Kada roditi, ako se spušta želudac: opstetrički pristup prekursorima rada

Zasnivanje

Trudnice uvijek imaju pozornost na promjene u njihovim tijelima. Neki su zabrinuti da se trbuh spušta, drugi su zabrinuti da se to nije dogodilo u razdoblju od 38-39 tjedana trudnoće.

U pravilu, abdominalni prolaps je jedan od poremećaja rađanja. U svezi s tim, postavlja se pitanje, koliko dana ili tjedana prije rođenja trbuh potone? Za svaku ženu pojam je individualan.

Postoji mnogo razloga zašto se to ne dogodi. Ali to ne znači da se žensko tijelo ne priprema za porođaj. Za opstetre, koncept "abdominalnog prolapsa" nije samo preteča porođaja, već i pokazatelj proporcionalnosti prsnog prsta prema parametrima djetetove glave.

Kada trbuh padne tijekom trudnoće: malo fiziologija

Nakon 37 tjedana trudnoće počinje se formirati "dominantan rad" u cerebralnom korteksu cerebralne hemisfere žene. Od ovog trenutka započinje priprema tijela za generički proces.

Postoji proizvodnja hormona relaxina, koja doprinosi opuštanju vezivnog tkiva, tetiva. Pod djelovanjem ovog hormona, zglobni zglobovi prsnog prstena žene počinju malo "dispergirati", pogotovo taj proces se izražava u stidnom zglobu. Zahvaljujući tim procesima, ženska zdjelica prilagođava se nadolazećoj isporukama.

Mnoge žene već su zainteresirane za 35-36 tjedana koliko prije rođenja trbuh padne.

Do početka 37. tjedna odvija se nastajanje donjeg dijela maternice. Ovo područje anatomski odgovara prolazu maternice, ali u posljednjim tjednima trudnoće počinje značajno povećati u veličini. Zbog toga se donji dio maternice povećava, zbog čega se glava fetusa slobodno spušta i učvršćuje se na kosti zdjelice.

Takva promjena u položaju fetusa također dovodi do promjena u položaju maternice: njezin dno znatno pada.

Nakon što je glava spuštena do ulaza u zdjelicu, položaj gravitacije žene se mijenja. Žena ima hod, koji primalje nazivaju "ponosno gaziti". Budući da glavno opterećenje pada na donji dio leđa, žena hoda s leđima uspravljena, lagano podizanjem glave, često držeći donji dio leđa rukom.

Koji znakovi možemo razumjeti da se želudac spušta?

Žena ne može uvijek primijetiti razliku u visini stanja dna maternice, budući da ta udaljenost može biti beznačajna (nekoliko cm), a ne uvijek vidljiva na oku. Međutim, postoji i niz drugih znakova pomoću kojih je moguće pouzdano utvrditi da se želudac spušta.

Subjektivni znakovi

Nije tajna da većina trudnica, osobito u trećem tromjesečju trudnoće, pati od žgaravice.

To je zbog rasta maternice i njenog pritiska na sve organe trbušne šupljine, osobito na želucu.

Kao rezultat takvog tlaka, sadržaj želuca u jednjaku sve je biran, što uzrokuje osjećaj žgaravice.

 • Smanjena kratkoća daha.

Smanjenje kratkog zraka događa se zbog sljedećeg razloga: silazni maternica prestaje toliko pritiskati na membranu. Zbog toga se dišni pokreti izvode bez napora, a dispneja prestane gnjaviti.

Zbog činjenice da je glava djeteta spuštena u zdjelicu, postoji prekomjerni pritisak na mjehur koji se nalazi u anatomskoj blizini s maternicom. Trudnice primjećuje da je postalo mnogo vjerojatnije da će doživjeti želju za mokrenjem.

To je zbog povećanog opterećenja ovog dijela leđa u tom razdoblju.

Ciljni znakovi

 • Smanjena brzina disanja.

To je zbog reljefa disanja i smanjenja kratkog daha.

 • Smanjena brzina otkucaja srca.

Pluća i srce su organi čiji rad jako utječe jedni na druge. Stoga, s nestankom dispneje, opterećenje na srcu se smanjuje, što se očituje blagim padom pulsa.

 • Promijenite visinu dna maternice.

Ako izmjerimo udaljenost od stidne simfize do najvišeg mjesta maternice (dno), tada možemo odrediti da je ta udaljenost smanjena za 3-4 cm.

 • Glava fetusa je čvrsto pritisnuta do ulaza u zdjelicu.

Ovaj simptom određuje samo opstetričar, stavlja ruku na glavu fetusa i utvrđuje da je pričvršćen na kosti zdjelice.

 • Premještanje gravitacije, u vezi s kojim se promjena ženskog hoda mijenja.

Nakon koliko treba roditi, ako je trbuh padao?

Na to pitanje ne može biti točan odgovor, jer su procesi pripreme za porođaj individualni za sve žene i zauzimaju drugačije vrijeme. Ali općenito, postoje neke značajke:

 • U prvoj godini od trenutka kada je trbuh pao, a početak radne aktivnosti obično traje više vremena od multiparousa.

To je zbog činjenice da prekursori koji se razvijaju u prvom trudnoći traju dulje, jer nastaje generička dominantnost. Obično, nakon abdominalnog prolapsa, žene započinju s radom nakon 2 tjedna.

 • Pojedini prekursori rođenja mogu se pojaviti tek nekoliko dana prije rođenja, tako da nakon abdominalnog prolapsa prije rođenja može potrajati manje vremena (oko 1 tjedan).

Ovi su brojevi vrlo relativni, jer ovise o mnogim čimbenicima.

U kojim slučajevima želuca ne pada prije poroda?

Neke žene nemaju niži abdomen prije porođaja iz nekoliko razloga:

 1. Neispravan položaj fetusa (koso ili poprečno).

S ovom patologijom nema fiksacije glave fetusa na kosti zdjelice, tako da nema znakova abdominalnog prolapsa. Želuca takvih trudnica ima poseban oblik: izdužen je sa strane.

Značajno povećanje količine amnionske tekućine sprječava prolaps maternice. Glava djeteta u takvim slučajevima često nije pričvršćena na prsni prsten. Amnionska tekućina u ovoj patologiji nije podijeljena na prednje i stražnje dijelove.

Ako glava djeteta prijeđe veličinu ženske zdjelice, kosti se ne čvrsto pričvršćuju, tako da se glava nalazi iznad zdjelice koja sprječava ptosis abdomena.

 1. Neke bolesti fetusa.

Povećanje glave fetusa u hidrocefalusu također ometa njegovu čvrsto pričvršćivanje na kosti zdjelice.

 1. Neodgovarajući položaj glave fetusa.

Opstetričari nazivaju ovu kategoriju patologija "uvođenje asinkline", što znači promjenu položaja glave fetusa.

To se događa pod sljedećim uvjetima:

 • Opsežan položaj glave (frontalni, frontalni tamni).

Uobičajeno, glava djeteta je savijena, ali s povećanjem kuta između vrata i brade fetusa pojavljuju se stanja ekstenzora. Ekstremno je umetanje lica kada dijete lica priliježe kosti zdjelice.

 • Prednji i stražnji asinklitizam je patologija u kojoj je glava djeteta umetnuta kada je nagnuta na jednu stranu (desno ili lijevo).

nalazi

Proboje abdomena prije porođaja važan je znak spremnosti ženskog tijela na porođaj. Ali opstetričari pridaju važnost ovoj značajci iz nekog drugog razloga: želudac kapi ako su veličina glave fetusa i prsni prsten usporedivi.

Dakle, ovu osobinu treba tretirati s povećanom pažnjom, jer odražava mnoge fiziološke procese prije porođaja: formiranje donjeg maternog segmenta, fiksiranje glave kosti zdjelice, prilagodbu prsnog prstena, ispravan položaj glave.

Kako razumjeti da je glava djeteta pala u bazen

Posljednje tromjesečje trudnoće najkritičnije je i najteže razdoblje. Žena se veseli susretu s djetetom, obraćajući pažnju na najmanju promjenu u tijelu. Oni mogu biti i pozitivni i negativni. Jasno preteče porođaja je izostavljanje djetetove glave. Ako se pritisne do ulaza u zdjelicu, to znači da će u narednim danima početi rad. Znak patologije može biti prerano kretanje fetusa ili, obrnuto, kašnjenje u tom procesu. Obratite pozornost na problem pravodobno, lako ga možete popraviti prije isporuke i izbjegavati komplikacije.

Uzroci i mehanizmi propusta fetusa u zdjelici

Mehanizam pripreme tijela za porođaj počinje 3-4 tjedna prije dugo očekivanog događaja. Razlozi koji uzrokuju ovaj proces:

 • Placenta starenja. Počevši od tjedna 36, ​​količina hormona proizvedenih od posteljice je smanjena. Smanjenje razina progesterona dovodi do povećane kontrakcije maternice, pokretanja porođaja.
 • Generički dominantan. Ovaj se izraz odnosi na posebne uvjete žene koja joj pomaže da se opustite, pouzdaju u njezine instinkte i opstanu porođaj. Simpatički i parasimpatički živčani sustavi odgovorni su za stvaranje dominantnog u mozgu. Eklektična aktivnost u njima raste 1,5-2 tjedna prije rođenja djeteta i doseže svoj vrhunac u najvažnijem trenutku.
 • Fetalni zrelost. Povećanje stope rasta i smanjenje količine amnionske tekućine stresno je za majčino tijelo. Kao odgovor, nadbubrežne žlijezde počinju izlučivati ​​više kortizola, hormona stresa koji zauzvrat potiče proizvodnju prostaglandina.

Posljednja faza je izostavljanje glave djeteta u šupljini zdjelice, gdje će čekati početak rada.

Sam rođenje započinje u trenutku kada se dovoljno količine prostaglandina i oksitocina nakupljaju u tijelu trudne žene, a rođeni kanal postaje mek, elastičan pod utjecajem estrogena.

Simptomi propadanja fetusa

Ovisno o individualnim karakteristikama tijela, žena ne može ništa osjetiti kada dijete napusti maternicu i može doživjeti cijeli niz novih senzacija, od kojih neki čak mogu biti bolni. Da bi shvatili da je fetus potonuo u zdjelicu, neki će simptomi pomoći.

Vanjski znakovi

 • Trbuh se prebaci u pupak.
 • Udaljenost između trbuha i prsa je jednaka dlanu.
 • Promjena kampanje - postaje "patka".

senzacija

 • Lakše je disati. Plod više ne stisne dijafragmu i ne ometa ispunjavanje kisikom.
 • Prestani pestirati žgaravicu, trbuh. Povećana maternica ne utiskuje želudac i crijeva.
 • Bolovi leđa nestaju dok se opterećenje na kralježnici smanjuje. Istodobno, u području zdjelice postoje neugodni osjećaji, oteklina nogu povećava.
 • Poticaj za mokrenjem postaje češći. Može doći do blage inkontinencije.
 • Zatvor se povećava.
 • Postoji izbor bijele, bez mirisa.

Također, razlika se može vidjeti golim okom u zrcalu. Ako je žena promatrala trbuh tijekom cijele trudnoće, onda će sigurno paziti na promjene.

Utjecaj na majčino tijelo

Abdominalni prolaps u svim ženama javlja se u različito vrijeme. U ginekologiji se taj proces naziva formiranje fetusa ili prolaps maternice. S jedne strane, olakšava fizičko stanje trudne žene, as druge uzrokuje puno anksioznosti i nelagode.

Pozitivne promjene

S prolapsom fetusa u šupljini zdjelice postaje lakše disati. Dječak prestaje ranjavati protiv rebara, dijafragme i probavnih organa. Žena ima belching, nedostatak daha, žgaravica.

Tijelo majke se čisti od toksina, štetnih tvari. Tijekom tog razdoblja tena se poboljšava, tamni krugovi ispod očiju i bore se zaglađuju.

Negativne promjene

Pada, glava djeteta stavlja pritisak na stidne i hip kosti. To uzrokuje nelagodu kada sjedi, hoda, dok spava. Da bi se prilagodila novoj državi, trudna žena razvija karakterističnu "patku" hod, a noću mora spavati na svojoj strani ili s posebnim jastukom.

Mokraćna inkontinencija je još jedna neugodna posljedica posljednjih tjedana nošenja bebe. Za neke, to uzrokuje niz kompleksa, pa čak i dovodi do živčanog sloma. Ne brinuti se o sitnicama, nositi posebne jastučiće. Oni imaju veću sposobnost apsorpcije, za razliku od normalnih.

Intimna flora nakon propadanja fetusa postaje osjetljivija na razne viruse i bakterije. U tom razdoblju osobito je važno pratiti higijenu, ne prekomjernu hranu i pravilno jesti.

2-3 tjedna prije rođenja liječnici preporučuju napuštanje seksualne aktivnosti kako bi se izbjeglo povećanje tonova maternice i infekcije.

Vrijeme propusta glave fetusa prije porođaja

Izraz ispuštanja glave fetusa je individualna osobina svake žene. Najčešće se događa 36-38 tjedana trudnoće, rjeđe - približno 40 tjedana. Uz ponovljenu trudnoću maternica se smanjuje 2-5 dana prije isporuke.

Kasnije se prolapsi maternice javljaju kod žena s dobro razvijenim trbušnim zidom. Za neke, propust se uopće ne pojavljuje ili se ne dogodi nekoliko sati prije pojave djeteta. Ovo nije patologija i ne utječe na zdravlje djeteta.

Opasnost za dijete su opušteni i nepoboljšani mišići peritoneuma majke. Ne daju fetus dovoljno fiksacije u zdjelici.

Vrijedno je zvučati alarm ako želudac pada prerano (prije 35. tjedna) ili su promjene dovele do pojave jake boli, neobičnog pražnjenja. U ovom slučaju, vjerojatnost prijevremenog porođaja ili pobačaja je visoka. Potrebno je odmah uzeti vodoravni položaj, nazovite hitnu pomoć i kontaktirajte liječnika koji gleda trudnoću. Nakon hospitalizacije, pacijentu se propisuju tocolytic lijekovi koji smanjuju ton maternice.

U nekim slučajevima, želudac ne pada

Izostavljanje fetusa uoči rada pod utjecajem su nekoliko čimbenika:

 • razina fizičke sposobnosti žena;
 • fetalna težina;
 • karakter prezentacije;
 • što je račun trudnoće?
 • broj voća.

Ako ostane još nekoliko dana do zakazanog datuma, a položaj abdomen nije promijenjen, nemojte paničariti. Možda imate samo slabo razvijenu muskulaturu, usku zdjelicu ili drugu trudnoću. Analizirajte svoje opće stanje, prisutnost povezanih simptoma.

Što učiniti s prerano spuštanjem trbuha

Rano spuštanje glave fetusa u šupljinu zdjelice ispunjeno je stiskanjem. Iz toga se beba može roditi s deformiranom lubanjom: ravnodušnim čelom ili dlaku nagnutom s jedne strane. Stupanj i vrsta promjena ovise o obliku majčine zdjelice.

Simptomi prijevremenih propusta:

 • stalni pritisak na mjehur;
 • učestalo mokrenje;
 • osjećaj stranog tijela u gornjoj vagini.

Za točnu dijagnozu problema, obratite se svom liječniku. Ako je dijagnoza potvrđena, treba poduzeti mjere. Najučinkovitije metode održavanja fetusa:

 • Nosio je zavoj. Uređaj podupire glavu djeteta u ispravnom položaju i ne dopušta daljnji napredak fetusa kroz rodni kanal. Osim toga, zavoj redistribuira opterećenje na kralježnici i ubrzava proces oporavka nakon isporuke.
 • Gimnastika za trudnice. Posebna držanja doprinose ispuštanju glave i olakšavaju nelagodu. Laganje na leđima, podignite zdjelicu i ostanite na ovoj poziciji 5-10 sekundi. Zatim kleknite i podignite zdjelicu iznad razine grudi. Ponovite vježbe svaki dan za 3-4 pristupe.
 • Osteopathy. Vješti stručnjak u jednoj sesiji premjestit će glavu fetusa iz ulaza u zdjelicu.

Ako su rizici preranog početka rada visok, liječnik može smjestiti trudnicu u bolnicu radi zadržavanja.

Savjeti za trudnoću

Izostavljanje fetusa prije porođaja je radostan i uzbudljiv događaj u isto vrijeme. Da biste izbjegli neželjena iznenađenja, trebali biste unaprijed pripremati pripremu za nadolazeće postupke. Ključne preporuke:

 • Posjetite svog ginekologa. Liječnik će odrediti točan datum rođenja i procijeniti sve rizike preranog rođenja djeteta.
 • Zadrži mirno. Abdominalni prolaps nije početak rada. Vrijeme je otići u trgovine i kupiti stvari koje nedostaju u bolnici, dovršiti popravak u vrtiću i odabrati krevetić, kolica.
 • Gledajte svoju prehranu i količinu tekućine koju pijete. Najbolje je ići na frakcijsku laganu prehranu. Odbijte prženu, masnu, previše slanu i začinjenu hranu. Jedite hranu visoke vlakana: voće, povrće i zelje.
 • Nemojte zanemariti sportove. U posljednjim razdobljima možete prakticirati yoga za trudnice, vježbe Kegel, plivanje. S dobro razvijenim mišićima abdomena i kuka, proces djeteta je lakši i brži.
 • Odaberite udobnu državu za spavanje. U tom razdoblju vrlo je važno da se dovoljno spavate i osjećate veselo, energično. Međutim, u pozadini iskustava fizičke promjene mogu dovesti do nesanice, depresije. Da biste riješili problem, upotrijebite posebne jastuke, tvrdi jastučić ispod struka ili savijenu deku. Ni u kojem slučaju ne zaspati u polusjednom položaju.
 • Koristite urološke jastučiće. Oni savršeno apsorbiraju iscjedak i nose se s urinarnom inkontinencijom.
 • Ostalo više, hodajte na svježem zraku. U tu svrhu, loše naseljenih parkova, trgova, rezerve su idealni.
 • Ako se želudac ne pada, češće su u uspravnom položaju. Pješačka staza pomoći će djetetu da se pomakne u zdjelicu.

Uz sve savjete, dijete će uzeti ispravnu poziciju i roditi se prema rasporedu. Činjenica da je vrijeme za odlazak u bolnicu, razumjet ćete odvojenu vodu i kontrakcije, koje će se pojaviti nakon istog vremenskog razdoblja i intenzivirati.

Fetalni prolaps glave: kako se to događa

Najvažniji čimbenik porođaja je izostavljanje glave fetusa, koje stručnjaci nazivaju formiranjem fetusa ili prolapom maternice. Za svaku trudnicu to se događa u različitim razdobljima, ali ipak, sam proces i različiti osjećaji gotovo su isti. Spuštanje trbuha neposredno prije rođenja ne smije uvelike prestrašiti trudnicu.

Fetalni glavni prolaps: što se događa u tijelu?

U posljednjim mjesecima trudnoće, trbuh počinje pasti, jer se dijete priprema za rođenje, dakle, u tijelu trudne žene u ovom trenutku, postoje vrlo ozbiljne promjene koje izravno utječu na njezinu dobrobit. Tijekom propusta glave fetusa neposredno prije porođaja, uterus i fetus koji je u njemu također počinju mijenjati svoj položaj. Tijekom tog razdoblja u tijelu trudnoće pojavljuju se sljedeće promjene:

- Fetus počinje kretati niz maternicu sa predočnim dijelom (ovo je dio tijela koji se najprije rodio: najčešće se glava prva pojavljuje);

- maternica počinje skočiti iz svog uobičajenog položaja za oko 5 centimetara;

- Kada padne glava fetusa, dijete se najprikladnije nalazi u zdjelici, gdje će ostati do početka rada. Ovaj se dogovor naziva grupiranje i pomalo je kao priprema sportaša za početak;

- maternica u ovom trenutku više ne stavlja pritisak na dijafragmu, koja, konačno, ima sposobnost, potpuno uništena;

- Organi koji se nalaze u gastrointestinalnom traktu više ne osjećaju pritisak iz maternice i postaju na mjestu;

- Teške plastične preše na kosti zdjelice i na nogama.

Sve promjene koje se događaju u ovom razdoblju utječu na opće stanje žene koja nužno mora znati sve znakove i biti unaprijed pripremljena za njih.

Glavni znak prolapsa fetusa

U svakoj trudnici, izostavljanje glave fetusa prije početka rada bit će obilježeno zajedničkim znakovima koji se mogu koristiti za određivanje spremnosti za buduće kontrakcije. Mnoge buduće mame gotovo su pogodile ovaj fenomen, jer je nemoguće osjetiti ove znakove. Glavni znakovi propusta fetusa mogu biti pozitivni, vanjski i vrlo neugodni.

Vanjski znakovi

- Trbuh se spušta, to jest, pomaknuo se do pupka;

- Da biste bili sigurni da je fetus pao neposredno prije rođenja, stavite dlan između trbuha i prsa: ako se vaša ruka uklapa u njih, možete pretpostaviti da je proces već pokrenut i uskoro možete očekivati ​​kontrakcije;

- Promjena trudne žene, budući da joj postaje mnogo teže hodati zbog poremećaja trbuha.

Pozitivni znakovi padanja glave

- Ženama je mnogo lakše disati, otežano disanje: dijafragma više ne osjeća pritisak maternice, jer se time trudnica može slobodno disati;

- U rebrima nestaje jaka bol;

- Pokreti djeteta sada su gotovo bezbolni;

- Kad padne glava, nestaju žgaravica, trbuh, mučnina i težina u želucu, koji su bili supružnici žene gotovo tijekom trudnoće, jer organi gastrointestinalnog trakta više ne pritišće ništa i imaju priliku raditi u normalnom načinu rada;

Neugodni simptomi

- može doći do zatezanja;

- U toalet ima česte poteškoće, jer tijekom tog perioda uterus stavlja pritisak na rektum i mokraćni mjehur. To se također objašnjava činjenicom da se tijelo, prije rođenja, počelo očistiti od svih nepotrebnih tvari;

- Kada se sjedi i trči u trudnoći osjeća nelagodu, to je posljedica činjenice da je fetus velik u veličini i počinje stvarati pritisak na kosti zdjelice;

- U zdjelici, donjim udovima i donjem dijelu leđa mogu se pojaviti bolna senzacija: to se može objasniti činjenicom da dijete počinje da vrši pritisak na živčane završetke glave.

Vrijeme propusta glave fetusa prije porođaja

U posljednjim mjesecima trudnoće, svaka buduća mumija počinje biti poremećena pitanjem koliko dugo prije rođenja počinje smanjivati ​​želudac. Ovo je najvažniji pokazatelj, znajući da trudnica ima priliku, pripremiti se za porođaj, i fizički i moralno. Postoje opći pokazatelji vremena spuštanja glave fetusa:

- trbuh prvokupne osobe može pasti za dva tjedna ili čak jedan mjesec prije početka patogodišnjeg razdoblja;

- Za one žene za koje nije prvo rođenje, želudac počinje padati neposredno prije rođenja djeteta;

No, to su samo prosječne statistike i mogu se razlikovati u različitim slučajevima.

Treba imati na umu da je svako žensko tijelo čisto pojedinačno, pa može doći do odstupanja od tih pokazatelja.

Izostavljanje glave fetusa može ovisiti o treningu mišića: kada su opušteni, novorođenče se možda neće učvrstiti u donjem dijelu trbuha. Mišiće trbušne stijenke ispred svakog porođaja može biti oslabljeno pa stoga s naknadnom trudnoćom neće moći čvrsto popraviti maternicu i fetus koji je u njemu.

To ne utječe na trud trudnice: dijete će se početi spuštati neposredno prije početka rada. Ako je fetus padao prerano, to ne znači da morate čekati prijevremeni rad, tako da ne biste trebali brinuti mnogo o tome. Ali u ovom slučaju nije potrebno sjediti s preklopljenim rukama, ako se to dogodi odmah, trebate se posavjetovati s liječnikom.

Prvi znakovi rada

Glavni znakovi približavanja porođaju uključuju gubitak težine. Izostavljanje glave fetusa nije sve što se događa u tijelu. Tijekom svoje trudnoće, žena je dobila samo težinu, ali je dramatično izgubila težinu tijekom posljednjih nekoliko tjedana. Ne brinite zbog toga, jer uskoro započnete prvu borbu. Žena bi trebala regulirati njezinu težinu tijekom trudnoće. Razlog tome je apsorpcija amnionske tekućine, zbog čega se ne treba bojati.

Drugi znak porođaja je gubitak apetita. Ako je žena tijekom trudnoće dobro jela i odjednom prestala doživljavati užitak jedenja, onda se uskoro možete pripremiti za porođaj. To također može ukazivati ​​na oštar porast apetita.

Nekoliko tjedana prije rođenja, žena može osjetiti bol u bolnici u perineumu. Ako tijekom trudnoće samo bokovi budu pogoršani, tada će tijekom tog razdoblja bol proći do stidnog dijela. Činjenica je da je za početak rada neophodno da kosti trudnice postaju mekše kako bi se olakšala cjelokupna radna aktivnost, stoga se omekšavanje kostiju obično prati nejasna bol. Nemojte se bojati takvih simptoma, tako da se žena može početi pripremati za bolnicu.

Pored svih fizioloških promjena koje se javljaju u tijelu trudne žene, može se pojaviti i psihološka metamorfoza. Ljubav i karakter trudnice postaju promjenjive, može plakati ili se smijati. Tijekom cijele trudnoće nije bilo tako zamjetljivo, stoga je takav znak vrijedan pozornosti. Sve će to potpuno proći nakon kraja rođenja.

Osjećajući da je kap u glavi fetusa prije početka rada, trudnica bi trebala postati mnogo jednostavnija i moralno i fizički: dugo očekivani rođak djeteta, za koji se marljivo pripremala za devet mjeseci trudnoće, dogodit će se vrlo brzo.

Kada roditi, ako glava djeteta padne u zdjelicu

Pripremiti se za rođenje bebe mame početi napredovati. Postoji mnogo naznaka da se proces približava. Žena primjećuje promjene u tijelu. Oni se manifestiraju na različite načine. Neosporni pokazatelj pojave radne aktivnosti smatra se znakom kada je dijete spušteno u zdjelicu. Disanje postaje lakše.

Norme i uvjeti

Dvije iste vrste se ne događaju. Međutim, postoji niz općih pokazatelja za približavanje dugo očekivanog događaja. Tijekom trudnoće, dijete se vrti, okreće se. Položaj djeteta u abdomenu prije rođenja se mijenja, dijete se smirilo, odlučujući položaj. Mama u jednom trenutku obavijesti da je dijete spušteno. Taj se fenomen naziva reljef. Kod žena koje prvi put rađaju, to se događa 2-4 tjedna prije pojave djeteta.

Svatko želi udiše na različite načine. Točno predvidjeti kada će započeti rad. U nekima se znakovi pojavljuju sredinom 3. tromjesečja. Za druge, 2 do 3 dana prije kraja trudnoće.

Gledanje trbuha počinje od 32 do 34 tjedna. Bit će zamjena maternice, ovisi o tome koliko roditi. Odricanje se javlja u trudnica u različito vrijeme.

Na proces utječe:

 1. struktura tijela;
 2. tijek trudnoće, što je račun;
 3. ton abdominalnih mišića;
 4. ima položaj ploda.

Kada roditi, ako je glava spuštena u zdjelicu? Nema zdravstvenih problema, prvi se znak smrti promatra tjedan dana prije početka rada, u prosjeku, u 37. tjednu. Moguće odstupanje u jednom ili drugom smjeru kroz 7 dana. Trudnoća nije prvi, početak procesa će se dogoditi u nadolazećim danima.

Vrste položaja djeteta prije spuštanja

Kod žena s djecom, ptosis se može pojaviti prije rođenja djeteta. Ova se odredba smatra vrlo važnim. Ishod radne aktivnosti je u izravnoj ovisnosti o tome.

Kako beba leži u trbuhu prije rođenja:

 • glava;
 • okcipitalna;
 • lica;
 • čeoni;
 • stražnjica;
 • noga;
 • bočni položaj.

Pravilno postavljanje fetusa prije isporuke je položaj glave dolje. Ovo je jednostavan način. Ovaj dio tijela je najveći. Ako prođe bez prepreka, beba će brzo izaći.

Occipitalni, lica, frontalni su tipovi glave. Prva se smatra univerzalnom. Glava u ovom položaju ima mali promjer, plod će izaći lakše. Položaj lica djeteta u maternici prije poroda je prepun ozljeda. U rijetkim slučajevima smrt bebe je moguća. Liječnik često šalje majci s takvim predstavljanjem u carski rez.

U prednjem položaju, glava djeteta je ravna. Generički postupak može biti odgođen. Postoji mogućnost ozljede. Povoljan ishod će biti ako gornji dio djeteta bude mali, a majčino zdjelice normalne veličine. Inače, žena će biti poslana u carski rez.

Prezentacija s podom ukazuje na tešku isporuku. Dodijelite čistu, mješovitu poziciju. Prvo se dijete spušta u malu zdjelicu, noge su izdužene paralelno s torzom. S drugim donjim udovima savijen. Mogućnost izlaska glave bez ozljeda povećava se. Uzimajući položaj nogu, beba istječe istodobno s jednim ili obje udove. Liječnik drži dijete tijekom pokušaja da se stražnjica pomakne naprijed. Beba će se roditi čučanje.

S križem previa žena je poslana na carski. Neće moći rađati sama. U 37. tjednu, ginekolog izvodi vanjsku. Liječnik osjeća trbuh žene u trudnoći, pronalazi stražnjicu, djetetovu glavu, postupno se okreće u ispravan položaj.

Simptomi i dijagnoza

Propuštanjem reproduktivnog organa procjenjuje se spremnost majke za rad. Mnoge žene točno identificiraju ovaj fenomen. Nije uvijek moguće osjetiti propust glave fetusa prije porođaja.

 1. vanjski;
 2. pozitivni;
 3. nije baš ugodno.

Prvi se razlikuju vizualno. Želuca je pao, preselio se u pupak. Provjera ili zamjena dogodila se prije nego što isporuka nije teška. Stavite dlan između trbuha, prsa. Kada je slobodno postavljena, pričekajte pristup kontrakcija. Drugi znak ove skupine je promjena u hodu. Majka koja se bavi radom postaje sve teže kretati se.

Pozitivna skupina uključuje nestanak teških bolova u rebrima, dijete se kreće, bez da izaziva nelagodu. Kada beba mijenja položaj, pritisak na membranu smanjuje, postaje lakše disati. Zbog ovog čimbenika, žgaravica nestaje, mučena žena u radnoj snazi. Sada dijete pritisne na mjehur.

Neugodni znakovi obilježeni su prisutnošću konstantne želje mokrenja. Postoji profilaktičko čišćenje. Dok se krećete dolje, sakralni zglobovi su rastegnuti, bol se povećava.

Znak da je fetus pao u zdjelicu, su menstruacijski grčevi. Žena ima poteškoća u odmrzavanju. Neugodnost se osjeća kad sjedite, hodaju. Velika veličina djeteta stavlja pritisak na kosti zdjelice majke.

Smanjenje procesa

Dijete pada prije rođenja, uzrokujući tešku bol. Po prirodi su manifestacije slične osjećajima tijekom menstruacije. Glava djeteta pada u zdjelicu, pritišće živčane vlakna, krvne žile. Donji udovi bubre, konvulsivna cijeđenje se javlja u kukovima. Nemojte skočiti, ispružiti stopalo na hladnom podu, obavljati manipulacije masažom. Nemojte dugo ostati u sjedećem položaju. Povremeno se ustati, zabaviti, šetati se.

Ponekad je zamjetno opadanje želuca. Prije toga, počelo je odmah ispod dojke, sada je slobodno staviti dlan. Neke majke imaju izbočinu pupka. Izostavljanje djeteta prije porođaja doprinosi istezanju donjeg dijela organa za reprodukciju, odstupanje od bočne strane. Fetus je u stanju ući u malu zdjelicu, ugodniji je.

Kad dijete padne, majka počinje osjećati olakšanje. Getting oko je sve lakše. Prostor za trbuhu se povećava, žgaravica nestaje. Međutim, sjedenje, hodanje je teže. Tlak na donjem trbuhu se povećava. Ako se pojavi nesanica, otežava se udobnost.

Poticaj za mokrenjem je češći. Stolica se ukapljuje, ubrzava peristaltiku. Majčinom crijevu se briše, otvarajući put prolasku bebe.

Proces spuštanja prati osjećaj boli u lumbalnom području. Neugodan osjećaj očituje se u težini, umoru. Ako je dječja glava spuštena, preporučljivo je odabrati udobnu držanje kako biste se riješili nelagode. Ne morate unaprijed otići u rodilište. Početak porođaja je lakše preživjeti kod kuće među voljenima.

Odstupanja i komplikacije

Postoje okolnosti koje usporavaju protok rada. Procjenjuju se u trenutku spuštanja glave djeteta, otvaranja vrata organa spolnog organa. Ponekad se ispostavlja utvrđivanje čimbenika unaprijed, kako bi se uklonili kako bi se izbjegao pojavljivanje komplikacija. Razlozi koji odgađaju proces rođenja povezani su sa samom aktivnošću, s djetetom, izlazima.

Kontrakcije maternice dolaze s poremećajima ritma. Postoji nerazmjer između parametara zdjelice majke, bebe glave. To je objašnjeno velikim plodom, pogrešnim mjestom, preprekom koja se pojavljuje na putu fetusa.

Položaj bebe glave može produžiti generički proces. Smatra se normalnim ako je dijete spuštalo u zdjelicu sa stražnjicom na vrh, a stražnja strana glave je blizu trbušnog zida. Kada je nagib nedostatan, položaj glave umjetno povećava veličinu rodnog kanala, odgađajući sam proces.

Ako se dijete ne spusti u rodni kanal, isporuka počinje s pucanjem amnionskog mjehura, a ne sa kontrakcijama. Kada se dijete ne može prevrtati u maternici, opstetar mu pomaže kod pinceta. Situacija je nemoguće ispraviti, zahtijeva carski rez.

Treći razlog je skriven u kanalu, koji se sastoji od kosti male zdjelice, mekih tkiva cerviksa, vagine. Tijekom procesa rođenja fetus ulazi u prolaz kroz gornji otvor, izlazi iz donjeg otvora. Kada postoje razlike u veličini, akcija je složena, što prirodno porođaj nije moguće.

Primijetio je da je dijete pada, najviše par tjedana ostaje do rođenja. Ova je značajka jedan od glavnih pokazatelja. Uznemireno očekivanje radosnih događaja uskoro će završiti.

Harbingeri porođaja! Nisam vidio potpuniji članak. Možda je netko zainteresiran.

Harbingeri porođaja

Već od devetog mjeseca tijelo se obnavlja iz stanja "očuvanja trudnoće" u stanje pripreme za porođaj. Posljednji mjesec trudnoće vam daje čitav niz novih senzacija koji ukazuju na pristup porodu. Svi ti osjećaji nazivaju se "harbingeri" porođaja. Mogu se pojaviti 2-4 tjedna prije poroda, a mogu se pojaviti nekoliko sati prije njih. Neke žene možda ne osjećaju nelagodu, ali to ne znači da se njihovo tijelo ne priprema za rođenje djeteta, jer su ti osjećaji individualni za svaku ženu.

Uzroci i mehanizmi pripreme tijela za porođaj

1. Starenje posteljice

Anatomija spremnosti za porođaj

Do kraja trudnoće, glava fetusa pada na ulaz u zdjelicu i čvrsto se pritisne na kost prsten zdjelice, tako da se fetus priprema za rođenje. Zauzima karakterističan položaj: tijelo bebe je savijeno, glava je pritisnuta na prsima, ruke su prekinute na prsima, a noge su savijene na zglobovima koljena i kuka i prešane do trbuha. Položaj koji dijete uzima za 35-36 tjedana više se ne mijenja. U tom položaju beba će se kretati kroz rodni kanal tijekom poroda.
U slučaju zdjelice fetusa, spuštanje prezentacijskog dijela (uglavnom stražnjice fetusa) se ne događa, jer zbog velike veličine i mekoće, dijete ne može biti umetnuto u koštani prsten majčine zdjelice.

Pravi harbingeri rođenja

Prethodnici porođaja nazivaju se vanjski, stvarno opipljivi za buduće majčine manifestacije promjena u njenom tijelu, koje su izravna priprema za početak rada. Pojavljuju se 2-3 tjedna prije rođenja:

Preteci - Osjećaji

Promjena apetita
Prije samog rođenja može promijeniti apetit. Češće se smanjuje. To je zbog utjecaja promijenjene hormonske pozadine na mišićnu membranu gastrointestinalnog trakta i njegovu enzimatsku aktivnost. Tijelo se priprema za potrošnju energije na porođaj, a ne na probavu hrane.
Hrana je poželjna da se 5-6 puta dnevno, posljednji obrok bi trebao biti najkasnije 2-3 sata prije spavanja. Meso i riblja jela trebaju se konzumirati ujutro, mliječni proizvodi - u drugom. Potrebno je napustiti mesne i riblje bujice, zamjenjujući ih juhama od povrća i mlijeka, bogatih juha zahtijevaju visoku aktivnost intestinalnih enzima.

Produljeni prethodnici

Ponekad je razdoblje prekursora rada odgođeno. Tada se normalno razdoblje prekursora pretvara u patološko pripremno (preliminarno) razdoblje. Ako su normalne prenatalne kontrakcije maternice bezbolne, češće se noću pojavljuju i dovode do sazrijevanja cerviksa, patološko preliminarno razdoblje karakterizira bolna prenatalna kontrakcija koja se javlja ne samo noću, nego i tijekom dana, nepravilna i dugo vremena ne prolazi kroz rad. Akumulira se umor i psihički stres, a trajanje patološkog preliminarnog razdoblja može biti do 240 sati, oduzimajući ženu od sna i odmora. Kada se izražava bolna premalinska bol koja oduzima ženu od odmora i spavanja, bolje je kontaktirati liječnika porodničke bolnice nakon 6-7 sati, jer je vrlo umorna majka i sprječava razvoj normalnog rada.
Bit patološkog preliminarnog razdoblja leži u povećanom tonu maternice, a nema promjene u cerviksu. Predmetni dio fetusa nije pritisnut na ulaz malih zdjelica, zbog stalnog povišenog tonusa maternice, fetus pati od gladovanja kisikom.
Patološko preliminarno razdoblje često prati snažan poremećaj dobrobiti (znojenje, poremećaj spavanja, bol u žrtvom i donjem dijelu leđa, palpitacije, otežano disanje, smanjena funkcija crijeva, povećano i bolno kretanje fetusa).
U ovom slučaju, potrebno je konzultirati liječnika, ponekad i nekoliko sati punog spavanja lijekova dovoljno je da se vratiti snage za normalan rad. U nedostatku liječenja, patološko preliminarno razdoblje često se pretvara u primarnu slabost radne aktivnosti; Često postoji fetalna hipoksija (nedostatak kisika), što nepovoljno utječe na njegovo stanje.

Harbingeri porođaja

Na cilju

Što je manje ostalo prije prvog dugo očekivanog sastanka s djetetom, više trudnica razmišlja o tome kako i kada će se to dogoditi. Hoće li joj nedostajati početak rada, hoće li moći doći do svog supruga, hoće li imati vremena za dolazak u bolnicu? U stvari, uvijek postoje znakovi pomoću kojih se može shvatiti da porođaj nije daleko. No, češće dolazi žena u bolnicu, uzimajući preteče za početak rada, au ovom slučaju je zaista bolje biti siguran. Ako se ispostavi da su samo prekursori, tada je liječnik, nakon procijenjenog stanja opstanka, vjerojatno pustiti trudnicu kući da pričeka početak rada.

Buduća majka može saznati o nadolazećem rođenju u trajanju od oko tjedan ili dva ako ona sluša svoje tijelo, koje se aktivno priprema za vrhunac trudnoće. Rezultati ove pripreme očituju se tzv. Harbingers porođaja. Istina, nikada se ne može sa sigurnošću reći koliko dana ili sati nakon pojave određenog znaka počinje isporuka.

Trbuh "pada"

Oko 2-3 tjedna prije rođenja, žena koja prvi put rodi može primijetiti da se trbuh pomaknuo dolje. U slučaju žene koja se diže, trbuh se obično spušta neposredno prije rođenja. I, u pravilu, spuštanje trbuha je vrlo primjetno: ako je ranije počelo točno ispod prsa, sada možete staviti dlan između nje i početka trbuha. Mnogi zabilježiti spuštanje i vizualno. Većina žena ima ispupčenje pupka. Trbušni spuštanje se javlja snižavanjem i umetanjem prividnog dijela fetusa (obično glave) u zdjelicu, kao i istezanje donjeg dijela maternice i odstupanja donjeg dijela maternice (gornji dio) zbog blagog smanjenja tonusa abdominalnog tiska. Tako dijete nalazi udobnu poziciju za ulazak u zdjelicu i smiruje se u njemu. Glava bebe postavljena je približno usred zdjelice trudnice. U drugoj i kasnijim trudnoćama, glava je u početku niska, tako da se ne pojavljuje uočljiv propust. U nekim slučajevima (i to je unutar normalnog raspona) beba može "lutati" ili biti relativno visoka u zdjelici sve do trenutka rođenja, a abdominalni "propust" uopće ne postoji.

Lakše disanje

Neposredno nakon što dijete počne dublje utonuti u područje zdjelice i smanjuje pritisak na prsima, dijafragmu i unutarnjim organima, majka se oslobađa: postaje mnogo lakše disati. Žgaravica se najčešće pojavljuje jer se prostor za želuca povećava i nema povratka iz želuca u jednjak. Međutim, to povećava pritisak na donji trbuh i postaje malo teže sjediti i hodati. Moguće je i da će nakon trzanja fetusa, trudna majka imati poteškoća s spavanjem, jer je u ovom trenutku teško naći udoban stav. Pored toga, moguće je i utrnulost nogu, što je uzrokovano spuštanjem glave djeteta, što može zahvatiti živčane završetke - utrnulost se može odvijati dok leži na svojoj strani.

Česti mokrenje i odmrzavanje

Poticaj za mokrenjem postaje češći jer se povećava pritisak na mjehur. Pod utjecajem na crijevima ženskih biološki aktivnih tvari proizvedenih u njenom tijelu do kraja trudnoće, dolazi do omekšavanja stolice i ubrzavanja peristaltike što dovodi do proljeva i blagih grčeva u trbuhu. Ovo stanje je usporedivo s "medvjedom bolesti", dobro poznatom mnogim studentima i pojavljuje se prije ispita. Vjeruje se da pojava čestih mekih stolica nije slučajna: vodi čišćenju crijeva majke, a to čini prostor u zdjelici da olakša prolazak djeteta. Ponekad je taj proces tako izražen da uzrokuje ozbiljnu paniku, jer ga žene uzimaju zbog trovanja hranom. Dakle, ako nema značajnih razloga za probavu, tada se takav poremećaj može shvatiti kao preteča porođaja.

Bol u lumbalnom području

Nakon propusta djeteta, žena može osjetiti nelagode i bol u lumbalnoj regiji, uz osjećaj umora i težine. Ti osjećaji mogu biti slični boli prije menstruacije. Teško se udobno smjestiti na određeno mjesto za određeno vrijeme. Kako bi se uklonili nemir tijekom spavanja, možete koristiti nekoliko malih jastuka, stavljajući ih ispod donjeg dijela leđa, pod koljenom.

Dječak je rijetko "gurnuo"

Većina žena primjećuje prije rođenja određeno smanjenje motoričke aktivnosti djeteta, s obzirom da je do kraja trudnoće fetus s tjelesnom težinom od oko 3 kg veoma prilično blizu maternice. U tom slučaju, kretanje bebe može uzrokovati i malu nelagodu i biti bolno za majku.

Apetit se smanjuje, a težina pada

Najčešće, prije samog rođenja, apetit se donekle smanjuje. Čak i ako je cijela trudnoća bila gladna, a nekoliko tjedana prije rođenja, žene jedu malo. Redovnim vaganjem, očekivana majka može primijetiti nešto smanjenje tjelesne težine prije dostave (oko 1-2 kg), ovisno o povećanom izlučivanju vode iz tijela. Tako se tijelo prirodno priprema za porod: tijelo mora biti fleksibilno i plastično.

"To je smijeh, zatim suze"

Zanimljive promjene dolaze u psihičkoj ženi. Buduća mama raste neka vrsta "letargije" i "smirenosti". To se objašnjava činjenicom da se inhibicija pojavljuje u cerebralnom korteksu, a žena postaje pomalo odsutna, zaboravljena i manje zabrinuta. Sve to ima svoju prirodnu valjanost. Takve promjene su neophodne, tako da nebitne misli i emocije ne ometaju koncentraciju na rođenje djeteta i formiranje tzv. "Generičkog dominantnog".

Česta promjena raspoloženja koja je karakteristična za cijelo razdoblje trudnoće posebno je izražena prije porođaja. To je zbog procesa koji se događaju tijekom ovog perioda u središnjem živčanom i endokrinom sustavu trudnice. Stanje umora i inertnosti iznenada se može zamijeniti razdobljima nasilne aktivnosti.

Neke žene neposredno prije porođaja imaju tendenciju gniježđenja: one čiste, oprati, čistiti i oprati sve. Pored toga, pojam gnijezda podrazumijeva takvo ponašanje trudne žene kad se približi porodu postaje zatvoreno, izbjegava znatiželjne oči i doslovce se želi sakriti iz cijelog svijeta u nekom ugodnom toplom uglu kuće. To se također događa nesvjesno, instinktivno.

"Suđenje" se bori

To su tzv. "Probe" borbe, oni se također nazivaju Braxton-Higgs borbe. Te kontrakcije pripremaju mišiće maternice za rad naprijed, a također doprinose postupnom omekšavanju i izravnavanju cerviksa. Takva se vježba bori kao napetost želuca, kao da se "smanjuje", može biti potrebno malo saviti.

Na dodir, trbuh postaje tvrđi od uobičajenog ("kamenet", "ustaje"), a može se pojaviti osjećaj vuče u donjem dijelu trbuha ili u donjem dijelu leđa. Naravno, preparativne kontrakcije nisu tako bolne i redovite kao tijekom poroda i, u pravilu, ne uzrokuju buduću majku značajnu nelagodu. Obično se javljaju nakon 30. tjedna trudnoće. Žena se može osjećati sigurna u nekoliko tjedana prije porođaja. Vrlo često se uzimaju za početak rada. Ako se ne utvrdi redovni i dugi ritam, a intervalima između kontrakcija se ne smanjuje, onda to nije početak rada. Liječnici ovo razdoblje nazivaju preliminarnim (pripremnim). Možda i normalan i patološki tijek ovog razdoblja. Prenatalni kontrakcije mogu biti prilično dugi (više od jednog dana) i bolni, što dovodi do umora žene i sprječava razvoj normalnog rada. U tom slučaju potrebno je konzultirati liječnika i odgovarajuće liječenje.

Kao što je već spomenuto, preparativne kontrakcije nisu popraćene bolnim osjećajima ili je njihova bol je beznačajna, ali već tijekom pripremnih kontrakcija može se vježbati vještine pravilnog disanja i opuštanja.

Neke trudnice uopće nemaju takvih "lažnih" kontrakcija - to je vrlo individualno.

Pojava iscjedka i ispuštanja sluznice

Oko otprilike tjedan dana prije rođenja, povećava se iscjedak iz vagine, vaginalno tkivo otpušta i omekšava, a količina kolostruma koji izlazi iz dojke može se povećati.

Kako se cerviks smanjuje i postaje tanji, takozvani čep za sluz može ostati, čuvajući rodni kanal zatvoren tijekom trudnoće. Čep sluzi je vaginalni ispust cervikalne sluzi koja može biti bezbojna, žućkasta ili ružičasta. Može izgledati vrlo različito: debeli ugrušak sluzi, prozirne ili krvave trake ili vrlo voluminozne tekuće sluznice, a ponekad i zasebne male guste sluznice.

Gubitak sluznice je znak porođaja. Međutim, ispuštanje sluznice nije razlog za odlazak u maternicu, jer se može pomaknuti 2 tjedna prije početka rada, a možda i 3-4 dana, čak i usred borbi koje su započele. Ali ako se otpadna voda ili krv ispiru iz genitalnog trakta, hitno morate ići u bolnicu, jer to može dovesti do ozbiljnih komplikacija i zahtijeva liječnički pregled i promatranje.

Za razlikovanje pluta od vode, morate upotrijebiti bijelu tkaninu (pelenu), prethodno ga glačati. Treba obratiti pažnju na iscjedak: ako su vrlo izdašni (jedan sloj nije dovoljan ili ako se iscjedak nastavi pola sata), trebate misliti da je to voda i da odete u bolnicu. Čep mucusa se oslobađa odjednom, a u tom slučaju pražnjenje se zaustavlja za 30 minuta.

Manifestacije prekursora prije porođaja vrlo su individualne za svaku trudnicu. Ponekad ne mogu biti uopće, au nekim slučajevima postoje 2-3 znaka, pa ako nemate prekursore, ne trebate se brinuti. A ako se ipak pojavljuju prekursori porođaja, potrebno je strogo pridržavati se općih higijenskih pravila i pripremiti sve što je potrebno za ulazak u rodilište jer se rodenje može započeti u bilo kojem trenutku.

Spuštanje trbuha prije porođaja je jedan od prvih poremećaja bebe koji će se uskoro roditi.

Jedan od prethodnika približavanja rođenja je prolaps abdomena, koji se u medicini naziva prolaps maternice ili razvoj fetusa.

Svaka žena to ima u različitim vremenima, ali većina njih ima isti proces i osjećaj. Značajno spuštanje trbuha prije porođaja ne bi trebalo zaplašiti trudnoću

Što se događa u tijelu prije porođaja?

Želuca pada jer se dijete priprema za brzi izlaz iz maternice, tako da u tijelu trudne žene u ovom trenutku ima dosta ozbiljnih promjena koje će utjecati na njezinu dobrobit.

Kada se trbušni prolapsi javljaju prije rođenja, i maternica i beba u njemu mijenjaju svoje mjesto.

U ovom trenutku se u majčinom tijelu događa sljedeće:

 • beba pomiče niz predstavljanja dijela (tzv koji dio svog tijela, koji se prvi put pojavljuje u svjetlu, najčešće je to glava), držeći donji segment uterusa i povlačenjem joj na taj način za sebe;
 • maternica se spušta 4-5 cm od uobičajenog položaja;
 • fetus zauzima prikladno mjesto u zdjelici, gdje će ostati do rođenja; to se naziva grupiranje i podsjeća pripreme sportaša na početak;
 • maternica prestane pritisnuti dijafragmu, koja se već toliko mjeseci može slobodno baviti;
 • organi gastrointestinalnog trakta također prestanu doživjeti pritisak iz maternice i, prije toga ograničeni, zauzimaju svoja mjesta;
 • spuštajući maternicu sada ograničava mjehur i rektum;
 • teški plod će pritisnuti na zdjelične kosti i donje udove.

Što će biti korisno i što je štetna kupaonica za trudnice. Pročitajte ovdje.

I ovaj članak govori o prednostima zelenog čaja tijekom trudnoće.

Znakovi abdominalnog prolapsa

U svakoj ženi, propust trbuha prije porođaja bit će obilježen brojnim zajedničkim znakovima, prema kojima ona mora identificirati i pripremiti se za rane borbe.

Većina trudnica jasno pogađa ovaj fenomen, jer je nemoguće da ga ne osjećam. Znakovi abdominalnog prolapsa mogu biti vanjski, pozitivni i neugodni.

 1. Vanjski znakovi spuštanja trbuha prije porođaja bit će vidljivi čak i drugima:
  • trbuh će se spustiti i sada neće početi odmah ispod dojke, već će se prebaciti na pupak;
  • kako bi bili sigurni da je spuštanje trbuha prije rođenja, morate staviti svoju ruku na prsa i trbuh, ako se uklapa labavo, proces je pokrenut i treba očekivati ​​brze kontrakcije;
  • mijenja hod trudna: jer to postaje sve teže hodati zbog voćnog pristranost, može se promatrati tzv „patka šetnje” waddling u posljednjim danima prije poroda.
 2. Pozitivni znakovi spuštanja trbuha prije porođaja oduševit će svaku trudnicu:
  • postaje lakše disati, nestaje kratkoća daha: dijafragma više nije pod pritiskom maternice, tako da trudnica može slobodno disati punom dojkom;
  • bol u rebrima nestaje;
  • fetalni pokreti sada su manje bolni;
  • nestati neugodni podrigivanje, žgaravica, mučnina i stalnu težinu u želucu, su stalni pratioci tijekom trudnoće: sada na organima probavnog trakta ne pritisnete ništa i oni mogu raditi normalno.
 3. Neugodni znakovi spuštanja trbuha prije porođaja mogu pokvariti trudnu radost u trudnoći neposrednog događaja:
  • čestim poticanjem u WC, kao i sada maternica će pritisnuti mjehur i rektum; to se također objašnjava činjenicom da će organizam sami očistiti od nepotrebnih tvari prije rođenja;
  • postoji svibanj biti obrnut proces - zatvor;
  • nelagoda kod hodanja i sjedenja: fetus, već velik u veličini i težini, podnijet će pritisak na kosti zdjelice;
  • mogu se pojaviti bolni, prenaponski osjećaji u zdjelici, donjem dijelu leđa, donjim udovima, perineumu: to je zato što glava fetusa stavlja pritisak na živčane završetke;
  • tijekom spavanja bit će teško pronaći udoban položaj, tako da često, prije porođaja, žene ne mogu dobiti dovoljno sna.

Koliko dana prije rođenja to se događa?

Mnoge trudnice zabrinute su za pitanje koliko dana ili tjedana prije rođenja želučanog sudopera. Ovo je vrlo važan pokazatelj, znajući da će se žena moralno i fizički pripremiti za nadolazeće rođenje.

Opći pokazatelji uvjeta za izostavljanje trbuha su sljedeći:

 • u primiparous, želudac može spustiti 2 i čak 4 tjedna prije pojave rada;
 • za one za koje ovo nije prvi porod, trbuh se spušta neposredno prije rođenja djeteta ili za 2-3 dana.

To su prosječne statistike koje mogu varirati. Važno je zapamtiti da je svaki organizam čisto pojedinačan, pa može doći do odstupanja od tih pokazatelja.

To može ovisiti o stupnju treninga abdominalnih mišića: ako su opušteni, fetus se ne može učvrstiti u donjem abdomenu.

Prednju trbušnu stijenku mišići imaju tendenciju da oslabe sa svakim rođenjem, tako da su na svakom idućem trudnoće neće moći dobro učvrstiti maternicu i da je u svoje dijete.

To neće utjecati na radnu aktivnost žene: dijete će potonuti neposredno prije samog rođenja. Neće moći spustiti glavu u kosti zdjelice u slučaju da je sam zdjelica uska.

I ovdje ćete saznati zašto ne možete piti pivo tijekom trudnoće.

Što učiniti ako se želuca spusti?

Kako bi se brza isporuka dogodila bez ikakvih pretjeranih i normalnih načina, nakon što je osjetila abdominalni prolaps, trudnica bi trebala početi ozbiljnu pripremu za nadolazeći događaj. Što ako trbuh padne?

 1. Potrebno je obavijestiti liječnika koji je promatrao ženu tijekom cijelog razdoblja trudnoće: prema dodatnim znakovima, moći će utvrditi točniji datum rođenja djeteta. U nekim slučajevima, trudnica može smjestiti u bolnicu zbog rane odluke tereta.
 2. Vrijeme je da pripremite sve potrebne stvari za bolnicu i pripremite dječju sobu u kojoj dijete živi nakon iscjedka.
 3. Nema potrebe za panikom: za trudnicu tijekom tog razdoblja vrlo je važno razmišljati samo o dobru i pozitivnom podešavanju.
 4. Neophodno je riješiti se nesanice. Da bi to postigla, trudnica bi trebala tražiti položaj u kojem će biti udobna. Možete pokušati spavati bez jastuka ili staviti tvrdi valjak pod noge. Nije preporučljivo spavati u polusjednom položaju.
 5. Ako je termin isporuke već blizu, a želudac ne pada, morate se češće hodati - da budete uspravni da pomognete djetetu da se približi izlazu.
 6. Neće biti suvišno kupiti i redovito trošiti urološke jastučiće kako bi izbjegli različite neugodne trenutke.
 7. Količina tekućine koju pijete trebala bi biti dovoljna.

Kada trebate zvuk alarma?

Samo u jednom slučaju valja ozbiljno razmišljati o snižavanju trbuha: ako se to dogodilo prije 35 tjedana trudnoće. Ovo je izravan znak prijevremenog porođaja, koji treba odmah prijaviti liječniku koji će se brinuti o hospitalizaciji i pružanju potrebne pomoći.

Najčešće abdominalni prolaps u ovom slučaju je popraćen visokim tonom maternice i jakim bolnim senzacijama u donjem dijelu trbuha. Ne preporučuje se da trudnica bude u uspravnom položaju do dolaska liječnika, što pridonosi nastanku rada.

Osjećaj da je propust u želucu prije poroda, žena će se osjećati bolje, ne samo fizički, nego i moralno: što će se dogoditi dugo očekivani rođenje djeteta, na što je ona pripremala mjesecima.