Korisne informacije o korištenju jastuka za novorođenče: treba li krevet

Rođenja

Novorođene bebe provode većinu svog vremena u snu. Vrlo je važno pravilno urediti postelju kako ne bi oštetili zdravlje djeteta i pridonijeli skladnom razvoju njegova tijela.

Prema pedijatri, ne preporuča se staviti jastuk pod glavu djeteta oko godinu dana, a osim toga, djeca se često okreću u snu toliko, da nije činjenica da će završiti tamo gdje je planirano.

Trebate li?

Da li dijete treba jastuk prema dr. Komarovskom? On smatra da dijete mlađe od 2 godine ne treba ga koristiti. Iz njegovih objašnjenja slijedi da jastuk (za ljude bilo koje dobi) namjerava nadoknaditi udaljenost od uha do ramena dok leži na svojoj strani. Ne dopušta da se kralježnica savijati i vrat iscuri.

Rizici pri korištenju jastuka:

 1. Ako se dijete u snu pretvori na trbuščić i zakopava nos u jastuk, onda jednostavno može ugušiti.

Mišići beba vrata još uvijek su vrlo slabi i on neće moći okrenuti glavu na stranu, otvarajući mlaznicu za pristup zraku.

 • Zbog spavanja na jastuku, lomljivi i nezreljeni kralješci djeteta lako se deformiraju.
 • Proizvodi s određenim vrstama prirodnih punila (detaljno opisani u nastavku) mogu uzrokovati alergijske reakcije.
 • Kada je to potrebno?

  Kada je potrebna upotreba jastuka:

  • Ako dijete ima dijagnozu kongenitalne mišićne tortikulije. U tom slučaju (pored glavnog liječenja) liječnik će propisati uporabu posebnog ortopedskog jastuka. Ona će poslužiti kao pomoć pri ispravljanju zakrivljenosti.
  • Kada beba stalno spava u jednom položaju, ona je puna deformacije mekih kosti lubanje. U tom se slučaju preporučuje kupiti dječji jastuk kako bi mogao zadržati glavu.
  • Ako je beba sklona učestaloj regurgitiranju, pomoći će vam jastuk s nagibom. Zato ne može zagušiti povraćanje.
  • Ako postoji kršenje mišićnog tonusa u području cerviksa djeteta, liječnik također može propisati uporabu jastuka. Njegov oblik ovisi o dijagnozi (hipotoničnom ili hipertonskom) i omogućit će stabilizaciju stanja mišića novorođenčeta.

  Pojedinosti o svakoj vrsti jastuka:

  Ima visinu od oko 10 centimetara i nagib od 15-30 stupnjeva. Širina jastuka bi trebala biti jednaka širini kreveta novorođenčeta, tako da se ne bi mogao zaglaviti između ruba i ruba jastuka kada se okreće.

  Izrađen je od gustih materijala. Pomaže ako dijete često regurgitirate - zbog povišenog položaja tijela, neće moći gušiti. Može se koristiti od rođenja do 3 godine.

  Takav jastuk trebao bi biti ne samo pod glavom, već i pod leđima mrvica. Vratni mišići će se držati u opuštenom stanju (s hipertonom), a kralježnica neće biti savijena.

 • Nasloni za glavu.

  Zbog sličnosti također ima naziv "leptir". To je jastuk s usjekom za glavu u sredini. To vam omogućuje da fiksirate glavu u ispravan položaj, a njegova strana će podržati vrat.

  Za takve jastuke se obično koriste elastični materijali kao što su rayon ili lateks.

  Koristi se za prevenciju i kao pomoćno liječenje tortikulusa. Dizajniran za djecu od 3 tjedna do 2 godine.

 • Pozicioner.

  Koristi se za držanje bebe u jednom položaju (na bočnoj ili stražnjoj strani).

  Sastoji se od 2 bočna valjka koji nježno drže dijete u jednom položaju. Posebna značajka jastuka položaja je da se položaj valjaka, kao i širina samog jastuka, može mijenjati.

  To će vam omogućiti prilagodbu veličine za rastuće dijete i krevetić. Koristi se do 2 godine.

 • Otvori prsten

  Nije preporučljivo koristiti takav jastuk za spavanje. Namijenjen je za dojenje. Mama postavlja jastuk na krilo, a ona stavlja bebu na nju.

  Jastuk u obliku otvorenog prstena, iako se prodaje u odjelu za novorođenčad, vjerojatno će postati dobar pomagač za majku tijekom dojenja.

  Nije preporučljivo staviti takav proizvod pod glavu tijekom spavanja, ali je potrebno postaviti pozadinu "na stranu" ispod leđa.

 • Protivoudushlivaya.

  Ima poroznu strukturu. Proizvod je monolitni blok od spužvastog materijala. Jastučić ima visoko poroznu strukturu ili perforaciju na cijeloj površini.

  To omogućava bebi slobodno disanje, čak i ako zakopava nos u njemu

  Čak i ako se beba pretvori na trbuh i zakopči nos u jastuku, struktura disanja proizvoda neće dopustiti da se uguši. Izrađen je, u pravilu, od poliuretanske pjene ili lateksa.

 • punjenje

  • Perje i dolje. Takvi jastuci su nepoželjni za djecu jer postoji rizik od alergijske reakcije. Oni su nepraktični i teško se brinu.
  • Ovčja vuna. Unatoč "prozračnim" i termostatskim svojstvima, ovaj materijal se također ne preporučuje kao punilo za dječji jastuk.

  Sintetička punila (treba napomenuti da su svi sintetički materijali hipoalergijski):

  • Sintepon. Lagana, bez mirisa, dobro prozračna, lagana za pranje i sušenje brzo. Nedostatak sintetičkog zimzelera u svojoj krhkosti - brzo pada i gubi oblik.
  • Komforel. Mekani, elastični materijal. Savršeno prozračna i sposobna zadržati toplinu. Ne uzrokuje poteškoće pri odlasku. Razlikuje trajnost.
  • Hollofayber. Elastično i prozračno punilo, ne apsorbira mirise, brzo vraća oblik, izdržljiv.
  • Latex. Mekani i lagani, ali izdržljivi materijali. Ima poroznu strukturu (koja značajno smanjuje rizik od gušenja u snu), ima antibakterijska svojstva, izdržljiva. Nedostatak lateksa u visokim troškovima.
  • Poliuretanska pjena. Elastična, izdržljiva, porozna punila. Potreban je oblik glave i sposoban je za termoregulaciju.

  Što je bolje odabrati?

  Odabir jastuka za dijete - težak zadatak. Slijedeći kriteriji pomoći će u rješavanju:

  1. Veličina. Širina jastuka bi se trebala podudarati s širinom krevetića (najčešće je 40-60 cm), duljina može biti između 30 i 45 centimetara, ali visina ovisi o dobi djeteta.

  Nudimo gledati videozapis o tome što treba uzeti u obzir pri odabiru dječjeg jastuka:

  Jastuci s različitim punilima zahtijevaju različitu njegu:

  • Perje i dolje. Takav jastuk bi trebao biti napitan svakodnevno i redovito ventiliran. Ispiranje pera ili jastuka kod kuće je vrlo složen postupak, tako da vlasnici obično pribjegavaju suhom čišćenju.

  Korisni videozapis

  Nudimo vam gledanje videozapisa o dječjim jastučićima i njihovoj ispravnoj upotrebi za miran san beba:

  zaključak

  Nepropisno odabrani jastuk ne samo da donosi neugodnosti djetetu, već također može ozbiljno štetiti. Uostalom, kosti, mišići i zglobovi djeteta još uvijek su slabi i lako se deformiraju. Treba imati na umu da do 2 godine upotreba jastuka obično nije preporučljiva. U slučaju kada postoje naznake za njegovu upotrebu, izbor proizvoda mora biti vrlo pažljiv.

  Treba li jedno godina dijete jastuk?

  Treba li jedno godina dijete jastuk? Ako je tako, kakva bi to trebala biti?

  objavljeno 12/02/2008 13:06
  Ažurirano 05/12/2015
  - Razno

  Komarovsky E. O. odgovara

  Jedno godišnje dijete nije potrebno. Općenito, nije vrijedno podići temu jastuka u dobi od dvije godine. A od dvije godine je sasvim moguće. Standardna veličina djetetovog jastuka je 40 x 60 cm, a njegova debljina bi trebala biti otprilike jednaka širini ramena djeteta.

  Obitelj i mama

  Obrazovanje, zdravlje, razvoj djece. Upravljanje vremenom za mame

  • Otvorite izbornik bloga
  • glavni
  • Svi blog članci
  • O autoru i blogu
  • besplatno
  • povratna veza

  U kojoj dobi dijete treba jastuk?

  Rođenje djeteta velika je radost i sreća roditeljima, ali to znači veliku odgovornost za život i zdravlje malene osobe. Nažalost, mnoge mlade majke i očevi ne znaju u kojem dobu dijete može spavati na jastuku. Ali ovo je vrlo važan trenutak u skrbi o djetetu. Pun san omogućava pravilan razvoj organa i vitalnih sustava dojenčeta, pa je potrebno optimalno ugodan odmor, pogotovo jer u prvoj godini života beba spava skoro cijeli dan, budite li samo jesti i osmijehati se kod mame. Zatim ćemo detaljno istražiti kako odabrati jastuk za dijete i u kojem dobu dijete treba jastuk, a također slušati savjete dr. Komarovskog.

  U kojoj dobi vaša beba može spavati na jastuku?

  Iskusni roditelji, naravno, znaju da dojenčad u prvim mjesecima nakon rođenja može bez ikakvog uzdizanja i slatko spavati na ravnoj površini krevetića. Oni koji su prvi put rodili, pogledajte kako beba spava bez jastuka, a neudobna.

  Činjenica je da nakon rođenja i do oko godinu dana ovo spavanje za djecu zapravo nije potrebno, pogotovo jer je proces razvoja kralježnice i unutarnjih organa intenzivan. Njihova optimalna formacija nastaje prirodno, bez posebnih prilagodbi. Osim toga, glava djeteta, koja neko vrijeme ostaje dovoljno velika, treba ravnu površinu, a dijete se instinktivno uklapa na prikladan način. Smatra se da je iz nekog razloga jastuk čak i opasno za dojenčad:

  • Nepravilno punilo može izazvati alergijsku reakciju;
  • Zbog slabosti vratne kralježnice, budući da jastuk u ovom slučaju samo sprječava i ne dopušta oblikovanje vrata;
  • Ako se jastuk koristi rano, kralježnica djeteta može biti deformirana;
  • Bebe vole spavati na trbuhu, ali ako se utrnu u jastuk, onda postoji opasnost da beba guta.

  Ako majka ne može gledati bebu koja spava bez jastuka, izlaz će biti sterilna pelena zatvorena ispod glave, dva do četiri puta oklopljena - to može izbjeći opasnost od poteškoća s disanjem, a kada se regurgitiranje, što se često događa nakon hranjenja, korisno je ne prljavo rublje

  Još jedna stvar kada je riječ o dojenčadi s patologijama razvoja vratnih kralješaka. To je slučaj kada trebate kontaktirati pedijatra. Liječnik će vam savjetovati da kupite ortopedski madrac posebno dizajniran za novorođenče i vrlo je različit od jastuka koji znamo:

  • Madrac je napravljen od hipoalergenskog materijala;
  • Ima male stranice i udubine za optimalno postavljanje djetetove glave;
  • Sprječava zakrivljenost kralježnice;
  • Pri stvaranju proizvoda uzima se u obzir osobitost kosti lubanje dojenčadi.

  Takav se uređaj može koristiti od prvog mjeseca djetetovog života, jer nije samo siguran, već i koristan za svoje tijelo. Kasnije će biti potrebno samo promijeniti medicinski pribor za obični jastuk. Iako to nije potrebno, jer je ispravno održavanje glave u snu potrebno u bilo kojoj dobi.

  Takva se pravila primjenjuju dok beba ne stari do jedne godine. Kasnije, u dobi od dvije godine, kad djetetov koštani kostur postaje jači, može dobiti još jedan jastuk, jer zbog promjena u veličini tijela i glave vjerojatno neće spavati udobno na ravnom univerzalnom jastuku. Budući da je svjestan koliko staro dijete može spavati na jastuku, umjesto ortopedskog madraca možete kupiti malu, ravnu i ne previše meku podlogu koja odgovara veličini kreveta. Treba imati na umu da je ovaj uređaj namijenjen samo za glavu, a ne za ramena djeteta.

  Kako odabrati jastuk za spavanje bebe

  Ako dijete ima 2 godine, čak je štetno za njega da spava bez jastuka. Ravna površina ometa normalnu cirkulaciju kralježnice i mozga. Zbog toga djeca u budućnosti mogu doživjeti redovitu glavobolju.

  Budući da postoji veliki izbor jastuka za prodaju, odmah je teško pronaći sigurnu i udobnu stvar za bebu. Naravno, takva roba treba kupiti samo u specijaliziranim dječjim trgovinama. Postoji mogućnost odabira proizvoda za bebu. U osnovi, asortiman se sastoji od sljedećeg pribora:

  1. Obična visina jastuka za bebe ne prelazi 10 cm;
  2. Ortopedski za novorođenčad, također se naziva "leptir";
  3. Nagibno učvršćenje;
  4. Proizvod sa stranama do 3 cm, utisnut u sredini.

  Svi ti jastuci pogodni su za dijete, ali namijenjeni su različitim dobima. Osim toga, od velike je važnosti što je proizvod napravljen i što je ispunjeno.

  Uobičajena posteljina za djecu može sadržavati sljedeće punila:

  • Ljuske heljda;
  • Prirodni pahuljica;
  • Ovčja vuna;
  • Sintepon ili drugi umjetni punilo;
  • Polimerna vlakna.

  Svi ti proizvodi imaju svoje pro i kontra. I trebate odabrati jastuk za bebu, s obzirom na njegovu osobnost i dob.

  1. Ako je vuna, ona je meka i osim toga topla - dijete će udobno spavati na njemu tijekom zime i ljeta. Ali vuna ima jedan veliki nedostatak - sposoban je brzo skočiti zajedno u grudama, a nakon pranja postaje bezobličan.
  2. Ako uzmete plijesan, najvjerojatnije nije prikladno za dojenčad, jer je previše mekan i može utjecati na stvaranje koštanog kostura. S druge strane, slabo očišćen prirodni nizak može uzrokovati pojavu patogenih mikroorganizama u djetetovom krevetu.
  3. Bilo koja sintetička punila su dobre samo zato što je jastuk lagan za pranje, ali djeca, zbog činjenice da materijal ima slabu prozračnost, mogu patiti od vrućine, pelenskog osipa, pruritusa.
  4. Polimerna vlakna ili lateks idealni su za novorođenče zbog svoje elastičnosti, a osim toga takav je materijal obično hipoalergenski.
  5. Prirodna ljuska heljde je dobra za sve, ali zbog buke koja proizvodi, neće biti mira, ni dijete niti njegovi roditelji.

  Ali ako izostavimo sve te detalje, a nakon razmatranja svih prednosti i nedostataka različitih opcija, možemo zaključiti da je proizvod koji ima određene karakteristike prikladan za malo dijete:

  • Odozgo jastuk bi trebao biti izrađen od bilo kojeg prirodnog materijala;
  • Poželjno je da su šavovi iznutra;
  • Bez obzira na neugodnosti povezane s šuštanjem, najbolji je punilo od heljde heljde;
  • Jastuk bi trebao biti manji od debljine;
  • Proizvod ne smije imati dodatne detalje, osim posebnih stezaljki, s kojima se može pričvrstiti na dječju postelju kako se ne bi pomakla.

  Uređaj koji je izabran za takve parametre za san učinit će ostatak djeteta punopravno, što će zauzvrat pružiti više miran život roditeljima.

  Ako znate u kojem dobu dijete može spavati na jastuku, možete izbjeći mnoge probleme štiteći bebu od bolesti i abnormalnog razvoja, kako u djetinjstvu tako iu odrasloj dobi. Pristup izboru posteljine mora biti mudro, tako da prije svega ne nanosite štetu. Stoga, nije potrebno nositi svijetle dekorativne jastuke, koji mogu biti nesigurni za dijete.

  Video Dr. Komarovsky: u kojoj dobi trebaš jastuk?


  Je li članak "Od kojega doba dijete može spavati na jastuku" korisno? " Dijelite s prijateljima pomoću gumba društvenih mreža. Označite članak da ne izgubite.

  Komarovsky: 10 pravila za zdravo spavanje djetinjstva.

  Nakon što sam po prvi put postala majka, još sam bio mlad i neiskusan, tražio sam različite načine da dobro spavam za moje prvo dijete, a onda sam došao preko zanimljivog članka i zahvaljujući njoj sam riješio mnoge noćne probleme.

  "Uopće nije teško razviti jedno dijete i pretvoriti kultiviranje u tešku radnu snagu, u majku junakinje, a obiteljski život je podvig. Da biste to učinili, jednostavno ne trebate dovoljno spavati.

  Stoga, shvatite i zapamtite najvažniju stvar: zdravo spavanje djetinjstva je san kad je slatko i ugodno za svakoga, i odrasle osobe i djecu!

  Organizacija dječjeg sna je organizacija zdravog spavanja svih članova obitelji.

  Najjednostavnija stvar u gore navedenoj organizaciji je dobiti kvalitetnu pelena za jednokratnu upotrebu, a to je zapravo jedini prijatelj djetetovog sna koji stvarno postoji bez vašeg roditeljskog sudjelovanja - već je izumio i napravio za vas i za vas.

  Sve ostalo je samo u vašim rukama.

  Uostalom, san je usko povezan s drugim sastavnicama načina života - s hranom, šetnjama, parametrima zraka, odjećom, higijenskim postupcima itd.

  Pravilna prehrana, igre na otvorenom, čišćenje, kupanje, mekani, čisti i suhi kreveti - sve to traži vrijeme, želju, znanje i vještine.

  Čitajte, učite, djelujte.

  Pravilo 1. Postavljanje prioriteta

  Obitelj je puna, sretna i učinkovita kada roditelji imaju priliku spavati 8 sati dnevno.

  Više od svega - više hrane i pića, više spavanja i svježeg zraka - dijete treba zdravo, odmaranje i ljubav jedni druge majke i tate.

  Pravilo 2. Odlučite se za stanje mirovanja.

  Od trenutka rođenja, režim djeteta mora biti podvrgnut režimu obitelji.

  Pripremite se za noćni san unaprijed i pripremite dijete za to. Odredite vrijeme kada počinje noćni san, i neka bude praktično vrijeme za vas! Od 21 do pet u jutro? Molim te! Od 23 do 7 ujutro? Za zdravlje! Možete odabrati? Sada pokušajte pridržavati se.

  Pravilo 3. Odlučite gdje spavati i kome.

  Teoretski i praktički postoje tri mogućnosti:

  Dječji krevetić u roditeljskoj spavaćoj sobi je optimalan za djecu u prvoj godini života i prihvatljiv je do tri godine; Dječji krevetić u dječjoj spavaćoj sobi - idealan za djecu tijekom cijele godine; spavati u istom krevetu s roditeljima - moderan ludost, većina pedijatara poticati na zdravlje djece spavaju nema otnosheniya.Pravilo 4.Not boji se probuditi puh

  Ako želite da vaše dijete dobro spava noću, nemojte dopustiti previše spavanja tijekom dana. Nije jasno? Sada objašnjavamo.

  Prosječna dnevna potreba za spavanjem u djece je sljedeća: do 3 mjeseca - 16-20 sati; 6 mjeseci - 14,5 sati; 12 mjeseci - 13,5 sati; 2 godine - 13 sati; 4 godine - 11,5 sati; 6 godina - 9,5 sati; 12 godina - 8,5 sati.

  Dakle, svi znamo da dijete u dobi od 6 mjeseci spava oko 14,5 sati dnevno. Ako želimo mirno spavati 8 noći, onda ostaje najviše 6,5 sati za dnevni san. A ako spavate tijekom 9 dana, 8 sati spavanja nocu nije vjerojatno.

  Nemojte se bojati probuditi Sonyju!

  Pravilo 5. Optimizirajte hranjenje.

  U prva tri mjeseca života dijete može jesti 1-2 puta tijekom noći. U dobi od 3-6 mjeseci jednokratno hranjenje je sasvim moguće. Nakon 6 mjeseci dijete ne treba biološko hranjenje tijekom noći.

  Dijete se možda želi nositi, a dijete može zahtijevati komunikaciju, sisanje, siktanje, ljuljanje i zahtijevanje sve više i više, dulje i češće, dok se ispunjavaju uvjeti.

  Postavite pravila igre jednom zauvijek. Je li moguće koristiti mamu ne za hranjenje, već kako bi zadovoljila potrebu za sisanjem? Je li moguće da je tata, koji će, s druge strane, raditi sutra, da pola dijete pola noći i pjevaju istodobno? Ako mislite da možete - molim vas, ali možete zaboraviti na zdravo spavanje u djetinjstvu.

  Pokušajte malo podnijeti u pretposljednji hranidbu i hraniti što je više moguće prije spavanja. Zapamtite: glad nije jedini razlog za plakanje i nemojte priključivati ​​dojenčad usta s hranom već na prvom ukletu. Prekomjerno hranjenje je glavni uzrok bolova u trbuhu i povezanih poremećaja spavanja.

  Pravilo 6. Dobar dan.

  Aktivno aktivno - šetajte, spavajte tijekom dana na svježem zraku, potičite poznavanje svijeta i otvorenih igara.

  Tjelesna aktivnost (bez ekstremizma) definitivno pridonosi zdravom spavanju djetinjstva.

  Ograničavanje večernjeg emocionalnog stresa ima pozitivan učinak na spavanje.

  Mirne igre, mirno čitanje dobrih bajki, gledanje već poznatih crtića i, konačno, znatiželjna pjesma moje majke - što bi moglo biti bolje za pripremu za krevet do jutra...

  Pravilo 7. Razmislite o zraku u spavaćoj sobi

  Čisti hladni vlažni zrak u spavaćoj sobi je nepromjenjivo pravilo.

  Provjetravanje. Mokro čišćenje. ovlaživač. Termometar i higrometar. Regulatori na radijatorima.

  Optimalna temperatura zraka je 18-20 ° C, pod uvjetom da je dječja soba (tj. Mjesto gdje dijete ne samo spava nego i živi); ako govorimo o dječjoj spavaćoj sobi, onda je optimalni 16-18 ° C. Optimalna relativna vlažnost zraka je 50-70%. Pravilo 8. Koristiti kupanje

  Večernji kupanje - velika kupka u hladnoj vodi - odličan način da se fizički umorni, prilično gladni, onda jede s apetitom i spavati do jutra.

  Masaža i gimnastika prije kupanja, higijenskih postupaka i toplije odjeće - sve to pojačava prednosti kupanja.

  Pravilo 9. Pripremite krevet

  Madrac je gust i ravnomjeran - dječja tjelesna težina ne bi trebala dovesti do njegovog savijanja. Do dvije godine bez jastuka. Nakon dvije godine, jastuk je sasvim moguće (standardna veličina dječjeg jastuka je 40 x 60 cm, a njegova debljina bi trebala biti otprilike jednaka širini ramena djeteta).

  Posteljina od prirodnih tkanina, isprana posebnim dječjim prašcima temeljito isprati.

  Pravilo 10. Pazite na kvalitetnu pelenu.

  Jednokratne pelene - najučinkovitiji od svih izuma čovječanstva, povezanih s spavanjem. To su jednokratne pelene koje mogu kvalitativno poboljšati san svih članova obitelji.

  Dobra pelena za noć je zakon, to je najdostupnije i lako provođeno pravilo 10 pravila zdrave dječje spavanja.

  Želite li dijete imati nježnu, glatku stražnjicu, dok ste spavali cijelu noć? Zato vam je potrebna dobra pelenska kvaliteta, udobna, pouzdana, dokazana, učinkovita i sigurna. "

  Kada i na kojem jastuku beba treba spavati

  Za većinu nas je jastuk nezaobilazan atribut udobnog sna. Početne majke su iznenađene što ne vide jastuke u krevetiću pripremljenom za novorođenče. Oni jednostavno ne mogu vjerovati da bez nje, novorođenče dobro spava, a ako loše spava, to uopće nije zbog svoje odsutnosti. Stoga, pitanje je kada dijete može spavati na jastuku, a mame i bake zainteresirane.

  Dr Komarovsky, poznati pedijatar i sam otac, u jednom od njegovog prijenosa na slično pitanje od mama-godišnja beba čvrsto odgovorio da podići temu jastuke do dvije godine dijete nije ni vrijedno.

  Pogledajmo zašto dr. Komarovsky, poput ostalih pedijatara, tako snažno prosvjeduje protiv jastuka za djecu od 0 do 2 godine. Otkrit ćemo jesu li izuzeci ovog pravila i kada i na kojem jastuku dijete može spavati.

  Zašto štetni jastuci za novorođenčad?

  Dijete u prvih 2-3 mjeseca provodi većinu svog vremena u snu, a čak i tada, do godinu dana, spavanje i ležanje u krevetu zauzima znatan dio svog vremena. Stoga je položaj u kojem spava od velike važnosti za oblikovanje kralježnice i mišića.

  Jastuk može uzrokovati zakrivljenost kralježnice u budućnosti. To je zbog anatomske osobine novorođenčeta. Dr. Komarovsky kaže da omjer veličine djetetove glave i ramena omogućuje mu udobno ležanje bez ikakvih jastuka.

  Istodobno se formiraju samo cervikalno-kralješni dio novorođenčeta i njegovih zavoja. Ovo razdoblje traje od rođenja do dvije godine, a tek kad se dovrši, morate početi navikavati dijete na jastuk.

  Još jedna ozbiljna opasnost može biti da će mali mrvica zakopati nos u jastuku u snu i to će blokirati dah. Djeca od nekoliko mjeseci starosti i dalje ne mogu promijeniti svoje stajalište i to prijeti da ga zaustavi od disanja.

  Jastuci s perjem i dolje posebno su opasni za djecu. Ovi prirodni punjači mogu uzrokovati alergijske reakcije kod beba.

  Kako odabrati jastuk?

  Za djecu do 6 mjeseci u većini slučajeva, ako je potrebno da se glava mrvica podigne, stavljaju presavijeni pelenac pod glavu. No, u nekim slučajevima, djeca ponekad trebaju nešto više.

  • Dijete je formirano torticollis. Zbog činjenice da novorođenče preferira ležati na jednoj strani, mišići na vratu razvijaju se neravnomjerno i glava počinje naginjati na jednu stranu. Tada je potrebno, bez čekanja u dobi od 2 godine, početi koristiti ortopedski jastuk. Obično preporučujemo "leptir", sličan njezinom obliku.
  • Zbog čestih obilnih napetosti, postoji opasnost da djeca budu gušena, kašalj. Zatim je potrebno osigurati spavanje bebe na svojoj strani.
  • Nepravilna formacija lubanje, koja se može pojaviti iz nekoliko razloga. Kosti u bebama su meke, a spavanje u pravom položaju može pomoći.
  • U slučaju hipertonije ili hipotonije, ortopedski jastuk također će biti koristan.

  Ovisno o tome što je namijenjeno i odabrano je prema preporuci liječnika, ortopedski jastuk. Danas postoji veliki broj modela. Prilikom odabira morate uzeti u obzir svrhu njegove primjene i materijale iz kojih je izrađen.

  1. Jastuci za novorođenčad su ispunjeni bilo kojim od modernih materijala, po mogućnosti lateks. Danas, za bebe od dobi od jednog mjeseca, oslobađaju jastučiće ispunjene cjevastim punilom, koje, čak i ako maleni uskoči nos u njemu, daje zrak. Ako volite samo prirodne materijale, šuštanje heljde heljde je ugodnija alternativa. To su meke vlakne izrađene od eukaliptusa.
  2. Obloga treba biti samo od prirodnih materijala s ravnim ili unutarnjim šavovima.
  3. Jastuk ne bi trebao previše podići djetetovu glavu.

  Dječji spavanje: Za koji je dob potreban jastuk za dijete? - Liječnik Komarovsky

  Podupirač

  Ovo je vrsta ortopedskog jastuka. Omogućuje spavanje na strani, što je neophodno kada se, na primjer, obilno opusti. To su dva valjka, pričvršćena zajedno s trakama. Positioner za spavanje ne samo da popravlja položaj djeteta u snu nego i stvara osjećaj sigurnosti u njemu. Glavna stvar, nemojte zaboraviti okrenuti mrvicu s jedne na drugu stranu, kako ne biste izazvali zakrivljenost.

  Jastuk s udubljenjem glave

  Jastuk s udubljenjem za glavu koristi se za ispravljanje torticollisa ili za ispravljanje manjih grešaka u obliku lubanje. Zahvaljujući urezu, učvršćuje položaj glave i ublažava napetost od vrata. Obično ima oblik leptira, gdje je u sredini usjek za glavu. Obično se napuni lateksom. Vrlo je prikladno koristiti u invalidskim kolicima. Tada je mama sigurna da, unatoč mogućem trese i ljuljajući kolica, dječja glava ostaje na mjestu.

  Jastuk za dijete od 6 mjeseci do 2 godine

  Dr. Komarovsky ne preporučuje korištenje jastuka za zdravog djeteta prije dvije godine. Čak i većina vjeran ideji priložiti nešto u oku djece inzistirati na tome da ga se može obaviti najranije 8 mjeseci, kada je dijete puzi dobro te je u osnovi formirana zavoja vrata maternice-leđne podjele. Ako želite početi podučavati jedno-godišnje dijete na činjenici da nešto leži ispod glave, savjetuje se da počnete s pelenama nekoliko puta presavijeni.

  Za roditelje koji žele brzo dovesti dijete na jastuk, valja razmotriti sljedeće prilikom odabira:

  • Jastuk ne smije biti veći od 2 -3 cm.
  • Širina koja odgovara širini krevetića ili kolica.
  • Jastuk bi trebao biti dovoljno teško da bi osigurao učinkovitu podršku bebinog vrata.
  • U duljini, poželjno je treći dio krevetića, s usjekom u sredini i rotirajućim valjcima na rubovima, kako ne bi pokucao dijete s tijelom.
  • Ni u kojem slučaju ne treba punjenje biti s perjem ili dolje. Bolje je napraviti izbor umjetnih i prirodnih punila: "pametna pjena", hljepovi heljde, lateks itd.

  Jastuk za djecu od 2 godine

  Prema riječima dr. Komarovskog, od dvije godine počinje jastuk. To su djeca ovog doba koja su potpuno spremna početi učiti spavati s nečim ispod uha. Komarovsky vjeruje da je njegova standardna veličina 40 do 60 centimetara.

  Prilikom odabira njegove debljine, on preporučuje fokusiranje na širinu ramena vašeg djeteta. Obično kod djece ove dobi nije više od 4-5 centimetara. Za dvije godine, zahtjevi i želje za njom ostaju isti kao i one za nestrpljive roditelje koji djecu stavljaju u godinu dana. Također je korisno za njih da imaju tvrdu i ravnu ispod glave, a ne meke i bujne.

  Bolje je početi ih naučiti drugim modelima nakon 3 godine. Prilikom odabira, moramo se sjetiti da ako želite kupiti jastučiće sa zamagljenim punjenjem, posebno je važno obratiti pozornost na njegovu kvalitetu. To se može smatrati dolje koja je prošla nekoliko faza pročišćavanja. Inače, rizik izazivanja alergije u vašem djetetu.

  Drugi prirodni punjač za starije dječje jastuke je ovčja vuna. Vrlo je toplo i mekano, ali teško ga je brinuti. Sintetička punila imaju svoje minus. Oni su dobri u skrbi, ali slabo apsorbiraju vlagu i "ne dišu". Glavna stvar za zdravu bebu - udobnost i spokoj u kući.

  Je li dijete potrebno jastuk?

  Svi mi, odrasli i ljudi koji su umorni od posla i svakodnevnih problema, percipiraju jastuk kao dnevno oslobođenje od dnevnih problema, jer ako ga glava dotakne, došlo je vrijeme za dugo očekivani odmor. No jesu li jastuci potrebni za novorođenče i, ako je potrebno, koji bi trebao izabrati? Ovo je veliko pitanje koje ljudi obično ne pitaju dok se njihova djeca ne pojave.

  Naravno, svi su položaji različiti. Možda se zbog toga roditelji pokušavaju temeljiti na vlastitu, a ne na tuđe iskustvo. I to je u redu, jer majka, koja voli dijete, pokušat će učiniti sve za njega točno onako kako je potrebno. I sve nejasne trenutke se bolje raspravljaju s lokalnim liječnikom - to je pravi način.

  - Misliš li da je to prikladno za mene?

  Može li novorođenče spavati na jastuku?

  Pedijatri i ortopedi odgovore na ovo pitanje negativno. Negdje do godinu dana ne preporučuje se staviti jastuk pod glavu djeteta, a osim toga, djeca često toliko pretvaraju svoj san, da nije činjenica da će završiti tamo gdje je planirano.

  U slučaju problema s djetetom, povezanim s kralježnicom, deformacijama lubanja ili dijagnozom tortikulije, liječnici će savjetovati poseban ortopedski jastuk koji osigurava dijete u određenom položaju ili na drugi način izvan situacije. No, takvi ortopedski modeli također su dopušteni djeci nakon četvrtog mjeseca.

  Opasnost od korištenja jastuka za djecu leži u činjenici da još nisu u stanju prevrnuti, a oni se ipak mogu suočiti.

  Najčešće, bebu se preporuča postaviti presavijeni pelin za pelene ispod glave. Ova vrsta ručno izrađenog osebujnog jastuka daje željenu podiznu glavu i ne deformira kralježnicu. Ova varijanta sna na presavijeni pelen također su koristili naši roditelji i djedovi i bake. A budući da je većina od nas odrasla i više ili manje zdrava i sretna, to znači da su učinili sve što je u redu, a ova je metoda dokazala svoju vrijednost.

  A na malom jastuku je ugodna!

  Također možete podignuti glavu djeteta u krevetiću postavljanjem malog valjka ispod madraca. Dakle, integritet kreveta neće biti razbijen, no glava novorođenčeta bit će malo viša od nogu. To će olakšati disanje, spriječiti regurgitaciju i pomoći bolje spavati.

  Dr. E.O., vrlo popularan i cijenjen. Komarovsky također vjeruje da jastuk nije potreban za novorođenče i da možete zaboraviti na ovu temu sve do oko dvije godine života. I nakon dvije godine, možete kupiti verziju bebe za bebe, obično veličine 40 do 60 cm.

  Što staviti pod glavu u invalidskim kolicima?

  Ovo je još jedno prilično česte pitanje među novim majkama. I ovdje sve ovisi o obliku kolica i načinu hranjenja.

  Moderne preuređene kolica omogućuju vam da podignete glavu djeteta bez korištenja dodatnih sredstava. No, zimi, kada beba toplo umotana i staviti na, na primjer, u jumpsuit, a pokrivač je omotan na vrhu, glava svibanj biti dobro ispod nogu u kolica. U tom slučaju preporučljivo je staviti nešto ispod glave kako ne biste ometali djetetovo disanje i protok krvi, kao i potporu vratu. Osim toga, nešto mekano ispod glave djeteta će omogućiti jahanje i šetnje uz ruske staze i nogostupa udobnije.

  Kako biti kad hranite?

  Kada se hranite, važno je priložiti djetetu na dojku tako da je prikladno za vas i za njega. Da biste to učinili, koristite otvoreni valjak u kojem dijete počiva. Ovaj valjak odgovara majčinom krilu i utvrđuje položaj vašeg potomka tijekom hranjenja. Također za ove namjene možete koristiti one uređaje koji su prethodno bili korišteni za udoban položaj u snu tijekom trudnoće. Upute opisuju točno kako se primjenjuju za hranjenje bebe.

  - Volim sisyu i volim kad nježno.

  Vrste jastuka

  Naravno, nemoguće je koristiti uobičajene, "bezbrižne" mekane vrećice za odrasle s perjem "za bebe. Tek nakon tri ili četiri godine ima smisla podučiti dijete da spava na njih. Stoga biste trebali ispitati vrste dječjih jastuka:

  • Oblique - najčešća opcija za djecu. To je upravo ono što su stavili ispod madraca u krevetiću. Tipično, ovaj dizajn podiže glavu za oko 15 °, što omogućuje poboljšanje spavanja za dijete koje ne spava dobro zbog činjenice da bacanje i okretanje.
  • Naslon za glavu - obično se kupuje zajedno s krevetom ili u potpunosti odgovara njegovoj širini. Podržava vrat novorođenčeta i ne dopušta mu da sklizne iz nje.
  • Tu su i posebni i vrlo udobni jastuci za kupanje beba. Isprva su korišteni obični ovratnici, koji su podržavali glavu i vrat djece, a sada su praktički "ležaljke za ležaljke" koje apsorbiraju vodu. Istodobno kupanje je u takvoj vrsti vodenog loungera, a ruke majke istodobno slobodne.
  • Liječnici mogu preporučiti anatomske jastuke ako dijete ima abnormalno oblikovanu glavu, vrat je ozlijeđen ili postoje neki neurološki problemi. Postoji posebna udubina za glavu, a ispod vrata je valjak, koji oslobađa napetost od njega. Ova opcija se također naziva "leptir", jer u obliku, ovaj ortopedski uređaj stvarno sliči ovom insekatu. Zdravo dijete će dobro raditi bez leptira.
  • Positioner je vrsta tankih ortopedskih jastučića koji fiksiraju položaj tijela kad je dijete u položaju na stražnjoj strani ili na bočnoj strani. Glava leži na samom jastučiću, a valjci su fiksirani na stranama tijela. U ovom slučaju dijete pomaže da zaspati i činjenica da cijela struktura sliči sanu pored majke. Ali kada koristite ovu opciju, pažljivo pratite bebu, jer postoji rizik da će u snu zakopati nos u svim tim predmetima i početi gušiti.

  Odabir jastuka za dijete

  Kada je vaša beba već odrasla i spremna za spavanje, kao odrasle osobe na pravom jastuku, posebnu pozornost treba posvetiti njegovom obliku, materijalu i punjenju. Sljedeći zahtjevi moraju biti ispunjeni:

  • Nedostatak traumatskih dijelova. na mjestu spavanja ne bi trebalo biti traumatskih čimbenika: munja, gumbi.
  • Hypoallergenic. Perje i dolje kao punila nisu najbolja opcija. Latex i silikon ne uzrokuju alergije kod beba, lako se čiste i suše vrlo brzo.
  • Prihvatljivi materijali koji ne dopuštaju bebu da puše puškom u snu.
  • Elastičnost. Ne bi trebao biti previše tvrdi ili previše neobrađen i mekan modeli. Kada pritisnete, sve se lako smanjuje, a zatim se lako vrati u suprotnu poziciju.
  • Točna veličina. Prilikom odabira jastučića trebate odrediti za koje dobi je namijenjen. Za djecu od 2 do 4 godine, veličine od 40 do 60 cm su optimalne.

  Trebali biste razmisliti o opciji punoj heljde, koja može uzeti anatomski oblik. Ovo je korisno za odrasle i djecu. Zvuk "pilinga" zrna, smiruje živčani sustav i tako pomaže da zaspi brže.

  Heljda smiruje živce i poboljšava raspoloženje.

  Naravno, pri odabiru bilo kakve stvari za novorođenče, majka ga nastoji učiniti na najbolji mogući način, bez obzira na cijenu tog ili onog proizvoda. Ali ponekad se ispostavlja da se novac gubi. Nemojte misliti o kupnji jastuka prije rođenja djeteta. A kad se rodio i malo odrastao, razmislite o tome, nakon što ste prethodno razgovarali s liječnikom.

  Želimo Vam zdrav san za svoju djecu i vas!

  Od koje dobi dijete treba spavati na jastuku

  Novorođenče beba većinu vremena spava, jer je samo tako da beba može oporaviti i napuniti energijske rezerve. Pedijatri i traumatolozi ne prestaju ponoviti da madrac mora biti krut, posteljina je napravljena samo od prirodnih tkanina koje ne uzrokuju alergije. Djetetovo zdravlje i skladan razvoj ovise o pravilno opremljenom mjestu za spavanje djeteta. Ali jedno pitanje često zagonetke mladih roditelja: kada možete i trebate kupiti jastuk za bebu? Što kažu liječnici o tome i kako bi mame i tate trebali djelovati ispravno?

  Kada beba može spavati na jastuku

  Jastuk se ne preporuča za djecu mlađu od dvije godine. Neki roditelji vjeruju da je dijete neudobno bez ovog atributa. Mnoge mlade majke krive nedostatak jastuka za nemirnu bebu bebe. Stručnjaci vjeruju da je ovo mišljenje apsolutno pogrešno. Štoviše, jastuk može biti opasno za dijete, osobito u prvoj godini života:

  • Korištenje jastuka u prva tri do četiri mjeseca života djeteta povećava rizik od iznenadnog sindroma smrti djeteta: dijete se može preskočiti u snu i zatvoriti nosne prozore jastukom. Mala djeca još uvijek ne mogu kontrolirati mišiće vrata, tako da ne mogu okrenuti glavu na stranu. Također, novorođenče ne regulira disanje: ako ne može disati, ležeći na licu u jastuku, mrvica se može ugušiti;
  • kralješka vratne kralježnice još uvijek je vrlo krhka, pa ih je lako oštetiti. Ako beba spava na jastuku, ona je puna deformacije kralježaka;
  • Liječnici inzistiraju na važnosti stavljanja glave i tijela djeteta na istu liniju, posebno tijekom spavanja. Jastuk udara ovu ravnotežu;
  • modeli s prirodnim punilima često uzrokuju alergijsku reakciju. U nekim slučajevima spavanje na takvom proizvodu može uzrokovati poteškoće s disanjem koje ugrožavaju život djeteta.

  Dr. Komarovsky objašnjava da su proporcije tijela djeteta različite od odraslih: glava djeteta veća je u odnosu na tijelo. Stoga dijete ne treba jastuk za normalan san. Nakon dvije godine liječnik preporučuje odabir proizvoda s hipoalergenskim i gustim punilom. Debljina jastuka ne bi smjela biti veća od dva centimetra (udaljenost od uha do ramena djeteta).

  Neka djeca ne žele spavati na jastuku čak i nakon dvije godine. Roditelji se ne bi trebali brinuti i prisiliti na dijete. Ovo je sasvim normalno i ne šteti zdravlju bebe. Od dobi od tri godine, dopušteno je koristiti odrasle jastuke, ali stručnjaci i dalje preporučuju da ne kupuju meke pernati krevete za djecu, ali i dalje koristiti guste jastuk.

  U kojem biste dobu trebali početi stavljati dijete na jastuk - video

  U kojim slučajevima je potrebno za novorođenče ili dijete

  No postoje slučajevi kada liječnik može preporučiti roditeljima da daju jastuk za dijete tijekom prvih mjeseci života ili stariji:

  • ako bebi dijagnosticira kongenitalna torticollis. U ovom slučaju, posebni ortopedski jastuk jednostavno je neophodan za ispravak ovog stanja u prvim mjesecima života. Ponekad liječnik može propisati upotrebu takvog modela jastuka za sprječavanje tortikulusa kod bebe, u slučaju da dijete često spava samo na jednoj strani;
  • kosti lubanje još uvijek su meke pa se mogu deformirati u slučaju kad dijete spava samo u jednom položaju od rođenja. Kako bi se ispravila ova situacija, stručnjaci preporučuju kupnju posebnog jastuka s usjekom. Tada će beba zadržati glavu čak i dok spava;
  • jastuk s nagibom može se staviti pod glavu djeteta kad se često regurgitates. U tom će slučaju zaštititi dijete od povraćanja u dišnim putevima;
  • u slučaju kongenitalnog hiper- ili hypotona, liječnik može preporučiti uporabu ortopedskog jastuka kao jedne od metoda pomoćnog liječenja. Proizvod pomaže opuštanju ili, obrnuto, jača mišiće vrata, ovisno o dijagnozi mrvica.

  Neki roditelji kupuju ortopedske jastuke bez savjetovanja s liječnikom. To je apsolutno nemoguće učiniti kako ne bi štetilo zdravlju djeteta. Na prodaji postoje anatomični jastuci, koji su dizajnirani za ispravan položaj bebe glavu za vrijeme spavanja. Ali prije korištenja takvog modela također je bolje konzultirati liječnika.

  Koristeći jastuk s rupicom, roditelji trebaju uzeti u obzir činjenicu da beba često regurgitates tijekom spavanja. Ako je beba uznemirena čestim regurgitacijama, kontraindicirana je na spavanje na takvom modelu: glava je ravna i povraćanje može ući u dišni sustav, a dijete može gušiti.

  Jastuci za djecu prve godine života: kada je potrebno - video

  Što tražiti pri odabiru

  Da biste odabrali kvalitetni jastuk, morate se usredotočiti na nekoliko kriterija. Liječnici upozoravaju da pogrešni model može uzrokovati napetost u mišićima vrata, uzrokovati uznemiren san, kao i glavobolje kod bebe. Stoga je nužno da se približite kupnji ovog atributa posteljine uz svu odgovornost. Prije kupnje svakako poslušajte savjet stručnjaka: ako novorođenče ili djeca u prvoj godini života trebaju jastuk, liječnik će reći roditeljima koje će parametre proizvoda odgovarati njihovom djetetu.

  Veličina jastuka za djecu različitih dobnih skupina

  Oblik jastuka treba biti pravokutan: ovaj model se uklapa u krevetić i udobno je za dijete da spava na njemu, čak i ako se okreće i pretvara usred noći velik broj puta. Duljina može varirati od 30 cm do 45 cm, širina ovisi o parametru kreveta: u prosjeku 40 do 60 cm, ali glavni kriterij za veličinu proizvoda je visina koja ovisi o dobi djeteta:

  • za novorođenčad i djecu do dvije godine, ne smije biti više od 1-2 cm;
  • za dijete od 2-3 godine, visina je 6-8 cm;
  • za dijete od 3-7 godina, proizvod s visinom od 9-10 cm.

  Razlika u obliku

  1. S nagibom: ovo je visok jastuk oko 10 cm, a nagib je oko 15 - 30 stupnjeva. Stručnjaci napominju da takav jastuk treba biti ne samo pod glavom, već i pod djetetom. Može se preporučiti u slučaju hipertoničnosti mišića, tako da se mišići vratu opuštaju. Također jastuk s nagibom prikladan je za djecu, koji često regurgitirati, tako da povraćanje ne ulazi u dišni sustav.
  2. Porozna: model posebno dizajniran za smanjenje rizika od iznenadne smrti dojenčeta. Ako dijete leži na jastučnom licu, moći će disati, jer dopušta zrak.
  3. Anatomski: model je napravljen tako da je glava bebe fiksirana u položaju sa strane i dijete ga ne može okrenuti.
  4. Ortopedski: modeli takvih proizvoda kraći su od klasičnog jastuka. Na stranama postoje posebni valjci s visinom od najviše 4 cm, što ne dopušta da mrvice okreću glavu. Ima udubinu koja posebno podupire glavu i vrat djeteta. U tom položaju, ne samo da opušta mišiće, nego i poboljšava cirkulaciju krvi. U djece s kongenitalnim ozljedama, spavanje na takvom jastuku pomaže u ublažavanju boli u vratu i glavoboljama.

  Vrste baby jastuka za spavanje

  Najpopularniji ortopedski jastuci. No, da ih koristite za zdravu djecu, ne preporučuje se. Neke djece dopušteno je koristiti jastuke najranije tri mjeseca, dok ih drugi propisuju u roku od nekoliko tjedana nakon rođenja. Vrijeme uporabe po danu određuje i liječnik: neke bebe trebaju 5-8 sati, a drugima se preporučuje spavanje na ortopedskoj podlozi stalno.

  Prema pregledima liječnika i majki djece koja imaju problema, uporaba ortopedskih jastuka daje pozitivne rezultate. Oni pridonose opuštenoj spavanju djeteta, korekciji tortikulusa i deformaciji kostiju lubanje, te također pomažu u hipertoničnosti mišića. Koristite jastuke takvog modela dok beba ne bude dvije godine. Nakon ove dobi, možete kupiti dijete stan i krutog jastuka, koji je više kao odrasla osoba.

  Kako koristiti ortopedski jastuk - video

  Opcije popunjavanja

  1. Dolje ili pero: najlakši materijal i najpopularniji prije nekoliko desetljeća. No djeci se ne preporučuje kupiti jastuke s takvim punilom zbog rizika od alergijske reakcije. Proizvodi od perja ili dolje također su komplicirani u smislu skrbi: trebaju ih se prati samo na vrlo visokim temperaturama kako bi spasili punilo od mogućih parazita. To se može obaviti kvalitativno samo u suhom čišćenju. Ako roditelji odluče kupiti dijete s takvim jastukom, pažljivo pročitajte informacije na naljepnici: trebali bi postojati informacije o višestupanjskoj obradi pera i dolje kako bi se smanjio rizik od alergija kod bebe.
  2. Kosa ovna ili deva: također se može naći na prodaji jer takvi jastuci su lagani i meki. No, nedostatak je krhkost, jer oni brzo gube svoj oblik. I načini čišćenja tih modela identični su pernatim jastucima. Za dijete je bolje odabrati drugi model.
  3. Pamučna vuna: danas nije popularna jer jastuk brzo gubi oblik i neugodno je spavati na njemu, punilo se nakon prve pranja.
  4. Holofiber ili sintetski inverzator: punilo koje dobro drži oblik i ne uzrokuje alergijske reakcije, ali ne dopušta prolaz zraka. Stoga, u vrućem vremenu, mrvica se može znojiti.
  5. Lyotsel: najpopularnija punila koja se koriste u ortopedskim jastucima. Izrađen je od eukaliptnih drvenih vlakana. Takvi jastuci su trajni i hipoalergijski.
  6. Heljda trup: danas najbolji punilo za bebe jastuke. Ima svojstva masaže, ima oblik glave djeteta, ne uzrokuje alergije i savršeno prolazi zrak. Ali postoji jedan nedostatak takvim jastucima - šuškanje heljde, koja često budi dijete. Treba također napomenuti da se jastuci s heljda često mijenjaju, jer oni neće dugo trajati.
  7. Umjetno dolje: također jedno od najboljih punila. To je lagano, ne uzrokuje alergije, lako je pranje i sušenje savršeno. Takvi modeli jastuka će trajati dulje vrijeme, jer dolje ne zaluta i dobro čuva svoj oblik.
  8. Memorform pjena: poseban materijal s memorijskim efektom. Princip ovog punila: od vrućine djetetovog tijela, pjena se zagrijava i dobiva oblik djetetove glave. Takvi jastuci su teški i dugo će trajati, ali proizvođači ne pišu potpune informacije o sastavu. Stoga, postoji rizik od alergija kod djeteta.

  Prilikom odabira jastuka i punila, zapamtite glavno pravilo - jastučić treba biti izrađen samo od prirodnih materijala. Pamuk je idealan za novorođenčad i stariju djecu.

  Tu su i jastuci s posebnim remenima koji se lako mogu učvrstiti u krevetu. Čak i ako se mrvica vrti cijelu noć, on neće moći premjestiti jastuk.

  Savjeti za odabir iz Dr. Komarovsky - video

  Trebam kolica

  Liječnici inzistiraju da dijete ne treba jastuk hodati u kolicima. Moderne kolica opremljene su funkcijom podizanja naslona, ​​pa se po potrebi može podići nekoliko centimetara. Ali to je više o zimskom razdoblju. U hladnoj sezoni dijete je odjeveno u toploj odijelu. U tom slučaju djetetove noge mogu biti povišene iznad glave.

  Liječnici preporučuju da lagano podignu leđa kolica, ili stavljaju list, nekoliko puta preklopljeni ili mali ravni i kruti jastuk.

  Nepravilno odabran jastuk može uzrokovati mnoge probleme s kralježnicom u budućnosti. Stoga se u ovom slučaju preporučuje da se pridržavate mišljenja liječnika i kupite samo one modele koje imenuje liječnik. To se posebno odnosi na novorođenčad, novorođenčad i djecu do dvije do tri godine. Ako je dijete zdravo, onda ne treba koristiti jastuk, bilo bi najbolje da spava samo na madracu. Međutim, ako je dijete s dijagnozom nekih problema s vratnim područjem, vrijedno je slušati stručnjaka, jer korištenje jastuka pomaže u liječenju mnogih situacija.