Savjeti za vrijeme i kako dati vodu novorođenčadi tijekom hranjenja bočicom

Liječenje

Voda je izvor sveg života na zemlji, a niti jedan živi organizam neće preživjeti bez njega. Što se tiče tijela novorođenčeta? Je li mu potrebna voda? I ako je potrebno, u kojim količinama i iz kojeg mjeseca?

U ovom članku ćemo vam reći je li potrebno dati vodu novorođenčadi, zašto i kada to učiniti, te kako ispravno voditi dijete.

Zašto dijete treba na IV?

Svi pedijatri slažu se o mišljenju da dijete koje je hranjeno majčinskim mlijekom ne smije biti hranjeno ili uopće ne davati vodu. No, treba li voda djeci koja se hrane prilagođenom formulom za mlijeko?

Kao što znate, dojenčeta sadrži više proteina, što znači da je gusta i hranjiva za bebu. Za razliku od majčinog mlijeka, koji je podijeljen na "prednji" (više tekući) i "natrag" (više gusti) mlijeko, smjesa za djecu je homogena i jednako gusta u dosljednosti.

Poznati liječnik Komarovsky solidarnosti je s tim mišljenjem i smatra da postupak hranjenja novorođenčeta na umjetnoj hrani s vodom bitan atribut.

Dodatna pravila

Moguće je ponuditi vodu novorođenčadi već od prvog tjedna umjetne hranidbe. Posebnu pozornost treba posvetiti dječjoj stolici. Ako se od samog početka promatra konstipacija, voda će postati neophodni pomagač.

U slučaju kada se probavni sustav djeteta dobro savladava asimiliranjem i uklanjanjem mliječne hrane, voda se može početi konzumirati od 28. dana.

Kada dati malo vode?

Dajte bebu vodu što je češće moguće između hranjenja s formulom mlijeka. U redu je ako dijete odbija piti - to znači, u ovom trenutku, ravnoteža tekućine u tijelu je normalna i ima dovoljno vode koju dajete za vrijeme obroka.

Najbolje vrijeme za piće je jedan sat prije ili jedan sat nakon hranjenja. Ne biste trebali ponuditi djetetu mnogo vode prije glavnog obroka, jer volumen njegove ventrikule nije veći od 250 ml, dakle, što više pije, manje će jesti.

Kako ponuditi?

Vodu treba ponuditi djetetu! Unatoč činjenici da je novorođenčad još uvijek prilično mala i bespomoćna, već zna koliko tekućine i hrane treba. Bolje je ponuditi često i "lagano" nego prisilno uliti neželjeno piće.

Dijete može piti vodu:

 • iz boce s bradavicom;
 • iz žlice;
 • iz štrcaljke bez igala.

Koliko tekućina treba beba?

Dnevna stopa potrošnje vode od strane djeteta je individualna. Veličina se kreće od 50 do 200 ml dnevno. Naravno, morate uzeti u obzir različite čimbenike:

 1. klima;
 2. aktivnost djeteta;
 3. dosljednost hrane i još mnogo toga.

Stoga - vodite instinktima vaših mrvica. Za točan izračun dnevne stope, obratite pozornost na količinu mješavine koju pijete, tj. volumen tekućine treba odgovarati volumenu jednog obroka.

Dakle, ako dijete jede 120 ml smjese za jedan hranjenje, tada dnevni dio vode odgovara ovoj slici. Ova se količina distribuira cijeli dan i noć ako novorođenče treba noću piti.

Što vodu?

 • Najkorisnije piće za bebe bit će posebna dječja voda kupljena u apoteku ili u trgovini. Sadrži potrebne minerale i vitamine za dječje tijelo. Prije kupnje takve vode svakako provjerite datum isteka.
 • Prikladna i mineralna voda bez plina. Glavna stvar je da nije posebno obogaćena solima i nema dodatni okus.
 • Korisna voda se može napraviti sami kod kuće. Za ovaj idealni filteri za vodu u obliku plastičnih vrčeva. Nemojte zaboraviti samo na vrijeme da promijenite uložak i svakodnevno ažurirate vodu.
 • Kuhana voda također može biti prikladna za nadopunu. Međutim, mora se imati na umu da proces kuhanja ubija sve korisne osobine vode, čineći ga tek tekućinom za zaustavljanje žeđi.

Što bi trebala biti temperatura?

U prvih dana hranjenja, temperatura vode trebala bi biti što je bliža djetetovoj tjelesnoj temperaturi - 36 stupnjeva. Tijelo se brže apsorbira toplom vodom jer ne treba trošiti dodatnu energiju za grijanje ili hlađenje.

Zatim možete postupno smanjiti temperaturu, dovodeći do sobne temperature. Tako će za 2-3 mjeseca biti 20-22 stupnja.

Što ako dijete ne pijete vodu?

Uvijek slušajte želje bebe i ako on odbija piti ili pojesti nešto - nikada ne inzistira. To može dovesti do potpunog odbacivanja neke vrste tekućine ili hrane. Pričekajte trenutak i ponovo ponudite. Dajte svom djetetu da odabere kakvu će vodu piti - mineralna, kuhana, posebna vrtić.

Što učiniti kada dijete odbija piti? Korisni savjeti:

 1. Možda novorođenčad ne voli temperaturu vode - onda, sljedeći put, dati ga toplije ili hladnije.
 2. Također možete eksperimentirati s različitim bocama - dobiti jedan dizajniran samo za vodu. Sve bebe imaju oblikovanu memoriju, a vaše mrvice jednostavno se pitaju zašto boca tekućine dolazi iz različitih "ne-mliječnih" okusa. Neka posuđe za vodu bude svijetla, sa šarenim crtežima. Mnoga djeca vole boce s ručkama ili s posebnom rupom na sredini u koju se mogu držati prstiju.
 3. Ako vam daju vodu iz žlice, pobrinite se da je izrađena od posebnog silikonskog materijala - takve žlice su tople, za razliku od običnih čajnih, a neke također mijenjaju boju, signalizirajući previše vruću vodu ili hranu. Takve žlice mogu biti od interesa za bebu, stoga nemojte ga uzrujati ako želi dirati, igrati s njom.
 4. Možete postaviti primjer za bebu pijanjem najprije iz boce ili iz žlice i pokazati kako je ukusno s oponašanjem ili nekim gestikulacijama. Kad se dijete ponavlja nakon vas, svakako ga slavite.

Korisni videozapis

S videozapisa saznat ćete trebate li dodati bebe. Što WHO kaže o ovom pitanju:

zaključak

Dakle, očito je da je voda važna komponenta u izborniku novorođenčeta koja se hrani prilagođenom formulom mlijeka. Slobodno ga ponudite svojoj bebi u raznim varijantama i odaberite najdražu i najkorisniju opciju.

Mješovita voda za hranjenje

Je li beba potrebna voda za miješano hranjenje

Za novorođenčad nije potrebna voda za dojenje. Možda, svi napredni, zainteresirani za moderne pedijatrije, mame znaju o tome. Gotovo je u potpunosti sastavljena od vode. Ako pokušate pitati svog pedijatara - da li dijete treba mješoviti vodu, onda će sigurno odgovoriti da je to potrebno. Zato je uobičajeno - vodu treba ponuditi svakom djetetu, na bilo kojem hranjenju. To je prevencija intrakranijalnog tlaka, tj. Glavobolje koje većina beba pati, a rijetka stolica također je čest problem.

No, tu je suprotnost od ove točke gledišta - dijete koje ne prima komplementarnu hranu, kada je miješano ili umjetno hranjeno s prilagođenim smjesama, ne treba vodu, tj. Nadopunu. Naravno, isto vrijedi i za dojenje. Argument je jednostavan - razrjeđujemo smjesu vodom i dovoljnom količinom. Naravno, idealno vrijeme za davanje vode kada je mješovito hranjenje je potrebno ako je kuća vruća i suha, kao što je slučaj kod vrućeg ljeta ili tijekom sezone grijanja. Ali to bi trebalo biti učinjeno nakon hranjenja, kako ne bi izazvali lažnu zasićenost.

Dr. Komarovsky ima svoje mišljenje o tome hoće li vodu na mješoviti način hranjenja, a to je svakako da. U svojim televizijskim emisijama govori o tome kako dijete često zbunjuje osjećaje gladi i žeđi i jede kad želi piti. Tako roditelji iz vrlo mladih godina izazivaju razvoj pretilosti u njihovom djetetu. Stoga, ako ste dali mješavinu u uobičajenom iznosu, ali nakon kratkog vremena beba ponovno pokazuje anksioznost i izgleda kao da je ponovno gladan - trebate mu dati piće. Sigurno se odmah smirite.

Usput, nije neuobičajeno kada je konstipacija tijekom mješovitog hranjenja uzrokovana nedostatkom vode u tijelu, pa čak i dehidracijom. Ovo stanje je karakteristično za malu djecu, često u zagušljivoj sobi, a tijekom bolesti, kada se vlaga gubi s nosnim iscjetkom, znoj (na temperaturi). Ako primijetite znakove dehidracije, potrebno je hraniti dijete vodom dok se mješovito hranite. Prvo "zvono" može biti poluprazna jednokratna pelena, tj. Rijetka mokrenja. Uobičajeno, dijete mokri 10 puta dnevno, ali ne manje od 8 puta.

Koliko i kakvu vodu dajete kad se miješate, trebate to učiniti noću? U tu svrhu, uobičajena prokušana voda iz slavine će raditi. Treba ga kuhati 2-3 minute. Pijte vodu ohlađenu na 37 stupnjeva - tjelesnu temperaturu. Možete se upravo nalaziti ispod, ako malo vode daju noću, a uspjela se ohladiti. Noću, djetetu treba dati vodu ako je začepljena u sobi. Ali bolje je zračiti i navlažiti dječju sobu. Možete dati malo vode koja nije kuhana i takozvani vrtić. Prodaje se u ljekarnama i trgovinama. Ima optimalni mineralni sastav za djecu. Ova voda se smatra "živim", za razliku od kuhane. Iako s dobrom hranom, izbor vode nije važan. Glavna stvar je da je voda sigurna, nije izazvala crijevnu uzbuđenost.

Neke bebe ne isisavaju bočicu dobro. Dakle, možete pokušati dati joj žlicu. Ili ne davati samo vodu, nego izgaranje suhe šljive i suhe marelice ili jedan od sušenog voća. To nije samo ukusno, već i vrlo korisno. Takvo piće također ima lagani laksativni učinak. Važno je ne dodati šećer ili šećerni sirup! Na taj ćete način naučiti dijete slatkiše od rane akcije. A ovo nije dobro, a onda ćete se sigurno pojaviti.
Uz suhe šljive i suhe marelice možete kuhati i svježe voće. Kuhati nezasićeni kompot jabuka i krušaka mogu djeca od oko 4-5 mjeseci. Usput, takvi kompoti se prodaju i pripremaju, u odjelima dječje hrane.

Količina pijenja nije ograničena. U prosjeku, djeca do 6 mjeseci piju 100 grama vode dnevno tijekom vrućih dana.

Trebao bih dati novorođenčad: koliko i kada hraniti bebu tijekom dojenja i hranjenja bočicom?

Trebao bih dati bebu vodu? Sigurno će biti teško odgovoriti na ovo pitanje. Godine 1989. Svjetska zdravstvena organizacija usvojila je deklaraciju "10 načela uspješnog dojenja". Između ostalog, postojala je klauzula koja tvrdi da novorođenčadi ne trebaju drugo piće nego majčino mlijeko - osim onih iznimnih slučajeva kada je to potrebno zbog medicinskih razloga.

Ista je organizacija prethodno odobrila da se novorođenčad smatra djetetom do 28. godine starosti (više u članku: do kojega je doba novorođeno dijete smatrano takvim?). Ministarstvo zdravstva Rusije preporučuje da dijete ne dozira vodom do 5-6 mjeseci starosti, tj. prije uvođenja komplementarne hrane. Među navijačima i protivnicima tih mišljenja, dugo su bili sporovi, a ne bez opravdanja.

Mnogi pedijatri i neonatolozi vjeruju da nije potrebno nadopuniti dijete s dodatnom vodom, jer majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava potrebe bebe ne samo za hranu već i za piće

WHO preporuke

Roditelji koji još nisu u stanju postići konsenzus o dojenju trebali bi uzeti u obzir moguće posljedice svake odluke za dijete. WHO navodi sljedeće težinske argumente protiv dodatnog pijenja:

 • Dysbacteriosis. Apsolutno sterilni crijeva bebe pune su korisne mikroflore majčinog mlijeka. Pomaže u održavanju potrebne ravnoteže u probavnom sustavu djeteta. Redovita opskrba dojenih dojenčadi prekida prirodnu ravnotežu i doprinosi razvoju disbioze.
 • Opterećenje bubrega. Tijekom prvog tromjesečja života formiraju se bubrezi. Njihov glavni zadatak je uklanjanje soli iz tijela, a uz dodatno piće dobivaju dodatno opterećenje.
 • Pothranjenost. Dijete, koje se daje piti, pogrešno misli da je imao dovoljno, jer njegov trbuh dobiva hranu odjednom u volumenu od 1/6 tjelesne težine. Posljedično, gubi prehrambeno majčino mlijeko.
 • Smanjena laktacija (smanjeno mlijeko). Uz aktivno usisavanje dojke, majka proizvodi veliku količinu mlijeka, a uz dodatno pijenje volumen mlijeka koji se jede smanjit će se. Izuzetno je nepoželjno dati djetetu piti noću. U ovom trenutku, kada sisanje dojke, hormon prolaktin će biti proizvedena, on je onaj koji je odgovoran za proizvodnju potrebne količine mlijeka tijekom dana.
 • Neuspjeh grudi. Majke koje hrane bebe iz boce su izložene riziku od dječjeg neuspjeha od dojenja (preporučujemo čitanje: kako pravilno hraniti bebu iz boce?). Tekućina iz boce teče bez napora, mrvice ne moraju probati, a dijete "sve više" odabere bradavicu.
Odbijanje djeteta s dojke nakon hranjenja moglo bi biti posljedica činjenice da se voda vrlo lako izvlači iz boce. Ako ste već odlučili dati bebu dodatni piti, bolje je koristiti žlicu

Je li voda za novorođenče?

Načela koja je postavila WHO imaju svoje protivnike koji pokušavaju uvjeriti roditelje na dobrobit hranjenja. Oni tvrde da dijete treba vodu iz prvog mjeseca života, ali, kao što ćete sami uvidjeti, ove teorije ne odupiru napadaju suprotnih argumenata. Razmotrite teze za "i protiv".

Mitovi i stvarnost:

 • Kažu da je mlijeko hrana, ne zadovoljava potrebu za pićem. Međutim, postoje dvije vrste mlijeka: naprijed i natrag. Prednje mlijeko je 90% vode i može ugasiti svaku žeđ.
 • Kažu da u toplini samo trebate piti vodu. I to se može opovrgnuti: eksperimenti su provedeni kada su skupine žena i djece smještene u Saharu na temperaturi od 50 stupnjeva s znakom plus. Predstavnici prve skupine dopušteni su hraniti samo bebe s majčinskim mlijekom. Druga skupina beba umjetno je hranjena i dobivala dodatnu vodu. U trećoj skupini djeca su dobila vodu s majčinskim mlijekom. Kao rezultat toga, samo su predstavnici prve skupine uspješno završili test, dok su ostale skupine imale pritužbe na probavne i zarazne bolesti. Stoga je zaključeno da majčino mlijeko u potpunosti ugasi žeđi, jer se sastoji od vode najviše.
 • Vjeruje se da voda s mješavinom soli pomaže vratiti ravnotežu soli i soli u tijelu, inače postoji mogućnost dehidracije. A to nije slučaj: majčino mlijeko je fiziološka otopina u kojoj soli i minerali potrebni za bebu kombiniraju na poseban način.
 • Tvrdi se da je vrijeme bolesti voda uklanja sve šljake i viruse iz tijela, kao i izvrsno okruženje za otapanje lijekova. Ima puno vode u majčinom mlijeku i isto će se nositi s ovim zadatkom. Lijekovi su još bolji za otapanje u majčinom mlijeku, jer je još lakše probaviti i lakše piti dijete.
Majčino mlijeko je najbolji liječnik za bebu!
 • Primijetio je da voda za piće iz boce smiruje dijete. To nije sasvim točno, jer proces usisavanja, koji je ključ, može biti zamijenjen dudom, majčinim prstom, prethodno opranim ili mučninom.
 • Voda uklanja žuticu koja se pojavljuje u prvim danima života novorođenčeta. Ne, uzrok žutice u bilirubinu, i savršeno je topljiv u mastima, a ne u vodi. Majčino mlijeko, bogato mastima, bolje uklanja bilirubin iz tijela.

"Zlatna sredina"

Sukobljena mišljenja obje stranke mogu zbuniti svakog roditelja. Poznati liječnik Komarovsky, pak, pomiruje dvije zaraćenike i predlaže primjenu načela "zlatne sredine".

Jedini koji su apsolutno kontraindicirani za hranjenje su djeca prvog mjeseca života. Čim se beba okreće 28 dana, možete mu početi davati vodu žlicom ili bocom, ali ne s bradavicom, ali s posudicom.

Medicinske indikacije za dopunsko piće

Postoji niz medicinskih pokazatelja kada se voda mora dati novorođenčadi:

 • visoka vrućica;
 • proljev, povraćanje, proljev;
 • konstipacija;
 • obilno znojenje.

S očitim znakovima dehidracije, neophodno je djetetu zalijevati vodom, a možda i smještenu u bolnicu. Znakovi dehidracije:

 • visoka temperatura;
 • letargija, suhe oči i usne;
 • tamni urin, koncentriran, s učestalosti ne više od 7 puta dnevno;
 • zapadayuschy proljeće.

Korisna voda

Pri donošenju odluke o tome kakva se voda može davati dojenčadi, mnogi roditelji jednoglasno odlučuju piti vodu u bocama - to je najbolja opcija jer skladno kombinira potrebne soli i minerale, a to je vrlo korisno za djetetovo tijelo koje raste.

Kuhana voda iz slavine je pitka samo u ekstremnim slučajevima. Postoji mnogo štetnih mikroorganizama, kao i visoki udio soli. Sve to može negativno utjecati na zdravlje djeteta ili uzrokovati alergijske reakcije.

Potrebni volumen tekućine

Ako odlučite dati bebu tekućinu, morate odlučiti koliko je vode potrebna za dijete. Prosječni volumen tražene tekućine (ne samo vode, ali i kompote, sokovi, prilagođene mješavine, majčino mlijeko itd.) Može se odrediti kako slijedi: Za 1 kg težine potrebno je 50 ml tekućine. Ova je shema važna za djecu od rođenja do 3 godine. Naravno, ti pokazatelji mogu varirati ovisno o dobrobiti djeteta i uvjetima okoline.

Tablica u nastavku pokazuje koliko vode morate piti u svakoj dobi djeteta. Razmotrite sve nijanse.

Hitno pitanje! Hrana za vodu

komentari

Obavezna. Da biste izbjegli zatvor. Iz boce je prikladno dati. Ponuda nakon jela i između (ako je, na primjer, nestašan).

S IV je potrebno! Na žličici, dječja voda ne može kuhati.

Mislim da ću posjetiti BB češće, hvala! =)

Zato se ne sjećam, iako je kćer bila na umjetnom) Hvala vam, dajem vam malo vode, pijem)

Stvarno sam mislio da ste imali tiho vrijeme)))
O dopeyvanie bolje ravno u tražilicu za siguran. dali smo samo bocu djetinjstva i slično. ali Sasha nije pio i bili smo na stražarima. Pa, malo su stariji. mjesec 2.

Je li potrebno (i može li biti) davati vodu novorođenčadi s dojkama, umjetnim, miješanim hranjenjem? Čašica

Novorođeno dijete s užitkom sisati grudi ili bocu, redovito šalje svoje prirodne potrebe, razvija se prema svojoj dobi. Čini se da je sve u redu, ali gotovo svaka mumija ima mnogo mogućnosti situacije "Radimo li sve u redu?". Jedno od ovih problema je problem s "žeđom" djeteta. Je li moguće davati vodu novorođenčadi, i treba li joj dodatna tekućina, osobito u vrućoj sezoni?

Je li pitka voda potrebna novorođenčad

Izgleda da je pitka voda jednostavno neophodna za svaku osobu, osobito vrlo malu. Međutim, u slučaju bebe, sve nije tako jasno. Dakle, je li potrebno običnu vodu novorođenčadi ili je li netko bez nje? A ako možete dati vodu, od kada, odakle?

Potreba za pitkom vodom djeteta ovisi o načinu prehrane djeteta: dojenčadi, umjetnom ili mješovitom.

Voda novorođenčadi kod dojenja

Dilema vode za piće za bebu brzo se može riješiti ispitivanjem sastava majčinog mlijeka. Majčino mlijeko sadrži 90% vode u svom sastavu, a preostalih 10% sadrži masti, proteine, ugljikohidrate, bitne elemente u tragovima i vitamine. Kao što vidite, tijekom dojenja novorođenče dobiva dovoljnu količinu vode.

Pitanje hoće li voditi novorođenčadi tijekom dojenja ima sljedeće rješenje: dijete ne treba vodu. Uostalom, prekomjerna količina tekućine popunit će mali volumen trbuha djeteta i neće doseći potrebnu količinu majčino mlijeka. Kao rezultat toga, majka će morati dekantirati višak, inače će količina mlijeka proizvedenog u dojkama oštro pasti.

Do dva mjeseca da bi djeteta voda ne vrijedi. U trećem mjesecu, na vrućem vremenu, ako se dijete znojenje ili suši u ustima, možete mu ponuditi vodu, ali samo iz žlice. Prvo, uporaba boca s bradavicom često dovodi do odbacivanja sisanja dojke (kada sisanje iz boce, beba stavlja manje napora). Drugo, u budućnosti će biti manje problema s hranom, jer će se beba već naviknuti na žlicu.

Ono što je najvažnije, voda bi trebala biti ponuđena, ali ne prisiljena piti. To bi trebalo biti učinjeno između malih količina hrane (jedan ili dva gutljaja). Dijete "zna" najbolje od svega što im je potrebno: on to želi, pije vodu, ali ne, on će samo ispljunuti. I bolje je staviti bebu na prsa češće u vrućem vremenu, jer prvi dio mlijeka nije jako masno (čak ima plavkastu boju) i dijete može bez vode.

Čitamo detaljno:

Treba li dijete vodu kada se umjetno i miješano hrane

U usporedbi s pripravkom majčinog mlijeka, prilagođene smjese sadrže više proteina. Stoga, kada se umjetno hranjenje bebe mora zalijevati od prvog dana između hranjenja. Količinu vode koju pijete nije potrebno dodati količinu hrane, a vodu dijete ako je potrebno. Umjetne bebe mogu se zalijevati iz boce ili žlice.

Kada mješovito hranjenje može malo dojiti bebu, ali u nekoliko manjih količina. U prosjeku, malo dijete može piti 100-200 ml vode dnevno.

Čašica

Hiccup je iznenadna kontrakcija dijafragme i zidova laringoze. Za djecu mlađu od jedne godine, štucanje su normalne, jer su funkcije dijafragmatičkog mišića u ovom dobu lako uzbudljive. U bebama uzrok štucanja može biti hipotermija, zrak koji ulazi u želudac tijekom hranjenja, žeđ, nervozna agitacija, akumulacija plina u crijevima.

Da biste se riješili štucanja, samo trebate ukloniti njezin uzrok. Kada je hipotermija potrebna za zagrijavanje bebe. Zrak iz trbuha će otići, ako ga nosite okomito. Uzrok štucanja će eliminirati nekoliko gutljaja tople pitke vode. Plinovi u crijevima pomoći će donijeti infuzija sjemena kopra, ili, položiti na trbuh, toplu pelenu.

Dakle, možete dojiti bebu s štucanjem. Voda će pomoći osloboditi grčenje dijafragme, uklanjajući uzrok štucanja.

Kakvu vodu i kada dati novorođenče

Sada u ljekarnama i specijaliziranim dućanima za djecu možete kupiti posebnu flaširanu vodu za novorođenčad. Ova voda sadrži uravnoteženi sastav soli i minerala za određenu dob, što je naznačeno na pakiranju. Ako je nemoguće kupiti takvu vodu, uobičajeno će kuhana i ohlađena na sobnu temperaturu.

Dojenje do šest mjeseci potrebno je piti vodu u dva slučaja: kada ima groznicu ili proljev. Ali čak i uz bolest i majčino mlijeko savršeno se nositi sa zadacima. To će vratiti nedostatak tekućine koja proizlazi iz znojenja i može otopiti lijek za bolesno dijete. Dijete dobiva dodatnu tekućinu za koliku u trbuščiću kada vodu djetetu uz izvarak kopra ili sjemena komorača.

Nakon šest mjeseci, možete početi davati vodu uz mamac. Najbolje je uliti u osobnu šalicu bebe i piti od njega ili, u ekstremnim slučajevima, iz žlice. Nije potrebno koristiti bocu s bradavicama za navodnjavanje bebe.

Bilo je potrebno davati vodu novorođenčadi s dojkama, umjetnim, miješanim hranjenjem. Pomaže li voda vodom?

Čak i ako se dijete pravilno aplicira na dojku ili jede iz boce, a razvijanje u skladu sa svim postojećim normama, majke često imaju teško pitanje: je li vrijedno dati djetetu malo vode? Naročito često majke doživljavaju fluktuacije oko zalijevanja, ako je vruće vrijeme izvan prozora. Što ako dijete osjeća žeđ? Možda će voda naštetiti njegovu tijelu? Naći ćete odgovor čitajući ovaj članak.

Trebam li davati vodu dojenčadi?

Naravno, potreba za vodom za bilo kakav živi organizam je dokazana činjenica. Bez vode, osoba može živjeti puno manje nego bez hrane. Međutim, s novorođenčadi, sve je daleko od toga da bude tako jednostavno kao što se čini na prvi pogled.

Dakle, je li vrijedno davati vodu bebama i iz koje dobi je potrebno učiniti?

Pedijatri tvrde da je djetetova potreba za vodom izravno proporcionalna onoj koju hranu dobiva.

Voda novorođenčadi kod dojenja

Da biste shvatili trebate li hraniti bebu koja je dojena, trebate reći nekoliko riječi o sastavu majčinog mlijeka. 90% mlijeka se sastoji od vode, samo 10% pada na udio proteina, masti, ugljikohidrata i mikroelemenata potrebnih za normalni razvoj djeteta. Očito je da dijete koje jede isključivo majčino mlijeko prima tekućinu u traženom iznosu.

Stoga, odgovor na pitanje je li potrebno davanje vode djetetu sigurno će biti negativan. Dijete ne pati od žeđi, ali višak tekućine može naštetiti njegovu tijelu. Voda će ispuniti bebu želudac. Kao rezultat toga, neće moći dobiti količinu mlijeka koje mu treba. Osim toga, majka će biti prisiljena dekantirati višak tako da količina proizvedenog mlijeka ne počinje smanjivati.

Davanje vode za dijete nije potrebno dok ne dostigne dva mjeseca života. Nakon toga, ako je dijete jako znojavo ili usta suha, moguće je malo vode. Voda se daje samo žlicom. Ako vam je voda iz boce, dijete može prestati uzimati dojku: to je zbog činjenice da je "izlučivanje" tekućine iz boce, dijete stavlja daleko manje napora. Osim toga, u budućnosti neće biti problema s dodatkom, jer će se dijete naviknuti na žlicu.

Glavna stvar koju mame trebaju zapamtiti je da treba ponuditi vodu. Ni u kojem slučaju ne možete prisiliti vodu. Potrebno je davati vodu u intervalima između hranjenja u par gutljaja. Vaša beba najbolje zna što mu treba: ako ne osjeti potrebu za vodom, jednostavno će ga uništiti. U vrućoj sezoni vrijedi primjenjivati ​​bebu češće u prsa: zbog činjenice da prvi dio mlijeka ne sadrži puno masti, dijete će se moći piti.

Treba li dijete vodu kada se umjetno i miješano hrane

Formule namijenjene umjetnoj hrani sadrže puno proteina. Stoga, ako dijete jede smjese, mora ponuditi vodu iz prvih dana života između obroka. Voda bi trebala biti potrebna. Vodu treba dati i iz žlice i iz boce.

Ako je beba mješovita, trebate mu dati i vodu, iako u nešto manjem volumenu. U prosjeku, dijete bi trebalo piti do 200 mililitara vode tijekom dana.

Trebao bih dati vodu kad zujam?

Hiccup je nehotična kontrakcija mišića grkljana i dijafragme. Djeca mlađa od jedne godine starih štucanja vrlo često. To je zbog činjenice da mišići dijafragme kod djece karakteriziraju povećana pobudnost. Uzrok štucanja može biti overcooling, nervous overexcitement, zrak ulazi u želudac, kao i višak plina u crijevu.

Ako beba počne štucanje, prva stvar koju treba učiniti jest eliminirati uzrok štucanja. Ako je dijete hladno, trebate ga zagrijati, a zrak iz trbuha će napustiti, ako držite dijete "stupac". Može pomoći nekoliko gutljaja malo zagrijane vode. Iz plina će se riješiti infuzije sjemena kopra ili toplog pelene, postavljene na trbuh.

Dakle, potrebno je hraniti dijete s štucanjem: to će omogućiti uklanjanje uzroka štucanja.

Kakvu vodu i kada dati novorođenče

U ljekarnama i specijaliziranim maloprodajnim mjestima posebna voda se prezentira za dojenčad. Ova voda sadrži soli i elemente u tragovima koji su potrebni za razvoj djeteta. Ako kupite posebnu vodu nije moguće, možete kuhati i ohladiti na ugodnu temperaturu obične vode.

Djeca koja nisu šest mjeseci trebaju vodu u dvije situacije: s proljevom ili vrućinom. Međutim, čak i ako je dijete bolesno, redovito majčino mlijeko će vam pomoći da se nosite sa žeđi. U mlijeku možete također otopiti lijekove koje dijete mora uzeti. Ako vaša beba ima kolikiju, trebali biste mu dati izvarak sjemena.

Nakon što se uvede komplementarno hranjenje, voda se mora dati bez iznimke. Preporučljivo je voditi dijete iz vlastite šalice, odbijajući bocu s bradavicom.

Nadopunjavanje djeteta vodom tijekom mješovite prehrane

Julia Vodulka, samo pišite da vam je potrebno 60 ml dnevno za piće, ona je dobra ako ima 20 pića

Voda se može dati, ali je u bocama korisnije. Postoje spremljeni vitamini, kada kuhaju, umiru.

Julia, dajete li kuhanu vodu ili običnu vodu iz boce? Koliko pijete dnevno?

popiti se samu čašu (kompot) suhih marelica, dala sam Plantex (djeca ga vole)

Dao sam, lože su također imale problema s stoolpom, iako je liječnik rekao da je dobro piti, liječnik je rekao da piju više, stariji sol malo pio u mokraći, pa je ona dala nazalna, dobro, ona je samo gurnula bocu češće, također pili malo na vrijeme ili žlice su dale svakih pola sata, samo kuhali mjesecima do 3 vjerojatno i potom iz filtera

Dao sam sabsimplex od kolike, nisam imao nikakvog utjecaja na stolac) jedete li vrhunski semilac ili normalno?

Je li potrebno davati vodu dojenčadi?

Svi novi roditelji misle o tome trebaju li dodati vodu novorođenčadi. Poznato je da su svi živi organizmi, jednostavno je potrebno. Da bi dali ili ne dali vodu novorođenčadi, stručnjaci definitivno ne mogu odgovoriti, jer ovdje je sve individualno.

Dopustite mi da vam pomognem razumjeti vašu individualnu situaciju. Nakon što pročitate ovaj članak, razumjet ćete hoćete li dati djetetu malo vode, koliko, kako i kada. I što je najvažnije, koju vrstu vode trebate odabrati za navodnjavanje bebe i jesu li čajevi, kompotice, sokovi mogu zamijeniti vodu za dijete.

Moram dati vodu

Dijete na dojenju (majčino mlijeko) ne treba dodatno napiti prije uvođenja komplementarne hrane. Budući da je majčino mlijeko praktično voda (za 85-90%), to je dovoljno da beba ugasi žeđ.

Način slobodnog hranjenja novorođenčadi, a ne strogo po satu, dopušta bebi, nakon što pio prednje mlijeko s dojke, da ugasi žeđ i mlijeko sa stražnje strane dojke kako bi zadovoljio glad. Često povezivanje s prsima omogućit će vam da uspostavi dobru laktaciju. Tako ćete ispustiti sva pitanja o dodatnom napitku za bebu. Sada govorim samo o zdravom dojenju dojenčadi.

Kada ste starije dijete uveli dojenje, sok, pure, potrebno je dati malo vode. Treba ga ponuditi između hranjenja ili nakon nje, tako da ona ne utječe na apetit djeteta.

Budite oprezni kada vam daju bocu vode djetetu. U pravilu, rupica u bradavici na bocu je velika, a puno truda nije potrebno za dijete da se aplicira. Voda može brzo teći ako beba počne usisavati bradavicu aktivno kao majčino grudi. Dijete može gušiti. Vrlo je važno držati dijete u rukama s glavom podignutom kad mu dajte bočicu.

Također, mnoge bebe nakon takvih "slobodnih" bradavica mogu odbiti dojku, gdje morate aktivno raditi za dobivanje hrane.

Dijete na umjetnom ili mješovitom (djelomično majčinim mlijekom) hranom jednostavno treba vodu. Zamjenske mlijeko (dojenčeta) sadrži mnogo više proteina i masnoća nego majčino mlijeko. Vrlo je teško malom tijelu probaviti i asimilirati bez vode, to je gotovo nemoguće.

Nekoliko pravila za roditelje

Morate slijediti nekoliko pravila kada hranite bebu. Voda treba dati između hranjenja (po mogućnosti jedan sat prije jela ili jedan sat nakon jela). Ovaj pristup je potreban da ne bi "ubio" apetit djeteta, a ne da utječe na količinu hrane koju jede kasnije. Nije tajna da je volumen želuca grudnichka male (250 ml), tako da je pio vode prije hranjenja bebe želudac pun i sitost ne dodati.

To jest, ako vodu dajete djetetu prije hranjenja, napunjeni želudac neće dopustiti da jede normalnu količinu mlijeka. Kao rezultat toga dijete ne prima dovoljno hranjivih tvari. Štoviše, prijeti smanjenjem laktacije, jer matična žlijezda s neispravnom pumpom smanjuje proizvodnju novog mlijeka.

Temperatura vode ponuđene novorođenčadi mora biti blizu tjelesne temperature (36-37 ° C). Takva voda je brža i bolje apsorbira dijete.

Nemoguće je djetetu dati hladniju vodu, jer izlaganje nižim temperaturama dovodi do smanjenja lokalnih zaštitnih funkcija sluznice djetetovih usta i grla. To zauzvrat može dovesti do bolesti gornjeg dišnog sustava. Dijete bliže godini može se dati vodu na sobnoj temperaturi.

Ako je vaše novorođeno dijete propisano lijekovima, treba ih razrijediti vodom, a ne mlijekom.

Ako beba odbija piti vodu, nije ga nužno prisiliti. Pokušajte ponuditi nešto vode kasnije.

Davanje vode djetetu iz žlice je ispravnije nego iz boce. Zato kontrolirate volumen pijanice i podučavate dijete u žlicu. Uvođenjem komplementarne hrane, blisko upoznavanje djeteta s žlicom nesumnjivo će vam pomoći da brzo naučite dijete da pažljivo jede.

Možda ću sada iznenaditi mnoge roditelje, ali malo dijete od oko pola godine može već malo piti iz šalice. U čaši bi trebalo biti vrlo malo vode.

U ovom dobu, djeca uče piti iz čaše, koja majku drži vrlo brzo. I uskoro, s rukama, počnu pomagati mami da drže čašu)) Stvarno vole neovisnost, našu djecu!

Usput, to se odnosi ne samo na vodu, već na bilo koje drugo piće koje dajete svom djetetu u malim količinama.

Šalica za to je najprimjereniji porculanski ili fajanstveni čaj, a ne vrlo uski, s vrlo tankim zidovima. Vrlo mala i uska šalica manje je prikladna za bebu. Eksperimentirajte s različitim, i vidjet ćete koje će dijete najviše voljeti.

Ne treba koristiti plastičnu posudu za dijete.

Usput, u svojoj praksi upoznala sam djecu koja ne mogu piti iz šalice godinu, godinu i pol, ili čak dvije. A onda je to problem. Ovo nije krivnja djeteta, već njegova nesreća. A vino mame, koja je lakše i brže sipati vodu ili sok u bocu ili piti i dati bebu.

Momma, jeste li me čuli?

Koliko vode treba dati dijete?

Koliko vode dati dijete, on će vam sami reći. Trebate se usredotočiti na njegovu želju da pijete. Volumen predložene tekućine ovisi o dobi djeteta, klimi, vrsti hranjenja, gustoći hrane.

Također je važno koliko dijete želi piti vodu. Postoje djeca koja vole vodu, ali postoje i oni koji ne žele piti. Ako ne žele, onda je potrebno ponuditi, ali prisiliti - apsolutno ne.

Obično sam usmjerio roditelje na volumen od 50 ml vode dnevno do šest mjeseci za bebu s mješovitom i umjetnom hranom. Ovaj volumen treba podijeliti u nekoliko doza između hranjenja (10-20 ml). Davanje više od 20 ml odjednom ne vrijedi. U dobi od šest mjeseci do jedne godine dijete treba 60-100 ml vode dnevno.

Hranite bebu na prirodno hranjenje prije uvođenja komplementarne hrane 10-20 ml vode dnevno. Nakon šest mjeseci, po potrebi dajte vodu, 50-100 ml dnevno.

Tijekom štucanja, morate dati djetetu nekoliko gutljaja tople vode. To će pomoći ukloniti grč iz mišića dijafragme i pridonijeti kretanju zraka zarobljen tijekom hranjenja kroz crijeva.

Postoje situacije kada dijete treba dati vodu bez obzira na vrstu hrane, starost i tako dalje. Ta se situacija razvija u vrućem vremenu, osobito kada se dijete aktivno znojenje, tijekom sezone grijanja, kada je kuća vruća (iznad 24 ° C), kada je vlažnost u sobi niska. Optimalna sobna temperatura je 20-21 ° C, optimalna relativna vlažnost u dječjoj sobi je 60-70%.

Zasebno ću navesti alarmantne situacije u kojima je voda jednostavno potrebna:

 • kada dijete često regurgitates;
 • kada beba pati od konstipacije, crijevne kolike;
 • kada novorođenče ima žuticu, voda doprinosi brzom uklanjanju viška bilirubina;
 • s povećanjem temperature u djeteta;
 • kada beba ima povraćanje i česte slabe stolice.

Volumen tekućine koju dijete treba piti u tim slučajevima bit će vam naznačeno od strane liječnika. Nadam se da ste shvatili da se u takvim situacijama jednostavno morate posavjetovati s liječnikom.

Često, pitajući roditelje koliko često njihovo dijete urini, čujem neodređen odgovor. Zahvaljujući modernim pelenama to je, naravno, teško pronaći. Ali mnogi čak ne misle da je vrlo važno da se pozornost treba posvetiti (boja urina, koliko je brzo pelena bila napunjena danas, kako bi se usporedila težina pelene).

Roditelji trebaju znati znakove dehidracije kod djeteta kako bi se savjetovali s liječnikom na vrijeme. Suhe sluznice, plač bez suza, potopljene oči, rijetko uriniranje (manje od 6 puta dnevno), tamna boja urina, potopljeni fontan svjedoče o dehidraciji tijela.

Kakvu vodu morate odabrati za dojenje

Za hranjenje bebe morate odabrati flaširanu vodu s dobnim oznakama za vaše dijete. Pri odabiru vode u bocama u plastičnim posudama obratite pozornost na označavanje sigurne plastike na dnu posude (broj 7 ili PET oznaka).

Flaširana voda sadrži manje mineralnih spojeva i soli od kuhane vode. Također se često obogaćuje vitaminima ili mikroelementima koji su vrlo važni za puni razvoj bebe.

Ako nije moguće koristiti vodu u boci, treba ga očistiti filtrima. Nitko bez posebnog proučavanja vode iz vašeg slavina može reći da postoji prekomjerna količina vode i da postoji nedostatak vode iz slavine. Moderni filteri pročiste vodu, a zatim ga mineraliziraju na uravnotežen način.

Mnogi stručnjaci protiv korištenja kuhane vode za piće bebe. Argument je pojava spojeva klora u procesu vrenja. Ali dovoljno je znati školski tečaj kemije kako bi se sjetio da je klor hlapiva tvar. Stoga voda prije kuhanja mora se braniti u otvorenom spremniku, a zatim samo kuhati.

Osim toga, klor za dezinfekciju vode iz slavine se gotovo nikada ne koristi. Postoje drugi, sigurniji načini dugo vremena, na primjer, ozonizacija, to jest dezinfekcija atomskim kisikom.

Unatoč tome, za djecu mlađu od godinu dana, savjetujem vam da ograničite upotrebu kuhane vode iz slavine. Zbog mogućih bakterijskih infekcija. Neke bakterije mogu biti ubijene samo dugim vrenjem.

Ja ću spomenuti samo u slučaju još jednog trenutka. Ne smije se davati mineralnoj vodi djeci.

Čajevi mogu zamijeniti vodu za bebu

Možete ponuditi bebu i druge tekućine. Ali, prije nego što dajte bebu biljni izvarak, konzultirajte se sa svojim liječnikom. Bilje često uzrokuju alergije kod djece.

Ne zaboravite da u bilo kojoj biljci, čak i najopasnijoj, sadrži cijeli niz različitih kemijskih spojeva. Mnogi od njih su biološki aktivni, tj. Imaju aktivan učinak na tijelo. Kako će to utjecati na djetetovo tijelo i je li to nužno za dijete - ozbiljno pitanje.

Zato fito čaj, fito bačve su oprezniji. Uostalom, sada alergije doslovno bijesan. Nikada ne znate što može izazvati alergijsku reakciju kod djeteta.

No, u nekim slučajevima, bilje su korisne ili čak potrebne. Na primjer, s crijevnom kolikom, komorač od mesa i kapljica vode pomoći će ublažiti stanje djeteta. Bebe s uzbuđenim živčanim sustavom mogu se ponuditi dekocije kamilice, metvice. Lako dekocija je dobra pomoć kada dijete ima hladnoću.

Skrenuo sam vašu pozornost na činjenicu da gotove granulirane dječje čajeve i, osobito, Plantex, imaju slatki okus. Dakle, djeca ih piju dobrovoljno, ali, okusili ovaj ukus, a zatim odbiti vodu.

Potpuno ništa ne može zamijeniti vodu. Ali kako biste diverzificirali piće vašeg djeteta, možete se pobrinuti da to ne uzrokuje alergijsku reakciju.

Je li potrebno voditi bebu na HB

Svaki posjet pediatricu započeo je s riječima: "Koliko često dijete dišite?"

"U smislu zalijevanja? Ona pije mlijeko od mene, svakih 2,5-3 sata. "

"Ne, mlijeko je hrana, a voda je voda, koja je majka... tako glupa."

I cijelo vrijeme osjećao sam se kao čudovište koje muče žeđ, a lišava ga dragocjene vlage. I nisam mogao dobiti odgovor od bilo koga, da li ili ne da vodu novorođenčadi tijekom dojenja. Budući da pedijatar kaže jednu stvar, ali većina prijatelja tvrdi da je voda s HB-om potpuno nepotrebna. Zato idi i shvatite, pogotovo ako imate prvorođenca. Općenito, kao što napredni mladi kažu, "Google to help!".

Moram li voditi dijete

Postoji mnogo pristalica i protivnika hranjenja beba s vodom, ali još uvijek nema konsenzusa o ovom pitanju. Godine 1989. Svjetska zdravstvena organizacija usvojila je deklaraciju koja kaže da dojenčadi ne treba dodatno piće osim majčino mlijeka.

Stoga nije nužno davati vodu novorođenčadi tijekom dojenja, au prvom mjesecu života općenito je zabranjeno. 85-90% majčinog mlijeka sastoji se od vode, preostalih 10-15% dolazi od bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Stoga, mlijeko u potpunosti zadovoljava sve potrebe djeteta da piju. Za one koji još sumnjaju u roditelje, WHO pruža uvjerljiv slučaj protiv dojenja s vodom:

 1. Potiče razvoj disbioze. Sterilni crijeva bebe korisnih bakterija iz majčinog mlijeka postupno koloniziraju. Pravilna mikroflora održava potrebnu ravnotežu u crijevima mrvica. Ako ste pili vodu, onda se ova ravnoteža može vrlo lako slomiti i izazvati disbakterizu (osobito u vrućem ljetnom vremenu, kada svi počinju misliti u zboru da dijete jednostavno pati od žeđi).
 2. Povećano opterećenje bubrega. Još se formiraju u bebi iu prvim mjesecima služe samo za uklanjanje soli iz tijela. Kada se povećava opterećenje bubrega.
 3. Ako dojenče ne piju vodu, nije nužno piti nasilno, na kraju, beba će se naviknuti na bočicu i može odbiti majčinu dojku.
 4. Pothranjenost. Voda, punjenje želuca, uzrokuje osjećaj lažne sitosti. Dječak misli da je jeo i da će dobiti manje majčina mlijeka onoliko koliko je pio vodu.
 5. Voda za novorođenče izaziva smanjenje laktacije. Tijelo majke prilagođava se bebi i proizvodi toliko mlijeka kao što to dijete treba. Kad hranite, dijete jede manje, a svaki put mama će imati manje i manje mlijeka. Konačno: zdrava prehrana - zbogom, super prilagođena mješavina - hvala!

Rusko ministarstvo zdravstva vjeruje da bebu treba hraniti vodom od 5-6 mjeseci starosti, kada se uvode komplementarne hrane. I za sumnjive roditelje, poznati dječji pedijatar dr. Komarovsky predlaže načelo "zlatne sredine" - u prvom mjesecu života, hranjenje dojenčadi je zabranjeno, a zatim neka dijete odlučuje hoće li piti ili ne.

Stvarno, potrebna voda postaje tek nakon uvođenja komplementarne hrane za bebe, od trenutka kad se u izborniku mrvica pojavljuje čvrsta hrana. Obavezno je dati djetetno mlijeko ili vodu nakon svakog hranjenja, u kojoj su bila jela hranjenja. I voda između glavnih jela.

Nema potrebe dati puno vode odjednom, jer do godine dijete još treba majčino mlijeko. No, iz godine u godinu, dijete počinje odrediti količinu tekućine koju mu treba.

Hoće li vodu dati novorođenčadi na umjetno ili mješovito hranjenje

Potrebno je davati vodu za bebe kada se mješovito hranite. Činjenica je da umjetne smjese sadrže veliku količinu proteina, a ako ne hranite dijete vodom između hranjenja, možete uzrokovati zatvor. Moguće je davati vodu umjetnicima u bilo kojoj količini, ali dijete rijetko pije više od 50 do 100 grama dnevno. Novorođenčad mješovitom hranom treba vodu na zahtjev. Ponuda. Ako dijete odbije vodu i istovremeno se osjeća dobro, onda ne treba dodatno hranjenje. Glavni znakovi nedostatka tekućine u tijelu djeteta:

 • dijete je letargično, ne igra, ne hoda;
 • potopljeni fontanel;
 • suhoća na sluznici;
 • rijetko mokrenje (urin - koncentriran jakim mirisom i bogatom bojom).

Bebe na mješovitom hranjenju daju se voda iz žlice ili iz boce s dispenzerom kako se ne bi naviknula na bradavicu i nakon toga odustala od dojke.

Kada je moguće i potrebno voditi novorođenčadi: medicinske indikacije

Postoje slučajevi kada dijete treba zalijevati vodom, a to, prema preporukama SZO, može biti isključivo medicinska indikacija. Na primjer, u slučaju dehidracije zbog visokog povišene temperature, nakon proljeva ili povraćanja, konstipacije ili pretjeranog znojenja.

No, među liječnicima još uvijek nema konsenzusa o tome treba li djetetu hraniti vodom prilikom dojenja, ako ima groznicu ili proljev.

Visoke temperature popraćene su vrućicom i znojenjem - sve to dovodi do dehidracije. Za dijete, prijeti da će oštetiti unutarnje organe. Ako je beba isključivo na majčinom mlijeku, liječnici preporučuju češće primjenu na prsa. Uz umjetno hranjenje, jednostavno je potrebno dati dijete vode.

Proljev i proljev također su praćeni dehidracijom. No, samo liječnik odlučuje da je moguće dati vodu novorođenčadi, jer se u teškim slučajevima dijete prikazuje bolničko liječenje i kapaljke za rehidriranje tijela.

Teško znojenje, osobito u vrućem vremenu, također pridonosi gubitku vlage. Ali čak iu ovom slučaju, ne biste trebali žuriti dati vodu djetetu. Pokušajte ukloniti pelene i obrišite bebu s vodom, a zatim dajte dojku. U vrućim danima pokušajte jednostavno povećati učestalost privitaka, u 99% slučajeva to će biti izlaz.

Zatvor. U takvim slučajevima obratite se liječniku. Bilo dijete treba natopiti vodom ili ne, samo pedijatar može odlučiti.

Sirovo, kuhano ili pakirano

Prilikom uvođenja vode u dječju prehranu, mnogi roditelji misle koja je voda najbolje dati djeci - kuhana ili sirova? A što bi si sebi izlio? To je točno, čisto, ukusno i zdravo. Blagoslov u dvorištu je 21. stoljeće i nema problema s kvalitetnom pitkom vodom. Idealno rješenje, ako odlučite voditi bebu, je kupiti čistu vodu za piće posebno za djecu, na primjer Agusha ili Fruto-Nanny. Kuhati nije nužno (iako znam o roditeljima koji su kuhali). Kuhana voda je mrtva voda, nedostaje svih korisnih elemenata u tragovima. Također možete dati djetetu sirovu vodu iz slavine, ali samo ako kuća ima vrlo dobar sustav pročišćavanja vode iz teških metalnih soli, nečistoća i drugih opasnosti. Najvažnije pravilo: ako još kuhate vodu, nemojte to učiniti dvaput. Rok trajanja takve vode - dan. Ne zaboravite davati vodu na sobnoj temperaturi. Dječja voda takve vode će biti što udobnije što je više moguće.

Ako mislite da je voda najbolja koja se može ponuditi djetetu kao alternativu majčinoj dojci, sjetite se da je najbolji neprijatelj dobra.

Je li moguće da novorođenče pijete vodu? Kada je to potrebno i u kojem je neprihvatljivo

Žena koja je prvo postala majka suočena je s mnogim problemima. Međutim, često čuje suprotne savjete od iskusnih baka i uglednih pedijatara. Jedna od dilema - hoćete li dati novorođenčad ili ograničiti na majčino mlijeko (mješavina).

Moderni pedijatri, privlačni najnovijim istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije, ne preporučuju hranjenje beba, no bake inzistiraju na suprotnoj strani, uplašujući mladu majku s mogućim posljedicama nedostatka tekućine. Nemoguće je reći koja je od njih u pravu. Kao što pokazuje iskustvo, treba donijeti odluku o situaciji.

Voda u prehrani dojenčadi

Svjetska zdravstvena organizacija provela je istraživanje 1989. godine na temelju kojega su doneseni zaključci o korisnosti dugotrajnog dojenja. Jedan od njih kaže da djetetu ne treba davati nikakvu tekućinu, osim majčinog mlijeka, do pola godine, osim medicinskih obveza.

Majčino mlijeko je ujedno hrana i piće za dijete, to je 90% vode. Prednje mlijeko smanjuje žeđ beba, a povratno mlijeko (pušteno nekoliko minuta nakon početka hranjenja) je masnoća i hranjivo.

Posljedice hranjenja novorođenčeta

Dodavanje bilo koje tekućine osim majčino mlijeka je ispunjeno nekim posljedicama:

 1. Prekomjerno opterećenje bubrega bebe.

Voda i druge tekućine mogu sadržavati minerale s kojima se razvojni sustav izlučivanja ne može nositi, budući da se konačna formacija javlja u dobi od 3 mjeseca.

Crijevna mikroflora djeteta je nesavršena, broj korisnih bakterija možda neće biti dovoljan za probavu hrane. Dojilica održava potrebnu ravnotežu. Voda, čak namijenjena maloj djeci, krši ga. Osim toga, kako bi se osigurala sterilnost tekućine je gotovo nemoguće.

Statistike govore i za ovu činjenicu: kod dojenčadi, praktički nema kršenja intestinalne funkcije, dok je kod hranjenja moguća proloba i zatvor.

 1. Dijete neće dobiti potrebne tvari koje mogu nepovoljno utjecati na razvoj i dobrobit.

Želuca male djece može primiti, a zatim reciklirati strogo definiranu količinu tekućine ili hrane. Voda, poput mlijeka, uzrokuje osjećaj zasićenja, ali ga ne donosi, a nakon nekog vremena dijete ponovno traži hranu.

 1. Smanjenje količine mlijeka koju izlučuje žena.

Dojenje ovisi o potrebama djeteta, mlijeko se dodjeljuje onoliko koliko je dijete usisalo. Posebno je opasno davati vodu noću - u ovo doba dana proizvodi se prolaktin, hormon koji kontrolira stvaranje i oslobađanje mlijeka.

 1. Voda krši izlučivanje bilirubina - pigment formiran tijekom raspada hemoglobina.

Njezin višak uzrokuje žuticu u novorođenčadi i povećava rizik od zaostajanja u fizičkom razvoju. Bilirubin je visoko topljiv u masti u mlijeku. Bebe rođene s žuticom i dojenjem imaju veću vjerojatnost da će patiti od bolesti i oporaviti se brže.

Voda ili još mlijeko?

Pediatre i bake savjetujemo da daju vodu za bebe u nekim situacijama kada je potrebna velika količina tekućine, na primjer, u vrućem vremenu ili na visokim temperaturama. Moderna medicina može ponuditi svoje argumente protiv:

 1. Vruće vrijeme izaziva brzi gubitak tekućine od djeteta do znojenja, a mlijeko ga ne može potpuno popuniti.

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije kažu da se, kako se vrijeme mijenja, mijenja i mješavina mlijeka: postaje vodene u vrućini, a kada se uspostavi hladna temperatura, povećava se koncentracija masti.,

Bebe koje su bile hranjene, preživjele su probavni poremećaj. Ako je u sobi visoka temperatura, potrebno je skinuti dijete, mijenjati odjeću, navlažiti zrak i često se primjenjivati ​​na prsa (kratko vrijeme).

 1. Tijekom bolesti, dodatna tekućina će pomoći u ispiranju toksina brže, voda se može koristiti za otapanje nekih lijekova.

Majčino mlijeko čini izvrsni posao s tim zadacima, dodatno koristi, pomaže u bržem oporavku. Primijetio je da djeca, otopljena u mlijeku, djeca piju lakše od vode ili čak soka.

 1. Voda pomaže vratiti mineralnu ravnotežu krvi nakon što se temperatura povisi.

Zapravo, sastav majčino mlijeko mnogo je bliži fiziološkim tekućinama djeteta, a voda sadrži teške soli za njega.

 1. Voda će eliminirati napad štucanja.

To je samo djelomično istina. Uzrok štucanja može biti hipotermija, gutanje zraka ili spazam dijafragme. Prije nego što dojite bebu, trebate ga zagrijati ili ga držati okomito. Ako ove metode ne pomognu, 1-2 gutljaja vode će eliminirati grč i hiccup će proći.

Pedijatri preporučuju davanje djeteta dodatnu tekućinu (osim mlijeka) u nekoliko situacija:

 • održavanje temperature preko 38 ° C kroz nekoliko sati;
 • konstipacija;
 • proljev;
 • povraćanje.

U takvim okolnostima, dijete brzo gubi vodu, što uzrokuje dehidraciju. Njegovi znakovi su:

 • dugo odsutnost mokrenja (više od 6 sati);
 • tamni urin s jakim mirisom acetona;
 • plakanje bez ispuštanja tekućine za suzu;
 • povezivanje fontana;
 • suhe usne i kože;
 • smanjujući dlanove i noge;
 • jaka slabost djeteta;
 • oštar blanširanje kože.

Mišljenje dr. Komarovskog o tome trebate li hraniti bebu na dojenju s vodom može se naći u videu.

Uvođenje komplementarne hrane i dodatne tekućine.

Nakon pola godine, dojenčadi dojenčadi unose se u prehranu novu hranu (žitarice, povrće, meso), postupno smanjujući količinu majčino mlijeka. Takva hrana sadrži mnogo manje vode, tako da kad počnete hraniti, morate dati djeci dodatnu tekućinu (po mogućnosti vodu, a ne sok).

Nemoguće je reći koliko je vode dijete potrebno prilikom uvođenja komplementarne hrane, prosječna stopa je 30 ml dnevno do 3 mjeseca, 50 ml do pola godine, 100 ml do godinu dana. Mnoge bebe i dalje piju majčino mlijeko, odbacujući predloženu tekućinu. Ako dijete ne pokazuje anksioznost i ne zaostaje u tjelesnom razvoju, nije potrebno inzistirati.

Voda u prehrani djece na umjetnom i mješovitom hranjenju

Nisu svi novorođenčadi i djeca do jedne godine dojeni, unatoč njegovim prednostima. Razlog za to može biti:

 • zarazne bolesti majke;
 • odsutnost ili nedostatak mlijeka u ženi;
 • neuspjeh majke da doji.

Uvođenje mješavine, čak i kao dodatak majčinom mlijeku, zahtijevat će više tekućine da ga razbije. Međutim, moderne smjese, kada se razrjeđuju vodom, prema uputama, lako se digesti bez nje.

Zatvor, bezumni anksioznost ili znakovi dehidracije mogu biti razlog za hranjenje djeteta na umjetno ili mješovito hranjenje.

Količina tekućine se također određuje pojedinačno, u prosjeku dnevni dio treba biti 100-200 ml tijekom dana.

Kako bi se spriječilo zamjena vode, ali da bi popunila nedostatak tekućine, mora se dati pola sata nakon hranjenja.

Zahtjevi za vodu za djecu: što se može dati

Tijelo djeteta do godine i dalje nastaje, tako da voda s lošom kvalitetom može uzrokovati proljev, nadutost ili veliko opterećenje bubrega.

Kategorično je nemoguće lemiti djecu:

Sirova voda može sadržavati patogene koji nisu samo opasni u djetinjstvu. Nakon kuhanja, to postaje ne samo beskorisno, već i opasno. Činjenica je da se pri visokim temperaturama oslobađa klor, nastaje stvaranje opasnih spojeva (posebno kloroforma).

Mineralna suspenzija u vrućoj vodi otpadna je u bubrezima i mokraćnim kanalima bebe. Dopušteno je davati takvu vodu samo u ekstremnim slučajevima i zapamtite 2 pravila: kuhati samo jednom, pohraniti ne više od jednog dana.

 1. Mineralna voda sa i bez plina.

Sadrži sol, što će biti teško ukloniti.

 1. Voda s dodanim šećerom ili medom.

Neka djeca ne žele piti vodu, a roditelji, pokušavaju piti svoje voljeno dijete, zasladiti. To je apsolutno nemoguće to učiniti prije godine - šećer može uzrokovati fermentaciju i stvaranje plina u crijevima, a med, štoviše, jaki alergen. Iznimka je rizik od dehidracije, glukoza će postati izvor energije za dijete (količina tekućine određuje liječnik i ne smije prijeći preporučenu dozu).

 1. Proljeće ili vodena voda može biti teško i sadržavati teške metale i nitrate.

Dopušteno joj je dati samo ako je sastav poznat i bezopasan.

Pediatricima je dopušteno hraniti dijete s sljedećim pićima:

 1. Biljni čajevi koji se temelje na kamilici, lonci, šipak, mente, komorač ili sjemenke koromača blagotvorno utječu na probavu, nježno umiruju vašu bebu.

U specijaliziranoj trgovini možete kupiti posebne čajeve za djecu. Imajte na umu da dijete može biti alergično na biljke.

 1. Filtrirana voda, pod uvjetom da je podvrgnuta dubokom čišćenju i redovito se zamjenjuju elementi za filtriranje.
 2. Posebna voda za djecu koja se prodaje u ljekarnama, supermarketima i specijaliziranim trgovinama.

Pakiranje uvijek označava za koje godine je namijenjeno. Takva voda ne treba kuhati.

Pijenje vode za djecu prolazi kroz višestupanjsko molekularno pročišćavanje, ali ostaje "živ". Prilikom kupnje treba obratiti pažnju na sastav: količina kalcija ne bi trebala prelaziti 60 mg, kalij i magnezij 20 mg po litri.

Dodatne preporuke

Nije dovoljno kupiti dijete pravu vodu velike čistoće ili zdravo čaj. Da bi se tekućina dobro apsorbirala, trebate znati nekoliko pravila:

Do 2-3 mjeseca, tekućina treba zagrijati na 34-37 stupnjeva, tako da se brzo apsorbira u tijelu. Zatim, temperatura se postupno smanjuje i dovodi do 20 stupnjeva. Hladna voda uzrokuje iritaciju želuca i crijeva bebe.

 • Nemojte davati vodu prije i odmah nakon hranjenja.

U prvom slučaju dijete će dobiti manje hrane, au drugom neće biti žedan. Optimalno vrijeme je jedan sat nakon uzimanja mješavine ili mlijeka, u toplom vremenu 30 minuta.

 • Ni u kojem slučaju ne može prisiliti dijete da pijete.

Ako odbije vodu ili čaj, tijelo ima dovoljno tekućine.

 • Odakle hraniti dijete ovisi o dobi i vrsti hranjenja.

Djeca do šest mjeseci, voda se daje iz žlice ili šprice, dječji umjetnici iz zasebne boce. Nakon šest mjeseci, kada će mrvica zasigurno sjediti, možete ponuditi svijetlo piće, a za godinu i pol šalicu.

Znakovi da dijete ima dovoljno tekućine su:

 • miran san;
 • aktivnost tijekom dana;
 • učestalo mokrenje;
 • prozirna boja urina;
 • normalne stolice;
 • dobitak na težini u okviru fiziološke norme.

Odluka o tome hoćemo li hraniti dijete prije uvođenja komplementarne hrane svakog roditelja donosi samostalno, vođeno svojim uvjerenjima ili ponašanjem djeteta. Ako je beba umjetni umjetnik, potrebna je mala količina vode visoke kakvoće nakon jela. Tijekom proljeva, povraćanja ili vrućice, voda je neophodna.