Koliko majčinog mlijeka ili formule treba jesti dijete?

Liječenje

Sažetak članka

Volumen mlijeka kojeg jede djetet ovisi o karakteristikama razvoja, dobi i stanju zdravlja. Najčešće to doživljavaju majke beba koje se hrane bocama. Uostalom, kada se hrane, oni mogu jasno kontrolirati količinu mješavine koju beba sranje i u tom slučaju mogu zvučati alarmom. S pravilno organiziranim dojenjem, stvari su složenije - dijete sam regulira količinu mlijeka koje mu treba, a nije tako lako odrediti količinu dojenja koje jede. Međutim, u oba slučaja, dijete mora konzumirati količinu hrane koja zadovoljava standarde proizašle iz dugogodišnjeg promatranja i iskustva pedijatara kako bi zadovoljila potrebe njegovog ili njenog tijela.

Prosječna dob mlijeka ili mješavine

U prvom dojenju dijete jede vrlo malo. Činjenica je da neko vrijeme nakon isporuke žena ne proizvodi mlijeko, već kolostrum, koji ima visok sadržaj kalorija. Čak i nekoliko kapi dovoljno da dijete jede. Potrebno je nekoliko dana i kolostrum se pretvara u mlijeko. U ovom trenutku važno je da ne izgubite vrijeme i pravilno prilagodite dojenje tako da djetetu dulje vrijeme dajete majčino mlijeko. Ali ne uvijek, a ne svatko može to učiniti bez problema, i iz nekog razloga mlijeko ne mora biti dovoljno. Uzroci nedostatka majčinog mlijeka i kako povećati njegov iznos, pročitajte u ovom članku. Nedostatak majčinog mlijeka se podrazumijeva kao njegova količina ispod norme koja se utvrđuje uzimajući u obzir opće i pojedinačne karakteristike djeteta.

Cijene po hranjenju za djecu do 10 dana

Prvoga dana novorođenče jede 7-9 ml hrane po hranjenju. Da biste izračunali količinu hrane koju dijete treba pojesti do 10 dana, dijete mora uzeti u dobi od nekoliko dana i pomnožiti ga s 10. To jest, za 3 dana za jedno hranjenje, dijete bi trebalo sisati 30 ml mlijeka ili mješavinu.

Dnevni doplatak za djecu mlađu od jedne godine

Ovi standardi, razvijeni na temelju volumetrijske metode izračuna, ne uzimaju u obzir pojedinačne karakteristike djeteta, koje se također moraju uzeti u obzir. Dakle, za bebe koje imaju više od 4 kg pri rođenju, ta stopa možda neće biti dovoljna, a za male bebe prevelika.

Koliko puta hraniti bebu za 3 mjeseca s mješavinom

Što se može dati dijete od 3 mjeseca, osim za smjesu i majčino mlijeko: dječja prehrana

Temelj prehrane djeteta u 3 mjeseca je majčino mlijeko ili visoko kvalitetna prilagođena mješavina. Čujete mišljenje da je u ovom dobu vrijeme da upoznate mrvicu s žitaricama, pirećim krumpirom i sokovima, posebno ako je na umjetnom hranjenju. Međutim, postoji još jedan pogled: do šest mjeseci, dijete ne treba hraniti odraslim jelima. Pokušajmo shvatiti koja je točka gledišta ispravna.

Majčino mlijeko je najbolja dječja hrana koja sadrži sve što je potrebno za uzgoj bebe.

dojenje

Majčino mlijeko je najbolja dječja hrana. Sadrži masti, proteine, ugljikohidrate, minerale, vitamine, enzime, hormone i imunološke čimbenike. Sve ove tvari su potrebne za bebu za puni rast, kao i za razvoj imunološkog, probavnog i ostalih tjelesnih sustava.

U pravilu, 3-mjesečna beba već ima određeni dnevni režim, uključujući 6-7 obroka. Ukupna količina majčinog mlijeka po danu da beba pije 850-900 ml. Kako bi hrana bila najveća korist djetetu, a dojenje nije nestalo, treba uzeti u obzir nekoliko važnih stavaka:

 1. Hormonski prolaktin, koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka, sintetizira se noću. Glavni poticaj je sisanje grudi. Nemojte davati duge pauze između hranjenja noću, pa čak i više - da ih napustite.
 2. Budući da noću žena ne konzumira hranu, jutarnje mlijeko karakterizira niska energetska vrijednost. Dakle, ubrzo nakon ranog snacka dijete može ponovno pitati dojku. Važno je da majka ima vremena za doručak, tako da do podneva mlijeko postaje hranjivije.

Umjetno hranjenje

Izmiješajte odabir

Moderno prilagođene mješavine mogu pružiti djetetu sve potrebne hranjive tvari. Međutim, potrebno je odabrati pravi proizvod. Ključne preporuke:

 • Ako dijete ima bolesti, potrebne su posebne smjese. Ako postoji alergija na mlijeko, ona je hipoalergijska ili bez mliječnih proizvoda (na temelju soje), netolerancija na laktozu je niska laktoza, teški deficit je visok u bjelančevini i tako dalje.
 • Poželjno je da smjesa sadrži probiotike. To uključuje različite korisne bakterije koje se podmiruju na crijevnu sluznicu i pomažu u probavljanju hrane. Kao rezultat toga, spriječeni su problemi kao što su zatvor, proljev, nadutost i drugi. Osim toga, probiotici pomažu u jačanju ukupnog imuniteta.
 • Neophodno je da formula umjetne zamjene uključuje minerale i vitamine. Oni su nužni za normalan rast i razvoj bebe.

Izračun količina

Koliko se mješavina može dati tročljetnom djetetu? Prosječna količina je 180 ml po obroku. Optimalni način rada - 5 obroka dnevno. Možete točno izračunati količinu prema sljedećem algoritmu:

 1. Podijelite težinu djeteta 7. Rezultat je dnevni volumen smjese.
 2. Širite ukupni iznos na feedovima. Tako možete shvatiti koliko hrane koju dijete treba konzumirati u isto vrijeme.

Na primjer, dijete teži 5,7 kg: 5700 ÷ 7 = 814 ml, 814 ÷ 5 = 163 ml. Naravno, u praksi je teško pripremiti 163 ml smjese. To je vrijedno raditi: dati 160 ml tijekom dana, i dodati "ostatke" na zadnji obrok prije noćnog sna. Dijete dobro jede i spavati cijelu noć.

Glavni pokazatelj u izračunavanju smjese je težina djeteta

Ako je beba rođena s puno težine i aktivno ga dobiva, dnevni obroci volumena trebaju se izračunati drugačije. Potrebno je razmotriti potrebu za kalorijama. Za 3 mjeseca potrebno je 115 kcal po 1 kg tjelesne težine. Shema obračuna:

 1. Pomnoži težinu djeteta za 115. Rezultat će biti dnevna kalorija.
 2. Izračunajte formulu - (ukupne kalorije x 1000 ml) ÷ kalorični sadržaj 1 litre smjese. Tako možete saznati dnevni volumen smjese.
 3. Podijelite rezultat s brojem hranjenja. Rezultat će biti jednokratna količina hrane za dijete s visokom težinom.

Na primjer, težina bebe iznosi 6,7 kg. Kalorični sadržaj od 1 l miješanja - 650 kcal. Izračuni: 115 × 6.7 = 771 kcal, (771 × 1000) ÷ 650 = 1186 ml, 1186 ÷ 5 = 237 ml.

Mješovita hranjenja

Uz mješovitu prehranu, kada se prakticira dojenje i hranjenje s mješavinom, važno je odabrati pravu zamjenu mlijeka. Prednost se daje proizvodu sa smanjenim sadržajem željeza. Višak ovog elementa može dovesti do vezanja laktoferina, proteina dojke koji štiti djecu od zaraznih bolesti gastrointestinalnog trakta.

Nije lako utvrditi normu nadopuna mješavinom miješane hrane. Može biti od 25 do 120 ml za jedan obrok. Obično promatraju takav režim: oni daju djetetu jednu dojku, zatim drugu, a nakon toga, ako je još uvijek tjeskoban, dobiva se mješavina. Čim se mrvica skrene s boce, hranjenje se zaustavlja.

Potrošnja vode

Kod 3 mjeseca dijete treba biti lemljenje s kuhanom vodom ili čajem za bebe. Šećer ne bi trebao biti dodan pićima. U budućnosti to može dovesti do endokrinih poremećaja (dijabetes melitusa) i hipertenzije. Vrijedno je koristiti pročišćenu flaširanu vodu za dječju hranu. Prije svake uporabe, mora se kuhati i ohladiti.

Koliko treba beba piti? Ukupna količina tekućine za ovo doba je oko 100 ml po kg mase. Međutim, treba imati na umu da majčino mlijeko i smjesa sadrže tekućinu. Preporuča se davati djetetu 1-2 čajne žličice vode u intervalima između jela, kao i tijekom noćnih buđenja. Neposredno prije hranjenja, ne morate voditi mrvice, jer to može dovesti do smanjenja apetita.

Ubrizgavanje tekućine (voda, čaj) košta 1-2 kapi dnevno. Svakodnevno se preporuča povećanje glasnoće za 2 puta. Preporučljivo je davati vodu u maloj žličici silikonske ili mekane plastike. Djecu će biti udobnije za piće od njega nego od metala.

Potreba za dodatnom hranom

Kada beba navrši 3 mjeseca, mnogi roditelji misle da je vrijeme za dodavanje kaše, sok ili pire krumpira u njihovu jelovniku. To je zbog dvije točke. Prvo, u sovjetskim vremenima, bilo je tako rano hranjenje koje se prakticiralo, a većina baka savjetuje slijediti tradicije. Drugo, proizvođači specijalizirane dječje hrane pišu na pakiranju: "proizvod je dopušten 3 mjeseca".

Dodatak za tri mjeseca nije nužan i propisan je samo u iznimnim slučajevima, primjerice u slučaju dobitka težine ili anemije.

Međutim, postoje izuzeci od pravila. Dopušteno je uvođenje komplementarne hrane od 4-5 mjeseci, ako dijete ima manjak tjelesne težine, racije ili anemije. Odluku o promjeni izbornika treba donijeti pedijatar na temelju procjene stanja djeteta. On će preporučiti koje proizvode jesti, kao i dati norme o njihovoj potrošnji. Neki savjeti:

 • žitarice za prvo hranjenje trebaju se kuhati u vodi i bez glutena, moguće su riža, heljda, kukuruzni granulati;
 • Prva su jela pripremljena od niskog alergijskog povrća - bundeve, cvjetača, brokule.

Štetu ranog hranjenja

Što će se dogoditi ako počnete hraniti bebu žitaricama, prerano krumpir i sokove prerano? U tijelu se može pojaviti sistemska neispravnost koja će se manifestirati odmah ili nekoliko godina kasnije. Treba podrazumijevati da gastrointestinalni trakt djeteta još nije spreman probaviti razne čvrste hrane jer nema potrebnu količinu enzima.

Rano hranjenje može uzrokovati alergije na bebu.

 1. Poremećaji u gastrointestinalnom traktu - bolovi u trbuhu, nadutost, zatvor, proljev, povraćanje, regurgitacija, nemirno ponašanje. Često u funkcioniranju probavnog sustava postoji tako snažan slom da morate proći kroz dugi tijek liječenja u bolnici.
 2. Alergija. Moguće manifestacije - svrbež osip, crvene površine, piling kože. U starijoj dobi mogu se pojaviti simptomi atopičkog dermatitisa i astme. Često negativne reakcije uzrokuju ne samo visoke, ali i niske alergijske proizvode, s obzirom na smanjenje imuniteta.
 3. Kronične bolesti. Preuranjeno uvođenje komplementarne hrane dovodi do povećanog opterećenja gastrointestinalnog trakta, bubrega i jetre. U školskoj dobi obično se "ulijeva" u kronične upalne procese sluznice crijeva i želuca (kolitis, gastroduodenitis), kao i napadaji povraćanja, bolovi u trbuhu i tako dalje.
 4. Kraj dojenja. Zbog činjenice da će dijete konzumirati druge proizvode, laktacija će se neizbježno smanjivati. Kao rezultat toga, to može dovesti do potpunog izumiranja. Dijete će biti lišeno vrijednih hranjivih tvari koje su prisutne samo u majčinom mlijeku.

Koliko mlijeka ili formule trebaju beba jesti za 3 mjeseca?

Mnogi roditelji zainteresirani su za pitanje količine prehrane za novorođenčad, uključujući i koliko dijete treba jesti za 3 mjeseca. Djeca prve godine života brzo se razvijaju i razvijaju. Suvremena načela hranjenja usmjerena su na podupiranje tih procesa.

Svjetska zdravstvena organizacija nudi sljedeće preporuke hranjenja za 3 mjeseca:

 • kada dojite - 850-900 ml mlijeka dnevno;
 • umjetna hrana za izračun količine smjese trebat će posebnu formulu;
 • mješoviti tip hrane ne može biti racionalna hrana, morate pratiti stanje i ponašanje mrvica.

Autor web stranice TheRebenok.ru konzultirao je s vodećim pedijatarima i pokušao prikazati informacije na najdetaljniji i jasniji mogući način za većinu majki.

Kako se izračunava količina mješavine?

Da biste saznali koliko mješavina dijete treba jesti za 3 mjeseca, trebate upotrijebiti sljedeću formulu:

MR (težina djeteta u gramima) * 1/7: 5 (broj doza smjese).

Na primjer, beba teži 5450 g, pomnoži taj broj za 1/7 (tj. Podijeli s 7). Dobivamo: 778 grama prilagođene mješavine trebalo bi jesti dijete dnevno. Prema tome, izlazi oko 155 grama po hranjenju. Roditelji teško pripremiti točnu količinu dječje hrane, stoga uputno da se dobije 150 ml mrvice i noću dojenja mogu jesti smjese na 160-170 ml.

Za bebe rođene s velikom tjelesnom masom, više od 4 kg, određuje se druga shema za određivanje količine hrane. Prvi mjesec takvih krepova jede 800 ml, a svaki mjesec dodatak hrane iznosi 50 ml. Kao rezultat toga, za tri mjeseca norma za veliki dijete će biti 900-950 ml.

Stope dojenja

Do tri mjeseca uspostavljeno je 7-9 obroka dnevno. Rezultat je oko 900 ml. Treba imati na umu da je jutro mlijeko majke manje kalorično nego u drugim satima. Ne zanemarujte doručak. Štoviše, mora biti hranjiv. Potrebno je da dijete dobije dobru prehranu na ručak.

Glavni pokazatelj da beba ima dovoljno mlijeka je spavanje nakon primjene na dojku. Noću se proizvodi prolaktin hormona, pa je tijekom ovih sati korisno hraniti bebu na njegov zahtjev.

Važno je! Nutricionisti u šoku! Možete lako izgubiti težinu nakon poroda! Jeftin i učinkovit lijek nakon uzimanja dodatne težine ide zauvijek. Pročitajte više »

Kako izračunati količinu hrane za miješano hranjenje

Gotovo je nemoguće izračunati koliko beba treba jesti za 3 mjeseca s mješovitom prehranom. Pediatricima se savjetuje da obratite pažnju na ponašanje djeteta nakon hranjenja. Prije svega, dijete dobiva prsa zauzvrat. Tek nakon toga hranite smjesu. Ovdje ovaj dodatak može biti različit - od 25 ml do 130 ml.

Tipično, takav sustav napajanja ne traje dugo. Stvar je u tome što boca dobiva hranu bez ikakvog posebnog napora za bebu, a kako bi se sisati mlijeko s dojke, potrebno je uložiti napor. Preporuča se napraviti mali otvor u bradavici i pobrinite se da se ne povećava.

Kako razumjeti ako ima dovoljno hrane za dijete u 3 mjeseca

Vrlo je lako shvatiti ima li djeteta dovoljno prehrane. Samo pogledajte njegovo ponašanje nakon jela. To može biti san - najčešći znak da je dijete imalo dovoljno. Ako je beba predana komunikaciji, vesela i vesela, onda ga nije potrebno hraniti.

Jedno hranjenje može trajati od 16 do 36 minuta. Ovoga puta ovisi o prehrambenoj vrijednosti majčinog mlijeka ili njegovom kalorijskom sadržaju. Ako dijete ne dobije dovoljno, odmah se vidi iz njegovog ponašanja. Da biste shvatili da nema dovoljno majčino mlijeka, moguće je ako dijete nastavlja sisati, a još uvijek cvrkuće, kapriciozno, ponekad i ljutito i stisne čeljusti. U ovom slučaju majka daje drugu dojku. Ali ponekad to ne pomaže i dijete ne jede dovoljno. Samo u ovom slučaju vrijedi pribaviti dodatak iz boce.

Bebe koje dobivaju dovoljno majčinog mlijeka ili majčinog mlijeka dobivaju težinu prema propisima. Ako beba dobije manje prehrane, dobitak težine bit će zanemariva. Za tročlana stari dječaci, norma je dodati 600-1000 grama, za djevojčice - 500-1000 grama.

Postoji još jedan način da provjerite je li dijete jede dovoljno majčinog mlijeka. Da biste to učinili, jedan dan ne smije koristiti pelene i mokre pelene treba razmotriti. Ako je njihov ukupni broj dnevno 12 do 19 godina, ne brinite se i ne tražite odgovor na pitanje koliko dijete treba jesti.

Razlike u brojanju količine hrane za umjetno i dojenje

Djeca i hranjeni bocama i hranjeni dojkom trebaju dobiti istu količinu hrane, ali u praksi se drugačije ispada. Dijete koje prima mješavinu jede rjeđe, jer je hrana hranjiva od mlijeka majke.

Djeca koja su prirodno hranjena sranjuju na zahtjev, a majku je teško kontrolirati koliko je mlijeka sranje. Ali to je moguće učiniti uz pomoć dječje vage: vagati bebu prije i nakon hranjenja. Razlika će pokazati količinu mlijeka koja se jede.

Kada je potrebno vodu i količinu vode?

Pediatri se slažu da tijekom dojenja djeteta ne treba voditi do 6 mjeseci. Umjetno potrebna pomoćna tekućina. Inače, može biti problema s stolicom, s kožom i sluznicama. U ovom slučaju, potrebno je uzeti u obzir doba godine. Dakle, u vrućem vremenu, potrebno je hraniti bebu 60-110 ml vode. Utvrdite ima li dovoljno vode za bebu, kako slijedi. Ako je koža suha i pelena se ne napuni dulje vrijeme, trebate povećati količinu vode.

Za izračun količine tekućine, možete koristiti pravilo: potrebno je 50 ml vode za svaki kilogram mase. Dijete s težinom od 6 kg trebalo bi dobiti 350 ml vode.

Nemojte davati vodu prije hranjenja, to će smanjiti apetit. Tekućina će se odvijati u želucu. To je nepoželjan, jer nakon nekog vremena morat ćete ponovno pripremiti smjesu, jer će beba brzo gladovati.

Koja tekućina može primiti 3 mjeseca bebe? To može biti posebna kupljena flaširana voda s oznakom "0+" ili filtrirana i kuhana. Neželjeno je dodati šećer kako ne bi poremetili ravnotežu ugljikohidrata u tijelu djeteta. Zamijenite vodu s redovitim čajem ili infuzijom od dogrose, postupno, počevši od tsp.

Je li moguće unijeti komplementarnu hranu?

Pedijatri dopuštaju rano dopunsko hranjenje (u trajanju od 3,5 mjeseca) samo u takvim slučajevima:

 • česte bolesti akutnih respiratornih infekcija;
 • rahitis;
 • anemija;
 • fizička retardacija i slaba dobitak na težini.

Pire od povrća ili voće bit će prikladno kao prva komplementarna hrana. Bolje je ako je to jedna komponenta. Neki pedijatri se preporučuju da počnu s kefirom, kupljenim u mliječnoj kuhinji.

Hranjenje dati prije dojenja. Što se tiče novog proizvoda, ponovo se postavlja pitanje: koliko treba beba jesti za 3 mjeseca? Potrebno je započeti s malim dijelovima - doslovno oko četvrtine žličice. Za početak možete jednostavno dati bebu novom ukusu.

Nakon uvođenja komplementarne hrane, potrebno je pažljivo pratiti stanje kože, stolice. Svaki novi proizvod je bolje početi davanje u roku od jednog do dva tjedna, ukoliko se ne primjećuju nikakve negativne promjene.

Bolje je hraniti bebu na dojenju iz žlice. Ako to učinite uz pomoć boce, beba će uskoro odustati od dojke.

Nakon što odlučite o tome koliko dijete treba jesti komplementarnu hranu na 3 mjeseca (prilično malo!), Morate odlučiti koji proizvod uvesti bebu na prvo mjesto. Preporučljivo je ne organizirati amaterske aktivnosti i pitati pedijatara s tim pitanjem - nakon svega, svaki slučaj je individualan. Obično počinju s krumpirom od povrća (na primjer, od tikvica) ili kašom, ako je mrvica jako loša.

Potpuno zdrava djeca, prema preporukama Saveza pediatora Rusije i Nacionalne udruge dijetetičara, ne bi trebala primati nikakve dodatke u 3 mjeseca. Činjenica je da tankog crijeva u ovoj dobi još uvijek ne sadrži dovoljno enzima da razbije nove sastojke hrane. Zbog toga, dodaci se trebaju davati samo nakon savjetovanja s liječnikom i ako postoje dobri razlozi za to.

zaključak

Djeca od tri mjeseca obično konzumiraju 900 ml mlijeka dnevno. Umjetno piće oko 850 ml. Točna količina ovisi o sadržaju masti i unosu kalorija, o težini bebe i njegovim razvojnim karakteristikama.

Broj hranjenja je 5 puta, ali s dojenjem taj broj može biti velik. Umjetno, u jednom trenutku, u pravilu piju 180 ml hrane i moraju nužno piti 50-100 ml vode.

Ako majka ima krizu za laktaciju, ne biste se odmah trebali posvetiti miješanom hranjenju. Za početak biste trebali početi primjenjivati ​​bebu češće na prsima, posjetiti liječnika i slijediti sve njegove upute za povećanje laktacije.

Najdraža i dugo čekala dijete rođeno je, i zajedno s njom i EXTRA MASOM. Ali briga o djeci ne ostavlja vremena ni za sebe ni za dvorane. Većina dijeta može imati opasne posljedice i za majku i za bebu.

Ali želim staviti svoju najdražu haljinu, visoke pete i izgledati sjajno kao i prije. Postoji izlaz - priče o mumijama o tome kako je jednostavno izgubiti 20 + KILO!

Koliko puta i u kojoj količini treba dati mješavinu. - hranjenje smjese kroz koliko

Kako hraniti smjesu po satu ili na zahtjev.

Ovo pitanje tražim odavno. Činjenica je da smo se rodili 2750, otpustili 2610! Prijem je bio 4200 mjesečno. ! nema više vode samo noću „, činjenica je da je mlijeko od početka je bilo problema, mi smo prvi dani u smjesi, čitao sam da to nije poželjno prejesti smjesu i hranio oko 2,5-3,5 sata; noć ipak dala mješavinu, sin nije mogao stajati na istom vodu! objasnio sam i pedijatar, sapuni i hrane koju govorite.Vo drugi mjesec za strožim stava, i dalje -5550 je težio za 2 mjeseca i porastao za 6 cm. Liječnik je ponovno uzvraćao, kaže da grunts njegov sin, to je teško za njega. On uzdiše s poroda (prvi, ni plača i uzdisanje, liječnik ne može dokazati) NOW sin je napustio noćni hranjenje, pokušati hraniti 5 puta dnevno 150ml, ali 2-3 dana još uvijek nisu stajati tjedan dana i jedemo 6 puta dnevno. Osjećam da je moj sin opet "prosijavanje", i uskoro ćemo imenovati.

Djevojke, recite mi, trebam li čak i paziti na pedijatra i "mučiti" dijete dok zadržavam vrijeme? (Ne bih rekao da je s njom debelim.) Možda smo dobivali težinu zbog mješavine (jesti Nestle NAN)? Živimo s našim roditeljima - nakon svakog posjeta liječnicima, dobivaju me "neka je manje, uzmi vremena..." Ako dijete plače i želi jesti, ne hranim ga. i tako dajem strogo prema normi, iako ponekad traži više. ali ne dajem (((je li to točno?

Frekvencija hranjenja mješavine za bebe

Naravno, svi dobro znamo da je majčino mlijeko najidealnija hrana za novorođenče. Sadrži jedinstvene tvari i mikroelemete, koje je tijelo majke odabralo za mrvicu devet mjeseci. Ali, nažalost, postoje situacije kada dojenje nije moguće zbog nekog razloga. U tom slučaju majke se ne trebaju brinuti i kriviti, jer sada postoji ogromna mješavina koja će pomoći novorođenčadi da raste velika i zdrava, a ne razlikuju se od djeteta koja je dojena.

Vrste smjesa

Pedijatar bi trebao pomoći da odaberete pravu mješavinu za bebu, na temelju visine / težine / povijesti. Trenutačno postoje četiri vrste mješavina:

 • prilagođena;
 • nepodešen;
 • djelomično prilagođeno;
 • tretman.

Prilagođene mješine su najprikladnije za novorođenčad. Postizanje znanosti i lijekova omogućilo je da se takva smjesa približi što većoj mjeri majčinom mlijeku. Sve prilagođene mješavine u osnovi sadrže protein sirutke.

Ova komponenta dječjeg probavnog trakta, s još neizvjesnom peristalizom i enzimima, apsorbira mnogo bolje od kazeina (čisti protein iz kravljeg mlijeka). Također razlikovati takve podkategorije kao visoko prilagođene mješavine. Koristi se za prehranu preranih beba. Oni nužno sadrže u svom sastavu taurin aminokiseline, što je neophodno za sazrijevanje središnjeg živčanog sustava bebe.

Djelomično prilagođene smjese su jeftinije u cijeni, ali ne oponašaju i sastav mlijeka. Barem prva tri mjeseca djetetova života trebalo bi hraniti smjesom s bogatijom sastavu. Tada možete razmotriti druge mogućnosti.

Neupadljiva smjesa djelomično je obrađena krava ili kozje mlijeko. Sada ih se praktički ne koristi jer je dijete vrlo teško probaviti i asimilirati takav sastav tvari i elemenata u tragovima.

Terapeutske smjese posebno su razvijene za bebe koje imaju različite alergijske, enzimske patologije ili probleme s probavnim sustavom. Podijeljeni su na:

 • Anti-alergijske;
 • bez laktoze;
 • antireflux;
 • fermentirano mlijeko.

Zamjena mješavine

Za bebe na potpuno umjetno hranjenje treba pažljivo pratiti. Njihovo blagostanje i ponašanje u prvim danima hranjenja s mješavinom pomoći će razumjeti je li prikladno za njih ili trebaju potražiti zamjenu. Mješavine se mijenjaju s razvojem djeteta, budući da su prilagođene različitim dobima. Najbolje je kupiti proizvod iste tvrtke kao i prije.

No postoje situacije u kojima dijete ima problema s tom vrstom, i trebate pronaći novu mješavinu.

Najčešće, roditelji razumiju da hrana nije pogodna za dijete od prvih dana hranjenja. Obično je to alergijska reakcija koja se manifestira svrbeženim osipom na tijelu i značajno pogoršava zdravlje mrvica. Također može biti regurgitacija, kako tijekom hranjenja tako i odgođenog razdoblja. Dijete može patiti od kolike, koja prije nije bila. Priroda stolice može se promijeniti. Ako se smjesa iz boce ne uklapa u bebu, tada se crijevna disbioza razvija vrlo brzo. Ovo stanje je vrlo teško za novorođenče.

Oni stalno plakati i pritisnuti njihove noge na svoje trbuhe, izgubiti težinu, odbiti iz boce. Posebna analiza izmeta potvrdit će kolonizaciju nezrelog crijeva patološkom florom. Najčešće to znači da se smjesa mora hitno mijenjati. Prvo će biti pravo hraniti dijete s posebnom smjesom za vraćanje mikroflore, a zatim uz pomoć pedijatara preuzeti novu prilagođenu hranu.

Također, zamjena smjese proizvedene u identifikaciji djeteta bilo koje patologije. To može biti cistična fibroza, fenilketonurija, veliki maseni deficit itd.

Točan izračun

Ispravno izračunati potrebnu količinu mješavine za bebu nije tako teško. Koji volumen mješavine daje mrvice izravno ovisi o njegovoj dobi i težini. Prva dva mjeseca nakon poroda, novorođenčad se mora konzumirati dnevno, volumen mješavine je jednak 1/5 svoje težine. To znači da je težina bebe u ovom trenutku podijeljena s pet, a dobivena slika opet podijeljena s 6 (broj hranjenja dnevno).

Polazeći od dva mjeseca i do četiri dnevna količina hrane iz boce trebao bi biti jednak 1/6 težine djeteta. U razdoblju od četiri do šest mjeseci za hranjenje djeteta treba 1/7 dio. I polazeći od šestog mjeseca - samo 1/9. Dijete na umjetnoj hrani mora nužno biti proliveno vodom iz boce.

Kako kuhati smjesu

Potrebno je slijediti upute za pripremu smjese što je točnije moguće, jer dobrobit djeteta ovisi izravno o tome.

Jednostavna voda nije prikladna za pripremu hrane za novorođenče. U tu svrhu, bolje je koristiti posebnu flaširanu vodu koja se prodaje u svim dječjim trgovinama iu mnogim hipermarketima. Prva tri mjeseca, čak i bolje da se prethodno kuhati. Kasnije, kada se crijeva djeteta popune normalnom mikroflora, moći će se koristiti obična kuhana voda. Doziranje za pripremu smjese mora se promatrati 100% (uvijek je naznačeno na poleđini pakiranja).

Prekoračenje suhog sastava smjese može dovesti do poremećaja gastrointestinalnog trakta, kolike, disbakterijusa, nedostatka enzima i prevelikog povećanja težine. Naprotiv, nedostatak mješavine uzrokuje manjak težine i uskraćuje dojenčad hranjivih sastojaka. Morate pripremiti smjesu u bocu za hranjenje. U njoj se predaje topla voda, temperatura koja ne prelazi 50 stupnjeva, tada se smjesa izravno dodaje.

Sadržaj boce dobro je pomiješan i potresen, tako da ne nastaju grudice. Prije nego što počnete hraniti, morate osigurati da temperatura dobivene hrane za bebu ne prelazi 37 stupnjeva. Ako je veći, trebate čekati hlađenje, ako je niža, zagrijte je s toplom vodom na odgovarajuću temperaturu. Ni u kojem slučaju ne možete koristiti mikrovalnu pećnicu ili pećnicu za grijanje! Također je potrebno zapamtiti da se hrana iz boce može čuvati samo tri sata i samo u hladnjaku.

Rupa u bradavici treba biti uska, tako da dijete trudi napajanje. Ako je previše široko, beba na mješovitoj hrani vrlo brzo će odustati od dojke, te će prejedati na umjetnoj hrani. Ako barem polovica hranjenja dnevno pada na majčino mlijeko, novorođenče je bolje da se hraniti žlicom.

Kako se hraniti

Mješavina bi trebala ugoditi dijete, i zadovoljiti potrebe svog malog tijela. Lako je shvatiti na način na koji dijete sranje boca s užitkom, koliko često ima stolicu, koji oblik i boju ima, da li je novorođenče mučio kolik itd. Osim toga, potrebno je odabrati pravu bradavicu tako da je udobna za dijete. Ponekad morate probati nekoliko opcija za to, ali prije ili kasnije definitivno će biti prikladan.

Kada se hranite iz boca za bebe, trebate ga držati gotovo uspravno, tako da je prikladnije za njega da sisati, a on ne guši.

Potrebno je osigurati da bradavica bude potpuno napunjena mlijekom, a ostatak zraka nakupljen na dnu boce. Ako zrak uđe u bradavicu, dijete će ga progutati, što će dovesti do preranog osjećaja sitosti, obilne regurgitacije i kolike.

Ako je tijekom dojenja dopušteno, a ponekad je poželjno prehraniti dijete na zahtjev, a zatim uz umjetno hranjenje potrebno je pridržavati se jasnog rasporeda. Neophodno je hraniti bebu 7 ili 7 puta na dan, s pauzom od 3 sata. Noću, trebate više vremena za odmor - 6 - 6.5 sati.

Opći savjeti

U prvom mjesecu nakon rođenja, bočica i bradavica novorođenčadi moraju se sterilizirati nakon svakog hranjenja. Bit će to ispravno prvo uklanjanje ostataka mješavine mlijeka četkom, a zatim sve pribor (i kist, uključujući), kuhati najmanje 15 minuta.

Boca za bocu mora se mijenjati na novi svaki tjedan, budući da guma postaje razrjeđivač vrlo brzo i otvaranje se širi, a dijete treba uložiti napore.

Unatoč činjenici da je dijete prešlo na hranjenje bočicom, ne smije se ostaviti same za vrijeme trajanja hranjenja. Boca se može kotrljati, beba gušiti, itd. Osim toga, emocionalni kontakt između djeteta i majke je vrlo važan. Stoga, tijekom cijelog procesa, vi ste blizu djeteta, držite ga u naručju, razgovarajte s njim. Vrlo je važno ne dopustiti da dijete bude omalovaženo stranim predmetima i buka tijekom hranjenja s mješavinom, inače neće dobro jesti i dugo može "objesiti" na bocu. Stoga, trebate hraniti dijete u mirnoj, toploj sobi, dok je TV, računalo i telefon isključeni.

Jedna od prednosti umjetnog hranjenja je sposobnost djetetovog oca da u potpunosti sudjeluje u tom procesu. Izvrsno rješenje bilo bi omogućiti da se najmanje jednom dnevno hrani matičnom bocom. Tako će se beba brže naviknuti na miris i početi učiti.

Količina smjese u 3 mjeseca

komentari

Pozdrav, moje dijete napunilo je 5260 mjesečno, ali liječnik me uvjerava da je čak 120 puno, da do sada samo 90, ali dijete ne stoji do 3 sata, za sat ili čak 1,5 počinje vikati i tražeći hranu. Sada je povećana na 120 c, ali kao što je zatraženo nakon 2 sata, pa pitamo, mučim ga sve do tri sata, ja se bojim da se protežu po trbuhu.

Bili su kod liječnika, rekao je da 8 hranjenja od 130-150 grama svaki - ovo je overfeeding! Iako ako računate 1/5 težine, moramo jesti 1200-1300 dnevno, i to je tako! Ponuđena (liječnik) za ulazak u kašu može biti moguće povećati interval (najmanje noć). Mislim da je preopterećenje (kao i da se ne hrane) loše. Gdje je zlatna ?!

Bili su kod liječnika, rekao je da 8 hranjenja od 130-150 grama svaki je overfeeding! Iako ako računate na 1/5 težine, trebamo jesti 1200-1300 dnevno, a ispada! Ponuđena (liječnik) za ulazak u kašu može biti moguće povećati interval (najmanje noć). Mislim da je preopterećenje (kao i da se ne hrane) loše. Gdje je zlatna ?!

ali ne znate kako ući i kakvu kašu?

Počeli smo s bezobličnim kukuruznim heljdenjem (Humana). Danas ću vam dati 1 tsp u jutro hranjenja, ako sve bude u redu! Ja ću donijeti (postupno povećavati) na 120, a onda ću dati za noć, mogu bolje spavati. Liječnik je savjetovao, osim heljde, rižu i kukuruza. Ali vjerojatno još uvijek rano kašu!

Znam da je prerano, ali želim to dati noću. Jedu noću svaka 2 sata, uskoro neću biti "dovoljno" (potpuno sam s djetetom)

što smjesu jedete? imamo istu priču, jedemo vrlo često (svaka 2,5 - 3 sata), nalazimo se na Humane GA, vjerojatno od djelomično razgrađenog proteina, brže se digesti! Držite se, vjerojatno mi je lakše imati pomoćnike!

Jedemo infomil

Nešto nije dovoljno! Moje 1,5 mjeseca mogu dobiti 200 grama po jedan, možda 150, prema mojem raspoloženju, ali jedu stalno u 2,5-3 sata!

O, djevojke, mislio sam da imamo takav problem! Moja kćer također 1,5 mjeseci, možda 200 za jesti. Već sam ravnodušan i zabrinut. Kako se tako uklapa?

Koja je tvoja težina? 200 gr nešto puno!

Najvjerojatnije, svako dijete je previše individualno. na moje 7 mjeseci i ima 120 ml svaka 3-4 sata. i nije mršav)

Što si ti, u ovom dobu jedini hrani mješavinu jednog? I sve vrste hrane?

Samo juha u ručak povrća i za sada. Ne želim mu još hraniti još jedan obrok

Brinula bih se zbog preopterećenja. Imao sam sličnu priču, a ja sam postupno smanjio broj hrane, ali broj hranjenja ostao je isti. jer je moja beba postala vrlo dobivena težina u 4 mjeseca. 6800 visina 67. Bio sam rezerviran, ali noću nije jedio od prvog mjeseca, spava 10-12 sati. moj susjed ovdje hrani svakih 2-3 sata danju i noću. Sada beba 7 mjeseci, težina 12 kg.

Kada beba napuni hranu: koliko bi dijete trebalo jesti za 1, 2 mjeseca i do godinu dana?

Umjetno hranjenje uključuje potpunu zamjenu majčinog mlijeka posebnim smjesama. Ovaj način hranjenja bebe uopće nije opravdan.

Odbijanje prirodne prehrane je neophodno ako je ženu teško podnositi trudnoću, bilo je teških isporuka, zbog čega uzima lijekove za oporavak. Također se preporučuje umjetno hranjenje ako dijete nema dovoljno majčino mlijeka za potpuni razvoj.

Ako možete dojiti, izbjegavajte upotrebu mješavine. Čak i unatoč činjenici da se većina smjesa smatra prilagođenom. još uvijek ne mogu u potpunosti nadomjestiti sve prednosti majčinog mlijeka.

Tablice koje određuju prehrambenu stopu djeteta

Razmotrite detaljno, koristeći se tablicom, koliko grama mješavine za jedno hranjenje treba jesti novorođenče i bebe na umjetnom hranjenju u dobi od 1, 2 ili više mjeseci.

Novorođenčad do 10 dana po hranjenju u ml

Tako je volumen smjese u mililitrima po hrani:

Na primjer, dijete ima 8 dana, hranjenje sedmerostruko. 8 x 10 = 80 ml / hranjenje. Dnevna smjesa = 80 x 7 = 560 ml / dan.

Djeca do 1 mjesec

Sve formulacije izračuna pokazuju približnu vrijednost, ali važno je osigurati da dijete ne jede više od 1200 ml smjese dnevno. Tablica pokazuje koliko je mješavine u ml trebalo dati novorođenčad ili starije bebe na vrijeme za hranjenje.

Stopa broja obroka, uzimajući u obzir težinu djeteta

Kako izračunati brzinu mješavine za novorođenče? Pri određivanju potrebne dnevne količine smjese koristite popularnu metodu izračuna, s obzirom na težinu bebe:

Na primjer, potrebno je dijete od 5 mjeseci s tjelesnom težinom od 6.200 g s 6 obroka dnevno:

 • 6200/7 = 886 ml smjese / dan;
 • 886/6 = 148 ml / hrane.

Postoje razne metode izračuna, čije proučavanje može potrajati puno vremena. Da biste pojednostavili ovaj proces, možete koristiti izračun na online kalkulatoru, također uzima u obzir težinu i dob novorođenčeta ili starijih djeteta.

Kako izračunati dnevnu potrošnju?

Postoje alternativne metode proračuna, koje ćemo raspravljati u nastavku. Volumetrijski izračun se koristi ako tjelesna težina djeteta odgovara prosječnoj normi za njezinu dob:

Standardi za visinu i težinu djece, njihova dinamika koju je razvila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Izračun kalorija je optimalan za bebe i prerane bebe. Prosječna potreba djeteta:

Ova metoda uzima u obzir težinu djeteta i kalorijski sadržaj smjese. Na primjer, beba za 3 mjeseca teži 5200 g, mješavina - 680 kcal. Izračun dnevne stope: 115 * 5.2 = 598 kcal / dan. (598 x 1000) / 680 = 879 ml / dan.

Za veliku djecu s visokim stopama fizičkog razvoja koristi se sljedeća metoda proračuna: u prvom mjesecu života beba treba jesti 700-800 ml smjese, a sljedeći mjesec treba dodati 50 ml:

Stope potrošnje po tjednu, naime, koliko je mješavine mješavine novorođenče ili bebe starije trebalo jesti na jednom hranjenju, na temelju izračuna, može se vidjeti u tablici:

Koliko često dijete treba biti hranjeno svakodnevno?

Umjetno hranjenje na prehranu lakše je uspostaviti nego dojenje. To je zbog duže probavljive mješavine mlijeka. To vam omogućuje da poučite bebu da jede u određenim satima. Preporuča se hraniti novorođenče sa smjesom svaka 3 sata, tj. 7-8 puta dnevno, uzimajući u obzir potrebe djeteta.

Pored smjese, dijete treba dati piće u količini od jedne mješavine hrane dnevno. Djeca od 3-4 mjeseca mogu smanjiti broj hrane sa smjesom do 6 puta. Nakon prvog hranjenja u 4 mjeseca - do 5 puta dnevno. Važno je osigurati da dijete ne prejeda i eliminira mogućnost pretilosti.

Bilo da dijete ima dovoljno prehrane, pedijatar određuje težinu i visinu. Brzina razvoja mora biti u skladu s normom za svaki mjesec života djeteta.

Koliko limenki trebate kupiti?

Roditelji koji hrane dijete mješavinom često brinu o broju konzervi potrebnih. Uostalom, hrana nije jeftina, a uz rast bebe, potreba za njom samo će se povećati. Prosječni jar od 400 grama sadrži oko 93 komada praha. Od kojih je 24 potrebna za hranjenje po danu.

S 8 obroka dnevno za dojenčad do dva tjedna, smjesa može trajati 3,5 dana. Mjesečnu bebu - 5 dana. Dakle, za mjesec dana morat ćete kupiti šest limenki. Apetit djeteta postupno će se povećavati, a sukladno tome, svakog sljedećeg mjeseca mješavina će trebati više.

Savjet

 1. Pri kupnji mješavine treba obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda. Osim toga, ne zaboravite provjeriti nepropusnost paketa. Ne biste trebali pokušati uštedjeti kupnjom mješavine od malo poznatog proizvođača, bolje je nadoknaditi kvalitetu nego isporučiti nelagodu u probavni sustav djeteta.
 2. Mješavina je nedvojbeno vrijedan izvor vitamina i minerala za novorođenče i zato je njegovo uvođenje nužno u prehrani djeteta. Međutim, važno je uzeti u obzir dob djeteta, pedijatri ne preporučuju da ulaze u smjesu od prvog dana života. Samo u ekstremnim slučajevima, možete se pozvati na umjetno hranjenje djeteta do mjesec dana.
 3. Kada hranite bebu mješavinu, pazite da obratite pozornost na njegovo ponašanje. Njegovo emocionalno stanje će vam pokazati koliko je prikladno proizvod za hranjenje.
 4. Osim toga, nemojte zaboraviti pričvrstiti bebu na prsa kada se hrane iz boce. Važno je da novorođenče osjeti kontakt s majkom. Komunikacija mora biti uspostavljena od rođenja.
 5. Ne zaboravite, broj gramova smjese koja se može dati jednom novorođenčadi nije nužno norma za drugu. Posavjetujte se sa stručnjacima, ali pažljivo pratite reakciju novorođenčadi.

zaključak

Različitim metodama za izračunavanje potrebne količine smjese potrebno je uzeti u obzir karakteristike svakog djeteta, njegov apetit, težinu, razvojnu dinamiku, stanje zdravlja i doba dana. Treba voditi dnevnom stopom, a ne jednom hranom. Počevši od 4 mjeseca, možete početi hraniti i smanjiti potrošnju mješavine.

Koliko mlijeka ili formule trebaju beba jesti za 3 mjeseca?


Mnogi roditelji zainteresirani su za pitanje količine prehrane za novorođenčad, uključujući i koliko dijete treba jesti za 3 mjeseca. Djeca prve godine života brzo se razvijaju i razvijaju. Suvremena načela hranjenja usmjerena su na podupiranje tih procesa.

Svjetska zdravstvena organizacija nudi sljedeće preporuke hranjenja za 3 mjeseca:

 • kada dojite - 850-900 ml mlijeka dnevno;
 • umjetna hrana za izračun količine smjese trebat će posebnu formulu;
 • mješoviti tip hrane ne može biti racionalna hrana, morate pratiti stanje i ponašanje mrvica.

Autor web stranice TheRebenok.ru konzultirao je s vodećim pedijatarima i pokušao prikazati informacije na najdetaljniji i jasniji mogući način za većinu majki.

Kako se izračunava količina mješavine?

Da biste saznali koliko mješavina dijete treba jesti za 3 mjeseca, trebate upotrijebiti sljedeću formulu:

MR (težina djeteta u gramima) * 1/7: 5 (broj doza smjese).

Na primjer, beba teži 5450 g, pomnoži taj broj za 1/7 (tj. Podijeli s 7). Dobivamo: 778 grama prilagođene mješavine trebalo bi jesti dijete dnevno. Prema tome, izlazi oko 155 grama po hranjenju. Roditelji teško pripremiti točnu količinu dječje hrane, stoga uputno da se dobije 150 ml mrvice i noću dojenja mogu jesti smjese na 160-170 ml.

Za bebe rođene s velikom tjelesnom masom, više od 4 kg, određuje se druga shema za određivanje količine hrane. Prvi mjesec takvih krepova jede 800 ml, a svaki mjesec dodatak hrane iznosi 50 ml. Kao rezultat toga, za tri mjeseca norma za veliki dijete će biti 900-950 ml.

Stope dojenja

Do tri mjeseca uspostavljeno je 7-9 obroka dnevno. Rezultat je oko 900 ml. Treba imati na umu da je jutro mlijeko majke manje kalorično nego u drugim satima. Ne zanemarujte doručak. Štoviše, mora biti hranjiv. Potrebno je da dijete dobije dobru prehranu na ručak.

Glavni pokazatelj da beba ima dovoljno mlijeka je spavanje nakon primjene na dojku. Noću se proizvodi prolaktin hormona, pa je tijekom ovih sati korisno hraniti bebu na njegov zahtjev.

Kako izračunati količinu hrane za miješano hranjenje

Gotovo je nemoguće izračunati koliko beba treba jesti za 3 mjeseca s mješovitom prehranom. Pediatricima se savjetuje da obratite pažnju na ponašanje djeteta nakon hranjenja. Prije svega, dijete dobiva prsa zauzvrat. Tek nakon toga hranite smjesu. Ovdje ovaj dodatak može biti različit - od 25 ml do 130 ml.

Tipično, takav sustav napajanja ne traje dugo. Stvar je u tome što boca dobiva hranu bez ikakvog posebnog napora za bebu, a kako bi se sisati mlijeko s dojke, potrebno je uložiti napor. Preporuča se napraviti mali otvor u bradavici i pobrinite se da se ne povećava.

Kako razumjeti ako ima dovoljno hrane za dijete u 3 mjeseca

Vrlo je lako shvatiti ima li djeteta dovoljno prehrane. Samo pogledajte njegovo ponašanje nakon jela. To može biti san - najčešći znak da je dijete imalo dovoljno. Ako je beba predana komunikaciji, vesela i vesela, onda ga nije potrebno hraniti.

Jedno hranjenje može trajati od 16 do 36 minuta. Ovoga puta ovisi o prehrambenoj vrijednosti majčinog mlijeka ili njegovom kalorijskom sadržaju. Ako dijete ne dobije dovoljno, odmah se vidi iz njegovog ponašanja. Da biste shvatili da nema dovoljno majčino mlijeka, moguće je ako dijete nastavlja sisati, a još uvijek cvrkuće, kapriciozno, ponekad i ljutito i stisne čeljusti. U ovom slučaju majka daje drugu dojku. Ali ponekad to ne pomaže i dijete ne jede dovoljno. Samo u ovom slučaju vrijedi pribaviti dodatak iz boce.

Bebe koje dobivaju dovoljno majčinog mlijeka ili majčinog mlijeka dobivaju težinu prema propisima. Ako beba dobije manje prehrane, dobitak težine bit će zanemariva. Za tročlana stari dječaci, norma je dodati 600-1000 grama, za djevojčice - 500-1000 grama.

Postoji još jedan način da provjerite je li dijete jede dovoljno majčinog mlijeka. Da biste to učinili, jedan dan ne smije koristiti pelene i mokre pelene treba razmotriti. Ako je njihov ukupni broj dnevno 12 do 19 godina, ne brinite se i ne tražite odgovor na pitanje koliko dijete treba jesti.

Razlike u brojanju količine hrane za umjetno i dojenje

Djeca i hranjeni bocama i hranjeni dojkom trebaju dobiti istu količinu hrane, ali u praksi se drugačije ispada. Dijete koje prima mješavinu jede rjeđe, jer je hrana hranjiva od mlijeka majke.

Djeca koja su prirodno hranjena sranjuju na zahtjev, a majku je teško kontrolirati koliko je mlijeka sranje. Ali to je moguće učiniti uz pomoć dječje vage: vagati bebu prije i nakon hranjenja. Razlika će pokazati količinu mlijeka koja se jede.

Kada je potrebno vodu i količinu vode?

Pediatri se slažu da tijekom dojenja djeteta ne treba voditi do 6 mjeseci. Umjetno potrebna pomoćna tekućina. Inače, može biti problema s stolicom, s kožom i sluznicama. U ovom slučaju, potrebno je uzeti u obzir doba godine. Dakle, u vrućem vremenu, potrebno je hraniti bebu 60-110 ml vode. Utvrdite ima li dovoljno vode za bebu, kako slijedi. Ako je koža suha i pelena se ne napuni dulje vrijeme, trebate povećati količinu vode.

Za izračun količine tekućine, možete koristiti pravilo: potrebno je 50 ml vode za svaki kilogram mase. Dijete s težinom od 6 kg trebalo bi dobiti 350 ml vode.

Nemojte davati vodu prije hranjenja, to će smanjiti apetit. Tekućina će se odvijati u želucu. To je nepoželjan, jer nakon nekog vremena morat ćete ponovno pripremiti smjesu, jer će beba brzo gladovati.

Koja tekućina može primiti 3 mjeseca bebe? To može biti posebna kupljena flaširana voda s oznakom "0+" ili filtrirana i kuhana. Neželjeno je dodati šećer kako ne bi poremetili ravnotežu ugljikohidrata u tijelu djeteta. Zamijenite vodu s redovitim čajem ili infuzijom od dogrose, postupno, počevši od tsp.

Je li moguće unijeti komplementarnu hranu?

Pedijatri dopuštaju rano dopunsko hranjenje (u trajanju od 3,5 mjeseca) samo u takvim slučajevima:

 • česte bolesti akutnih respiratornih infekcija;
 • rahitis;
 • anemija;
 • fizička retardacija i slaba dobitak na težini.

Pire od povrća ili voće bit će prikladno kao prva komplementarna hrana. Bolje je ako je to jedna komponenta. Neki pedijatri se preporučuju da počnu s kefirom, kupljenim u mliječnoj kuhinji.

Hranjenje dati prije dojenja. Što se tiče novog proizvoda, ponovo se postavlja pitanje: koliko treba beba jesti za 3 mjeseca? Potrebno je započeti s malim dijelovima - doslovno oko četvrtine žličice. Za početak možete jednostavno dati bebu novom ukusu.

Nakon uvođenja komplementarne hrane, potrebno je pažljivo pratiti stanje kože, stolice. Svaki novi proizvod je bolje početi davanje u roku od jednog do dva tjedna, ukoliko se ne primjećuju nikakve negativne promjene.

Bolje je hraniti bebu na dojenju iz žlice. Ako to učinite uz pomoć boce, beba će uskoro odustati od dojke.

Nakon što odlučite o tome koliko dijete treba jesti komplementarnu hranu na 3 mjeseca (prilično malo!), Morate odlučiti koji proizvod uvesti bebu na prvo mjesto. Preporučljivo je ne organizirati amaterske aktivnosti i pitati pedijatara s tim pitanjem - nakon svega, svaki slučaj je individualan. Obično počinju s krumpirom od povrća (na primjer, od tikvica) ili kašom, ako je mrvica jako loša.

Potpuno zdrava djeca, prema preporukama Saveza pediatora Rusije i Nacionalne udruge dijetetičara, ne bi trebala primati nikakve dodatke u 3 mjeseca. Činjenica je da tankog crijeva u ovoj dobi još uvijek ne sadrži dovoljno enzima da razbije nove sastojke hrane. Zbog toga, dodaci se trebaju davati samo nakon savjetovanja s liječnikom i ako postoje dobri razlozi za to.

zaključak

Djeca od tri mjeseca obično konzumiraju 900 ml mlijeka dnevno. Umjetno piće oko 850 ml. Točna količina ovisi o sadržaju masti i unosu kalorija, o težini bebe i njegovim razvojnim karakteristikama.

Broj hranjenja je 5 puta, ali s dojenjem taj broj može biti velik. Umjetno, u jednom trenutku, u pravilu piju 180 ml hrane i moraju nužno piti 50-100 ml vode.

Ako majka ima krizu za laktaciju, ne biste se odmah trebali posvetiti miješanom hranjenju. Za početak biste trebali početi primjenjivati ​​bebu češće na prsima, posjetiti liječnika i slijediti sve njegove upute za povećanje laktacije.

Umjetno hranjenje u trajanju od 3 mjeseca

Djeca od 3 mjeseca

Umjetno hranjenje bebe nije lagan proces, koji zahtijeva posebnu pažnju od majke. Pod ovom metodom hranjenja znači zamjenu majčinog mlijeka s umjetnim mliječnim smjesama za dvije trećine ili potpuno. Snaga sheme odabire kvalificirani stručnjak za svako dijete pojedinačno. Prilikom njegovog prikupljanja uzimaju se u obzir rast djeteta, njegovu potrebu za određenim hranjivim tvarima, kao i reakcija na različite komponente takve hranidbe (posebno, umjetno hranjena dječja stolica rječito je pokazatelj takve reakcije).

Umjetno hrani dijete

Od prvih dana rođenja i do 3 mjeseca baby-umjetnika, potrebno je hraniti oko 6 puta dnevno s intervalima između obroka ne više od 3-3,5 sati.

Za hranjenje zdravih beba, preporučljivo je koristiti prilagođenu formulu za bebe od 0 do 6 mjeseci. Sve njegove komponente su što bliže sastavu majčinog mlijeka. Glavni dio bjelančevina u toj mješavini je sirutka, koja je većina potpuno apsorbirana tijelom novorođenčeta. Također u optimalnom omjeru sadrže fosfor i kalcij, koji su odgovorni za mineralizaciju koštanog tkiva.

Umjetno hranjenje bebe također treba sadržavati taurin, aminokiselinu koja je odgovorna za razvoj mozga i mrežnice. Ona je prisutna u sastavu najprilagodljivijih mliječnih formula. Potrebno je obratiti pozornost na prisustvo nukleotida u smjesi, koji su neophodni za potpuno sazrijevanje tkiva djeteta i nastajanje njegovog imuniteta.

Djeca koja su sklona alergijama propisuju hipoalergensku prehranu; oni koji ne podnose mliječne proteine ​​- bez mješavine bez laktoze; skloni čestoj regurgitaciji - antirefluxu.

Postoje manje prilagođene mješavine nastale na osnovi kravljeg mlijeka. Temelj ove prehrane je protein kazein. To je više zadovoljavajuće i preporučuje se za bebe koje teško mogu izdržati 3-satnu stanku između hranjenja. No, takve se smjese bolje uvode u dijetu mrvica samo od drugog, a bolje - od 3. mjeseca života, budući da su one daleko slične sastavu majčinog mlijeka.

Ako je umjetno hranjena beba stolica ima problema u obliku česte konstipacije, ili dijete pati od crijevne kolike, preporučljivo je hraniti ga mješavinom probiotika.

Preporuča se popiti piće umjetnoj bebi s posebnom vodom za djecu, čija je raspon u ljekarnama danas vrlo široka.

Hranjenje beba hranjenjem bočicom

Prva dopunska hrana uvodi se u dojenčad nakon četiri ili pet mjeseci. Ovo je sok od jabuka, pola razrijeđen vodom. Isprva se daje u 1-2 čajne žličice, nakon čega se volumen određuje brzinom od 10 grama po mjesecu života. Drugim riječima, četveromjesečno dijete dobiva 40 grama sok, petogodišnje dijete je 50 grama itd.

Ako beba normalno asimilira ovo "jelo", dodatni su sokovi postepeno dodani svojoj prehrani - kruška, jabuka i marelica i drugi.

U 5. mjesecu života hranjenje djeteta na umjetno hranjenje postaje raznovrsnije - povrće i voćni purei pojavljuju se na jelovniku. Mišljenja pedijatara o tome što dati bolje - jabuka, kruška, mrkva ili squash - variraju. Ali liječnici se slažu da biste trebali započeti i 1-2 čajne žličice, postepeno povećavajući veličinu posluživanja. Tijekom vremena, pire krumpir bi trebao pritisnuti hranjenje mlijeka i postati puni obrok.

Kada dijete navrši 6 mjeseci, njegova se prehrana proširuje na heljde, zobene pahuljice, pšenicu ili rižinu žitarice. Iako, u slučaju lošeg dobitka težine, dijete može preporučiti kašu čak i prije nego što dostigne tu dob.

Nakon šest mjeseci, jelovnik postaje prilično impresivan - nadopunjen je kruhom, mesom kave, kefirom i sirom.

U godini baby-iskatnik odlazi na zajednički stol, navikne se piti iz šalice i odstraniti noć hranjenja.

Tekst: Mikhail Nazarov

Prvo hranjenje umjetnim hranjenjem

Kada dojenje nije moguće, djetetu se daje mješavina. Uz sve potrebne vitamine i mikroelemente potrebne za malu osobu, to je što je moguće bliže majčinom mlijeku. Umjetno hranjenje ima utjecaja na daljnje hranjenje djeteta i na uvođenje komplementarne hrane. Međutim, mnoge neiskusne majke su u neznanju o tome kada početi hraniti umjetnog umjetnika.

Kada uvesti komplementarnu hranu topništvu?

Unatoč činjenici da su se mješavine prilagođene za bebe, potrebno je ubrizgati dodatke malo ranije. To je zbog činjenice da smjesa ne može pokriti sve potrebe rastućeg organizma u hranjivim tvarima. Stoga, za razliku od dojenčadi koja se uvodi u novu hranu za pola godine, uvođenje komplementarne hrane s umjetnom hranom trebalo bi se dogoditi u 4,5 do 5,5 mjeseci života (ovisno o stanju bebe). To su trenutni WHO standardi. Istina, u sovjetskim vremenima pedijatri su to preporučili kada je beba star 3 mjeseca. Ali suvremena istraživanja odbacuju takvo rano hranjenje jer gastrointestinalni trakt i enzimski sustav mrvica nisu dovoljno zreo.

Kako pravilno hraniti ventilator?

Pravila za uvođenje novih proizvoda u ishranu prehranom djeteta slično su pravilima za dojene bebe:

 1. Dopunska hrana treba početi s malom količinom proizvoda - s ½ tsp.
 2. Prvo, dati novi proizvod, i onda samo ponuditi smjesu. Postupno se povećava broj komplementarnih hrane, zamjenjujući jednu smjesu.
 3. Nemojte istodobno unijeti dva nova proizvoda. Svaka komponenta daje oko 5-7 dana, a tek onda možete dati nešto novo.
 4. Dojenje se može dati ako je dijete zdravo i aktivno. U slučaju bolesti ili uoči nadolazećeg cijepljenja, novi proizvod se ne uvodi.
 5. Nova hrana se nudi u obliku pire krumpira, tj. Homogene, nježne teksture bez sitnih komada hrane s kojom beba može gušiti.
 6. Hrana se priprema neposredno prije hranjenja sa svježih proizvoda u zasebnu posudu. Dijete daje pire tjelesnu temperaturu.
 7. Upoznavanje s novim proizvodom bolje je proizvesti u prvoj polovici dana kako bi se kontrolirala reakcija tijela.
 8. Nemojte prisiliti dijete da jede ako je nestašan ili odbija.
Umjetna prehrana

Općenito, redoslijed unosa proizvoda izgleda ovako:

 1. Pear od povrća.
 2. Kashi.
 3. Mliječni proizvodi i sir.
 4. Voće i sokovi.
 5. Meso i riblja jela, žumanjka jajeta.

Stavke 1 i 2 mogu se zamijeniti. Ali hrana počinje s kašom, u pravilu, u slučaju da dijete ne dobiva na težini dobro.

Pear od povrća. Preporuča se upoznati dijete s povrćem koje rijetko uzrokuje alergije: tikvice, cvjetača, bundeve, brokule. Kasnije u pire krumpira, možete dodati kap suncokreta ili maslinovog ulja.

Kashi. Mjesec dana nakon stupanja biljnih purees može dati beba žitarice s mlijekom ili mliječnom bez glutena - riža, heljda, zob. Počevši od 1 žličice, podešava se na volumen od 150-200 g dnevno.

Fermentirani mliječni proizvodi. Pediatri preporučuju uvođenje sir od 8 mjeseci. Kufir možete regalirati od 10 do 11 mjeseci. Poželjno je kupiti specijalizirane za fermentirane mliječne proizvode za djecu.

Voće i sokovi. Od 7, dopušteno je voćne puree i svježe iscijeđene sokove od jabuka, banane, razrijeđene vodom 1: 1. Mogu se kombinirati s sokovima od povrća (bundeva, mrkve). Do 9 mjeseci možete dati krišku jabuke bez oguljenja.

Meso i riba. U dobi od 7,5-8 mjeseci uvedeno je umjetno dijete u meso s niskim udjelom masnoća (kunić, piletina, puretina, teletina), prvo u obliku pire krumpira, a zatim i parne mesne kuglice i mesne kuglice. Dijete do godine mesnatog bujona ne dobiva.

Ribu s niskom masnoćom (bakalar, bakalar, morski bas) kuhaju se od 8-9 mjeseci dva puta tjedno.

Tuš žumanjak pilića ili prepelice unosi se u dodatke od 7 mjeseci i daje mrvicu 2 puta tjedno. Počevši od ¼ žumanjka, njezina količina se podešava na ½.

Radi praktičnosti, roditelji mogu koristiti stol za umjetnu hranu.

Sve o umjetnom hranjenju

Ako je glavna hrana vašeg djeteta smjesa, ne zaboravite kuhati u skladu s pravilima svaki put i strogo pratiti raspored hranjenja.

Naš stručnjak, dječji nutricionist Adil Safronov:

Možda ne možete zadržati laktaciju ili mlijeko ne proizvodi previše, pa dijete ne jede dovoljno. U tom slučaju, morate ga hraniti mješavinom.

Izaberite umjetnu hranu samo na preporuku pedijatara. Ako dijete dobro podnosi poznavanje nove hrane, u trajanju od 4-5 dana, povećajte jednokratni iznos do normalne stope.

Ali u ovom slučaju, nemojte žuriti da potpuno prenesete dijete na umjetno hranjenje. stavite ga na prsa. Čak i mali dio majčinog mlijeka savršeno će pripremiti dijete probavni sustav za novu vrstu hrane. Osim toga, uvijek postoji vjerojatnost da ćete moći vratiti prirodno hranjenje.

Kada hranite bebu iz boce, pobrinite se da ne proguta višak zraka. Da biste to učinili, nagnite bocu tako da se smjesa pomakne zrakom. U tom smislu posebne boce "anti-colic" su prikladne. Nemojte hraniti bebu u cijelosti cijeli dio. Sam zna koliko hrane treba. Glavna stvar je da bude zdrav i jedeći apetit. Ako mrvica nije pojela smjesu, izlijte je i ni u kojem slučaju ne ostavljajte sljedeći put.

Umjetno hranjenje: način

Hranjenje na zahtjev je moguće samo uz prirodno hranjenje. Uz umjetnu prehranu, morat ćete računati ne samo gramima, već i minutama.

Optimalna dijeta je davanje bebe bocu svake 3 do 3,5 sata uz odmor za noć 6-6, 5 sati. Stoga, ako beba spava tijekom dana više od 4 sata, mora se probuditi i hraniti, inače će se naviknuti na jelo i "hodati" noću i spavati - tijekom dana.

No, ako dijete nema vrlo dobrog apetita, možete se djelomično pridržavati načela slobodnog hranjenja. U tom slučaju, 1-2 puta dnevno, hranite bebu u određeno vrijeme, a ostalo - kada dijete to želi. Samo pazite da su "ispunjeni" dnevni unos hrane.

Volumen smjese s umjetnom hranom

Kada je umjetno hranjenje vrlo važno odrediti količinu hrane. U prva dva mjeseca iznos prilagođene mješavine dnevno trebao bi biti petina djetetove tjelesne težine, od 2 do 4 mjeseca - šestog, u trajanju od 4-6 mjeseci - sedme, nakon 6 mjeseci - devetog. Na primjer, ako beba ima 1 mjesec i težila 4,5 kilograma, dnevni volumen obroka je 900 ml (4500: 5 = 900).

A kako bi se utvrdilo koliko smjese morate dati mrvice odjednom, podijelite dnevnu količinu brojem hranjenja.

Kada se u prvim mjesecima života, u pravilu, preporuča 6-7 obroka dnevno, nakon 3 ili 3,5 sata s 6,5 ili 6 sati noćne pauze. Nakon uvođenja prve komplementarne hrane (nakon 4 mjeseca) dijete se može prenijeti na 5 obroka dnevno.

Nemojte zaboraviti da se bejzbolja treba hraniti. Nudite mu vodu tek nakon hranjenja.

Koliko treba dijete jesti?

Volumen dnevne mješavine, koja je potrebna za bebu ovisno o dobi:

 • Do 2 mjeseca - 1/5 tjelesne težine (700-900 ml)
 • 2-4 mjeseca -1/6 tjelesne težine (800-950 ml)
 • 4-6 mjeseci -1/7 tjelesna težina (900-1000 ml)
 • 6-12 mjeseci - 1/8 - 1/9 tjelesne težine (1000-1100 ml)

Kako hraniti bebu s mješavinom

Hranjenje bi trebalo biti zabavno za bebu. Ovo, uostalom, je ugasivanje osjećaja gladi i komunikacije s majkom. Stoga, postupajte s punom odgovornošću.

Držite bebu u polu-vertikalnom položaju u rukama. Podržite dijete tako da mu je glava u ravnoj liniji s torzom.

Zbog praktičnosti možete staviti jastuke ispod leđa i staviti klupu pod noge.

Potrudite nekoliko kapi smjese na unutarnju stranu zapešća prije nego što djetetu dadete bocu. Ako se temperatura hrane ne osjeća po koži, onda je sve u redu. Ako se osjećate vruće, ohladite bocu u hladnoj vodi.

Hranjenje s umjetnom hranom

Dopunsko hranjenje za umjetno dijete može se uvesti nakon 4 mjeseca.

Novi proizvodi ulaze jedan po jedan i vrlo mali dijelovi. Prvi dan, dovoljno je dati mrvicama čajnu žličicu nepoznatog jela. Ako njegovo tijelo normalno odgovori, u roku od 10 dana unesite broj pojedinačnog dijela do punog volumena koji preporučuje liječnik.

Ako je dijete zdravo, možete započeti mamac povrćem. Kuhajte ga pire tikvice i cvjetače uz dodatak biljnog ulja. Budite oprezni s bundevom i mrkvom - svijetlo povrće može uzrokovati alergije.

Nakon 2 tjedna nakon povrća, ponudi mrvice mrvice. Najbolje je početi s rižom ili heljinom. Možete ga kuhati od žitarica sami ili kupiti posebne žitarice za bebe industrijske proizvodnje. Bolje je hraniti bebu s kašikom iz žlice, a ne iz boce.

Uvijek ponudite dječju hranu prije nego što mu dajte smjesu. S postupnim povećanjem količine komplementarne hrane, prema tome smanjuje količinu prilagođenog mlijeka u prehrani. Ako je težina djeteta normalna, ako je vesela i zdrava, onda činite sve što je u redu!

Izvori: http://lady7.net/rebenok-na-iskusstvennom-vskarmlivanii.html, http://womanadvice.ru/pervyy-prikorm-pri-iskusstvennom-vskarmlivanii, http://mamaexpert.ru/article/vse- ob-iskusstvennom-vskarmlivanii

Još nema komentara!

Što se može dati djetetu u 3 mjeseca? Način davanja bebe tijekom 3 mjeseca na umjetno i mješovito hranjenje

Dijete 3 mjeseca - počinjemo uvoditi umjetnu hranu i dojenčad.

Ovaj je članak o prvom pokusu, počevši od 3 mjeseca. Odmah smo primijetili da bebe koje su dojene primaju sve potrebne prehrambene elemente iz majčino mlijeka i ne trebaju dodatke u ovom dobu. No, ako dijete nije zasićeno, kao alternativu mješavinama za trgovinu, dodatak će biti prikladan, što će biti obrađeno u nastavku.

Što se može dati djetetu u 3 mjeseca?

Također, imajte na umu da su sva djeca individualna, a sve dodatke treba davati samo nakon savjetovanja s liječnikom, kao i s minimalnim dijelovima (počevši od pada kapi).

Što se može dati djetetu u 3 mjeseca?

Dijete ima 3 mjeseca i majka, koja odlazi u trgovinu, već namjerava kupiti nešto za ulazak u dječju hranu. Ali je li to vrijedno? Za djetetu umjetnika koji je snažan, veseli, dobro spava i ne pati od poremećaja stanovanja i komunalnih usluga, stvarno je neophodno i neophodno uvesti raznolikost u hranu. Ostalo je bolje ostaviti takve poslove do 5-6 mjeseci djetetovog života.

Što se može dati djetetu u 3 mjeseca?

Za one koji su spremni započeti ulaziti u dolje navedenom redoslijedu, prvi dio kapa, a zatim se dodaju malo više. Ako vidite lošu reakciju na proizvod - odložite cijeli novi feed za 2 tjedna, a zatim dajte drugu proizvod, unesite to nakon 2-3 mjeseca opet kap po kap.

Povrće mamac

Prvi put ne očekujte zapljusku oduševljenja, najvjerojatnije će se beba baciti i pljunuti. Tijekom vremena će pokušati. Prva doza je kap, zatim 1/3 žličica, a zatim polako. Čak i ako je dijete dobro svjesno nove hrane, ne biste trebali uvesti novi proizvod više od jednom svaka dva tjedna.

Vegetarijanska mamac - ukusna i zdrava

Također, mame su zainteresirani za što dati u hranjenju 3 mjeseca starog djeteta? Prije toga, prva hrana bila je žumanjka, gulaš i jabuka s mrkvom. Trenutno se svi ti proizvodi preporučuju za djecu stariju od 6 mjeseci.

Što mogu jesti dijete u roku od 3 mjeseca, a ne hraniti se?

Prvi biljni dodatak trebao bi se sastojati od jednog od sljedećih proizvoda:

 • tikva
 • bundeva
 • Cvjetača ili brokule

Nakon uspješnog uvoda možete dodati krumpir. I tek tada počinju dodavati mrkve. Budite sigurni da prvi mrkva treba kuhati ili steamed.

Odabir pravog povrća: imajte na umu da dajete dijete. Najbolja opcija je domaće povrće koje se uzgaja na vlastitu ili kupuje od bliskih prijatelja / poznanika / rođaka koji su ih trebali uzgojiti bez kemikalija. Kupnja na spontanim bazarima "doma" proizvoda, čak i za odrasle, često završava skučenost. U ovom slučaju proizvodi iz dokazanih supermarketa već su bolji.

Video: Prikorm. Hranjenje bebe mjesecima

Kako kuhati povrtnu hranu za bebu staru 3 mjeseca?

Nemate dvostruki kotao? Onda će vam zasigurno odgovarati štapić ili metalni sito! Ulijte vodu u lonac, pustite da kuhate, stavite povrće na sito ili cjedilo, stavite ga tako da voda ne dopire do povrća, prekriti i pričekati da se kuha.

Blender ili nasjeckajte povrće s vilicom (Postoji stereotip koji trebate samljeti na tijesto, ali to nije istina, dijete mora naučiti brusiti proizvod).

Dajte samo svježe pripremljenu. Grijana hrana ima drugačiji okus i postoji rizik da će dijete kasnije napustiti sve bez razloga.

Video: 5 uvođenje komplementarne hrane

Također u hrani morate postupno ući kašu. To se može učiniti na sljedeći način: ulaska u povrće, nakon tjedan dana ulaska kaše, nakon tjedan dana ulaska u povrće. Budući da su žitarice obično brze i jednostavne za ulazak u dječji izbornik, s njima se pojavljuje najmanji problem.

Prvi pap je obično ljekarna, oni su i mliječni i bez laktoze. Na njih je napisano doba i proces kuhanja. Stoga, nećemo stati na njih.

Za majke koje vole prirodne proizvode kašu predstavljaju spasenje. Kuhanje je jasno i jednostavno, a možete ga kupiti u svakoj trgovini u blizini. Prve žitarice najbolje je odabrati heljde, kukuruz, rižu. Za dijete od 3 mjeseca, optimalno je kuhati kašu u mlijeku ili vodi, ali na taj način do 100 gr. tekućina nije bila veća od 20 grama. žitarice. Zatim će kaša postati tekućina i zasigurno će vam se svidjeti beba!

Video: Prvi mamac, pire krumpir recepata: gdje početi

Voće i sokovi

Još jedan stereotip koji najbolji najprije mami sokove. Njihovi pedijatri preporučuju se samo nakon što beba okusi i voli povrće i žitarice. Prvi sokovi su jabuka i mrkva. Da biste pokrenuli mono, možete miješati. Djeca ne vole samo voće, već i sokove od povrća.

Važno: upravo sada postavljaju se postavke djeteta. Učite djetetu u početku prirodnim okusima povrća, voća, žitarica. Ne preporučuje se sol i slatko, kako se ne bi privikli na "štetne" od djetinjstva.

Način prehrane dijete u roku od 3 mjeseca na umjetno hranjenje

U dobi od 3 mjeseca, dijete treba jesti volumen smjese 1/6 tjelesne težine. U prosjeku je 750-800 ml. Pokazatelji su vrlo relativni, jer beba može aktivno rasti i jesti više. Budite sigurni da ste vođeni pokazateljima visine / težine, jer je za njih moguće utvrditi da li dijete razvije proporcionalno tome koliko jede dovoljno.

Način prehrane dijete u roku od 3 mjeseca na umjetno hranjenje

U slučaju uvođenja komplementarne hrane, imajte na umu da će dijete početi jesti manje smjese, ali ukupna količina hrane ostaje u istom iznosu.

Važno: svako dijete ima up i kapi apetita. Ako dijete u jednoj ili više obroka odbije ili jede malo, nemojte silom. Ako apetit ostaje visok ili nizak nekoliko dana, to je signal upozorenja i razlog da se posavjetujte s liječnikom.

U dobi od 3 mjeseca, prehrana djeteta treba biti 6-7 obroka, a dnevni interval između jela kraći, dulji noću. Ako dijete jede danju i noću kroz istu količinu vremena, dobiti pravilo za dugu večernju šetnju i noću relativnu tišinu.

Video: beba 3 mjeseca: dnevna rutina, prehrana, vještine!

Režim prehrane i hranjenja za 3 mjeseca s mješovitom hranom

Ventilatori za dojenčad jasno navode da dojenje daje više slobode. "Svježa" hrana je uvijek s majkom i bebom, odnosno prije uvođenja komplementarne hrane, mlada majka može bez ograničenja krenuti izvan kuće. Ali također se događa da je mlijeko malo i trebate dodati još jednu hranu.

Najbolje je dodati dodatke ujutro, u početku najbolja kombinacija. Ne brinite se da mlijeko nije dovoljno. Glavna stvar koja je ona, kao i beba, okružena je ljubavlju majke.

Video: Prikorm - Škola doktora Komarovskog

Pedijatri smatraju da mješovito hranjenje iznosi do 50% majčinog mlijeka. Ako je smjesa više od majčinog mlijeka, onda je ovo umjetno hranjenje i postupno odvajanje.

Zašto trebam dopuniti? Ponekad je razlog za to rad ili zdravlje majke, ponekad stanje djeteta zahtijeva unos terapijskih smjesa.

Nekoliko savjeta za ispravno unos dodataka u 3 mjeseca:

 • Za razliku od umjetnih sredstava, bebe ne moraju dodati smjesu na dodatke. Možete kuhati tekuću kašu, a zatim ih mljevenjem miješati u obliku kaše. Čim primijetite da beba počinje "žvakati" na zubnim meso, dati joj više grubo brušenje, a zatim potpuno "odrasle" kašu.
 • Kuhajte kašu i povrće isključivo na vodi. Ulazak mliječnih proizvoda u djece dojiti bliže 8-9 mjeseci.
 • Povrće za hranjenje potpuno je identično umjetnošću pa se neće tamo zaustaviti. Dijelovi, kao i na prvom, trebali bi početi s kapljicama. S obzirom da dijete uglavnom jede majčino mlijeko, rizik od alergijskih reakcija smanjuje se koliko god vremena.
 • Osim povrća, bebe mogu pokušati ubrizgati jabuku i bananu. Pobrinite se da se voće ne liječi kemikalijama. Ako je moguće, kupujte eko-prihvatljive proizvode.
 • Unos proizvoda uvijek je ujutro. Ali ako trebate otići, ostavljajući dijete, s druge strane tjedan dana nakon ulaska u hranjenje, možete odustati do 18.00

A najvažnije je zapamtiti da je vaše dijete potpuno i potpuno individualno. Ne biste trebali žuriti i biti jednaki drugim majkama i djeci, pa čak i starijoj braći i sestrama. Spor i pravilan dodavanje novih proizvoda je ključ zdravlja djeteta, kako u ovom trenutku iu životu odraslih! Bon apetit za bebu!

Video: Dječja hrana 3 - 9 mjeseci. Uvođenje komplementarne hrane. Sve faze

Što bi trebalo biti prehrana djeteta u 3 mjeseca?

Do 3 mjeseca u razvoju djeteta postoji snažan proboj. Roditelji primjećuju mnoge promjene u njegovu ponašanju. Mozak se brzo razvija, omogućujući djetetu da prepozna okolne predmete, bolje je osjetiti mirise i okuse. Slušanje se pojačava. Ponekad dijete, čuje vaš glas, pokušava izravno gledati prema vama i "razgovarati". Nasmiješavajući se strancima, hvatajući se s njima, uči razlikovati najbliže, ali svakako preferira majku prema ostalima.

Fotografija: depositphotos.com. Objavio: evgenyataman.

Dijete se razvija fizički i mentalno. Nakon toga, proces hranjenja mora napredovati. Bilo majčino mlijeko ili umjetna formula - tekuća hrana još uvijek čini osnovu prehrane 3 mjeseca starog djeteta.

Poznaješ svoje dijete bolje, naučio razumjeti njegove izraze lica, pokrete. Ali problemi i zabrinutosti vezani uz prehranu mrvica nisu se smanjili.

U trogodišnjem djetetu u vezi s ubrzavanjem rasta i razvoja povećava apetit. U ovom dobu, hranjenje na zahtjev još je uvijek u tijeku. Možda ćete morati povećati količinu privrženosti grudi. Moći ćete osjetiti bliži kontakt s djetetom jer će se češće nasmiješiti.

Gledanje reakcija 3 mjeseca starog djeteta, važno je obratiti pozornost na signale o zasićenosti ili, naprotiv, o nedovoljnoj količini hrane koju jedu. Dobro hranjena beba može usporiti sisanje, skrenuti s dojke ili bocu.

Dojenje: koliko i koliko često?

Majčino mlijeko je još uvijek jedini izvor prehrane za beba od tri mjeseca. Prerano je uvesti komplementarnu hranu ili hraniti bebu s mješavinom. Majčino mlijeko je na prvom mjestu ne samo u smislu pogodnosti već iu pogledu udobnosti. Mama uvijek ima gotov obrok za svoje dijete: svježe, toplo, u pravoj količini.

Vrijeme je za postupno pomicanje hranjenja za sat vremena. Uostalom, navikavanje na rutinu i poštivanje režima nije lagan zadatak, koji zahtijeva vrijeme i trud. Razvoj i konsolidacija vještina sata odvija se postupno. Ako ste jučer prijavili bebu na prsima svakih 2 sata, ne biste se trebali naglo početi hraniti nakon 3 ili 3.5.

Pokušajte hraniti tročlano bebe nakon šetnje i redovito. Tijekom vremena dijete će se naviknuti na ovu praksu. Nakon večernjeg kupanja ponovno dolazi hranjenje, a zatim spava. Dakle, mrvice se razvijaju ovisno o ispravnom načinu hranjenja, odmora i budnosti.

U 12. tjednu razvoja djece u djetinjstvu postoji razdoblje intenzivnog rasta. Mame imaju osjećaj da mlijeko više nije dovoljno. Uostalom, beba sranje dulje i pita grudi češće. No, također se događa da se tijekom ovog perioda života beba neočekivano oštro skrene s dojke, vrlo je hirovita. Mama, zabrinuta da dijete ne jede dovoljno, da nešto nije u redu s njim, da je dijeta slomljena, počinje pripremati dodatnu hranu u obliku mješavine. Budući da je boca puno lakše sisati, a mali dodger odbija dojku. Iz tog razloga, dojenčad u dobi od tri mjeseca najčešće prenose prvo mješovite, a potom i umjetno hranjenje.

Tri mjeseca liječnici preporučuju dodatno davanje vitamina D djeci koja su dojena. Ako je dijete dojilo, najčešće su potrebni nutritivni elementi već uključeni u formulu. Ipak, najbolji način za dobivanje vitamina D na prirodan način jest ostati na suncu.

Kakva je kriza dojenja?

Zapravo, mlijeko nije bilo ni manje niti više. Samo se prehrambene potrebe bebe povećale. Dogodila se takozvana kriza dojenja. Prirodni fenomen iz kojeg nitko nije osigurana. Kako preživjeti ovaj put i koliko dugo traje?

Prvo, nemoj biti nervozan. Panično raspoloženje, stres negativno utječe na laktaciju. Kriza može trajati dva ili tri dana, najviše - tjedan dana. U ovom trenutku potrebno je češće staviti dijete na prsa (kao u prvim mjesecima), da bude više s njim na svježem zraku. Mama se preporuča piti oko 2.5 litara tekućine dnevno (višak vode može smanjiti dojenje) i, ako je moguće, prilagoditi vašu prehranu.

Opasnosti od preranog dodavanja

Ni u kom slučaju se ne smirite pomicanjem bebe na dopunu. Mješavina se digesti puno duže i nije probavljena, kao i majčino mlijeko. Dijete može spavati 3-4 sata, probaviti novi obrok i možda neće imati dovoljno snage za više.

S oštrim prijelazom na smjesu mijenja se intestinalna mikroflora 3 mjeseca starog djeteta. S naknadnim povratkom dojenja, ona se neće vratiti u prethodno stanje. Anaerobni mikroorganizmi naseljavaju se u crijevima, koji će se na kraju množiti. Te posljedice čak dovode do samo jedne mješavine hrane dnevno.

Želio bih upozoriti roditelje da ne dopunjavaju dojenčad s kozjim mlijekom ili kefirom. To nije prilagođena prehrana, šteti djetetu mlađoj od godinu dana, povećavajući teret na bubrege i gušteraču.

Budite strpljivi, poslušajte kompetentne savjete, mirno idite na cilj, zadržavajući samopouzdanje da ćete uspjeti.

Uobičajene sumnje majke sestrinice

1. Nisko masno mlijeko

Mlijeko je jedinstveno. Čak ni u jednom stadu nema krava s istim mlijekom. Čovjek, s druge strane, je visoko organizirano biće, što znači da se svi procesi odvijaju na višoj razini nego na životinjama. Sadržaj masnoća mlijeka mijenja se ne samo tijekom dana, već iu procesu hranjenja. "Blizu" mlijeko je više tekućina, ima manje masnoća, a kad dijete dobiva "daleko", dobiva i više masne hrane.

Kako se riješiti ove predrasude? Nema razloga za zabrinutost ako dijete dobiva težinu u skladu s normom. Za tri mjeseca povećanje bi trebalo iznositi oko 800 grama u 4 tjedna.

Dijete često traži prsa, tako gladna

Od trenutka rođenja i do tri mjeseca, djeca se ne mogu ograničiti na privrženost prsima, već se morate pomaknuti na određeni režim hranjenja. Dijete na dojci rješava tri problema: zasićenje, mirno, komunikacija. Dijete je mirno, najvažnije, slažete se. Stoga, prvo, neka beba donese vlastiti izbor.

Važna točka: ako je broj uriniranja tijekom dojenja više od 10 dnevno, dovoljno je mlijeka za dijete.

3. Moje mlijeko je neukusno.

Ideja djeteta o ukusu razlikuje se od odrasle osobe. Dijete razlikuje više nijansi zbog više okusnih pupoljaka. Smirite se, vaši strahovi su neutemeljeni.

4. Dijete ne spava dobro noću zbog nedostatka mlijeka.

Događa se da su djeca utemeljila takav režim: jedu češće noću nego tijekom dana. Djeca ne razlikuju doba dana. Povezani su s različitim ritmom: hrana je san. Ako je težina vaše bebe normalna, ispustite uzbuđenje o tome.

5. Žene s malim grudima imaju malo mlijeka.

Dojka nije spremnik gdje se izli mlijeko. Što više beba sranje, to će biti više mlijeka. Ovo je refleksno povezivanje. Ako je težina vašeg djeteta unutar dobne granice, zaboravite na tu predrasudu.

O umjetnom hranjenju

Dijete koje je na umjetnom hranjenju mora se predati točnom načinu hranjenja.

Smjesa je slađa od majčinog mlijeka i lako izlazi iz boce, pa postoji opasnost od prejedanja, što dovodi do bolova u trbuhu, obilnom i čestom regurgitiranju. Kakvu vrstu prehrane za dijete u trajanju od 3 mjeseca može se smatrati optimalnim?

Djeca u ovom dobu se hrane 7-8 puta dnevno. Volumen mješavine trebao bi biti 1/6 težine djeteta, što otprilike odgovara 760 ml dnevno.

Vrijeme uvođenja komplementarne hrane za djecu na umjetno hranjenje je nešto drugačije. Neki pedijatri preporučuju uvođenje dodataka već tri mjeseca. Ali to se može učiniti samo na savjetu stručnjaka koji će biti vođeni razinom razvoja djeteta, njegovim fiziološkim značajkama i uspostavljenim režimom hranjenja.

Također preporučujemo čitanje: Baby formula na kozje mlijeko - za koju i za što?

Nekoliko pravila koje je poželjno slijediti, čineći izbornik djeteta u roku od 3 mjeseca s umjetnom hranom:

 • Obavezno dajte bebu vodu.
 • Ne možete odstupati od metode pripreme smjese, koja je navedena na pakiranju.
 • Neželjeno je promijeniti marku prilagođene prehrane, kako bi se povećala ili smanjila doza.
 • Ni u kojem slučaju ne smiju istodobno koristiti više mješavina.
 • Nikad nemojte hraniti ili vodu djeteta silom, dati mu priliku da odlučite za sebe.

U djece trećeg mjeseca života težina je oko 750 g, a visina povećava za 2,5 cm, ali važno je razumjeti da su sve preporuke približne. Samo majka zna točno kako ispravno uzgaja zdravo dijete, pogotovo ako sluša savjet stručnjaka, ona sama traži potrebna znanja, vjerujući sebi i svojoj bebi.

Kako hraniti bebu s mješavinom za 3 mjeseca

Umjetno hranjenje dojenčadi do jedne godine starosti je metoda hranjenja u kojoj je volumen majčinog mlijeka zamijenjen suhim ili tekućim formulama za više od 2/3. Potreba za takvom zamjenom može se pojaviti samo iz medicinskih razloga ili kada nema dovoljno mlijeka za dobru prehranu.

Nemoguće je novorođenčad hraniti majčinim mlijekom: majčino tijelo regulira učestalost dojenja i volumen mlijeka. Dijete dobiva tekuće mlijeko kako bi ugasilo njihovu žeđ, i grubo - da se zasiti.

Međutim, hranjenje s mješavinama zahtijeva pažljivo pridržavanje pravila, jer pretjerana prehrana dovodi do gastrointestinalnih poremećaja, pretilosti i drugih neugodnih posljedica.

Stol za umjetno hranjenje djece do godinu dana

Umjetno hranjenje

Broj hranjenja po danu

Tijekom dana beba može piti prokušanu vodu, količina vode ne mora biti uključena u dnevnu stopu smjese.

Ukupna potrošnja mješavine mora biti pravilno podijeljena brojem prijema.

Na primjer, ako dijete ima 3 mjeseca i tjelesnu težinu je 4.500 kg, treba dnevno 750 ml / 7 hranjenja = 107 ml ili 95 ml svaki dan, ali za 8 hranjenja dnevno.

Umjetno hranjenje djeteta na 2 mjeseca trebalo bi se sastojati samo od mliječne formule (bez naznaka za uzimanje lijekova bez mliječne bez laktoze) i kuhane vode, dodaju se voćni sokovi u 3 mjeseca, strogo prema uputama dječjega pedijatara, a kod 4 mjeseca uvodi se prva komplementarna hrana - 30 ml dnevno.

Umjetni organizam dojenčadi uzima dodatke puno lakše, stoga je moguće diverzificirati prehranu bebe već od 4,5 do 5 mjeseci.

Umjetno hranjenje za 5 mjeseci

Vrijeme uvođenja komplementarne hrane trebalo bi odrediti pedijatar pojedinačno, no od oko 5 mjeseci dječja prehrana sastoji se od sljedećih proizvoda:

 • dojenčeta - do 750 ml;
 • voćni sok - do 50 ml;
 • pire od voća - do 50 ml;
 • krumpir s jednim komponentama od povrća - do 150 ml;
 • biljno ulje - do 3 ml.

Unos mamaca treba započeti s minimalnim iznosom: 2-3 žličice. Ako se unutar 4 dana od uzimanja novog proizvoda ne pojavljuju alergijske reakcije (osip, piling, stenozni kašalj), tada se dozu proizvoda može povećati.

Da biste promijenili prehrambene navike djeteta, bolje je odabrati dnevno hranjenje: od 11:00 do 14:00 sati.

Pire od voća i povrća ne smije sadržavati velike komade. S njima je bolje čekati dok se prvi zubi ne pojave.

Umjetno hranjenje za 6 mjeseci

Nakon šest mjeseci prehrana djeteta dnevno je:

 • dojenčeta - do 450 ml;
 • sok od voća - do 60 ml;
 • pire od voća - do 60 ml;
 • krumpir s jednim komponentama od povrća - do 150 ml;
 • mlijeko kašu - do 150 ml;
 • gutljaj - do 40 g;
 • kolačići - do 5 g;
 • povrće i maslac - 3 ml.

Kukuruzni sir je neophodno da dijete obogati tijelo kalcijem i bezbolno zalijevanjem. Međutim, nemojte zloupotrebljavati ovaj proizvod: u velikim količinama stavlja opterećenje na bubrege.

Za prvu kašu mlijeka možete koristiti heljde, rižu, kukuruz, krupicu i zobene pahuljice. Pedijatri preporučuju da počnu hraniti kašu za bebama nakon 7 mjeseci.

Uvođenje komplementarne hrane trebalo bi pratiti 5-dnevni režim hranjenja, dok beba treba više tekućine. Često nudite jednostavnu vodu djetetu.

Pravila za umjetno hranjenje

Prehladiti bebu znači mu naštetiti. Pridržavajte se normi koncentracije smjese, namočite prekide između hranjenja. Ako s vremenom smjesa postane neprikladna za dijete, to ćete shvatiti promjenama u njegovu ponašanju:

 1. nakon hranjenja beba neće zaspati;
 2. bit će razdražljiva i hirovita;
 3. njegov san postaje uznemirujući i kratak.

Prije mijenjanja smjese, obavezno se posavjetujte sa svojim pedijatarom. Povjerite zdravlje svoje bebe samo profesionalcima!

Kako hraniti dijete za 3 mjeseca

Starenje djeteta smatra se kritičnim razdobljem u životu djeteta, jer se u toj dobi stvaraju glavni mehanizmi regulacije, uključujući središnji živčani sustav. Stoga, mlade majke trebaju znati što hraniti bebu za 3 mjeseca ako nema mlijeka. Ne mogu se dopustiti pogreške u prehrani dojenčadi, budući da te pogreške više ne mogu biti ispravljene. Prilikom odlučivanja o prehrani djeteta u roku od 3 mjeseca, ako nema mlijeka, potrebno je uzeti u obzir njegove pojedinačne karakteristike. Vrlo je važno da dijete dobije težinu. Mjesečno, mora pribaviti najmanje 700 grama.

Što hraniti bebu ako nema mlijeka

Dojenje se smatra najdjelotvornijim za tijelo djeteta. Ako majka nema mlijeko, onda dijete mora biti preneseno na umjetno hranjenje. Liječnik će pomoći majci odlučiti kako hraniti dijete. Smjesa je bolje odabrati hipoalergijski. Bolje je odabrati mješavine za hranjenje djeteta s probioticima. Probiotici će pomoći u jačanju imunološkog sustava i poboljšanju funkcioniranja crijeva djeteta. Neka djeca ne podnose mlijeko. U ovom slučaju, morate odabrati posebnu smjesu, u kojoj nema mlijeka.

Prilikom određivanja kako hraniti bebu u 3 mjeseca djeteta, treba imati na umu da prehrana ovisi o tome kako dijete razvija i dobiva na težini. Noću je poželjno ne hraniti dijete. Ali ako se beba probudila i vrištala od gladi, onda je bolje da ga smiri i hrani.

To se događa da majka ne može odlučiti za 3 mjeseca da dijete što da se hrane i što smjesu odabrati. Međutim, treba imati na umu da će prečesto mijenjanje smjesa ugroziti zdravlje djeteta. Također, ne biste trebali ustrajno davati najbolje, prema liječniku i roditeljima, smjesu, ako dijete to ne podnese.

Pravilno odabrana smjesa ne uzrokuje dispeptičke poremećaje kod djeteta (regurgitacija, povraćanje, tekućina, slabo probavljena stolica ili konstipacija), manjkava stanja (hipotrofija, anemija nedostatka željeza, paratrofija).

Što hraniti bebu u 3 mjeseca, osim mješavine

Ako dijete polako dobiva težinu ili ima znakove anemije, racije, onda je uvođenje komplementarne hrane od tri i pol mjeseca prihvatljivo.

Utvrđivanje što se hraniti i kakva bi namirnica trebala odabrati kao komplementarne hrane, moramo se sjetiti da je uvođenje komplementarne hrane prvi korak u prijelazu bebe na čvrstu i gustu hranu. Stoga, svaki dodatak mora biti vrlo pažljivo uveden. Za prvi obrok, bolje je odabrati sokove i pire krumpir s slatkim ili umjereno slatkim okusom. Kasnije možete postupno povećati raspon i volumen posuđa.

Kiseli sokovi se bolje apsorbiraju, poželjno ih je razrijediti s pola tople kuhane vode. Budući da je sok od jabuka prilično lako probaviti, najbolje je započeti s tim.

Najprije morate ponuditi bebu samo nekoliko kapi sok, sljedeći dan možete povećati dozu soka na pola žličice nakon dva hranjenja. U roku od mjesec dana potrebno je dnevno količinu soka staviti na četiri ili šest žličica.

Ne možete davati sokove da ugasi žeđ, umjesto vode. Moguće je davati sokove djetetu samo nakon hranjenja. Ne možete miješati sokove voća i povrća, jer neki od njih sadrže tvar (askorbinat), koja uništava vitamin C.

Kada majka izabere dijete u roku od 3 mjeseca nego da se hrani, a kakav sok vole, treba zapamtiti da djeci mlađoj od šest mjeseci ne smije davati sok od grožđa. Sok od grožđa sadrži mnogo glukoze i fruktoze, pojačava fermentacijske procese i uzrokuje bubrenje crijeva. Sok od mrkve u velikim količinama može uzrokovati alergije. Uz voćne sokove, jednokratnu voćnu kauči mogu se ponuditi bebi u isto vrijeme iu istim količinama.

U tri i pol mjeseca, već možete ponuditi bebu žumanjak jajeta piletine. Morate početi s malim komadom prije glavne hrane, a nakon tjedan dana svaki dan možete dati oko polovice žumance.

Pronašli ste pogrešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Koliko treba beba imati za 3 mjeseca?

Dijete u bilo kojem dobu treba dobiti potpunu i uravnoteženu prehranu koja će biti u stanju zadovoljiti rastuće potrebe djetetovog tijela za potrebne vitamine, minerale i druge korisne elemente u tragovima. U prvoj godini života, mrvica raste i razvija se na izuzetno brz način, stoga zahtijeva stalnu prilagodbu prehrane.

Svaki mjesec životnih mrvica njegov dnevni izbornik može se značajno razlikovati. U ovom članku ćemo vam reći kako pravilno hraniti bebu u roku od 3 mjeseca i koliko bi trebao jesti kako bi se osjećala sjajno i razvila u potpunosti.

Koliko puta dnevno dijete jede za 3 mjeseca?

Prema općeprihvaćenim pravilima, tro-mjesečna tot će jesti 5 puta dnevno. U međuvremenu, one bebe koje jedu majčino mlijeko obično jedu češće, oko 6-7 puta dnevno. To je objašnjeno činjenicom da je matična majčinska mlijeka idealni proizvod za sitno tijelo novorođenčeta, stoga se apsorbira što je brže moguće.

U prosjeku, pauza između primjene na prsima treba biti 3 sata. Moderne majke, uglavnom, danas prakticiraju hranjenje "na zahtjev", tako da ovaj vremenski period može biti nešto drugačiji. Ako je beba na IV, mora se hraniti svakih 3,5 sata, svaki put ulijevanjem iste količine prilagođene mliječne formule u bočicu.

Koliko grama mješavine ili mlijeka dijete jede za 3 mjeseca?

Naravno, tijelo svakog djeteta je drukčije, a potrebe svakog djeteta u hranjivoj tekućini mogu biti različite. Unatoč tome, postoje neka pravila koja vam omogućuju izračunavanje količine mješavine ili mlijeka koje treba napiti dnevno kako bi se dobro osjećali i razvili u potpunosti. Da biste odredili uobičajenu izvedbu, upotrijebite sljedeće preporuke:

 1. Najčešća formula koja vam omogućuje određivanje količine mješavine ili mlijeka koje vaša beba treba tijekom dana je sljedeća: X = 800 + 50x (n-2), pri čemu je n doba mrvica u mjesecima. Dakle, tri mjeseca beba treba prosječno 850 ml hranjive tekućine dnevno.
 2. Također možete podijeliti tjelesnu težinu djeteta u gramima duljinom u centimetrima i umnožiti tu vrijednost za 15,7.
 3. Konačno, najlakši način je odrediti 1/6 tjelesne mase mrvica. To je upravo količina mješavine ili majčinog mlijeka, što će biti dovoljno za tročljetnu bebu.

Općenito, dnevna stopa mliječne tekućine za tročljetnu bebu treba iznositi od 800 do 1050 ml.