Je li potrebno voditi bebu na HB

Liječenje

Svaki posjet pediatricu započeo je s riječima: "Koliko često dijete dišite?"

"U smislu zalijevanja? Ona pije mlijeko od mene, svakih 2,5-3 sata. "

"Ne, mlijeko je hrana, a voda je voda, koja je majka... tako glupa."

I cijelo vrijeme osjećao sam se kao čudovište koje muče žeđ, a lišava ga dragocjene vlage. I nisam mogao dobiti odgovor od bilo koga, da li ili ne da vodu novorođenčadi tijekom dojenja. Budući da pedijatar kaže jednu stvar, ali većina prijatelja tvrdi da je voda s HB-om potpuno nepotrebna. Zato idi i shvatite, pogotovo ako imate prvorođenca. Općenito, kao što napredni mladi kažu, "Google to help!".

Moram li voditi dijete

Postoji mnogo pristalica i protivnika hranjenja beba s vodom, ali još uvijek nema konsenzusa o ovom pitanju. Godine 1989. Svjetska zdravstvena organizacija usvojila je deklaraciju koja kaže da dojenčadi ne treba dodatno piće osim majčino mlijeka.

Stoga nije nužno davati vodu novorođenčadi tijekom dojenja, au prvom mjesecu života općenito je zabranjeno. 85-90% majčinog mlijeka sastoji se od vode, preostalih 10-15% dolazi od bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Stoga, mlijeko u potpunosti zadovoljava sve potrebe djeteta da piju. Za one koji još sumnjaju u roditelje, WHO pruža uvjerljiv slučaj protiv dojenja s vodom:

 1. Potiče razvoj disbioze. Sterilni crijeva bebe korisnih bakterija iz majčinog mlijeka postupno koloniziraju. Pravilna mikroflora održava potrebnu ravnotežu u crijevima mrvica. Ako ste pili vodu, onda se ova ravnoteža može vrlo lako slomiti i izazvati disbakterizu (osobito u vrućem ljetnom vremenu, kada svi počinju misliti u zboru da dijete jednostavno pati od žeđi).
 2. Povećano opterećenje bubrega. Još se formiraju u bebi iu prvim mjesecima služe samo za uklanjanje soli iz tijela. Kada se povećava opterećenje bubrega.
 3. Ako dojenče ne piju vodu, nije nužno piti nasilno, na kraju, beba će se naviknuti na bočicu i može odbiti majčinu dojku.
 4. Pothranjenost. Voda, punjenje želuca, uzrokuje osjećaj lažne sitosti. Dječak misli da je jeo i da će dobiti manje majčina mlijeka onoliko koliko je pio vodu.
 5. Voda za novorođenče izaziva smanjenje laktacije. Tijelo majke prilagođava se bebi i proizvodi toliko mlijeka kao što to dijete treba. Kad hranite, dijete jede manje, a svaki put mama će imati manje i manje mlijeka. Konačno: zdrava prehrana - zbogom, super prilagođena mješavina - hvala!

Rusko ministarstvo zdravstva vjeruje da bebu treba hraniti vodom od 5-6 mjeseci starosti, kada se uvode komplementarne hrane. I za sumnjive roditelje, poznati dječji pedijatar dr. Komarovsky predlaže načelo "zlatne sredine" - u prvom mjesecu života, hranjenje dojenčadi je zabranjeno, a zatim neka dijete odlučuje hoće li piti ili ne.

Stvarno, potrebna voda postaje tek nakon uvođenja komplementarne hrane za bebe, od trenutka kad se u izborniku mrvica pojavljuje čvrsta hrana. Obavezno je dati djetetno mlijeko ili vodu nakon svakog hranjenja, u kojoj su bila jela hranjenja. I voda između glavnih jela.

Nema potrebe dati puno vode odjednom, jer do godine dijete još treba majčino mlijeko. No, iz godine u godinu, dijete počinje odrediti količinu tekućine koju mu treba.

Hoće li vodu dati novorođenčadi na umjetno ili mješovito hranjenje

Potrebno je davati vodu za bebe kada se mješovito hranite. Činjenica je da umjetne smjese sadrže veliku količinu proteina, a ako ne hranite dijete vodom između hranjenja, možete uzrokovati zatvor. Moguće je davati vodu umjetnicima u bilo kojoj količini, ali dijete rijetko pije više od 50 do 100 grama dnevno. Novorođenčad mješovitom hranom treba vodu na zahtjev. Ponuda. Ako dijete odbije vodu i istovremeno se osjeća dobro, onda ne treba dodatno hranjenje. Glavni znakovi nedostatka tekućine u tijelu djeteta:

 • dijete je letargično, ne igra, ne hoda;
 • potopljeni fontanel;
 • suhoća na sluznici;
 • rijetko mokrenje (urin - koncentriran jakim mirisom i bogatom bojom).

Bebe na mješovitom hranjenju daju se voda iz žlice ili iz boce s dispenzerom kako se ne bi naviknula na bradavicu i nakon toga odustala od dojke.

Kada je moguće i potrebno voditi novorođenčadi: medicinske indikacije

Postoje slučajevi kada dijete treba zalijevati vodom, a to, prema preporukama SZO, može biti isključivo medicinska indikacija. Na primjer, u slučaju dehidracije zbog visokog povišene temperature, nakon proljeva ili povraćanja, konstipacije ili pretjeranog znojenja.

No, među liječnicima još uvijek nema konsenzusa o tome treba li djetetu hraniti vodom prilikom dojenja, ako ima groznicu ili proljev.

Visoke temperature popraćene su vrućicom i znojenjem - sve to dovodi do dehidracije. Za dijete, prijeti da će oštetiti unutarnje organe. Ako je beba isključivo na majčinom mlijeku, liječnici preporučuju češće primjenu na prsa. Uz umjetno hranjenje, jednostavno je potrebno dati dijete vode.

Proljev i proljev također su praćeni dehidracijom. No, samo liječnik odlučuje da je moguće dati vodu novorođenčadi, jer se u teškim slučajevima dijete prikazuje bolničko liječenje i kapaljke za rehidriranje tijela.

Teško znojenje, osobito u vrućem vremenu, također pridonosi gubitku vlage. Ali čak iu ovom slučaju, ne biste trebali žuriti dati vodu djetetu. Pokušajte ukloniti pelene i obrišite bebu s vodom, a zatim dajte dojku. U vrućim danima pokušajte jednostavno povećati učestalost privitaka, u 99% slučajeva to će biti izlaz.

Zatvor. U takvim slučajevima obratite se liječniku. Bilo dijete treba natopiti vodom ili ne, samo pedijatar može odlučiti.

Sirovo, kuhano ili pakirano

Prilikom uvođenja vode u dječju prehranu, mnogi roditelji misle koja je voda najbolje dati djeci - kuhana ili sirova? A što bi si sebi izlio? To je točno, čisto, ukusno i zdravo. Blagoslov u dvorištu je 21. stoljeće i nema problema s kvalitetnom pitkom vodom. Idealno rješenje, ako odlučite voditi bebu, je kupiti čistu vodu za piće posebno za djecu, na primjer Agusha ili Fruto-Nanny. Kuhati nije nužno (iako znam o roditeljima koji su kuhali). Kuhana voda je mrtva voda, nedostaje svih korisnih elemenata u tragovima. Također možete dati djetetu sirovu vodu iz slavine, ali samo ako kuća ima vrlo dobar sustav pročišćavanja vode iz teških metalnih soli, nečistoća i drugih opasnosti. Najvažnije pravilo: ako još kuhate vodu, nemojte to učiniti dvaput. Rok trajanja takve vode - dan. Ne zaboravite davati vodu na sobnoj temperaturi. Dječja voda takve vode će biti što udobnije što je više moguće.

Ako mislite da je voda najbolja koja se može ponuditi djetetu kao alternativu majčinoj dojci, sjetite se da je najbolji neprijatelj dobra.

Je li potrebno (i može li biti) davati vodu novorođenčadi s dojkama, umjetnim, miješanim hranjenjem? Čašica

Novorođeno dijete s užitkom sisati grudi ili bocu, redovito šalje svoje prirodne potrebe, razvija se prema svojoj dobi. Čini se da je sve u redu, ali gotovo svaka mumija ima mnogo mogućnosti situacije "Radimo li sve u redu?". Jedno od ovih problema je problem s "žeđom" djeteta. Je li moguće davati vodu novorođenčadi, i treba li joj dodatna tekućina, osobito u vrućoj sezoni?

Je li pitka voda potrebna novorođenčad

Izgleda da je pitka voda jednostavno neophodna za svaku osobu, osobito vrlo malu. Međutim, u slučaju bebe, sve nije tako jasno. Dakle, je li potrebno običnu vodu novorođenčadi ili je li netko bez nje? A ako možete dati vodu, od kada, odakle?

Potreba za pitkom vodom djeteta ovisi o načinu prehrane djeteta: dojenčadi, umjetnom ili mješovitom.

Voda novorođenčadi kod dojenja

Dilema vode za piće za bebu brzo se može riješiti ispitivanjem sastava majčinog mlijeka. Majčino mlijeko sadrži 90% vode u svom sastavu, a preostalih 10% sadrži masti, proteine, ugljikohidrate, bitne elemente u tragovima i vitamine. Kao što vidite, tijekom dojenja novorođenče dobiva dovoljnu količinu vode.

Pitanje hoće li voditi novorođenčadi tijekom dojenja ima sljedeće rješenje: dijete ne treba vodu. Uostalom, prekomjerna količina tekućine popunit će mali volumen trbuha djeteta i neće doseći potrebnu količinu majčino mlijeka. Kao rezultat toga, majka će morati dekantirati višak, inače će količina mlijeka proizvedenog u dojkama oštro pasti.

Do dva mjeseca da bi djeteta voda ne vrijedi. U trećem mjesecu, na vrućem vremenu, ako se dijete znojenje ili suši u ustima, možete mu ponuditi vodu, ali samo iz žlice. Prvo, uporaba boca s bradavicom često dovodi do odbacivanja sisanja dojke (kada sisanje iz boce, beba stavlja manje napora). Drugo, u budućnosti će biti manje problema s hranom, jer će se beba već naviknuti na žlicu.

Ono što je najvažnije, voda bi trebala biti ponuđena, ali ne prisiljena piti. To bi trebalo biti učinjeno između malih količina hrane (jedan ili dva gutljaja). Dijete "zna" najbolje od svega što im je potrebno: on to želi, pije vodu, ali ne, on će samo ispljunuti. I bolje je staviti bebu na prsa češće u vrućem vremenu, jer prvi dio mlijeka nije jako masno (čak ima plavkastu boju) i dijete može bez vode.

Čitamo detaljno:

Treba li dijete vodu kada se umjetno i miješano hrane

U usporedbi s pripravkom majčinog mlijeka, prilagođene smjese sadrže više proteina. Stoga, kada se umjetno hranjenje bebe mora zalijevati od prvog dana između hranjenja. Količinu vode koju pijete nije potrebno dodati količinu hrane, a vodu dijete ako je potrebno. Umjetne bebe mogu se zalijevati iz boce ili žlice.

Kada mješovito hranjenje može malo dojiti bebu, ali u nekoliko manjih količina. U prosjeku, malo dijete može piti 100-200 ml vode dnevno.

Čašica

Hiccup je iznenadna kontrakcija dijafragme i zidova laringoze. Za djecu mlađu od jedne godine, štucanje su normalne, jer su funkcije dijafragmatičkog mišića u ovom dobu lako uzbudljive. U bebama uzrok štucanja može biti hipotermija, zrak koji ulazi u želudac tijekom hranjenja, žeđ, nervozna agitacija, akumulacija plina u crijevima.

Da biste se riješili štucanja, samo trebate ukloniti njezin uzrok. Kada je hipotermija potrebna za zagrijavanje bebe. Zrak iz trbuha će otići, ako ga nosite okomito. Uzrok štucanja će eliminirati nekoliko gutljaja tople pitke vode. Plinovi u crijevima pomoći će donijeti infuzija sjemena kopra, ili, položiti na trbuh, toplu pelenu.

Dakle, možete dojiti bebu s štucanjem. Voda će pomoći osloboditi grčenje dijafragme, uklanjajući uzrok štucanja.

Kakvu vodu i kada dati novorođenče

Sada u ljekarnama i specijaliziranim dućanima za djecu možete kupiti posebnu flaširanu vodu za novorođenčad. Ova voda sadrži uravnoteženi sastav soli i minerala za određenu dob, što je naznačeno na pakiranju. Ako je nemoguće kupiti takvu vodu, uobičajeno će kuhana i ohlađena na sobnu temperaturu.

Dojenje do šest mjeseci potrebno je piti vodu u dva slučaja: kada ima groznicu ili proljev. Ali čak i uz bolest i majčino mlijeko savršeno se nositi sa zadacima. To će vratiti nedostatak tekućine koja proizlazi iz znojenja i može otopiti lijek za bolesno dijete. Dijete dobiva dodatnu tekućinu za koliku u trbuščiću kada vodu djetetu uz izvarak kopra ili sjemena komorača.

Nakon šest mjeseci, možete početi davati vodu uz mamac. Najbolje je uliti u osobnu šalicu bebe i piti od njega ili, u ekstremnim slučajevima, iz žlice. Nije potrebno koristiti bocu s bradavicama za navodnjavanje bebe.

Mješovita voda za hranjenje

Je li beba potrebna voda za miješano hranjenje

Za novorođenčad nije potrebna voda za dojenje. Možda, svi napredni, zainteresirani za moderne pedijatrije, mame znaju o tome. Gotovo je u potpunosti sastavljena od vode. Ako pokušate pitati svog pedijatara - da li dijete treba mješoviti vodu, onda će sigurno odgovoriti da je to potrebno. Zato je uobičajeno - vodu treba ponuditi svakom djetetu, na bilo kojem hranjenju. To je prevencija intrakranijalnog tlaka, tj. Glavobolje koje većina beba pati, a rijetka stolica također je čest problem.

No, tu je suprotnost od ove točke gledišta - dijete koje ne prima komplementarnu hranu, kada je miješano ili umjetno hranjeno s prilagođenim smjesama, ne treba vodu, tj. Nadopunu. Naravno, isto vrijedi i za dojenje. Argument je jednostavan - razrjeđujemo smjesu vodom i dovoljnom količinom. Naravno, idealno vrijeme za davanje vode kada je mješovito hranjenje je potrebno ako je kuća vruća i suha, kao što je slučaj kod vrućeg ljeta ili tijekom sezone grijanja. Ali to bi trebalo biti učinjeno nakon hranjenja, kako ne bi izazvali lažnu zasićenost.

Dr. Komarovsky ima svoje mišljenje o tome hoće li vodu na mješoviti način hranjenja, a to je svakako da. U svojim televizijskim emisijama govori o tome kako dijete često zbunjuje osjećaje gladi i žeđi i jede kad želi piti. Tako roditelji iz vrlo mladih godina izazivaju razvoj pretilosti u njihovom djetetu. Stoga, ako ste dali mješavinu u uobičajenom iznosu, ali nakon kratkog vremena beba ponovno pokazuje anksioznost i izgleda kao da je ponovno gladan - trebate mu dati piće. Sigurno se odmah smirite.

Usput, nije neuobičajeno kada je konstipacija tijekom mješovitog hranjenja uzrokovana nedostatkom vode u tijelu, pa čak i dehidracijom. Ovo stanje je karakteristično za malu djecu, često u zagušljivoj sobi, a tijekom bolesti, kada se vlaga gubi s nosnim iscjetkom, znoj (na temperaturi). Ako primijetite znakove dehidracije, potrebno je hraniti dijete vodom dok se mješovito hranite. Prvo "zvono" može biti poluprazna jednokratna pelena, tj. Rijetka mokrenja. Uobičajeno, dijete mokri 10 puta dnevno, ali ne manje od 8 puta.

Koliko i kakvu vodu dajete kad se miješate, trebate to učiniti noću? U tu svrhu, uobičajena prokušana voda iz slavine će raditi. Treba ga kuhati 2-3 minute. Pijte vodu ohlađenu na 37 stupnjeva - tjelesnu temperaturu. Možete se upravo nalaziti ispod, ako malo vode daju noću, a uspjela se ohladiti. Noću, djetetu treba dati vodu ako je začepljena u sobi. Ali bolje je zračiti i navlažiti dječju sobu. Možete dati malo vode koja nije kuhana i takozvani vrtić. Prodaje se u ljekarnama i trgovinama. Ima optimalni mineralni sastav za djecu. Ova voda se smatra "živim", za razliku od kuhane. Iako s dobrom hranom, izbor vode nije važan. Glavna stvar je da je voda sigurna, nije izazvala crijevnu uzbuđenost.

Neke bebe ne isisavaju bočicu dobro. Dakle, možete pokušati dati joj žlicu. Ili ne davati samo vodu, nego izgaranje suhe šljive i suhe marelice ili jedan od sušenog voća. To nije samo ukusno, već i vrlo korisno. Takvo piće također ima lagani laksativni učinak. Važno je ne dodati šećer ili šećerni sirup! Na taj ćete način naučiti dijete slatkiše od rane akcije. A ovo nije dobro, a onda ćete se sigurno pojaviti.
Uz suhe šljive i suhe marelice možete kuhati i svježe voće. Kuhati nezasićeni kompot jabuka i krušaka mogu djeca od oko 4-5 mjeseci. Usput, takvi kompoti se prodaju i pripremaju, u odjelima dječje hrane.

Količina pijenja nije ograničena. U prosjeku, djeca do 6 mjeseci piju 100 grama vode dnevno tijekom vrućih dana.

Je li moguće novorođenče voditi vodom? Hranjenje na bebama

Dijete je velika odgovornost za koju nije svaka mlada majka spremna. Trudnoća je često neplanirana, a budući roditelji nemaju pojma što učiniti s mrvicama. Suočeni s problemom hranjenja djeteta, neiskusni roditelji traže savjet od rodbine, pitajući se mogu li dati vodu novorođenčadi. Oni koji su sofisticirani u životnom iskustvu, daju puno instrukcija koje su u osnovi u suprotnosti s modernim znanstvenim istraživanjima i dokazima.

Novorođene bebe trebaju vodu?

Prema slabo obrazovanim ljudima ili nekoj starijoj generaciji, potrebno je voditi novorođenčadi.

Postoje, naizgled, opravdanja:

 1. Voda tretira žuticu djeteta.
 2. Potrebno je ne samo jesti, već i piti. Mlijeko je hrana, ali ne pije, za razliku od vode.
 3. Voda ugasi žeđ.
 4. U slučaju bolesti, voda povećava diuretski proces i otapa lijekove.

Žutica je uzrokovana bilirubinom - enzimom koji je topljiv u mastima u tijelu novorođenčeta. Voda ni na koji način ne pomaže, već samo pogoršava stanje zbog nedostatka masti, a mlijeko ih sadrži u traženom iznosu.

Nutricionizam dojena

Bezbojna voda, puna gorkih lijekova, neće zanuti djetetu, ali naprotiv - da će ga pljunuti i odbaciti. To je sasvim druga stvar - slatko i toplo majčino mlijeko. Ne samo da doprinosi upotrebi lijekova, nego i pomaže njihovoj ranom apsorpciji.

Smatraju se smiješne predrasude jer odrasle mjere dijete prema svojim standardima i mjerama - to je u osnovi pogrešno. Tijelo novorođenčeta bitno se razlikuje od tijela odrasle osobe. Neki sustavi, posebice probavni, tek počinju oblikovati i razvijati. Priroda je sve programirana. Ako razmišljate o tome, nije ništa da se ženska dojka i majčino mlijeko stvaraju? Kako su bebe preživjele stoljećima, kada nije bilo odgovarajuće količine kuhane vode i takvih uređaja poput bradavica i boca?

Vodu za lemljenje potrebno je u ograničenom broju slučajeva i uz obveznu preporuku pedijatru. Potreba za vodom i određivanje dnevnog volumena ovisi o vrsti hrane, klimatskim uvjetima, zdravstvenom stanju djeteta i njegovoj težinskoj kategoriji. Spontano uvođenje vode u dječjom izborniku dovodi do poremećaja probavnog sustava i pojave infekcija.

Može li se novorođenčad hraniti vodom tijekom dojenja

Čak i bez ulaska u detalje istraživanja, zaključak je očit - beba koja je dojena ne treba nikakav drugi izvor "hrane".

Žensko tijelo proizvodi mlijeko koje u potpunosti zadovoljava sve potrebe djeteta. To je savršeno uravnotežena masti, kiseline, vitamini, makro i elementi u tragovima, a sastoji se od 90% vode. Zbog toga dijete nema potrebu odvojiti žeđ i glad.

Zašto ne može voditi novorođenče s vodom:

 • Veličina želuca novorođenčeta je oko 200 ml. Mnogi ih ne moraju ispuniti. Kada dijete pije vodu, tijelo dobiva lažni osjećaj sitosti, bez osjećaja razlike između tekućina. Umjesto potrebnih hranjivih tvari, voda nema kalorija. Kao rezultat toga - neishranjenost.
 • Gubitak težine prati neishranjenost. Tjelesna težina je izravan pokazatelj razvoja tijela. Budući da je normalno, to jamči stabilan rad svih sustava i organa, a smanjenje znači nedostatak dovoljne količine "građevinskog materijala", što dovodi do bolesti i usporavanja razvoja.
 • Ne doživljavajući glad nakon vode, dijete smanjuje količinu konzumiranog mlijeka u isto vrijeme, a proizvodnja novog mlijeka izravno je povezana s količinom potrošenom ranije. Što je manje dijete će sisati, to će manje stići.
 • Do šest mjeseci intestinalna mikroflora nije stabilna. Mlijeko je izvor dobrih bakterija mliječne kiseline. Voda razbija ravnotežu, razrjeđuje već malu količinu enzima i može dovesti štetne bakterije u tijelo, stvarajući neravnotežu, a prema znanstvenoj - disbakterijskoj bolesti. Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ako redovito dajete vodu djeci mlađoj od 6 godina bez medicinskih preporuka, doživljavaju trostruko povećanje poremećaja crijeva (na primjer, proljev).

Napuniti dijete kada je umjetno i miješano hranjenje

Umjetne mješavine razlikuju se od majčinog mlijeka u visokom sadržaju proteina. Protein se ne pohranjuje u rezervat. Višak elemenata u tijelu, pod utjecajem brojnih drugih tvari, raspada i na kraju se razbije u masti. Masti, pak, pridonose pretilosti i zatvoru. Prema tome, potrebno je dati dijete piti vodu, ali umjereno. Nemojte prisiliti bebu, i ponuditi - dijete će moći odrediti koliko tekućina piti.

Nemojte davati vodu u boci kada se miješa hrana. Kada beba sranje dojke, uključeni su mišići cijelog usta. Oblik bradavice olakšava proces - samo pritisnite malo jezikom, tako da tekućina teče. Shvativši da se hrana može dobiti bez napora, dijete će odbiti od dojke. Ponudite šalicu ili žlicu.

Bebe koje su u potpunosti napunjene bočicom mogu dobiti bocu, inače će hranjenje biti izuzetno zamorno, osobito za mrvice.

Bilo da daju vodu u vrućini

Trebam li vodu za zagrijavanje u toplini? Sjećajući se postotka vode u majčinom mlijeku, pitanje sama nestaje.

Umjesto "liječenja sindroma", riješite se uzroka:

 • Uklonite višak odjeće. Pampers i majice bit će dovoljno (biti kod kuće), a na suncu da bi dijete izvelo na ulicu bilo je potpuno nemoguće;
 • Koristite ovlaživač zraka ili raspršivač ako je soba vrlo suha;
 • Udišite sobu. Nestajanje ne nestane iz dodatnih gutljaja vode;
 • Nanesite više na prsa. Ako je dijete znojenje, žedan je, tijelo će sam odrediti potrebu za ravnotežom vode, te će zahtijevati mlijeko.

Istraživanja diljem svijeta provedena u vrućim zemljama (Indija, Pakistan, tropići) pokazala su da se dehidracija mnogo češće događa kod djece koja piju samo majčino mlijeko tijekom vrućine. To je zbog toga, uravnoteženo u njemu, količina soli i minerala. Čak i odrasla osoba, kako bi se obnovila ravnoteža vode i soli, poremećena visokim znojem ili zbog bolesti, preporučuje se korištenje otopina soli s vodom, a ne obična voda.

Naravno, to vrijedi i za dojene bebe. Kada mješovita ili umjetna hrana, ili kada se primjenjuju komplementarne hrane, potrebe tijela se mijenjaju.

Bilo da daju bebu vodu dok štucanje

Hiccup - istodobna kontrakcija dijafragme i međukostalnih mišića. Pojavljuje se kao rezultat brojnih događaja, od kojih novorođenče karakterizira: hipotermija i prisutnost zraka u želucu.

Imajući obrazloženje morate:

 • Toplo dijete ako je hladno;
 • Uklonite zrak koji se proguta prilikom sisanja dojke ili boce - nosite dijete uspravno ili ležite na trbuhu;
 • Akumulacija plinova donijet će usitnjavanje sjemena kopra (pročitajte o kapljicama vode);
 • Ako štucanje izaziva nervozno uzbuđenje, potrebno je ukloniti grč s dva ili tri gutljaja tople vode.

Vrijedi li se brinuti ako bebe štucaju i kako možete pomoći bebu s štucanjem?

Što i koliko vode dati novorođenče

S obzirom na karakteristike intestinalne mikroflore, djeci je bolje dati posebnu vodu za novorođenčad. To je široko rasprostranjeno u ljekarnama, supermarketima i mnogim trgovinama. Pakiran je u malim bočicama i bočicama od 5-6 litara, što je prikladno za korištenje kod kuće. Oznaka mora biti označena da je voda korisna djeci.

Za razliku od običnih otpadnih voda, to je uravnotežen sastav soli i minerala, zbog čega ne zahtijeva temperaturno liječenje i namjerno je bez bakterija.

Kako ne bi imali priliku kupiti flaširanu vodu, koristite ga iz slavine. Mora se kuhati da se sterilizira protiv bakterija i mikroorganizama.

Da biste doznali koliko vode može biti dano djetetu, koristite shemu - 100 ml tekućine po kilogramu težine po obroku. Izračun ne uključuje samo vodu, već i razrijeđene mliječne formule, budite oprezni. Stopa čiste vode u dnevnoj prehrani mrvica ne smije prelaziti 100 ml.

Kako organizirati miješano hranjenje?

Postoji metoda hranjenja novorođenčeta, koja sama kombinira upotrebu bebe majčinskog mlijeka i posebne umjetne mješavine. Na supermams.ru - mjestu za mumije - danas ćemo razumjeti koncept "mješovitog hranjenja".


Mješovita beba

Pa što je to?

Takvo hranjenje novorođenčadi i djeteta mlađoj od jedne godine smatra se mješovitim kada se u prehrani uključi majčino mlijeko i umjetna dojenčeta. Prema različitim izvorima, volumen majčinog mlijeka primljenog dnevno trebao bi biti najmanje četvrtina do jedne petine. U isto vrijeme smjesa se nadopunjuje hranom.

Ovom vrstom hranjenja umjetna smjesa je odabrana kao i kod umjetnog hranjenja, pri čemu se preferiraju prilagođene mješavine mlijeka.

Zašto se moramo pribjeći mješovitoj hrani?

Feed dojenčadi za bebe mora se provesti u nekoliko slučajeva:

 • Dijete uopće ne dobiva na težini ili na majčino mlijeko;
 • Dijete je rođeno prerano i ne apsorbira majčino mlijeko;
 • Mlijeko nije dovoljno za punu hranu (na primjer, ako ste imali blizanac ili triplet);
 • Situacija u kojoj hranjenje nije moguće (na primjer, majka je bolesna ili uzima lijekove koji nisu kompatibilni s dojenjem);
 • Mama mora otići na posao ili otići na posao, ali u ovom trenutku dijete se hrani mješavinom.

Osim toga, može se prakticirati mješovita hranjenja novorođenčadi, ako se obavlja carski rez, patološka ili prerana dostava, majka "u procesu" izgubila je veliku količinu krvi ili beba i majka imale Rh-sukob.

Je li mješovito hranjenje uvijek početak umjetnog?

Ako namjeravate zadržati proizvodnju majčinog mlijeka i namjerno namjeravate, tada možete odgovoriti na to pitanje "ne" sa 90% vjerojatnosti.

Glavna stvar je slijediti neka pravila, a zatim će laktacija trajati koliko god je potrebno. Iz svega izobilju informacija dobivamo takve aksiome na supermams.ru:

 • Dojenje prvo, a zatim dajte smjesu;
 • Potrebno je što je moguće češće primijeniti na djetetovu dojku, budući da vaše tijelo može proizvesti onoliko mlijeka koliko dijete jede;
 • Pijte velike količine tekućina i posebnih laktičnih čajeva;
 • Jesti ispravno i potpuno;
 • Vodite se (kontrast) - barem jednom dnevno;
 • Ostalo što je više moguće, dobiti dovoljno spavanja;
 • Ostanite svakih nekoliko sati kada ne možete hraniti dijete;
 • Provedite s bebom što je više moguće, nosite ga na ručkama, potiče oslobađanje mlijeka.

Je li potrebno hraniti dijete vodom na mješovitoj hrani?

Oba majki i pedijatri raspravljaju o tome.

Većina stručnjaka vjeruje da umjetno hranjenje, kada se provodi mješoviti hranjenje beba, nije takav veliki postotak ukupnog volumena hrane. Stoga, u ovom načinu rada nema potrebe za vodom, jer majčino mlijeko je i napitak i hrana.

Sjetite se samo ako je vaše dijete bolesno a posebno "groznica", tada je voda još uvijek potrebna, u volumenu od oko 100-150 ml dnevno (do šest mjeseci). Da biste to učinili koristite filtriranu, kuhanu ili posebnu dječju vodu.

Mješovita hrana za bebe: kako se pohraniti mješavina i majčino mlijeko?

Ako morate ostaviti svoju kćer ili sin s dadiljem, tatom ili binom, možete unaprijed izraziti mlijeko i zamrznuti je u posebnim vrećicama. Dulje vrijeme možete pohraniti takvu hranu (do sedam dana), i prije nego što ga ugasite, samo ga odmažite i zagrijte malo.

Kako pohraniti umjetnu formulu kada mješavate dijete?

Najčešće roditelji koriste suhe miješalice. Mora ih se skladištiti na suhom mjestu, pri temperaturi ne većoj od 18 stupnjeva, i može se ispisati do 30 dana.

Djetetu se može pripremiti gotova (razrijeđena) smjesa najkasnije četiri sata nakon pripreme, ako je na sobnoj temperaturi. Ako je pohranjena u hladnjaku - ne više od 48 sati.

Ali zapamtite da s tako dugom skladištenjem smjesa gubi nutritivna svojstva.

Mješovita hrana: je li režim moguć?

Ovom vrstom hranjivog načina odabire se strogo pojedinačno.

Ako imate umjerenu količinu mlijeka, nanesite dijete u prsa što je češće moguće, od koje će doći u velikim količinama, to jest praksu hranjenja na zahtjev.

Hranjenje iste mješavine treba biti kada beba nije zadovoljna nakon primjene, tj. Nije jeli.

Ako imate vrlo malo mlijeka, bolje je čekati jasne razmake između hranjenja, budući da je osnovni sastav u ovom slučaju umjetna mješavina koja se probavlja duže od majčinog mlijeka.

Bilo je potrebno davati vodu novorođenčadi s dojkama, umjetnim, miješanim hranjenjem. Pomaže li voda vodom?

Čak i ako se dijete pravilno aplicira na dojku ili jede iz boce, a razvijanje u skladu sa svim postojećim normama, majke često imaju teško pitanje: je li vrijedno dati djetetu malo vode? Naročito često majke doživljavaju fluktuacije oko zalijevanja, ako je vruće vrijeme izvan prozora. Što ako dijete osjeća žeđ? Možda će voda naštetiti njegovu tijelu? Naći ćete odgovor čitajući ovaj članak.

Trebam li davati vodu dojenčadi?

Naravno, potreba za vodom za bilo kakav živi organizam je dokazana činjenica. Bez vode, osoba može živjeti puno manje nego bez hrane. Međutim, s novorođenčadi, sve je daleko od toga da bude tako jednostavno kao što se čini na prvi pogled.

Dakle, je li vrijedno davati vodu bebama i iz koje dobi je potrebno učiniti?

Pedijatri tvrde da je djetetova potreba za vodom izravno proporcionalna onoj koju hranu dobiva.

Voda novorođenčadi kod dojenja

Da biste shvatili trebate li hraniti bebu koja je dojena, trebate reći nekoliko riječi o sastavu majčinog mlijeka. 90% mlijeka se sastoji od vode, samo 10% pada na udio proteina, masti, ugljikohidrata i mikroelemenata potrebnih za normalni razvoj djeteta. Očito je da dijete koje jede isključivo majčino mlijeko prima tekućinu u traženom iznosu.

Stoga, odgovor na pitanje je li potrebno davanje vode djetetu sigurno će biti negativan. Dijete ne pati od žeđi, ali višak tekućine može naštetiti njegovu tijelu. Voda će ispuniti bebu želudac. Kao rezultat toga, neće moći dobiti količinu mlijeka koje mu treba. Osim toga, majka će biti prisiljena dekantirati višak tako da količina proizvedenog mlijeka ne počinje smanjivati.

Davanje vode za dijete nije potrebno dok ne dostigne dva mjeseca života. Nakon toga, ako je dijete jako znojavo ili usta suha, moguće je malo vode. Voda se daje samo žlicom. Ako vam je voda iz boce, dijete može prestati uzimati dojku: to je zbog činjenice da je "izlučivanje" tekućine iz boce, dijete stavlja daleko manje napora. Osim toga, u budućnosti neće biti problema s dodatkom, jer će se dijete naviknuti na žlicu.

Glavna stvar koju mame trebaju zapamtiti je da treba ponuditi vodu. Ni u kojem slučaju ne možete prisiliti vodu. Potrebno je davati vodu u intervalima između hranjenja u par gutljaja. Vaša beba najbolje zna što mu treba: ako ne osjeti potrebu za vodom, jednostavno će ga uništiti. U vrućoj sezoni vrijedi primjenjivati ​​bebu češće u prsa: zbog činjenice da prvi dio mlijeka ne sadrži puno masti, dijete će se moći piti.

Treba li dijete vodu kada se umjetno i miješano hrane

Formule namijenjene umjetnoj hrani sadrže puno proteina. Stoga, ako dijete jede smjese, mora ponuditi vodu iz prvih dana života između obroka. Voda bi trebala biti potrebna. Vodu treba dati i iz žlice i iz boce.

Ako je beba mješovita, trebate mu dati i vodu, iako u nešto manjem volumenu. U prosjeku, dijete bi trebalo piti do 200 mililitara vode tijekom dana.

Trebao bih dati vodu kad zujam?

Hiccup je nehotična kontrakcija mišića grkljana i dijafragme. Djeca mlađa od jedne godine starih štucanja vrlo često. To je zbog činjenice da mišići dijafragme kod djece karakteriziraju povećana pobudnost. Uzrok štucanja može biti overcooling, nervous overexcitement, zrak ulazi u želudac, kao i višak plina u crijevu.

Ako beba počne štucanje, prva stvar koju treba učiniti jest eliminirati uzrok štucanja. Ako je dijete hladno, trebate ga zagrijati, a zrak iz trbuha će napustiti, ako držite dijete "stupac". Može pomoći nekoliko gutljaja malo zagrijane vode. Iz plina će se riješiti infuzije sjemena kopra ili toplog pelene, postavljene na trbuh.

Dakle, potrebno je hraniti dijete s štucanjem: to će omogućiti uklanjanje uzroka štucanja.

Kakvu vodu i kada dati novorođenče

U ljekarnama i specijaliziranim maloprodajnim mjestima posebna voda se prezentira za dojenčad. Ova voda sadrži soli i elemente u tragovima koji su potrebni za razvoj djeteta. Ako kupite posebnu vodu nije moguće, možete kuhati i ohladiti na ugodnu temperaturu obične vode.

Djeca koja nisu šest mjeseci trebaju vodu u dvije situacije: s proljevom ili vrućinom. Međutim, čak i ako je dijete bolesno, redovito majčino mlijeko će vam pomoći da se nosite sa žeđi. U mlijeku možete također otopiti lijekove koje dijete mora uzeti. Ako vaša beba ima kolikiju, trebali biste mu dati izvarak sjemena.

Nakon što se uvede komplementarno hranjenje, voda se mora dati bez iznimke. Preporučljivo je voditi dijete iz vlastite šalice, odbijajući bocu s bradavicom.

Nadopunjavanje djeteta vodom tijekom mješovite prehrane

Mobilna aplikacija "Sretna mama" 4.7 Komunikacija u aplikaciji mnogo je praktičnija!

Julia Vodulka, samo pišite da vam je potrebno 60 ml dnevno za piće, ona je dobra ako ima 20 pića

Voda se može dati, ali je u bocama korisnije. Postoje spremljeni vitamini, kada kuhaju, umiru.

Julia, dajete li kuhanu vodu ili običnu vodu iz boce? Koliko pijete dnevno?

popiti se samu čašu (kompot) suhih marelica, dala sam Plantex (djeca ga vole)

Dao sam, lože su također imale problema s stoolpom, iako je liječnik rekao da je dobro piti, liječnik je rekao da piju više, stariji sol malo pio u mokraći, pa je ona dala nazalna, dobro, ona je samo gurnula bocu češće, također pili malo na vrijeme ili žlice su dale svakih pola sata, samo kuhali mjesecima do 3 vjerojatno i potom iz filtera

Dao sam sabsimplex od kolike, nisam imao nikakvog utjecaja na stolac) jedete li vrhunski semilac ili normalno?

Je li potrebno davati vodu dojenčadi?

Svi novi roditelji misle o tome trebaju li dodati vodu novorođenčadi. Poznato je da su svi živi organizmi, jednostavno je potrebno. Da bi dali ili ne dali vodu novorođenčadi, stručnjaci definitivno ne mogu odgovoriti, jer ovdje je sve individualno.

Dopustite mi da vam pomognem razumjeti vašu individualnu situaciju. Nakon što pročitate ovaj članak, razumjet ćete hoćete li dati djetetu malo vode, koliko, kako i kada. I što je najvažnije, koju vrstu vode trebate odabrati za navodnjavanje bebe i jesu li čajevi, kompotice, sokovi mogu zamijeniti vodu za dijete.

Moram dati vodu

Dijete na dojenju (majčino mlijeko) ne treba dodatno napiti prije uvođenja komplementarne hrane. Budući da je majčino mlijeko praktično voda (za 85-90%), to je dovoljno da beba ugasi žeđ.

Način slobodnog hranjenja novorođenčadi, a ne strogo po satu, dopušta bebi, nakon što pio prednje mlijeko s dojke, da ugasi žeđ i mlijeko sa stražnje strane dojke kako bi zadovoljio glad. Često povezivanje s prsima omogućit će vam da uspostavi dobru laktaciju. Tako ćete ispustiti sva pitanja o dodatnom napitku za bebu. Sada govorim samo o zdravom dojenju dojenčadi.

Kada ste starije dijete uveli dojenje, sok, pure, potrebno je dati malo vode. Treba ga ponuditi između hranjenja ili nakon nje, tako da ona ne utječe na apetit djeteta.

Budite oprezni kada vam daju bocu vode djetetu. U pravilu, rupica u bradavici na bocu je velika, a puno truda nije potrebno za dijete da se aplicira. Voda može brzo teći ako beba počne usisavati bradavicu aktivno kao majčino grudi. Dijete može gušiti. Vrlo je važno držati dijete u rukama s glavom podignutom kad mu dajte bočicu.

Također, mnoge bebe nakon takvih "slobodnih" bradavica mogu odbiti dojku, gdje morate aktivno raditi za dobivanje hrane.

Dijete na umjetnom ili mješovitom (djelomično majčinim mlijekom) hranom jednostavno treba vodu. Zamjenske mlijeko (dojenčeta) sadrži mnogo više proteina i masnoća nego majčino mlijeko. Vrlo je teško malom tijelu probaviti i asimilirati bez vode, to je gotovo nemoguće.

Nekoliko pravila za roditelje

Morate slijediti nekoliko pravila kada hranite bebu. Voda treba dati između hranjenja (po mogućnosti jedan sat prije jela ili jedan sat nakon jela). Ovaj pristup je potreban da ne bi "ubio" apetit djeteta, a ne da utječe na količinu hrane koju jede kasnije. Nije tajna da je volumen želuca grudnichka male (250 ml), tako da je pio vode prije hranjenja bebe želudac pun i sitost ne dodati.

To jest, ako vodu dajete djetetu prije hranjenja, napunjeni želudac neće dopustiti da jede normalnu količinu mlijeka. Kao rezultat toga dijete ne prima dovoljno hranjivih tvari. Štoviše, prijeti smanjenjem laktacije, jer matična žlijezda s neispravnom pumpom smanjuje proizvodnju novog mlijeka.

Temperatura vode ponuđene novorođenčadi mora biti blizu tjelesne temperature (36-37 ° C). Takva voda je brža i bolje apsorbira dijete.

Nemoguće je djetetu dati hladniju vodu, jer izlaganje nižim temperaturama dovodi do smanjenja lokalnih zaštitnih funkcija sluznice djetetovih usta i grla. To zauzvrat može dovesti do bolesti gornjeg dišnog sustava. Dijete bliže godini može se dati vodu na sobnoj temperaturi.

Ako je vaše novorođeno dijete propisano lijekovima, treba ih razrijediti vodom, a ne mlijekom.

Ako beba odbija piti vodu, nije ga nužno prisiliti. Pokušajte ponuditi nešto vode kasnije.

Davanje vode djetetu iz žlice je ispravnije nego iz boce. Zato kontrolirate volumen pijanice i podučavate dijete u žlicu. Uvođenjem komplementarne hrane, blisko upoznavanje djeteta s žlicom nesumnjivo će vam pomoći da brzo naučite dijete da pažljivo jede.

Možda ću sada iznenaditi mnoge roditelje, ali malo dijete od oko pola godine može već malo piti iz šalice. U čaši bi trebalo biti vrlo malo vode.

U ovom dobu, djeca uče piti iz čaše, koja majku drži vrlo brzo. I uskoro, s rukama, počnu pomagati mami da drže čašu)) Stvarno vole neovisnost, našu djecu!

Usput, to se odnosi ne samo na vodu, već na bilo koje drugo piće koje dajete svom djetetu u malim količinama.

Šalica za to je najprimjereniji porculanski ili fajanstveni čaj, a ne vrlo uski, s vrlo tankim zidovima. Vrlo mala i uska šalica manje je prikladna za bebu. Eksperimentirajte s različitim, i vidjet ćete koje će dijete najviše voljeti.

Ne treba koristiti plastičnu posudu za dijete.

Usput, u svojoj praksi upoznala sam djecu koja ne mogu piti iz šalice godinu, godinu i pol, ili čak dvije. A onda je to problem. Ovo nije krivnja djeteta, već njegova nesreća. A vino mame, koja je lakše i brže sipati vodu ili sok u bocu ili piti i dati bebu.

Momma, jeste li me čuli?

Koliko vode treba dati dijete?

Koliko vode dati dijete, on će vam sami reći. Trebate se usredotočiti na njegovu želju da pijete. Volumen predložene tekućine ovisi o dobi djeteta, klimi, vrsti hranjenja, gustoći hrane.

Također je važno koliko dijete želi piti vodu. Postoje djeca koja vole vodu, ali postoje i oni koji ne žele piti. Ako ne žele, onda je potrebno ponuditi, ali prisiliti - apsolutno ne.

Obično sam usmjerio roditelje na volumen od 50 ml vode dnevno do šest mjeseci za bebu s mješovitom i umjetnom hranom. Ovaj volumen treba podijeliti u nekoliko doza između hranjenja (10-20 ml). Davanje više od 20 ml odjednom ne vrijedi. U dobi od šest mjeseci do jedne godine dijete treba 60-100 ml vode dnevno.

Hranite bebu na prirodno hranjenje prije uvođenja komplementarne hrane 10-20 ml vode dnevno. Nakon šest mjeseci, po potrebi dajte vodu, 50-100 ml dnevno.

Tijekom štucanja, morate dati djetetu nekoliko gutljaja tople vode. To će pomoći ukloniti grč iz mišića dijafragme i pridonijeti kretanju zraka zarobljen tijekom hranjenja kroz crijeva.

Postoje situacije kada dijete treba dati vodu bez obzira na vrstu hrane, starost i tako dalje. Ta se situacija razvija u vrućem vremenu, osobito kada se dijete aktivno znojenje, tijekom sezone grijanja, kada je kuća vruća (iznad 24 ° C), kada je vlažnost u sobi niska. Optimalna sobna temperatura je 20-21 ° C, optimalna relativna vlažnost u dječjoj sobi je 60-70%.

Zasebno ću navesti alarmantne situacije u kojima je voda jednostavno potrebna:

 • kada dijete često regurgitates;
 • kada beba pati od konstipacije, crijevne kolike;
 • kada novorođenče ima žuticu, voda doprinosi brzom uklanjanju viška bilirubina;
 • s povećanjem temperature u djeteta;
 • kada beba ima povraćanje i česte slabe stolice.

Volumen tekućine koju dijete treba piti u tim slučajevima bit će vam naznačeno od strane liječnika. Nadam se da ste shvatili da se u takvim situacijama jednostavno morate posavjetovati s liječnikom.

Često, pitajući roditelje koliko često njihovo dijete urini, čujem neodređen odgovor. Zahvaljujući modernim pelenama to je, naravno, teško pronaći. Ali mnogi čak ne misle da je vrlo važno da se pozornost treba posvetiti (boja urina, koliko je brzo pelena bila napunjena danas, kako bi se usporedila težina pelene).

Roditelji trebaju znati znakove dehidracije kod djeteta kako bi se savjetovali s liječnikom na vrijeme. Suhe sluznice, plač bez suza, potopljene oči, rijetko uriniranje (manje od 6 puta dnevno), tamna boja urina, potopljeni fontan svjedoče o dehidraciji tijela.

Kakvu vodu morate odabrati za dojenje

Za hranjenje bebe morate odabrati flaširanu vodu s dobnim oznakama za vaše dijete. Pri odabiru vode u bocama u plastičnim posudama obratite pozornost na označavanje sigurne plastike na dnu posude (broj 7 ili PET oznaka).

Flaširana voda sadrži manje mineralnih spojeva i soli od kuhane vode. Također se često obogaćuje vitaminima ili mikroelementima koji su vrlo važni za puni razvoj bebe.

Ako nije moguće koristiti vodu u boci, treba ga očistiti filtrima. Nitko bez posebnog proučavanja vode iz vašeg slavina može reći da postoji prekomjerna količina vode i da postoji nedostatak vode iz slavine. Moderni filteri pročiste vodu, a zatim ga mineraliziraju na uravnotežen način.

Mnogi stručnjaci protiv korištenja kuhane vode za piće bebe. Argument je pojava spojeva klora u procesu vrenja. Ali dovoljno je znati školski tečaj kemije kako bi se sjetio da je klor hlapiva tvar. Stoga voda prije kuhanja mora se braniti u otvorenom spremniku, a zatim samo kuhati.

Osim toga, klor za dezinfekciju vode iz slavine se gotovo nikada ne koristi. Postoje drugi, sigurniji načini dugo vremena, na primjer, ozonizacija, to jest dezinfekcija atomskim kisikom.

Unatoč tome, za djecu mlađu od godinu dana, savjetujem vam da ograničite upotrebu kuhane vode iz slavine. Zbog mogućih bakterijskih infekcija. Neke bakterije mogu biti ubijene samo dugim vrenjem.

Ja ću spomenuti samo u slučaju još jednog trenutka. Ne smije se davati mineralnoj vodi djeci.

Čajevi mogu zamijeniti vodu za bebu

Možete ponuditi bebu i druge tekućine. Ali, prije nego što dajte bebu biljni izvarak, konzultirajte se sa svojim liječnikom. Bilje često uzrokuju alergije kod djece.

Ne zaboravite da u bilo kojoj biljci, čak i najopasnijoj, sadrži cijeli niz različitih kemijskih spojeva. Mnogi od njih su biološki aktivni, tj. Imaju aktivan učinak na tijelo. Kako će to utjecati na djetetovo tijelo i je li to nužno za dijete - ozbiljno pitanje.

Zato fito čaj, fito bačve su oprezniji. Uostalom, sada alergije doslovno bijesan. Nikada ne znate što može izazvati alergijsku reakciju kod djeteta.

No, u nekim slučajevima, bilje su korisne ili čak potrebne. Na primjer, s crijevnom kolikom, komorač od mesa i kapljica vode pomoći će ublažiti stanje djeteta. Bebe s uzbuđenim živčanim sustavom mogu se ponuditi dekocije kamilice, metvice. Lako dekocija je dobra pomoć kada dijete ima hladnoću.

Skrenuo sam vašu pozornost na činjenicu da gotove granulirane dječje čajeve i, osobito, Plantex, imaju slatki okus. Dakle, djeca ih piju dobrovoljno, ali, okusili ovaj ukus, a zatim odbiti vodu.

Potpuno ništa ne može zamijeniti vodu. Ali kako biste diverzificirali piće vašeg djeteta, možete se pobrinuti da to ne uzrokuje alergijsku reakciju.

Mlijeko i voda, što pije ovdje, što je hrana: treba li vodu novorođenčadi tijekom dojenja

Je li dobro hraniti dijete djeteta

Je li potrebno davanje vode tijekom dojenja - mlade majke pitaju liječnike? I ne mogu dobiti jasan odgovor. Potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da je nakon rođenja djeteta potrebno dati mu vodu, ali pod određenim uvjetima.

Priroda nije davala vodu kao piće za bebe. Mladi sisavci, čim se rodi, mogu samostalno krenuti. Čovjek se ne prilagođava tomu. Beba je potpuno ovisna o majci.

Ako idete iz suprotnog, ispada da samo dajući djetetu dojku savršeno preživljava, razvija, raste i osjeća se dobro. Na temelju toga, moguće je napraviti nedvosmislen zaključak - nema potrebe za dodatnom drogom.

 • Majčino mlijeko sadrži sve potrebne elemente u tragovima za rast djeteta.
 • Voda je samo sredstvo za zaustavljanje žeđi i element koji liječnici mogu pokazati kao dodatni alat.

Zašto nam je potrebna voda za novorođenčad s HB?

Većina beba i njihove majke suočavaju se s problemom povišenog bilirubina u krvi nakon rođenja. To je zbog velike količine željeza, koju jetra ne može odmah ukloniti iz tijela. Ovaj problem može potrajati nekoliko tjedana.

U bolnici su bebe smještene pod svjetiljku. To je učinjeno tako da ultraljubičaste zrake razgrađuju elemente željeza i uklanjaju ih iz krvi. Kao što je praksa pokazala, ako se hrane na dojenju, tada žutica prolazi puno brže ili uopće nema takvih problema. To je zbog činjenice da molekule vode vežu višak željeza i izlučuju ga iz tijela novorođenčeta s urinom. S ove točke gledišta, pitanje je li potrebno hraniti dijete s vodom, to uopće ne vrijedi.

Razlika u prehrani novorođenčeta tijekom dojenja, hranjenja bočica i mješovitog tipa

Sve bebe su različite. Organizmi majki također su različiti. Također se razlikuje nasljedna sklonost asimilaciji određenih proizvoda. Dakle, izbor hrane uvijek treba pristupiti pojedinačno.

Voda za novorođenče tijekom dojenja nije nužna. Bez nje dijete je jako dobro i dobro.

Je li potrebno davati vodu kada se miješa hranjenje? Iz ovog pitanja slijedi sljedeće, i za što? Doista, osim mlijeka, dijete dobiva mješavine koje sadrže suhi prašak i tekućinu. Dodatno piti će biti suvišno. Dijete će biti zadovoljno vodom i neće dobro jesti. Bit će problema gubitka težine.

Koliko davati vodu novorođenčadi na umjetno hranjenje. Ovdje većina liječnika dolazi do jednoglasne odluke - uopće ne. I majčino mlijeko sadrži vodu. Uz umjetno hranjenje, dijete redovito prima mješavinu koju troši. Beba nema potrebe za dodatnim doplatkom. Inače bi bez tekućine bio nemiran. Kako unijeti curd u hrani koju možete naučiti iz ovog članka.

Prehrambene razlike

 1. Dojenje - pio je djetetu na zahtjev majke, jer ga liječnici ne mogu kontrolirati. Prilikom podnošenja željama liječnika, slijedite upute pedijatarskog i neonatologa.
 2. Umjetno hranjenje. Nema velike potrebe za tekućinom. Kao dijete dobiva mješavine na bazi vode.
 3. Mješovita hranjenja. Majka nije dovoljno mlijeka - razmislite o pitanju dodatnog hranjenja. Kako vratiti laktaciju ovdje.

Trebam li hraniti novorođenče vodom odmah nakon rođenja? Ako je to doista bio slučaj, onda, nakon rođenja, liječnici ne bi stavili bebu izravno na majčinu dojku, ali mu daju bocu vode ili vode iz žlice, što je posve apsurdno.

U kojoj dobi je potrebna voda u prehrani djeteta?

Ako zanemarite preporuke liječnika od prvog dana rođenja djeteta, od toga koliko mjeseci možete dati vodu novorođenčadi?

U trenutku uvođenja prvog feeda. To je, za 3-5 mjeseci, kada majka uvodi bebu s prvim plodovima sira: šljiva, jabuka, tikvice. Dijete počinje jesti hranu za odrasle, u kojoj je sadržaj tekućine mnogo manji nego u mlijeku. U tom razdoblju nužno treba vodu.

 1. Neposredno nakon rođenja, tekućina je potpuno opcionalna. Dosta majčinog mlijeka ili formule.
 2. Uvođenjem prve komplementarne hrane - potrebna je voda.
 3. U budućnosti, kada dijete s užitkom gniježe krekere s desni i suhe kekse - pijenje postaje nužnost.

Hoće li vodu dati novorođenčadi kod dojenja? Većina stručnjaka još uvijek to preporučuje. Motivacija, mlijeko je hrana, ali voda je piće. U tom slučaju, potrošnja se mora računati na svaki kg težine djeteta, dovoljno je 1-5 čajnih žličica dnevno.

Kada i kako dati vodu dojenčadi

Kada trebate dojiti dijete djetetu, prije ili poslije jela? Ako uzmete odmah nakon obroka, dijete će ga odbiti piti, ispljunuti i samo proliti. Bolje je to učiniti 10 minuta prije glavne snage. Želuca će prihvatiti tekućinu i biti spremna probaviti težu hranu.

Kako napraviti bebu dojke? Najlakši način je uzeti bocu, sipati toplu tekućinu u nju i dati ga djetetu. Neke bebe su nečitljive, rado će ga piti, a ne razlikuju se od mlijeka. Drugi će odmah odbiti. Kako voditi novorođenče s vodom?

Koliko vode treba piti novorođenče? Općenito, ne bi trebao piti. Ali ako postoje naznake za primanje tekućine, onda to ne bi trebalo biti puno. Dijete ne razlikuje osjećaj punine od mlijeka i začepljenog trbuha s vodom. Može piti cijelu bocu i zaspati. Neće biti velike štete od toga, ali beba će zaspati i nakon 20 minuta će se probuditi iz činjenice da je gladan i mokar od prelijevane pelene. Kako razumjeti je li dijete hranjeno majčinskim mlijekom može biti iz ovog članka.

Pravila za prijem u novorođenče

 1. Pijte davati 10 minuta prije glavnog obroka.
 2. Preporučljivo je hraniti žlicom, tako da dijete uči razlikovati vodu i hranu.
 3. Dovoljno je 2-3 čajne žlice u isto vrijeme.

Ako mlada majka sumnja da li je potrebna voda za novorođenče tijekom dojenja, onda bi trebala odlučiti koga će vjerovati: modernoj medicini ili prirodi.

Koje vode dati bebu? Kuhano, ako nema pouzdanja u njegovu čistoću. U trgovinama možete kupiti pročišćenu vodu u bocama za novorođenčad. Destilirana voda se ne može dati nedvosmisleno.