Opasna razdoblja tijekom trudnoće od A do Z

Liječenje

Čekanje bebe nije samo ugodan, ali i vrlo uznemirujuće vrijeme. Od tri tromjesečja moguće je razlikovati posebno opasna razdoblja u kojima se nepažnja prema sebi i zdravlju može nažalost završiti budućoj majci. Da biste to izbjegli, trebali biste pažljivo pročitati svako od najopasnijih razdoblja.

Opasan period trudnoće

Riječ opasnost govori za sebe. Opasno razdoblje trudnoće s neodgovarajućom pažnjom žene u njenom stanju može se vrlo tužno završiti. Tijekom bilo kojeg razdoblja trudnoće postoje opasni tjedni, kao i one opasnosti koje mogu očekivati ​​neiskusnu majku.

U pravilu, upravo je to vrijeme kada se život u žena razvio iznimno aktivno, tj. Stvaranje vitalnih organa, stvaranje kostura, posebna potreba za progesteronom ili vitaminima ženskog hormona.

Postoje tri razdoblja trudnoće, koje se zovu trimesteri. U svakom trimestru postoji opasnost, onaj tjedan u kojem očekivačka majka treba maksimalnu udobnost i brigu. Ali još se može razlikovati - u prva dva tjedna trudnoće, kada je oplođeno jaje ugrađeno u maternicu.

Sam period opasnosti s neprimjerenim pristupom ima takav ishod kao pobačaj ili propušteni pobačaj. Također je moguće razviti druge patologije koje ne dovode do smrti fetusa, ali imaju izrazito negativan učinak na zdravlje nerođenog djeteta. Uz sve gore navedeno, opasni dani uključuju vrijeme kada žena treba imati menstruaciju.

Opasan period trudnoće u prvom tromjesečju

Opasnost od prvog tromjesečja trudnoće očekuje trudnicu na samom početku. Ovo razdoblje je stvarno opasno jer žena još uvijek ne zna o nastanku novog života u sebi. Ovo razdoblje pada na 10-21 dan trudnoće.

Opasnost je da se bezazlenici pridržavaju ritma života koji je uobičajen za nju, često s prekomjernom tjelesnom naporom i ne zna ni da u njoj postoje ogromni procesi. U ovom trenutku, jajima se pokušava pričvrstiti na zid maternice, kako bi se dalje stvorio održivi embrij.

Svaki naglo kretanje ili prenapon može ometati ovaj proces. Pored vanjskih čimbenika, unutarnjih, kao što su kromosomske i genetske abnormalnosti, pukotine mogu ometati implantaciju jajašca. Drugo opasno razdoblje prvog tromjesečja bit će početak 8. tjedna i do kraja prvog tromjesečja. U ovom trenutku postoje dramatične hormonske promjene koje mogu biti abnormalne, kao i rast placente i stvaranje vitalnih organa u nerođenog djeteta.

Opasan period trudnoće u drugom tromjesečju

Drugi trimestar trudnoće smatra se zlatnim i čarobnim za buduće majke. Negdje od sredine tromjesečja, početi ćete osjećati kretanje fetusa, a također ćete moći otkriti spol nerođenog djeteta. Cijelo drugo tromjesečje dijete vrlo brzo razvija i raste.

Opasno razdoblje je vrijeme kada postoji brz porast maternice.

  Vrijeme aktivnog rasta maternice počinje od 18. tjedna i traje do kraja drugog tromjesečja (22. tjedan). Kao rezultat toga, mogu se pojaviti odstupanja od normalnog tijeka trudnoće:
 • slabljenje cerviksa;
 • nepravilno mjesto placente;
 • povećan rizik od raznih zaraznih bolesti.

Završetak drugog tromjesečja trebao bi se održati u potpunom miru i pažljivom odnosu prema sebi. Sva gore navedena odstupanja mogu dovesti do pobačaja. Ako osjetite najmanju bol, nejasnoću ili bilo koje druge senzacije koje nisu tipične za uobičajeno stanje senzacije, odmah idite liječniku. Važno je napomenuti da vrlo često kraj drugog tromjesečja očekuju majke koje provode u bolnici na konzervaciji.

Opasan period trudnoće u trećem tromjesečju

Treći trimestar nije samo konačni, već i najteži period. Ovdje je česti poremećeni rad s fetalom. Najopasnije razdoblje za treće tromjesečje je od 28 do 32 tjedna. Svaka žena zna što je toksičnost, ali opasnost koja vas očekuje u kasnoj trudnoći manje je uobičajena, govorimo o kasnoj gestici.

  Kasna preeklampsija mnogo je iscrpljujuća od rane toksikoze. Treći trimestar može uzrokovati takva odstupanja od:
 • placental abruption;
 • prerano starenje posteljice;
 • nedostatak posteljice.

Postoji jedan, ali. Bebe koje su rođene u trećem tromjesečju, vrlo često preživjele (prerano rođene) - to je značajna prednost u odnosu na prvu polovicu trudnoće. Važno je podsjetiti da, kako biste izbjegli tužne posljedice, strogo pridržavajte se recepata vašeg liječnika i posebno pazite na zdravlje tijekom cijelog razdoblja trudnoće.

Kako se ponašati ispravno tijekom opasnih perioda trudnoće

Nećemo otkriti Ameriku, a mi ćemo vrlo jednostavno reći: kako bismo spriječili kritičnu situaciju, moramo učiniti sve na pravovremen način i prema uputama liječnika.

  Odaberite zajedno niz jednostavnih postupaka koji će vam pomoći u zaštiti kritičnih razdoblja trudnoće:
 • prvo - minimalna fizička opterećenja i iznenadni pokreti;
 • izbjegavati čak i mentalni stres;
 • seksualna apstinencija;
 • bez stresnih situacija;
 • maksimalni pasivni stil života (hodanje na svježem zraku je moguće).

Ako slijedite ova jednostavna pravila, koja bi zapravo trebala biti temelj cijelog razdoblja čekanja bebe, pomoći ćete u sprječavanju negativnih posljedica.

Što bi moglo biti opasno tijekom trudnoće

Svaka trudnica primjećuje koliko joj hormonska promjena. Ona postaje vrlo pronicav, s čestim promjenama raspoloženja. Ali najzanimljivija stvar je kako su njezini instinkti uvelike pogoršani. Posebno instinkt samoobrane i samo-očuvanja. Gotovo na telepatskoj razini, čini se da iz vanjskih čimbenika može naštetiti njenoj nerođenoj bebi.

  Ali postoje stvari koje susrećemo u svakodnevnom životu, a možda čak ni nećemo primijetiti štetu koja će uzrokovati tako obične stvari i radnje:
 • Možda je smiješno, ali stručnjaci ne preporučuju popravke u trenutku čekanja bebe. Čak i ako majka ne živi u popravljenoj sobi, mora mu biti najmanje mjesec dana da stane i nestane od svih toksina i mirisa;
 • kemikalije za kućanstvo su vrlo štetne za njihove pare. Pokušajte se prebaciti na posebne proizvode za kućnu njegu i osobnu njegu za bebe;
 • rad s gnojivima i kemikalijama strogo je zabranjen;
 • bilo koje zarazne bolesti;
 • nedostatne ili štetne hrane. Zapamtite, hrana bi trebala biti samo svježa i zdrava.

Opasne tjedne trudnoće drugog tromjesečja

Drugi kritički pojam

Važno Drugo opasno vrijeme tijekom trudnoće je 4-6 tjedana. Ovo razdoblje je opasno ne samo u smislu prekida, već iu stvaranju teških malformacija fetusa, često nespojiv s životom. Često, trudnoća prestaje upravo zbog tih razvojnih abnormalnosti.

Treće opasno razdoblje

I opasni tjedni za razvoj embrija također pada na kraju prvog tromjesečja (8-12 tjedana), prvenstveno zbog aktivnog razvoja placente u ovom trenutku. Bilo koji negativni čimbenik može uzrokovati kršenje nastajanja i pojavu razvojnih abnormalnosti, što može dovesti do slabljenja trudnoće ili spontanog prekida.

Najčešći uzroci pobačaja u ovom razdoblju su hormonalni poremećaji:

 1. Poremećaj funkcioniranja štitnjače;
 2. Smanjenje količine progesterona proizvedenog u tijelu;
 3. Povećanje broja muških spolnih hormona, što dovodi do smanjenja estrogena.

Četvrto opasno razdoblje

Trudnoća u drugom tromjesečju u većini slučajeva prolazi sigurno i smatra se da je najsmješnije vrijeme, ali opasna razdoblja također su prisutna u ovim mjesecima.

Četvrto kritično razdoblje pada na 18-22 tjedana, a glavni uzroci prijevremenog prestanka trudnoće u ovom trenutku su:

 1. Seksualno prenosive infekcije (klamidija, ureaplasmoza, herpes infekcija, itd.);
 2. Cervikalna insuficijencija (cervikalna inferiornost);
 3. Patologija položaja posteljice (puna i djelomična prezentacija, mjesto u postoperativnom ožiljak, itd.).

Peti kritički pojam

Kod 28-32 tjedna dolazi do posljednjeg kritičnog razdoblja trudnoće, što može dovesti do prijevremenog porođaja.

Najčešći uzroci pobačaja:

Opasne tjedne trudnoće

Apsolutno sve buduće mame trebaju jasno razumjeti da tijekom trudnoće postoje određena razdoblja kada se rizik od pobačaja značajno povećava. Zapravo, ta razdoblja su najopasniji tjedni trudnoće, posebno za one trudnice koje su barem u jednoj od rizičnih skupina.

Zato, kako bi se odmah konzultirali s liječnikom i spriječili prijetnju prestanku trudnoće, svaka trudnica treba jasno znati kada se pojave kritična razdoblja trudnoće.

Opasne tjedne prvog tromjesečja

U prvom tromjesečju smatra se najopasnije razdoblje od 14 do 21 dan trudnoće. Često žene i dalje ne sumnjaju da će se ubrzo njihov život promijeniti u potpunosti! S druge strane, uzroci ranijeg pobačaja mogu pogubno utjecati na žensku trudnoću. Takvi uzroci mogu uključivati: endometritis (upalu sluznice maternice), fibroide maternice, postoperativne ožiljke na zidovima maternice i mnoge druge.

Ne manje opasno razdoblje trudnoće je razdoblje od 8 do 12 tjedana. U ovom trenutku placenta aktivno raste i razvija. Oštri hormonski poremećaji koji se javljaju u tijelu trudnoće, mogu ometati ovaj proces.

Opasne tjedne u drugom tromjesečju

U drugom tromjesečju "zanimljive situacije", trudnica bi trebala biti vrlo pažljiva prema sebi od 18 do 22 tjedna trudnoće. Trenutno se veličina maternice aktivno i vrlo brzo povećava. U ovom trenutku, rizik od raznih zaraznih bolesti je vrlo visok, a placenta se također može smjestiti na pogrešan način.

Nažalost, sve to - uzroci spontanog pobačaja, od kojeg, nažalost, nijedna trudnica ne može biti osigurana! Ovih pet tjedana najopasnije je razdoblje trudnoće, što znači da se u najmanjim trenucima trenutno morate odmah posavjetovati s liječnikom!

Opasne tjedne trećeg tromjesečja

U trećem tromjesečju najopasnije je razdoblje od 28 do 32 tjedna trudnoće. Akutna insuficijencija placente, prerano starenje ili odstranjivanje, najsnažnija kasna gestoza - najčešće se pojavljuju svi ti najopasniji uvjeti ovih tjedana trudnoće, a svi su mogući uzroci preranog rođenja.

Djeca rođena na ovim uvjetima trudnoće smatraju se preuranjenima, potrebna im je pažljiva briga liječnika i roditelja!

Stoga, kako bi trudnoća mogla normalno raditi, žene se jednostavno trebaju obratiti liječniku kad otkriju prve znakove trudnoće, a ponekad čak iu fazi planiranja!

Ostali zanimljivi članci na web mjestu

Opasne tjedne tijekom trudnoće

Opasne tjedne trudnoće trudnice trebaju biti svjesne da tijekom trudnoće postoje određena vremenska razdoblja koja povećavaju rizik od pobačaja. Ova kritična razdoblja, koja se obično nazivaju opasnim tjednima, povećavaju rizik od pobačaja kod žena koje su u bilo kojoj skupini rizika. Zato je vrlo važno obaviti pravovremeni posjet liječniku za trudnoću što je prije moguće. Zatim ćemo detaljnije razmotriti najopasnija razdoblja i karakteristične znakove pobačaja.

Prvo tromjesečje

Prvo opasno razdoblje događa se na 14-21 dan trudnoće. Štoviše, u ovom vremenskom razdoblju mnoge žene nisu ni svjesne svoje "zanimljive pozicije", budući da se u prvih tjedana javlja vezanost jaja na sluznicu maternice. Ako žena ima upalu endometrija, a postoje i patologije maternice, ne dolazi do uvođenja jajovoda. Pored toga, uzrok ranog spontanog pobačaja može služiti takvim bolestima kao što su: uterinski fibroidi i postoperativni ožiljci na maternici. Kromosomske i genetske abnormalnosti embrija također sprečavaju uvođenje jajašca.

Čitaj također

 • 3 Koji su opasni tjedni tijekom trećeg trimestra trudnoće?

Koji su najopasniji tjedni trudnoće u prvom tromjesečju?

Postoje dva opasna razdoblja u prvom tromjesečju trudnoće. Prva tri tjedna prvog tromjesečja smatraju se najopasnijim. Posebnost ovog vremenskog razdoblja je da se u ovom trenutku oplođeno jaje samo pričvršćuje na zidove sluznice maternice, a ako žena ima upalu endometrija tijekom tog razdoblja ili postoje druge patološke promjene u maternici, vezanje ovuma se jednostavno ne može dogoditi.,

Osim toga, različite bolesti koje žena ima, kao što je, na primjer, uterinska mioma, mogu negativno utjecati na razvoj jajašca. Prisutnost velikih postoperativnih ožiljaka na zidovima maternice također može uzrokovati odbacivanje fetusa od strane maternice. Također tijekom tog perioda, fetus se može odbaciti iz maternice ako tijekom razvoja razvije kromosomske ili genetske abnormalnosti.

Drugo opasno razdoblje u prvom tromjesečju trudnoće je 8-12 tjedana. U ovom trenutku placenta raste i razvija se. U nekim ženama hormonalne promjene koje se javljaju nakon početka trudnoće dovode do abnormalnog rasta i razvoja placente, što u 75% slučajeva dovodi do spontanog pobačaja.

Koji su najopasniji tjedni tijekom trudnoće drugog tromjesečja?

U drugom tromjesečju prenatalnog razdoblja smatra se da je najopasnije vrijeme 18-22 tjedna, jer se tijekom tog perioda maternica aktivno povećava. U tom razdoblju spontani pobačaj može nastupiti zbog:

 • Neispravan položaj placente.
 • Postoji zarazna bolest, pri čemu rizik od nastanka ovog razdoblja oštro raste.
 • Oštro slabljenje cerviksa.

Počevši od drugog tromjesečja, ženu bi već trebala pratiti ginekolog kako bi pravovremeno spriječila pojavu različitih vrsta razvojnih poteškoća.

Koji su opasni tjedni tijekom trudnoće u trećem tromjesečju?

U pravilu, 28-32 se smatraju opasnim tjednima u trećem tromjesečju. U tom razdoblju vrlo često žene imaju preuranjeno radno mjesto iu rijetkim slučajevima, iznenadna smrt fetusa. U većini slučajeva to je zbog:

 • Jaka kasna gestoza.
 • Preuranjeno starenje i placentalni poremećaji.
 • Akutna placentna insuficijencija.

Djeca rođena tijekom tog razdoblja smatraju se preuranjenima, a potom zahtijevaju pažljivu i poštovanu njegu od liječnika i roditelja.

Karakteristični simptomi nastupanja opasnih tjedana i trudnoće ne bi mogli biti skoncentrični, u donjem dijelu trbuha, groznici, slabosti i pojavi krvarenja.

Kako bi trudnoća postigla svoj logički zaključak i beba je rođena punom trajnošću i zdrava žena, iznimno je važno liječiti se vrlo pažljivo tijekom cijelog prenatalnog razdoblja i stalno slušati svoje tijelo i stanje. U slučaju najmanje odstupanja od uobičajenog stanja, odmah se posavjetujte s liječnikom.

Opasne tjedne trudnoće

Što su opasni tjedni trudnoće?

Opasni tjedni trudnoće su u svakom tromjesečju. Što točno predstavljaju moguće rizike za majku i dijete, i kako ih izbjeći? Razmotrite ova pitanja.

Tradicionalno su rizični oni tjedni u kojima bi kalendar trebao biti mjesečno, ali su bili "spriječeni" trudnoćom. Uzimajući u obzir prosječno trajanje menstrualnog ciklusa kod žena (28 dana), to je 4, 8, 12 tjedana. To jest, najopasniji tjedni trudnoće u prvom tromjesečju počinju prvim danom odgode menstruacije, a zatim se ponavljaju svakih 28 dana.

No, žena mora biti vrlo pažljiva prema njenom zdravlju ne samo tijekom ovih tjedana, već i tijekom cijelog razdoblja u kojem se formiraju organi i sustavi djeteta. I ovo je oko prvih 10-12 tjedana. Ako tijekom tog razdoblja prenesete zaraznu bolest, uzimate lijekove, pušite i pijete alkoholna pića - sve to može izazvati nepravilnosti u fetusu. Osim toga, to su najopasniji tjedni trudnoće, jer je u ovom trenutku žene često pobačaja i (ili) trudnoća prestaje razvijati. Razlog tome može biti i teška tjelesna napora, fibroidi maternice (benigni tumori), deformiranje njezine šupljine, različite endometrijske patologije.

Nakon 12 tjedana, obično postoji stanka. Žene su manje vjerojatno da će osjetiti ton maternice, toksikoza prolazi i čini se da je sve dobro. No od otprilike sedamnaestog tjedna očekuje se još jedan problem - cervikalna insuficijencija ("slabost" cerviksa), što će uskoro dovesti do prijevremenog ispuštanja vode i porođaja. Ako se porođaj javlja prije 24 tjedna, praktički nema šanse za spašavanje djeteta. Ovo su opasni tjedni trudnoće u drugom tromjesečju trudnoće.

Posljednja trećina trudnoće već prijeti drugim patologijama. Problemi s placentom dolaze do izražaja, što obično u slučaju infektivnog procesa ne smije pravilno obavljati svoje funkcije. I to znači da dijete doslovce gladuje. Opasne tjedne trudnoće u trećem tromjesečju - od 28 do 32 godine. U tom razdoblju žene su često dijagnosticirane s preeklampsijom (kasna toksikoza), mogu se pojaviti preuranjeni rad. Ovo je još jedno kritično razdoblje trudnoće.

Ako je žena imala pobačaja u prošlosti, prerano rođenje, fetusnu smrt djeteta, ona mora zapamtiti koji tjedni trudnoće su posebno opasne za nju, kako bi pokušao spriječiti situaciju ponavljajući, a obavijestiti liječnika na vrijeme.

Jeste li imali san? Tumači ga!

Opasne dane tijekom trudnoće

Opstetričari i ginekolozi vrlo često ističu pozornost žena u situaciji da trudnoća nije bolest i ne zahtijeva značajne promjene i ograničenja u uobičajenom svakodnevnom životu. Ipak, postoji ogroman broj čimbenika koji nepovoljno utječu na razvoj i tijek trudnoće, a to se ne može zanemariti. Uglavnom se radi o lošim navikama, nepovoljnim životnim i radnim uvjetima, nezdravoj prehrani, pasivnom životnom stilu, raznim bolestima budućih majki i njezinu emocionalnom stanju.

Naravno, mnoge navike s početkom trudnoće i dalje će morati promijeniti ili revidirati. A ako ranije nisi bila navika brinuti se za sebe i voditi brigu o svom zdravlju, sada će to biti izuzetno potrebno. Prvo, formiranje i razvoj fetusa jako ovisi o stanju vašeg tijela. Drugo, sama trudnoća kada je izložena ženskom tijelu različitih čimbenika može biti u opasnosti.

Pobačaj ili spontani pobačaj može se dogoditi u bilo kojoj fazi trudnoće iz raznih razloga. Liječnici su uspjeli odrediti najopasnija razdoblja tijekom trudnoće, u danima i tjednima od kojih se neophodno liječiti s velikim oprezom, a da ne bi iskušavali sudbinu još jednom: odbiti dugo iscrpljujuća putovanja, eliminirati teške tjelesne napore, ograničiti stresne situacije, konzultirati liječnika za bilo koju bolest i pr. To će vam pomoći u zaštiti od neželjenih i tragičnih slučajeva.

Opasne dane u prvom tromjesečju trudnoće

Većina pobačaja se događa upravo u vrlo ranoj fazi trudnoće. U prvim tjednima dolazi do koncepcije, jaja napreduje kroz genitalni trakt, implantaciju jajeta, polaganje budućih organa bebe, a placenta počinje formirati. Da bi svi spomenuti procesi bili sigurni, u tijelu bi trebalo stvoriti povoljne uvjete: najvažniji hormon sada progesteron mora biti proizveden u pravim količinama; lumen jajovoda trebao bi biti "čist" i prostran, epitel maternice je zdrava, gusta, ravna; spolne stanice muškarca i žene koja se spojila jedna s drugom su potpuna, zdrava i kvalitetna.

Kršenje barem jednog od nužnih optimalnih uvjeta za začeće, pojavu i očuvanje trudnoće može dovesti do njezinog prekida. Među uzrocima pobačaja u ranoj fazi, ginekolozi nazivaju najčešće:

 • hormonalni poremećaji (osobito nedostatak progesterona);
 • infekcije mokraćom;
 • kršenje integriteta epitela maternice (scarring, erozija, upala zbog prethodnih pobačaja, operacija, genitalnih infekcija);
 • kongenitalne fiziološke nedostatke;
 • blokada jajovoda (iz istog razloga)
 • inferiornost jaja;
 • formiranje anomalija u fetusu;
 • patologija u formiranju posteljice.

Svi ti fenomeni mogu dovesti do pobačaja u ranoj fazi i odstupanja u polaganju organa djeteta.

Liječnici razlikuju najopasnije tjedne trudnoće u prvom tromjesečju:

 • : Ako računate od prvog dana posljednjeg menstruacije, dok opstetričari smatraju razdoblje trudnoće, prvo krizno razdoblje počinje u 14-21 danu. U tom razdoblju fetalno jaje koje dolaze u maternicu pokušavaju sletjeti. To može spriječiti velik broj različitih čimbenika.
 • - postoji polaganje vitalnih organa i sustava embrija, što može utjecati apsolutno na sve! Ovo je razdoblje nastanka vjerojatnih anomalija i patologija. S obzirom na činjenicu da žene često ne znaju ni o početku trudnoće, ova i prethodna razdoblja u svakom su smislu najkritičnija.
 • . Danas se aktivno formira budućnost placente. Ako nešto pođe krivo (na primjer, ona se konsolidira vrlo nisko), tada se pobačaj može pojaviti s visokim stupnjem vjerojatnosti. Najčešće se placentalna abrupcija javlja uslijed hormonalnih poremećaja. Na prvim znakovima ugroženog pobačaja morate odmah obavijestiti svog liječnika. Osim toga, pobačaja do 12 tjedana često su posljedica abnormalnosti u formiranju fetusa.

Kao što vidimo, cijeli prvi trimestar trudnoće je razdoblje povećanog rizika, zbog čega je uporaba bilo kojeg lijeka u prvih tjedana trudnoće zabranjena.

Opasne dane u drugom tromjesečju trudnoće

Drugi trimestar trudnoće smatra se najmirnijim i najsigurnijim. Svi su najozbiljniji rizici, u pravilu, ostavljeni. Mama se navikla na njenu novu državu, osjeća se sjajno, nije uznemirena znakovima toksikoze. Međutim, težina nije jako velika, trbuščić ne drži svoje kretnje i ne otežava disanje.

Vidi također:

 • Gubitak težine tijekom trudnoće

Međutim, sada mogu biti različite bolove tijekom trudnoće i komplikacija. Opasnost se javlja ne toliko za očuvanje trudnoće kao i za siguran tijek (iako prvi slijedi od drugog). Dakle, postoji opasnost od infekcije fetalnog mokraćnog mjehura i amnionske tekućine, formiranja fetalnih malformacija, disfunkcije placente. Najopasnije razdoblje u drugom tromjesečju je kada postoji povećani rast maternice, aktiviranje aktivnosti mozga i produkciju hormona u fetusu.

Opasne dane u trećem tromjesečju trudnoće

Dvije trećine trudnoće je gotov, a žena koja očekuje dijete može na neki način disati uzdah olakšanja. Ako sada odjednom započne preuranjeno radno vrijeme, beba rođena kao rezultat sigurno će pokušati spasiti i izaći. Danas, zahvaljujući ogromnom koraku naprijed medicine, bebe u Rusiji se njeguju pod uvjetom da su rođene prije 22 tjedna trudnoće i tjelesne težine iznad 500 g. To je dobra vijest za žene čija je trudnoća prijetila cijelo vrijeme.

Međutim, još je prerano da se opustite. Morate pokušati dovesti trudnoću do samog kraja. Dijete ne zaustavlja svoj razvoj, a treći je trimestar u tom smislu vrlo važan. Što su razvijenije i spremni za samostalan rad biti njegovi unutarnji organi i sustavi, to će više stjecati mase i snagu, to će više biti njegove šanse za život općenito i bezbrižan život.

Stoga vaše zdravlje i sigurnost su još uvijek važni kao i prije.

Rizici u trećem tromjesečju povećavaju se u razdoblju. Ovih dana često počinju abnormalnosti u funkcioniranju placente, što je opasno za prijevremeni početak rada i čak prenatalnu smrt fetusa. Također, mnoge žene u trećem tromjesečju razvijaju kasnu toksikozu - gestozu, popraćenu brojnim odstupanjima u zdravstvu (povišeni krvni tlak, formiranje edema, itd.).

Općenito govoreći, liječnici napominju da tijekom cijelog razdoblja djeteta nosi potencijalnu opasnost tijekom dana kada je žena imala mjesečnice prije trudnoće. To jest, kritična razdoblja tijekom trudnoće pojavljuju se približno svaka četiri tjedna.

Neke majke mogu dobiti dojam da je cijelo razdoblje nošenja djeteta opasno dane tijekom trudnoće. Ali ovo je daleko od slučaja. Zapravo, to je divno, nezaboravno, posebno razdoblje u životu žene! Ali da ne biste bili zaklonjeni komplikacija i prijetnji, trebali biste se prijaviti što je prije moguće za trudnoću, redovito posjetite ginekologa, pažljivo provoditi svoje preporuke i ne zanemarivati ​​medicinske preglede.

Opasne dane tijekom trudnoće samo znače da buduća beba i njegova majka postaju osjetljiviji na negativne čimbenike u ovom "kritičnom" razdoblju i da se u ovo doba treba malo brinuti o sebi.

Opasna razdoblja tijekom trudnoće: kako ih mirno preživjeti

Nadezhda Guskova 1.08.2016 Trudni smo

Dobar dan, dragi čitatelji bloga. Razgovarajmo danas o takvom problemu kao opasnim razdobljima tijekom trudnoće. Tijekom 9 mjeseci, žensko tijelo u više navrata iskusi kritične trenutke. Za neke, takvi dani prolaze nezapaženo. Drugi se mogu suočiti s komplikacijama. Svaka trudnica treba znati o razdobljima kada je potrebno posebno paziti da se zaštitite od rizika. Dakle, raspravljat ćemo o mogućem opuštanju, a kada je bolje pogriješiti, koje bi preporuke trebale slijediti kako bi smireno nosile i rodile zdravu bebu.

Prvo tromjesečje: najopasnija razdoblja

U prvom tromjesečju liječnici upućuju na razdoblje od 1 do 12 tjedana. Novoinficirani embrij u maternici još uvijek je vrlo slab i nije zaštićen ničim. Reproduktivni organi, kao i cijelo tijelo, zapravo se pokušavaju prilagoditi novoj situaciji. Prvih 3 tjedna nakon začeća smatra se najopasnijim od cijelog 9-mjesečnog razdoblja.

Prijetnja je još veća kada žena nije svjesna svojeg položaja i da se uopće nije pripremila za to. Uostalom, ova situacija nije neuobičajena. Kada je dijete zamišljeno kako je planirano, mnogi prolaze preliminarnim pregledom, testiraju se kako bi bili sigurni da u tijelu nema negativnih čimbenika.

U takvim slučajevima, očekivana majka obično se sama štiti od bilo čega što može oštetiti njezino zdravlje. No, ako se sve dogodi slučajno, gospođa može nastaviti promatrati loše navike (pušenje, alkohol), kako bi se izložila fizičkoj naporima.

Naravno, nakon saznanja o trudnoći, većina sretnika će početi štititi sebe. A ipak, oni koji nisu spremni za "zanimljivu poziciju" trebali bi biti posebno oprezni u prva tri tjedna tog pojma.

Drugi opasni trenutak prvog tromjesečja

Poželjno preživjeti početne dane koncepcije, morate biti spremni za drugi teški trenutak od 8 do 12 tjedana (kraj prvog tromjesečja). U ovom se trenutku pojavljuje vrlo zanimljiv i važan proces u maternici žene - placenta počinje formirati. U budućnosti, ona će zaštititi dijete od svih vrsta infekcija, pružiti joj potrebnu prehranu, kisik.

Njegov postupno rasta počinje od 2-3 tjedna, no u tom je razdoblju (od 8 do 12-13 tjedana) da su placentne stanice posebno aktivne. Hormoni počinju "skočiti" u krvi, stanje zdravlja može promijeniti, dolazi do ozbiljne transformacije u tijelu. To je ovo razdoblje koje se odnosi na najveći broj pobačaja.

Čimbenici koji imaju posebno negativan utjecaj na trudnoću u prvom tromjesečju:

 • Loše navike.
 • Prekomjerna tjelesna aktivnost.
 • Česti stres.
 • Uzmi lijekove.
 • Prijenos virusnih ili bakterijskih infekcija.
 • Ne uklanjaju upalni procesi u tijelu.

No, drage buduće mame, čitajući ovaj materijal, ni u kojem slučaju ne trebaju se izložiti uzbuđenju i ukinuti nepostojeći problemi. U svijetu postoje milijuni žena koje su zatrudnile bebe potpuno neplanirane, nesvjesne prvog mjeseca njihove situacije i vode opasni život trudnoći. To ih nije spriječilo da mirno podnose i rađaju zdrave bebe. Najvažnija stvar je pozitivan stav i mirni živci!

Ispod su preporuke koje bi trebale slijediti žene u prvom tromjesečju kako bi se izbjegle prijetnje:

 • Registrirajte se u antenatalnoj klinici, pratite preporuke i obveze liječnika.
 • Zaštitite se od psiho-emocionalnog stresa, manje nervozan, izbjegavajte stres.
 • Smanjite tjelesnu aktivnost. Pješačenje je dozvoljeno, lako čišćenje oko kuće. Ni u kojem slučaju ne podignite težine.
 • Osigurajte dobru prehranu, ali nemojte prejedati.
 • Više svježeg zraka, opustite se.
 • Okružite se pozitivnim (pogledajte samo dobre filmove, pročitajte dobru književnost, radujte se, osmijehajte više).

Opasna razdoblja drugog tromjesečja

U drugom tromjesečju prijetnja je značajno smanjena. Placenta je formirana, embrij je sigurno pričvršćen na "mjesto". U tom razdoblju žena može malo povećati opterećenje, na primjer, prijaviti se za gimnastiku za trudnice. Preporuča se hodati više tako da krv cirkulira bolje i nosi kisik kroz tkiva.

Sljedeći, najkritičniji trenutak dolazi u razdoblju od 18 do 24 tjedna. U tom razdoblju uterus oštar skok u rastu, težina fetusa također se brzo povećava, a opterećenje cervikalnog kanala (cerviks) povećava.

U ovom trenutku žena može otkriti pojavu slabog krvavog iscjedka. Nema potrebe da pobijedi paniku. Samo posjetite liječnika. Ako liječnik otkrije da se cervikalni kanal otvori pod opterećenjem i ako je prijeti opasnost od trudnoće, najvjerojatnije će pacijentu biti ponuđena procedura za primjenu šavova. Bezopasna je i nije bolna.

Također u ovim tjednima, fetus počinje aktivno razvijati mozak. I morate biti posebno oprezni kako ne biste pokupili infekciju (gripa, bronhitis, tonzilitis, itd.). Biti u tijelu štetnih mikroorganizama može utjecati na razvoj medule u zametku.

U drugom tromjesečju treba slijediti sljedeće preporuke:

 • Nemojte posjetiti vodna tijela osim vlastite kupke (zbog pritiska fetusa na vratu maternice, može se lagano otvoriti, što povećava rizik od prodora infekcija).
 • Nemojte podizati ništa što teži više od 1 kg (imajte na umu da je cervikalni kanal u opasnosti).
 • Budite oprezni i oprezni o seksu (ako to dopusti liječnik).
 • Pa, i kao i obično: pozitivan stav, više radosti i osmjeha.

Treći tromjesečje: Prolazak posljednjih kriza

Dakle, koje su opasnosti u posljednjem tromjesečju trudnoće? Rizik je u razdoblju od 28 do 32 tjedna. Ovdje, drage buduće mame, već možete biti mirnija: dijete je steklo dovoljno snage kako bi imale sve šanse preživjeti prerano rođenje. Ali, naravno, trebate ih pokušati izbjeći.

U određenom kritičnom razdoblju postoji vjerojatnost kasne toksikoze (to se događa vrlo rijetko), kao i placentalna insuficijencija. U tim je trenucima žensko tijelo doživjelo još jedan "hormonalni udar".

Važno je napomenuti da će ovdje puno ovisit o psiho-emocionalnom stanju buduće majke. Mnoge žene, koje se približavaju sedmomjesečnom razdoblju trudnoće, počinju brinuti o prijevremenom radu, "sami" s raznim "horor stories", koji nesvjesno potkopavaju njihovo zdravlje.

Kako bi se pouzdano preživjeli opasni uvjeti trećeg tromjesečja, preporučuje se:

 • Osigurajte mir živčanog sustava.
 • Budite oprezni s tjelesnom aktivnošću od 28 do 32 tjedna.
 • Obavezno obavite ultrazvuk kako biste osigurali da nema posteljica.

Liječnici također označavaju da se opasnost povećava svaki put kad žena treba mjesečno. Stoga, ako je vaš ciklus prije koncepcije bio redovan, a vjerojatno ga možete pratiti, nastavite sa održavanjem "mjesečnog kalendara", označavajući u njemu očekivane dane menstruacije. U takvim danima budite oprezni, zaštitite se od svih vrsta stresa i živčanog stresa.

Općeniti savjeti o ponovnom otkrivanju ranjivih trenutaka

 • Nemojte dugo putovati.
 • Ne možeš biti dugo na suncu ili u hladnoći.
 • Potrebno je osigurati puni san.
 • Tijekom trudnoće pazite tijekom spolnog odnosa.
 • Nemojte obilaziti mjesta na kojima možete izbjeći gužvu.
 • Pridržavajte se higijene.
 • Jedite kvalitetnu hranu, izbjegavajte teške obroke.
 • U razdoblju sezonske epidemije, prehlada poduzima mjere (nosite masku, pijte vitamine, nemojte se približavati bolesnim ljudima).
 • Posjetite svog liječnika redovito. Obratite se klinici odmah ako se otkriju sumnjivi simptomi.

Budite pažljivi na svoje tijelo i senzacije, okružite se pozitivnim osjećajima, i to će vam pomoći da napravite snažnu, zdravu bebu.

Poštovane buduće mame, pretplatite se na ažuriranja bloga da budu prvi koji će primiti korisne informacije. I ne zaboravite podijeliti s prijateljima članak u društvenim mrežama. Sigurno među vašim prijateljima postoje i oni kojima će materijal biti koristan.

Opasne tjedne trudnoće - nije mit, već pravi fenomen!

Trudnoća je nezaboravno vrijeme u životu svake žene. Vijest o dolasku trudnoće donosi ne samo radost, već i shvaćanje da je sada nužno napraviti prilagodbe u običnom životu.

Uostalom, sada žena je odgovorna ne samo za svoj život, nego i za život nerođenog djeteta i njegov pravilan razvoj. Unatoč činjenici da cijelo razdoblje trudnoće daje neobične senzacije, ipak postoje potencijalno opasna razdoblja kada postoji opasnost od pobačaja.

Opasne tjedne: istina ili mit?

Suvremeni ritam života obilježen je stimuliranom tjelesnom aktivnošću, čimbenicima okoline, nezdravom prehranom. I već nosi dio opasnosti za trudnicu. Svaka infekcija tijekom trudnoće, kronična bolest i stres mogu izazvati pobačaj.

Znate li kako odrediti trudnoću s natrijom? Detaljne upute - u ovom članku.

"Smekta" za novorođenčad: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Prvo tromjesečje

Vjeruje se da su prva tri mjeseca (12 tjedana) trudnoće najproblematičnija, a rizik od pobačaja je 3 puta veći u 1 trimestru. I ovo nije slučajno.

Ovo je razdoblje kada beba počinje formirati organe. I takav važan proces ne može proći nezapažen od strane vas.

1 trimestir donosi mučninu, letargije i učestalo mokrenje u vaš život.

Jedno od opasnih razdoblja u prvom tromjesečju je proces ugradnje embrija u zid uterusa (to se događa na početku trećeg tjedna trudnoće), jer hranjive tvari u jaja istječu i fetus treba majčinska sredstva za daljnje formacije.

Znači, embrij (prvih 12 tjedana buduće bebe je tzv., A onda će se smatrati fetusom) uspješno prošao proces implantacije, raste i razvija. Budući placenta, fetalni mjehur i pupčana vrpca počinju se formirati. Ti su procesi nevjerojatno važni - kroz njih embrion može jesti i disati.

Polaganje kralježnice i srca počet će se dogoditi do 5. tjedna.

U 6. tjednu postoji vjerojatnost fetalnih malformacija. Nepovoljni čimbenici mogu izazvati kvar srca u 3-7 tjedana, a mozak i još ranije - od 2 tjedna.

1 trimestir je najopasniji u smislu vjerojatnosti pobačaja. Uostalom, najčešći uzrok pobačaja je hormonalni poremećaj.

A u razdoblju od 8 do 12 tjedana u tijelu trudne žene je brz hormonalni proces: proizvodnja muških hormona povećava se, djelovanje štitnjače je uznemireno, a povećanje androgena smanjuje proizvodnju estrogena. To je ono što može dovesti do pobačaja ili propalog pobačaja.

Sve zarazne bolesti (osobito rubeola) u prvom tromjesečju su iznimno opasne.

Nemojte uzimati antibiotike, antidepresive, hormonske lijekove.

Čak i neka ljekovito bilje (senna, komfić, kukuruz, kelj, itd.) Su nepoželjni.

Posebna pažnja se preporučuje za plaćanje crijevne mikroflore i pokušati dobiti dovoljno sna.

Nije preporučljivo biti izložen rendgenskim zrakama.

Može se vidjeti koliko će se važnih procesa pojaviti u prvom tromjesečju u vašem tijelu iu životu malog embrija koji će do kraja 12. tjedna rasti do 6 cm.

"Duphalac" za novorođenčad: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Drugo tromjesečje

Drugi trimestar traje od 13 do 24 tjedna. U većini slučajeva, drugi trimestar smatra se "zlatnim sredstvom" trudnoće - toksično djelovanje, letargija i glavobolja usporavaju, moguće je prakticirati neke sportove, šetnju.

Do 16. tjedna, fetalni organi su položeni i mogu se hraniti kroz posteljicu.

Međutim, nastavlja se hormonalna prilagodba, koju karakterizira vaginalna izlučevina. Kao rezultat toga, povećava se mogućnost infekcije vaginalne infekcije. Stoga, svi izbori u ovom trimestru zahtijevaju pažnju.

Čak i manje promjene u boji, debljini, mirisu, gorenju ili intenzitetu potencijalno su opasne i mogu govoriti o:

 • drozd;
 • infekcije;
 • prijevremeni rad;
 • curenje amnionske tekućine;
 • bakterijska vaginoza.

Ranjivost žena kod prehlada je velika u svim fazama trudnoće. Međutim, kod 16-17 tjedana, hladnoća može utjecati na stvaranje koštanog tkiva fetusa.

I u 19-20 tjedana može utjecati na stvaranje jaja, za to razdoblje (u budućnosti djevojka).

Od 18. tjedna do 22. tjedna uključeno je povećani rast maternice. Izražava se bolovima u leđima i takvim neugodnim bolestima kao što su žgaravica i zatvor. U ovom trenutku povećava se rizik:

 • promjene u mjestu posteljice;
 • slabljenje cerviksa.

Ali bol u trbuhu treba odmah dijagnosticirati liječnik, jer može uzrokovati pobačaj.

"Renny" tijekom trudnoće: upute, recenzije, cijena - u ovom članku.

Treći trimestar

Treći trimestar pada na razdoblje od 25 do 39 tjedana trudnoće. Vrlo malo ostaje do rođenja budućeg djeteta.

U posljednjoj fazi trudnoće, mnoge žene osjećaju povećanu umor, otežano disanje, loše spavanje. Dodani kilograma mogu bolno utjecati na zglobove. Ipak, rast maternice se nastavlja, a žensko tijelo intenzivno se priprema za porođaj.

Sve opasnosti u trećem tromjesečju povezane su s rizikom prijevremenog poroda. Ta opasna razdoblja uključuju tjedne od 28 do 32 godine. U tim je danima prijevremeni porod može početi zbog:

 • placental abruption;
 • hormonski poremećaji;
 • cervikalna insuficijencija (cervikalni neuspjeh, što dovodi do spontanog pobačaja);
 • kasnu toksikozu.

Umjesto zaključka

Postoje potencijalno opasni tjedni u svakom tromjesečju.

U prvom tromjesečju, to je razvoj malformacija embrija i vjerojatnost pobačaja, što je 3 puta veće u ovom trimestru trudnoće nego u drugima.

U drugom tromjesečju - vaginalne infekcije i prerano rođenje.

U trećem tromjesečju, to je i vjerojatnost da ima prerano dijete.

Što ne bi trebalo biti debljanje tijekom trudnoće? Odakle dolaze oni dodatni kilograma?

Urezivanje rođenja: zašto je to učinjeno i zašto? Učimo - ovdje.

Koja se razdoblja trudnoće smatraju najopasnijom i kako smanjiti rizike na minimum?

Trudnica tijekom svih devet kalendara (10 obstetrijskih mjeseci) treba poštovati posebne mjere predostrožnosti - zapravo od trenutka pojave dvije trake na testu i do prvog plačanja djeteta u radnoj sali, ona je u potpunosti odgovorna za sve što se događa s djetetom. Nesavršeni postupci mogu dovesti do tužnih posljedica. Međutim, tijekom trudnoće emitiraju najopasnija razdoblja kada se povećava vjerojatnost raznih prijetnji. Koji su uvjeti i kako smanjiti rizike, što ćemo reći u ovom članku.

Koja je opasnost?

Iskusni ginekolozi i opstetričari dugo su primijetili da tijekom cijelog razdoblja trudnoće fetusa u ženi, čak i ako je njezina trudnoća neujednačena, postoje razdoblja povećane opasnosti. Uz slučaj komplikacija i opasnih razdoblja trudnoće može se prekinuti.

Najčešće, u prvom tromjesečju, spontani pobačaj prijeti ženi, kao i propušteni pobačaj, u kojem fetus umre, zaustavlja razvoj, ali ostaje u uterusu neko vrijeme. U drugom tromjesečju postoje određeni tjedni u kojima se povećava vjerojatnost napadaja i gestoze. Druga polovica trudnoće ima svoje alarmantne "granice", na čijem sjecištu povećava vjerojatnost prijevremenog porođaja.

Kritična razdoblja nisu narodni mit ili fikcija, već stvarnost koju trebate znati unaprijed kako biste bili oprezni da život i zdravlje malenih ne budete riskantni.

Pogledajmo svako od ovih razdoblja.

Prvo tromjesečje

Prvi trimestar završava 12 tjedana trudnoće, uključujući. Ovo razdoblje je bez pretjerivanja najvažnija faza. Od nekoliko stanica raste zametak, koji se postupno pretvara u fetus. Tijekom tih tri mjeseca u djetetu su položeni svi organi i sustavi, udovi, mozak, cirkulacija krvi i genitalije. Svi negativni učinci u prvom tromjesečju (na primjer, nekontrolirani lijekovi, SARS ili druge virusne infekcije, visoka temperatura i sl.) Mogu dovesti do nepovratnih posljedica - od razvojne patologije djeteta do njegove smrti i odbijanja.

Nešto kasnije, u drugom tromjesečju, beba iz toksina, lijekovi koje je uzela majka, štiti posteljicu - to je najbolja prirodna barijera, ali dok se posteljica još uvijek formira i ne funkcionira, to znači da je dijete potpuno ranjivo na brojne prijetnje izvana.

Sam po sebi, prvi trimestar je jedan veliki opasni pojam. No, u njemu, stručnjaci razlikuju tri najopasnija razdoblja. Prva je implantacija oplođenog jaja u funkcionalni sloj maternice maternice. To se događa otprilike tjedan dana nakon ovulacije, što odgovara 2-3 tjedna nakon opstetrije trudnoće.

Glavni čimbenik rizika za ovo razdoblje je odsutnost implantacije ili odbijanje jajašca unutar nekoliko dana nakon što je još uspio pričvrstiti na zid maternice. U većini slučajeva to se događa neprimjetno od strane žene. Samo u vremenu ili s laganim kašnjenjem, dolaze sljedeća razdoblja, a žena ne shvaća da je trudnoća.

Implantacija može uspjeti zbog mnogih razloga, uključujući izlaganje otrovnim tvarima (pušenje, alkohol, droga), stres i emocionalni poremećaj, hormonalni poremećaji u ženskom tijelu, kongenitalne abnormalnosti fetusa koje nisu u skladu s životom (prirodna selekcija), visoke razine fizičkog opterećenja, koja u ovom trenutku doživljava žena, kao i prisutnost promjena endometrija maternice (endometrioza, ožiljci na maternici nakon operacija).

Vrlo često, implantacija oplođenog jaja uzrokuje poteškoće kod žena koje pate od fibroida maternice, imaju kongenitalne ili stečene anatomske anomalije u maternici, kao i žene koje su podvrgnute nekolicini pobačaja, jer svaki curettage čini stanjivanje endometrija.

Drugi opasni period u prvom tromjesečju je 4-6 tjedana trudnoće. U ovom trenutku, kašnjenje počinje, testovi su već "rummaging", ali to je ako oni očekuju trudnoću. Ako žena ne sumnja u njezin "zanimljiv položaj", tada čeka njeno razdoblje u tom razdoblju i ne osigurava uvijek da isti nikotin ili alkohol, kao i nekoliko tableta za glavobolju ne ulaze u tijelo. U ovom trenutku položi se unutarnji organi embrija. Rizici patologija i abnormalnosti su najviši.

Treće kritično razdoblje prvog tromjesečja je 8-11 tjedana trudnoće. Tijekom tog razdoblja, intenzivno stvaranje posteljice. Može doći do iznenadnih "skokova" hormonalnih razina koje mogu dovesti do pobačaja. Također, ovo se razdoblje smatra jednim od najopasnijih u smislu vjerojatnosti razvoja fetusa u maternici.

Drugo tromjesečje

Sredinom trudnoće zasluženo smatralo je da je razdoblje mirnije. To je manje od opasnosti, stanje zdravlja budućih mumija je bolje. Dijete se počinje kretati, ali sve dok je njezina veličina mala i ti pokreti ne uzrokuju nelagodu ženi, radije to oduševljavaju i iznenađuju. U tom razdoblju dijete počinje aktivno rasti, svi unutarnji organi bebe već su formirani.

Placenta sada ne samo da hrani dijete i osigurava ga kisikom, nego i štiti od neželjenih tvari, što odgađa u skladu s načelom žive barijere.

U drugom tromjesečju postoji jedno opasno razdoblje tijekom kojeg žena treba biti oprezna i oprezna. Počinje od 18 godina i završava s 21 tjednom trudnoće (uključivo). U ovom trenutku može doći do takozvanog "kasnog spontanog pobačaja", ispuštanja vode. Rizik od propuštenog pobačaja obično je ograničen na 21-22 tjedana. Nerazvijena trudnoća nakon ovog tjedna opstanka je rijetkost.

Razlozi koji mogu dovesti do pobačaja u takvom kasnom razdoblju (taj se fenomen pojavljuje u 1-2% slučajeva) najčešće je povezan s razvojem insuficijencije istok-cerviksa, zbog čega je cerviks preslab za zadržavanje rastućeg fetusa. Otkrivenje unutarnje ždrijelo, dolazi do pobačaja. Također, razlog se često nalazi u pogrešnom rasporedu "dječjeg mjesta" (prezentacija, odvajanje) ili u genitalnim infekcijama, koje bi se žene mogle zlostavljati nakon početka trudnoće.

Treći trimestar

Glavna opasnost od trećeg tromjesečja trudnoće je mogućnost pojave prijevremenog rada jer to nije činjenica da će beba biti spremna za ulazak u naš svijet - ne može dovršiti proces sazrijevanja plućnog tkiva, biti slab u težini. To su dva glavna uzroka neonatalne smrti kod preranih beba.

Najopasniji u posljednjoj trećini trudnoće je razdoblje od 28 do 32 tjedna. U tom razdoblju, pretrpani rad neće nužno završiti sigurno za život i zdravlje djeteta. U ovom trenutku, preeklampsija (kasna toksikoza), prerano starenje ili odstranjivanje "dječjeg mjesta", kao i cervikalna insuficijencija, koja je ranije dijagnosticirana, može izazvati porod.

Hormonalne abnormalnosti u tijelu buduće majke, teški stres, prekomjerno povećanje težine - sve su to čimbenici rizika.

Kako izbjeći komplikacije?

U prvom tromjesečju, žena bi trebala biti posebno pozorna na njezinu dobrobit. Trebali biste se oprostiti od cigareta i alkohola na prvim znakovima druge trake na testu, ili bolje, u fazi planiranja trudnoće šest mjeseci prije začeća. Bilo koji lijek tijekom tog razdoblja neće imati koristi za dijete. Izuzeci su hormoni propisani od strane liječnika, vitamina, folne kiseline.

Žene se trebaju suzdržati od kontakata s kemikalijama, bojama i lakovima, acetonom, benzinom, nitratima i soli s teškim metalima. Ako je njezin posao povezan s aktivnostima u opasnom radu, ženski savjetovalište mora biti na mjestu rada - zakonom, žene će biti prenesene na manje opasne poslove.

Trudnica bi trebala dobiti dovoljno sna, normalno jesti. Seks nije kontraindiciran ako ne postoji prijetnja pobačajem. Na avionu možete letjeti, ali pažljivo, opet u nedostatku prijetnje pobačaja. U prvom tromjesečju trebate voditi brigu o ranijoj registraciji, položiti sve testove i položiti preglede. Ako bilo koja bol, neuobičajeni iscjedak iz genitalnih organa, odmah se posavjetuje s liječnikom.

U drugom tromjesečju preporuke su iste, ali žene mogu biti dopuštene neke lijekove, jer placenta već obavlja svoju barijeru. Važno je posjetiti liječnika prema rasporedu, ne propustite posjetu konzultacijama. Identificirati probleme i smanjiti ih s problemima s vratom maternice, uz prijetnju kasnijeg pobačaja, pomoći pravodobnoj dijagnozi. U 95% slučajeva prijeteće trudnoće moguće je spasiti trudnoću ako žena pravodobno posjeti liječnika i ne sjedi kod kuće u očekivanju da će "sve proći sam po sebi"

U trećem tromjesečju važno je pratiti težinu, označiti pokrete fetusa i spriječiti razvoj preeklampsije. Žena bi trebala biti spremna da bude hospitalizirana u bilo koje doba tijekom opasnog razdoblja trećeg trimestra kako bi izvršila terapiju. Neke od budućih majki u rizičnoj skupini hospitalizirane su "samo u slučaju" kako bi preživjele "krizno razdoblje" pod nadzorom liječnika. Rizična skupina uključuje žene nakon IVF-a, s insuficijencijom istok-cerviksa, preeklampsijom, višestrukim trudnoćama, teškom niskom vodom ili obilnom vodom.

Ako dođe do atipične boli, nepravilnog izbijanja, odmah se javite liječniku. Bolje je sigurno nego previdjeti. Od 32. tjedna bolje je izbjegavati putovanje zrakom, odmoriti se više, ne opterećivati ​​se domaćim zadaćama.

Pojedinačne opasnosti

Postoje i pojedina opasna razdoblja koja su prilično teško objasniti na suhom jeziku medicinske znanosti, ali svaki liječnik zna o njihovom postojanju. Ako je žena prethodna trudnoća završila pobačaj ili fetusna smrt, na primjer, u 16. tjednu trudnoće, tada će 16. tjedan sljedeće trudnoće biti najopasnije za određenu ženu. Vrlo često negativni scenarij se ponavlja za najbliži tjedan. Stoga, prilikom registracije, obavezno se zapamtite što je više moguće na datumima i kako ste završili prethodne trudnoće. Ove informacije pomoći će liječniku da planira kako vas i vaše dijete zaštititi u vašem "kritičnom vremenu".

Žene koje dugo nisu imale mogućnost trudnoće obično su teže nositi trudnoću - praksa pokazuje da se u 20% slučajeva nakon dugo očekivanog začeća pobačaj pojavljuje u ranoj dobi. U 15-20% slučajeva, trudnoću nije moguće dovesti do porođaja i žena koje su opovrgavali stručnjaci za plodnost tijekom IVF protokola.