Trebate li dummy novorođenče - pro i kontra, mišljenje dr. Komarovskog

Bol

Dummy - ključni simbol koji je usko povezan sa svijetom novorođenčadi i prvom godina života beba. Čak i prije rođenja djeteta, roditelji razmišljaju o tome trebaju li to poznati pribor.

Prilikom odlučivanja hoćete li učiti bebu na bradavicu, važno je proučiti trenutke povezane s njegovim negativnim i pozitivnim utjecajem. Potrebno je slušati savjet pedijatara kako bi bradavica bila što udobnija i sigurnija. Ovaj članak detaljno razmatra pitanje prednosti i štete dummy, također predstavlja mišljenje uglednog pedijatru Komarovsky.

Trebam li učiti bebe na bradavicu?

Sve zdrave novorođenčadi imaju izražen refleks usisavanja. Odmah nakon rođenja, dijete je već u stanju zgrabiti majčinu bradavicu i započeti proces.

U interakciji s majčinom dojkom ili bocom smjese, dijete ne samo da dobiva hranu, nego i nastoji utješiti. Usisavanje pomaže djetetu da se opusti i osjeća udobnost, a lutka će ovdje postati vjerni pomagač.

Je li moguće i potrebno podučiti bebu na bradavici? Jednostavno je potrebna za umjetno hranjene bebe, hrane se satima, a refleks sisanja nije potpuno zadovoljan, tako da roditelji roditelja mogu koristiti bradavicu, ona će utješiti ili ometati dijete. Djeca koja primaju dojke na zahtjev, također voljno uzimaju bradavicu. No, u ovom je slučaju davanje pacifiera bolje od prvog dana, ali nakon nekoliko tjedana, kada je uspostavljena laktacija.

Pogledajte videozapis o tome treba li učiti djetetu na lutke:

Pro i kontra za bebu

Psiholozi kažu da je bradavica potrebna kako bi potpuno zadovoljila refleks sisanja, au budućnosti nije bilo takvih problema kao što je usisavanje palca, dugu ovisnost o bocu vode ili mješavini, želja da se ugrize nokti i olovke. Neki stručnjaci čak pronašli vezu između nerealiziranog refleksa i pušenja u odrasloj dobi.

Prije svega, lutka djeteta je neophodna za vrlo uzbuđene bebe koje se ne dobro spavaju ili se često noću probude. Pomaže djetetu da se brzo smiri i utješi. Osim toga, beba pomiče pažnju na bradavicu, a omiljeni proces usisavanja olakšava preživljavanje crijevnih grčeva, teething boli ili jednostavno bježanje od dosadnih čimbenika.

Prednosti

Govoreći o blagodatima pacifiera za bebu i majku, možemo primijetiti sljedeće pozitivne bodove:

 1. Puno zadovoljstvo reflasa usisavanja u bilo kojem trenutku kada nema boca ili majčinske dojke u blizini.
 2. U budućnosti je lakše odsjesti dijete iz bradavica nego sisati druge predmete, jer u nedostatku mačjeg djeteta beba može početi uzimati usta prstima, šakama ili sitnim stvarima koje će naći u kući.
 3. Bradavica brzo smiruje bebu, potiče brzo spavanje i dobar san. Daju mu osjećaj udobnosti kad sisa.
 4. Prikladno je uzeti pribor na cesti, putovanje, pogotovo ako ćete letjeti zrakoplovom. Tijekom polijetanja i slijetanja, dijete neće postavljati uši uslijed sisanja i gutanja sline.
 5. U hladno vrijeme kad hodate, dijete s bradavicom udiše hladan zrak kroz nos, a ne usta, pa se rizik od hladnoće smanjuje.
 6. Tijekom sisanja, aktiviraju se receptori, koji imaju dobar učinak na crijeva.
 7. Djeteta djeteta štiti bebu od sindroma nenastanja smrti dojenčadi, čime se sprječava da jezik padne tijekom spavanja.

Prema nekolicini pedijatara, nemoguće je, ili barem, nije preporučljivo koristiti ovu temu. Razlozi za ne bradavice:

 1. Rizik od razvoja infekcije u usnoj šupljini se povećava.
 2. Postoji svibanj biti problema s pogrešnim oblikom ugriza.
 3. U posebnim slučajevima uvijek je potrebna opskrba sterilnih pacifiera, u protivnom dijete može postati histerijalno kada se pada bradavica zaprlja i majka nije čista. Roditelji su strogo zabranjeni da lizaju pacifiera da bi ga "očistili", a to je ispunjeno prijenosom raznih bakterija koje su štetne za floru krhkog dječjeg organizma. Soother - osobni atribut djeteta!
 4. Kod korištenja dude, normalni proces dojenja može biti poremećen, broj dojenja i količina proizvedenog mlijeka mogu se smanjiti.
 5. Stalna uporaba lutke dovodi do nedostatka komunikacije između djeteta i majke, što utječe na razvoj i psihološku stabilnost.

Argumenti "za" i "protiv" od Komarovskog

Komarovsky smatra da pacifier nije neophodan za bebe. Ako dijete ne želi dude, onda je čak i dobro, roditeljima će se poštedjeti teški problem odbića, a dijete će biti oslobođeno ljubavi.

Međutim, u posebnoj obuci za bradavicu nema smisla, jer u sebi nosi i korist i štetu. Iako poznati liječnik priznaje da su sve pozitivne i negativne posljedice uvelike pretjerane, a što je najvažnije, kada se koristi lutka, to je higijena, jer postoji opasnost od prenošenja infekcija djetetu preko prljave površine.

Jedini značajan argument protiv bradavica Komarovsky vjeruje moguću povredu dojenja.

Prvi mjesec nakon porođaja važan je rok za početak dobre laktacije, majka treba nanositi dijete na prsa što je češće moguće, potičući oslobađanje mlijeka. Bradavica u ovom trenutku može ometati i ometati proces. Također, bradavica uzrokuje probleme s dojenjem u budućnosti pa je bolje odgoditi ga za 4-5 tjedana.

Pogledajte video o tome što je mišljenje pedijatara Komarovskog o korištenju bradavica:

Savjeti za roditelje

Odluka o upoznavanju djeteta s pacifierom je pojedinačno u svakom slučaju. Ako je izbor napravljen u korist bradavica, možete pronaći korisne savjete koji će pomoći roditeljima da imaju više znanja o ovoj temi:

 1. Nemojte davati lutku iz bilo kojeg razloga i na najmanji lik. Postoji mnogo načina da se uz pomoć igara smetaju dijete. Bradavica je stvarno potrebna samo ako beba ne može zaspati ili je zabrinuta zbog zdravstvenih problema - kolike, groznice.
 2. Nemojte zloupotrijebiti lutku i dopustiti bebi da ga sisati dugo i često.
 3. Prilikom kupnje, vodite računa o dobnoj kategoriji, obliku i materijalu proizvoda. Pravilno odabrana bradavica je glavno pravilo korištenja.
 4. Možete kupiti dodatnu opremu samo u ljekarnama i specijaliziranim dječjim trgovinama, čime se zaštitite od proizvoda i krivotvorenja niske kvalitete.
 5. Svakodnevno morate provjeriti integritet lutke, u prisustvu rupa ili pukotina, u kojima se bakterije uspješno razvijaju, mora se baciti. Ne smijemo zaboraviti na redovitu sterilizaciju i pranje proizvoda.
 6. Preporuča se mijenjanje bradavica jednom svakih 4-6 tjedana.
 7. Nakon jedne i pol godine, puno je teže odvojiti dijete od pacifiera, pa je bolje ranije se riješiti ljubavi.
 8. S pojavom zuba, morate se prebaciti na proizvode od lateksa, oni su jači od silikona, a djeca se lako zagristi.
 9. Za pričvršćivanje pacifiera na dječju odjeću, postoje sigurne plastične odjeće i posebni držači, žice i metalni lanci nisu prikladni za tu svrhu zbog rizika od gušenja.
 10. Dijete bi voljelo oblik i izgled bradavica, a svaki put dok dijete ne bira, nudite mu novi proizvod.

zaključak

Dummy kombinira i korist i štetu. Bilo je potrebno podučiti određenu bebu bradavici, samo roditelji i on zna. Ako mudro koristite čašu i sjetite se preporuka liječnika, ona će biti dobar pomagač i olakšat će njegu bebe, kao i sačuvati živce i raspoloženje majke.

Ali ne i sve bebe se slažu oko bradavice, ne biste trebali očajavati i biti uzrujani u takvim slučajevima, jer čašica nije neophodna dodatna oprema, ali pomoćni alat bez kojeg možete učiniti.

Najbolje mjesto za mame o bebama!

Sve o bebama i maloj djeci: prehrana, zdravlje, razvoj i briga za bebe. Članci iz praktičnih nastavnika, psihologa, liječnika i mama.

oglas

Trebam li lutku za novorođenče? Prednosti i štete od pacifiera.

Usta dječje lutke je i stereotip čvrsto utemeljen u modernom svijetu i subjekt beskrajne rasprave o tome treba li se preseliti iz prirodnog na zgodan. Stoga je mladim roditeljima tako teško razumjeti trebaju li upoznati svoju bebu s ovim priborom ili ne. Za mnoge roditelje to je čarobni štapić, a drugi u načelu ne prihvaćaju njegovu upotrebu. Zašto se to događa? Shvatimo.

Trebam li lutku za novorođenče?

Usisavanje je jedan od prvih refleksa bebe upravo rođene. Interakcijom s majčinom dojkom stječe vlastitu hranu i udobnost, pomaže da zaspi i zadovoljava potrebu za komunikacijom. Ali ponekad, iz raznih razloga, dojka je izvan dosega za mrvice, a onda ulazi u arenu - dude.
Trebam li naučiti dijete da sisati dude - to je do roditelja. Pa, ispričat ćemo vam o prednostima i nedostatcima ovog pribora i kako koristiti njegovu upotrebu što udobnije i sigurnije.

Kada podučiti djetetu pacifieru?

Odgovarajući na ovo pitanje, najprije morate shvatiti kako majka planira hraniti dijete. Ako se iz nekog razloga novorođenče hrani iz boce i nema mogućnosti primjene na dojku, u ovom slučaju bradavica se može dati što je prije moguće.
Istim majkama koje se bave dojenjem, preporučujemo da odgodi poznanstvo s pacifierom barem prva četiri tjedna, sve dok se laktacija ne ustanovi i formira se ispravno oduzimanje dojke od djeteta.

Baby's soother: Pro i kontra

Kada dati - shvatio. A što je stvarna korist od korištenja ovog prekrasnog uređaja? Uzmimo bliži pogled na prednosti i nedostatke bradavice kako bi svaka majka mogla izvući zaključke za sebe.
Liječnici i roditelji među pozitivnim učincima mačaka najčešće razlikuju sljedeće:

Upotreba pacifiera za novorođenče.

Lakše je izrasti nego sisati prste. Mnoge majke se boje ponuditi svojoj djeci bebu, zamišljajući kako će biti teško uvjeriti dijete da sudjeluje s njom. Pa, to je istina, ali ako se mrvica umjesto mačjaka koristi za sisanje šakama ili prstima, bit će još teže napustiti ovu naviku. Kako odstraniti bebu od sisanja jednog pacifiera? Pa, uvijek možete varati malo. Na primjer, priča o tome da mali miš ima novorođenog miša ispod kreveta, a oni ne mogu bez lutke, zasigurno će probuditi vašem djetetu želju da pomogne i dijeli;) Prstom taj broj neće raditi, nažalost.

Smanjuje rizik od SIDS-a. Kao rezultat studija koje su 2005. godine proveli američki znanstvenici, pokazalo se da je rizik od razvoja iznenadnog sindroma smrti dojenčadi koji spavaju na trbuhu, kao i na mekom madracu, ali koji je primio umak za noć, smanjen za 90% u usporedbi s djecom koja su spavali su bez pacifiera u istim uvjetima. U svakom slučaju, ne preporučujemo da beba spava na trbuhu, kao i na različitim mekim madracima i jastucima, ili pokriva bebu s dekom na zajedničkom krevetu, jer sve to predstavlja faktor rizika za SIDS!

Brzo se smiruje. Na javnim mjestima ili u sobi za cijepljenje, možda ćete morati smiriti bebu što je prije moguće, u takvoj situaciji korisno je imati praznu prašinu u torbi. Naravno, ako je vaša beba već bila upoznata s njom.
Razvija kružni mišić usta. Godine 1992. švedski časopis Acta Pediatrica objavio je studiju u kojoj se pokazalo da su prerane bebe koje su odmah primile bezbrižnu bolest dobile bržu težinu i zauzele svoje punoljetne vršnjake, jer su zahvaljujući vježbama sisanja s pacifierom mogli učinkovitije dobiti hranu iz prsa ili boca.

Pomoći će u letu. Ako morate putovati s djetetom, dječja bradavica će biti izvrstan partner za bebu jer tijekom podizanja i slijetanja dijete može staviti uši, a sisanje i gutanje sline olakšava to neugodno stanje.

Jao, ako su prednosti korištenja lutke bile ograničene, ovaj članak uopće nije potreban. Nažalost, bradavice imaju niz nedostataka. Ovdje su:

Oštećenje dude za novorođenče

Unatoč činjenici da dummy dobro smiruje i zadovoljava refleks sisanja, to je njegova glavna korist i ograničena. Međutim, kao i svaki umjetni objekt u kontaktu s novorođenim, to može potaknuti neke neželjene događaje. Uglavnom minuse dude povezane su s činjenicom da se lako prljava i, stoga, akumulira infekcije i može uzrokovati trbušne i ENT organe kod djece s bolestima. Evo popisa uobičajenih problema koji se obično povezuju s upotrebom dude:

To zahtijeva pažnju. U početku, dijete još uvijek nema dovoljno ruku, stoga, svaki put kada ispadne bradavica iz usta (i to će se vrlo često dogoditi), budite spremni da se ondje vratite na svoje mjesto.

Može uzrokovati zubne probleme. Dugotrajno korištenje pacifiera ne preporučuje stomatolog, pa na sljedećem pregledu, ne zaboravite provjeriti kod svog liječnika u koje vrijeme za početak odbića.

Uvijek morate imati rezervu. Ako je vaše dijete naviknuto da se smiri samo s pacifier, teško ćete se naći u situaciji u kojoj to nije pri ruci, stoga je važno osigurati da su vam jedan ili nekoliko komada uvijek s vama.

Problemi dojenja. Pacifier je jedan od glavnih neprijatelja pravilnog dojenja, stoga se ne preporuča dati djetetu barem u prvom mjesecu nakon rođenja kako bi se izbjegla zbrka u tehnici sisanja.

Kao što možete vidjeti, čak i takav bezopasni subjekt može imati nuspojave. Budite oprezni!

Ono što biste trebali obratiti pozornost je ako koristite pacifier

Odlučivanje o upoznavanju djeteta s pacifierom ili ne, valja poduzeti pojedinačno. Na primjer, za umjetno hranjene bebe, korištenje bradavica nešto je opravdano od tradicionalno hranjenih beba. U svakom slučaju, bez obzira na to kakva je vaša konačna odluka, korisno je saznati o mjerama opreza pri korištenju ovog uređaja.

Opasnost od gušenja. Svaki put prije nego što djetetu dajte zalogaj, pažljivo ga ispitajte zbog prisutnosti pukotina, osobito kada se prve zube javljaju na mrvicama. Osim toga, proizvođači pozivaju na zamjenu tenka s novim barem jednom mjesečno, bez obzira na stanje.

Nema šećera. Nemojte mazati pacifiera s pekmezom, medom ili bilo kojim drugim proizvodom "odraslog" stola. Djeca prve godine života ne smiju se upoznati sa proizvodima koji sadrže šećer (osim prirodnih šećera sadržanih u voću).

Sigurnost je najvažnija. Upotrijebite posebnu klinu odjeće s lancem, pazite da njezina duljina nije dovoljna da slučajno osjeti vjetar oko grla vaših mrvica.

Neka beba izabere samog pacifiera. Ako ste isprobali nekoliko varijanti dječjih dječjih igara, ali dijete nikad nije bilo u stanju voljeti niti jednu od njih, nemojte inzistirati Na kraju, pacifier nije nužan atribut djetinjstva.

Koji se zaključak može zaključiti iz gore navedenog?

Kao što ste shvatili, bradavica je i korist i šteta djetetu jednako. Bilo da njihova beba treba lutku, roditelji su sami odlučiti, ovisno o specifičnim potrebama djeteta. Svakako može pomoći i olakšati naporan rad brige za dijete, ali morate ga koristiti mudro. Ako je dijete nestašno - ponekad možete pokušati promijeniti položaj u kojem je dijete, pokušajte ga odvratiti ili se uključiti u bilo koju igru. Nemojte koristiti pidu kao sredstvo za prvu pomoć! Nemojte zaboraviti da ovo nije čarobni lijek za sve ćudove, već samo pomoćni pribor.

Je li beba potrebna lutka?

Sve zdrave djece neposredno nakon rođenja imaju izražen refleks usisavanja. Zahvaljujući njemu, bebe dobivaju hranu od majčine dojke. Usisavanje pomaže djetetu da se smiri i osjeti udobnost. Stoga roditelji daju bečadima za bebe - konzolu ili preusmjeravanje u pravom trenutku. Ali je li ovaj dodatak potreban za bebe ili je bolje odustati?

Prednosti

Zahvaljujući upotrebi pacifiera, možete:

 • Zadovoljite refleks sisanja u hranjenim bebama.
 • Osigurajte dijete.
 • Kako bi dijete trebalo pomoći pri ispuštanju plinova, usisavanje će potaknuti pokretljivost probavnog trakta.

Većina stručnjaka primjećuje da je lutka koristan dodatak roditeljima, a vrlo rijetko za djecu.

Psiholozi kažu da je glavna štetnost pacifiera da zamijeni komunikaciju s mamom i vršnjacima. Nakon što je umirila bebu mačem, majka ne rješava problem djetetove nelagode, već jednostavno "zatvara usta" djeteta. Mali ostaje ležati s bradavicom sama u krevetiću, dok bi bio bolje na majčinim rukama, osjećajući njezinu toplinu i ljubav.

Ostali negativni aspekti utjecaja dude na bebu:

 • Bradavica može utjecati na dojenje.
 • Udišući dude, dijete može zaspati gladno, što uzrokuje lošu prirast.
 • Dummy može biti izvor infekcije, pogotovo ako je loše sterilizirati ili lizati odrasle osobe.
 • Na materijalu bradavica u bebi može biti alergičan.
 • Kada beba ima zube, postoji rizik da beba ugriza bradavice.
 • Vrlo je teško ukloniti neke bebe od mačjaka.

dojenje

Bebe koje prime majčino mlijeko na zahtjev u prva 2-3 mjeseca života ne preporučuju se da daju pacifier. Da biste iskoristili bradavicu u ovoj dobi, možete to učiniti samo bez nje. Nakon što je djetetu dala bebu odmah nakon rođenja, postoji visok rizik od dojenja.

Prema riječima stručnjaka o dojenju mirotvorac je neprijatelj staračkom majke, kao na zadovoljstvo beba sisa refleks pomoću dude biti zapreka za adekvatnu dojenja. Posebno često postoje problemi s dojenjem, ako majka ima malo mlijeka ili uske bradavice. Pored toga, kada sisanje umak, to nisu mišići koji su uključeni kada sisanje prsa. To dovodi do nepravilnog napadaja dojke, sisanja samo prednjeg mlijeka i postupnog neuspjeha bebe iz dojke. U majkama, sklonost bebama za umakom može uzrokovati nedostatak mlijeka i traume kod bradavica.

Također je važno znati da bebe koje neprestano zahtijevaju pacifiera mogu to učiniti zbog neishranjenosti. Osim toga, na taj način on jednostavno može privući pozornost moje majke.

Kada je ona stvarno potrebna?

Dummy vrijedi koristiti:

 • Za lako uzbudljivu djecu koja imaju problema s usnama.
 • Za bebe koje sisaju prste između hranjenja.
 • U preuranjenim bebama, ako trebaju povećati refleks sisanja. Imajte na umu da se ta djeca nauče sisati na određeni način.
 • Za bebe čije majke rade rano i odsutne više od četiri sata.
 • U bebama koje su ostale bez majke.

Mišljenje E. Komarovsky

Poznati liječnik poziva lutku zanimljivom, ali ne i obaveznom stvaru za maleno dijete. Štoviše, Komarovsky kaže da ako mrvica ne želi umak, tada je ovo vrlo dobro. Međutim, pedijatar priznaje da bi takav dodatak pomaže zadovoljiti bebe sisanče refleks, i moju majku - predah od brige i plače.

Podsjeća da je važno čuvati pastu za čašu, za koju bi ga trebalo redovito sterilizirati i pohraniti u posebnom slučaju.

Komarovsky također upozorava da se majci ne bi trebale lizati na pacifieru. Smatra da je pogrešno usporediti ljude s životinjama koje čiste svoje mlade uz pomoć sline, jer životinje žive u potpuno drugačijim uvjetima od ljudi.

S obzirom na učinak dude o dojenju Komorowski podržava drugih pedijatara i preporučuje da ne koriste mirotvorac, ako dojenje mame imate bilo kakvih problema s dojenja.

Savjet

Nije potrebno davati djetetu bečad kako bi odvratila dijete ili preuzela njegov posao, čime se smanjuje vrijeme komunikacije s majkom. Ako neprestano pokušavate zaustaviti dječja plač kroz bradavice, to može spriječiti mamu da učenje brže razumije želje i potrebe bebe.

Dummy: Pros i Cons

Soother smiruje bebu, bolje spava i ne smeta roditeljima. Zadovoljava refleks sisanja djeteta. Međutim, neke majke i liječnici tvrde da lutka vodi do abnormalnog ugriza. Pored toga, dijete je teško odvojiti i umiriti bez bradavica. Je li stvarno potrebno za bebu i treba li djetetu dati lutku? Pogledajmo pro i kontra.

Dummy prednosti

Dummy smanjuje osjetljivost na bol, dosadne boli i, naravno, korisniji od droga. Nasuprot lažnom javnom mišljenju, poboljšava zagriz, ali samo kada je pravilno odabran oblik. To je osobito važno za bebe na umjetnom i mješovitom hranjenju. Među tim djecom često je nerazvijenost gornje čeljusti.

Refleks za usisavanje odvaja od neugodnih osjeta i uklanja nelagodu koja smiruje bebu i poboljšava san. Dijete, kada prima bradavice, prestaje biti hirovito i bolje spava. Zanimljivo je da lutka sprječava neke loše navike. Na primjer, beba neće sisati prst.

Važno je da lutka sprečava recesiju jezika, koja može blokirati dišne ​​putove. Osim toga, osigurava sigurnost dojenčadi dok spava na leđima. Usisavanje štiti bebu od sindroma iznenadne smrti dojenčadi!

Negativan utjecaj lutke

Nedavno je sve više i više ljudi koji se snažno protive majčinima. Prije svega, kada bradavice nisu pravilno odabrane, ugriza dijete je slomljena. Kad se dulje vrijeme zalijepljuje u pronalaženju pacifiera u ustima, dolazi do prekomjernog opterećenja parodonta. Periodontium je kompleks tkiva koji se nalaze između korijena zuba i zubne rupe. naknadno, takvo opterećenje postaje uzrok abnormalnog ugriza.

Dummy ostaje izvor infekcija i klica, čak i kada je higijena i pravila korištenja. Dovoljno je teško osigurati konstantnu sterilnost subjekta. Neurolozi često primjećuju da bradavica zapravo zamjenjuje majku, što dovodi do toga da beba nedostaje komunikacija. Odgađa se u razvoju i počinje govoriti kasnije od drugih.

Istraživanja su pokazala da prevelika usisavanje bradavica dovodi do infekcije srednjeg uha i promjena u strukturi usta. Međutim, s ograničenim sisanjem vremena te bolesti neće utjecati na bebu!

Stručnjaci, uključujući poznati TV liječnik Komarovsky, ne preporučuju da daju bečaku bebe s punim dojenjem. Naime, Komarovsky inzistira na takvom hranjenju, jer samo majčino mlijeko sadrži sve potrebne vitamine i korisne elemente za puni razvoj djeteta. Majčino mlijeko ima najveću vrijednost za dijete. Ojačava imunološki sustav, sprječava razvoj različitih bolesti i patologija.

Dummy i dojenje

Komarovsky i drugi liječnici uvjereni su da je sisanje pacifiera negativno utječe na dojenje. Osim toga, oni se protive uporabi bradavica dok mama ne prilagodi dojenju. Obično je potrebno 2-8 tjedana od dana rođenja djeteta. Kako organizirati dojenje, pročitajte vezu http://vskormi.ru/breast-feeding/grudnoe-vskarmlivanie/.

Praksa pokazuje da upotreba bradavice dovodi do rano odbića, a ustajući pacifira smanjuje broj privitaka na dojku, što pogoršava laktaciju. Smanjena dojenja dovodi do smanjenja količine majčinog mlijeka. Nažalost, mnoge majke koje se bave dojiljama suočene su s nedostatkom mlijeka. Često korištenje pacifiera postaje jedan od uzroka ovog problema. Savjeti iz članka "Kako povećati količinu majčinog mlijeka" pomoći će poboljšanju laktacije.

Unatoč negativnim čimbenicima, liječnici, uključujući Komarovskog, nisu savjetovani da uopće napuste lutke. Pridržavajući se preporuka o upotrebi, ispravan izbor proizvoda, rijetke i dugotrajne bradavice neće štetiti djetetu. Ako još niste odlučili je li vaša beba potrebna bradavica, razmotrimo sve prednosti i nedostatke, za i protiv.

Prednosti i nedostaci pacifiera

Dummy Savjeti

 • Nemojte davati dude djetetu u svakoj prilici. Pričekajte dok dijete stvarno ne treba. Na primjer, s kolikom, abnormalnom stolicom, groznicom ili drugim zdravstvenim problemima. Osim toga, postoje mnogi načini za ublažavanje dojenčadi neugode. Kako pomoći novorođenčadi s kolikom, pročitajte ovdje. Važno je da usisavanje pacifiera nije navika!
 • Ne upotrebljavajte pacifiera često i dugo vremena. Komarovsky ne preporučuje uporabu dude prije spavanja. Na bebu je zaspao, bolje je dati djetetu dojku i gurati bebu u naručju.
 • Nemojte davati dječaku bebu dok dojenje ne bude prilagođeno;
 • Kupite bradavice u specijaliziranim prodavaonicama i ljekarnama, po mogućnosti nakon savjetovanja s pedijatrom. Zapamtite da je važno odabrati pravilan oblik, veličinu i materijal proizvoda. Ugriza i dobrobit bebe ovisi o izboru;
 • Pažljivo držite bradavice čistim. Kuhajte i sterilizirajte predmet redovito. Dummy ne može lizati ako padne na pod! To krši standarde higijene i povećava rizik od razvoja zarazne bolesti u bebi;
 • Redovito provjeravajte dummy za integritet. Pukotine i rupe pokupiti klice! Ako postoje nedostaci, svakako zamijenite proizvod novim;
 • Nemojte umočiti bradavicu u slatku hranu i piće, jer mogu uzrokovati alergije i poremećaje probavnog trakta. Osim toga, slatkiši dovode do karijesa;
 • Izbjegavamo dijete iz bradavica je bolje do jedne godine. Nakon godinu dana teže je učiniti.

Kako odabrati pacifier

Važno je da se dob djeteta podudara s dobi za koju je namijenjena. Informacije su navedene na pakiranju proizvoda. Pažljivo pregledajte bradavicu za mjehuriće ili pukotine. Prisutnost grešaka će brzo dovesti proizvod u zapuštenost, takav proizvod neće izdržati ni jedan ključanje. Provjerite da restriktivni prsten ne leži na nosu novorođenčeta. Uz to, proizvod mora sadržavati ventil za izlaz zraka u podnožju.

Kapljice specijalnih preventivnih bradavica imaju nagnuto vrh i pogodne su za bebe s nerazvijenom donjom čeljustom. Da biste uhvatili takav proizvod, potrebno je gurnuti donju čeljust prema naprijed, što poboljšava ugriz. Za bebe koje nemaju problema s donjom čeljustom, trebate bradavicu u obliku trešnje.

Obratite pozornost na materijal iz kojeg je proizvod napravljen. Latex soothers se razlikuju po njihovoj elastičnosti i mekoću, budući da se prirodna guma koristi u njihovoj proizvodnji. Međutim, može izazvati alergijsku reakciju. Osim toga, lateks ne podnosi visoke temperature, a čađa neće izdržati vrenje. Laktoza je prikladna za slabe i prerane bebe, za bebe u prvih 2-3 mjeseca života. Imajte na umu da se ova lutka mora mijenjati svaki mjesec!

Gumene bradavice su stvar prošlosti, jer guma rijetko uzrokuje diatozu. Međutim, samo je takva lutka potrebna za bebe čiji zubi počinju izbacivati. U pravilu, to se događa 6 mjeseci od datuma rođenja djeteta. Međutim, kod nekih djece zubi se počnu rezati već 3-4 mjeseca.

Silikonska lutka je sigurniji lateks. Otporan je na povišene temperature i vrelište, karakteriziran elastičnost i elastičnost, nedostatak mirisa i boje. Ne uzrokuje alergije. Međutim, materijal je tvrđi od lateksa, koji može deformirati mliječne zube. Stoga se preporučuje korištenje silikonskog bradavica prije prvih zubi. Proizvod se mijenja svakih 1,5 mjeseci.

Tako se u prvim mjesecima života djeteta koriste lateks ili silikonske bradavice. I nakon erupcije prvih zuba, potrebna je guma. No, bez obzira na odabrani materijal, proizvod mora biti izrađen od samo jednog komada! Inače će beba moći slomiti bradavicu i gušiti.

Je li beba potrebna lutka?

Pitanje prikladnosti korištenja lutke često se brine novootkrivene i buduće majke, osobito one koji slušaju savjete starijih naraštaja. U nedavnoj prošlosti nije ni raspravljana potreba za ovim priborom, pa čak i sada, nakon što je otvorena gotovo svaki časopis ili web mjesto na temu djece, gotovo 100% će vidjeti fotografiju djeteta s lutkom.

Srećom, u našem dobu sveopće svijesti, možete naučiti sve prednosti i nedostatke korištenja pacifiera, počevši ne samo od savjetova baka i sami odlučite hoćete li ga dati svom djetetu.

Je li beba potrebna lutka?

Odgovor je nedvosmislen - dijete NE treba. Priroda je neuobičajeno mudra, a podignuta (prema mišljenju nekih) refleks sisanja djeteta ključ je za njegov opstanak. Novorođenčad se može uvjeriti u sigurnost okolnog svijeta, smiriti se i dobiti dovoljno samo zato što sisa majčinu dojku, a taj mehanizam za otklanjanje pogrešaka u apsolutno ne treba dodatni pribor. Čudno je čuti od mame: "Koristi me kao mačjaka!" - samo slušajte i razmišljate o tome kako može biti grudi, koju je sama priroda sama dizala za sisanje, zamjenjujući gumenu ili silikonsku stavku masovne proizvodnje? Ako zasjenite stereotipe i oglašavanje, postaje očito da dijete treba samo dojke majke i zdrave tvari iz majčinog mlijeka. Dokazano je da je bilo koja potreba za sisanjem zbog potreba bebe u ovom trenutku: tvari slične morfiji pomažu u zaspati, hormoni koji olakšavaju bolove smanjuju bol tijekom zubiranja ili druge nelagode. Majčino mlijeko je pravo čudo prirode, i ne treba ga zamijeniti s pacifierom.

Nije preporučljivo davati dojenčad nadomjestke za dojke i WHO (Svjetska zdravstvena organizacija), jer to sprječava dojenje, pružajući hranu na zahtjev. Dijete koje prima majčino mlijeko na zahtjev ne treba beč.

Pa zašto mame i dalje traže pomoć od ove teme? Često žena jednostavno nije spremna hraniti se po zahtjevu i stalno biti blizu djeteta, ponekad u situacijama u kojima mu nije moguće dati dojku - na ulici, na drugim mjestima masovnog okupljanja ljudi. Da, i odjeci prošlih uvjerenja od strane baka i "sovjetskih" pedijatara se osjećaju. Prema njima, cijela generacija odrasla je s lutkama, a svatko je sretan. Ali želimo dati dijete najbolje, zar ne?

U kojim slučajevima ne može biti bez pacifiera?

Dummy je zapravo - način da se smiri dijete bez sudjelovanja majke. Usredotočujući se na ritmičke akcije, beba je ograđena od vanjskog svijeta i opušta. Uz pomoć dude, možete smiriti bebu u slučajevima kada mu ne možete dati dojku: na ulici, kada leži u invalidskim kolicima; u klinici kada čekate liječnika; u trgovini. Međutim, valja istaknuti da je u prvim mjesecima, kada se dijete stvarno teško smiruje bez dojke, poželjno je smanjiti posjeta mjestima na kojima se ljudi nalaze, a u nekim je slučajevima opravdanje hranjenja (na primjer u istoj klinici).

Apsolvente koje se hrane na zahtjev bez pacifiera su apsolutno realne i poželjne, ali "umjetne" su kontraindicirane. Refleks za sisanje kod djece mlađe od jedne godine glavni je i, ne zadovoljavajući se, dijete počinje sisati prstom, postajući pretjerano uzbuđeno. U budućnosti, problem se može pogoršati i razviti u naviku grglja noktiju, sisanje kose kose, što dovodi do ovisnosti o cigaretama i žvakaćoj gumi.

Problem je u tome što "umjetni umjetnik" mrvice može postati upravo zahvaljujući čašici i bocama. Dummy - "prijatelj" samo za one bebe koje majka ne može hraniti zbog medicinskih razloga ili odbijaju dojiti iz osobnih razloga. Međutim, u situaciji s hranom u bocama, treba paziti na korištenje dude, tako da je za dijete majka, a ne bradavica, glavni tješitelj i prijatelj. Pokušajte nadoknaditi nedostatak dojke što je duže moguće kontakt s djetetom - nosite je na rukama što je češće moguće.

Loša krivnja

 1. Problemi s dojenjem. Dijete je tako uređeno da želi jesti vrlo često. Zamjena majčinog mlijeka s pacifierom, majka ga lišava potrebne prehrane. Grudi, zauzvrat, ne dobivaju odgovarajući zahtjev za pravilnu količinu mlijeka i to ga dodjeljuje manje od potreba djeteta. Osim toga, dijete koristi drugačiju tehniku ​​usisavanja duda i dojke, u vezi s kojom se može pojaviti "zbunjenost bradavica", dijete je manje učinkovito u dobivanju mlijeka, odbacivanja dojki i dojki (mlijeko stagnacija, napuknute bradavice) u majci.
 2. Dummy - mogući izvor infekcije. Gotovo je nemoguće držati sterilno cijelo vrijeme, a mnogi omiljeni dezinficijent majke jednostavno lizati bradavicu, blago ga staviti, ostavlja zbunjena.
 3. Odgođeni razvoj govora, mogući problemi s ugrizom i izgovorom zvukova u budućnosti. Prvo pitanje mnogih govornih terapeuta na recepciji - "Da li dijete sisati / usisati dude?". Već govori mnogo.
 4. Psihološki problemi u bebi. Na žalost, mnogi radije daju zalogaj jer je lakše. Ali, uostalom, duboka emocionalna veza između djeteta i majke, posebice u prvim mjesecima života, temelj je zdravog uma i odnosa s drugim ljudima u budućnosti, a lutka može ometati tu povezanost. Ne samo da majka više nije u potpunosti i isključivo jedinstvena za bebu, jer je imala inferiorni, ali zamjenski... Postoji rizik da dijete koje postaje tinejdžer, a zatim odrasla osoba, hranit će ljubav uglavnom neživim objektima, I vidimo li takvu sliku sada, kada je za mnoge ljude računalo ili telefon dragocjeniji od bliskih ljudi?

Dajem li lutku novorođenčadi?

Ni u kojem slučaju, ako odlučite dojiti. To je tijekom neonatalnog razdoblja, ili bolje, u razdoblju od 4-6 tjedana, imate laktaciju, a izuzetno je važno da dojka dobiva pravu stimulaciju. Mliječne žlijezde rade prema načelu: potražnja je povratna informacija, a kod djeteta djeteta dobit će manje mlijeka, a time i količina u majci također će se smanjiti. Rezultat će biti loš dobitak od djeteta, preporuka pedijatrijskog liječnika za prehranu hrane i, kao rezultat toga, raniji prestanak dojenja.

Ako ste iz nekog razloga odbijali dojiti, ne možete bez pacifiera, uključujući i tijekom neonatalnog razdoblja.

Kada mogu dati lutku?

Bebe koje su hranjene u bocu morat će upotrijebiti dude od prvih dana života ili od prijelaza do mješavine.

Ako iz nekog razloga postavljate hranjenje prema režimu, ali želite dojiti, pričekajte najmanje 4-6 tjedana da biste utvrdili laktaciju, nakon čega uporaba dudera više nije tako štetna za dojenje. Ni u kom slučaju nemojte zlostavljati bradavicu, neka bude vaš pomoćnik samo u ekstremnim slučajevima (na ulici, kada dijete spava, okuplja se za šetnju).

Naravno, na vama je da djetetu dajete lutku. Međutim, prije nego što odlučite, vagajte pro i kontra - to je od takvih rješenja kao i od opeke da je život i zdravlje beba formirana.

Trebam li djeteta?

Uvijek sam bio zainteresiran za pitanje "Da li dijete treba lutku?", Nismo pronašli odgovor na našem web mjestu. ali na drugima to jest.

Je li beba potrebna lutka?

Razgovarajte o nedostatcima korištenja pacifiera.

 1. Posljedice za dojenje. - beba sranje u dude (ili bradavicu) i dojku na različite načine, često postoji zbunjenost bradavica i pati od toga, naravno, ne bradavica, već dojke; - nakon bradavica, često beba ne može duboko i pravilno uhvatiti grudi i sisati nije učinkovita. To se odražava u činjenici da dijete sranje samo prednje mlijeko, koje sadrži više vode i samo dio hranjivih tvari. Natrag masno mlijeko, uspijeva sisati samo s pravilnim dojenjem; - bradavica se koristi umjesto dojke kao predmet za sisanje, pa se time smanjuje količina privrženosti grudi što dovodi do nedovoljne stimulacije i smanjene proizvodnje mlijeka; - od stajališta psihologije za novorođenče majke i dojke - ove, ako beba sisa bradavice (ne bez pomoći odrasle osobe) znači da ima još jednu majku - nakon svega, dijete može odlučiti za „gume-mama” ; - kada sisanje bradavica, mišići djeteta usta ne rade učinkovito, on se umori brže i možda neće imati dovoljno snage da sisati prsa;

Dakle, usisavanje pacifiera (i boca) može dovesti do sljedećih posljedica kod dojenja: - pukotine, abrazije, ozljede bradavica; - Laktostasis, mastitis - Nedostatak ili višak mlijeka; - mali set u težini; - Nedostatak laktaze, pjenasti stolici, jaka regurgitacija; - Dijete grudi dojku, lupkajući ispod dojke i plače; - Odricanje od prsa.

 • Implikacije za zdravlje beba. - naravno, ako bradavica dovodi do povrede dojenja, tada će ovo pomagalo zdravlje bebe - a osobito probavni, živčani, imunološki sustavi i metabolizam; - bradavica je izvor infekcije, mora se prati kako bi se prokuhala, da bi pratila njegovu apsolutnu čistoću; - bradavice su izrađene od stranog materijala - i mogu biti štetne za zdravlje, (prema nedavnim studijama, lateks je zabranjen za upotrebu). - čak i kad sisa ortopedska bradavica - opterećenje mišića nije ravnomjerno raspoređeno, što može dovesti do abnormalnog ugriza, problema s zubima i desnima; - i govori govorni aparat - dovodi do oštećenja govora i izobličenja reprodukcije zvukova; - povećava se rizik od infekcija uha; - Slijepe promiče „self-apsorpcije” - dijete zatvoreno u sebi - to dovodi do smanjenja istraživačkog interesa u svijetu, čime se smanjuje potreba interakcije s drugim ljudima i usporiti socijalizaciju, te je jedan od uzroka autizma u djetinjstvu ;. - Sve drugo, kada dijete primi anksioznost na prsima, prima endorfine - "hormone radosti", koji suzbijaju stres i bradavica ne oslobađa te hormone, tj. dijete živčani sustav pati - što dovodi do neispravnosti cijelog organizma;
 • Vjerojatno, nakon čitanja gore navedenog, neki čitatelji će misliti da bi bilo potrebno ukloniti lutku, ali čini se da se u nekim situacijama ne može bez nje.

  Pogledajmo situacije u kojima se lutka obično primjenjuje i kako to učiniti bez nje:

  1. Najčešće, lutka se koristi kada dijete plače ili zabrinjava.

  Dijete se nešto dogodilo, plače - pod stresom, događa se na razini hormonskog sustava. Kada je majka daje prsa, prvo, dijete se osjeća toplo i obrana majčino drugo, okus mlijeka ga podsjeća na okus amnionske tekućine, a on smiruje, osjeća sigurno kao i prije u trbuhu, treće, opet sve-moćna endorfini, koji na razini hormonskog sustava ublažava stres. To je normalna situacija kada mu majka daje dojku za bilo kakvo cviljenje djeteta.

  Dojka nije samo hrana, već i zadovoljstvo refleksnog usta, zadovoljstvo u fizičkom kontaktu s majkom.

  2. Ako postoji anksioznost na ulici ili u klinici. Pronađite mirno mjesto i dajte djetetu dojku. Možete se pokriti pelenama, hraniti u remen ili koristiti posebnu odjeću za hranjenje. Ako je hladno vani, morate otići kući prije nego što beba pita za dojku. Nema potrebe hodati duga s djetetom do 1,5 mjeseca, kada nema velikih (1,5-2 h) pauze za spavanje. Kada se ritam odredi, hranite bebu malo prije nego što napustite kuću i pokušajte se vratiti u trenutku kada se probudi.

  3. Polaganje na spavanje. Nema potrebe da se beba diže s bradavicom. Neka vaše dijete zaspi dok hranjenja, nap možete učiniti s njom, ili nakon pada u snu, koristite jastuke i pokrivače kako bi udoban gnijezdo blizu i stavi košulju ili majicu pod nos da miriše na mlijeko. Tako ćete uštedjeti vrijeme, snagu i živce.

  Ako je dijete malo izvan sebe i ne može zaspati bez bolesti kretanja, tresti ga zajedno s dojkom (to je prikladno za napraviti u remen ili sjediti na velikoj lopti).

  1. Ako beba uzme šaku u ustima, to nije razlog da se od njega zagrije topao šakom i zamijeni ga hladnom gumenom trakom. Najčešće, djeca u ustima uzimaju djecu u 2,5-3 mjeseca. - upravo u ovo doba dijete uči nove vještine, pronađe olovke i proučava ih usta, a istodobno uči koordinaciju - bolje se radujati s njim. Ipak, to može biti intrauterini navika, većina djece, dok je u trbuhu posljednjih nekoliko mjeseci trudnoće, a već duže vrijeme aktivno sisati cam - uz moderniji dojenja, sisa refleks će biti zadovoljni i ova navika će umrijeti (najkasnije 14 mjeseci.). Između ostalog, djeca mogu usisati šaku dok se mijenjaju. Nema ništa loše u tome - kameri su gotovo jednako kao i dojke i ne ometaju dojenje. Ako beba sranje šakom više od 5 minuta. Ponudite mu prsa - možda već želi jesti.
  2. Nakon plivanja. Zamotajte bebu u ručnik i pričvrstite ga na prsa. Nakon što jede i osuši, možete promijeniti odjeću i proces (ako je potrebno) i bez suza i dude.
  3. Kad se obuče u šetnju - gotovo sva djeca plaču, dobro, ne razumiju, tko je izumio sve te mučenja. Odaberite garderobu za dijete tako da se sastoji od minimalne odjeće, naučite nositi brzo. Nosite sjedenje (odrasle dijete), ležite na haljini, ne mogu podnijeti. Pričvrstite na prsa na minutu i nastavite s preslagivanjem.
  4. Ako ostavite svoje dijete s nekim, prvo pokušajte da ne ostavljaju budno dijete bez majke do 3 mjeseca., Djeca do ove dobi još ne suzdržava od majke i vjerujem da je to jedinstvena cjelina, pa kad je majka nestane iz vidokruga osjećaju jezivo stres. Starije dijete kada je to potrebno, možete ostaviti s čovjekom koju zna dobro, može umiriti ljuljačka, ništa, ako je dijete bez majke sisati kameru, ako je potrebno hraniti, bolje je to učiniti sa žlicom, pipete, injekciju. Ako su sve mogućnosti iscrpljene, dijete je zabrinuto, a majka nije duga, u krajnjem slučaju, možete upotrijebiti dude, ali ne prije nego što je beba okrenula 6 tjedana. I zapamtite da u prisustvu majke ne bi trebalo biti pacifiera.

  Postoje, naravno, situacije kada je potrebna lutka - to je sve slučaj kad ne postoji mogućnost da zadovoljimo refleks sisanja na neki drugi način. Na primjer, majka ne diše ili radi na dugu (i dijete je još uvijek manje od 6 mjeseci). Dijete je odvojeno od majke. Dijete nema majku. Bilo bi razumno ako su bradavice, dude i mješavina pušteni samo po recept, što liječnik propisuje u vrlo teškim slučajevima.

  Čitava istina o tome je li lutka nužna za novorođenče tijekom dojenja

  12.8.2016 u 10:51 sati

  Pozdrav, dragi čitatelji, s vama danas Lena Žhabinskaya s temom za raspravu, dijete treba dummy prilikom dojenja.

  Pitanje je relevantno i nije jednostavno. S jedne strane, dijete plače, koje je udobno umirivalo bradavica, s druge - horor priče o pogrešnom ugriza i neuspjeh djeteta s dojke zbog bradavice. Istina, to su mitovi i kako voditi pitanje je li moguće dati lutku, ili ne vrijedi, saznajemo danas.

  Zašto trebate

  Kako bi se razumjelo treba li vaša dijete trebati lutku, morate razumjeti glavnu svrhu njegove uporabe.

  Priroda je dojenčadi davala refleks sisanja. Zahvaljujući njemu, mogu pronaći majčinu dojku i dobiti mlijeko od nje. Ovo je prirodni instinkt kako bi se osiguralo da beba ne umre od gladi.

  U međuvremenu, u nekim dojenčadi ovaj refleks se pretjerano razvija. Do te mjere da žele sisati, čak i kada su potpuno hranjeni.

  Takvo dijete može danju i noću objesiti majčino dojke, sisati grudi bez gutanja. Samo u ovom stanju je mirno i dobro. No, vrijedi da se majka odmakne, jer mrvica počinje pucati od plakanja, prisiljavajući iscrpljenu ženu da ga ponovi u naručju i dade joj dojku.

  Pročitajte i kako saznati zašto plava novorođenčad.

  Poznata situacija? Ovo je upravo glavna svrha lutke. Potrebno je da zadovolji refleks sisanja dobro hranjene, suhe i zdrave bebe, dopuštajući svojoj majci da ide o svom poslu, domu, ocu, odmoru, starijoj djeci i nikada ne znate o modernoj ženi! Svatko je sretan i sretan.

  Kada ne dati

  U međuvremenu, postoje situacije kada ne možete dati pacifier:

  1. Neonatalno razdoblje. Sa stajališta medicinske znanosti, novorođenčad se smatra bebom od rođenja do 28 dana.

  Ova zabrana je lako objasniti. Sada je formacija i normalizacija laktacije. Tijelo žene uči da proizvodi pravu količinu mlijeka, majke i bebe se priviknu jedni drugima.

  Znanstveno je dokazano da je stimulacija dojke majke djeteta u procesu sisanja što je najsnažniji stimulator proizvodnje mlijeka.

  Slijedom toga, u tom razdoblju, kada je vitalno potrebno uspješno uspostaviti dojenje, sve snage mrvica trebaju biti usmjerene isključivo na majčinu dojku. Ovo je glavni cilj i zadatak oboje.

  Dok je novorođenče budna, optimalno je da je blizak majčinoj dojci. Nije teško postići ovo, jer upravo sada mrvice puno vremena spavaju, a ostatak vremena uopće nije opterećena majci.

  1. Ako majka ima problema s količinom mlijeka.

  U bilo kojoj dobi djeteta, ako žensko tijelo proizvodi nedovoljnu količinu mlijeka ili je došlo vrijeme krize dojenja, vrijedi baciti svu snagu refleksa usisavanja djeteta na usisavanje majčinske dojke.

  Kao što smo već napomenuli, ovo je glavni način stimuliranja laktacije. Na ostale načine kako povećati količinu proizvodnje mlijeka, pročitajte ovdje.

  Vrijedno je podučavati

  Dakle, imate sve što je u redu s prirodnim hranjenjem, laktacija se poboljšala, a vi se zapitajte: je li zaista vrijedno toga da se priviknete djetetu djeteta?

  Učiniti to namjerno nije potrebno. Ako vaše dijete postane mirno, jede kada vas i on udobno spava, igra, ne uzrokuje bilo kakve neugodnosti i pitate se u kojim trenucima dati pacifiera, samo vam se čestitamo!

  A takve se bebe doista dogode - koji sigurno raste, ne znaju ništa osim majčine dojke, ali istodobno ne uzrokuju mama neugodnosti njezinog usredotočenja.

  Dakle, davanje dusa za djeteta zbog svoje činjenice i zbog toga što ostatak djece, kao što je s njom, ne isplati. Nije vam potrebno dijete - i vrlo dobro.

  Još jedna stvar, kada je temperament bebe previše aktivan, a refleks usisa je previše razvijen. Razgovarajmo o tome u nastavku.

  Kada trebam lutku

  Već smo saznali da svatko ne treba lutku, a ne uvijek. Optimalno je ako kikiriki troši što je moguće manje vremena s njom u ustima.

  No, budući da je to moguće, njegova upotreba je potpuno opravdana, a prednosti su očite u sljedećim slučajevima.

  1. Dijete je hranjeno u bocama. Postupak dobivanja mješavine bočica je mnogo lakši i brži od istog - od majčine dojke. U skladu s tim, kikiriki nema vremena da zadovolji svoj refleks sisanja. Već je pun, ali još uvijek želi sisati. U ovom slučaju, upotreba bradavica često je samo nužna i neophodna mjera.
  2. Dijete je dojilo, majka ima dovoljno mlijeka, dijete ga uspješno jede, jede, ali nakon nekoliko minuta nakon dojenja počinje djelovati. Nema razloga za ovo (puna, suha, zdrava). Istodobno, kao da se magijom, smiruje, ako mu opet dajete dojku. Ali ne za hranu, jer nema gutanja, naime za sisanje i seks. Ponudom pacifiera u ovom slučaju, taj se problem može riješiti bez prisutnosti majke tijekom cijelog dana.
  3. Nalazite se na javnom mjestu ili na ulici, dijete je postalo hirovito, ali ga u ovom trenutku ne može ni hraniti.
  4. Imat ćete bolan ili neugodan postupak u klinici (cijepljenje, ultrazvuk, pedijatricki pregled).
  5. Tijekom odijevanja, svlačenje bebe, ako mu se ne sviđa ovaj proces.
  6. Dok kupanje tako da mrvica ne proguta vodu.
  7. Kada je potrebno napustiti posao i ostaviti bebu suprugu ili rođacima.

  Ovaj popis daleko je od iscrpnog, a možete je jednostavno dodati sami.

  Mišljenja stručnjaka

  Apsolutna većina modernih pedijatara će se složiti da je moguće koristiti bradavicu, osim u neonatalnom razdoblju i pod uvjetom da majka nema problema s laktacijom.

  Postoji mit o tome da dijete, nakon sastanka lutke, odbije dojku, budući da je lakše sisati dude nego dojku. Postoji zamjena pojmova. Ako se dojena beba ponudi povremeno kako bi ponudila hranu iz boce, onda doista postoji takav rizik. I jednostavno je objašnjeno.

  Dijete je također ljudsko biće, tražeći jednostavne načine, a mlijeko iz bradavica mnogo je lakše nego što se izvlači iz dojke. Dakle, to će zahtijevati hranu koja se lakše. No, u procesu sisanja pacifiera, dijete nije zasićeno, još uvijek prima hranu samo od prsa i nigdje drugdje. Stoga, zdravo gladno dijete nikada neće odustati od dojke, jer sisanje čašu.

  Mišljenja stomatologa o tom pitanju su podijeljena. Neki predstavnici vjeruju da prekomjerno i dugotrajno usisavanje pacifiera može utjecati na formiranje ugriza. Što se tiče ovog prigovora, okrenimo se zdravom razumu.

  U vrijeme naših roditelja s vama, nitko nije brinuo o pitanjima prirodnih hranjenja, a bez iznimke sve je Lyalka odrastao s pacifiera u ustima. Postoje li mnogi sada među vašim poznatim ljudima s iskreno pogrešnim zagrizom? Siguran sam da ne - ne znam o takvoj osobi.

  Drugi prigovor zubara odnosi se na povećani rizik od karijesa. Ali - pažnja - taj se rizik povećava kada sustavno koristite prljavi objekt. U slučaju pravilne dezinfekcije pacifiera, rizik razvoja karijesa je isti kao i bez njega.

  Sada je zabavan dio. Neki pojedinačni psiholozi su gorljivi protivnici upotrebe dude. Ponavljaju ih savjetnici za dojenje koji su podigli dojenje na čin religije.

  Ovi drugovi nazivaju lutke "zamjenske gume" i "zamjene majke". Žena, oni su sigurni, moraju pružiti dijete s okruglim toplinom svoga tijela i pristupom prsima. Inače je ona lijena, a ne majka. Dijete plače? Je li doista teško - agresivno se pitaju - da ga odvedu na ruke i daju ljubav? Ako to nije učinjeno, dijete će se osjećati napušteno i postat će nemirno i nepoželjno.

  Ne znam u kojem zračnom i bajkovitom svijetu žive oni koji takav savjet daju. Možda je cijeli život sa bebom u vašim rukama i prtljažnikom u ustima moguć ako imate osobnu sobaricu, kuharicu i praonicu kod kuće, a nema muža ili stariju djecu. Također je poželjno, a ne biti na javnim mjestima i na ulicama zimi. Tada - da, možete se potpuno posvetiti služenju djeteta.

  Ali većina majki živi u stvarnom svijetu, u kojem morate imati vremena za čišćenje, pranje, kuhanje, pospremanje, vožnju u dućan, manikuru, pedikuru, kondiciju, susret starijem djetetu, pomoći mu da napravi domaću zadaću, odvede u odjeljke, susreće muža, razgovara s mojim mužem noću.

  Ako je cijena sve to činjenica da će beba neko vrijeme razgovarati s gumenom bradavicom umjesto majke, razumno je platiti i živjeti normalan život, misleći ne samo o bebi, nego io sebi i ostatku obitelji.

  A što ćemo sljedeće? Tako je - idemo odabrati pacifiera.

  Kako odabrati

  Mlada mama doslovno može ići oko glave iz različitih izbora na policama. Koji lutki je bolje odabrati i kako se ne bi izgubio u rasponu? Tako se razlikuju:

  Veličina bradavice sama varira ovisno o dobi djeteta. To je obično od 0 do 6 mjeseci, od 6 do 12 mjeseci i od 12 do 18 mjeseci.

  Naravno, prilikom kupnje, trebate obratiti pozornost na to, jer mjesec dana starog beba neće stati u bradavicu veličine za jednogodišnjaka.

  Moderne bradavice izrađene su od silikona ili lateksa. Razlika između njih je nekritična, ali je sljedeća.

  Latex soothers su obično žute, mekše i ugodnije na dodir, teže ih je ugriz. Međutim, oni brže troše, osjetljiviji su na deformacije, oštećenje od ključanja, itd. Promijenite ove bradavice treba biti svaka 2-3 tjedna korištenja.

  Proizvodi od silikona su općenito transparentni, teži i izdržljivi na dodir. Lakše je ugristi, stoga, nakon erupcije mrvica zuba, preporuča se zaustaviti njihovu upotrebu i prebaciti se na lateks. Silikonske sluznice su izdržljive i otporne na habanje, te ih treba mijenjati u intervalima od 1,5 mjeseca.

  Fantazija modernih proizvođača lutke doista je neograničena. Na policama se nalaze klasične okrugle bradavice, ravne ortodontske bradavice u obliku kapljica i imitaciju ženskog bradavica.

  Neke majke preporučuju kupnju nekoliko, a mrvicama daje izbor oblika. Za mene je vrijedno odmah probati bradavicu ispravnog oblika koji će, prema proizvođaču, smanjiti negativne posljedice njegove uporabe i neće točno utjecati na ugrize, to jest posebnu ortodontsku.

  Tako ćete staviti križić na savjest - da ste stekli sigurnu i kvalitetnu zamjenu majke. Ako dijete nema izbora, sisati će bradavicu koju mu dajete, a ona će joj se na kraju naviknuti na bilo koji oblik. Zato neka bude točan ortodontski oblik.

  Iako - ponavljam - to je više za umirujuću mamu, budući da čitave generacije djece koja su odrasle na najobičnijim okruglim bradavicama nemaju ogromne poteškoće.

  1. Tu su i lutke potpuno silikon ili silikonski prsten.

  Oni ne uzrokuju mrvice neugodnosti kada zaspaju, kad ispadaju iz usta, a dijete se okreće na njih i leži s obrazom.

  1. Glowing u mraku, noću.

  Takvi pacifiers apsorbiraju dnevno svjetlo u sebi, kao da ih se tereti za njih, a neko vrijeme noću sjaji, što ih čini lako pronaći u krevetu.

  Osim toga, ne zaboravite kupiti poseban slučaj za bradavicu (ako kit ne dolazi s vlastitim kapom) i mamac za uši.

  Zamotajnica je pričvršćena na dude i odjeću djeteta, zbog čega se ne gubi i ne pada na pod na javnim mjestima. U istu svrhu, strogo je zabranjeno korištenje kućnog kabela ili vrpce i objesiti bradavicu na vratu, zbog opasnosti od gušenja.

  Kako se pravilno brinuti za pacifiera

  Prije prve uporabe preporuča se nježno uklanjanje bradavice iz pakiranja i temeljito oprati sapunom.

  Nakon toga, sterilizirajte na prikladan način za vas:

  1. U posebnoj posudi za bocu i bradavicama.
  2. U kipućoj vodi u tavi za nekoliko minuta.
  3. U dvostrukom kotlu 2-3 minute nakon kipuće vode.

  Kao izričita metoda, možete koristiti obradu kipuće vode izravno iz kotla. Ali to bi trebalo biti vrlo pažljivo, kako se ne bi spali i pažljivo, okrećući bradavicu ispod potoka sa svih strana i kutova.

  A što mislite o korištenju dude, kakav je bio vaš osobni doživljaj, podijelite ga s sumnjom mame i sa mnom.

  Zadržite članak na zidu u društvenim mrežama, a web stranica će biti označena, ja ću vas opet čekati, Lena Žhabinskaya bila je s tobom, oproštaj!