Folna kiselina tijekom trudnoće

Rođenja

Između 20 i 100% stanovništva pati od nedostatka folne kiseline. Istodobno, možda čak ni ne pogađaju da imaju sličan problem, a čak ni ne znaju što je za njih dovoljno. Vitamin B9 (također poznat kao folna kiselina) je jedan od najvažnijih za ljudsko tijelo. Štoviše, to je vitalni vitamin. Ali najčešće nije dovoljno. Pogotovo u djece i trudnica.

Nedostatak folne kiseline možda neće biti vidljiv. Ali s vremenom, osoba izgubi apetit, postaje razdražljiva, brzo se umorila, a zatim proljev, počinje povraćanje, a na kraju se pojavljuju čirevi u usta, a kosa pada. Procesi razmjene, stvaranje crvenih krvnih stanica, rad gastrointestinalnog trakta, kardiovaskularni, imuni i živčani sustavi - vitamin B9 je uključen u mnoge procese. Ozbiljni nedostatak vitamina B9 neizbježno završava megaloblastičnom anemijom, što može biti kobno.

Zašto dijete treba folnu kiselinu?

Svaki organizam u normalnom stanju intestinalne mikroflore može proizvesti malu količinu folne kiseline. Međutim, ne pokriva potrebe ovog vitamina. Dakle, svi trebamo osigurati da dolazi zajedno s hranom i kompleksima vitamina.

Tijekom trudnoće potreba za folnom kiselinom značajno raste. Na isti način kao i njegova važnost. Ovaj vitamin je aktivno uključen u formiranje placente, pa njegov nedostatak može uzrokovati placentalnu insuficijenciju i uzrokovati prijevremeni prekid trudnoće. Zajedno s vitaminom B12, folna kiselina je potrebna za podjelu stanica, što je osobito važno za tkiva koja se aktivno dijele - tj. Tijekom formiranja i rasta embrija. Sudjeluje u stvaranju krvi (u formiranju eritrocita, leukocita i trombocita) i nužna je za stvaranje nukleinskih kiselina (RNA i DNA) uključenih u prijenos naslijeđenih osobina.

Folna kiselina igra vrlo važnu ulogu u stvaranju fetalne neuralne cijevi. Nedostatak vitamina B9 pun je razvoja vrlo teških defekata u fetusu. Rizici za njega s nedostatkom folne kiseline tijekom razvoja fetusa (posebno u ranoj fazi) su vrlo visoki:

 • hidrocefalus;
 • anencefalija (nedostatak mozga);
 • cerebralna herna;
 • mentalna i fizička retardacija;
 • kongenitalne deformacije;
 • oštećenja kralježnice;
 • prijevremeno prestanak trudnoće;
 • rođenje mrtvog djeteta.

Pate od nedostatka folne kiseline i same trudne. Nedostatak vitamina B9 uzrokuje toksemiju, depresiju, bol u nogama, anemija.

Kada je potrebna folna kiselina tijekom trudnoće?

Folna kiselina je apsolutno neophodna za svaku trudnicu. To je jedini vitamin, čija je važnost i potreba za dodatnim unosom tijekom trudnoće, čak i najplodniji protivnici umjetnih vitamina ne zaniječuju.

Svi procesi koji se javljaju uz sudjelovanje folne kiseline u formiranju fetusa, polaganje njegovih organa, tjelesno i duševno zdravlje, javljaju se u vrlo ranim fazama trudnoće - kada žena i ne zna o tome. 16. dan nakon začeća počinje formirati neuralna cijev. Ovaj proces je osobito važan i, kao što smo već rekli, za normalni prolaz dovoljna je količina vitamina B9. Ono što je najvažnije, ušao je u tijelo trudnice u prvih 12 tjedana trudnoće. Stoga je idealno uzeti folnu kiselinu u fazi planiranja koncepcije.

Ali čak i ako ste saznali više o trudnoći mnogo kasnije nego što bismo željeli, još uvijek nije prekasno i stvarno trebate uzeti folnu kiselinu. Neuralna cijev prolazi kroz različite promjene tijekom prvog tromjesečja.

Važnost folne kiseline u trudnoći i njenoj dozi

Pripravci željeza, folna kiselina i njegovi derivati, koji se nazivaju vitamin "B"9"Zove se jedna od glavnih tvari koje mogu poboljšati tijek trudnoće i njezin ishod. Nedostatak folatnih spojeva može dovesti do patoloških promjena u sastavu krvi majke i fetusa, kršenja formiranja posteljice i nove vaskularne mreže u maternici, do prijevremenog rođenja i rađanja djece s teškom razvojnom patologijom.

Je li potrebno piti folnu kiselinu tijekom trudnoće?

Vitamin "B"9"Sadržano u prehrambenim proizvodima - lisnatog zelenila, soje, brokule, agruma, zelenih grašaka, mrkve, banana, kvasca, jetre, proizvoda od kruha, sireva, svježeg sira, mesa, jaja, itd. Značajna količina je proizvedena od crijevne mikroflore. Međutim, čak i uz pravilnu prehranu i upotrebu velikog broja tih proizvoda je sasvim moguće nedostatak vitamina u tijelu.

To je zbog brzog uništavanja (od 50 do 90%) tijekom skladištenja zelenila i toplinske prerade hrane, uz korištenje poljoprivrede sredstava koja ubrzavaju rast životinja, uzgoju povrća i zelenila u staklenicima, bolesti gastrointestinalnog trakta kod ljudi. Također treba imati na umu da je potreba za vitaminom "B"9"Nakon što se koncepcija značajno povećava. Istodobno, vjeruje se da zbog raznih razloga, 60% populacije ima nedostatak vitamina, a njegova dnevna stopa tijekom trudnoće je pokrivena hranom samo malo više od 50%.

Glavni razlozi za razvoj takvog nedostatka biološki aktivnih tvari su sljedeći:

 • nedostatak unosa hrane;
 • kronične bolesti želuca i / ili crijeva, što dovodi do kršenja apsorpcije vitamina;
 • genetski poremećaji u kojima nema enzima u tijelu koji utječu na pretvorbu i apsorpciju folata;
 • uzimanje određenih lijekova, od kojih su glavni antikonvulzivi, sulfonamidi, oralni kontraceptivi, antacidi, barbiturati, salicilati u visokim dozama, lijekovi protiv tuberkuloze i neki drugi;
 • pije alkoholna pića.

Zašto je folna kiselina propisana tijekom trudnoće?

Trenutno, nedostatak vitimine "B9"Najčešća je hipovitaminoza među trudnicama. Može se manifestirati kao opća slabost, vrtoglavica i glavobolja, umor, gubitak težine, anemija, tendencija tromboze, smanjena otpornost na respiratorne virusne infekcije, disfunkcija središnjeg živčanog sustava, razdražljivost, depresija, neuroze, oštećenje pamćenja, neka agresivnost, nesvjestica stanja, neuritis.

Folna kiselina je od velike važnosti za sintezu proteina i nukleinskih kiselina (DNA i RNA), koja objašnjava njegovu izuzetnu ulogu u procesima stanične regeneracije, održava normalnu strukturu svih tkiva i organa, a posreduje se blokiranjem transformacija u maligne stanice.

Folna kiselina u kombinaciji s drugim vitaminima

Ona igra posebnu ulogu u osiguravanju rasta i razvoja fetusa. Njezin je normalni sadržaj u tijelu žene najvažniji u prvom tromjesečju, kada se javlja intenzivna podjela stanica, određuju se tkivo i organi nerođenog djeteta, a posebno se brzo formiraju embrionalni živčani tkivo, kao i placente.

Nedostatak vitamina također je karakteriziran visokim rizikom od kršenja formiranja neuronske cijevi fetusa, polaganje koje počinje 2.5-4 tjedana nakon začeća, stvaranje njegovih razvojnih defekata središnjeg živčanog sustava (hydrocephalus, anencefalija, cerebralna hernija, moronija, neujednačenost kralježaka), usne i vukove usta.

Osim toga, nedostatak vitamina također prati:

 • razvoj gestoze;
 • preuranjeno odjeljivanje posteljice;
 • spontani pobačaji;
 • pobačaj;
 • fetalna smrt i druge komplikacije.

Koliko i koliko dugo tijekom trudnoće je potrebno piti folnu kiselinu kako bi izbjegli moguće komplikacije.

Upute za uporabu folne kiseline tijekom trudnoće

Dostupan je u tabletama u čistom obliku ili u kombinaciji s askorbinskom kiselinom ili cijanokobalaminom (vitamin "B12") U dozama od 400 do 1000 mcg u pripravcima pod raznim imenima - folikul, Askofol, Folacin, Mamifol i drugi. Osim toga, proizvedeni su kompleksi vitamina i biološki sastojci koji sadrže ovaj vitamin. Tablete se mogu uzimati bez obzira na obrok bez žvakanja. Moraju piti s običnom vodom.

Kada početi piti vitamin "B"9„?

Prihvaćanje folne kiseline u ranoj trudnoći, ili još bolje u fazi planiranja, pomaže spriječiti pojavu svih gore navedenih komplikacija. Biološka raspoloživost sintetskih derivata vitamina "B"9"Više od prirodnih folata.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je administraciju željeza i vitamina "B"9"Svim trudnicama. Ovisno o porodničkoj povijesti trudnice, prisutnost određenih bolesti, doza folne kiseline određuje ginekolog-opstetričar. Na primjer, otkriveno je da njegov prijem u prvom tromjesečju za 70% sprječava fetalne malformacije živčanog sustava.

Koliko traje gestacija folna kiselina?

Prijem se preporučuje kao obvezna prevencija od početka trudnoće, a zatim 12 tjedana (prvi trimestar). Nakon tog razdoblja, lijek se može otkazati ako nema znakova njenog nedostatka i pod uvjetom da žena ne želi nastaviti uzimati lijek u drugom tromjesečju trudnoće i dalje dok se dijete ne rodi. Smatra se poželjnim početi ga uzimati u fazi planiranja trudnoće (1-3 mjeseca prije začeća), nastaviti je uzimati dok se dijete ne rodi, pa čak i do kraja dojenja.

doza

 • Tijekom razdoblja planiranja trudnoće preporuča se dnevno 400 mg lijeka.
 • Dnevna doza folne kiseline u 1. trimestru treba biti od 600 do 800 mg.
 • Počevši od 13. tjedna do rođenja, preporučena dnevna doza iznosi 800 mcg.
 • Tijekom dojenja - od 400 do 600 mikrograma.

Ako je potrebno, ginekolog dnevne doze lijeka može se povećati nekoliko puta:

 • Ako trudnica ima dijabetes mellitus ili konvulzivni sindrom (epilepsija), doza se povećava na 1.000 mcg (1 mg).
 • U slučaju povijesti spontanih pobačaja s malformacijama koje su gore navedene (defekti razvoja neuralne cijevi) ili rađanja djece s istim malformacijama, mentalnom retardacijom i neuropsihijatrijskim poremećajima, dnevna se doza povećava na 4.000 mcg (4 mg),

Djeci do 0,8 do 4 mg mogu se povećati ako trudnica uzima lijekove koji smanjuju apsorpciju vitamina u krvno-citostatske, antikonvulzivne, anti-tuberkulozne, anti-malarije i sulfanilamide (biseptol), alkoholne tinkture lijekova. Uz to, uzimaju se u obzir i velike doze salicilata, uporaba alkoholnih pića, jaka čaja i kava uzimanje oralnih kontracepcijskih i kortikosteroidnih lijekova.

Kontraindikacije i predoziranje

Korištenje lijeka je kontraindicirano ako je dostupno:

 • alergiju folne kiseline;
 • bronhijalna astma;
 • maligna novotvorina u povijesti sa sljedećim rodbinom;
 • nedostatak vitamina B12„;
 • perniciozna anemija;
 • kronični pijelonefritis.

Pojavljuje se suvišak folne kiseline:

 • gorčina i metalni okus u ustima;
 • dispeptične simptome kao što su gubitak apetita, mučnina, povraćanje, nelagoda i nadutost, proljev itd.;
 • nemotivirana razdražljivost i izražena pobuđivost;
 • kršenje spavanja;
 • poremećaj bubrega, nedostatak cinka i vitamina B12"U testovima krvi.

Predoziranje folne kiseline tijekom trudnoće je malo vjerojatno jer je ona topljiva u vodi i apsorbira tijelo samo u potrebnoj količini. Njegov višak je djelomično odložen jetrom, preostali višak količine se izlučuje iz tijela kroz bubrege.

U pravilu, predoziranje lijeka s njegovim toksičnim učinkom na žensko tijelo i / ili fetus moguće je, vjerojatno, s dnevnim dozama većim od 15 mg, kao iu slučajevima gdje postoje teški poremećaji bubrega i jetre. U gotovo svim slučajevima, unos pripravaka vitamina u pitanju karakterizira odsutnost ozbiljnih nuspojava.

Mogu li piti folnu kiselinu tijekom trudnoće?

Folna kiselina prije i tijekom trudnoće

Folna kiselina ili vitamin B9 su tvar koja je neophodna za stvaranje DNA i normalni razvoj živčanog sustava vašeg nerođenog djeteta. Ako uzmete folnu kiselinu mjesec dana prije trudnoće, kao i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće, možete smanjiti rizik od djeteta s razvojnim anomalijama leđne moždine i mozga za 50-70%. Sve trudnice, kao i one koji tek planiraju trudnoću, preporučuje se redovito uzimati folnu kiselinu.

Koliko folna kiselina treba trudnice?

Stručnjaci preporučuju uzimanje najmanje 400 mikrograma folne kiseline dnevno 1-3 mjeseca prije začeća i prvih 12 tjedana trudnoće.

Ako uzimate multivitamine za trudnice, pazite da sadrže dovoljnu količinu folne kiseline.

U nekim izvorima, možete naći informacije da trudnica treba uzeti 600-800 mcg folne kiseline dnevno. Mišljenja stručnjaka mogu se razlikovati, stoga, bolje je raspraviti dozu folne kiseline sa svojim liječnikom pored toga.

Koja hrana sadrži folnu kiselinu?

Folna kiselina se nalazi u leće, špinat, bijeli kupus, brokula, agrumi, sokovi od citrusa, jagode, kivi i neku drugu hranu.

Može li se tablete folne kiseline zamijeniti prirodnim proizvodima?

Istraživanja su pokazala da se umjetne folne kiseline apsorbiraju mnogo bolje od folne kiseline, dobivene hranom. Zato, čak i ako jedete puno hrane bogate folnom kiselinom, to nije razlog za odbijanje uzimanja vitamina pilule.

Je li moguće predozirati folnu kiselinu?

Slučajna predoziranje folne kiseline gotovo je eliminirana. To je zbog činjenice da je folna kiselina vitamin u vodi topljiv, koji se, u slučaju višak u tijelu, jednostavno izlučuje u urinu.

Međutim, opisani su slučajevi u kojima je produljena upotreba (za nekoliko mjeseci) folne kiseline u dozi većoj od 15.000 mcg (37 puta više od dnevne potrebe trudnice) rezultirala oštećenjem živčanog sustava.

Većina tableta i multivitamina za trudnice sadrži dozu od 800 do 1000 mcg folne kiseline (2 puta dnevna vrijednost). Redoviti unos ovih vitamina ne može dovesti do predoziranja. Ako ste slučajno uzeli više od jedne folne kiseline dnevno - to uopće nije zastrašujuće i neće vam naštetiti vašem nerođenom djetetu.

Zašto mi je liječnik dao veliku količinu folne kiseline?

Liječnik može propisati veću dozu folne kiseline u sljedećim slučajevima:

 • Ako ste u prošlosti već rodili dijete s nedostatkom u živčanom sustavu
 • Ako ste pretili
 • Ako uzimate lijekove za epilepsiju (antikonvulzivne lijekove)
 • Ako krvni test pokazuje anemiju povezanu s nedostatkom folne kiseline u tijelu.

U takvim slučajevima, doza folne kiseline može dosegnuti 4-5 tisuća μg (umjesto propisanih 400 μg) dnevno. Predoziranje u ovom slučaju praktički je isključeno.

Folna kiselina tijekom trudnoće - mi odaberemo doziranje, kako pijemo?

Pravilan razvoj djeteta u prenatalnom razdoblju u velikoj je mjeri određen mjerama koje je majka poduzela tijekom planiranja trudnoće.

Važna i vitalna tvar tijekom trudnoće i neko vrijeme prije nego što se javlja je folna kiselina - izvor vitamina B9.

Folna kiselina je neophodna za bilo koju osobu, ali žene u poziciji posebno i u višoj dozi. Koja je to vrijedna tvar i koja uloga igra tijekom trudnoće?

Funkcije folne kiseline prije i tijekom trudnoće

S folnom kiselinom, neuronska cijev pluća u razvoju pravilno je formirana.

Folna kiselina je vitamin B9, koji se može otopiti u vodi, aktivno sudjeluje izravno u procesu povećanja broja i formiranja stanica i provodi sintezu DNA.

Polaganje i razvoj najvažnijih struktura tijela budućeg djeteta intenzivno se provodi u prvim tjednima nakon začeća, kada činjenica pojave trudnoće još uvijek nije poznata. Stoga je vrlo važno početi koristiti folnu kiselinu prije začeća, kako bi se osigurao najbolji uvjeti za formiranje i razvoj malog čovjeka.

Prihvaćanje folne kiseline je obvezno s visokim stupnjem rizika od poremećaja razvoja fetalne neuralne cijevi - postoji rizik ako trudnica ima kronični dijabetes ili epilepsiju, kao i ako u rodbini postoje patološke i kongenitalne bolesti.

U drugim slučajevima to nije obvezna mjera, no ipak je preporučljivo uzimati folnu kiselinu svim ženama koje očekuju dijete.

Raspravljajući o candot clotrimazole tijekom trudnoće - to je vrijedno uzimati?

Recite nam o niskoj posteljici tijekom trudnoće, što tražiti?

Vi ćete naučiti o magnezijevom kapaljaru, raspraviti o prednostima i šteti.

Doza folne kiseline tijekom trudnoće - kako se poduzeti?

Zanimljivo je da višak folne kiseline s negativnim posljedicama za ljudsko tijelo jednostavno ne može biti. Tvar je potpuno netoksična i u slučaju prekomjerne koncentracije ostavlja tijelo samostalno.

Međutim, za trudnice, naravno, postoje preporučene doze folne tablete. Dakle, minimalna dnevna potreba za ženom "u položaju" u folininu je 400 mcg.

Optimalna doza u odsutnosti naglašenog nedostatka vitamina B9 je 800-1000 mcg. Broj tableta na dan izračunava se na temelju koncentracije aktivne tvari u njima - obično 100 mg ili 1 mg svaki.

No, doza tableta folne kiseline za žene s utvrđenim nedostatkom vitamina B9 uvelike se povećava - liječnici propisuju prosječno 5 mg.

Međutim, u svakom slučaju, potrebnu dozu određuje stručnjak, na temelju stanja tijela trudnice na temelju testova i promatranja, i nije uvijek potrebno usredotočiti se na prosječne brojke.

Kod uzimanja kompleksnih vitamina za trudnice, nema potrebe za odvajanjem folne kiseline zasebno, ako nema naznaka za to. Vitamin B9 se nalazi u gotovo svim multivitaminskim propisima tijekom trudnoće, ali u nešto drugačijem obliku.

Najbolje rješenje za nadopunjavanje tijela takve značajne folne kiseline tijekom trudnoće bit će kombinacija pravilne prehrane i uzimanja folne pilule. Ne biste trebali nada za neke lijekove, a istodobno i redovita konzumacija hrane bogate folnom kiselinom ne može uvijek pružiti trudnu ženu i njezino buduće bebe s pravom količinom folne kiseline.

Stoga čak i protivnici bilo kojeg lijeka tijekom trudnoće ne osporavaju potrebu za uzimanjem folakinskih tableta radi pravilnog i sigurnog razvoja djeteta.

Nedostatak folne kiseline tijekom trudnoće: mogući učinci

Zašto je folna kiselina važna pri planiranju trudnoće

Folna kiselina je vitamin koji je vrlo važan za zdrav razvoj djeteta. Ako planirate trudnoću ili postoji vjerojatnost da biste mogli zatrudnjeti, trebali biste biti sigurni da dobivate dovoljnu količinu folne kiseline. Istraživanja pokazuju da uzimanje folne kiseline prilikom planiranja trudnoće može smanjiti rizik da će se beba roditi s poremećajem porođaja koji se zove razvojni nedostaci neuralne cijevi. U međuvremenu, od 1 do 4 djece iz svake 1000 novorođenčadi rođenih u Rusiji imaju nedostatke neuralne cijevi.

Što je folna kiselina?

Folna kiselina je jedan od vitamina B i poznat je kao vitamin B9. Ona igra važnu ulogu u prehrani svake osobe, jer je vitamin B9 odgovoran za rast i razvoj stanica. Međutim, folna kiselina postaje još važnija za žene prije i tijekom ranih faza trudnoće. Stručnjaci vjeruju da žene koje planiraju zatrudnjeti trebaju dnevno uzimati 400 mikrograma (μg) folne kiseline.

Zašto je važna uloga folne kiseline pri planiranju trudnoće i tijekom trudnoće?

Folna kiselina je vitalni alat za potporu zdravom razvoju djetetovog mozga i leđne moždine. Nakon začeća, čak i prije nego što znate o trudnoći, mozak vašeg djeteta i kičmena moždina već su presavijeni. Prisutnost dovoljne količine folne kiseline u krvi u ovoj važnoj točki pomaže da se fetus pravilno razvije. Mnoge žene ne razumiju da uzimanje folne kiseline može pomoći u izbjegavanju nekih vrlo ozbiljnih posljedica.

Kada planirate trudnoću, folna kiselina pomaže u sprječavanju ozbiljnih oštećenja rađanja koja utječu na mozak i leđnu moždinu nerođenog djeteta. Točnije, to su oštećenja živčanih cijevi kao što su spina bifida i anencefalija. Nedostaci neuronske cijevi formiraju se u trajanju od 25 do 29 dana nakon što žena postane trudna.

Zbog činjenice da su ti defekti formirani tako rano, morate početi uzimati vitamine koji sadrže folnu kiselinu prije nego što postanete trudni. Uzimanje folne kiseline prilikom planiranja trudnoće treba započeti čak i prije nego što prestanete koristiti kontrolu rađanja.

Spina bifida dovodi do cjeloživotnog invaliditeta. Većina ljudi s spina bifidom postala je korisnicima invalidskih kolica. Anencefalija (kada mozak i lubanja nisu potpuno formirani) gotovo je uvijek fatalan.

Uzimanje ispravne doze folne kiseline u pravom trenutku znači smanjenje rizika od neuralnih defekata cijevi do 72%.

Kada početi uzimati folnu kiselinu

Žene koje planiraju zatrudnjeti trebaju idealno početi uzimati folnu kiselinu barem tri mjeseca prije začeća i nastaviti to učiniti do 12. tjedna trudnoće.

Treba imati na umu da se gotovo polovica svih trudnoća u Rusiji može smatrati neplaniranom, stoga je važno da žene imaju dovoljnu razinu folne kiseline u njihovim tijelima samo u slučaju. Liječnici preporučuju da sve žene koje mogu postati trudne trebaju dnevno uzimati 400 mikrograma (mcg) folne kiseline (eventualno kao dio multivitamina).

Što ako sam već trudna?

Prihvaćanje folne kiseline tijekom trudnoće treba započeti bez odgađanja, ako je vaše razdoblje manje od 12 tjedana, a zatim uzmite folnu kiselinu barem do kraja 12. tjedna trudnoće.

Koliko folna kiselina treba uzeti?

Za većinu žena, preporučeni dnevni unos folne kiseline je 400 mikrograma (mcg) kao jedna tableta ili kao multivitaminska formulacija.

Neke žene imaju povećan rizik za bolesnika s oštećenjem neuralnih cijevi - trebat će uzimati veće doze folne kiseline pri 5 mg. Ova doza je dostupna samo uz recept od liječnika, pa se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što postanete trudni ako:

 • vi ili vaš partner imate spina bifida, imali ste prethodne probleme s trudnoćom ili imate obiteljsku povijest nedostataka neuralne cijevi
 • imate dijabetes
 • imate celijakijsku bolest

Kako se pobrinuti da dobivate dovoljnu količinu folne kiseline?

Sve žene moraju uzimati vitamine koji sadrže folnu kiselinu prije nego što postanu trudni. Možete dobiti folnu kiselinu od jela određene hrane. Iako je, naravno, teško dobiti dovoljno folne kiseline iz prehrane. Pri planiranju trudnoće, folna kiselina je pouzdanija za dobivanje vitamina koji sadrže folnu kiselinu.

Primjeri hrane koja ima veliku količinu folne kiseline:

 • žitarice, poput kruha od cjelovitog zrna.
 • tamnozelenog povrća kao što su špinat i brokula.
 • meso, kao što je jetra.
 • grah kao što su leće i grah.

Preporuke za primanje folne kiseline

Trenutne smjernice, temeljene na trenutnim istraživanjima i kliničkim ispitivanjima, ukazuju na pozitivne, profilaktičke prednosti povećanja razine folne kiseline barem tri mjeseca prije začeća. Povećanje folne kiseline može značajno smanjiti defekte rađanja, kao što su defekti neuralne cijevi (kao što su spina bifida) i eventualno drugi poremećaji u porođaju, kao što su kongenitalna srčana bolest, problemi u mokraćnom sustavu, oštećenja u ustima i udovima, te neke pedijatrijske rakovi.

Folna kiselina pomaže u proizvodnji i održavanju novih stanica, što je važno na početku embrionalnog razvoja, fetusa, kada se pojavljuje brzo podjela stanica i rast.

Posebno, kliničke smjernice određuju:

 • Žene koje nemaju osobni zdravstveni rizik od planirane trudnoće zahtijevaju dnevni unos multivitamina s folnom kiselinom (0,4-1,0 mg) najmanje dva do tri mjeseca prije začeća i za vrijeme trudnoće i postpartumnog razdoblja (4 - 6 tjedana i dok dijete nastavlja.
 • Žene s oštećenim zdravljem ili specifičnim zdravstvenim problemima, kao što je diabetes mellitus ovisan o inzulinu, pretilost ili imaju prethodno dijete u obitelji s defektom neuralne cijevi, morat će povećati unos hrane bogate folnom kiselinom i dnevno unos folne kiseline od 5 mg na najmanje tri mjeseca prije začeća i nastaviti do 10 do 12 tjedana nakon začeća. Od 12 tjedana nakon začeća, tijekom trudnoće i četiri do šest tjedana nakon rođenja djeteta (ili dok se dojki nastavlja), potrebni su multivitamini s folnom kiselinom (0,4-1,0 mg).
 • Sve žene koje planiraju imati djecu preporučuju se da počnu uzimati folnu kiselinu, najmanje tri mjeseca prije nego što ostanu trudne.
 • Žene koje uzimaju folnu kiselinu multivitamina ne bi trebale uzimati više od jedne dnevne doze vitamina A.

Žene u dobi rodiljne dobi se savjetuje da održe zdravu prehranu uz uzimanje folne kiseline i multi-vitamina. Hrana koja je dobar izvor folne kiseline su utvrđeni zrna, špinat, leća, grašak, šparoge, brokula, grašak, prokulice, kukuruz i naranče. Unatoč prehrambenim preporukama, malo je vjerojatno da samo prehrana može dati razinu folne kiseline preporučenu za one koji planiraju imati djecu.

Zdravstveni djelatnici kao što su liječnici, ginekolozi, opstetri, primalje i službenici javnog zdravstva trebaju povećati napore da povećaju svijest žena da folna kiselina tijekom planiranja trudnoće predstavlja bitan element zdravlja nerođenog djeteta.

Postoje li testovi o defekcijama neuralne cijevi?

Sve žene mogu imati test krvi ili imati ultrazvučni pregled kako bi provjerili fetus za oštećenja neuralnih cijevi kada imaju razdoblje od 3 do 6 mjeseci trudnoće. Ultrazvučno skeniranje uzima sliku bebe dok je dijete još u maternici.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koji test za oštećenja neuralnih cijevi morate proći kako ne biste naškodili vašem djetetu. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kako biste trebali uzimati folnu kiselinu tijekom trudnoće.

Autor članka: Mark Klintsevich, "Moskva medicina" ©

Odricanje od odgovornosti: Informacije sadržane u ovom članku o folnu kiselinu namijenjene su samo informiranju čitatelja. Ne može biti zamjena za savjet profesionalnog medicinskog stručnjaka.

Medicinske ustanove za ovaj problem

Folna kiselina tijekom trudnoće

Između 20 i 100% stanovništva pati od nedostatka folne kiseline. Istodobno, možda čak ni ne pogađaju da imaju sličan problem, a čak ni ne znaju što je za njih dovoljno. Vitamin B9 (također poznat kao folna kiselina) je jedan od najvažnijih za ljudsko tijelo. Štoviše, to je vitalni vitamin. Ali najčešće nije dovoljno. Pogotovo u djece i trudnica.

Nedostatak folne kiseline možda neće biti vidljiv. Ali s vremenom, osoba izgubi apetit, postaje razdražljiva, brzo se umorila, a zatim proljev, počinje povraćanje, a na kraju se pojavljuju čirevi u usta, a kosa pada. Procesi razmjene, stvaranje crvenih krvnih stanica, rad gastrointestinalnog trakta, kardiovaskularni, imuni i živčani sustavi - vitamin B9 je uključen u mnoge procese. Ozbiljni nedostatak vitamina B9 neizbježno završava megaloblastičnom anemijom, što može biti kobno.

Zašto dijete treba folnu kiselinu?

Svaki organizam u normalnom stanju intestinalne mikroflore može proizvesti malu količinu folne kiseline. Međutim, ne pokriva potrebe ovog vitamina. Dakle, svi trebamo osigurati da dolazi zajedno s hranom i kompleksima vitamina.

Tijekom trudnoće potreba za folnom kiselinom značajno raste. Na isti način kao i njegova važnost. Ovaj vitamin je aktivno uključen u formiranje placente, pa njegov nedostatak može uzrokovati placentalnu insuficijenciju i uzrokovati prijevremeni prekid trudnoće. Zajedno s vitaminom B12, folna kiselina je potrebna za podjelu stanica, što je osobito važno za tkiva koja se aktivno dijele - tj. Tijekom formiranja i rasta embrija. Sudjeluje u stvaranju krvi (u formiranju eritrocita, leukocita i trombocita) i nužna je za stvaranje nukleinskih kiselina (RNA i DNA) uključenih u prijenos naslijeđenih osobina.

Folna kiselina igra vrlo važnu ulogu u stvaranju fetalne neuralne cijevi. Nedostatak vitamina B9 pun je razvoja vrlo teških defekata u fetusu. Rizici za njega s nedostatkom folne kiseline tijekom razvoja fetusa (posebno u ranoj fazi) su vrlo visoki:

 • hidrocefalus;
 • mentalna i fizička retardacija;
 • kongenitalne deformacije;
 • prijevremeno prestanak trudnoće;
 • rođenje mrtvog djeteta.

Pate od nedostatka folne kiseline i same trudne. Nedostatak vitamina B9 uzrokuje toksemiju, depresiju, bol u nogama, anemija.

Kada je potrebna folna kiselina tijekom trudnoće?

Folna kiselina je apsolutno neophodna za svaku trudnicu. To je jedini vitamin, čija je važnost i potreba za dodatnim unosom tijekom trudnoće, čak i najplodniji protivnici umjetnih vitamina ne zaniječuju.

Svi procesi koji se javljaju uz sudjelovanje folne kiseline u formiranju fetusa, polaganje njegovih organa, tjelesno i duševno zdravlje, javljaju se u vrlo ranim fazama trudnoće - kada žena i ne zna o tome. 16. dan nakon začeća počinje formirati neuralna cijev. Ovaj proces je osobito važan i, kao što smo već rekli, za normalni prolaz dovoljna je količina vitamina B9. Ono što je najvažnije, ušao je u tijelo trudnice u prvih 12 tjedana trudnoće. Stoga je idealno uzeti folnu kiselinu u fazi planiranja koncepcije.

Ali čak i ako ste saznali više o trudnoći mnogo kasnije nego što bismo željeli, još uvijek nije prekasno i stvarno trebate uzeti folnu kiselinu. Neuralna cijev prolazi kroz različite promjene tijekom prvog tromjesečja.

Čitajte i Folacin tijekom trudnoće

Izvori folne kiseline za trudnice

"Folium" na latinskom znači "list". Tako folna kiselina govori za sebe. Većina vitamina B9 nalaze u brašno, brašna i zelenog lisnatog zelenila: špinat, peršin, salata, luk, šparoge, prokulice, brokule, kao i grašak, avokado, agrumi i sokovi, dinja, squash, marelice, grah, kvasac. Stoga vegetarijanci, u pravilu, ne nedostaju. Međutim, ako konzumirate malu biljnu hranu (posebno zimi), morate uzeti dodatni vitamin. Od životinjskih izvora, najbogatiji je jetra. Značajno manje B9 u mesu, ribi, siru.

Ako je zdravlje trudnice u redu i nema potrebe za uzimanjem folne kiseline u visokim dozama, tada je za normalan razvoj i tijek trudnoće dovoljan iznos vitamina kompleksa za trudnice. Ako ju je dodatno propisano, uvijek biste trebali razmotriti njegov sadržaj u vašim vitaminima i postaviti dozu uzimajući to u obzir.

Dnevna doza vitamina B9 tijekom trudnoće

Odrasla osoba treba 200 μg folne kiseline dnevno za normalno funkcioniranje. No, tijekom trudnoće, potreba za udvostručenjem - do 400 mikrograma. A prema nekim podacima može biti 800 mikrograma. Mnoge žene su zbunjene zbog visokog, prema njihovu mišljenju, brojeva. Ali nema razloga za zabrinutost. Predoziranje folne kiseline može se pojaviti samo kad osoba uzme stotine puta dozu lijeka - oko 25-30 tableta dnevno. U drugim slučajevima, višak folne kiseline se jednostavno uklanja iz tijela bez posljedica.

Velika profilaktička doza je potrebna kada trudnica ima manju količinu folne kiseline, kao i za određene zdravstvene probleme i predispoziciju za njihovu pojavu:

 • ako postoje čimbenici koji povećavaju unos folne kiseline ili ubrzavaju njezino izlučivanje;
 • ako postoji visok rizik od oštećenja živčanih cijevi (u žena s epilepsijom, s dijabetesom);
 • ako u rodbini ima bilo kakvih malformacija;
 • problemi s gastrointestinalnim traktom;
 • povraćanje u trudnica.

U prisustvu barem jedne od ovih okolnosti, doza folne kiseline treba dodatno povećati na 2-3 tablete dnevno. Tablete treba uzimati usmeno nakon jela.

Predoziranje folna kiselina tijekom trudnoće

Mnoge žene su zbunjene zbog visokog, prema njihovu mišljenju, brojeva. Ali nema razloga za zabrinutost, liječnici uvjeravaju. Predoziranje folne kiseline može se pojaviti samo kad osoba uzme stotine puta dozu lijeka - oko 25-30 tableta dnevno. U drugim slučajevima, višak folne kiseline se jednostavno uklanja iz tijela bez ikakvih posljedica.

Ipak, u Norveškoj je proveden znanstveni eksperiment koji je utvrdio sljedeću činjenicu: kod žena čija je krvna plazma imala povećanu razinu folne kiseline, djeca su bila sklona bolestima izazvane astme i pol puta češće. Ovdje su specifične doze na kojima postoji prekomjerna količina vitamina B9 tijekom trudnoće, na žalost, nije pozvana.

Ako ste zabrinuti zbog predoziranja, posavjetujte se s drugim liječnikom o tome. No, kao što smo već spomenuli, lagana predoziranja je bezopasna.

Folna kiselina tijekom trudnoće: piti ili ne piti?

Nažalost, za apsolutnu većinu ljudi, tvar poput folne kiseline povezana je s trudnoćom. Uglavnom se žene sjećaju njene, i tek kad su već ušle u ovo ključno razdoblje svog života.

Taj pristup potpuno eliminira ogroman potencijal folne kiseline u oblikovanju zdravlja nerođenog djeteta. Iako bi bilo vrijedno obratiti posebnu pozornost na izvedivost i način njegove uporabe, što će uvelike poboljšati kvalitetu zdravlja budućih generacija.

Što je folna kiselina?

Natrag u 1926, postalo je poznato da jesti jela jetre pomaže liječiti megaloblastične anemije u trudnica. I 1941. uspio je identificirati tvar koja je uzrokovala taj učinak.

Taj je naziv postao najčešće korišten, unatoč činjenici da je folna kiselina također vitamin B9, pteroilglutaminska kiselina, folamin i niz drugih jednako složenih pojmova.

Folna kiselina pripada skupini vitamina B. sudjeluje u metabolizmu aminokiselina, koji su odgovorni za sintezu proteina u organizmu, bez nastajanja slomljena DNA i RNA, sluznica probavnog sustava, potiskuje funkciju koštane srži (hematopoetskog sustava organizma).

To su najbrži procesi u tijelu, koji također uključuju razvoj embrija. Raspon funkcija folne kiseline iznimno je raznolik i stalno se širi.

Hipovinamoza je najopasnija i najčešća među mladom djecom i ženama u očekivanju djeteta.

Je li potrebno koristiti curantil u ranoj trudnoći? Pitajte liječnika!

Pročitajte o prednostima vertikalnog rođenja u ovom članku.

Postoje mnogi čimbenici koji potiču nedovoljno unos, smanjenu apsorpciju ili povećanje unosa folne kiseline. Oni su relevantni ne samo za ove skupine ljudi. To uključuje:

 • uzimanje određenih lijekova (antikonvulziv, kontraceptiv, metotreksat, sulfonamidi);
 • loša prehrana, u kojoj ima malo hrane koja sadrži folnu kiselinu;
 • bolesti probavnog sustava (osobito tankog crijeva), infektivnih i onkoloških bolesti;
 • redovito zlostavljanje alkohola, jak čaj;
 • povećana potreba za folnom kiselinom tijekom trudnoće i dojenja.

U trudnica povećava rizik od toksičnosti, depresija, anemija, spontanog pobačaja, odvajanje posteljice, porodu, teške prirođenih malformacija fetusa, često na način koji ugrožava život (razvojni poremećaj središnjeg živčanog sustava fetusa, odnosno mozga i leđne moždine) ili izazvati mentalnu retardaciju i invalidnost djeteta.

Starija djeca i odrasli razvijaju makrocitnu anemiju, neuritis, slabljenje pamćenja, nedovoljnu tjelesnu težinu, oslabljene fiziološke procese u koštanoj srži, gastrointestinalnom traktu i koži. Osim toga, povećava se vjerojatnost razvoja ateroskleroze i srodnih bolesti (angina pektoris, srčani udar, moždani udar, zatajenje srca) i tromboembolizam.

Suvišna količina folne kiseline u tijelu je vrlo teško postići. Čak i ponovljeni višak dnevne doze prolazi bez posljedica.

Kao i kod bilo kojeg drugog vitamina, moguće su alergijske reakcije.

Produženo primjena visokih doza lijeka može smanjiti razinu cijanokobalamin uz daljnji razvoj anemije, probavne smetnje, povećana podražljivosti živčanog sustava, što u najgorem slučaju prikazanom obliku napadaja.

Kako započeti planiranje trudnoće nakon laparoskopije? Preporuke stručnjaci - u ovom članku.

Što je opasno kašlje tijekom trudnoće? Učimo iz ovog članka.

Upute za uporabu

Upozorenja za uporabu

Folna kiselina prikazana u određenoj i eksplicitne vitamina nedostatak, što je moguće u slučaju ovisnosti o alkoholu, pothranjenosti, uklanjanje različitih bolesti želuca i probavnog sustava (uključujući jetru), produljeno dijalizu.

Naročito je indicirana upotreba folne kiseline tijekom trudnoće i dojenja, uporaba lijekova (neki antikonvulzivi, lijekovi protiv bolova, sulfanilamid i kontracepcije, metotreksat, eritropoetin).

kontraindikacije

Postoji znatno manje kontraindikacija, a to uključuje preosjetljivost na vitamin A i anemiju zbog nedostatka vitamina B12, jer maskira svoje neurološke manifestacije.

Nuspojave su također male: eritem, osip i svrbež kože, opća slabost, groznica, bronhospazam.

Doziranje i trajanje lijeka tijekom trudnoće

Trudnice koje nisu prethodno promatrale komplikacije trudnoće povezane s nedostatkom folne kiseline, preporučuju se 400 μg vitamina dnevno.

U slučaju pogoršane povijesti u pogledu folium-ovisnih fetalne malformacije, doza se povećava na 800-4000 mcg dnevno (0,8-4 mg). Iste doze se propisuju pri uzimanju lijekova s ​​antagonistima folne kiseline.

Tijekom dojenja, uzmite 300 μg vitamina dnevno.

Budući da se središnji živčani sustav fetusa formira tijekom razdoblja do 16-28 dana nakon začeća, folna kiselina treba uzimati u fazi planiranja začeća (barem 3 mjeseca prije nje) i dalje se tretira tijekom trudnoće i laktacije. Time se smanjuje rizik od defekata neuralne cijevi za 70%.

Duphalac za novorođenčad: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Značajke analoga lijekova i folne kiseline

500 do 600 mcg vitamina ulazi u tijelo s hranom, ali 50 do 90% uništava proces kuhanja. Posebno puno folne kiseline u voću i povrću zasićene zelene boje, jetre, jaja, mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i mliječni proizvodi.

Folna kiselina je također sintetizirana crijevnom mikroflora. Nakon ulaska u tijelo, brzo se prenosi na sva tkiva, a u jetri i cerebrospinalnoj tekućini ona također može akumulirati. Normalan sadržaj vitamina u krvnoj plazmi iznosi 6-25 ng / l, u eritrocitima je više od 100 ng / l.

Folna kiselina je u stanju komunicirati s mnogim lijekovima, što zahtijeva obavezno savjetovanje s liječnikom i pojedinačnim propisima o dozi, učestalosti liječenja i trajanju liječenja.

Podcjenjivanje folne kiseline je očigledna. Ali s povećanjem prioriteta zdravog načina života u sustavu ljudskih vrijednosti, zaokupit će svoju pravu nišu i moći u potpunosti pokazati svoje prekrasne sposobnosti.

O folnu kiselini. Program "Live je super!"

Što bi trebalo biti normalno povećanje težine tijekom trudnoće? Možete saznati - ovdje.

Na rupture perineuma tijekom poroda razgovarajte u ovom članku.

Folna kiselina tijekom trudnoće: što je potrebno i je li potrebno popiti?

Folna kiselina je možda "najpopularniji" vitamin među ženama i muškarcima koji sanjaju da će postati roditelji. O tome, za koji je imenovan tijekom trudnoće, ovaj članak će reći.

Ukratko o vitaminu

Vitamin B9, poznatiji kao folna kiselina, smatra se jednim od najvažnijih vitamina za ljude. U tijelu se proizvodi crijevna mikroflora, ali u vrlo malim količinama.

Zato je glavni dio folne kiseline trebao proizlaziti iz hrane, a ako to nije dovoljno - uz pomoć lijekova. Ulogu vitamina B9 teško je precijeniti jer:

 • aktivno sudjeluje u regulaciji funkcija organa koji stvaraju krv;
 • ima pozitivan učinak na funkcioniranje jetre i crijeva;
 • podržava imunološki sustav;
 • sudjeluje u procesima oporavka tijela;
 • potiče stvaranje i normalno funkcioniranje bijelih krvnih stanica;
 • koji su uključeni u biosintezu proteina;
 • ima pozitivan učinak na mozak;
 • pomaže apsorpciji drugih vitamina skupine B;
 • izbjeljuje ton kože, pomažući uklanjanju pigmentnih mrlja.

Ne manje važno je folna kiselina pri planiranju i trudnoći, jer pridonosi potpunoj i pravilnoj formiranju novih stanica u budućem majčinskom tijelu, pomaže u izbjegavanju preranog rođenja, doprinosi brzom prevladavanju postpartumne depresije.

Kako zaraziti utjecaj?

Supružnici koji planiraju trudnoću, liječnici preporučuju pokretanje zajedničkog unosa folne kiseline.

Vitamin B9 ne utječe samo na žensko tijelo tijekom samog trudnoće već pridonosi koncepciji koja se odvija kao "kvalitativno" što je više moguće i da se svi organi i sustavi fetusa formiraju bez patologija.

Osim toga, vitamin B9 od posebne je važnosti u procesu stvaranja DNA i RNA uključenih u prijenos nasljednih podataka.

Jednako je važno i dovoljno folna kiselina za muškarce, budući da njegov nedostatak može dovesti do neugodnih posljedica povezanih s:

 • smanjenje pokretljivosti spermija i poteškoće u njihovoj prodornoj sposobnosti;
 • pojava neispravnih (niskokvalitetnih) spermija koje nose početno pogrešan skup kromosoma, što može uzrokovati ozbiljne patologije budućeg djeteta;
 • povećani rizik od zanemarivanja djeteta s oštećenim tjelesnim ili duševnim razvojem.

Što je propisano tijekom trudnoće?

Prema statistici, folijski nedostatak se promatra u svakoj drugoj ženi u "zanimljivom" položaju.

Nedostatak ovog vitamina izuzetno je nepoželjan jer može imati štetne učinke u obliku:

 • poremećaji u formiranju posteljice u majci;
 • povećani rizik od abrupcija placente, preranog rođenja, pobačaja;
 • pojava "zdravstvenih problema" s majkom i djetetom;
 • patologije živčanog sustava budućeg djeteta;
 • poremećaja kardiovaskularnog sustava;
 • cijepanje usana u djetetu ("rascjep usna");
 • fetalna hipoksija;
 • poremećaja apetita jedne žene, izazivajući dijete s prehrambenim nedostacima koji su toliko važni za njegov razvoj;
 • napadaji razdražljivosti i umora trudnice, što dovodi do pojava nervoze i tjeskobe novorođenčeta;
 • anemija.

Moram li piti?

U većini zemalja ginekolozi preporučuju folnu administraciju za sve trudnice od prvog tjedna trudnoće, što je posljedica prilično česte pojave nedostatka vitamina B9 tijekom tog razdoblja.

Istodobno, svaka buduća mama treba shvatiti da svaki lijek, čak i "najlakši" i "sigurniji" na prvi pogled, ako se koristi netočno ili nerazumno, može naštetiti ne samo zdravlju, već i razvoju bebe.

Samo on uzimajući u obzir stanje majke i tijek trudnoće moći će preporučiti optimalnu dozu i režim lijeka.

Visoko kvalificirani liječnik nikad neće propisati čak niti vitamine za profilaksu, pa je važno pronaći takva stručnjaka čije bi mišljenje bilo posljednje i jedino istinito tijelo trudnice.

A ako liječnik propisuje unos folne kiseline, budućna mama bi svakako trebala slijediti njegove preporuke.

Dnevna stopa

Norma folne kiseline dnevno za žene "na položaju" kreće se od 400 μg (0.4 mg) do 800 (08, mg).

Doziranje se propisuje uzimajući u obzir stanje zdravlja trudnice i svakog je od njih odabrao liječnik pojedinačno. S jakim nedostatkom vitamina B9 dnevna se stopa može povećati do 5 mg.

Često u razdoblju nošenja bebe žene uzimaju komplekse vitamina posebno dizajnirane za trudnice, koje u pravilu uključuju i folnu kiselinu. U tom slučaju, morate biti sigurni da to kažete liječniku, tako da ima priliku odrediti nedostatak količine folne kiseline, uzimajući u obzir količinu koja se nalazi u kompleksu vitamina.

Prirodni izvori

Postoji mnogo namirnica bogata folnom kiselinom koja nužno mora ući u prehranu svima koji štite svoje zdravlje, a posebno - buduće mame.

Folna kiselina tijekom trudnoće

Buduće mame počinju se brinuti o bebi čak i prije rođenja. Pravilna prehrana, svježi zrak, odbijanje štetnih navika - sve je usmjereno na osiguranje da se pojavi na vrijeme i da je zdrav. Preduvjet za to je uzimanje folne kiseline tijekom trudnoće.

Pročitajte u ovom članku.

Što je to

Vezujuća hranjiva će biti nepotpuna bez folne kiseline ili vitamina B9. Žene su bile uvjerene da pruža ljepotu i zdravlje kosi, koži i noktima. Mnogi proizvodi sadrže derivate te tvari - folat. No tijekom trudnoće ima ih premalo. Stoga, sve buduće mame imaju koristi od lijekova folne kiseline.

Umjetni vitamin B9 bitan je dio stvaranja krvnih stanica. U tijelu se također apsorbira s formiranjem folata. Njegov nedostatak znači pojavu anemije, u kojoj postoji manjak crvenih krvnih stanica, ili oni ne funkcioniraju. I to je razlog ne samo lošeg zdravlja već i ozbiljnih problema s drugim sustavima tijela koji će imati gladovanje kisikom, a mnogi su metabolički procesi poremećeni.

Druga važna uloga folata je poticanje formiranja DNA i RNA, koje su prisutne u svim stanicama tijela, kao njihovu glavnu komponentu. To znači da su isključeni njihova normalna podjela i obnova tkiva bez vitamina B9. Stoga je njegova vrijednost u trudnoći, osobito u ranoj fazi, teško precijenjena.

Zašto je folna kiselina trudna

Folna kiselina u ranoj trudnoći uključena je u mnoge procese. Najvažnija uloga joj pripada u formiranju embrija i tkiva koja osiguravaju njezinu održivost pa se u ovoj fazi tvar jako troši:

 • Označavanje i razvoj živčanog sustava djeteta;
 • Vaskularna proliferacija posteljice;
 • Formiranje kostiju i vezivnog tkiva;
 • Dovoljno duševni razvoj djeteta;
 • Obnavljanje mišićnog tkiva u majčinom tijelu i blokiranje njihove transformacije u rak;
 • Trudnoća s normalnom trudnoćom.

Najznačajnija količina folne kiseline potrebna je u izgradnji fetalnog živčanog sustava. Odjeljivanje stanica događa se udvostručavanjem lanaca DNA u jezgri svakog od njih. Da bi bio potpun, svatko mora dobiti puni ljudski genom. I to je u stanju pružiti samo folnu kiselinu. Takva podjela nastaje ne samo u živčanom, već u svim sustavima fetusa. Broj stanica u ranoj dobi povećava se tjedno. Moguće je osigurati kvalitetu procesa samo uz dovoljnu količinu krvi za zametak i okolno tkivo.

Ako to nedostaje

Svaka neispravnost uzrokovana nedostatkom folne kiseline uzrokovana je nepopravljivim defektima u djeteta, od kojih je najvjerojatnija:

 • Nedostaci mozga, osobito nedostatak nekih njegovih dionica. To prisiljava ženu da prekine trudnoću, jer bi takva novorođenčad bila neodrživa. Također je moguće nedostatak kosti lubanje, u kojoj je omotač mozga ili njegov dio izvan njihovih granica;
 • Anomalije u formiranju kralježnice, kada mnoge njezine komponente jednostavno ne postoje. Kičmena moždina ostaje otvorena u cijelosti ili djelomično. Vršnost novorođenčeta ovisi o stupnju zamjene. Većina beba umire, drugi ostaju onesposobljeni, imaju poteškoće s urinarnim sustavom i neovisnim pokretom odrastanja;
 • Ne kompenzirana intelektualna i mentalna nerazvijenost. I razlog za to gladovanje kisika u mozgu uslijed nedostatka folne kiseline u početnoj fazi razvoja fetusa. Zbog svoje uključenosti u diobu stanica, sudjeluje u formiranju posteljice koja joj daje hranu.

U trudnoj ženi u početnoj fazi situacije, nedostatak folne kiseline izaziva:

 • Značajno smanjenje imuniteta koji je pun virusnih bolesti, problema s kožom i sluznicama;
 • Povećana toksičnost;
 • Depresija ili povećana nervoza.

Što dovodi do nedostatka tvari

Ozbiljno, dijeta žene i njezine loše navike mogu utjecati na količinu folne kiseline. Odsutnost ili manja količina u prehrani svježeg povrća i voća, višak šećera, pušenje ne doprinosi punjenju svojih stanica. U termički obrađenoj hrani, vitamin B9 gotovo je odsutan, jer ne podnosi visoke temperature i uništava.

Lijekovi koje koriste žene ometaju njihovu apsorpciju:

 • Antibiotici. Pripreme zajedno s patogenim florom također uništavaju korisne bakterije u crijevu, što sprječava apsorpciju korisnih elemenata, uključujući vitamin B9. Sulfonamidi ne dopuštaju crijevnu mukozu da sintetizira folnu kiselinu, koja je karakteristična za tijelo u normi;
 • Hormonalni lijekovi, uključujući kontracepciju, smanjuju njegovu koncentraciju;
 • Antiepileptički lijekovi, budući da je većina njih potencijalno toksična.

Postoje također genetske osobine koje se rijetko nalaze, ali koje sprečavaju nastanak folata. Govor o odsutnosti u tijelu veznih enzima za ovo, što izaziva srčane probleme, razvoj tumora i pobačaj. Tada unos folne kiseline u velikim količinama neće pomoći. Ali čak iu ovoj gotovo jedinstvenoj situaciji, situacija nije beznadna, jer postoje sredstva koja mogu nadopuniti broj folata u tkivima.

Kako popuniti nedostatak vitamina

O tome koliko je potrebna folska kiselina u trudnoći u ranoj fazi, poželjno je saznati prije začeća. Zatim će žena imati priliku pripremiti se za sve što ju čeka, tj. Uključiti u prehranu:

 • Špinat, ostali svježi zeleni;
 • Mrkva, repa;
 • Kruh od raži;
 • Hranjivi kvasac;
 • jaja;
 • Rezak, sirevi;
 • Zeleno povrće;
 • Jetra jetre;
 • Citrus.

Nemojte piti alkohol, kavu u velikim količinama, što smanjuje koncentraciju B9 u tkivima tijela. Još jedan od njegovih neprijatelja je pušenje. Uglavnom zbog utjecaja na volumen folne kiseline, stručnjaci nastoje ne postati trudni odmah nakon zaustavljanja uporabe tableta za kontrolu rađanja i antibiotika. To će biti dobra prevencija nedostatka tvari, omogućit će vraćanje sinteze njegovih crijeva. Takva obuka će trajati najmanje 3 mjeseca. Ali čak i uz adekvatnu prehranu, količina folne kiseline koja je dobivena s njom tijekom ranog trudnoće nije dovoljna. Potrebno je nastaviti s upotrebom proizvoda koji ih sadrže, dopuniti ih odgovarajućim pripremama. I da to učinite odmah nakon uspostave trudnoće, budući da se živčani sustav embrija formira vrlo rano.

Pripravci koji sadrže folnu kiselinu i pravila za njihovu administraciju

Korištenje sintetiziranog vitamina B9 obvezno je zbog povećane potrebe tijela trudne žene za to. Uz svu želju da dobijete odgovarajuću količinu hrane neće raditi.

Kako popiti folnu kiselinu u ranim fazama u velikoj mjeri određuje prisutnost bolesti u trudnici. Ozbiljne neurološke bolesti i visoka razina šećera u krvi diktiraju potrebu povećanja dnevne količine na 1 mg i 4 mg. Bolesti jetre i mokraćnog sustava u majci prisiljeni su smanjiti količinu vitamina i kontrolirati stanje žena od strane stručnjaka. U takvim okolnostima, prekoračenje sigurne količine tvari može uzrokovati isti negativni učinak kao nedostatak.

Doza folne kiseline u ranoj trudnoći u zdravih žena je obično 400-800 mcg dnevno. To ne uključuje iznos koji bi mama trebala dobiti s hranom. Postoji nekoliko farmaceutskih proizvoda koji se koriste za nadopunjavanje tvari:

Postoje i mnoge pripreme domaćih i bjeloruskih proizvođača, koji se prodaju pod općim nazivom folna kiselina. Razlika između njih je samo u količini tvari u svakoj tableti. Već je spomenuto o važnosti doza folne kiseline u ranoj fazi u različitim okolnostima, stoga je vrlo važno slijediti ovo za spomenute bolesti.

Ako žena ima genetski nedostatak probavljivosti vitamina B9, propisan je način da sadrže njegove derivate, posebno metafolin. Ovo je poznati lijek Fembion, proizveden u kapsulama i tabletama. Sa spomenutim osobinama tijela, doza folne kiseline u ranoj trudnoći ne može prelaziti jedan komad dnevno u jutarnjem obroku. U tableti se nalazi 400 mikrograma folata, a postoje i drugi vitamini B.

Tko treba šok doze folne kiseline?

Pored već spomenutih problema s glukozom u krvi, neurološkim bolestima, povećana je doza vitamina B9 organizam onih trudnica koje su prethodno imale:

 • pobačaja;
 • Prijevremeni rad;
 • Nije jedini promašeni pobačaj;
 • Djeca s prethodno opisanim malformacijama.

Sve gore navedeno su znakovi trajnog manjka tvari u tijelu. Kad je folna kiselina tijekom trudnoće u ranim fazama potrebno znatno više od drugih žena. Moguće je otkriti nedostatak uz pomoć krvnog testa (norma je 3-17 ng / ml). Zatim postaje jasno da trebate početi nadoknaditi vitamin B9 najmanje 12 tjedana prije namjeravane trudnoće. Propisuju se žene s ovom poviješću:

 • Folacin ima povećani volumen tvari. Postoji paket u kojem jedna tableta sadrži 5 mg folne kiseline. Primanje folakina značajno smanjuje rizik od pobačaja i rano rješavanje;
 • Folio. Uz vitamin B9, lijek se sastoji od joda, što nije manje važno za trudnice s nedostatkom hranjivih tvari.

Može li oštećenje folne kiseline

Vjerojatni rizik od predoziranja folne kiseline tijekom rane trudnoće proučavan je više puta, ali u svakom slučaju rezultati su kontroverzni. Vjeruje se, a neki stručnjaci i nadalje vjeruju da redoviti višak prihvaćenog iznosa podrazumijeva rizik od dijabetesa i pretilosti novorođenčadi, kao i vjerojatnost njegovih alergijskih i astmatičnih manifestacija.

Neki također trebaju piti druge lijekove u početnoj fazi trudnoće i kasnije. Stoga je iznos sredstava s folnom kiselinom u specifičnim okolnostima odabran od strane stručnjaka i može premašiti prosječne vrijednosti čak iu nedostatku manjka. Ali oni kojima je vitamin B9 propisan u profilaktičkim dozama ne bi trebali biti povećani bez odobrenja. Tijelo će naučiti onoliko koliko mu treba. Ostatak, ako ne donosi primjetnu štetu, pretvorit će se u novac koji se baca na vjetar i da se osjećate neugodnim simptomima:

 • Okus metala u ustima i gorčini;
 • Povećana razdražljivost, nesanica;
 • Jačanje manifestacija toksioze;
 • Erupcija kože;
 • Teškoća disanja zbog bronhospazma.

Nositi dijete nije lako i odgovorno djelo. Još nije rođen, ali toliko je već potrebno: mikro i makro elemente, minerali, mnoge organske kiseline. Folija tijekom trudnoće u ranoj fazi općenito može odlučiti o svojoj sudbini. No, zapravo, uzimanje vitamina i praćenje zdravlja nije tako velika žrtva za zdravom bebom.

Prije uporabe bilo kakvih lijekova trebate se posavjetovati s liječnikom. Postoje kontraindikacije.