Zašto jajnici spavaju?

Hrana

Pozdrav, imam nasljedne probleme sa štitnjačom. Kao tinejdžerica, malo je povećana, a endokrinolog me poslao za hormonsko ispitivanje. Rezultati su pokazali da je sve unutar normalnog raspona, čak i štitnjače, ali muški hormon je malo viši od normalne. Na 2 pokazivača.

Od 12 godina svaki mjesec doživljavam snažnu PMS. Imam problema s prekomjernim rastom kose. Ali poput mojih rođaka na liniji majke. Što ih nije spriječilo da rađaju, a ne jedno dijete.

S 19 godina imala sam pobačaj. Od tada, ne mogu zatrudnjeti. Liječnici su imali dijagnozu neplodnosti, ali rekli su da se mogu izliječiti i propisati hormonsku terapiju. Bio sam upuhan do 80 kg i sada ne mogu izgubiti težinu.

Otišao je do liječnika, nekoliko puta provodio ispit za hormone, ultrazvuk, OMT. Svaki put rezultat je isti - jajnici spavaju. U isto vrijeme mjesečno dolaze uvijek na vrijeme. Nestaju samo tri mjeseca od čudnog liječenja hormonima. Ali to je bilo davno.

I ovdje mi gotovo 33. Ginekolog šalje endokrinologu, a zatim ginekologu. Pitam kako se mogu liječiti, kao odgovor, čujem: trebam samo izgubiti težinu. Ne objašnjavaju ništa i ne znam što da radim više. Trava za piće ili odlazak u baku? Sada mi je težina 80 s visinom od 175. Istodobno, ja sam mobilan, aktivan i rijetko se razbolio. Ja dobro jedem i pun je snage, iako svaki mjesec imam PMS, koji tijekom godina postaje jači. Znam da mnoge žene puno više od moje, imaju više djece. Što je problem sa mnom i što da radim?

Tražimo autore!

Znaš li kako napisati zanimljive tekstove i razumjeti temu web mjesta?

Moj savjet: promijenite svoje liječnike. Pronađite dobre stručnjake (endokrinolog, ginekolog) koji se bave liječenjem neplodnosti u specijaliziranim istraživačkim centrima. Samo stručnjaci koji posjeduju osobu nakon niza analiza, studija i postupaka moći će pouzdano procijeniti vaše stanje. Naravno, ispitat će i partner. Tada će biti propisana adekvatna terapija. Imate vremena. 80 kg s visinom 175 cm nije težina. Uzrok neplodnosti ne može biti. Sada je glavni zadatak pronaći kompetentne iskusne stručnjake.

Trebate samo jakog partnera. Ženske bolesti često se manifestiraju zbog nezadovoljstva spolovima. životom. Važno je za vas prilagoditi hormonsku. pozadinu, morate odabrati hormonsku. terapija. Bez nadležno za posebne ona ne može učiniti je provjeriti hormone, rezultati izbora proizvodnju droge. Nemojte se usredotočiti na trudnoću i sve će se dogoditi sam po sebi. glasi:
http://puziko.online/planirovanie/pl-info/regulyatsiya-menstrualnogo-tsikla.html#%D1%81_menu
http://puziko.online/planirovanie/pl-info
http://puziko.online/planirovanie/pl-lekarstva/dyufaston-2.html

Situacija nije toliko radosna za tebe... Možda imaš više muških hormona. Već imate dobre godine za trudnoću i ako već toliko godina niste mogli zatrudnjeti, tada možete iskoristiti prednost sjedenja (IVF) - to je dobar način iz vašeg problema ili možete izvesti dijete iz djece. kod kuće.

Ne bih bio tako kategorican, ECO je put očaja, kad nema drugih nada.
U svom slučaju morate djelovati u fazi, a ne u žurbi. 33 godina je apsolutno normalno doba... Imate vremena riješiti svoje probleme.
Moramo početi ispitivati ​​redom. identificirati faktor neplodnosti.
1) Izuzmemo cijevni faktor neplodnosti - jesu li vaše maternice prolazne (metrosalpingografija ili laparoskopska hidrokromatoza)
2) ukloniti endokrini faktor neplodnosti (što znači - vaši jajnici "spavaju"? Tko vam je rekao?), Ovulate testovi usred svakog ciklusa, održavajte raspored bazalne temperature (konzultirajte ginekologa)
3) ukloniti imunološki faktor neplodnosti
4) ispitivanje seksualnog partnera je neophodno!
A ovo je samo početak... Nemojte očajavati.
Ovaj put nije jednostavan, ali rezultat je vrijedan! Sretno! Ispunjenje snova!

Bazalna temperatura od A do Z

Dragi prijatelji! Da, ovo je oglašavanje, vrti se tako!

Ovarij spava

Djevojke, pozdrav svima! Ovdje sjedim i tražim informacije o internetu kako da tresti "spavajući" jajnik. Nakon ektopičke dok se ne radi samo PU i VB su također na desnoj strani (cijev je uklonjena). Kako mogu napraviti LL rad? Naišle na informacije o ovariaminu. Mislite li da će vam pomoći? Ako clostilbegit nije pomogao (Oh je opet na desnoj strani). Ili možete li savjetovati nešto drugo?

Pročitajte komentare 15:

Yoga praksa. Postoje posebne asane za "veselje" i jajnike.

Regenbogen, možete iz ove točke detaljnije

Rika, njemački, zove se Hormon Yoga, njezin osnivač, Dean Rodriguez. Letjet ću kući - prevodit ću članak iz časopisa, odnosno opis asana.
ili pogledajte u nete i postavite fotografiju kasnije.

dodano nakon 22 minute

Rica,
Ovdje je došlo do razgovora s Dinom u YouTubeu, ona govori o hormonskoj yogi. Možete pogledati. Ako ste zainteresirani.

dodano nakon 2 minute

Intervju se nalazi na ovoj vezi:
http://tatianaelle.ru/intervyu-s-dinoj-rodriges-osnovatelnicej-gormonalnoj-jogi/

Imam i jedan radni jajnik. Klostom je stimuliran 7 mjeseci, jajnik nikada nije zaradio tijekom ovih 7 mjeseci! Zatim je otišao u potjeru, zaradio. Istina je da je pod gonal ne svaki mjesec radio, ali činjenica da je radio. Trudnoća se dogodila odmah, čim je jajnika zaradila. Ne mislim da će yoga pomoći u ovom slučaju, ako droga ne pomažu! Pokušao sam potaknuti sobom brojne načine, i bavljenja sportom, a homeopatija vidio, ništa radila... A koliko dugo klostom stimulirana? Ako je 1-2 ciklusa, onda i dalje ništa ne govori. Potrebno je promatrati najmanje 5 mjeseci, a zatim izvući zaključke, spavajući ili ne...

Nažalost, poticajni lijekovi ne mogu utjecati na specifični jajnik. Ovisi o tijelu, što će ovulirati. U prilog, mogu reći da je nakon lapara cijeli jajnik koji sam podvrgnut resekciji nije funkcionirala cijelu godinu, čak i tijekom stimulacije, i dalje spavam. I nakon godinu dana počeo je raditi i ovulirati. Savjetujem vam da prođete testove za određivanje rezervoara jajnika, pa, napravite visokokvalitetni ultrazvuk kako biste vidjeli postoje li antralni folikuli u ovoj jajnici.

dodano nakon 6 minuta

I da, klost nije najuspješniji lijek za stimulaciju ovulacije, pogotovo ako ga morate piti nekoliko ciklusa za redom, bolje je zamijeniti.

Čini se da ne spavam jajnikom, ali lijeno.
Svo vrijeme promatranja o ne-pojavljivanju B i cijelog vremena liječenja O bilo je uvijek u istoj jajnici,
ali kad sam dobio prvi ultrazvuk na dolazećem B, ispostavilo se da VT, samo u drugom jajniku.
Čak sam čak i posve preuređivao sve moje ultrazvuk nekoliko godina.
Zaključci su dvojica:
1. Jedna točno lijen, ali to radi (uostalom, nisam učinio u svakom ultrazvuk ciklusa i ne može biti siguran da je on uvijek spava, tako da je za mene - lijen)
2. Možda sa strane Ne-Nagnutog imam neprohodnu cijev, inače bi B mogla doći iz O u toj jajnici, ali to se nije dogodilo.

Regenbogen, također ću pričekati asane)

Djevojke, hormonska yoga mogu i nemaju učinak na hormone, ali nema veze s jajnicima koji spavaju. Hormonska pozadina može biti vrlo dobra, i samo jedan jajnik može raditi na sve. To se događa. Ovdje nema veze. Moji su hormoni uvijek bili vrlo dobri, a samo jedan jajnik radio je svejedno! I ima mnogo takvih žena. Jajnici ne moraju nužno raditi svaki mjesec naizmjenično, samo jedan može raditi, a hormoni nemaju nikakve veze s tim.

Lana1580, slažem se s tobom, sve dok se ektopičko sto puta više ne kontroliraju hormoni, a sve je u redu i češće radi ispravno (((

dodano nakon 4 minute

Oska, a ja sam najvjerojatnije lijen, nisam pratio O na ectopic nakon ultrazvuka, mogu samo reći od senzacija da je pravi rad češće.

dodano nakon 7 minuta

Anushka, Klost je uzeo 2 puta. Prvi put nije bilo DF-a, a ciklus skratio s 45 dana na 18, drugi put bio O desno 21 dan. U lijevom jajniku bilo je uvijek folikula do 1 cm, koliko ih slijedi ultrazvuk više od 1 cm nije postalo.. AMH godina natrag, 2, 5 po stopi do 3

dodano nakon 17 minuta

lana1580, dobro, imam više nego lijeni sna, nije svaki ciklus otišao u SAD-u, ali osjećaji mogu reći da je radio najčešće u pravu.. Klost trebalo 2 puta. Prvi put nije bio skraćen ciklus FS i od 45 do 18 dana, drugi put ima pravo na dan 21... vidio sam 150 mg. Moj ginekolog ponudio je probati Gonal, ali do sada nema novca...

Lana1580, ovo je ime yoge hormonalno. Široki potisak od njega je moguće uzeti položaja probuditi jajnika. „Hiper-up” mogu biti tablete, a to je moguće i specijalne pokrete i tehnike disanja. Pitanje izbora svakog. Radije volim drugu opciju, koja se u mom slučaju pokazala mnogo učinkovitijima.

dodano nakon 10 minuta

Iz nekog razloga, mnogi traže najlakši način da "potaknu" svoju reprodukciju: osteopat, masaže i pilule... ali da nešto poduzmete sa svojim vlastitim tijelom, mijenjate uobičajeni ritam, pregledate načela prehrane... slabo.
Previše lijeni prostirka

Slijed ovulacije - tajna prirode

Kada je trudnoća "odgođena" i ne dolazi dugo, žene postavljaju mnoga pitanja o kojima nisu prethodno mislili. Na primjer, može li samo jedna jajnika ovulirati? Ili kako razumjeti koji jajnik ovulira u određenom ciklusu? Zainteresiranost za takva pitanja često se javlja kada je jedna od cijevi neprohodna, nedostaje ili dugo ne shvaća dijete.

Da biste razumjeli učestalost jajnika, za početak je poželjno reći nekoliko riječi o ovulaciji. Izlazni ovum spreman za oplodnju od dominantnog folikula (graf mjehurić) otprilike u sredini ženskog ciklusa zove se ovulacija. Proces je kratak i traje samo nekoliko sekundi i ponavlja se svaki mjesec.

Postoji li sekvenca ovulacije?

Vjeruje se da jajnici trebaju ovulirati naizmjence - u jednom ciklusu lijevo, u drugom - pravo. Ali liječnici sonologists (oni koji provode ultrazvuk) pobiti ovu teoriju. Točnije, postoji kategorija žena čiji jajnici ovuliraju zauzvrat. Ali ovo nije dogma. Postoji prilično opsežna kategorija djevojaka koje imaju ovulaciju od ciklusa do ciklusa u jednoj od jajnika. I samo povremeno drugi obavlja dodijeljenu funkciju - osiguranje spolne stanice za oplodnju.

Poteškoće s nastupom trudnoće se javljaju kada je jajovoda u funkcioniranom stanju s jedne strane, a ovulacija se dugo događa upravo suprotno. Iako su znanstvenici zabilježili slučaj trudnoće i porođaja u žena s jednim jajovodom i jednim jajnicima. Štoviše, radna cijev bila je na suprotnoj strani jajnika.

Zašto samo jedan posao?

Prije početka ovulacije, zahvaljujući učincima hormona, ne samo jedno jaje, već oko 10 ili više, dobivaju poticaj za razvoj. I razvoj jajnih stanica događa se odmah u dva jajnika. No, u tom procesu postoji dominantan folikul - vrsta vođe, koja će dati jaje. Ako se ovulacija (često ili trajno) javlja u jednom jajniku, to ne znači da jajnik s druge strane ne radi. Zašto ovulacija ovulira, a druga ne? Znanost u ovoj fazi nije pronašla objašnjenje. Nadajmo se da je za sada. Jedini odgovor liječnika na ovo pitanje je spontani proces i ne može se sistematizirati ni na koji način. Otajstvo prirode...

Ako jedan jajnik stvarno funkcionira, moguća je pojava redovito ponavljajućih simptoma: konstantna bol s jedne strane, povećanje tijekom razdoblja menstruacije, abdominalna distenzija, povećanje veličine jajnika (potvrđeno ultrazvukom). Manifestacije su zbog aktivnog djelovanja tijela, nadoknađujući "tišinu" susjeda.

Načini rješenja

Kako napraviti željeni jajnik ovulaciju? Da bi se dominantni folikul oblikovao u pravom jajniku, postoje tri mogućnosti. Izlistat ćemo ih od jednostavnih do složenih:

 1. Pričekajte otpuštanje jaja s desne strane. To može potrajati dugo, zahtijeva stalno praćenje i folikulometrija (praćenje dinamike rasta folikula) na ultrazvučnom stroju.
 2. Provesti stimulaciju lijekova jajnicima.
 3. Iskoristite ART tehnike, na primjer, IVF.

No, svi navedeni načini rješavanja problema daleko su od 100% rezultata. Dugoročno praćenje i promatranje ne jamči odmah pojavu trudnoće s ovulacijom s desne strane. Praćenje može potrajati nekoliko ciklusa. I s obzirom na rijetkost ovulacije s desne strane, šanse za dobivanje trudnoće su smanjene.

Stimulacija lijekova također ne osigurava uvijek funkcioniranje oba jajnika. Iako je bolje od toga da ništa ne učiniš. Prije stimulacije potrebno je procijeniti rezervu jajnika (krv za hormon anti-Mullers), test za estradiol i FSH, ispitati muževe spermograme (kako bi se uklonili čimbenici muške neplodnosti) i ponovno provjerili prohodnost cijevi. Nakon stimulacije, i jajnici često ovuliraju. To može biti prilika za trudnoću na prirodan način.

Pristaše alternativne medicine mogu koristiti stimulaciju narodnih lijekova. Dugo su vremena korištene biljke za tu svrhu: kadulja, knotweed, latice ruže, itd.

"Neobični ciklusi". Što trebate znati?

Postoje ciklusi koji nisu sasvim normalni, ali su inačice norme.

To uključuje:

Uz dvostruki izlaz zrelog jajašca, oba jajnika ovuliraju (svatko je sazrijevao na gamete) ili jedan, ali u njemu su sazreli dva dominantna folikula. Koncepcija u ciklusima s dvostrukom ovulacijom često dovodi do trudnoće s blizancima.

Nedostatak ovulacije može biti normalno, ako se ne dogodi više od 1-2 puta godišnje. U tom slučaju, menstrualni ciklus nije uznemiren, menstruacija se javlja kao i obično.

Kako razumjeti jajnik ovulira?

Kako saznati koji jajnik ovulira? Neovisno je teško i gotovo nemoguće odrediti. Pravo je otići u kliniku za folikulometriju. Prvo će vam trebati savjetovanje ginekologa. On će dati smjer i orijentirati na dan kada ćete doći do ultrazvuka. Dan studije određuje se na temelju trajanja i redovitosti menstrualnog ciklusa. Najčešće se to događa počevši od 9. dana. Studija se provodi svaki drugi dan.

Liječnik koji obavlja folikulometriju određuje:

 • prisutnost folikula koje sazrijevaju;
 • koji je jajnik dominantan folikul;
 • dinamika rasta folikula. Obično je 3 mm / dan.

Ova metoda se često koristi tijekom planiranja trudnoće kako bi se odredila ovulacija. Ista dijagnostička metoda će također odgovoriti na pitanje: "koliko jajnika ovulira?" U svakom pojedinom ciklusu.

Djevojke i žene koje osjećaju trenutak puknuća folikula i njihova 25%, vode se prema smjeru iz kojeg dolazi bol. No, usmjeravanje samo na vaše osjećaje ne daje uvijek pouzdane informacije.

Paradokse "spavanja" jajnika

Koji novi testovi i lijekovi pojavili su se u arsenalu medicine za kontrolu policističnih jajnika? Kako različiti pristupi liječenju u različitim dobima? Prolazi li ovaj problem nakon porođaja i početkom menopauze?

Odgovara liječnik medicinskih znanosti, profesor, opstetričar-ginekolog, ginekolog-endokrinolog Perinatalnog medicinskog centra u Moskvi, predavač za Open Medical Communications Tatyana Samoylova.

"Čitam na internetu da s sindromom policističnih jajnika u žena, menopauza ne dolazi dugo, a mogu roditi 50 godina. Čak i dulje od zdravih. Je li doista istina? Liječnik mi govori da neću moći truditi se... "

Alina Rostov, Orenburg

- Sindrom policističnih jajnika je jedna od najočitijih bolesti. Otajstvo njezina nastanka liječnici još nisu otkriveni. Ipak, problem se stalno proučava, a pojavljuju se novi podaci o njegovoj "prirodi" i liječenju. I jedan od glavnih paradoksa je da s tim sindromom, jajašca u žena već dugo vremena nisu iscrpljena. To je, u teoriji, moguće imati dijete nakon 40-45 godina.

Ali žena često ne može sama zatrudnjeti, jajnici zahtijevaju stimulaciju. Također, često postoje problemi s nošenjem trudnoće. Stoga je koncepcija djeteta potrebno planirati i upravljati uz pomoć pomagane reproduktivne tehnologije.

Jednom riječju, sterilnost u slučaju policističnih jajnika nije uopće rečenica, već je potpuno riješen problem.

"Došao sam kod ginekologa prigovorom o odgodama ciklusa. Primio sam ultrazvuk i pronašao policistične jajnike. Liječnik je rekao da morate hitno uzimati hormonske lijekove. Je li moguće da takvu ozbiljnu dijagnozu stavi ultrazvuk? Kakva druga istraživanja trebaju biti učinjena? "

Polina Egorkina, Tula

- Djelomično ste u pravu u njihovoj sumnji. Ovaj sindrom policističnih jajnika je ozbiljan kronični problem cijelog organizma. I to nije otkriven samo jednim ultrazvukom, kada liječnik vidi u jajnicima mnogo malih folikula.

Uz ovu bolest, razina muških hormona također gotovo uvijek raste. To kršenje očituje rast neželjenih dlaka na licu i tijelu, povećanu masnoću kože, gubitak kose na glavi. Imate li ove znakove? Zatim morate napraviti odgovarajuća ispitivanja.

U novije vrijeme, dijagnosticiranje ovog stanja, žene su donirale krv za testosteron. Ali sada preporučujemo mjerenje točnijeg, novog pokazatelja - postotak slobodnih androgena. Ali kako bi bili vjerodostojni, tri mjeseca prije analize potrebno je prestati uzimati hormonske lijekove.

Postoji još jedna analiza, prema kojoj smo nedavno procijenili stanje jajnika. Ovo je takozvani anti-Mullerov hormon. Ako je njena razina veća od 4,9 ng / l, povećava se rizik od policističnih promjena.

"Sumnjam da je poremećaj jajnika. Ostaje dokazati da jaja ne zrele u njima. Liječnik kaže da je najlakši način da to učinite pomoću kućnih ovulacijskih testova. Ali mi daju nejasan rezultat. Pitam se zašto? Kako točno utvrditi dolazi li ovulacija? "

Mila Semina, Elektrostal

- U sindromu policističnih jajnika, testovi ovulacije često nisu informativni. Ponekad proizvođači upozoravaju na to. Činjenica je da takvi testovi bilježe činjenicu oslobađanja zrelog jaja otpuštanjem određenog hormona. A s policističnim razinama ovog hormona, u pravilu, uvijek su povišene. I ne samo uoči ovulacije. Prema tome, vaši testovi mogu se pokazati nekoliko dana da će ovulacija uskoro doći. Zapravo, uopće nije.

Stoga, za dijagnozu kršenja trebate koristiti druge, točnije pristupe. Za nepravilni ciklus, problemi s jajnicima su više od 35 dana ili manje od 26 dana. Isto se može reći, ako u jednoj godini imate manje od deset menstruacije.

Složenija situacija - ako je vaš ciklus redovan. To se također događa s policističnom. Mjesečno dolazi na vrijeme, ali nedostaje ovulacija i druga faza ciklusa. Ovdje kako bi razjasnili što je stvar, pomoći će analizi hormonskog progesterona. Mora se uzeti sedam dana prije menstruacije za tri uzastopna ciklusa. Normalno, njena razina treba odgovarati drugoj fazi ciklusa. Ali ako se u dva od tri slučaja spusti samo na prvu fazu, to znači da jajnici ne rade ispravno.

"Moja kćer ima samo 17 godina, a policistični rak jajnika već je identificiran. Ginekolog želi propisati njenu hormonsku nadomjesnu terapiju. Ali nakon svih sličnih priprema primjenjuju se na početku menopauze. Postoji li neka vrsta pogreške? "

Lyudmila Romanovna, Regija Sverdlovsk

- Bolest koju pišete često započinje točno u mladoj, pa čak i mladoj dobi. Za neke djevojke, problemi počinju gotovo odmah nakon početka menstruacije. To se češće događa s nasljednom predispozicijom prema ovom sindromu.

Ali nemojte se brinuti, sasvim je moguće živjeti i imati djecu s ovim problemom. Međutim, stalno morate držati situaciju pod kontrolom. To je, s vremena na vrijeme, da se ispita i, ovisno o situaciji, uzme određene lijekove. Da, apsolutno nijedan lijek, nažalost, neće raditi. Uzmite ga zdravo za gotovo i sve svoje kćeri objasnite.

Liječenje policističnih jajnika u različitim dobnim razdobljima može varirati. Također, vrsta liječenja ovisi o trenutnim životnim planovima. Ako je potrebna hitna trudnoća, primjenjuje se jedna taktika. Na primjer, hormonska stimulacija jajnika, umjetna oplodnja ili IVF.

Ako nije vrijeme da rodite, ali trebate prilagoditi ciklus i ukloniti vanjske manifestacije bolesti - akcije su potpuno različite. U pravilu, kombinirani oralni kontraceptivi propisuju se prema režimu liječenja.

Što se tiče hormonske nadomjesne terapije, ovo nije prva linija liječenja za ovu bolest. Ali ponekad su ti lijekovi nužni. Na primjer, ako djevojka ima mali uterus i nekoliko muških hormona.

"Već dvije godine uzimam hormonski lijek Diane-35 iz policističnih jajnika. Njegova veličina grudi je znatno povećana, a ja sam i sam narastao. Raspoloženje je često suzno. Je li moguće zamijeniti ove tablete s nekim novijima koje ne plaču ili se oporave? "

Katya Goldman, Saratov

- Diane-35 lijek trenutno je malo zastario. On, naravno, ima snažnu akciju protiv višak muških hormona. Ali ima niz nepoželjnih reakcija. Kao i kod policističnih lijekova jajnika traju već dugi niz godina, treba ih dobro podnijeti. Ni u kojem slučaju ne smijete smanjiti, već samo poboljšati kvalitetu života, dobrobit i samopoštovanje.

S ove točke gledišta, dva su lijeka optimalna - Yarin i Jess. Oni se sastoje od dva sintetička ženska hormona. U prvoj malo više komponenti estrogena. Stoga je prikladnije za žene s nedostatkom ovog hormona u krvi. Ali njihova glavna isticanja - druga hormonska komponenta zove se drospirenon. Jedna od vrsta, ona je u stanju spriječiti zadržavanje soli i tekućina u tijelu. Stoga, to ne uzrokuje debljanje. Čak i suprotno, ponekad doprinosi malom gubitku težine.

Uz sve to, lijek je dobro potiskuje učinke muških hormona. I već tri mjeseca nakon početka liječenja, smanjuje se sadržaj masnoća kože i težina akni. Usporava rast neželjenih dlaka.

Također je važno da ti lijekovi ne povećavaju razinu anksioznosti i depresije.

Ako žena ne planira trudnoću i nema kontraindikacije za hormonsku terapiju, lijek se može bez prekida nekoliko godina. Važno je samo pratiti pokazatelje zgrušavanja krvi i provjeriti stanje jetre.

"Imala sam tipičnu policističnu jajniku - problemski ciklus, problem kože, problem struk. Srećom, liječnici su pomogli u trudnoći s IVF-om. Sada čekam dijete. Hoće li biti bolesti nakon poroda? Što učiniti kako bi spriječio povratak? "

V. Sharovskaja, Surgut

- Nažalost, sindrom policističnih jajnika obično je cjeloživotna dijagnoza. Na ovaj ili onaj način, on se obično javlja i nakon rođenja. Ali, naravno, ne odmah. Pokušajte dojiti što je dulje moguće. Dakle, dobivate prirodno kašnjenje u povratku bolesti.

Također morate imati na umu da se s godinama ovaj bolest može manifestirati drugačije nego kod mladih. Problemi s ciklusom i kožom često nestaju u pozadini. No, rizik od drugih problema povećava se - pretilost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti. I ovdje je jedna pravilnost važna. Što više žena teži, to je veća vjerojatnost tih bolesti. Stoga je u svakoj dobi toliko važno pratiti svoj indeks tjelesne mase. Ne smije prelaziti 30 kg / m2.

Drugi prediktivni kriterij je opseg struka. Uostalom, s sindromom policističnih jajnika, muški muškarac - u području abdomena uvijek je pohranjuje višak masnoće. Loše je ako je struk široke od 88 cm. U tom slučaju morate smanjiti unos kalorija na 1000-1200 kalorija dnevno, ograničiti količinu masti i ugljikohidrata. Dvaput donirati krv za šećer - na prazan želudac i nakon opterećenja glukoze. Provjerite razinu kolesterola i njegovih frakcija, kao i sadržaj triglicerida. Onda se savjetujte s endokrinologom.

Uz povećanu razinu šećera i masnoća u krvi, potrebno je poduzeti posebne pripravke. Najčešće - metformin. Možda u kombinaciji sa statinima. Takav tretman čuva policističku bolest i sprečava razvoj dijabetesa i srčanih bolesti.

Međutim, kod osoba s normalnom težinom i težinom ovaj profilaktički tretman nije razuman.

"Čuo sam da se pojavila droga koja istodobno štiti od trudnoće i priprema se za početak. Kako je to moguće? Mogu li ih uzeti policističnim jajnicima?

Larisa Obukhova, Regija Kursk.

- Da, takvi lijekovi su ušli na tržište. A sada su aktivno propisane ženama koje rađaju dob, uključujući sindrom policističnih jajnika.

Po prirodi, to su kontraceptivi. To jest, načelo njihova djelovanja je privremeno suzbijanje funkcije jajnika - u ovom slučaju, funkcija je abnormalna, nezdrav.

Uz dva hormona, oni sadrže folnu kiselinu, tvar koja sprječava fetalne malformacije. Što je to, pitate, ako žena još ne planira trudnoću? Zapravo, ovaj dodatak radi za vašu budućnost.

Problem je u tome što mnoge moderne žene imaju manjak folne kiseline. U međuvremenu, to je neophodno za pravilnu formiranost organa i sustava fetusa. Ako je folna kiselina niska, razvojne abnormalnosti mogu biti rani i kasni spontani pobačaji.

Ali nemoguće je dobiti dovoljnu količinu samo hranom. I kasno je početi uzimati u tablete kada ste već trudni. Mora se akumulirati u tijelu do začeća.

Stoga, folna kiselina i dodano hormonskim kontraceptivima Yarin Plus i Jes Plus. Nakon što je liječenje završeno, žena može lako postati trudna. U pozadini revitalizacije jajnika nakon uklanjanja pilula, mnogi to uspijevaju to učiniti već u prva tri mjeseca.

Spavanje jajnika ili slično ne bi trebala zatrudnjeti. Mnoga pisma

Pišem više za sebe..

Bilo je gotovo uvijek problema s ciklusom. Mjesec je otišao po želji od 20 godina. U početku nisam izdala tu vrijednost, ali onda sam shvatio da je moje tijelo puno bolje s njima. Počeli su testirati. Hormoni u načinu sa živcima, također, sve je dobro, stavi policistični, nije potvrđeno, nema zaraza, erozija nije bio... Doktor zgrabi glavu i ne znam što mi se dogodilo. I bio sam promatran kod različitih liječnika. Prema fiziologiji, oblik i položaj maternice također su dobri.

Općenito, pokušali su sve kriviti na adenoma hipofize, što se može potvrditi ili opovrgnuti samo izradom tomograma. I zadržao sam ovaj trenutak.

Tako da nisam trpjela, pozvana sam na mjesečne injekcije progesterona i rekli su im da piju kontraceptive kako bi učili jajnike da rade.

Nakon 3 mjeseca prestala sam ih piti, u sljedećem ciklusu nisu došli.

Opet progesteron i kontraceptivi. Ovaj put sam ih pio gotovo godinu dana. Zamijenili su liječnika, odlučili su ponovno ispitati jer sam stvarno željela djecu. Opet, ukidanje tableta, testiranje i tako dalje... sljedeći ciklus, bez menstruacije, jajnici "spavaju", nema ovulacije. Ne mogu zatrudnjeti! Moj muž i ja imali smo seksu kao i obično, kao kod tableta))) nije bilo menstruacije, započeo je drugi ciklus. Zamolim liječnika da ih zove ne s progesteronom, već s nečim drugim. Ona imenuje duphaston, kaže koliko treba prestati piti i naglo piti i čekati krvarenje. Ovulacija i ne, svi testovi vrište da nisam trudna. Liječnik kaže da ne mogu zatrudnjeti, a jajnici se ne spavaju, a gotovo u komi sa mnom, tako da su postali toliko uski za godinu kontracepcije. Učiniti sve, kao što kaže liječnik, seksamo se kao i obično. Djufaston prestati piti, čeka krvarenje da se testira na hormone u drugom ili trećem danu tsikla.krovi Sve je tu, svi testovi, testovi su negativni, ultrazvuk pokazuje da nije trudna.

Rođendanska svekrva. Otišla je u saunu, zagrijavana, naravno popila. Sudjelovala je u cijelom noćnom zapanjujućem seksu. Ujutro sam počela gutati želudac. Nedjelja. Mislim na njih. Hurray)) s mojim mužem otišao je kući u Moskvu. Po dolasku, izgledam krvavo! Ja sam sretan da se bježim) uzalud (strašna bolova (ponedjeljak, 02/11/2013 nazovem liječniku, kažem da su mjesečne one došle) sutra ću doći na testove, a ona je učinila, jeste li testirali, kažem ne, ona se bavi ljekarnom za mene? !!

Šok, strah i radost! Nismo planirali djecu. Posljednji mjeseci bili su 12/20/2013, gotovo 2 mjeseca nisam znala da sam trudna. Rezultat je bio spasiti, plakati, kad sam prvi put čuo moje srce i odmah se zaljubio u bebu)

A moja je kći sljedeći! I zahvaljujem ovom liječniku i mojim komatoznim jajnicima za ovo čudo!

Promjene u tijelu nakon uklanjanja jednog jajnika

Mnoge žene, suočene s potrebom za oophorectomy, pitaju kako živjeti s jednim jajnicima. Slične operacije u suvremenoj kirurškoj praksi često se provode. To je zbog činjenice da se broj ginekoloških bolesti koje zahtijevaju kirurško liječenje povećava svake godine. U posljednjih nekoliko godina, postoji tendencija pomlađivanja žena koje trebaju uklanjanje jajnika. Liječnici na svaki način pokušavaju izbjeći kirurško liječenje pacijenata koji još planiraju trudnoću. Međutim, složene ginekološke bolesti i patologije bez kirurške intervencije ne mogu se eliminirati. Dakle, bez operacije, teško je riješiti takvih bolesti:

 • maligni tumori;
 • neke vrste endometrioze;
 • gnojne lezije prstena i maternice.

Što se događa s hormonima nakon oophorectomy

Iako su jajnici mali genitalije, njihova važnost ne može se precijeniti. Ovi organi ne samo pohranjuju jaja, već su i odgovorni za proizvodnju muških i muških hormona. Život s jednim jajnicima značajno se mijenja zbog promjene hormonalnih razina. Ovariektomija uzrokuje promjenu stanja cijelog organizma. Činjenica je da hormoni seksualne sfere utječu na sve organe žene, uključujući i stanje živčanog sustava. Podržavaju zdravlje kose, kože i noktiju, a također su odgovorni za reproduktivnu funkciju. Nakon operacije, koncentracija hormona u pacijentovoj krvi naglo se smanjuje. Naravno, njihova proizvodnja ne prestaje, međutim, uključeni su i drugi organi koji ne mogu održavati broj hormona na traženoj razini.

Postoperativni učinci izravno ovise o dobi žene. Dakle, ako je pacijent u razdoblju menopauze, možemo reći da je izvor jaja već razvijen. Stoga, ako uklonite jedan od organa, posljedice u ovom slučaju neće biti osobito vidljive.

Liječnici nemaju žurno propisati operaciju pacijentima koji imaju dob od trudnoće pa se najprije trude liječiti. Ako je kirurška intervencija neizbježna, stručnjaci obavljaju operaciju koja štedi organa. Postoje dobri razlozi za to, jer je važno sačuvati sposobnost žene da zatrudni i roditi dijete, a ne da narušava hormonsku pozadinu. Naravno, bilo koja operacija je ozbiljan stres za žensko tijelo, međutim, ako liječnici uspiju sačuvati organe što je više moguće, neće biti tako teško za pacijenta da živi.

Utjecaj operacije na zdravlje

Nakon operacije, mnoge žene suočene su s tako neugodnom posljedicom, kao i postkstratsionny sindromom. Važno je zapamtiti da se uopće ne promatra i može imati prilično mekanu struju. Oko 25 posto bolesnika, kvaliteta života s jednim preostalim organom se ne mijenja. Međutim, neki postdestruktivni sindrom može biti prilično intenzivan. Sve ovisi o individualnim karakteristikama organizma. Postoje tri skupine poremećaja koji mogu pratiti postoperativno razdoblje. Obično se prvi znakovi tog procesa opažaju već nakon 2-3 tjedna nakon operacije i postaju izraženije nakon nekoliko mjeseci.

Grupa poremećaja uključuje sljedeće simptome:

 • plima, osobito noću;
 • povećana znojenja i ohlađivanje;
 • glavobolja i vrtoglavica;
 • hipertenzija i konstantni pritisak prenose čak i na odmoru;
 • osjećaj opće slabosti i umora;
 • promjene raspoloženja i razdražljivost;
 • poremećaj spavanja i nesanica;
 • smanjenje ili potpun gubitak libida;
 • kršenje memorijskih procesa.

Sve ove reakcije godinu dana nakon uklanjanja počinju nestajati. Zbog nedostatka hormona, neki bolesnici promatraju osjetljivost sluznice urogenitalnog sustava. Često žene pate od suhoće vagine, pojave nelagode u prsni organi, česte mokrenje i nelagode tijekom spolnog odnosa. Rijetko, ali još uvijek postoje slučajevi poremećaja drugih sluznica. Dakle, postoji konjunktivitis, crijevna kvar i suha usta.

Ako je žena podvrgnuta bilateralnom postupku, manifestacije postkonfliktnog sindroma postaju sve izraženije. Takvi bolesnici suočeni su s značajnijim hormonalnim poremećajima. Tijelo zaustavlja proizvodnju spolnih hormona u pravoj količini, što dovodi do ateroskleroze, bolesti kardiovaskularnog sustava, smanjene cirkulacije krvi, osteoporoze, pogoršanja kože i kose i drugih neželjenih posljedica.

Liječenje nakon operacije

Nakon uklanjanja jednog od jajnika, liječenje nužno uključuje hormonsku terapiju. Ova terapija vam omogućuje da prilagodite razinu estrogena i progestina, čiji se broj često smanjuje zbog činjenice da je jedan jajnik prestala proizvoditi ih. Ako je operacija izvedena prema onkološkim indikacijama, hormonsko liječenje nije propisano. U ovom slučaju, moguće je stabilizirati spolne hormone uz pomoć homeopatskih lijekova. Liječenje lijekom nakon jednostrane oophorectomije nužno je kombinirano sa zdravim i mobilnim životnim stilom.

U pravilu, nakon nekoliko ciklusa, operirani pacijenti uspijevaju vratiti menstruaciju. Mjesečno nakon uklanjanja jajnika je isto kao i prije, međutim, proces razvoja jaja i ovulacije javljaju se samo s jedne strane, a ne naizmjenično. Istodobno, važno je da preostali organ bude potpuno zdrav i ispunjava svoje funkcije.

Sve to korigira umjetni hormoni. Međutim, valja podsjetiti da hormonska terapija ne može trajati dugo. Stoga, žene koje su podvrgnute kirurškim zahvatima savjetujemo da planiraju trudnoću što je prije moguće nakon ciklusa nastavka.

Kada planirati trudnoću

Pitanje mogućnosti začeća djeteta s jednim jajnicima vrlo često interesira žene. Naravno, svaka operacija na zdjeličnim organima može dovesti do neplodnosti, naročito ako se izvrši neispravno ili se primjećuje komplikacija. Suvremena kirurška ordinacija omogućuje vam uklanjanje jednog dodatka i jajnika vrlo sigurnom za zdravlje žene. Ako se ne opažaju negativne posljedice oophorectomije, a hormonska terapija je dopustila da drugi jajnik potpuno preuzme funkcije dvaju organa, neće biti vidljivih promjena u životu bolesnika. Menstrualni ciklusi će biti obnovljeni, a ovulacija, kao i prije, pojavit će se svaki mjesec. Jedina je razlika u tome što preostali organ brže razvija svoj resurs, jer će proizvoditi jaja ne svaki drugi mjesec, već u svakom ciklusu.

Na temelju toga liječnici preporučuju da ne odgode koncepciju djeteta, osobito ako nema povezanih bolesti i komplikacija nakon operacije. Ako odgodiš trudnoću dugo, možete završiti tako da se jajnik umori i prestane ovulirati.

Ako je žena zdrava, a ultrazvuk potvrđuje prisutnost ovulacije, liječnici preporučuju da ne odgađaju trudnoću. Naravno, to ne znači da trebate zatrudnjeti dijete u idućoj godini, međutim, ne biste se trebali dugo povući. Ako je došla trudnoća, vrlo je važno osigurati njezin normalni tijek. Statistički, ustanovljeno je da se nakon jednostranog ooforektomije rizik od ektopičnog povezivanja fetusa značajno povećava.

Ukratko, mora se reći da nisu sve žene s udaljenim jajnicima suočene s promjenama u kvaliteti života. U većini slučajeva, takva operacija ima malo utjecaja na zdravlje pacijenta, pod uvjetom da je to ispravno provedeno, a postoperativni tretman donio je pozitivne rezultate. Menstrualni ciklus je obnovljen prilično brzo, jer zdravi organ počinje reagirati na proizvodnju potrebne količine hormona. To omogućuje ženi da zatrudni i provode zdravo dijete.

Zašto jajnici boluju i što učiniti

Vrlo često, žene se žale da im jadnici bole. Uznemirenost u donjem dijelu trbuha potpuno je opravdana. Uostalom, to ukazuje na moguće povrede u zdjelici organa, upala, raka ili ciste. Razlozi mogu biti mnogi. Saznajte zašto su jajnici povrijeđeni i koja je prijetnja zdravlju moguća tek nakon iscrpnog pregleda.

Kako odrediti što boli jajniku

Osjećajući bol u donjem dijelu trbuha, žena često sumnja - boli jajnike ili neki drugi organ (na primjer, upala slijepog crijeva). Kako razumjeti što boli jajnika? Nažalost, teško je utvrditi uzrok nelagode sami. Mnoge bolesti zdjeličnih organa nalaze se u donjem dijelu trbuha i mogu se prenijeti na donji dio leđa, nogu ili bedra. Stoga je strogo zabranjeno uzimanje bilo kakvih lijekova bez konzultacija s liječnikom.
Gdje su jajnici povrijeđeni? Ako je ginekolog potvrdio da nelagodnost doista uzrokuje dodatke, najčešće se bol pojavljuje u donjem dijelu trbuha, ima bolan, povlačen ili šivajući znak. Ponekad vraća natrag, donji dio leđa ili cijeli leđa. Često se događa da samo pravo jajnika boli. To je zbog činjenice da se ovulacija dogodila u pravom dodiru, pojavila se cista, ili se pojavila neka druga bolest.

Uzroci boli u jajnicima povezanim s fazama menstruacijskog ciklusa

Kroz cijeli menstrualni ciklus, ženski reproduktivni organi i razine hormona mijenjaju se. Zato se jajnici stalno mijenjaju.

Tijekom ovulacije

Neke žene ne doživljavaju znakove ovulacije. Drugi, naprotiv, kažu da bol u jajnicima u tom razdoblju postaje piercing, povlačenjem. Kratkoročna nelagoda ne predstavlja prijetnju tijelu i ne zahtijeva nikakvo liječenje. To je zbog rupture folikula, koji oslobađa zrelog jaja za začeće. Također tijekom ovulacije, jajnik može izbiti zbog pogoršanja upalnih procesa zdjeličnih organa (adnexitis, oophoritis). Istodobno, nakon vježbanja, stresa, podizanja težine, uočeno je neuobičajeno pražnjenje.
Kako bi se smanjila bol i ublažila nelagodu u donjem dijelu trbuha, preporuča se ženama da uzimaju analgetike (Spasmalgon, No-Spa). Ako, nakon uzimanja anestetika, jajnici i dalje boljeti, onda razlog nije u ovulaciji. Pacijent se mora konzultirati s liječnikom, pregledati ga i započeti odgovarajuće liječenje.

Tijekom menstruacije

Smatra se normalnim ako se bol u jajnicima pojavljuje nekoliko dana prije početka menstruacije i postaje jači tijekom nje. Prvi dan žene osjećaju blagu mučninu i vrtoglavicu. Priroda bolova - uvijanje, ubod, bol. Postoje slučajevi kad žena počne počinjati povraćati na kraju svog razdoblja. Ovo je prilično rijedak simptom menstruacije, stoga, ukoliko se takav "nuspojava" nije promatrao prije, potrebno je provesti ginekološki pregled i ultrazvučnu dijagnozu.

Težina, prekomjerna radna nesreća, poremećena psiho-emocionalna stanja, stalne stresne situacije dovode do povećanja boli i pogoršanja opće dobrobiti žene. Što se može učiniti u ovoj situaciji i kako smanjiti bol? Nijedan tretman za bolnu menstruaciju nije potreban. Dama je dovoljno da uzima anestetik (na primjer, Tamipul) ili nanosi toploj podlozi za zagrijavanje na donjem trbuhu. Pa ublažava bol u jajnicima tijekom menstruacije, biljnih infuzija i dekocija. Ako u ovo doba ljeta možete sakupiti svježe lišće maternice bora, crvene četke, cvjetove kamilice ili jednostavno kupiti gotove biljne pripravke u apoteku.

Tijekom menopauze

Klimakterij je popraćeno nizom hormonalnih promjena u tijelu zbog nedostatka krvotoka. Ona se pojavljuje pojedinačno. Klimakterij se javlja u dobi od 45-50 godina. Početak menopauze može izazvati bol ovarije, ali ta bol ne traje dugo.
U tom razdoblju žena je osjetljivija na infekcije i viruse. Ako neudobnost u donjem dijelu trbuha ne prođe dulje vrijeme, lijekovi protiv bolova ne pomažu, a bol se samo povećava i pojačava, hitna je potreba da se obratite ginekologu.

Postoje takvi uzroci boli u jajnicima nakon menopauze:

Bol u jajnicima je popraćena promjenom vaginalnog tkiva, čestim mokrenjem, znojenjem, smanjenom defekacijom, groznicom. Terapija ovisi o prirodi pritužbi i identificiranom uzroku nemira.

Uzroci boli koji zahtijevaju liječenje

Kao što je ranije spomenuto, ako bol u jajnicima traje više od dva ili tri dana, bilo je ispuštanja neobične boje i mirisa, što upućuje na bolest zdjeličnih organa. Najčešće je upala, cistična neoplazma, rak, pobačaj ili ektopična trudnoća. Razmotrite detaljnije svaki uzrok.

Upala jajnika

Upala može biti popraćena teškom boli u donjem trbuhu i groznici. Može biti jednostrano (utječe na jedan dodir) i bilateralni (javlja se na dva jajnika istodobno). U akutnoj upali pojavljuju se sljedeći simptomi:

 • iznenadna jaka bol u jajnicima;
 • groznica;
 • zimice;
 • ubodni vaginalni iscjedak;
 • trbušni grčevi;
 • konstipacija;
 • mučnina.

Zbog nedostatka liječenja i kao posljedica scarringa, simptomi mogu trajati dugi niz godina, čak i nakon iscjeljenja. Ako je abdomen oštro isprekidan, tada jajnik je upaljen. Na pojavu infekcije prstena utječu:

 • česta promjena seksualnih partnera;
 • vaginalni kontraceptivi (spiralni);
 • pušenje;
 • redovito vaginalno douching;
 • struganje, pobačaj.

Liječenje upalnih bolesti zdjeličnih organa javlja se oralnim antibioticima i vaginalnim supozitorijima. Terapija ovisi o prirodi i ozbiljnosti patologije. Ako se jajnici jako pogoršaju, znakovi se izražavaju, do gubitka svijesti, hospitalizacija i intravenska primjena antibiotika.

Cistička formacija na jajniku

cista

Stvorena u žena koje su postale pubertet. Simptomi ciste ovise o njegovoj veličini. Male formacije samo nekoliko centimetara obično ne uzrokuju nelagodu. Uglavnom su slučajno otkriveni, a naknadno praćeni za rast, bez korištenja bilo kakvih lijekova. Ciste više od 2 cm se očituju poremećenom mokrenju. Ponekad djevojka može osjetiti bol u venu (grč) u donjem dijelu trbuha. Formacije dulje od 5 cm počinju stavljati pritisak na susjedne organe, uzrokujući trnce u jajniku ili bol u rezanju. Nagli porast simptoma koji prate krvarenje ukazuje na komplikacije, kao što je uvijanje jajovoda, ruptura formacije.

Što učiniti ako jajnici povređuju cistom? Metode liječenja ovise o veličini i vrsti ciste (retencija, policistična, folikularna), klinički znakovi, dob pacijenta. Ako se pronađu izuzetno velike ciste jajnika, propisuju se hormonska sredstva ili operacija. U slučaju da nakon liječenja hormonima, dodatke i dalje boljeti, a formacija raste u veličini, liječnici odlučuju o hitnoj operaciji (laparoskopija, laparotomija). Takva je mjera obvezna kako bi se spriječila maligna degeneracija ciste. Privremeno ublažavanje boli pomoći će analgeticima ili narodnim sredstvima. Saznajte TOP-10 tradicionalne metode liječenja za ciste jajnika mogu biti OVDJE.

Česta maligna neoplazma koja utječe na žensko tijelo bez obzira na dob. Može biti jednostrano ili bilateralno. Što uzrokuje rak i jaku bol u jajnicima, koji su faktori rizika? Žene starije od 30 godina su sklonije pojavi patologije. Važnu ulogu ima genetska predispozicija i neplodnost.

 • promjena u trajanju menstruacije;
 • obilno krvarenje maternice s ugrušcima;
 • teško donji trbuh;
 • na strani infekcije, počinje povlačiti ili povući jajnika;
 • povećanje opsega struka, asimetrija trbuha;
 • umor;
 • bubri;
 • dispepsija.

Metastaze najčešće javljaju na obje strane. Od tih, oko 30% dolazi do maternice, a 20% u mliječne žlijezde. Osim toga, ako se jajnik trese, a rak je već u posljednjoj fazi, metastaze se mogu preseliti u susjedne organe - želudac, jetru i pluća. Ako okrećete jajnik, postoji oštra bol koja ima karakter streljaštva, osjećaj punine znači da je malignost dosegla crijeva i mokraćni mjehur.

Nepravilno povezivanje zametaka uzrokuje bol u jajnicima

Pobačaj ili ektopična trudnoća

Može li se jajnici povrijediti nakon pobačaja? Spontani pobačaj je prijevremeni prekid trudnoće tijekom prvih 20 tjedana, kada fetus još nije u stanju preživjeti izvan maternice. Oko 10-15% žena doživljava bol nakon pobačaja. Više od 40% svih trudnoća završava spontanim prekidom, a većina ih nije svjesna prisutnosti fetusa. Nakon pobačaja, bol u donjem dijelu trbuha traje neko vrijeme, budući da maternica ugovara, vraća se u normalu. Donje rublje može se pojaviti smeđe ili crveno iscjedak. Ako nakon pobačaja traje više od dva tjedna, trebate otići u bolnicu. Zašto je potrebno posjetiti liječnika s tako dugim iscjedakom? Kako bi otkrili izvor krvarenja i odredili liječenje, ginekolog provodi transvaginalni ultrazvučni pregled, u kojem je uređaj umetnut u vaginu.

Nakon pobačaja, žene se često bore s krivnjom, optužujući se za situaciju. Depresivno raspoloženje, histerija, psihološka trauma imaju izravan utjecaj na živčani sustav. Postoje migrene, bolovi u tijelu i neugodni osjećaji. Bolni simptomi se pogoršavaju.

Ektopična trudnoća se manifestira nepravilnim povezivanjem jajašca. Zato se embrij može staviti na jajovodu ili jajniku. Dok raste, žena se prvo pojavljuje, a zatim oštru bol.

Ako ženin jajnici boluju tijekom trudnoće, najvjerojatnije ima upalu, hormonsku neravnotežu ili cistu korpus luteuma.

Dakle, bol u jajniku ima drugačiji uzrok nastanka. Ponekad je "krivac" nelagode u donjem dijelu abdomena ovulacija ili menstruacija. Ali, nažalost, vrlo često bol govori o razvoju određene patologije. Zato, s pojavom neobičnih senzacija, uvijek se trebate posavjetovati s liječnikom.

Sindrom prekomjerne istjecanja jajnika: uzroci, simptomi, liječenje, mogućnost trudnoće

Jajnici su upareni organ ženskog reproduktivnog sustava u kojem se odvijaju sazrijevanje jaja i sinteza spolnih hormona. Dobrobit jedne žene, njezin izgled i zdravstveno stanje uglavnom ovise o svom radu. Proizvodnja malih količina hormona javlja se u jajnicima tijekom cijelog života, a vrhunac njihove aktivnosti pada na dob, koja u prosjeku traje 35-37 godina.

Nakon što dođe menopauza - prirodno izumiranje ženske reproduktivne funkcije. Takve promjene se javljaju kod žena ne slučajno. S godinama, ne samo tijelo dobi, nego genetički materijal koji se prenosi od jaja do potomaka. Promjene zametnih stanica povezane s dobi dovode do brojnih pogrešaka u DNK, što često rezultira ozbiljnim bolestima djeteta. Dakle, učestalost rođenja djeteta s Downovim sindromom raste eksponencijalno nakon 40 godina.

Sindrom iscrpljenosti jajnika je patološko stanje u kojem se menopauza kod žena javlja puno ranije od procesa starenja. Obično se događa u dobi manjem od 40 godina na pozadini normalne reproduktivne funkcije. Postoji rijedak sindrom - prema statistikama, njegova prevalencija u populaciji ne prelazi 3%. Postoji nasljedni prijenos sindroma iscrpljenosti jajnika: u većini slučajeva postoje naznake sličnih problema kod majke ili kod najbližih krvnih srodnika.

Uzroci patologije

Do danas, ne postoji konsenzus o tome zašto se javlja sindrom preranog oštećenja jajnika. Poznato je samo posljedica - oštar prestanak sazrijevanja folikula, odnosno sinteza spolnih hormona. Tijekom intrauterinog razvoja djevojke, u svojim gonadama postavlja se strogo određeni broj primordijalnih folikula, a prosječno je 400 tisuća. Nakon rođenja i prije puberteta, oni su u neaktivnom stanju, jer njihovo sazrijevanje zahtijeva signal izvana - hormone hipotalamusa i hipofiza.

Te se strukture nalaze u mozgu i odgovorne su za rad endokrinih žlijezda tijela, poput dirigenta. U doba puberteta povećava se količina GnRH, koja zauzvrat stimulira sintezu i oslobađanje folikula-stimulirajućih (FSH) i luteinizirajućih (LH) hormona u krv. Pod njihovim utjecajem, rast primordijalnih folikula započinje unutar jednog jajnika. Istodobno se razvijaju od 5 do 15 bočica, ali samo jedna od njih postiže konačnu zrelost i oslobađa jaja tijekom ovulacije. Kako se razvija, formiraju se strukture koje sintetiziraju ženske spolne hormone - estrogene.

Tijekom ovulacije, folikul se rasprsne, jaje ulazi u jajovodu i membrana koja ostaje iz vezikula transformira se u korpus luteum. Potonji sintetizira progesteron - hormon trudnoće. Pod njegovim utjecajem, žensko tijelo je spremno začeti i njegovati dijete. Opisani procesi također kontroliraju hormoni hipofize i hipotalamusa prema vrsti negativne povratne sprege. To znači da s visokim sadržajem estrogena ili progesterona u krvi potiskuje proizvodnja PSL i LH, jajnici smanjuju aktivnost sinteze vlastitih hormona i uspostavlja se endokrinska ravnoteža u tijelu.

Kao što je već spomenuto, opskrba primordijalnih folikula položena je tijekom razvoja fetusa i nije nadopunjena tijekom cijelog života. Stoga, nakon svakog menstrualnog ciklusa, smanjuje se i čim dostigne određeni minimum, žena ima menopauzu. U prosjeku, rezervata jajnika traje do 45-55 godina života. Sindrom ranog oštećenja jajnika ima istu morfološku osnovu - broj folikula nije dovoljan za daljnje održavanje reproduktivne funkcije, međutim, događa se puno ranije od određenog doba.

Među izazovnim čimbenicima u sindromu napomena:

 • genetski nedostatci - kod žena čije majke pati od ove patologije, ona se razvija mnogo češće nego u prosjeku;
 • negativni čimbenici koji utječu na intrauterini razvoj djevojčice - majčinske bolesti, teški psiho-emocionalni stres tijekom trudnoće, trovanja, ozljede krši proces polaganja primordijalnih folikula u ženskom fetusu i stoga njihov broj može se drastično smanjiti u odnosu na normu;
 • resekcija jajnika tijekom operacije radi uklanjanja tumora ili gonadne ciste - oštro smanjenje broja tkiva jajnika ponekad dovodi do preranog oštećenja i vrhunca jajnika;
 • utjecaj nepovoljnih čimbenika okoline (otrovi, toksini, virusne infekcije, lijekovi) - koji utječu na tkivo jajnika, dovode do upalnog procesa, zbog čega se funkcionalne stanice zamjenjuju vezivnim tkivom.

manifestacije

Simptomi sindroma iscrpljenosti jajnika identični su onima u menopauzi. Prije svega, žena obraća pozornost na nepravilnost menstrualnog ciklusa. Mjesečnica se ne javlja svaki mjesec, postane oskudna i postepeno nestaju. Protiv se ista pozadina pojavljuju:

 • Vruće trepće i znojenje - nastaju iznenada, obično noću, nakon stresa, bogate hrane, promjene temperature okoline. Žena se naglo baca u groznicu, znojno se iscuri, kože njezina lica i crvenila gornjih grudi. Možda osjećaj otkucaja srca, bol u strijelu, zamračivanje očiju i kratkotrajni gubitak svijesti.
 • Promjene u psihoemocionalnom statusu - žena postaje razdražljiva, suza, sklona depresivnim mislima. Bilo koja postojeća odstupanja u psihi, pogoršana su, bilo da je riječ o manično-depresivnoj psihozi, psihopatiji ili depresiji. Noćni san je uznemiren, javlja se anksioznost, libido se smanjuje.
 • Kršenje urogenitalnog trakta - nedostatak estrogena s iscrpljenim jajnicima uzrokuje atrofiju sluznice vagine i vulve, osjećaj suhoće, svrbež u genitalijama i uretru, kronični upalni procesi (kolitis, vulvitis, uretritis). Seksualni život postaje neugodan zbog suhoće i gori tijekom seksa.
 • Starenje kože - u prisutnosti sindroma iscrpljenosti jajnika, gubi elastičnost, postaje razrjeđivač, a na licu i rukama pojavljuju se brojni nabori. Kosa postaje nejasna, lomljiva, suha, njihova gustoća se smanjuje zbog velikog gubitka. Nailovi se mijenjaju: pločica nokta pilinga, žljebovi, nepravilnosti, bijele točke pojavljuju se na njemu.
 • Metabolički poremećaji - promjene u koncentraciji drugih hormona u krvi. Moguća insuficijencija štitnjače ili prekomjerna aktivnost koja dovodi do tireotoksikoze. Potonje se očituje drhtavim rukama, tjeskobom, eksplozijama bijesa, palpitacijama, povišenim krvnim tlakom i temperaturom tijela. U nekim slučajevima, dijabetes melitus tipa 2, metabolički sindrom, razvija se hiperadrencija - djelomična promjena u tijelu muškog muškog tipa zbog prevladavanja testosterona.

Bez prikladnog liječenja, simptomi sindroma iscrpljenosti jajnika napreduju, komplicirajući život žene i narušavajući njezinu aktivnost.

Potrebno istraživanje

Dijagnoza sindroma je odgovornost ginekologa, ginekologa i endokrinologa. Liječnik sakuplja anamnezu, posvećujući posebnu pozornost na nasljedstvo i opasnosti. Pregledava pritužbe, vrijeme njihova pojavljivanja i pregledava pacijenta. Izvana, žena izgleda starija od njezine dobi, vidljive promjene u dobi u koži i kosi. Kada se gleda na stolac, liječnik otkriva smanjenje veličine maternice i njenih dodataka, suhoća sluznice vagine.

Kako bi se razjasnila dijagnoza, provode se hormonska krvna ispitivanja koja otkrivaju:

 • povišeni FSH i LH;
 • nedovoljna koncentracija estrogena i progesterona;
 • niske razine prostaglandina E2.

Budući da samo bolest ovarija pati, hipotalamus-hipofizni sustav adekvatno reagira na smanjenje spolnih hormona povećanjem aktivnosti. Ispitivana primjena estrogenski-progestinskih lijekova smanjuje razinu FSH i LH do norme, uzrokuje pojavu menstruacijske reakcije.

Među metodama snimanja pomoću ultrazvuka maternice i njenih dodataka, tijekom kojih je otkriveno:

 • smanjenje veličine maternice;
 • stanjivanje endometrija do 0,5 cm ili manje;
 • smanjenje veličine jajnika, nedostatak velikih sazrijevajućih folikula u njima.

Jedan od pouzdanih načina dijagnosticiranja sindroma rane iscrpljenosti jajnika je laparoskopska intervencija. Kirurg uočava u zdjelici šupljine jajnika male veličine, bez znakova ovulacije. Tijekom pregleda, liječnik uzima mali dio gonadnog tkiva za citološki pregled - biopsiju. Dobiveni materijal proučava se u laboratoriju, otkriva zamjenu vezivnog tkiva jajnika, nedostatak zrelih folikula.

terapija

Jedini mogući tretman sindroma iscrpljenosti jajnika danas je hormonska nadomjesna terapija. Njegova je bit u činjenici da je uvođenje ženskih spolnih steroida izvana da bi održali normalne hormone. U rijetkim slučajevima takve mjere dovode do spontane obnove reproduktivne funkcije.

Zadaća ginekologa je odabrati optimalni lijek koji će pouzdano reproducirati cikličke oscilacije u koncentraciji hormona u ženskom tijelu. Da biste to učinili, koristite oralne kontraceptive koji sadrže estrogen i progesteron, kao što su Femoden, Marvelon, Regulon, Novinet. Oni bi trebali biti podvrgnuti pod nadzorom ginekologa uz laboratorijsku kontrolu biokemijske analize krvi. Dodijelite ih za razdoblje prije pojave fiziološke menopauze, tj. Do 45-50 godina.

Mogućnost trudnoće

Glavno pitanje koje se brine za žene bez djece jest: Je li trudnoća moguće u sindromu iscrpljenosti jajnika? Nemoguće je prirodno zatrudnjeti jer nema zrelih jaja potrebnih za začeće, a žuta tijela se ne formiraju u jajniku. Jedini način da postanete majka s sindromom iscrpljenosti jajnika jest IVF. Za postupak koriste se donorsko jaje i partner sperma. Žena je osposobljena za provođenje viših doza progesterona: pod njegovim utjecajem, endometrij dostigne dovoljnu debljinu za implantaciju embrija.

Tijekom trudnoće pacijent uzima hormonske lijekove koji oponašaju normalno funkcioniranje jajnika. Kada je nemoguće pripremiti svoje tijelo za ležanje, oni se pribjegavaju surogatnom majčinstvu.