U kojem dobu trebate jastuk za svoje dijete?

Bol

Olga Kutueva: Često odrasle osobe koje su navikle spavati na jastuku, sumnjaju da li dijete treba jastuk. Je li mu udobno za spavanje bez jastuka? Ortopedisti i pedijatri tvrde da je to prikladno. Općenito, nije potreban jastuk za dijete do jedne godine. Čak iu nekim slučajevima opasno je za dijete. Dijete može leći licem prema dolje na jastuku. Grubost još uvijek ne zna kako se prevrtati bez ikakvih problema u snu, tako da može slučajno ugušiti. Iz istog razloga, ne preporuča se postavljanje jastuka oko bebe, tamo bi trebao biti slobodan prostor oko nje. Trebao bi biti u stanju preokrenuti bez ikakvog rizika.

Jastuk za dijete do godinu dana. Je li joj potrebna?

Još jedan od razloga zašto jastuk za dijete do jedne godine nije potreban je opasnost od zakrivljenosti kralježnice. Anatomska obilježja tijela malog djeteta omogućuju mu da spava bez jastuka bez pretjeranog izlaganja kralježnice u području cerviksa. Glava bebe ima veće veličine u odnosu na veličinu tijela nego u odrasloj osobi, pa bez obzira na položaj djeteta, vrat i glava će biti u ispravnom položaju i ležati ravno, a to je upravo ono što je neophodno za zdrav san leda.

Preklopljena pelena može se koristiti kao jastuk za novorođenče. Ponekad se savjetuje pedijatri da kupuju skloni jastuk za dijete do godinu dana. Kut nagiba površine jastuka ne smije biti veći od 30 stupnjeva. Takav sklon jastuk pomaže smanjiti broj regurgitacije kod djeteta, jer će glava mrvica biti malo viša od trbuha. No, potrebno je uzeti u obzir činjenicu da je takav jastuk smješten ispod cijelog tijela bebe, a ne pod glavom. Isti učinak može se postići ako podignete rub madraca na glavi kreveta, glavna stvar je da nema progib.

Ortopedski jastuk za dijete do godinu dana stariji stvoren je posebno za pravilan razvoj lubanje i kralježnice u bebama, uzimajući u obzir sve anatomske i fiziološke značajke. Namijenjen je djeci od rođenja do dvije godine. Posebnost takvog ortopedskog jastuka za novorođenčad je šuplja u sredini, koja je namijenjena ispravnom postavljanju djetetove glave. Rubovi jastuka su niske strane, njihova visina je drugačija - od 3 do 4,5 cm. Udubljenje u sredini jastuka eliminira izgled deformacije kostiju lubanje u stražnjem dijelu glave. Takav jastuk pomaže u liječenju tortikulije, sprječava njegovu pojavu u budućnosti, a također pomaže smanjiti opterećenje na vratnoj kralježnici s nekim ozljedama kod rađanja. Takvi jastuci izrađeni su od hipoalergenskih materijala: top - pamuk, materijal za punjenje - sintetički zimski ili sintepukh. Lako se opere i osuši. Ako ćete kupiti takav jastuk za bebu, trebate se posavjetovati s pedijatrom i ortopedistom.

Jastuk za dijete 2 godine

Pa kad dijete treba jastuk? Uobičajeni jastuk za dijete može se koristiti od dvije godine. Međutim, ne bi trebalo biti mekano, tako da glava bebe ne potone u nju. Ispravan jastuk za 2-godišnje dijete je ravno i ima dovoljnu širinu, po mogućnosti odgovarajuću širinu krevetića, tako da se mrvica ne odmotava. I, naravno, ne bi trebalo biti visoka. Zapamtite, glavna funkcija jastuka je da podrži kralježnicu u području vrata maternice, tako da se ne pojavi, kao i da opušta leđa mišića. Štoviše, neodgovarajuće mjesto glave na jastuku tijekom odmora može uzrokovati različite probleme, uključujući glavobolje. Spavanje je vrlo važan dio života za odrasle i djecu. Djeca provode većinu svog vremena u stanju spavanja, pa je odabir pravi jastuk vrlo važan i ključan trenutak za roditelje. Ni u kom slučaju ne smije štetiti formiranju organizma bebe! S pitanjem, kada dijete treba jastuk, malo smo razumjeli, sada moramo odlučiti o sljedećem:

Koje zahtjeve treba ispuniti?

Zato pročitajte osnovne zahtjeve koje mora ispuniti.

Jastuk za dijete od 2 godine i stariji, kao što smo već rekli, je ravno, nisko, elastično, ali ne previše kruto, ima širinu po cijeloj širini krevetića (po mogućnosti). Na jastuku je samo glava djeteta, a ramena nisu. Kralježnica i vrat čine pravu liniju u položaju na stražnjoj strani iu položaju sa strane.

Elastičnost jastuka može se provjeriti pritiskom: nakon toga, jastuk ima oblik koji je bio prije pritiskanja.

Duhovnost je nužna. Prvo, ako se dijete u snu pretvori i zakopči lice u jastuk, tada dišljivost eliminira mogućnost udubljenja. Drugo, dopušta skalpu da diše.

Mogućnost pranja jastuka. Uostalom, jastuk za dijete mora se redovito prati, a nakon toga treba zadržati svojstva i izgled.

Sigurnost je vrlo važna! Obratite pozornost na materijale koji se koriste za izradu jastuka - to vrijedi i za vanjsku tkaninu i za punjenje, i za boje koje se koriste u proizvodnji.

Za djecu koja su sklona alergijskim reakcijama važni su hipoalergijski materijali.

Koji materijali mogu biti jastuk za dijete?

To su obično prirodni ili sintetički materijali. Odjednom je potrebno uzeti u obzir da gornji dio jastuka treba biti izrađen od organskog pamuka ili lana. Ovo je najprikladniji materijal ne samo za dječje jastuke, nego i za odrasle!

Popunjavanje jastuka može biti drugačije. Sve ovisi o vašim zahtjevima za jastuk i sigurnost za bebu.

Sintetička punila (sintetički zimovodi, sintepukh, holofiber, itd.) Su hipoalergijski materijali, ali imaju i nedostatak - niska propusnost zraka, glava mrvica može znojiti. Ako dijete nije alergično, bolje je odabrati prirodna punila.

Ovčja vuna je lagana i meka. Zimi se zagrijava i ljeti ljeti. Vuna punilo stvara elektrostatiku, što pozitivno utječe na djetetovo tijelo. Glavni nedostatak ovog punila je da se vuna brzo sklanja i pretvara u zasebne nakupine. Jastuk nije sasvim prikladan. Alternativna opcija može biti mješavina vune s sintetikom.

Prljavština je prilično meka punila. Apsorbira vlagu i dobro zadržava toplinu. Za takve jastuke koristite vodene ptice: guske i patke. Prvo, pahuljica mora biti vrlo dobro čišćena da bude apsolutno sigurna za dijete, a drugo, jastuk ne smije biti previše mekan. No, ponekad takvo punilo može uzrokovati alergiju kod djeteta.

Buckwheat husk je odličan materijal koji se može napuniti jastukom za dijete 2 godine i stariji! Takvi jastuci imaju hipoalergijska svojstva, ortopedski, prozračni i ekološki prihvatljivi. Oni su lagani i elastični. Hrastova hrenovka sama proizvodi specifičnu mikro masu površine glave i vrata maternice, poboljšava cirkulaciju krvi, a šuštanje ima smirujući učinak na živčani sustav djeteta, što mu omogućuje da se brzo i učinkovito opustite i zaspati. Takvi jastuci mirisaju poput heljde i imaju dovoljnu krutost, nisu deformirani i nemaju gruda.

Među suvremenim materijalima - punila za jastuke ističu sintetički labud dolje silikonskim vlaknima (udobnost). Ovaj je materijal prikladan za djecu alergičnu na dolje i prirodne punila. Ne slyazhivatsya, ne izlazi, savršeno zadržava oblik, savršeno se briše, prolazi zrak, ali još uvijek može uzrokovati znojenje.

Lyocel je moderna punila koja ne uzrokuju alergije kod djece i koja prozračuju, tako da se glava bebe neće znojiti. Lyotsel lijepo prati i traje.

Jastuk s lateks punilom tijekom spavanja drži mrvice glave u ispravnom položaju. Latex je prirodni materijal koji je načinjen od šupljine gumenih stabala metodom pjenjenja. Ovaj jastuk ima dug životni vijek i ispunjava uvjete za bebe jastuke.

Nedavno su ortopedski jastuci postao osobito popularni. Takvi jastuci preporučuju se ne samo za djecu stariju od 2-3 godine, već i za odrasle osobe, samo veličine za djecu i za odrasle. Takvi ortopedski jastuci doprinose održavanju pravilnog držanja, dobrog spavanja i sredstvom za sprečavanje i liječenje različitih bolesti kralježnice. Ali vrlo je važno konzultirati se s pedijatrom i ortopedom prije kupnje takvog jastuka za dijete!

Što tražite kada kupujete?

Prilikom odabira jastuka za dijete od 2 godine i stariji, morate obratiti pozornost na sljedeće točke:

 • kakvoće šavova, moraju biti snažne i elastične, linija česta, tako da punilo ne izađe;
 • poželjno je da postoji patent zatvarača na strani jastuka. To vam omogućuje da kontrolirate stanje punila, ako je potrebno, uklonite višak, kao i operite poklopac;
 • tkanina od kojega je poklopac napravljena je gusta, tako da punilo nije moglo izaći kroz njega;
 • Neki proizvođači određuju razdoblje sigurne uporabe proizvoda, u skladu s ovim uvjetima.

Zapamtite, jastuk bi trebao zadržati prirodno stanje kralježnice tijekom spavanja, održavati područje cervike, smanjujući opterećenje na kralježnici. Samo djeca do 2 godine spavaju bez jastuka. Spavanje bez jastuka za dijete starije i za odraslu osobu dovodi do poremećaja cirkulacije u području cervike, a kao posljedica toga, do kršenja moždane cirkulacije koja je puna nestanka sna i glavobolja u starijoj dobi. Ramena ne bi trebala ležati na jastuku.

Ukrasni jaki jastuci raznih oblika za spavanje bebe ne odgovaraju! Oni mogu biti veliki ukras ili igračka, ali ne jastuk za noćni odmor!

Vidi također: online predavanje pedijatru Liliya Kazakova "Prvi mjeseci bebe života: što treba brinuti kad biti mirno" (Predavanje br. 5 serije "Maraton za početak")
Online predavanje Julije Dudkina "Osnovna skrb o djeci" (predavanje br. 2 serijala "Maraton za novopridošle majke")

U kojoj dobi beba može spavati na jastuku?


Od koje dobi može jastuk za bebu? Ovo pitanje postavljaju roditelji nekoliko dana nakon izbijanja bebe iz bolnice. Može li djeca spavati na jastuku ili bi li površina za spavanje bila ravna? Kada trebam kupiti ortopedski jastuk? Pokušajmo pronaći odgovore na svako od ovih pitanja.

Za bebe prve godine života

Mnogi odrasli ljudi, navikli na spavanje na uzvisini cijelu noć, ne mogu smireno pogledati svoje dijete, ispruženo na ravnom madracu. Roditelji žele staviti valjak, pelenu ili drugu napravu ispod glave djeteta. Je li vaše dijete dobro za spavanje na ravnoj površini? Naravno, jer još nije bio naviknut zaspati s povišenim položajem glave. Značajke strukture kralježnice omogućuju djeci mlađoj od godinu dana da spavaju na ravnoj površini u udobnosti. Za razliku od odraslih, njihova kralježnica nije istodobno preopterećena, a ujutro djeca ne osjećaju bol u vratu. Tako dijete treba jastuk do jedne godine? Kada biste trebali razmisliti o kupnji?

Pedijatri i ortopedi u jednom glasu kažu da ne smijete ništa staviti pod glavu za bebe prve godine života. U ovom dobu nastaje aktivna formacija svih fizioloških krivulja kralježnice, i nije potrebno miješati se u taj proces. Treba također imati na umu da je glava vaših mrvica u odnosu na proporcije cijelog tijela puno veća od one odrasle osobe. Tako djeca samostalno prilagođavaju položaj glave kao što je neophodno za udoban i siguran san.

Povišena pozicija glave neće donijeti nikakvu korist djetetu prve godine života. Štoviše, uporaba bilo kojeg uređaja za spavanje u ovoj dobi može biti vrlo opasna. Kad se mrvica ne okrene noću, on slučajno može ugušiti.

Provjerite ima li dovoljno slobodnog prostora oko bebe da spava oko sebe.

U kojim slučajevima je potrebno jastuk za bebu? Tek kad dijete ima bolest vratne kralježnice. U tom slučaju, ortopedski kirurg će vas savjetovati da stavite poseban ortopedski jastuk pod djetetovu glavu. Takva se stvar može kupiti u bilo kojem salonu medicinske opreme.

Ortopedski jastuk za novorođenčad je poseban uređaj stvoren posebno za bebe prve godine života. Ima nekoliko prednosti:

 • stvorena uzimajući u obzir osobitosti razvoja lubanje u djeci prvog mjeseca života;
 • ne dopušta da se kralježnica savijati;
 • ima udubljenje u sredini, što vam omogućuje pravilno i precizno postavljanje glave djeteta;
 • Sadrži udobne stranice s visinom od 2-3 cm.

U kojoj se dobi može koristiti ortopedski jastuk? Pediatricima je dopušteno staviti ga pod glavu od rođenja do dvije godine života. Kada beba raste, ortopedski jastuk može se zamijeniti redovitom.

Djeca tijekom godine

Od koje dobi trebaš jastuk za svoje dijete? Stručnjaci savjetuju da ga koriste od dvije godine. Kralježnica bebe je prilično snažna, a proporcije tijela već su se promijenile. Sada cijelu noć svoju malu može provesti u povišenom položaju, a ne valjati na svojoj strani. Što se može kupiti za dijete stariju od dvije godine?

Dijete bi trebalo spavati na jastuku koji odgovara veličini kolijevke. Ne bi trebalo biti previše mekano, tako da djetetova glava ne "potone" u njemu. Idealni jastuk je ravno, nisko, prilično gust. Sigurno je spavati cijelu noć bez straha od štetnih posljedica po zdravlje. Važno je da dijete ne sklizne i ne diže se previsoko. Na dais bi trebao biti samo glava djeteta, ali ne i ramena i ruke.

Ne možete koristiti za bebu starog jastuka roditelja!

Djeca starijoj od dvije godine ne preporučuju se spavati bez jastuka. Kada dijete leži na ravnoj površini, njegova kralježnica doživljava prilično veliko opterećenje. Redoviti san na ravnom madracu može dovesti do poremećenog protoka krvi u području cerviksa i kao posljedica - pogoršanja opskrbe krvi mozga. Ovo stanje će dovesti do trajnih glavobolja, lošeg zdravlja i drugih zdravstvenih problema u starijoj dobi.

Kako odabrati jastuk?

Znajući iz koje dobi i jastuk je potreban, možete sigurno ići u kupovinu. U tom slučaju, potrebno je unaprijed odrediti koji će materijal biti jastuk za bebu. Postoji nekoliko punila pogodnih za dječje proizvode.

Udoban i mekan, zadržava toplinu zimi i daje hladnoću u toplini. Jedini negativni - brzo gubi oblik i odlazi. Nije preporučljivo za djecu mlađu od dvije godine.

Meka i ugodna za dodirni punjač, ​​koji savršeno apsorbira vlagu i zadržava toplinu. Može se kupiti samo za djecu koja nisu alergični na proizvode koji dolaze.

Hypoallergenic i breathable materijal. Hrast heljda ima učinak masaže, potičući cirkulaciju krvi u vratu i stražnjem dijelu glave. Nije deformiran, dugo zadržava svoj oblik. Može se koristiti samo kod djece starijih od dvije godine.

Jedna od najvećih proračunskih opcija. Jednostavno i praktično, dobro je izbrisano. Velika minus: gotovo ne dopušta zrak, tako da se beba glava može jako znojiti noću. Brzo ne uspije zbog materijala za valjanje.

Kada beba raste, može zatražiti od roditelja da kupi dekorativni jastuk za njega. Ne biste trebali nastaviti s njihovim mrvicama. Takvi jastuci mogu uzrokovati ozbiljne bolesti kralježnice. Ostavite ih za igre tijekom dana ili ukrašavajte interijer s njima, ali ne koristite za spavanje.

Trebate li jastuk za bebu? Naravno, ali samo ako je već dvije godine i spreman je spavati cijelu noć u svom krevetu. Prije kupnje jastuka za djecu mlađu od dvije godine, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Je li dijete potrebno jastuk: do godinu, godinu i dvije? Koji jastuk i kada kupiti bebu?

Jastuk je neophodan atribut ugodnog i ugodnog sna za gotovo sve odrasle. Uz rođenje djeteta počinjemo misliti: "Je li udobno za njega da spava bez jastuka?" "Zašto beba treba jastuk?" "Kada trebate početi spavati na jastuku, općenito, što bi to trebalo biti, jednostavno ili ortopedski?" Požurimo se da vas smirimo - ne biste trebali žuriti s jastukom, pogotovo ako beba nema ni godinu dana.

Trebam li jastuk za dijete do godinu dana starosti?

Mladi roditelji bi trebali znati: u jednoglasnom mišljenju ruskih i stranih liječnika, kao i na temelju jednostavnog zdravog razuma, najmanji jastuk nije potreban. Djeca do jedne godine ne izražavaju posebnu želju za spavanjem na jastucima, obično njihova upotreba je inicijativa odraslih koji osjećaju: neugodno je za njih! Uvjeravamo vas: prikladno je, ali samo s jastukom - ne. Da, i nije korisno. Osim opasnosti od gušenja, liječnici upozoravaju na rizike nastanka kralježnice u djeteta. U malom djetetu, glava je mnogo veća u omjerima nego u odrasloj osobi, tako da spavanje bez jastuka ne uzrokuje prekomjerno djelovanje vratne kralježnice u mrvicama. Bez obzira na položaj u snu, glava i vrat djeteta će ležati ispravno.

Djeca do jedne godine bit će dovoljna za preklapanje četiri flanelne pelene. Osigurat će lagan nagib tijela i apsorpciju vlage (ako se dijete znoj ili pljuje).

Postoje neke iznimke od ovog pravila. To su jastuci dizajnirani posebno za novorođenčad i bebe do godine:

 1. Uvučen jastuk. Omogućuje disanje i pruža zaštitu kada se regurgitating u djece do jedne godine. Kut nagiba takvog jastuka ne bi smio biti veći od 30 stupnjeva. Sličan učinak možete pružiti samo podizanjem malog madraca na glavu krevetića. Ako koristite nagnuti jastuk, imajte na umu da ne smije biti samo glava, već i gornji dio djeteta.
 1. Anatomski (ortopedski) jastuk za djecu od rođenja do dvije godine. Tipično, uporaba takvog jastuka je povezana s preporukama pedijatara i ortopeda. Posebno produbljivanje i male stranice na svakoj strani pomažu pri učvršćivanju glave u željenom položaju. Liječnici preporučuju uporabu anatomskog jastuka za torticollis, pomicanje cervikalnih kralježaka ili za sprečavanje deformacije lubanje u prisutnosti "omiljenog" položaja glave u djeteta.
 1. Jastuk za zaštitu od gušenja. Ovaj će moderni izum biti bogoslovlje za roditelje koji su zabrinuti zbog opasnosti od gušenja novorođenčeta s posteljinom. Ovaj jastuk je izrađen od porozne poliuretanske pjene koja omogućuje zraku i zatvara se u pamučnom poklopcu. Dizajn jastuka je siguran za bebinu kralježnicu i obično je označen "0+".
 1. Jastuk za bočnu podršku novorođenčeta. Kao što znate, pozicija sa strane je najsigurnija za djecu do godinu dana. Jastuk koji se sastoji od dva bloka zajedno pričvršćena pomoći će zadržati čak i najaktivnije i nemirnije bebe na tom položaju.

Treba li djetetu jastuk nakon godinu dana?

Trebate li jastuk za jednogodišnje dijete? Ovdje se mišljenje stručnjaka razlikuju. Neki razgovaraju o potrebi za jastucima nakon godinu dana, drugi savjetuju da to rade bez njega što je duže moguće. Gdje je istina?

Nije potrebno trčati za jastuk čim beba ima jednu godinu. Mnogi ortopedi ne preporučuju uporabu jastuka do jedne i pol godine, pa čak i do dvije godine. Naravno, ne trebate inzistirati na djetetu koje koristi jastuk ako ga skine iz njega ili ga baci u snu, a možda jednostavno ne prihvaća potpuno novu opremu. Jastuk za dijete od 1 godine ima pravo postojati, ali mora biti tanak, gotovo ravni, elastičan, a istodobno i ne pretjeran.

Kada dijete treba jastuk?

Mnogi su zainteresirani za pitanje: u kojoj dobi dijete treba jastuk? Kao što smo već napisali, ne postoji nedvosmislen odgovor stručnjaka na ovo pitanje. Usredotočite se na vaše dijete. Ako ne želi spavati na jastuku godišnje, stavite je u stranu dok beba "zrela". Neka djeca, s druge strane, pokušavaju napraviti jastuk iz posteljine ili pokrivača kako bi spavali kao majka i tata. Iskoristite trenutak i uzmite jastuk, ali uvijek pravi i prikladan za njega u dobi.

Standardni jastuk za bebu može se ponuditi djetetu u roku od 2 godine. Prije ovog doba formiraju se glavne zavoje kralježnice, a za dvije godine dijete će trebati potporu cervikalne regije.

Ako govorimo o običnim odraslim jastucima, oni se mogu koristiti ranije od dobi djeteta od 7-8 godina.

Je li dijete potrebno ortopedski jastuk?

Roditelji često brinu o odabiru pravih jastuka za dijete, ali ne znaju koji kriteriji treba da se usredotoče. Za bebe, ortopedski jastuk, ako ga preporučuje liječnik, je najbolja opcija, ali trebaju li ih starija djeca?

U ovom slučaju, pojam "ortopedski" nije marketinški trik, kao što je često slučaj, primjerice, s cipelama. Dobar jastuk, napravljen prema zahtjevima ortopedskih kirurga i korištenjem kvalitetnih materijala, bit će izvrstan izbor za vaše dijete. Ortopedski jastuci su također dobri za odrasle, jer u bilo kojoj dobi pridonose sprečavanju problema s leđima. Međutim, prije kupnje, ipak je poželjno konzultirati se sa specijalistom (u slučaju dječjeg jastuka, to je pedijatar ili ortopedist).

Kakav jastuk treba dijete?

Koji jastuk za spavanje djetetu je samo izbor roditelja. Kako se ne biste zbunili u ogromnom rasponu modernih proizvođača, primijetimo ono što trebate obratiti pozornost na kupnju jastuka:

1) Materijal

Tkanina pokrivača jastuka treba biti izrađena od pamuka ili lanca.

Materijali koji se koriste kao punilo obično se dijeli na prirodne i sintetičke. Prednost prirodnih punila je dobra prozračnost i prijateljski okoliš, ali neki od njih mogu uzrokovati alergije. Sintetička punila su dobra za njihovu trajnost, ali također mogu uzrokovati prekomjerno znojenje.

 • Plijesan i pero su uobičajeni materijal za punjenje, ali za djecu to je daleko od najboljih zbog alergene i pretjerane mekoće.
 • Ovčja vuna je prirodni materijal koji dobro održava temperaturu. Ljeti ostaje svjež, a zimi toplo spavati na njemu. Nedostatak ovog jastuka je da se vuna brzo srušila. Kompromisna opcija može biti jastuk ovčje vune pomiješan s sintetikom. Osim toga, ovčja vuna je alergeni materijal.
 • Holofiber je punilo, kojeg mnogi njeguju elastičnost i otpornost na trošenje. Ali, kao i svi sintetički materijali, nema najbolju iscrpljenost zraka.
 • Sintepon - jastuci s takvim punilom su jedan od najjeftinijih i kratkotrajnijih. Glava djeteta na takvom jastuku će se znojiti.
 • Comforel - sintetički dolje uz dodatak silikonskog vlakna. Meka, kao prirodna, ali ne alergična.
 • Lyocell je inovativno vlakno od drva. Prednost ovog punila je dobra disipacija topline prirodnih punila, dok se ti jastuci mogu prati, oni su hipoalergijski i izdržljivi.
 • Buckwheat husk je materijal koji se često koristi za ortopedske jastuke. Ima učinak masaže, memorijski učinak položaja glave. Nedostatak je šuštanje takvog jastuka koji može ometati dječji san.
 • Latex - jedan od najboljih punila, hipoalergenski, uzimajući oblik glave. Ovi jastuci pridonose pravilnom položaju u snu, pa ih preporučuju svi ortopedi.
 • Bambus vlakno je prirodni materijal, trajan i ne uzrokuje alergije.
 • Termosenzitivna viskoelastična poliuretanska pjena - gusta i tvrda. Koristi se za izradu ortopedskih jastuka, jer dopušta jastuku da održava anatomske obrise ljudske glave.
 • Polistiren je pjenasti polimer. Jastuci od nje su hypoallergenic i light. Materijal ima prosječnu krutost i koristi se za izradu ortopedskih jastuka.
 • Poliester (poliester vlakno) je lagani, prozračan sintetički materijal.

2) Duhovnost

Ovo je važna osobina i za najmanja, koji mogu prevaliti i pokopati nos u jastuku, a za stariju djecu, kao jastučić s dobrom prozračnošću, omogućit će glavi da "diše".

3) Elastičnost

Tradicionalni jastuk trebao bi vratiti oblik nakon pritiska. Mekoća i labavost jastuka je razlog zbog kojeg bi ga trebalo napustiti da ga kupi.

4) Sigurnost materijala

Sigurnost i zaštita okoliša važan su kriterij za odabir jastuka za dijete. Štoviše, te karakteristike treba uzeti u obzir za poklopac tkanine i za punilo. Ne biste se trebali zaustaviti pri odabiru najjeftinijih jastuka, sasvim je moguće da su tijekom proizvodnje bile korištene štetne boje.

Ako je beba sklona alergijama, odaberite jastuci od hipoalergenskih materijala.

5) Veličina i oblik

Tradicionalni dječji jastuk, jastučnice za koje je uključeno u standardni set posteljine, ima veličinu od 40 * 60. Ortopedni jastuci imaju druge veličine, obično nešto manji od onih standardnih.

Razvrstavanje ortopedskih jastuka prema dobi:

 • do 1,5 godine: 18x25x2.5 cm
 • od 1,5 do 3 godine: 25x29x3 cm
 • od 3 do 7 godina: 35x39x5 cm
 • od 7 godina: 35x58x8 cm

Prevelik, odrasli jastuk ne treba dijete, beba će jednostavno biti neugodno spavati na njemu. Tijekom spavanja, samo glava bi trebala biti na jastuku, ali ne i ramena, inače se cijela točka podupiranja vratne kralježnice s jastukom gubi.

Što se tiče oblika, jastuk bi trebao biti pravokutan. Prekrasni dekorativni jastuci u obliku životinja, srca i slova - zanimljiva opcija za ukrašavanje vrtića, ali nije pogodna za spavanje djeteta.

6) Kvaliteta šavova

Linija treba biti prilično česta, a šavovi s kojima se stvaraju šavovi su jaki.

7) Prisutnost "munje"

Zatvarač će olakšati brigu o jastuku, omogućujući vam samo pranje pokrova ako je potrebno. Osim toga, uz pomoć "munje" možete kontrolirati količinu i stanje jastuka za punjenje.

8) Mogućnost pranja

Jastuk, poput ostalih predmeta posteljine, treba periodično oprati i podnijeti ga, zadržavajući svoju veličinu i oblik.

Odabir jastuka za dijete je vrlo ozbiljna stvar, jer to je ovaj koji doprinosi ispravnom položaju glave u snu, a time i prevenciji poremećaja moždanog cirkulacije. Na dobrom jastuku beba će biti uska i sretna za spavanje. Svi znamo: djeca odrastaju u snu, a stoga osigurava zdrav san za dijete je naša važna dužnost.

Je li dijete potrebno jastuk?

Kada roditelji počnu dogovoriti mjesto za spavanje budućeg djeteta, uvijek se pitaju: treba li novorođenčad jastuk? Trebam li jastuk u kolicima? Od koje dobi da dijete ponudi jastuk? Kako odabrati jastuk?

U našem ćemo članku odgovoriti na ova pitanja.

Je li novorođenčad potrebna jastuk?

Svi stručnjaci jednoglasno vjeruju da beba ne treba jastuk do dobi od 2 godine. Pored gušenja, liječnici i ortopedi upozoravaju na rizik da se kralježnica oblikuje neispravno u djeteta.

Sjetite se da je organizacija sigurnog spavanja prije svega prazan krevet bez nepotrebnih stvari! Ako želite provjeriti kako se vaše mjesto za spavanje sigurno organizira, preporučujemo vam da pogledate naš besplatni webski časopis Safe Sleep.

Ali ipak postoje iznimke. Bebe s problemima refluksa i kralježnice, deformacije lubanje ili dijagnoze tortikulije trebaju poseban jastuk. Ovi jastuci pružaju određeni položaj tijela, u kojem dijete ne samo da će biti udobno, nego i korisno za spavanje. Zato vas molimo da se najprije obratite svom liječniku o potrebi korištenja jastuka.

Jastuk u kolicima

Moderne kolica dopuštaju dijete da podigne glavu bez korištenja jastuka. No, u zimskom razdoblju, bebe su vrlo toplo omotane, tako da u kolicima njegova glava može biti znatno niža od nogu. U tom slučaju preporučljivo je staviti nešto ispod glave kako ne biste ometali djetetovo disanje i protok krvi, kao i potporu vratu. Osim toga, nešto mekano ispod glave djeteta učinit će šetnju ugodnijom.

Od koje dobi da svoju bebu ponudi jastukom?

Od 2 godine možete ponuditi jastuk za bebu. Ali stručnjaci koji spavaju i beba uvijek savjetuju da ne žure, ali da čekaju trenutak kada dijete traži jastuk.

Prilikom odabira jastuka treba obratiti posebnu pažnju na oblik, materijal i punilo.

Trebam li jastuk za maleno dijete?

Dijete nije uopće mali primjerak odrasle osobe. Struktura tijela bebe je daleko od proporcija velikog modela. Koliko dijete treba jastuk i postoje li ikakva ograničenja u dobi? Pod kojim okolnostima ga koristiti?

Iz ovog članka saznat ćete:

Ovo je upravo naše rame

Promjer glave novorođenčeta je veći od širine ramena. Tijekom vremena prvi se parametar povećava sporije od ramena. Jastuk se koristi kako bi se izbjeglo neprirodno vješanje glave s visine, sprječavajući zakrivljenost vratne kralježnice.

U djece mlađe od jedne godine, ramena s vratom su relativno kratka. Stoga, nije potrebno priložiti ništa.

Ne primjenjuje se vlastiti osjećaj udobnosti za bebu. Dijete se rodi bez razmišljanja da mu treba neka posebna stvar za spavanje. Ne doživljava nelagodu bez jastuka, iako spava više vremena od odrasle osobe. Ako ste vidjeli uzdignuće od pokrivača od kikirikija - to nije signal za kupnju jastuka. Samo vas pokušava nasljediti, roditelji.

Pod kojim uvjetima dijete treba glavu?

 • kongenitalna ili stečena torticollis;
 • ozljede vrata;
 • zakrivljenost kostiju lubanje;
 • -hipo ili hipertonski ton;
 • regurgitacija.

Sljedeće vrste se koriste: ortopedski s udubljenjem u sredini, lateks, nagnut. Za sprečavanje tih modela ne trebate koristiti. Prirodni mehanizmi za razvoj djeteta osiguravaju slatki san bez dodatne opreme.

rješenja

Umjesto jastuka, pelena se može presavijati 6-8 puta. Bit će prikladno zamijeniti čistom. Potrebno je osigurati da mrvica ne zatvara svoje dišne ​​puteve i ne ulazi u pelene. Podignite rub madraca ručni obični ručnik. Postavlja se u valjani oblik neposredno ispod madraca. Kut nagiba je oko 30 stupnjeva. Kada regurgitating glavu na položaj na jednoj strani. S blokiranim nosom, sklon položaj olakšat će disanje.

Kada trebate jastuk za svoje dijete?

Mišljenja liječnika o zdravoj djeci se razlikuju. Neki priznaju polaganje uzdignuća dvogodišnjeg beba, drugi su uvjereni u to što je atribut prikladan za spavanje samo od tri godine.

Bez obzira na dob, glava, vrat i dio tijela trebaju biti postavljeni na jastuk. To uklanja opterećenje na vratnim kralješcima.

Pored gore navedenih vrsta, anatomični su modeli zajednički. Pod utjecajem topline i težine, oni postaju udobni za određeno dijete. Feathers početno nude rano. Poželjne su niske visine, sa ili bez depresije u sredini.

Opasnosti korištenja jastuka bez dokaza u ranoj dobi

 • Hipoksija (čak i smrtonosna). Dijete može udariti lice u jastuk. Budući da bebe dobro spavaju, teško se mogu probuditi i prevrnuti na njihovoj strani ili natrag.
 • Nedovoljna količina krvi u mozgu. To je zbog činjenice da manje kisika prolazi kroz previše podignuta vrata maternice. Rezultat je poremećaj središnjeg živčanog sustava.

Marketing čips osiguravaju roditelje prednosti tih pribora za novorođenčad. Istina zaboraviti razjasniti da samo u imenovanju ortopedskog kirurga ili neurologa. Zdrave bebe, ti proizvodi u najboljem slučaju bit će bezopasni. Pravilno držanje i oblik glave, iskrcavanje mišića leđa i vrata, poboljšanje spavanja formira se u zdravoj djeci bez dodataka.

Preporuke za odabir

Za modele liječenja kupuju se, preporučuje liječnik. Njihova debljina je mala, jednaka duljini ramena djeteta. Na primjer, za jednu godinu staru djecu, visina jastuka u sredini je 3 cm, na stranama 4,5 - tako da je tijelo na istoj razini s glavom. Za mlađe dečke, ovi su parametri još manji. Subjekt ne smije u velikoj mjeri podići glavu iznad tijela.

Po dolasku na dijete od tri godine, bolje je kupiti jastuke za jednostavnu njegu. Treba ih oprati i suho čistiti ako je potrebno. Bolje proizvode prirodnih punila, s prirodnim poklopcem od tkanine. Šavovi su jaki i česti, inače se punilo može izvući. Izmjenjivi slučaj - izborni uvjet.

Perforirani uzorci osiguravaju dobru cirkulaciju zraka. Prikladni su za vruće vrijeme, sprečavaju znojenje kose. Cirkulacija zraka eliminira razvoj bakterija i naknadnu infekciju pragova. Obratite posebnu pozornost na miris novih predmeta, idealno, ne smije postojati nikakva vanjska arome.

Ako je uobičajeni jastuk ujutro bilo gdje, ali ne i na glavi djeteta, tada će modeli s pričvrsnim trakama pomoći. Jastučić je pričvršćen na madrac ili prigušne šipke.

Zamjena pojmova

Do tri godine često se ne koriste jastuci, već njihovi "bliski srodnici". Izvana, oni su slični, ali nešto drugačiji u svrhu.

 • Bublik: za cijelo tijelo, kao podršku za vrijeme sjedenja i na podu koji leži.
 • Nagnuta: za glavu i gornji dio tijela istodobno.
 • Odredbe za stezaljke. U kojim situacijama dijete treba jastuk pod glavom? Kada dijete mora ostati ležati na svojoj strani ili natrag. Cervikalna regija je istovarena, kranijski svod je poravnat, opasnost od regurgitacije je uklonjena.

Stoga je odgovor na pitanje kada dijete treba jastuk vrlo jednostavno.

Kad se ispuni njegova trogodišnja obljetnica - predstaviti dugo očekivani dar rođendanskom čovjeku. Od dobi od tri godine, dobiti udoban i siguran baby jastuk. Ako dijete odupru spavanju na novom priboru, nemojte silom. Ponudite temu malo kasnije. Uostalom, neki odrasli također vole spavati samo na madracu.

Je li jastuk potreban za novorođenče i kako to ispravno odabrati? Kaže dječji neurolog

Dobar bebin san je jamstvo njegovog zdravlja i prirodnog načina odmora za tijelo. Dijete počiva za vrijeme spavanja nakon novih trenutaka buđenja zasićene novim dojmovima i senzacijama. Tijekom spavanja, u tijelu djeteta proizvodi se hormon rasta, pa u snu dijete raste, stječući snagu za nova otkrića i postignuća. U kojoj dobi vaša beba može spavati na jastuku? Zadatak mame i tate je stvoriti optimalne uvjete za spavanje i zdravo spavanje. Ključ za dobar i miran san je povoljna atmosfera, udoban krevet i dobro odabrana posteljina (madrac, jastuk, deka i posteljina). Da biste odabrali prave osobine sna, trebate znati neke značajke razvoja djetetovog tijela, posebno kralježnice.

Značajke razvoja dječje kralježnice

 1. Dijete se rađa s gotovo ravnom kralježnicom, koja se uglavnom sastoji od hrskavice. Stoga, kralježnica novorođenčeta je vrlo meka.
 2. Novorođenčad nema fiziološke zakrivljenosti kralježnice, poput odraslih i starijih. Oni se formiraju u procesu rasta i razvoja djeteta.
 3. Prvi, otprilike tri mjeseca, pojavljuje se cervikalna kljuna naprijed (lordoza). To se događa kada dijete leži na trbuhu pokušavajući podići glavu i naučiti ga držati samostalno.
 4. Prsna zavoja leđne kralježnice (kyphosis) formirana je za šest mjeseci, kada beba pokušava sjesti.
 5. Posljednji lumbalni zavoj naprijed (lordozu) izgleda bliže godini kada dijete stoji na nogama i pokušava sami hodati.

Kupite jastuk ili ne?

Pri odabiru krevetića za novorođenče postavlja se pitanje da se brine budući roditelji: "Je li potreban jastuk?". U tom smislu, mišljenja pedijatara i ortopeda slažu se i tvrde da zdravo novorođenče ne treba jastuk. Jako je udoban za spavanje na ravnom madracu.

Razlozi zbog kojih dojenčad nije moguće položiti na jastuk:

 • Pogrešan je razvoj kralježnice;
 • to je opasno, u snu bi dijete moglo pasti u jastuk i ugušiti.

Međutim, u nekim je slučajevima ipak potreban jastuk. Postoje bolesti u kojima je potrebna upotreba jastuka. U takvim situacijama liječnici preporučuju ortopedski jastuk.

Te bolesti uključuju:

 • ozljeda rođenja kralježnice vrata maternice;
 • tortikolis;
 • oslabljena ili povećana mišićna tonus vrata;
 • deformacija (zakrivljenost) kosti lubanje.

U blagom obliku bolesti, ortopedski jastuk pomaže u borbi protiv bolesti. U tešim slučajevima potrebno je složeno liječenje.

Danas farmaceutske tvrtke nude veliki izbor takvih jastuka. Razmotrite nekoliko opcija.

Modeli ortopedskih jastuka

 1. Jastuk leptir. U izgledu, to stvarno sliči leptiru, u čijem je središtu šuplje glave. Ispravlja glavu, točno ponavlja krakove vrata i konfiguraciju vratnog dijela djeteta, doprinoseći pravilnom razvoju.
 2. Sklon. Podsjeća na jednostavan jastuk za odrasle. To je pravokutni oblik s lagano podignutim rubovima i poseban usjek u sredini tako da dijete ne rotira. Pri odabiru ovog modela razmislite o širini kreveta.
 3. Pozicijski. Namijenjen je za prerane bebe. Pomoću nje možete ispraviti bebu na ispravan položaj. To vam omogućuje uklanjanje prekomjernog opterećenja na kralježnici, koja još uvijek nije potpuno ojačana.
 4. Jastuk, koji se koristi za hodanje u kolicima. Fiksiranje glave i gornjeg dijela tijela omekšavajući udarce kada se kolica kreću.

Punila su važna za odabir jastuka. Ne kupuj jastuk ispunjen perjem, dolje i vunom. Oni su čest uzrok alergije kod djece. Najbolje je odabrati jastuk s sintetičkim punilom. Sigurno je i pristupačno. Kvalitetan, ali skupo punilo je komforel u obliku malih kuglica i lateksa. Dobre preporuke daju prirodno punilo na bazi heljde.

Također je vrlo važno da materijal koji pokriva jastuk je mekan, prirodan i ugodan za dodir.

U kojoj dobi dijete može spavati na redovitom jastuku?

Dijete može koristiti obični jastuk od dvije godine, kada je kralježnica već prilično snažna. Mogu spavati na jastuku cijelu noć, a ne skliznuti. Osim toga, redovito spavanje na ravnoj površini bez jastuka u to doba opasno je za zdravlje vaše bebe.

U vratnoj kralježnici, protok krvi može biti poremećen, a mozak će patiti od nedostatka opskrbe krvlju, što rezultira češćim glavoboljama i drugim zdravstvenim problemima.

Savjeti za odabir pravih jastuka

 1. Odaberite jastuk koji odgovara vašem krevetu.
 2. Ne kupujte previše mekan jastuk, dječja glava ne bi smjela biti pokopana u njemu.
 3. Idealno - niska, umjerena gustoća, ravni jastuk.
 4. Dajte prednost jastucima od prirodnih materijala.

Jednako važno za pravilan razvoj kralježnice je položaj tijela u snu. Sada znate da do dvije godine starih jastuka u dječjem krevetu ne smije biti. Kako položiti mrvicu na spavanje noću bez štete zdravlju?

5 sigurnih položaja za spavanje novorođenčadi

 1. S druge strane. Ovo je najsigurniji stav za spavanje u djeteta prve polovice svog života. Iskusni pedijatri i neonatolozi (pedijatrijski liječnici u porodničkoj bolnici) savjetuju majke da stavljaju dijete na bok. To je zbog strukturnih značajki sfinktera, vrste ventila između jednjaka i želuca. Zbog svoje nezrelosti, dijete obično pljuje nakon jela. Ova pozicija neće dopustiti da se beba guši za vrijeme spavanja ako se pojavi.
 1. Polu-strana. Još je sigurnije spavati s polu-stranom ako dijete često regurgitates i da je uznemiren od strane kolike. Spavanje na ovom položaju pomaže radnicima plina da se lakše odmaknu. Kako biste spriječili da se mrvica okreće, postavite valjak iz valjane pelene pod natrag.
 1. Na poleđini. Spavanje na leđima opasno je za novorođenče jer beba, gužva, može zagušiti u snu. Ali ako vaše dijete voli spavati na leđima, nemojte paničariti i pokušati ga prisiliti da stavi na svoju stranu. Samo pazite da je glava okrenuta na stranu i popraviti ga valjkom od pelene tako da dijete ne može okrenuti glavu na vlastitu.
 1. Na trbuhu. Ova pozicija je pogodna za djecu koja su zabrinuta zbog kolike. U položaju na trbuhu, plinovi su dobro odstupni, osim toga, mišići vratu, leđima i kralježnici ojačati.
 1. Embrijski pozi. U prvom mjesecu dijete može spavati s nogama nabijenim do trbuha i rukama pritisnutih prema prsima. Ova pozicija je savršeno normalna za mjesečnu bebu. Obično nakon mjesec dana dijete se uspravi i odabere drugi položaj za spavanje.
 1. Ako dijete voli spavati na trbuhu, bolje je kupiti ortopedski madrac.
 2. Ako beba povuče ručke u snu i spriječi spavanje, možete ga mučiti. Ako mu se to nije svidjelo, pokušajte ga staviti na trbuh, na tom položaju dijete se neće bojati olovaka.
 3. Ne ostavljajte igračke na glavi kreveta i pazite na bebu kada spava na trbuhu.

Točan položaj djeteta u rukama

 1. Klasik. Na zavoju, stavite glavu djeteta, dok podlaktica podupire leđa, a dlan - stražnjice. Dječja stopala mogu poduprijeti slobodnu ruku.
 2. Položaj trake. Držite dijete uspravno kako bi ležao na prsima i ostavio mu obraz na ramenima. Istodobno je držite jednom rukom na stražnjoj strani glave i natrag, a na stražnjici - s druge strane.

Nosite dijete u različitim položajima, zatim na jednom, a zatim s druge strane. Uređaj koji je vrlo sličan majčinoj ruci je remen. U njemu možete nositi bebu od rođenja. Od 6 mjeseci možete nositi bebu uspravno i koristiti torbu "klokan" za to.

Slijedeći ove jednostavne preporuke, osigurat ćete da beba ima pravo razvoj kralježnice.

Odabir krevetića i madraca

Izbor klupe je odgovoran. Prilikom odabira, dajte prednost onima od prirodnih sirovina.

Stručni savjeti za odabir pravog:

 1. Najprikladnija je drvena krevetića s nekoliko visina i podesivim bočnim stjenkama.
 2. Krevet bi trebao biti stabilan, ne smije se odrezati, a ne izobličiti.
 3. Njegov dno mora biti glatka i ne smije se podleći tjelesnoj težini djeteta.
 4. Udaljenost između donjih poprečnih traka mora biti takva da glava, držač ili noga ne začuđuju i dijete ne može slučajno pasti iz krevetića.

Jednako je važno odabrati pravi madrac. Mora biti jedan od onih materijala koji su odobreni za uporabu u dojenčadi, s ekološki prihvatljivom punilom. Na primjer, kokos. Izaberite madrac srednje tvrdoće koji odgovara težini tijela i dobi djeteta. Madrac je postavljen u krevetić tako da nema mjesta između zidova i samog madraca.

zaključak

Stjecanje jastuka djetetu mlađoj od dvije godine trebao bi propisati samo liječnik. Čim beba ima dvije godine, a noću spava u krevetu, možete mu sigurno kupiti jastuk.

Sada znate osobitosti razvoja kralježnice u dojenčadi i moći ćete ispravno i pravilno odabrati bebu ne samo jastuk, već i krevetić s madracem, odabirom one opcije proizvoda koje su pogodne za dob, kvalitetu i doprinose pravilnom razvoju mrvica.

Trebam li jastuk za novorođenče i što?

03/07/2017 u 01:04

Pozdrav najboljim mama i svima zainteresiranima za vaš blog! S tobom, Lena Zhabinsky i najvažnija stvar.

Ovo je važno jer se tiče spavanja, a roditelji bebe obično imaju problema s tim. Je li vrijedno povećati ih tako što neodgovarajuće odgovara na pitanje jesu li jastuci potrebni za novorođenče?

Siguran sam da ne, to uopće ne trebate, pa pažljivo pročitajte i do kraja - dosegnuli ste pravi portal.

Već smo odabrali krevetić i kolica za novorođenče. U raznim prijedlozima odbijali smo štetne i opasne opcije i pronašli najbolje u smislu cijene i kvalitete. Bio je to okret jastuka.

Trebam jastuk za novorođenče

Naravno, police za trgovine su napunjene tim proizvodima, a njihovi proizvođači obećavaju veliki san za dijete, ispravnu formaciju kralježnice, idealni oblik kosti lubanje i još mnogo toga.

Ali nemojmo biti naivni. Prije svega, proizvodnja dječjih dobara je poslovanje s više milijuna dolara. Proizvođač je zainteresiran za obećavajuće planine zlata i prodaju vam svoju robu.

Stoga se nećemo usredotočiti na jamčevine proizvođača i prodavača dječjih jastuka, jer su zainteresovane osobe, a to se usput odnosi na zdravlje našeg voljenog djeteta!

Umjesto toga proučit ćemo mišljenja pedijatara i povezati zdrav razum i logiku.

Pa, zašto osobno koristite jastuk? Da bi vam udobno spavali na vašoj strani. I zašto se neugodno spavate s vaše strane bez jastuka? Budući da je udaljenost od uha do ramena značajna, a ako ležiš na stranu bez svega, kralješci su savijeni, što stvara nelagodu - želim staviti barem dlan pod uho.

A sada pogledajmo novorođenče. Što odmah ulovi oku? A činjenica da su proporcije glave i ramena mrvica potpuno drugačiji! Naime, glava je mnogo veća, a ramena su mnogo manja od onih mama i tata.

Stoga je prikladnije da beba leži bez svega, a istodobno nema nikakvu nelagodu. Ja ću reći više. Jastuk za novorođenče može biti čak i opasno, o čemu ćemo kasnije razgovarati.

Dakle, zbog anatomske osobine novorođenčeta prikladno je spavati na ravnoj ravnoj površini. Ne treba nikakve vezanosti ispod glave.

U kojoj dobi dijete treba jastuk?

Roditelji imaju razumno pitanje: sve je jasno kod novorođenčeta. Ali u kojoj dobi to postaje neugodno za dijete da spava na ravnoj, ravnoj površini?

Dječji liječnici preporučuju se prema pravilu sljedeće.

 1. Do dobi od 12 mjeseci dijete ne treba jastuk. Jako. Ne.
 2. Od 12 mjeseci, to je još uvijek nepoželjan, ali ako zaista želite roditelje, možete pokušati podići ih prema pravilima koja ćemo raspravljati u nastavku.
 3. Od 24 mjeseca možete koristiti jastuk za dijete.

Zašto je uporaba jastuka u novorođenčadi opasna?

Opasnost od gušenja

Bebe prvog mjeseca života nemaju zaštitni mehanizam kao odgovor na stiskanje nosnica. To znači da se mrvica ne može osloboditi i pozvati pomoć ako iznenada ne može disati.

Zbog toga madraci za novorođenče podliježu najstrožim zahtjevima za njihovu tvrdoću, ravnotežu i sigurnost.

Ako stavite jastuk neposredno ispod djetetove glave, postoji prava prijetnja gušenja ako stavlja nos u nju i ne može okrenuti glavu kako bi udahnuo.

Grozan? Po mom mišljenju, jako puno. To je dovoljno da prođe pokraj jastuka. Ali nastavit ćemo.

Problemi s vratnom kralježnicom

Već smo shvatili da je anatomski tijelo djeteta dizajnirano tako da praktički nema udaljenost od uha do ramena. Stoga mu je prikladno spavati na ravnoj površini i nema potrebe da nešto stavite pod glavu radi udobnosti.

Ali zamislimo da smo ipak zasadili nešto. Što ćemo onda dobiti? Glava će biti značajno povećana u odnosu na torzo. Cervikalna kralježnica će biti u krivom položaju.

Stalna prisutnost kralježnice u nepravilnom, neprirodnom i zakrivljenom položaju jamči bebu u budućnosti bol u području vrata maternice, skolioze i drugih poremećaja.

Dislokacija vrata.

Novorođenčad premjestiti malo samo u prvim danima nakon rođenja. Ali nikada ne možete znati sigurno kada mrvice žele početi valjati.

Na primjer, u meni se Eva okrenula od leđa na trbuhu već krajem prvog mjeseca.

Ako je beba čvrsto omotana u dvije pelene i smještena u krevetu na visokom jastuku, rizik od ozljeda vrata kada se pokušava prevrtati je posve realan.

Kako zamijeniti jastuk

pelene

Bake će vam reći da je lako napraviti jastuk kod kuće s vlastitim rukama: da biste to učinili, morate namotati pelenu četiri puta i staviti ga u maleni komad pod glavom.

Visina ovog dizajna je oko 1-2 mm, pa bih htio izraziti sumnju u činjenicu da to značajno mijenja nešto u usporedbi s opcijom kada ništa ne stavljaš uopće.

Ipak, to je barem sigurno, i ako osobno trebate staviti barem nešto ispod glave kako biste smirili savjest, onda, naravno, neka bude bolje pelene.

Kut nagiba

Također se možete susresti s savjetima kako biste povećali kut madraca ili dječjeg krevetića (podignite ih) tako da mrvica leži kao da je na nagnutoj površini.

Zbog toga se valjak stavlja ispod madraca na glavi kreveta ili se podnožje kreveta podigne sa strane glave. Smatra se da će to smanjiti učestalost regurgitacije kod dojenčadi.

Moje dugogodišnje iskustvo majčinstva omogućuje mi da autorizirano kažem da to nije tako. Ako je dijete previše konzumiralo, on će ga zapaliti, bez obzira na to gdje se nalazi: stupac, ležanje na jastuku, ležanje na krevetu, mama, tata itd. Položaj tijela ne utječe na sposobnost trbuha. A ako je mrvica pojela (a djeca su vrlo sklona prejedanju), višak, što god se kaže, izlazi.

Stoga je ova opcija također beskorisna, iako je također sigurna za dijete i, svakako, bolje od uobičajenog jastuka.

Kako odabrati pravi jastuk

Dakle, dijete je sazrelo i vrijeme je za kupnju prvog jastuka. Kako to učiniti? Uzmimo u obzir za opći razvoj koji nam proizvođači nude.

Vrste jastuka

klasična

To je blago smanjena verzija redovitog odraslog jastuka.

U pravilu, veličina 40 do 60 cm.

Anatomski ili ortopedski

Ponavlja oblik ljudskog tijela i ima udubljenje za glavu. Najpopularnija opcija - leptir jastuk - dobio je ovo ime zbog svojeg oblika, koji nalikuje leptiru.

Osim toga, to je uobičajeni pravokutni oblik, ali i s udubljenjem za glavu.

sklon

Stavlja se ne samo pod glavu, već ispod cijelog gornjeg dijela tijela. Pruža položaj djeteta pod kutom.

položajni

Ili je pozicioner jastuka osmišljen kako bi popravio čitavo tijelo djeteta na određenom položaju, na primjer, da spava na svojoj strani.

Bočni jastuk

Bočni jastuci obično se kupuju u dječjem krevetiću kako bi spriječili noge i ručke između šipki, kao i udarajući glavu s njima.

Istovremeno, oni nisu zatvoreni izravno ispod glave.

punjenje

Dolje i pero

Bolje je ne kupiti takve, jer:

 • nehigijenski;
 • može uzrokovati alergije kod bebe;
 • može postati uzgojni teren za grinje i druge insekte,
 • napornu njegu (ne opere).

vuna

Ima jedinstvenu toplinsku vodljivost, obično ljeti na takvom jastuku nije vruća, a zimi nije hladno.

Međutim, to je kratkotrajan, može uzrokovati alergije, a također postaje i okolina za razvoj grinja.

Umjetno (sintetičko) punilo.

Poželjan je jer:

 • hipoalergijsko (ne uzrokuje alergije);
 • lako se čisti (moguće je pranje rublja;
 • grinje ne započinju tamo;
 • izdržljiv.

Takvi materijali uključuju sintepon, udobnost, lateks, holofiber itd.

Dob djeteta

Orijentacija je sljedeća: debljina jastuka mora biti jednaka širini ramena djeteta.

Dakle, jastuci za dvogodišnjake trebaju biti različiti od jastuka za petogodišnjake.

Pokriti.

Prikladno kad se poklopac odvoji odvojeno za pranje i izrađuje se od sto posto pamuka. Potonji će isključiti mogućnost elektrifikacije proizvoda od kose.

Dakle, sada znate da novorođenče ne treba jastuk, štoviše, njegova uporaba može biti opasna. Dijete starijoj od dvije godine treba odabrati jastuk visine jednako udaljenost od uha do ramena, sintetički punilo i pokrivač od 100% pamuka.

Spremite članak na zid u društvenim mrežama, ne gubite, pretplatite se na ažuriranja bloga i napišite u komentare, jeste li kupili jastuk za svoju djecu, a ako je tako, u kojoj dobi i koji?

Nadam se da je članak pomogao mama novorođenčadi i umjesto kupnje jastuka kupiti, na primjer, novu maskaru ili otići na manikuru, to jest, bilo je korisno! Vodite brigu o sebi i djeci, Lena Žhabinskaya bila je s tobom, bye-bye!