U kojem dobu dijete treba jastuk u krevetu Komarovsky

Rođenja

Novorođene bebe provode većinu svog vremena u snu. Vrlo je važno pravilno urediti postelju kako ne bi oštetili zdravlje djeteta i pridonijeli skladnom razvoju njegova tijela.

Prema pedijatri, ne preporuča se staviti jastuk pod glavu djeteta oko godinu dana, a osim toga, djeca se često okreću u snu toliko, da nije činjenica da će završiti tamo gdje je planirano.

Trebate li?

Da li dijete treba jastuk prema dr. Komarovskom? On smatra da dijete mlađe od 2 godine ne treba ga koristiti. Iz njegovih objašnjenja slijedi da jastuk (za ljude bilo koje dobi) namjerava nadoknaditi udaljenost od uha do ramena dok leži na svojoj strani. Ne dopušta da se kralježnica savijati i vrat iscuri.

Rizici pri korištenju jastuka:

 1. Ako se dijete u snu pretvori na trbuščić i zakopava nos u jastuk, onda jednostavno može ugušiti.

Mišići beba vrata još uvijek su vrlo slabi i on neće moći okrenuti glavu na stranu, otvarajući mlaznicu za pristup zraku.

 • Zbog spavanja na jastuku, lomljivi i nezreljeni kralješci djeteta lako se deformiraju.
 • Proizvodi s određenim vrstama prirodnih punila (detaljno opisani u nastavku) mogu uzrokovati alergijske reakcije.
 • Kada je to potrebno?

  Kada je potrebna upotreba jastuka:

  • Ako dijete ima dijagnozu kongenitalne mišićne tortikulije. U tom slučaju (pored glavnog liječenja) liječnik će propisati uporabu posebnog ortopedskog jastuka. Ona će poslužiti kao pomoć pri ispravljanju zakrivljenosti.
  • Kada beba stalno spava u jednom položaju, ona je puna deformacije mekih kosti lubanje. U tom se slučaju preporučuje kupiti dječji jastuk kako bi mogao zadržati glavu.
  • Ako je beba sklona učestaloj regurgitiranju, pomoći će vam jastuk s nagibom. Zato ne može zagušiti povraćanje.
  • Ako postoji kršenje mišićnog tonusa u području cerviksa djeteta, liječnik također može propisati uporabu jastuka. Njegov oblik ovisi o dijagnozi (hipotoničnom ili hipertonskom) i omogućit će stabilizaciju stanja mišića novorođenčeta.

  Pojedinosti o svakoj vrsti jastuka:

  Ima visinu od oko 10 centimetara i nagib od 15-30 stupnjeva. Širina jastuka bi trebala biti jednaka širini kreveta novorođenčeta, tako da se ne bi mogao zaglaviti između ruba i ruba jastuka kada se okreće.

  Izrađen je od gustih materijala. Pomaže ako dijete često regurgitirate - zbog povišenog položaja tijela, neće moći gušiti. Može se koristiti od rođenja do 3 godine.

  Takav jastuk trebao bi biti ne samo pod glavom, već i pod leđima mrvica. Vratni mišići će se držati u opuštenom stanju (s hipertonom), a kralježnica neće biti savijena.

 • Nasloni za glavu.

  Zbog sličnosti također ima naziv "leptir". To je jastuk s usjekom za glavu u sredini. To vam omogućuje da fiksirate glavu u ispravan položaj, a njegova strana će podržati vrat.

  Za takve jastuke se obično koriste elastični materijali kao što su rayon ili lateks.

  Koristi se za prevenciju i kao pomoćno liječenje tortikulusa. Dizajniran za djecu od 3 tjedna do 2 godine.

 • Pozicioner.

  Koristi se za držanje bebe u jednom položaju (na bočnoj ili stražnjoj strani).

  Sastoji se od 2 bočna valjka koji nježno drže dijete u jednom položaju. Posebna značajka jastuka položaja je da se položaj valjaka, kao i širina samog jastuka, može mijenjati.

  To će vam omogućiti prilagodbu veličine za rastuće dijete i krevetić. Koristi se do 2 godine.

 • Otvori prsten

  Nije preporučljivo koristiti takav jastuk za spavanje. Namijenjen je za dojenje. Mama postavlja jastuk na krilo, a ona stavlja bebu na nju.

  Jastuk u obliku otvorenog prstena, iako se prodaje u odjelu za novorođenčad, vjerojatno će postati dobar pomagač za majku tijekom dojenja.

  Nije preporučljivo staviti takav proizvod pod glavu tijekom spavanja, ali je potrebno postaviti pozadinu "na stranu" ispod leđa.

 • Protivoudushlivaya.

  Ima poroznu strukturu. Proizvod je monolitni blok od spužvastog materijala. Jastučić ima visoko poroznu strukturu ili perforaciju na cijeloj površini.

  To omogućava bebi slobodno disanje, čak i ako zakopava nos u njemu

  Čak i ako se beba pretvori na trbuh i zakopči nos u jastuku, struktura disanja proizvoda neće dopustiti da se uguši. Izrađen je, u pravilu, od poliuretanske pjene ili lateksa.

 • punjenje

  • Perje i dolje. Takvi jastuci su nepoželjni za djecu jer postoji rizik od alergijske reakcije. Oni su nepraktični i teško se brinu.
  • Ovčja vuna. Unatoč "prozračnim" i termostatskim svojstvima, ovaj materijal se također ne preporučuje kao punilo za dječji jastuk.

  Sintetička punila (treba napomenuti da su svi sintetički materijali hipoalergijski):

  • Sintepon. Lagana, bez mirisa, dobro prozračna, lagana za pranje i sušenje brzo. Nedostatak sintetičkog zimzelera u svojoj krhkosti - brzo pada i gubi oblik.
  • Komforel. Mekani, elastični materijal. Savršeno prozračna i sposobna zadržati toplinu. Ne uzrokuje poteškoće pri odlasku. Razlikuje trajnost.
  • Hollofayber. Elastično i prozračno punilo, ne apsorbira mirise, brzo vraća oblik, izdržljiv.
  • Latex. Mekani i lagani, ali izdržljivi materijali. Ima poroznu strukturu (koja značajno smanjuje rizik od gušenja u snu), ima antibakterijska svojstva, izdržljiva. Nedostatak lateksa u visokim troškovima.
  • Poliuretanska pjena. Elastična, izdržljiva, porozna punila. Potreban je oblik glave i sposoban je za termoregulaciju.

  Što je bolje odabrati?

  Odabir jastuka za dijete - težak zadatak. Slijedeći kriteriji pomoći će u rješavanju:

  1. Veličina. Širina jastuka bi se trebala podudarati s širinom krevetića (najčešće je 40-60 cm), duljina može biti između 30 i 45 centimetara, ali visina ovisi o dobi djeteta.

  Nudimo gledati videozapis o tome što treba uzeti u obzir pri odabiru dječjeg jastuka:

  Jastuci s različitim punilima zahtijevaju različitu njegu:

  • Perje i dolje. Takav jastuk bi trebao biti napitan svakodnevno i redovito ventiliran. Ispiranje pera ili jastuka kod kuće je vrlo složen postupak, tako da vlasnici obično pribjegavaju suhom čišćenju.

  Korisni videozapis

  Nudimo vam gledanje videozapisa o dječjim jastučićima i njihovoj ispravnoj upotrebi za miran san beba:

  zaključak

  Nepropisno odabrani jastuk ne samo da donosi neugodnosti djetetu, već također može ozbiljno štetiti. Uostalom, kosti, mišići i zglobovi djeteta još uvijek su slabi i lako se deformiraju. Treba imati na umu da do 2 godine upotreba jastuka obično nije preporučljiva. U slučaju kada postoje naznake za njegovu upotrebu, izbor proizvoda mora biti vrlo pažljiv.

  Trebam jastuk za novorođenče Komarovsky

  Poruka Volf »Wed Aug 09, 2006 21:20

  Post Marusyok »Čet 10 kolovoz 2006 07:22

  Post Katrinka »Thu Aug 10, 2006 08:00

  Lili poruka "Thu Aug 10, 2006 08:12

  Poruka Polyanka »Čet 10.08.2006 08:15

  Poruka Angel »Thu Aug 10, 2006 12:12

  Helen Post »Fri Aug 11 2006 14:43

  Lada poruka »sub 12.08.2006 19:37

  Poruka iz Lelik »Sub 12.08.2006 20:47

  Poruka Svetochka »Sun Aug 13, 2006 12:47

  Poruka od Lyolik na Sun Aug 13, 2006 13:24

  Komarovsky: 10 pravila za zdravo spavanje djetinjstva.

  Nakon što sam po prvi put postala majka, još sam bio mlad i neiskusan, tražio sam različite načine da dobro spavam za moje prvo dijete, a onda sam došao preko zanimljivog članka i zahvaljujući njoj sam riješio mnoge noćne probleme.

  "Uopće nije teško razviti jedno dijete i pretvoriti kultiviranje u tešku radnu snagu, u majku junakinje, a obiteljski život je podvig. Da biste to učinili, jednostavno ne trebate dovoljno spavati.

  Stoga, shvatite i zapamtite najvažniju stvar: zdravo spavanje djetinjstva je san kad je slatko i ugodno za svakoga, i odrasle osobe i djecu!

  Organizacija dječjeg sna je organizacija zdravog spavanja svih članova obitelji.

  Najjednostavnija stvar u gore navedenoj organizaciji je dobiti kvalitetnu pelena za jednokratnu upotrebu, a to je zapravo jedini prijatelj djetetovog sna koji stvarno postoji bez vašeg roditeljskog sudjelovanja - već je izumio i napravio za vas i za vas.

  Sve ostalo je samo u vašim rukama.

  Uostalom, san je usko povezan s drugim sastavnicama načina života - s hranom, šetnjama, parametrima zraka, odjećom, higijenskim postupcima itd.

  Pravilna prehrana, igre na otvorenom, čišćenje, kupanje, mekani, čisti i suhi kreveti - sve to traži vrijeme, želju, znanje i vještine.

  Čitajte, učite, djelujte.

  Pravilo 1. Postavljanje prioriteta

  Obitelj je puna, sretna i učinkovita kada roditelji imaju priliku spavati 8 sati dnevno.

  Više od svega - više hrane i pića, više spavanja i svježeg zraka - dijete treba zdravo, odmaranje i ljubav jedni druge majke i tate.

  Pravilo 2. Odlučite se za stanje mirovanja.

  Od trenutka rođenja, režim djeteta mora biti podvrgnut režimu obitelji.

  Pripremite se za noćni san unaprijed i pripremite dijete za to. Odredite vrijeme kada počinje noćni san, i neka bude praktično vrijeme za vas! Od 21 do pet u jutro? Molim te! Od 23 do 7 ujutro? Za zdravlje! Možete odabrati? Sada pokušajte pridržavati se.

  Pravilo 3. Odlučite gdje spavati i kome.

  Teoretski i praktički postoje tri mogućnosti:

  Dječji krevetić u roditeljskoj spavaćoj sobi je optimalan za djecu u prvoj godini života i prihvatljiv je do tri godine; Dječji krevetić u dječjoj spavaćoj sobi - idealan za djecu tijekom cijele godine; spavati u istom krevetu s roditeljima - moderan ludost, većina pedijatara poticati na zdravlje djece spavaju nema otnosheniya.Pravilo 4.Not boji se probuditi puh

  Ako želite da vaše dijete dobro spava noću, nemojte dopustiti previše spavanja tijekom dana. Nije jasno? Sada objašnjavamo.

  Prosječna dnevna potreba za spavanjem u djece je sljedeća: do 3 mjeseca - 16-20 sati; 6 mjeseci - 14,5 sati; 12 mjeseci - 13,5 sati; 2 godine - 13 sati; 4 godine - 11,5 sati; 6 godina - 9,5 sati; 12 godina - 8,5 sati.

  Dakle, svi znamo da dijete u dobi od 6 mjeseci spava oko 14,5 sati dnevno. Ako želimo mirno spavati 8 noći, onda ostaje najviše 6,5 sati za dnevni san. A ako spavate tijekom 9 dana, 8 sati spavanja nocu nije vjerojatno.

  Nemojte se bojati probuditi Sonyju!

  Pravilo 5. Optimizirajte hranjenje.

  U prva tri mjeseca života dijete može jesti 1-2 puta tijekom noći. U dobi od 3-6 mjeseci jednokratno hranjenje je sasvim moguće. Nakon 6 mjeseci dijete ne treba biološko hranjenje tijekom noći.

  Dijete se možda želi nositi, a dijete može zahtijevati komunikaciju, sisanje, siktanje, ljuljanje i zahtijevanje sve više i više, dulje i češće, dok se ispunjavaju uvjeti.

  Postavite pravila igre jednom zauvijek. Je li moguće koristiti mamu ne za hranjenje, već kako bi zadovoljila potrebu za sisanjem? Je li moguće da je tata, koji će, s druge strane, raditi sutra, da pola dijete pola noći i pjevaju istodobno? Ako mislite da možete - molim vas, ali možete zaboraviti na zdravo spavanje u djetinjstvu.

  Pokušajte malo podnijeti u pretposljednji hranidbu i hraniti što je više moguće prije spavanja. Zapamtite: glad nije jedini razlog za plakanje i nemojte priključivati ​​dojenčad usta s hranom već na prvom ukletu. Prekomjerno hranjenje je glavni uzrok bolova u trbuhu i povezanih poremećaja spavanja.

  Pravilo 6. Dobar dan.

  Aktivno aktivno - šetajte, spavajte tijekom dana na svježem zraku, potičite poznavanje svijeta i otvorenih igara.

  Tjelesna aktivnost (bez ekstremizma) definitivno pridonosi zdravom spavanju djetinjstva.

  Ograničavanje večernjeg emocionalnog stresa ima pozitivan učinak na spavanje.

  Mirne igre, mirno čitanje dobrih bajki, gledanje već poznatih crtića i, konačno, znatiželjna pjesma moje majke - što bi moglo biti bolje za pripremu za krevet do jutra...

  Pravilo 7. Razmislite o zraku u spavaćoj sobi

  Čisti hladni vlažni zrak u spavaćoj sobi je nepromjenjivo pravilo.

  Provjetravanje. Mokro čišćenje. ovlaživač. Termometar i higrometar. Regulatori na radijatorima.

  Optimalna temperatura zraka je 18-20 ° C, pod uvjetom da je dječja soba (tj. Mjesto gdje dijete ne samo spava nego i živi); ako govorimo o dječjoj spavaćoj sobi, onda je optimalni 16-18 ° C. Optimalna relativna vlažnost zraka je 50-70%. Pravilo 8. Koristiti kupanje

  Večernji kupanje - velika kupka u hladnoj vodi - odličan način da se fizički umorni, prilično gladni, onda jede s apetitom i spavati do jutra.

  Masaža i gimnastika prije kupanja, higijenskih postupaka i toplije odjeće - sve to pojačava prednosti kupanja.

  Pravilo 9. Pripremite krevet

  Madrac je gust i ravnomjeran - dječja tjelesna težina ne bi trebala dovesti do njegovog savijanja. Do dvije godine bez jastuka. Nakon dvije godine, jastuk je sasvim moguće (standardna veličina dječjeg jastuka je 40 x 60 cm, a njegova debljina bi trebala biti otprilike jednaka širini ramena djeteta).

  Posteljina od prirodnih tkanina, isprana posebnim dječjim prašcima temeljito isprati.

  Pravilo 10. Pazite na kvalitetnu pelenu.

  Jednokratne pelene - najučinkovitiji od svih izuma čovječanstva, povezanih s spavanjem. To su jednokratne pelene koje mogu kvalitativno poboljšati san svih članova obitelji.

  Dobra pelena za noć je zakon, to je najdostupnije i lako provođeno pravilo 10 pravila zdrave dječje spavanja.

  Želite li dijete imati nježnu, glatku stražnjicu, dok ste spavali cijelu noć? Zato vam je potrebna dobra pelenska kvaliteta, udobna, pouzdana, dokazana, učinkovita i sigurna. "

  Kada i na kojem jastuku beba treba spavati

  Za većinu nas je jastuk nezaobilazan atribut udobnog sna. Početne majke su iznenađene što ne vide jastuke u krevetiću pripremljenom za novorođenče. Oni jednostavno ne mogu vjerovati da bez nje, novorođenče dobro spava, a ako loše spava, to uopće nije zbog svoje odsutnosti. Stoga, pitanje je kada dijete može spavati na jastuku, a mame i bake zainteresirane.

  Dr Komarovsky, poznati pedijatar i sam otac, u jednom od njegovog prijenosa na slično pitanje od mama-godišnja beba čvrsto odgovorio da podići temu jastuke do dvije godine dijete nije ni vrijedno.

  Pogledajmo zašto dr. Komarovsky, poput ostalih pedijatara, tako snažno prosvjeduje protiv jastuka za djecu od 0 do 2 godine. Otkrit ćemo jesu li izuzeci ovog pravila i kada i na kojem jastuku dijete može spavati.

  Zašto štetni jastuci za novorođenčad?

  Dijete u prvih 2-3 mjeseca provodi većinu svog vremena u snu, a čak i tada, do godinu dana, spavanje i ležanje u krevetu zauzima znatan dio svog vremena. Stoga je položaj u kojem spava od velike važnosti za oblikovanje kralježnice i mišića.

  Jastuk može uzrokovati zakrivljenost kralježnice u budućnosti. To je zbog anatomske osobine novorođenčeta. Dr. Komarovsky kaže da omjer veličine djetetove glave i ramena omogućuje mu udobno ležanje bez ikakvih jastuka.

  Istodobno se formiraju samo cervikalno-kralješni dio novorođenčeta i njegovih zavoja. Ovo razdoblje traje od rođenja do dvije godine, a tek kad se dovrši, morate početi navikavati dijete na jastuk.

  Još jedna ozbiljna opasnost može biti da će mali mrvica zakopati nos u jastuku u snu i to će blokirati dah. Djeca od nekoliko mjeseci starosti i dalje ne mogu promijeniti svoje stajalište i to prijeti da ga zaustavi od disanja.

  Jastuci s perjem i dolje posebno su opasni za djecu. Ovi prirodni punjači mogu uzrokovati alergijske reakcije kod beba.

  Kako odabrati jastuk?

  Za djecu do 6 mjeseci u većini slučajeva, ako je potrebno da se glava mrvica podigne, stavljaju presavijeni pelenac pod glavu. No, u nekim slučajevima, djeca ponekad trebaju nešto više.

  • Dijete je formirano torticollis. Zbog činjenice da novorođenče preferira ležati na jednoj strani, mišići na vratu razvijaju se neravnomjerno i glava počinje naginjati na jednu stranu. Tada je potrebno, bez čekanja u dobi od 2 godine, početi koristiti ortopedski jastuk. Obično preporučujemo "leptir", sličan njezinom obliku.
  • Zbog čestih obilnih napetosti, postoji opasnost da djeca budu gušena, kašalj. Zatim je potrebno osigurati spavanje bebe na svojoj strani.
  • Nepravilna formacija lubanje, koja se može pojaviti iz nekoliko razloga. Kosti u bebama su meke, a spavanje u pravom položaju može pomoći.
  • U slučaju hipertonije ili hipotonije, ortopedski jastuk također će biti koristan.

  Ovisno o tome što je namijenjeno i odabrano je prema preporuci liječnika, ortopedski jastuk. Danas postoji veliki broj modela. Prilikom odabira morate uzeti u obzir svrhu njegove primjene i materijale iz kojih je izrađen.

  1. Jastuci za novorođenčad su ispunjeni bilo kojim od modernih materijala, po mogućnosti lateks. Danas, za bebe od dobi od jednog mjeseca, oslobađaju jastučiće ispunjene cjevastim punilom, koje, čak i ako maleni uskoči nos u njemu, daje zrak. Ako volite samo prirodne materijale, šuštanje heljde heljde je ugodnija alternativa. To su meke vlakne izrađene od eukaliptusa.
  2. Obloga treba biti samo od prirodnih materijala s ravnim ili unutarnjim šavovima.
  3. Jastuk ne bi trebao previše podići djetetovu glavu.

  Dječji spavanje: Za koji je dob potreban jastuk za dijete? - Liječnik Komarovsky

  Podupirač

  Ovo je vrsta ortopedskog jastuka. Omogućuje spavanje na strani, što je neophodno kada se, na primjer, obilno opusti. To su dva valjka, pričvršćena zajedno s trakama. Positioner za spavanje ne samo da popravlja položaj djeteta u snu nego i stvara osjećaj sigurnosti u njemu. Glavna stvar, nemojte zaboraviti okrenuti mrvicu s jedne na drugu stranu, kako ne biste izazvali zakrivljenost.

  Jastuk s udubljenjem glave

  Jastuk s udubljenjem za glavu koristi se za ispravljanje torticollisa ili za ispravljanje manjih grešaka u obliku lubanje. Zahvaljujući urezu, učvršćuje položaj glave i ublažava napetost od vrata. Obično ima oblik leptira, gdje je u sredini usjek za glavu. Obično se napuni lateksom. Vrlo je prikladno koristiti u invalidskim kolicima. Tada je mama sigurna da, unatoč mogućem trese i ljuljajući kolica, dječja glava ostaje na mjestu.

  Jastuk za dijete od 6 mjeseci do 2 godine

  Dr. Komarovsky ne preporučuje korištenje jastuka za zdravog djeteta prije dvije godine. Čak i većina vjeran ideji priložiti nešto u oku djece inzistirati na tome da ga se može obaviti najranije 8 mjeseci, kada je dijete puzi dobro te je u osnovi formirana zavoja vrata maternice-leđne podjele. Ako želite početi podučavati jedno-godišnje dijete na činjenici da nešto leži ispod glave, savjetuje se da počnete s pelenama nekoliko puta presavijeni.

  Za roditelje koji žele brzo dovesti dijete na jastuk, valja razmotriti sljedeće prilikom odabira:

  • Jastuk ne smije biti veći od 2 -3 cm.
  • Širina koja odgovara širini krevetića ili kolica.
  • Jastuk bi trebao biti dovoljno teško da bi osigurao učinkovitu podršku bebinog vrata.
  • U duljini, poželjno je treći dio krevetića, s usjekom u sredini i rotirajućim valjcima na rubovima, kako ne bi pokucao dijete s tijelom.
  • Ni u kojem slučaju ne treba punjenje biti s perjem ili dolje. Bolje je napraviti izbor umjetnih i prirodnih punila: "pametna pjena", hljepovi heljde, lateks itd.

  Jastuk za djecu od 2 godine

  Prema riječima dr. Komarovskog, od dvije godine počinje jastuk. To su djeca ovog doba koja su potpuno spremna početi učiti spavati s nečim ispod uha. Komarovsky vjeruje da je njegova standardna veličina 40 do 60 centimetara.

  Prilikom odabira njegove debljine, on preporučuje fokusiranje na širinu ramena vašeg djeteta. Obično kod djece ove dobi nije više od 4-5 centimetara. Za dvije godine, zahtjevi i želje za njom ostaju isti kao i one za nestrpljive roditelje koji djecu stavljaju u godinu dana. Također je korisno za njih da imaju tvrdu i ravnu ispod glave, a ne meke i bujne.

  Bolje je početi ih naučiti drugim modelima nakon 3 godine. Prilikom odabira, moramo se sjetiti da ako želite kupiti jastučiće sa zamagljenim punjenjem, posebno je važno obratiti pozornost na njegovu kvalitetu. To se može smatrati dolje koja je prošla nekoliko faza pročišćavanja. Inače, rizik izazivanja alergije u vašem djetetu.

  Drugi prirodni punjač za starije dječje jastuke je ovčja vuna. Vrlo je toplo i mekano, ali teško ga je brinuti. Sintetička punila imaju svoje minus. Oni su dobri u skrbi, ali slabo apsorbiraju vlagu i "ne dišu". Glavna stvar za zdravu bebu - udobnost i spokoj u kući.

  Je li dijete potrebno jastuk?

  Svi mi, odrasli i ljudi koji su umorni od posla i svakodnevnih problema, percipiraju jastuk kao dnevno oslobođenje od dnevnih problema, jer ako ga glava dotakne, došlo je vrijeme za dugo očekivani odmor. No jesu li jastuci potrebni za novorođenče i, ako je potrebno, koji bi trebao izabrati? Ovo je veliko pitanje koje ljudi obično ne pitaju dok se njihova djeca ne pojave.

  Naravno, svi su položaji različiti. Možda se zbog toga roditelji pokušavaju temeljiti na vlastitu, a ne na tuđe iskustvo. I to je u redu, jer majka, koja voli dijete, pokušat će učiniti sve za njega točno onako kako je potrebno. I sve nejasne trenutke se bolje raspravljaju s lokalnim liječnikom - to je pravi način.

  - Misliš li da je to prikladno za mene?

  Može li novorođenče spavati na jastuku?

  Pedijatri i ortopedi odgovore na ovo pitanje negativno. Negdje do godinu dana ne preporučuje se staviti jastuk pod glavu djeteta, a osim toga, djeca često toliko pretvaraju svoj san, da nije činjenica da će završiti tamo gdje je planirano.

  U slučaju problema s djetetom, povezanim s kralježnicom, deformacijama lubanja ili dijagnozom tortikulije, liječnici će savjetovati poseban ortopedski jastuk koji osigurava dijete u određenom položaju ili na drugi način izvan situacije. No, takvi ortopedski modeli također su dopušteni djeci nakon četvrtog mjeseca.

  Opasnost od korištenja jastuka za djecu leži u činjenici da još nisu u stanju prevrnuti, a oni se ipak mogu suočiti.

  Najčešće, bebu se preporuča postaviti presavijeni pelin za pelene ispod glave. Ova vrsta ručno izrađenog osebujnog jastuka daje željenu podiznu glavu i ne deformira kralježnicu. Ova varijanta sna na presavijeni pelen također su koristili naši roditelji i djedovi i bake. A budući da je većina od nas odrasla i više ili manje zdrava i sretna, to znači da su učinili sve što je u redu, a ova je metoda dokazala svoju vrijednost.

  A na malom jastuku je ugodna!

  Također možete podignuti glavu djeteta u krevetiću postavljanjem malog valjka ispod madraca. Dakle, integritet kreveta neće biti razbijen, no glava novorođenčeta bit će malo viša od nogu. To će olakšati disanje, spriječiti regurgitaciju i pomoći bolje spavati.

  Dr. E.O., vrlo popularan i cijenjen. Komarovsky također vjeruje da jastuk nije potreban za novorođenče i da možete zaboraviti na ovu temu sve do oko dvije godine života. I nakon dvije godine, možete kupiti verziju bebe za bebe, obično veličine 40 do 60 cm.

  Što staviti pod glavu u invalidskim kolicima?

  Ovo je još jedno prilično česte pitanje među novim majkama. I ovdje sve ovisi o obliku kolica i načinu hranjenja.

  Moderne preuređene kolica omogućuju vam da podignete glavu djeteta bez korištenja dodatnih sredstava. No, zimi, kada beba toplo umotana i staviti na, na primjer, u jumpsuit, a pokrivač je omotan na vrhu, glava svibanj biti dobro ispod nogu u kolica. U tom slučaju preporučljivo je staviti nešto ispod glave kako ne biste ometali djetetovo disanje i protok krvi, kao i potporu vratu. Osim toga, nešto mekano ispod glave djeteta će omogućiti jahanje i šetnje uz ruske staze i nogostupa udobnije.

  Kako biti kad hranite?

  Kada se hranite, važno je priložiti djetetu na dojku tako da je prikladno za vas i za njega. Da biste to učinili, koristite otvoreni valjak u kojem dijete počiva. Ovaj valjak odgovara majčinom krilu i utvrđuje položaj vašeg potomka tijekom hranjenja. Također za ove namjene možete koristiti one uređaje koji su prethodno bili korišteni za udoban položaj u snu tijekom trudnoće. Upute opisuju točno kako se primjenjuju za hranjenje bebe.

  - Volim sisyu i volim kad nježno.

  Vrste jastuka

  Naravno, nemoguće je koristiti uobičajene, "bezbrižne" mekane vrećice za odrasle s perjem "za bebe. Tek nakon tri ili četiri godine ima smisla podučiti dijete da spava na njih. Stoga biste trebali ispitati vrste dječjih jastuka:

  • Oblique - najčešća opcija za djecu. To je upravo ono što su stavili ispod madraca u krevetiću. Tipično, ovaj dizajn podiže glavu za oko 15 °, što omogućuje poboljšanje spavanja za dijete koje ne spava dobro zbog činjenice da bacanje i okretanje.
  • Naslon za glavu - obično se kupuje zajedno s krevetom ili u potpunosti odgovara njegovoj širini. Podržava vrat novorođenčeta i ne dopušta mu da sklizne iz nje.
  • Tu su i posebni i vrlo udobni jastuci za kupanje beba. Isprva su korišteni obični ovratnici, koji su podržavali glavu i vrat djece, a sada su praktički "ležaljke za ležaljke" koje apsorbiraju vodu. Istodobno kupanje je u takvoj vrsti vodenog loungera, a ruke majke istodobno slobodne.
  • Liječnici mogu preporučiti anatomske jastuke ako dijete ima abnormalno oblikovanu glavu, vrat je ozlijeđen ili postoje neki neurološki problemi. Postoji posebna udubina za glavu, a ispod vrata je valjak, koji oslobađa napetost od njega. Ova opcija se također naziva "leptir", jer u obliku, ovaj ortopedski uređaj stvarno sliči ovom insekatu. Zdravo dijete će dobro raditi bez leptira.
  • Positioner je vrsta tankih ortopedskih jastučića koji fiksiraju položaj tijela kad je dijete u položaju na stražnjoj strani ili na bočnoj strani. Glava leži na samom jastučiću, a valjci su fiksirani na stranama tijela. U ovom slučaju dijete pomaže da zaspati i činjenica da cijela struktura sliči sanu pored majke. Ali kada koristite ovu opciju, pažljivo pratite bebu, jer postoji rizik da će u snu zakopati nos u svim tim predmetima i početi gušiti.

  Odabir jastuka za dijete

  Kada je vaša beba već odrasla i spremna za spavanje, kao odrasle osobe na pravom jastuku, posebnu pozornost treba posvetiti njegovom obliku, materijalu i punjenju. Sljedeći zahtjevi moraju biti ispunjeni:

  • Nedostatak traumatskih dijelova. na mjestu spavanja ne bi trebalo biti traumatskih čimbenika: munja, gumbi.
  • Hypoallergenic. Perje i dolje kao punila nisu najbolja opcija. Latex i silikon ne uzrokuju alergije kod beba, lako se čiste i suše vrlo brzo.
  • Prihvatljivi materijali koji ne dopuštaju bebu da puše puškom u snu.
  • Elastičnost. Ne bi trebao biti previše tvrdi ili previše neobrađen i mekan modeli. Kada pritisnete, sve se lako smanjuje, a zatim se lako vrati u suprotnu poziciju.
  • Točna veličina. Prilikom odabira jastučića trebate odrediti za koje dobi je namijenjen. Za djecu od 2 do 4 godine, veličine od 40 do 60 cm su optimalne.

  Trebali biste razmisliti o opciji punoj heljde, koja može uzeti anatomski oblik. Ovo je korisno za odrasle i djecu. Zvuk "pilinga" zrna, smiruje živčani sustav i tako pomaže da zaspi brže.

  Heljda smiruje živce i poboljšava raspoloženje.

  Naravno, pri odabiru bilo kakve stvari za novorođenče, majka ga nastoji učiniti na najbolji mogući način, bez obzira na cijenu tog ili onog proizvoda. Ali ponekad se ispostavlja da se novac gubi. Nemojte misliti o kupnji jastuka prije rođenja djeteta. A kad se rodio i malo odrastao, razmislite o tome, nakon što ste prethodno razgovarali s liječnikom.

  Želimo Vam zdrav san za svoju djecu i vas!