Užitak kabela

Liječenje

Buduća mama uvijek je zabrinuta zbog činjenice da će trudnoća proći bez komplikacija, beba će se razviti na planirani način i prema svjedočenju. Stoga ne čudi da je takvo relativno odstupanje od norme, kao što je uplitanje s pupkovinom pupka, čini trudnu ženu nervoznom. Situaciju također pogoršavaju sve vrste zastrašujućih priča o tračevima o tome koliko je opasno i koliko nepoželjno zeznuti bebu. Da, doista, zadebljanje pupkovine smatra se komplikacijom trudnoće, ali s pravilnom taktikom njegova upravljanja, s racionalnim pristupom rješavanju novog problema, zaplet nije tako zastrašujući čimbenik. Moderna medicina već je u stanju učiniti gotovo čuda: liječnici osiguravaju optimalno upravljanje trudnoćom u prisustvu zapletenosti i uspješno dovršavaju proces isporuke bez oštećenja majke i djeteta. Što još jednom potvrđuje popularnu mudrost u činjenici da đavao nije tako loš kao on je naslikao.

Uzroci pupčane vrpce

Naprtnjača, pored posteljice, glavna je "veza" između majke i djeteta. Kroz pupak, fetus prima kisik, sve potrebne hranjive tvari, vitamine i elemente u tragovima. Pupak je u potpunosti formiran od oko 14. tjedna trudnoće i obično je duljina oko 40-60 centimetara. U tom slučaju duljina pupčane vrpce već je genetski određena, tj. Pokazatelji će biti ekvivalentni onom u pupčanu vrpcu s kojom je trudnica nekad bila povezana s majkom. Dakle, zaplet s pupčanim vrpcom je karakterističan samo u slučaju kada je dulji od normalne i doseže više od 70 centimetara. Ali čak iu ovom slučaju ne dođe do upadanja - povećava se rizik u prisutnosti povećane motoričke aktivnosti fetusa, što može biti uzrokovano nedostatkom kisika testirano: zbog hipoksije, fetus počinje aktivnije kretati (s jedne strane zbog neugode koja se testira, s druge strane za ekstrakciju dodatnog dijela kisika).

Također uzrok zapaljivanja može biti visoka voda. No, prisutnost tih faktora ne dovodi uvijek do zbunjenosti bebe. Štoviše, ponekad zapletanje se događa slučajno, bez ikakvog razloga.

Ono što je opasno uvuče u pupčanu vrpcu

Otkrivanje zadebljanja pupkovine je moguće, počevši od 17. tjedna trudnoće. No, ako je činjenica ipak utvrđena, to ne znači da će uplitanje nastaviti do kraja trudnoće: dijete je jednako zbunjeno, možda se neprestano kreće, samostalno i razotkriva. Upad pupčane vrpce može se pojaviti oko tijela djeteta, udova, vrata; pa čak iu potonjem slučaju, nije opasno za fetus - dijete u maternici ne diše pluća, kisik ulazi kroz pupak. To jest, ako plovila u njoj nisu stegnuta, onda fetus prima hranjive tvari u cijelosti. Situacija se pogoršava samo u slučaju da je tijekom zapinjanja pupčane vrpce bilo stezanje plovila, zbog čega je protok krvi uznemiren. A to znači da najvažniji aspekt u slučaju zadebljanja pupkovine postaje praćenje, fetus pati od nedostatka kisika - hipoksije - ili ne. Osim toga, pitanje napetosti pupčane vrpce također je važno: prerano odjeljivanje posteljice može proizlaziti iz snažne napetosti koja je jako nepoželjna tijekom trudnoće. U tom smislu, na prvom mjestu u slučaju trudnoće s zapetljanjem, oslobađa se stalno praćenje stanja fetusa, koje se javlja redovito tijekom trudnoće.

Upadljivost fetusa u kabel: uzroci i posljedice

Upad pluća po pupčanu vrpcu odnosi se na takve patologije koje trudnica obično ne shvaća. Činjenica postaje očigledna samo tijekom prolaska sljedećeg ultrazvučnog skeniranja bebe ili tijekom CTG-a, ako zapetost već ima negativne posljedice. Zašto se to dogodi i kakve su posljedice, mi ćemo reći u ovom materijalu.

Što je to?

Ulegnuće kabela je patologija trudnoće u kojoj kabel oblikuje petlju oko tijela, udova ili vrata fetusa koji raste u majčinoj utrobi. Posljedice uplitanja mogu biti prilično tužne pa stoga trudnica mora biti najbolja moguća zamisliti suštinu patološkog procesa kako bi znala djelovati.

Umbilikalna žica je elastični kabel unutar kojeg se nalaze posude. Dvije arterije i jedna vena u potpunosti zadovoljavaju vitalne potrebe bebe. U arterijama se u posteljicu proizvode otapali (urea, kreatinin, ugljični dioksid), a vena daju bebu svježu, zasićenu kisikom, vitaminima, vodom i mineralima, krvi majke. Dakle, dijete jede, diše i uklanja metaboličke proizvode.

Jedan kraj pupčane vrpce pričvršćen je na placentu, obično na njegov središnji dio, drugi na prednji trbušni zid djeteta. Duljina kabela je obično od 50 do 70 centimetara. Dulji kabel daje djetetu veću slobodu kretanja, istodobno stvarajući realniju prijetnju uplitanja.

Umbilikalna vrpca kraća od 40 centimetara također je opasna - ograničava fizičku aktivnost fetusa, često prekida protok krvi kroz svoje plovila, a također stvara rizike od placentalnog poremećaja rano u procesu isporuke, jer beba će snažno povući pupak "djetinjasto mjesto".

Stanje zapinjanja po pupčanu vrpcu zabilježeno je, prema medicinskoj statistici, za svakih 5 žena u "zanimljivom položaju". Udubljenje se može pojaviti u bilo kojoj fazi trudnoće, ali drugi trimestar je najopasniji - dijete se aktivno kreće i okreće. Ako se do trećeg tromjesečja ne uspije razilaziti, zaplet će se vjerojatno nastaviti do rođenja, jer u posljednjoj trećini trudnoće nema mjesta za pokret u maternici.

Najčešće, liječnici dijagnosticiraju uplitanje oko djetetova vrata. U tom slučaju, komplikacije zbog činjenice upadanja pojavljuju se u oko 10% slučajeva. Ako je pupčana vrpca kratka u odnosu na normu, tada je zapletenost manje opasna nego s dugom (preko 70 cm). Prekomjerni višak duljine pupkovine stvara opasnost ne samo dvostrukog ili trostrukog zagušenja nego i pojave čvorova koji se mogu protezati kad se kabel pruži. Tada će dijete biti ugroženo gušenjem zbog akutnog nedostatka kisika i smrti fetusa.

razlozi

Vrlo često beba je zapetljana pupkovinom pri razvoju hipoksije fetusa u ranoj fazi. Kada dijete počinje opskrbljivati ​​kisikom, povećava tjelesnu aktivnost, pokušavajući dobiti više potrebnog plina. Kaotični pokreti u maternici postaju glavni uzrok formiranja petlje pupčane vrpce oko vrata, noge ili tijela djeteta.

Često se liječnici suočavaju s "naslijeđenim" zapetljanjem, kada kći, zatrudnjela, ponavlja materinski scenarij. U slučaju puno vode, zaplet nije također neuobičajen. Velika količina amnionske tekućine stvara dodatni prostor za kretanje i pomrčinu, zbog čega je mrvica jednostavno upletena u pupčanu vrpcu. I tijekom nedostatka vode, prema mišljenju stručnjaka, pupčana vrpca može stvoriti petlje, a lišena prilike da se izbjegne zbog malog prostora za kretanje, beba je isprepletena.

Bilo kakvo kršenje tijeka trudnoće koja može dovesti do hipoksije je opasno u smislu vjerojatnosti uplitanja. Često patologija nastaje uslijed kronične anemije kod majke, s placentom previa, s placentalnim abrupcijom.

Vrlo često se dijagnosticira patologija u trudnica koje rade u opasnoj proizvodnji, imaju kontakt s štetnim tvarima - lakovima i otapalima, bojama, toksinima, nitratima, kao i trudnicama koje žive u velikim gradovima s lošim uvjetima okoline. Ne manje od razloga koji se daju lošim navikama tijekom nošenja bebe - pušenje, alkohol, droge povećavaju vjerojatnost razvoja patologije desetke puta.

Bilo kakvo stanje u kojem tijelo budućeg majke proizvodi više adrenalina je opasno - što je više tog hormona, to je aktivnije dijete, a time i veća vjerojatnost zapletenosti. Te situacije uključuju stres, osjećaje, emocionalne kapljice, strah i još više radosti.

Nepravilna prehrana trudnice tijekom trudnoće također povećava vjerojatnost uplitanja.

Simptomi i dijagnoza

Žena sama ne može osjetiti bebin zaplet s pupčanim vrpcom, ali na određenoj pozornici, kada mrvica već pati, sigurno će primijetiti promjenu u tjelesnoj aktivnosti. U početnim fazama hipoksije, djeca se aktivno, bolno kretaju, s zanemarenim i kroničnim nedostatkom kisika, naprotiv, aktivnost se smanjuje.

Za liječnike, to nije toliko činjenica da je otkrivanje petlje petlje koja je važna, ali karakteristika patologije, koja uključuje određivanje broja petlji. Predviđanje i izbor načina isporuke ovisi o specifičnom zapletu.

Na toj se osnovi razlikuje pojedinačni zaplet, u kojemu je pupčana vrpca jednom omotana oko nekog dijela djetetovog tijela ili više (dvostruka, trostruka, četverostruka itd.), U kojoj je broj petlji veći od jednog.

Ako postoji više od petlje, određuje se vrsta patologije:

 • izolirani zaplet - kada se petlje nalaze oko jednog dijela tijela;
 • u kombinaciji - kada se petlje nalaze oko različitih dijelova tijela, na primjer, oko vrata i oko abdomen.

Opušteniji predviđanje ima slabu zapletenost - s njim nema kompresije anatomskog dijela tijela fetusa, petlja postoji, ali djetetu nije izražavao neugodnosti. Slučajevi uske veze, koji se javljaju u 10% slučajeva, su manje povoljni. Kada se može komprimirati krvne žile pupčane vrpce, što je vrlo vjerojatno da će dovesti do gušenja i akutne hipoksije, smrti djece.

Ako razdoblje trudnoće ne prelazi 30-32 tjedna, tada postoji velika vjerojatnost da će se dijete moći razriješiti, jer još nije previše ograničen u njegovim pokretima, njegovo mjesto u maternici omogućava mu da se prevrće. Nakon 32 tjedna, malo je razočaranje.

Otkriti problem može liječnik ultrazvuk, počevši od 13-14 tjedana trudnoće. Do tog je datuma obično završen stvaranje placente i pupčane vrpce. Međutim, u takvom se vremenu ne biste trebali bojati dijagnoze - dijete je toliko mala da mu nije teško razgoliti, ponovno se zbuniti i ponovno osloboditi svojih petlji.

Broj petlji može se odrediti ultrazvučnim skeniranjem ultrazvukom Doppler u boji. To omogućuje ne samo izračunavanje višestrukosti, već i prepoznavanje mogućih kršenja u stanju mrvica. Poremećaj protoka krvi u uteroplacentalnim krvnim žilama, kao i usporavanje ili ubrzavanje brzine otkucaja srca, može otkriti vjerojatnu hipoksiju.

liječenje

Zastrašivanje liječenja je nemoguće. Ne postoji niti jedna opstetarska tehnika, niti jedan lijek koji bi mogao pomoći u borbi s ovim zadatkom. Liječnici preporučuju ženu da se smiri, prestane nervozno i ​​češće posjećuje antenatalnu kliniku. Od 28. tjedna trudnoće, žena se može preporučiti tjedni CTG, kao i ultrazvuk s dopplerom svaka dva tjedna. Taktike čekanja i promatranja u bilo kojem trenutku mogu se prekinuti ako se primijetite kršenja stanja beba.

U ovom slučaju, ženi se preporučuje hospitalizacija, inzistirati na home tretman je besmisleno i opasno. Žena s dijagnozom uplitanja preporučuje se kompletna i uravnotežena prehrana, uzimajući vitamine koji će nadoknaditi prehrambene nedostatke u tijelu djeteta. Odsutnost stresa u trudnoj majci pomoći će u izbjegavanju petlji, a preporučuje se mirisanje biljnih svjetlosti.

Ženama je preporučljivo disati više svježeg zraka, uzimati koktele kisika, ne smiju biti u dimnim dvoranama, izbjegavajte dodir s štetnim tvarima.

Ako imate priliku živjeti izvan grada na svježem zraku, svakako ga upotrijebite. Često se preporučuju lijekovi koji pomažu poboljšanju cirkulacije krvi u sustavu majke-placente-fetus (Curantil ili Actovegin).

Kako roditi?

Ako je zapletanje labav i jednokratno, ženama se obično dopušta rađanje prirodno. Istina, kontrola takve žene će se povećati: svaki pola sata liječnik će provjeriti indikacije CTG senzora kako bi bili sigurni da je sve u redu s djetetom. Kada postoje znakovi poremećaja blagostanja mrvica, obavlja se hitan carski rez.

Rođenja s zapetljanima zahtijevaju visoku kvalifikaciju i veliko iskustvo od opstetričara. Petlja s vratom, ako se ondje nalazi, odmah se uklanja, čim se glava rodi, kašnjenje je neprihvatljivo. Žena bi trebala posvetiti više pažnje odabiru liječnika i opstetrije. Rođendanski certifikat koji prima pri podnošenju zahtjeva za rodiljni dopust omogućuje joj da izabere bilo koju rodilišnu bolnicu ili perinatalni centar, na temelju osobnog iskustva ili povratne informacije liječnika i drugih trudnica.

U slučaju višestrukih zapleta i njegovog tipa prirodni porođaj nije dopušten. Takva patologija jasna je indikacija za carski rez. Dijete u maternici i bez porođaja pati od nedostatka kisika, i nije poznato kakve će posljedice hipoksije biti u budućnosti. Pri porodu, ova patologija može dovesti do smrti djeteta.

Rana hospitalizacija će spriječiti spontani rad - obično 37. tjedna, žena dobiva uputnicu u maternicu, gdje prolazi planirani carski rez. Ako porođaj započne prije tog datuma, operacija će se izvršiti u hitnim slučajevima.

prevencija

Kako bi se spriječila neugodna patologija pupčane vrpce, od prvih tjedana trudnoće treba paziti da trudnica ne dođe u dodir s štetnim tvarima, dobro jede i puno hoda. Ako joj posao uključuje noćne smjene, potrebno je promijeniti radne uvjete. Da biste spriječili anemiju, trebali biste uzimati dodatke za željezo i poduzeti sve potrebne testove u antenatalnoj klinici na vrijeme.

Upad pupčane vrpce oko vrata fetusa: uzroci i posljedice tog procesa

Dakle, odlučili ste postati sretna mama planiranjem trudnoće. Ovo prekrasno vrijeme čekanja ne samo da će vaše srce drhtati, nego i srca svih ljudi bliskih vama.

Svi će vas brinuti na svoj način i suosjećati s vama, jer je život tako nepredvidljiv.

I doslovno svaki sat, svaka minuta i svaki trenutak, žena u zanimljivom položaju mora biti izuzetno pažljiva i pažljiva, jer ne samo da vaše zdravlje sada ovisi, već i zdravlje budućeg djeteta i živote oboje.

Morat ćete pažljivo pratiti vašu prehranu, izbjegavati mnoge štetne čimbenike poput pića koja sadrže čak i male doze alkohola, dim cigarete, uporabu lijekova i mnogih različitih vanjskih čimbenika kao što su:

 • naglašava, svađa i iskustva, čak i na prvi pogled, naizgled beznačajni;
 • bilo kakve klimatske promjene, osobito za osobe koje pate od bolesti dišnog sustava;
 • hipotermija i pregrijavanje jednako;
 • ekološke probleme, uključujući i najmanji neuspjeh u skladu s najjednostavnijim standardima higijene.

Enumeriranje se može obaviti beskonačno, glavna je stvar shvatiti da je bolje isključiti ove čimbenike iz majčinog života, ako je moguće, jer joj je najvažniji zadatak dati rođenje snažnom i zdravom djetetu, a ostatak blijedi u pozadinu.

Ipak, prekomjerna pažnja i strah od budućeg porođaja često mogu učiniti mnogo veću štetu fetusu i majci pa nemojte se pretvoriti u "fanatično trudnoću" kad u bilo kojem trenutku žena počinje da dođe do nekog negativnog ili gnjeva prema sebi.

Što kažu oštri?

Ljubav prema budućem majku prema samom životu, prema ljudima oko sebe i jednostavno na sebe donijet će djetetu i njemu mnogo više koristi od svih neobjašnjivih i nema veze s trudnoćom, uključujući sve vrste popularnih praznovjerja i znakova za trudnice.

Smatrajte najpopularnijim od njih, što navodno može uzrokovati tešku trudnoću i nepravilni razvoj fetusa:

 • trudnica ne može pletiti, jer dijete može postati zapetljano u pupčanu vrpcu;
 • trudnice ne bi trebale podići visoke ruke, jer se dijete može početi aktivno kretati i uvlačiti u pupčanu vrpcu;
 • trudnice ne mogu spavati na leđima jer beba može ugušiti;
 • trudnice ne bi trebale biti odbijene od bilo koje hrane koju traže, inače se očekuje teška isporuka, a dijete je nedostatno u ovoj hrani i nedostatku pažnje;
 • trudnice ne bi trebale biti fotografirane i prikazane na platnu, inače se razvoj djeteta može zaustaviti i stati, kao na fotografiji ili u portretu;
 • nemoguće je gledati strašne stvari za trudnicu, osobe s invaliditetom i općenito sve što je ružno, jer će se dijete roditi ružno i trudnoća neće biti harmonična;
 • trudnica ne smije biti razotkrivena tangles, cordes, chains, jer postoji vjerojatnost da je beba zapetljan od pupčane vrpce.

Što je pupčana vrpca i koja je njegova glavna funkcija?

Pojam "pupčani kabel" shvaćen je kao tanak povezujući organ između fetusa i majke, koji u načelu postoji samo tijekom trudnoće.

Sastoji se od tri glavna plovila:

 1. Dvije arterije - kroz njih s venskom krvlju majke, uklanjaju se proizvodi metabolizma i metabolizma zasićenog ugljičnim dioksidom;
 2. Beč - omogućuje ravnomjeran dotok fetusa kroz arterijsku krv majke koja je najkorisnija za život: bitne hranjive tvari i vitamini, soli, minerali i kisik.

Struktura pupkovine nalikuje na ožičenje s promjerom od oko 15 mm, s spiralnim rasporedom plovnih posuda koje se bezbolno izravnavaju i pružaju, tako da se ni na koji način ne utječu na normalno funkcioniranje protoka krvi kroz arteriju i vene.

Nakon rođenja, najvažnije ožičenje je izrezano, a prvi dah, beba započinje vitalnu aktivnost koristeći svoj vlastiti krvožilni sustav. Samo će pupak nastaviti podsjetiti na ovaj vrlo bliski odnos djeteta s majkom.

Uzroci pupčane vrpce

Je li opasno zavarati pupčanu vrpcu nego što prijeti? Ovaj proces se smatra vrlo čestim i nepredvidljivim u medicinskoj praksi, prema statistikama, javlja se u 20-25% trudnica.

Najčešća vrsta uplitanja oko vrata fetusa, rijetko postoje slučajevi upadanja udova.

Razlozi za stvaranje čvorova i zapletanje kabela su sljedeći:

 1. glavni čimbenik je prekomjerna mobilnost fetusa unutar maternice, što je često uzrokovano intrauterinim nedostatkom kisika, nazvanom hipoksija ili višak adrenalina, sadržanih u krvi majke. Potonje nastaju zbog čestih stresnih situacija ili zbog negativnog stava prema ekstremnim sportovima.
 2. Visoka količina vode u trudnoj majci također aktivira fetus, dajući mnogo prilika da učini više pokreta unutar maternice.

Upadanje pupčane pupčane vrpce detektirano je od 17-18 tjedana trudnoće s prolaskom ultrazvuka.

Ako otkrijete upornost, liječnik će vam propisati:

 1. Dopplerometrijski postupak, koji će provjeriti intenzitet protoka krvi kroz pupčanu vrpcu;
 2. CTG studija (kardiotokografija), koja određuje brzinu otkucaja srca, koja će utvrditi dovoljnost kisika.

Dakle, nakon što su prošli gore navedene preporuke, ispada da fetus ne trpi tijekom zapleta, ne morate brinuti previše. Dovoljno je redovito pratiti liječnik i povremeno, ako je potrebno, podvrgnuti odgovarajućim pregledima.

Razgovarajmo o posljedicama

Što učiniti kada zadebljaju pupčanu vrpcu, kako to izbjeći? Ako ultrazvuk pokaže upadljivost, gotovo ga ginekolozi odmah pokušavaju ukloniti sve strahove trudnica, jer nema ništa opasno za fetus, pogotovo ako je upletanje pupčane pupčice pojedinačno.

Teoretski, voće, igrajući se poput vrpce, može se više puta uvijati oko pupčane vrpce u svako doba, pa čak i za sat vremena. I tako, on može preuzeti početnu poziciju onoliko puta i plivati ​​u zadovoljstvu bez pupčane vrpce oko sebe.

Kako se možete riješiti ove naizgled bezazlene, ali istodobno uznemirujuće činjenice, kao što je uplitanje u pupčanu vrpcu?

Prvo, kao buduća majka, uvijek biste trebali razgovarati s bebom, a s njim možete razgovarati o svim posljedicama i uvjeriti ga da se ne ponaša. Nježno i s velikom ljubavlju i senzualnošću, objasnite djetetu da je to prije svega dobro za njega i, naravno, za vas.

Drugo, potrebno je strogo slušati savjete liječnika, proći sve ispite i slijediti potrebne preporuke.

Tijekom poroda, zapinjanje pupkovine može izazvati različite posljedice, ovdje se mnogo odlučuje kvalifikacijama i iskustvom medicinskog osoblja koje se isporučuje.

Treba napomenuti da zaplet može biti lažan, zbog ljudskog faktora ispitivanog stručnjaka tijekom ultrazvuka i malih netočnosti vidljivih na zaslonu. Samo se pupčana vrpca može presaviti takav zamršeni čvor, u kojem ono što vidi, izgledat će kao očigledan zaplet.

Čak i ako nije lažno, ali istina, beba nakon rođenja najčešće nema ozbiljnih posljedica.

Jedan od najtežih od njih je asfiksija tijekom porođaja, što u budućnosti prijeti strašnim dijagnozama koje kombiniraju mentalnu i mentalnu retardaciju u razvoju djeteta.

Rijetko se javljaju intrauterini poremećaji cirkulacije u fetusu, posljedice kojih su kratka pupčana vrpca.

Volio bih napokon reći budućim majkama da ni u kom slučaju ne biste trebali brinuti o sitnim igrama i pokušati biti na pozitivnom valu, ostavljajući iza sebe sva previranja svakodnevnog života. Uostalom, sve to nije ništa u usporedbi s novim životom koji se pojavljuje u vama.

Zapamtite, dok ste trudni, sve snage prirode su na vašoj strani, a pupak je poput Ariadneove niti za Tezej, pomaže bebi da preživi dok ne dođe prvi svjetlo dah.

Upad pupčane vrpce oko vrata fetusa - uzroci i posljedice

Pupak je kabel koji povezuje tijelo fetusa s posteljicom majke. Pupak sadrži dvije pupčane arterije i pupčanu venu. Arterije nose krv s metaboličkim proizvodima obogaćenim ugljičnim dioksidom na posteljicu majke. Krv koja sadrži korisne spojeve i kisik se isporučuje u fetus kroz venu. U nekim slučajevima, može doći do zaplitanja pupčanu vrpcu oko vrata fetusa, što je teško za isporuku, a ponekad ugrožava život i zdravlje djeteta. Važno je napomenuti da nije opasno za fetus komprimirati pupčanu vrpcu na vrat, jer u prenatalnom razdoblju disanje kroz pluća i gornje dišne ​​putove nije provedeno. Opasnost zatezne kabel, što dovodi do odvajanja posteljice, i kompresije krvnih žila unutar njega, dovodi do akutne hipoksije i fetusa asfiksiju.

Pravi uplitanje smatra se situacijom kada se pupčana vrpca nalazi oko vrata fetusa za 360 stupnjeva ili više.

statistika

Učestalost jednog zadebljanja pupčane vrpce vrata fetusa je oko 20%, dvostruko je frekvencija manja od 2,9%, a tri puta je frekvencija 0,6%. Maksimalni upad opisan u literaturi je 9 puta. U slučaju hipoksije fetusa u 50% slučajeva, uzrok je upadanje pupčane vrpce. U 3% slučajeva, patologija je uzrok smrti djeteta tijekom porođaja.

Uzroci uplitanja

Uzrok zapletenosti često je dugo pupčana vrpca. Normalno, duljina pupčane pupkovine iznosi 50-70 cm, a duljina kabela je veća od 80 cm, vjerojatnost patologije povećava se nekoliko puta.

Drugi uzrok je kronična hipoksija fetusa, koja se obično opaža kod majki koje puše.

Nikotin koji se nalazi u cigaretama doprinosi sužavanju žila posteljice i fetusa, pogoršava fetoplazmatski protok krvi. Plod ne prima kisik u dovoljnoj količini, krv počinje da se odlagati hormona stresa - adrenalin i kortizol, što dovodi do pojave kaotičnim kretanjem nemirne bebe i promiče uplitanje žicu oko torzo i vrat. Kronična hipoksija fetusa može se pojaviti iu nekim bolestima majke, poput dijabetesa, trombofilije, preeklampsije i hipertenzije.

Predisponirajući čimbenici su visoka voda i česti stres u majci. Stresni hormoni prodiru kroz pupčanu vrpcu kroz krv fetusa i kao rezultat, dijete postaje pokretljiviji, a ako ima puno vode, može zadebljati pupčanu vrpcu.

Uobičajeni mitovi o pojavi zapletenosti, kada majka radi gimnastiku ili domaću zadaću podizanjem ruku, pletu, nema opravdanja.

Klasifikacijski kabel pupkovine:

 • zatvor vrata:
  • nepotpun (manje od 360 stupnjeva);
  • ukupno:
   • ukupno:
   • jedan;
   • dvostruko;
   • više puta;
 • zaplet tijela;
 • udubljenje udova;
 • kombinirani zaplet (nekoliko područja).

Simptomi kabela

Tijekom trudnoće, zapinjanje pupčane pupkovine obično ne daje kliničku sliku. Promjene u stanju fetusa javljaju se tijekom porođaja. Jednim zapletenjem, rad obično napreduje povoljno i bez komplikacija. Možda kratkotrajno povećanje brzine otkucaja srca u drugoj fazi rada (u vrijeme pokušaja), kada se pojavi erupcija glave.

Kod ponovljenog zarobljavanja može doći do akutne hipoksije fetusa (nedostatak kisika). Pojavljuje se zbog relativnog skraćivanja pupčane vrpce. Izražena napetost pupkovine, sužavanje lumena krvnih žila, pojavljuje se akutni nedostatak kisika. Ovo stanje je opasno po život. Rizik se povećava s kombinacijom zagušenja s drugim patologijama (niskom vodom, slabim i neispravljenim pupčanim vrpcom, prisutnošću pravog čvora pupčane vrpce).

Jedna od komplikacija tijekom poroda zbog prekomjerne napetosti na pupčanu vrpcu može biti prerano odstranjivanje posteljice.

U nedostatku patologije, placenta se odvoji od maternice neko vrijeme nakon rođenja djeteta. Kod zadebljanja dolazi do relativnog skraćenja pupčane vrpce, raste, dolazi do trakcije placente. Tijekom jednog od pokušaja može doći do abrupcije plašta, što dovodi do akutne hipoksije fetusa i njegove smrti.

Ako pri rođenju ostane ponavljan zadebljivanje pupkovine, može doći do ekstenzorskih položaja glave fetusa. Normalno, fetus prolazi kroz rodni kanal s zatiljkom, to jest, minimalnom veličinom opsega glave. Istodobno, glava dobiva umjerenu poziciju fleksije. Umbilikalne petlje oko vrata fetusa sprečavaju takvo savijanje. Kao rezultat toga, beba prolazi kroz glavu rodnica, a čelo ili osobu koja doprinosi ozljede majke (vratne suzama, vagine, perineum) i oštećenja vratne kralježnice u djece.

Dijagnoza pupkovine

Od velike važnosti je zbirka anamneze. Vjerojatnost razvijanja patologije pupčane moždine povećava se ako je zanemarivanje već zabilježeno u prethodnoj trudnoći.

Glavna dijagnostička metoda je ultrazvuk proveden nakon 12. tjedna trudnoće. Najčešće je zanemarivanje otkriveno u trećem obveznom ultrazvučnom pregledu (u 32. tjednu trudnoće). Liječnik ocjenjuje prisutnost zapletenosti, određuje je li potpuna ili nije, broj zavoja, zbijeno ili slobodno. Jedna opuštena zaplet često nestaje prije porođaja.

Da bi se odredila brzina zapletanja, provodi se dopplerometrija, pri kojoj se vizualizira protok krvi fetusa i placente.

Doppler mapiranje u boji se također izvodi u teškim dijagnostičkim slučajevima kada ultrazvukom nije moguće reći postoji li zapetljiva ili pupčana petlja koja se nalazi neposredno uz fetalni vrat.

Kronična hipoksija fetusa može biti neizravni znak zapletenosti. Nakon 32. tjedna trudnoće (i prema indikacijama i ranijim) se provodi kardiotokografija (CTG). Tijekom CTG broje se fetalni pokreti i određuje se brzina otkucaja srca. Tijekom hipoksije tijekom CTG, određene su česte epizode smanjenja brzine otkucaja srca.

Postupanje s udovicama

Poništavanje pupčane petlje fetusa u prenatalnom razdoblju je nemoguće. Liječenje se sastoji od stroge kontrole fetusa, prevencije placentne insuficijencije i hipoksije, određivanje optimalnog razdoblja i metode isporuke.

Ako postoji zatezanje jednog kabela, ne poduzimaju nikakve dodatne mjere. Kod dvostrukog zarobljavanja, preporučuje se ženama izvođenje kardiotokografije (CTG) svakih 7-10 dana. CTG omogućuje određivanje hipoksije fetusa i poduzimanje odgovarajućih mjera. Ponovljeni zanos je pokazatelj za prenatalnu hospitalizaciju u odjelu patologije trudnoće za intenzivno dnevno praćenje stanja fetusa, određivanje vremena i određivanje načina isporuke. Ako je prisutna kronična hipoksija fetusa, mogu se propisati posebni lijekovi za zaštitu živčanog sustava od oštećenja i poboljšanje protoka krvi. S razvojem akutne hipoksije fetusa vrši se hitan carski rez, bez obzira na gestacijsku dob. U drugim slučajevima, vrijeme isporuke ovisi o stanju fetusa, prisutnosti komplikacija (na primjer, odgođeni rast fetusa tijekom kronične hipoksije).

Tijekom poroda, ako postoji zaplet pupčane vrpce, CTG se izvodi svakih 30 minuta tijekom rada i nakon svakog pokušaja.

U slučaju kada brzina otkucaja srca prijeđe normu u prvoj etapi rada (tijekom rada), obavlja se hitan carski rez (s malim otvorom vrata maternice) ili stimuliranjem oksitocinom (otprilike 8 cm). Ako se u drugom razdoblju otkrije kršenje (tijekom pokušaja) primjenjuje se epiziotomija (disekcija perineuma). Nakon rođenja glave, liječnikova zadaća je osloboditi bebin vrat od petlje pupkovine kako bi spriječili napetost i protok krvi.

Prognoza i prevencija

Strah od zadebljanja pupčane vrpce oko vrata fetusa je uvelike pretjeran. Pojedinačna labavost razvija se u porođaju u 30% žena i ne utječe na radnu aktivnost i zdravlje djeteta.

Jedna zamršenost u odsustvu druge patologije nije znak za carski rez.

Prevencija uplitanja je prevencija fetalne hipoksije. Trudnica treba promatrati režim, izbjegavati stres, prestati pušiti, provesti više vremena na otvorenom. Prema svjedočenju liječnika može se propisati lijek koji poboljšava uteroplacentalni protok krvi.

8 pitanja o zapetljanju pupčane vrpce

Ulegnuće pupčane vrpce - dijagnoza koja plaši mnoge žene koje očekuju dijete. Je li zaista vrijedno brinuti i kako se ponašati kako bi se smanjili mogući rizici?

Julia Chernysheva
Opstetričar-ginekolog, Moskva

Pitanje 1. Koliko često je zaplet u pupčanu vrpcu?

Ovo stanje, otkriveno ultrazvukom, dijagnosticira se u svakoj trećoj trudnoj ženi. Ako se o zapletu postane poznato u ranim fazama, tada nema razloga za zabrinutost. U ovom trenutku fetus je još uvijek vrlo mali, ima puno prostora za aktivne pokrete. Pliva, okreće se. I ponekad nekoliko puta tjedno, prvo se ulazi u petlju iz pupčane vrpce, a zatim je jednako lako otpuštena iz ove petlje. Mora se poduzeti mjere ako se zaplet s bližim porođajem, kada dijete već preuzme konačni položaj prije rođenja.

Pitanje 2. Zašto je kabel isprepleten?

Umbilikalna vrpca je poseban organ koji povezuje placentu s fetusom. Oblikovanje pupčane vrpce započinje s 11 tjedana. Do rođenja, njegova debljina doseže 2 cm: u ovom trenutku se sastoji od dvije arterije i jedne vene. Arterije nose krv fetusa u posteljicu, zasićenu ugljičnim dioksidom i metaboličkim proizvodima. I kroz venu, krv, obogaćena kisikom i hranjivim tvarima, odlazi u bebu. Umbilikalna krvava pupčane vrpce okružena je posebnom tvari - vartonskom žlicom. Ova želatinozna tvar sprječava ih da budu drobljeni.

Normalno, dužina pupčane vrpce iznosi od 40 do 70 centimetara. Ako je dulje, tada u kasnoj fazi trudnoće mogu nastati petlje pupkovine koje mogu pasti u glavu, ručku, djetetovu nogu ili njegovo tijelo. Veličina pupčane vrpce ne ovisi o vanjskim uvjetima ili načinu života žene. Ovo je nasljedni čimbenik.

Drugi čimbenik koji povećava vjerojatnost uplitanja je polihidramnios. U velikom volumenu amnionske tekućine, fetus se nastavlja aktivno kretati u kasnijim fazama. Polihidracija je komplikacija tijekom trudnoće. Da biste identificirali njezine uzroke, potrebno je konzultirati ginekologa.

Neke bebe, čak iu maternici, ponašaju se aktivnije od drugih, a to povećava rizik od upadanja u pupak. Često, mobilnost je povezana s osobitostima karaktera djeteta, koje se očituju prije rođenja. Ali se događa da je uzrokovana kroničnom hipoksijom (gladovanje kisikom fetusa). Kada nema dovoljno kisika, fetus počinje brinuti. Njegovo tijelo proizvodi hormon stresa kortizol. Srce se počinje češće ugovoriti kako bi cijelo tijelo zasitio malom količinom kisika. Na ovu pozadinu povećava se motorička aktivnost, a time i rizik od upadanja pupkovine.

Jedan od glavnih razloga za nedostatak kisika u fetus je pušenje trudne žene. Pod utjecajem nikotina, posude se sužavaju i normalna cirkulacija krvi je uznemirena. To se događa ne samo u majčinom tijelu, već iu fetusovom tijelu, jer nikotin lako prolazi kroz placentarnu barijeru. Pušenje povećava rizik od mnogih komplikacija, hipofiza fetusa je samo jedan od njih.

Hipoksija često izaziva krivi način života buduće majke, kršenje režima, fizička neaktivnost. Da bi dijete imalo dovoljno kisika, žena bi je trebala pribaviti u dovoljnim količinama. Potrebno je zračiti sobom, hodati na svježem zraku, kretati se. Naravno, ne govorimo o ozbiljnom tjelesnom naporu, ali posebne vježbe, plivanje i hodanje u tihom ritmu imat će samo koristi.

Hipoksija može doći zbog nervoze buduće majke. Kada je žena zabrinuta, hormoni stresa pušteni su u njenu krv: adrenalin i kortizol. Oni prolaze kroz placentarnu barijeru i dođu do fetusa, kao rezultat, dijete počinje kretati više nego što bi trebalo.

Uzrok hipoksije može biti i placentalna insuficijencija. To izaziva hipertenzija, krvne bolesti, uključujući trombofilija, kao i dijabetes i bolest bubrega. Preeklampsija (gestoza) i intrauterine infekcije također su opasne.

Pitanje 3. Kakve su vrste uplitanja?

Najčešći i najsigurniji slučaj je jedan prazan zgroženost. Iako se događa da pupčana vrpca nije formirala jednu, već dvije ili čak tri petlje oko fetusa. Da biste saznali točno koji uplitanje mora se nositi u svakom pojedinom slučaju, jedan ultrazvuk nije dovoljan. Žena je propisana mapiranje Dopplera u boji (nemojte ga zbuniti s Dopplerom). Ova tehnika vam omogućuje da vidite smjer krvotoka u velikim plovilima i iz ovih podataka kako biste točno odredili koliko je pupaka nastao. U nekim slučajevima također je potrebna i trodimenzionalna ekografska studija.

Pitanje 4. Može li se fetus ugušiti ako je pupčana vrpca omotana oko djetetovog grla?

Fetus ne može ugušiti na bilo koji način, ni tijekom razvoja fetusa niti tijekom rada. Pluća počinju raditi tek nakon što se dijete rodi i usta se oslobađaju sluzi. Do ove točke, dišni putovi nisu uključeni u pružanje djeteta s kisikom. Stoga nije tako važno da se pupčana vrpca baca oko grla, ručke, nogu ili torza. Stanje same pupkovine je važno. To je kroz nju i tijekom razvoja fetusa, a tijekom samog rođenja fetus prima kisik i hranjive tvari. Sve dok krvarenje u pupčanu vrpcu nije razbijeno, dijete ne trpi, čak i ako je njegovo grlo isprepleteno. Opasno stanje je kada se lumen njezinih posuda sužava zbog napetosti ili stezanja pupkovine. U ovom slučaju, fetus pati od nedostatka kisika - hipoksije.

Pitanje 5. Je li uplitanje utjecalo na razvoj fetusa?

Da biste razumjeli postoji li prijetnja, propisana je kardiotokografija (CTG). Tijekom ove studije, fetusovo otkucaje srca, njegovo kretanje i kontrakcija maternice zabilježeni su pomoću ultrazvučne sonde. Istraživanje provedeno od svih trudnica, počevši od 33 tjedna trudnoće. Ako se broj otkucaja srca smanjuje tijekom perturbacija, to znači da postoji opasnost za zdravlje djeteta. U tom slučaju učinite i ultrazvučni doplerometrija. To omogućuje procjenu prirode i brzine protoka krvi u plućima placente i pupčanu vrpcu: ako su ti pokazatelji normalni, onda je sve u redu, a trudnica samo treba točno slijediti sve liječničke recepte. Obično se propisuje dinamičko promatranje za uplitanje. To je neophodno kako bi se sumnjalo na prekršaje u vrijeme bebe i da što prije poduzmu potrebne mjere. Studije se mogu obavljati svakih 4-7 dana, ili možda dnevno: sve ovisi o stanju fetusa. Ako je potrebno dnevno promatranje, žene su obično ponuđene da odlaze na odjel patologije trudnoće.

Ako je doplerometrija pokazala abnormalnosti, to znači da dijete već pati od hipoksije. Ovo stanje je akutno i kronično. Akutna hipoksija je znak za hitnu isporuku. Jednostavno rečeno, dijete mora biti hitno spremljeno. Ali to je još uvijek vrlo rijetko. Kronična hipoksija je češća. Neadekvatna opskrba kisikom može dovesti do promjena u metaboličkim procesima, oslabljenog intrauterinog razvoja i smanjene prilagodljivosti novorođenčeta. Živčani sustav je osobito osjetljiv na hipoksiju. Što dulji fetus pati od manjka kisika, to može biti sve izraženije. Da bi se uklonile nepoželjne posljedice, liječnici mogu propisati žene lijekove koji podupiru uteroplaznu cirkulaciju. Obično se preporučuju i za prevenciju hipoksije.

Pitanje 6. Postoje li načina razgraničavanja zapleta pupčane vrpce u maternicu?

Bez medicinskih postupaka za oslobađanje fetusa iz petlje neće vam pomoći. A ako neki "iscjelitelji" obećavaju to učiniti nekim metodama "lijekovima" nepoznatim medicini, ne biste im trebali vjerovati. Takve metode nema. Liječnik može propisati vježbe vezane za promjenu položaja tijela trudne žene, na primjer, "Kitty". U početnom položaju, morate se probiti na sve četiri, odmarajući se na dlanovima i koljenima. Držite glavu ravno. Duboko udahnite, naginjući glavu prema dolje, a savijanje natrag gore. Polako se vratite u polaznu poziciju. Ne zadržavajte dah. Imenujte i poznati "bicikl". Trudnice trebaju to obaviti sporim tempom. Bit će dovoljno šest do devet "okreta". Još jedna dobra vježba je učinjena protiv zida. Polazna pozicija: ležati, ruke na tijelu, noge savijene na koljenima. Podignite noge i odmarajte ih na zid. Zatim, tijekom udisanja, nastavljajte se i širite noge. Po izdisaju polako se vratite na polaznu poziciju. Ponovite 4-5 puta. Bit vježbi je da promjenom položaja tijela trudne žene, položaj fetusa može također promijeniti i može se osloboditi petlje. Ali sto posto rezultat je bolje da ne čekaju. I nemojte se uzrujati ako je postalo jasno da posebna naplata nije pomogla. Mnogo je bolje samo da se smirite. Manje očekivana majka će biti nervozna, a manje dijete će se brinuti. To znači da će se rizik od zatezanja petlje smanjiti.

Pitanje 7. Je li kabel upletanja znak za carski rez?

Jedna, labav zaplet samog pupkovine najčešće ne postaje znak za operativnu isporuku. No, u ovom slučaju cijelo razdoblje rođenja traži pažljivo praćenje stanja djeteta. U slučaju akutne hipoksije obavlja se hitan carski rez.

Tijekom kontrakcija, beba je srčano praćena s fetalnim CTG. To vam omogućuje da shvatite kako beba reagira na oštre rezove u maternici. U drugoj fazi rada, povećava se rizik od hipoksije. Stoga je srce djeteta slušalo svake 3 minute i nakon svakog pokušaja korištenja stetoskopa za opstetrvo - drugim riječima, cijevi. Ako brzina otkucaja srca nije normalna, liječnik može poduzeti stimulaciju kako bi ubrzao isporuku. U nekim slučajevima, također se koristi epiziotomija - disekcija perineuma. Ako se pupčani kabel uvlači oko grla, opstetar ga oslobađa iz petlje odmah nakon rođenja djetetove glave. U ovom trenutku ne možete gurati. Liječnik će vas upozoriti na to.

Ako je zadebljanje čvrsto, a pupčana vrpca znatno raste, taktika isporuke bit će drugačija. U ovom slučaju, rizik od akutne hipoksije u prirodnom porođaju je vrlo visok. Razlog je to što kad dijete prolazi kroz rodni kanal, pupčana vrpca se još više učvršćuje, lumen njezinih posuda znatno je sužen. Postoji još jedna opasnost. Zbog petlje, pupčana vrpca postaje kraća. Ta duljina možda neće biti dovoljna kako bi fetus omogućio neometan napredak kroz rođendanski kanal. Postoji opasnost od prijevremenog odstranjivanja posteljice. Obično se odvoji od zida maternice nakon rođenja djeteta. Prerano placentalni poremećaj je jedna od najozbiljnijih komplikacija trudnoće i porođaja. Ovo je vrlo opasno stanje za dijete, jer kroz placentu dobiva kisik sve dok ne počne disati. Kako bi se rizici smanjili u slučaju nepropusnosti, ženama se obično nudi planirani carski rez.

Pitanje 8. Je li moguće nekako upozoriti na zapetljavanje pupčane vrpce?

Odbijanje pušenja (uključujući pasivno), pravilan način dana, odsutnost stresa pomoći će u izbjegavanju hipoksije u fetusu, čime se smanjuje opasnost od upadanja pupkovine. Tjelesna se majka mora prijaviti što je ranije moguće za trudnoću u medicinskom objektu, podvrgavati se svim potrebnim pregledima i slijediti preporuke liječnika. Posebno je važno biti pod stalnim promatranjem ako postoji povijest bolesti koje povećavaju rizik od hipoksije.

Ako je stvoren čvor...

Mnoge budućnosti mame su zainteresirane da li je stanje u kojem je pupčana vrpca vezana u čvoru opasna? Postoji istinito i netočno čvor. Ono što je izgledalo kao čvor tijekom prvog ultrazvuka moglo bi biti varikozna ekspanzija jednog od plovila ili upletena sekcija pupkovine. Nema opasnosti za zdravlje djeteta. Pravi čvor je vrlo rijedak. To se događa ako je pupčana vrpca najprije stvorila petlju, a zatim je plod prolazio kroz ovu petlju. Nema načina da se spriječi stvaranje pravog kvržica, jer ni žena ni liječnik ne mogu kontrolirati sve pokrete fetusa. Sam po sebi, čvor nije opasno, ako se ne čvrsto stegne. Kada se čvrsto stegnu, plovila pupčane moždine mogu se stegnuti. To dovodi do poremećenog protoka krvi i kao posljedica hipoksije kod djeteta. Da bi shvatio je li čvor prijetnja, liječnik također propisuje doplerometrija.

Nemoj podići ruke gore?

Mnoge žene, osobito starija generacija, i dalje su uvjerene da se upletenost događa jer trudnica drži visoke ruke, na primjer, kada objesi odjeću ili zavjese. Od toga se plod navodno okreće i zapleta u pupčanu vrpcu. Sve ovo nema nikakve veze sa stvarnošću. Nijedna suvremena istraživanja nisu potvrdila da podizanje ruku nekako boli dijete. Ta je pozicija potpuno prirodna i ne može dovesti do neželjenih posljedica.

Izvor fotografije: Shutterstock

Fetalna hipoksija se sada govori puno. Ovaj izraz može čuti trudnica u predškolskoj klinici, u dvorani za isporuku, a neko vrijeme kasnije - na recepciji dječjeg neurologa. Činjenica je da hipoksija, koja je česta.

Jedini podsjetnik na intrauterni život, koji ostaje s nama za život, je pupak. Odavde dolazi od pupčane vrpce - povezujući nit koji povezuje majku i bebu devet mjeseci.

Dok je dijete u majčinoj utrobi, vrlo je ranjiv na pojavu različitih poremećaja u tijelu. Jedan od njih je hipoksija fetusa - stanje koje nastaje zbog manjka kisika. Kako je opasno za razvoj n.

Užitak kabela

Upad u kabel je patologija koju karakterizira položaj jedne ili više pupčane petlje oko vrata ili tijela fetusa. Klinički, kod majke, ovo stanje se uopće ne manifestira, rijetko postoji rizik od prijevremenog placentalnog poremećaja. Kada dijete izvadi pupčanu vrpcu, postoji vjerojatnost intrauterine hipoksije, koja je popraćena pogoršanjem brzine otkucaja srca i tjelesne aktivnosti. Dijagnoza se temelji na ultrazvučnim podacima, kardiotokografiji, mapiranju Doppler u boji. Liječenje zadebljanja pupkovinom ovisi o stanju djeteta i majci, a koriste se prvenstveno takve taktike.

Užitak kabela

Pletenje pupčane vrpce poseban je uvjet u porodici, praćeno navijanjem pupčane vrpce oko tijela, noge ili vrata fetusa. Ovo stanje odnosi se na patologiju trudnoće, jer može potaknuti razvoj ozbiljnih posljedica - prijevremeni placentalni poremećaj, neodgovarajući položaj i prezentacija, hipoksija ili asfiksija fetusa. Pupčana vrpca je kabel vezivnog tkiva, unutar kojeg prolazi vena i dvije arterije. Pruža vezu između placente i fetusa. Zatezanje pupkovine dijagnosticira se u približno 4-5 žena tijekom trudnoće u različitim razdobljima trudnoće. Loops se uglavnom nalaze oko vrata fetusa.

Komplikacije u procesu trudnoće ili porođaja koje su nastale na pozadini zapleta s pupčanim vrpcom razvijaju se u oko 10% trudnica. Upad je prijetnja ako je pupčana vrpca prekratka - manje od 40 cm. U takvoj situaciji postoji visok rizik od preranog odjeljivanja posteljice. Uz dugu pupčanu vrpcu (od 70 cm), zaplet je također opasan, jer je moguće organizirati nekoliko petlji oko anatomskog dijela djeteta, kao i formiranje čvorova koji, kada se stezaju, vjerojatno uzrokuju fetusno gušenje.

Uzroci pupčane vrpce

Upad pupčane vrpce razvija se u različitim fazama trudnoće i može se pokrenuti s nekoliko čimbenika. Jedna od najznačajnijih je fetalna hipoksija. U ovom slučaju, zbog nedostatka kisika, dijete počinje aktivno kaotične pokrete, zbog čega se upletava u petlje pupčane vrpce. Ulegnuće s pupčanim vrpcom često se dijagnosticira duljinom od preko 70 cm, u tom slučaju formiraju se petlje u koje dijete odlazi samostalno. Ulegnuće pupčane moždine također se mogu povezati s genetskim faktorom, stoga se također treba razmotriti.

U pozadini polihidramnija često se pojavljuje ukočen pupak. S takvom opstetrijskom patologijom u šupljini maternice postoji dovoljno prostora za fetalni pokreti, zbog čega se upletava u petlje. Zbog nedostatka prostora, uplitanje s pupčanim vrpcom razvija se na pozadini niske aktivnosti djeteta. Dokazano je da u takvoj situaciji kabel ima tendenciju da neovisno stvara petlje, koje se kasnije nalaze oko tijela ili vrata djeteta. Bilo koja ekstragenitalna patologija majke koja izaziva fetusnu hipoksiju i kao rezultat toga povećava njegovu tjelesnu aktivnost, također može postati uzrok zadebljanja pupkovine. Rizik patologije povećava se u pozadini anemije nedostatka željeza u trudnica.

Zatezanje fetusa pomoću pupčane vrpce češće se primjećuje kod žena izloženih negativnim čimbenicima tijekom trudnoće (loši uvjeti okoline, štetni uvjeti proizvodnje). Često zadebljanje pupčane vrpce razvija se ako je pacijent sklon lošim navikama - pušenju, ovisnosti o drogama i ovisnosti o alkoholu. Sustavni stres, emocionalni stres, povećanje koncentracije adrenalina u krvi trudnice, također povećavaju rizik od ove patologije. Nedovoljan unos hranjivih tvari iz hrane, neuravnotežena prehrana je predisponirajući čimbenik koji može uzrokovati zapetljavanje kabela.

Simptomi kabela

Ubacivanje pupčane vrpce podijeljeno je u nekoliko tipova, uzimajući u obzir određene značajne čimbenike. O prognozi trudnoće i plana isporuke ovisi o njima. Ovisno o tome koliko je petlji prisutno, razlikuju se sljedeći oblici zapinjanja pupkovine:

 • jedan - postoji jedna petlja, lokalizirana oko anatomskog dijela fetusa;
 • više - otkrivaju dvije ili više petlji.

Ako se pupčana vrpca zapetljava više, izolirane su njegove varijante: izolirane (sve petlje nalaze se oko jedne anatomske regije) i kombinirane (u ovom slučaju petlje su lokalizirane u nekoliko anatomskih zona, na primjer, na vratu i tijelu fetusa). Također razlikujte između čvrstog i labavog zapleta kabela. Potonji se dijagnosticira u 90% pacijenata s takvom dijagnozom i ima povoljnu prognozu. Zbog čvrstog opletanja kabela postoji veliki rizik od preopterećenja krvnih žila i prestanka cirkulacije krvi, što uzrokuje akutnu hipoksiju i asfiksiju fetusa.

Upad pluća u pupak nije očitovan patološkim simptomima majke. Žena ne osjeća nelagodu, ali može primijetiti povećanu motornu aktivnost fetusa. Takve manifestacije karakteristične su za intrauterinu hipoksiju. Uz auskultacije srca fetusa može se povećati stope. Otkrivanje zapaljivosti pupčane vrpce do 32 tjedna uz veliku vjerojatnost završava nezavisnim razgoljenjem djeteta;

Dijagnoza pupkovine

Tijekom planiranog ultrazvučnog pregleda tijekom trudnoće moguće je dijagnosticirati opuštenost pupkovine od 14. tjedna trudnoće, kada su posteljica i žica u potpunosti formirani. U procesu skeniranja, liječnik ultrazvučnih dijagnostika određuje prisutnost petlji i njihovu lokalizaciju. Važno je shvatiti da zaplet s pupčanim vrpcem ne uvijek prijeti ozbiljnim komplikacijama fetusa, u ranim fazama lako se zbunjuje i isprepliće, budući da ima male dimenzije i ima dovoljno prostora u maternici za kretanje. Kada se otkrije patologija, dodjeljuje se mapiranje Doppler u boji. Omogućuje vam da vidite mnoštvo zapleta kabela i smjer protoka krvi kroz arterije i venu. U nazočnosti 2 ili više petlji, potrebno je pažljivo promatranje i detaljno proučavanje vrste upletanja. Za to se koristi trodimenzionalni ekoografski pregled. Omogućuje detaljno razmatranje lokalizacije pupčane vrpce i razlikovanje zapaljivosti od pravog čvora.

Za procjenu stanja fetusa tijekom zapinjanja pupkovine vrši se doplerometrija. Uz pomoć stručnjaka vidi intenzitet protoka krvi u posudama i otkriva moguću nedovoljnu količinu kisika, privlači pažnju na motoričku aktivnost. Korištenjem kardiotokografije, moguće je procijeniti djelovanje dječjeg kardiovaskularnog sustava, njegovu aktivnost i identificirati znakove prisutne hipoksije. Karakterističan znak nedostatka kisika, određen nadzorom srca, je smanjenje brzine otkucaja srca tijekom kretanja. Tijekom CTG-a tijekom zapinjanja s pupčanim vrpcem također obratite pozornost na ton maternice.

Čišćenje kabela

Nije predviđeno posebno liječenje pupčanu vrpcu. Kada se pronađe takvo patološko stanje, žena bi trebala biti spremna češće posjećivati ​​ginekolog i ne odbiti poduzimanje dodatnih dijagnostičkih mjera. Za vrijeme zapinjanja pupčane vrpce do ranog otkrivanja simptoma kisika izgladnjivanja fetusnog kardiotokografskog praćenja prikazan je svaki tjedan. Bolničko liječenje tijekom zapaljenja pupkovine fetusa je opravdano ako postoje znakovi akutne hipoksije i poremećene uteroplavne cirkulacije.

Prilikom uvijanja pupčane vrpce, pacijent treba potpuno eliminirati bilo kakve brige i naprezanja. Emocionalni udari doprinose porastu sinteze adrenalina, što nepovoljno utječe na stanje fetusa i pridonosi oštećenoj maternici. Umetanje pupkovine također podrazumijeva pridržavanje uravnotežene prehrane. Potrebno je jesti više korisne utvrđene hrane. Prilikom uvlačenja pupčane vrpce preporuča se izbjegavanje izloženosti negativnim čimbenicima okoliša, uključujući pasivno pušenje, boravak u dimnim prostorijama, rad u opasnim industrijama.

Liječenje nanošenja kabela nije rutinski propisano. U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti uzimanje lijekova koji poboljšavaju uteroplacentalni protok krvi, komplekse vitamina. Način isporuke ovisi o vrsti zapetljavanja kabela, kao io stanju majke i fetusa. Najpovoljnija opcija je opušteni jednolični izolirani kabel. U ovom slučaju, fiziološke isporuke su prikazane s dužnosti ili osobni liječnik. Nema potrebe za unaprijed hospitalizacijom.

U slučaju prirodnog porođaja kada se uvuče pupčana vrpca, važno je pažljivo pratiti stanje majke i fetusa. Svakih 30 minuta liječnik mora pratiti brzinu otkucaja srca djeteta uz pomoć nadzora srca i, usporavanjem brzine otkucaja srca, ubrzati proces isporuke. Kada se fetus rodi s kabelom oko vrata, petlja se uklanja čim glavu prođe porodni kanal. U slučaju uske veze s pupčanim vrpcom i znakovima hipoksije, prikazan je hitan carski rez, bez obzira na trajanje embriogeneze. U ovom slučaju moguće je razvijanje hipoksije, pa čak i intrauterine smrti fetusa.

Kada se pupčana vrpca ponavljaju, fiziološki rad kontraindiciran je jer dijete već prolazi kroz gladovanje kisikom. Tijekom kontrakcija i pokušaja, posude se uvelike usporavaju, što dovodi do još većeg manjka kisika i razvoja gušenja. Također, uska zapetnja pupkovine može uzrokovati prerano odjeljivanje posteljice. Kako bi se spriječila ova komplikacija tijekom rada, planirana hospitalizacija se obavlja u 37 tjedana, nakon čega slijedi dostava carskim rezom.

Prognoza i prevencija upadanja u pupak

U zapetljanju pupkovine, prognoza je općenito povoljna. U većini slučajeva moguće je podnijeti trudnoću do 38 tjedana i roditi zdravu bebu. Glavna stvar je slijediti upute opstetričara-ginekologa. Sprječavanje zapaljivosti pupkovine uključuje uklanjanje kauzalnih čimbenika. Pacijent bi trebao ukloniti stres, negativne utjecaje vanjskog okruženja, radne opasnosti i štetne navike. Također je važno osigurati uravnotežena prehrana, obogaćena vitaminima, redovite šetnje u zraku.

Posebna terapija vježbanjem za trudnice, koju može propisati stručnjak, pomoći će u sprječavanju zapletanja pupakom. U respiratornoj gimnastici ima pozitivan učinak na fetus. Takve vježbe koje se pričvršćuju po pupčanu vrpcu omogućit će kompenziranje manjka kisika. Sprečavanje zapleta pupčane vrpce također se sastoji u pravodobnoj dijagnozi i liječenju anemije nedostatka željeza, koju trudnice često pate. Da bi se izbjegla patologija opstetrije, žena treba slijediti preporuke liječnika i proći sve propisane testove.