Letovi avionom tijekom trudnoće: mogući rizici i kontraindikacije

Hrana

Premještanje na zračni prijevoz smatra se najsigurnijim oblikom kretanja na velikim udaljenostima.

No, jesu li ta izjava istinita kada je riječ o najugroženijoj kategoriji putnika - trudnica?

Putovanje zrakoplovom može biti vrlo opasno ako ne slijedite određene uvjete i pravila sigurnosti.

Da ne biste naštetili sebi ili vašem budućem djetetu, trebali biste biti vrlo pažljivi na nadolazeće putovanje i upoznati se sa zahtjevima koje neke zračne prijevoznike iznijeti trudnim putnicima. I tako je li moguće da trudnice lete na zrakoplovu i za koliko dugo?

Moguće opasnosti tijekom trudnoće

Trudnoća je poseban uvjet tijekom kojeg biste trebali biti posebno osjetljivi na vaše tijelo. Treba napomenuti da putovanje zrakoplovom može biti vrlo opasno i izravna prijetnja daljnjem razvoju trudnoće.

Akutna hipoksija (nedostatak kisika)

Koncentracija molekula kisika u kabini značajno se smanjuje. Zbog toga dolazi do hipoksije (nedostatka kisika), što može dovesti do pogoršanja dobrobiti žene ili nedovoljne količine kisika organa i tkiva fetusa. Ovo stanje je ispunjeno kršenjem moždane cirkulacije, što može dovesti do najozbiljnijih posljedica: Downov sindrom i druge patologije.

Znanstvenici iz Švicarske otkrili su da beznačajna gladovanje kisikom ne utječe na zdravlje žene, trudnoću i fetus. Treba imati na umu da se to odnosi isključivo na zdrave žene čija trudnoća prolazi bez prijetnje pobačaja ili drugih komplikacija. Sve ostalo treba napustiti zbog dugih letova do kraja trudnoće.

Poremećaji cirkulacije (krvna staza)

Trudnice s venskom bolesti u povijesti trebaju se suzdržati od letenja ako im je trajanje duže od 4 sata. Žene koje su izložene riziku od tromboembolije savjetovale su se savjetovati ne samo s ginekologom, već i iskusnim phlebologom (liječnikom specijaliziranim za venske bolesti) koji ima dovoljno iskustva u upravljanju trudnicama.

Nadležni liječnik će moći procijeniti stanje žene i dati potrebne preporuke za prevenciju tromboze donjih ekstremiteta.

Standardne preporuke za trudnice koje pate od venske bolesti (ili sklone krvnim ugrušcima):

 • U vrijeme leta napustiti čaj, kavu i druga pića koja sadrže kofein, kao i soda vodu. Možete piti samo čistu vodu (najmanje 100 ml svakih 30 minuta).
 • Gimnastiku za noge (povlačenje, kružno kretanje itd.) Svakih 20-30 minuta. Ako je moguće, šetajte po kabini svaki sat nekoliko minuta.
 • Za cijelo razdoblje leta koristite kompresirajuće donje rublje (čarape ili pantyhose). Stupanj kompresije treba odabrati liječnika.

Pritisak skoči

Čak i potpuno zdravi ljudi ne mogu tolerirati kapi krvnog tlaka. U pravilu, pokazatelji tonometra povećavaju se za nekoliko dijelova tijekom slijetanja, polijetanja i udarca zrakoplova u zoni turbulencije.

U trudnica, ovo stanje je karakterizirano određenim simptomima, uključujući:

Postojeći edem može značajno pogoršati situaciju. Najtužniji rezultat je preranog rada.

Preranog rada

Veza s preranom pojavom bebe u svijet i letovi na zrakoplovima još nije uspostavljena. Međutim, pad tlaka, teška anemija, hipoksija fetusa - svi ti čimbenici zajedno mogu uzrokovati rano ispuštanje amnionske tekućine ili abrupcija placente, što može završiti porođajem.

Ova situacija je nužna, tako da za žene koje su izložene riziku zbog rizika od preranog rođenja (višestruka trudnoća, kasno kašnjenje itd.), Putovanje zrakoplovom je kontraindicirano!

zračenje

Opasnost od izlaganja zračenju tijekom leta je uvelike pretjerana, unatoč istinitosti ove izjave. Doza zračenja koju trudnica dobiva gotovo je 3 puta manja od one na koju se osoba podvrgava rendgenskoj snimci.

Rizična skupina uključuje samo žene s krvnim bolestima - trebaju premjestiti let ili potpuno napustiti.

Kada mogu letjeti?

Ako trudnoća napreduje i razvija se normalno, nema komplikacija, žena može dobro koristiti zračni način prijevoza za kretanje.

Optimalno razdoblje za putovanje zrakoplovom je drugi trimestar trudnoće (14-28 tjedana).

U ovom trenutku, očekivana majka osjeća dovoljno dobro da izdrži let bez posljedica. Osim toga, trbuščić u ovom trenutku nije veoma velik, što vam omogućuje da putujete što udobnije.

U prvom tromjesečju, žena može mučiti manifestacije toksičnosti, te u kasnoj trudnoći (nakon 32 tjedana) povećava rizik od preranog poroda. Iz tih razloga, trudnice se ne preporučuju letjeti zrakoplovima tijekom određenih razdoblja.

Što kažu airlines (zahtjevi)?

Prije kupnje karte trebate posjetiti web stranicu zrakoplovne tvrtke i upoznati se s pravilima za prijevoz trudnica, budući da različite organizacije imaju svoje zahtjeve za putnike "na zanimljivom položaju".

Trudni putnici su dopušteni na zrakoplovu za bilo koje vrijeme trudnoće. Iznimka su one žene čije se porođaj mora dogoditi u roku od 4 tjedna od datuma navedenog u kupljenoj karti.

Prije sadnje žena će morati podnijeti svjedodžbu liječnika u kojem će prisutnost prisutnog ginekologa nužno biti prisutna da let nije kontraindiciran. Razdoblje ograničenja takvog dokumenta nije više od tjedan dana.

Zrakoplovna tvrtka, naprotiv, ne dopušta ženama da se ukrcaju, koje će uskoro roditi (u roku od 4 tjedna), a također i ako postoji rizik ili prijetnja ranoj isporuci (određuje liječnik). Drugim riječima, žene s gestacijskim razdobljem od više od 36 tjedana (ili 32 tjedna u slučajevima višestruke trudnoće) neće moći koristiti usluge ove organizacije.

Kod sadnje žena bi trebala imati s njom doktorsku potvrdu koja ukazuje na očekivano vrijeme isporuke, kao i razmjenu kartica s zaključkom o zdravstvenom stanju pacijenta i mogućnosti putovanja zrakoplovom.

 • «AirFrance».

Najvjerniji prijevoznik u odnosu na trudnice. Za ukrcaj zrakoplova ove tvrtke neće trebati nikakve informacije i radove. Ipak, vrijedi shvatiti da je, nakon donošenja odluke o letu, žena u potpunosti odgovorna za njezino zdravlje i stanje njezine bebe.

Zbog toga je bolje da ne riskirate - sve žene u bilo koje vrijeme tijekom trudnoće savjetujemo da posjete ginekolog za savjet o mogućnosti letenja u određenom slučaju (uzimajući u obzir dostupne kontraindikacije i ograničenja iz zdravstvenih razloga).

Kada ne može letjeti na avionu?

Kontraindikacije za let određene su u svakom pojedinačnom slučaju. Međutim, tu su apsolutna ograničenja za putovanje trudnica na ovaj način. To uključuje:

 • venska bolest;
 • tromboflebitis, tromboembolizam;
 • arterijska hipertenzija komplicirana edemom;
 • srčana bolest;
 • dijagnosticirana kronična hipoksija fetusa;
 • višestruka trudnoća (više od 32 tjedna);
 • prijetnja prijevremenom porođaju;
 • placenta previa;
 • otvoriti krvarenje maternice bilo koje etiologije;
 • anemija;
 • kasni rok (više od 36 tjedana).

Važno je! Ne preporuča se letjeti na avionu neposredno nakon isporuke (u roku od 7 dana) jer je tijekom tog razdoblja velika vjerojatnost teškog krvarenja.

10 pravila dobrog leta

Da bi putovanje bilo što udobnije, trebali biste slijediti jednostavne preporuke (relevantne za bilo koje razdoblje trudnoće).

 1. Najosnovnije pravilo - mjenjačka kartica uvijek bi trebala biti s vama, čak i ako to ne zahtijeva pravila zrakoplovne tvrtke.

Također je korisno osigurati da dokument navodi brojeve od najmanje dvije bliske srodnike (za žene koje sami plove).

 1. Posebno odgovorno treba poduzeti za izbor sjedala.

Ne smije se nalaziti uz otvor, jer žena samo treba povremeno napraviti male šetnje po kabini. Ako kupite kartu za ekonomsku klasu, trebali biste odabrati samo prvi red kako biste mogli produžiti noge prema naprijed. To će izbjeći stagnaciju krvi i povećano oticanje u nogama.

 1. Kada putujete u poslovni razred, preporučljivo je donijeti nekoliko jastuka.

Izvrsna opcija bila bi jastuk za trudnice. Takav pribor pomoći će vam da se donji dio leđa i udobno spavate.

 1. Odjeća koja treba biti u kabini trebala bi biti udobna, po mogućnosti od pamuka ili platnenog materijala.

Nije dopušteno koristiti traperice i druge grube tkanine koje sprječavaju disanje i zadržavaju pokret. Odjeća za odjeću, osim toga, osigurat će dobro prozračivanje, zbog čega se žena neće znojiti i doživjeti nelagodu povezanu s njom.

 1. Neke žene ne nose sigurnosni pojas.

Ovo nije u redu, jer ako ulazi u zonu turbulencije, avion se može tresti ili tresti s jedne na drugu stranu. Da biste izbjegli pritisak na fetus, preskočite sigurnosni uređaj pod želudac.

 1. Ako žena putuje rano u trudnoći, manifestacije toksikoze mogu se povećati tijekom leta.

Slatkiši, jabuke, matice pomažu eliminirati mučninu i spriječiti povraćanje.

 1. Trudnice se preporuča skidati cipele tijekom leta - to će biti puno lakše za noge, jer opskrba krvlju neće biti začepljena tijesnim tenisicama ili cipelama.
 2. Morska voda u obliku spreja (na primjer, Aqualor ili Aquamaris) pomoći će vratiti normalnu razinu vlage u nosnoj sluznici i olakšati disanje.
 3. U slučaju snažne agitacije ili straha od letenja, neće biti suvišno donijeti sedativ (nakon savjetovanja s liječnikom), koji se može poduzeti dok je u zgradi zračne luke.
 4. Ako žena zahtijeva stalne lijekove, trebali biste ih uzeti sa sobom, ne zaboravite li dobiti mišljenje liječnika o potrebi njihove uporabe (tako da zaposlenici zračne luke nemaju nikakvih pitanja).

Putovanje avionom je moguće tijekom trudnoće, no treba imati na umu da letovi nisu kontraindicirani samo zdravih žena čija trudnoća nastavlja bez komplikacija.

U nazočnosti patologija ili prijetnji prijevremenog rođenja, let treba odgoditi. U svakom slučaju, odluku treba donijeti isključivo liječnik, budući da u pitanju, možda, život budućeg čovjeka.

Je li moguće letjeti avionom tijekom trudnoće: kakva su pravila leta u ranim i kasnim razdobljima, je li opasno?

Vrijeme trudnoće nije najbolje vrijeme za putovanje avionom, ali ponekad dolazi do hitne potrebe, a trudna majka je prisiljena koristiti ovu vrstu prijevoza. Što učiniti ako je žena trudna, a let ne može biti otkazan?

Trudnoća nije apsolutna kontraindikacija za putovanje zrakoplovom. Uz pravi pristup, putovanje u školu, vezano za rad ili obične zrakoplovne ture na moru, bit će uspješno. Kada je bolje letjeti i kako organizirati izlet kako bi se ugodno za buduću majku?

Je li moguće da trudnice lete u zrakoplovu u različito vrijeme?

Pri planiranju leta morate razmotriti dva glavna čimbenika:

 • koliko je žena trudna;
 • Zdravlje budućnosti majke.

Ako trudnoća nastavlja bez patologija, dopušteno je letjeti gotovo svakim terminom. Međutim, svaki trimestar ima svoje osobine koje treba uzeti u obzir prilikom pripreme i organiziranja putovanja.

Prvo tromjesečje

Prvi trimestar pokriva razdoblje od 1 do 13 tjedana i najranije razdoblje trudnoće. U prvom tromjesečju počinju formirati organi nerođenog djeteta. Maternica ovih tjedana vrlo je osjetljiva, sklona smanjenju, tako da je za trudnu majku u ovom trenutku loše gubiti ili brinuti.

Žene se osjećaju drugačije u prvim mjesecima. Neke trudnice pate od teške toksemije i vrtoglavice, odnosno let će biti teško za njih. Drugi se osjećaju dobro, a da ne doživljavaju neugodne simptome trudnoće. Takve žene lako mogu priuštiti letenje u ranoj fazi trudnoće, ali moraju se prisjetiti svoje situacije i brinuti se za sebe i dijete.

Drugo tromjesečje

Stabilan drugi trimestar svakako se smatra najpoželjnijim razdobljem leta. Ako je moguće, trebate planirati putovanje za ovo razdoblje trudnoće. Rizici za majku i dijete u razvoju u drugom tromjesečju su minimalni. Liječnici preporučuju da datumi leta ne podudaraju s razdobljem od 18 do 22 tjedna, jer je u ovom trenutku najveći rizik od pobačaja.

Treći trimestar

Treći trimestar je posljednje razdoblje trudnoće. Pri pripremanju za porođaj, maternica postaje više uzbudljiva i podložna napetosti i kontrakciji mišića. Neke žene imaju kasnu toksikozu do 3. tromjesečja, što je karakterizirano jakim edemom ekstremiteta i visokim krvnim tlakom. Ti faktori moraju se uzeti u obzir prilikom planiranja putovanja.

Ako se u ranijem vremenu trudnoća nije vidljivo izvana, tada u trećem tromjesečju žena već ima zamjetan trbuh, stoga djelatnici zrakoplovnih tvrtki imaju zakonsko pravo tražiti medicinsko mišljenje o zdravlju putnika. Prilikom planiranja leta i narudžbi karata morate se sjetiti da za letove na avionima mnogi zračni prijevoznici ograničavaju dopušteno razdoblje (ne više od 36 tjedana).

U kojim slučajevima su letovi kategorizirano kontraindicirani?

Postoji nekoliko uvjeta u kojima je pametnije suzdržati se od zračnog putovanja i iskoristiti alternativni oblik kretanja. Kontraindikacije letenja na avionu su:

 • trudnoća preko 36 tjedana;
 • prijetnja pobačajem ili prijevremenom porođaju u bilo kojem trenutku;
 • Trudnoća IVF-a;
 • placenta previa;
 • anemija trudnica;
 • anemija srpastih stanica;
 • fetalna hipoksija;
 • više trudnoća preko 34 tjedana;
 • kasna toksikoza;
 • tromboza dubokih vena;
 • nedavna operacija na trbušnim organima;
 • problemi s plućima ili srcem;
 • kronična bol u srednjem uhu;
 • prisutnost krvavog iscjedka.

Zahtjevi zračne luke (certifikat, dopušteno razdoblje trudnoće)

Do koliko mjeseci i pod kojim uvjetima zrakoplovne tvrtke ostavljaju trudnice na zrakoplovu? Prilikom rezervacije ulaznica ne zaboravite da prilikom prijave za let ima pravila prema kojoj zrakoplovni djelatnici imaju pravo zatražiti liječničku potvrdu. To je osobito istinito za trudnice. Pomoć bi trebala sadržavati sljedeće podatke:

 • točno trajanje trudnoće;
 • procijenjeni datum isporuke;
 • zapis o odsutnosti kontraindikacija za let.

Neki zračni prijevoznici (primjerice, Air France) lojalniji su ženama na tom položaju i dopuštaju im da lete u bilo kojem trenutku. Točne informacije o ograničenjima mogu se dobiti od osoblja zrakoplovne tvrtke čije ulaznice se trebaju kupiti.

Pravila materniteta putovanja u zraku

Unatoč nekim razlikama između različitih prijevoznika, pravila za letove za trudnice imaju zajedničke aspekte:

 • prisutnost medicinskog izvješća o statusu buduće majke;
 • nema kontraindikacija za let;
 • mjenjačnica.

Zaključak liječnika mora biti zaprimljen 24 sata prije datuma leta. U nekim slučajevima to nije moguće, trudnica potpiše jamstvenu obvezu, sastavljenu u posebnom obliku.

Priprema za let

Putovanje za trudnice može biti udobnije. Iskusni putnici preporučuju da s vama prenesete sljedeće stvari:

 • prazna boca za pitku vodu (može se napuniti u kabini);
 • kiseli bomboni, slani krekeri, suho voće (ti proizvodi pomoći će se nositi s mučninom i zagušenjem u ušima);
 • par mekanih čarapa i udobnih cipela;
 • posebni vrat i jastuk ispod struka;
 • termalnu vodu u spreju za navodnjavanje kože;
 • sprej ili kapljice slane otopine za navodnjavanje sluznice nosa i ždrijela;
 • topla palatina (mogu se sakriti ako je zrakoplov hladan);
 • maska ​​za spavanje;
 • razmjena kartica s osnovnim podacima o stanju trudnice (vrijeme, krvna grupa, rezultati ispitivanja i pregleda, posebne napomene) i kontaktne brojeve liječnika ili osoba s kojima se može kontaktirati u slučaju problema;
 • zdravstveno osiguranje.

Ključne preporuke za siguran let

Nerijetko se često umori od sjedenja u sjedalu aviona satima, noge, leđa, vrat umobljeni. Fiksni položaj tijela tijekom dugog vremenskog razdoblja postaje uzrok poremećene cirkulacije krvi. Tijelo trudne žene ima tendenciju akumulacije tekućine, tako da morate osigurati da žena ima priliku da se presele tijekom leta. Idealno rješenje je kupiti ulaznicu za poslovnu klasu ili komfornu klasu s labavim i udobnijim sjedalima.

Što učiniti ako trudnica leti u ekonomskoj klasi, koja mjesta trebate odabrati? Najprikladnija opcija je prva mjesta u redu, budući da više slobodnog prostora ispred stolice ne ograničava nogu. Osim toga, ženama je lakše ustati od takvih mjesta za kratke šetnje uz salon ili odlazak u zahod.

Fotelja koja zadovoljava sve potrebe jednostavno je rezervirana uz pomoć elektronske registracije usluga u kojoj možete odabrati zgodan mjesto za nominalnu naknadu. Ako je trudnica teško hodati po velikoj zračnoj luci, ona ima pravo koristiti uslugu pružanja posebne mobilne stolice i pomoći radnicima u zračnoj luci.

Za vrijeme uzlijetanja i slijetanja morate pričvrstiti sigurnosne pojaseve. Unutarnja pojava majke ne smije biti smještena preko trbuha, a ispod nje. U tom položaju neće pritisnuti trbuh tijekom trese zrakoplova.

Što bi moglo biti opasnost za buduću majku i dijete?

Čimbenici rizika koji prate let i njihove posljedice:

 • promjene u atmosferskom tlaku - povećanje tonusa maternice, zagušenja uha, rizik od krvnog ugruška;
 • nedostatak kisika - gladovanje kisikom majke i fetusa;
 • suho sušenje zraka nosne sluznice i nazofarinksa;
 • prisilni statički položaj - krvna staza, rizik od krvnih ugrušaka;
 • vibracije i tresti - pojavu mučnine, povraćanja s ranom toksikozom.

Nestabilni atmosferski tlak

Neki padovi tlaka koji nastaju tijekom putovanja zrakom ne predstavljaju značajnu opasnost ako je trudna majka zdrava i nema patologije trudnoće. Trudnice s tendencijom za trombozom imaju rizik od pojave krvnog ugruška, s akutnom ili kroničnom upalom uha, može doći do teške nelagode, a uz povećani ton maternice, padovi tlaka mogu uzrokovati pobačaj ili prerano rođenje. Liječnici ne preporučuju leti ženama u tim kategorijama.

Nedostatak kisika

Zašto nema dovoljno kisika u zrakoplovu? Kabina putničkog zrakoplova je hermetički zatvorena soba, stoga se u zraku formira ugljični dioksid tijekom leta. Ova značajka može nepovoljno utjecati na dobrobit trudne žene čije tijelo doživljava povećanu potrebu za stresom i kisikom.

Možda se osjeća slabo, slabo. Ispravite situaciju tražeći pomoć od stjuardesa. Zrakoplovi bilo koje zrakoplovne kompanije opremljeni su masama za kisik koji se mogu koristiti ne samo u hitnim slučajevima već i eliminirati hipoksiju u pojedinačnim putnicima.

Tromboza, staza krvi

Trudnica ima promjene u zgrušavanju krvi, koje su fiziološke i neophodne za nadolazeće rađanje. Međutim, ove promjene često uzrokuju stagnaciju krvi i stvaranje krvnih ugrušaka u trudnoj ženi. Osim toga, buduće majke pojavljuju se znakovi varikoznih vena nogu.

Varikozne vene i tendencija tromboze uzrokuju nelagodu u svakodnevnom životu, a osobito tijekom leta. Situaciju pogoršava dugo sjedenje na stolici. Ako je žena zdrava, a let traje manje od 4 sata, nema razloga za zabrinutost. S dugim letovima povećava se rizik od stagnacije krvi i krvnih ugrušaka. Kako smanjiti čimbenike rizika i spriječiti neugodne simptome? Liječnici preporučuju sljedeće savjete:

 • koristiti komprimirani rublje tijekom leta (stupanj kompresije odabire pojedinačno liječnik);
 • da se jednom godišnje ustane s naslonjača i prošetati kroz kabinu (za hodanje morate odabrati miran trenutak tijekom leta);
 • sjedeći na stolici, ponekad radeći "hodajući" pokreta s nogama, kružnim pokretima s nogama u smjeru kazaljke na satu i protiv;
 • nosite udobnu odjeću i obuću;
 • piti više tekućine i eliminirati kofeinirane napitke.

Radioaktivno zračenje

Preuveličana je opasnost od povećanog zračenja u zrakoplovu. Doista, ima neke pozadine zračenja, ali ne utječe negativno na tijelo, budući da ukupna primljena doza za sva vremena leta nije ništa više od one koja se može postići snimanjem zuba ili sjedi nekoliko sati ispred računala. Kakvo je mišljenje liječnika u tom smislu?

Epizodni letovi nemaju značajan učinak zračenja na tijelo. Procjenjuje se da je za vrijeme najvećeg transkontinentalnog leta primljena doza zračenja oko 15% dopuštene godišnje stope koja nije opasna ni za majku niti za dijete.

Trudnoća i putovanja zrakoplovom

Trudnoća nameće mnoga ograničenja uobičajenom životu žene, mijenja stanje njezina tijela. Je li let i trudnoća kompatibilni? Odgovor je da, ali postoje neke okolnosti u kojima je let protivan.

Čak i zdravi ljudi tijekom leta mogu imati problema s njihovom dobrobiti. Letenje tijekom trudnoće može biti podložno svim sigurnosnim pravilima i uvjetima tijekom kojih žena može letjeti.

Prije putovanja, žena treba proći pregled od ginekologa koji vodi njezinu posjetnicu i savjetuje se ako se trudna žena može letjeti.

Trebam pomoć

Mnogi su zračni prijevoznici odani, ne zahtijevaju liječničke potvrde u bilo kojem trenutku. To uključuje "Air France". Drugi prijevoznici mogu letjeti bez upućivanja na određeni datum koji tvrtka pojedinačno stavlja. Moraju se prijaviti s upraviteljima ili na web stranici. Tablica prikazuje pravila nekih zrakoplovnih tvrtki, ukazujući na to koliko je sati moguće letjeti avionom:

Moguće prijetnje i opasnost od letenja za trudnice

Trudnoća i zračna putovanja mogu predstavljati prijetnju zdravlju bebe i žene. U nekim okolnostima može doći do kršenja razvoja fetusa djeteta, kao i prijevremenog poroda tijekom leta.

Akutna hipoksija

Niske koncentracije kisika na visokoj nadmorskoj visini mogu naštetiti ženi na položaju koji pati od anemije 3. stupnja. Nema dovoljno kompenzatornih mehanizama za uklanjanje kisika izgladnjivanja fetalnih tkiva uslijed niskog hemoglobina.

Zdrave žene nisu sklone hipoksiji, jer smanjenje tlaka O2 uzrokuje reakcije u tkivima koje osiguravaju fetus potrebnu količinu kisika. Stoga je izjava da je letenje štetno za sve trudnice zbog nedostatka zraka pogrešno.

Kruženje krvi i staza krvi

Trudnice s poviješću venske bolesti, kao iu prisutnosti teških ili višestrukih čimbenika rizika za arterijsku ili vensku trombozu, trebaju se posavjetovati s liječnikom prije leta. Ako let traje više od 4 sata, bolje je suzdržati se.

Žene ne bi trebale letjeti na položaj koji pati od sljedećih bolesti povezanih s cirkulacijskim poremećajima:

 • tromboza dubokih vena;
 • plućna embolija;
 • arterijski tromboembolizam. Uz oprez u svom prethodnom stanju - anginu, prolazni ishemijski napad.

Preporuke za žene koje pate od bolesti vena:

 1. Zabranjeno je piti piće koje sadrže kofeine, uključujući čaj, u letu. Nemojte koristiti gaziranu vodu, samo normalno. Potrebno je piti svakih pola sata, gutljaj od oko 100 ml.
 2. Mijesite noge svakih pola sata. Vježba: kružni pokret stopala, istezanje, savijanje koljena. Tijekom leta preporuča se ustati i prošetati kabinom kad god je to moguće.
 3. Koristite kompresirajuće čarape i suknje.

Pritisak skoči

Zdravi ljudi mogu osjetiti blagi porast tlaka prilikom penjanja, slijetanja i pada u zonu turbulencije. Za trudnice koje pate od preeklampsije (pogoršanje pluća, bubrega, mozga) je opasnost. Oticanje nogu ili drugih dijelova tijela može se povećati. Nuspojave na tijelo s povećanim pritiskom u trudnice karakteriziraju glavobolja, nesvjestica, zamagljivanje svijesti, mučnina i povraćanje.

Preranog rada

Rizična skupina s pretpodijeljenom radnom snagom uključuje žene koje imaju bolno stanje zbog trudnoće - gestoze ili kasne toksikoze.

Žene koje očekuju 2 ili više djece su sklonije prijevremenu isporuku. Zbog toga, mnoge zrakoplovne tvrtke zabranjuju im letenje mjesec dana ranije od majki singletona.

Trudnice su u posljednje vrijeme kontraindicirane u vezi s mogućim oslobađanjem amnionske tekućine ili abrupcija placente. Prisutnost brojnih bolesti u povijesti povezane s venama i plućima, anemija, hipoksija fetusa može također izazvati porođaj tijekom leta.

zračenje

Na visokoj nadmorskoj visini atmosferski sloj manje štiti osobu od zračenja. Doista, moguće je zračenje zraka zračiti na zrakoplovu, ali u malim dozama koje ne predstavljaju prijetnju zdravlju majke i njezinog fetusa. Doza zračenja je oko tri puta manja od rendgenskog zračenja.

Važno je! Trudnice s poremećajima krvi kontraindicirane su u letovima avionom.

Pravila leta

 1. Letite s mjenicom, čak i ako zračni prijevoznik to ne traži. Ovo je dokument u kojemu je stisak indiciran za zdravlje majke i fetusa s trenutnim bolestima, liječenjem i drugim informacijama.
 2. Izaberite mjesto u prolazu, jer prozori u blizini prolaznih vrata otežavaju izlazak često u šetnju u kabini.
 3. Uzmi jastuk za trudnice, koji će ublažiti opterećenje s struka.
 4. Kada kupujete kartu, odaberite mjesta u prvom redu da biste se protezali naprijed kako biste izbjegli oticanje, stagnaciju krvi.
 5. Nemojte nositi traperice u letu, jer čvrsto zategnu bokove i trbuh. Dajte prednost prirodnim tkaninama i slobodnom rezu.
 6. Ako imate puno straha, uzmi sedativ koji je vaš liječnik ovlastio.
 7. Pijte vodu tijekom leta.
Savjet! Na zamjenskoj kartici navedite nekoliko kontakata sljedećeg srodnika u slučaju nepredviđenih situacija.

Letite na različite datume

Koliko dugo možete letjeti na avionu, a ne naštetiti razvoju fetusa i zdravlju majke? U svakom tromjesečju ima tjedana kada let nema prijetnju trudnoći. Postoje i periodi kada zračna putovanja predstavlja opasnost. Pogledajmo bliže.

Prvo tromjesečje

U prvom i drugom tjednu leta ne predstavlja prijetnju zdravlju žena i djece. Od trećeg tjedna nalazi se polaganje unutarnjih organa fetusa. U ova dva tjedna ne biste trebali letjeti. Uz hladnu ili drugu bolest može doći do razvojnog oštećenja i dovesti do pobačaja.

Najpovoljniji za letove prvog tromjesečja tjedna su 7 i 8. Na 5-6, 8-9 i 10 do 12 tjedana bolje je suzdržati od putovanja.

Drugo tromjesečje

Drugi trimestar je najuspješniji za letenje. Međutim, od 18 do 22 tjedna trebate biti pažljivi, jer tijekom tog razdoblja postoji rizik kasnog pobačaja.

Posljednjih mjeseci trudnoće

Ako je žena zdrava, nema kontraindikacija i komplikacija, možete letjeti svaki tjedan tijekom posljednjih mjeseci trudnoće. Smatrajte da većina zračnih prijevoznika zahtijeva liječničku potvrdu od 28. tjedna, a broj tvrtki zabranjuje letenje posljednjih tjedana prije porođaja.

Bolje je izbjeći letenje u posljednja 3-4 tjedna nošenja fetusa, čak i ako zrakoplovna tvrtka ne zabranjuje let. Tresući i suhi suhi zrak, previše tjeskobe može pogoršati stanje žena, donijeti nelagodu.

Koliko dugo možete letjeti

Većina zrakoplovnih tvrtki ograničava letove trudnicama u trajanju od 34-36 tjedana s jednim fetusom i 32 tjedna s dva ili više voća. Ako zrakoplovna tvrtka kasnije ne ometa let, žena prije leta potpisuje papir o odgovornosti za moguće rizike, a također daje potvrdu liječnika koji ima datum rođenja, stanje zdravlja, trudnoću i patologiju.

Što učiniti ako je trudnica bolesna u avionu

Žene u ranoj fazi trudnoće su osjetljive na mučninu i povraćanje. Slijedite preporuke kako biste izbjegli neugodne situacije i da se osjećate bolje u letu:

 • nekoliko dana prije leta (1-2) držite se lagane prehrane;
 • na dan odlaska ne smije jesti čvrsto;
 • konzumirati vodu tijekom dana kako bi se izbjegla dehidracija;
 • ako propisi zračnog prijevoznika omogućuju da uzmete hranu na brodu, poduzmite nešto korisno. Na brodu, zatražite pomoćnika zrakoplova da zagrije jelo u mikrovalnoj pećnici;
 • kada zabranjuje domaću hranu, koristi izbornik tvrtke, obično ima tablicu za prehranu;
 • ako se osjećate bolesnima, trebate pogledati ravno, usredotočujući se na jednu točku. Duboko dišite. Idite gutljaj vode i stavite bombona ili bombon ispod jezika, polako otapajući;
 • pokušajte ometati knjigu ili novinama, umirujuću glazbu ili se pokušati opustiti i zaspati. Ne uzimajte tablete za spavanje;
 • bolje je izbjegavati kofeinirane napitke, ali ako ste lagano vrtložni, dopuštena je jedna doza - mala šalica kave ili jak čaj.

Je li moguće da trudnice lete na avionu? 8 pravila za odmor

Trudnoća i odmor: sjajne informacije.

Da li su letovi tijekom trudnoće opasni, u kojem mjesecu je bolje organizirati putovanje, pravila "prijevoza" trbuha i druge korisne odgovore na zabrinjavajuća pitanja.

Trudnoća je prekrivena mnogim predrasudama. Baka kaže da ne možete dobiti šišanje, majke - da ne možete kupiti miraz za djetetu tisuće glupih uputa, odbacujemo i nastavljamo voditi naš uobičajeni bogati život, nastavimo raditi, idemo u kozmetičke salone i putovanja. Ali, da li svi putovanja odgovaraju trudnoći? Najveća sumnja je avion. Jesu li opasnosti od baka pretpostavke ili prijetnja stvarno postoji? Liječnici nisu došli na zajedničko mišljenje o letovima: većina će točno reći da je to "nepoželjan rizik" za trudnice.

Što može uplašiti?

1. Pad tlaka. Preranog rada

Poznato je da su trudnice izuzetno osjetljive na pad tlaka, neizbježan fenomen tijekom leta, posebno vidljiv tijekom polijetanja i slijetanja. Sa apsolutnom sigurnošću, nemoguće je reći kako će žena nositi. Vjeruje se da snažan pad atmosferskog tlaka može uzrokovati preuranjeni rad. Međutim, znanstveni dokazi ne postoje. Naravno, prijevremeni rad nije neuobičajen, mogu se pojaviti na zemlji. No, u zraku je da neće biti intenzivne skrbi za djecu, tim liječnika i mogućnost pružanja kvalificirane pomoći.

Moguće je otkriti rizik prijevremenog poroda ultrazvukom, mjerenjem dužine cerviksa. Mnoge zrakoplovne tvrtke nametnu ograničenja na let žena koje imaju visoku šansu da upoznaju radost majčinstva na zrakoplovu. To uključuje trudnice u kasnijim fazama, žene s višestrukim trudnoćama, i one koji već imaju prijevremeni porast u povijesti.

2. Nedostatak kisika

Tijekom leta u kabini zrakoplova koncentracija kisika se smanjuje. Ova činjenica je također povezana s puno uzbuđenja trudnica, koji odmah boje u mojoj glavi jezivih slika kisika gladovanje djeteta u maternici. Oni su spremni uvjeriti švicarskog profesora R. Huha. Provela je istraživanja, proučavala učinak relativne hipoksije na tijelo zdravih trudnica i nije pronašla nikakve razloge za zabrinutost: nije bilo odstupanja u sastavu plina majčinske krvi ili fetalnih reakcija. Dakle, suvremena znanost prihvatila je da lagano smanjenje zasićenja kisikom u krvi ne predstavlja opasnost za trudnice. Istina, samo su zdrave trudnice bile uzete u obzir. Veći nedostatak kisika pate od žena koje pate od anemije. Teška anemija izravna je kontraindikacija za let.

3. Staza krvi, venska bolest i tromboembolijske komplikacije

Tvorba tromboze, tj. Krvni ugrušak u krvnim žilama, možda je najozbiljnija opasnost da se trudnice stavljaju na sjedenje dok se nepomično sjedaju za vrijeme dugih letova. Liječnici sumorno izvješćuju da je rizik od razvoja duboke venske tromboze kod trudnica 5 puta veći od rizika da ga se razvije u ne-trudnicama otprilike iste dobi.

Sam trudnoća je faktor rizika za vensku tromboemboliju, a produženo sjedenje u stolici gospodarske klase ne jasno poboljšava situaciju. Stoga, trebate slijediti neke jednostavne preporuke: koristiti čarape kompresije, piti vodu češće u letu, odbiti kofeinirana pića i barem 10 minuta na sat lagano šetati po kabini.

4. Mogući učinci zračenja

Kozmičko radioaktivno zračenje uopće nije mit. Istina, uglavnom se studira u takvim institutima kao što je NASA u vezi s opasnošću zračenja kozmonauta.

Dok živimo negdje blizu razine mora, pod debelim slojem atmosfere (služi kao prirodna prepreka zračenju), tada svake godine primamo dozu zračenja koja odgovara dvama x-zračenjima. Ovo se smatra sigurnim.

Međutim, na visini na kojoj modernog zrakoplova raste, a ne u cilju osvajanja prostora, zaštitni sloj atmosfere je znatno niži nego na tlu. Početkom 90-ih godina američka Federalna zrakoplovna uprava objavila je dokument kojim se priznaje da su piloti zrakoplova ozračeni gotovo na isti način kao i na mjestima s velikim opasnostima od zračenja.

A one trudne, koje ne rade kao piloti putnika zrakoplova, još uvijek ne paniču. Istraživači vjeruju da rijetki letovi ne utječu negativno na fetus. Primjerice, tijekom transatlantskog leta (koji traje najmanje 7 sati), osoba se ozrači 2,5 puta manju od rendgenskog prsnog koša.

Što se tiče izloženosti, koja je uvijek zastrašujuća, prolazeći kroz okvire detektora metala u zračnoj luci, uopće ne biste trebali biti nervozni. Osoblje zračne luke tvrdi da je u središtu okvira samo slabo magnetsko polje.

Uvjeti trudnoće: kada je najbolje letjeti

Najbolje vrijeme za let je drugi trimestar, od 14 do 28 tjedana trudnoće. U prvom tromjesečju postoji rizik od spontanog pobačaja, glavni organi djeteta još nisu formirani, a putnika će vjerojatno biti pogođeni neugodnim simptomima toksemije. U trećem tromjesečju rizik od prijevremenog porođaja je velik, a osim toga, zbog veličine trbuha trudnice, može biti jednostavno neugodno u skučenom sjedalu u avionu.

Ipak, glavni vodič za donošenje odluke o odmoru na udaljenim zemljama i dalje treba biti mišljenje vašeg ginekologa, jer zna o svim komplikacijama vaše trudnoće i svjesno je mogućih problema. Tijekom posjeta Vašem liječniku, vrijedno je uzeti certifikat o razdoblju trudnoće, približnom datumu isporuke i sažetoj poruci "takva i takva nema kontraindikacije za let". Prije toga, ginekolog može zatražiti dodatni test ili otići na ultrazvučni pregled kako bi se u potpunosti smanjio anksioznost.

A na Kraljevskom koledžu opstetričara i ginekologa u Ujedinjenom Kraljevstvu placenta previa, pre-eklampsija i teška anemija smatraju se apsolutnom kontraindikacijom za bijeg. Relativne kontraindikacije uključuju rizik od preranog rođenja i prijevremenog odjeljivanja normalno smještene placente; umjerena anemija, niska placentacija (od 20 tjedana trudnoće), prisutnost krvarenja iz genitalnog trakta u bilo kojoj fazi trudnoće, invazivne procedure, višestruke trudnoće (nakon 24 tjedna) i abnormalna fetalna pozicija u drugoj polovici trećeg tromjesečja.

Zahtjevi zrakoplova za trudnice

Prije putovanja, vrijedi saznati koja pravila vaša izabrana zrakoplovna tvrtka pridržava u vezi trudnica. Njihovi zahtjevi su različiti. Primjerice, na web stranici Aeroflota postoje takve informacije: "Trudnice čije se rođenje očekuje u sljedeća četiri tjedna mora dostaviti pismenu suglasnost liječnika za let. Liječnički pregled mora biti dovršen najranije 7 dana prije početka leta".

Transaero kaže: "Let trudnica dopušteno je pod uvjetom da se obavlja najkasnije četiri tjedna prije očekivanog datuma rođenja i da nema opasnosti od prijevremenog rođenja. Moraju se osigurati informacije o stanju trudnice, potvrđene liječničkom potvrdom i mjenicom zrakoplovna.

Let trudnica moguće je pod uvjetom da prije leta bude potpisana jamstvena obveza koja propisuje da zrakoplovna tvrtka ne snosi nikakvu odgovornost za štetne posljedice koje mogu nastati trudnica i fetus tijekom leta i kao rezultat leta. "

AirFrance ne zahtijeva bilo kakve radove: "Trudnice su dozvoljene na letovima Air France bez doktorskog certifikata. Unatoč tome, preporučujemo vam da se posavjetujte s liječnikom prije putovanja."

U svakom slučaju, bolje je pojasniti takve podatke neposredno prije leta, jer se događa da airlines promijeniti svoje pravila.

Moram letjeti na zrakoplovu tijekom trudnoće: kako spasiti budućnost bebe

Teškoće prilikom putovanja u trudnice: priče o opasnostima ili hororima

Pitanje hoće li ići na let zrakoplova tijekom trudnoće, općenito, dobiva pozitivan odgovor. Ali važno je da se iskustvo drugih žena ne primjenjuje na pojedini slučaj. Trebali biste se posavjetovati sa stručnjacima koji će uzeti u obzir vrijeme, stanje i povijest bolesti.

U nedostatku komplikacija i kontraindikacija, liječnik daje dopuštenje. No, možda ćete naići na nepredviđene teškoće koje nisu pročitane na forumima:

 • Ako putujete u ekonomskoj klasi, nedostatak prostora za noge ili uskog sjedišta uzrokuje nelagodu. Ponekad se zadaća da ustane s mjesta, bez uznemiravanja susjeda, i odlazak u WC postaju problem. Kako biste izbjegli komplikacije, nemojte odabrati mjesta za prozore.
 • Na malim privatnim mlaznicama, razlika u pritisku je izraženija. To ne znači da je ova opcija zabranjena, ali liječnici savjetuju da putuju na velikim brodovima.

U drugom tromjesečju trudnoće letovi ne uzrokuju probleme. No, ako je ostalo manje od mjesec dana do planirane isporuke ili trudnoće s komplikacijama, obratite se svom liječniku bez obzira na zahtjeve prijevoznika.

Je li trudnoća kontraindikacija leta: ono što obično izaziva zabrinutost

Razdoblje čekanja djeteta ne smatra se kontraindicijom za putovanje zrakom. Ali imajte na umu nijanse:

 • Letenje aviona u prvom tromjesečju trudnoće ne doprinosi pobačaju. Ali ulogu igra anksioznost, strah od visina i opći stres. Da biste smanjili rizike, putujte u poslovnom razredu.
 • Prijevoznici nametnu ograničenja na prijevoz putnika u posljednjem terminu. Ali problem nije rizik za fetus, već strah da će žena početi prijevremeni porod.

Većina se nositi s letovima bez komplikacija, tako da nema razloga da odmah odbije putovati zrakoplovom. Ali što je s uobičajenim mitovima koje će podijeliti predstavnici starijih generacija? Razmotrite svaki slučaj kako ne biste zabludjeli.

Rođenje djeteta s teškoćama u razvoju

Mit da zračenje na visini izaziva odstupanja u razvoju nije stvar prošlosti, ali jednokratni let nije dovoljan da fetus bude naštet. Odstupanja su uzrokovana naslijeđem ili pogrešnim životnim stilom budućih roditelja, a ne zračnim putem.

Zašto zračenje na visini ne igra odlučujuću ulogu? U letu je njegova razina zaista deset puta veća od one na Zemljinoj površini. Ali ova značajka se uzima u obzir kod projektiranja košuljica, a koža upija većinu zračenja.

U kabini će trebati 700 sati godišnje kako bi dobili opasnu dozu, a obični putnici ne putuju tako često. Opasnosti se mogu izložiti polaznicima leta, ali za razdoblje od 12 tjedana prenesu na drugi posao.

Rođenje stranca: strahovi su neutemeljeni

Pitanje državljanstva djeteta rođenog na brodu nastavlja progoniti putnike. Postoje dovoljno nijansi, jer postoje razlike u državnim zakonima.

Postoji nekoliko načina za stjecanje državljanstva: dječja krv će se smatrati državljaninom iste države kao i jedan od roditelja. Postoji i mogućnost "desno od tla", zahvaljujući kojoj će beba postati ruski u svakom slučaju. Uostalom, avion se smatra teritorijem Ruske Federacije, pa neće biti poteškoća.

Rođenje djeteta na brodu koji pripada drugoj državi ne znači da će automatski dobiti državljanstvo ove zemlje. Na primjer, bebe rođene na američkim zrakoplovima ne smatraju se uvijek Amerikancima. Zbog toga je neophodno da zrakoplov bude u zračnom prostoru zemlje, barem u tranzitu. Istina, žene mogu imati problema, jer SAD poduzimaju mjere protiv roditeljskog turizma - "porodnički turizam".

Što se tiče prava tla, nije očito: Aeroflot liner može biti registriran u Bermuda. Istina, djetetovo državljanstvo bit će ruski, i nema razloga za brigu.

Efekti kozmičkog zračenja

Rasprava o tome je li zračenje opasno tijekom leta nastavlja. Možda mislite da metalni okviri i ručni skeneri koji se koriste u zračnoj luci predstavljaju prijetnju. Ali doze su zanemarive pa nemojte utjecati na tijelo. Putnici su izloženi zračenju tijekom leta: na nadmorskoj visini zrak postaje rijetkost. Što su molekule koje čine atmosferu Zemlje manje, to su još gore od kozmičkih zraka. Do sada, njihovo djelovanje ostaje jedno od glavnih ograničenja za čovjekov boravak u svemiru: astronauti razvijaju katarakte, rak i kardiovaskularne bolesti.

Nakon učenja zračenja, putnici se pitaju postoji li rizik njenog djelovanja tijekom letenja. U SAD-u pilotska struka smatra se da podrazumijeva rad u uvjetima povećane radioaktivnosti, ali liječnici još nisu potvrdili opasnost s činjenicama. Što se tiče običnog putnika, nema opasnosti ako ne letite cijelo vrijeme. Studije provedene u Sjedinjenim Američkim Državama pokazuju da za trudnicu mora imati primjetan učinak na njeno tijelo, potrebno je provesti 2-3 leta tjedno.

Rizik od uznemiravanja respiratornih infekcija

Vjeruje se da s dugim letovima povećava vjerojatnost ugovaranja respiratornih infekcija:

 • Akumulacija ljudi u zatvorenom prostoru doprinosi širenju virusa.
 • U klimatizacijskom sustavu na brodu akumuliraju se mikroorganizmi koji mogu ući u kabinu.

No, studije koje su proveli američki znanstvenici opovrgnuli su zajednički mit. Rezultati eksperimenata objavljeni su u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Uzimanje uzoraka zraka na 5 košuljica pokazalo je da filtri sustava zadovoljavaju zadatke za 95%. Budući da je studija provedena usred sezone gripe, zaključeno je da let nije u opasnosti od infekcije, čak iu nepovoljnim uvjetima.

Ali situacija se mijenja ako se u blizini nalazi putnik s respiratornim bolestima. Rezultati eksperimenta pokazali su da će rizik od infekcije susjeda biti 80%. Oni koji su 2 reda nemaju što brinuti: vjerojatnost dobivanja bolesnih ne doseže 3%.

Teška tvrdnja protiv zračnog putovanja je da prijevoznici nameću ograničenja trudnicama, tražeći pružanje medicinskih certifikata. Ali stvar nije u opasnosti: tvrtke ne žele vratiti avion s piste ili dogovoriti nepredviđene slijetanja ako počnete rađati. Doista, tijekom posljednjih tjedana nemoguće je precizno predvidjeti datum, stoga vas zanimaju biti bliži specijalistima. Iako je osoblje na brodu osposobljeno i sposobno za isporuku, nemojte se nadati da će sve biti glatko.

Glavne kontraindikacije za letove tijekom trudnoće

Razumijevanje je li moguće letjeti na zrakoplovu za trudnice, odbacili ste zajedničke mitove. Ali kada biste trebali odustati od zračnih putovanja? Prema WHO, oni se ne preporučuju za 36 tjedana ili više. Ako čekate blizanke, onda na 32. tjednu ne biste trebali letjeti na brodovima. A kada je delikatna država povezana s komplikacijama, nemojte ih voditi prema rokovima: u svakom slučaju, kupnja karata nije najbolja ideja. Također, putovanje zrakoplovom nije preporučljivo uzeti žene i bebe, nakon rođenja u manje od tjedan dana.

Preporuke WHO-a su nejasne pa ih nadopunjuju prakticirani ginekolozi. Oni dijele kontraindikacije u apsolutnu i relativnu, au prvom slučaju moraju zaboraviti na letove. Sljedeći fenomeni spadaju u kategoriju:

 • preeklampsija (bolest zahtijeva povećanu zdravstvenu zaštitu čak i na tlu);
 • puni posteljica previa kad se preklapa unutarnje ždrijelo, jer tijekom porođaja dijete neće napustiti rodni kanal;
 • teška anemija.

Uz relativne kontraindikacije, žena će letjeti u slučaju nužde, nakon savjetovanja s liječnikom. To uključuje niz pojava:

U nekim slučajevima oni postaju apsolutni kada je rizik od pobačaja visok zbog prirode stanja. No, općenito, možete putovati, iako je poželjno odgoditi putovanje.

Mogući negativni čimbenici i komplikacije

Mnogi mitovi o povredi letova su neutemeljeni, ali postoje objektivni čimbenici koji štete zdravlju fetusa ili trudnice. U većini slučajeva oni ne postaju kontraindikacije ako razmišljate o mjerama za neutraliziranje negativnih pojava.

Tromboza duboke vene ili plućna embolija

Trudnoća prvo doprinosi razvoju duboke tromboze vena. Tijekom leta, rizik se povećava 3-4 puta, čak i za ljude koji nisu u osjetljivoj državi. Najčešće se u nogama formiraju krvni ugrušci koji uzrokuju pritužbe na bol, crvenilo i osjećaj pečenja. Može doći i ući u pluća, gdje se miješaju s normalnom cirkulacijom. Znakovi ovog fenomena su sljedeći:

 • kratkoća daha;
 • bol u prsima ili nelagoda, pogoršana kašljem ili pokušaja da duboko udahne;
 • vrtoglavica;
 • srčane palpitacije;
 • iskašljavanje krvi.

Tromboza dubokih vena ugrožava sve putnike, ali trudnice su u opasnosti. Povezan je s povećanom razinom estrogena, što povećava zgrušavanje krvi. Također, težina fetusa stvara opterećenje na arterijama u zdjelici, a krv traje više vremena da zasićuje tkivo nogu s kisikom i vrati se u srce. Kao rezultat toga, rizik od krvnih ugrušaka se povećava.

Problem s letovima nije zračni prijevoz, već je potrebno provesti 4 sata i više na sjedalu. Što duže sjedite, to je veći rizik od krvnog ugruška, pa poduzmite akciju:

 • pokušajte premjestiti noge;
 • svaki sat, ustati i prošetati 5 minuta;
 • prije no što nosite kompresirajuće čarape.

Ove mjere su dovoljne, ali ako je potrebno, obratite se svom liječniku. Kod slučajeva venske tromboze kod rodbine liječnik propisuje pregled i daje savjete.

Rizik od prijevremenog poroda zbog pada tlaka i turbulencije

Mišljenje da let na brodu uzrokuje pobačaja, ojačana u umu. Iako liječnici potvrđuju suprotno, žene dijele tužne priče na forumima, jer su izgubili dijete nekoliko tjedana nakon putovanja. Zašto postoji slično mišljenje ako liječnici kažu da se pobačaj i bijeg ne odnose?

Činjenica je da se 20% žena suočava s tim fenomenom prije ili kasnije. Prema teoriji vjerojatnosti, neki od njih nedavno su letjeli na liniji. Pokušavajući potkrijepiti što se dogodilo, žene podsjećaju na zajednički mit i pojačavaju ga novim "činjenicama".

Zapravo, turbulencija i razlika u pritisku ne daju štetu budućem djetetu, ako slijedite pravila. Letenje avionom u ranoj trudnoći ili nakon 34 tjedna zahtijeva uravnoteženi pristup, ali u drugim slučajevima, bez komplikacija, putovat ćete bez posljedica. Jedina prijetnja je nemir zbog trese, ali to ne predstavlja opasnost za vas ili fetus.

hipoksija

Razmatra se prijetnja hipoksije za trudnice. Činjenica je da se u tom razdoblju pojavljuju promjene u respiratornim organima. Zbog pada hormona, dopuštena razina ugljičnog dioksida u tijelu smanjuje što dovodi do povećanja disanja. Također, u pluća se prikuplja više tekućine, što smanjuje njihov volumen. Preostale fiziološke promjene dovode do povećane potražnje kisika i stresa na dišnim i kardiovaskularnim sustavima. Iz tih razloga, trudnice su izložene hipoksiji.

No gladovanje kisikom se ne osjeća kada ste zdravi. Hipoksija prijeti onima koji pate od anemije 3. stupnja. Međutim, ne vrijedi rizik: iako jednokratna zračna putovanja nisu opasna, liječnici nisu otkrili ima li negativnih posljedica s čestim letovima. Odvojeno, oni upozoravaju na opasnost koja se javlja kada se kabina smanji. U tom slučaju, putnici imaju maske za kisik, ali vam možda nemate vremena za njihovo korištenje.

Ozljedu kisika tijekom trudnoće je kontraindicirana

Tipično, deformacija kabine ne ugrožava zdravlje, jer posljedice postupno dobivaju zamah. Propuštanja mogu nastati uslijed malih pukotina, neispravnosti sustava ili slabo zatvorenih vrata. U tom slučaju koristite masku, a pilot, ako je potrebno, izvršit će neplanirano slijetanje. No, s brzom i ozbiljnom depresijom putničkog prostora, putnici imaju 18 sekundi da stavljaju maske za kisik, nakon čega dolazi do gubitka svijesti. Iako su takvi slučajevi rijetki, sami procjenjujte rizik.

dehidracija

Oni koji su letjeli u trudnoći na zrakoplovu, ostavljaju pozitivnu povratnu informaciju. Ali buduće majke propisuju potrebu piti više vode, jer je zrak u kabini suha. Nemojte se naginjati na kavu, čaj, slatke napitke, jer pridonose gubitku tekućine. Problemi neće nastati ako napravite izbor u korist čiste vode. Pijte 500 ml svaki sat i izbjegavajte snižavanje krvnog tlaka i vrtoglavicu.

Prekomjerna suhoća zraka pridonosi pojavi crijevnog nosa ili grkljana škakljiva. Nedostatak vlage uzrokuje suhu sluznicu, tako da ćete trebati nosne kapljice i otopine zasnovane na morskoj soli. Uobičajena voda može osvježiti vaše lice: štedite od isušivanja kože.

Moguće opstetrije

Problemi tijekom dugih letova odnose se na činjenicu da putnik i dijete neće dobiti odgovarajuću medicinsku skrb u slučaju prijevremenog porođaja. Osoblje na linijama se trenira, ali neće biti profesionalnog liječnika i opreme. Ako postoji rizik od komplikacija, odbacite kasne letove.

Primjer bi bio priča o djetetu koji je rođen na zrakoplovu koji leti iz Simferopola u Moskvu. Putnik je počeo rađati, što je uzeo letačicu i medicinsku sestru, koja je slučajno bila na brodu. Ali dijete rođeno bez daha nije udahnulo zbog sluzi koja je začepila dišne ​​putove. Oprema koja se koristi za pomoć novorođenčadi u bolnici nije bila na brodu. Medicinska sestra mora usisati sluz u usta, a zatim dati djetetu umjetno disanje. Kasnije su liječnici rekli da je bebin život spašen samo zahvaljujući poduzetim mjerama. No vrijedi li se očekivati ​​da će među putnicima biti osoba s posebnim osposobljavanjem?

Pravila letenja za trudnice

Da biste smanjili rizik, razmotrite trajanje trudnoće. Poželjno vrijeme je 2. trimestra, kada se tijelo prilagodilo novoj državi, a prerano rođenje nije ugroženo. U ostalim slučajevima, od vas će biti zatraženo.

U ranim fazama (1-4 tjedna) iu prvom tromjesečju (do 13 tjedana)

Letenje avionom u prvom mjesecu trudnoće pada u vrijeme kada se počinju formirati organi budućeg djeteta. Ovo je važan korak koji zahtijeva povećanu brigu o stanju zdravlja. Također, žene se suočavaju s neugodnim manifestacijama:

 • mučnina zbog toksemije;
 • česti poriv za mokrenjem;
 • bubri;
 • povećano umor;
 • poremećaja prehrane.

Prije nego što kupite ulaznice, procijenite svoje dobro: vjerojatno se ne želite nositi s toksikozom na nadmorskoj visini od 10 000 m. Mučnina se može dogoditi zbog pada tlaka i turbulencije, iako se neće pojaviti zdravstveni rizici. Također, nemojte letjeti s visokim krvnim tlakom ili problemima s kardiovaskularnim sustavom. No, uz dobrobit očekivane majke, liječnici ne vide razlog odbiti letjeti.

U drugom tromjesečju (14-27 tjedana)

Kada je 3 mjeseca trudnoće završeno, let u zrakoplovu postaje sigurniji. Do 15. tjedna stanje tijela je optimalno za putovanje zrakoplovom. Potrebno je samo pridržavati se mjera predostrožnosti:

 • Premjestite noge, pokušajte prošetati prolazom u svakoj prilici. Ako još sjedite, podignite i spustite pete.
 • Pravilno postavite sigurnosni pojas: na kukove i donji trbuh.
 • Pokušajte rezervirati sjedalo u nosu aviona, gdje je manje tresenje.

Prihvatite kupnju ulaznice u poslovnom razredu, jer će sposobnost da se protežu noge ili promijenite položaj eliminirat će opasnost od tromboze dubokih vena. U nekim zemljama, bolest je nazvana "sindrom ekonomske klase", stoga ne zaračunavajte novac.

Tijekom trećeg trimestra (28-36 tjedana)

Prijevoznici preporučuju da se suzdrže od letenja kada rok dosegne 36 tjedana. U drugim slučajevima, konzultirajte ginekologa: on svibanj preporučiti odbijanje za putovanje ako trudnoća prolazi s komplikacija ili bilo je slučajeva preranog rođenja u obitelji. Također, ne treba letjeti onima koji čekaju blizanke.

Imajte na umu da je dijete održivo za razdoblje od 27 tjedana. To znači da, uz dostupnost kvalificirane medicinske skrbi, prijevremeno rođenje nije opasno. No, ako se to dogodi na visini, dijete je u opasnosti.

Koji su zahtjevi zrakoplovnih tvrtki

Žena koja očekuje dijete čuje od prijatelja i rodbine priče o tresenju i bolestima kretanja u kabini, ali ovi aspekti također se odnose na putovanje vlakom ili čak autobusom. Stoga ne biste trebali odbiti putovati zrakom: dovoljno je obratiti pažnju na male nijanse.

Većina prijevoznika, međutim, postavila je ograničenja kada je riječ o tome je li moguće letjeti avionom za trudnice. Inozemne tvrtke inzistiraju da žene u 8. mjesecu pružaju pomoć od ginekologa. 7 dana prije očekivanog datuma rođenja, dopušteno je letenje s pratećom osobom koja će pomoći da dođe na brodu i koordinirate s liječnikom. Također je potrebno potvrditi potvrdu da je u posljednjih 48 sati očekivana majka prošla medicinski pregled.

Domaće "Aeroflot" također upozorava na značajke leta. Na stranicama ćete naći informacije, što ukazuje na: trudnice za razdoblje od 8 mjeseci. preporučljivo je konzultirati liječnika i dobiti certifikat. 4 tjedna prije isporuke trebat će Vam liječnički pregled koji vrijedi 7 dana.

Trudnoća ne ometa putovanje

Ural Airlines je manje zahtjevan jer dopušta putnicima da samostalno kretaju sa situacijom. Potrebno je samo medicinski certifikat izdan 24 sata prije leta. Također morate nositi zamjensku karticu s vama.

Kakav je položaj vodstva S7 Airlinesa? Ne zabranjuje trudne letove, ali odgovornost za posljedice pada na putnika. Tijekom registracije, od njega će se zatražiti popunjavanje posebnog obrasca za upitnik, gdje će pričati o svom zdravstvenom stanju. Tada ćete trebati dati mišljenje liječnika, vrijedno tjedan dana.

Sličan položaj zauzima Crvena krila, jer će putnik trebati mjenjačnicu i liječničku potvrdu. Prijevoznik prihvaća dokument ako je izdan manje od 7 dana prije leta.

Gotovo ne iznosi zahtjeve tvrtke Utair: dovoljno je dati potvrdu o potvrđivanju da je putnik svjestan rizika. Zrakoplovac podsjeća da na zrakoplovu nema stručnjaka koji može pružiti pomoć u iznosu koji je potreban za teške isporuke.

Da biste saznali više o zahtjevima prijevoznika za letove tijekom trudnoće, pogledajte videozapis:

Koji tjedan trudnoće je bolje ukrcati se u avion

Ako trebate brzo prevladati velike udaljenosti, odaberite drugi trimestar za putovanje. No, letovi u 1. trimestru ne predstavljaju opasnost kada trudnoća nastavi bez izražene toksikoze ili drugih komplikacija. Ne dopustite da vas zavedu: vaša država dodaje radost i ne oduzima vam užitak gledanja svijeta.

Kako napraviti let uspješan

Glavni uvjet za uspješan let bit će pravodobno savjetovanje s liječnikom. Nemojte se oslanjati na savjete prijatelja ili priče na forumima, jer je stanje tjelesne majke pojedinačno.

Ali čak i uz dopuštenje ginekologa, postoje dva načina: trpjeti na putu ili poduzeti mjere za ublažavanje nelagode. Ako želite dobiti dobar dojam, pobrinite se za sljedeće:

 • Učinite sigurnost prioritetom. Saznajte unaprijed telefonske brojeve liječnika na odredištu, prikupite potrebne lijekove, zgrabite kopiju kartice i rezultate ultrazvuka. Ako je potrebno, kontaktirajte zrakoplovnu tvrtku i navedite koje dokumente trebate tijekom slijetanja (potrebno je naknadno). Pomislivši na pojedinosti, riješit ćete se nepotrebnih briga.
 • Držite mirno na brodu, držite papirnate vrećice po potrebi. Također zgrabite jastuk i pokrivač ili zamolite policajaca da dovede ove dodatke.
 • Od velike važnosti su odjeća i obuća. Izaberite slobodne stvari od prirodnih tkanina, nemojte zaboraviti na kompresijske čarape. Nosite i cipele s ravnim potplatom, jer morate hodati po kabini.

S obzirom na ova pravila, putovanje će učiniti ugodnijim, stoga nemojte zanemarivati ​​male stvari.

Preporuke: kako napraviti let udoban

Savjeti o tome kako napraviti let udoban, daju ginekologa. Od pacijenata, znaju kako je neugodno rješavati rastuću mučninu ili povećanu umor. Ali dobra vijest je da možete ublažiti svoje stanje čak i na zrakoplovu!

Najsigurnije vrijeme za letenje tijekom trudnoće

Kalifornijski ginekolog, dr. Aaron Shufan, kaže da trudnice trebaju letjeti na razdoblje od 20-30 tjedana. Ako planirate putovanje za kasnije vrijeme, razmislite o alternativnoj opciji: sigurnije je voziti automobil, jer možete promijeniti rutu i otići u bolnicu.

Značajke psihološkog stava

Dobio dopuštenje od liječnika? Zatim nemojte se uznemiravati s mislima o mogućim poteškoćama i uživati ​​u pogledima iza prozora. Razmislite o tome kako sigurno doći na mjesto i ne dodati se stresu.

Odabir leta: odbijanje dugih letova

Ideja o posjeti udaljenim zemljama prije nego što se upoznate s sumnjivim zadovoljstvima zbog nedostatka sna zbog dječjeg plakanja, čini se primamljivo. Ali dugi boravak u zraku i promjena klimatskih uvjeta neće biti korisni. To nije samo pitanje leta već i novih čimbenika na destinaciji: nepoznata hrana, koja traži pomoć liječnika od stranaca, komplicirana jezičnom barijerom, neobična voda uzrokuje nelagodu.

Recenzije žena: što očekivati

Savjetujem vam da unaprijed razmislite o "što ako" i razvijete akcijski plan. Preporuča se odbiti letjeti u inozemstvu: prijatelj je otišao na odmor u Italiju, nakon 7 mjeseci. Na brodu nije osjetila neobične senzacije, ali na terenu je počela pretjerano raditi. Šok, bol, nesporazum govora liječnika... Također smo morali platiti ogromne iznose, jer standardno osiguranje ne uključuje usluge vezane uz trudnoću i njegu prerane bebe.

Maiden Rose 02/01/2018

Unaprijed obavijestite prijevoznika o svom stanju, ako je neprimjetna sa strane. Na mnogim zrakoplovnim tvrtkama, trudnice imaju mjesta u prvom redu, gdje je više prostora. Bolje je sjesti na prolaz, tako da možete doći do toaleta i protezati noge.

Nemojte zanemarivati ​​sigurnosne pojaseve i provesti većinu ceste pričvršćene. Ja sam putovao 5 mjeseci, a let je trajao 5 sati, pio sam puno vode i često sam ustao hodati između sjedala. Istina, obilna uporaba tekućine puna je izleta na zahod, ali to je u redu - potrebno je trudnice kretati!

zaključak

Potražite jeftine zrakoplovne karte bez napuštanja doma.