Je li moguće dati dud za novorođenče kod dojenja, kako podučavati

Hrana

Neki roditelji suočavaju se s pitanjem kako podučiti novorođenče na lutku. Da biste odgovorili na to, morate shvatiti je li to potrebno i koje će metode pomoći u rješavanju problema.

Prednosti korištenja predmeta

Dijete ima mnoge urođene reflekse koji im pomažu da rastu i razvijaju se u prvim mjesecima. To uključuje sisanje, preraspodjelu, pretraživanje i motoričke reflekse.

Da bi zadovoljio refleks sisanja, novorođenče treba sisati na dude ili majčinu dojku. Tijekom dana, on ne može stalno objesiti na prsa, tako da u pauzama možete mu ponuditi dud.

Ovo je najvažnija prednost poučavanja djeteta za bebu. Ali postoje i drugi:

 • spavanje je snažno, mirno, dugo;
 • djeca se brzo naviknu na svoj odvojeni krevet;
 • kretnji sisanja pomažu poboljšanju rada probavnih organa;
 • lakše je doživjeti kratko odvajanje od majke;
 • djeteta za bebe pomaže u borbi s sklonostima, brigama i strahovima djeteta;
 • prilagođava se režim dana, uključujući hranjenje;
 • Često, djeca koja nisu navikla na trbuščić počinju tražiti nadomjestak: prsten, prst, rub pokrivača, igračke, koji ne ispunjavaju uvijek higijenske zahtjeve;
 • u vrijeme zubiranja, pacifier djeluje kao sedativa.

Liječnici gastroenterologa tvrde da usisavanje poboljšava crijeva. Brži plinovi pobjeći, a manje kolika.

Faze školovanja

Od kada bi se dijete trebalo naviknuti na pacifiera? Većina stručnjaka skreće na činjenicu da je bolje podučavati od prvog dana života. Od 4. dana, prilikom podešavanja proizvodnje mlijeka, novorođenčad možete dati bradavicu.

Drugi stručnjaci vjeruju da je bolje početi od drugog mjeseca života, kada se dogodi konačna formacija postupka laktacije.

Nekoliko savjeta koji će pomoći da se beba brzo privikne na čašu.

 1. To bi trebalo biti ponuđeno nakon hranjenja, osobito ako beba želi spavati. Isprva, može tvrdoglavo ispljunuti pacifiera, tako da ga trebate lagano držati rukama. Ako snažno inzistirate na sisanje, dijete možda uopće ne prihvaća takav dud.
 2. Boca vode, nakon čega se bradavica odmah nudi, može pomoći. Dijete ponovno reflektira na bocu nakon bradavice na bocu.
 3. Potrebno je dati kada dijete leži u uobičajenom položaju za hranjenje.
 4. Kada dijete krikne, ali njegov plač nije povezan s gladi - ovaj put je također prikladan za istraživanje praznih ploča.
 5. Ako dijete ne uzme bradavicu, možete ga umočiti u majčino mlijeko ili mješavinu, sve ovisi o tome što hrani.

Treba voditi računa o metodi treninga uz pomoć meda i džema, jer mogu uzrokovati alergijske reakcije.

Nakon što beba pada snažno u snu, dusevnik se mora izvaditi iz usta. Ako se navikne spavati s pacifierom, probudit će se i brinuti čim bradavica pada iz usta.

Zapažanja stručnjaka pokazala su da bebe s umjetnom hranom trebaju više bradavica i brže se naviknuti na ovaj dodatak. Dojene bebe mogu dugo ostati na dojci (do 40 minuta), pa je refleks sisanja više zadovoljan. Poučavati ih će biti teže.

Ako dijete ustrajno ne uzme pacifiera, možda je i sam razlog. Možete isprobati nekoliko vrsta bradavica, koje se razlikuju po obliku, veličini i materijalu.

Veličina se odabire u skladu s dobi djeteta (od rođenja do 3 mjeseca, od 3 do 6 mjeseci, od šest mjeseci i do 1,5 godine). Sam bradavica može biti izrađen od lateksa, gume ili silikona.

Postavke dojenčadi mogu se mijenjati svaki mjesec. Stoga, ako ne uzme pacifiera od rođenja, možda u vrijeme kada nema dovoljno mlijeka (od 6 mjeseci), on će početi sisati.

Dva su oblika dude: okrugla i polukružna. Prednost je bolje dati ortodontsku (zakrivljenu) čašu. Doprinosi stvaranju ispravnog ugriza i razvoju čeljusti. Ako dijete ne uzme pacifiera, možete je pokušati promijeniti u bradavicu drugog oblika.

Osim bradavica su i prsteni. Udobni su za šetnju, jer su priključeni na gori. Ali tijekom spavanja to će ometati dijete.

Izbor oprez

Nakon što se ispričalo da se beba pripaše pacifieru, trebali biste slijediti neka druga pravila:

 • ide van, bradavica treba biti visjela na posebnom držaču koji je pričvršćen za odjeću;
 • Svaki mjesec morate kupiti novi proizvod;
 • Prije nego beba uzme mačjaka u ustima, trebate ga provjeriti: ne bi trebalo biti pukotina ili suza na njemu, materijal se ne bi trebao držati zajedno;
 • ne možete umočiti pacifiera u slatku hranu, pridonijeti razvoju karijesa u budućnosti i kasnije komplicira proces odvajanja od bradavica;
 • Potrebno je dati dude samo kada dijete stvarno treba.

Prije davanja pacifiera morate biti potpuno sigurni da beba nije gladna. Moramo ga pokušati zadržati sterilnim.

Možete uzeti drugi pacifier na ulici u slučaju da prvi padne. Nema potrebe prije davanja bradavice djetetu, lizati je.

 1. Upravo sam kupio dude trebao sipati kipuću vodu.
 2. Nakon svake uporabe treba isprati toplom vodom.
 3. Jednom dnevno tri minute morate kuhati mač.
 4. Bradavica mora imati spremnik za pohranu.
 5. Ako je dijete bolesno, pacifier treba kuhati češće nego jednom dnevno. Nakon oporavka, mora se promijeniti na novu.

Postoji potpora činjenici da lutka ometa normalan razvoj psihe i govora novorođenčeta. Što češće to uzima, sve se više problema pojavljuju. Psiholozi i govorni terapeuti upozoravaju na moguće negativne posljedice:

 1. Smanjena kognitivna aktivnost. Kada dijete uzima bradavicu, njegova pozornost postaje usredotočena na proces usisavanja. Ostale informacije probavljaju i pamte loše.
 2. Kasno svladavanje govora. Što duže dijete usisava dude, sporiji će se govor razvijati.
 3. Poteškoće odvođenja dodataka kad dođe vrijeme.
 4. Razvoj usisavanja u loše navike. Ako dijete sisanje dušik dulje od dojke, u budućnosti možete vidjeti da ugrize nokte, savjete olovke ili olovke.

Roditelji bi trebali biti svjesni da bradavica ne smije zamijeniti kontakt tijela i komunikaciju. Ako je dijete nestašno, možda majka mora provesti više vremena s njim: zagrliti, poljubiti, milovati.

Je li potrebno podučiti djetetu pacifieru i kako to ispravno

Dummy za novorođenče je izvrstan sedativ, ali mnogi stručnjaci protive se uporabi ovog proizvoda, jer postoji opasnost od nepravilnog ugriza, navikavanja i odbijanja majčinog mlijeka. Osim toga, bradavica može dovesti do prijevremenog završetka dojenja. Znači li beba treba lutku?

Kad ti treba lutka

Dummy zadovoljava refleks dojenčadi. Ako je beba potpuno dojena, bradavica možda uopće nije potrebna. Pravilno utemeljeno dojenje i češljanje hranjenja zadovoljit će potrebe djeteta, ne samo u prehrani već i usisavanju.

Za djecu s umjetnom i mješovitom hranom potrebna je bradavica, jer dijete ne ispunjava potrebu za potpunim sisanjem. Osim toga, umjetnošću se često promatra nerazvijenost gornje čeljusti. Pravilno odabrani oblik bradavice pomoći će u ispravljanju ugriza.

Lažanica ima neke korisne stvari:

 • Potiče refleks usisavanja;
 • Umiruje, dijete prestaje biti kapriciozan i plakati;
 • Normalizira san, beba brzo spava i mirno spava;
 • Potiče rad probave, smanjuje koliku dojenčad;
 • Sprječava pad jezika, osigurava sigurnost djeteta dok spava na leđima i štiti od sindroma iznenadne smrti dojenčadi;
 • S pravilnim izborom bradavica poboljšava ugriz;
 • Sprječava takve loše navike kao što je usisavanje, čak i pušenje;
 • To distracts od nelagode i bolesti, smanjuje bol i u nekim situacijama zamjenjuje lijekove.

Djeteta djeteta može se koristiti prije spavanja, tako da dijete brže zaspati. Pacifier se koristi na šetnji, tijekom dugog odvajanja od majke i bolesti djeteta. Ovaj će proizvod postati nezamjenjiv alat za roditelje. Međutim, zlouporaba lutke, česte upotrebe i dugotrajnog sisanja dovest će do problema!

Negativne posljedice kod upotrebe lutke

Unatoč pozitivnim aspektima korištenja bradavica, postoje i negativni aspekti, među kojima su:

 • S produljenim sisanjem ili nepravilno odabranim češaljom pojavljuju se nedostaci okluzije;
 • Vodi do rano odbića;
 • Smanjuje se broj privitaka koji ometaju laktaciju i dovode do gubitka majčinog mlijeka;
 • Produljeno i česte usisavanje uzrokuje infekciju srednjeg uha i promjene u strukturi usta;
 • Ako ne slijedite higijenske standarde, pacifier postaje izvor bakterija i infekcija;
 • Ponekad se djeca navikla na dusu počnu kasnije razgovarati;
 • Dijete se brzo navikne na dude, a bebu je teško odbijati, osobito nakon godinu dana.

Odlučite li se djeci na dude ili ne, roditelji sami odlučuju. S pravilno odabranom bradavicom i usklađenost s preporukama o upotrebi lutke neće naštetiti djetetu.

Kako i kada podučavati bradavicu

Kao što pokazuje praksa, vrlo je teško podučiti djecu da dojku do bradavice. Maleni osjećaju razliku i zahtijevat će majčinu dojku. Međutim, neke majke ne mogu stalno dojiti zbog posla, uzimanja antibiotika i iz drugih razloga. U tom slučaju, bradavica će služiti kao zamjena za mamu i smiriti bebu. Ali kako podučiti dijete za lutku ako odbije?

Postoje dva glavna načina za podučavanje djeteta:

 1. Uzmi bebu kao da doji. Kakvo je držanje tijekom dojenja bolje odabrati, pročitajte ovdje. Ali umjesto dojke, djetetu postavite dude premazan mlijekom ili mliječnom smjesom. Ova je opcija prikladna za bebe do 3 mjeseca;
 2. Učinkovita metoda je ponuditi pacifiera kada zubi počinju izbacivati. Tijekom tog razdoblja, dijete sretno grickaju i ugrize razne predmete.

Neke majke vole podmazivati ​​pacifiera s medom ili drugim slatkišima. To je apsolutno nemoguće učiniti! Sladak ima negativan učinak na probavu novorođenčeta i ne uzrokuje alergije rijetko. Osim toga, kod dojenčadi povećava se rizik nastanka i razvoja karijesa.

Mnogi roditelji počinju davati pacifiera od rođenja. Međutim, stručnjaci to ne preporučuju dok dojite i savjetujemo vam da pričekate dok se dojenje ne poboljšava. To zahtijeva 2-8 tjedana. Kako utvrditi dojenje, pročitajte vezu http://vskormi.ru/breast-feeding/grudnoe-vskarmlivanie/.

Za prerane i slabe bebe, bradavica se može koristiti već 2-3 mjeseca, a pacifiers koji formiraju gristi mogu se dati samo od 7-10 mjeseci.

Što bradavica izabrati

Bradavice su različite u materijalu i obliku proizvodnje. Osim toga, odvojeni su od starosti bebe za koje su namijenjeni. Važno je da proizvod odgovara dobi djeteta! Dakle, bradavice su za novorođenčad do 3 mjeseca, za djecu od 3-6 mjeseci i bebe za godinu dana. Svaki paket označava za koje doba je proizvod namijenjen.

Od velike važnosti je materijal iz kojeg se izrađuje bradavica. Latex soother mekši i elastičniji. Proizvodi su prikladni za bebe u trajanju od 2-3 mjeseca, dok se zubi još nisu počeli smanjivati. Latex bradavica djelotvorna je za preranu i slabu djecu. Međutim, budite spremni za činjenicu da lateks ponekad uzrokuje alergije. Materijal ne podnosi visoke temperature i ključanje.

Silikonska lutka je sigurna i ne uzrokuje alergije. Ono se razlikuje u izdržljivosti, elastičnosti i elastičnosti. Održavajte vrelište, nema mirisa i boje. Međutim, zbog jake krutosti proizvoda može deformirati zube. Stoga se preporuča da se silikonsko mačje koristi samo prije pojave prvih zubi.

Čini se da je gumena bradavica stvar prošlosti. Međutim, to je neophodno u vrijeme kada dijete izbacuje zube. Omekšava bol i distracts baby. Guma je jednostavna i zgodna za grickanje. Može izdržati vrenje i trajan je. U pravilu, prvi zubi počinju eruptiraju 6 mjeseci nakon rođenja djeteta. No, kod nekih se djeca već 3-4 mjeseca pojavljuju.

Pored toga, pacifieri su različiti u obliku. Odvojene su anatomske i otodontske bradavice. Bivši ima standardnu ​​spljoštenu ili izduženu bradavicu. Ova lutka može biti izabrana za dojenčad s normalnim razvojem. On pruža jednoliki pritisak na nebo. Ortodontska bradavica s zakrivljenim rubom u obliku kapljice pogodna je za dijete s abnormalnim razvojem gornje ili donje čeljusti. To čini gornju čeljust projuriti naprijed, što čini pravi ugriz.

Za djecu s velikim nebom, morate odabrati proizvod u obliku trešnje, a za sisanje leži na trbuhu - u obliku leptira. Prilikom odabira pažljivo obratite pozornost na integritet proizvoda, nedostatak pukotina, rupa i drugih nedostataka.

Uvjeti korištenja bradavica

 • Pedijatri ne preporučuju davanje bradavice prije dojenja;
 • Važno je odabrati prave lutke, uzimajući u obzir dob i karakteristike razvoja djeteta
 • Stručnjaci preporučuju promjenu bradavice svaki mjesec. I bolje je to raditi svaka 2-3 tjedna. A značajke česte zamjene zahtijevaju latex soother;
 • Nemojte koristiti proizvode s pukotinama i rupe. Prikupljaju klice i šire infekciju. Nadalje, ove bradavice ne mogu izdržati vrenje;
 • Nemojte koristiti dlake dugo i često. Produljeno i česte usisavanje mačjaka pogoršava laktaciju i dovodi do poremećaja u razvoju djeteta;
 • Kupite bradavice u posebnim trgovinama ili ljekarnama, pažljivo proučite ambalažu, opis i rok trajanja;
 • Pazite na higijenske proizvode. Redovito isperite bradavicu i kuhajte 2-3 minute. Obavezno dezinficirati proizvod prije prve uporabe;
 • Ne lizati!
 • Nemojte dopustiti da je pacifier u medu, slatke napitke i proizvode. Kao što je već spomenuto, slatko uzrokuje alergiju i propadanje zuba. Ako je potrebno, podmažite proizvod majčinim mlijekom ili formulom;
 • Prije odabira i korištenja pacifiera, obratite se svom pedijatru. Pomoći će vam da odaberete pravi proizvod i dajte preporuke u skladu s razvojem vaše bebe.

Još jedno pitanje koje brine mame za njegu kad trebate odvojiti bebe od bradavica. Razmislite, kasnije ćete isušiti dijete, to je teže učiniti. Pogodna dob je 8-9 mjeseci. U svakom slučaju, trebamo odstupiti najkasnije godinu dana. Skrenite pozornost mrvica na zube za zube. Kada koristite pacifier nakon 12-18 mjeseci, dijete ugrize, a ponekad infekcija srednjeg uha razvija.

Savjeti za mame kako ispravno naučiti novorođenče na lutku

Nakon rađanja majke, postavlja se pitanje upotrebe mačjaka. U procesu podučavanja djeteta novoj stvari može doći do nekih poteškoća.

Neka djeca odmah podupiru bradavicu i voljno ga sisati, dok drugi pljuju i odbacuju. Dummy je neophodan dodatak koji pomaže u zadovoljavanju refleksa usisavanja i smirivanja plače.

Bradavica ili čašica imitiraju bradavicu i pomažu u zadovoljavanju refleksa usisavanja u dojenčadi. Ovaj je predmet osobito potreban za djecu koja su na umjetnom ili mješovitom hranjenju. U ovom slučaju, dojenčad koja hrani majčino mlijeko možda uopće ne treba bradavicu.

Opće preporuke

Pedijatri se ne slažu o tome je li ovaj uređaj nužan za novorođenče, ali konačna odluka uvijek ostaje kod roditelja. Ako je, nakon proučavanja prednosti i nedostataka, izbor ipak napravljen u njegovu korist, često postoje situacije kada se dijete protivi i ne prihvaća bradavicu.

U ovom slučaju potrebno je ponuditi mrvicama različite vrste pacifiera. Razlikuju se u obliku i vrsti materijala, proizvođači jamče kvalitetu i sigurnost svojih proizvoda.

Neke bebe preferiraju bradavice od lateksa, a druge poput silikona, svijetle izgled također može pridonijeti lokaciji djeteta da se upozna s novim priborom.

Metode poučavanja djeteta na bradavicu

Folk dokazane metode

Ako dijete ustrajno odbacuje lutku, a roditelji su sigurni u njegovu nužnost, dokazane metode pomoći će vam da riješite problem.

Kako bi bilo ispravno, prema popularnom iskustvu, dati djetetu kakvoću:

 • Bradavica je podmazana majčinim mlijekom, smjesom ili umočenim u vodu s glukozom. Dijete osjeća poznati okus i rado uzima pacifier u usta. Međutim, treba zapamtiti da je način ispunjen činjenicom da će, nakon nestanka ugodnog okusa u ustima, beba ispljunuti mačkicu i pričekati sljedeći dio slatkog dudera.

Komarovsky metode

Poznati pedijatar E. O. Komarovsky ima svoje mišljenje i preporuke u vezi s podučavanjem djeteta na bradavicu. Umjetna djeca mogu dobiti dude od rođenja, zadovoljavajući njihovu potrebu za sisanjem. Ako beba bude dojena, prvi mu je mjesec bolje da mu ne ponudi dude, jer to može komplicirati proces dojenja.

Učiti bebu na bradavicu Komarovsky nudi sljedeće radnje:

 1. Bolje je davati dude djetetu prije odlaska u krevet ili s nemirnim ponašanjem, ako nije povezano s lošim zdravljem i gladom. Može držati čašu rukom tako da ne pada, a dijete ga više može sisati.
 2. Kada beba bude puna i usisava dojku ili bočicu kako bi zadovoljila refleks sisanja, a ne zbog gladi, potrebno je pažljivo ih zamijeniti dudom.
 3. Moguće je uzimati uobičajenu poziciju zajedno s djetetom, kao kod hranjenja, i nježno staviti bradavicu u usta, tresti ga i odvratiti, na primjer, tihim glasom ili poznatom pjesmom.
 4. Važno je pravilno dati bradavicu. Liječnik savjetuje da prvo pomakne lutku nad usnama, beba će pokazati interes i instinktivno ga želi sisati. Nakon toga, pažljivo stavite bradavicu u usta tako da je udobna na jeziku, a dijete ga može pritisnuti na nebo.

Međutim, prema pedijatru, nije potrebno navesti djetetu na djetinju djeteta, pogotovo ako sve metode ne daju rezultate. Morate slušati dijete i dati mu priliku sisati ako želi, a ne inzistirati na odbijanju.

Savjeti za roditelje dojenčadi

Ako dijete odbije mač i nikako ne pomaže da ga nagovori da koristi tu stvar, tada nema potrebe za silom i uzrujanjem zbog neuspjeha. Pokušaji se mogu periodično ponavljati, svaki put nudeći novu lutku. Možda je dijete u nekom trenutku poput ovoga ili bradavice, a problem će se riješiti.

Ako se roditelji nekoliko mjeseci odbace, onda morate prihvatiti izbor djeteta, neka djeca imaju dovoljno dojke majke ili bocu smjese kako bi zadovoljila refleks sisanja.

zaključak

Važno je zapamtiti da je svako dijete jedinstveno i individualno. Neka djeca lako prihvaćaju inovacije, a drugima je teško podučavati na nepoznatim stvarima.

Pacijenti su dužni imati strpljenje i pažljivo promatranje reakcije djeteta, morate biti u stanju razlikovati jednostavna raspoloženja od želje da komunicirate s majkom, što neće zamijeniti bilo koji način. Dummy je pomoćnik, a ne zamjena za roditeljsku ljubav i ljubav.

Moram li učiti bebu na lutku?

Neki ne mogu odvojiti dijete od bradavica, drugi ne mogu staviti dijete u bradavicu. Da, da, ponekad djeca odbijaju pacifira, a prilično često je bradavica koja pomaže roditeljima u različitim situacijama. Ona savršeno smiruje dijete, potiče refleks usisavanja. Tijekom sisanja bradavica mozak se stimulira, proizvodi se određena koncentracija, proizvodnja hormona za užitak. Dijete se brzo smiruje, usredotočuje se na usisavanje i zaspanje. Bilo je uvijek neprilika o činjenici da se dijete uopće ne bi trebalo naviknuti na bradavicu pa svaki roditelj odlučuje za sebe hoće li mu se pridružiti ili ne. No, također biste trebali znati da beba neće biti gora od bradavica, jedini pravi nedostatak je da će doći do poteškoća kada dođe vrijeme da se vaša beba od bradavice i wean (ovdje smo pisali o tome: kako odstupiti od bradavice).

Kada bih trebao koristiti lutku?

 • Optimalna upotreba lutke prije spavanja. U tom slučaju, stimulacija refleksnog usta pomoći će smiriti dijete, zamjenjujući uobičajenu i normalnu bebu dojenju prije spavanja;
 • Tijekom dugih okupljanja za šetnju i šetnju kada se dijete igra u pješčaniku;
 • Kada morate čekati u velikim redovima, na primjer, u klinici;
 • Tijekom kupovnih putovanja (novu odjeću na mrvicama);
 • Sve vrste putovanja i putovanja.

Zašto je nemoguće podučiti bebu na bradavici tijekom dojenja?

Ako dojenje traje do godinu dana ili godinu i pol dana, neće biti potrebna lutka. Naprotiv, s velikom vjerojatnošću, to će biti ogorčeno odbijeno. Gotovo je nemoguće podučiti bebu koja je dojena pacifieru. Djeca savršeno osjećaju razliku i neće zahtijevati dud, već toplu i živu majčinu dojku.

Ne može svatko priuštiti dugo dojenje. Korištenje brojnih lijekova, antibiotika, nepridržavanja posebne prehrane, stresa, ranog izlaska na posao. Sve to dovodi do prisilnog odbijanja dojenja.

Što može pacifier biti koristan?

 • Dijete koje je naviklo na pacifiera ne zahtijeva pozornost prije odlaska u krevet, on treba samo kolačiće. Ovo je vrlo važno pitanje. Robbing beba prije spavanja bez korištenja duda zahtijeva barem jedan sat, ili čak dva, dnevno (tj. Tijekom dana). Ako imate toliko vremena, ne možete se brinuti o potrebi za lutku. Ako ne, to je više racionalno odabrati dobru bradavicu;
 • Dummy potiče crijeva i spašava dijete iz džipa;
 • Dok hodate na ulici i igraju dijete u pješčaniku (naposljetku, djeca vuče sve vrste "Kaku" u njihova usta);
 • Postoje posebne bradavice koje pridonose formiranju točnog ugriza;
 • Dijete se može brzo uvjeriti u bilo koju situaciju nudeći mu bečaku;
 • Dummy se može koristiti za mirno dijete od bilo kojeg člana obitelji. I otac i baku djeteta i stariju djecu. Da bi beba dovela u stanje miroljubivosti, obvezno sudjelovanje majke nije nužno;
 • Postoji razvoj sposobnosti koncentracije, koji će kasnije biti vrlo koristan u studijama ili intelektualnom radu. Vrlo je važno osigurati da se ovaj privitak ne prebacuje, na primjer, na pušenje. Ali adolescentu se lako može objasniti šteta pušenja i pronaći alternativu za postizanje koncentrirane države.

Što bi moglo biti negativna strana korištenja bradavica?

 • Manje je pažnje posvećeno proučavanju okolnog svijeta, dijete je usredotočeno na usisavanje;
 • Djeca koja su se naviknula na pacifiera počinju kasnije razgovarati, češće je potrebna pomoć logičkog terapeuta (to je naravno moguće i mit);
 • Teško je odstupati od upotrebe lutke. Ponekad je to (kako odvojiti vezu na početku članka);
 • U nekim slučajevima, dijete se prebacuje na druge predmete (sve što mu uđe u oči) i usisava ih, uključujući i prste. Usput, lakše je odstraniti dijete iz bradavica nego od sisanja prstiju (vidi članak o odbacivanju djeteta da sisati prste);
 • Djeteta dječje može sisati nekoliko sati bez stanke. To je mnogo dulje od dojenja;
 • Budući da se lutka upotrebljava dulje od dojenja fiziološki je opravdana, a bez vremenskih ograničenja, pretjerano razvijeni refleks usisavanja može dugo trajati i odražavati se u usisavanju olovaka i olovaka u školi, naviku grickanja noktiju, pušenja.

Postoje i pozitivne strane s pretjerano razvijenim refleksom usta. Kod sisanja objekata, na primjer, olovka, uobičajena stimulacija mozga, lako se postiže koncentrirana stanja, proizvodi se hormoni za užitak. I problem algebre je riješen, tako i sa zadovoljstvom. Ali umjesto olovaka koje su pojedene na odluku, možete kupiti još jednu kutiju, to je u redu.

Neka djeca apsolutno ne žele koristiti pacifier. Trebam li inzistirati?

Naravno, lutka je prikladan alat za upravljanje djetetom. Većina roditelja smatra da je prikladna, u svakom trenutku da utišava dijete i smiri se. Češće, aktivna djeca odbijaju bradavice koji samostalno žele kontrolirati svaku situaciju. Moguće je da za takvu djecu koja odbijaju bradavice, navika koncentriranih stanja bit će osobito korisna. Pa, sve prednosti korištenja bradavica, napisali smo gore.

Podučavanje lutke - male trikove

Postoje dvije glavne metode podučavanja djeteta:

 1. Da zavede bebu tako što sklizne dude umjesto dojke. U tom slučaju, pričvršćivanje na bradavicu će biti maksimalno. Uzmite bebu u svoje ruke u pozi u kojoj se dojenje javlja, ali umjesto dojke nudite bradavicu podmazanu mlijekom ili formulom. Ova metoda je idealna za djecu mlađu od 3 mjeseca. Starije bebe teško se mogu nositi na ovaj način.
 2. Ponudite pacifiera u razdoblju pojavljivanja zuba, kada je beba spremna za grickanje i sisanje na bilo što. Dijete će uzeti pacifiera kao zgodnu i korisnu igračku, gnječiti i ugristi, naučiti ga staviti na svoje u ustima i ukloniti ga po volji.

O da, mnogi vas savjetuju da razmazite bradavicu sa slatkim pekmezom ili medom, tako da dijete ne pljune; malo dijete može imati diatezu, karijes, alergije i ovisno o okusu. Također ne morate lizati bradavicu prije nego što ga dajte djetetu, u slini odrasle osobe postoji ogromna količina bakterija.

Od koje dobi može biti ponuđena lutka?

Pacifier se može dati od rođenja. Dobre ljekarne imaju širok izbor bradavica za bebe, počevši od rođenja. Ako novorođenče odlučno odbije isprazniti lutku, pričekajte malo i pokušajte ponovo za 1 mjesec. Bradavice za bojenje mogu se koristiti od 7-12 mjeseci.

Kako odabrati?

Kupnja bradavica prema dobi djeteta (lutke se prodaju u veličinama od 0 do 3 mjeseca, od 3 do 6, od 12 i 18 mjeseci). Također obratite pažnju na materijal bradavica - može biti silikon i lateks (lateks je mekši od silikona) i na obrascu.

Usput, mnoge bebe često odbijaju i pljuvaju bradavice, jer ih ne odgovara veličinom i oblikom (premalo ili veliko), ili dijete ne voli materijal iz kojeg se izrađuje bradavica (preporučujemo da kupujete i lateks i silikon - beba će odabrati koji će mu odgovarati i uživati). Pročitali smo detaljno kako odabrati pacifier >>>

Trebam li kombinirati dojenje i korištenje dude?

Ovo je nepoželjno. Razlozi su sljedeći. Kada dojite, dijete uči da je vrlo pažljivo o majčinoj dojci. Djeca koja ne koriste bradavice gotovo nikada ne ugrize grudi.

Ali pacifier je vrlo prikladan za grickanje. I djeca gnuju na dude, kada se zubi rezu, kao rezultat toga, kada se dojka opet pojavljuje u ustima, teško je da se djeca prebace i mogu ugristi. Za toleriranje i oprost takvih ugriza ne može se kažnjavati, ni zbog toga.

Treba shvatiti da svaka odluka ima svoje pozitivne i negativne strane. Nastavite s racionalnim preferencijama. Ako imate dovoljno vremena, smireno reagirati na zahtjeve djeteta fokus u sredini noći, spremni za rock vaše dijete satima, ako on ima trbuščić bol ili zuba - problem s dudom može ostaviti otvorenim.

Ako želite imati malo vremena za sebe osobno, nemojte stalno gledati iscrpljen kontinuiranim nedostatkom sna, radite nešto oko kuće - odaberite čašu.

Top 10 kravata: odaberite dojilicu za dijete (ocjena):

Top 10 glavnih proizvođača (marki) bradavica pacifiers, koje možete naći na tržištu dječjih proizvoda. Proizvođač, značajke, svojstva, prednosti i nedostaci, cijena - http://razvitie-krohi.ru/veshhi-dlya-malyisha/top-10-pustyishek-vyibiraem-sosku-dlya-rebenka-reyting.html

Ali ako vaše dijete još uvijek ne želi uzeti lutku na bilo koji način, radujte se, nemojte se odmažiti

Ostavi ga ovdje.

Video mišljenje: Dummy - dati ili ne dati?

Pogledajte mišljenje 5. majke mame i mišljenja dr. Komarovskog

Moram li učiti bebu na lutku?

Mladi roditelji trebaju odlučiti hoće li njihovo dijete trebati lutku. Naravno, mnoge različita mišljenja o tome mogu se čuti od iskusnih majki i baka o prednostima i opasnostima bradavica. No lutka je pojedinačna stvar. Uostalom, neka djeca gotovo od prvog dana života to uzimaju, a drugi to odbijati.

Roditelji čija djeca sisati umak, u određenim situacijama to smatrati gotovo spasilac. Uostalom, s bradavicom beba se brzo smiruje, dobiva zadovoljstvo i razvija refleks sisanja. Bradavica često dolazi do spašavanja kada drugi načini za smirivanje bebe ne rade. Jedina negativna točka u lutki navikla se na to. Što dulje dijete sranje, to je teže i bolno trenutak kada dođe vrijeme da se odrekne bradavica. Nema ostalih minusa od pacifiera.

Kada bih trebao koristiti lutku?

Dijete ne smije stalno koristiti bradavicu. Ali postoje određene situacije kada je jednostavno potrebno.

 • Snažni refleks u dojenčadi je način da se opustite i umirite. Tijekom sisanja beba brže spava. Stoga, možete upotrijebiti lutku prije spavanja.
 • Djeca se ne vole odijevati, počinju biti hirovita u procesu naknada za šetnju. Ovdje će opet bradavica doći do spašavanja. Da, i za vrijeme šetnje, to ne povrijedi.
 • Duga i dosadna razonoda za dijete dok čekaju na sastanak s liječnikom ili drugim državnim institucijama neće biti potpuna bez pacifiera.
 • Duga putovanja, putovanja, prisilni izleti također su razlog za korištenje bradavica.

Zašto je nemoguće podučiti bebu na bradavici tijekom dojenja?

Djeca koja dugo doju (na primjer, do godinu dana ili više) najvjerojatnije neće ni u konačnici ni u kavu. Uostalom, dojke tople majke uvijek su tamo i to je ljepše od bradavice. Što je stariji dijete, to bolje razumije razliku i, najvjerojatnije, neće htjeti uzeti mač.

Na žalost, mnoge su majke prisiljene rano odbiti dojenje. Može biti raznih razloga - zdravstveni problemi, nedostatak majčinog mlijeka ili nedostatak toga, domaći i materijalni problemi. Tada dijete raste na umjetnoj hrani, jede iz boce i dobro uzima bradavicu.

Što može pacifier biti koristan?

 • Dijete koje dobro tretira bradavicu može sam zaspati, bez dugotrajne ozljede kretnje. Naposljetku, svaka majka nema puno vremena i asistenti koji tijekom dana mogu posvetiti nekoliko sati ovom procesu. Djeteta djeteta pomoći će bebi da se brzo opusti i mirno zaspati na svoju vlastitu.
 • Suckanje čaše sprema dijete iz akumulacije džipa. Snažni refleks pomaže u radu crijeva.
 • Ako tijekom šetnje u ustima djeteta postoji lutka, to će smanjiti vjerojatnost da će nešto povući u usta.
 • Ako odaberete desnu bradavicu, to će vam pomoći u pravilnom oblikovanju ugriza.
 • Dummy - ovo je brz način za smirivanje djeteta na bilo kojem mjestu iu najneočekivanijoj situaciji.
 • Pacifier može ublažiti dijete čak iu odsutnosti majke. Svaka odrasla ili starija djeca koja će biti tamo lako će vratiti dijete u stanje mirnoće.
 • Djetetova lutka razvija vještine za dijete kao što su koncentracija i pažnja koja će imati koristi u budućnosti u procesu učenja.

Negativna strana upotrebe bradavica

 • Proces odvajanja od bradavica vrlo je bolan za dijete. Ponekad taj proces negativno utječe na psihičku njegu djeteta i može uzrokovati i živčani slom.
 • Dijete s lutkom usredotočuje samo na proces usisavanja, a za razvoj bebe zahtijeva što više pozornosti da se isplati proučiti okolni svijet i okolne predmete.
 • Djeca navikla na bradavicu, često imaju problema s izgovorom određenih zvukova. Počinju razgovarati kasnije od druge djece.
 • Često se bebe prebacuju na reflektirajuće reflekse drugim subjektima. To mogu biti igračke ili vlastiti prsti. Odvajanje od ovoga je još teže nego od pacifiera. Ovaj refleks može nastaviti školsku dob, što će dovesti do loših navika - usisavanje olovaka ili naviku ugriza noktiju, ponekad i pušenja.

Dijete ne želi uzeti pacifiera - vrijedi li insistirati?

Neki mladi roditelji koriste mačjaka kao alat koji u bilo kojem trenutku može ušutkati dijete. No, zrelo dijete počinje pokazivati ​​svoj karakter i ravnomjerno odbije isprazniti mač. Treba li inzistirati mame i tate?

Previše aktivno dijete će imati koristi od bradavica, jer će ga naučiti da se usredotoče i kontrolira svoje emocije (barem na inzistiranje roditelja).

Podučavanje lutke - male trikove

Metoda jedan. Bebe mlađe od tri mjeseca mogu biti naviknute na bradavicu zamjenom dojke sa dudom. Morate staviti dijete u svoje ruke u položaj u kojemu uzima dojku. Ali umjesto majčinske dojke, dajte bebu mačja umočenu u mlijeko. Ova metoda uzrokuje stotinu postotaka ljubavi. Bebe tijekom ove godine su teže varati.

Drugi način. Djeca nakon dobi od šest mjeseci povlače se u usta, gnjevaju, sisaju i grize kako bi ogrebali zube tijekom zubiranja. U ovom trenutku to neće biti teško priviknuti na bradavicu. Dijete će uzeti bradavicu kao još jednu novu i zanimljivu stavku koju možete probati. Istovremeno, on će, po vlastitom nahođenju, uzeti u usta i izvaditi ga kad god to želi.

Roditelji napomenuti! Ni u kojem slučaju ne trebate podučavati mrvicu na bradavici, podmazivati ​​je s raznim slatkišima (na primjer med ili džem). U ovom dobu, dijete može doživjeti brojne negativne reakcije na slatkiše. To može biti ozbiljna alergijska reakcija ili dijaza. Iz istih razloga, nemoguće je razmazati bradavicu s gorčinom tvari kada roditelji pokušaju odvući bebu od dude. Nemojte davati dude djetetu prije no što je lizete. U ustima odrasle osobe postoji veliki broj bakterija koje su opasne za malog čovjeka. To može dovesti do razvoja raznih infekcija.

Kako odabrati lutku?

Danas, ljekarne nude širok raspon dojki bradavica. Razlikuju se u obliku, veličini (za različite dobi) i materijala (guma, silikon i lateks). Djeteta djeteta može se dati djetetu već od prvog dana.

Najčešće su okrugle bradavice, no vjeruje se da produljena upotreba može utjecati na točan zagriz. Popularna novost je ortodontska bradavica koja kopira oblik bradavice majčinske dojke i najprikladnija je za dijete.

Veličina bradavica može se odrediti prema dobi i visini djeteta. Do šest mjeseci koristite manju veličinu, a nakon šest mjeseci - vrijedi zamijeniti drugom, nešto većom. Ljekarne mogu ponuditi bradavice od tri veličine, prema odobrenoj klasifikaciji. Postoje posebne bradavice koje čine pravi ugriz. Treba ih dati djetetu nakon sedam mjeseci.

Trebam li kombinirati dojenje i korištenje bradavica?

Stručnjaci savjetuju da to ne čine. Dijete koje sranje odbačaja ponekad pokušava njuškati i čak je grickati (kad prve zube izbliječe). Dijete koje zna samo majčinu dojku, nježno se tretira, nikada ne boli. Ako majka pokušava kombinirati dojku i dude, dijete se neće uvijek moći prebaciti. U ovom slučaju, sljedeća hranjenja mogu se okrenuti za majke koje se bave djetetom stvarne mučenje. Bolni osjećaji usta neće samo donijeti bol, već i izazvati iritaciju procesa. Djetetu će biti nemoguće objasniti da je to nemoguće. Najvjerojatnije će rezultat takvih hranjenja biti postupan prijelaz na mliječne formule.

Dummy ima svoje pro i kontra. Svatko bi trebao pristupiti ovom problemu pojedinačno. Uopće ne mora biti potrebna ako majka ima priliku provesti veći dio svog vremena s djetetom, nositi je u naručju, usporiti, pjevati uspavanke i upuštati se u higijenu bebe. Kada postoje pomoćnici u obitelji, a kućanske poslove ne samo na majci, ona može priuštiti da ispuni zahtjeve mrvica u bilo koje doba dana. I onda se opustite s njim. U tom slučaju možete učiniti bez bradavica.

Ali kad beba bude previše aktivna i nemirna, majka ne dobiva dovoljno snage i nema vremena da učini bilo što, tada će praznina biti pravi spas. Ona će smiriti dijete i dati joj priliku dati se pravom trenutku, nositi se sa svojim poslovima i opustiti se.

6 korisnih preporuka liječnika o tome kako učiti djetetu pacifieru i hoće li to učiniti

Pitanje kako podučiti dijete na bradavici javlja se kod onih roditelja koji su suočeni s pretjeranom anksioznosti djece. Glup je svojevrsni trik koji vam omogućuje da umirete dijete i ostvari njegov refleks. Međutim, stručna mišljenja o bradavici i potreba za podučavanjem djece podijeljena su. Neki su stručnjaci uvjereni da ništa nije u redu s upotrebom tih uređaja, dok su drugi uvjereni da je lutka nepotrebna i čak štetna stvar.

U članku ćemo pogledati argumente svake strane, saznati kako se pravilno priviknuti djetetu na lutku, kako odabrati ovu dječju opremu i kako se pobrinuti za to kako bi se izbjegle moguće negativne posljedice.

Je li to vrijedno podučiti dijete do pacifiera: prednosti i nedostatke

Refleksno sisanje je najvažnija vještina koju dijete treba preživjeti jer pruža hranu i uspostavlja snažnu psiho-emocionalnu povezanost s majkom.

Ako je dijete dojilo i prve majčinske dojke na prvom zahtjevu, tada je instinkt sisanja potpuno zadovoljan, stoga mu ne treba dud. Osim toga, mnogi naturalisti počinju sami napustiti ovaj uređaj.

Još jedna stvar - beba na umjetnoj hrani ili mrvica, koja prima po majčino mlijeko po satu. Ova djeca trebaju bradavicu, jer je njihova potreba za sisanjem dojke djelomično ili potpuno ne zadovoljna.

Odvojeni fiziološki eksperimenti pokazali su da se, kod odvajanja od majčinske dojke kod beba, otkucaja srca počne povećavati. Ali ako u ovom trenutku ponudite im duhan, onda se kontrakcije srca postupno vraćaju u normalu. To se događa jer lutka ublažava stres i potiskuje ozbiljnost negativnih emocija.

Dakle, stručnjaci, odgovarajući na pitanje zašto je općenito potrebno koristiti bradavicu, daju glavni argument - dijete se smiruje i brzo zaspati zbog potpunog zadovoljstva refleksa usisavanja.

Prednosti bradavica

Poticanje vitalnog i bezuvjetnog refleksivnog ponašanja nije jedina prednost korištenja bradavice. Prema uvjerenjima nekih stručnjaka, dječja beba može izvesti nekoliko korisnih funkcija, među kojima se posebno ističe:

 • pomoć u prevenciji prehlade tijekom hladne sezone;
 • regulacija rasporeda hranjenja;
 • spriječiti sisanje prstiju;
 • rani san i produljenje snažnog sna;
 • smanjenje boli tijekom zubiranja;
 • prevencija sindroma iznenadne smrti kod djece zbog činjenice da se jezik ne potone;
 • smanjenje negativnih osjećaja u bolnim uvjetima;
 • stimuliranje izlaza plinova iz gastrointestinalnog trakta, što vam omogućuje da spasi dijete od kolike;
 • poboljšanje ugriza pri odabiru posebne ortodontske vezanosti.

Nedostatak korištenja pacifiera

Moguće je podučiti bebu bradavici, međutim, mnogi stručnjaci navode argumente protiv ovog procesa, budući da prednosti sisanja mogu biti blokirane negativnim posljedicama.

Stručnjaci pripisuju sljedeće aspekte negativnim aspektima upotrebe dude:

 • nepravilni odabir bradavica je ispunjen pojavom neispravnog ugriza;
 • usisavanje higijenskih sredstava može izazvati neuspjeh djeteta od dojke, što u konačnici rezultira prijelazom na mješovitu ili umjetnu hranu;
 • dijete koje je naviknuto na bradavicu češće je u opasnosti od ugovaranja zaraznih bolesti usana;
 • stvaranje navika usisavanja bradavica, što je rezultiralo da roditelji budu odstranjeni od pacifiera;
 • hvatanje usana mačjaka razlikuje se od sisanja dojke, tako da majka može osjećati nelagodu dok hrani dijete;
 • smanjuje razvoj djeteta, smanjuje interes djeteta u okolnom svijetu.

Mišljenje dr. Komarovskog

Široko poznato i ugledno novinar majke, Ye.O. Komarovsky, uvjereno je da su pozitivna i negativna obilježja lutke pretjerano pretjerana. Osnovno načelo njihova korištenja, prema mišljenju pedijatara, je obvezno pridržavanje higijenskih zahtjeva.

Međutim, Komarovsky ne preporučuje djetetu da podučava bradavicu, ako žena ima određene probleme s količinom izlučivanja mlijeka. Beba, koju će uzdrmati pacifier, bit će manje pogođen majčinim bradavicama, što je ispunjeno ugnjetavanjem laktacije.

Optimalna dob za školovanje

Još jedno često pitanje koje su se pitali za sebe i mamine stručnjake odnosi se na to koliko starom djetetu može dobiti dud. Odgovor će opet ovisiti o vrsti hranjenja.

Dakle, ako je dijete hranjeno smjesama od prvih dana života, tada ćete morati koristiti dude od rođenja. Bit je ovdje da umjetni umjetnik uzima hranu iz boca mnogo brže od bebe na prirodno hranjenje. Zbog toga se refleks usisavanja ne može potpuno realizirati.

Za novorođenče koji jede majčino mlijeko, taj problem nije tipičan. Stoga, žene ne bi trebale žuriti na uvođenje bradavica. Ako postoji potreba za njom, moguće je davati dude za bebu u 1 mjesecu života, ali ne prije 3-4 tjedna.

Poseban slučaj je prerano dijete s slabo razvijenim refleksom usisavanja. U ovom slučaju, mnogi pedijatri se čak savjetuju da bi mrvicama dali zalogaj, tako da s njom uči pravilno sisanje. U takvoj situaciji treba pažljivo odabrati uređaj.

Vrste bradavica za bebe

Moderni proizvođači proizvode lutke različitih tipova. Razlikovati ih materijalom i oblikom. Ovi kriteriji su vrlo važni, jer neke bebe često pljuju jigove samo zato što ne izgledaju poput majčinih bradavica. Razmotrite tipove lutki detaljnije.

Oblik dijela za usisavanje

Prema ovom kriteriju, stručnjaci razlikuju nekoliko osnovnih tipova lutki:

 1. Klasične bradavice. Standardna verzija čašice, čija je glavna značajka mali okrugli bradavica. Ovo podsjeća dijete majčine dojke, što mu omogućava da se pridodaje pacifieru.
 2. Anatomske bradavice. Dio kojeg je dijete uhvatilo razlikuje se u obliku duguljastog i blago ravnog formata. To vam omogućuje da ravnomjerno podijelite pritisak na palatalni dio usta. Moguće je pokupiti takav pacifier ovisno o dobi djeteta.
 3. Ortodontske bradavice. Ovi uređaji su u obliku kapi. Oni su ih izmislili ne tako davno, ali već su postali popularni među svojim roditeljima. Posebna struktura omogućuje vam da smanjite vjerojatnost promjene oblika zuba i čak formiraju pravo ugriza u bebi.

Prema materijalu

Danas se dva materijala sve više koriste za proizvodnju dude: silikona i lateksa. Svaka od njih ima svoje osobine, koje treba detaljnije razmotriti.


 • drugačija mekoća, elastičnost;
 • najčešće prozirne ili smeđe boje (potamni kada su izloženi sunčevoj svjetlosti);
 • miriše posebnim;
 • kada je vrenje deformirano;
 • počne se držati zajedno nakon dugotrajne uporabe;
 • Alergijske reakcije nisu isključene.

 • različita elastičnost;
 • nedostatak mirisa i boje;
 • povećana krutost;
 • sposobna izdržati visoke temperature;
 • ne uzrokuje alergijske reakcije.

Druga mogućnost je gumeni proizvodi koji se postupno nestaju u prošlosti. Ali takve bradavice će pomoći u važnom razdoblju, kada dijete ima zube rez. Gumenjak od gume može izdržati dječje ugrize, ključanje i ostale negativne čimbenike.

Kako odabrati pravu bradavicu?

Podučavanje djeteta na bradavici može značajno odgoditi ili potpuno zanemariti ako pokupite pogrešan proizvod. Da biste odabrali najbolju opciju, trebali biste razmotriti čimbenike kao što su:

 • dječja dob;
 • oblik bradavice;
 • čvrstoća uređaja;
 • materijal;
 • proizvodna tvrtka.

Odabir uređaja za sisanje treba pažljivo ispitati dobnu oznaku. Lanci ljekarni i dječja trgovina prodaju dojilje za novorođenčad (do 3 mjeseca), za dojenčad (od 3 do 6 mjeseci) i za stariju djecu (od šest mjeseci).

Morate osigurati da je preklop proizvoda širok i opremljen posebnim zarezima za nos.

To će spriječiti gutanje uređaja i pružiti udobnost djetetu prilikom sisanja. Dodatne rupe u podnožju bradavica mogu olakšati disanje.

Oslobađanje baze sprečava akumulaciju sline ispod poklopca i pojavu osipa na koži. To će omogućiti djetetu navikavanje na higijensku napravu, jer je nelagoda isključena.

Kako podučiti djetetu pacifieru?

Škola umjetnog djeteta na bradavicu prilično je jednostavna, jer je takvo dijete već upoznalo bočicu. No, kako bi se prilagodili djetetu, tko je na dojenju, mnogo je teže. Kako bi se olakšao ovaj proces, pomoći će korisnim preporukama:

 1. Pokušajte ponuditi djetetu mačjeg preljuba na mjestu na kojem ste ga dojili.
 2. Možete dati pacifier u trenutku kada je beba već puna, ali nije zadovoljila refleks sisanja.
 3. Mnogi roditelji savjetuju podmazivanje bradavice s majčinim mlijekom ili umjetnom formulom. Upoznatog okusa i mirisa olakšat će bebu navikavanje na uređaj.
 4. Prvi eksperiment s bradavicom može se mjeriti do vremena zubiranja. U ovom slučaju, prikladniji gumeni proizvod.
 5. Da bi dijete naviklo na lutku djeteta, koristite bocu s vodom za hranjenje. Nakon što pijete, promijenite kapacitet na običnu bradavicu.
 6. Ako dijete treba dojku da smiruje, a ne zbog gladi, pokušajte ponuditi pacifiera svaki put. Međutim, ne smije ga ostaviti u ustima dugo vremena kako se ne bi formirao snažnu naviku.

Korisne preporuke

Pored kriterija za pravilan izbor, roditelji moraju znati dati djetetu higijensku napravu. Razuman pristup eliminirat će vjerojatnost nepoželjnih posljedica:

 • prije prvog poznanstva djeteta s uređajem, potrebno je kuhati (sterilizirati) dude. Time će se eliminirati razvoj zaraznih bolesti usne šupljine;
 • nakon 4-6 tjedana rada, morate promijeniti stari uređaj na novu. Ako je čašica izrađena od lateksa, ona mora biti zamijenjena češće;
 • Za siguran rad bradavice treba kupiti poseban slučaj. Nemojte nositi dječji dude na vratu djeteta, spajati uređaj vrpcom ili elastičnom trakom;
 • Nemojte lizati dude prije davanja djetetu. Sludija za odrasle sadrži mikroorganizme koji mogu naškoditi djetetovom tijelu.

Problem, kako poučavati dijete na pacifiera, ne vrijedi živce moje majke i djece. Važno je pratiti reakciju djeteta i razumjeti kada je nestašan, a kada - zahtijeva veću komunikaciju s majkom. Dakle, dječja beba je samo majčinska kćer, a ne alternativa roditeljskoj ljubavi i njezi.