Opasna razdoblja tijekom trudnoće: kako ih mirno preživjeti

Bol

Nadezhda Guskova 1.08.2016 Trudni smo

Dobar dan, dragi čitatelji bloga. Razgovarajmo danas o takvom problemu kao opasnim razdobljima tijekom trudnoće. Tijekom 9 mjeseci, žensko tijelo u više navrata iskusi kritične trenutke. Za neke, takvi dani prolaze nezapaženo. Drugi se mogu suočiti s komplikacijama. Svaka trudnica treba znati o razdobljima kada je potrebno posebno paziti da se zaštitite od rizika. Dakle, raspravljat ćemo o mogućem opuštanju, a kada je bolje pogriješiti, koje bi preporuke trebale slijediti kako bi smireno nosile i rodile zdravu bebu.

Prvo tromjesečje: najopasnija razdoblja

U prvom tromjesečju liječnici upućuju na razdoblje od 1 do 12 tjedana. Novoinficirani embrij u maternici još uvijek je vrlo slab i nije zaštićen ničim. Reproduktivni organi, kao i cijelo tijelo, zapravo se pokušavaju prilagoditi novoj situaciji. Prvih 3 tjedna nakon začeća smatra se najopasnijim od cijelog 9-mjesečnog razdoblja.

Prijetnja je još veća kada žena nije svjesna svojeg položaja i da se uopće nije pripremila za to. Uostalom, ova situacija nije neuobičajena. Kada je dijete zamišljeno kako je planirano, mnogi prolaze preliminarnim pregledom, testiraju se kako bi bili sigurni da u tijelu nema negativnih čimbenika.

U takvim slučajevima, očekivana majka obično se sama štiti od bilo čega što može oštetiti njezino zdravlje. No, ako se sve dogodi slučajno, gospođa može nastaviti promatrati loše navike (pušenje, alkohol), kako bi se izložila fizičkoj naporima.

Naravno, nakon saznanja o trudnoći, većina sretnika će početi štititi sebe. A ipak, oni koji nisu spremni za "zanimljivu poziciju" trebali bi biti posebno oprezni u prva tri tjedna tog pojma.

Drugi opasni trenutak prvog tromjesečja

Poželjno preživjeti početne dane koncepcije, morate biti spremni za drugi teški trenutak od 8 do 12 tjedana (kraj prvog tromjesečja). U ovom se trenutku pojavljuje vrlo zanimljiv i važan proces u maternici žene - placenta počinje formirati. U budućnosti, ona će zaštititi dijete od svih vrsta infekcija, pružiti joj potrebnu prehranu, kisik.

Njegov postupno rasta počinje od 2-3 tjedna, no u tom je razdoblju (od 8 do 12-13 tjedana) da su placentne stanice posebno aktivne. Hormoni počinju "skočiti" u krvi, stanje zdravlja može promijeniti, dolazi do ozbiljne transformacije u tijelu. To je ovo razdoblje koje se odnosi na najveći broj pobačaja.

Čimbenici koji imaju posebno negativan utjecaj na trudnoću u prvom tromjesečju:

 • Loše navike.
 • Prekomjerna tjelesna aktivnost.
 • Česti stres.
 • Uzmi lijekove.
 • Prijenos virusnih ili bakterijskih infekcija.
 • Ne uklanjaju upalni procesi u tijelu.

No, drage buduće mame, čitajući ovaj materijal, ni u kojem slučaju ne trebaju se izložiti uzbuđenju i ukinuti nepostojeći problemi. U svijetu postoje milijuni žena koje su zatrudnile bebe potpuno neplanirane, nesvjesne prvog mjeseca njihove situacije i vode opasni život trudnoći. To ih nije spriječilo da mirno podnose i rađaju zdrave bebe. Najvažnija stvar je pozitivan stav i mirni živci!

Ispod su preporuke koje bi trebale slijediti žene u prvom tromjesečju kako bi se izbjegle prijetnje:

 • Registrirajte se u antenatalnoj klinici, pratite preporuke i obveze liječnika.
 • Zaštitite se od psiho-emocionalnog stresa, manje nervozan, izbjegavajte stres.
 • Smanjite tjelesnu aktivnost. Pješačenje je dozvoljeno, lako čišćenje oko kuće. Ni u kojem slučaju ne podignite težine.
 • Osigurajte dobru prehranu, ali nemojte prejedati.
 • Više svježeg zraka, opustite se.
 • Okružite se pozitivnim (pogledajte samo dobre filmove, pročitajte dobru književnost, radujte se, osmijehajte više).

Opasna razdoblja drugog tromjesečja

U drugom tromjesečju prijetnja je značajno smanjena. Placenta je formirana, embrij je sigurno pričvršćen na "mjesto". U tom razdoblju žena može malo povećati opterećenje, na primjer, prijaviti se za gimnastiku za trudnice. Preporuča se hodati više tako da krv cirkulira bolje i nosi kisik kroz tkiva.

Sljedeći, najkritičniji trenutak dolazi u razdoblju od 18 do 24 tjedna. U tom razdoblju uterus oštar skok u rastu, težina fetusa također se brzo povećava, a opterećenje cervikalnog kanala (cerviks) povećava.

U ovom trenutku žena može otkriti pojavu slabog krvavog iscjedka. Nema potrebe da pobijedi paniku. Samo posjetite liječnika. Ako liječnik otkrije da se cervikalni kanal otvori pod opterećenjem i ako je prijeti opasnost od trudnoće, najvjerojatnije će pacijentu biti ponuđena procedura za primjenu šavova. Bezopasna je i nije bolna.

Također u ovim tjednima, fetus počinje aktivno razvijati mozak. I morate biti posebno oprezni kako ne biste pokupili infekciju (gripa, bronhitis, tonzilitis, itd.). Biti u tijelu štetnih mikroorganizama može utjecati na razvoj medule u zametku.

U drugom tromjesečju treba slijediti sljedeće preporuke:

 • Nemojte posjetiti vodna tijela osim vlastite kupke (zbog pritiska fetusa na vratu maternice, može se lagano otvoriti, što povećava rizik od prodora infekcija).
 • Nemojte podizati ništa što teži više od 1 kg (imajte na umu da je cervikalni kanal u opasnosti).
 • Budite oprezni i oprezni o seksu (ako to dopusti liječnik).
 • Pa, i kao i obično: pozitivan stav, više radosti i osmjeha.

Treći tromjesečje: Prolazak posljednjih kriza

Dakle, koje su opasnosti u posljednjem tromjesečju trudnoće? Rizik je u razdoblju od 28 do 32 tjedna. Ovdje, drage buduće mame, već možete biti mirnija: dijete je steklo dovoljno snage kako bi imale sve šanse preživjeti prerano rođenje. Ali, naravno, trebate ih pokušati izbjeći.

U određenom kritičnom razdoblju postoji vjerojatnost kasne toksikoze (to se događa vrlo rijetko), kao i placentalna insuficijencija. U tim je trenucima žensko tijelo doživjelo još jedan "hormonalni udar".

Važno je napomenuti da će ovdje puno ovisit o psiho-emocionalnom stanju buduće majke. Mnoge žene, koje se približavaju sedmomjesečnom razdoblju trudnoće, počinju brinuti o prijevremenom radu, "sami" s raznim "horor stories", koji nesvjesno potkopavaju njihovo zdravlje.

Kako bi se pouzdano preživjeli opasni uvjeti trećeg tromjesečja, preporučuje se:

 • Osigurajte mir živčanog sustava.
 • Budite oprezni s tjelesnom aktivnošću od 28 do 32 tjedna.
 • Obavezno obavite ultrazvuk kako biste osigurali da nema posteljica.

Liječnici također označavaju da se opasnost povećava svaki put kad žena treba mjesečno. Stoga, ako je vaš ciklus prije koncepcije bio redovan, a vjerojatno ga možete pratiti, nastavite sa održavanjem "mjesečnog kalendara", označavajući u njemu očekivane dane menstruacije. U takvim danima budite oprezni, zaštitite se od svih vrsta stresa i živčanog stresa.

Općeniti savjeti o ponovnom otkrivanju ranjivih trenutaka

 • Nemojte dugo putovati.
 • Ne možeš biti dugo na suncu ili u hladnoći.
 • Potrebno je osigurati puni san.
 • Tijekom trudnoće pazite tijekom spolnog odnosa.
 • Nemojte obilaziti mjesta na kojima možete izbjeći gužvu.
 • Pridržavajte se higijene.
 • Jedite kvalitetnu hranu, izbjegavajte teške obroke.
 • U razdoblju sezonske epidemije, prehlada poduzima mjere (nosite masku, pijte vitamine, nemojte se približavati bolesnim ljudima).
 • Posjetite svog liječnika redovito. Obratite se klinici odmah ako se otkriju sumnjivi simptomi.

Budite pažljivi na svoje tijelo i senzacije, okružite se pozitivnim osjećajima, i to će vam pomoći da napravite snažnu, zdravu bebu.

Poštovane buduće mame, pretplatite se na ažuriranja bloga da budu prvi koji će primiti korisne informacije. I ne zaboravite podijeliti s prijateljima članak u društvenim mrežama. Sigurno među vašim prijateljima postoje i oni kojima će materijal biti koristan.

Opasne tjedne trudnoće u trećem tromjesečju

Opasne tjedne tijekom trudnoće

Opasne tjedne trudnoće trudnice trebaju biti svjesne da tijekom trudnoće postoje određena vremenska razdoblja koja povećavaju rizik od pobačaja. Ova kritična razdoblja, koja se obično nazivaju opasnim tjednima, povećavaju rizik od pobačaja kod žena koje su u bilo kojoj skupini rizika. Zato je vrlo važno obaviti pravovremeni posjet liječniku za trudnoću što je prije moguće. Zatim ćemo detaljnije razmotriti najopasnija razdoblja i karakteristične znakove pobačaja.

Prvo tromjesečje

Prvo opasno razdoblje događa se na 14-21 dan trudnoće. Štoviše, u ovom vremenskom razdoblju mnoge žene nisu ni svjesne svoje "zanimljive pozicije", budući da se u prvih tjedana javlja vezanost jaja na sluznicu maternice. Ako žena ima upalu endometrija, a postoje i patologije maternice, ne dolazi do uvođenja jajovoda. Pored toga, uzrok ranog spontanog pobačaja može služiti takvim bolestima kao što su: uterinski fibroidi i postoperativni ožiljci na maternici. Kromosomske i genetske abnormalnosti embrija također sprečavaju uvođenje jajašca.

Drugo opasno razdoblje prvog tromjesečja je 8-12 tjedana trudnoće. Tijekom tog razdoblja, rast i razvoj placente, a glavni uzrok pobačaja - hormonski poremećaji koji sprječavaju njegov rast i razvoj.

Drugo tromjesečje

U drugom tromjesečju trudnoće, najopasnije razdoblje je 18-22 tjedna trudnoće u kojoj se javlja aktivni rast maternice. Tijekom tog razdoblja rizik razvoja je visok:

 • nepravilno mjesto placente;
 • zarazne bolesti;
 • oslabljen položaj cerviksa.

Sve te bolesti mogu dovesti do spontanog pobačaja. Stoga je pravovremena dijagnoza najmanjih nejasnoća trudnice vrlo važna za to razdoblje.

U trećem tromjesečju, najopasniji tjedni su 28-32 tjedna trudnoće. Uzroci pretjeranog rada i fetalne smrti su:

 • kasna preeklampsija;
 • placental abruption;
 • placentalna insuficijencija;

Važno je imati na umu da se djeca rođena tijekom tog razdoblja smatraju preuranjenima i zahtijevaju posebno pažljivu skrb.

Na temelju gore navedenog zaključujemo: pravovremenu registraciju trudnoće i strogo pridržavanje preporuka liječnika pomoći će izbjeći opasna razdoblja i postati sretna majka zdravog djeteta!

Pogotovo za beremennost.net - Ira Romaniy

Opasne tjedne tijekom trudnoće

Trudnoća, bez sumnje, najvažnije i poštovanje događaj u životu svake žene. Međutim, koliko to radost donosi, toliko uzbuđenja koje očekuje majka mora proći prije nego što se dugo očekivano dijete rodi. Anksioznost nije za njegov vlastiti život, ali za pravilan razvoj djeteta i njegovo još uvijek krhko tijelo traži svaku ženu tijekom trudnoće. Ponekad su te poremećaji neutemeljeni, ali često postaju rezultat vrlo stvarnih razloga. Takvi opasni tjedni trudnoće posebno se osjete majčinim tijelom.

Ruka na srcu, moderni svijet je nesavršeno mjesto za rođenje krhkog organizma s gledišta ekologije i načina života čovječanstva. Sustavno onečišćenje zraka, sveprisutne loše navike, stres, loša hrana i buket bolesti - sve to utječe na dijete u maternici. Budući da je izložena vanjskim čimbenicima, trudnica može, bez znanja, uzrokovati prijevremeni pobačaj ili komplikacije trudnoće. Tijekom godina kliničkih promatranja, opstetričari i ginekolozi počeli su izdavati najopasnije tjedne trudnoće za život djeteta i zdravlje majke.

Opasna gestacijska razdoblja tjedno

Prvo trudnoće trudnoće

 1. Vjeruje se da je početak uvijek najteži. Doista, tijekom prvih 12 tjedana, dok je majčin organizam u punom zamahu preuređen u potrebe rastućeg života, a embrij je još uvijek prilično slab, vjerojatnost pobačaja je nekoliko puta veća nego tijekom ostatka razdoblja trudnoće.
 2. Nastajanje novog organizma ni na koji način ne može proći nezapaženo za dobrobit majke. Zato je u prvih tjedana trudnoće žena morala izdržati mučninu, emocionalnu nestabilnost, čestu poticaj na zahod, kao i blues.
 3. Prvi opasni tjedan trudnoće u prvom tromjesečju treći je tjedan - trenutak kada je embrij umetnut blastocistom u stijenku maternice. U tom se razdoblju hranjive tvari ubrizgavaju u stanicu jaja, a počinje proces pronalaženja resursa za daljnji razvoj.
 4. Nakon uspješnog vezivanja, embrij počinje aktivno razvijati, stvarajući zaštitni film oko sebe - placente, a uz njega i pupčanu vrpcu. To je uspjeh tih procesa koji će kasnije postati ključ za daljnju dostatnu prehranu i opskrbu kisikom svim organima organizma u razvoju.
 5. Opasni i važni procesi tijekom trudnoće su razdoblja formiranja kralježnice i srčanog mišića, koja se javlja već u 5. tjednu. Stoga se već 6. tjedna mogu pojaviti prvi znakovi abnormalnosti u razvoju embrija. To može biti srčana bolest izazvana vanjskim čimbenicima, kao i nedovoljni razvoj mozga i središnjeg živčanog sustava.
 6. Kardinalne hormonske promjene u majčinom tijelu često postaju glavni uzrok pobačaja u prvom tromjesečju. Smanjenje razina estrogena i povećanje broja muških hormona u tijelu, privremena destabilizacija štitnjače i povećanje razine endogenih uzrokuju opasnost u prvih tjedana trudnoće.
 7. U prvom tromjesečju, imunokompromitirana majka i dijete postaju meta raznih infekcija. U uvjetima takve ranjivosti, liječenje antibioticima i hormonima tijekom trudnoće, a posebno u prvom tromjesečju, potpuno je neprihvatljivo.
 8. Važnu ulogu u povećanju razine opasnosti u tom razdoblju igra crijevna mikroflora i učinak rendgenskih zraka na fetus.

Koji su najopasniji tjedni u prvom tromjesečju? To je, bez sumnje, 1-3 tjedna, kada embrij mora uspješno proći kroz proces implantacije i ne smije ga odbaciti majčino tijelo. Većina žena možda čak i ne može biti svjesna začeća koja se dogodila, ako embrij umre u početno vrijeme.

Drugo tromjesečje trudnoće

 1. Ovo razdoblje traje od 12 do 24 tjedna i vrijeme je sretne trudnoće. U ovoj fazi su neugodne posljedice promjena u prvom tromjesečju ostavile buduću majku: toksikozu i mučninu, apatiju, emocionalne eksplozije i glavobolje. U drugom tromjesečju žena može slobodno hodati, pa čak i sudjelovati u sportskim vježbama.
 2. Do 16. tjedna trudnoće, formiranje posteljice je potpuno završeno i dijete postaje zaštićeno. Sada sva hrana prolazi kroz placentu.
 3. Ali drugi trimestar nije potpuno bezobrazan. Postoji opasnost od vaginalnih infekcija uslijed stalne hormonske prilagodbe, koja je popraćena posebnim sekretima. U tom razdoblju morate pažljivo pratiti higijenu i najmanju promjenu u mikroflori vagine.
 4. Promjene u debljini, boji i mirisu vaginalnih sekreta mogu ukazivati ​​na patogene promjene u tijelu:
 • drozd;
 • genitalne infekcije;
 • dysbiosis;
 • protok amnionske tekućine.
 1. Međutim, u drugom tromjesečju trudnoće postoje posebno opasni tjedni. Na primjer, u 16. tjednu počinje formirati dječje koštano tkivo koje može biti nepovoljno zahvaćeno hladnom infekcijom u majčinom tijelu.
 2. 19 i 20 tjedana su važni za formiranje jaja u ženskom zametku, odmah nakon stvaranja maternice. Ti su procesi izuzetno bolni za žene. Uz popratnu bol u lumbalnom području, utječu na probavni sustav i često dovode do poremećaja crijeva. Te su tjedne trudnoće postale opasno razdoblje za mjesto posteljice i uzrok slabljenja maternice.

Drugo tromjesečje treba održati pod znakom blizak pregled ginekologa. Najmanji promjene u zdravstvenim i tjelesnim reakcijama trebale bi odmah voditi mladu majku koja treba pregledati i konzultirati. Pravilno promatrana trudnoća ključ je pravodobnog odgovora na strukturne promjene i negativne čimbenike.

Treći trimestar trudnoće

 1. Posljednje tromjesečje pada na razdoblje od 25 do 39 tjedana i konačno je u procesu trudnoće. Čini se da su sve opasnosti i prijetnje završene, što se još može dogoditi?
 2. U trećem tromjesečju opterećenje ženskog tijela je značajno. Dakle, buduća mama jedva zadobija posljednjih tjedana - osjeća kroničnu umor, javlja se kratkoća daha, opterećenje na kralježnici i zdjelični organi raste, a spavanje pogoršava. Osim toga, brzo povećava težinu i djeteta i majke dovodi do bolnih senzacija u zglobovima.
 3. Radi se aktivna priprema za porođaj i opasnost od ove gestacijske dobi leži samo u pitanju njihove prerane razlučivosti. Posebno opasne tijekom trudnoće u ovom slučaju su 28. i 32. tjedna. U ovim tjednima, prema statistikama, postoji velika vjerojatnost hormonalnih udara, placentalnih abrupcija, cervikalne insuficijencije i ponovljene toksikoze.
 4. Cervikalna insuficijencija također može potaknuti prijevremeni rad tijekom tog razdoblja.

Ukratko

 1. Prema statistikama, opstetri i ginekolozi zabilježili su određeni uzorak u učestalosti opasnih tjedana trudnoće. Ispada da su najopasniji za zdravlje majke i djeteta tijekom trudnoće oni dani u kojima žena mora imati razdoblja, ako ona nije bila trudna. Stoga, opasni tjedni prema statistikama dolaze svakih 3 do 4 tjedna svakog tromjesečja.
 2. Nakon čitanja članka, žene koje planiraju trudnoću, možda misle da je nošenje dijete beskonačna opasnost od gubitka ili nepravilnog razvijanja fetusa. Zapravo, trudnoća je sjajno vrijeme kada žena zna svoje tijelo i nezaboravno razdoblje novog života. Glavno pravilo za sprječavanje opasnosti je redovito posjećivanje liječnika i strogo slijediti sve njegove upute. Što se prije trudna majka registrira u antenatalnoj klinici, točnija i sigurnija trudnoća bit će. Uostalom, samo razdoblja u kojima majka i dijete postaju najranjivija na utjecaj vanjskih čimbenika nazivaju se opasni tjedni.

Najopasniji tjedni trudnoće u prvom, drugom i trećem tromjesečju

Trudnoća je nezaboravno vrijeme u životu svake žene. Objava nove trudnoće je, naravno, dobra vijest. No, u isto vrijeme, svaka žena shvaća da je sada vrijedno prilagodbe u svom svakodnevnom životu. Uostalom, sada je odgovorna ne samo za svoje zdravlje, već i za zdravlje budućeg djeteta. U suvremenom ritmu života postoje mnogi potencijalno opasni čimbenici za trudnicu: loša ekologija, nezdrava prehrana, prisilni fizički napor. Kronične bolesti, pa čak i stres mogu potaknuti pobačaja. U svakom tromjesečju liječnici prepoznaju kritična razdoblja kada svaka trudnica mora biti posebno pozorna za zdravlje. Razmislite o svakom od njih.

Opasne tjedne prvog tromjesečja

Vjeruje se da su prva tri mjeseca trudnoće najopasnija jer je prijetnja pobačaja tri puta veća u prvom tromjesečju. U tom razdoblju, budućnost beba organizira organe. Naravno, takav važan proces ne može proći nezapažen za ženu. Označen je mučninom, letargijom, umorom i čestim mokrenjem u trudnoj ženi. Postoje tri kritična razdoblja.

Prva je od 14 do 21 dana trudnoće, kada buduća mama možda nije svjesna onoga što je u "zanimljivom" položaju. U ovom trenutku, oplođeno jaje upadaju u sluznicu maternice.

Ovo razdoblje može imati odstupanja ako postoji jedan od navedenih čimbenika:

 • U strukturi maternice postoje abnormalnosti ili ožiljci nakon operacija (nakon carskog dijela);
 • Zametak ima genetske i kromosomske abnormalnosti;
 • Trudnica je podložna stresu;
 • Zarazne i virusne bolesti majke;
 • Pušenje i pijenje alkohola.

Pod utjecajem tih čimbenika može doći do spontanog pobačaja koji će se manifestirati kao krvarenje slično menstruaciji.

Od 4 do 6 tjedana određuju se vitalni organi embrija. Mnogi čimbenici mogu utjecati na formiranje organa embrija, stoga i neki su od njih određeni kao kritični.

Od 8. do 12. tjedna trudnoće dolazi do rasta i razvoja "dječjeg mjesta", placente. U tijelu nekih žena pojavljuje se hormonalni val, što može dovesti do abnormalnog razvoja placente i kao rezultat toga (u 75% slučajeva) pobačaj ili propušteni pobačaj.

U ovom trenutku ne biste trebali uzimati antibiotike, hormonske lijekove, antidepresive. Prihvaćanje nekih ljekovitog bilja, kao što su komfić, sijeno, smreka, školjke, itd., Također je nepoželjno. Preporučljivo je obratiti pozornost na crijevnu mikroflora i dobiti dovoljno spavanja. Nije preporučljivo biti pod užasnim zračenjima sunca.

Prema statistikama, 25% svih oplođenih jaja živi oko 4 tjedna i umre bez prodiranja u sluznicu maternice. U ovom trenutku, žene možda čak ne sumnjaju da se to dogodilo.

Drugo tromjesečje: što treba bojati

Drugi semestar je razdoblje od 13 do 24 tjedna trudnoće. To je "zlatno sredstvo" kad se ukazuju toksikoza, mučnina i glavobolja, vježbe za trudnice, šetnje na svježem zraku.

Hormonske promjene u tijelu se nastavljaju, često je karakterizirano vaginalnim iscjedakom. Rizik infekcije povećava se. Stoga, svaka pozornost na promjene u pražnjenju, kao što su debljina, boja, miris i gorenje, zahtijeva pažnju u ovom trimestru.

Nuspojave ženskog tijela tijekom trudnoće, ali u razdoblju od 15 do 16 tjedana hladnoće mogu utjecati na formiranje koštanog tkiva embrija i na 19-20 tjedana trudnoće na formiranju jaja u budućoj djevojčici.

Poznato je svaki budući mamorni kalendar trudnoće, ali za koje tjedne morate posvetiti posebnu pažnju, daleko od svih

Ipak, kritično razdoblje u drugom tromjesečju trudnoće je 18-22 tjedana. U ovom trenutku maternica aktivno raste, očituje se tako neugodnih pojava kao što su žgaravica, zatvor i bol u leđima. Postoji rizik od prijevremenog prekida trudnoće iz sljedećih razloga:

 • zarazna bolest buduće majke;
 • slabljenje cerviksa;
 • nepravilno mjesto placente.

Ukratko, u drugom tromjesečju, posebna se pažnja mora posvetiti sekrecijama i nužno je liječiti infekcije pod nadzorom liječnika.

Opasnosti u trećem tromjesečju

U trećem trimestru trudnoće, većina žena doživljava povećani umor, pojavi se kratkoća daha, ne spavaju dobro. Glavne opasnosti koje čekaju ženu tijekom ovog razdoblja trudnoće povezane su s prijevremenim radom. Kritične u trećem tromjesečju uključuju razdoblje od 28 do 32 tjedna trudnoće. U ovom trenutku, prijetnja preranog rođenja značajno se povećava iz sljedećih razloga:

 • hormonski poremećaji;
 • ranog starenja i placentalnog poremećaja;
 • kasna preeklampsija;
 • placentalna insuficijencija.

Karakteristični znaci da je prijeti opasnost od trudnoće su bol i bol u donjem trbuhu, groznica i krvavi iscjedak.

Dakle, kao što smo već odlučili, postoje "kritični" tjedni u svakom tromjesečju trudnoće. U prvom, to je vjerojatnost nepravilnosti fetusa i rizik od pobačaja. U drugom - rizik od vaginalnih infekcija i prijevremenog poroda. U trećem - rođenje prerano bebe. Kako biste izbjegli pojavu komplikacija za vaše zdravlje i zdravlje djeteta, trebate biti prijavljeni što je ranije moguće u antenatalnoj klinici i slijedite upute liječnika. Budite pažljivi prema sebi, jer ne samo da vaše zdravlje ovisi o vama, nego i zdravlju vašeg budućeg djeteta!

Opasne tjedne trudnoće

Čekanje bebe je uzbudljivo razdoblje kroz koje prolaze buduće majke. Popunjena je ugodnim problemima i anticipiranjem najsretnijeg događaja u životu - rođenju djeteta. Čim žena otkrije da će uskoro dati ovom svijetu novu osobu, ona obično misli da je sada vrijeme da se brinete ne samo o sebi nego o životu koji je nastao iznutra i potrebno je prilagoditi način života koji će imati koristi od majke i djeteta.

Opasnosti za razvoj trudnoće

Većina svjesnih budućih majki, jedva svjesna svoje situacije, više pažnje posvećuje prehrani, pravilnom životnom stilu i sve kako bi se osiguralo da dijete rodi zdravo. Međutim, svaka žena mora imati informacije da postoje opasni tjedni trudnoće, u kojima morate pažljivo pratiti svoje tijelo kako biste smanjili rizik od pobačaja ili preranog rođenja na minimum. Od materijala ovog članka, svaki tjedan prikupljate informacije o opasnim razdobljima trudnoće i kako se možete zaštititi što je više moguće od negativnih posljedica.

U uvjetima suvremenog života žene su izložene određenim opasnostima. Nepravilne prehrane, stres, loša okolina - sve to ne koristi na trudnu ženu, i sve infekcije koje žena nosi dijete, dok čekaju, mogu nositi sa sobom opasnost od prestanka trudnoće. U svim trimestrima, liječnici razlikuju razdoblja kada je rizik od pobačaja veći.

Opasne tjedne trudnoće u prvom tromjesečju

Najopasniji trimestar je prvo, traje prvih dvanaest tjedana trudnoće u ovom trenutku kada se nerođeno dijete zove embrij, a od drugog tromjesečja - fetus, a vjerojatnost pobačaja u ovom trenutku je tri puta veća od ostalih. Postoje razlozi za to. U prvim su tjednima propisani organi djeteta. Početkom trećeg tjedna embrij se ugrađuje u maternicu kako bi nastavio rast i razvoj. Tada se pojavljuju osnove buduće pupčane vrpce, fetalnog mjehura i placente.

Oko pocetka petog tjedna, kralježnica i srce počinju formirati. Mama često osjeća nelagodu u ovom trenutku: ona se osjeća bolesnom, osjeća se slabo. U tom razdoblju žena bi trebala dobro spavati.

Kada su izloženi nepovoljnim čimbenicima, mogu se pojaviti malformacije fetusa: od drugog tjedna, razvojni defekti mozga i srce od trećeg do sedmog tjedna.

Najopasniji tjedni trudnoće u prvom tromjesečju:

 1. Početak trećeg tjedna. Ovo je razdoblje vezivanja embrija na zid uterusa.
 2. Osmi dvanaesti tjedan. Tijekom tog razdoblja, hormonska pozadina žene se posebno intenzivno mijenja, a hormonalni poremećaji mogu izazvati vrlo negativne posljedice.

Uz prirodne procese karakteristične za tijelo trudnice, koje mogu izazvati pobačaj, još uvijek postoje vrlo opasni čimbenici koji izazivaju nepovoljan ishod trudnoće:

 1. Infekcija. Jedna od najopasnijih infekcija za trudnice je rubeola.
 2. Uzimanje određenih lijekova, osobito hormona, kao i antibiotika i antidepresiva. Neke biljke su također opasne, na primjer, senna.
 3. X-zrake.

Prema statistikama, 25% svih oplođenih jaja se ne ugrađuju u maternicu i umiru. U ovom slučaju, mnoge žene ne sumnjaju da su zatrudnjela.

Preporučujemo čitanje: biokemijska trudnoća, kako spavati tijekom trudnoće, produljena trudnoća

Tako vidimo da je prvi trimestar izuzetno važan za nerođeno dijete, a trudnica bi se trebala pokušati ne izlagati štetnim čimbenicima kako ne bi izazvala neželjene posljedice. Početkom drugog tromjesečja veličina embrija će biti oko 6 cm.

Opasne tjedne trudnoće drugog tromjesečja

Nakon prvog tromjesečja dolazi druga, koja traje od trinaestog do dvadeset četvrtog tjedna. Obično je ovo najugodnije razdoblje trudnoće, budući da su otrovanja i letargija u prvom tromjesečju već odbili, ali želudac još nije tako veličanstvena kao u trećem tromjesečju, što omogućava ženi da se ne osjeća ograničeno. Knjižica organa budućeg djeteta završava početkom šesnaestog tjedna.

U ženskom tijelu hormonalne promjene nastave. Tijekom tog perioda povećava vaginalni iscjedak, što može doprinijeti pojavi infekcije. Zato biste trebali pratiti boju, teksturu, miris i intenzitet pražnjenja, a ako primijetite uznemirujuće promjene ili svrbež, bolje je konzultirati liječnika, jer to može ukazivati ​​na drozd, bakterijsku vaginozu ili čak propuštanje amnionske tekućine.

Nuspojave se mogu izbjeći tijekom trudnoće, ako je moguće.

Postoje razdoblja kada je izuzetno nepoželjno dobiti bolest:

 1. Šesnaest do sedamnaestog tjedna trudnoće. U ovom trenutku, prehlada može nepovoljno utjecati na koštano tkivo nerođenog djeteta.
 2. Devetnaesti dvadeseti tjedan. U ovom trenutku, jaja se aktivno formiraju u budućim djevojkama.
 3. Osamnaesti do dvadeset drugog tjedna. Maternica buduće djevojke aktivno raste.

Tijekom tog razdoblja, trudnica može doživjeti bol u leđima, žgaravica, a može početi i zatvor. U tom razdoblju postoji opasnost od omekšavanja cerviksa i rizika da će placenta promijeniti položaj. Ako osjetite bol u trbuhu, poslije se posavjetujte s liječnikom što je prije moguće, budući da je ovaj simptom vrlo opasan.

Da bi drugi tromjesečje sigurno prolazilo, pazite na vaginalne sekrecije i pokušajte se ne boli sa zaraznim bolestima, a ako niste sigurni, pazite da slijedite sve upute liječnika.

Koje su prijetnje trećeg tromjesečja?

Treći trimestar završava trudnoću, koja traje od dvadeset i petog do trideset devetog tjedna. Vrlo brzo beba će se roditi. Ženka trbuh u ovom trenutku postaje maksimalna veličina, što pridonosi pojavi kratkoća daha, nesanica, pretjeran umor. Dobivena težina može se odraziti na mišićno-koštani sustav. Tijelo trudnice već se intenzivno priprema za porođaj.

Najvažnije je u ovom tromjesečju spriječiti prijevremeno rođenje. Opasan period u trećem tromjesečju je interval između dvadeset i osam i trideset i drugi tjedan. Preuranjeni rad u ovim tjednima može početi zbog neuspjeha u hormonalnoj pozadini, placentalnih abrupcija ili odgođenog proširenja vrata maternice, kao i kasne toksikoze.

U ovom smo članku pogledali opasne tjedne trudnoće i doznali da svaki trimestar nosi potencijalne opasnosti. U prvom tromjesečju, najopasniji tjedni javljaju se tijekom trudnoće, jer u ovom trenutku embrij počinje njegov razvoj i organi se pojavljuju. Tijekom tog razdoblja postoji vjerojatnost fetalnih nedostataka, pobačaja. Druga je opasna vaginalna infekcija i porođaj, koji se javljaju prerano. Treće tromjesečje također nosi i prijetnju prijevremenog rođenja i rođenja preranog djeteta.

Kako bi trudnoća nastavila glatko i završila u zdravom djetetu, očekivana majka treba poslušati svoje osjećaje, voditi mjereni životni stil, ukloniti sve štetne čimbenike koji mogu prouzročiti pobačaj ili porođaj prije propisanih vremena, a za bilo kakve sumnjive promjene trebali biste odmah posjetiti svog liječnika.

Opasna razdoblja tijekom trudnoće od A do Z

Čekanje bebe nije samo ugodan, ali i vrlo uznemirujuće vrijeme. Od tri tromjesečja moguće je razlikovati posebno opasna razdoblja u kojima se nepažnja prema sebi i zdravlju može nažalost završiti budućoj majci. Da biste to izbjegli, trebali biste pažljivo pročitati svako od najopasnijih razdoblja.

Opasan period trudnoće

Riječ opasnost govori za sebe. Opasno razdoblje trudnoće s neodgovarajućom pažnjom žene u njenom stanju može se vrlo tužno završiti. Tijekom bilo kojeg razdoblja trudnoće postoje opasni tjedni, kao i one opasnosti koje mogu očekivati ​​neiskusnu majku.

U pravilu, upravo je to vrijeme kada se život u žena razvio iznimno aktivno, tj. Stvaranje vitalnih organa, stvaranje kostura, posebna potreba za progesteronom ili vitaminima ženskog hormona.

Postoje tri razdoblja trudnoće, koje se zovu trimesteri. U svakom trimestru postoji opasnost, onaj tjedan u kojem očekivačka majka treba maksimalnu udobnost i brigu. Ali još se može razlikovati - u prva dva tjedna trudnoće, kada je oplođeno jaje ugrađeno u maternicu.

Sam period opasnosti s neprimjerenim pristupom ima takav ishod kao pobačaj ili propušteni pobačaj. Također je moguće razviti druge patologije koje ne dovode do smrti fetusa, ali imaju izrazito negativan učinak na zdravlje nerođenog djeteta. Uz sve gore navedeno, opasni dani uključuju vrijeme kada žena treba imati menstruaciju.

Opasan period trudnoće u prvom tromjesečju

Opasnost od prvog tromjesečja trudnoće očekuje trudnicu na samom početku. Ovo razdoblje je stvarno opasno jer žena još uvijek ne zna o nastanku novog života u sebi. Ovo razdoblje pada na 10-21 dan trudnoće.

Opasnost je da se bezazlenici pridržavaju ritma života koji je uobičajen za nju, često s prekomjernom tjelesnom naporom i ne zna ni da u njoj postoje ogromni procesi. U ovom trenutku, jajima se pokušava pričvrstiti na zid maternice, kako bi se dalje stvorio održivi embrij.

Svaki naglo kretanje ili prenapon može ometati ovaj proces. Pored vanjskih čimbenika, unutarnjih, kao što su kromosomske i genetske abnormalnosti, pukotine mogu ometati implantaciju jajašca. Drugo opasno razdoblje prvog tromjesečja bit će početak 8. tjedna i do kraja prvog tromjesečja. U ovom trenutku postoje dramatične hormonske promjene koje mogu biti abnormalne, kao i rast placente i stvaranje vitalnih organa u nerođenog djeteta.

Opasan period trudnoće u drugom tromjesečju

Drugi trimestar trudnoće smatra se zlatnim i čarobnim za buduće majke. Negdje od sredine tromjesečja, početi ćete osjećati kretanje fetusa, a također ćete moći otkriti spol nerođenog djeteta. Cijelo drugo tromjesečje dijete vrlo brzo razvija i raste.

Opasno razdoblje je vrijeme kada postoji brz porast maternice.

  Vrijeme aktivnog rasta maternice počinje od 18. tjedna i traje do kraja drugog tromjesečja (22. tjedan). Kao rezultat toga, mogu se pojaviti odstupanja od normalnog tijeka trudnoće:
 • slabljenje cerviksa;
 • nepravilno mjesto placente;
 • povećan rizik od raznih zaraznih bolesti.

Završetak drugog tromjesečja trebao bi se održati u potpunom miru i pažljivom odnosu prema sebi. Sva gore navedena odstupanja mogu dovesti do pobačaja. Ako osjetite najmanju bol, nejasnoću ili bilo koje druge senzacije koje nisu tipične za uobičajeno stanje senzacije, odmah idite liječniku. Važno je napomenuti da vrlo često kraj drugog tromjesečja očekuju majke koje provode u bolnici na konzervaciji.

Opasan period trudnoće u trećem tromjesečju

Treći trimestar nije samo konačni, već i najteži period. Ovdje je česti poremećeni rad s fetalom. Najopasnije razdoblje za treće tromjesečje je od 28 do 32 tjedna. Svaka žena zna što je toksičnost, ali opasnost koja vas očekuje u kasnoj trudnoći manje je uobičajena, govorimo o kasnoj gestici.

  Kasna preeklampsija mnogo je iscrpljujuća od rane toksikoze. Treći trimestar može uzrokovati takva odstupanja od:
 • placental abruption;
 • prerano starenje posteljice;
 • nedostatak posteljice.

Postoji jedan, ali. Bebe koje su rođene u trećem tromjesečju, vrlo često preživjele (prerano rođene) - to je značajna prednost u odnosu na prvu polovicu trudnoće. Važno je podsjetiti da, kako biste izbjegli tužne posljedice, strogo pridržavajte se recepata vašeg liječnika i posebno pazite na zdravlje tijekom cijelog razdoblja trudnoće.

Kako se ponašati ispravno tijekom opasnih perioda trudnoće

Nećemo otkriti Ameriku, a mi ćemo vrlo jednostavno reći: kako bismo spriječili kritičnu situaciju, moramo učiniti sve na pravovremen način i prema uputama liječnika.

  Odaberite zajedno niz jednostavnih postupaka koji će vam pomoći u zaštiti kritičnih razdoblja trudnoće:
 • prvo - minimalna fizička opterećenja i iznenadni pokreti;
 • izbjegavati čak i mentalni stres;
 • seksualna apstinencija;
 • bez stresnih situacija;
 • maksimalni pasivni stil života (hodanje na svježem zraku je moguće).

Ako slijedite ova jednostavna pravila, koja bi zapravo trebala biti temelj cijelog razdoblja čekanja bebe, pomoći ćete u sprječavanju negativnih posljedica.

Što bi moglo biti opasno tijekom trudnoće

Svaka trudnica primjećuje koliko joj hormonska promjena. Ona postaje vrlo pronicav, s čestim promjenama raspoloženja. Ali najzanimljivija stvar je kako su njezini instinkti uvelike pogoršani. Posebno instinkt samoobrane i samo-očuvanja. Gotovo na telepatskoj razini, čini se da iz vanjskih čimbenika može naštetiti njenoj nerođenoj bebi.

  Ali postoje stvari koje susrećemo u svakodnevnom životu, a možda čak ni nećemo primijetiti štetu koja će uzrokovati tako obične stvari i radnje:
 • Možda je smiješno, ali stručnjaci ne preporučuju popravke u trenutku čekanja bebe. Čak i ako majka ne živi u popravljenoj sobi, mora mu biti najmanje mjesec dana da stane i nestane od svih toksina i mirisa;
 • kemikalije za kućanstvo su vrlo štetne za njihove pare. Pokušajte se prebaciti na posebne proizvode za kućnu njegu i osobnu njegu za bebe;
 • rad s gnojivima i kemikalijama strogo je zabranjen;
 • bilo koje zarazne bolesti;
 • nedostatne ili štetne hrane. Zapamtite, hrana bi trebala biti samo svježa i zdrava.

Opasne tjedne trudnoće - nije mit, već pravi fenomen!

Trudnoća je nezaboravno vrijeme u životu svake žene. Vijest o dolasku trudnoće donosi ne samo radost, već i shvaćanje da je sada nužno napraviti prilagodbe u običnom životu.

Uostalom, sada žena je odgovorna ne samo za svoj život, nego i za život nerođenog djeteta i njegov pravilan razvoj. Unatoč činjenici da cijelo razdoblje trudnoće daje neobične senzacije, ipak postoje potencijalno opasna razdoblja kada postoji opasnost od pobačaja.

Opasne tjedne: istina ili mit?

Suvremeni ritam života obilježen je stimuliranom tjelesnom aktivnošću, čimbenicima okoline, nezdravom prehranom. I već nosi dio opasnosti za trudnicu. Svaka infekcija tijekom trudnoće, kronična bolest i stres mogu izazvati pobačaj.

Znate li kako odrediti trudnoću s natrijom? Detaljne upute - u ovom članku.

"Smekta" za novorođenčad: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Prvo tromjesečje

Vjeruje se da su prva tri mjeseca (12 tjedana) trudnoće najproblematičnija, a rizik od pobačaja je 3 puta veći u 1 trimestru. I ovo nije slučajno.

Ovo je razdoblje kada beba počinje formirati organe. I takav važan proces ne može proći nezapažen od strane vas.

1 trimestir donosi mučninu, letargije i učestalo mokrenje u vaš život.

Jedno od opasnih razdoblja u prvom tromjesečju je proces ugradnje embrija u zid uterusa (to se događa na početku trećeg tjedna trudnoće), jer hranjive tvari u jaja istječu i fetus treba majčinska sredstva za daljnje formacije.

Znači, embrij (prvih 12 tjedana buduće bebe je tzv., A onda će se smatrati fetusom) uspješno prošao proces implantacije, raste i razvija. Budući placenta, fetalni mjehur i pupčana vrpca počinju se formirati. Ti su procesi nevjerojatno važni - kroz njih embrion može jesti i disati.

Polaganje kralježnice i srca počet će se dogoditi do 5. tjedna.

U 6. tjednu postoji vjerojatnost fetalnih malformacija. Nepovoljni čimbenici mogu izazvati kvar srca u 3-7 tjedana, a mozak i još ranije - od 2 tjedna.

1 trimestir je najopasniji u smislu vjerojatnosti pobačaja. Uostalom, najčešći uzrok pobačaja je hormonalni poremećaj.

A u razdoblju od 8 do 12 tjedana u tijelu trudne žene je brz hormonalni proces: proizvodnja muških hormona povećava se, djelovanje štitnjače je uznemireno, a povećanje androgena smanjuje proizvodnju estrogena. To je ono što može dovesti do pobačaja ili propalog pobačaja.

Sve zarazne bolesti (osobito rubeola) u prvom tromjesečju su iznimno opasne.

Nemojte uzimati antibiotike, antidepresive, hormonske lijekove.

Čak i neka ljekovito bilje (senna, komfić, kukuruz, kelj, itd.) Su nepoželjni.

Posebna pažnja se preporučuje za plaćanje crijevne mikroflore i pokušati dobiti dovoljno sna.

Nije preporučljivo biti izložen rendgenskim zrakama.

Može se vidjeti koliko će se važnih procesa pojaviti u prvom tromjesečju u vašem tijelu iu životu malog embrija koji će do kraja 12. tjedna rasti do 6 cm.

"Duphalac" za novorođenčad: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Drugo tromjesečje

Drugi trimestar traje od 13 do 24 tjedna. U većini slučajeva, drugi trimestar smatra se "zlatnim sredstvom" trudnoće - toksično djelovanje, letargija i glavobolja usporavaju, moguće je prakticirati neke sportove, šetnju.

Do 16. tjedna, fetalni organi su položeni i mogu se hraniti kroz posteljicu.

Međutim, nastavlja se hormonalna prilagodba, koju karakterizira vaginalna izlučevina. Kao rezultat toga, povećava se mogućnost infekcije vaginalne infekcije. Stoga, svi izbori u ovom trimestru zahtijevaju pažnju.

Čak i manje promjene u boji, debljini, mirisu, gorenju ili intenzitetu potencijalno su opasne i mogu govoriti o:

 • drozd;
 • infekcije;
 • prijevremeni rad;
 • curenje amnionske tekućine;
 • bakterijska vaginoza.

Ranjivost žena kod prehlada je velika u svim fazama trudnoće. Međutim, kod 16-17 tjedana, hladnoća može utjecati na stvaranje koštanog tkiva fetusa.

I u 19-20 tjedana može utjecati na stvaranje jaja, za to razdoblje (u budućnosti djevojka).

Od 18. tjedna do 22. tjedna uključeno je povećani rast maternice. Izražava se bolovima u leđima i takvim neugodnim bolestima kao što su žgaravica i zatvor. U ovom trenutku povećava se rizik:

 • promjene u mjestu posteljice;
 • slabljenje cerviksa.

Ali bol u trbuhu treba odmah dijagnosticirati liječnik, jer može uzrokovati pobačaj.

"Renny" tijekom trudnoće: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Treći trimestar

Treći trimestar pada na razdoblje od 25 do 39 tjedana trudnoće. Vrlo malo ostaje do rođenja budućeg djeteta.

U posljednjoj fazi trudnoće, mnoge žene osjećaju povećanu umor, otežano disanje, loše spavanje. Dodani kilograma mogu bolno utjecati na zglobove. Ipak, rast maternice se nastavlja, a žensko tijelo intenzivno se priprema za porođaj.

Sve opasnosti u trećem tromjesečju povezane su s rizikom prijevremenog poroda. Ta opasna razdoblja uključuju tjedne od 28 do 32 godine. U tim je danima prijevremeni porod može početi zbog:

 • placental abruption;
 • hormonski poremećaji;
 • cervikalna insuficijencija (cervikalni neuspjeh, što dovodi do spontanog pobačaja);
 • kasnu toksikozu.

Umjesto zaključka

Postoje potencijalno opasni tjedni u svakom tromjesečju.

U prvom tromjesečju, to je razvoj malformacija embrija i vjerojatnost pobačaja, što je 3 puta veće u ovom trimestru trudnoće nego u drugima.

U drugom tromjesečju - vaginalne infekcije i prerano rođenje.

U trećem tromjesečju, to je i vjerojatnost da ima prerano dijete.

Što ne bi trebalo biti debljanje tijekom trudnoće? Odakle dolaze oni dodatni kilograma?

Urezivanje rođenja: zašto je to učinjeno i zašto? Učimo - ovdje.

Koja se razdoblja trudnoće smatraju najopasnijom i kako smanjiti rizike na minimum?

Trudnica tijekom svih devet kalendara (10 obstetrijskih mjeseci) treba poštovati posebne mjere predostrožnosti - zapravo od trenutka pojave dvije trake na testu i do prvog plačanja djeteta u radnoj sali, ona je u potpunosti odgovorna za sve što se događa s djetetom. Nesavršeni postupci mogu dovesti do tužnih posljedica. Međutim, tijekom trudnoće emitiraju najopasnija razdoblja kada se povećava vjerojatnost raznih prijetnji. Koji su uvjeti i kako smanjiti rizike, što ćemo reći u ovom članku.

Koja je opasnost?

Iskusni ginekolozi i opstetričari dugo su primijetili da tijekom cijelog razdoblja trudnoće fetusa u ženi, čak i ako je njezina trudnoća neujednačena, postoje razdoblja povećane opasnosti. Uz slučaj komplikacija i opasnih razdoblja trudnoće može se prekinuti.

Najčešće, u prvom tromjesečju, spontani pobačaj prijeti ženi, kao i propušteni pobačaj, u kojem fetus umre, zaustavlja razvoj, ali ostaje u uterusu neko vrijeme. U drugom tromjesečju postoje određeni tjedni u kojima se povećava vjerojatnost napadaja i gestoze. Druga polovica trudnoće ima svoje alarmantne "granice", na čijem sjecištu povećava vjerojatnost prijevremenog porođaja.

Kritična razdoblja nisu narodni mit ili fikcija, već stvarnost koju trebate znati unaprijed kako biste bili oprezni da život i zdravlje malenih ne budete riskantni.

Pogledajmo svako od ovih razdoblja.

Prvo tromjesečje

Prvi trimestar završava 12 tjedana trudnoće, uključujući. Ovo razdoblje je bez pretjerivanja najvažnija faza. Od nekoliko stanica raste zametak, koji se postupno pretvara u fetus. Tijekom tih tri mjeseca u djetetu su položeni svi organi i sustavi, udovi, mozak, cirkulacija krvi i genitalije. Svi negativni učinci u prvom tromjesečju (na primjer, nekontrolirani lijekovi, SARS ili druge virusne infekcije, visoka temperatura i sl.) Mogu dovesti do nepovratnih posljedica - od razvojne patologije djeteta do njegove smrti i odbijanja.

Nešto kasnije, u drugom tromjesečju, beba iz toksina, lijekovi koje je uzela majka, štiti posteljicu - to je najbolja prirodna barijera, ali dok se posteljica još uvijek formira i ne funkcionira, to znači da je dijete potpuno ranjivo na brojne prijetnje izvana.

Sam po sebi, prvi trimestar je jedan veliki opasni pojam. No, u njemu, stručnjaci razlikuju tri najopasnija razdoblja. Prva je implantacija oplođenog jaja u funkcionalni sloj maternice maternice. To se događa otprilike tjedan dana nakon ovulacije, što odgovara 2-3 tjedna nakon opstetrije trudnoće.

Glavni čimbenik rizika za ovo razdoblje je odsutnost implantacije ili odbijanje jajašca unutar nekoliko dana nakon što je još uspio pričvrstiti na zid maternice. U većini slučajeva to se događa neprimjetno od strane žene. Samo u vremenu ili s laganim kašnjenjem, dolaze sljedeća razdoblja, a žena ne shvaća da je trudnoća.

Implantacija može uspjeti zbog mnogih razloga, uključujući izlaganje otrovnim tvarima (pušenje, alkohol, droga), stres i emocionalni poremećaj, hormonalni poremećaji u ženskom tijelu, kongenitalne abnormalnosti fetusa koje nisu u skladu s životom (prirodna selekcija), visoke razine fizičkog opterećenja, koja u ovom trenutku doživljava žena, kao i prisutnost promjena endometrija maternice (endometrioza, ožiljci na maternici nakon operacija).

Vrlo često, implantacija oplođenog jaja uzrokuje poteškoće kod žena koje pate od fibroida maternice, imaju kongenitalne ili stečene anatomske anomalije u maternici, kao i žene koje su podvrgnute nekolicini pobačaja, jer svaki curettage čini stanjivanje endometrija.

Drugi opasni period u prvom tromjesečju je 4-6 tjedana trudnoće. U ovom trenutku, kašnjenje počinje, testovi su već "rummaging", ali to je ako oni očekuju trudnoću. Ako žena ne sumnja u njezin "zanimljiv položaj", tada čeka njeno razdoblje u tom razdoblju i ne osigurava uvijek da isti nikotin ili alkohol, kao i nekoliko tableta za glavobolju ne ulaze u tijelo. U ovom trenutku položi se unutarnji organi embrija. Rizici patologija i abnormalnosti su najviši.

Treće kritično razdoblje prvog tromjesečja je 8-11 tjedana trudnoće. Tijekom tog razdoblja, intenzivno stvaranje posteljice. Može doći do iznenadnih "skokova" hormonalnih razina koje mogu dovesti do pobačaja. Također, ovo se razdoblje smatra jednim od najopasnijih u smislu vjerojatnosti razvoja fetusa u maternici.

Drugo tromjesečje

Sredinom trudnoće zasluženo smatralo je da je razdoblje mirnije. To je manje od opasnosti, stanje zdravlja budućih mumija je bolje. Dijete se počinje kretati, ali sve dok je njezina veličina mala i ti pokreti ne uzrokuju nelagodu ženi, radije to oduševljavaju i iznenađuju. U tom razdoblju dijete počinje aktivno rasti, svi unutarnji organi bebe već su formirani.

Placenta sada ne samo da hrani dijete i osigurava ga kisikom, nego i štiti od neželjenih tvari, što odgađa u skladu s načelom žive barijere.

U drugom tromjesečju postoji jedno opasno razdoblje tijekom kojeg žena treba biti oprezna i oprezna. Počinje od 18 godina i završava s 21 tjednom trudnoće (uključivo). U ovom trenutku može doći do takozvanog "kasnog spontanog pobačaja", ispuštanja vode. Rizik od propuštenog pobačaja obično je ograničen na 21-22 tjedana. Nerazvijena trudnoća nakon ovog tjedna opstanka je rijetkost.

Razlozi koji mogu dovesti do pobačaja u takvom kasnom razdoblju (taj se fenomen pojavljuje u 1-2% slučajeva) najčešće je povezan s razvojem insuficijencije istok-cerviksa, zbog čega je cerviks preslab za zadržavanje rastućeg fetusa. Otkrivenje unutarnje ždrijelo, dolazi do pobačaja. Također, razlog se često nalazi u pogrešnom rasporedu "dječjeg mjesta" (prezentacija, odvajanje) ili u genitalnim infekcijama, koje bi se žene mogle zlostavljati nakon početka trudnoće.

Treći trimestar

Glavna opasnost od trećeg tromjesečja trudnoće je mogućnost pojave prijevremenog rada jer to nije činjenica da će beba biti spremna za ulazak u naš svijet - ne može dovršiti proces sazrijevanja plućnog tkiva, biti slab u težini. To su dva glavna uzroka neonatalne smrti kod preranih beba.

Najopasniji u posljednjoj trećini trudnoće je razdoblje od 28 do 32 tjedna. U tom razdoblju, pretrpani rad neće nužno završiti sigurno za život i zdravlje djeteta. U ovom trenutku, preeklampsija (kasna toksikoza), prerano starenje ili odstranjivanje "dječjeg mjesta", kao i cervikalna insuficijencija, koja je ranije dijagnosticirana, može izazvati porod.

Hormonalne abnormalnosti u tijelu buduće majke, teški stres, prekomjerno povećanje težine - sve su to čimbenici rizika.

Kako izbjeći komplikacije?

U prvom tromjesečju, žena bi trebala biti posebno pozorna na njezinu dobrobit. Trebali biste se oprostiti od cigareta i alkohola na prvim znakovima druge trake na testu, ili bolje, u fazi planiranja trudnoće šest mjeseci prije začeća. Bilo koji lijek tijekom tog razdoblja neće imati koristi za dijete. Izuzeci su hormoni propisani od strane liječnika, vitamina, folne kiseline.

Žene se trebaju suzdržati od kontakata s kemikalijama, bojama i lakovima, acetonom, benzinom, nitratima i soli s teškim metalima. Ako je njezin posao povezan s aktivnostima u opasnom radu, ženski savjetovalište mora biti na mjestu rada - zakonom, žene će biti prenesene na manje opasne poslove.

Trudnica bi trebala dobiti dovoljno sna, normalno jesti. Seks nije kontraindiciran ako ne postoji prijetnja pobačajem. Na avionu možete letjeti, ali pažljivo, opet u nedostatku prijetnje pobačaja. U prvom tromjesečju trebate voditi brigu o ranijoj registraciji, položiti sve testove i položiti preglede. Ako bilo koja bol, neuobičajeni iscjedak iz genitalnih organa, odmah se posavjetuje s liječnikom.

U drugom tromjesečju preporuke su iste, ali žene mogu biti dopuštene neke lijekove, jer placenta već obavlja svoju barijeru. Važno je posjetiti liječnika prema rasporedu, ne propustite posjetu konzultacijama. Identificirati probleme i smanjiti ih s problemima s vratom maternice, uz prijetnju kasnijeg pobačaja, pomoći pravodobnoj dijagnozi. U 95% slučajeva prijeteće trudnoće moguće je spasiti trudnoću ako žena pravodobno posjeti liječnika i ne sjedi kod kuće u očekivanju da će "sve proći sam po sebi"

U trećem tromjesečju važno je pratiti težinu, označiti pokrete fetusa i spriječiti razvoj preeklampsije. Žena bi trebala biti spremna da bude hospitalizirana u bilo koje doba tijekom opasnog razdoblja trećeg trimestra kako bi izvršila terapiju. Neke od budućih majki u rizičnoj skupini hospitalizirane su "samo u slučaju" kako bi preživjele "krizno razdoblje" pod nadzorom liječnika. Rizična skupina uključuje žene nakon IVF-a, s insuficijencijom istok-cerviksa, preeklampsijom, višestrukim trudnoćama, teškom niskom vodom ili obilnom vodom.

Ako dođe do atipične boli, nepravilnog izbijanja, odmah se javite liječniku. Bolje je sigurno nego previdjeti. Od 32. tjedna bolje je izbjegavati putovanje zrakom, odmoriti se više, ne opterećivati ​​se domaćim zadaćama.

Pojedinačne opasnosti

Postoje i pojedina opasna razdoblja koja su prilično teško objasniti na suhom jeziku medicinske znanosti, ali svaki liječnik zna o njihovom postojanju. Ako je žena prethodna trudnoća završila pobačaj ili fetusna smrt, na primjer, u 16. tjednu trudnoće, tada će 16. tjedan sljedeće trudnoće biti najopasnije za određenu ženu. Vrlo često negativni scenarij se ponavlja za najbliži tjedan. Stoga, prilikom registracije, obavezno se zapamtite što je više moguće na datumima i kako ste završili prethodne trudnoće. Ove informacije pomoći će liječniku da planira kako vas i vaše dijete zaštititi u vašem "kritičnom vremenu".

Žene koje dugo nisu imale mogućnost trudnoće obično su teže nositi trudnoću - praksa pokazuje da se u 20% slučajeva nakon dugo očekivanog začeća pobačaj pojavljuje u ranoj dobi. U 15-20% slučajeva, trudnoću nije moguće dovesti do porođaja i žena koje su opovrgavali stručnjaci za plodnost tijekom IVF protokola.