Trudnoća prvi tjedan senzacija

Liječenje

Prvi tjedan trudnoće u odrasloj dobi određen je od dana početka posljednjeg menstruacije. Zapravo, ovo je trenutak kada se jaje još uvijek priprema za oplodnju.

Ali stvarni odbrojavanje trudnoće određen je oplodnjom. To je termin koji će budućna majka reći liječniku na ultrazvuku. Stoga, trebali biste razmotriti prvi tjedan nakon oplodnje jaja.

Tijekom tog razdoblja pojavljuju se prvi simptomi. Poznavajući ih, možete prepoznati vaš položaj od prvog dana.

Ovum oplodnja

Da žena osjeti znakove začeća, ona mora znati kakve promjene treba obratiti pažnju. Ako prvi tjedan trudnoće ne uzmemo u obzir prema opstetričkim proračunima, ali od njegove stvarne pojave, tada će se proces prijeći na gorku prije oplodnje jaja s spermatozoonom.

Pripremni stupanj

U prvom tjednu opstetriranja trudnoće završava menstruaciju. Traje 4-7 dana. Onda se tijelo priprema za ovulaciju. Ovaj događaj obično prolazi neopaženo od strane žene.

Da bi se odredilo vrijeme oslobađanja jaja iz folikula, omogućit će bazalnu temperaturu. To će se povećati u ovom trenutku za nekoliko desetina stupnja.

Treba imati na umu da tijelo svake osobe ima pojedinačne karakteristike. Kao što je pokazano rezultatima istraživanja, svaka petina fer spolnog odnosa osjeća da ovulira.

U danima od 12 do 14 ciklusa, bolovi se mogu pojaviti u donjem dijelu trbuha, obično s jedne strane. To će ukazati na to kako ovčje jaje sada dolazi. Vrlo rijetko, ali ponekad se događa da se u tom razdoblju pojavi smećkasti iscjedak. Slomljena mahuna ponekad uzrokuje lagano krvarenje.

Seks u ovom trenutku mora biti redovan. To će dati veću vjerojatnost da će sperma čekati jaje u trenutku njezina otpuštanja u jajovod.

oplodnja

Prvi tjedni trudnoće vrlo su skriveni. Često žena ne osjeća nikakve posebne senzacije u trbuhu. To ne čudi, jer se u tom razdoblju pojavljuju procesi, koji su normalni za njeno tijelo.

Svakim ciklusom sazrijeva jaje, koje putem jajovoda ulaze u maternicu.

Ali ovaj put, ako su budući roditelji imali seks u pravom trenutku, postoji veća vjerojatnost da će još jedna priča biti. Ako spermijska stanica oplodi jaje, morat će se pričvrstiti na zid maternice. Oko 5 dana je u slobodnoj državi.

implantacija

Stanica jaja traži najprikladnije mjesto u endometrijima, gdje se može pričvrstiti i dalje razvijati. U ovom trenutku ponekad se pojavljuju prvi znakovi trudnoće nakon začeća.

To se ne događa kod svake buduće majke. Ali ako jesu, to će joj biti znak. Ovi simptomi uključuju određene simptome:

 • Malo smeđe žućkasto iscjedak.
 • Tingling ili čak i lagana bol u abdomenu.
 • Vrtoglavica, slabost.
 • Povećana temperatura.

To su prvi simptomi koji označavaju početak razvoja novog života. Ako je par imao seks prije ili tijekom ovulacije, tada krvavi i slabo iscjedak nekoliko dana nakon sredine ciklusa ne bi trebao prestrašiti. Ovo je siguran znak da je implantacija jaja došla. Mogla bi biti malo bolna.

No, većina fer spolnog tjedna trudnoće ne nosi takve znakove. Ako se krvarenje implantacije ne dogodi, ne možete se uzrujati. Ovo nije znak nedostatka trudnoće.

Restrukturiranje tijela

Čim se oplođeno jaje pričvrsti na stijenku maternice, ozbiljno preuređivanje počinje u tijelu.

Prvih tjedana trudnoće karakteriziraju dramatične promjene. Ako je par imao nezaštićeni seks, trebali bi biti spremni za tu situaciju. U prvim danima nakon začeća i implantacije dolazi do sljedećeg.

 • Oplođeno jaje počinje proizvoditi hormon hCG.
 • Takvi hormoni kao što su estradiol, progesteron itd. Su proizvedeni.
 • Rast drugih jaja prestaje.

U pozadini tih promjena, gotovo svi tjelesni sustavi počinju obnoviti. Zbog toga, 1 tjedan trudnoće postaje vrlo teško za vrlo osjetljive žene.

Tijelo, kako ne bi opazilo fetus kao strano tijelo, smanjuje imunitet. Većina žena na tom položaju može doživjeti prve simptome.

Međutim, svaka je osoba individualna. Ponekad je teško utvrditi da se radi o radikalnom restrukturiranju. To sigurno može otkriti samo laboratorijske testove u najranijim uvjetima.

Prvi znakovi trudnoće

Prvi tjedan trudnoće ne donosi velike promjene u zdravlju žene. Razina hormona, karakteristična u prvih nekoliko dana za ovo stanje, još uvijek je niska. Malo povišene temperature, umor i drugi simptomi prate različite uvjete.

Ako je par imao seks u danima koji dolaze ovulaciji, treba obratiti pozornost na sva odstupanja zdravlja od norme. To uključuje sljedeće simptome:

 • Povećana bazna temperatura.
 • Oticanje prsnog koša.
 • Trnci u trbuhu, osjećaj težine.
 • Umor, pospanost.
 • Povećana tjelesna temperatura.

Mogu se razlikovati češći znakovi, što donosi 1 tjedan trudnoće i manje.

Česti znakovi trudnoće

Najočitiji znak razvoja u majčinoj utrobi novog života je odsutnost menstruacije. Ali u prvim danima trudnoće ovo je još daleko. Stoga, ako su supružnici seksali na dan ovulacije (pomaže u određivanju osnovne temperature), možete obratiti pažnju na često zapažene glasnike trudnoće.

Ti osjećaji su implicitni i ponekad mogu odgovarati manifestaciji predmenstrualnog sindroma. Stoga nisu razlog za dijagnozu razvoja fetusa. Evo nekih od njih:

 1. Ako je par seksualno nekoliko dana prije ovulacije i tijekom nje, tada prva dva dana nakon pojave začeća mogu biti primjetna za ženu. Ako se opće zdravstveno stanje naglo pogoršalo, temperatura se povećala, pojavila se slabost i pospanost, onda bi to trebao biti signal. Zbog smanjenja imuniteta dolazi do pogoršanja stanja zdravlja. Čak i manji fizički napor, koji se javlja u svakodnevnom životu, sada je uznemirujući.
 2. Početak razvoja fetusa uzrokuje bol u mliječnim žlijezdama. Ponekad je to samo bol u dojkama. Ponekad na njemu možete vidjeti vene pauka.
 3. Žena koja promatra promjene u njenom tijelu će odrediti da će se bazalna temperatura povećati na 6-13. Dan ciklusa nakon ovulacije.
 4. Nekoliko dana prije očekivane menstruacije povećava vaginalni iscjedak. Ako se u ovom ciklusu dogodilo seks u paru, takve se promjene mogu pripisati i prvim znakovima trudnoće prije nego što se menstruacija odgađa.
 5. Ponekad se trnci javljaju u donjem dijelu trbuha, pojavljuje se težina. Tako maternica povećava dotok krvi radi pravilnog razvoja fetusa.

Manji znakovi trudnoće

Ne toliko često kao gore opisani simptomi, sekundarna senzacija se javlja u prvim danima trudnoće. Međutim, oni se također nazivaju i ranim znakovima statusa žena.

Čak i ako nema većih manifestacija, to ne znači da trudnoća nije došla. Čak i ako temperatura nije povišena, nema oteklina dojke i druge karakteristične promjene, postoji niz implicitnih stanja uzrokovanih razvojem fetusa. To uključuje sljedeće znakove.

 1. Glavobolje.
 2. Povećana salivacija.
 3. Mučnina.
 4. Česti mokrenje.
 5. Promjene raspoloženja, razdražljivost.

Tijelo žene svaki dan povećava razinu hormona koji su uključeni u proces sazrijevanja zametka. Prvi tjedan još uvijek gotovo ne dopušta da utvrdite prisutnost tekućih skrivenih promjena.

Međutim, u slučaju kada su supružnici seksali na dan blizak ovulaciji, čak i česti posjeti WC-u bez ikakvih bolnih osjeta mogli bi se smatrati znakom trudnoće.

Ali probavni sustav, za razliku od toga, postaje lijen. Zatvor i nadutost također mogu biti uzrokovane promjenama u tijelu i povećanjem progesterona.

Možete obratiti pažnju na povećanu slinavost. Žlijezde počinju raditi u poboljšanom načinu rada.

Osjeti tijekom trudnoće su vrlo različiti. Uostalom, tijelo svake buduće majke ima svoje osobine.

To se događa da niti jedan od gore navedenih uvjeta ne odredi žena u prvim danima nakon začeća.

A ponekad i isti simptomi kao tijekom trudnoće u ranoj fazi, u pratnji predmenstrualni sindrom. Umjesto toga, buduća majka intuitivno će shvatiti da se dijete počeo razvijati u njoj. Trebate znati svoje tijelo vrlo dobro razumjeti uvjete koji nisu tipični za to.

Prvi tjedan nakon začeća, najskrivenija. No čak i takve male promjene od strane pažljive žene mogu se identificirati i ispravno protumačiti.

Prvi tjedan trudnoće

Žena u očekivanju trudnoće sluša njezine osjećaje, pokušavajući primijetiti moguće znakove začeća. Zapravo, u prvom tjednu trudnoće nakon začeća, nema očitih simptoma, ali oni su još uvijek tamo. U ženskom tijelu počinju se određene promjene koje ukazuju na razvoj novog života.

Ako se pojavi oplodnja, kako odrediti?

Do 1 tjedna beba je ugrađena u epitelni tkivo maternice. Počinje proizvoditi korionski gonadotropin.

Ovo je jasan znak trudnoće. Postoje dva načina za otkrivanje ove:

 • Proći klinički krvni test za hCG.
 • Da li trudnoća testiranje se koristi jutarnji urin, gdje je najviša koncentracija hCG nakon začeća.

Tada možete slušati promjene u tijelu, unutarnje senzacije. S razvijenom osjetljivošću, lako je razumjeti što signali šalje tijelo ako se u njemu rađa novi život.

Što se događa u 1 tjednu trudnoće?

Nakon začeća, oplođeno jaje prolazi kroz jajovodne cijevi do maternice, koja se priprema za prihvaćanje. Trudnoća u prvom tjednu je uvjetno vrijeme tijekom kojeg žensko tijelo prolazi važnim promjenama, priprema se za razvoj fetusa.

Jajna stanica je u fazi zdanja dok se kreće kroz jajovodne cijevi, postupno povećavajući veličinu. Posebna cilina i kontrakcije zidova jajovoda olakšavaju im pomicanje.

Ne oplođena jaja umiru nakon 12-24 sata, a oplođeno jaje implantata u maternicu kad ulazi u maternicu. U tijelu počinju promjene, hormoni se ponovno obnavljaju.

Stanje maternice

Promjene u ranoj trudnoći počinju uglavnom u maternici. U ranoj fazi rađanja života strukturne promjene počinju u ženskoj utrobi. Postoje kemijski procesi koji utječu na cijelo tijelo buduće majke.

Uterus ima sljedeće značajke:

 • Praktično ne mijenja svoju lokaciju.
 • Postaje mekana, a vrat je zbijen.
 • Na području cerviksa nastaje sluzni čep, sprečavajući penetraciju patogena u genitalni organ. Tako je fetus, dok je u maternici, zaštićen od infekcije.

Postoji svibanj biti blagi bol koja vuče u trbuhu kao rezultat opuštanje prsni ligamenata. Tako je žensko tijelo spremno za nadolazeće rođenje.

grudi

Matične žlijezde buduće majke postaju osjetljive, povećava elastičnost dojki.

Od 1 tjedna grudi raste, povećava se u veličinama.

Ali ne sve trudnice su gušene odmah nakon začeća.

Kondenzirane i rastuće dojke buduće majke zahtijevaju pažljivi tretman. Potrebno je odabrati pravu donje rublje, tako da nije sramežljiva oko disanja, bilo je ugodno i izrađena od prirodnih materijala.

trbuh

U ranoj fazi ženina želuca ne raste. Jedva primjetno zaokruživanje pojavljuje se samo za mame s iskustvom, a zatim ne odmah. U vrijeme implantacije jajašca ili u procesu kontrakcije jajovoda, kada se embrij pomiče u maternicu, lagano povlačenje boli u abdomenu može poremetiti.

Ako bol brzo prolazi i ne uzrokuje primjetnu nelagodu - ne brinite. Ova pojava je norma u prvom tjednu trudnoće. Kad se nagnu bol počinje intenzivirati, počinje teška krvarenja, to je razlog za odlazak liječniku.

Što se događa s fetusom?

Ne postoji takva stvar kao fetus. Buduća beba je samo oplođeno jaje koje se kreće kroz jajovodne cijevi do maternice kako bi implantiralo u zidove.

Ali on već nosi polovicu genetskog materijala majke i polovicu svog oca. Do kraja tjedna, embrij se ugrađuje u epitelni tkivo maternice.

Stanica jaja dijeli, postaje sve više i više. Tvorba placente, počinje pupkovina. U ovom trenutku, embrij je još uvijek malen, ne može se ni vidjeti na ultrazvuku, ali je usko povezan s majkom.

Žena može razgovarati s djetetom, razgovarati s njim. Takav bliski kontakt ima pozitivan učinak na njegov daljnji razvoj.

Promjene u majčinom tijelu

Prve promjene ukazuju na činjenicu trudnoće. Neki od njih su vidljivi samo tijekom ginekološkog pregleda, ali sama žena može primijetiti većinu promjena.

To uključuje sljedeće:

 • Maternica se lagano povećava, njezina se površina smekšava.
 • Vaginalna sluznica je malo plava.
 • Bez menstruacije i srodnih procesa.
 • Hormonska pozadina je obnovljena.
 • Česti uriniranje, zatvor.

Promjene su rezultat pripreme organizma za ležaj i sigurno rođenje djeteta. Svi se sustavi i organi prilagođavaju procesu razvoja fetusa.

Glavni znakovi začeća

U prvom tjednu nakon začeća, žena može imati stanje slično razdoblju menstruacije.

Žena je u ovom trenutku promatrala:

 • Odgoda menstruacije - s redovitim ciklusom.
 • Osjećaji boli nepoznatog podrijetla.
 • Nježnost na području maternice.
 • Abdominalna distenzija, kao da pucaju. Čini se da je bliska odjeća, iako trbuh ne raste.
 • Tingling u prsima, oteklina.
 • Pad krvnog tlaka.
 • Emocionalna nestabilnost.
 • Zamračivanje bradavica.
 • Poremećeni meteorizam.
 • Promjena prirode vaginalnog iscjedka.

Tako žensko tijelo signalizira pojavu trudnoće.

senzacija

Do tog vremena, oplođeno jaje mora biti ugrađeno u uterus. Ovo je opasno razdoblje - vjerojatnost pobačaja je visoka.

U budućem majčino tijelo se ne oslobađa jaja vezanog za maternicu, imunološki sustav je blago oslabljen. S tim u vezi, žena se osjeća blaga bolest, letargija. Tjelesna temperatura može porasti, često nastoji spavati.

Ujutro, bolesna mučnina, pogoršala je osjetljivost na mirise i hranu. Ima fancy i novi okus ukusa. Neke žene žele gnječiti kredu, ako u tijelu postoji značajan nedostatak kalcija. Izgubljeni ili rastući apetit.

izbor

Od glavnih znakova trudnoće razlikuje se implantabilno krvarenje. To se događa nakon uvođenja jaja u maternicu.

Nakon uspješnog vezanja embrija u maternicu pojavljuje se suptilno ružičasto ili smeđe iscjedak. Imaju mrljajuću osobu. Ponekad se odabir jednostavno ne primjećuje.

Tijekom trajanja implantacije krvarenje ne može trajati dulje od dva dana. Ako je duže - ovo je odstupanje od norme i razlog za traženje savjeta od stručnjaka.

Ako iscjedak od žene postaje krvav i povećava se njihov volumen, a u prolazu u donjem trbuhu postoji oštra bol u povlačenju, hitna je potreba da se posavjetuje s liječnikom. Svako povećano krvarenje tijekom tog razdoblja je rizik od pobačaja.

Što će ultrazvuk pokazati?

U prvom tjednu nakon začeća, nema potrebe za ultrazvukom ako se žena osjeća sjajno. To može naštetiti djetetu, stoga se preporučuje ultrazvučna studija ne ranije od tri mjeseca ili kao što je propisano od strane liječnika u izuzetnim slučajevima.

Ultrazvuk može pokazati abnormalnosti. To uključuje:

 • Ektopična trudnoća.
 • Cista ili tumor.
 • Upalni proces.

U normalnom tijeku trudnoće, studija može pokazati odsutnost dominantnog folikula, jer ovulacija više nije razmatrana, a začeća se već dogodila.

Ali to se ne može smatrati jasnim znakom trudnoće za one koji se raduju, jer žene imaju menstrualni ciklus bez ovulacije - 1 ili 2 puta godišnje, a to se smatra normom.

Kako se pripremiti za proces nošenja djeteta?

Kako bi beba budućeg majke trebala biti zdrava, a proces nošenja sigurno nastavlja, žena mora unaprijed brinuti o svom zdravlju. Prilikom planiranja trudnoće morate obratiti pažnju na mnoge čimbenike.

Tjelesna vježba

Sport je izvrstan način da se trudna majka pripremi za trudnoću i nošenje bebe. Posebno vrijedi vrijeme za svoje tijelo.

Jutro ili navečer sporo trčanje vlakovi izdržljivost, poboljšava rad dišnog sustava. Nakon redovite trke, leđa i noge ojačane su kod žena.

Ako se pojava već dogodila, trčanje je kontraindicirano. Tada se trudna majka može plivati ​​u bazenu, joga za trudnice, ići na šetnju.

Kegel vježbe

Uz pomoć određene kompleksne žene razviju vaginalne mišiće. Kada se učenje vježbi lakše podnosi porodu. Buduća majka smanjuje rizik od ozljeda i suza povećanjem elastičnosti vaginalnih mišića.

Vježbe se mogu izvoditi samostalno i kod kuće, ili se obratite specijalistu prijavom za pojedinačne ili grupne vježbe.

Pozitivan stav

Poželjno je da se žena podešava za sebe, da razmišlja na pozitivan način. Ugodne emocije korisne su za razvoj bebe. Buduća majka može slušati lijepu glazbu - klasične komade, zvukove prirode. Ova žena se smiruje, pacifizira.

Dobar raspoloženje buduće majke olakšava puni san od 8-10 sati, redovite šetnje na ulici. U ovom slučaju, žena bi trebala odabrati udobnu odjeću i obuću kako ne bi ozlijedio sebe i dijete.

Medicinski savjeti i savjeti o načinu života

Ako želite, da biste rodili zdravu bebu, trebate voditi zdrav stil života. Preporučljivo je započeti najmanje šest mjeseci prije navodnog začeća.

Za to vrijeme morate identificirati moguće skrivene patologije, kako biste prevladali loše navike.

Ako je već došla trudnoća, ne možete eksperimentirati s vašim tijelom. Svaka drastična promjena u zdravstvu neće dodati.

Prvo, preporučljivo je da se žena posavjetuje s ginekologom, proći liječnički pregled kako bi se osiguralo da reproduktivni i probavni sustavi rade ispravno.

Očekujuća majka treba obratiti pozornost na hormone. Pa, ako prije trenutka začeća, buduća majka će očistiti zube.

Žena mora proći sljedeća ispitivanja:

 • Krv za šećer.
 • Uzorak za toksoplazmozu, ako stan ima kućne ljubimce.
 • Krv na faktoru Rh.

Da bi se dijete moglo razviti udobno u majčinoj utrobi, žena treba slijediti preporuke liječnika:

 • Jesti male dijelove, ali često. Ne možete se gladovati ni previše jesti.
 • Dobar san. Zdravi spavanje korisno je i za majku i za bebu.
 • Uzmi vitamine.
 • Hodati na svježem zraku.
 • Izvršite vježbe disanja za opću relaksaciju tijela.
 • Izbjegavajte stres.
 • Nemojte kontaktirati osobe zaražene virusnim infekcijama.
 • Vrijeme je za odmor.
 • Slijedite prehranu.

To će pomoći ženskom tijelu da se nosi s teretom stavljenim na njega tijekom trudnoće.

dijeta

U ranoj fazi trudnoće, u proizvodima koji čine jelovnik trudnice, treba postojati dovoljna količina hranjivih tvari.

U prvom tjednu ovog pojma žene bi trebale biti prisutne u prehrani:

 • Niska masnoća u kuhanom ili pečenom obliku.
 • Omega bogata masne ribe.
 • Svježe voće, voće, povrće, zelje.
 • Proizvodi od kiselog mlijeka. Preporučljivo je napiti dnevno puno mlijeko ili koristiti jogurt.

Buduća majka šećera može, ali ne više od 50 grama dnevno. Umjesto šećera možete mediti. Masti životinjskog podrijetla bolje je zamijeniti biljnim uljem. Metoda kuhanja je također važna. Izuzetno je nepoželjno da se veliki interes za pržene, oštre, dimljene jela. Bolje je zamijeniti hranom za par, gulaš ili kuhanu hranu.

Što je zabranjeno?

Trudnoća nije bolest, već samo posebno stanje tijela. Žena ima vrlo dobro zdravstveno stanje, što joj omogućuje da obavlja svoje uobičajene aktivnosti. Ali buduća majka treba smanjiti fizički napor.

Od prvog tjedna trudnoće, ženi je zabranjeno:

 • Radite više od 6 sati i bez prekida.
 • Dugo sjedi na računalu.
 • Radite u noćnim smjenama, idite na poslovna putovanja.
 • Za dizanje utega - stvari preko 3 kg.
 • Dugo sjediti ili stajati.
 • Premjestite namještaj i sve prostrane predmete ili ih podignite.
 • Koristite pri čišćenju agresivnih deterdženata s klorom, naglašenim aromatskim aditivima.
 • Pijte jak čaj, kavu.
 • Pijte alkohol, dim.
 • Posjetite solarij, kadu.
 • Uzmi vruću kupku.
 • Uradi x-zrak.
 • Slušajte glasnu glazbu i nalazi se u blizini audio pojačala.

Ako slušate ove preporuke, razvoj fetusa ne šteti ništa.

Uzimanje vitamina

Vitamini moraju biti u izborniku buduće majke. Tijekom trudnoće potreba za kalcijem, jodom i ostalim elementima u tragovima povećava se dvostruko.

Ako žena nema dovoljno vitamina, rastući fetus će početi uzimati potrebne tvari iz njezina tijela. Bit će pogođene kosti, zubi, dlačica trudnice.

Liječnik može propisati folnu kiselinu kako bi se smanjili nasljedni problemi, poboljšali stanje embrija i smanjili negativni utjecaj vanjskog okruženja. Vitamin E, koji je uključen u formiranje posteljice i sprječava prijetnju pobačaja, također je koristan za trudnicu. Za normalni metabolizam, očekivana majka treba jod. Osobito je potrebno tijelo u ranoj trudnoći.

Žena može uzeti vitamine koje je propisao liječnik ili ih pronaći - da jedu hranu koja sadrži potrebne aktivne tvari. 40 jagoda dnevno sadrži dnevnu stopu folne kiseline. Jod je u alge, plodovima mora, smokvama. Vitamin C može se dobiti od svježih naranče.

Ali u svemu je potrebno poštivati ​​mjeru. Ako žena ima želju da se osloni na povrće i voće umjesto gotovih vitamina, o tome se raspravlja s liječnikom. Prevelik broj aktivnih tvari također je štetan.

Korisni savjeti

Da bi se dijete razvilo sigurno, žena mora voditi zdrav stil života, jesti i prilagoditi se pozitivnom.

Za skladan razvoj fetusa 1 tjedan nakon začeća, buduća majka se preporučuje:

 • Prestanite pušiti, uključujući pasivno pušenje - pokušajte ne disati duhanski dim.
 • Prestanite uzimati propisane lijekove prije trudnoće. To se posebno odnosi na antibiotike.
 • Izbjegavajte stres i živčani pritisak.
 • Ako se u kući nalazi mačka, čistite samo WC rukave i temeljito oprati ruke.
 • Rijetko se pojavljuju na javnim mjestima tijekom razdoblja hladne epidemije.
 • Izbjegavajte gužvu i gužvu u javnom prijevozu.

Prvi tjedan je uzbudljivo i teško za budućnu majku. Žena ne zna uvijek o zanimljivoj situaciji, ali ako su svi znakovi na licu, odmah razmislite o ispravnosti vašeg životnog stila i slušajte preporuke stručnjaka.

video

Pogledajte kratki videozapis o prvom tjednu trudnoće.

Neobični osjećaji tijekom trudnoće

Organizam buduće majke prolazi kroz značajne fiziološke promjene. Prije svega, hormonska pozadina žene promjena, mnogi organi i sustavi rade u poboljšanom načinu rada. Sve to uzrokuje određene senzacije tijekom trudnoće, a nisu svi ugodni. Neka od novog stanja žene mogu uzrokovati njezine nemire i osjećaje, u većini slučajeva, potpuno uzaludan. Stoga razmotrite kakve osjećaje tijekom trudnoće i s kojim su povezane.

Nove senzacije tijekom trudnoće

Mnoge žene u prvim tjednima trudnoće primjećuju neobičnu opću slabost i umor. U pravilu, ujutro je vrlo teško izlaziti iz kreveta, a poslijepodne se javlja osjećaj slabosti, a nakon 6-7 sati se osjećaju pospani. To se objašnjava činjenicom da na početku trudnoće dolazi do aktivne hormonske prilagodbe kod majčinog organizma, što zahtijeva visoke troškove energije.

Neke žene koje imaju bebu moraju doživjeti mučninu i često povraćati. Štoviše, takva mučnina često se javlja ne samo ujutro, već i iritira buduću majku tijekom dana. U većini slučajeva, nelagoda tijekom trudnoće više nalik na lagani osjećaj anksioznosti u želucu ("krut"), iako ponekad žena može patiti od djela povraćanja. Za mnoge, mučnina postaje prvi simptom početka trudnoće. I to je povezano s istim hormonskim promjenama u tijelu.

Neki hormoni, osobito estrogenski hormoni, odgovorni su za bubrenje ženinih grudi tijekom trudnoće. Grudi se progutaju i postaju bolne, iako bol obično pada s trudnoćom. Stručnjaci nazivaju oticanje dojke dobar znak koji ukazuje na normalan tijek trudnoće i odsutnost prijetnje njegovog prekida.

Žene koje reagiraju na najmanju temperaturu često osjećaju malu groznicu i povezanu mučninu u prvim tjednima nakon začeća. Ako žena održava raspored osnovne temperature, njezino povećanje će biti jedan od dokaza uspješne oplodnje jaja.

I, naravno, nemoguće je spomenuti takav neugodan osjećaj tijekom trudnoće, poput žgaravice. Njegov izgled izaziva hormon progesteron, pod utjecajem koji se jednjak jednjaka opušta. Kao rezultat, malu količinu želučanog soka, ponekad s djelomično probavljenom hranom, bacaju se u jednjak.

Vjerojatno, svi već znaju o neobičnim željama hrane budućih majki. Tijekom tog razdoblja, mnogi od njih mijenjaju svoje preferencije hrane, a često, hrana koja je čak i bolna prije trudnoće može postati najpoželjnija.

Često, žena koja očekuje dijete reagira oštro na mnoge mirise, osobito često na miris duhana, oštre mirise, parfeme i dezodoranse. Na taj način, žensko tijelo je zaštićeno od proizvoda koji sadrže mnogo kemikalija koje su nesposobne za nju i fetus u tom razdoblju.

Većina žena primjećuje promjenu svojih psihičkih osjećaja tijekom trudnoće. Ozbiljne hormonske promjene, osjećaj umora, priprema tijela za trudnoću prikazuju se na emocionalnom stanju. Neke buduće majke postaju razdražljive i nervozne, dok druge postaju apatične i mirne.

Trbušne senzacije tijekom trudnoće

Na samom početku trudnoće mnoge žene osjećaju slabu bol u donjem dijelu trbuha. Obično se javljaju tijekom prvog mjeseca nakon začeća i povezani su s fiziološkim promjenama u tijelu. Tijekom trudnoće proizvodi se biološki aktivna tvar relaksina, čija djelovanja omekšavaju ligamenti, prvenstveno oni koji drže uterus. Lagano omekšavanje tijela maternice i utora koji povezuje tijelo i vrat, pridonosi promjeni relativnog položaja peritonealnih organa. Znakovi tih procesa i obavijesti žene. Važno je razlikovati ove osjećaje od simptoma ugroženog pobačaja, koji su karakterizirani grčevima ili produljenom boli u donjem dijelu trbuha, uz napetost maternice i vaginalno krvarenje. U slučaju takvih manifestacija morate odmah nazvati liječnika.

Povećanje fetusa, maternice, omekšavanje ligamenta često dovodi do pojave neobičnih senzacija u abdomenu tijekom trudnoće u području stidne simfize, tj. U donjem dijelu abdomena. U pravilu, ovo stanje manifestira se kao blaga bol, što se osobito osjeća tijekom šetnje. Ponekad postaje bolno i pritiskom na krilo. U takvoj situaciji potrebno je posavjetovati se s liječnikom koji može propisati nošenje zavoja, spavanje ili uzimanje lijekova protiv boli.

Ponekad se trudna majka žali na trnce, ukočenost u području zdjelice. Taj fenomen ne predstavlja nikakvu opasnost za tijek trudnoće ili razvoj fetusa. To je objašnjeno povećanjem pritiska zbog kretanja djeteta dolje i čini se bliže datumu rođenja. Kako bi se uklonio neudoban osjećaj, žena mora ležati na lijevoj strani, čime se smanjuje pritisak na zdjelicu kroz koju prolaze arterije, vene i živci.

Većina žena je upoznata s takvim senzacijama tijekom trudnoće kao trnci i nelagoda u srednjem dijelu trbuha. Oni obično prate zatvor i nadutost. To je zbog slabljenja mišića crijeva tijekom tog razdoblja i njegovog pomaka prema gore od strane raste maternice. U pravilu, nakon što se riješi zatvora i nadutosti, ovo stanje u ženi odlazi.

U posljednjem tromjesečju trudnoće, mnoge žene imaju osjećaj težine u gornjem desnom hipohondriju, što je uzrokovano promjenom položaja žučnog mjehura rastućim maternicom i povećanjem formiranja žuči.

Kakvi osjećaji tijekom žena trudnoće ovise o mnogim čimbenicima. Ako su ti osjećaji neugodni, neugodno ili uzrokuju bol, potrebno je konzultirati liječnika.