Korisne informacije o korištenju jastuka za novorođenče: treba li krevet

Hrana

Novorođene bebe provode većinu svog vremena u snu. Vrlo je važno pravilno urediti postelju kako ne bi oštetili zdravlje djeteta i pridonijeli skladnom razvoju njegova tijela.

Prema pedijatri, ne preporuča se staviti jastuk pod glavu djeteta oko godinu dana, a osim toga, djeca se često okreću u snu toliko, da nije činjenica da će završiti tamo gdje je planirano.

Trebate li?

Da li dijete treba jastuk prema dr. Komarovskom? On smatra da dijete mlađe od 2 godine ne treba ga koristiti. Iz njegovih objašnjenja slijedi da jastuk (za ljude bilo koje dobi) namjerava nadoknaditi udaljenost od uha do ramena dok leži na svojoj strani. Ne dopušta da se kralježnica savijati i vrat iscuri.

Rizici pri korištenju jastuka:

 1. Ako se dijete u snu pretvori na trbuščić i zakopava nos u jastuk, onda jednostavno može ugušiti.

Mišići beba vrata još uvijek su vrlo slabi i on neće moći okrenuti glavu na stranu, otvarajući mlaznicu za pristup zraku.

 • Zbog spavanja na jastuku, lomljivi i nezreljeni kralješci djeteta lako se deformiraju.
 • Proizvodi s određenim vrstama prirodnih punila (detaljno opisani u nastavku) mogu uzrokovati alergijske reakcije.
 • Kada je to potrebno?

  Kada je potrebna upotreba jastuka:

  • Ako dijete ima dijagnozu kongenitalne mišićne tortikulije. U tom slučaju (pored glavnog liječenja) liječnik će propisati uporabu posebnog ortopedskog jastuka. Ona će poslužiti kao pomoć pri ispravljanju zakrivljenosti.
  • Kada beba stalno spava u jednom položaju, ona je puna deformacije mekih kosti lubanje. U tom se slučaju preporučuje kupiti dječji jastuk kako bi mogao zadržati glavu.
  • Ako je beba sklona učestaloj regurgitiranju, pomoći će vam jastuk s nagibom. Zato ne može zagušiti povraćanje.
  • Ako postoji kršenje mišićnog tonusa u području cerviksa djeteta, liječnik također može propisati uporabu jastuka. Njegov oblik ovisi o dijagnozi (hipotoničnom ili hipertonskom) i omogućit će stabilizaciju stanja mišića novorođenčeta.

  Pojedinosti o svakoj vrsti jastuka:

  Ima visinu od oko 10 centimetara i nagib od 15-30 stupnjeva. Širina jastuka bi trebala biti jednaka širini kreveta novorođenčeta, tako da se ne bi mogao zaglaviti između ruba i ruba jastuka kada se okreće.

  Izrađen je od gustih materijala. Pomaže ako dijete često regurgitirate - zbog povišenog položaja tijela, neće moći gušiti. Može se koristiti od rođenja do 3 godine.

  Takav jastuk trebao bi biti ne samo pod glavom, već i pod leđima mrvica. Vratni mišići će se držati u opuštenom stanju (s hipertonom), a kralježnica neće biti savijena.

 • Nasloni za glavu.

  Zbog sličnosti također ima naziv "leptir". To je jastuk s usjekom za glavu u sredini. To vam omogućuje da fiksirate glavu u ispravan položaj, a njegova strana će podržati vrat.

  Za takve jastuke se obično koriste elastični materijali kao što su rayon ili lateks.

  Koristi se za prevenciju i kao pomoćno liječenje tortikulusa. Dizajniran za djecu od 3 tjedna do 2 godine.

 • Pozicioner.

  Koristi se za držanje bebe u jednom položaju (na bočnoj ili stražnjoj strani).

  Sastoji se od 2 bočna valjka koji nježno drže dijete u jednom položaju. Posebna značajka jastuka položaja je da se položaj valjaka, kao i širina samog jastuka, može mijenjati.

  To će vam omogućiti prilagodbu veličine za rastuće dijete i krevetić. Koristi se do 2 godine.

 • Otvori prsten

  Nije preporučljivo koristiti takav jastuk za spavanje. Namijenjen je za dojenje. Mama postavlja jastuk na krilo, a ona stavlja bebu na nju.

  Jastuk u obliku otvorenog prstena, iako se prodaje u odjelu za novorođenčad, vjerojatno će postati dobar pomagač za majku tijekom dojenja.

  Nije preporučljivo staviti takav proizvod pod glavu tijekom spavanja, ali je potrebno postaviti pozadinu "na stranu" ispod leđa.

 • Protivoudushlivaya.

  Ima poroznu strukturu. Proizvod je monolitni blok od spužvastog materijala. Jastučić ima visoko poroznu strukturu ili perforaciju na cijeloj površini.

  To omogućava bebi slobodno disanje, čak i ako zakopava nos u njemu

  Čak i ako se beba pretvori na trbuh i zakopči nos u jastuku, struktura disanja proizvoda neće dopustiti da se uguši. Izrađen je, u pravilu, od poliuretanske pjene ili lateksa.

 • punjenje

  • Perje i dolje. Takvi jastuci su nepoželjni za djecu jer postoji rizik od alergijske reakcije. Oni su nepraktični i teško se brinu.
  • Ovčja vuna. Unatoč "prozračnim" i termostatskim svojstvima, ovaj materijal se također ne preporučuje kao punilo za dječji jastuk.

  Sintetička punila (treba napomenuti da su svi sintetički materijali hipoalergijski):

  • Sintepon. Lagana, bez mirisa, dobro prozračna, lagana za pranje i sušenje brzo. Nedostatak sintetičkog zimzelera u svojoj krhkosti - brzo pada i gubi oblik.
  • Komforel. Mekani, elastični materijal. Savršeno prozračna i sposobna zadržati toplinu. Ne uzrokuje poteškoće pri odlasku. Razlikuje trajnost.
  • Hollofayber. Elastično i prozračno punilo, ne apsorbira mirise, brzo vraća oblik, izdržljiv.
  • Latex. Mekani i lagani, ali izdržljivi materijali. Ima poroznu strukturu (koja značajno smanjuje rizik od gušenja u snu), ima antibakterijska svojstva, izdržljiva. Nedostatak lateksa u visokim troškovima.
  • Poliuretanska pjena. Elastična, izdržljiva, porozna punila. Potreban je oblik glave i sposoban je za termoregulaciju.

  Što je bolje odabrati?

  Odabir jastuka za dijete - težak zadatak. Slijedeći kriteriji pomoći će u rješavanju:

  1. Veličina. Širina jastuka bi se trebala podudarati s širinom krevetića (najčešće je 40-60 cm), duljina može biti između 30 i 45 centimetara, ali visina ovisi o dobi djeteta.

  Nudimo gledati videozapis o tome što treba uzeti u obzir pri odabiru dječjeg jastuka:

  Jastuci s različitim punilima zahtijevaju različitu njegu:

  • Perje i dolje. Takav jastuk bi trebao biti napitan svakodnevno i redovito ventiliran. Ispiranje pera ili jastuka kod kuće je vrlo složen postupak, tako da vlasnici obično pribjegavaju suhom čišćenju.

  Korisni videozapis

  Nudimo vam gledanje videozapisa o dječjim jastučićima i njihovoj ispravnoj upotrebi za miran san beba:

  zaključak

  Nepropisno odabrani jastuk ne samo da donosi neugodnosti djetetu, već također može ozbiljno štetiti. Uostalom, kosti, mišići i zglobovi djeteta još uvijek su slabi i lako se deformiraju. Treba imati na umu da do 2 godine upotreba jastuka obično nije preporučljiva. U slučaju kada postoje naznake za njegovu upotrebu, izbor proizvoda mora biti vrlo pažljiv.

  Je li novorođenčad potrebna jastuk?

  Priprema prostora za svoje dijete, svaki roditelj teži za savršenstvom: netko je pažljivo odabrati boju pozadine za vrtić, netko ukrašava dječjom soba sa igračkama i svijetle slike, i sve pokušava napraviti mrvice vez ugodan i topao.

  Ali, vodeći računa o dizajnu krevetića, svi roditelji se pitaju: trebate li kupiti jastuk za novorođenče?

  Odgovor na to pitanje je dvosmislen. Čak se i mišljenja liječnika i stručnjaka o ovoj temi razlikuju. Neki ljudi ozbiljno tvrde da jastuk plijeni držanje i deformira dječju kralježnicu koja nije jaka. Drugi izvješćuju da, naprotiv, čini ispravnu strukturu kostura, ispravlja oblik glave i pomaže u uklanjanju problema s vratom.

  Stoga sami roditelji trebaju odgovoriti na pitanje "Je li novorođenčad potrebna jastuk?" Prije konzultacije s pedijatrom i ortopedistima - oni će potaknuti odluku temeljenu na karakteristikama određenog djeteta.

  Tko treba jastuk?

  Unatoč kontroverzi, stručnjaci se slažu da, ako dijete nema očitih problema s strukture vrata, glave i kralježnice, jastuk za mrvice može zamijeniti nekoliko puta presavijeni pelene.

  Ali ako dijete ima odstupanja i nedostatke, takva inicijativa neće biti dovoljna. Pa kako se djeca mogu spavati na ravnoj površini kontraindicirana?

  1. Djeca s pogrešnom strukturom lubanje. Identificiranje takvog odstupanja vrlo je jednostavno - samo gledajte mrvice. Ako najčešće drži glavu na istoj strani, najvjerojatnije ima određene probleme koji mogu biti fiksirani posebnim ortopedskim jastukom za novorođenčad.
  2. Djeca s mišićnom hipertonom. Pedijatar može prijaviti prisutnost takve bolesti.
  3. Bebe s kongenitalnim tortikulisima. U ovom slučaju, posebna podloga je jedan od glavnih sredstava za liječenje. Također na preporuku ortopeda, možete se provesti s masažom.
  4. Djeca koja se često spavaju u snu. Kako bi mrvica ne bi bila prigušena, pedijatar može savjetovati da beba spava na jastuku. To je osobito istinito ako dijete spava na svojoj strani.

  U tim slučajevima liječnik propisuje jastuk novorođenčadi. Ako beba nema ozbiljnih problema i odstupanja, on bi dobro mogao učiniti bez ovog posteljine. Barem u prvim mjesecima svog života.

  Vrste dječjih jastuka

  Ladice za trgovinu pune su svih vrsta jastuka za djecu. Postoji nekoliko vrsta ovog proizvoda.

  • Jastuk leptira (ili ortopedski jastuci za novorođenčad)

  To je meki valjak s udubljenjem u sredini, namijenjen glavi djeteta. Takva je stvar dopuštena za upotrebu od mjeseca (u nekim slučajevima od dva tjedna). Ona čini ispravnu držanje djeteta i sigurno fiksira glavu u san.

  Ovo je cijeli skup od tri stavke. "Positioner" je tanak jastuk pod glavom i dva valjka koji učvršćuju novorođenče u snu, bez obzira na to leži li na svojoj strani ili na leđima. Ovaj dizajn ne dopušta djetetu da se prevrće na trbuhu, a također stvara uvjete koji podsjećaju bebu o životu u maternici. Nedavno, valjci su umetnuti posebne uređaje koji oponašaju otkucaje srca majke, ali to je mnogo jeftinije i korisnije bebu da spava s mamom, a ne skupo izuma.

  • Jastuk za hranjenje (otvoreni prsten)

  Na takvom uređaju možete jednostavno staviti dijete tijekom hranjenja, ali će biti neugodno i nezdravo spavati na djetetu.

  To je prilično mali madrac, kao što je napravljen na širinu jaslica - od strane do strane. Ona ima malu visinu, pa dijete će biti udobno spavati na njemu. Njezina glavna zadaća je održavanje vrata djeteta u snu.

  • Jastuk protiv prigušivanja

  Namijenjen je posebno za mrvice koje vole spavati na trbuhu, a također se tjeraju u snu. Izrađen je od "disanja" poroznog materijala, tako da čak i ako se dijete okreće na trbuhu i zakopava nos u njemu, može mirno disati.

  • Plain jastuk

  Klasični "odrasli" jastuk nije pogodan za novorođenčad, ali bit će neophodno kada dijete ima godinu dana.

  Inače se zove krug za plivanje. Takav krug pouzdano pričvršćuje glavu djeteta kad se nalazi u vodi, i drži ga iznad površine vode, ne dopuštajući da potone. Takva stvar je nezamjenjiva ako se roditelj osjeća nesigurnim u vodi i bojao se da će se dijete skliznuti iz svojih ruku tijekom kupanja.

  Ortopedski jastuk za dijete

  Ortopedski jastuci za novorođenčad može imenovati podijatru ako beba tortikolis, nepravilan oblik lubanje, problemi, kao i za sprečavanje tih i drugih abnormalnosti.

  Kao što je gore spomenuto, dječji ortopedski jastuci za novorođenče su tanki valjak s usjekom u sredini. To je kroz ovu udubinu smanjuje pritisak na vrat i kosti lubanje, a usklađen poboljšano disanje novorođenče ispravlja kralježnice je eliminiran podtonove.

  Anatomski jastuk za dijete

  Kao što naziv implicira, anatomska jastuk prilagođava se obliku i strukturi ljudskog tijela, u ovom slučaju, tijelo novorođenčeta. Ona nema kontraindikacije i može se koristiti čak i za djecu koja nemaju problema s kralježnicom.

  Prednosti ove stvari su da njegova upotreba osigurava ispravnu poziciju glave mrvica u snu, čime se smanjuje vjerojatnost asimetričnog stvaranja kostiju lica.

  Anatomski jastuk može se koristiti od rođenja do dvije godine. Izrađena je od prirodnih, prozračnih materijala, tako da je vjerojatnost gušenja djeteta u snu svedena na minimum.

  No, valja istaknuti da to nije jeftino. Od svih vrsta baby jastuka, anatomski je najskuplji. No, bolje je ne udati se i dobiti takvu neophodnu stvar jer je zdravlje bebe mnogo važnije od materijalnih vrijednosti.

  Sintepon - sigurno punilo za bebe jastuke

  Kako odabrati jastuk za bebu?

  Prije svega vrijedi konzultirati se s pedijatrom i ortopedistom. Oni će vam reći što je najbolje za vaše dijete, kao i dati preporuke i savjete.

  Ostatak izbora jastuka za dijete - zadatak je vrlo jednostavan.

  Prva stvar koju trebate obratiti pozornost na u trgovini je materijal.

  Na prvi pogled izgleda da je pero i dolje najpoželjnije, ali to nije tako, jer prirodni materijali mogu uzrokovati alergije u mrvicama.

  Možete kupiti jastuk od vune, ali neće biti moguće prati ga u slučaju onečišćenja. Uz to, to može biti i alergeni vašoj bebi.

  • Kokosovo, heljda, bilje

  Ovo punilo je ekološki prihvatljivo, ali nije pogodno za novorođenče, jer je previše teško i neugodno koristiti. Bolje je odgoditi kupnju takve stvari "za kasnije" kada je dijete malo stariji.

  Ova se opcija smatra najboljom. Sintetička vlakna su hipoalergijska, lagana za pranje, u njemu nema kliješta. Za novorođenče, najbolje je odabrati proizvode punjene poliesterskim poliesterom, poliesterskim vlaknima i drugim sintetičkim punilima.

  Idealan izbor

  Pa što odabrati? Iz raznih roba na polici trgovine, roditelji imaju oči. Da ne biste napravili osip i nemojte pogriješiti u izboru, prije odlaska u trgovinu morate zapamtiti nekoliko pravila.

  1. Nema potrebe štedjeti i odabrati jeftiniji proizvod.
  2. Najbolja opcija za dojenčad je anatomski jastuk.
  3. Za djecu s problemima kralježnice i vrata, možete kupiti ortopedski jastuk za novorođenčad.
  4. Neka jastuk bude napravljen od spužvastog, disanja ili poroznog materijala tako da mrvica ne uguši, jer je u njemu zakopala nos.
  5. Materijal za punjenje ne bi trebao biti prirodan, bolje je davati prednost sintetičkim punilima.
  6. Prije kupnje, trebate se posavjetovati s ortopedistom.

  zaključak

  Odabir beba jastuka, bolje je dati prednost vrsta kao što su ortopedske i anatomske. Oni imaju blagotvoran učinak na kralježnicu i vrat djeteta, čine pravu lubanju, a također smanjuju mišićni ton.

  Međutim, prije kupnje, morate se obratiti liječniku specijalisti. On će vam reći što je ispravno za vaše dijete i da će dati preporuke glede stjecanja i upotrebe.

  Koji je najbolji ortopedski jastuk za bebu - odaberemo pravi put u obliku, punjenju, marki i cijeni

  Za dijete, jastuk ima veliku ulogu od samog početka života. Zdravi razvoj kralježnice, sposobnost leđnih mišića da se potpuno opuštaju tijekom spavanja, proporcionalni razvoj oblika glave i ukupna dobrobit djeteta ovise o strukturi koju ima. Moderni jastuci su ušiveni iz sintetičkih materijala s antialergijskim svojstvima. Najpopularnije su punila poliuretan, lateks i viskoza. Oni dobro održavaju oblik, dugo zadržavaju svoj izvorni izgled, mogu se prati i brzo sušiti.


  Trebam li ortopedski jastuk za novorođenče

  Zašto nam je potreban ortopedski jastuk? Psihijatari često postavljaju pitanje mladih roditelja. Ideja takvog proizvoda za dojenčad je osigurati pravilan razvoj i rast kralježnice, osobito njegovu cervikalnu regiju. Jastuk bi trebao podupirati glavu i vrat djeteta, osiguravajući da se opterećenje na području cervike minimizira. Također bi trebala osigurati normalnu cirkulaciju krvi i mišićni ton dječje kralježnice.

  Međutim, unatoč impresivnom broju prednosti ortopedskih jastuka za novorođenčad, koje nadahnjuju vodeće tvrtke, ortopedi ne dijele svoja stajališta. Prirodni proces razvoja dojenčadi uzrokuje stvaranje cervikalnog savijanja u razdoblju kada dijete uči držati glavu. Torakna zakrivljenost kralježnice nastaje kada mrvica počinje sjesti, a lumbalna kralježnica nastaje kada uči hodati. Ubrzanje ovog procesa ponekad dovodi do nepoželjnih posljedica.

  Ako pitate liječnika ako dijete treba ortopedski jastuk, vjerojatno će reagirati negativno. Prije toga, sve dojenčad je bez ovakvog jastuka i zdravo. I samo rođena beba, koja još nije formirala zavoj na vratu, mora nositi punu opterećenost na nju. Stoga je logično zaključiti da bebe ne trebaju ortopedski jastuk, jer ne donosi nikakve koristi. Čak i naprotiv, stavlja pritisak na vrat, što negativno utječe na daljnji rast i razvoj djeteta.

  Međutim, postoje iznimni slučajevi u kojima ortopedi savjetuju kupiti takav jastuk. Na primjer, tijekom liječenja torticollis. Ovdje sve ovisi isključivo o pogrešnom položaju kralježaka i općem zdravlju djeteta. U takvim slučajevima ortopedski jastuci prikazani su bebama:

  • U nazočnosti traume rađanja.
  • Ako glava djeteta nije glatka.
  • Kada spušta / povećava ton vratnih mišića.
  • Ako je napravljena dijagnoza torticollisa.
  • S ozljedama kod rođenja.

  Vrste dječjih ortopedskih jastuka - kratki pregled

  Ako je vrat Vašeg djeteta za jednog od navedenih razloga je potrebna podrška, onda se postavlja pitanje: kakav ortopedski jastuk odabrati? Moderni izbor takvih proizvoda za bebe je ogroman, svaka vrsta obavlja određenu funkciju. Najpopularniji modeli su: leptir jastuk, naslon za glavu, potporni, sklon i jastuk protiv gušenja.

  Jastuk leptira

  Ovaj model služi za zdrav razvoj i rast cervikalne kralježnice i lubanje djeteta. Jastuk je oblikovan poput leptira - ima oblik valjka s šupljom za glavu u sredini. Bočne stjenke (valjci) igraju ulogu stezaljki. Jastuk leptira koristi se od početka prvog mjeseca i dok dijete ne navrši 2 godine života. Širina i položaj valjaka tijekom rasta mrvica mogu se podesiti.

  Naslon za glavu

  Ova varijacija je vrlo popularna, jer je, prema majkama dojenčadi, najprikladnije. Širina je jednaka širini krevetića. To je prikladno jer dijete neće moći skliznuti iz nje. Visina proizvoda je mala, a kut nagiba ne prelazi 15 stupnjeva. Kako odabrati pravi ortopedski jastuk ovog tipa? Glavno pravilo - imajte na umu da njezin kut ne bi trebao biti prevelik (do 30 stupnjeva), jer u suprotnom dijete će imati problema s kralježnicom u budućnosti.

  Uvučen jastuk

  Model trapezoidnog oblika, namijenjen dojenčadi. Kopirajte ga elastičnim materijalima, kao što su poliuretan ili lateks. Glavna značajka proizvoda je nagib koji dijete daje priliku da lakše diše i osigurava siguran postupak kopiranja. Stavljanje nagnutog jastuka pod djetetom moguće je od prvih dana njegova života.

  Šokantni jastuk

  Pitanje pitanje koje ortopedske jastuke je najbolje kupiti, roditelji često pribjegavaju anti-gušenje model za sigurnost. Njena glavna ideja - sprečavanje nagle smrti bebe. Ovaj proizvod ima visoki stupanj elastičnosti i dolazi od materijala koji diše. Površina je prekrivena pamučnim poklopcem i ima perforacije, pa je stvar apsolutno sigurna za bebu, bez obzira koliko je nemirna.

  Podrška jastuka

  Ovaj model ima oblik spojenih ili zasebnih valjaka različitih veličina i visina. Ovi blokovi se razlikuju u obliku, tako da mogu biti zaobljeni (ovalni) i trokutasti. Veliki jastuk pruža potporu leđa djeteta, a druga (manja) se nalazi ispred i ne dopušta djetetu da se prevrće na trbuhu ili se aktivno vrti u snu.

  Kako odabrati i koja je bolja?

  Jedan od najčešćih zahtjeva roditelja koji su došli na orthopedist imenovanje je "savjetovati ortopedski jastuk". Prilikom odabira proizvoda, trebali biste povjeriti pouzdanim tvrtkama koje priložite sve odgovarajuće certifikate kvalitete svojim proizvodima, potvrdivši da je stvar izrađena ekološki prihvatljivim materijalima i ne može izazvati alergiju u malom djetetu. Pri kupnji proizvoda razmotrite ova važna pravila:

  • Ne kupujte ga prije rođenja djeteta. Podiatrists se savjetuje da koriste jastuk nakon 2 tjedna nakon rođenja grudnichka, u tom razdoblju mogu razumjeti karakteristike mrvica.
  • Ako beba ima nemirno spavanje, trebali biste radije podržavati model podrške.
  • Naslon za glavu mora biti odabran prema dobi djeteta.
  • Ako dijete često regurgitirati, sklon proizvod će biti najbolje rješenje.
  • Varijacija protiv prigušenja odgovara bebama koje vole spavati na trbuhu.
  • Šavovi proizvoda moraju biti uredno i ravnomjerno izvedeni, a veličina ne smije prelaziti postelju.
  • Model izrađen od sintetičkog materijala ne smije mirisati neugodan.

  Najpopularniji modeli ortopedskih jastuka:

  1. Feretti. Talijanski anti-budući ortopedski jastuci izrađeni su pomoću netkane tkanine i tkaju posebna perforirana vlakna. Veličina je od dvije vrste: 60x40 cm i 55x35 cm. Prosječna cijena je 1500 rubalja.
  2. Trelax P23 Banana. Multifunkcionalni ortopedski model ruskog puštanja. Izrađen je u obliku banane i ima uklonjivu pamučnu masku. Polipropilenske kuglice se koriste kao punila. Ovi materijali jamče proizvod za prozračnost bez da uzrokuje prekomjerno znojenje djeteta. Veličina: 135x26 cm. Prosječna cijena je 3200 rubalja.
  3. Klin TM Womar. Ortopedni jastuk kosi tip, proizveden u Poljskoj od poliuretana. Ima uklonjivu frotirnu jastučić. Veličina: 60x36 cm, nagib je 17 stupnjeva. Prosječna cijena od 900 rubalja.
  4. F-505 Luomma. Model rusko-finske proizvodnje ima funkciju pamćenja. Punilo u njemu je viskozoplastični poliuretan, koji pamti i ponavlja oblik glave djeteta. U sredini postoji poseban udubljenje za tu svrhu. Može se koristiti za djecu do 1,5 godina. Veličina: 25x23 cm. Prosječna cijena je 1100 rubalja.

  Kako koristiti upute za jastuk

  Niti svako dijete treba ortopedski podlakticu ispod glave, međutim, kad dijete dosegne godinu dana, ta stvar postaje relevantna. Međutim, mnogi roditelji nisu svjesni kako koristiti ortopedski jastuk, a to je važno. Tako da stvar ne povrijedi, ali postaje dobar dodatak, čak i tijekom kupnje, uzeti u obzir doba djeteta i njegovo stanje zdravlja. Prvo pitanje koje se može pojaviti tijekom rada proizvoda - kako staviti ortopedski jastuk?

  • Manji jastučić postavljen je ispod vrata djeteta ako spava na leđima.
  • Veliki valjak je zatvoren kada dijete spava na svojoj strani. Dakle, ostaje normalan položaj u odnosu na vratne kralježnice kralježnice u svemu, ravnomjerno distribuira opterećenje i čime se mišići opustiti.
  • Kako spavati na ortopedskom jastuku za održavanje normalnog položaja vrata? Pobrinite se da je njegova visina bila jednaka ramenu bebe. To je jedini način da zadržite ispravnu poziciju beba vrata.
  • Koliko bi trebao postaviti ortopedski valjci pod djetetovu glavu? Možete početi od 1 mjeseca do dvije godine.

  Gdje kupiti i koliko košta - prosječne cijene

  Mame i tate često su zainteresirani za pitanje: gdje kupiti dječji ortopedski jastuk za dijete? Takve se stvari prodaju u gotovo svakoj dječjoj trgovini, uključujući internetske usluge. Njihov raspon je ogroman i može zadovoljiti najzahtjevnije roditelje. Modeli su prikazani u različitim veličinama, oblicima i bojama, imaju različite punila i razlikuju se po drugim karakteristikama.

  Ortopedski modeli ruske proizvodnje imaju nisku cijenu, njihova cijena može varirati unutar 400-1500 rubalja. Alternativna uvozna roba vrednuju se puno veća, prosječna cijena je 1500-3000 rubalja. Često se trošak proizvoda uvezenih iz inozemstva formira bez obzira na kvalitetu robe, ali na temelju svijesti o brandu.

  Recenzije

  Kupili smo ortopedski jastuk kad je dijete bilo šest mjeseci. Prije toga, pod glavu za noću stavljam pelenu nekoliko puta nabijenim, ali ne mogu reći da je beba udobna. Kupljeni model podupire kralježnicu i uzima potrebni oblik, ponavljajući siluetu djetetove glave. Za mene je važna potvrda da je dijete ugodno, da je počeo spavati 1-1.5 sati duže.

  Moji roditelji su predstavili ortopedski jastuk mojoj bebi. Hvalili su ga, što štiti kralježnicu i glavu djeteta od zakrivljenosti. Kasnije sam upitao našeg liječnika o tome i on je potvrdio da, budući da moja kćer dugo želi spavati na leđima, ona treba takvu podršku. Drugi plus je mogućnost strojnog pranja. Vrlo brzo se suši, tako da nema nikakve gnjavaže.

  Veronica, 27 godina:

  Stavili smo svog sina pod glavu od prvog dana. Dijete na jastuku je vrlo udobno, dobro spava, skoro se ne baci i okreće. No, ako je prljav jastučnicu (ili dijete otrygnet slyunok je ostavljajući) - nevolje, jer je u to vrijeme odlučio nepraktičan model u kojem je uklonjivi poklopac nije predviđeno. A budući da model ima nestandardnu ​​veličinu - ne postoji mogućnost kupnje zasebnog slučaja. Ovo je možda jedini nedostatak našeg stjecanja.

  Od koje dobi i što je ortopedski jastuk za novorođenče?

  Prije rođenja djeteta, roditelji se pokušavaju pripremiti što je više moguće za ovaj događaj. S obzirom na to da će dijete voditi znatnu količinu vremena vodoravno, potrebno je opremiti krevetić. Posteljina treba biti izrađena od prirodnih sastojaka, tvrdi od madraca. Prije su pedijatri vjerovali da je anatomski jastuk za novorođenčad strogo zabranjen. Međutim, sada je moguće raspravljati s tim, jer proizvođači proizvode takve modele koji ne mogu štetno utjecati na zdravlje djece.

  Zašto dijete to treba

  Upotreba redovitog jastuka za novorođenče strogo je zabranjena od strane pedijatara. To može nepovoljno utjecati na kralježnicu, vrat.

  Razlozi zbog kojih beba ne može spavati na redovitom jastuku:

  1. Ako se dijete okreće na trbuhu, on može odmoriti nos na jastuku, što može uzrokovati gušenja.
  2. Kada je glava djeteta stalno u povišenom stanju, izaziva razvoj skolioze.
  3. Punilo je dolje ili perje. Oni mogu izazvati alergijsku reakciju kod djece.

  Ortopedski jastuk je druga stvar. Ona se prilagođava fiziološkim karakteristikama djeteta i pozitivno utječe na njegovo zdravlje.

  1. Podržava cervikalnu regiju, normalizira tonus mišića.
  2. Pomaže u izbjegavanju ravnanja u okcipitalnoj regiji, od rođenja stvara ispravan oblik lubanje djeteta.
  3. Omogućuje vam da izbjegavate stavljanje kape, regulira temperaturu ugodnu za dijete.

  U kojoj dobi vaša beba može spavati na takvom jastuku? Ovo pitanje interesira sve mlade roditelje. Sada proizvođači proizvode takve varijante jastuka na kojima možete staviti dijete od prvog dana života. Naravno, bilo bi poželjno konzultirati se s pedijatrom. On će vam reći kakav je jastuk potrebno beba.

  Potreba za anatomskim jastucima za patologije

  Ponekad je potreban ortopedski jastuk za djecu zbog prisutnosti kongenitalnih abnormalnosti. Pedijatar najprije mora ispitati dijete, kako bi razumio u kojem bi dobu ovo dijete trebalo spavati na anatomskom jastuku.

  1. Kada su mišići radilice vratne kralježnice loše razvijeni, što dovodi do činjenice da je stalno nagnuto u jednom smjeru. Ako ne započnete liječenje na vrijeme, beba će u budućnosti razviti skoliozu. Kod neispravnog pedijatara preporučuje beba spavanje na posebnom jastuku s udubljenjem (uključite bolnu stranu).
  2. Hipotoni i hipertoni. U tom slučaju često se propisuje masaža i fizioterapija. Ortopedski jastuk također doprinosi prilagodbi mišića. Svaki ortopedski kirurg savjetovat će da ga dobiju.
  3. S ozljedama kod rađanja kod bebe bol se može ublažiti na taj način. Iznenađujuće, dokazano je da anatomski ispravan oblik omogućuje vam smirivanje živčanih završetaka.
  4. Kada je rak jajnika bio dijagnosticiran u ranoj fazi, može se koristiti poseban anatomski jastuk kako bi se izbjegla deformacija cervikalne regije.

  U svakom slučaju, prije uporabe ortopedskog proizvoda potrebno je konzultirati se sa svojim liječnikom i saznati koliko je staro dijete da spava na anatomskom jastuku.

  Vrste jastuka

  Proizvođači danas proizvode ogroman broj anatomskih jastuka za djecu, različite veličine, boje, debljine, karakteristike učinaka na tijelo.

  1. Naslon za glavu s malim udubljenjem. Naziva se "leptir". Vrlo je korisno u slučaju upaljenog djeteta. Postoje modeli u prodaji koji su različiti po veličini, a za vaše dijete morate odabrati onu koja će se uklopiti u veličinu glave. "Butterfly" podržava mišiće, održava ugodnu temperaturu za bebu.
  2. "Positioner". Ovaj ortopedski model sastoji se od dva valjka povezana u sredini pomoću vrpce. Model se može koristiti za djecu bilo koje dobi. Moguće je podesiti udaljenost između valjaka s čičakom.
  3. Sklon. Vrlo je slična uobičajenom. Oblik je isti, samo model ima nagib od 30 stupnjeva. Za dijete je ova opcija vrlo prikladna.
  4. Protivoudushlivaya. Kad roditelji čuju samo ime ovog modela, počinju imati najneugodnije misli. Naravno, ime je zastrašujuće, ali za djecu to je sigurno, udobno je spavati na njemu. Površina je perforirana, prekrivena posebnim pokrovom od pamuka. Kada se dijete vrti u snu, ovaj ortopedski jastuk će pružiti konstantan protok zraka djetetu.
  5. Višenamjenski model. Mame ga mogu koristiti kada hrane dijete. Čuva kralježnicu u pravom stanju i bit će potrebna kada dijete odrasta, kada polako sjedne.

  Proizvodni materijali

  Odabir ortopedskog jastuka za njegovo potomstvo je neophodno, uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike njegovog tijela. Prije savjetovanja s ortopedistom i pedijatrom kako bi oni mogli savjetovati o optimalnom obliku i modelu jastuka kojeg dijete treba.

  Anatomski jastuci za malu djecu izrađeni su od antialergenskih sintetičkih materijala, zbog čega se ne možete brinuti zbog činjenice da će beba imati osip na tijelu. To se neće dogoditi.

  Punila koja se koriste za jastuke:

  • polipropilen;
  • viskoza;
  • poliuretan;
  • lateks.

  Korisni savjeti

  1. Prilikom odabira jastuka, obratite pozornost na činjenicu da je napravio pouzdan proizvođač i ima certifikat kvalitete.
  2. Kupujte ortopedske proizvode za djecu samo u specijaliziranim prodavaonicama, kako ne bi postajali lažni.
  3. Odabirom jastuka, morate uzeti u obzir dob djeteta i veličinu glave. Vaša beba bi trebala biti udobna za spavanje.

  Proizvođači ne odabiru samo ove materijale za proizvodnju svojih proizvoda. Njihova glavna značajka je elastičnost, izdržljivost i sporo trošenje. Kada beba spava na takvom jastuku, njegovo tijelo i glava će biti u ispravnom položaju. To će pridonijeti jačem i zdravijem snu, a ne možete se brinuti zbog nelagode - to nije.

  Pravilno odabrani anatomski oblik jastuka za dojenčad - to je izvrsna opcija za brigu o djetetovoj kralježnici od ranog djetinjstva.

  Trebam li jastuk za novorođenče? Što trebate u krevetiću za novorođenče?

  Nisam stavio. Na podu je samo pjena i pelena. Dijete često pljuje, je li stalno nešto pranje? Oo i valjci su polagali tako da bi spavala na cijevi, a ne da se okrene leđima

  Ne treba jastuk, obično do 2 godine ne treba leći. Maksimalno ako je torticollis ili nešto drugo ortopedsko, ali u takvom smislu ne postoji.

  Valjak za valjanje je valjak, tako da ne postoji torticoll, ili tako da ide drugdje, umjesto toga, postoje posebni pozicioneri, a jastuk... stavljen je poput

  Valjak koji bi spavao na strani - pa su učili u bolnici. Jastuk nije potreban. Možete kupiti pladnju, ali preporučujem torbu za spavanje. A onda pogled na temperaturu u stanu, ako 24-25 grama nije potrebno

  U sobi se zagrijavamo, mi živimo s blago otvorenim balkonom za prozračivanje jer su baterije prže ravno

  Trebam li jastuk za novorođenče i što?

  03/07/2017 u 01:04

  Pozdrav najboljim mama i svima zainteresiranima za vaš blog! S tobom, Lena Zhabinsky i najvažnija stvar.

  Ovo je važno jer se tiče spavanja, a roditelji bebe obično imaju problema s tim. Je li vrijedno povećati ih tako što neodgovarajuće odgovara na pitanje jesu li jastuci potrebni za novorođenče?

  Siguran sam da ne, to uopće ne trebate, pa pažljivo pročitajte i do kraja - dosegnuli ste pravi portal.

  Već smo odabrali krevetić i kolica za novorođenče. U raznim prijedlozima odbijali smo štetne i opasne opcije i pronašli najbolje u smislu cijene i kvalitete. Bio je to okret jastuka.

  Trebam jastuk za novorođenče

  Naravno, police za trgovine su napunjene tim proizvodima, a njihovi proizvođači obećavaju veliki san za dijete, ispravnu formaciju kralježnice, idealni oblik kosti lubanje i još mnogo toga.

  Ali nemojmo biti naivni. Prije svega, proizvodnja dječjih dobara je poslovanje s više milijuna dolara. Proizvođač je zainteresiran za obećavajuće planine zlata i prodaju vam svoju robu.

  Stoga se nećemo usredotočiti na jamčevine proizvođača i prodavača dječjih jastuka, jer su zainteresovane osobe, a to se usput odnosi na zdravlje našeg voljenog djeteta!

  Umjesto toga proučit ćemo mišljenja pedijatara i povezati zdrav razum i logiku.

  Pa, zašto osobno koristite jastuk? Da bi vam udobno spavali na vašoj strani. I zašto se neugodno spavate s vaše strane bez jastuka? Budući da je udaljenost od uha do ramena značajna, a ako ležiš na stranu bez svega, kralješci su savijeni, što stvara nelagodu - želim staviti barem dlan pod uho.

  A sada pogledajmo novorođenče. Što odmah ulovi oku? A činjenica da su proporcije glave i ramena mrvica potpuno drugačiji! Naime, glava je mnogo veća, a ramena su mnogo manja od onih mama i tata.

  Stoga je prikladnije da beba leži bez svega, a istodobno nema nikakvu nelagodu. Ja ću reći više. Jastuk za novorođenče može biti čak i opasno, o čemu ćemo kasnije razgovarati.

  Dakle, zbog anatomske osobine novorođenčeta prikladno je spavati na ravnoj ravnoj površini. Ne treba nikakve vezanosti ispod glave.

  U kojoj dobi dijete treba jastuk?

  Roditelji imaju razumno pitanje: sve je jasno kod novorođenčeta. Ali u kojoj dobi to postaje neugodno za dijete da spava na ravnoj, ravnoj površini?

  Dječji liječnici preporučuju se prema pravilu sljedeće.

  1. Do dobi od 12 mjeseci dijete ne treba jastuk. Jako. Ne.
  2. Od 12 mjeseci, to je još uvijek nepoželjan, ali ako zaista želite roditelje, možete pokušati podići ih prema pravilima koja ćemo raspravljati u nastavku.
  3. Od 24 mjeseca možete koristiti jastuk za dijete.

  Zašto je uporaba jastuka u novorođenčadi opasna?

  Opasnost od gušenja

  Bebe prvog mjeseca života nemaju zaštitni mehanizam kao odgovor na stiskanje nosnica. To znači da se mrvica ne može osloboditi i pozvati pomoć ako iznenada ne može disati.

  Zbog toga madraci za novorođenče podliježu najstrožim zahtjevima za njihovu tvrdoću, ravnotežu i sigurnost.

  Ako stavite jastuk neposredno ispod djetetove glave, postoji prava prijetnja gušenja ako stavlja nos u nju i ne može okrenuti glavu kako bi udahnuo.

  Grozan? Po mom mišljenju, jako puno. To je dovoljno da prođe pokraj jastuka. Ali nastavit ćemo.

  Problemi s vratnom kralježnicom

  Već smo shvatili da je anatomski tijelo djeteta dizajnirano tako da praktički nema udaljenost od uha do ramena. Stoga mu je prikladno spavati na ravnoj površini i nema potrebe da nešto stavite pod glavu radi udobnosti.

  Ali zamislimo da smo ipak zasadili nešto. Što ćemo onda dobiti? Glava će biti značajno povećana u odnosu na torzo. Cervikalna kralježnica će biti u krivom položaju.

  Stalna prisutnost kralježnice u nepravilnom, neprirodnom i zakrivljenom položaju jamči bebu u budućnosti bol u području vrata maternice, skolioze i drugih poremećaja.

  Dislokacija vrata.

  Novorođenčad premjestiti malo samo u prvim danima nakon rođenja. Ali nikada ne možete znati sigurno kada mrvice žele početi valjati.

  Na primjer, u meni se Eva okrenula od leđa na trbuhu već krajem prvog mjeseca.

  Ako je beba čvrsto omotana u dvije pelene i smještena u krevetu na visokom jastuku, rizik od ozljeda vrata kada se pokušava prevrtati je posve realan.

  Kako zamijeniti jastuk

  pelene

  Bake će vam reći da je lako napraviti jastuk kod kuće s vlastitim rukama: da biste to učinili, morate namotati pelenu četiri puta i staviti ga u maleni komad pod glavom.

  Visina ovog dizajna je oko 1-2 mm, pa bih htio izraziti sumnju u činjenicu da to značajno mijenja nešto u usporedbi s opcijom kada ništa ne stavljaš uopće.

  Ipak, to je barem sigurno, i ako osobno trebate staviti barem nešto ispod glave kako biste smirili savjest, onda, naravno, neka bude bolje pelene.

  Kut nagiba

  Također se možete susresti s savjetima kako biste povećali kut madraca ili dječjeg krevetića (podignite ih) tako da mrvica leži kao da je na nagnutoj površini.

  Zbog toga se valjak stavlja ispod madraca na glavi kreveta ili se podnožje kreveta podigne sa strane glave. Smatra se da će to smanjiti učestalost regurgitacije kod dojenčadi.

  Moje dugogodišnje iskustvo majčinstva omogućuje mi da autorizirano kažem da to nije tako. Ako je dijete previše konzumiralo, on će ga zapaliti, bez obzira na to gdje se nalazi: stupac, ležanje na jastuku, ležanje na krevetu, mama, tata itd. Položaj tijela ne utječe na sposobnost trbuha. A ako je mrvica pojela (a djeca su vrlo sklona prejedanju), višak, što god se kaže, izlazi.

  Stoga je ova opcija također beskorisna, iako je također sigurna za dijete i, svakako, bolje od uobičajenog jastuka.

  Kako odabrati pravi jastuk

  Dakle, dijete je sazrelo i vrijeme je za kupnju prvog jastuka. Kako to učiniti? Uzmimo u obzir za opći razvoj koji nam proizvođači nude.

  Vrste jastuka

  klasična

  To je blago smanjena verzija redovitog odraslog jastuka.

  U pravilu, veličina 40 do 60 cm.

  Anatomski ili ortopedski

  Ponavlja oblik ljudskog tijela i ima udubljenje za glavu. Najpopularnija opcija - leptir jastuk - dobio je ovo ime zbog svojeg oblika, koji nalikuje leptiru.

  Osim toga, to je uobičajeni pravokutni oblik, ali i s udubljenjem za glavu.

  sklon

  Stavlja se ne samo pod glavu, već ispod cijelog gornjeg dijela tijela. Pruža položaj djeteta pod kutom.

  položajni

  Ili je pozicioner jastuka osmišljen kako bi popravio čitavo tijelo djeteta na određenom položaju, na primjer, da spava na svojoj strani.

  Bočni jastuk

  Bočni jastuci obično se kupuju u dječjem krevetiću kako bi spriječili noge i ručke između šipki, kao i udarajući glavu s njima.

  Istovremeno, oni nisu zatvoreni izravno ispod glave.

  punjenje

  Dolje i pero

  Bolje je ne kupiti takve, jer:

  • nehigijenski;
  • može uzrokovati alergije kod bebe;
  • može postati uzgojni teren za grinje i druge insekte,
  • napornu njegu (ne opere).

  vuna

  Ima jedinstvenu toplinsku vodljivost, obično ljeti na takvom jastuku nije vruća, a zimi nije hladno.

  Međutim, to je kratkotrajan, može uzrokovati alergije, a također postaje i okolina za razvoj grinja.

  Umjetno (sintetičko) punilo.

  Poželjan je jer:

  • hipoalergijsko (ne uzrokuje alergije);
  • lako se čisti (moguće je pranje rublja;
  • grinje ne započinju tamo;
  • izdržljiv.

  Takvi materijali uključuju sintepon, udobnost, lateks, holofiber itd.

  Dob djeteta

  Orijentacija je sljedeća: debljina jastuka mora biti jednaka širini ramena djeteta.

  Dakle, jastuci za dvogodišnjake trebaju biti različiti od jastuka za petogodišnjake.

  Pokriti.

  Prikladno kad se poklopac odvoji odvojeno za pranje i izrađuje se od sto posto pamuka. Potonji će isključiti mogućnost elektrifikacije proizvoda od kose.

  Dakle, sada znate da novorođenče ne treba jastuk, štoviše, njegova uporaba može biti opasna. Dijete starijoj od dvije godine treba odabrati jastuk visine jednako udaljenost od uha do ramena, sintetički punilo i pokrivač od 100% pamuka.

  Spremite članak na zid u društvenim mrežama, ne gubite, pretplatite se na ažuriranja bloga i napišite u komentare, jeste li kupili jastuk za svoju djecu, a ako je tako, u kojoj dobi i koji?

  Nadam se da je članak pomogao mama novorođenčadi i umjesto kupnje jastuka kupiti, na primjer, novu maskaru ili otići na manikuru, to jest, bilo je korisno! Vodite brigu o sebi i djeci, Lena Žhabinskaya bila je s tobom, bye-bye!

  Je li dijete potrebno jastuk?

  Svi mi, odrasli i ljudi koji su umorni od posla i svakodnevnih problema, percipiraju jastuk kao dnevno oslobođenje od dnevnih problema, jer ako ga glava dotakne, došlo je vrijeme za dugo očekivani odmor. No jesu li jastuci potrebni za novorođenče i, ako je potrebno, koji bi trebao izabrati? Ovo je veliko pitanje koje ljudi obično ne pitaju dok se njihova djeca ne pojave.

  Naravno, svi su položaji različiti. Možda se zbog toga roditelji pokušavaju temeljiti na vlastitu, a ne na tuđe iskustvo. I to je u redu, jer majka, koja voli dijete, pokušat će učiniti sve za njega točno onako kako je potrebno. I sve nejasne trenutke se bolje raspravljaju s lokalnim liječnikom - to je pravi način.

  - Misliš li da je to prikladno za mene?

  Može li novorođenče spavati na jastuku?

  Pedijatri i ortopedi odgovore na ovo pitanje negativno. Negdje do godinu dana ne preporučuje se staviti jastuk pod glavu djeteta, a osim toga, djeca često toliko pretvaraju svoj san, da nije činjenica da će završiti tamo gdje je planirano.

  U slučaju problema s djetetom, povezanim s kralježnicom, deformacijama lubanja ili dijagnozom tortikulije, liječnici će savjetovati poseban ortopedski jastuk koji osigurava dijete u određenom položaju ili na drugi način izvan situacije. No, takvi ortopedski modeli također su dopušteni djeci nakon četvrtog mjeseca.

  Opasnost od korištenja jastuka za djecu leži u činjenici da još nisu u stanju prevrnuti, a oni se ipak mogu suočiti.

  Najčešće, bebu se preporuča postaviti presavijeni pelin za pelene ispod glave. Ova vrsta ručno izrađenog osebujnog jastuka daje željenu podiznu glavu i ne deformira kralježnicu. Ova varijanta sna na presavijeni pelen također su koristili naši roditelji i djedovi i bake. A budući da je većina od nas odrasla i više ili manje zdrava i sretna, to znači da su učinili sve što je u redu, a ova je metoda dokazala svoju vrijednost.

  A na malom jastuku je ugodna!

  Također možete podignuti glavu djeteta u krevetiću postavljanjem malog valjka ispod madraca. Dakle, integritet kreveta neće biti razbijen, no glava novorođenčeta bit će malo viša od nogu. To će olakšati disanje, spriječiti regurgitaciju i pomoći bolje spavati.

  Dr. E.O., vrlo popularan i cijenjen. Komarovsky također vjeruje da jastuk nije potreban za novorođenče i da možete zaboraviti na ovu temu sve do oko dvije godine života. I nakon dvije godine, možete kupiti verziju bebe za bebe, obično veličine 40 do 60 cm.

  Što staviti pod glavu u invalidskim kolicima?

  Ovo je još jedno prilično česte pitanje među novim majkama. I ovdje sve ovisi o obliku kolica i načinu hranjenja.

  Moderne preuređene kolica omogućuju vam da podignete glavu djeteta bez korištenja dodatnih sredstava. No, zimi, kada beba toplo umotana i staviti na, na primjer, u jumpsuit, a pokrivač je omotan na vrhu, glava svibanj biti dobro ispod nogu u kolica. U tom slučaju preporučljivo je staviti nešto ispod glave kako ne biste ometali djetetovo disanje i protok krvi, kao i potporu vratu. Osim toga, nešto mekano ispod glave djeteta će omogućiti jahanje i šetnje uz ruske staze i nogostupa udobnije.

  Kako biti kad hranite?

  Kada se hranite, važno je priložiti djetetu na dojku tako da je prikladno za vas i za njega. Da biste to učinili, koristite otvoreni valjak u kojem dijete počiva. Ovaj valjak odgovara majčinom krilu i utvrđuje položaj vašeg potomka tijekom hranjenja. Također za ove namjene možete koristiti one uređaje koji su prethodno bili korišteni za udoban položaj u snu tijekom trudnoće. Upute opisuju točno kako se primjenjuju za hranjenje bebe.

  - Volim sisyu i volim kad nježno.

  Vrste jastuka

  Naravno, nemoguće je koristiti uobičajene, "bezbrižne" mekane vrećice za odrasle s perjem "za bebe. Tek nakon tri ili četiri godine ima smisla podučiti dijete da spava na njih. Stoga biste trebali ispitati vrste dječjih jastuka:

  • Oblique - najčešća opcija za djecu. To je upravo ono što su stavili ispod madraca u krevetiću. Tipično, ovaj dizajn podiže glavu za oko 15 °, što omogućuje poboljšanje spavanja za dijete koje ne spava dobro zbog činjenice da bacanje i okretanje.
  • Naslon za glavu - obično se kupuje zajedno s krevetom ili u potpunosti odgovara njegovoj širini. Podržava vrat novorođenčeta i ne dopušta mu da sklizne iz nje.
  • Tu su i posebni i vrlo udobni jastuci za kupanje beba. Isprva su korišteni obični ovratnici, koji su podržavali glavu i vrat djece, a sada su praktički "ležaljke za ležaljke" koje apsorbiraju vodu. Istodobno kupanje je u takvoj vrsti vodenog loungera, a ruke majke istodobno slobodne.
  • Liječnici mogu preporučiti anatomske jastuke ako dijete ima abnormalno oblikovanu glavu, vrat je ozlijeđen ili postoje neki neurološki problemi. Postoji posebna udubina za glavu, a ispod vrata je valjak, koji oslobađa napetost od njega. Ova opcija se također naziva "leptir", jer u obliku, ovaj ortopedski uređaj stvarno sliči ovom insekatu. Zdravo dijete će dobro raditi bez leptira.
  • Positioner je vrsta tankih ortopedskih jastučića koji fiksiraju položaj tijela kad je dijete u položaju na stražnjoj strani ili na bočnoj strani. Glava leži na samom jastučiću, a valjci su fiksirani na stranama tijela. U ovom slučaju dijete pomaže da zaspati i činjenica da cijela struktura sliči sanu pored majke. Ali kada koristite ovu opciju, pažljivo pratite bebu, jer postoji rizik da će u snu zakopati nos u svim tim predmetima i početi gušiti.

  Odabir jastuka za dijete

  Kada je vaša beba već odrasla i spremna za spavanje, kao odrasle osobe na pravom jastuku, posebnu pozornost treba posvetiti njegovom obliku, materijalu i punjenju. Sljedeći zahtjevi moraju biti ispunjeni:

  • Nedostatak traumatskih dijelova. na mjestu spavanja ne bi trebalo biti traumatskih čimbenika: munja, gumbi.
  • Hypoallergenic. Perje i dolje kao punila nisu najbolja opcija. Latex i silikon ne uzrokuju alergije kod beba, lako se čiste i suše vrlo brzo.
  • Prihvatljivi materijali koji ne dopuštaju bebu da puše puškom u snu.
  • Elastičnost. Ne bi trebao biti previše tvrdi ili previše neobrađen i mekan modeli. Kada pritisnete, sve se lako smanjuje, a zatim se lako vrati u suprotnu poziciju.
  • Točna veličina. Prilikom odabira jastučića trebate odrediti za koje dobi je namijenjen. Za djecu od 2 do 4 godine, veličine od 40 do 60 cm su optimalne.

  Trebali biste razmisliti o opciji punoj heljde, koja može uzeti anatomski oblik. Ovo je korisno za odrasle i djecu. Zvuk "pilinga" zrna, smiruje živčani sustav i tako pomaže da zaspi brže.

  Heljda smiruje živce i poboljšava raspoloženje.

  Naravno, pri odabiru bilo kakve stvari za novorođenče, majka ga nastoji učiniti na najbolji mogući način, bez obzira na cijenu tog ili onog proizvoda. Ali ponekad se ispostavlja da se novac gubi. Nemojte misliti o kupnji jastuka prije rođenja djeteta. A kad se rodio i malo odrastao, razmislite o tome, nakon što ste prethodno razgovarali s liječnikom.

  Želimo Vam zdrav san za svoju djecu i vas!