Folna kiselina u ranoj trudnoći

Bol

Nažalost, za apsolutnu većinu ljudi, tvar poput folne kiseline povezana je s trudnoćom. Uglavnom se žene sjećaju njene, i tek kad su već ušle u ovo ključno razdoblje svog života.

Taj pristup potpuno eliminira ogroman potencijal folne kiseline u oblikovanju zdravlja nerođenog djeteta. Iako bi bilo vrijedno obratiti posebnu pozornost na izvedivost i način njegove uporabe, što će uvelike poboljšati kvalitetu zdravlja budućih generacija.

Što je folna kiselina?

Natrag u 1926, postalo je poznato da jesti jela jetre pomaže liječiti megaloblastične anemije u trudnica. I 1941. uspio je identificirati tvar koja je uzrokovala taj učinak.

Taj je naziv postao najčešće korišten, unatoč činjenici da je folna kiselina također vitamin B9, pteroilglutaminska kiselina, folamin i niz drugih jednako složenih pojmova.

Folna kiselina pripada skupini vitamina B. sudjeluje u metabolizmu aminokiselina, koji su odgovorni za sintezu proteina u organizmu, bez nastajanja slomljena DNA i RNA, sluznica probavnog sustava, potiskuje funkciju koštane srži (hematopoetskog sustava organizma).

To su najbrži procesi u tijelu, koji također uključuju razvoj embrija. Raspon funkcija folne kiseline iznimno je raznolik i stalno se širi.

Hipovinamoza je najopasnija i najčešća među mladom djecom i ženama u očekivanju djeteta.

Je li potrebno koristiti curantil u ranoj trudnoći? Pitajte liječnika!

Pročitajte o prednostima vertikalnog rođenja u ovom članku.

Postoje mnogi čimbenici koji potiču nedovoljno unos, smanjenu apsorpciju ili povećanje unosa folne kiseline. Oni su relevantni ne samo za ove skupine ljudi. To uključuje:

 • uzimanje određenih lijekova (antikonvulziv, kontraceptiv, metotreksat, sulfonamidi);
 • loša prehrana, u kojoj ima malo hrane koja sadrži folnu kiselinu;
 • bolesti probavnog sustava (osobito tankog crijeva), infektivnih i onkoloških bolesti;
 • redovito zlostavljanje alkohola, jak čaj;
 • povećana potreba za folnom kiselinom tijekom trudnoće i dojenja.

U trudnica povećava rizik od toksičnosti, depresija, anemija, spontanog pobačaja, odvajanje posteljice, porodu, teške prirođenih malformacija fetusa, često na način koji ugrožava život (razvojni poremećaj središnjeg živčanog sustava fetusa, odnosno mozga i leđne moždine) ili izazvati mentalnu retardaciju i invalidnost djeteta.

Starija djeca i odrasli razvijaju makrocitnu anemiju, neuritis, slabljenje pamćenja, nedovoljnu tjelesnu težinu, oslabljene fiziološke procese u koštanoj srži, gastrointestinalnom traktu i koži. Osim toga, povećava se vjerojatnost razvoja ateroskleroze i srodnih bolesti (angina pektoris, srčani udar, moždani udar, zatajenje srca) i tromboembolizam.

Suvišna količina folne kiseline u tijelu je vrlo teško postići. Čak i ponovljeni višak dnevne doze prolazi bez posljedica.

Kao i kod bilo kojeg drugog vitamina, moguće su alergijske reakcije.

Produženo primjena visokih doza lijeka može smanjiti razinu cijanokobalamin uz daljnji razvoj anemije, probavne smetnje, povećana podražljivosti živčanog sustava, što u najgorem slučaju prikazanom obliku napadaja.

Kako započeti planiranje trudnoće nakon laparoskopije? Preporuke stručnjaci - u ovom članku.

Što je opasno kašlje tijekom trudnoće? Učimo iz ovog članka.

Upute za uporabu

Upozorenja za uporabu

Folna kiselina prikazana u određenoj i eksplicitne vitamina nedostatak, što je moguće u slučaju ovisnosti o alkoholu, pothranjenosti, uklanjanje različitih bolesti želuca i probavnog sustava (uključujući jetru), produljeno dijalizu.

Naročito je indicirana upotreba folne kiseline tijekom trudnoće i dojenja, uporaba lijekova (neki antikonvulzivi, lijekovi protiv bolova, sulfanilamid i kontracepcije, metotreksat, eritropoetin).

kontraindikacije

Postoji znatno manje kontraindikacija, a to uključuje preosjetljivost na vitamin A i anemiju zbog nedostatka vitamina B12, jer maskira svoje neurološke manifestacije.

Nuspojave su također male: eritem, osip i svrbež kože, opća slabost, groznica, bronhospazam.

Doziranje i trajanje lijeka tijekom trudnoće

Trudnice koje nisu prethodno promatrale komplikacije trudnoće povezane s nedostatkom folne kiseline, preporučuju se 400 μg vitamina dnevno.

U slučaju pogoršane povijesti u pogledu folium-ovisnih fetalne malformacije, doza se povećava na 800-4000 mcg dnevno (0,8-4 mg). Iste doze se propisuju pri uzimanju lijekova s ​​antagonistima folne kiseline.

Tijekom dojenja, uzmite 300 μg vitamina dnevno.

Budući da se središnji živčani sustav fetusa formira tijekom razdoblja do 16-28 dana nakon začeća, folna kiselina treba uzimati u fazi planiranja začeća (barem 3 mjeseca prije nje) i dalje se tretira tijekom trudnoće i laktacije. Time se smanjuje rizik od defekata neuralne cijevi za 70%.

Duphalac za novorođenčad: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Značajke analoga lijekova i folne kiseline

500 do 600 mcg vitamina ulazi u tijelo s hranom, ali 50 do 90% uništava proces kuhanja. Posebno puno folne kiseline u voću i povrću zasićene zelene boje, jetre, jaja, mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i mliječni proizvodi.

Folna kiselina je također sintetizirana crijevnom mikroflora. Nakon ulaska u tijelo, brzo se prenosi na sva tkiva, a u jetri i cerebrospinalnoj tekućini ona također može akumulirati. Normalan sadržaj vitamina u krvnoj plazmi iznosi 6-25 ng / l, u eritrocitima je više od 100 ng / l.

Folna kiselina je u stanju komunicirati s mnogim lijekovima, što zahtijeva obavezno savjetovanje s liječnikom i pojedinačnim propisima o dozi, učestalosti liječenja i trajanju liječenja.

Podcjenjivanje folne kiseline je očigledna. Ali s povećanjem prioriteta zdravog načina života u sustavu ljudskih vrijednosti, zaokupit će svoju pravu nišu i moći u potpunosti pokazati svoje prekrasne sposobnosti.

O folnu kiselini. Program "Live je super!"

Što bi trebalo biti normalno povećanje težine tijekom trudnoće? Možete saznati - ovdje.

Na rupture perineuma tijekom poroda razgovarajte u ovom članku.

Folna kiselina tijekom trudnoće: što je potrebno i je li potrebno popiti?

Folna kiselina je možda "najpopularniji" vitamin među ženama i muškarcima koji sanjaju da će postati roditelji. O tome, za koji je imenovan tijekom trudnoće, ovaj članak će reći.

Ukratko o vitaminu

Vitamin B9, poznatiji kao folna kiselina, smatra se jednim od najvažnijih vitamina za ljude. U tijelu se proizvodi crijevna mikroflora, ali u vrlo malim količinama.

Zato je glavni dio folne kiseline trebao proizlaziti iz hrane, a ako to nije dovoljno - uz pomoć lijekova. Ulogu vitamina B9 teško je precijeniti jer:

 • aktivno sudjeluje u regulaciji funkcija organa koji stvaraju krv;
 • ima pozitivan učinak na funkcioniranje jetre i crijeva;
 • podržava imunološki sustav;
 • sudjeluje u procesima oporavka tijela;
 • potiče stvaranje i normalno funkcioniranje bijelih krvnih stanica;
 • koji su uključeni u biosintezu proteina;
 • ima pozitivan učinak na mozak;
 • pomaže apsorpciji drugih vitamina skupine B;
 • izbjeljuje ton kože, pomažući uklanjanju pigmentnih mrlja.

Ne manje važno je folna kiselina pri planiranju i trudnoći, jer pridonosi potpunoj i pravilnoj formiranju novih stanica u budućem majčinskom tijelu, pomaže u izbjegavanju preranog rođenja, doprinosi brzom prevladavanju postpartumne depresije.

Kako zaraziti utjecaj?

Supružnici koji planiraju trudnoću, liječnici preporučuju pokretanje zajedničkog unosa folne kiseline.

Vitamin B9 ne utječe samo na žensko tijelo tijekom samog trudnoće već pridonosi koncepciji koja se odvija kao "kvalitativno" što je više moguće i da se svi organi i sustavi fetusa formiraju bez patologija.

Osim toga, vitamin B9 od posebne je važnosti u procesu stvaranja DNA i RNA uključenih u prijenos nasljednih podataka.

Jednako je važno i dovoljno folna kiselina za muškarce, budući da njegov nedostatak može dovesti do neugodnih posljedica povezanih s:

 • smanjenje pokretljivosti spermija i poteškoće u njihovoj prodornoj sposobnosti;
 • pojava neispravnih (niskokvalitetnih) spermija koje nose početno pogrešan skup kromosoma, što može uzrokovati ozbiljne patologije budućeg djeteta;
 • povećani rizik od zanemarivanja djeteta s oštećenim tjelesnim ili duševnim razvojem.

Što je propisano tijekom trudnoće?

Prema statistici, folijski nedostatak se promatra u svakoj drugoj ženi u "zanimljivom" položaju.

Nedostatak ovog vitamina izuzetno je nepoželjan jer može imati štetne učinke u obliku:

 • poremećaji u formiranju posteljice u majci;
 • povećani rizik od abrupcija placente, preranog rođenja, pobačaja;
 • pojava "zdravstvenih problema" s majkom i djetetom;
 • patologije živčanog sustava budućeg djeteta;
 • poremećaja kardiovaskularnog sustava;
 • cijepanje usana u djetetu ("rascjep usna");
 • fetalna hipoksija;
 • poremećaja apetita jedne žene, izazivajući dijete s prehrambenim nedostacima koji su toliko važni za njegov razvoj;
 • napadaji razdražljivosti i umora trudnice, što dovodi do pojava nervoze i tjeskobe novorođenčeta;
 • anemija.

Moram li piti?

U većini zemalja ginekolozi preporučuju folnu administraciju za sve trudnice od prvog tjedna trudnoće, što je posljedica prilično česte pojave nedostatka vitamina B9 tijekom tog razdoblja.

Istodobno, svaka buduća mama treba shvatiti da svaki lijek, čak i "najlakši" i "sigurniji" na prvi pogled, ako se koristi netočno ili nerazumno, može naštetiti ne samo zdravlju, već i razvoju bebe.

Samo on uzimajući u obzir stanje majke i tijek trudnoće moći će preporučiti optimalnu dozu i režim lijeka.

Visoko kvalificirani liječnik nikad neće propisati čak niti vitamine za profilaksu, pa je važno pronaći takva stručnjaka čije bi mišljenje bilo posljednje i jedino istinito tijelo trudnice.

A ako liječnik propisuje unos folne kiseline, budućna mama bi svakako trebala slijediti njegove preporuke.

Dnevna stopa

Norma folne kiseline dnevno za žene "na položaju" kreće se od 400 μg (0.4 mg) do 800 (08, mg).

Doziranje se propisuje uzimajući u obzir stanje zdravlja trudnice i svakog je od njih odabrao liječnik pojedinačno. S jakim nedostatkom vitamina B9 dnevna se stopa može povećati do 5 mg.

Često u razdoblju nošenja bebe žene uzimaju komplekse vitamina posebno dizajnirane za trudnice, koje u pravilu uključuju i folnu kiselinu. U tom slučaju, morate biti sigurni da to kažete liječniku, tako da ima priliku odrediti nedostatak količine folne kiseline, uzimajući u obzir količinu koja se nalazi u kompleksu vitamina.

Prirodni izvori

Postoji mnogo namirnica bogata folnom kiselinom koja nužno mora ući u prehranu svima koji štite svoje zdravlje, a posebno - buduće mame.

Važnost folne kiseline u trudnoći i njenoj dozi

Pripravci željeza, folna kiselina i njegovi derivati, koji se nazivaju vitamin "B"9"Zove se jedna od glavnih tvari koje mogu poboljšati tijek trudnoće i njezin ishod. Nedostatak folatnih spojeva može dovesti do patoloških promjena u sastavu krvi majke i fetusa, kršenja formiranja posteljice i nove vaskularne mreže u maternici, do prijevremenog rođenja i rađanja djece s teškom razvojnom patologijom.

Je li potrebno piti folnu kiselinu tijekom trudnoće?

Vitamin "B"9"Sadržano u prehrambenim proizvodima - lisnatog zelenila, soje, brokule, agruma, zelenih grašaka, mrkve, banana, kvasca, jetre, proizvoda od kruha, sireva, svježeg sira, mesa, jaja, itd. Značajna količina je proizvedena od crijevne mikroflore. Međutim, čak i uz pravilnu prehranu i upotrebu velikog broja tih proizvoda je sasvim moguće nedostatak vitamina u tijelu.

To je zbog brzog uništavanja (od 50 do 90%) tijekom skladištenja zelenila i toplinske prerade hrane, uz korištenje poljoprivrede sredstava koja ubrzavaju rast životinja, uzgoju povrća i zelenila u staklenicima, bolesti gastrointestinalnog trakta kod ljudi. Također treba imati na umu da je potreba za vitaminom "B"9"Nakon što se koncepcija značajno povećava. Istodobno, vjeruje se da zbog raznih razloga, 60% populacije ima nedostatak vitamina, a njegova dnevna stopa tijekom trudnoće je pokrivena hranom samo malo više od 50%.

Glavni razlozi za razvoj takvog nedostatka biološki aktivnih tvari su sljedeći:

 • nedostatak unosa hrane;
 • kronične bolesti želuca i / ili crijeva, što dovodi do kršenja apsorpcije vitamina;
 • genetski poremećaji u kojima nema enzima u tijelu koji utječu na pretvorbu i apsorpciju folata;
 • uzimanje određenih lijekova, od kojih su glavni antikonvulzivi, sulfonamidi, oralni kontraceptivi, antacidi, barbiturati, salicilati u visokim dozama, lijekovi protiv tuberkuloze i neki drugi;
 • pije alkoholna pića.

Zašto je folna kiselina propisana tijekom trudnoće?

Trenutno, nedostatak vitimine "B9"Najčešća je hipovitaminoza među trudnicama. Može se manifestirati kao opća slabost, vrtoglavica i glavobolja, umor, gubitak težine, anemija, tendencija tromboze, smanjena otpornost na respiratorne virusne infekcije, disfunkcija središnjeg živčanog sustava, razdražljivost, depresija, neuroze, oštećenje pamćenja, neka agresivnost, nesvjestica stanja, neuritis.

Folna kiselina je od velike važnosti za sintezu proteina i nukleinskih kiselina (DNA i RNA), koja objašnjava njegovu izuzetnu ulogu u procesima stanične regeneracije, održava normalnu strukturu svih tkiva i organa, a posreduje se blokiranjem transformacija u maligne stanice.

Folna kiselina u kombinaciji s drugim vitaminima

Ona igra posebnu ulogu u osiguravanju rasta i razvoja fetusa. Njezin je normalni sadržaj u tijelu žene najvažniji u prvom tromjesečju, kada se javlja intenzivna podjela stanica, određuju se tkivo i organi nerođenog djeteta, a posebno se brzo formiraju embrionalni živčani tkivo, kao i placente.

Nedostatak vitamina također je karakteriziran visokim rizikom od kršenja formiranja neuronske cijevi fetusa, polaganje koje počinje 2.5-4 tjedana nakon začeća, stvaranje njegovih razvojnih defekata središnjeg živčanog sustava (hydrocephalus, anencefalija, cerebralna hernija, moronija, neujednačenost kralježaka), usne i vukove usta.

Osim toga, nedostatak vitamina također prati:

 • razvoj gestoze;
 • preuranjeno odjeljivanje posteljice;
 • spontani pobačaji;
 • pobačaj;
 • fetalna smrt i druge komplikacije.

Koliko i koliko dugo tijekom trudnoće je potrebno piti folnu kiselinu kako bi izbjegli moguće komplikacije.

Upute za uporabu folne kiseline tijekom trudnoće

Dostupan je u tabletama u čistom obliku ili u kombinaciji s askorbinskom kiselinom ili cijanokobalaminom (vitamin "B12") U dozama od 400 do 1000 mcg u pripravcima pod raznim imenima - folikul, Askofol, Folacin, Mamifol i drugi. Osim toga, proizvedeni su kompleksi vitamina i biološki sastojci koji sadrže ovaj vitamin. Tablete se mogu uzimati bez obzira na obrok bez žvakanja. Moraju piti s običnom vodom.

Kada početi piti vitamin "B"9„?

Prihvaćanje folne kiseline u ranoj trudnoći, ili još bolje u fazi planiranja, pomaže spriječiti pojavu svih gore navedenih komplikacija. Biološka raspoloživost sintetskih derivata vitamina "B"9"Više od prirodnih folata.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je administraciju željeza i vitamina "B"9"Svim trudnicama. Ovisno o porodničkoj povijesti trudnice, prisutnost određenih bolesti, doza folne kiseline određuje ginekolog-opstetričar. Na primjer, otkriveno je da njegov prijem u prvom tromjesečju za 70% sprječava fetalne malformacije živčanog sustava.

Koliko traje gestacija folna kiselina?

Prijem se preporučuje kao obvezna prevencija od početka trudnoće, a zatim 12 tjedana (prvi trimestar). Nakon tog razdoblja, lijek se može otkazati ako nema znakova njenog nedostatka i pod uvjetom da žena ne želi nastaviti uzimati lijek u drugom tromjesečju trudnoće i dalje dok se dijete ne rodi. Smatra se poželjnim početi ga uzimati u fazi planiranja trudnoće (1-3 mjeseca prije začeća), nastaviti je uzimati dok se dijete ne rodi, pa čak i do kraja dojenja.

doza

 • Tijekom razdoblja planiranja trudnoće preporuča se dnevno 400 mg lijeka.
 • Dnevna doza folne kiseline u 1. trimestru treba biti od 600 do 800 mg.
 • Počevši od 13. tjedna do rođenja, preporučena dnevna doza iznosi 800 mcg.
 • Tijekom dojenja - od 400 do 600 mikrograma.

Ako je potrebno, ginekolog dnevne doze lijeka može se povećati nekoliko puta:

 • Ako trudnica ima dijabetes mellitus ili konvulzivni sindrom (epilepsija), doza se povećava na 1.000 mcg (1 mg).
 • U slučaju povijesti spontanih pobačaja s malformacijama koje su gore navedene (defekti razvoja neuralne cijevi) ili rađanja djece s istim malformacijama, mentalnom retardacijom i neuropsihijatrijskim poremećajima, dnevna se doza povećava na 4.000 mcg (4 mg),

Djeci do 0,8 do 4 mg mogu se povećati ako trudnica uzima lijekove koji smanjuju apsorpciju vitamina u krvno-citostatske, antikonvulzivne, anti-tuberkulozne, anti-malarije i sulfanilamide (biseptol), alkoholne tinkture lijekova. Uz to, uzimaju se u obzir i velike doze salicilata, uporaba alkoholnih pića, jaka čaja i kava uzimanje oralnih kontracepcijskih i kortikosteroidnih lijekova.

Kontraindikacije i predoziranje

Korištenje lijeka je kontraindicirano ako je dostupno:

 • alergiju folne kiseline;
 • bronhijalna astma;
 • maligna novotvorina u povijesti sa sljedećim rodbinom;
 • nedostatak vitamina B12„;
 • perniciozna anemija;
 • kronični pijelonefritis.

Pojavljuje se suvišak folne kiseline:

 • gorčina i metalni okus u ustima;
 • dispeptične simptome kao što su gubitak apetita, mučnina, povraćanje, nelagoda i nadutost, proljev itd.;
 • nemotivirana razdražljivost i izražena pobuđivost;
 • kršenje spavanja;
 • poremećaj bubrega, nedostatak cinka i vitamina B12"U testovima krvi.

Predoziranje folne kiseline tijekom trudnoće je malo vjerojatno jer je ona topljiva u vodi i apsorbira tijelo samo u potrebnoj količini. Njegov višak je djelomično odložen jetrom, preostali višak količine se izlučuje iz tijela kroz bubrege.

U pravilu, predoziranje lijeka s njegovim toksičnim učinkom na žensko tijelo i / ili fetus moguće je, vjerojatno, s dnevnim dozama većim od 15 mg, kao iu slučajevima gdje postoje teški poremećaji bubrega i jetre. U gotovo svim slučajevima, unos pripravaka vitamina u pitanju karakterizira odsutnost ozbiljnih nuspojava.

Folna kiselina tijekom trudnoće

Između 20 i 100% stanovništva pati od nedostatka folne kiseline. Istodobno, možda čak ni ne pogađaju da imaju sličan problem, a čak ni ne znaju što je za njih dovoljno. Vitamin B9 (također poznat kao folna kiselina) je jedan od najvažnijih za ljudsko tijelo. Štoviše, to je vitalni vitamin. Ali najčešće nije dovoljno. Pogotovo u djece i trudnica.

Nedostatak folne kiseline možda neće biti vidljiv. Ali s vremenom, osoba izgubi apetit, postaje razdražljiva, brzo se umorila, a zatim proljev, počinje povraćanje, a na kraju se pojavljuju čirevi u usta, a kosa pada. Procesi razmjene, stvaranje crvenih krvnih stanica, rad gastrointestinalnog trakta, kardiovaskularni, imuni i živčani sustavi - vitamin B9 je uključen u mnoge procese. Ozbiljni nedostatak vitamina B9 neizbježno završava megaloblastičnom anemijom, što može biti kobno.

Zašto dijete treba folnu kiselinu?

Svaki organizam u normalnom stanju intestinalne mikroflore može proizvesti malu količinu folne kiseline. Međutim, ne pokriva potrebe ovog vitamina. Dakle, svi trebamo osigurati da dolazi zajedno s hranom i kompleksima vitamina.

Tijekom trudnoće potreba za folnom kiselinom značajno raste. Na isti način kao i njegova važnost. Ovaj vitamin je aktivno uključen u formiranje placente, pa njegov nedostatak može uzrokovati placentalnu insuficijenciju i uzrokovati prijevremeni prekid trudnoće. Zajedno s vitaminom B12, folna kiselina je potrebna za podjelu stanica, što je osobito važno za tkiva koja se aktivno dijele - tj. Tijekom formiranja i rasta embrija. Sudjeluje u stvaranju krvi (u formiranju eritrocita, leukocita i trombocita) i nužna je za stvaranje nukleinskih kiselina (RNA i DNA) uključenih u prijenos naslijeđenih osobina.

Folna kiselina igra vrlo važnu ulogu u stvaranju fetalne neuralne cijevi. Nedostatak vitamina B9 pun je razvoja vrlo teških defekata u fetusu. Rizici za njega s nedostatkom folne kiseline tijekom razvoja fetusa (posebno u ranoj fazi) su vrlo visoki:

 • hidrocefalus;
 • anencefalija (nedostatak mozga);
 • cerebralna herna;
 • mentalna i fizička retardacija;
 • kongenitalne deformacije;
 • oštećenja kralježnice;
 • prijevremeno prestanak trudnoće;
 • rođenje mrtvog djeteta.

Pate od nedostatka folne kiseline i same trudne. Nedostatak vitamina B9 uzrokuje toksemiju, depresiju, bol u nogama, anemija.

Kada je potrebna folna kiselina tijekom trudnoće?

Folna kiselina je apsolutno neophodna za svaku trudnicu. To je jedini vitamin, čija je važnost i potreba za dodatnim unosom tijekom trudnoće, čak i najplodniji protivnici umjetnih vitamina ne zaniječuju.

Svi procesi koji se javljaju uz sudjelovanje folne kiseline u formiranju fetusa, polaganje njegovih organa, tjelesno i duševno zdravlje, javljaju se u vrlo ranim fazama trudnoće - kada žena i ne zna o tome. 16. dan nakon začeća počinje formirati neuralna cijev. Ovaj proces je osobito važan i, kao što smo već rekli, za normalni prolaz dovoljna je količina vitamina B9. Ono što je najvažnije, ušao je u tijelo trudnice u prvih 12 tjedana trudnoće. Stoga je idealno uzeti folnu kiselinu u fazi planiranja koncepcije.

Ali čak i ako ste saznali više o trudnoći mnogo kasnije nego što bismo željeli, još uvijek nije prekasno i stvarno trebate uzeti folnu kiselinu. Neuralna cijev prolazi kroz različite promjene tijekom prvog tromjesečja.