Trudnoća Exchange karata: što je to

Zasnivanje

Trudna trgovačka kartica je dokument svake buduće majke. Izdana u ženskim konzultacijama. Sadrži informacije o tekućoj trudnoći, uz pomoć kojih liječnik daje objektivnu procjenu stanja zdravlja žene i odabere odgovarajuću taktiku opstetricije.

Mjenjačka kartica sastoji se od tri dijela, koju je ginekolog popunio u konzultaciji, od strane liječnika koji je rodio, a od neonatologa za dječju kliniku. Ovaj dokument ne može zamijeniti uobičajene medicinske zapise, ali uz pomoć žene može saznati od liječnika informacije od interesa o tijeku svoje trudnoće.

Koja je razmjena kartica

Mjenjačka kartica trudnice je oblik koji počinju ispunjavati od trenutka kada žena registrira trudnoću. No, žena će dobiti taj dokument samo 28 tjedana za prezentaciju u bolnici.

Razmjena kartica izdana je trudnici nakon donošenja svih laboratorijskih i dijagnostičkih pregleda koji potvrđuju ili opovrgavaju prisutnost kongenitalnih malformacija u fetusu u razvoju i komplikacija u trudnici.

U dokumentu su navedeni podaci o putovanjima žene, datum posljednje menstruacije, povijest zaraznih bolesti, kronične patologije, Rh faktor, vrsta krvi, informacije o ranijim trudnoćama i porodu, broj prošlih pobačaja i obilježja tijeka ove trudnoće.

Trudna kartica za izmjenu izgleda kao crno-bijela brošura koja ima standardne veličine i službeni izgled. U različitim regijama izdaju se mjenica trudnica ovisno o utvrđenim pravilima: neke žene ga dobivaju u svojim rukama odmah nakon registracije, a druge tek nakon 28 tjedana trudnoće.

Jedino pravilo koje se primjenjuje u svim slučajevima s mjenom karticom ograničenje je roka izdavanja: najkasnije 30 tjedana. Kada se prijavite u bolnicu za rodilište, prvo će se zatražiti ova kartica, a ako nije pri ruci, određena je žena da rodi zaraznu bolest.

Tijekom trudnoće liječnik u rezultatima istraživanja piše u matičnoj sobi i knjižici trudnice. Nekoliko puta tijekom trudnoće, žena se podvrgava laboratorijskim testovima krvi i urina, vaginalnom testu.

Liječnik također sustavno pregledava volumen trbuha, povećanje maternice, fetalni srčani udar, težina žene i prisutnost edema. Kartica bilježi podatke elektrokardiografije, rutinskog ultrazvuka i kardiotokografije fetusa u trećem tromjesečju trudnoće.

Pored toga, ženu mora pregledati i stručnjaci: oftalmolog, liječnik opće prakse, endokrinolog i stomatolog.

Odsjek je popunio žensko savjetovanje

Razmjena kartica uključuje tri dijela. Prvi je popunio liječnik koji promatra ženu u konzultaciji od trenutka registracije. U dokumentu pažljivo unosi podatke o zdravlju trudnice nakon pregleda i laboratorijskih i dijagnostičkih studija.

Popis ovih informacija uključuje:

 • Podaci o zaraznim bolestima i prisutnosti kroničnih patologija, što je važno za predviđanje tijeka trudnoće.
 • Informacije o trudnoći i rađanju koje je žena imala u prošlosti. Ako je prethodna trudnoća nastavila s komplikacijama, bilo porođaj je započeo prerano ili je prošao kroz carski rez - liječnik odabire odgovarajuće taktike za upravljanje trudnoćom, provodi preventivne mjere kako bi spriječio takve posljedice. Činjenica je da se vjerojatnost ponavljanja komplikacija povećava sa svakom novom trudnoćom.
 • Informacije o pobačaju. Umjetni ili spontani pobačaj može dovesti do određenih poteškoća s gestacijom. Morate obavijestiti liječnika o broju pobačaja i njihovom trajanju. Pročitajte više o posljedicama pobačaja →
 • Datum posljednjeg mjeseca. To je također značajna informacija, uz pomoć kojih liječnik točno određuje DA - procijenjeni dan kada će se dijete roditi.
 • Datum registracije. Prvi dan pojavljivanja žene u ginekološkom uredu o trudnoći zabilježen je i na mjenjačkoj kartici. Registracija bi trebala ustajati najkasnije u roku od 12 tjedana trudnoće. Ovo je važno za prevenciju mogućih komplikacija koje se često javljaju u prvom tromjesečju - najvažnija faza trudnoće, kada se odvija polaganje glavnih organa i sustava fetusa, a dodatna opažanja od strane liječnika će biti korisna. Osim toga, sve žene koje su se prijavile do 12 tjedana primaju malu novčanu naknadu.
 • Informacije o fetusu: početak prvog miješanja, obilježja rasta i razvoja - veličina, mjesto u maternici, ultrazvučni podaci, prisutnost ili odsutnost kongenitalnih malformacija.

Odsjek je napunio majčinsku bolnicu

Ovaj odjeljak sadrži detaljan opis sljedećih stavki:

 • Datum rođenja. Potrebno je izdati rodni list za dijete, kao i dobivanje liste bolesnika ako se rođenje nastavi s komplikacijama.
 • Značajke porođaja. U ovom trenutku liječnik označava trajanje generičkog postupka, trajanje "suhog" razdoblja nakon ispuštanja vode, komplikacije koje su nastale u majke i djeteta. Ove informacije su relevantne za predviđanje tijeka razdoblja nakon poroda.
 • Kirurška intervencija u porođaju. Carski rez, epiziotomija, nametanje pinceta - sve to je zabilježeno na mjenici s obaveznim popisivanjem indikacija, koji su bili razlog operativnog rada.
 • Korištenje anestezije. Detaljno opisuje metodu anestezije, što je važno kako bi se uklonile moguće posljedice nakon porođaja.
 • Informacije o stanju novorođenčeta, njegovoj visini i težini.

Odjel za kliniku za djecu

Treći dio kartice popunjava neonatolozistički stručnjak u bolničkim zidovima i izdaje dokument ženi za prebacivanje u dječju kliniku.

On unosi sljedeće podatke:

 • informacije o porodu: vrijeme, broj plodova, komplikacije, pružena pomoć;
 • što je račun trudnoće, razdoblje isporuke, povijest ranijih trudnoća;
 • spol novorođenčeta, težina i visina;
 • Apgarovi rezultati;
 • vrsta hranjenja, vrijeme prvog dojenja;
 • podatke o cijepljenju.

Od trećeg trimestra do početka rada trebate imati s vama sljedeći popis dokumenata: mjenjačnica, umetanje, politika, putovnica.

Nemoguće je predvidjeti početak rada, a ako počnu odjednom, liječnik za hitne slučajeve moći će pružiti pravovremenu pomoć majci i njenom djetetu prije ulaska u bolnicu. Taktike pasivne pomoći će mu biti potaknute informacijama upisanim na karticu.

Mnoge buduće majke smatraju da je taj dokument druga birokratska izrada i podcjenjuje, ali je važno razumjeti da je pravovremena registracija neophodna da bi liječnik mogao detaljno opisati parametre trudnoće u dokumentu, budući da su to vitalne informacije koje mogu spasiti život i zdravlje žene i njezina beba.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Trudna Exchange kartica

Tijekom trudnoće žena prima jedan privremeni dokument - zamjensku karticu koja je predočena prilikom prijama u bolnicu. Ali zašto je to potrebno? Nije dovoljno standardnih dokumenata? Svakako će vam trebati klasična putovnica građana kada iznenada odlučite rađati. Ali to nije sve. U čekaonici rodilišta, pored putovnice, od Vas će se tražiti i zamjenska kartica.

Što je kartica za razmjenu? Ovo je medicinski dokument koji nakon dostizanja određenog razdoblja daje se trudnoj ženi u antenatalnoj klinici. Informacije o zdravstvenom stanju žene, njezinu okruženju, vrsti i vrsti aktivnosti, obilježjima trudnoće, komplikacija, ako ih ima, prenose se na mjenjačku karticu iz medicinske kartice trudnice. To također ukazuje na podatke o prethodnim trudnoćama i porođaju, o postupcima i testovima koje je žena podvrgnula tijekom nošenja djeteta. Općenito, karta sadrži cjelovitu sliku tijeka trudnoće. Do 20. tjedna trudnoće, kartica se čuva u predškolskoj klinici, a nakon toga se dijeli. Nakon 30-32 tjedana, dužnost žene je da je nosi svuda s njom. Činjenica je da u ovom trenutku, posebice s kombinacijom posebnih okolnosti, moguće je prerano rođenje (naravno, ne daj Bože). Ako je u ovom slučaju razmjena kartica s vama, to će uvelike olakšati situaciju. Uostalom, jednom u rodilištu, možete pružiti potpune informacije o sebi, što će pomoći liječnicima da odlučuju što točno možete učiniti u vašem slučaju, a što ne.

Razmjena kartica sastoji se od tri "blokova". Prvi se odnosi na izjave o stanju zdravlja žene tijekom nošenja djeteta. Druga bilježi informacije o porodu. Treća jedinica je popunjena u rodilištu i prenesena u dječju kliniku, ukazuje na podatke o novorođenčadi.

Da bismo je učinili jasnijim, izgleda da ćemo navesti glavne točke, na primjer, sadržane u prvom bloku mjenjačke kartice.

 1. Prezime, ime, patronim trudnice.
 2. Datum rođenja.
 3. Adresa.
 4. Visina, težina, veličina zdjelice. Odvojeno je zabilježeno povećanje težine.
 5. Informacije o prethodnim trudnoćama (ako su bile), obilježja njihove pojave, kao i informacije o ranijim rađanjima, broj djece u obitelji.

Trudna trgovačka kartica: što je to i zašto uvijek treba nositi?

Mjenjačka kartica je najvažniji dokument za buduću majku. Što to čini, kada i gdje se izdaje, i zašto svaka buduća majka ima zamjensku karticu?

Alevtina Bogdanova
Obstetričar-ginekolog, Sankt Peterburg

Prema Uredbi broj 50 Ministarstva zdravstva Ruske Federacije od 10. veljače 2003. godine "O poboljšanju opstetrijske i ginekološke skrbi u ambulantnim klinikama", koja regulira upravljanje trudnoćom u antenatalnim klinikama, mjenica trudnice je dokument koji sadrži sve potrebne informacije o ženi i njenom djetetu, Ove informacije potrebne su ne samo za pružanje medicinske pomoći tijekom trudnoće i porođaja, već u postpartum periodu, već i kod promatranja djeteta u dječjoj klinici. Mjenjačka kartica mora biti predstavljena prilikom prijema u bolnicu za porođaj (ili u odjelu patologije trudnoće). Bez zamjenske karte, trudnica je hospitalizirana u opservacijskom odjelu, tj. Na mjestu gdje se anketirane trudnice dobivaju medicinska skrb, kao i buduće majke s infektivnim bolestima.

Mjenjačka kartica izdana je u klinici za majku ili drugoj zdravstvenoj ustanovi koja ima pravo voditi trudnoću u trajanju od 20 do 22 tjedna i sastoji se od tri kupona. Razmotrimo detaljnije koji su odjeljci ispunjeni u ovom dokumentu i objasnite zašto su ta ili ona potrebna. Uostalom, često je moguće čuti od budućih majki da liječnik na recepciji traži ogroman broj potpuno nepotrebnih pitanja i iz nekog razloga dodjeljuje previše testova. No, važno je shvatiti da liječnik to ne čini iz neustrašive znatiželje, svi ti podaci su potrebni za pravilno upravljanje trudnoćom i porođajem, a broj ispitivanja i pregleda jasno je određen relevantnim nalozima Ministarstva zdravstva Ruske Federacije.

Mjenjačka kartica: prvi kupon

Ovaj dio je završen u predškolskoj ustanovi pri registraciji za trudnoću, a nadalje, tijekom redovitih posjeta ginekologu. Sadrži sve potrebne informacije o trudnici, uključujući podatke o prisutnosti trudnoće, ranijih rađanja i njihovog tijeka te zdravlju žene prije i za vrijeme sadašnje trudnoće. Ti će podaci trebati liječnika koji će preuzeti isporuku. Svakim posjetom klinici za majčinstvo, žena bi uvijek trebala donijeti mjenjačnicu s njom. Liječnik ulazi u naredne rezultate pregleda, studija, konzultacija, testova i drugih podataka trudnice. Za neka pitanja liječnika (to se uglavnom odnosi na prvi posjet LCD-u), trudnica se mora unaprijed pripremiti kako ne bi odgodila prijem, podsjećajući potrebne informacije.

1. Puni naziv buduća mama.

2. Dob. Trudnice mlađe od 18 godina i stariji od 30 godina zahtijevaju posebnu pažnju jer često razvijaju komplikacije tijekom trudnoće i porođaja.

3. Adresa i telefonski broj trudnoće. Ti su podaci potrebni za komunikaciju s budućom majkom ili njezinim srodnicima u hitnim slučajevima. Na primjer, kada primate alarmantne rezultate analiza, kada je potrebno poduzeti hitne mjere.

4. Informacije o ocu djeteta. Vrlo je važno znati o budućim nasljednim i infektivnim bolestima (osobito hepatitis B i C, HIV). S negativnim Rh faktorom u krvi trudnice (kako bi se predvidio rizik od Rh-konflikta u fetusu), potrebne su informacije o Rh faktoru djetetovog oca.

5. Odgođena bolest trudna. Prisutnost kroničnih bolesti različitih sustava tijela ima značajan utjecaj na tijek trudnoće i zahtijeva pažljivije promatranje od strane opstetričara-ginekologa, stručnih savjeta, te potrebu planiranja hospitalizacije i isporuke u specijaliziranoj bolnici. Važne informacije o bolesti koje se prenose u djetinjstvu, operacije, prisutnost alergijskih reakcija (osobito lijekova), loše navike.

6. Značajke menstrualnog ciklusa, datum posljednje menstruacije, datum prvog kretanja fetusa, da. Kada je menstrualni ciklus poremećen, potrebne su dodatne metode kako bi se razjasnilo trajanje trudnoće. Također je potrebno utvrditi datum prvog dana posljednjeg menstruacije i datum prvog kretanja fetusa kako bi se izračunao trajanje trudnoće i očekivani datum isporuke (DA).

7. Datum prenatalnog dopusta, broj bolovanja, broj rodne matice. Ti će podaci biti potrebni na mjestu rada i u rodilištu. Ako je potrebno nastaviti bolovanje nakon isporuke, te će se informacije upotrijebiti (samo bolovanja će biti predana na poslu pri odlasku na rodiljni dopust).

8. Koja je trudnoća u računu, prisutnost pobačaja, prerano rođenje, da li su rođena djeca zdrava, značajke tijeka prethodnih trudnoća. Tijekom prvog posjeta liječnik će detaljno obavijestiti kako su se dogodile prethodne trudnoće, porođaj i postporođaj, da li je došlo do pobačaja (godinu, u koje vrijeme) kako bi se spriječile moguće komplikacije tijekom pravog trudnoće na pravovremen način. Važno je znati postoje li kirurške intervencije u ranijim rađanjima. To može utjecati na način isporuke u ovom trenutku.

9. Inspekcija na prvom posjetu trudnoj ženi. Prilikom prve posjete ginekološkom liječniku treba navesti težinu i visinu trudnice, veličinu zdjelice, rezultate ispitivanja (općenito, mjerenje krvnog tlaka, vaginalni pregled).

10. Sažetak dinamičkog promatranja. Ovaj odjeljak odražava koliko je puta žena posjetila kliniku za majčinstvo, kao i pokazatelje krvnog tlaka, debljanje i prisustvo ili odsutnost proteina u mokraći. Redoslijed Ministarstva zdravstva Ruske Federacije br. 50 određuje koliko puta trudna majka mora posjetiti ginekolog-opstetriciju. Dakle, do 28 tjedana liječnik imenuje najmanje jedanput svaka četiri tjedna. Nakon 28 tjedana i prije punog mandata, odnosno do 37 punih tjedana, žena posjećuje antenatalnu kliniku jednom svaka 2 tjedna, a nakon 37 tjedana - svaki tjedan.

11. Laboratorijske analize. Tijekom trudnoće krv se donira tri puta za RW (sifilis), HIV, testove za hepatitis B i C.

 • Krvna skupina i faktor rhesusa. U nedostatku specifičnog proteina na eritrocitima ženskog rhesusa, smatra se Rh negativnim. Ako je njezino nerođeno dijete Rh-pozitivno, Rh-sukob je moguće, s razvojem takvih komplikacija kao što su pobačaj, hemolitička bolest i neki drugi. Vrsta krvi mora biti označena na mjenjačkoj kartici, jer je od vitalnog značaja ako vam je potrebna majčinska transfuzija krvi tijekom trudnoće i porođaja.
 • Krvni test uzima se tri puta za trudnoću. I uz smanjenje hemoglobina (anemija) ili druga odstupanja u analizi može se provesti češće.
 • Biokemijska analiza krvi i zgrušavanje krvi (koagulogram) provodi se najmanje 3 puta tijekom trudnoće (ako nema odstupanja). Ove iznimno važne informacije potrebne su za predviđanje mogućih komplikacija porođaja (krvarenje).
 • Biokemijski se screening provodi u periodu od 10-14 tjedana i 16-20 tjedana i otkriva rizik od genetskih bolesti u fetusu (Downov sindrom i drugi).
 • Zabilježeni su rezultati pokusa iz vagine i cerviksa. Ova studija se provodi tri puta tijekom trudnoće (posljednji put - prije porođaja).
 • Izlijevanje pilija jaja pregledavaju se jednom prilikom registracije.
 • Analiza urina je dana na svakom posjetu. Normalno, ne bi trebalo biti proteina i velik broj leukocita u analizi. Na razmjeni kartica napraviti jedan pokazatelj - protein u urinu.

12. Podaci trudnice, koji su dobili zbog konzultacija stručnjaka. Tijekom trudnoće žena treba posjetiti ENT, oculista, stomatologa, terapeuta (drugi stručnjaci svjedočanstva).

13. Posjete liječniku, gdje se prekrivaju pritužbe, krvni tlak, težina, dobitak na težini, opseg trbuha, visina maternice, položaj i prezentacija fetusa, fetalni broj otkucaja srca, prisutnost edema, dijagnoza, preporuke prije sljedeće prijave.

14. Škola majki i fizikalna terapija. Evo datuma i broja posjeta.

Razmjena karata: druga karta

Drugi dio zamjenske kartice popunjava se u rodilištu i sadrži podatke o tijeku rada, postpartum periodu, zdravlju puerperala. Ova kartica se izdaje nakon izbijanja iz bolnice i opskrbljena je u antenatalnoj klinici za praćenje stanja zdravlja mlade majke. Pored općih podataka, trudna je (puno ime, adresa puerpera, datum prijema u bolnicu), popunjena su sljedeća polja:

1. Datum isporuke je potreban za upis rodne svjedodžbe djeteta, za izdavanje dodatne potvrde o nesposobnosti za rad u slučaju složenog poroda.

2. Značajke porođaja. Uključuje trajanje rada, duljinu suhog razdoblja, komplikacije. Ti su podaci važni za predviđanje tijeka postpartum razdoblja.

3. Operativne koristi tijekom porođaja (na primjer, je li izvršen carski rez, naznačuju se naznake za operaciju).

4. Metode anestezije. Informacije su potrebne za prepoznavanje mogućih komplikacija u postpartum periodu (na primjer, bol u kralježnici nakon spinalne anestezije).

5. Spol, visina i težina novorođenčeta, njegov Apgarov bod (sustav bodova, procjena stanja novorođenčeta, maksimalni rezultat - 10).

6. Značajke postpartum razdoblja. Označava postoje li komplikacije infektivne ili druge prirode nakon porođaja.

Pored ovih informacija, drugi kupon bilježi datum pražnjenja, rezultate ispitivanja i liječenje u bolnici.

Mjenjačka kartica: treći kupon

Posljednji kupon sadrži informacije potrebne za pedijatra u dječjoj klinici. U ovom dokumentu liječnik dječjeg odjela opstetrijske bolnice odražava informacije o zdravlju novorođenčeta, o svim manipulacijama i studijama koje su s njim provedene u rodilištu, kao io obilježjima rođenja koje bi mogle utjecati na zdravlje djeteta. To također označava kakva je hranjenja bebe, jesu li cijepljenja provedena, a rezultati testiranja bilježe. Ovaj se kupon izdaju i nakon otpusta iz rodilišta.

Razmjena karata: pitanja i odgovori.

Mjenjačka kartica sastoji se od tri dijela - ginekolog u antenatalnoj klinici popunjava prvi, liječnik koji će roditi, treći neonatolog u rodilištu.

Ovaj dokument ne zamjenjuje medicinsku karticu, već dopušta svakom stručnjaku kojem se žena poziva na dobivanje ažurnih informacija o tijeku trudnoće i njegovim značajkama, a po potrebi ga nadopunjuje.

Mjenjačka kartica: tijekom trudnoće

Prvi dio mjenjačke kartice popunjava liječnik iz antenatalne klinike. Kartica sadrži informacije o stanju zdravlja trudnice na temelju rezultata ispitivanja i testiranja.

Obavezno uključite sve prenesene zarazne bolesti, prisutnost kroničnih bolesti.

Na primjer, podmukao zarazna bolest - rublja - opasna je tijekom trudnoće. Ako ste već imali ovu bolest u djetinjstvu, ne brinite se - razvili ste cjeloživotni imunitet i ponovna infekcija ne prijeti.

Veliki problem je učestalost rubeole u ranoj trudnoći. Vrlo visoki rizik od kongenitalnih deformacija u fetusu - katarakte, gluhoća, otvoreni ductus arteriosus.

Zato je tako važno unijeti sve podatke na zamjensku karticu - u slučaju problema, liječnik će moći odabrati pravu taktiku za upravljanje trudnoćom.

Važne informacije o prethodnim trudnoćama i porodu, ako ih ima.

Na primjer, ako ste u ranijoj trudnoći imali prijetnju prestankom, onda postoji rizik od ponovnog pojavljivanja komplikacija tijekom naknadnih trudnoća.

Preuranjena dostava ili hitan, prirodni porod ili carski rez - sve to je također važno za liječnika koji vodi vašu trudnoću.

Ako su prethodne isporuke bile teške ili je bilo potrebno hitno carski rez, to će zahtijevati dodatne preglede.

Faktor rizika za trudnoću je pobačaj.

Njihov broj i razdoblje trudnoće, na kojoj je izvršeno umjetno prekidanje, odražavaju se na mjenjačkoj kartici.

Prikazan je prvi dan zadnjeg menstruacije.

Od tog datuma, uobičajeno je računati razdoblje trudnoće. Procijenjeni datum isporuke (PDR) izračunava se na sljedeći način - do prvog dana posljednjeg menstruacije, morate dodati 7 dana i oduzeti 3 mjeseca. Postoji još jedan način - dodajte 280 dana (40 tjedana) do prvog dana posljednjeg menstruacije.

Označava datum prvog pojavljivanja - dan kada ste službeno zapisani u antenatalnoj klinici.

Preporučljivo je registrirati se prije 12 tjedana trudnoće. Prvo, to je potrebno kako bi se smanjile moguće komplikacije. Uostalom, prvi trimestar je najvažnije razdoblje trudnoće, polaganje svih organa fetusa odvija, a promatranje liječnika neće ozlijediti.

Drugo, žene koje su se prijavile do 12 tjedana, stavile su zasebnu novčanu naknadu.

Također u mjenjačnicu i mnoge druge informacije: datum prvog kretanja fetusa, veličina i položaj fetusa u maternici, rezultati ultrazvuka.

Preporuča se da se ultrazvuk za trudnoću izvrši tri puta.

Na 11-12 tjedana ultrazvučni pregled je dio I. tromjesečju - mjerena veličina trtica-parijetalni embrij (CTE), izmjerena je debljina nuhalni nabor (važan pokazatelj, koji, zajedno s krvi, kao što je isporučena u istom razdoblju, omogućava nam da izračunati rizik fetalnih abnormalnosti kromosoma),

U 20-24 tjedana već je moguće ispitati anatomsku strukturu unutarnjih organa fetusa, odrediti postoje li malformacije, procijeniti položaj i debljinu posteljice, prirodu i količinu amnionske tekućine.

Na 34-36 tjedana, liječnik izgleda položaj fetusa u maternici (glave ili zadak), procjenjuje veličinu ploda, posteljice državne - je potrebne informacije kako bi se utvrdilo taktiku nadolazeće rođenja.

Uz to, razmjena kartica nužno mora sadržavati i zaključke drugih stručnjaka: oculista, stomatologa, terapeuta, otolaringologa.

Na primjer, ako postoje patološke promjene u fundusu i retini, optometar daje preporuke o tome kako izuzeti moćno razdoblje. Otolaryngolog procjenjuje stanje ždrijela i grkljana - to je važno za anesteziju za carski rez.

Mjenjačka kartica: porođaj i razdoblje nakon poroda

Drugi dio zamjenske karte napunjen je u bolnici. Karta sadrži informacije o tome kako je porođaj i ranog porođajnog razdoblja prošao. Nakon otpuštanja, ovaj dio daje ženu u naručju kako bi je mogla prebaciti na antenatalnu kliniku za praćenje.

Dakle, što bi trebalo napraviti karticu u rodilištu?

Najvažnija stvar je datum isporuke. Ovo je neophodno za registraciju rodnog listića djeteta, za izdavanje dopunske liste bolesnika (ako je bilo složenih isporuka).

Značajke porođaja.

Označava trajanje rada, trajanje bezvodnog razdoblja, komplikacije kod majke i fetusa. Ove informacije važne su za predviđanje tijeka postpartum razdoblja.

Korištenje operativnih prednosti u porođaju.

To uključuje epiziotomiju (perinealnu incizu), pincete, cezariannu sekciju. Ako je potaknuta radna aktivnost, to se također nužno odražava i na mjenjačkoj kartici. Osim toga, treba navesti sve naznake za operativne koristi.

Upotreba lijekova protiv bolova. Opisana je metoda anestezije, budući da je važno predvidjeti moguće odložene komplikacije nakon poroda.

Na primjer, nakon spinalne anestezije moguće su neurološke komplikacije (bol u leđima, migrena).

To ukazuje na stanje djeteta pri rođenju, u rodilištu i na ispustu, visini i težini djeteta.

Liječnik u porodničkoj bolnici svakako će naznačiti na mjenici da li žena treba pokroviteljstvo.

Na primjer, ako imate poteškoća s dojenjem, ili se morate posavjetovati s ginekološkim odgojiteljem kod kuće.

Izbacivanje iz bolnice

Treći dio zamjenske karte je također popunjen u bolnici i predan ženi za naknadni prijenos dokumenta u dječju kliniku.

Pedijatar u rodilištu upisuje sljedeće podatke o kartici:

Od kojega je računa rođenja trudnoće vaše dijete, u koje je vrijeme rođenje postalo, što su završile prethodne trudnoće (pobačaj, porođaj, mrtvorođenost).

Zabilježeno je, što su bili rodovi - jedan ili više;

Značajka porođaja - trajanje, komplikacije kod majke i djeteta.

Rod djeteta, njegova težina pri rođenju i iscjedak, visina.

Procijenite stanje djeteta na Apgarovoj ljestvici.

Apgarova skala je zbroj bodova koji mjeri funkcioniranje organa i sustava novorođenčeta u 1 i 5 minuta života.

bodova

1

2

boja cyanotic ekstremiteta, blijedo ružičaste, crvene dah odsutan sporo, neravan dobre, bez srca iza glasa manje od 120 otkucaja / min više od 120 otkucaja / min refleksi odsutni lako grimasu kašlja, kihanja, viče mišićni tonus ud savijena odsutan aktivno kreće dijelove tijela

Maksimalni rezultat je 10. Dijete čije se stanje procjenjuje na 6 ili manje bodova zahtijeva reanimaciju i naknadnu intenzivnu njegu.

Označava prirodu hranjenja novorođenčeta (dojke, izraženo majčino mlijeko). Označava koja je smjesa korištena u rodilištima, bez obzira na to postoji li alergija.

Treba primijetiti je li provedeno cjepivo protiv tuberkuloze, prvo cjepivo protiv hepatitisa B (u prvih 12 sati života). Ako nije, razlog je naveden.

Razmjena karata: podsjetnik za trudnice

Mjenjačka kartica izdana je ženi koja se savjetuje na 28-32. Tjednu trudnoće. Neki plaćeni medicinski centri također mogu izdati kartice za razmjenu.

Ako postoji potreba za hospitalizacijom u odjelu patologije trudnica, kartica se može izdati kraće vrijeme.

No, da biste dobili karticu koja vam je potrebna za razmjenu barem jednom proći niz testova i najmanje dva puta posjetiti liječnika - za početno ispitivanje i dobiti upute za istraživanje i analizirati rezultati dobiveni su napravljene u razmjenu karticu i tebi.

Ovaj je dokument bitan za ulazak u bolnicu. Od trenutka kada dobijete zamjensku karticu od svog liječnika, pokušajte ga držati pri ruci.

Čak i ako prije isporuke mjesec lijevo i idete u supermarket za namirnice ili u posjet prijatelju, staviti karticu u vrećici - nitko ne može točno predvidjeti kada beba odluči roditi.

Zapamtite, ako nemate zamjensku karticu u bolnici, bit ćete smješteni u odjel za zaraznu bolest. I obično postoje žene s ozbiljnim bolestima.

To je prilično razumno - ako liječnik nije svjestan da niste nositelj bilo kakve infekcije na prvom mjestu - HIV i sifilis, onda ste u opasnosti i treba izolirati od ostalih žena u porodu.

Ali što učiniti ako ste iznenada izgubili zamjensku karticu?

Ne brinite, postoji rješenje. Dvostruki dokument ostaje u arhivi klinike, sve informacije o tijeku trudnoće nalaze se u medicinskoj dokumentaciji.

Stoga, ako izgubite izvornik, možete predstaviti svoju putovnicu i pravila i dobiti kopiju kartice u antenatalnoj klinici.

Kada i gdje je izdana buduća glavna isprava majke - zamjenica trudnice?

Što je potrebno i što izgleda mjenjačka kartica? Mjenjačka kartica trudnice je dokument koji se izdaje u antenatalnoj klinici da prati ženu za vrijeme trudnoće.

Obično se izdaje na putovnicu buduće majke za razdoblje od 8 tjedana. Ali u rukama trudnice dobiva ga samo u 22-23 tjedna.

To se može objasniti činjenicom da je ovo razdoblje povezano s posljednjom fazom dijagnoze fetusa zbog prisutnosti kongenitalnih malformacija. Štoviše, prestanak trudnoće nakon ovog razdoblja smatra se prijevremenim porođajem.

"Razmjena" sastoji se od tri dijela

Prvi dio

Prva uključuje informacije iz antenatalne klinike o trudnoći. Ovdje liječnik ženske klinike, gdje je žena registrirana, bilježi sve informacije o obilježjima tijeka trudnoće, stanju žene, porođaju i postpartum periodu.

Ovaj odjeljak sadrži sljedeće informacije:

 1. Puni naziv trudna.
 2. Njezina dob (ranih i kasnih trudnoća mogu biti popraćena različitim problemima kod nošenja djeteta).
 3. Adresa koja je nužna za izvanredne slučajeve, kada je teško ili nemoguće kontaktirati trudnicu, a postoji potreba za upoznavanjem potrebnih informacija od rođaka ili sustanara trudnice.
 4. Opće i ginekološke operacije koje je podvrgnuta ženi. Djeca, kronične i nasljedne bolesti važni su zbog njihovog mogućeg negativnog utjecaja na tijek trudnoće, razvoj fetusa i porođaj.
 5. Značajke ranijih trudnoća, porođaja i razdoblja nakon poroda. Ako je došlo do nekih komplikacija, pažljivo se prati žena radi pravovremenog otkrivanja patoloških stanja (rana ili kasna toksikoza, prijeteći pobačaj, anemija). Prilikom obavljanja carskog reza u prošlosti, vjerojatno će se i ovaj put preporučiti kirurška intervencija.
 6. Broj prethodnih trudnoća, broj djece rođenih bit će potrebno predvidjeti tijek trenutnog rođenja.
 7. Broj pobačaja, ako ih ima (godina rada, pojam pobačaja). Ove informacije su neophodne kako bi liječnik znao o mogućem razvoju posljedica: upalnih bolesti maternice i njegovih dodataka. To može dovesti do pobačaja ili prijevremenog porođaja, nepravilnog rada i komplikacija tijekom razdoblja nakon oporavka.
 8. Godina i trajanje prijevremenog poroda, što ukazuje na tendenciju trudnice na određene patološke uvjete.
 9. Datum prvog dana posljednjeg menstruacije, koji će pomoći u određivanju približnog trajanja trudnoće.
 10. Trajanje trudnoće tijekom prvog posjeta konzultacijama. Takvi podaci potrebni su za izračun datuma očekivanog rođenja. Na temelju tih informacija liječnik često iznosi zaključke o odgovornosti trudnice za njeno zdravlje i za nerođeno dijete.
 11. Broj posjeta. Tijekom normalne trudnoće - 10 puta (nakon prvog posjeta - odaziv bi trebao trajati 7-10 dana kako bi se procijenili rezultati testova, zaključci terapeuta i drugih stručnjaka: otorinolaringolog, stomatolog, oftalmolog, endokrinolog, ako je potrebno). Do 28 tjedana - jednom mjesečno, do 37 tjedana - dva puta mjesečno, a poslije - svakih 7-10 dana). Trudnoća, popraćena bilo kojom patologijom, je težak argument za češće posjete liječniku-ginekologu. Učestalost posjeta određuje se pojedinačno.
 12. Datum prvog kretanja fetusa za izračunavanje očekivanog datuma rođenja. Kod ponovljenih trudnoća, prvo podrhtavanje osjeća se ranije nego tijekom prvog ležaja djeteta.
 13. Značajke tijeka trudnoće. Bilo koja komplikacija utječe na tijek rada i postpartum razdoblje.
 14. Veličina zdjelice. Zdjelica se smatra uskim ako barem jedna od mjerenja ne odgovara normi. U tom slučaju, postoji opasnost od kompliciranog prolaska djeteta (posebno velikog) kroz rodni kanal.
 15. Težina i visina na prvom odazivu. Visina ispod 150 cm puna je deformacija kralježnice i zglobova kuka. Kao rezultat toga, zdjelica može biti sužena. Dobitak težine preko 40 tjedana u prosjeku iznosi 10-11 kg.
 16. Položaj fetusa je važan za upravljanje radom. Fetus zauzima konačni položaj u trajanju od 37 do 40 tjedana. Položaj može biti uzdužno, poprečno i koso. Prva je norma, 2 i 3 - patologija koja komplicira normalni prolaz djeteta kroz rodni kanal.
 17. Predstavljajući dio - ovaj dio fetusa najprije prolazi kroz rodni kanal. To može biti dječja glava (leđa glave, lice ili kruna glave) ili zdjelicu (noge ili stražnjice). Najpovoljnija prezentacija - glavobolja. Definicija ovog parametra omogućuje vam da unaprijed odaberete način isporuke.
 18. Fetalni otkucaji srca. Po svojoj učestalosti i karakteru, moguće je procijeniti stanje fetusa (norma je jasno i ritmično srce do 140 otkucaja u minuti). Na mjestu slušanja otkucaja srca možete saznati mjesto djeteta u maternici. U zamjenskoj iskaznici upućuju na otkucaje srca fetusa, počevši od razdoblja od 32 tjedna.
 19. Laboratorijska ispitivanja. To uključuje trostruku kontrolu za HIV, sifilis, virusni hepatitis B i C (kada je registriran, u 30 tjedana i nekoliko tjedana prije PDR-a).
 20. Rh faktor. U trudnoj ženi s negativnim Rh, tijelo primjećuje fetus kao izvanzemaljski objekt, što dovodi do njegove anemije. I to je ispunjeno pobačajem, zaustavljajući razvoj trudnoće. Titar antitijela omogućuje odabir optimalne taktike trudnoće i metode isporuke.

 • Datum primjene stafilokoknog toksoida. Ako trudnica ima kroničnu upalnu bolest, provodi se mikrobiološko istraživanje kako bi se identificiralo stafilokok, što je opasno za majku i dijete s komplikacijama tijekom porođaja i postpartum razdoblja. Za prevenciju infekcije novorođenčeta kod 32, 34 i 36 tjedana provodi se imunizacija s 0,5 ml stafilokoknog toksoida. Ubrizgavanje se izvodi subkutano pod scapulom.
 • Krvni tlak Povećanje ovog pokazatelja na 135/85 može ukazivati ​​na razvoj preeklampsije, osobito ako postoje otekline i proteini u mokraći.
 • Broj klasa fizikalne terapije (danas u klinikama rijetko provodi takav trening, tako da liječnik može savjetovati samo dozvoljene vježbe tijekom trudnoće, ako, naravno, stanje trudnice omogućuje njihovoj izvođenju).
 • Psihološka priprema za porođaj. Od 28-30 tjedana liječnik-ginekolog vodi 10 sesija u antenatalnoj klinici.
 • Škola majki. Razredi obuhvaćaju probleme s djecom. Mjenjačka kartica označava broj pohađanih razreda.
 • Datum izdavanja listova invalida za prenatalni dopust (napisan u 30 tjedana trudnoće.
 • Približan datum isporuke određuje se na temelju različitih parametara.
 • Dnevni posjeti (ispunjeni su s 32 tjedna).
 • Rasporedite dobitak na težini za cijelu trudnoću. Ovaj je algoritam važan za predviđanje komplikacija u 3 trimestra i porođaju.
 • Približna težina fetusa za određivanje taktike rada. Ušao je u razmjenu kada se trudnoća već smatra punopravnim - na 37 tjedana.
 • Rezultati 3 puta ultrazvuka: na 10-14, 20-24 i 32-34 tjedana.
 • Puni naziv opstetričar-ginekolog, vodeći trudnoću, i njegov potpis.
 • Drugi dio

  Drugi dio sadrži informacije o rodilištima o ženi u radnoj snazi. Popunjena je u odjelu za opstetrički tretman prije iscjedanja žene radi daljnjeg prijenosa u antenatalnu kliniku.

  To uključuje detaljne podatke o tijeku rada i postpartum stanju. To će vam omogućiti da odaberete pravu taktiku za rehabilitaciju žena nakon isporuke.

  1. F.I.O., dob, adresa, datum primitka i datum dostave. Potonji je potreban za registraciju rodnog listića djeteta iu slučaju teškog porođaja - za izradu dodatne potvrde o invalidnosti.
  2. Značajke generičkog procesa (trajanje, bilo kakve komplikacije kod majke i fetusa).
  3. Označava postoji li carski rez i za koje razloge.
  4. Metoda anestezije (bilo da je primijenjena, što točno i koja je njegova učinkovitost). Ovo je važno za analizu mogućih neuroloških komplikacija (bol u kralježnici) nakon spinalne anestezije.
  5. Značajke postpartum razdoblja.
  6. Datum otpuštanja iz rodilišta (koji je dan nakon rođenja djeteta). Stanje majke i djeteta utječe na definiranje tog razdoblja.
  7. Stanje zdravlja majke pri iscjetku.
  8. Stanje djeteta pri rođenju, u bolnici i iscjedak. Takvi podaci potrebni su za analizu ispravnosti trudnoće.
  9. Težina novorođenčeta u prvim minutama života i iscjedak.
  10. Rast djeteta pri rođenju.
  11. Potreba za pokroviteljstvom majke. Ponekad nakon izbijanja žene možda trebaju kućne konzultacije s ginekološkim liječnikom kod kuće.
  12. Posebne napomene. U ovom stupcu obično se navodi broj dodatnih dana na invalidninu za predhodni odmor.
  13. Puni naziv i potpis maternice bolnice.

  Treći dio

  Treći dio mjenjačke kartice je podatak o novorođenčadi o maternističkoj bolnici. Završetak je odgovornost stručnjaka u pedijatrijskoj opstetarskoj bolnici.

  Informacije o tijeku rada i stanju djeteta unose se prije ispuštanja djeteta.

  Mama ili njezini rođaci moraju položiti ovaj kupon u dječju kliniku, gdje će se dijete nastaviti promatrati, u roku od nekoliko dana nakon iscjedka.

  1. Ph.I.O., adresa puerperala, datum rođenja, kakva je trudnoća u nizu, tjedan trudnoće rođenje, podaci o neuspjelim ranijim rađanjima (umjetni, spontani pobačaj, rođenje mrtvog fetusa).
  2. Rođenje: jedno ili više; Zapisano je kako se dijete rodilo, ako je rođenje višestruko rođeno.
  3. Trajanje rada, prisutnost komplikacija kod majke i fetusa).
  4. Upotreba anestezije (koja se koristi i koja je njegova učinkovitost).
  5. Značajke postpartum razdoblja.
  6. Koji dan nakon isporuke bio je iscjedak?
  7. Stanje zdravlja majke pri iscjetku.
  8. Spol i visina novorođenčeta, njegova masa pri rođenju i iscjedak.
  9. Procjena stanja djeteta pri rođenju na Apgarovoj ljestvici. Uzima u obzir funkcioniranje organa i sustava dijete za 1 i 5 minuta. njegov život. Maksimalni rezultat je 10. To određuje pedijatar u rodilištu, koji je prisustvovao porodu.
  10. Je li novorođenče odmah vrištala? To je pokazatelj dobrobiti djeteta u maternici i njezina reakcija na odgodu porođaja.
  11. Jesu li provedene mjere revitalizacije i koje?
  12. U kojem je danu dijete prvo primijenjeno na grudi u bolnici?
  13. Vrsta hranjenja (dojka, izražena majka ili davateljsko mlijeko). Navedena smjesa je indicirana za koju dijete nije alergično. Ako je dijete dojilo majčino mlijeko, trebalo bi naznačiti razloge.
  14. Za kakav je dan napustio pupčanu vrpcu?
  15. Označava je li dijete bilo bolesno s nečim u bolnici.
  16. Dijagnoza, liječenje, stanje pražnjenja.
  17. Cijepljenje protiv tuberkuloze (u slučaju odbijanja - razlog je ukazan).
  18. Preporuke za njegu.
  19. Posebne napomene.
  20. Datum ispunjenja
  21. Puni naziv i potpisa opstetričara-ginekologa i pedijatara majčinske bolnice.

  Sve o razmjeni trudnice - za što se koristi

  Čekanje bebe nije samo fizičko i psihološko posebno stanje, već i fiksni događaj zbog mnoštva proceduralnih i dokumentarnih pravila - nakon svega, žena se mora brinuti o redoslijedu svih svojih radova, od kojih je najznačajnija razmjena trudnice. Svaka žena na položaju dužna je pažljivo postupati s ovim dokumentom, jer često bez njega postoje poteškoće pri prijemu u rodilište ili održavanje.

  Vrijednost dokumenta

  Glavna svrha "razmjene" je zabilježiti rezultate različitih medicinskih studija i pokazatelja pacijenata u razdoblju čekanja na pregled osoblja majčinog bolnice i istim zapisima informacija u porodničkoj bolnici radi povratka liječnicima na mjestu registracije, odnosno razmjene informacija medicinskih stručnjaka koji vode žene i u generičkom razdoblju.

  Kartica sadrži kratke i sažet informacije o stanju bolesnika, tako da bez nje, liječnici porodničke bolnice ne mogu uzeti u obzir sve osobitosti zdravlja i stanja žene.

  U razdoblju čekanja "razmjena" traje oko jednog koraka vrijednosti uz putovnicu - to bi uvijek trebalo biti s trudnom ženom, jer je medicinska povijest cijelog vremena trudnoće.

  U slučaju ponovne registracije, ako je žena promijenila svoje mjesto boravka ili prebivališta (ova praksa danas je važna, kada se trudnice pokušavaju preseliti u druge gradove ili zemlje radi dostave bliže isporuci), neophodno je osigurati razmjenu ili zaobilaznicu s mjesta prethodne registracije.

  izgled

  Ovisno o uvjetima i mogućnostima poliklinika i ambulanta, ženskim klinikama, dokument može imati drugačiji pokrov, oblik, dizajn, ali u stvari ima i standardne značajke:

  • poput pamfleta ili knjige - s mekanim listovima papira;
  • u crnim i bijelim bojama;
  • sadrži stupce i tablice za snimanje pokazatelja i osobnih podataka;
  • podijeljena na dva dijela - za evidenciju antenatalnih klinika i za unos podataka u rodilištu.

  U praksi, listovi kartice nisu dovoljni da bi odgovarali svim testovima, pregledima i tehnikama trudne žene, stoga su u "razmjeni" zaglavljeni dodatni listovi, umetci i dokumenti, što ga čini vrlo promjenjivom do kraja razdoblja čekanja.

  U nekim ustanovama "razmjena" izgleda kao promotivna brošura, budući da naslovnica sadrži tematske reklame.

  sadržaj

  2018, zaobilaznica se sastoji od 6-8 vlastitih stranica.

  Naslovna stranica kartice sadrži osobne podatke buduće majke:

  • naziv;
  • datum rođenja;
  • mjesto registracije;
  • naziv medicinske ustanove;
  • težinu i visinu žena u vrijeme registracije;
  • obujam zdjelice;
  • dan prvog kretanja djeteta u maternici;
  • procijenjeni dan rođenja.
  • opće informacije o trudnoći - poredak, prisutnost ili odsutnost pobačaja i pobačaja, gestacijska dob, itd.;
  Slijedi dio analize, gdje su naznačene numeričke i simboličke vrijednosti istraživanja i promatranja. Ovdje se nalazi tablica s glavnim pokazateljima žena koje se razlikuju u različitim razdobljima čekanja, stoga se uvođenjem novih metoda upisuju krvni tlak, težina, razina hemoglobina i rezultat analize urina.

  Ovdje su također uključeni podaci iz istraživanja venske krvi, ultrazvuka u različitim trimestrima i druge vrijednosti:

  • položaj djeteta; uzdužni položaj je normalan, patologija - poprečna ili kosa;
  • Prezentacija - odnosi se na dio tijela djeteta koji je najbliži rodnom kanalu; za normalnu isporuku, glava treba biti prisutna, rano otkrivanje prsnog izgleda djeteta će eliminirati sve opasnosti ove situacije uz pomoć kirurške intervencije;
  • fetalni otkucaji srca - na svakom sastanku, ginekolog "bube" bebu srca, au trećem tromjesečju žena podvrgava CTG ispitivanju;
  • nužno testiranje zaraznih bolesti - sifilis, HIV, hepatitis B i C ispuštanja.

  Također bilježi rezultate ispitivanja izmeta na jajašcima, vaginalni razmaz na viruse i infekcije.

  U trećem dijelu su rezultati bolnice - "zaobilaznica" liječnika:

  • terapeut;
  • oftalmolog;
  • endokrinologa;
  • stomatolog;
  • otorinolaringolog.
  Važan blok dokumenta je zapisnik o certifikatu o invalidnosti - dan nakon 30 tjedana za primanje rodiljnog doplatka.

  Sljedeći je dio karte, ispunjen u bolnicu. Ovdje naslovna stranica se duplicira s općim informacijama o ženi u radnoj snazi, a zatim se napuni stupci o obilježjima prošlih rođenja:

  • prisutnost ili odsutnost operacije;
  • upotreba anestezije;
  • postpartum tretman;
  • datumi prijema i otpusta.

  Zatim se podaci upisuju u odjeljak o djetetu - informacije o njegovu stanju pri porodu, dijagnozi, liječenju, stanju pri pražnjenju i prijavljivanje cijepljenja.

  Kada se izda kartica

  Hitno i drhtavodno pitanje za sve trudnice je kada mogu dobiti razmjenu, jer svaka žena u ovom teškom razdoblju ima strah od preranog rođenja ili drugih opasnih događaja i želi imati karticu s njima.

  No zakon ne odobrava određeno vrijeme kada izdaju mjenjačnicu u svojim rukama. Ovisno o regiji i teritoriju, ovaj se dokument daje u različito vrijeme - ponekad u prvim mjesecima registracije, za neke konzultacije je 28 tjedana, za druge 30 ili 32 tjedna. Često kartica se odbija pružiti rano u svrhu čuvanja, jer vlasnik može izgubiti ili pokvariti.

  Praksa je uspostavljanje zamjenske kartice najviše trudne - ako je odbila uzeti u obzir za zdravstveno osiguranje i posjećuje privatne stručnjake.

  U svakom slučaju, nakon izdavanja razmjene, mora se stalno dovesti do recepcija za liječnike da bi dodali nove informacije.

  Što izgleda mjenjačka kartica?

  Mnoge se trudnice žele pitati zašto je potrebna mjenjačka kartica kada je izdana. Razmjena kartica za trudnice je vrlo važan dokument koji odražava glavne informacije o trudnici, tijeku trudnoće i mogućim komplikacijama koje liječnici mogu naići u rodilištu. Da bi ispravno popunili obrazac, liječnici koriste uzorak koji je odobrio Ministarstvo zdravstva.

  Što je kartica za razmjenu?

  Trudna trgovačka kartica sastoji se od tri dijela:

  • podaci od konzultacija sa ženama;
  • informacije o ženi u radu, porođaju;
  • informacije o djetetu.

  Prvi dio je tijekom trudnoće napunio ginekolog, drugi u bolnici od strane opstetričara, a treći od neonatologa.

  Razmjena iskaznica predaje se trudnoj ženi: što je teža trudnoća i što je veća mogućnost prijevremene dostave, što je ranije trudnica trebala primiti, bez obzira na stanje trudne žene. Ako je rođenje počelo, a mjenjačka kartica nije dostupna, nemate pravo odbiti medicinske usluge, ali najvjerojatnije ćete biti u zaraznim bolestima, jer liječnici nisu svjesni vašeg zdravstvenog stanja.

  Mjenjačka kartica je unaprijed unaprijed potpisana u izabranom rodilištu, a rizik od gubitka podataka i primanje vas kao pacijenta s "nepoznatom" poviješću trudnoće svodi se na minimum.

  Kako i kada je napravljen?

  • razgovor;
  • vizualni pregled;
  • antropometrijska mjerenja (na primjer, visina, težina, krvni tlak);
  • laboratorijski testovi;
  • Ultrazvučna dijagnostika.

  Na prvom prijemu, kada trudnica samo dođe potvrditi svoju "zanimljivu poziciju", liječnik će saznati od vas:

  • pojedinosti vaše putovnice (ime, dob, kućna adresa);
  • prisutnost kroničnih bolesti, kirurški zahvati;
  • što je račun trudnoće, koliko je djece rođeno i na koji način, postoje li pobačaji, u kojoj godini i u kojem trenutku;
  • utvrditi trajanje trudnoće u vrijeme pregleda, izračunati približan datum isporuke.

  Važno je znati svoj tip krvi i Rh faktor, kao i podatke vašeg oca, kako bi izbjegli Rh i imunološke sukobe.

  Kada dođete do svog ginekologa u budućnosti, podaci o laboratorijskim testovima (testovi krvi, urina, izmet), ultrazvuk i posljednjih tjedana upisuju se u mjenjačku karticu oznake o pohađanju budućih majki i psihološka priprema za porođaj. Označavanje pohađanja je vrlo potrebno: ako ste propustili inspekcije ili uopće nisu registrirani, nećete dobiti zamjensku karticu. Nadalje, važno je da ne propustite redovite konzultacijske posjete, jer preskakanje pregleda može negativno utjecati na isporuku: liječnici neće znati što treba paziti, što znači da se dragocjeno vrijeme može izgubiti u hitnim situacijama.

  Nakon rada je počela, liječnik će sigurno uhvatiti pravu informaciju na karticu (protoka isporuke, fetalna prezentacije, način isporuke, itd), jer će ti podaci pomoći u ostvarivanju ginekologa promatrati proces oporavka nakon rođenja će biti potrebna ako još jednom odlučite roditi.

  Posljednji dio mjenjačke kartice posve je posvećen djetetu. Sadrži podatke o rođenju, težini, visini, Apgarovoj ocjeni i drugim važnim činjenicama koje će vaš pacijalni pedijatar pažljivo proučiti.

  Mnogi se pitaju što izgleda mjenica trudnice. Na internetu možete pronaći fotografiju ili zatražiti uzorak u ženskoj konzultaciji. Drugi je način da zamolite svoje trudne djevojke, koje su već primile takvu karticu, da vam pošalju njezinu fotografiju ili vam kažu kakva se pitanja tamo odražavaju, što treba biti spremna.

  Promjene kartica u 2016. godini

  • Kupon nominalne vrijednosti od 3.000 rubalja namijenjen je platiti usluge ženskog savjetovanja.
  • Drugi kupon za 6 tisuća plaća usluge majčinstva.
  • Posljednji, treći kupon služi za plaćanje usluga dječjih klinika.

  Ukupan iznos kupona u 2016 je 11 tisuća rubalja i dužan je u cijelosti pokriti sve troškove trudnice za medicinsku njegu tijekom trudnoće i porođaja.

  Nemojte odgađati prijam zamjenske kartice na zadnji, bolje ga je dogovoriti i uvijek nositi s vama, a ne kasati i riskirati vaše zdravlje i zdravlje vašeg djeteta!