Kako sterilizirati pacifiers kod kuće

Liječenje

Pedijatri preporučuju dezinfekciju bočica i dude za najmanje prva tri mjeseca djetetova života. U ovom trenutku, imunitet bebe je preslab, tako da infekcija može lako ući u tijelo i uzrokovati ozbiljnu bolest. Da biste to izbjegli, jela za bebe treba temeljito oprati, očistiti i sterilizirati.

Nakon tri ili četiri mjeseca, dijete se prilagođava novim uvjetima, a tijelo postaje sve jače. Stoga, u ovom dobu, nakon pranja ne možete sterilizirati posuđe, već samo stavite kipuću vodu na njih. U članku ćemo pogledati kako pravilno sterilizirati dojenčad i boce.

Metode sterilizacije

 • Najčešća i pristupačna metoda za svaku - ključanje. U ovom slučaju, boce isprane u sudoperu trebale bi se presaviti u posudu kipuće vode i ostaviti 7-10 minuta. Zatim se posuđe ukloni i stavlja na čisti, suhi ručnik. Sterilizacija bradavice odvija se na isti način u zasebnoj tavi ili drugom spremniku;
 • Moderni roditelji često koriste mikrovalnu pećnicu za sterilizaciju. Ovo je brza, jednostavna i praktična metoda u kojoj su posude postavljene u posudu, napunjene vodom i čvrsto zatvorene poklopcem. Zatim stavite u mikrovalnu pećnicu 5-6 minuta;
 • Za hladnu sterilizaciju koristite posebne antiseptičke tablete. Takvi se alati odlikuju visokim stupnjem dezinfekcije i jednostavnom upotrebom. Pouzdano i učinkovito uklanjaju štetne bakterije i zadržavaju izgled proizvoda, dok kod kuhanja ili sterilizacije u mikrovalnoj pećnici mogu pogoršati. Kako bi se pripravila otopina, jedna tableta se otopi u hladnoj vodi, u kojoj se posude za bebe stave i ostave pod poklopcem zatvorenim barem 30 minuta;
 • Steamer i multicooker - još jedna suvremena metoda obrade i sterilizacije. U donjem odjeljku dvostrukog kotla ulijeva se voda, gdje se boce stavljaju s vratom prema dolje. Bradavice čiste u gornjem dijelu uređaja. Posuđe se sterilizira s načinom "Kuhanje" deset minuta. Za rukovanje posuđem u posudi za lončarstvo stavlja se na rešetku, litra vode se ulijeva u kapacitet aparata i ostaje deset minuta s načinom "parne";
 • Danas proizvođači nude parni električni sterilizator, koji je dizajniran posebno za sterilizaciju, dezinfekciju i dezinfekciju jela i drugih predmeta. Proizvodi se stavljaju u uređaj, napuni vodom i odaberite željeni način rada. Proces traje oko deset minuta, dok uređaj ima najviše šest proizvoda odjednom.

Priprema jela i obilježja sterilizacije

Prije sterilizacije, boce i bradavice temeljito su oprali. Važno je potpuno ukloniti bilo koji mlijeko, dojenčad ili drugu hranu iz spremnika. Za čišćenje koristite hipoalergijsko sredstvo. Ako ne želite kupiti suvremene deterdžente, možete koristiti redovitu soda za pečenje. Sigurno je za novorođenčad, a učinkovito i pouzdano uklanja mrlje i prljavštinu. Usput, soda se također koristi za pranje beba kupka.

Vrlo je prikladno čistiti boce posebnom četkom ili četkom s dugom ručkom. Oni će vam pomoći očistiti ostatak hrane unutar kontejnera. Danas mnogi proizvođači dječjih posuđa proizvode takve četke, plastične i staklene boce, silikonske i lateksne bradavice, kao i prva pravi jela za bebe. Među popularnim proizvođačima marke Avent, Bebe Confort, NUBY, Nuk, Medela i drugi.

Nakon pranja temeljito isperite svaku stavku u tekućoj vodi i osušite ga na čistom, suhom ručniku. Boce i spremnici postavljeni su odozdo prema gore. Nemojte brisati posuđe! Neka se osuši samostalno, i nakon pranja i nakon sterilnog liječenja.

Pedijatri preporučuju sterilizaciju bradavica i bočica nakon svakog hranjenja i prije prve uporabe. Ove stavke moraju se dezinficirati odvojeno. Poslije tri ili četiri mjeseca, posuđe se više ne može sterilizirati, već jednostavno prelijevati kipuću vodu nakon pranja.

Kako sterilizirati boce

Zapamtite da se svaka bočica ne može više puta kuhati. Na primjer, plastičnost kroz nekoliko sličnih postupaka deformirana je. Prekoračene propuštene boce više se ne mogu koristiti! Međutim, mnogi i dalje odabiru plastične jela za hranu, jer je prikladan i siguran. Plastični predmeti se ne slomljuju i imaju laganu težinu. Da biste sterilizirali plastične posude, odaberite hladnu metodu pomoću antiseptičkih tableta. Tada će proizvodi dugo trajati.

Staklo se može stalno sterilizirati, uključujući upotrebu kipuće vode. Boce stakla traju dulje. Proizvodi su jednostavni i prikladni za pranje, ali oni teže više. Stoga će za dijete biti teško držati posuđe. No, takvi proizvodi lako se tuku i mogu ozlijediti mrvice. Pročitajte više o tome kako i koju bočicu odabrati za novorođenče.

Bez obzira na vrstu, spremnik mora biti hermetičan i siguran za bebe. Isperite boce odmah nakon hranjenja i ne obrišite posudu ručnikom ili salvete, ali ih osušite prirodno. Držite dijete za jelo od odraslih i koristite samo za djecu!

Kako sterilizirati bradavice

Bradavice su sterilizirane istim postupcima kao i boce, ali uvijek odvojeno. Osim toga, za proces je dovoljno dvije ili tri minute. U dvostrukim kotlovima proizvodi se stavljaju odvojeno u gornji pretinac aparata. Sterilizacija se također provodi konvencionalnim vrenjem u tavi, u mikrovalnoj pećnici, sporije štednjaku, posebnom sterilizatoru ili na hladan način.

Prilikom korištenja pacifiera redovito isperite proizvode i provjerite njihov integritet, osobito nakon vruće sterilizacije. Tijekom vremena materijal može prsnuti ili ispucati. Prije prve uporabe, mlijeko se opere u sapunici i zatim se sterilizira. Najjednostavnija je metoda uranjati u kipuću vodu dvije ili tri minute.

Kako sterilizirati pacifier za novorođenče tako da je sigurno? Metode i savjeti

Pravilo za brigu o novorođenčadi ostaje nepromijenjeno: u prvim mjesecima života dijete mora živjeti u okruženju koje je blisko sterilnom.

Mladi roditelji suočeni su s puno pitanja o tome kako pružiti djetetu udobne životne uvjete.

Na primjer, djetetu ne možete dati duda ako je pao na pod ili bilo koju drugu površinu, samo je lizao odrasloj osobi. Potrebna sterilizacija i načini za to, puno.

Je li sterilizacija nužno potrebna i zašto?

Sterilizacija bradavica je neophodna, jer na površinama namještaja i podu ima puno patogenih bakterija, a kvaliteta čišćenja ne igra veliku ulogu. Tek je započeo formiranje imunološkog sustava djeteta nije u stanju oduprijeti se njihovom djelovanju. Morate pomoći svom djetetu da se prilagodi, izlažući bradavicama aktivnu sterilizaciju, čak i prije prve uporabe.

Priprema bradavica

Prije nego što sterilizirajte pacifiera, morate ga pripremiti. Pripravak uključuje pranje proizvoda u sapunici. Preporuča se dodijeliti zasebnu emajliranu tavu koja se neće koristiti za druge potrebe. A također trebate pincete za uklanjanje bradavica iz kipuće vode.

Metode sterilizacije

vrenje

Najlakši i najpristupačniji način za steriliziranje pacifiera. Kako kuhati bradavice? Voda koja se ulijeva u emajliranu posudu dovede do kuhanja, a zatim se bradavice stavljaju u nju. Moraju kuhati 2-3 minute. Stručnjaci kažu da će ovaj put biti dovoljno za smrt bakterija, jer oni nisu tako održivi da traju minutu na visokim temperaturama.

Nedostatak ove metode sterilizacije je smanjenje vijeka trajanja proizvoda jer se tijekom vremena plastični dio može deformirati iz visokih temperatura.

Važno je razmotriti materijal iz kojeg se izrađuje bradavica. U njihovoj proizvodnji koriste se silikoni i lateks. Latex majke ne izdržavaju dugotrajne tretmane topline, brzo se troše i privlače prašinu. Silikon - izdržljiv i higijenski.

Parni aparati

Koriste se ne samo za obradu bočica za hranu, već i za dude. Postoje:

 • UV;
 • električni;
 • parni sterilizatori za mikrovalne pećnice.

Prikladni su jer se vrijeme sterilizacije može kontrolirati i ne spaliti proizvod, kao što se može dogoditi prilikom kuhanja.

Električni sterilizatori i mikrovalne pećnice kombiniraju potrebu za korištenjem vode.

 1. Ulijte potrebnu količinu vode u sterilizator.
 2. Stavite lutke u nju.
 3. Pokrijte poklopac i mikrovalnu pećnicu 2-6 minuta.
 4. Nakon dovršetka postupka, otvorite poklopac i uklonite stavke. Ako želite zadržati sterilnost neko vrijeme, ostavite sterilizator zatvoren.

Prednost ove metode je da sterilnost može biti održavana do 24 sata s zatvaranjem poklopca. Takvi sterilizatori su prikladni jer su lagani i ne zauzimaju previše prostora. Od minusa možete obratiti pažnju na činjenicu da ne svatko ima mikrovalnu pećnicu.

Električni uređaji

Radite izravno s mreže. Opremljeni su spremnikom za vodu, gdje se zagrijava do vrelišta i ima funkciju automatskog zatvaranja.

 1. Napunite spremnik s potrebnom količinom vode.
 2. Postavite slušalice u uređaj.
 3. Spojite uređaj na mrežu.
 4. Postavite vrijeme za sterilizaciju, koja varira od 8 do 10 minuta.
 5. Izvadite lutke.

Nedvojbena prednost ove metode je da je proces automatiziran.

Minus u velikoj veličini uređaja, a ne u svakom stanu ima mjesta za njega.

UV uređaji

Najčešće su prijenosni i baterije. A njihova kompaktna veličina omogućuje vam da nosite takav sterilizator s vama i rukovati bradavicom čim to bude potrebno.

 1. Stavite dude u sterilizacijski pretinac i zatvorite poklopac.
 2. Svjetiljka će biti aktivna 6 minuta, nakon čega će se uređaj automatski isključiti.
 3. Izvadite bradavice i stavite ih u kontejner.

Prednost ove metode je da postupak ne zahtijeva vodu, a ultraljubičasto zračenje ima dodatni baktericidni učinak. Ultraviolet uništava više od 99% bakterija.

multivarka

Prikladan način za steriliziranje pacifiera je procesiranje u sporom štednjaku.

 1. Temeljito isprati zdjelu.
 2. Unesite 1 litru filtrirane vode u nju.
 3. Ugradite rešetku za parenje.
 4. Presavijte bradavice na rešetki.
 5. Postavite način "paranja" na 10-15 minuta. Ako postoji način "sterilizacije" - 7-10 minuta.
 6. Nakon završetka procesa, uklonite bradavice pincetom i preklopite ih u čistu posudu.

parobrod

Sličan postupak sterilizacije kod korištenja dvostrukog kotla.

 1. Ulijte vodu u donji odjeljak instrumenta.
 2. Presavijte bradavice na vrhu.
 3. Postavite način rada "Steaming" na 5-15 minuta.
 4. Uklonite bradavice pincetom nakon završetka procesa.

Prednosti ovih metoda su automatiziranje procesa. Vruća para uništava patogene mikroorganizme, što je ključ zdravlja djeteta. Možete sterilizirati pacifiere u mikrovalnoj pećnici.

 1. Uzmite otporne na toplinu pogodnu za mikrovalnu pećnicu. Najčešće su ti proizvodi izrađeni od debelog stakla.
 2. Stavite čaše u posude i napunite ih vodom tako da ona potpuno pokriva proizvod.
 3. Stavite posuđe u mikrovalnu pećnicu.
 4. Sterilizirajte maksimalnom snagom 6-8 minuta.
 5. Izvadite bradavice iz vode pincetom, stavite u kontejner.

Prednost ove metode je da ne treba puno vremena, ali jednako je dobro za sterilizaciju.

Među nedostatcima moguće je izdvojiti činjenicu da postoje mnoge predrasude o opasnostima od zračenja iz mikrovalne pećnice.

Kemijska metoda

Tablete za liječenje dječjih bradavica nude Bebe Confort i Milton.

 1. Pripremite čist kontejner od 5 litara tako da ga isperite s kuhanom vodom.
 2. U 5 litara vode otopite jednu pilulu proizvoda.
 3. Stavite praćke u otopinu 15 minuta i pokrijte kontejner.
 4. Izvadite i suhe bradavice.

Prednost ove metode je da se otopina može koristiti unutar 24 sata i izvaditi bradavice samo kada je to potrebno za dijete. Mogući miris preostalih na pacifiers, može poslužiti kao minus.

Savjeti za roditelje

Neophodno je pratiti postupak sterilizacije tako da bradavice ne postanu neupotrebljive. Dr. Komarovsky ne preporučuje sterilizaciju bradavica, jer bi sterilizacija mogla naštetiti djetetovu tijelu u budućnosti. Zbog činjenice da tijelo novorođenčeta neće biti spremno za mikrobe u okolnom svijetu.

zaključak

Sterilizacija bradavice pomoći će izbjegavanju štetnih utjecaja na tijelo djeteta. Sada postoje mnoge vrste obrade i lako ih je odabrati od najprikladnijih za pojedinu obitelj, ovisno o opremi dostupnoj u kući.

Kako sterilizirati bradavicu

Nakon rođenja beba je vitalno potrebna mama. Ne samo za hranjenje, već i za udobnost, emocionalnu intimu i iscjedak. Majka fizički ne može biti stalno blizu svoje bebe i iz bilo kojeg razloga ponuditi dojku. Mnoge bebe imaju vrlo izražen refleks usisavanja. Sve to povlače u usta: odjeća, pelena i vlastiti prsti. Ovdje se u takvim trenucima zapitate kako odabrati dude za djetetu i kako ga ispravno sterilizirati.

Trebao bih dati bradavicu djetetu

Polemika oko toga ne završava danas. Neki pedijatri tvrde da je to potrebno. Drugi liječnici ne preporučuju. Poznato je da su sva djeca individualna, a refleks sisanja u svakoj bebi izražava se u različitim stupnjevima.

Još jedna poznata činjenica: lutke su izumljene davno. Djecu je dopušteno sisati krušnu mrvicu umotanu u platno ili komad kože. Samo oko 1900. godine počelo je proizvoditi suvremene predmete kako bi zadovoljili refleks sisanja.

Značajke lutkica različitih materijala

Trenutačno su dude od dva materijala: silikona i lateksa. Nije ih teško razlikovati. Silikonske bradavice - prozirne, čvršće, ali i izdržljive. Latex pacifiers su žuti, mekani, više nalik na žensku dojku na dodir, ali istrošiti brzo i imati miris. I oni i drugi vrlo jaki. Što se tiče čistoće, silikonske bradavice su higijene, jer prikupljaju manje prašine, kosu i prljavštinu.

Ova dva materijala ponašaju se drugačije u sterilizaciji. Silikonske sluzave mogu izdržati ponovljeno kuhanje bez vidljivih promjena. No lateks bradavice nemaju te kvalitete. Naravno, oni su otporni na toplinu, ali dugotrajno kuhanje ga može uništiti. Stoga češće lateksa treba zamijeniti. Trajanje operacije prema uputi silikonskog bradavice je 6 tjedana, lateks - 4 tjedna.

 1. Silikonske sluznice su otporne na toplinu, izdržljive, teške, higijenske i prozirne boje.
 2. Latex nipples - ne izdržati dugotrajne temperature tretmani, trošenje brzo, meka (više kao bebe), privlače prašinu i miris.

Kako odabrati dječak bebe?

Mala djeca uopće ne zanima imaju li lateks ili silikonsku lutku. Ali kada dođe vrijeme zubiranja, bolje je ponuditi lateks bradavicu. To je mekši i ni na koji način ne utječe na zagriz i mjesto zuba.

Vrste lutki

Malo znaju, ali bradavice se razlikuju po obliku i veličini. Neće biti jednostavno doći u apoteku ili dječju trgovinu i kupiti "nadomjestku grudi".

Oblik pacifiera su: okrugli, ovalni i ortodontski. Ako je u prva dva slučaja sve više ili manje jasno, onda s trećim postavlja se pitanje. To su bradavice, silueta koja sliči majčinoj dojci. Ili, ima tanak vrat i savijenu kosu. Pedijatri preporučuju kupnju lutki s ravnim završetkom kako bi se stvorio ispravan zagriz.

Osim razlika u obliku, postoje "zamjenske" bilo koje veličine koje odgovaraju različitim dobima. Za novorođenčad, pacifieri su vrlo mali. Pronađite željenu vrijednost jednostavnim čitanjem uputa na pakiranju.

Marketing ne stoji mirno i danas postoje bradavice za noćni san i tamno doba dana, što sjaj.

Da biste odredili koji je model dobar za bebu, morate probati nekoliko vrsta pacifiera.

Kako sterilizirati pacifiera?

Ljudi su došli do šest načina sterilizacije dječjih potrepština:

 1. Najlakši način za dezinfekciju bradavice kipuće se. U posudi za caklinu crpimo vodu, dovedemo do 100 stupnjeva. Zatim nježno stavite predmet u kipuću vodu i ostavite 2 minute. Ne preporuča se previše dugo zadržati u toploj vodi, jer se pacifieri deformiraju s visokih temperatura.
 2. Dezinficirati šarm djece može se pribjegavati korištenju vodene pare. U ovom slučaju, dovoljno je držati bradavicu na vrh kipućeg kotla na minutu. Samo to nije potrebno uzeti ga golim rukama, a spaljivanje prstiju je zajamčeno. Možete koristiti kozmetičke ili medicinske pincete.
 3. Sljedeći način je moderan: možete sterilizirati dječja jela i pribor stavljajući ih u perilicu posuđa. No, potrebno je odabrati pravi način rada. Sterilizacija je moguća samo pri visokoj temperaturi vode od 80 stupnjeva.
 4. Izvrsna metoda koja ne zahtijeva puno vremena i truda, dezinfekcija pomoću mikrovalne pećnice. Ali prije upotrebe provjerite je li uputa dopuštaju ovu radnju. Ako je tako, slobodno stavite dud i bocu u električni uređaj 90 sekundi.
 5. Sterilizacija u dvostrukom kotlu također je izvrsno rješenje. Vrijeme je oko tri minute.
 6. Za one koji ne vjeruju u mikrovalne pećnice i parobrodi, stvorili su specijaliziranu opremu - sterilizatore. Uređaji su opremljeni halogenom svjetiljkom i proizvodi ih više vrsta: električni i mikrovalni.

Važno je zapamtiti: prije sterilizacije, pacifier treba temeljito oprati otopinom sode ili sapuna za pranje rublja. Trgovine također prodaju specijalni deterdžent za dječja jela.

Savjeti za upotrebu lutki

Prije uporabe pročitajte upute.

 1. Na pakiranju treba navesti životni vijek.
 2. Nova bradavica treba kuhati u vodi tri minute.
 3. Držite predmet na mjestu zaštićenom od sunčeve svjetlosti, tako da čašica ne izgubi svoj izvorni oblik.
 4. Za pranje dude barem jednom dnevno.
 5. Da biste zaštitili predmet dječje uporabe od prljavštine i prašine, upotrijebite poseban lanac s isječkom koji se pričvršćuje za odjeću i kapu.
 6. Kada beba ima šest mjeseci, boce i dude se ne mogu sterilizirati. Bilo bi dovoljno da tušira dječja jela kipućom vodom.
 7. Za čiste bradavice treba rezervirati zasebno mjesto. Na primjer, plastični spremnik. Stoga će uvijek biti čisti i spremni za upotrebu.
 8. Ne lizati dječje bradavice. Budući da ljudska usna šupljina ima milijune različitih bakterija i da ne bi bila najbolja mogućnost da ih prenesu na bebu.

Preporučeni roditelji

Danas na policama specijaliziranih trgovina i ljekarni možete naći veliki broj lutki različitih proizvođača. Iskusne majke preporučuju da se obratite Aventu. Proizvodi ove tvrtke su različiti:

 1. Kvaliteta materijala, one su ekološki prihvatljive i potpuno sigurne za zdravlje djeteta.
 2. Bradavice nemaju vlastiti miris.
 3. Loše deformiran.
 4. Veliki asortiman pacifiera raznih oblika i za bilo koju dob.

Avent proizvodi svoje proizvode iz dva materijala: prirodna guma (lateks) i silikon.

Latex modeli su savršeni za novorođenčad. Meke su, ali imaju okus gume.

Silikonski kolege su teže, ali ne postoji osebujni miris. Takvi pacifieri preporučuju se za stariju djecu i one sklone alergijama.

Savjet 1: Kako sterilizirati pacifiere

 • Boce za bebe

Savjet 3: Moram li učiti bebu na lutku?

Dummy je takav mali, djetinjasti objekt koji je potreban da bi se zadovoljio dječji usisni refleks. Ne smije se ni na koji način zbuniti s bradavicom - potrebno je usisavanje tekućine iz boce.

Ranije, tijekom SSSR-a, svako dijete od prvog dana života naviklo je na lutku. A sada nisu ni dopušteni u svim bolnicama za majčinstvo. Danas mnoge majke razmišljaju: je li potrebno podučiti ih da ih kasnije odbacuju? Kao dijete s lutkom u ustima, što znači da je zauzeto za nešto. Mnoga djeca se dobro slažu bez ovog atributa. To se posebno odnosi na bebe koje hrane majčinoj dojci. Zadovoljavaju sve svoje reflekse sisanja hranom, tako da im uopće nije potreban umak. Majčin dojke zamjenjuje i mačkicu i bocu, a također je dobar sedativ.

Ali iskusstvennik često ide s mačjem pa do 2-3 godine. Taj se problem može riješiti kupnjom boca s bradavicom, koja podsjeća na majčinu bradavicu. A onda će dijete polako jesti i istovremeno zadovoljiti refleks sisanja.

Postoje djeca koja vole sisati prste. U prvim danima života gotovo sve mrvice to čine, ali s vremenom mnogi ljudi zaboravljaju na ovu lošu naviku. Ali postoje oni koji još nekoliko godina ne uzimaju palac iz usta. U takvim trenucima dolaze do spašavanja lutke. Ipak, bolje je.

Za mnoge mrvice, lutka pomaže da se smiri, zaspati, osobito kada je u pitanju hodanje. No, kako bi naučilo dijete da bude s ovom stvarom 24 sata dnevno, nije potrebno. Sada je opće mišljenje da pražnjenje negativno utječe na razvoj govora i ugriza. Ali nije. Uostalom, većina odraslih osoba odrasla je u sovjetskim vremenima, kada je lutka obvezna od ranih dana. I sa lošim zagrizom postoji nekoliko. Isto vrijedi i za razvoj govornog aparata.

Ako ipak odlučite dati dude u bilo kojoj prilici svom djetetu, onda morate odabrati dobru kvalitetu, ne zaboravite stalno prati ili sterilizirati, a također kupiti nove u vremenu. I općenito, bolje je imati 2-3 komada u slučaju pada ili neočekivanog gubitka.

Novorođenče: sterilizacija pacifiera

Pravila za brigu o novorođenčadi su neumoljiva: u prvim mjesecima života, dijete mora živjeti u okruženju koje je blisko sterilnom. Na primjer, beba se ne smije ponovno koristiti, lizati odrasloj osobi, dajte bebu ako je pala na pod. Prije uporabe moraju se sterilizirati. I nema tako malo načina za to.

Sadržaj članka:

Zahtjev za sterilizacijom dječjih bradavica nije bez značenja. Uostalom, na podu ima mnogo bakterija, sofe i druge površine, od kojih su mnoge patogene (a kvaliteta čišćenja nema nikakve veze s njom). Imunitet bebe još nije spreman podnijeti sve ove mikrobe. Stoga je vrijedno pomoći da se dijete postupno prilagodi. Dakle, vrijedno je aktivno sterilizirati bradavice dok je dijete još uvijek u krevetiću.

Najlakša metoda sterilizacije koja je dostupna svakoj osobi, bilo da je to muškarac, žena ili baka s djedom. Za sterilizaciju pacifiera stavite vodu u malu posudu i stavite ga u vatru. Kad se kuha, umočite bradavicu u nju i kuhajte nekoliko minuta. Sve, bradavica je dezinficirana.

Možete uštedjeti vrijeme ako koristite dvostruki kotao za sterilizaciju mačjaka. Ulijte vodu u donji dio, stavite bradavicu na jednu od nivoa i uključite uređaj 2-3 minute. Parna bradavica brzo će postati sterilna.

Alternativno, možete rukovati bradavicama u poseban sterilizator boce. U takvim uređajima, dezinfekcija pacifiera događa se pod ultraljubičastom svjetiljkom. Ova metoda, s jedne strane, je prikladnija jer ne treba gnjaviti vodom - sipati, sipati, sušiti uređaj. S druge strane, ultraljubičasta svjetiljka također ima dodatni baktericidni učinak.

U slučaju da je bradavica hitno potrebna ili jednostavno ne želite trpjeti sa svim dizajnom za sterilizaciju, možete jednostavno uključiti čajnik, čekati da prokuha i držati bradavicu iznad pare.

Postoji još jedna mogućnost za sterilizaciju bradavica u mikrovalnoj pećnici. Ali samo on nije prikladan za svaku vrstu praznih predmeta. Stoga, svakako pročitajte informacije na pakiranju kako ne biste slučajno poslali mikrovalnu pećnicu ono što nije namijenjeno za to. Inače, riskirate dobivanje neočekivanog rezultata.

Za novorođene bebe obično kupuju nove bradavice (umjesto korištenja onih koje su naslijeđene). Obično se radi o gumama ili plastici. Zapamtite da možete sterilizirati gumu na bilo koji način prikladan za vas. Ali s plastičnim je složeniji. Ne mogu se primijeniti na sve metode. Koji su načini sterilizacije pogodni za takve bradavice, bolje je konzultirati se s prodavačima ili predstavnicima proizvođača.

Prije prve uporabe pazite da pripremite bradavicu. Priprema uključuje pranje bradavica u sapunici nakon čega slijedi sterilizacija u skladu sa svim pravilima. A nemoguće ga je odgoditi.

Glavno pitanje koje se pojavljuje među mladim majkama jest koliko vremena treba idealno kuhati bradavicu i hoće li to biti dovoljno 2-3 minute. Stručnjaci uvjeravaju da će ovaj put biti prilično dovoljno. Bakterije nisu tako održive da traju čak minutu.

Koliko majki misli da će ovaj proces - bradavica sterilizacija - nastaviti na neodređeno vrijeme. Međutim, zapravo, sve, uključujući ovo, prolazi vrlo brzo. I još najtoplije sjećanja na ta beskrajna kuhanja ostaju.

Pročitajte i zanimljiv članak o tome kako se riješiti udara na nosu.

Sterilizacija boce za novorođenčad: kako to učiniti ispravno

Nakon pojave djeteta u obitelji, odgovornost za njegovu sigurnost pada na ramena roditelja. Kasnije, prijetnja će biti brza vrtuljak i sumnjiva poduzeća, ali za sada novorođenče mirno hrče u kolijevci, morate ga zaštititi od nevidljivih, ali opasnih neprijatelja - mikroba. Naš Fidget je shvatio je li potrebno sterilizirati boce prije svakog hranjenja, u kojim situacijama se ne može bez nje i kako to ispravno.

Fotografija iz http://rebenokrazvit.ru

Sterilizacija boca za bebe: predrasuda ili nužnost?

Patološki strah od mikroorganizama koji žive oko nas je arhaizam s gledišta moderne medicine. U razvijenim zemljama, bez sumnje, nekoliko sati nakon poroda, mnoštvo rodbine će posjetiti majku i bebu, a nitko nikada neće misliti na stavljanje zavoja ako osoba nije bolesna. Prvog dana novorođenče napušta zdravstvenu ustanovu i odlazi kući, gdje se susreće s bogatstvom mikroflore.

Fotografije iz https://plus.google.com

Liječnici se protive potpunoj sterilizaciji, tvrdeći da se bebino tijelo mora susresti s mikroorganizmima kako bi osposobilo imunološki sustav. Nemoguće je osigurati apsolutnu sterilnost u stambenim prostorima, a kad se dijete počne samostalno kretati oko stana, ne može izbjeći susrete svih mikroba koji žive u njemu, ali će mu sada imunitet biti spreman za borbu. Sterilizacija boca za novorođenčad opravdana je samo u sljedećim slučajevima:

 • Nedono. Kada se dijete rodi prerano, njegov imunološki sustav još nije prošao sve faze formacije koju zamišlja priroda, a čak i nepatogena flora može izazvati razvoj bolesti.
 • Niska težina rođenja. U punoljetnim dojenčadi to može biti posljedica bolesti fetusa, patologije posteljice ili višestrukih trudnoća. Uz tjelesnu težinu ispod 2,500 g, čak i mala razina bakterijskog opterećenja (broj mikroorganizama koji ulaze u tijelo) uzrokuje kliničke manifestacije infekcije.
 • Imunodeficijencija. U novorođenčadi, uzrokovana je intrauterinskom infekcijom HIV-a ili genetskim bolestima, pa se tijelo ne može oduprijeti čak i nepatogenoj mikroflori.
 • Smještaj u područjima koja su endemična za zarazne bolesti. U takvoj situaciji, sterilizacija prije svakog hranjenja je način zaštite djeteta od patogena za koje se zna da su prisutni u okolišu.
 • Pribor za pohranu. Neke majke vole kuhati smjesu za nekoliko hranjenja i toplinu odmah prije upotrebe. Budući da ova situacija stvara uvjete za reprodukciju mikroba izravno u bocu, rizik stvaranja kritičnog bakterijskog opterećenja se značajno povećava. Iz istog razloga, posuđe za skladištenje izraženog majčinog mlijeka podliježe obveznoj sterilizaciji.

Nastojanje s bocama i priprema mješavine zauzima dragocjeno vrijeme majke i jede značajan dio obiteljskog proračuna. S gledišta oba roditelja i djeteta, prioritet bi trebao biti zadatak očuvanja dojenja. U većini slučajeva žena može dojiti dijete, a ne razmišljati o sterilizaciji boca za bebe.

Pristaše sterilizacije tvrde da su njihova mišljenja o fiziologiji novorođenčadi. Nakon rođenja, pH želuca je gotovo na neutralnoj razini od 5.0-6.0, dok glavna kiselina nije kloridna, već mliječna. Takva slabo kiselinska sredina nastavi tijekom prve godine života, ali kiselost doseže razinu odraslih tek nakon 7 godina. Stoga, bakterije u djece ne umiru u želucu, nego ulaze u crijeva, pa je stoga sterilizacija boca neophodna mjera za sve.

Kao što možete vidjeti, teorijska razloga pružaju obožavatelji oba načina, tako da konačna odluka odgovara vama. Domaći pedijatri često preporučuju da budu sigurni, a zapadni se pridržavaju suprotne točke gledišta.

Pripremni događaji: korisni savjeti

Fotografija iz http://dombrat.ru

Prije steriliziranja boce za novorođenčad moraju biti spremni. Prije svega, pregledajte posuđe i ako postoje pukotine na plastici ili staklu, nemojte gubiti vrijeme i odbaciti oštećenu bocu. Čak i kad ne propušta, nemoguće je temeljito isprati ostatke mješavine ili mlijeka iz pukotina, što znači da će se bakterije brzo razmnožiti u ovom hranjivom mediju. Ako se nedostaci ne otkriju, prijeđite na pripremu:

 • Potpuno rastavite bocu. Odvijte sigurnosni prsten, uklonite bradavicu i ventil, ako je prisutan.
 • Temeljito prati sve dijelove pomoću uređaja za pranje soda ili peradi. U tu svrhu pokrenite poseban spužvu koju temeljito isperete i osušite nakon uporabe.
 • Za boce s uskim vratom vrijedi kupiti četku na dugoj ručki kako bi se učinkovito očistio spoj dna i zidova.
 • Obratite posebnu pozornost na nit i unutarnju površinu bradavice, često ostaju čestice prljavštine.
 • Ako želite pranje malih jela u perilici posuđa, odaberite način rada s maksimalnom temperaturom i dodatno isperite detalje na kraju ciklusa.

Fotografija iz http://www.7ya.ru

Potrebno je prati bocu odmah nakon upotrebe, jer je brusenje suhe smjese dvojbeno zadovoljstvo. Sterilizacija već čistih jela može se odgoditi i pričekati dok se više ne sastaje. Prije nego što steriliziraju boce, pogledaj leđa, možda još uvijek postoje objekti oko vas koji treba biti dezinficiran. Nemojte zaboraviti na crpku dojke, dude, glodavce i trnce, samo odredite u uputama je li odabrana metoda sterilizacije dopuštena za određeni proizvod.

Kako pravilno sterilizirati boce i dude za bebe

Sterilizacija je posve jednostavan zadatak, a sigurno ćete se nositi s njom. Samo kvaliteta plastike ili gume može uspjeti, ali rizik deformacije proizvoda poznatih robnih marki nestaje. Dezinfekcija se vrši bilo kojim postupkom, ovisno o raspoloživim uređajima u kući, budući da je njihova učinkovitost sasvim usporediva.

vrenje

Fotografija iz https://www.mega-u.ru

Jednostavan i učinkovit način koji su koristili naše bake, budući da je bilo neophodno sterilizirati boce za novorođenče kod kuće. Trebat će vam sljedeće korake:

 • kuhati vodu u posudi odgovarajućeg volumena;
 • u njoj uroniti rastavljenu bocu;
 • pirjati na laganoj vatri 10 minuta;
 • Pažljivo uklonite posuđe iz kipuće vode i osušite.

Imajte na umu da ni vrhunske bradavice ne mogu biti sterilizirane kipućom. Iako ih deformacija ne ugrožava, materijal će izgubiti elastičnost i elastičnost. Bradavice dopuštene za točenje vode ili sterilizirane pare.

S obzirom na neodređenost same potrebe za sterilizacijom, pitanje koliko je staro sterilizirati boce također nije jedini pravi odgovor. Najčešća praksa je kontinuirana sterilizacija prije nego što dijete počne puzati, nakon čega se njegova frekvencija postupno smanjuje na 1 sat na dan i potpuno odbiti dezinfekciju za 1-1,5 godina.

Parni sterilizator

Nisu svi roditelji koji odluče kupiti zasebni uređaj za ove namjene, ali ako ga imate, morate učiniti sljedeće:

 • stavite sve dijelove u sterilizator;
 • sipati vodu u kontejner koji je napravljen za to;
 • uključite uređaj 8-10 minuta;
 • Nakon postupka, nemojte otvoriti poklopac za održavanje sterilnosti.

Parni tretman je nježniji postupak, pa čak i bradavice će ga izdržati, stoga slobodno učitajte sve detalje boce u sterilizator. Kao alternativa posebnim uređajima, neki roditelji stavljaju bocu na vrh kipuće vode. Takav životni udar nikako se ne može nazvati potpunom zamjenom jer je samo unutarnja površina boce dezinficirana.

mikrovalna pećnica

Fotografija iz http://irecommend.ru

Dezinfekcija u mikrovalnoj peći također se javlja pod utjecajem pare, ali u isto vrijeme objekti postaju vrlo vrući, tako da se bradavice loše kvalitete mogu deformirati. Kako bi sterilizirao boce, postupite na slijedeći način:

 • u odgovarajućoj mikrovalnoj peći sipati vodu;
 • uranjati sve dijelove boce u spremnik;
 • labavo pokriti;
 • Uključite pećnicu 8-10 minuta.

Suhe boce stavite ih na čistu, peglanu ručnik. Prije nego što pošaljete posuđe u mikrovalnu pećnicu, provjerite da nema nikakvih metaliziranih natpisa ili crteža. Švicarska tvrtka Medela proizvodi posebne vrećice za ove namjene, u koje se boca treba presaviti, dodati malo vode, zatvoriti i poslati mikrovalnu pećnicu na samo 3 minute. Ovaj put je ušteda vrlo važna za mlade mame, jer vam omogućuje brzo stjecanje sterilnog spremnika jer je kod gladnog beba vrlo teško čekati 10-12 minuta.

Multivarka ili dvostruki kotlovi

Ove kuhinjske jedinice olakšavaju kuhanje i potpuno su sposobne zamijeniti sterilizator. Ne postoji izravno zagrijavanje, stoga bez straha možete staviti gumene i lateksne bradavice. Sterilizacija boce u multikookeru provodi se u načinu rada "parna" i traje 10 minuta standarda, nakon čega je poželjno da ih ne dođu do upotrebe u tu svrhu.

Fotografije iz https://www.youtube.com

Bilo koja od gore navedenih metoda temelji se na temperaturnim efektima. Nakon završetka postupka, sterilne boce ostaju 3 sata, pa ih ne bi trebale dezinficirati kao rezervu.

tablete

Kemijska metoda sterilizacije mladih majki se zapravo ne žali, sumnjajući u njegovu sigurnost za dijete. No, u nekim situacijama to je jedina moguća mogućnost, primjerice, na putovanjima ili na godišnjem odmoru. Takve tablete nude Bebe Confort i Milton. Hladna dezinfekcija je vrlo jednostavna:

 • sipati 5 litara vode u čistu posudu;
 • otopiti u 1 tabletu i uroniti sve detalje u njega;
 • pokriti posudu s poklopcem;
 • nakon 15 minuta uklonite i osušite bocu.

Iako proizvođači tvrde da je otopina apsolutno sigurna i netoksična, prije upotrebe vrijedi prati posuđe s kuhanom vodom. Prednost ove tehnike je da je otopina pogodna za uporabu u roku od 24 sata. Možete staviti čistu bocu u nju i držati je tamo do trenutka kada beba bude gladna.

Kao što vidite, potpuno je jednostavno sterilizirati boce za bebe kod kuće, a za nekoliko dana prakse to ćete učiniti automatski i bez razmišljanja. U svakom slučaju, ovo će razdoblje biti prilično kratko i među mnogim užicima majčinstva bit će tek manja epizoda.

Svi mogući načini sterilizacije bočica za novorođenčad: u dvostrukom kotlu, mikrovalnom, dvostrukom kotlu, multikookeru, posebnom sterilizatoru. Do doba treba sterilizirati?

Svaka mama, posebno očekujući prvo dijete, trebala bi znati sterilizirati boce za novorođenčad.

Izgled djeteta u obitelji uvijek prevodi život kuće u posebnom načinu rada. Bočica za bebe postaje uobičajeni predmet upotrebe, a pranje postaje rutinski postupak. Neke mumije to vrlo odgovorno tretiraju i nastoje ne samo prati, već i sterilizirati posuđe nakon svakog hranjenja, revno štiteći svoje dijete od klica.

Novorođene bebe često pate od poremećaja kolike i stolice, a razlog tome je nesavršenost probavnog sustava, koji u prvim mjesecima života doživljava povećani stres, učeći probaviti dolaznu hranu. Ulazak patogene flore s posudama ili dudom stvorit će dodatni pritisak na tijelo. Koja je beba boca kod kuće najlakše čuvati?

Koja je boca bolja?

Velik izbor pribora za bebe omogućava roditeljima da odaberu odgovarajuća jela u obliku, veličini i cijeni. Neiskusne roditelje prvenstveno privlači pojava proizvoda ili zanimljiv oblik. Boca - jela za dijete, kupnju bi trebala biti vođena samo pitanjima praktičnosti. Najbolja jela za dijete:

 • treba biti lako pranje;
 • ne izgubite izgled tijekom sterilizacije;
 • izdržati veliki broj tretmana;
 • biti otporan na udarce i padove;
 • ima oblik koji joj omogućuje da drži u ruci.

Jednostavno je pranje boca jednostavnog oblika, kapaciteta do 200 grama. Četke moraju biti odvojene i upotrijebljene samo u tu svrhu.

Tekućina za pranje dječjih jela koje koriste mnoge majke, ali praktična potreba za to nije (to nije tava s masnoćom koja se ne može oprati na drugi način).

Iako proizvođač uvjerava da su takve kemikalije kućanstva dobro isprane, u prvim mjesecima života djeteta, bocama možete prati s malo napora s običnim soda za pečenje, bez utovara djetetova tijela kemijskim ostacima koji možda nisu posve bezopasni.

Staklene boce su malo teže od plastičnih, ali su dobro oprane i sterilizirane na bilo koji način, bez promjene njihovih svojstava. Mogu se slomiti, ali u prvim mjesecima života roditelji ga gledaju, pa je rizik za dijete minimalan.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Plastične boce imaju mnoge prednosti:

 • oni su lagani;
 • lako se čisti;
 • ne boriti se;
 • Njihov je trošak mnogo manji od stakla.

Ali obeshrabrenja takvih jela imaju puno:

 • uporaba ambalaže iz nepoznatog proizvođača može rezultirati otpuštanjem otrovnih tvari u dječju hranu;
 • teško je sterilizirati - plastična boja ne podnosi visoke temperature, dobiva mikro čaše i izgubi oblik;
 • zbog pukotina i čestih pranja gubi njezin izgled.

Potrebno je imati dvije različite boce različitih materijala - čak i ako je beba dojena, ponekad postoji potreba za izražavanjem mlijeka. Ako je dijete na umjetnoj prehrani da ima nekoliko različitih bočica je potrebno.

Je li uvijek potrebno sterilizirati?

Mladi roditelji prve djece koja nemaju vlastito iskustvo su prisiljeni birati između savjeta progresivnih pedijatara i pritiska pedijatara stare sovjetske škole i baka s tetama, koji su svoju djecu podigli u sovjetskim tradicijama.

Prema tom konceptu, dijete se ne može sam braniti od infekcije i mora biti okruženo maksimalnom sterilnošću. Stoga boca i sva dječja jela ne trebaju samo prati, već sterilizirati.

Položaj ukrajinskog pedijatru Komarovsky, broj pedijatara nove škole je sasvim drukčiji - vjeruju da roditelji ne bi trebali spriječiti dijete da formira imunološki sustav pretjeranom preprekom protiv onih mikroorganizama među kojima će morati živjeti.

Čistoća je neophodna, ali prekomjerna gorljivost je štetna. Prekomjerna čistoća, zajedno s uporabom sredstava za dezinfekciju, potiče razvoj alergija, ne dopušta djetetu da stvori dovoljnu imunološku zaštitu u trenutku kada ga priroda daje - u prvim godinama života.

Prema Komarovskom, sterilizacija treba biti podvrgnuta samo spremnicima za skladištenje mlijeka, što je izvrstan medij za reprodukciju patogenih mikroorganizama.

Bez obzira na to kakva gledišta roditelji podržavaju, s vremena na vrijeme je potrebno sterilizirati jela za djecu. Mlade majke trebaju znati pravilno sterilizirati boce za bebe kod kuće i koliko često to rade.

Koliko vam godina treba sterilizacija?

Za bebu koja je dojena i koja ima dovoljno mlijeka, do 6 mjeseci može trebati samo bocu vode. Dovoljno je isprati toplom vodom i sterilizirati 3-4 puta mjesečno.

Za dijete koje se hrani mliječnim formulama, sterilizacija u prvom mjesecu života provodi se prema izboru roditelja, dnevno ili svakih nekoliko dana. Kako sazrijevaju, sterilizacija se može izvesti rjeđe.

Pediatri nove škole, nakon 6 mjeseci, uskraćuju potrebu za sterilizacijom, doktori sovjetske škole preporučuju sterilizaciju bočica i jela za hranjenje do 18 mjeseci (to je motivirano kasnim sazrijevanjem imunološkog sustava djeteta).

Što još trebamo sterilizirati?

Za hranjenje djeteta ne koriste se samo boce - šalice, posude za miješanje mješavina, žlice i rezervne bradavice. S vremena na vrijeme te se predmete mogu sterilizirati. To se provodi zajedno s bočicama, a predmeti se peru prije sterilizacije.

 • usisavanje za mlijeko;
 • slobodne majke;
 • prstenje za zube, igračke za gnječenje;
 • igračke koje dijete jede kad se vrti i koji može tolerirati kuhanje.

Mnogi su zainteresirani za sterilizaciju bradavica? Ako su silikonski proizvodi za boce, stavljaju se u sterilizaciju zajedno s drugim posudama, kapicom za boce i dude (na vrhu police dvostrukog kotla, na primjer). Ako je pacifier potrebno zamijeniti, možete koristiti zasebno kuhane proizvode u tavi. Neke majke pohranjuju sterilizirane majke i bradavice u zasebnu zatvorenu posudu.

Ne bi trebalo dati djeci jasno obojene igračke izrađene u Kini.

Priprema za sterilizaciju

Dječja posuđa nakon hranjenja djeteta odmah oprati - ne može biti posljedica umora, ili nedostatka vremena, to je odgođeno. Boce ispod mlijeka mješavine nakon uporabe:

 1. Spin, odvojite poklopac i bradavicu, oni su također odvojeni;
 2. Ispraznite neželjenu mješavinu, mlijeko ili žitarice;
 3. Prvo se opere hladnom vodom - tako se staklo bolje čisti od ostataka mlijeka i postaje prozirno;
 4. Isprati toplom vodom tekućinom za pranje dječjih jela, posebnog sapuna ili sode za pečenje;
 5. Onečišćenja na dnu se isperu ružom;
 6. Ostaci hrane na niti za bradavice se isperu posebnim četkicama;
 7. Bradavice se isperu istim alatima i četkama za pranje dječjih jela;
 8. Isperite dječja jela prvo s toplom, zatim hladnom tekućom vodom, preokrenite na čistom ručniku ili presavijenom gazu i dopustite ispuštati vodu.

Vrste sterilizacije

Kada je sterilizacija neophodna? Prije svega - nakon kupnje jela, a zatim nakon:

 • boce dugo vremena nisu bile korištene;
 • nakon što je dijete bilo bolesno;
 • periodično nakon predugog korištenja.

Postoji mnogo načina pravilnog steriliziranja bočica i bradavica - od tradicionalnih vrenja u tavi za dezinfekciju tableta. Da biste sterilizirali boce i bradavice, možete koristiti sve kućanske aparate koji mogu zagrijati sadržaj do vrelišta.

Baka način

Najlakši način za steriliziranje jela za bebe je osnovno kipuće. Kako to ispravno i koliko dugo morate kuhati predmete?

 1. U velikom loncu s poklopcem na dnu ležao je presavijeni gaze presavijen u nekoliko slojeva.
 2. Na gaze nježno poloľenu peru za jelo, koja se mora sterilizirati.
 3. Napunite lonac vodom tako da pokriva sva jela 3-5 centimetara.
 4. Na srednjoj vrućini dovodite kuhati vodu i inkubirajte 15 minuta.
 5. Voda se nakon hlađenja ulije, sterilizirane boce se pohranjuju dok ih ne bude potrebno.

Metoda se može primijeniti na sve vrste jela.

sterilizator

Industrija proizvodi mnoge vrste posebnih sterilizatora:

 • jedan;
 • multiple;
 • para;
 • električni;
 • dizajna za mikrovalnu.

Isprati suše za bebe postavljene u odjeljke sterilizatora i postupajte prema uputama. Boce mogu biti u uređaju do upotrebe.

Najčešće sterilizatori koji se koriste za sterilizaciju upravljaju s Philips AVENT mreže. Namijenjen je za rukovanje nekoliko bočica (6), a može poslužiti i kao spremnik za čišćenje sterilnih proizvoda do šest sati. Za sterilizaciju trebate:

 1. Pripremite posuđe i sterilizator;
 2. Ulijte vodu u spremnik za spremnike;
 3. Stavite boce u sterilizator;
 4. Omogućite i postavite način.

Vrijeme sterilizacije - do 12 minuta, potrebne su posude.

parobrod

Pitanje kako sterilizirati boce u dvostrukom kotlu je vrlo važno - sada je takav uređaj u gotovo svakoj kuhinji. Za to vam je potrebna:

 1. Ulijte vodu u dvostruki kotao;
 2. Instalirajte oprana jela tako što usmjerite vrat prema dolje;
 3. Ostala malena posuda i bradavica postavljeni su u gornjem dijelu dvostrukog kotla;
 4. Program kuhanja postavljen je 15 minuta;
 5. Nakon hlađenja može se koristiti posuđe.

Boce se mogu koristiti po potrebi.

multivarka

Ovaj je uređaj sada u gotovo svim obiteljima. Kuhinjski pomoćnik će se nositi savršeno ne samo s kuhanjem već i sterilizacijom. Kako pravilno sterilizirati boce u spornom štednjaku?

Za dezinfekciju jela:

 1. U uređaj (zdjelu) ulijeva se litra vode;
 2. Pripremljene bebe boce i dude su oprane i postavljene na parobrod;
 3. Odaberite parni način rada;
 4. Nakon 15 minuta, uređaj se isključuje.

Po potrebi se upotrijebe boce.

Mikrovalna pećnica

Svaka majka treba znati sterilizirati boce za bebe u mikrovalnoj pećnici. Ova metoda se koristi za sva jela koja se trebaju dezinficirati bez sterilizatora. Kako bi se postigao sterilni režim neko vrijeme nakon prerade, boce se stavljaju u posebnu vrećicu ili posudu koja će biti sterilizirana u pećnici zajedno s bocama koje se nalaze u njemu. Posudu se ulije hladnom vodom, stavite u pećnicu i uključite 10 minuta.

Dezinfekcija tabletama

Za "pješačke" uvjete, na izlet, kada nije moguće koristiti sterilizatore ili kuhati dječja jela, možete koristiti dezinficijensi u tabletama (Milton, Bebe Comfort). Ovo je patentirani alat ljekarne koji ne šteti djetetovu tijelu. Za dezinfekciju, tablete se izlije hladnom vodom, a boce se drže barem 30 minuta, bez potrebe za duljim. Lijek se može koristiti za jela koja ne mogu izdržati vrenje ili paru.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.

Mnoge žene nakon porođaja suočene su s problemom pojave prekomjerne težine. Netko se pojavljuje čak i za vrijeme trudnoće, netko - nakon poroda.

 • I sada se ne možete priuštiti da nose otvorene kupaće kostime i kratke hlačice...
 • Počinjete zaboraviti one trenutke kada su muškarci pohvalili vašu besprijekornu osobu.
 • Svaki put kad dođete u ogledalo, čini se da se stari dani nikada neće vratiti.

Ali učinkovit lijek za prekomjernu tjelesnu težinu je! Slijedite vezu i saznajte kako je Anna izgubila 24 kg u roku od 2 mjeseca.