjani oblik neposredno ispod madraca. Kut nagiba je oko 30 stupnjeva. Kada regurgitating glavu na položaj na jednoj strani. S blokiranim nosom, sklon položaj olakšat će disanje.

  Kada trebate jastuk za svoje dijete?

  Mišljenja liječnika o zdravoj djeci se razlikuju. Neki priznaju polaganje uzdignuća dvogodišnjeg beba, drugi su uvjereni u to što je atribut prikladan za spavanje samo od tri godine.

  Bez obzira na dob, glava, vrat i dio tijela trebaju biti postavljeni na jastuk. To uklanja opterećenje na vratnim kralješcima.

  Pored gore navedenih vrsta, anatomični su modeli zajednički. Pod utjecajem topline i težine, oni postaju udobni za određeno dijete. Feathers početno nude rano. Poželjne su niske visine, sa ili bez depresije u sredini.

  Opasnosti korištenja jastuka bez dokaza u ranoj dobi

  • Hipoksija (čak i smrtonosna). Dijete može udariti lice u jastuk. Budući da bebe dobro spavaju, teško se mogu probuditi i prevrnuti na njihovoj strani ili natrag.
  • Nedovoljna količina krvi u mozgu. To je zbog činjenice da manje kisika prolazi kroz previše podignuta vrata maternice. Rezultat je poremećaj središnjeg živčanog sustava.

  Marketing čips osiguravaju roditelje prednosti tih pribora za novorođenčad. Istina zaboraviti razjasniti da samo u imenovanju ortopedskog kirurga ili neurologa. Zdrave bebe, ti proizvodi u najboljem slučaju bit će bezopasni. Pravilno držanje i oblik glave, iskrcavanje mišića leđa i vrata, poboljšanje spavanja formira se u zdravoj djeci bez dodataka.

  Preporuke za odabir

  Za modele liječenja kupuju se, preporučuje liječnik. Njihova debljina je mala, jednaka duljini ramena djeteta. Na primjer, za jednu godinu staru djecu, visina jastuka u sredini je 3 cm, na stranama 4,5 - tako da je tijelo na istoj razini s glavom. Za mlađe dečke, ovi su parametri još manji. Subjekt ne smije u velikoj mjeri podići glavu iznad tijela.

  Po dolasku na dijete od tri godine, bolje je kupiti jastuke za jednostavnu njegu. Treba ih oprati i suho čistiti ako je potrebno. Bolje proizvode prirodnih punila, s prirodnim poklopcem od tkanine. Šavovi su jaki i česti, inače se punilo može izvući. Izmjenjivi slučaj - izborni uvjet.

  Perforirani uzorci osiguravaju dobru cirkulaciju zraka. Prikladni su za vruće vrijeme, sprečavaju znojenje kose. Cirkulacija zraka eliminira razvoj bakterija i naknadnu infekciju pragova. Obratite posebnu pozornost na miris novih predmeta, idealno, ne smije postojati nikakva vanjska arome.

  Ako je uobičajeni jastuk ujutro bilo gdje, ali ne i na glavi djeteta, tada će modeli s pričvrsnim trakama pomoći. Jastučić je pričvršćen na madrac ili prigušne šipke.

  Zamjena pojmova

  Do tri godine često se ne koriste jastuci, već njihovi "bliski srodnici". Izvana, oni su slični, ali nešto drugačiji u svrhu.

  • Bublik: za cijelo tijelo, kao podršku za vrijeme sjedenja i na podu koji leži.
  • Nagnuta: za glavu i gornji dio tijela istodobno.
  • Odredbe za stezaljke. U kojim situacijama dijete treba jastuk pod glavom? Kada dijete mora ostati ležati na svojoj strani ili natrag. Cervikalna regija je istovarena, kranijski svod je poravnat, opasnost od regurgitacije je uklonjena.

  Stoga je odgovor na pitanje kada dijete treba jastuk vrlo jednostavno.

  Kad se ispuni njegova trogodišnja obljetnica - predstaviti dugo očekivani dar rođendanskom čovjeku. Od dobi od tri godine, dobiti udoban i siguran baby jastuk. Ako dijete odupru spavanju na novom priboru, nemojte silom. Ponudite temu malo kasnije. Uostalom, neki odrasli također vole spavati samo na madracu.

  Trebam li jastuk za novorođenče i što?

  03/07/2017 u 01:04

  Pozdrav najboljim mama i svima zainteresiranima za vaš blog! S tobom, Lena Zhabinsky i najvažnija stvar.

  Ovo je važno jer se tiče spavanja, a roditelji bebe obično imaju problema s tim. Je li vrijedno povećati ih tako što neodgovarajuće odgovara na pitanje jesu li jastuci potrebni za novorođenče?

  Siguran sam da ne, to uopće ne trebate, pa pažljivo pročitajte i do kraja - dosegnuli ste pravi portal.

  Već smo odabrali krevetić i kolica za novorođenče. U raznim prijedlozima odbijali smo štetne i opasne opcije i pronašli najbolje u smislu cijene i kvalitete. Bio je to okret jastuka.

  Trebam jastuk za novorođenče

  Naravno, police za trgovine su napunjene tim proizvodima, a njihovi proizvođači obećavaju veliki san za dijete, ispravnu formaciju kralježnice, idealni oblik kosti lubanje i još mnogo toga.

  Ali nemojmo biti naivni. Prije svega, proizvodnja dječjih dobara je poslovanje s više milijuna dolara. Proizvođač je zainteresiran za obećavajuće planine zlata i prodaju vam svoju robu.

  Stoga se nećemo usredotočiti na jamčevine proizvođača i prodavača dječjih jastuka, jer su zainteresovane osobe, a to se usput odnosi na zdravlje našeg voljenog djeteta!

  Umjesto toga proučit ćemo mišljenja pedijatara i povezati zdrav razum i logiku.

  Pa, zašto osobno koristite jastuk? Da bi vam udobno spavali na vašoj strani. I zašto se neugodno spavate s vaše strane bez jastuka? Budući da je udaljenost od uha do ramena značajna, a ako ležiš na stranu bez svega, kralješci su savijeni, što stvara nelagodu - želim staviti barem dlan pod uho.

  A sada pogledajmo novorođenče. Što odmah ulovi oku? A činjenica da su proporcije glave i ramena mrvica potpuno drugačiji! Naime, glava je mnogo veća, a ramena su mnogo manja od onih mama i tata.

  Stoga je prikladnije da beba leži bez svega, a istodobno nema nikakvu nelagodu. Ja ću reći više. Jastuk za novorođenče može biti čak i opasno, o čemu ćemo kasnije razgovarati.

  Dakle, zbog anatomske osobine novorođenčeta prikladno je spavati na ravnoj ravnoj površini. Ne treba nikakve vezanosti ispod glave.

  U kojoj dobi dijete treba jastuk?

  Roditelji imaju razumno pitanje: sve je jasno kod novorođenčeta. Ali u kojoj dobi to postaje neugodno za dijete da spava na ravnoj, ravnoj površini?

  Dječji liječnici preporučuju se prema pravilu sljedeće.

  1. Do dobi od 12 mjeseci dijete ne treba jastuk. Jako. Ne.
  2. Od 12 mjeseci, to je još uvijek nepoželjan, ali ako zaista želite roditelje, možete pokušati podići ih prema pravilima koja ćemo raspravljati u nastavku.
  3. Od 24 mjeseca možete koristiti jastuk za dijete.

  Zašto je uporaba jastuka u novorođenčadi opasna?

  Opasnost od gušenja

  Bebe prvog mjeseca života nemaju zaštitni mehanizam kao odgovor na stiskanje nosnica. To znači da se mrvica ne može osloboditi i pozvati pomoć ako iznenada ne može disati.

  Zbog toga madraci za novorođenče podliježu najstrožim zahtjevima za njihovu tvrdoću, ravnotežu i sigurnost.

  Ako stavite jastuk neposredno ispod djetetove glave, postoji prava prijetnja gušenja ako stavlja nos u nju i ne može okrenuti glavu kako bi udahnuo.

  Grozan? Po mom mišljenju, jako puno. To je dovoljno da prođe pokraj jastuka. Ali nastavit ćemo.

  Problemi s vratnom kralježnicom

  Već smo shvatili da je anatomski tijelo djeteta dizajnirano tako da praktički nema udaljenost od uha do ramena. Stoga mu je prikladno spavati na ravnoj površini i nema potrebe da nešto stavite pod glavu radi udobnosti.

  Ali zamislimo da smo ipak zasadili nešto. Što ćemo onda dobiti? Glava će biti značajno povećana u odnosu na torzo. Cervikalna kralježnica će biti u krivom položaju.

  Stalna prisutnost kralježnice u nepravilnom, neprirodnom i zakrivljenom položaju jamči bebu u budućnosti bol u području vrata maternice, skolioze i drugih poremećaja.

  Dislokacija vrata.

  Novorođenčad premjestiti malo samo u prvim danima nakon rođenja. Ali nikada ne možete znati sigurno kada mrvice žele početi valjati.

  Na primjer, u meni se Eva okrenula od leđa na trbuhu već krajem prvog mjeseca.

  Ako je beba čvrsto omotana u dvije pelene i smještena u krevetu na visokom jastuku, rizik od ozljeda vrata kada se pokušava prevrtati je posve realan.

  Kako zamijeniti jastuk

  pelene

  Bake će vam reći da je lako napraviti jastuk kod kuće s vlastitim rukama: da biste to učinili, morate namotati pelenu četiri puta i staviti ga u maleni komad pod glavom.

  Visina ovog dizajna je oko 1-2 mm, pa bih htio izraziti sumnju u činjenicu da to značajno mijenja nešto u usporedbi s opcijom kada ništa ne stavljaš uopće.

  Ipak, to je barem sigurno, i ako osobno trebate staviti barem nešto ispod glave kako biste smirili savjest, onda, naravno, neka bude bolje pelene.

  Kut nagiba

  Također se možete susresti s savjetima kako biste povećali kut madraca ili dječjeg krevetića (podignite ih) tako da mrvica leži kao da je na nagnutoj površini.

  Zbog toga se valjak stavlja ispod madraca na glavi kreveta ili se podnožje kreveta podigne sa strane glave. Smatra se da će to smanjiti učestalost regurgitacije kod dojenčadi.

  Moje dugogodišnje iskustvo majčinstva omogućuje mi da autorizirano kažem da to nije tako. Ako je dijete previše konzumiralo, on će ga zapaliti, bez obzira na to gdje se nalazi: stupac, ležanje na jastuku, ležanje na krevetu, mama, tata itd. Položaj tijela ne utječe na sposobnost trbuha. A ako je mrvica pojela (a djeca su vrlo sklona prejedanju), višak, što god se kaže, izlazi.

  Stoga je ova opcija također beskorisna, iako je također sigurna za dijete i, svakako, bolje od uobičajenog jastuka.

  Kako odabrati pravi jastuk

  Dakle, dijete je sazrelo i vrijeme je za kupnju prvog jastuka. Kako to učiniti? Uzmimo u obzir za opći razvoj koji nam proizvođači nude.

  Vrste jastuka

  klasična

  To je blago smanjena verzija redovitog odraslog jastuka.

  U pravilu, veličina 40 do 60 cm.

  Anatomski ili ortopedski

  Ponavlja oblik ljudskog tijela i ima udubljenje za glavu. Najpopularnija opcija - leptir jastuk - dobio je ovo ime zbog svojeg oblika, koji nalikuje leptiru.

  Osim toga, to je uobičajeni pravokutni oblik, ali i s udubljenjem za glavu.

  sklon

  Stavlja se ne samo pod glavu, već ispod cijelog gornjeg dijela tijela. Pruža položaj djeteta pod kutom.

  položajni

  Ili je pozicioner jastuka osmišljen kako bi popravio čitavo tijelo djeteta na određenom položaju, na primjer, da spava na svojoj strani.

  Bočni jastuk

  Bočni jastuci obično se kupuju u dječjem krevetiću kako bi spriječili noge i ručke između šipki, kao i udarajući glavu s njima.

  Istovremeno, oni nisu zatvoreni izravno ispod glave.

  punjenje

  Dolje i pero

  Bolje je ne kupiti takve, jer:

  • nehigijenski;
  • može uzrokovati alergije kod bebe;
  • može postati uzgojni teren za grinje i druge insekte,
  • napornu njegu (ne opere).

  vuna

  Ima jedinstvenu toplinsku vodljivost, obično ljeti na takvom jastuku nije vruća, a zimi nije hladno.

  Međutim, to je kratkotrajan, može uzrokovati alergije, a također postaje i okolina za razvoj grinja.

  Umjetno (sintetičko) punilo.

  Poželjan je jer:

  • hipoalergijsko (ne uzrokuje alergije);
  • lako se čisti (moguće je pranje rublja;
  • grinje ne započinju tamo;
  • izdržljiv.

  Takvi materijali uključuju sintepon, udobnost, lateks, holofiber itd.

  Dob djeteta

  Orijentacija je sljedeća: debljina jastuka mora biti jednaka širini ramena djeteta.

  Dakle, jastuci za dvogodišnjake trebaju biti različiti od jastuka za petogodišnjake.

  Pokriti.

  Prikladno kad se poklopac odvoji odvojeno za pranje i izrađuje se od sto posto pamuka. Potonji će isključiti mogućnost elektrifikacije proizvoda od kose.

  Dakle, sada znate da novorođenče ne treba jastuk, štoviše, njegova uporaba može biti opasna. Dijete starijoj od dvije godine treba odabrati jastuk visine jednako udaljenost od uha do ramena, sintetički punilo i pokrivač od 100% pamuka.

  Spremite članak na zid u društvenim mrežama, ne gubite, pretplatite se na ažuriranja bloga i napišite u komentare, jeste li kupili jastuk za svoju djecu, a ako je tako, u kojoj dobi i koji?

  Nadam se da je članak pomogao mama novorođenčadi i umjesto kupnje jastuka kupiti, na primjer, novu maskaru ili otići na manikuru, to jest, bilo je korisno! Vodite brigu o sebi i djeci, Lena Žhabinskaya bila je s tobom, bye-bye!

  Od koje dobi dijete treba spavati na jastuku

  Novorođenče beba većinu vremena spava, jer je samo tako da beba može oporaviti i napuniti energijske rezerve. Pedijatri i traumatolozi ne prestaju ponoviti da madrac mora biti krut, posteljina je napravljena samo od prirodnih tkanina koje ne uzrokuju alergije. Djetetovo zdravlje i skladan razvoj ovise o pravilno opremljenom mjestu za spavanje djeteta. Ali jedno pitanje često zagonetke mladih roditelja: kada možete i trebate kupiti jastuk za bebu? Što kažu liječnici o tome i kako bi mame i tate trebali djelovati ispravno?

  Kada beba može spavati na jastuku

  Jastuk se ne preporuča za djecu mlađu od dvije godine. Neki roditelji vjeruju da je dijete neudobno bez ovog atributa. Mnoge mlade majke krive nedostatak jastuka za nemirnu bebu bebe. Stručnjaci vjeruju da je ovo mišljenje apsolutno pogrešno. Štoviše, jastuk može biti opasno za dijete, osobito u prvoj godini života:

  • Korištenje jastuka u prva tri do četiri mjeseca života djeteta povećava rizik od iznenadnog sindroma smrti djeteta: dijete se može preskočiti u snu i zatvoriti nosne prozore jastukom. Mala djeca još uvijek ne mogu kontrolirati mišiće vrata, tako da ne mogu okrenuti glavu na stranu. Također, novorođenče ne regulira disanje: ako ne može disati, ležeći na licu u jastuku, mrvica se može ugušiti;
  • kralješka vratne kralježnice još uvijek je vrlo krhka, pa ih je lako oštetiti. Ako beba spava na jastuku, ona je puna deformacije kralježaka;
  • Liječnici inzistiraju na važnosti stavljanja glave i tijela djeteta na istu liniju, posebno tijekom spavanja. Jastuk udara ovu ravnotežu;
  • modeli s prirodnim punilima često uzrokuju alergijsku reakciju. U nekim slučajevima spavanje na takvom proizvodu može uzrokovati poteškoće s disanjem koje ugrožavaju život djeteta.

  Dr. Komarovsky objašnjava da su proporcije tijela djeteta različite od odraslih: glava djeteta veća je u odnosu na tijelo. Stoga dijete ne treba jastuk za normalan san. Nakon dvije godine liječnik preporučuje odabir proizvoda s hipoalergenskim i gustim punilom. Debljina jastuka ne bi smjela biti veća od dva centimetra (udaljenost od uha do ramena djeteta).

  Neka djeca ne žele spavati na jastuku čak i nakon dvije godine. Roditelji se ne bi trebali brinuti i prisiliti na dijete. Ovo je sasvim normalno i ne šteti zdravlju bebe. Od dobi od tri godine, dopušteno je koristiti odrasle jastuke, ali stručnjaci i dalje preporučuju da ne kupuju meke pernati krevete za djecu, ali i dalje koristiti guste jastuk.

  U kojem biste dobu trebali početi stavljati dijete na jastuk - video

  U kojim slučajevima je potrebno za novorođenče ili dijete

  No postoje slučajevi kada liječnik može preporučiti roditeljima da daju jastuk za dijete tijekom prvih mjeseci života ili stariji:

  • ako bebi dijagnosticira kongenitalna torticollis. U ovom slučaju, posebni ortopedski jastuk jednostavno je neophodan za ispravak ovog stanja u prvim mjesecima života. Ponekad liječnik može propisati upotrebu takvog modela jastuka za sprječavanje tortikulusa kod bebe, u slučaju da dijete često spava samo na jednoj strani;
  • kosti lubanje još uvijek su meke pa se mogu deformirati u slučaju kad dijete spava samo u jednom položaju od rođenja. Kako bi se ispravila ova situacija, stručnjaci preporučuju kupnju posebnog jastuka s usjekom. Tada će beba zadržati glavu čak i dok spava;
  • jastuk s nagibom može se staviti pod glavu djeteta kad se često regurgitates. U tom će slučaju zaštititi dijete od povraćanja u dišnim putevima;
  • u slučaju kongenitalnog hiper- ili hypotona, liječnik može preporučiti uporabu ortopedskog jastuka kao jedne od metoda pomoćnog liječenja. Proizvod pomaže opuštanju ili, obrnuto, jača mišiće vrata, ovisno o dijagnozi mrvica.

  Neki roditelji kupuju ortopedske jastuke bez savjetovanja s liječnikom. To je apsolutno nemoguće učiniti kako ne bi štetilo zdravlju djeteta. Na prodaji postoje anatomični jastuci, koji su dizajnirani za ispravan položaj bebe glavu za vrijeme spavanja. Ali prije korištenja takvog modela također je bolje konzultirati liječnika.

  Koristeći jastuk s rupicom, roditelji trebaju uzeti u obzir činjenicu da beba često regurgitates tijekom spavanja. Ako je beba uznemirena čestim regurgitacijama, kontraindicirana je na spavanje na takvom modelu: glava je ravna i povraćanje može ući u dišni sustav, a dijete može gušiti.

  Jastuci za djecu prve godine života: kada je potrebno - video

  Što tražiti pri odabiru

  Da biste odabrali kvalitetni jastuk, morate se usredotočiti na nekoliko kriterija. Liječnici upozoravaju da pogrešni model može uzrokovati napetost u mišićima vrata, uzrokovati uznemiren san, kao i glavobolje kod bebe. Stoga je nužno da se približite kupnji ovog atributa posteljine uz svu odgovornost. Prije kupnje svakako poslušajte savjet stručnjaka: ako novorođenče ili djeca u prvoj godini života trebaju jastuk, liječnik će reći roditeljima koje će parametre proizvoda odgovarati njihovom djetetu.

  Veličina jastuka za djecu različitih dobnih skupina

  Oblik jastuka treba biti pravokutan: ovaj model se uklapa u krevetić i udobno je za dijete da spava na njemu, čak i ako se okreće i pretvara usred noći velik broj puta. Duljina može varirati od 30 cm do 45 cm, širina ovisi o parametru kreveta: u prosjeku 40 do 60 cm, ali glavni kriterij za veličinu proizvoda je visina koja ovisi o dobi djeteta:

  • za novorođenčad i djecu do dvije godine, ne smije biti više od 1-2 cm;
  • za dijete od 2-3 godine, visina je 6-8 cm;
  • za dijete od 3-7 godina, proizvod s visinom od 9-10 cm.

  Razlika u obliku

  1. S nagibom: ovo je visok jastuk oko 10 cm, a nagib je oko 15 - 30 stupnjeva. Stručnjaci napominju da takav jastuk treba biti ne samo pod glavom, već i pod djetetom. Može se preporučiti u slučaju hipertoničnosti mišića, tako da se mišići vratu opuštaju. Također jastuk s nagibom prikladan je za djecu, koji često regurgitirati, tako da povraćanje ne ulazi u dišni sustav.
  2. Porozna: model posebno dizajniran za smanjenje rizika od iznenadne smrti dojenčeta. Ako dijete leži na jastučnom licu, moći će disati, jer dopušta zrak.
  3. Anatomski: model je napravljen tako da je glava bebe fiksirana u položaju sa strane i dijete ga ne može okrenuti.
  4. Ortopedski: modeli takvih proizvoda kraći su od klasičnog jastuka. Na stranama postoje posebni valjci s visinom od najviše 4 cm, što ne dopušta da mrvice okreću glavu. Ima udubinu koja posebno podupire glavu i vrat djeteta. U tom položaju, ne samo da opušta mišiće, nego i poboljšava cirkulaciju krvi. U djece s kongenitalnim ozljedama, spavanje na takvom jastuku pomaže u ublažavanju boli u vratu i glavoboljama.

  Vrste baby jastuka za spavanje

  Najpopularniji ortopedski jastuci. No, da ih koristite za zdravu djecu, ne preporučuje se. Neke djece dopušteno je koristiti jastuke najranije tri mjeseca, dok ih drugi propisuju u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Vrijeme uporabe po danu određuje i liječnik: neke bebe trebaju 5-8 sati, a drugima se preporučuje spavanje na ortopedskoj podlozi stalno.

  Prema pregledima liječnika i majki djece koja imaju problema, uporaba ortopedskih jastuka daje pozitivne rezultate. Oni pridonose opuštenoj spavanju djeteta, korekciji tortikulusa i deformaciji kostiju lubanje, te također pomažu u hipertoničnosti mišića. Koristite jastuke takvog modela dok beba ne bude dvije godine. Nakon ove dobi, možete kupiti dijete stan i krutog jastuka, koji je više kao odrasla osoba.

  Kako koristiti ortopedski jastuk - video

  Opcije popunjavanja

  1. Dolje ili pero: najlakši materijal i najpopularniji prije nekoliko desetljeća. No djeci se ne preporučuje kupiti jastuke s takvim punilom zbog rizika od alergijske reakcije. Proizvodi od perja ili dolje također su komplicirani u smislu skrbi: trebaju ih se prati samo na vrlo visokim temperaturama kako bi spasili punilo od mogućih parazita. To se može obaviti kvalitativno samo u suhom čišćenju. Ako roditelji odluče kupiti dijete s takvim jastukom, pažljivo pročitajte informacije na naljepnici: trebali bi postojati informacije o višestupanjskoj obradi pera i dolje kako bi se smanjio rizik od alergija kod bebe.
  2. Kosa ovna ili deva: također se može naći na prodaji jer takvi jastuci su lagani i meki. No, nedostatak je krhkost, jer oni brzo gube svoj oblik. I načini čišćenja tih modela identični su pernatim jastucima. Za dijete je bolje odabrati drugi model.
  3. Pamučna vuna: danas nije popularna jer jastuk brzo gubi oblik i neugodno je spavati na njemu, punilo se nakon prve pranja.
  4. Holofiber ili sintetski inverzator: punilo koje dobro drži oblik i ne uzrokuje alergijske reakcije, ali ne dopušta prolaz zraka. Stoga, u vrućem vremenu, mrvica se može znojiti.
  5. Lyotsel: najpopularnija punila koja se koriste u ortopedskim jastucima. Izrađen je od eukaliptnih drvenih vlakana. Takvi jastuci su trajni i hipoalergijski.
  6. Heljda trup: danas najbolji punilo za bebe jastuke. Ima svojstva masaže, ima oblik glave djeteta, ne uzrokuje alergije i savršeno prolazi zrak. Ali postoji jedan nedostatak takvim jastucima - šuškanje heljde, koja često budi dijete. Treba također napomenuti da se jastuci s heljda često mijenjaju, jer oni neće dugo trajati.
  7. Umjetno dolje: također jedno od najboljih punila. To je lagano, ne uzrokuje alergije, lako je pranje i sušenje savršeno. Takvi modeli jastuka će trajati dulje vrijeme, jer dolje ne zaluta i dobro čuva svoj oblik.
  8. Memorform pjena: poseban materijal s memorijskim efektom. Princip ovog punila: od vrućine djetetovog tijela, pjena se zagrijava i dobiva oblik djetetove glave. Takvi jastuci su teški i dugo će trajati, ali proizvođači ne pišu potpune informacije o sastavu. Stoga, postoji rizik od alergija kod djeteta.

  Prilikom odabira jastuka i punila, zapamtite glavno pravilo - jastučić treba biti izrađen samo od prirodnih materijala. Pamuk je idealan za novorođenčad i stariju djecu.

  Tu su i jastuci s posebnim remenima koji se lako mogu učvrstiti u krevetu. Čak i ako se mrvica vrti cijelu noć, on neće moći premjestiti jastuk.

  Savjeti za odabir iz Dr. Komarovsky - video

  Trebam kolica

  Liječnici inzistiraju da dijete ne treba jastuk hodati u kolicima. Moderne kolica opremljene su funkcijom podizanja naslona, ​​pa se po potrebi može podići nekoliko centimetara. Ali to je više o zimskom razdoblju. U hladnoj sezoni dijete je odjeveno u toploj odijelu. U tom slučaju djetetove noge mogu biti povišene iznad glave.

  Liječnici preporučuju da lagano podignu leđa kolica, ili stavljaju list, nekoliko puta preklopljeni ili mali ravni i kruti jastuk.

  Nepravilno odabran jastuk može uzrokovati mnoge probleme s kralježnicom u budućnosti. Stoga se u ovom slučaju preporučuje da se pridržavate mišljenja liječnika i kupite samo one modele koje imenuje liječnik. To se posebno odnosi na novorođenčad, novorođenčad i djecu do dvije do tri godine. Ako je dijete zdravo, onda ne treba koristiti jastuk, bilo bi najbolje da spava samo na madracu. Međutim, ako je dijete s dijagnozom nekih problema s vratnim područjem, vrijedno je slušati stručnjaka, jer korištenje jastuka pomaže u liječenju mnogih situacija.