Mješovita voda za hranjenje

Zdravlje

Voda je izvor sveg života na zemlji, a niti jedan živi organizam neće preživjeti bez njega. Što se tiče tijela novorođenčeta? Je li mu potrebna voda? I ako je potrebno, u kojim količinama i iz kojeg mjeseca?

U ovom članku ćemo vam reći je li potrebno dati vodu novorođenčadi, zašto i kada to učiniti, te kako ispravno voditi dijete.

Zašto dijete treba na IV?

Svi pedijatri slažu se o mišljenju da dijete koje je hranjeno majčinskim mlijekom ne smije biti hranjeno ili uopće ne davati vodu. No, treba li voda djeci koja se hrane prilagođenom formulom za mlijeko?

Kao što znate, dojenčeta sadrži više proteina, što znači da je gusta i hranjiva za bebu. Za razliku od majčinog mlijeka, koji je podijeljen na "prednji" (više tekući) i "natrag" (više gusti) mlijeko, smjesa za djecu je homogena i jednako gusta u dosljednosti.

Poznati liječnik Komarovsky solidarnosti je s tim mišljenjem i smatra da postupak hranjenja novorođenčeta na umjetnoj hrani s vodom bitan atribut.

Dodatna pravila

Moguće je ponuditi vodu novorođenčadi već od prvog tjedna umjetne hranidbe. Posebnu pozornost treba posvetiti dječjoj stolici. Ako se od samog početka promatra konstipacija, voda će postati neophodni pomagač.

U slučaju kada se probavni sustav djeteta dobro savladava asimiliranjem i uklanjanjem mliječne hrane, voda se može početi konzumirati od 28. dana.

Kada dati malo vode?

Dajte bebu vodu što je češće moguće između hranjenja s formulom mlijeka. U redu je ako dijete odbija piti - to znači, u ovom trenutku, ravnoteža tekućine u tijelu je normalna i ima dovoljno vode koju dajete za vrijeme obroka.

Najbolje vrijeme za piće je jedan sat prije ili jedan sat nakon hranjenja. Ne biste trebali ponuditi djetetu mnogo vode prije glavnog obroka, jer volumen njegove ventrikule nije veći od 250 ml, dakle, što više pije, manje će jesti.

Kako ponuditi?

Vodu treba ponuditi djetetu! Unatoč činjenici da je novorođenčad još uvijek prilično mala i bespomoćna, već zna koliko tekućine i hrane treba. Bolje je ponuditi često i "lagano" nego prisilno uliti neželjeno piće.

Dijete može piti vodu:

 • iz boce s bradavicom;
 • iz žlice;
 • iz štrcaljke bez igala.

Koliko tekućina treba beba?

Dnevna stopa potrošnje vode od strane djeteta je individualna. Veličina se kreće od 50 do 200 ml dnevno. Naravno, morate uzeti u obzir različite čimbenike:

 1. klima;
 2. aktivnost djeteta;
 3. dosljednost hrane i još mnogo toga.

Stoga - vodite instinktima vaših mrvica. Za točan izračun dnevne stope, obratite pozornost na količinu mješavine koju pijete, tj. volumen tekućine treba odgovarati volumenu jednog obroka.

Dakle, ako dijete jede 120 ml smjese za jedan hranjenje, tada dnevni dio vode odgovara ovoj slici. Ova se količina distribuira cijeli dan i noć ako novorođenče treba noću piti.

Što vodu?

 • Najkorisnije piće za bebe bit će posebna dječja voda kupljena u apoteku ili u trgovini. Sadrži potrebne minerale i vitamine za dječje tijelo. Prije kupnje takve vode svakako provjerite datum isteka.
 • Prikladna i mineralna voda bez plina. Glavna stvar je da nije posebno obogaćena solima i nema dodatni okus.
 • Korisna voda se može napraviti sami kod kuće. Za ovaj idealni filteri za vodu u obliku plastičnih vrčeva. Nemojte zaboraviti samo na vrijeme da promijenite uložak i svakodnevno ažurirate vodu.
 • Kuhana voda također može biti prikladna za nadopunu. Međutim, mora se imati na umu da proces kuhanja ubija sve korisne osobine vode, čineći ga tek tekućinom za zaustavljanje žeđi.

Što bi trebala biti temperatura?

U prvih dana hranjenja, temperatura vode trebala bi biti što je bliža djetetovoj tjelesnoj temperaturi - 36 stupnjeva. Tijelo se brže apsorbira toplom vodom jer ne treba trošiti dodatnu energiju za grijanje ili hlađenje.

Zatim možete postupno smanjiti temperaturu, dovodeći do sobne temperature. Tako će za 2-3 mjeseca biti 20-22 stupnja.

Što ako dijete ne pijete vodu?

Uvijek slušajte želje bebe i ako on odbija piti ili pojesti nešto - nikada ne inzistira. To može dovesti do potpunog odbacivanja neke vrste tekućine ili hrane. Pričekajte trenutak i ponovo ponudite. Dajte svom djetetu da odabere kakvu će vodu piti - mineralna, kuhana, posebna vrtić.

Što učiniti kada dijete odbija piti? Korisni savjeti:

 1. Možda novorođenčad ne voli temperaturu vode - onda, sljedeći put, dati ga toplije ili hladnije.
 2. Također možete eksperimentirati s različitim bocama - dobiti jedan dizajniran samo za vodu. Sve bebe imaju oblikovanu memoriju, a vaše mrvice jednostavno se pitaju zašto boca tekućine dolazi iz različitih "ne-mliječnih" okusa. Neka posuđe za vodu bude svijetla, sa šarenim crtežima. Mnoga djeca vole boce s ručkama ili s posebnom rupom na sredini u koju se mogu držati prstiju.
 3. Ako vam daju vodu iz žlice, pobrinite se da je izrađena od posebnog silikonskog materijala - takve žlice su tople, za razliku od običnih čajnih, a neke također mijenjaju boju, signalizirajući previše vruću vodu ili hranu. Takve žlice mogu biti od interesa za bebu, stoga nemojte ga uzrujati ako želi dirati, igrati s njom.
 4. Možete postaviti primjer za bebu pijanjem najprije iz boce ili iz žlice i pokazati kako je ukusno s oponašanjem ili nekim gestikulacijama. Kad se dijete ponavlja nakon vas, svakako ga slavite.

Korisni videozapis

S videozapisa saznat ćete trebate li dodati bebe. Što WHO kaže o ovom pitanju:

zaključak

Dakle, očito je da je voda važna komponenta u izborniku novorođenčeta koja se hrani prilagođenom formulom mlijeka. Slobodno ga ponudite svojoj bebi u raznim varijantama i odaberite najdražu i najkorisniju opciju.

Je li potrebno (i može li biti) davati vodu novorođenčadi s dojkama, umjetnim, miješanim hranjenjem? Čašica

Novorođeno dijete s užitkom sisati grudi ili bocu, redovito šalje svoje prirodne potrebe, razvija se prema svojoj dobi. Čini se da je sve u redu, ali gotovo svaka mumija ima mnogo mogućnosti situacije "Radimo li sve u redu?". Jedno od ovih problema je problem s "žeđom" djeteta. Je li moguće davati vodu novorođenčadi, i treba li joj dodatna tekućina, osobito u vrućoj sezoni?

Je li pitka voda potrebna novorođenčad

Izgleda da je pitka voda jednostavno neophodna za svaku osobu, osobito vrlo malu. Međutim, u slučaju bebe, sve nije tako jasno. Dakle, je li potrebno običnu vodu novorođenčadi ili je li netko bez nje? A ako možete dati vodu, od kada, odakle?

Potreba za pitkom vodom djeteta ovisi o načinu prehrane djeteta: dojenčadi, umjetnom ili mješovitom.

Voda novorođenčadi kod dojenja

Dilema vode za piće za bebu brzo se može riješiti ispitivanjem sastava majčinog mlijeka. Majčino mlijeko sadrži 90% vode u svom sastavu, a preostalih 10% sadrži masti, proteine, ugljikohidrate, bitne elemente u tragovima i vitamine. Kao što vidite, tijekom dojenja novorođenče dobiva dovoljnu količinu vode.

Pitanje hoće li voditi novorođenčadi tijekom dojenja ima sljedeće rješenje: dijete ne treba vodu. Uostalom, prekomjerna količina tekućine popunit će mali volumen trbuha djeteta i neće doseći potrebnu količinu majčino mlijeka. Kao rezultat toga, majka će morati dekantirati višak, inače će količina mlijeka proizvedenog u dojkama oštro pasti.

Do dva mjeseca da bi djeteta voda ne vrijedi. U trećem mjesecu, na vrućem vremenu, ako se dijete znojenje ili suši u ustima, možete mu ponuditi vodu, ali samo iz žlice. Prvo, uporaba boca s bradavicom često dovodi do odbacivanja sisanja dojke (kada sisanje iz boce, beba stavlja manje napora). Drugo, u budućnosti će biti manje problema s hranom, jer će se beba već naviknuti na žlicu.

Ono što je najvažnije, voda bi trebala biti ponuđena, ali ne prisiljena piti. To bi trebalo biti učinjeno između malih količina hrane (jedan ili dva gutljaja). Dijete "zna" najbolje od svega što im je potrebno: on to želi, pije vodu, ali ne, on će samo ispljunuti. I bolje je staviti bebu na prsa češće u vrućem vremenu, jer prvi dio mlijeka nije jako masno (čak ima plavkastu boju) i dijete može bez vode.

Čitamo detaljno:

Treba li dijete vodu kada se umjetno i miješano hrane

U usporedbi s pripravkom majčinog mlijeka, prilagođene smjese sadrže više proteina. Stoga, kada se umjetno hranjenje bebe mora zalijevati od prvog dana između hranjenja. Količinu vode koju pijete nije potrebno dodati količinu hrane, a vodu dijete ako je potrebno. Umjetne bebe mogu se zalijevati iz boce ili žlice.

Kada mješovito hranjenje može malo dojiti bebu, ali u nekoliko manjih količina. U prosjeku, malo dijete može piti 100-200 ml vode dnevno.

Čašica

Hiccup je iznenadna kontrakcija dijafragme i zidova laringoze. Za djecu mlađu od jedne godine, štucanje su normalne, jer su funkcije dijafragmatičkog mišića u ovom dobu lako uzbudljive. U bebama uzrok štucanja može biti hipotermija, zrak koji ulazi u želudac tijekom hranjenja, žeđ, nervozna agitacija, akumulacija plina u crijevima.

Da biste se riješili štucanja, samo trebate ukloniti njezin uzrok. Kada je hipotermija potrebna za zagrijavanje bebe. Zrak iz trbuha će otići, ako ga nosite okomito. Uzrok štucanja će eliminirati nekoliko gutljaja tople pitke vode. Plinovi u crijevima pomoći će donijeti infuzija sjemena kopra, ili, položiti na trbuh, toplu pelenu.

Dakle, možete dojiti bebu s štucanjem. Voda će pomoći osloboditi grčenje dijafragme, uklanjajući uzrok štucanja.

Kakvu vodu i kada dati novorođenče

Sada u ljekarnama i specijaliziranim dućanima za djecu možete kupiti posebnu flaširanu vodu za novorođenčad. Ova voda sadrži uravnoteženi sastav soli i minerala za određenu dob, što je naznačeno na pakiranju. Ako je nemoguće kupiti takvu vodu, uobičajeno će kuhana i ohlađena na sobnu temperaturu.

Dojenje do šest mjeseci potrebno je piti vodu u dva slučaja: kada ima groznicu ili proljev. Ali čak i uz bolest i majčino mlijeko savršeno se nositi sa zadacima. To će vratiti nedostatak tekućine koja proizlazi iz znojenja i može otopiti lijek za bolesno dijete. Dijete dobiva dodatnu tekućinu za koliku u trbuščiću kada vodu djetetu uz izvarak kopra ili sjemena komorača.

Nakon šest mjeseci, možete početi davati vodu uz mamac. Najbolje je uliti u osobnu šalicu bebe i piti od njega ili, u ekstremnim slučajevima, iz žlice. Nije potrebno koristiti bocu s bradavicama za navodnjavanje bebe.

Bilo je potrebno davati vodu novorođenčadi s dojkama, umjetnim, miješanim hranjenjem. Pomaže li voda vodom?

Čak i ako se dijete pravilno aplicira na dojku ili jede iz boce, a razvijanje u skladu sa svim postojećim normama, majke često imaju teško pitanje: je li vrijedno dati djetetu malo vode? Naročito često majke doživljavaju fluktuacije oko zalijevanja, ako je vruće vrijeme izvan prozora. Što ako dijete osjeća žeđ? Možda će voda naštetiti njegovu tijelu? Naći ćete odgovor čitajući ovaj članak.

Trebam li davati vodu dojenčadi?

Naravno, potreba za vodom za bilo kakav živi organizam je dokazana činjenica. Bez vode, osoba može živjeti puno manje nego bez hrane. Međutim, s novorođenčadi, sve je daleko od toga da bude tako jednostavno kao što se čini na prvi pogled.

Dakle, je li vrijedno davati vodu bebama i iz koje dobi je potrebno učiniti?

Pedijatri tvrde da je djetetova potreba za vodom izravno proporcionalna onoj koju hranu dobiva.

Voda novorođenčadi kod dojenja

Da biste shvatili trebate li hraniti bebu koja je dojena, trebate reći nekoliko riječi o sastavu majčinog mlijeka. 90% mlijeka se sastoji od vode, samo 10% pada na udio proteina, masti, ugljikohidrata i mikroelemenata potrebnih za normalni razvoj djeteta. Očito je da dijete koje jede isključivo majčino mlijeko prima tekućinu u traženom iznosu.

Stoga, odgovor na pitanje je li potrebno davanje vode djetetu sigurno će biti negativan. Dijete ne pati od žeđi, ali višak tekućine može naštetiti njegovu tijelu. Voda će ispuniti bebu želudac. Kao rezultat toga, neće moći dobiti količinu mlijeka koje mu treba. Osim toga, majka će biti prisiljena dekantirati višak tako da količina proizvedenog mlijeka ne počinje smanjivati.

Davanje vode za dijete nije potrebno dok ne dostigne dva mjeseca života. Nakon toga, ako je dijete jako znojavo ili usta suha, moguće je malo vode. Voda se daje samo žlicom. Ako vam je voda iz boce, dijete može prestati uzimati dojku: to je zbog činjenice da je "izlučivanje" tekućine iz boce, dijete stavlja daleko manje napora. Osim toga, u budućnosti neće biti problema s dodatkom, jer će se dijete naviknuti na žlicu.

Glavna stvar koju mame trebaju zapamtiti je da treba ponuditi vodu. Ni u kojem slučaju ne možete prisiliti vodu. Potrebno je davati vodu u intervalima između hranjenja u par gutljaja. Vaša beba najbolje zna što mu treba: ako ne osjeti potrebu za vodom, jednostavno će ga uništiti. U vrućoj sezoni vrijedi primjenjivati ​​bebu češće u prsa: zbog činjenice da prvi dio mlijeka ne sadrži puno masti, dijete će se moći piti.

Treba li dijete vodu kada se umjetno i miješano hrane

Formule namijenjene umjetnoj hrani sadrže puno proteina. Stoga, ako dijete jede smjese, mora ponuditi vodu iz prvih dana života između obroka. Voda bi trebala biti potrebna. Vodu treba dati i iz žlice i iz boce.

Ako je beba mješovita, trebate mu dati i vodu, iako u nešto manjem volumenu. U prosjeku, dijete bi trebalo piti do 200 mililitara vode tijekom dana.

Trebao bih dati vodu kad zujam?

Hiccup je nehotična kontrakcija mišića grkljana i dijafragme. Djeca mlađa od jedne godine starih štucanja vrlo često. To je zbog činjenice da mišići dijafragme kod djece karakteriziraju povećana pobudnost. Uzrok štucanja može biti overcooling, nervous overexcitement, zrak ulazi u želudac, kao i višak plina u crijevu.

Ako beba počne štucanje, prva stvar koju treba učiniti jest eliminirati uzrok štucanja. Ako je dijete hladno, trebate ga zagrijati, a zrak iz trbuha će napustiti, ako držite dijete "stupac". Može pomoći nekoliko gutljaja malo zagrijane vode. Iz plina će se riješiti infuzije sjemena kopra ili toplog pelene, postavljene na trbuh.

Dakle, potrebno je hraniti dijete s štucanjem: to će omogućiti uklanjanje uzroka štucanja.

Kakvu vodu i kada dati novorođenče

U ljekarnama i specijaliziranim maloprodajnim mjestima posebna voda se prezentira za dojenčad. Ova voda sadrži soli i elemente u tragovima koji su potrebni za razvoj djeteta. Ako kupite posebnu vodu nije moguće, možete kuhati i ohladiti na ugodnu temperaturu obične vode.

Djeca koja nisu šest mjeseci trebaju vodu u dvije situacije: s proljevom ili vrućinom. Međutim, čak i ako je dijete bolesno, redovito majčino mlijeko će vam pomoći da se nosite sa žeđi. U mlijeku možete također otopiti lijekove koje dijete mora uzeti. Ako vaša beba ima kolikiju, trebali biste mu dati izvarak sjemena.

Nakon što se uvede komplementarno hranjenje, voda se mora dati bez iznimke. Preporučljivo je voditi dijete iz vlastite šalice, odbijajući bocu s bradavicom.

Trebao bih dati novorođenčad: koliko i kada hraniti bebu tijekom dojenja i hranjenja bočicom?

Trebao bih dati bebu vodu? Sigurno će biti teško odgovoriti na ovo pitanje. Godine 1989. Svjetska zdravstvena organizacija usvojila je deklaraciju "10 načela uspješnog dojenja". Između ostalog, postojala je klauzula koja tvrdi da novorođenčadi ne trebaju drugo piće nego majčino mlijeko - osim onih iznimnih slučajeva kada je to potrebno zbog medicinskih razloga.

Ista je organizacija prethodno odobrila da se novorođenčad smatra djetetom do 28. godine starosti (više u članku: do kojega je doba novorođeno dijete smatrano takvim?). Ministarstvo zdravstva Rusije preporučuje da dijete ne dozira vodom do 5-6 mjeseci starosti, tj. prije uvođenja komplementarne hrane. Među navijačima i protivnicima tih mišljenja, dugo su bili sporovi, a ne bez opravdanja.

Mnogi pedijatri i neonatolozi vjeruju da nije potrebno nadopuniti dijete s dodatnom vodom, jer majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava potrebe bebe ne samo za hranu već i za piće

WHO preporuke

Roditelji koji još nisu u stanju postići konsenzus o dojenju trebali bi uzeti u obzir moguće posljedice svake odluke za dijete. WHO navodi sljedeće težinske argumente protiv dodatnog pijenja:

 • Dysbacteriosis. Apsolutno sterilni crijeva bebe pune su korisne mikroflore majčinog mlijeka. Pomaže u održavanju potrebne ravnoteže u probavnom sustavu djeteta. Redovita opskrba dojenih dojenčadi prekida prirodnu ravnotežu i doprinosi razvoju disbioze.
 • Opterećenje bubrega. Tijekom prvog tromjesečja života formiraju se bubrezi. Njihov glavni zadatak je uklanjanje soli iz tijela, a uz dodatno piće dobivaju dodatno opterećenje.
 • Pothranjenost. Dijete, koje se daje piti, pogrešno misli da je imao dovoljno, jer njegov trbuh dobiva hranu odjednom u volumenu od 1/6 tjelesne težine. Posljedično, gubi prehrambeno majčino mlijeko.
 • Smanjena laktacija (smanjeno mlijeko). Uz aktivno usisavanje dojke, majka proizvodi veliku količinu mlijeka, a uz dodatno pijenje volumen mlijeka koji se jede smanjit će se. Izuzetno je nepoželjno dati djetetu piti noću. U ovom trenutku, kada sisanje dojke, hormon prolaktin će biti proizvedena, on je onaj koji je odgovoran za proizvodnju potrebne količine mlijeka tijekom dana.
 • Neuspjeh grudi. Majke koje hrane bebe iz boce su izložene riziku od dječjeg neuspjeha od dojenja (preporučujemo čitanje: kako pravilno hraniti bebu iz boce?). Tekućina iz boce teče bez napora, mrvice ne moraju probati, a dijete "sve više" odabere bradavicu.
Odbijanje djeteta s dojke nakon hranjenja moglo bi biti posljedica činjenice da se voda vrlo lako izvlači iz boce. Ako ste već odlučili dati bebu dodatni piti, bolje je koristiti žlicu

Je li voda za novorođenče?

Načela koja je postavila WHO imaju svoje protivnike koji pokušavaju uvjeriti roditelje na dobrobit hranjenja. Oni tvrde da dijete treba vodu iz prvog mjeseca života, ali, kao što ćete sami uvidjeti, ove teorije ne odupiru napadaju suprotnih argumenata. Razmotrite teze za "i protiv".

Mitovi i stvarnost:

 • Kažu da je mlijeko hrana, ne zadovoljava potrebu za pićem. Međutim, postoje dvije vrste mlijeka: naprijed i natrag. Prednje mlijeko je 90% vode i može ugasiti svaku žeđ.
 • Kažu da u toplini samo trebate piti vodu. I to se može opovrgnuti: eksperimenti su provedeni kada su skupine žena i djece smještene u Saharu na temperaturi od 50 stupnjeva s znakom plus. Predstavnici prve skupine dopušteni su hraniti samo bebe s majčinskim mlijekom. Druga skupina beba umjetno je hranjena i dobivala dodatnu vodu. U trećoj skupini djeca su dobila vodu s majčinskim mlijekom. Kao rezultat toga, samo su predstavnici prve skupine uspješno završili test, dok su ostale skupine imale pritužbe na probavne i zarazne bolesti. Stoga je zaključeno da majčino mlijeko u potpunosti ugasi žeđi, jer se sastoji od vode najviše.
 • Vjeruje se da voda s mješavinom soli pomaže vratiti ravnotežu soli i soli u tijelu, inače postoji mogućnost dehidracije. A to nije slučaj: majčino mlijeko je fiziološka otopina u kojoj soli i minerali potrebni za bebu kombiniraju na poseban način.
 • Tvrdi se da je vrijeme bolesti voda uklanja sve šljake i viruse iz tijela, kao i izvrsno okruženje za otapanje lijekova. Ima puno vode u majčinom mlijeku i isto će se nositi s ovim zadatkom. Lijekovi su još bolji za otapanje u majčinom mlijeku, jer je još lakše probaviti i lakše piti dijete.
Majčino mlijeko je najbolji liječnik za bebu!
 • Primijetio je da voda za piće iz boce smiruje dijete. To nije sasvim točno, jer proces usisavanja, koji je ključ, može biti zamijenjen dudom, majčinim prstom, prethodno opranim ili mučninom.
 • Voda uklanja žuticu koja se pojavljuje u prvim danima života novorođenčeta. Ne, uzrok žutice u bilirubinu, i savršeno je topljiv u mastima, a ne u vodi. Majčino mlijeko, bogato mastima, bolje uklanja bilirubin iz tijela.

"Zlatna sredina"

Sukobljena mišljenja obje stranke mogu zbuniti svakog roditelja. Poznati liječnik Komarovsky, pak, pomiruje dvije zaraćenike i predlaže primjenu načela "zlatne sredine".

Jedini koji su apsolutno kontraindicirani za hranjenje su djeca prvog mjeseca života. Čim se beba okreće 28 dana, možete mu početi davati vodu žlicom ili bocom, ali ne s bradavicom, ali s posudicom.

Medicinske indikacije za dopunsko piće

Postoji niz medicinskih pokazatelja kada se voda mora dati novorođenčadi:

 • visoka vrućica;
 • proljev, povraćanje, proljev;
 • konstipacija;
 • obilno znojenje.

S očitim znakovima dehidracije, neophodno je djetetu zalijevati vodom, a možda i smještenu u bolnicu. Znakovi dehidracije:

 • visoka temperatura;
 • letargija, suhe oči i usne;
 • tamni urin, koncentriran, s učestalosti ne više od 7 puta dnevno;
 • zapadayuschy proljeće.

Korisna voda

Pri donošenju odluke o tome kakva se voda može davati dojenčadi, mnogi roditelji jednoglasno odlučuju piti vodu u bocama - to je najbolja opcija jer skladno kombinira potrebne soli i minerale, a to je vrlo korisno za djetetovo tijelo koje raste.

Kuhana voda iz slavine je pitka samo u ekstremnim slučajevima. Postoji mnogo štetnih mikroorganizama, kao i visoki udio soli. Sve to može negativno utjecati na zdravlje djeteta ili uzrokovati alergijske reakcije.

Potrebni volumen tekućine

Ako odlučite dati bebu tekućinu, morate odlučiti koliko je vode potrebna za dijete. Prosječni volumen tražene tekućine (ne samo vode, ali i kompote, sokovi, prilagođene mješavine, majčino mlijeko itd.) Može se odrediti kako slijedi: Za 1 kg težine potrebno je 50 ml tekućine. Ova je shema važna za djecu od rođenja do 3 godine. Naravno, ti pokazatelji mogu varirati ovisno o dobrobiti djeteta i uvjetima okoline.

Tablica u nastavku pokazuje koliko vode morate piti u svakoj dobi djeteta. Razmotrite sve nijanse.

Kako organizirati miješano hranjenje?

Postoji metoda hranjenja novorođenčeta, koja sama kombinira upotrebu bebe majčinskog mlijeka i posebne umjetne mješavine. Na supermams.ru - mjestu za mumije - danas ćemo razumjeti koncept "mješovitog hranjenja".


Mješovita beba

Pa što je to?

Takvo hranjenje novorođenčadi i djeteta mlađoj od jedne godine smatra se mješovitim kada se u prehrani uključi majčino mlijeko i umjetna dojenčeta. Prema različitim izvorima, volumen majčinog mlijeka primljenog dnevno trebao bi biti najmanje četvrtina do jedne petine. U isto vrijeme smjesa se nadopunjuje hranom.

Ovom vrstom hranjenja umjetna smjesa je odabrana kao i kod umjetnog hranjenja, pri čemu se preferiraju prilagođene mješavine mlijeka.

Zašto se moramo pribjeći mješovitoj hrani?

Feed dojenčadi za bebe mora se provesti u nekoliko slučajeva:

 • Dijete uopće ne dobiva na težini ili na majčino mlijeko;
 • Dijete je rođeno prerano i ne apsorbira majčino mlijeko;
 • Mlijeko nije dovoljno za punu hranu (na primjer, ako ste imali blizanac ili triplet);
 • Situacija u kojoj hranjenje nije moguće (na primjer, majka je bolesna ili uzima lijekove koji nisu kompatibilni s dojenjem);
 • Mama mora otići na posao ili otići na posao, ali u ovom trenutku dijete se hrani mješavinom.

Osim toga, može se prakticirati mješovita hranjenja novorođenčadi, ako se obavlja carski rez, patološka ili prerana dostava, majka "u procesu" izgubila je veliku količinu krvi ili beba i majka imale Rh-sukob.

Je li mješovito hranjenje uvijek početak umjetnog?

Ako namjeravate zadržati proizvodnju majčinog mlijeka i namjerno namjeravate, tada možete odgovoriti na to pitanje "ne" sa 90% vjerojatnosti.

Glavna stvar je slijediti neka pravila, a zatim će laktacija trajati koliko god je potrebno. Iz svega izobilju informacija dobivamo takve aksiome na supermams.ru:

 • Dojenje prvo, a zatim dajte smjesu;
 • Potrebno je što je moguće češće primijeniti na djetetovu dojku, budući da vaše tijelo može proizvesti onoliko mlijeka koliko dijete jede;
 • Pijte velike količine tekućina i posebnih laktičnih čajeva;
 • Jesti ispravno i potpuno;
 • Vodite se (kontrast) - barem jednom dnevno;
 • Ostalo što je više moguće, dobiti dovoljno spavanja;
 • Ostanite svakih nekoliko sati kada ne možete hraniti dijete;
 • Provedite s bebom što je više moguće, nosite ga na ručkama, potiče oslobađanje mlijeka.

Je li potrebno hraniti dijete vodom na mješovitoj hrani?

Oba majki i pedijatri raspravljaju o tome.

Većina stručnjaka vjeruje da umjetno hranjenje, kada se provodi mješoviti hranjenje beba, nije takav veliki postotak ukupnog volumena hrane. Stoga, u ovom načinu rada nema potrebe za vodom, jer majčino mlijeko je i napitak i hrana.

Sjetite se samo ako je vaše dijete bolesno a posebno "groznica", tada je voda još uvijek potrebna, u volumenu od oko 100-150 ml dnevno (do šest mjeseci). Da biste to učinili koristite filtriranu, kuhanu ili posebnu dječju vodu.

Mješovita hrana za bebe: kako se pohraniti mješavina i majčino mlijeko?

Ako morate ostaviti svoju kćer ili sin s dadiljem, tatom ili binom, možete unaprijed izraziti mlijeko i zamrznuti je u posebnim vrećicama. Dulje vrijeme možete pohraniti takvu hranu (do sedam dana), i prije nego što ga ugasite, samo ga odmažite i zagrijte malo.

Kako pohraniti umjetnu formulu kada mješavate dijete?

Najčešće roditelji koriste suhe miješalice. Mora ih se skladištiti na suhom mjestu, pri temperaturi ne većoj od 18 stupnjeva, i može se ispisati do 30 dana.

Djetetu se može pripremiti gotova (razrijeđena) smjesa najkasnije četiri sata nakon pripreme, ako je na sobnoj temperaturi. Ako je pohranjena u hladnjaku - ne više od 48 sati.

Ali zapamtite da s tako dugom skladištenjem smjesa gubi nutritivna svojstva.

Mješovita hrana: je li režim moguć?

Ovom vrstom hranjivog načina odabire se strogo pojedinačno.

Ako imate umjerenu količinu mlijeka, nanesite dijete u prsa što je češće moguće, od koje će doći u velikim količinama, to jest praksu hranjenja na zahtjev.

Hranjenje iste mješavine treba biti kada beba nije zadovoljna nakon primjene, tj. Nije jeli.

Ako imate vrlo malo mlijeka, bolje je čekati jasne razmake između hranjenja, budući da je osnovni sastav u ovom slučaju umjetna mješavina koja se probavlja duže od majčinog mlijeka.

Nadopunjavanje djeteta vodom tijekom mješovite prehrane

Julia Vodulka, samo pišite da vam je potrebno 60 ml dnevno za piće, ona je dobra ako ima 20 pića

Voda se može dati, ali je u bocama korisnije. Postoje spremljeni vitamini, kada kuhaju, umiru.

Julia, dajete li kuhanu vodu ili običnu vodu iz boce? Koliko pijete dnevno?

popiti se samu čašu (kompot) suhih marelica, dala sam Plantex (djeca ga vole)

Dao sam, lože su također imale problema s stoolpom, iako je liječnik rekao da je dobro piti, liječnik je rekao da piju više, stariji sol malo pio u mokraći, pa je ona dala nazalna, dobro, ona je samo gurnula bocu češće, također pili malo na vrijeme ili žlice su dale svakih pola sata, samo kuhali mjesecima do 3 vjerojatno i potom iz filtera

Dao sam sabsimplex od kolike, nisam imao nikakvog utjecaja na stolac) jedete li vrhunski semilac ili normalno?

Mlijeko i voda, što pije ovdje, što je hrana: treba li vodu novorođenčadi tijekom dojenja

Je li dobro hraniti dijete djeteta

Je li potrebno davanje vode tijekom dojenja - mlade majke pitaju liječnike? I ne mogu dobiti jasan odgovor. Potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da je nakon rođenja djeteta potrebno dati mu vodu, ali pod određenim uvjetima.

Priroda nije davala vodu kao piće za bebe. Mladi sisavci, čim se rodi, mogu samostalno krenuti. Čovjek se ne prilagođava tomu. Beba je potpuno ovisna o majci.

Ako idete iz suprotnog, ispada da samo dajući djetetu dojku savršeno preživljava, razvija, raste i osjeća se dobro. Na temelju toga, moguće je napraviti nedvosmislen zaključak - nema potrebe za dodatnom drogom.

 • Majčino mlijeko sadrži sve potrebne elemente u tragovima za rast djeteta.
 • Voda je samo sredstvo za zaustavljanje žeđi i element koji liječnici mogu pokazati kao dodatni alat.

Zašto nam je potrebna voda za novorođenčad s HB?

Većina beba i njihove majke suočavaju se s problemom povišenog bilirubina u krvi nakon rođenja. To je zbog velike količine željeza, koju jetra ne može odmah ukloniti iz tijela. Ovaj problem može potrajati nekoliko tjedana.

U bolnici su bebe smještene pod svjetiljku. To je učinjeno tako da ultraljubičaste zrake razgrađuju elemente željeza i uklanjaju ih iz krvi. Kao što je praksa pokazala, ako se hrane na dojenju, tada žutica prolazi puno brže ili uopće nema takvih problema. To je zbog činjenice da molekule vode vežu višak željeza i izlučuju ga iz tijela novorođenčeta s urinom. S ove točke gledišta, pitanje je li potrebno hraniti dijete s vodom, to uopće ne vrijedi.

Razlika u prehrani novorođenčeta tijekom dojenja, hranjenja bočica i mješovitog tipa

Sve bebe su različite. Organizmi majki također su različiti. Također se razlikuje nasljedna sklonost asimilaciji određenih proizvoda. Dakle, izbor hrane uvijek treba pristupiti pojedinačno.

Voda za novorođenče tijekom dojenja nije nužna. Bez nje dijete je jako dobro i dobro.

Je li potrebno davati vodu kada se miješa hranjenje? Iz ovog pitanja slijedi sljedeće, i za što? Doista, osim mlijeka, dijete dobiva mješavine koje sadrže suhi prašak i tekućinu. Dodatno piti će biti suvišno. Dijete će biti zadovoljno vodom i neće dobro jesti. Bit će problema gubitka težine.

Koliko davati vodu novorođenčadi na umjetno hranjenje. Ovdje većina liječnika dolazi do jednoglasne odluke - uopće ne. I majčino mlijeko sadrži vodu. Uz umjetno hranjenje, dijete redovito prima mješavinu koju troši. Beba nema potrebe za dodatnim doplatkom. Inače bi bez tekućine bio nemiran. Kako unijeti curd u hrani koju možete naučiti iz ovog članka.

Prehrambene razlike

 1. Dojenje - pio je djetetu na zahtjev majke, jer ga liječnici ne mogu kontrolirati. Prilikom podnošenja željama liječnika, slijedite upute pedijatarskog i neonatologa.
 2. Umjetno hranjenje. Nema velike potrebe za tekućinom. Kao dijete dobiva mješavine na bazi vode.
 3. Mješovita hranjenja. Majka nije dovoljno mlijeka - razmislite o pitanju dodatnog hranjenja. Kako vratiti laktaciju ovdje.

Trebam li hraniti novorođenče vodom odmah nakon rođenja? Ako je to doista bio slučaj, onda, nakon rođenja, liječnici ne bi stavili bebu izravno na majčinu dojku, ali mu daju bocu vode ili vode iz žlice, što je posve apsurdno.

U kojoj dobi je potrebna voda u prehrani djeteta?

Ako zanemarite preporuke liječnika od prvog dana rođenja djeteta, od toga koliko mjeseci možete dati vodu novorođenčadi?

U trenutku uvođenja prvog feeda. To je, za 3-5 mjeseci, kada majka uvodi bebu s prvim plodovima sira: šljiva, jabuka, tikvice. Dijete počinje jesti hranu za odrasle, u kojoj je sadržaj tekućine mnogo manji nego u mlijeku. U tom razdoblju nužno treba vodu.

 1. Neposredno nakon rođenja, tekućina je potpuno opcionalna. Dosta majčinog mlijeka ili formule.
 2. Uvođenjem prve komplementarne hrane - potrebna je voda.
 3. U budućnosti, kada dijete s užitkom gniježe krekere s desni i suhe kekse - pijenje postaje nužnost.

Hoće li vodu dati novorođenčadi kod dojenja? Većina stručnjaka još uvijek to preporučuje. Motivacija, mlijeko je hrana, ali voda je piće. U tom slučaju, potrošnja se mora računati na svaki kg težine djeteta, dovoljno je 1-5 čajnih žličica dnevno.

Kada i kako dati vodu dojenčadi

Kada trebate dojiti dijete djetetu, prije ili poslije jela? Ako uzmete odmah nakon obroka, dijete će ga odbiti piti, ispljunuti i samo proliti. Bolje je to učiniti 10 minuta prije glavne snage. Želuca će prihvatiti tekućinu i biti spremna probaviti težu hranu.

Kako napraviti bebu dojke? Najlakši način je uzeti bocu, sipati toplu tekućinu u nju i dati ga djetetu. Neke bebe su nečitljive, rado će ga piti, a ne razlikuju se od mlijeka. Drugi će odmah odbiti. Kako voditi novorođenče s vodom?

Koliko vode treba piti novorođenče? Općenito, ne bi trebao piti. Ali ako postoje naznake za primanje tekućine, onda to ne bi trebalo biti puno. Dijete ne razlikuje osjećaj punine od mlijeka i začepljenog trbuha s vodom. Može piti cijelu bocu i zaspati. Neće biti velike štete od toga, ali beba će zaspati i nakon 20 minuta će se probuditi iz činjenice da je gladan i mokar od prelijevane pelene. Kako razumjeti je li dijete hranjeno majčinskim mlijekom može biti iz ovog članka.

Pravila za prijem u novorođenče

 1. Pijte davati 10 minuta prije glavnog obroka.
 2. Preporučljivo je hraniti žlicom, tako da dijete uči razlikovati vodu i hranu.
 3. Dovoljno je 2-3 čajne žlice u isto vrijeme.

Ako mlada majka sumnja da li je potrebna voda za novorođenče tijekom dojenja, onda bi trebala odlučiti koga će vjerovati: modernoj medicini ili prirodi.

Koje vode dati bebu? Kuhano, ako nema pouzdanja u njegovu čistoću. U trgovinama možete kupiti pročišćenu vodu u bocama za novorođenčad. Destilirana voda se ne može dati nedvosmisleno.

Kada je moguće i potrebno davati vodu djetetu tijekom dojenja

Je li beba potrebna voda kada dojite? Ovo je pitanje prilično predvidljivo u mnogim novim majkama. Koliko i kada dati? Uostalom, dehidracija je mnogo teže tolerirati tijelo od bebe od starije djece. Ali što je s vrućim vremenom, suhom zrakom u zimi grijane sobe, uklanjanjem toksina u bolesti, žutica novorođenčadi, uključujući? Svaka odrasla osoba povremeno je žedna.

WHO preporuke

To potvrđuju i preporuke istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije. WHO preporučuje da ne daju bebu u prvoj polovici godine života vode, ako ima puno dojenje. Postoji nekoliko razloga za to.

Sprječavanje pothranjenosti

Želudac bebe je vrlo mali. Zasićenost se pojavljuje kada je napunjena mlijekom. Ali ako dajte dijete vodu, trbuh će se ispuniti i beba će se osjećati punim. On će odbiti mlijeko - jedini proizvod koji dijete daje sve hranjive tvari potrebne za rast i život. Osim toga, samo se prilagođava izvedbi svoje probavne funkcije, kao i crijeva. Stoga se voda može zadržati malo duže nego u odrasloj dobi. I cijelo ovo vrijeme dijete će odbiti jesti.

Autonomni živčani sustav, koji se još treba poboljšati, odgovoriti će signalom mozga o lažnoj zasićenosti.

To jest, ako dajete novorođenčad 50 ml bocu vode za piće, dobit će manje od 50 ml mlijeka.

Održavanje količine proizvedenog majčinog mlijeka

Što više beba sisati mlijeko, to više počinje proizvoditi majčinske mliječne žlijezde. Ako dajte dijete vodu, onda se neće naprezati sisati grudi. Zasićenost i davanje vode. Tada će sljedeća hrana i mlijeko stići manje. Noćne dodatke nisu potrebne za dijete. U ovom je dobu dana hormon prolaktin nastao tijekom hranjenja, koji je odgovoran za koliko mlijeka morate razviti matične mliječne žlijezde za bebu u narednom danu.

Dakle, priroda je pobrinula se da je dan mlijeko dovoljno za potrebe dojenčeta. Ako noću malo pije, a tijekom dana će proizvoditi mnogo manje. Dakle, kada majke vole hraniti djecu vodom umjesto punog hranjenja noću, onda sljedeći dan beba će dobiti manje mlijeka.

Ravnoteža crijevne mikroflore

Istraživanja koja su provedena na zahtjev WHO-a potvrđuju da su djeca mlađa od šest mjeseci dobivala isključivo majčino mlijeko, pa su imali i manje poremećaja crijeva nego oni koji su imali dojenče ne samo mlijeko, već i čaj i vodu.

Činjenica je da dijete na rođenju daje potpuno sterilan crijeva. Treba dobiti prvu mikroflora s mlijekom majke. Zahvaljujući njemu, crijeva se ugrađuju s mikroorganizmima u optimalnom omjeru. Također daje djetetu potrebna protutijela za suzbijanje patogenih mikroorganizama.

Ako u ovom trenutku dajete drugo piće djetetu, tada se ova osjetljiva ravnoteža može poremetiti i izazvati razvoj disbakterijusa. Ne mora nužno manifestirati kao jasnu patologiju. Možda će beba imati bol zbog povećanog plina, nelagode u abdomenu, što će dati bezbolnu kapricioznost i loš san.

Novorođena žutica

Bilirubin je enzim, čija prekomjerna prisutnost može dati žutu boju koži djeteta, visoko je topljiv u mastima, ali ne u vodi. Stoga, da biste ga uklonili iz tijela, trebate mlijeko, a najbolje od svega, masni kolostrum, ali ne i vodu.

Osim toga, cijeli savršeno odabrani sastav neophodnih novorođenčadi za razvoj masti može se naći upravo u majčinom mlijeku.

Vruće vrijeme i voda

Mnogi su skloni vjerovati da kad vrijeme postaje vruće, potrebno je nadopuniti vlagu djeteta, uz dodatnu dopunu. Zimi, želja za davanjem vode može se objasniti pretjeranom suhom u sobi zbog zagrijavanja. Međutim, istraživanja o potrebi za vodom provedena su iu vrućim zemljama iu tropima s visokom vlagom. Njihovi rezultati pokazali su da čak iu takvim uvjetima majčino mlijeko ostaje idealno, a nadopuna nije nužna.

Priroda je napravila majku i bebu jedan sustav za održavanje ravnoteže tekućine. Kad se zagrije, majka pati od žeđi i pije više vode. To dovodi do činjenice da njezino mlijeko postaje optimalno za određenu temperaturu, a dijete će često tražiti majčinu dojku. To znači da majčino mlijeko može na najbolji način spasiti dijete od žeđi. Stoga, u toplini je potrebno povećati broj privitaka na prsa. To će potaknuti sintezu više mlijeka.

Iste studije su pokazale da kada bebe piju samo mlijeko u toplini, znakovi dehidracije mogu se naći mnogo rjeđe nego ako se daje voda. Razlog tome je da mlijeko sadrži sve potrebne novorođenče skup elemenata u tragovima koji sprečavaju razvoj simptoma dehidracije.

U toplini, trebate više paziti na hlađenje bebe kroz kožu. Ne biste trebali nositi dodatnu odjeću djetetu, možete ih obrisati vlažnom krpom.

Potrebno je redovito zračiti sobu. Potrebnu vlagu može se održavati vlaženjem zraka.

Bolestno dijete

Koliko treba bolesno dijete piti tekućine? U slučaju bilo koje bolesti, potrebno je piti više tekućina tako da se infekcija i potrošeni metaboliti eliminiraju iz tijela. Ovo je uobičajeno znanje. Ali to je majčino mlijeko koje će djetetu davati potrebne hranjive tvari i antitijela. Može se koristiti kao idealno otapalo za lijekove. S ozbiljnim povraćanjem i proljevom, potrebna je dodatna tekućina. No, u takvim teškim uvjetima, u pravilu, novorođenče se tretira u bolnici, a liječnik određuje, putem mrvica, kako i koliko treba davati tekućine: intravenozno ili u obliku nosa.

Dobar san

Neke majke vjeruju da samo pijeteći vodu, njihovo dijete dobro zaspati. Ovdje glavnu ulogu igra bočica s bradavicom, oponašajući majčinu dojku. U tom slučaju možete zamijeniti bocu s bolestima kretanja.

Suprotno mišljenju

Međutim, nisu svi pedijatri pridržavati takvih preporuka. Mnogi se slažu da dijete ne bi trebalo davati vodu do jednog mjeseca..

Nakon tog doba, pod određenim uvjetima, potrebno je ponovno lemiti vodu. To se odnosi na vruće vrijeme i bolno stanje. Nije uvijek moguće postići skladnu ravnotežu vode samo dojenjem.

Budite sigurni da hranite bebu ako je na umjetnom hranjenju. U jednom danu količina vode treba biti oko 50 ml.

Nakon šest mjeseci započinje uvođenje komplementarne hrane. Količina dane vode ovisi o tome koliko se komplementarno hranjenje uvodi. Što je veća količina komplementarne hrane, to više hrani.

Nažalost, danas nema nedvosmisleno mišljenje o tome je li i u kojoj količini potrebno hraniti dijete vodom do šest mjeseci. Stoga, ovo pitanje rješava pojedinačno za svako dijete od strane njegovih roditelja.

Usput, mladi sisavci počinju piti vodu samo kad već jedu hranu iz "zajedničkog stola". Još prije nisu dobili piće.

Je li potrebno voditi bebu na HB

Svaki posjet pediatricu započeo je s riječima: "Koliko često dijete dišite?"

"U smislu zalijevanja? Ona pije mlijeko od mene, svakih 2,5-3 sata. "

"Ne, mlijeko je hrana, a voda je voda, koja je majka... tako glupa."

I cijelo vrijeme osjećao sam se kao čudovište koje muče žeđ, a lišava ga dragocjene vlage. I nisam mogao dobiti odgovor od bilo koga, da li ili ne da vodu novorođenčadi tijekom dojenja. Budući da pedijatar kaže jednu stvar, ali većina prijatelja tvrdi da je voda s HB-om potpuno nepotrebna. Zato idi i shvatite, pogotovo ako imate prvorođenca. Općenito, kao što napredni mladi kažu, "Google to help!".

Moram li voditi dijete

Postoji mnogo pristalica i protivnika hranjenja beba s vodom, ali još uvijek nema konsenzusa o ovom pitanju. Godine 1989. Svjetska zdravstvena organizacija usvojila je deklaraciju koja kaže da dojenčadi ne treba dodatno piće osim majčino mlijeka.

Stoga nije nužno davati vodu novorođenčadi tijekom dojenja, au prvom mjesecu života općenito je zabranjeno. 85-90% majčinog mlijeka sastoji se od vode, preostalih 10-15% dolazi od bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Stoga, mlijeko u potpunosti zadovoljava sve potrebe djeteta da piju. Za one koji još sumnjaju u roditelje, WHO pruža uvjerljiv slučaj protiv dojenja s vodom:

 1. Potiče razvoj disbioze. Sterilni crijeva bebe korisnih bakterija iz majčinog mlijeka postupno koloniziraju. Pravilna mikroflora održava potrebnu ravnotežu u crijevima mrvica. Ako ste pili vodu, onda se ova ravnoteža može vrlo lako slomiti i izazvati disbakterizu (osobito u vrućem ljetnom vremenu, kada svi počinju misliti u zboru da dijete jednostavno pati od žeđi).
 2. Povećano opterećenje bubrega. Još se formiraju u bebi iu prvim mjesecima služe samo za uklanjanje soli iz tijela. Kada se povećava opterećenje bubrega.
 3. Ako dojenče ne piju vodu, nije nužno piti nasilno, na kraju, beba će se naviknuti na bočicu i može odbiti majčinu dojku.
 4. Pothranjenost. Voda, punjenje želuca, uzrokuje osjećaj lažne sitosti. Dječak misli da je jeo i da će dobiti manje majčina mlijeka onoliko koliko je pio vodu.
 5. Voda za novorođenče izaziva smanjenje laktacije. Tijelo majke prilagođava se bebi i proizvodi toliko mlijeka kao što to dijete treba. Kad hranite, dijete jede manje, a svaki put mama će imati manje i manje mlijeka. Konačno: zdrava prehrana - zbogom, super prilagođena mješavina - hvala!

Rusko ministarstvo zdravstva vjeruje da bebu treba hraniti vodom od 5-6 mjeseci starosti, kada se uvode komplementarne hrane. I za sumnjive roditelje, poznati dječji pedijatar dr. Komarovsky predlaže načelo "zlatne sredine" - u prvom mjesecu života, hranjenje dojenčadi je zabranjeno, a zatim neka dijete odlučuje hoće li piti ili ne.

Stvarno, potrebna voda postaje tek nakon uvođenja komplementarne hrane za bebe, od trenutka kad se u izborniku mrvica pojavljuje čvrsta hrana. Obavezno je dati djetetno mlijeko ili vodu nakon svakog hranjenja, u kojoj su bila jela hranjenja. I voda između glavnih jela.

Nema potrebe dati puno vode odjednom, jer do godine dijete još treba majčino mlijeko. No, iz godine u godinu, dijete počinje odrediti količinu tekućine koju mu treba.

Hoće li vodu dati novorođenčadi na umjetno ili mješovito hranjenje

Potrebno je davati vodu za bebe kada se mješovito hranite. Činjenica je da umjetne smjese sadrže veliku količinu proteina, a ako ne hranite dijete vodom između hranjenja, možete uzrokovati zatvor. Moguće je davati vodu umjetnicima u bilo kojoj količini, ali dijete rijetko pije više od 50 do 100 grama dnevno. Novorođenčad mješovitom hranom treba vodu na zahtjev. Ponuda. Ako dijete odbije vodu i istovremeno se osjeća dobro, onda ne treba dodatno hranjenje. Glavni znakovi nedostatka tekućine u tijelu djeteta:

 • dijete je letargično, ne igra, ne hoda;
 • potopljeni fontanel;
 • suhoća na sluznici;
 • rijetko mokrenje (urin - koncentriran jakim mirisom i bogatom bojom).

Bebe na mješovitom hranjenju daju se voda iz žlice ili iz boce s dispenzerom kako se ne bi naviknula na bradavicu i nakon toga odustala od dojke.

Kada je moguće i potrebno voditi novorođenčadi: medicinske indikacije

Postoje slučajevi kada dijete treba zalijevati vodom, a to, prema preporukama SZO, može biti isključivo medicinska indikacija. Na primjer, u slučaju dehidracije zbog visokog povišene temperature, nakon proljeva ili povraćanja, konstipacije ili pretjeranog znojenja.

No, među liječnicima još uvijek nema konsenzusa o tome treba li djetetu hraniti vodom prilikom dojenja, ako ima groznicu ili proljev.

Visoke temperature popraćene su vrućicom i znojenjem - sve to dovodi do dehidracije. Za dijete, prijeti da će oštetiti unutarnje organe. Ako je beba isključivo na majčinom mlijeku, liječnici preporučuju češće primjenu na prsa. Uz umjetno hranjenje, jednostavno je potrebno dati dijete vode.

Proljev i proljev također su praćeni dehidracijom. No, samo liječnik odlučuje da je moguće dati vodu novorođenčadi, jer se u teškim slučajevima dijete prikazuje bolničko liječenje i kapaljke za rehidriranje tijela.

Teško znojenje, osobito u vrućem vremenu, također pridonosi gubitku vlage. Ali čak iu ovom slučaju, ne biste trebali žuriti dati vodu djetetu. Pokušajte ukloniti pelene i obrišite bebu s vodom, a zatim dajte dojku. U vrućim danima pokušajte jednostavno povećati učestalost privitaka, u 99% slučajeva to će biti izlaz.

Zatvor. U takvim slučajevima obratite se liječniku. Bilo dijete treba natopiti vodom ili ne, samo pedijatar može odlučiti.

Sirovo, kuhano ili pakirano

Prilikom uvođenja vode u dječju prehranu, mnogi roditelji misle koja je voda najbolje dati djeci - kuhana ili sirova? A što bi si sebi izlio? To je točno, čisto, ukusno i zdravo. Blagoslov u dvorištu je 21. stoljeće i nema problema s kvalitetnom pitkom vodom. Idealno rješenje, ako odlučite voditi bebu, je kupiti čistu vodu za piće posebno za djecu, na primjer Agusha ili Fruto-Nanny. Kuhati nije nužno (iako znam o roditeljima koji su kuhali). Kuhana voda je mrtva voda, nedostaje svih korisnih elemenata u tragovima. Također možete dati djetetu sirovu vodu iz slavine, ali samo ako kuća ima vrlo dobar sustav pročišćavanja vode iz teških metalnih soli, nečistoća i drugih opasnosti. Najvažnije pravilo: ako još kuhate vodu, nemojte to učiniti dvaput. Rok trajanja takve vode - dan. Ne zaboravite davati vodu na sobnoj temperaturi. Dječja voda takve vode će biti što udobnije što je više moguće.

Ako mislite da je voda najbolja koja se može ponuditi djetetu kao alternativu majčinoj dojci, sjetite se da je najbolji neprijatelj dobra.