Abdominalni volumen tijekom trudnoće

Hrana

sadržaj:

Jesi trudna U skoroj budućnosti potrebno je kontaktirati antenatalnu kliniku. Utvrđeno je da kada se žene promatraju u ranoj fazi trudnoće i kada posjete liječnika, razina komplikacija trudnoće i porođaja smanjuje se za faktor od 7-10!

Posjet liječniku:

• u prvoj polovici trudnoće - jednom mjesečno;

• od 20. do 28. tjedna - 2 puta mjesečno;

• Od 28. do 40. tjedna - jednom tjedno (10-12 puta tijekom trudnoće).

Mjerenje volumena abdomena tijekom trudnoće

Počevši od 20. tjedna trudnoće, trbuščić počinje značajno rasti. I kod svakog posjeta liječnik mjeri svoj volumen i visinu maternice, a također određuje njegov oblik. Ono što je vrlo važno za određivanje trajanja trudnoće, procijenjene mase fetusa, za otkrivanje kršenja metabolizma masti, polihidramina i višestrukih rađanja.

Centimetarska traka mjeri najveći opseg abdomena na razini pupka. Do 30. do 32. tjedna to je oko 85 cm, na kraju trudnoće 90-100 cm. Opseg abdomena može nam puno reći! Želudac koji je previše malen u volumenu za određeno vremensko razdoblje može ukazivati ​​na ektopičnu trudnoću, fetalnu hipotrofiju, ne-razvojnu trudnoću i nedostatak vode. Nekoliko odstupanja izazivaju razvoj upalnih bolesti ženskih genitalnih organa, preeklampsije i placentalne insuficijencije. Može se povećati u veličini u slučaju polihidramina, tumora placentnog tkiva ili u slučaju višestrukih trudnoća (nekoliko beba).

Posljedica polhidramnoza će biti prisilno pobačaj, odgođeni razvoj fetusa, prerano rođenje i placentalna insuficijencija. Međutim, to je samo subjektivni parametar koji je individualan za svaku ženu i da potvrdi patologiju, potrebno je podvrći niz drugih studija (ultrazvuk, laboratorijski testovi).

Tablica volumena trbuha tijekom trudnoće i visine dna maternice

Visina dna maternice

Liječnik također mjeri visinu maternice: udaljenost između gornjeg ruba stidne simfize i dna maternice. Do 20. tjedna trudnoće, dno maternice je 2 cm ispod pupka, do 24. na razini pupka, od 28. tjedna trudnoće dno maternice će biti nekoliko cm vise od pupka, visina maternice na kraju trudnoće iznosi 36 cm i dosegne sternum. Ovaj parametar može varirati za različite trudnice ovisno o njihovoj visini, težini i stupnju razvoja bebe. U drugom i trećem tromjesečju trudnoće, visina stanja dna maternice u centimetrima podudara se s vremenom postavljenom za ultrazvuk u nekoliko tjedana. To jest, visina dna maternice povećava se s povećanjem gestacijske dobi.

Abdominalni oblik tijekom trudnoće

Oblik trbuha je drukčiji (najčešće to je ovoidni oblik, u nulliparousu s ukazanim prema gore, u višeprofilnim - s laganim progibom prema dolje), ali moguće je sumnjati u neka odstupanja. Ako je želudac u obliku križa ovna, onda to može ukazivati ​​na pogrešnu poziciju djeteta. Liječnik, koristeći druge tehnike (prema Leopoldu), moći će precizno reći o prisutnosti ili odsutnosti patologije, također tijekom ultrazvučne metode (ultrazvuk).

Ni u kojem slučaju se ne može napraviti vlastita dijagnoza, a kamoli liječenje, temeljeno samo na veličini trbuha. Svaka akcija je moguća tek nakon savjetovanja s liječnikom.

Redoviti posjeti stručnjaku, pravilan režim i dobru prehranu pomoći će u izbjegavanju komplikacija tijekom trudnoće i poroda, te nakon poroda. Zdravlje vama i vašoj djeci!

Parametri abdomena tijekom trudnoće: veličina, oblik, opseg

Veličina trbuha tijekom trudnoće uvelike ovisi o individualnim karakteristikama strukture ženskog tijela. U nekim budućim mumijama, trbuščić se manifestira vrlo kasno, dok drugi primjećuju manifestacije okrugle forme u početnim razdobljima - 15-17 tjedana.

Trbuščić se povećava tijekom trudnoće zbog planiranog rasta fetusa u maternici i dodavanja volumena anatomske tekućine. Manja promjena u veličini abdomen može se primjetiti samo za mamu iz 12 tjedana, dok drugi mogu pogoditi situaciju od samo 20 tjedana. U ovom trenutku, želudac postaje prilično vidljiv, no ipak žene s velikim oblicima mogu ga više skrivati.

Što utječe na veličinu trbuha?

Stručnjaci tijekom mjerenja vode opće prihvaćene standarde, ali istodobno uzimaju u obzir činjenicu da se pokazatelji mogu značajno razlikovati u svakom slučaju.

Među popisom čimbenika koji utječu na promjenu abdominalnog opsega razlikuju se:

 • ustav buduće majke;
 • stopa porasta tjelesne mase - mnoge trudnice imaju povećan apetit;
 • fetalna veličina;
 • previa;
 • količinu anatomske tekućine.

U majkama koje su sklone korpulenciji, okrugost se ne može primjetiti tek do trenutka rođenja, dok djevojke s uskim zdjelicama i krhkom tijelu se suočavaju s promjenom volumena trbuha na samom početku drugog tromjesečja. Volumen trbuha s višestrukim trudnoćama se povećava dovoljno brzo, jer zanimljiva situacija može postati primjetljiva drugima puno ranije.

Veličina trbuha ne smije se sustavno povećavati, već nepravilno. Stručnjaci započeti pratiti dinamiku dodavanja centimetara u opsegu abdomena ne odmah, ali, u pravilu, od 17-20 tjedna trudnoće.

Najveći opseg trbuha - 38 tjedana. Do tog vremena završavaju sve najvažnije faze formiranja fetusa, a dno maternice doseže vrhunac. Ne biste trebali paničariti, ako vam je trbuh postao manji u 38 tjedana, najvjerojatnije dijete je imalo drugačiji položaj jer se priprema za rani sastanak s mamom. Neposredno prije datuma rođenja, visina stanja dna maternice se smanjuje i javlja se "abdominalni prolaps". Pročitajte više o snižavanju trbuha →

Kako mjeriti trbuh?

Važno je točno mjeriti trbuščić, jer izražena pogreška može biti ozbiljan uzrok panike.

Žene tijekom trudnoće su osobito osjetljive, a to je prirodno. Razlog za zabrinutost može biti odstupanje od nekoliko centimetara. Naravno, u ovom slučaju, trebate se smiriti. Zato što su svi pokazatelji pojedinačni.

Mjerenja su napravila centimetarsku traku kako slijedi:

 1. Mama očekivača mora ustati ravno.
 2. Stavite vrpcu na nogu pupka.
 3. Bolje je mjeriti istodobno.

Ne možete mjeriti opseg trbuha na najistaknutijim točkama - to nije istina.

Ako se dobivene vrijednosti nešto razlikuju od norme, nema razloga za paniku. To je zbog činjenice da mnogi faktori utječu na promjenu u rashladnom sredstvu, na primjer, količini anatomske tekućine. Taj se volumen može značajno razlikovati tijekom cijelog razdoblja trudnoće.

Razlog za alarm može biti značajna promjena parametara neposredno prije isporuke. Takva odstupanja mogu ukazivati ​​na to da je prezentacija promjene i tijekom porođaja teško. Točno odrediti položaj bebe će biti u mogućnosti da ginekolog, koji, ako postoje kontraindikacije za neovisnu dostavu, moći će pravodobno odrediti potrebu za carskim rezom.

U svakom slučaju, ozbiljna odstupanja indikatora trbušne obale od norme su razlog da posjetite ginekologa. Liječnik nakon pregleda moći će opovrgnuti postojanje razloga za uzbuđenje.

Trbuh rast

Pitanje što je uzrokovalo rast trbuha u budućoj mami tijekom trudnoće izgleda vrlo jednostavno. Naravno, planirani razvoj fetusa, ali to je samo jedan od čimbenika. Trbuh raste u svim trudnicama, ali ne i po istoj stopi. Ovaj čimbenik može mnogo reći ginekologu.

Volumen abdomen tijekom trudnoće počinje se mijenjati u različito vrijeme. Takve se promjene odnose na strukturu ženskog tijela, funkcioniranje crijeva i postojeći sloj potkožnog masnog tkiva. Promjena opsega abdomena u prvom tromjesečju trudnoće nije povezana s promjenom veličine maternice, fetus je još uvijek vrlo mali.

Sljedeći čimbenici utječu na promjenu veličine trbuha:

 • povećano stvaranje plina - tijekom procesa probave promjena hrane u trudnica;
 • sklonost prejedanju;
 • formiranje edema.

Promjena u veličini uterusa javlja se u svim trudnicama gotovo jednako. Fetus počinje polako rasti nekoliko tjedana nakon začeća. Istodobno, uterus se također povećava, kao i količina amnionske tekućine. Stopa promjene tih pokazatelja tijekom svakog ispitivanja procjenjuje ginekolog. Na temelju tih podataka, stručnjak daje mišljenje o planiranosti tijeka trudnoće.

U prvom tromjesečju, maternica se nalazi unutar zdjelice i ne diže se iznad pubične kosti, zbog čega se želuca ne primjećuje drugima. Do 12. tjedna liječnik procjenjuje veličinu maternice tijekom pregleda, a nakon tog perioda organ prelazi granicu stidne kosti i može se palpirati kroz trbušni zid.

Visina maternice je u većini slučajeva proporcionalna gestacijskom razdoblju u tjednu oplodnje.

Od oko 12. tjedna liječnik će pratiti visinu maternice pomoću posebne mjerne trake. To su važni pokazatelji, jer sve abnormalnosti mogu ukazivati ​​na prisutnost ozbiljnih problema s trudnoćom.

Maternica počinje rasti brzo od 16. tjedna trudnoće. U ovom trenutku, mamina trbuh postaje vidljiva, a nakon 21-22 tjedana počinje se dati čak i jačim. Izraz manifestacije trbuha u velikoj mjeri ovisi o strukturnim obilježjima zdjelice, rastezljivosti abdominalnih zidova i prezentiranju fetusa u maternici.

Među popisom glavnih čimbenika koji utječu na stopu rasta, postoje:

 • stanje trbušnih mišića;
 • strukturne značajke kostiju zdjelice;
 • nasljedni čimbenik.

Jaka i gusta trbušna mišića teško se protežu, pa stoga trbuh mumija, koji vole šport, pojavljuje se mnogo kasnije. Iz istog razloga, s ponovljenim trudnoćama, abdomen postaje vidljiv ranije - mišići su već rastegnuti. Trbuh može biti manje primjetljiv kod žene punog tijela, s širokim zdjelicama.

Čimbenik genetske predispozicije također utječe na vrijeme trbuha u budućoj mami tijekom trudnoće. Kasnije povećanje rashladne tekućine često se opaža nizom generacija, dok žene rađaju zdravu djecu.

Opseg abdomena

Opseg abdomena tijekom tjedne trudnoće jedan je od najvažnijih i nadziranih pokazatelja. Izračunava se prema trajanju trudnoće i uspoređuje se s tabličnim pokazateljima. Mjerenje opsega abdomena izrađeno je od 20. tjedna.

Opseg abdomena tijekom trudnoće - pokazatelj statusa fetusa

Ako se običnoj osobi postavlja pitanje - kako se trudnica razlikuje od ostatka sajamske polovice čovječanstva, prvi će odgovor biti riječi o promijenjenom opsegu abdomena.

Naravno, nakon 13-14 tjedana promjena u izgledu, bliski izgled može vidjeti pojavu trbuha, a kako trudnoća napreduje, opseg abdomena će se povećati, dostižući maksimalnu veličinu za oko 10-14 dana prije isporuke.

Takva precizna mjerenja su, naravno, važna za ginekologa, jer prema njihovoj dinamici, čak i bez korištenja moderne dijagnostičke opreme, iskusni liječnik može identificirati prve znakove mogućih problema.

Zašto se abdominalni opseg povećava tijekom trudnoće?

Tijekom trudnoće, veličina plodonosne komore (maternica) povećava se mnogo puta, a povećanje se događa ne samo zbog rasta fetusa nego i zbog povećanja placente i volumena amnionske tekućine i fetalnih membrana.

Ako u prvih 12 tjedana trudnoće maternica ostane iza kosti zdjelice i nije opipljiva čak ni tijekom pregleda u ginekološkom uredu, do kraja prvog tromjesečja trudnoće, dno se diže iznad stidnog zgloba.

Od tog trenutka, tijekom svakog posjeta antenatalnoj klinici, liječnik će mjeriti visinu dna maternice i opseg trbuha buduće mame - za to, čak iu modernim uvjetima, koristi se uobičajena mjerna traka.

Usredotočujući se na svoje bilješke, liječnik može procijeniti dinamiku razvoja fetusa - opseg abdomena tijekom trudnoće raste progresivno.

Usredotočujući se na dobivene pokazatelje i uspoređujući ih s prosječnim statističkim mjerilima, ginekolog ne samo da može odrediti očekivano trajanje trudnoće, pa čak i odrediti očekivanu masu fetusa.

U ovom članku možete saznati možete li se kupati za vrijeme trudnoće.

A ovdje je moguće lubenicu tijekom trudnoće.

Koja je norma i odakle ovisi?

Naravno, pojam norme u slučaju da govorimo o veličini opsega trbuha je relativno relativan - liječnik ocjenjuje ne samo rezultat mjerenja već i konstituciju njegovog pacijenta.

Ako težina žene prije trudnoće premašila pokazatelja norme koje se fokusiraju na rezultatima izmjerenim pomoću mjera trake, mogu samo s velikim oprezom, jer se u mjerenje će se uzeti u obzir i debljina potkožnog masnog tkiva na trbuhu.

Zato liječnik poduzima mjere tijekom svakog posjeta trudnoj predškolskoj klinici - opseg abdomena bi trebao porasti tijekom vremena.

Taj pokazatelj dosegne svoju najvišu vrijednost u drugoj polovici trećeg trimetara trudnoće (od 80 cm na 32 tjednu do 95-100 cm do 36-38 tjedana).

Istodobno s povećanjem opsega abdomena povećava se i visina maternice - takav je prijateljski porast ovih pokazatelja opažen do 36. tjedna gestacijskog razdoblja, kada se uterus uzdiže do ruba obalne arke.

Nakon ove točke, uzdužni raspored djeteta u maternici se javlja spuštanje predstavljanju sudjeluju u prsni šupljine i visina stoji maternica se smanjuje, a trbušne opseg i dalje raste - ove promjene ukazuju na pristup datuma isporuke.

Kako mjeriti opseg abdomena?

Prvo, abdominalni opseg trudnice, bez obzira na gestacijsku dob, treba mjeriti samo u horizontalnom položaju - na taj način pokazatelji ne utječu na stanje kralježnice i moguće slabljenje tkiva prednjeg trbušnog zida.

Drugo, mjerenja treba provesti samo nakon pražnjenja mjehura - to osigurava da "dodatni" volumen neće utjecati na rezultate mjerenja, posebno tijekom dinamičkog promatranja.

Ovdje možete saznati zašto trbuh boli u ranoj trudnoći.

Kada trebate zvuk alarma?

Ako se mjerenja opsega abdomena u trudnica kontinuirano provode, na svakom posjetu tjelesne majke u antenatalnoj klinici, ginekolog se može osloniti na njihove rezultate.

Jednako nepovoljno i prekomjerno povećanje opsega trbuha i njezino smanjenje, što ne odgovara očekivanom trajanju trudnoće.

Ako je abdominalni opseg iznad normalne

U slučajevima kada je trudnica na sljedeći posjet trudnoći klinici otkrila višak trbušne opseg, potrebno je daljnje ispitivanje za otkrivanje mogućih uzroka hidramnion (intrauterini infekcija i teških malformacija).

Osim toga, ako se nakon 38 tjedana trudnoće otkrili da u trbuhu opseg veći od 100 cm, trebali anketa odmah pacijent identificirati cross-fetalni položaj u maternici - stanje ne ukazuje na patologiju trudnoće, ali to znači mogućnost komplikacija u prvom i drugom stupnju rada.

U tom slučaju, trudnica treba odmah hospitaliziran u bolnici rodilištu za odabir optimalnog isporuku taktike - obično u ovom slučaju operacije (carski rez) ili direktno uplitanje u proces porođaja, koji se sada koristi vrlo rijetko.

Ako je opseg abdomena manji od normalne

U slučajevima kada abdominalni opseg zaostaje za normalnim vrijednostima, pravodobno ispitivanje trudnice pomaže pravodobno otkriti teške stupnjeve fetoplacentne insuficijencije što dovodi do hipotrofije fetusa.

Osim toga, uzrok nedovoljne veličine trbuha može biti nedostatak vode, često prateći teške stupnjeve preeklampsije u drugoj polovici trudnoće, ili se javljaju tijekom ponovnog liječenja (istinito ili netočno).

Ako su mjerenja struka nakon 30 tjedana održavaju se redovito i na sljedećem mjerenja pokazala oštar pad pokazatelja u kombinaciji sa slabljenjem fetalnih pokreta ili potpuni izostanak, zahtijeva hitnu hospitalizaciju trudne u bolnicu - situacija često dokazuje razvoj ozbiljnih komplikacija (do prenatalne smrt fetusa).

Poput mnogih pokazatelja utvrđenih tijekom trudnoće, opseg abdomena je vrijedan samo kada se dosljedno prati u liječničkom uredu.

Zašto pratiti veličinu trbuha tjedno trudnoće i kako to učiniti?

Trbušna trudnica, koja raste u veličini, zajedno s malom djetetom koja raste, nije samo razlog radosti i ponosa buduće majke.

Mjerenje njezinog opsega je jedna od najvažnijih komponenti dijagnoze tijekom trudnoće, tako da će vaš liječnik redovito poduzeti odgovarajuće mjere na svakom posjetu antenatalnoj klinici.

Trbušna trudnica, koja raste u veličini, zajedno s malom djetetom koja raste, nije samo razlog radosti i ponosa buduće majke.

Mjerenje njezinog opsega je jedna od najvažnijih komponenti dijagnoze tijekom trudnoće, tako da će vaš liječnik redovito poduzeti odgovarajuće mjere na svakom posjetu antenatalnoj klinici.

Koji čimbenici utječu na veličinu trbuha?

Od samog začeća, želudac postaje najvažniji i najranjiviji organ, jer se beba smjestila u njemu, razvija se i raste.

Opseg u kojem će se povećati u veličini izravno ovisi o karakteristikama ženskog tijela, a sljedeći čimbenici izravno utječu na to:

Tendencija da se prekomjerna težina ili opcije prije trudnoće. Na primjer, trudnoća postaje vidljiva mnogo brže i više u onima s uskim zdjelicama, a zelene žene s bujnim kukovima mogu zadržati svoj položaj tajnim skoro do trećeg trimestra.

 • Ukupan broj kilograma stečen tijekom trudnoće (to je razlog zašto je kontrola tjelesne težine tako važna);
 • Je li žena čeka jedno dijete ili ima višestruku trudnoću;
 • Kako beba raste (težina i veličina) i nalazi se u trbuhu (fetalni položaj);
 • Količina amnionske tekućine.

Trbuh će se u nekim privremenim razdobljima povećati glatko, ali ponekad se može pojaviti i grčevito.

Najveća vrijednost postignuta je nakon druge polovice trećeg tromjesečja (otprilike u trideset drugom tjednu, ta će brojka biti oko 80 cm, a do kraja trideset osmog tjedna - 95-100 cm).

Visina dna maternice također dosegne svoj vrhunac do tog trenutka, uzdižući se do samoga ruba obalne arke žene, a kad se beba pomiče, počelo bi se smanjiti visina stupa dna maternice, a krug majčinog trbuha nastavit će se povećavati, što će ukazivati ​​na svjetlost.

Za što i kako izmjeriti opseg trbuha?

Dinamika pokazatelja opsega abdomena pomaže liječniku utvrditi ima li trudnica bilo kakvu patologiju, kako bi se pojasnilo vremensko ograničenje.

Također, prema tim parametrima, liječnik će moći procijeniti kako vaša beba raste i dobiva na težini tijekom trudnoće.

Da bi se odredile potrebne dimenzije, morat će popraviti dvije znamenke: indeksi oboda abdomena i visina mjesta (stojeći) dna maternice.

Naravno, ova metoda ima neku pogrešku (od 150 do 500 g, a ponekad i do 1 kg), ali općenito pruža priliku da vremenom dođe do nekih nedosljednosti vaših parametara s trajanjem trudnoće i da poduzme mjere za sprječavanje komplikacija.

Osnovna pravila mjerenja

Da bi se dobili točni i točni podaci, liječnik se prilikom uzimanja mjera mora pridržavati nekih pravila.

 1. Prije mjerenja opsega trbuha, žena bi svakako trebala isprazniti mjehur.
 2. Da biste dobili izvedbu vaših parametara, liječnik će koristiti mjernu traku.

Maksimalni opseg mjeri se s visine pupka (prednje strane) i iza lumbalnog otklona.

 1. Također će se provoditi mjerenja visine dna maternice.

Da biste dobili ovu figuru, potrebno je staviti centimetarsku traku s jednim krajem na gornji rub pubičke simfize, a drugi na razini dna maternice.

 1. Ženama se obično traži da leže na tvrdu, ravnu površinu, istezujući noge ravno (bez savijanja na koljenima) i opuštajući se.

Na samom početku trudnoće, trudna majka posjećuje ginekologa jednom mjesečno, ali već od dvadesetog tjedna posjeti postaju obvezni dvaput mjesečno, a konačno od dvadeset i osmog tjedna - njihova učestalost postaje jednom tjedno.

Počevši od drugog trimestra, liječnik će mjeriti opseg vašeg trbuha i izračunati druge važne parametre.

Abdominalne norme tjedno trudnoće?

Mnoge žene vole držati situaciju u potpunosti pod kontrolom i mjeriti se kod kuće, tako da kažem, pored mjerenja koje je preuzeo liječnik u uredu.

Naravno, ne postoji ništa štetno ili zastrašujuće zbog toga i lako možete izvršiti takve manipulacije, glavna stvar je činiti sve što je ispravno i poznavati norme s kojima morate provjeriti za neko drugo razdoblje.

Tablica. Opseg opsega po tjednu trudnoće

Kao što ste shvatili, norme su prilično uzorne i jednostavno trebaju služiti kao indikativni liječnici, jer se u svakom pojedinom slučaju brojevi razlikuju u jednom ili drugom smjeru.

Mogući uzroci odstupanja od norme

Ako stopa porasta u maternici i rast trbuha ne zadovoljavaju standarde, to može značiti da se trajanje trudnoće može pogrešno odrediti.

Vaš liječnik će naručiti dodatna testiranja (ultrazvuk i druge dijagnostike) kako bi se uvjerio da je razlog upravo to.

Međutim, sve može biti puno gore, to jest, imate nekih patologa ili komplikacija, koji su razlozi nedosljednosti opsega abdomena s prihvaćenim normama.

Ako su vaši pokazatelji znatno niži od prosječnih parametara, to može značiti sljedeće:

 • imate plitku vodu;
 • placentalna insuficijencija;
 • beba je daleko iza sebe u rastu i razvoju;
 • kao opcija u kasnijim fazama - preeklampsija;
 • ponekad može biti infekcija;
 • Postoje slučajevi kada su stope rasta trbuha znatno ispod norme tijekom smrti djeteta u fetusu.

Ako brojke vaše veličine znatno premašuju normu, liječnici obično sumnjaju:

 • visoki protok vode;
 • plod je prevelik;
 • vjerojatnost pretilosti;
 • abnormalni položaj djeteta (zdjelica ili poprečno);
 • tumor placentnog tkiva (chorionepithelioma);
 • mjehurić skliznuti.

Naravno, ne biste trebali odmah paničariti, čak i ako su vam indikatori na ovaj ili onaj način različiti od norme. To još uvijek ne znači ništa, a potrebni su složeni dodatni pregledi kako bi se postigla konačna dijagnoza.

Pored toga, opseg trbuha treba postupno povećavati, tj. Potrebno je istražiti dinamiku ovog procesa tako da u njemu nema oštrih skokova ili dugih zastoja.

Cirkumferacija u višestrukim trudnoćama

Ako ne očekujete da jedno dijete, već blizanke ili trojke, tj. Imate višestruku trudnoću, tada se parametri brže i još brže povećavaju. Maternica žene može biti više od normalne od 10 tjedana, a do kraja prvog tromjesečja liječnik je lako može palpirati preko pubisa.

Dalje, liječnik, koji vodi trudnoću, potrebno je svaki put pažljivo ispitati ženu, određujući stopu povećanja visine maternice i abdominalnog opsega. Naravno, dobivene brojke će premašiti veličinu karakterističnu za prosječne parametre.

Umjesto zaključka

Trbuh buduće majke simbol je njezine trudnoće. Uopće, on izgleda i raste i na različite načine. Tijekom razdoblja trudnoće djeteta trbuh će postati glavni organ koji će proći kroz razne dijagnostike, istraživanja, mjerenja.

Pokušajte ne propustiti redovite posjete liječniku u antenatalnoj klinici, jer čak i takvi osnovni pregledi koji idete tamo svaki put mogu pomoći liječniku prepoznati problem ili komplikacija i spasiti vaše dijete.

Opseg opsega po tjednu trudnoće

Što je opseg trbuha tijekom trudnoće?

Ono što određuje veličinu trbuha tijekom trudnoće

 1. konstitucija tijela žene;
 2. ukupna debljanje tijekom trudnoće;
 3. težina bebe;
 4. broj voća;
 5. mjesto djeteta;
 6. količina amnionske tekućine;
 7. stanje abdominalaca;
 8. broj trudnoća.
Inicijalna smjernica koja određuje veličinu trbuha tijekom trudnoće je konstitucija djevojčinog tijela, njegove anatomske strukture. Dakle, djevojke vitkih gradnji i uskih bokova bit će vlasnici veće veličine i opsega abdomen nego punih žena s širokim kostiju zdjelice. Tanak hrabrost izlazi iz trbuha malo prije zaludnih djevojaka. Ali vlasnici širokog zdjelice, generička aktivnost i sam proces, kao što to objašnjavaju stručnjaci, lakše su i brže.

Kako mjeriti opseg abdomena tijekom trudnoće

 • ispraznite ureu (za najtočnije pokazatelje, mjerenja se provode s praznim mjehura);
 • poduzeti vodoravni položaj s podignutim nogama;
 • ukloniti trbušni prostor;
 • Koristiti mjernu traku za mjerenje.
Tape trbuh trbuha: na stražnjoj strani zakrivljenosti struka, ispred na razini pupčane šupljine.
 • ispraznite mjehur;
 • sudoper na vodoravnu površinu;
 • mjerenjem vrpce.
Mjerni uređaj mora proći od početka pubisa do izlaza na dnu maternice.

Norme opsega abdomena tijekom trudnoće po tjednu: abnormalnosti

Prema općeprihvaćenim standardima, od 20. tjedna volumen trbuha tijekom trudnoće iznosi 70-75 cm. Prosječno povećanje opsega je oko 2-3 cm svakih 14 dana. To znači da će do 30. tjedna veličina tumora doseći 82-87 cm i 36-38 tjedana - do 100 cm.

Volumen i oblik trbuha tijekom trudnoće

Veličina i veličina trbuha su ozbiljni parametri za određivanje normalnog razvoja trudnoće.

Što utječe na veličinu trbuha tijekom trudnoće

Tijekom trudnoće trbuh raste zbog razvoja djeteta, rasta maternice i povećanja volumena amnionske tekućine. Na samom početku trudnoće (otprilike do 12. tjedna), veličina trbuha u budućim mama se ne mijenja, jer raste maternica još nije dosegnula rub pubisa. No, počevši od drugog tromjesečja, maternica se postepeno diže na pupak, ženski trbuh počinje okretati, a drugi primjećuju promjene u njezinu stanju.

Naravno, sve to je vrlo individualno, a trbuh trudne žene može rasti prije ili kasnije, a isto tako lagano zaostajati ili biti ispred norme ovisno o sljedećim čimbenicima:

 • Veličina i položaj fetusa;
 • Anatomska obilježja i izgradnja žene;
 • Dobitak težine buduće majke;
 • Broj zametaka;
 • nasljeđe;
 • Volumen amniotičke vode.

Međutim, postoje neki okviri, ozbiljna odstupanja od kojih mogu ukazivati ​​na neka oštećenja u razvoju djeteta i tijekom trudnoće.

Kako trbuh raste u trudnoj ženi

Tijekom trudnoće, opseg i oblik abdomena žene mijenjaju se u skladu s promjenama veličine djeteta, maternice i volumena amnionskih voda, približno kako slijedi.

 • U periodu od 4 tjedna, maternica je slična veličini od kokošjeg jaja, a nakon još četiri tjedna izgleda kao guska.
 • U 12. tjednu, gornji rub dosegne rub maternice, a dno se može probiti kroz peritonealni zid.
 • 16 tjedana - dno tijela nalazi se približno na pola puta između stidnog zgloba i pupka.
 • 20 tjedana - maternica nastavlja aktivno rasti, a rub gotovo skoro navlake (nalazi se negdje dva centimetra niže). Tijekom tog razdoblja trbuh trudnice počinje se povećavati i zaokružiti.
 • 24 tjedna - dno maternice se osjeća oko pupka.
 • 28 tjedana - dno tijela nalazi se oko dva centimetra iznad pupka.
 • 32 tjedna - maternica se nalazi na sredini udaljenosti između sternuma (xiphoid procesa) i pupka, a pupak doslovno "nestaje" s površine trbuha.
 • 38 tjedana - gornji rub uterusa doseže najvišu razinu između rebra i donjeg dijela strijca.
 • 40 tjedana - pupak žene snažno izlazi naprijed, a maternica pada blago.

Kako bi se točno utvrdilo kako se dijete razvija i općenito trudnoća, potrebno je redovito mjeriti parametre ženskog abdomenu i pomno pratiti njihove promjene.

Parametri mjerenja trbuha

Glavni parametri koje će ginekolog mjeriti tijekom svakog rutinskog pregleda od petnaestog tjedna su opseg trbuha žene i visina maternice.

Ove brojke su vrlo informativne; odnosno na temelju njih je moguće pratiti dinamiku rasta djeteta i njegovih kršenja. Treba također napomenuti da interes i vrijednost nisu sami parametri, već njihova dinamika, koja se promatra najmanje sedam tjedana.

Opće mjerne norme su da prije postupka treba isprazniti mjehur, zatim leći na tvrdu površinu, izravnati koljena i potpuno se opustiti.

Opseg abdomena tijekom trudnoće

Opseg trbuha trebao bi se mjeriti na takav način da vrpca s prednjom vrpcom traje duž pupčane linije, a iza nje duž linije lumbalnog savijanja. Norme opsega abdomena (OJ) tijekom trudnoće određene su prema posebnoj tablici, ali treba napomenuti da omogućuje pogrešku od oko dva do tri tjedna - to je oko 10 cm.

Ako je abdominalni opseg iznad normalne

Ako se na sljedećem ginekološkom pregledu ispita da je rashladna tekućina trudnice mnogo veća od normalne, preporučuje se podvrgnuti dodatnom pregledu kako bi se isključile sljedeće patologije:

 • Prekomjerna trudnoća (kada je količina amnionske vode oko 2-5 litara, au nekim slučajevima doseže 10-12 litara);
 • Mjehurić skliznuti;
 • Horionepitelioma.

Osim toga, ako gestacijska dob žena prelazi 38 tjedana,

Obično se u takvim slučajevima bolesniku preporučuje carski rez.

Ako je opseg abdomena manji od normalne

Premali obruč trbuha, koji značajno "zaostaje" normi, može ukazati:

 • Odgođeno razvijanje bebe zbog placentalne insuficijencije;
 • Malovody, obično prateći teške oblike preeklampsije;
 • Perenashivanii.

Ako se tijekom sljedećeg pregleda to ispostavi

Takvi se simptomi mogu opaziti u slučajevima teških komplikacija ili čak intrauterne smrti fetusa.

Visina dna maternice tijekom trudnoće

Visina dna maternice (WDM) vrlo je važna za dijagnozu bilo kakvih abnormalnosti u stanju trudnice, kao i za izračun gestacijskog doba za tjedna. U žena u reproduktivnom dobu duljina maternice iznosi oko 8 cm, a tijekom razdoblja poroda, postupno se povećava, a do 40. tjedna doseže približno jednaku dužinu - 40 cm.

WDM se mjeri pomoću mjerne trake, čiji se krajnji nosač treba pričvrstiti na početak stidne kosti, zatim se pomiče prema gore i zaustavlja se na mjestu gdje elastični dio trbuha postaje mekši. Rezultirajuća udaljenost će biti pokazatelj koji ginekolozi nazivaju visinom dna maternice.

Obično treba odgovarati prenatalnoj dobi djeteta (gestacija po tjednu) plus ili minus 1-3 cm.

Ako je visina dna maternice iznad normalne

Dno maternice u trudnica je iznad standarda u sljedećim slučajevima:

 • Prekomjerno dijete;
 • Višestruka trudnoća;
 • Neispravno predstavljanje beba;
 • hidramnion;
 • Uska zdjelica u trudnoj ženi.

Ako je visina dna maternice manja od normalne

Ova situacija može ukazivati ​​na trudnicu:

 • Nepravilno određeno vremensko ograničenje;
 • Nedostatak vode;
 • Odgođeni razvoj fetusa;
 • Vrlo široka zdjelica.

Usput, ponekad se ove figure mogu koristiti za grubo određivanje težine fetusa: zbog toga se visina dna maternice mora pomnožiti s opsegom trbuha. Liječnici kažu da je pogreška ove metode oko 150 g, ali trudnice kažu da je to vrlo netočno, a ponekad pogreška može doseći kilogram.

Konačno, valja napomenuti da se ne precizno mjeri mjerenje WDM-a i rashladne tekućine tijekom trudnoće i ne preporuča se dijagnosticiranje na temelju dobivenih vrijednosti - vjerojatnost pogreške koja je puna nepotrebnog stresa je prevelika.

Trbušni oblik

Oblik trbuha buduće majke još je jedan pokazatelj koji ginekolozi i opstetri često obraćaju pažnju. Na njega utječu mnogi čimbenici, uključujući:

 • Dimenzije djeteta, tempo razvoja i položaja;
 • Težina buduće majke, oblik zdjelice i njezina tijela, osobito debljina masnog sloja abdoma;
 • Broj zametaka;
 • Stanje trbušnih mišića.

Naravno, govoriti o nekim standardima u ovom slučaju je vrlo teško jer čak i jedna žena s nekoliko različitih trudnoća može imati trbuščić izgledati sasvim drugačije, ali stručnjaci još uvijek ističu neke veze između obilježja budućeg majčinog tijela i obilježja trudnoće:

 • Idealno, tijekom normalne trudnoće trbuh ima uobičajeni, jajoliki, malo šiljast oblik, štoviše, u prvorazrednim ženama, usmjeren je prema gore uz oštar kraj, a kod nošenja drugog, trećeg itd. dječji oštar dolje. Ako majka ima usku zdjelicu, tada će šiljast oblik njezina trbuha biti posebno izražen u drugom tromjesečju.
 • Okrugli ili čak kvadratni trbuh može biti s slabim trbušnim mišićima, nošen velikim djetetom ili velikom količinom amnionskih voda. Osim toga, ako mala, krhka žena nosi dijete malo veće od normalne, trbuh također može izgledati veliko.
 • Veliki, kuglasti trbuh često često ukazuje na mokra trudnoću, pa stoga zahtijeva dodatno ispitivanje.
 • Kruškasti trbuh također je obično karakterističan za trudnice s preniskim tlakom, čiji mišići ne mogu dobro držati dijete, tako da trbuh lagano pada.
 • Veliki, šiljasti trbuh nalazimo u blizancima, trojkama itd., Kao iu majkama s karakterističnim anatomskim značajkama, to jest s uskim zdjelicama.
 • Mali, uredan, gotovo neprimjetan trbuščić ponekad je znak niske vode, ali se također može naći iu krhkim ženama koje imaju isto krhko dijete.
 • Neravnomjeran, asimetričan oblik ukazuje na abnormalno (poprečno ili koso) prikazivanje fetusa. Na primjer, s poprečnim prikazom, trbuh žene izgledat će kao vodoravno izduženi ovalni.

Odstupanja od norme

U kojim slučajevima, promjena oblika trbuha treba brinuti o ženi?

Takva situacija može ukazivati ​​na neka kršenja koja zahtijevaju ispravak, pa čak i liječenje.

Abdominalni volumen tijekom trudnoće

Svaka trudnica počinje rasti trbuh u određeno vrijeme. Razumljivo je, jer fetus raste u njemu, povećava se količina amnionske tekućine, a sam maternica raste u skladu s tim. Svaki tjedan trudnoće postoje određeni standardi za visinu dna maternice i opseg abdomen, ali liječnik će početi mjeriti vaš želudac u drugoj polovici trudnoće. Rezultati će odrediti prisutnost ili odsutnost patologija, kao i pojasniti trajanje trudnoće.

Kako mjeriti trbuh?

Počevši od 20. tjedna, liječnik će izvoditi vanjske mjere vašeg trbuha mjerom trake. To će mjeriti visinu od dna maternice do gornjeg ruba simfize, a opseg na razini pupka. Liječnik također procjenjuje oblik abdoma, koji u drugoj polovici trudnoće također "govori" o mnogim stvarima. Sferni abdomen može ukazivati ​​na polihidramnoze, ako trbuh nalikuje poprečnom ovalnom - sasvim je moguće da je dijete u poprečnoj prevalenciji. U trudnoći trudnoće trbuh treba imati ovoidni oblik, dok će u prvorazrednim ženama s uskim zdjelicama biti usmjerene prema gore, a ako je rođenje drugo ili treće, tada će trbuh biti malo saggy.

Normalno, visina dna maternice treba odgovarati trajanju trudnoće. Koliko centimetara liječnik namjerava, toliko tjedana trudnoće. U 20. tjednu trudnoće, dno maternice je 2 cm ispod pupka, dostigne razinu pupka 24. tjedna, a od 28. tjedna trudnoće maternica će biti nekoliko puta veća od razine pupka. U 36. tjednu maternica će doseći sternum i od tada neće rasti.

Stopa rasta volumena trbuha u trudnica

Tijekom trudnoće trbuh je dio tijela koji prolazi kroz najveće promjene. Kada trudnoća dobro napreduje, bez ikakvih komplikacija, veličina trbuha trudnice je izravno ovisna o rastu djeteta unutar maternice. Što bi trebao biti želudac u različitim fazama trudnoće?

Veličina trbuha je određena dvama parametrima: izravno opseg trbuha i visina dna maternice. Obje vrijednosti mjere liječnici tijekom redovitih pregleda u antenatalnoj klinici. Pokazatelji se uspoređuju s prethodnim, a ovisno o promatranoj dinamici liječnik može predložiti prisutnost ili odsutnost patologija. Da biste isključili patologiju trudnoće, propisajte ultrazvuk.

Ako je veličina abdomena trudne žene znatno manja od norme, to može biti znak niske vode, što znači da se fetus razvija previše polako. S polihidramnozom, abdomen će biti više nego neophodan, u takvoj situaciji, obližnji organi su oštećeni, a žena doživljava veću nelagodu, a osim toga, postoji rizik od preranog rođenja i nepravilnog položaja fetusa u maternici.

Što bi trebalo biti visina dna maternice?

Visina stanja dna maternice mjeri se početkom 20. tjedna.

20 tjedana trudnoće - visina stanja dna maternice iznosi 20-21 cm.

22 tjedna trudnoće - visina stojećeg dna maternice iznosi 22-23 cm.

24 tjedna trudnoće - visina stojećeg dna maternice je 24-25 cm.

26 tjedan trudnoće - visina stanja dna maternice 26-27 cm

28 tjedna trudnoće - visina stojećeg dna maternice 28-29 cm

30 tjedana trudnoće - visina stanja dna maternice 30-31 cm

32 tjedan trudnoće - visina stojećeg dna maternice 32-33 cm

34 tjedna trudnoće - visina stojećeg dna maternice 34-35 cm

36 tjedana trudnoće - visina stanja dna maternice je 36-37 cm.

Nakon 36 tjedana, dno maternice doseže razinu strijca i više ne raste.

Što bi trebao biti opseg abdomena?

"Punina" trbuha ovisi o karakteristikama trudne žene. Vrlo često, ovaj parametar utječe na konstituciju buduće majke: trbuh će biti mnogo vidljiviji kod žena s uskim zdjelicom nego kod bujnih budućih majki. Ali prije svega promjena veličine trbuha povezana je s porastom ukupne težine trudnice. Stoga, treba obratiti pažnju ", kaže N.I. Muravyova, ginekolog-opstetričar. Opseg abdomena razlikuje se centimetrom od pupka trudne majke.

Prosječni parametri normi koji mjere opseg trbuha:

32 tjedna trudnoće - prosječna veličina opsega abdomen 80-85 cm

36 tjedna trudnoće - prosječna veličina opsega abdomena je 90 cm.

40 tjedna trudnoće - prosječna veličina opsega abdomen je 90-95 cm.

Hoće li se pojaviti strije?

Pojava strija na abdomenu ovisi o brzini njegova rasta. Vjerojatnost pojave strijama povećava se ako je fetus velik i brzo dobiva težinu ili ako trudnica ima polihidramnije. Međutim, određujući faktor je stanje elastičnih vlakana kože trudnice.

Za sprječavanje strija, možete koristiti alate koji poboljšavaju stanje kože. Postoji posebna kozmetika s visokim sadržajem vitamina i tvari koje poboljšavaju cirkulaciju kože. Osim toga, kako biste izbjegli pojavu strija, možete koristiti posebnu masažu. Metoda masaže je jednostavna: morate trzati želudac u kružnim pokretima i stisnuti kožu po njegovoj periferiji. Razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućnosti takve masaže (ako ste prijetili abortusom, masaža je kontraindicirana).

Opseg abdomena po tjednu

Opseg abdomena: norma i odstupanja, njihovi uzroci

Opseg abdomena tijekom trudnoće nužno mjeri ginekolozi od trudnih majki koje ih dolaze da vide. A buduće mame također vole mjeriti trbuščić, pobrinuti se da raste, što znači da se razvija, dobiva težinu i dijete.

Opseg abdomena se povećava pojedinačno tijekom tjedna, ali u većini slučajeva uvijek postoji mali porast rasta. U prosjeku, od 12. tjedna volumen povećava za 1 centimetar tjedno. Liječnici ga promatraju da rastu, ne uzimajući u obzir pojedinačne dimenzije. Uostalom, jedna žena može biti u početku velika količina zbog prekomjerne težine. A druga može biti prilično tanka. Naravno, previše ovisi o dobitku težine tijekom trudnoće, budući da se masne naslage također pohranjuju na trbušni zid.

Zanimaju se mnoge žene u trudnoći kada trbuh počinje rasti u trudnica, u koje vrijeme trebate kupiti novu, looser odjeću? Ne prije 12 tjedana. I do 16-18 tjedana, u osnovi trbuščić koji buduće majke primjećuje u svom domu nije povećana utroba, već crijeva upravo pluća. Obično ujutro nakon zahoda trbuh je gotovo nevidljiv. No, uvečer se odrasta. A onda žene vole fotografirati sebe u profilu u zrcalu i pokazati svoje vrijeme.

Ako želite znati kolika je stopa opsega abdomena tjedno trudnoće, možete je vidjeti u tablici. Ali, to je apsolutno sigurno da se ne morate brinuti ako se ne uklapate s nekim normama. Kao što smo ranije napisali, rast je važniji, a ne određene brojke. Ako vas zanimaju, možete procijeniti da opseg trbuha do kraja trudnoće iznosi približno 100-110 cm.

Visina dna maternice i opseg trbuha mjeri se kod svakog posjeta svog trudnog pacijenta. I ti su podaci zabilježeni u budućoj majčini ambulantnoj kartici. Prema dobivenim podacima, grafikoni grañeni su grafikoni, a ako je žena izbačena iz granica, obično se dodjeljuje ultrazvuk.

Zašto opseg abdomena manji od normalne može biti? Postoji nekoliko mogućih razloga.

1. Malovodie. Pouzdano je dijagnosticirana ultrazvuk, što je određeno indeksom amnionske tekućine. Umjerena plitka voda, u pravilu, nema uzroka. Obično se promatra blizu kraja trudnoće. Istinska neishranjenost se događa s nekim malformacijama fetusa, često povezanih s mokraćnim sustavom. Rjeđe, oskudica vode povezana je s djelomičnim ispuštanjem amnionske tekućine.

2. Neispravno mjerenje. Njih treba provoditi isti liječnik. Ponekad se događa da se trbuhu mjeri sestra ili drugi liječnik i dobivaju se pogrešni rezultati.

3. Pothranjenost. Nisu sve buduće majke dobile na težini. Netko pokušava slijediti prehranu ili je pothranjen zbog nekog drugog razloga, na primjer, zbog toksikoze. Ako nema povećanja tjelesne težine, ili očekivana majka gubi na težini, liječnici propisuju ili čak izdaju posebne formulacije mlijeka za trudnice besplatno kao dodatnu hranu.

4. Fetalni hipotrofija. Ovo je patologija u kojoj je fetus manji nego što bi trebalo biti u ovoj gestacijskoj dobi. Prema tome, trbuščić je manji od normalne. Prestanite rasti po potrebi. Određena veličinom fetusa na ultrazvuku. Ako doista postoji hipertrofija, tada su podaci istraživanja fetusa krvi vrlo važni, bilo da postoje kršenja. A ako je sve više ili manje dobro, liječnik u dinamici propisuje ultrazvuk. U slučaju kad fetus prestane ili je gotovo prestao rasti - žena je rođena. Tako će se dijete najčešće roditi zdravo.

A opseg abdomena je iznad norma iz drugih razloga.

1. Polimerna voda Ovo je kada je indeks amnionske tekućine iznad normalne. Uzroci ove patologije su dijabetes kod majke, malformacije fetusa, razne infekcije.

2. Veliki voće. Polazeći od druge polovice trudnoće, djeca se razvijaju vrlo individualno. Ako trbuščić njezine majke brzo dobije volumen, onda bi moglo biti da velika beba raste unutar nje. Stavljanje približne težine fetusa može liječniku ultrazvukom. Ako je to istina, preporučujemo ženi da pregleda svoju prehranu, ukloni što je moguće više ugljikohidrata i provjerava dijabetes.

3. Brzo dobivanje na težini, pretilost. Žene se preporučuju da nadziru svoju prehranu i redovito održavaju postove.

4. višestruka trudnoća. Iz tog razloga smatramo da je sve jasno.

5. Položaj fetusa. Ponekad beba može leći preko maternice, a zatim majčin trbuščić dobiva dodatni volumen. I nakon promjene položaja, glasnoća postaje manja.

Kako mjeriti trbuščić? Liječnici to ne preporučuju, jer je vjerojatnost pogreške velika. Barem, nije potrebno uzeti vrlo ozbiljno rezultate mjerenja koje ste sami primili.

Tablica opsega abdomena tjedno trudnoće (AJ) i visine dna maternice (GMR):

Rast abdomena tijekom trudnoće. Djevojke, koliko trbuha imate?

Jedan od nedvojbenih znakova trudnoće je prošireni abdomen. Zašto i kako raste? Čini se da je odgovor očigledan: trbuh raste jer beba raste, a to se događa na isti način za sve trudnice, jer normalna trudnoća traje 9 mjeseci. Zapravo, sve je puno složenije, a obilježja rasta trbuha mogu mnogo prepoznati stručnjaku.
Što čini trbuh veću tijekom trudnoće? Zbog rasta fetusa, maternice i povećanja količine amnionske tekućine - staništa budućeg djeteta.
Na početku trudnoće mnoge se majke žale da njihov želudac ne raste dovoljno brzo. Do kraja vremena, naprotiv, žale se da je vrlo teško nositi trbuščić. Kako se rastući i zaobljeni trbuščić mijenja kada nosite dijete?

Do kraja 4. tjedna maternica doseže veličinu pilećeg jaja, do 8. tjedna povećava se do veličine guske, a 12. tjedan (kraj prvog tromjesečja trudnoće) "dječja kuća" postaje veličina njegova šaka. Do tog vremena maternica doseže stidnu simfizu. Tada se dno maternice počinje dizati iznad nogu, a tek nakon toga želudac počinje rasti i postaje vidljiv.

Do kraja četvrtog mjeseca, 16. tjedna, dno maternice je usred udaljenosti između krila i pupka, do 20. tjedna je 4 cm ispod pupka, a do šestog mjeseca diže se do razine pupka. Do 30. tjedna, dno maternice počinje se približiti strijumu, dostižući ga do 36. tjedna (9 mjeseci opstetriranja). To je najviši položaj maternice tijekom cijele trudnoće. Opseg abdomena je oko 90 cm, pupak je zagladen. Prije poroda, djetetova glava malo se smanjuje, pričvršćena je na ulazu u malu zdjelicu, a donji dio maternice pada na razinu od 32 tjedna trudnoće, međutim opseg abdomena značajno se povećava. Do kraja trudnoće, abdominalni opseg prosječno iznosi 96-98 cm, pupak izbočen.

Od oko 14-15 tjedana trudnoće tijekom posjeta antenatalnoj klinici, opstetričar-ginekolog određuje težinu trudnice, visinu maternice, mjere opseg trbuha na pupku. Ove vrijednosti pomažu u procjeni razvoja trudnoće, rastu fetusa, približno procjenjuju težinu djeteta.

Zašto pacijent tako pažljivo prati povećanje trbuha moje majke? Činjenica je da je to najlakši način za kontrolu rasta i razvoja budućeg djeteta. Jedna od formula za približnu procjenu težine fetusa za visinu dna maternice (VSDM)

težina fetusa (g) = VSDM (cm) x opseg abdomena (cm) ± 150-200g

Ali ne zaboravite da je dinamika rasta trbuha najviše povezana s povećanjem tjelesne težine. Vrlo brzi jednokratni porast trbuha, uz povećanje težine, može ukazivati ​​na nakupljanje viška masti, zadržavanja tekućine i unutarnjeg edema. Rizik razvoja svih ovih komplikacija je osobito visok u žena s prekomjernom težinom.

Ako veličina trbuha ne zadovoljava normu.

U ranim fazama, kada je maternica još ne mogu otkriti kroz trbušnu stijenku, disparitet svoje veličine do očekivanog trajanja trudnoće može biti znak izvanmaterične trudnoće, oplođeno jajašce najčešće se razvija u jajovodu.

Niska razina vode također može uzrokovati da veličina maternice bude manja od očekivanog. Među mogućim uzrocima ove komplikacije su hipertenzija kod majke, infektivne i upalne bolesti, upalne bolesti ženskog genitalnog trakta, poraz izlučenog sustava fetusa, placentalna insuficijencija, gestoza - ozbiljna komplikacija trudnoće u kojoj postoji generalizirani vazospazam; to se obično manifestira kod edema, povećanog tlaka, proteina u urinu.

Od posebnog je značaja u drugoj polovici trudnoće oblik abdomen. U normalnoj trudnoći i pravilnom položaju fetusa, abdomen ima ovoidni (ovoidni) oblik; u slučaju polihidramnoze, abdomen postaje kuglast, au poprečnom položaju fetusa ima oblik poprečne ovalne. Želudac ima poseban oblik u trećem tromjesečju trudnoće kod žena s uskim zdjelicom: u prvorazrednom šiljastom trbuhu, kao da je ukazao prema gore, u višerazrednim je malo saggy (vidi sl.).

Djevojke, koliko trbuha imate?