Koju vodu kupiti novorođenče, da kuhati vodu, dodati kalijev permanganat?

Hrana

Mladi roditelji, prvi put kupaju svoju bebu, moraju odgovoriti na brojna pitanja:

 • Koju vodu kupiti novorođenče?
 • Trebam li (dezinficirati vodu vrenjem)?
 • U kojim slučajevima je nužno kupati novorođenče u kalijevom permanganatu?

U kojoj vodi kupiti dijete

Prije svega, trebate pregledati kupaonicu. Odlučite kakvu ćete kupku upotrijebiti za kupanje - veliko ili poseban vrtić. U dječjem vrtiću lakše je nositi se s djetetom, au slučaju prekida u vodi lakše ga je napuniti. Velika kupka omogućit će vam gimnastiku s djetetom, a ako kupite posebni gumeni prsten oko vrata, moći će se samostalno kretati u vodi.

Dalje, trebate odlučiti u kojoj vodi kupati novorođenče. Pedijatri obično preporučuju korištenje vode iz slavine, posebno ako se isporučuje s pročišćenom vodom. Prvih dana možete dodati otopinu morske soli u maloj koncentraciji, što će dati dodatnu dezinfekciju još uvijek neizbrisane umbilikalne rane.

Mnoge majke vole koristiti dekacije različitih biljaka za kupanje. Međutim, ne biste se trebali uključiti u njih, trebate stroge indikacije za njihovu upotrebu - za bebu ovo je jak lijek.

U svakom slučaju potrebno je poznavati najčešće korištena bilja u različitim uvjetima kože novorođenčeta:

 • ako ste zabrinuti zbog suhe kože kod djeteta, dodajte dekaciju kamilice u kadu,
 • ako ste primjetili osip od pelene - prelijevajte željezo (detaljno o procesu kupanja u vlaku).
 • ako se pojavljuje diateza - koristite slabo izbulje lišća.

Kuhajte vodu za kupanje ili ne

Nije potrebno kupati novorođenče u kuhanoj vodi samo zbog želje da bude mekša. Bolje je kupiti pjenušanu kupku ili koristiti slabo koncentriranu otopinu morske soli. No, u slučaju kada kvaliteta čišćenja vode iz slavine ostavlja puno da bude željena i postoji mogućnost da se zaražene ikakvom infekcijom, onda se voda samo treba kuhati.

Dodajte mangan u vodu

Nekoliko desetljeća naše majke dodaju otopinu kalijevog permanganata u vodu kako bi dezinficirale vodu. Do danas je dokazano da nema potrebe za kupanje novorođenčeta u kalijevom permanganatu, štoviše, nepovoljno utječe na kožu bebe, prepunjavajući ga.

Također morate odabrati pravu sredstva za kupanje, stvorenu posebno za osjetljivu kožu novorođenčadi. Najbolje ih je kupiti u ljekarnama, pa nema razloga za brigu o njihovoj kvaliteti. Takvi alati neće oštetiti kožu bebe koja još nije postala snažnija i zadržat će svoju zaštitu.

Na temu kupanja:

Pomoć za videozapise

Plivajući jastučići

Dojenčad se često protestira i djeluje kad se unesu u kadu i spuštaju u vodu i smiruju bebu dolje s nježnim nježnim glasom pjevajući mu posebne pjesme koje su davno bile korištene u kupanju novorođenčadi.

Tko će biti tamo kup-kup,
Prema nekoj vodi, gnojnica?
U kadi brzo skok-skok, skok,
u kupelji s nogu suhog-suha, jerk!
Sapun će pjeniti
I prljavština će ići negdje.

Plivamo, mi zapljusnuti,
I u vodi s vama se zabavite!
Noga, leg dolje!

Pen up, pen down!
Noge uganuće,
I plivam poput uti!
Splash Splash! Bum-bum!
Izlazi!

Nježno i nježno operite bebu mekom rukavicom za kupanje ili spužvom, pjesmom ili pjesmom:
Plivamo
I prskanje u vodi,
Splashing, frolicking,
Probuditi će oprati.
Operujemo noge
Naš slatki mali
Oprati ruke
Slatki dječak,
Natrag i trbuščić
Lice i usta -
Očistite to
Dragi moj sin!

Ai, šipke,
Ne bismo se bojali vode
Očistite pranje
Mama se nasmiješi.
Voda teče
Dijete je slatko
S gustom vodom -
S djetetom mršavosti.
Spustite vodu
A dijete je gore.

Vodicka, vodichka,
Moja lice
Pogledao je u oči
Za obraze rumenilo
Za smijeh rotok,
To je zub.

Ribe u jezeru živjele su,
S nama je plovio... (Istovremeno, vodite ruku pod vodom, kao da riba pliva).
Dijete, oprati ćemo,
Ribe ćemo uhvatiti.
Nismo hladna voda.
Gdje je riba? Ovdje je! (posipajte malo vode na bebu)

Glavni razlozi zbog kojih se novorođenčad treba okupati u kuhanoj vodi: koliko dugo dijete treba takve kupke?

Rođenje djeteta velika je radost i sreća za obitelj, ali i puno pitanja vezanih uz skrb i odgoj dugo očekivanog djeteta. Roditelji u prvim mjesecima života djeteta okružuju ga s pojačanim stupnjem pažnje, više brige, pogotovo ako je to njihovo prvo dijete. Takva pozornost na bebu je neophodna i ugodno, on mora osjetiti od prvih dana svog života da mu se sviđa.

Jedan od prvih i najuzbudljivijih postupaka za roditelje - mrvice za kupanje. Mnogo je pitanja: Koja je to kupka? Kako zadržati? Kakvu vodu? Što znači oprati? i tako dalje. Danas ćemo ispitati pitanje koje vode kupati i treba li kuhati.

Je li to potrebno i potrebno?

Imunitet djeteta svakako je slabiji od onoga odrasle osobe, no dovoljno se nositi s prirodnim bakterijama okoliša. S centraliziranim protocima pročišćene i filtrirane vode, prema GOST-u treba biti pogodan ne samo za djecu za kupanje, već se također može koristiti kao voda za piće.

Međutim, postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ne rade uvijek dobro, i svakako nije svaka majka spremna riskirati zdravlje njezine bebe. Stoga je bolje vizualno procijeniti kakvoću vode, trebalo bi biti prozirno bez nečistoća i neutralnog mirisa.

Ako postoji sjena ili miris, morate kuhati kako biste izbjegli zarazu. Kuhanje najbolje dezinficira. Nije potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta ako je čisto i bez mirisa.

Mnoge majke preporučuju kipuću vodu za kupanje tijekom ozdravljenja pupčane rane, tako da postoji manji rizik od infekcije rane, čak i ako se dobije.

Priprema i temperatura

Za prvo kupanje novorođenčadi, voda se kuha kako bi se izbjegla alergijska reakcija ili infekcija u pupčanu ranu. Nema potrebe kuhati ga dulje vrijeme, jer mikrobi odmah umiru, i toplina preko 100 stupnjeva (točka ključanja) nije moguća, a zatim isparava. Stoga je dovoljno da se kuhati i ugasiti.

Voda nakon kuhanja za kupanje mora se ohladiti. Ugodna temperatura za dijete će biti 36-37 ºê. Stupanj, poput tjelesne temperature, neće dopustiti prekomjerno zagrijavanje ili prekomjerno hlađenje, koža bebe nema neovisnu termoregulaciju pa će roditelji morati to neko vrijeme gledati.

Koliko dugo

Nema jasnog odgovora na ovo pitanje, sve ovisi o razlogu zašto se dijete okupa u kuhanoj vodi. Ako se bojiš infekcije u pupčanu ranu, dovoljno je da se okupajte dok se ne liječi ranu. Preporuča se okupati u kuhanoj vodi za upale kože i alergije s osipa na koži sve do prolaska crvenila.

Dezinfekcija metodom ključanja s niskom kvalitetom isporučene vode također je jedan od razloga za kupanje djeteta u takvoj vodi i zaustavlja vrenje kada se normalizira i uklanja se miris i boja.

Pro i kontra

Kada kupanje novorođenčadi u kuhanoj vodi ima prednosti i nedostatke, majkama je potrebno odabrati i odlučiti koji je čimbenik važniji.

Pros:

 • Zlonamjerni mikrobi umiru.
 • Mekoću za bebinu kožu.

kontra:

 • Dulji proces pripreme (kuhati, ohladiti do željene temperature).
 • Teško je dobiti veliku kupku.

Pro i kontra su otprilike isti.

Kada mogu oprati dijete u tekućoj vodi?

Od prvog dana života pedijatri savjetuju majke da kupaju djecu u kuhanoj vodi, tako da se beba brže prilagođava okolišu. Ovaj savjet, naravno, pogodan je za apsolutno zdrave bebe i dobre kvalitete tekuće vode.

Novorođene mrvice su tako male i osjetljive da želim činiti sve što je potrebno da bi ih udobnije, čak i ako je to radno intenzivno. Mlade majke već imaju malo vremena, pa neka pitanja koja zahtijevaju puno vremena za provedbu, bolje je dobro proučiti. Na primjer, takvo pitanje kao plivanje u prokuhanoj vodi. Nema potrebe kupati svu novorođenčad u kuhanoj vodi, što znači da možete potrošiti spremljeno vrijeme sa bebom.

Korisni videozapis

Zatim, koristan videozapis o tome treba li kuhati vodu za bebe:

Koliko dugo se treba okupati u kuhanoj vodi novorođenčeta

Kuhati vodu za kupanje novorođenčadi?

Pitanje je: trebate li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi, nije značajan problem za iskusne roditelje i bake. Oni u pravilu imaju svoje mišljenje o tom pitanju. No, mlade majke, čuvši dovoljno kontroverznih savjeta, gube glavu. Razmotrimo ovo pitanje sveobuhvatno i izvučemo vlastite zaključke.

Zašto morate kuhati vodu za kupanje novorođenčadi?

Oni koji smatraju obaveznim kuhati vodu za kupanje vode dva cilja:

Koliko ključanje pomaže u postizanju tih ciljeva?

Pro i kontra od ključanja

dezinfekcija

Želja nekih neumoljivih mumija, a posebno baka, da dijete drži sterilnim u čistoći, ne priznavajući mu nikakve bakterije, kao da je astronaut na nepoznatom planetu, nema znanstvenu osnovu. Praksa pokazuje da kupanje u vodi iz slavine, pod uvjetom da imate dobre filtere i čistu vodu, ne uzrokuje štetu djetetu.

Ali ako je kvaliteta tople vode u slavini nedvojbena, ima tamnu boju ili neugodan miris - svakako ga kuhajte! U ovom slučaju, trebat će vam kupka za kupanje novorođenčadi: lakše je napuniti kuhanom vodom.

Bit će ispravno kuhati vodu u prvom mjesecu života novorođenčeta - sve dok se umbilikalna rana ne izliječi. Tijekom tog perioda, mjere opreza ne ometaju se. Štoviše, mangan se koristi za dodatnu dezinfekciju.

Omekšavanje vode

Suprotno popularnim uvjerenjima, voda ne postaje mekša od ključanja. Omekšivači vode obično koriste soda ili proizvode namijenjene za tu namjenu, prodaju se u trgovinama - neki su posebno dizajnirani za kupanje djece. Poseban filtar također može smanjiti tvrdoću vode.

Je li potrebno dezinficirati s kalijevim permanganatom?

Kalij permanganat, koji se obično naziva kalijev permanganat, prodaje se kao tamni kristalni prah. Ovo je priznati dezinficijens. Koristili su ih naše bake, a moderni roditelji ne zanemaruju ih. Njegova uporaba opravdana je u razdoblju ozdravljenja pupčane rane.

Ako koristite kalijev permanganat za kupanje novorođenčeta, nije potrebno kuhati vodu. Osim ako naravno, vruća voda iz vruće slavine ne uzrokuje ozbiljne sumnje.

Kako uzgajati mangan za kupanje novorođenčeta

Nekoliko kristala se pažljivo razrijedi u zasebnom spremniku. Pobrinite se da su svi kristali otopljeni: kontakt s njima može uzrokovati opekotinu bebe. Izlijevati dobivenu otopinu u kupelj. Boja vode bi trebala biti blijedo ružičasta.

Gdje kupiti kalijev permanganat

Kalij permanganat se obično prodaje u ljekarnama u 3 g vrećice, ali je nedavno postalo lakše naručiti ga online, jer nije dostupno u većini ljekarni. Postoji još jedan izlaz: trgovine za vrtlare. Ovdje se pakira u pakiranjima u kilogramima. Takva skladištenja s pravilnom pohranom bit će dovoljna za unučad i unučadi.

Pravilno pohranjivanje

Kalijev permanganat ne voli vlagu i izravnu sunčevu svjetlost. Najbolji kapacitet za njegovo skladištenje je čvrsto zatvoren, bolje neproziran. Za malu količinu idealnih staklenki vrhnja.

Korištenje sode za pečenje novorođenčadi za kupanje

Trebate samo omekšavanje vode ako je voda iz slavine zaista teško: osuši kožu i ostavlja naslage na posuđe i kućanske aparate. Mnoge majke vole sode za pečenje brojnim omekšivačima vode kada kupaju bebe. Zato što je jeftiniji i ne tako zastrašujuće ako dijete slučajno proguta malu otopinu sode.

Koncentracija sode bi trebala biti unutar: 3-5 žlica sode dovoljno je za bebu.

Do koje godine dijete treba kuhati vodu?

Koliko dugo morate kuhati vodu? Dijete ne treba kuhanu vodu, već čistu vodu. U bilo kojoj dobi. Ako imate lošu vodu iz slavine, instalacija filtara je neizbježna: nikada nećete moći kuhati vječno.

Preporuke Dr. Komarovskog: je li potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta

Poznati liječnik ne preporučuje kipuću vodu, savjetujući da stavite visoko kvalitetne filtere. Također predlaže da se suzdrže od plivanja sve dok se umbilikalna rana ne izliječi.

Ne morate kuhati vodu prije svakog plivanja i brinuti se za bebu, ako stavite filtre za vodu. U slučaju da to nije moguće, ključanje je neminovno. Kratko razdoblje prije ozdravljenja ozljede umbilikalne ozljede je izuzetak: ako se u ovom trenutku kupujete novorođenčad, morate kuhati vodu ili ga dezinficirati otopinom kalijevog permanganata.

Video i fotografija: besplatni internetski izvori

Vi svibanj biti zainteresirani za druge članke naših stranica.

Kupanje novorođenčeta

Sve dok vaša beba ne bude šest mjeseci, preporuča se da ga svakodnevno kupaju, a drugu polovicu svog života možete to učiniti svaki drugi dan. U pravilu, djeca vole plivati, jer je prije rođenja vode bio njihov izvorni element. U vodi se mišići opuštaju, dijete je udobno i mirno. Trajanje plivanja u prvoj godini života je 5-10 minuta. Operite sapunom ne više od jednom tjedno. Preporučljivo je kupati bebu ne prije sat vremena nakon hranjenja, najbolje - 10-15 minuta prije noći hranjenja.

Bolje je kupati novorođeno dijete zajedno, najčešće se zovu otac kao asistent, au mnogim obiteljima kupanje djeteta isključivo je "časna misija" oca. Velike i pouzdane muške ruke s nevjerojatnom nježnošću drže maleno tijelo djeteta koje doprinosi rađanju i razvoju bliskog kontakta djeteta s ocem, koji se u tim trenucima osjeća vrlo potrebnim. Ali ako morate bez asistentice - ne brinite, dobro ćete se nositi.

Važno je! Ako dijete nije dobro, ima temperaturu ili postoje znakovi iritacije kože, bolje je odgoditi kupanje dok se ne savjetujete s pedijatrom.

Trebat će vam: kada djeca, vrč s toplom vodom za ispiranje dijete, poseban termometar za vodu, dječji sapun, Terry „rukavica, veliki ručnik, pelenu, baby ulje, mijenjanje tablice s pripremljenim odjeće za bebe, pamučne štapiće s ograničenjem ili pamuka brisevi.

Ako se umbilikalna rana još ne izliječi, pripremite dvije posude vruće i hladne vode koja se kuha ili otopina kalijevog permanganata koji se dodaje tekućoj vodi. U kapljicu vode treba dodati otopinu kalij permanganata sve dok voda ne postane blijedo ružičasta. Prije uporabe kalijevog permanganata pazite da su kristali potpuno otopljeni jer kontakti s kalijevim permanganatom na koži mogu uzrokovati opekline.

Temperatura zraka u sobi za vrijeme kupanja djeteta treba biti 22-24 stupnja. Možete kupiti bebu u kupaonici, ako je dovoljno prostrana, ili u kuhinji.

 • Prije svega, morate pripremiti kadu - oprati kistom i sapunom i isprati kipućom vodom. Stavite kupelj u stabilan, udoban položaj i napunite ga vodom do ½ volumena. Na početku hladne vode se ulijeva, a zatim vruću vodu kako bi se izbjeglo stvaranje pare. Sada morate uroniti termometar u vodu. Temperatura vode u kadi trebala bi biti 37-37,5 stupnjeva. Za mjerenje temperature vode pomoću lakta moguće je samo s dovoljno iskustva, termometar je uvijek sigurniji.
 • Postavite odjeću za bebu na stol za presvlačenje, stavite ručnik na vrh, stavite pelenicu na njega za brisanje. Međutim, pelena se može staviti u kadu, tako da je prikladnije za vas.
 • Strip dijete, ako je potrebno - prati. Uzmite dijete tako da glava počiva na podlaktici vaše lijeve ruke, a prstima držite lijevu rameni zglob djeteta (palac je omotan oko ramena odozgo, drugi prsti stavljeni su u pazuha). Desna ruka podupire djetetove stražnjice i noge.
 • Polako uranjati dijete u kupku: prvo, stražnjice, zatim noge i torzo. Sa vaše lijeve ruke i dalje podržava glavu djeteta, desna ruka je slobodna za pranje. Razina vode trebala bi dosegnuti dijete do pazuha.
 • Pomaknite dijete na vodu natrag i naprijed, lijevo i desno. Vaši pokreti bi trebali biti glatki, neugodni. Nasmiješite bebu, nježno razgovarajte s njom.
 • Ako namjeravate oprati dijete sapunom, stavite ga na desnu ruku. Parejte tijelo mekom kružnom kretnjom i odmah isperite soaped područja. Prvo, operite glavu s čela prema stražnjem dijelu glave, a zatim vrat, ruke, prsa, živahne noge. Temeljito isperite nabore kože. Na kraju, operite guza i genitalije.
 • Izvadite dijete iz vode. Isperite tijelo i operite djetetovo lice s vodom iz vrča. Bacite pelenu preko djeteta, stavite je na stol za presvlačenje, osušite kožu blagim pokvarenim kreacijama.
 • Osušite uši s pamučnim pupoljcima s limitatorima ili tamponima od pamučne vune.
 • Podmažite nabore kože dječjim uljem. Ako je potrebno, liječite umbilikalnu ranu.
 • Pokrijte ili odjenite bebu.

Sada vaše dijete za osjećaj pune sreće bilo bi lijepo jesti i spavati.

Kako se okupa novorođenčad

Djeca do jedne godine dnevno se okupa. Morate odmah početi kupati, budući da se umbilikalna rana osuši. Pedijatri savjetuju djeci do mjesec dana da se okupaju u kuhanoj vodi, osobito ako je voda iz slavine loše kvalitete. Temperatura zraka u kupaonici mora biti približno 20-22 ° C, temperatura vode za kupanje trebala bi biti 37 ° C. U prvom mjesecu života djeteta bolje je kupati se u slabom otopinu kalijevog permanganata, to je dobar antiseptik koji pridonosi dezinfekciji pupčane rane i njezinog brzog izlječenja. Manganski kristali se najprije moraju otopiti u zdjelici vode, a otopinu dodati u kadu do blago ružičaste boje. Također, umjesto mangana u kadi, možete dodati infuziju serije ili kamilice farmaceutske - ove biljke su također antiseptici, smiruje kožu, pomaže u borbi protiv pelenskog osipa.

Prije kupanja potrebno je svakodnevno oprati kupku s bebinim sapunom i isprati je s kipućom vodom. Čista odjeća za bebu treba pripremiti unaprijed, kao i sve higijenske predmete: pamučnu žiglu, baby ulje, pelene.

Ako nesigurno držite dijete, čak i prvi put da vam netko pomaže da ga se okupite. Novorođenče može biti podržan od strane tate ili bake dok ga operete. Nije potrebno uliti puno vode u kadu, a dijete je mala. Uskoro ćete naučiti kupovati bebu.

Kada je sve spremno za kupanje, skinite dijete, operite ga, ako je premazao pelene, pažljivo uronite svoje malo tijelo u vodu. Držite ga jednom rukom u vodi, stavljajući ga ispod gornjeg dijela dječjeg ramena. Glava bi trebala ležati na tvojoj ruci savijenu u lakat. Ostatak tijela trebao bi biti u vodi. Najprije operite lice novorođenčeta. To možete učiniti rukom, mekanom spužvom ili komadom pamuka. Onda operite glavom vodom. Koristite sapun za pranje kose 1-2 puta tjedno - nježno soaping ih u smjeru od čela do stražnje strane glave, a zatim nježno pranje pjene.

Nakon pranja glave, utrljajte kožu iza ušiju, vrat, pazuha, ruke, noge, strane, leđa, trbušne mišiće, prepone s sapunicom ili rukom. Nakon toga, dijete treba isprati čistom vodom iz vrča, koja bi trebala biti iste temperature kao voda u kadi.

Nakon što dijete izvadite iz vode, zamotajte ga u frotirni ručnik i držite je tamo 5-7 minuta tako da dijete osuši i ne smrzne kada ga skinete. Nakon toga stavite je na čistu, suhu pelenicu i nastavite do toaleta: obrišite uši s pamučnom flagelom, podmažite nabore s dječjim uljem, obradite pupak s vodikovim peroksidom kako biste uklonili koru, a zatim zelenu boju. Nakon toga možete nositi dijete.

Dr. Komarovsky o kupanju novorođenčeta

Kupanje novorođenčeta i njegovih roditelja je cijeli događaj (pogotovo ako je to prvi nakon porodničke bolnice). Kao i svako vrlo odgovorno poslovanje, ovaj proces podiže mnoga pitanja: kako i kad se kupati, kuhati vodu ili ne, da li je moguće dodati dekacije bilja i koliko često je to učinjeno, je li opasno u vodu uši, i tako dalje. Poznati pedijatar Evgenij Komarovsky u svojim je knjigama i člancima više puta govorio o osnovnim pravilima i načelima organiziranja vodenih postupaka za dojenčad.

Potrebno je uzeti u obzir najvažnije točke koje biste trebali znati, tako da kupanje donosi užitak i koristi i djetetu i njegovim roditeljima.

Posebne značajke

Voda tretmani su apsolutno korisni za sve bebe od prvih dana života. U maternici, mrvice su u vodenom okolišu i stoga ih je poznato i draga. U vodi, dijete se osjeća kod kuće. Kupanje nije samo higijenski postupak koji želi osigurati da su koža i kosa djeteta čisti. Kupanje promiče tjelesni razvoj, nosi element igre i stoga pozitivno utječe na mentalni i emocionalni razvoj bebe.

Prije nekoliko desetljeća, pedijatri su kategoricki zabranili kupanje djeteta s neizrecivom umbilikalnom ranom, suprotstavljenoj neobrađenoj neobloženoj vodi, i postavilo je mnogo strože zahtjeve i ograničenja za roditelje.

Moderni liječnici gledaju na kupanje više demokratski.

Roditelji s iskustvom, u pravilu, imaju mnogo manje poteškoća kada prvo okupaju novorođenče kod kuće od novih majki i očeva koji su prije samo nekoliko sati primili svoje ruke na svoje prvo dijete. Komarovsky savjetuje da održi spartanski mir. To je jamstvo uspjeha u teškom zadatku kupanja mrvica.

trening

Dijete bi trebalo imati sve što je potrebno za ugodan pliv. Mama i tata moraju se pobrinuti za to unaprijed. Čak i za vrijeme trudnoće roditelji obično stječu potrebnu opremu. Nemojte bacati novac i kupiti prekomjernu količinu - na primjer, nekoliko setova gumenih igračaka za igranje u vodi. Najpotrebnije, prema Komarovskom, jest:

 1. Bath. Čak i ako stvarno želite odmah početi vježbati kupanje u velikim kupeljima ili zajedničkim vodenim postupcima, Evgeny Olegovich savjetuje da upotrijebi uobičajenu malu plastičnu kupku i prva 2-3 mjeseca života djeteta kako bi ga koristili. Postoji nekoliko razloga: u malom prostoru dijete je udobnije, lakše je napuniti malu kupelj toplom vodom, čak i ako nema tople vode, a lakše je čistiti i čuvati čišćenje nego velika kupka koju koriste ne samo beba već i cijela obitelj.
 2. Termometar vode. Isprva, roditelji će ga trebati kako ne bi bili u zabludi s temperaturom vode koja je optimalna za vodene postupke novorođenčeta. Malo kasnije, mama i tata će shvatiti kakvu vodu dijete voli više i moći će to učiniti bez ovog uređaja. Ipak, termometar može doći praktično kasnije ako roditelji odluče otvrdnuti dijete, a Komarovsky preporučuje da to učini svima bez iznimke. Sada postoje prodaji termometara za igračke (plastične žirafe, zmije i drugi likovi). Oni mogu biti zabavno za dijete kada se počinje svjesno igrati tijekom večernjih kupanja.
 3. Sapun. Kupi bi trebao biti poseban bebinski sapun. Međutim, Komarovsky ne preporučuje često korištenje. Liječnik smatra da je dovoljno da se dijete okupa sapunom 1-2 puta tjedno. Nije potrebno kupiti spužve i škrge jer koža bebe je vrlo nježna i ranjiva. Yevgeny Olegovich smatra najbolju opciju da pere vlastitu ruku i lako obrišite kožu djeteta. Ako stvarno želite sapuniti s nečim, onda je bolje davati prednost posebnim rukavicama za kupanje. Novoumirani i reklamirani znači "bez suza", doći će vrijeme da se na polici kupaonice malo kasnije pojavi. U prvih nekoliko mjeseci života, takvi gelovi i šamponi nisu potrebni za dijete.
 4. Ručnik. Dijete bi trebalo imati vlastiti ručnik. Dječji ručnik ili frotirni ručnik nije prikladan. Morate odabrati vrlo mekani, veliki proizvod tako da mrvice mogu biti omotane u nju od glave do pete. Komarovsky pozornost posvećuje tekstilnim bojama koje mogu biti prilično alergijske za osjetljivu kožu bebe. Bolje je davati prednost bijelim ili laganim ručnicima od prirodnih tkanina (bez boja).
 5. Klizanje ili viseća mreža. Ovo je zgodan uređaj za kupanje u nedostatku dodatnih parova. Ako nema pomoći i nije predviđeno, teško će kupiti dijete pomoću plastičnog klizača ili vješalice koja se postavlja na rubove dječje kupelji.

Trebam li kuhati vodu za novorođenčad?)

komentari

Mangan nije dodao previše? =)

Marageddovka me razljuti.

Vidi također

Nisam mislio da sam se susreo s mužem u takvim stvarima. Moj muž i ja imamo jasno razdvajanje u muškim i ženskim pitanjima, ne zaklinjemo se i ne raspravljamo. Postoje pitanja na koja se glupo se osloniti.

Danas smo morali kuhati filtriranu vodu za kupanje u kotlu! Jer još jednom su se okupali za bebu, a voda je žuta. I tako u jednom danu ((Bilo je užasno kupati se u takvom djetetu, moja je princeza ostala.

Draga mama, podijelite svoje mišljenje - trebate li kuhati vodu za kupanje mjesec dana starog djeteta? Prije toga, uvijek smo samo kuhali + ljekovite kamilice i žice, a danas, kad smo otišli drugi mjesec života, pitali smo se vrijedi.

Imamo 2 tjedna, vrijedi li kipuće vode za kupanje bebe? Dušo pokroviteljice, sestra kaže da se opere s vodom iz slavine, a pedijatar savjetuje da kuhati. A kakvu vrstu korova dodajete za kupanje?

i tako ću početi kupati.. Kada početi kupati dijete? Za početak, mi ćemo definirati sam pojam "kupanje". Mi po ovoj riječi tradicionalno znači uranjanje djeteta u kupelj. Međutim, na Zapadu postoje dvije vrste kupanja djeteta.

Djevojke, molim te, molim te, uskoro se pripremam za izgled moje bebe i sad kupim sve što trebam, ali kad sam htjela kupiti kalijev permanganat za kupanje, pokazalo se da više nije prodana u ljekarnama. Sjećam se toga okupan.

To je koliko čitam i stalno se zaprepasti. Djevojke, zašto se mučeš. Zašto kuhati vodu za kupanje. Pa, čak i prije ozdravljenja pupčane rane, nije išlo nigdje (iako nisam kuhala na dan, samo sam ga branila), pa, da.

Lirska digresija. Vrlo je važno da u prvim satima nakon rođenja beba prima kolostrum iz majčine dojke. Kolostrum ima visok sadržaj kalorija. Poznato je da u 1 litre kolostruma sadrži sljedeći broj kalorija: 1. dan - 1500, 2..

Kuhajte vodu ili kapnite vodu? Kakvu temperaturu koristite? Što kupujete? Što dodajete u vodu, kalijev permanganat itd.?

KIT ZA PRVE POMOĆI će biti spreman u svakom domu gdje beba čeka. Želio bih savjetovati svaku majku da napravi komplet za prvu pomoć prije rođenja, NAPRAVA SVIH (Spremite se da ne zaboravite.) Nadam se.

U kojoj vodi biste trebali kupati novorođenče?

Kada se dijete rodi u obitelji, mladi roditelji mogu naići na mnoge poteškoće, među kojima je posljednje pitanje u kakvoj vodi kupati svoje novorođeno dijete.

Prije nastavka procesa kupanja, morate odlučiti o kapacitetu u kojem ćete oprati novorođenče. Kupka može biti velika, prostrana ili posebna vrtić koja ne zahtjeva puno vode.

Gotovo svi roditelji se pitaju hoće li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi? Moje mišljenje je da voda za kupanje može biti normalna. Ako u stanu postoji filter za pročišćavanje vode, uopće se ne možete brinuti o novorođenčadi. Kuhanje neće omekšati vodu, kako misle mame i tate.

Voda se pumpa u slavine apartmana već u pročišćenoj i filtriranoj formi pa se ne treba bojati da će vaše novorođeno dijete postati zaraženo bilo kakvom infekcijom kože.

Međutim, postoji i druga strana ovog problema, kada je ključanje vode za kupanje novorođenče potrebno. Ako voda iz vašeg plinovoda ima neugodan miris ili sumnjivu boju, onda treba kuhati.

U ovom slučaju, ključanje će biti jedino ispravno sredstvo dezinfekcije.

Treba li mangan koristiti za kupanje novorođenčadi?

Ovaj alat često se koristi za dezinfekciju vode za kupanje, a isto tako i kao sprečavanje dermatoloških bolesti novorođenčadi. Ali činjenica da s upotrebom prednosti mogu koristiti odrasle osobe nije uvijek sigurna za bebe, jer je njihova koža još uvijek vrlo nježna i osjetljiva.

Ako se voda ne može kuhati, ali je potrebna dezinfekcija, evo kako otopiti kalijev permanganat za kupanje novorođenčeta:

 • Uzmite malu zdjelu (po mogućnosti bijelu ili neutralnu) i ulijte nekoliko šalica vode u njega (dva će biti dovoljna);
 • Dodajte manganski prah u zdjelu sa vodom postupno i postupno;
 • Umočite dlan u zdjelu i promatrajte boju vode. Tvoja ruka bi trebala biti vidljiva kroz vodu obojanu kalijevim permanganatima. Smjesa bi trebala imati svijetlo ružičastu boju.

Važno je! Ako je voda vrlo mračna, svijetla, zasićena, to može naštetiti koži novorođenčadi mrvica.

Nema potrebe za dodavanjem kalijevog permanganata u vodu sa svako novorođenče za kupanje. Prevladava kožu i može uzrokovati oštećenja ili infekcije. Bolje je pronaći korisne zamjene za ovu tvar koja može dezinficirati vodu za kupanje novorođenčeta.

Da bi se poboljšalo i ojačalo dječje imunitet i zdravlje, možete dodati biljke iz različitih biljaka u vodu za kupanje:

Ali s ovim alatima morate biti izuzetno oprezni da ne pretjerate i ne izazivate alergijske reakcije.

Koje se biljke najbolje koriste za kupanje novorođenčeta, a za koje su korisne?

 • Izgaranje vlakom uklanja iritaciju kože novorođenčeta, pomaže da se riješi pricklings i pimples:
 • Kamilica, dodana u vodu, savršeno umiruje i pozitivno utječe na probavu mrvica; Pročitajte članak kako biste saznali koliko puta beba treba imati stolicu? >>>
 • Kada se kupanje u hrastovoj kore, poboljšava cirkulaciju krvi;
 • Voda s valerijanskim lijekom ima hipnotički i sedativni učinak, ublažava glavobolju kod djeteta;
 • Celandine, dodaje se u kupelj, liječi mikroskopske čireve, oslobađa novorođenče od svrbeža i alergijskih reakcija.

Pobrinite se da juhi nisu jaki. Inače, učinak kupanja bit će upravo suprotno.

Mi stvaramo povoljne uvjete za dijete

Važno pitanje je što bi trebala biti voda za kupanje novorođenčadi? Prije svega, to se tiče njegove temperature. Da biste ga jasno izmjerili, potreban vam je poseban toplomjer, dobro, sada im nedostaje. Prodaju se različiti dječji termometri za mjerenje temperature vode:

 1. u obliku životinja;
 2. voće;
 3. geometrijskih oblika i drugih.

Nemojte zagrijavati sobu u kojoj ćete oprati novorođenče. Štetno je za dijete da bude u sobi gdje postoji vrućina, može negativno utjecati na rad pluća i srca. Pročitajte više o preporukama za sobnu temperaturu za novorođenče >>>

Temperatura vode ne smije biti viša od 37 stupnjeva. Ako pregrijate vodu, možete ga zapaliti. To će dovesti do činjenice da će se u budućnosti bojati vode u panici i više se neće kupati.

U prvim danima života novorođenčeta bolje je isprati čistom vodom ili dodati malo biljnog izlijevanja u vodu za kupanje.
O kupanju bebe pogledajte u videozapisu:

Naravno, bit ćete zainteresirani za pitanje, je li moguće prati novorođenče sapunom? Sve ovisi o vrsti kozmetike koju ćete koristiti za tu svrhu.

Danas dječje trgovine pružaju širok izbor sapuna od prirodnih sastojaka i bez kemijskih aditiva. Oni sadrže gotovo nikakvu kemiju, samo prirodne tvari koje mogu umiriti kožu novorođenčeta, ublažiti iritacije i alergijske reakcije.

Dječji sapun se može koristiti za kupanje u roku nekoliko dana nakon što ste kod kuće s bebom. Izaberite proizvod koji ne smrdi, jer je vaš glavni zadatak čistiti kožu novorođenčeta i spriječiti razvoj dermatoloških infekcija.

Oprati dijete sapunom ne smije biti više od 1 puta tjedno. U svim ostalim kupkama dovoljno je da se dijete diše samo toplom vodom.

Trebam li kuhati vodu za kupanje novorođenčadi?

Je li potrebno kuhati vodu?

Ne postoji konsenzus o kipućoj vodi za kupanje novorođenčadi.

Tradicionalno, vjerovalo se da, dok se umbilikalna rana zahtijeva redovita obrada i nije pokrivena epitelom, neophodno je koristiti kuhanu vodu. Nekoliko dana kasnije, kada se problemi s pupakom riješe, uklanja se potreba za ključanjem.

Danas, pedijatri preporučuju korištenje obične vode iz slavine, jer se u većini područja čisti kada se isporučuje. Mora se dodati morska sol u vodi kako bi se omogućila dezinfekcija za neželjene pupak. Smatra se da je s tvrdom vodom razumna alternativa pjena za dječju kupku. Ne biste trebali dodati otopinu kalijevog permanganata u vodu, jer ne daje posebnu dezinfekciju, i takva voda ne bi trebala ući u usta. Osim toga, dokazano je da otopina kalijevog permanganata, čak iu niskoj koncentraciji, može sušiti suptilnu dječju kožu.

Što se tiče dekocija bilja, liječnici ne preporučuju da se uključe u njih, jer za male dijete takvi su dodatci moćni lijekovi.

Nakon potpunog ozdravljenja pupka, preporučuje se kupanje u zajedničkoj kupelji. Ako beba ima zdravu kožu, tada nije potrebna kuhana voda, ali postoje iznimke od ovog pravila.

 • Ako postoji mogućnost zaraze infekcije, voda se mora kuhati.
 • Kod alergija na kožu postoji potreba za posebnom higijenom. To znači da će ključati vodu morati stalno.
 • Voda se kuha ako ima sumnjičav izgled zbog slabe kakvoće, uključujući one zbog hrđavih cijevi. Bolje je to učiniti dva puta ili kupiti čistu vodu za kupanje.
 • Ako postoji sumnjičav miris (razlog je prisutnost podzemnih mineralnih stijena) potrebna je vrenja i taloženje vode. Možete koristiti biljne infuzije kako biste neutralizirali nelagodu.
 • Ako postoji jak miris izbjeljivača, ključanje je neophodno kao sprečavanje alergija.
 • Previše tvrda voda može uzrokovati mrlje na tijelu odrasle osobe. Kuhanje će ga učiniti prikladnim za kupanje bebe.
 • Kad ključaju ubijene klice i bakterije, gotovo se eliminira rizik od zaraze infekcije za dijete.
 • Kada je gnojni postupak u kuhanoj vodi prelije juha bilja;

Zaključak. Potrebno je kuhati vodu za kupanje djeteta sve dok nestaju osip i alergije, a kvaliteta vode je zadovoljavajuća. Prije odustajanja od ključanja, unesite mjerodavno mišljenje okruga pedijatara koji zna ne samo bebu, već i kvalitetu vode iz slavine na tom području.

U kojoj vodi kupati novorođenče - je li potrebno kuhati vodu i dodati kalijev permanganat?

Već prvog dana, kao novorođena mrvica pojavila se u kući nakon maternice, mladi roditelji suočavaju se s teškim zadatkom - da ga otkupi po prvi put. A ovdje se postavljaju mnoga pitanja:

 • Što bi trebalo biti voda?
 • Moram li ga kuhati?
 • Je li potrebno dodati kalijev permanganat?

U kojoj vodi kupiti dijete

Prva stvar koju trebate obratiti pozornost je kupaonica za dijete. U posebnoj beba kupelji lakše je prati bebu, a u velikoj kupki prikladno je s njim vodeni gimnastika. Tu su i posebno dizajnirani kugle za plivanje koje podupiru bebu ispod vrata. Zajedno s njim, mrvica se može kretati u vodi.

Kupka mora biti napunjena vodom. Dječji liječnici savjetuju kupanje beba u običnoj vodovodi. To je dovoljno čisto i pogodno za novorođenče. I za dezinficiranje pupčane rane možete napraviti slabo rješenje morske soli.

Svatko bi to trebao znati! Bebe se okupaju u vodi s temperaturom od 37 stupnjeva.

Mnogi vjeruju da kupanje u biljnom bujonu donosi velike prednosti novorođenčadi. To je, naravno, istina, ali ne morate pretjerati. Za takvu mrvicu, čak i dekocija je moćan lijek, stoga prije nego što ih primijenite, obratite se svom liječniku.

Svaka biljka ima drugačiji učinak na kožu bebe:

 • Kamilica oslobađa suhoću
 • Niz pomaže kod pelenskog osipa
 • List otoka - s dijatezom

Kuhati vodu za kupanje ili ne?

Normalno vodu iz slavine pogodno je za kupanje bebe, ne morate ga kuhati. Kuhanje ne čini vodu mekšom. Kako bi se poboljšala kvaliteta vode, prihvatljivo je koristiti posebne dječje kupaonice od 0+ ili dodati malu količinu morske soli. Samo prljava voda, koja može biti štetna za mrvice, mora se kuhati prije kupanja.

Treba li mangan biti dodan u vodu?

Naše majke i bake smatraju da je obavezno dodati nekoliko kristala kalijevog permanganata u vodu za kupanje djeteta. To je učinjeno za dezinfekciju. Moderni pedijatri ne preporučuju dezinfekciju vode na ovaj način, budući da je kalijev permanganat prilično agresivna tvar, pa čak i slaba otopina suši osjetljivu kožu mrvica.

Danas tržište nudi širok raspon objekata za kupanje novorođenčadi. Vaš je izbor bolji za roditelje da vjeruju u dokazane marke proizvođača koji imaju dugogodišnje iskustvo i bolje ih je kupiti od ljekarne.

U kojoj vodi trebate kupati novorođenče: optimalnu temperaturu, kuhanje i dodavanje kalijevog permanganata

Kupanje novorođenčeta je jedan od postupaka koji se mlade mame boje, jer su užasno zabrinuti da će naštetiti mrvicama. Mnoga pitanja se tiču ​​temperature kupanja novorođenčeta. Koliko stupnjeva treba vodu i zrak da bi dijete bilo ugodno? Moram li kuhati vodu za kupanje? Sve te zabrinutosti uzrokovane su tjeskobom za dijete, kako bi se uklonila anksioznost, odnose se na preporuke pedijatara na temperaturi vode za kupanje i zraka u kupaonici.

Da prestanete kupati biti stresni za majku, vrlo je važno unaprijed pripremiti za prvi postupak, pročitajte preporuke pedijatara.

Kako odabrati optimalnu temperaturu vode?

Očito, optimalna temperatura vode će biti ona koja ne šteti novorođenčadi. Općenito prihvaćena vrijednost kreće se između 26 i 37 stupnjeva. U ovom temperaturnom rasponu dijete se osjeća ugodno. Nemojte kupati dijete u vodi s višom temperaturom. Tijekom kupanja obavljaju se dva važna postupka za tijelo djeteta: voda čuva novorođenče čistom i blagotvorno djeluje na cirkulaciju krvi. Pedijatri smatraju da je izloženost hladnoći tijekom kupanja mnogo korisnija za dijete od pregrijavanja.

Kod 26-37 ° C aktivira se srce djeteta, krv tekućine aktivno je zasićena korisnim elementima u tragovima. Poboljšani metabolički procesi, što dovodi do povećanog imuniteta, i kao posljedica toga povećava razinu otpornosti djece na različite infekcije. Jednostavno rečeno, ako slijedite ispravnu temperaturu tijekom kupanja, beba je manje bolesna i uživa sam postupak.

Gdje početi?

Prvo kupanje je uzbudljiv trenutak za majku i dijete. Bez obzira na to, postavlja se pitanje o temperaturi na kojoj će to provesti. Nije potrebno eksperimentirati na početku puta i odmah zatrudnjeti dijete. Počnite od 33-34 ° C. Kada se novorođenče malo potroši, možete slušati pedijatre i postupno smanjiti temperaturu za 1-2 stupnja. Voda se može razrijediti usred postupka, malo hlađenje.

Kada se naviknete, beba će se dobro osjećati čak i na 28 godina. Nije nepoželjno, a do neke mjere opasno za dijete da se pregrije, stoga pazite da temperatura vode ne dosegne 38 ° ili više.

Za postupak, pazite da se isporučujete s termometrom za alkohol. Idealan je za mjerenje temperature vode i siguran je za dijete. Uređaj se može ostaviti u kupaonici do kraja kupanja, tako da možete pratiti temperaturu i održavati ga u traženim vrijednostima. Postavite je na krajnji rub kupaonice tako da, kada igrate sa bebom, ne slučajno ga gurnite na dno. Odaberite model u sigurnom slučaju.

Temperatura kupaonice

Pri pripremanju kupke za kupanje potrebno je uzeti u obzir temperaturu zraka u sobi. Pravilnom organizacijom postupka trebao bi biti u rasponu od 24 do 26 stupnjeva. U dobi od 2-3 mjeseca, kada roditelji počnu otvrdnjavati bebe, ta se brojka može smanjiti na 21-23 °. Ispod 21 se ne smije spustiti, jer će hladna atmosfera donijeti nelagodu djetetu. Malo tijelo nije spremno za jake kapljice, mrvica može brzo uhvatiti hladnoću.

Pogrešne odluke uključuju želju za zagrijavanje zraka u kupaonici više nego u drugim dijelovima vašeg doma. Nakon što se opustite tijekom kupanja, dijete se može zamrznuti kada ga izvadite iz "vruće" kupaonice. Posebno pratite razlike u prvom mjesecu ili djetetu djetetovog života: vaša se blaga navikla samo na svijet oko sebe, pa neka navika bude topla i radosna. Pokušajte slijediti preporučeni način rada i nakon što kupka obloži bebu toplim ručnikom.

Ne biste trebali posebno zagrijati kupaonicu: nakon kupanja beba će se suočiti s oštrom temperaturom u drugim sobama i može se razboljeti

Koja je voda potrebna za kupanje?

Dugo smo s tobom za vodu, ali kad malo čudo dođe na svijet, mame počinju brinuti. Je li moguće kupati novorođenče u vodi iz slavine? Redovita kapljica vode je sasvim prihvatljiva za kupanje novorođenčeta. Međutim, stručnjaci savjetuju provjeriti njegovu tvrdoću: što je mekša voda, to je udobnije dijete osjeća. Značajno je da u kupaonici već postoje filtri za čišćenje vodoopskrbe: oni će pomoći ublažavanju vode i uklanjanju štetnih nečistoća. Ako već niste brinuli o svom zdravlju, poduzmite akciju sada, kada u vašoj kući raste malo bogatstvo.

Međutim, vjeruje se da voda iz slavine pomaže novorođenčadi da se prilagodi okolišu od prvog mjeseca života. Bakterije koje žive u njoj prate nas kroz život, što znači da se beba treba naviknuti na njih. Postoji samo jedna "ali" - tekućina za vodu može se koristiti tek nakon što je dijete potpuno steglo pupčanu ranu.

Trebam li kuhati vodu?

Činjenica da se voda u kojoj će kupiti dojenčad u dobi od nekoliko dana i do mjesec dana treba kuhati, kažu mnogi. Koliko je to važno i treba li to učiniti bez propusta? Doista, u prvim tjednima kupanja, možete se pridržavati ovog postupka, no tada je i vodovodna voda vrlo pogodna. Kuhanje je nužno samo kada pupak još nije ozdravio: u normalnom stanju i razvoju djeteta odgođeno je 18-22 dana. Gledajte pupčanu ranu i shvatit ćete kada je vrijeme zaustaviti kipuće vode.

Kako kuhati vodu? U kipućoj vodi nema ništa teško za djecu. Pričekajte dok se voda ne kuha brzo i isključi plin. Stavite je u kupaonicu, pričekajte dok se ne ohladi na potrebnu temperaturu. Kako biste smanjili vrijeme čekanja, uzmite hladnu prokušanu vodu i razrijedite kupelj. Takav postupak kupanja dugotrajan je, pa mnogi pedijatri savjetuju protiv kuhanja i preporučuju korištenje tople vode iz sustava vodoopskrbe. Također je korisno za imunitet bebe, a majka ublažava nepotrebne manipulacije.

Što se može dodati u kupelj?

Ako ste sigurni u čistoću vode iz slavine, ne možete ništa dodati na njega. Međutim, imate izbor:

 • dekocija bilja (samo nakon savjetovanja s liječnikom);
 • kalijev permanganat;
 • umirujuće naknade.

Ako ne znate točno kakva voda teče iz slavine - koristiti dekocije bilja, seriju je savršena za takve svrhe. Koristi se od antičkih vremena za kupanje novorođenčadi. Biljka ima antibakterijska svojstva, ozdravlja rane dobro, savršeno dezinficira i apsolutno je sigurna za zdravlje djeteta.

Pitanja o upotrebi kalijevog permanganata i sedativnih troškova postavljaju i roditelji. Baka će vam sigurno savjetovati kalijev permanganat, jer je u njemu okupirala vašu majku. Međutim, postoje mnoge proturječnosti u korištenju ove jake kemikalije - da, ona se odnosi na dezinficijenske tvari, ali ako se razrijedi i dobije lagano ružičasto rješenje, izgubit će njezina svojstva. Ako se, međutim, ne razrijedi jako, i da otopina kalij permanganata bude zasićena, dijete može imati opekline.

Što se tiče umirujućih optužbi, koje djeca često propisuju neurolozi, Dr. Komarovsky je prikladno izražavao. Vješto tvrdi da nikakva sedativna kolekcija ne rješava probleme s dječjim živčanim sustavom. Osim toga, ne trebate ih koristiti ako beba jednostavno nema takvih problema. Nema službenih, znanstveno dokazanih dokaza o velikim prednostima ublažavanja optužbi. Dodajući ih u vodu, majka se smiri, a beba ih ne primjećuje. Ako stvarno želite nešto dodati, bolje je odabrati seriju, čije su prednosti provjerene i dokazane.

Kako se okupa novorođenčad?

sadržaj:

Za roditelje prvo kupanje novorođenog događaja nije manje uzbudljivo od prvog koraka ili riječi. Doista, on je toliko mali, hoće li se plivati? Hoće li biti previše hladno ili vruće? A što ako izvuče iz ruku? A što ako počne plakati? Ove i mnoga druga slična pitanja ne izlaze iz glave roditelja kada nose svoju bebu u kadu. Pokušajmo saznati koliko korisnih informacija o ovom postupku što je više moguće kako bi se lako i jednostavno prošlo, kako za roditelje tako i za bebu.

Na toj temperaturi kupite novorođenče

Mnogi ljudi preporučuju kupanje djeteta u bocama ili kuhanoj vodi, sve ovisi o kvaliteti vodovodnih uređaja u vašem gradu. Ali što bi trebalo biti temperatura za prvo kupanje u životu? Pokušajmo saznati. Dakle, temperatura vode, ako ne i čudna - pojedinačna stvar, a sve ovisi o djetetu. Međutim, prvi put temperatura mora biti 36,6 stupnjeva. Ako nemate poseban termometar za vodu, umočite lakat u vodu (to je mnogo teže odrediti temperaturu vode prstima). Ako niste hladni i ne vrući, temperatura je ispravna. Međutim, bolje je koristiti termometar.

I sada gledaj bebu. Neka djeca vole malo vode hladnije, a druge - toplije. A "neprikladna" temperatura za to može biti uzrok gorke plače i hirovima u kadi. Kako razumjeti - da je beba vruća ili hladno? Ako je dijete hladno, on će se smanjiti u kvržicu, njegov nasolabijski trokut će početi postati plavo, nakon nekog vremena počinje drhtati od hladnoće.

Ako se osjeća vruće, njegova koža počinje crvenjeti, postaje trom, a opet će izraziti svoj prosvjed plakanjem. Ne brinite ako pogriješite jednom ili dvaput s temperaturom vode, ništa loše neće dogoditi. Uostalom, uvijek možete promijeniti temperaturu vode, što ga čini udobnim za vašu malu. I nakon mjesec dana takvog kupanja, možete nesumnjivo sipati vodu točno na temperaturu koja odgovara vašem djetetu.

Prvo kupanje

Kako se treba dogoditi prvo kupanje? Dakle, prije svega, napunite kupelj s vodom. Pažljivo uronite dijete u nju tako da se ne uplaši, beba bi se trebala najprije omotati u pelene. Postupno će se vlažiti, baš kao i tijelo njezina djeteta, postupno prilagođavajući ga nepoznatom okolišu. Ako ne koristite gamacho ili slide, držite dijete u lijevoj ruci. Uhvatite ga za rame, odmaknite se i popravite dlan u pazuhu. U ovom slučaju, stražnja strana glave trebala bi biti pod vašim zglobom. Druga se ruka mora držati na magarcu, tako da spriječite da dijete ušaste u kupaonicu. Lagano pecite tijelo, krećući se od vrata do nogu. Operi glavu posljednje. Nakon kupanja, dijete možete isprati temperaturom nižom nego u kadi. Sada je umotajte u ručnik i lagano ga upijte. Ne možete trljati kožu, još je uvijek nježno i možete ga oštetiti. Prije nego što stavite, provjerite jesu li sve bore suhe.

Kako odabrati kadu za kupanje

Prilikom odabira kupke za novorođenče morate obratiti pažnju na sljedeće parametre.

Sigurnost. Dno kupke ne smije biti previše sklisko. Neki modeli imaju protuklizne umetke. Ako ne, možete kupiti posebne gumene prostirke koje su pričvršćene na dno kupke s usisnim čašama.

Higijena. Površina kupke za novorođenče treba biti lagana za pranje.

Dimenzije. Bolje je odabrati vrlo širok, a ne vrlo mali model, koji je dovoljno najmanje 6 mjeseci.

Metoda instalacije Bilo bi nezgodno kupati bebu u kadi instaliranoj na podu. Većina modela može se postaviti na stranu obične stacionarne kupelji, a to je posebno prikladno ako je kupaonica mala. Veličine takvih modela odgovaraju standardnim parametrima velikih kupki. Međutim, bolje je provesti preliminarne mjerenja odabranog modela. Druga mogućnost je kupiti štand za bebu kupku.

Ako kupite model s termoplastičnim umetcima, možete to učiniti bez termometra, jer takve plastične boje mijenjaju boju ovisno o temperaturi vode.

Ocijedite. Pa ako model ima crijevo i rupu za ispuštanje vode. To će vam omogućiti da jednostavno ispustite vodu ili ga mijenjate ako je potrebno. U tom slučaju, pluta mora biti nevidljiva, tako da dijete ne želi igrati s njom.

Kupanje u velikoj kupki

Kupanje djeteta u zajedničkoj kupelji ima neke prepoznatljive osobine u usporedbi s bebom kavom. Prvo, morate postupno smanjiti dijete u vodu, vlaženje tijela, ruku i nogu. Na taj način dijete mora biti drženo glave: vaš mali prst treba biti pod vratom i svi drugi prsti - pod stražnjim dijelom glave. Ništa loše neće se dogoditi ako voda slučajno uđe u oči mrvica, sve dok ne dođe u nos i usta. Odmah ćete vidjeti da tijelo djeteta neće potonuti pod vodom, kao da će samostalno stajati na svojoj površini. Stoga, drugu ruku, možete sigurno oprati dijete. Također, s drugom rukom, možete pomoći da uronite abdomen i prsima pod vodom, tako da je prikladnije ga oprati.

Kada beba bude u velikoj kupki, odmah ćete primijetiti razliku takvog kupanja u usporedbi s kupanjem u kadi za bebe. Moći ćete biti sigurni da dijete može lako krenuti bez rizika i pogoditi zidove kupaonice. U velikom kupku treba promatrati ponašanje djeteta. Ako beba nije aktivna, zijevne i leži tiho, onda mu se ne sviđa kupanje. Zatim možete pomaknuti mrvice u vodu, krećući se naprijed-natrag do rubova kupaonice. To će pomoći aktivirati dijete. Naravno, po prvi put je bolje da to ne učinite jer je prva kupka prilagodba, neka vrsta prilagodbe. I, sigurno, takva prilagodba odrasloj osobi bit će teža nego za bebu.

Kupanje novorođenčeta - da kuhati vodu?

Vrlo često, pitanje "u kojoj vodi treba beba biti okupana", može se čuti da je potrebno ga okupati - isključivo u prokuhanu vodu. Je li potrebno kuhati vodu za kupanje novorođenčeta ili kupiti pročišćenu flaširanu vodu? Apsolutno nije potrebno. Međutim, u većini slučajeva, bez kipuće vode za kupanje beba se ne može izbjeći jer je čistoća vode iz slavine u mnogim gradovima pod velikim sumnjama. A ako postoji mogućnost da voda s legionelom ili drugom ne izlazi manje štetne štapiće od cijevi, onda je u ovom slučaju bolje da bude siguran nego da ugrozite zdravlje beba i onda ga liječite u bolnici.

Ako je rizik mali, onda za sigurnosnu mrežu ne možete kuhati vodu za kupanje bebe, već jednostavno dodajte malo kalijevog permanganata - to je dezinficijens. Ovo je osobito važno za prvi plivanje. Osim toga, potrebno je to učiniti tijekom prvog kupanja djeteta, u prvim danima nakon izbijanja iz bolnice, prije nego što je umbilikalna rana izliječena. Vodichka bi trebala imati ružičastu boju, ali ni u kojem slučaju crveno, inače će biti više zla nego dobra.

U slučaju da odlučite da je kuhana voda bolje za kupanje, barem kako bi se "omekšalo", preporuča se dodavanje morske soli ili ljekovitog bilja. Još jedna važna preporuka: u prvih tjedana beba života, bolje je ne dodati bilje u vodu, bolje je napraviti prvo kupanje bez njih, kako bi se izbjegla alergijska reakcija.

Pribor za kupanje

Prije su naši roditelji imali mnogo manji arsenal različitih vrsta uređaja za njegu bebe. To se odnosi na bebe kade i pribor. Do danas je izmišljeno puno stvari koje su dizajnirane za udobno kupanje djeteta. Prije isporuke najbolje je kupiti pribor za kadu. Ne preporučuje se kupati novorođenče u zajedničkoj kupelji, jer je njegova koža još uvijek vrlo nježna, a ostaci deterdženata mogu izazvati iritaciju. Osim toga, u početku, ako je voda u slavinu loše kvalitete, bolje je kupati dijete u kuhanoj vodi, a teško je napuniti punom kupkom za odrasle.

Do danas, proizvoditi nekoliko vrsta beba kupke i pribor. Moderni roditelji imaju vrlo veliku potražnju za anatomskim kupeljima. Posebno, ugrađeno dno je sposobno ponavljati konture djeteta. Omogućuje mu da ne klizne i drži glavu stalno iznad razine vode. Kupka "Majčin trbuh" ima oblik čaše, prikladan je jer dijete sjedi u njemu u istom položaju kao u majčinom trbuhu. To dijete daje osjećaj ugode i opuštanja.

Najpopularnije su klasične kupke s jednostavnim ovalnim oblikom. Ovo je proračunska opcija koja je pristupačna svima. Istina, prilično je neugodna, da se sama beba u sebi samo problematična. Kada je kupanje potrebno je da netko zadrži dijete, a netko ga je oprao. Postoji i mnogo različitih dodataka, od kojih je jedan termometar. Bez nje, naravno, možete odrediti temperaturu vode, lakat, na primjer, ali zašto komplicirati stvari. Termometri mogu imati različit oblik i oslikani su u svijetlim bojama.

Bilje za kupanje novorođenčadi

Moguće je kupati novorođenče u ekstraktima ili biljkama odmah nakon što se rana ozdravi na pupku. Nakon dodavanja juha, voda u kupelji za bebe treba ostati lagana jer koža bebe vrlo aktivno apsorbira sve tvari iz bilja. Biljke preporučene za kupanje bebe:

Sekvenca je jedna od najkorisnijih i najčešćih biljaka za kupanje novorođenčadi. Sadrži mangan, koji ima antimikrobni učinak, pa savršeno dezinficira vodu. Savršeno pomaže u borbi protiv seborrhee, diateze, raznih osipa i upala.

Kamilica - smiruje nadraženu kožu, smanjuje upalu, ima dezinfekcijski učinak. Kamejske kupke su vrlo dobre za djevojke da spriječe ginekološke bolesti. Najaktivniji i najvrjedniji sastojak kamilice je esencijalno ulje, osobito organske kiseline, flavonoidi, glikozidi i kamamulen. Eterično ulje može suzbiti fermentaciju u crijevima, ima analgetički, dijafetički i dezinficijens. Kamata na ljekarni široko se koristi u tradicionalnoj medicini i može se kupiti u bilo kojoj ljekarni.

Calendula - ovaj cvijet ima vrlo široka ljekovita svojstva: to je izvrstan diuretik, protuupalno i anestetik, koji dodatno može ublažiti središnji živčani sustav, ublažiti grčeve mišića u trbuhu, smanjiti krvni tlak. Kupanje u kalenduli može poboljšati dobrobiti bebe, čine kožu mekom i nježnom. To je izvrstan preventivno sredstvo za vrućinu, nadraženu i upaljenu kožu.

Obični ekstrakt - crnogorične kupke izvrsni su način jačanja imunološkog sustava i općeg stanja djeteta, a crnogorični ekstrakt pomaže pri kroničnom umoru i depresiji za odrasle. U svom sastavu, iglice sadrže mnogo eteričnih ulja, vitamina, mineralnih soli, tanina i elemenata u tragovima koji mogu imati blagotvoran učinak na živčani sustav, srce, kožu i respiratorne organe.

Mint, kora hrastova i breza pupova pomažu u borbi s pelenskim osipom i žilavom toplinom kod beba.

Juniper, hmelj i lavanda - poboljšavaju san, imaju smirujući učinak, a također pomažu ublažavanju živčanih napetosti.

Bearberry i motherwort - pomoć od kolike u novorođenčadi, smanjuju povećanu suzu.

Valerian - odavno se koristi u medicini. Ima antispazmatični i sedativni učinak. Valerian pripravci se široko koriste kao sedativa.