Glavni razlozi zbog kojih se novorođenčad treba okupati u kuhanoj vodi: koliko dugo dijete treba takve kupke?

Zdravlje

Rođenje djeteta velika je radost i sreća za obitelj, ali i puno pitanja vezanih uz skrb i odgoj dugo očekivanog djeteta. Roditelji u prvim mjesecima života djeteta okružuju ga s pojačanim stupnjem pažnje, više brige, pogotovo ako je to njihovo prvo dijete. Takva pozornost na bebu je neophodna i ugodno, on mora osjetiti od prvih dana svog života da mu se sviđa.

Jedan od prvih i najuzbudljivijih postupaka za roditelje - mrvice za kupanje. Mnogo je pitanja: Koja je to kupka? Kako zadržati? Kakvu vodu? Što znači oprati? i tako dalje. Danas ćemo ispitati pitanje koje vode kupati i treba li kuhati.

Je li to potrebno i potrebno?

Imunitet djeteta svakako je slabiji od onoga odrasle osobe, no dovoljno se nositi s prirodnim bakterijama okoliša. S centraliziranim protocima pročišćene i filtrirane vode, prema GOST-u treba biti pogodan ne samo za djecu za kupanje, već se također može koristiti kao voda za piće.

Međutim, postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ne rade uvijek dobro, i svakako nije svaka majka spremna riskirati zdravlje njezine bebe. Stoga je bolje vizualno procijeniti kakvoću vode, trebalo bi biti prozirno bez nečistoća i neutralnog mirisa.

Ako postoji sjena ili miris, morate kuhati kako biste izbjegli zarazu. Kuhanje najbolje dezinficira. Nije potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta ako je čisto i bez mirisa.

Mnoge majke preporučuju kipuću vodu za kupanje tijekom ozdravljenja pupčane rane, tako da postoji manji rizik od infekcije rane, čak i ako se dobije.

Priprema i temperatura

Za prvo kupanje novorođenčadi, voda se kuha kako bi se izbjegla alergijska reakcija ili infekcija u pupčanu ranu. Nema potrebe kuhati ga dulje vrijeme, jer mikrobi odmah umiru, i toplina preko 100 stupnjeva (točka ključanja) nije moguća, a zatim isparava. Stoga je dovoljno da se kuhati i ugasiti.

Voda nakon kuhanja za kupanje mora se ohladiti. Ugodna temperatura za dijete će biti 36-37 ºê. Stupanj, poput tjelesne temperature, neće dopustiti prekomjerno zagrijavanje ili prekomjerno hlađenje, koža bebe nema neovisnu termoregulaciju pa će roditelji morati to neko vrijeme gledati.

Koliko dugo

Nema jasnog odgovora na ovo pitanje, sve ovisi o razlogu zašto se dijete okupa u kuhanoj vodi. Ako se bojiš infekcije u pupčanu ranu, dovoljno je da se okupajte dok se ne liječi ranu. Preporuča se okupati u kuhanoj vodi za upale kože i alergije s osipa na koži sve do prolaska crvenila.

Dezinfekcija metodom ključanja s niskom kvalitetom isporučene vode također je jedan od razloga za kupanje djeteta u takvoj vodi i zaustavlja vrenje kada se normalizira i uklanja se miris i boja.

Pro i kontra

Kada kupanje novorođenčadi u kuhanoj vodi ima prednosti i nedostatke, majkama je potrebno odabrati i odlučiti koji je čimbenik važniji.

Pros:

 • Zlonamjerni mikrobi umiru.
 • Mekoću za bebinu kožu.

kontra:

 • Dulji proces pripreme (kuhati, ohladiti do željene temperature).
 • Teško je dobiti veliku kupku.

Pro i kontra su otprilike isti.

Kada mogu oprati dijete u tekućoj vodi?

Od prvog dana života pedijatri savjetuju majke da kupaju djecu u kuhanoj vodi, tako da se beba brže prilagođava okolišu. Ovaj savjet, naravno, pogodan je za apsolutno zdrave bebe i dobre kvalitete tekuće vode.

Novorođene mrvice su tako male i osjetljive da želim činiti sve što je potrebno da bi ih udobnije, čak i ako je to radno intenzivno. Mlade majke već imaju malo vremena, pa neka pitanja koja zahtijevaju puno vremena za provedbu, bolje je dobro proučiti. Na primjer, takvo pitanje kao plivanje u prokuhanoj vodi. Nema potrebe kupati svu novorođenčad u kuhanoj vodi, što znači da možete potrošiti spremljeno vrijeme sa bebom.

Korisni videozapis

Zatim, koristan videozapis o tome treba li kuhati vodu za bebe:

Koju vodu kupiti novorođenče, da kuhati vodu, dodati kalijev permanganat?

Mladi roditelji, prvi put kupaju svoju bebu, moraju odgovoriti na brojna pitanja:

 • Koju vodu kupiti novorođenče?
 • Trebam li (dezinficirati vodu vrenjem)?
 • U kojim slučajevima je nužno kupati novorođenče u kalijevom permanganatu?

U kojoj vodi kupiti dijete

Prije svega, trebate pregledati kupaonicu. Odlučite kakvu ćete kupku upotrijebiti za kupanje - veliko ili poseban vrtić. U dječjem vrtiću lakše je nositi se s djetetom, au slučaju prekida u vodi lakše ga je napuniti. Velika kupka omogućit će vam gimnastiku s djetetom, a ako kupite posebni gumeni prsten oko vrata, moći će se samostalno kretati u vodi.

Dalje, trebate odlučiti u kojoj vodi kupati novorođenče. Pedijatri obično preporučuju korištenje vode iz slavine, posebno ako se isporučuje s pročišćenom vodom. Prvih dana možete dodati otopinu morske soli u maloj koncentraciji, što će dati dodatnu dezinfekciju još uvijek neizbrisane umbilikalne rane.

Mnoge majke vole koristiti dekacije različitih biljaka za kupanje. Međutim, ne biste se trebali uključiti u njih, trebate stroge indikacije za njihovu upotrebu - za bebu ovo je jak lijek.

U svakom slučaju potrebno je poznavati najčešće korištena bilja u različitim uvjetima kože novorođenčeta:

 • ako ste zabrinuti zbog suhe kože kod djeteta, dodajte dekaciju kamilice u kadu,
 • ako ste primjetili osip od pelene - prelijevajte željezo (detaljno o procesu kupanja u vlaku).
 • ako se pojavljuje diateza - koristite slabo izbulje lišća.

Kuhajte vodu za kupanje ili ne

Nije potrebno kupati novorođenče u kuhanoj vodi samo zbog želje da bude mekša. Bolje je kupiti pjenušanu kupku ili koristiti slabo koncentriranu otopinu morske soli. No, u slučaju kada kvaliteta čišćenja vode iz slavine ostavlja puno da bude željena i postoji mogućnost da se zaražene ikakvom infekcijom, onda se voda samo treba kuhati.

Dodajte mangan u vodu

Nekoliko desetljeća naše majke dodaju otopinu kalijevog permanganata u vodu kako bi dezinficirale vodu. Do danas je dokazano da nema potrebe za kupanje novorođenčeta u kalijevom permanganatu, štoviše, nepovoljno utječe na kožu bebe, prepunjavajući ga.

Također morate odabrati pravu sredstva za kupanje, stvorenu posebno za osjetljivu kožu novorođenčadi. Najbolje ih je kupiti u ljekarnama, pa nema razloga za brigu o njihovoj kvaliteti. Takvi alati neće oštetiti kožu bebe koja još nije postala snažnija i zadržat će svoju zaštitu.

Na temu kupanja:

Pomoć za videozapise

Plivajući jastučići

Dojenčad se često protestira i djeluje kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu i smiruju bebu dolje s nježnim nježnim glasom pjevajući mu posebne pjesme koje su davno bile korištene u kupanju novorođenčadi.

Tko će biti tamo kup-kup,
Prema nekoj vodi, gnojnica?
U kadi brzo skok-skok, skok,
u kupelji s nogu suhog-suha, jerk!
Sapun će pjeniti
I prljavština će ići negdje.

Plivamo, mi zapljusnuti,
I u vodi s vama se zabavite!
Noga, leg dolje!

Pen up, pen down!
Noge uganuće,
I plivam poput uti!
Splash Splash! Bum-bum!
Izlazi!

Nježno i nježno operite bebu mekom rukavicom za kupanje ili spužvom, pjesmom ili pjesmom:
Plivamo
I prskanje u vodi,
Splashing, frolicking,
Probuditi će oprati.
Operujemo noge
Naš slatki mali
Oprati ruke
Slatki dječak,
Natrag i trbuščić
Lice i usta -
Očistite to
Dragi moj sin!

Ai, šipke,
Ne bismo se bojali vode
Očistite pranje
Mama se nasmiješi.
Voda teče
Dijete je slatko
S gustom vodom -
S djetetom mršavosti.
Spustite vodu
A dijete je gore.

Vodicka, vodichka,
Moja lice
Pogledao je u oči
Za obraze rumenilo
Za smijeh rotok,
To je zub.

Ribe u jezeru živjele su,
S nama je plovio... (Istovremeno, vodite ruku pod vodom, kao da riba pliva).
Dijete, oprati ćemo,
Ribe ćemo uhvatiti.
Nismo hladna voda.
Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)

Kuhati vodu za kupanje novorođenčadi?

Zašto morate kuhati vodu za kupanje novorođenčadi?

Oni koji smatraju obaveznim kuhati vodu za kupanje vode dva cilja:

Koliko ključanje pomaže u postizanju tih ciljeva?

Pro i kontra od ključanja

dezinfekcija

Želja nekih neumoljivih mumija, a posebno baka, da dijete drži sterilnim u čistoći, ne priznavajući mu nikakve bakterije, kao da je astronaut na nepoznatom planetu, nema znanstvenu osnovu. Praksa pokazuje da kupanje u vodi iz slavine, pod uvjetom da imate dobre filtere i čistu vodu, ne uzrokuje štetu djetetu.

Ali ako je kvaliteta tople vode u slavini nedvojbena, ima tamnu boju ili neugodan miris - svakako ga kuhajte! U ovom slučaju, trebat će vam kupka za kupanje novorođenčadi: lakše je napuniti kuhanom vodom.

Bit će ispravno kuhati vodu u prvom mjesecu života novorođenčeta - sve dok se umbilikalna rana ne izliječi. Tijekom tog perioda, mjere opreza ne ometaju se. Štoviše, mangan se koristi za dodatnu dezinfekciju.

Omekšavanje vode

Suprotno popularnim uvjerenjima, voda ne postaje mekša od ključanja. Omekšivači vode obično koriste soda ili proizvode namijenjene za tu namjenu, prodaju se u trgovinama - neki su posebno dizajnirani za kupanje djece.
Poseban filtar također može smanjiti tvrdoću vode.

Je li potrebno dezinficirati s kalijevim permanganatom?

Kalij permanganat, koji se obično naziva kalijev permanganat, prodaje se kao tamni kristalni prah. Ovo je priznati dezinficijens. Koristili su ih naše bake, a moderni roditelji ne zanemaruju ih. Njegova uporaba opravdana je u razdoblju ozdravljenja pupčane rane.

Ako koristite kalijev permanganat za kupanje novorođenčeta, nije potrebno kuhati vodu. Osim ako naravno, vruća voda iz vruće slavine ne uzrokuje ozbiljne sumnje.

Kako uzgajati mangan za kupanje novorođenčeta

Nekoliko kristala se pažljivo razrijedi u zasebnom spremniku. Pobrinite se da su svi kristali otopljeni: kontakt s njima može uzrokovati opekotinu bebe. Izlijevati dobivenu otopinu u kupelj. Boja vode bi trebala biti blijedo ružičasta.

Gdje kupiti kalijev permanganat

Kalij permanganat se obično prodaje u ljekarnama u 3 g vrećice, ali je nedavno postalo lakše naručiti ga online, jer nije dostupno u većini ljekarni. Postoji još jedan izlaz: trgovine za vrtlare. Ovdje se pakira u pakiranjima u kilogramima. Takva skladištenja s pravilnom pohranom bit će dovoljna za unučad i unučadi.

Pravilno pohranjivanje

Kalijev permanganat ne voli vlagu i izravnu sunčevu svjetlost. Najbolji kapacitet za njegovo skladištenje je čvrsto zatvoren, bolje neproziran. Za malu količinu idealnih staklenki vrhnja.

Korištenje sode za pečenje novorođenčadi za kupanje

Trebate samo omekšavanje vode ako je voda iz slavine zaista teško: osuši kožu i ostavlja naslage na posuđe i kućanske aparate.
Mnoge majke vole sode za pečenje brojnim omekšivačima vode kada kupaju bebe. Zato što je jeftiniji i ne tako zastrašujuće ako dijete slučajno proguta malu otopinu sode.

Koncentracija sode bi trebala biti unutar: 3-5 žlica sode dovoljno je za bebu.

Do koje godine dijete treba kuhati vodu?

Koliko dugo morate kuhati vodu? Dijete ne treba kuhanu vodu, već čistu vodu. U bilo kojoj dobi. Ako imate lošu vodu iz slavine, instalacija filtara je neizbježna: nikada nećete moći kuhati vječno.

Preporuke Dr. Komarovskog: je li potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta

Poznati liječnik ne preporučuje kipuću vodu, savjetujući da stavite visoko kvalitetne filtere. Također predlaže da se suzdrže od plivanja sve dok se umbilikalna rana ne izliječi.

Ne morate kuhati vodu prije svakog plivanja i brinuti se za bebu, ako stavite filtre za vodu. U slučaju da to nije moguće, ključanje je neminovno. Kratko razdoblje prije ozdravljenja ozljede umbilikalne ozljede je izuzetak: ako se u ovom trenutku kupujete novorođenčad, morate kuhati vodu ili ga dezinficirati otopinom kalijevog permanganata.

Video i fotografija: besplatni internetski izvori

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

U kojoj vodi biste trebali kupati novorođenče?

Kada se dijete rodi u obitelji, mladi roditelji mogu naići na mnoge poteškoće, među kojima je posljednje pitanje u kakvoj vodi kupati svoje novorođeno dijete.

Prije nastavka procesa kupanja, morate odlučiti o kapacitetu u kojem ćete oprati novorođenče. Kupka može biti velika, prostrana ili posebna vrtić koja ne zahtjeva puno vode.

Gotovo svi roditelji se pitaju hoće li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi? Moje mišljenje je da voda za kupanje može biti normalna. Ako u stanu postoji filter za pročišćavanje vode, uopće se ne možete brinuti o novorođenčadi. Kuhanje neće omekšati vodu, kako misle mame i tate.

Voda se pumpa u slavine apartmana već u pročišćenoj i filtriranoj formi pa se ne treba bojati da će vaše novorođeno dijete postati zaraženo bilo kakvom infekcijom kože.

Međutim, postoji i druga strana ovog problema, kada je ključanje vode za kupanje novorođenče potrebno. Ako voda iz vašeg plinovoda ima neugodan miris ili sumnjivu boju, onda treba kuhati.

U ovom slučaju, ključanje će biti jedino ispravno sredstvo dezinfekcije.

Treba li mangan koristiti za kupanje novorođenčadi?

Ovaj alat često se koristi za dezinfekciju vode za kupanje, a isto tako i kao sprečavanje dermatoloških bolesti novorođenčadi. Ali činjenica da s upotrebom prednosti mogu koristiti odrasle osobe nije uvijek sigurna za bebe, jer je njihova koža još uvijek vrlo nježna i osjetljiva.

Ako se voda ne može kuhati, ali je potrebna dezinfekcija, evo kako otopiti kalijev permanganat za kupanje novorođenčeta:

 • Uzmite malu zdjelu (po mogućnosti bijelu ili neutralnu) i ulijte nekoliko šalica vode u njega (dva će biti dovoljna);
 • Dodajte manganski prah u zdjelu sa vodom postupno i postupno;
 • Umočite dlan u zdjelu i promatrajte boju vode. Tvoja ruka bi trebala biti vidljiva kroz vodu obojanu kalijevim permanganatima. Smjesa bi trebala imati svijetlo ružičastu boju.

Važno je! Ako je voda vrlo mračna, svijetla, zasićena, to može naštetiti koži novorođenčadi mrvica.

Nema potrebe za dodavanjem kalijevog permanganata u vodu sa svako novorođenče za kupanje. Prevladava kožu i može uzrokovati oštećenja ili infekcije. Bolje je pronaći korisne zamjene za ovu tvar koja može dezinficirati vodu za kupanje novorođenčeta.

Da bi se poboljšalo i ojačalo dječje imunitet i zdravlje, možete dodati biljke iz različitih biljaka u vodu za kupanje:

Ali s ovim alatima morate biti izuzetno oprezni da ne pretjerate i ne izazivate alergijske reakcije.

Koje se biljke najbolje koriste za kupanje novorođenčeta, a za koje su korisne?

 • Izgaranje vlakom uklanja iritaciju kože novorođenčeta, pomaže da se riješi pricklings i pimples:
 • Kamilica, dodana u vodu, savršeno umiruje i pozitivno utječe na probavu mrvica; Pročitajte članak kako biste saznali koliko puta beba treba imati stolicu? >>>
 • Kada se kupanje u hrastovoj kore, poboljšava cirkulaciju krvi;
 • Voda s valerijanskim lijekom ima hipnotički i sedativni učinak, ublažava glavobolju kod djeteta;
 • Celandine, dodaje se u kupelj, liječi mikroskopske čireve, oslobađa novorođenče od svrbeža i alergijskih reakcija.

Pobrinite se da juhi nisu jaki. Inače, učinak kupanja bit će upravo suprotno.

Mi stvaramo povoljne uvjete za dijete

Važno pitanje je što bi trebala biti voda za kupanje novorođenčadi? Prije svega, to se tiče njegove temperature. Da biste ga jasno izmjerili, potreban vam je poseban toplomjer, dobro, sada im nedostaje. Prodaju se različiti dječji termometri za mjerenje temperature vode:

 1. u obliku životinja;
 2. voće;
 3. geometrijskih oblika i drugih.

Nemojte zagrijavati sobu u kojoj ćete oprati novorođenče. Štetno je za dijete da bude u sobi gdje postoji vrućina, može negativno utjecati na rad pluća i srca. Pročitajte više o preporukama za sobnu temperaturu za novorođenče >>>

Temperatura vode ne smije biti viša od 37 stupnjeva. Ako pregrijate vodu, možete ga zapaliti. To će dovesti do činjenice da će se u budućnosti bojati vode u panici i više se neće kupati.

U prvim danima života novorođenčeta bolje je isprati čistom vodom ili dodati malo biljnog izlijevanja u vodu za kupanje.
O kupanju bebe pogledajte u videozapisu:

Naravno, bit ćete zainteresirani za pitanje, je li moguće prati novorođenče sapunom? Sve ovisi o vrsti kozmetike koju ćete koristiti za tu svrhu.

Danas dječje trgovine pružaju širok izbor sapuna od prirodnih sastojaka i bez kemijskih aditiva. Oni sadrže gotovo nikakvu kemiju, samo prirodne tvari koje mogu umiriti kožu novorođenčeta, ublažiti iritacije i alergijske reakcije.

Dječji sapun se može koristiti za kupanje u roku nekoliko dana nakon što ste kod kuće s bebom. Izaberite proizvod koji ne smrdi, jer je vaš glavni zadatak čistiti kožu novorođenčeta i spriječiti razvoj dermatoloških infekcija.

Oprati dijete sapunom ne smije biti više od 1 puta tjedno. U svim ostalim kupkama dovoljno je da se dijete diše samo toplom vodom.

Kupanje novorođenčeta

Ako ste zainteresirani za temu kupanja novorođenčadi, vjerojatno ste se već sigurno vratili kući iz bolnice s bebom u vašim rukama. A sada je vrijeme za pranje malo čist.

U ovom ćemo članku pokušati odgovoriti na većinu pitanja koja zanimaju mlade roditelje u procesu svladavanja uspješnog kupanja djece.

Prvo kupanje novorođenčadi

Prije svega, treba reći da kupanje i plivanje novorođenčadi nije ista stvar. Kupanje je osnovna higijena, ali plivanje je prava znanost. U ovom ćemo članku govoriti o procesima kupanja i započeti sportsku vodu u zasebnom članku. Plivanje novorođenčadi u kadi.

Prvo kupanje novorođenčadi trebalo bi se održati nakon što je pupčana rana potpuno izliječena (isušuje se). Do ove točke možete izvaditi mokro brisanje djeteta, ili nježno prati prljavu malu guzicu ispod slavine.

Prema modnim trendovima, nije potrebna dodatna briga za pupak, a majka samo može čekati da se osuši. Ponekad, međutim, stručnjaci preporučuju podmazivanje pupka s vodikovim peroksidom. No, ako se pupak crvenio i proždire dulje vrijeme, svakako obavijestite svog liječnika.

Tipično, vrijeme izbijanja iz bolnice je 5-7 dana nakon rođenja. Oko tog vremena, ali ne uvijek, umbilikalna rana bebe iscjeljuje.

Za uspješno prvo kupanje trebaju postojati dvije glavne stvari: dobro raspoloženje u dojenčadi i prisutnost snage u roditeljima. Sve ostalo je pitanje iskustva.

Slijed djelovanja prije kupanja je sljedeći.

Da biste to učinili, stavite malo ulja u svoje ruke i dobro masirati djetetovo tijelo. Ne samo trbuščić i leđa, već i ruke, noge, vrat, pa čak i obraze.

Glatke, ali ustrajne kretnje savijte i odvojite ruke i noge djeteta, masažu dlanove i pete.

 • I na kraju fizioterapije, idite na vodene postupke.

Kako se ne bi ponovno ometao i ne trčati nakon potrebnih predmeta, zalijepiti se sa svime što može biti korisno u procesu kupanja.

Navodimo najosnovnije, čak i ono što je teško zaboraviti.

 • kupka s čistom, toplom vodom;
 • kalup s otopinom pripremljene trave ili kalijevog permanganata (izborno);
 • udobna stolica ili stolica za mamu, ako dijete kupa u redovitoj kupaonici;
 • meki posteljinu, jastuk ili mat za majku ili tatu, ako se dijete diše u velikoj kadi, klečeći;
 • da ne bi mokro površina na kojoj će stajati malena kupka (ako se kupanje odvija u bebenskoj kupelji);
 • otporne gumene cipele za roditelje da ne skliznu, izvodeći dijete iz vode;
 • baby sapun ili gel;
 • ručnik s kutom tako da lako možete pokriti glavu djeteta.

Prije nego što stavite dijete u kupaonicu (velika ili mala, to ne smeta), treba ga pravilno oprati. Ne morate koristiti "termonuklearna" sredstva za čišćenje, dovoljno sode otopine ili posebne deterdžente namijenjene za brigu o bebama.

U čistoj kupki, uzmite tu količinu vode koja će omogućiti da dijete potpuno nestane, ostavljajući samo maleno lice na površini. Pažljivo spustite dijete u vodu, najprije noge, zatim leđa i leđa, i konačno vješalice.

Uopće nije potrebno koristiti pelene u kojima će dijete biti omotane ili kape koje pokrivaju uši. Postoji mišljenje da za bebu oštar prijelaz od uobičajenog zračnog prostora do vode jedan je štetan i neugodan. Ne vjerujemo u njega, oslanjajmo se na Majku prirodu, i ne izmišljamo nikakve nepotrebne brige za sebe.

Dijete se postupno navikne na temperaturu vode u koju ga polako uranjaš. U trenutku potapanja može učiniti nezadovoljnu grimasu, ali, osjećajući toplo, poznato okruženje, smiruje se i opušta plivajući.

Što se tiče zloglasnog ulaska vode u uši. Ne brinite, za devet dugih mjeseci beba je bila u vodenom okolišu majčine utrobe. U uši nije ulivena voda, nije "uhvatio" otitis, a sada to neće.

Činjenica je da se dovoljna količina sumpora akumulira u malim ušima tijekom intrauterinog razvoja, što stvara određenu barijeru između okolne tekućine i uha kanala.

Zapamtite, ako se kupuju i pripremaju dječji gel za tuširanje, to uopće ne znači da treba koristiti svaki dan. Dovoljno je za novorođenče sapuniti tijelo i glavu 1, najviše 2 puta tjedno. Svi ostali dani, samo kupite bebu u čistoj vodi. Česta uporaba sapuna, čak i najviše kvalitete, suši osjetljivu kožu novorođenčeta. Ostavite zalihe deterdženata do vremena kada dijete počinje puzati i širiti kašu nad vlastitom kosom :).

Što se tiče trajanja kupanja, to može trajati prvih 5-7 minuta, a s vremenom će postati duže. Povećajte svoje vrijeme kupanja dnevno za 1-2 minute. Za nekoliko mjeseci beba će moći prevrtati u kupaonici barem pola sata.

U svakom slučaju, dijete će vam "reći" da je umoran od kupanja.

Dobar raspoloženje bebe tijekom kupanja može se postići ako odaberete i kupite slatke igračke za kupaonicu u Majčinoj trgovini.

Novorođenče za kupanje

Voda za kupanje novorođenčeta mora biti čista, čista koliko i moderna vodoopskrba.

Naravno, ne možete kupiti bebu u ružičastoj i prljavoj vodi u svakom slučaju. No, kako bi se utvrdilo stupanj onečišćenja vode, nije potrebno izmišljati ili provoditi bilo kakva laboratorijska istraživanja, dovoljno je procijeniti "po oku".

Ako se boja vode ne promijenila jer ste se okupali, sve je u redu.

Ljeti smo otišli na odmor kada je naš najmlađi sin imao 30 dana. Štoviše, nismo vozili ni za kakve pretjerane uvjete, već na najjednostavniji prostor za predgrađe, u kojem su bili i vodovod i WC bili na ulici.

Mještani su nas s užasom gledali kad smo svakog dana, u 8 sati navečer, izvadili malu kupku na ulicu, stavili ga točno na zemlju, sipali se uobičajenu vodu iz slavine i kuhali 1-2 čaša kako bi temperatura vode jedva zagrijana. Upravo u toj vodi vodio se naš sin. Zatim smo ga izvadili iz kupelji gol, zamotan u ručnik, i onda samo odnijeli u sobu. To je trajalo oko 4 tjedna.

Jedina razočaranja za nas bila je slučaj kada nismo imali vremena za progoniti lutalicu, koji se približava kupki i pio vodu od tamo. Naravno, postupak kupanja morao je odgoditi sve dok ne ispravno očistimo kupaonicu i promijenimo vodu.

Bilje za kupanje novorođenčadi

Budući da je koža novorođenčadi nesavršena, u prvih nekoliko mjeseci života, možete koristiti rješenje vlakova za kupanje. Ova biljka ima ljekoviti učinak na kožu, ublažava iritaciju i svrbež, pridonosi opuštanju djeteta i cjelokupnom poboljšanju dječjeg tijela.

Brew serija otopine može biti kako slijedi:

 • Pripremite 1 litru kipuće vode.
 • Stavite u kipuću vodu 3-4 žlice serije.
 • Neka trava stoji, voda će dobiti zlatnu nijansu, a suhe lišće trave će se smjestiti do dna posuđa.
 • Nakon što se vuče trava, mora se isprati kroz gazu, ili kroz najčešći zdjelu.
 • Zatim se čistu otopinu dodaju u kadu ili bebu, dok voda postaje narančasto-smeđoj boji.

Imajte na umu da upotreba biljnih otopina pri kupanju novorođenčeta uopće nije potrebna. Ovo je važno za djecu koja su sklona manifestacijama alergijskih manifestacija na koži - dijazama. Korištenje vlakova korisnije je od osobnih iskustava nego od kategoričnog zahtjeva za pravilno kupanje.

Trebam li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi

Prije toga, odlučeno je da se beba samo kupati u kuhanoj vodi i samo u maloj kupki. Za ovaj događaj sudjelovali su "teška artiljerija" u obliku lonaca, kipuća i baka. Voda je bila dugo zagrijana, a dugo se hladi, a tek nakon toga dijete je utonulo u njega. Sada takve preporuke o kupanju bebe više nisu relevantne.

Možete uzeti pola kupke obične hladne vode iz slavine i razrijediti je s kipućom vodom - za svoju udobnost. Najlakši način djelovanja na najčešći način je napuniti vodu iz slavine, tradicionalno miješajući vruće i hladno, kao i za sebe.

Također možete dodati nekoliko kapi otopine kalijevog permanganata u kadu, veliku ili mala, tako da voda dobije blago ružičastu boju. U principu, bez kalijevog permanganata, lako možete.

Važno je napomenuti da ako se iz nekog razloga bojite da se kupate bebinom u neobuzdanom vodu, onda vas nitko neće zabraniti. Ako imate slobodno vrijeme, snagu i veliku želju, idi za to.

Temperatura vode za kupanje

Temperatura vode u kojoj možete kupiti bebu ne smije biti veća od 36 ° C, a za samo nekoliko dana možete je postupno smanjiti za oko 1-2 stupnjeva. Moguće je kupanje malog djeteta čak i pri temperaturi od 22-24 ° C.

Kao rezultat snižavanja temperature možete doći do sljedeće dinamike:

U budućnosti, postupno smanjite temperaturu vode na 22 ° C. Hlađena voda potiče razvoj djeteta, tjera ga da se kreće, mišići dolaze u tonu, cirkulacija krvi poboljšava. I svaka fizička aktivnost unutar razumnih granica, naravno, uvijek je korisna i za novorođenče.

U toploj vodi, beba "omekšava poput meduze", on se ne želi preseliti, a bilo koji zdravstveni učinak je isključen. Stoga se nemojte bojati postupno smanjivati ​​temperaturu vode.

Kad je moj sin imao samo 1,5 mjeseci, otišli smo u more. Bila je to posve spontana odluka, ali moj muž i ja nikad nismo htjeli ostati s djecom u gradu, na tako nepodnošljivu toplinu. Svakog dana, unatoč ogorčenim pogledima susjeda na plaži, plivali smo u moru zajedno, i najmanji član naše obitelji. Unatoč činjenici da je temperatura vode u moru bila ne više od 25 stupnjeva, naš sin je uživao kupanje, što je maleno dijete sposobno.

Naravno, plivao je za 5-7 minuta, a zatim sam ga omotao u veliku ručnik i stavio ga na prsa. Napominjem da je tijekom cijelog razdoblja dojenja, i to je trajalo 2 godine, moj sin se razbolio samo jednom, a onda, kada je srednji kćer odvukao iz jesenjeg virusa vrt, nakon čega je „formacija bili” Ja i moj suprug.

Neka nas netko nazove neodgovornim roditeljima, ali smatramo da dijete nije kristalna vaza, što znači da ono što nam priroda daje neće mu naštetiti. Naravno, u svemu trebate znati kada prestati i uvijek biti svjesni onoga što radite.

Kupke za kupanje novorođenčadi

Moguće je kupati dijete u velikoj kupaonici, u najjednostavnijoj vodici iz prvog dana života. Ali, ako ste ugodniji počevši od male kupelji, molim vas.

Činjenica je da kupnja ovog korisnog pribora može biti ugodna za majku čak i na pozornici trudnoće, kada žena zamišlja budućeg života s bebom, snovi o tome kako se odijevati, okupati i hraniti. Iz tih razloga, kupka za novorođenčad je vrlo ugodna kupnja.

Također, mala kupka je korisna stavka ako u vašem stanu ili kući nema dovoljno vode ili grijanja vode. Razmišljati o kupnji beba kupelji, to je vrijedno toga u slučaju mama ili tata imaju teško vrijeme savijanje nad, kupanje beba u velikoj kupki.

Zašto možete kupiti bebu u velikoj kupki? Prije svega, jer daje novorođenčadi više prostora za manevre: odbijanje sa strane, udari, poravnavanje ruku i nogu, ronjenje na kraju. Tako je dijete živjelo prije rođenja, zašto ne želi uobičajenu atmosferu nakon rođenja? Također, velika kupka ne zahtijeva nikakve posebne pripreme, uzima vodu, stavlja šampon pokraj njega, obješa ručnik i to je bilo.

U ovom slučaju, svaka obitelj odluči samostalno, prikladno je da netko gradi strukture za postavljanje male kupke na uzvisini, a netko priprema bebu za kupanje kao i sami. Učinite to lako za vas.

Samo za slučaj, ponavljam, kupanje u maloj kupki je vrlo povoljno, a kupanje u velikom nije opasno i korisno.

Moguće je kupiti malu kupelj za kupanje novorođenčadi u maminskoj trgovini.

Kako zadržati novorođenče tijekom kupanja?

Dijete može plivati ​​kao odrasla osoba, tj. Leži na leđima, trbuhu ili strani. Nije potrebno, uzimajući nevjerojatno neprikladne poze, pokušati držati malog čovjeka ispod leđa, magarca, ruku ili čak "četiri ruke", privlačeći sve članove obitelji u proces kupanja. Kada dijete lebdi na leđima, samo držite vrat djeteta s rukom. Na samom početku života, dijete je tako mala da će joj se glava lako uklopiti u otvoreni dlan.

U nekom trenutku beba svibanj želite plivati ​​u želucu. Razumit ćete ga karakterističnim "uvijanje". Naravno, takva "šteta" vjerojatno neće biti osjetljiva u prvim danima nakon rođenja, ali do dobi od 1-2 mjeseca dijete će početi pokazivati ​​lik.

Kako bi strateški udar na trbuhu bio uspješan, nastavite držati glavu jednom rukom i stavite drugu na dječju prsa. S naporom obje ruke, okrenite mladić s leđa na trbuh.

Kada se kupate bebu na trbuhu, koristite mali trik, bebe se smiruju, stvaraju pokrete za usisavanje. Uzmite bebu ispod brade i ponudite mu čistu (.) Thumb. Ne stavljajte ga u usta, a paralelno s usnama novorođenčeta, odmah će se držati.

Vozite dijete uz vodu uz kupelj, uskoro ćete primijetiti s kojom znatiželjom dijete istražuje okolinu.

Dijete je pila vodu u kupaonici

Vrlo često, mladi roditelji su na rubu nesvjestice, ako beba iznenada sklizne iz njihovih ruku i proguta vodu. To se događa s gotovo svima i ne morate kriviti sebe ili svog tate. Kupanje djeteta svakako je vrlo važan proces, ali čak i najmoćniji otac ili hiper-odgovorna majka barem jednom, i pustiti dijete iz ruke kupaonice.

Za početak, unatoč sitnoj veličini, djeca su vrlo neobična. Stoga, podrška za kupanje djeteta od 2-3 mjeseca prilično je težak zadatak. Ako držite sklisku hobotnicu na dlanu :). Ne samo to dijete, jer bi trebalo biti namazano kozmetičkim uljem, tako da je i udario udove i okrenuo glavu. Do oko 4-5 mjeseci, dijete također pokušava preokrenuti samostalno, iu najočarnijem trenutku.

Naravno, dijete ne voli uvijek ovakvo "ronjenje" i može kašljati, početi kihati i naravno plakati. To nije zbog činjenice da je loš, ali zato što se dijete bojalo svoje nemoći da uobičajeno udahne. Kongenitalni refleksi još uvijek sprječavaju ulazak vode u dišne ​​putove! Usput, kašljanje i kihanje čine više nego zla u ovoj situaciji - dišni putevi i pluća prirodno su oslobođeni od svih nepotrebnih stvari.

Nemojte se nervozirati, paničarite i prestanite kupati naglo. Zadržite dijete nekoliko sekundi na rukama, a kad se smiri malo, spusti ga ponovno u kadu. To je neophodno kako ne bi ojačalo učinak straha u djetetu, on mora razumjeti - ništa se grozno nije dogodilo, "golubim", plivam dalje.

Ako dijete i dalje djelovati, to znači da je danas „raspoloženje je već uništen”, a to je vrijeme da se dijete „ozdravljenje majke grudi”, tako da je ponovno dosegao sklad sa svijetom :).

Pravilno kupanje novorođenčadi

Pravilno kupanje djeteta je da su svi sudionici ovog procesa zadovoljni i sretni. Nitko ne pada s nogu, ne osjeća iritaciju ili želju da "baci sve".

Prije nego što krenete na vodene postupke, najprikladnije je da mama i tata dijele odgovornosti. Netko priprema vodu i pribor za kupanje, pržiti travu, a netko dekontaminira dijete s uljima, vježba s njom i izravno se kupanje. To je važno ne samo zato što je prikladno, već i zato što mladi roditelji imaju neku vrstu uobičajenih uzroka. Važno je učiniti ga međusobno ugodnim ili čak zabavnim.

Reci međusobno prva postignuća djeteta, kako tvrdi on se zaustavio na rukama tijekom masaže kako bi vaš prvi „zaroniti” u kupaonici i tako dalje. Vaše raspoloženje prenosi na bebu, a on će slijediti sve upute sa zadovoljstvom.

Sjetite se da su u djetinjstvu sve vrste tradicija važne, pa se proces kupanja treba pretvoriti u neku vrstu rituala. Ako svaki dan vaše djelovanje je točno isto, prva masaža, zatim vježba, a zatim kupka, onda će sve biti vrlo jasno za dijete. On će mirno čekati sve manipulacije, jer će znati da je nakon kupanja majčinu dojku uvijek "čeka" njega.

Nakon kupanja, nemojte stvarati buku zbog hladnoće u sobi ili pogrešne odjeće za spavanje. Nema potrebe pažljivo trljati bebu s ručnikom, samo ga malo mokri. Zatim upotrijebite krema ispod pelene (ako je crvenilo na svećeniku) i smireno stavite dijete na pidžamu.

Ponekad dijete može djelovati hirovito, to je zbog činjenice da bi želio odmah dobiti subjekt svojih snova - toplo majčino mlijeko. Nemojte biti nervozni, ali smireno ispunite ono što ste započeli, a tek onda nastavite hraniti.

Ponekad nakon kupanja, dječji crijeva opuštaju i on, čist, opet "razmazuje svoje hlače". Pa što mogu reći, operite guzicu opet, stavite na čistu pelenu i stavite ga na spavanje ponovno. Nemojte se ljutiti, to neće uvijek biti tako.

Potrebno je kupati bebu kad je u dobrom raspoloženju, a ne gladan, i ostaje 1 do 1,5 sati prije odlaska u krevet.

Najčešće, roditelji organiziraju postupak kupanja bliže od 9 do 10 sati. Ovo je ispravno, jer obično nakon postupaka s vodom beba dobiva umorna i oko 10 godina možemo očekivati ​​da će otići na spavanje. Ali ima takvih nestašnih djevojaka, koje plivaju naprotiv, uzbuđuju i nakon toga su spremne za nove izazove, najmanje 3 sata. U ovom slučaju, valja promijeniti vrijeme kupanja, tj. Pomaknuti ga nekoliko sati ranije ili kasnije.

Nemojte pokušavati gurati bebu nakon kupanja, ako jasno ne ide na spavanje, potrošiti ćete snagu i živce oboje. Bolje je ostaviti sve što jest, neka dijete pođe prema gore kako treba. I opet razmišljate o tome kako pomaknuti vrijeme tretmana s vodom za ukupnu udobnost.

Ako dijete zaspati odmah nakon kupanja ili čak tijekom nje, vjerojatno je vrijedno mijenjati vrijeme kupanja. Ili, nakon kupanja, neka beba spava nekoliko sati, a tek onda ga hrani.

Najvažnija stvar u prvih dana, pa čak i mjeseci života je pažljivo promatrati dijete. On ne radi ništa takvo i uvijek "izražava" svoje pritužbe ili sklonosti.

Ako beba plače dok plivaju

Ako je beba nestašna, onda radite nešto loše.

Opcije za anksioznost djeteta obiluju, na primjer:

 • Voda je previše vruća ili previše hladno;
 • Možda ste malo propustili vrijeme. Mali želi spavati ili jesti, ali više se ne okupa;
 • Dijete ne želi plivati ​​na leđima, već na trbuhu ili obrnuto;
 • Vaš sin ili kći su neugodni, ne vole kako ih držite, vjerojatno je vrijedno "otpuštati vaše čekanje";
 • Dijete je umorno. Za bebu, dugotrajno kupanje je ozbiljna vježba, a on može postati prevelik.

Kupanje novorođenčadi s mamom

Rado ćemo pomoći vašem malenom kupku "družiti se s vodom". U trgovini mama možete odabrati i kupiti

Kada kupujete u prodavaonici svoje majke, garantiramo ugodnu i brzu uslugu.

Kako se okupa novorođenčad?

sadržaj:

Za roditelje prvo kupanje novorođenog događaja nije manje uzbudljivo od prvog koraka ili riječi. Doista, on je toliko mali, hoće li se plivati? Hoće li biti previše hladno ili vruće? A što ako izvuče iz ruku? A što ako počne plakati? Ove i mnoga druga slična pitanja ne izlaze iz glave roditelja kada nose svoju bebu u kadu. Pokušajmo saznati koliko korisnih informacija o ovom postupku što je više moguće kako bi se lako i jednostavno prošlo, kako za roditelje tako i za bebu.

Na toj temperaturi kupite novorođenče

Mnogi ljudi preporučuju kupanje djeteta u bocama ili kuhanoj vodi, sve ovisi o kvaliteti vodovodnih uređaja u vašem gradu. Ali što bi trebalo biti temperatura za prvo kupanje u životu? Pokušajmo saznati. Dakle, temperatura vode, ako ne i čudna - pojedinačna stvar, a sve ovisi o djetetu. Međutim, prvi put temperatura mora biti 36,6 stupnjeva. Ako nemate poseban termometar za vodu, umočite lakat u vodu (to je mnogo teže odrediti temperaturu vode prstima). Ako niste hladni i ne vrući, temperatura je ispravna. Međutim, bolje je koristiti termometar.

I sada gledaj bebu. Neka djeca vole malo vode hladnije, a druge - toplije. A "neprikladna" temperatura za to može biti uzrok gorke plače i hirovima u kadi. Kako razumjeti - da je beba vruća ili hladno? Ako je dijete hladno, on će se smanjiti u kvržicu, njegov nasolabijski trokut će početi postati plavo, nakon nekog vremena počinje drhtati od hladnoće.

Ako se osjeća vruće, njegova koža počinje crvenjeti, postaje trom, a opet će izraziti svoj prosvjed plakanjem. Ne brinite ako pogriješite jednom ili dvaput s temperaturom vode, ništa loše neće dogoditi. Uostalom, uvijek možete promijeniti temperaturu vode, što ga čini udobnim za vašu malu. I nakon mjesec dana takvog kupanja, možete nesumnjivo sipati vodu točno na temperaturu koja odgovara vašem djetetu.

Prvo kupanje

Kako se treba dogoditi prvo kupanje? Dakle, prije svega, napunite kupelj s vodom. Pažljivo uronite dijete u nju tako da se ne uplaši, beba bi se trebala najprije omotati u pelene. Postupno će se vlažiti, baš kao i tijelo njezina djeteta, postupno prilagođavajući ga nepoznatom okolišu. Ako ne koristite gamacho ili slide, držite dijete u lijevoj ruci. Uhvatite ga za rame, odmaknite se i popravite dlan u pazuhu. U ovom slučaju, stražnja strana glave trebala bi biti pod vašim zglobom. Druga se ruka mora držati na magarcu, tako da spriječite da dijete ušaste u kupaonicu. Lagano pecite tijelo, krećući se od vrata do nogu. Operi glavu posljednje. Nakon kupanja, dijete možete isprati temperaturom nižom nego u kadi. Sada je umotajte u ručnik i lagano ga upijte. Ne možete trljati kožu, još je uvijek nježno i možete ga oštetiti. Prije nego što stavite, provjerite jesu li sve bore suhe.

Kako odabrati kadu za kupanje

Prilikom odabira kupke za novorođenče morate obratiti pažnju na sljedeće parametre.

Sigurnost. Dno kupke ne smije biti previše sklisko. Neki modeli imaju protuklizne umetke. Ako ne, možete kupiti posebne gumene prostirke koje su pričvršćene na dno kupke s usisnim čašama.

Higijena. Površina kupke za novorođenče treba biti lagana za pranje.

Dimenzije. Bolje je odabrati vrlo širok, a ne vrlo mali model, koji je dovoljno najmanje 6 mjeseci.

Metoda instalacije Bilo bi nezgodno kupati bebu u kadi instaliranoj na podu. Većina modela može se postaviti na stranu obične stacionarne kupelji, a to je posebno prikladno ako je kupaonica mala. Veličine takvih modela odgovaraju standardnim parametrima velikih kupki. Međutim, bolje je provesti preliminarne mjerenja odabranog modela. Druga mogućnost je kupiti štand za bebu kupku.

Ako kupite model s termoplastičnim umetcima, možete to učiniti bez termometra, jer takve plastične boje mijenjaju boju ovisno o temperaturi vode.

Ocijedite. Pa ako model ima crijevo i rupu za ispuštanje vode. To će vam omogućiti da jednostavno ispustite vodu ili ga mijenjate ako je potrebno. U tom slučaju, pluta mora biti nevidljiva, tako da dijete ne želi igrati s njom.

Kupanje u velikoj kupki

Kupanje djeteta u zajedničkoj kupelji ima neke prepoznatljive osobine u usporedbi s bebom kavom. Prvo, morate postupno smanjiti dijete u vodu, vlaženje tijela, ruku i nogu. Na taj način dijete mora biti drženo glave: vaš mali prst treba biti pod vratom i svi drugi prsti - pod stražnjim dijelom glave. Ništa loše neće se dogoditi ako voda slučajno uđe u oči mrvica, sve dok ne dođe u nos i usta. Odmah ćete vidjeti da tijelo djeteta neće potonuti pod vodom, kao da će samostalno stajati na svojoj površini. Stoga, drugu ruku, možete sigurno oprati dijete. Također, s drugom rukom, možete pomoći da uronite abdomen i prsima pod vodom, tako da je prikladnije ga oprati.

Kada beba bude u velikoj kupki, odmah ćete primijetiti razliku takvog kupanja u usporedbi s kupanjem u kadi za bebe. Moći ćete biti sigurni da dijete može lako krenuti bez rizika i pogoditi zidove kupaonice. U velikom kupku treba promatrati ponašanje djeteta. Ako beba nije aktivna, zijevne i leži tiho, onda mu se ne sviđa kupanje. Zatim možete pomaknuti mrvice u vodu, krećući se naprijed-natrag do rubova kupaonice. To će pomoći aktivirati dijete. Naravno, po prvi put je bolje da to ne učinite jer je prva kupka prilagodba, neka vrsta prilagodbe. I, sigurno, takva prilagodba odrasloj osobi bit će teža nego za bebu.

Kupanje novorođenčeta - da kuhati vodu?

Vrlo često, pitanje "u kojoj vodi treba beba biti okupana", može se čuti da je potrebno ga okupati - isključivo u prokuhanu vodu. Je li potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta ili kupiti pročišćenu flaširanu vodu? Apsolutno nije potrebno. Međutim, u većini slučajeva, bez kipuće vode za kupanje beba se ne može izbjeći jer je čistoća vode iz slavine u mnogim gradovima pod velikim sumnjama. A ako postoji mogućnost da voda s legionelom ili drugom ne izlazi manje štetne štapiće od cijevi, onda je u ovom slučaju bolje da bude siguran nego da ugrozite zdravlje beba i onda ga liječite u bolnici.

Ako je rizik mali, onda za sigurnosnu mrežu ne možete kuhati vodu za kupanje bebe, već jednostavno dodajte malo kalijevog permanganata - to je dezinficijens. Ovo je osobito važno za prvi plivanje. Osim toga, potrebno je to učiniti tijekom prvog kupanja djeteta, u prvim danima nakon izbijanja iz bolnice, prije nego što je umbilikalna rana izliječena. Vodichka bi trebala imati ružičastu boju, ali ni u kojem slučaju crveno, inače će biti više zla nego dobra.

U slučaju da odlučite da je kuhana voda bolje za kupanje, barem kako bi se "omekšalo", preporuča se dodavanje morske soli ili ljekovitog bilja. Još jedna važna preporuka: u prvih tjedana beba života, bolje je ne dodati bilje u vodu, bolje je napraviti prvo kupanje bez njih, kako bi se izbjegla alergijska reakcija.

Pribor za kupanje

Prije su naši roditelji imali mnogo manji arsenal različitih vrsta uređaja za njegu bebe. To se odnosi na bebe kade i pribor. Do danas je izmišljeno puno stvari koje su dizajnirane za udobno kupanje djeteta. Prije isporuke najbolje je kupiti pribor za kadu. Ne preporučuje se kupati novorođenče u zajedničkoj kupelji, jer je njegova koža još uvijek vrlo nježna, a ostaci deterdženata mogu izazvati iritaciju. Osim toga, u početku, ako je voda u slavinu loše kvalitete, bolje je kupati dijete u kuhanoj vodi, a teško je napuniti punom kupkom za odrasle.

Do danas, proizvoditi nekoliko vrsta beba kupke i pribor. Moderni roditelji imaju vrlo veliku potražnju za anatomskim kupeljima. Posebno, ugrađeno dno je sposobno ponavljati konture djeteta. Omogućuje mu da ne klizne i drži glavu stalno iznad razine vode. Kupka "Majčin trbuh" ima oblik čaše, prikladan je jer dijete sjedi u njemu u istom položaju kao u majčinom trbuhu. To dijete daje osjećaj ugode i opuštanja.

Najpopularnije su klasične kupke s jednostavnim ovalnim oblikom. Ovo je proračunska opcija koja je pristupačna svima. Istina, prilično je neugodna, da se sama beba u sebi samo problematična. Kada je kupanje potrebno je da netko zadrži dijete, a netko ga je oprao. Postoji i mnogo različitih dodataka, od kojih je jedan termometar. Bez nje, naravno, možete odrediti temperaturu vode, lakat, na primjer, ali zašto komplicirati stvari. Termometri mogu imati različit oblik i oslikani su u svijetlim bojama.

Bilje za kupanje novorođenčadi

Moguće je kupati novorođenče u ekstraktima ili biljkama odmah nakon što se rana ozdravi na pupku. Nakon dodavanja juha, voda u kupelji za bebe treba ostati lagana jer koža bebe vrlo aktivno apsorbira sve tvari iz bilja. Biljke preporučene za kupanje bebe:

Sekvenca je jedna od najkorisnijih i najčešćih biljaka za kupanje novorođenčadi. Sadrži mangan, koji ima antimikrobni učinak, pa savršeno dezinficira vodu. Savršeno pomaže u borbi protiv seborrhee, diateze, raznih osipa i upala.

Kamilica - smiruje nadraženu kožu, smanjuje upalu, ima dezinfekcijski učinak. Kamejske kupke su vrlo dobre za djevojke da spriječe ginekološke bolesti. Najaktivniji i najvrjedniji sastojak kamilice je esencijalno ulje, osobito organske kiseline, flavonoidi, glikozidi i kamamulen. Eterično ulje može suzbiti fermentaciju u crijevima, ima analgetički, dijafetički i dezinficijens. Kamata na ljekarni široko se koristi u tradicionalnoj medicini i može se kupiti u bilo kojoj ljekarni.

Calendula - ovaj cvijet ima vrlo široka ljekovita svojstva: to je izvrstan diuretik, protuupalno i anestetik, koji dodatno može ublažiti središnji živčani sustav, ublažiti grčeve mišića u trbuhu, smanjiti krvni tlak. Kupanje u kalenduli može poboljšati dobrobiti bebe, čine kožu mekom i nježnom. To je izvrstan preventivno sredstvo za vrućinu, nadraženu i upaljenu kožu.

Obični ekstrakt - crnogorične kupke izvrsni su način jačanja imunološkog sustava i općeg stanja djeteta, a crnogorični ekstrakt pomaže pri kroničnom umoru i depresiji za odrasle. U svom sastavu, iglice sadrže mnogo eteričnih ulja, vitamina, mineralnih soli, tanina i elemenata u tragovima koji mogu imati blagotvoran učinak na živčani sustav, srce, kožu i respiratorne organe.

Mint, kora hrastova i breza pupova pomažu u borbi s pelenskim osipom i žilavom toplinom kod beba.

Juniper, hmelj i lavanda - poboljšavaju san, imaju smirujući učinak, a također pomažu ublažavanju živčanih napetosti.

Bearberry i motherwort - pomoć od kolike u novorođenčadi, smanjuju povećanu suzu.

Valerian - odavno se koristi u medicini. Ima antispazmatični i sedativni učinak. Valerian pripravci se široko koriste kao sedativa.