Shema pletenja hobotnice za prerane bebe i povijest stvaranja igračaka

Hrana

Preuranjene bebe zahtijevaju posebnu pažnju i pažnju. Njihovi roditelji su vrlo zabrinuti i zabrinuti za razvoj njihove djece. Iznenađujuće, čak i jednostavna mogućnost za kukičanje može pomoći takvim bespomoćnim mrvicama rođenim prije predviđenog vremena.

Prije nekoliko godina, kao što su terapijske hobotnice igračke za prerane bebe došle su u uporabu.

Priča o stvaranju igračaka

Godine 2013, u Danskoj je prerano beba djevojčica rođena žena koja je morala biti liječena od strane liječnika u posebnim uvjetima u bolnici. Dijete je smješteno u inkubator, gdje su s njom spojene cijevi i sonde, koje je malena stalno povlačila, pa čak i povlačila. Liječnici su ih morali stalno ispraviti, što je donijelo neugodu djetetu i još ga je ozlijedilo.

Djevojčica majka često je posjetila kćer i jednom je donijela svoju ručno izraenu igračku - malu obojenu hobotnicu. Učinak je pogodio svima!

Na iznenađenje osoblja, djetetu je postalo puno mirnije, disanje je dostiglo željeni ritam, dijete više nije izvuklo sonde, ruke čvrsto stisnule hermetički hermetički oblik, koji nalikuju pupčanu vrpcu u njihovu formu.

Djevojka se osjećala zaštićenom, na koju je navikla u maternici, i brzo se pomirila.

Praksa korištenja takvih igračaka uvelike je uvedena u drugim zemljama - Nizozemska, Belgija, Švedska, Ukrajina, pa čak i Rusija.

Postoje cijeli volonterski centri kroz koji svatko tko može pomoći može prenijeti stvari vezane za sebe: igračke, kape, čarape za prerane bebe.

Pogledajte videozapis o stvaranju hobotnice za prerane bebe:

Posebne značajke

Terapeutska igračka ima niz korisnih svojstava:

 • Octopusi su vrlo praktični. Novorođenčad ima izražen prehrambeni refleks. Kad je igračka u kovčegu, mali prsti se uvijaju i ne drže vitalne cjevčice i žice, već igračke igračke, koje u osjetljivim osjetima podsjećaju na pupčanu vrpcu.
 • Proizvod smiruje dijete, brzo se opušta i osjeća se zaštićenima.
 • Stalni kontakt s igračkom razvija fine motoričke vještine, što znači da se dijete razvija i oporavlja brže.
 • Pozitivan učinak odnosi se na majku djeteta, jer se nakon rođenja preranog djeteta roditelji često osjećaju krivima, osjećaju anksioznost, anksioznost i uzbuđenje. Igračka povezana s ljubavlju potiče majku od bolnih misli, ona vidi kako dijete raste i razvija se.

Da biste izdvojili siguran proizvod za djecu, morate razmotriti nekoliko važnih točaka:

 1. Žice moraju uzeti kvalitetu i 100% pamuk.
 2. Veličina glave trebala bi biti 4,5-10 cm u opsegu, a ticala - 20 cm.
 3. Pletenje treba biti čvrsto i punilo u posebnoj torbi.
 4. Kao punilo, bolje je koristiti hipoalergijski holofiber koji može izdržati temperaturu pranja od 60 stupnjeva.
 5. Svi dijelovi moraju biti čvrsto ušiveni, ne možete koristiti gumbe, male dijelove.

Kako vezati svoje ruke?

Što je potrebno?

Za izradu hobotnice trebat će:

 • Pređa za glavni dio, tamno i bijelo - za špijunu. Preporuča se 100% pamuk.
 • Filler (holofiber u kuglicama, sintepukh).
 • Kvačica №2 ili № 2,5.
 • Pamučna tkanina iz koje će se vrećica šivati.

Redoslijed rada i pletenja

Za jasno čitanje sheme trebalo bi se baviti uvjetnim kraticama:

 1. STBN - pojedinačni kukičan.
 2. 2 STBN v1 - 2 stupca bez nakude pletene u jednom stupcu prethodnog retka (povećanje).
 3. 2 StBN zajedno - 2 stupca bez nakude plesti zajedno (smanjenje).

Donji dio

Pletenje ide u krug. Svaki red počinje s dvije petlje za dizanje zraka, koje zamjenjuju prvi stupac bez jednog kukičanja i završavaju zatvaranjem reda u prsten sa spojnim postom.

Redci su označeni romanskim brojevima:

 • I - 6 StBN.
 • II - 2 StBN u svakom stupcu prethodnog retka = 12 StBN.
 • III -1 StBN, 2 StBN zajedno1 6 puta = 18 StBN.
 • IV -2 StBN, 2 StBN b1 6 p. = 24 StBN.

Kada je donji dio spreman, morate pričvrstiti i rezati kraj pređe.

Glavni detalj

 • I - 6 StBN.
 • II - 2 STBN u svakoj umjetnosti. prethodni red = 12 itdn.
 • III -1 StBN, 2 StBN b1 6 str. = 18 StBN.
 • IV - 2 StBN, 2 StBN b1 6 str. = 24 StBN.
 • V - 3 StBN, 2 StBN b1 6 str. = 30 itdn.
 • VI - 4 StBN, 2 StBNv1 6 str. = 36 StBN.
 • VII -5 StBN, 2 StBNv1 6 str. = 42 StBN.

Može se primijetiti da kada se postigne željeni promjer, potrebno je nekoliko redova pletiti bez koraka.

VIII-XII - 42 STBN

suženje

 • XIII - 5 StBN, 2 StBN zajedno 6 str. = 36 StBN.
 • XIV-XVI - 36 STBN.
 • XVII - 4 STBN, 2 STBN zajedno 6 str. = 30 itdn.
 • XVIII-XIX - 30 STBN.
 • XX - 3 StBN, 2 StBN zajedno 6 str. = 24 StBN.
 • XXI-XXII - 24 STBN.

Nakon završetka redaka, nit se ne smije rezati, ostavljajući dugačak kraj. Sada pripremamo sve za popunjavanje tijela hobotnice. Potrebno je šivati ​​malu vrećicu pamuka u obliku gotovog dijela, a zatim ga napuniti pripremljenim holofiberom ili sintetskim pahuljicama i šivati, a zatim ga umetnite u pleteni dio.

Priključak dijelova

Da bi to učinili, trebaju se kombinirati i vezati oko 1. kruga STBN-a, a ne zaboraviti pokupiti petlje i prvog i drugog dijela.

ticala

 1. Uzmemo glavni dio i pričvrsti se za pređa pripremljenu za ticala, pletemo 50 zračnih petlji.
 2. Zatim u svakoj petlji, počevši od drugog, pletemo 2 StBN.
 3. Ako se ispravno napravi, vezivanje će se pokazati spiralnim.
 4. Zatim morate vratiti na početak niza i vezati 3 PTBs u zadnjem redu glavnog dijela, a zatim stane sljedeći ciklus zraka petlje.
 5. Ukupan broj dobivene spirale trebao bi biti osam.

ušica

  Prvi red pleten je od crne pređe: jedan kružni red - 6 stupaca bez ikakvog kukičanja.
 1. Drugi red bi trebao biti izrađen od bijele pređe: dva stupca bez jednog kukičanja u svakom stupcu prethodnog retka, dobivamo 12 StBN.
 2. Na kraju niti nije izrezana, uz pomoć dugog kraja čvrsto šivajte okom spreman za glavu s urednim šavovima.
 3. Za parenje drugog oka, ponovite iste korake.

Pogledajte videozapis s hobotnicom majstorskom klasom za prerane bebe:

zaključak

Da bi takva jednostavna i ponekad spašavanje čudotvorne igračke nije teška, to će donijeti mnogo prednosti. Za prerano bebu donosi mir i radost, a majka će moći gledati kako joj se beba brzo oporavlja. Hobotnica može biti korisna ne samo za prerane bebe, već i za sve ostale bebe, jer se uz njegovu pomoć razviju fine motoričke sposobnosti, osim toga, svako dijete će biti zadovoljno takvim svijetlim i lijepim darom.

Recite djeci o morskom životu - Moroz V. Burmistrova L. - Stranica 2

Recite djeci o morskom životu


HOBOTNICA

Živi na samom dnu
Na strašnim dubinama -
višeruki,
nogu,
Nogoruky,
Rukonogy.
Šetnje u moru bez čizama
Sprut Kalmarich Octopus!
(G. Kruzhkov)
Octopusi nemaju čvrstog kostura. Njegovo meko tijelo nema kostiju i može se slobodno savijati u različitim smjerovima. Hobotnica je imenovana tako da se osam udova odmakne od svog kratkog torza. Smješteni su na dva reda velikih podočnjaka s kojima hobotnica može držati plijen ili se pričvrstiti na kamenje na dnu.
Octopusi žive na dnu, skrivaju se u pukotinama između stijena ili u podvodnim špiljama. Oni imaju sposobnost da brzo mijenjaju boju i postanu iste boje s tlom.
Jedini tvrdi dio tijela hobotnice su čvorovi roga, slični kljunu. Octopusi su pravi grabežljivci. Noću izlazi iz svojih skrovišta i odlazi u lov. Octopusi ne mogu samo plivati, već i preraspoređivanje ticala, hodati po dnu. Zajednički plijen hobotnice je škampi, jastog, rakovi i riba, koje paraliziraju s salivary gland otrov. Sa svojim kljunom mogu razbiti čak i čvrste školjke rakova i rakova ili školjki mekušaca. Octopusi nose plijen u skloništu, gdje polako jedu. Među hobotnicama su vrlo otrovne one, čiji zalogaj može biti koban čak i za ljude.
Često, hobotnice grade skloništa od kamenja ili školjaka, nošujući ticala poput ruke. Octopusi čuvaju svoj dom i lako ga mogu pronaći, čak i ako su daleko. Dugo se ljudi bojao hobotnica (hobotnice - kako ih zovu), pišući zastrašujuće legende o njima. Drevni rimski znanstvenik Pliny the Elder govorio je o divovskom hobotnicu - polipu koji je ukrao ribolovne hvele. Svake noći hobotnica je otišla na obalu i jeli ribu koja je ležala u košarama. Psi koji su osjetili hobotnicu podigli su lajanje. Ribari su se trčali i vidjeli hobotnicu koji se branio od pasa s ogromnim ticalima. Ribari su se borili da se nose s hobotnicom. Kada se izmjeri div, ispostavilo se da su njezini ticali dostizali duljinu od 10 metara, a težina je bila oko 300 kilograma.
MYSTERY
Nisi upoznat sa mnom?
Živim na dnu mora,
Glava i osam nogu -
To je sve što jesam - (hobotnica).


MARINE STAR

S neba je pao zvjezdica,
Otišla je u ocean.
I sada tamo cijele godine.
Polako puzeći uz dno.
(V. Moroz)
Zvijer - grabežljivac koji živi na dnu oceana. Obično su ove životinje zvijezde s pet zraka. Zvjezdice zvijezde obasjane zvijezde polagano se spuštaju uz dno ili zalihu u blato. Oni se hrane mekušcima, holoturijama, ofurirama i morskih lavova. Zvijezda je usta smještena na donjoj strani tijela, tako da je zvijezda puzala na vrhu da jede plijen.
Zvjezdane ribe imaju nevjerojatnu sposobnost otvaranja ljuske kamenica ili dagnji s jakim zrakom. Neke zvijezde ni ne moraju u potpunosti otvoriti ljusku. Oni guraju trbuhe iznutra kroz usta i guraju ih u rupu u sudoperu. Klan se probavlja izravno u ljusci. Nakon što probavlja plijen, zvijezda povlači trbuh.
U slučaju opasnosti, zvijezda, poput guštera, može odbaciti dio tijela. Ali novi gušter neće rasti iz odbijenog repa. Na zvijezda, naprotiv, nova životinja raste iz bilo kojeg dijela tijela. Znanstvenici su proveli pokuse - smanjili su zvijezdu na nekoliko dijelova. Nakon nekog vremena svaki je dio pretvoren u zvijezdu. Zvjezdica - rodbina morskih lavova. Zvijezde Asterias čak imaju krošnji od vapnenca, a male se igle istiskuju ispod kože. Druga vrsta zvijezda u moru, poput aknastičara, slična su morskim čizmama - njihove zrake i leđa prekrivene su dugim i otrovnim šiljcima. Akaccasters uzrokuju veliku štetu koraljnim kolonijama jedući ih.
Neki zvijezde ribe hrane se njihovim kongenijima. Na primjer, crossasters. Ove velike zvijezde imaju 12 zraka i rastu gotovo pola metra u promjeru. Oni su u stanju brzo kretati po dnu i nadoknaditi sporije zvijezde mora. Sami se krijeste mogu osjećati sigurno jer imaju otrovna tijela.


MORA ZDRAVLJA

Poput kaktusa na prozoru,
Na dnu raste kišni jež.
Zamahnuo je krdo,
Njegova voda je posuta.
(Y. Parfenov)
Ispada da ježevi žive ne samo na kopnu. Tu su i morski lavovi. Oni nisu rodbina kopnenih divljači, ali pripadaju klasi beskralješnjaka kao što su ehinodermi.
Vani je tijelo morskog oružja prekriveno školjkama, iz koje izbijaju brojne igle. Igle su vrlo tanke i oštre, na njihovim krajevima nalaze usjek. Ako je takva igla umetnuta u kožu osobe, vrlo je teško ukloniti. Morski urini su otrovni, a nakon što se udari, osoba će osjetiti goruću bol.
Uz pomoć igala, morski lavovi nisu samo zaštićeni od neprijatelja, već se i kreću, kao i na štulama, uzduž morskog dna. Morski určak koji nosi koplje se kreće velikom brzinom, čak se može reći da ne hoda, već traje. Mala riba koristi igle za morske čizme za zaštitu. Postavljaju sigurno utočište između igala. U zahvalnosti zbog činjenice da ih je ţivot ątitio, ribe čiste njegovu ljusku. Te ribe dobivaju istu boju kao i boju njihovog "vlasnika" - morskih lavova. Noću, riba ostavlja svoje sklonište neko vrijeme, au slučaju opasnosti ponovno se skrivaju između igala.
Unatoč strašnom pogledu, morski lavovi su često bespomoćni. Njihov glavni neprijatelj je zvijezda. Oni mogu gurati trbuh između igala i probati jež van.
Veliki puževi koji žive u Sredozemnom moru izumili su neobičan način lovanja morskih lavova. Pljunu na žrtvu! U slini ovih puževa nalazi se klorovodična kiselina koja paralizira jež i jede ljusku.
Neke grabežljive ribe oslobađaju snažnu vodu vode u ţuticu iz usta. Morski lav je okrenut naopako i postaje lako plijen.
MYSTERY
Poput ogromne kugle,
Duboko na dnu života.
(Morski lav)


MEDUSA

Izbriši meduza
Tiho pluta.
Dodirnite meduza -
Kako ga spaliti s strujom!
(N. Migunova)
Meduza su bliski srodnici anemona i koralja. Za razliku od ovih životinja, ne provode cijeli svoj život pristajući na kamenje, nego plivaju slobodno na otvorenom moru.
Meduza imaju prozirno tijelo u obliku kišobrana ili zvona, slično želuci. Te životinje plivaju, ritmično smanjuju kišobran i guraju vodu iz podno. Plijene su uhvatili uz pomoć ticala.
Na tanjuri meduza žarki su stanice koje mogu spaliti neprijatelja ili čak paralizirati. Otrov koji se nalazi u stinging stanicama malog medvjeda-križ može uzrokovati kobne opekline kod ljudi. Još jedna meduza, morska volanica, također je opasna za ljude. Izgleda kao preokrenuta duboka zdjela, od koje se protežu dvadeset tentakola dužine 10 metara. One sadrže veliku količinu otrova.
Oni se hrane planktonom meduza, malim rakovima i ribama.
Meduci dolaze u različitim veličinama, od nekoliko milimetara do nekoliko metara. Najveće u sjevernim morima je polarna meduza. Duljina ticala doseže 30 metara, a promjer - dva metra.
Meduza o moru
Pjesme sastavljaju,
Ali samo o tome
Nitko neće znati
Nema ruku na nju
Za držanje ručke,
Nije joj usta,
Čitati glasno.
Za sebe sklapa meduza,
Tužan je njezin miran muš.
(I. Zhukov)
Meduza živi ne samo na površini oceana već iu dubokom moru. Duboki morski medvjedi mogu sjajiti u mraku. Na svjetlo ovog živahnog svjetiljka, mali rakovi plivaju, izravno u ticalo lukavih meduza.
Glow i druge meduze. Kišobran i ticala pelagy medusa svijetle s žuto-narančastom svjetlošću. Ako se mnogo medvjeđih meduza, koji živi s pacifičke obale Amerike, izdiže na površinu, čini se da cijeli more svijetli s vatrom.

Dječji sat

za djecu i roditelje

Snimanje navigacije

Hobotnica. Priča o djeci

Kad se ocean odmori od obale i kažemo da je plima počela, postoji prilika da barem nakratko pogledamo svijet podvodnog kraljevstva. Oni koji su pobjegli od valova razotkrivaju morsko dno, au divljini morske trave možete vidjeti nešto neobično.

Ovdje je živo biće, ne veće od mačića, s osam fleksibilnih ticala - oružja s puškom. Nije nužno biti erudski oceanolog za pretpostaviti da je to hobotnica. Usta su mu bez zubaca, nosni kljun, noge, velike oči, izražajne. Mali oštri rogovi nad očima.

Ako je kod slabog plime bilo moguće vidjeti ovu vrstu morskog stanovnika, smatrati se sretnim. Zato što je hobotnica majstor prerušavanja. Pripada skupini tzv. Kameleonskih životinja. Hobotnica, skriva se na dnu oceana u algi kraljevstvu, među hrpi zamke jednostavno je neprimjetna. Da, on je u mogućnosti promijeniti boju kože na boju okoliša i dugo čeka dok ga plijen približi.

Ove zanimljive osobine hobotnice već su poznate. Mudar Plutarh, koji je živio u 1. i 2. stoljeću našeg doba, napisao je: "Hobotnica mijenja boju djelomično kako bi se sakrila od neprijatelja, a djelomično zavela i budnost njezina plijena. Koristeći takvu vojnu lukavost, on postiže da plijen koji ga mami ne primjećuje ga, a neprijatelji koje želi izbjeći prolaze. "

20 nevjerojatnih činjenica o hobotnicama

Ukupno ima oko 300 vrsta hobotnice i sve su uistinu nevjerojatna stvorenja. Žive u suptropskim i tropskim morima i oceanima, od plitke vode do dubine od 200 m. Oni preferiraju stjenovite obale i smatraju se najpametnijim od svih beskralješnjaka. Što više znanstvenika uče o sprutu, to se više dive.

1. Mozak hobotnice ima oblik krafne.

2. Hobotnica nema jednu kost, što mu dopušta prodrijeti u rupu, što je 4 puta manje od svoje veličine.

3. Zbog velike količine bakra, krv hobotnice je plava.

4. Tentacles sadrže više od 10.000 okusnih pupoljaka.

5. Hobotnica ima tri srca. Jedan od njih nosi plavu krv po cijelom tijelu, dok druga dva prolaze kroz škrge.

6. U slučaju opasnosti, hobotnice, poput guštera, mogu odbaciti ticala i sami ih razbiti.

7. Octopusi prerušeni u okoliš, mijenjajući njihovu boju. U mirnom stanju, oni su smeđi, postaju preplašeni, bijeli, bijesni i dobivaju crvenkastu boju.

8. Za skrivanje od neprijatelja, sprints emitiraju oblak tinte, ne samo da smanjuje vidljivost, već i maskirala mirise.

9. Octopusi dišu kroz škrge, ali mogu provesti i dugo vremena iz vode.

10. Hobotnica ima pravokutne učenike.

11. Hobotnice uvijek čuvaju svoje prebivalište, "brišu" vodom iz lijevka i stavljaju ostatak hrane na određeno mjesto u blizini.

12. Octopusi intelektualnih beskralježnjaka, koji se mogu obučavati, sjećaju se njihovih vlasnika, razlikuju likove i jednostavno imaju nevjerojatnu sposobnost odvijanja banaka.

13. Govoreći o nenadmašnoj inteligenciji hobotnica, možemo se prisjetiti hobotnice-proročica Pavao, poznatog cijelom svijetu, koji je pogađao ishod utakmica koje uključuju njemačku nogometnu reprezentaciju. Zapravo, živio je u akvariju u Oberhausenu. Pavao je umro, kako oceanolozi sugeriraju, svojom smrću. Prije ulaska u akvarij čak je podigao spomenik.

14. Osobni život morskog života nije previše sretan. Mužjaci često postaju žrtve ženki, a oni, zauzvrat, rijetko prežive nakon porođaja i propadaju njihovo potomstvo životu bez roditelja.

15. Postoji samo jedna vrsta hobotnice - Tihog oceana, koja je, za razliku od svojih kolega, primjeren obiteljski čovjek. Nekoliko mjeseci živi u paru i cijelo to vrijeme postiže nešto slično poljupcu, dodirujući usta svojom polovicom. Nakon pojave potomaka, majka troši više od jednog mjeseca s djecom, brine se za njih i donosi ih.

16. Isto Tihi ocean prugaste može se pohvaliti neobičnim stilom lova. Prije napada, on lagano opisuje svoju žrtvu "na ramenu", kao da upozorava, ali ne dodaje nikakvu šansu za preživljavanje, pa je svrha navike još uvijek tajna.

17. Tijekom reprodukcije, mužjaci s ticalima uzimaju spermatopofore "iz grudi" i lagano ih stavljaju u šupljinu ženske plašte.

18. U prosjeku, hobotnice žive 1-2 godine, a oni koji žive do 4 godine dugo žive.

19. Najmanji hobotnici rastu do samo 1 centimetra, a najveći do 4 metra. Najveća hobotnica bila je uhvaćena na obali SAD-a 1945. godine, njezina je težina bila 180 kg i duljina čak 8 metara.

20. Znanstvenici su uspjeli dešifrirati genomu hobotnice. U budućnosti, to će pomoći utvrditi kako su se uspjeli razviti u takvo razumno biće i razumjeti podrijetlo nevjerojatnih kognitivnih sposobnosti. Trenutno je poznato da je duljina genoma hobotnice 2,7 milijarde baznih parova, što je gotovo jednako duljini ljudskog genoma koji ima 3 milijarde parova baza.

Dječji svijet

Glavna stranica -> Pochemuccine country -> Tko je hobotnica i gdje živi

Tko je hobotnica i gdje živi

Octopus - kakva je to životinja? Danas, dragi prijatelji, bit će o hobotnici. Naučit ćete mnoge zanimljive stvari o ovoj nevjerojatnoj životinji, koja je vrlo različita od ostalih stanovnika mora i oceana. Octopusi mogu doseći prilično velike veličine i čak biti opasni za ronioce. Iako najvećim dijelom

Octopusi su nevina stvorenja i više vole pobjeći više nego aktivno braniti ili napadati. Hobotnica je podvodni stanovnik mora i oceana. Na glavi hobotnice ima osam dugih pipaka. Svaki ticala ima mnogo sisanja. Tijelo hobotnice je kratko i mekano. Uopće nema kosti i zaštitnu školjku. Tvrdo je samo usta - dvije snažne čeljusti, slično kljunu papiga. I u grlu je "grater", koji grinds hranu kako bi ga lakše progutati. Zbog nedostatka kosti, tijelo hobotnice može promijeniti oblik i prodrijeti u najuže praznine i bilo koje druge kontejnere.

Japanci su nekoć koristili tu sposobnost životinja da podignu vrijedne stvari s potonulog starog broda. Hobotnice su bile povezane s dugim užadima i spuštene do dubine gdje je bio potopljeni brod. Pokušavajući se sakriti odmah, glavonošci su se popeli u porculanske vaze i posude razbacane u blizini. Ljudi su podigli na površinu vaze, u kojoj su hobotnice čvrsto ukorijenjene. Ovo je izigrati japanski pomorci.

Ali ovo je ono... Hobotnica može promijeniti boju! Njegova uobičajena boja je smeđa, ali ako je životinja preplašena, ona postaje bijela, a ako se ljuti, postaje crveno. Hobotnica "gurne" svoje prebivalište, istiskujući smeće vodom, i izvlači ostatke u smeće. Octopusi su vrlo inteligentna stvorenja: oni se mogu obučavati i naviknuti na one koji ih hrane, "igrati" s njima, ponavljajući pokrete rukama osobe s njihovim ticalima.

Općenito, hobotnica je stvarno mirna. Ali kad se neprijatelj približava, životinja pobjegne, ispuštajući kapljicu tamne tekućine (tinte). Visi u vodi i zbunjuje neprijatelja. Dakle, hobotnica stvara neku vrstu tintne zavjese zahvaljujući kojoj se sigurno lebdi i skriva na drugom mjestu, ostavljajući opasan predatorski neprijatelj s nosom.

Zabavno, zanimljivo, korisno!

Web mjesto za roditelje i nastavnike

 • Zabavne lekcije
 • gramatika
 • matematika
 • crtanje
 • automobil
 • drvo
 • Zmaj
 • ruža
 • glazba
 • kviz
  • astronomija
  • geografija
  • Akumulacijski rezervoari
  • KVN životinjski svijet
  • književnost
  • sisavci
  • insekata
  • Gmazovi i vodozemci
  • ptice
 • Dječja izreka
 • Dječja kreativnost
 • Kotači za djecu
 • Home Zoo
 • zagonetke
  • o gljivama
  • o životinjama
  • o rezervoarima životinja
  • o kalendaru
  • o glazbenim instrumentima
  • o insekata
  • o povrću
  • o prirodnim fenomenima
  • o pticama
  • o biljkama
  • o gmazovima i vodozemcima
  • o likovima bajke
  • o prijevozu
  • o plodovima
  • o cvijeću
  • o školi
  • o bobicama
 • igra
 • Naše zdravlje
 • Obrazovni videozapisi
 • Pjesme i pjesme
  • Pjesme za djecu
  • Kibas T.
  • Maksimchuk L.
  • Forev A.
 • Pjesme narodne uspavanke
 • Školske pjesme
 • Škole i pjesme
  • Buldakov Stepan.
  • Salnikova Olga
 • Bon appetit!
 • Stranice za bojanje
 • Bajke
  • Igorin O.
  • Padmini S.
  • Terekhin E.
 • Savjeti psihologa
  • djeca
  • Sretan brak
 • Članci
  • Aina Elena Evgenievna
  • Formiranje kulture
   komunikacija i etiketa
  • Savjet za roditelje.
   Akutna pitanja djece
 • Drugova Valentina Ivanovna
  • Podizanje ljubavi prema domovini
   stariji predškolski odgojitelji
 • Zenn Liliya Vladimirovna
  • Interakcija s oglasima
   procesa i štednje
   tehnologija
 • Marina Tokareva
  • Računalna aplikacija
   tehnologije u učionici
   matematika
 • scenariji
  • Dunaeva Elena Anatolyevna
  • Tematska lekcija za
   predškolaca u posjetu
   Baka Matryona. "
 • Salnikova Olga Nikolaevna
  • Natjecanje "Telecast".
   Posljednji junak.
  • Božićne izvedbe i
   čestitke "Funny Balagan"
  • Novogodišnji praznik
   "Priča ljubavi i malice"
  • vjenčanje
  • Drama "The Nightingale and the Bear"
 • Tkachenko Irina Viktorovna
  • "Ratna igra"
   (stariji predškolski odgoj)
  • Dječja zabava
   stariji predškolski odgoj.
   Male olimpijske igre
 • Cheban Irina Ivanovna
  • Sve za vjenčanje
  • Dječji praznik
   "Pozdrav, crveno jesen!"
  • Dječji praznik
   "Zdravo, mirisni kruh!"
  • Školski praznik
   "Abecedni blagdan"
 • Enciklopedije za djecu
  • gljive
  • životinje
  • dinosauri
  • Akumulacijski rezervoari
  • insekata
  • ptice
  • Gmazovi i
   amfibija
  • gliste
  • sisavci
  • glodavci
  • goveda
  • Mačji grabežljivci
  • Psovye grabežljivci
  • drugo
 • kalendar
  • Sezone
  • Dani u tjednu
  • mjeseci
  • Prirodni fenomeni
 • prostor
  • Astronomija. astronautika
  • Galaxy. Nebeska tijela
  • Zvijezde. zviježđa
  • Sunčev sustav
 • Glazbeni instrumenti
 • povrće
 • Vladari Rusije
  IX-XVI. Stoljeće. Rjurik
 • Vladari Rusije
  XVII-XX stoljeće. U Romanovi
 • bilje
  • Stabala. grmlje
  • cvijeće
  • drugo
 • Zastave i grbovi zemalja svijeta

  Obrazovni interaktivni programi za djecu

  Serija "Zabavne lekcije"

  Serija "Enciklopedija u zagonetkama"

  Ilustrirane DVD-knjige za djecu

  Serija "Svijet bajki"

  "Rijetka svjetlost"
  Enciklopedija za djecu:
  Vodene životinje

  morski pas
  Morski pas je primitivna grabežljiva riba, uobičajena u svim morima i oceanu. Ima tijelo u obliku torpeda, duljine od 20 do 18 m. Shark koža prekriva oštre ljuske. Riba se pomiče prema naprijed i okreće se savijanjem repom ulijevo ili udesno. Oči mogu vidjeti objekte samo na crnoj i bijeloj slici. Zubi od mrtvaca - strašno oružje, otimaju ih, ubijaju žrtvu i otimaju ih na komadiće.
  Za razliku od kitova, morski psi su hladnokrvna stvorenja i disanje kroz škrge. Jedite samo životinjsku hranu.
  Među morskim psima postoje mnogi od njih koji su opasni za ljude. Veliki bijeli morski pas je najgori ubojica. Duljina je 7,9 m, a teži oko 3,75 tona.
  Morski pas je najveća riba na svijetu. Duljina od 18 m, teška oko 40 tona, hrani se planktonom. Živi oko 70 godina.

  aligator
  Alligator - grabežljiv reptil. Danas postoje dvije vrste tih gmazova, jedna vrsta živi u Kini, a druga u Sjevernoj Americi. U skladu s tim, ove se vrste nazivaju američki i kineski aligator.
  Halo stanište američkih aligatora - Florida, Južna i Sjeverna Karolina i Louisiana. U Kini, gmazovi žive u istočnom dijelu rijeke Yangtze.
  Glavna značajka kojom se aligator razlikuje od krokodila je oblik lubanje. Njuška krokodila je dulja i oštrija, dok je aligatorska glava široka, kraća i ima "dosadno" oblik. Alligatori mogu živjeti samo u slatkoj vodi, jer nemaju žlijezde, poput krokodila koji mogu filtrirati sol. Također, postoje razlike između aligatora i krokodila, ne samo u izgledu nego iu prehrani. Krokodili jedu samo meso i ribu, a aligatori jedu ne samo životinjsku, već i povrtnu hranu.
  Odrasli su usamljeni. Svaki od aligatora živi na posebnom području. Ako se pojavi drugi aligator, tada vlasnik njegovog teritorija pokazuje agresivnost. Mlade životinje žive u skupinama i međusobno koegzistiraju vrlo mirno. Gmazovi su noćni, a tijekom dana se odmaraju u jazbini. Na prvi pogled aligatori izgledaju nespretni, ali tijekom lovu mogu se kretati brzinom od 45 kilometara na sat. U jesen, aligatori hibernirati, zima u burrows nalazi na obali spremnika. U velikom rupu nekoliko gmazova može stati odmah. Neki aligatori ne kopaju bujice, već jednostavno bujite u prljavštinu, ostavljajući samo na nosnice na površini.
  Alligator - grabežljiv reptil. Američki aligatori su veliki, stoga su na vrhu prehrambenog lanca među ostalim grabežljivcima. Čak i lovu divlja svinja i jelena. Njihova glavna dijeta su kornjače, platypus, riba, nutria, rakuni, muskrats, gušteri, zmije i vodene ptice. I stoke, mačke i psi pate od aligatora. Kineski aligatori su mali, pa nisu tako opasni kao i američki. Plijena su uglavnom ptica, riba, zmija, insekata i beskralješnjaka.

  Anemoni
  Morski anemoni su veliki polipovi koralja, koji, za razliku od ostalih koralja, imaju mekano tijelo. Njihovo drugo ime, morske anemone, primili su za izvanrednu ljepotu i izgled slične bojama.
  Tijelo anemona sastoji se od cilindričnog stabljike i koroma tentacula. Noga može imati zadebljanje na donjem kraju - papučicu ili podnožje na koje je pričvršćen na dno. Neki morski anemoni plutaju naglavce u vodi.
  I nonmonas su česti u svim morima i oceanima našeg planeta.

  bijeli kit
  Belukha je veliki dupin. Muškarci dostižu 6 m, a težine do 2000 kg.
  Bijeli kit se razlikuje od kitova. Bijela je zaštitna boja na ledu Arktika, koja vam omogućuje da se sakrijete od neprijatelja: od kitova ubojice ili polarnog medvjeda. Belukha se razlikuje od dupina jer nema leđnu peraju i kljun. Okrugla glava prstiju odvojena je od tijela nešto slično vratu, što omogućuje glavi da se okrene. Prednje peraje zvijeri su široke, gotovo kvadratne, s izraženim prstima, a tijelo je gotovo okruglo.
  Bijeli kit je najpoznatiji po svojim vokalnim sposobnostima. Može izazvati krik, cvrčati, šuštati, škrinuti krik ili urlik.
  BELAHUA je jedini kit koji može plivati ​​unatrag. Pod vodom može biti i do 15 minuta, ali plitko zaroni. Prije ronjenja pod ledom, uz pomoć echolocation-a, skica unaprijed mjesto za izlazak iz vode, nekakav pukotina u ledenom loncu ili polju. Ako bijeli kit ne pronađe izlaz, može razbiti led.
  Belugas živi u obiteljima ili malim tvrtkama od dvije ili četiri životinje: majke i mlade. Ponekad životinje tvore ogromne zdrupe, oko 10 tisuća pojedinaca.
  Beluga je uobičajena diljem Arktika.

  pastrvski
  Bolsherot, pelikanska riba ili pelikanska jegulja jedna je od najneobičnijih riba na svijetu.
  Duljina njegovog izduženog tijela je obično oko 60 cm, ali ponekad i više - do oko 1 metra. Ima 5 parova zdjelica, dorzalnih i analnih peraja. Repni dio je dug i uski.
  Najznačajnija značajka Bolsherote je njegova ogromna usta. Njegove ogromne čeljusti imaju male zube. Donja čeljust je opremljena posebnom "vrećicom", zahvaljujući kojoj je riba dobila svoje ime. Te ribe mogu vrlo široko otvoriti usta i progutati vrlo veliku plijen, ponekad čak i veću od samog grabežljivca. Istodobno, želudac ima tendenciju snažnog rastezanja kako bi se uklopio u takav veliki plijen. Lopov velike ribe su ribe, mekušci i rakovi.
  Za kretanje, Bolsherod koristi svoj dugi kombi nalik na bič, na čijem kraju postoji složeni organ koji je opremljen brojnim malim ticalima koji ispuštaju ružičasti sjaj i mogu emitirati svijetlo crvene bljeskove. Pretpostavlja se da sjajni vrh repa služi da privuče plijen u tamnim dubinama oceana.
  Bolsherot se distribuira u svim oceanima, osim na Arktički ocean, gdje se događa na velikim dubinama od 900 do 8000 metara.

  verkhovka
  Verkhovka ili kaša je mala riba iz obitelji šarana. Duljina je samo 4-5 centimetara, povremeno ona doseže 8 centimetara. Riba teži do 7 grama.
  Gornje tijelo je izduženo. Leđa je zelenkasta žuta, glava tamnosiva. Rubovi su tanki i blijedi. Boja zobene kaše može biti lakša ili tamnija, ovisno o tome koja tla prevladava u ribnjaku u kojem živi. Vage su velike. Donja vilica se malo podiže i ulazi u udubljenje gornje čeljusti. Farnusni zubi u dvostrukom redu ribe.
  Nalazi se u gotovo svim vodenim tijelima - u rijekama, u kamenolomima ispunjenim vodom, u malim jezerima.
  U proljeće i jesen, gornji stub se približava dnu, a zimi se zakopava u tlo. U toplim ljetnim danima, ona ostaje u blizini površine vode, uglavnom u jata, kada se hladi, spušta se dolje. Može skočiti iz vode u cijelim jata, ili se okrenuti bočno na površini vode, blistavo na suncu.
  Ženska jajašca položena su na korijenje papra, na lisnatož ili lišće listića. Jaja su vrlo mala, transparentna.
  Životni vijek gornjih doza obično je od tri do četiri godine.
  Unatoč maloj veličini, oni su vrlo prožeti i svejedi. Njihova prehrana uključuje ličinke insekata i malih bube, kao i jaja drugih vrsta riba.
  Verkhovka se nalazi u Srednjoj i Istočnoj Europi. Nastupa u vodama Kaspijskog, Baltičkog i Bijelog Mora.

  delfin
  Dupin je morski sisavac koji pripada redoslijedu kitova. U oceanu se jako širio.
  Dupini su grabežljivci, žive u skupinama, lijepo plivaju i lako se kretati, čak iu blatnjavoj vodi. Može doći do brzine do 50 km / h i skočiti iz vode na visinu od 5 metara.
  One međusobno komuniciraju uz pomoć zvižduka zvukova. Tijekom lova, razni su visokofrekventni zvukovi kojima omamljuju ribu, zahvaljujući kojoj se lako mogu uhvatiti. Ove zadivljujuće životinje hrane se uglavnom na ribama, kao i na glavoboljama i rakovima.
  Često, pomorci vide dupine kako spašavaju ronilačke kupače gurajući ih na površinu tako da ne prigušuju.

  lignja
  Lignje je morska glavopoljka s torpednim tijelom, velikom glavom, dvije velike peraje i 10 dugih pipaka s kojima pliva i lovi. Štitnici su naoružani usipima i kukama. Duljina mekušaca je od 40 do 15 m. Životinja se noću služi ribama, ostalim školjkama i rakovima. Uz pomoć oštrih zuba, alge se strugaju iz podvodnih kamenaca. Lignje je veliki plivač. U vodi može doći do brzine do 55 km / h. U potrazi za ribom on često skakne iz vode na visinu od 4-5 m, prolazeći strelicom iznad njezine površine. Odlučio se na taj isti trik pobjeći od grabežljivaca.

  iverak
  Flounder je riba koja živi u dubinama svježih rijeka i mora. Dimenzije su od 5 cm do 2 m. Težina je od 50 g do 10 kg. Tijelo, prekriveno malim ljuskama, ravno i široko, gotovo je uvijek u ravnom položaju. Oči ribe, u pravilu, nalaze se na lijevoj strani tijela. Riba pliva uz pomoć peraja. Glavni dio života se troši na dnu, na slijepoj strani. Često se samo oči i usta izviru iz blata i pijeska. Flounder hrani malu ribu, crve, morske kikirike i mekušce.

  sipa
  Sipa je glavonošnjak.
  Tijelo životinje je izduženo, ovalno i malo spljošteno. Glavni dio tijela oblikuje plašt. Uloga kostura izvodi unutarnju ljusku. Glava i torzo - spojeni. Oči su složene, smještene na glavi mekušaca. Čak i na glavi sipa ima nešto poput kljuna, ova prirodna "prilagodba" pomaže mollusku jako puno tijekom ekstrakcije hrane. Kao i mnogi glavonošci, sipa ima vreću za tintu. Klan ima osam nogu, nazvanih ticalo. I svaki takav ticala je okovan klincima s malim dlačicama. Na obje strane tijela su peraje, s kojima životinja pliva.
  Veličine kukova su male, oko 20 cm. Značajna značajka tih školjki jest sposobnost promjene boje njihovog tijela.
  Sef - samohvat mekušaca. Vrlo su oprezni. Vrlo su lako uplašiti.
  Dubina boravka je mala - te životinje uvijek pokušavaju držati obalu. Hrane se ribama od sita, rakovima, škampima, crvima, kao i drugim školjkama.

  Kit ubojice
  Kit kitova pripada obitelji dupina. Njihovi mužjaki imaju dimenzije do 7 m duljine, a njihova masa doseže 4 tone.
  Njihova peraja na leđima ne sadrži kosti i dostiže dva metra u muškaraca, u ženama je 2 puta manja. Pomaže lako razlikovati ženke i muškarce.
  Postoje ove nevjerojatne životinje u svim oceanima. Cijeli život kitova ubojica odvija se u jata, koja su obiteljska zajednica. Mužjaci žive oko 50 godina, a ženke - 70-80 godina. Stoga je njihov broj nešto više od broja mužjaka.
  Između svih kitova, kitovi ubojica imaju izvanredan ugled. Mnogi smatraju da su rođeni ubojice. Referentna knjiga o zoologiji kaže da su kitovi ubojica kitovi koji ubijaju čak i velike kitove.

  Kit sperma
  Kocka sperme je zupčasti kit. Može se naći diljem svjetskog oceana.
  Životinja je nevjerojatno masivna i ogromna. Težina odraslog muškarca je 60 tona, duljina tijela je do 20 m. Ženke su nešto manje. Koža sperme je naborana. Rep je jak i snažan, a peraje su zaobljene.
  Životinja se uglavnom hrani lignjem i hobotnicom. Također jedu stingrays, morski psi i drugi morski život.
  Živi u ogromnim skupinama, broj osoba u kojima doseže nekoliko tisuća. Život sperme kitova je oko 50 godina.

  kit
  Kit nije riba, iako je vrlo slična. On je sisavac poput krave ili konja. Veličina i težina kitova je jednaka veličini četrdeset slonova. Može biti dugačak do 25 metara i težak je oko 150 tona, a taj div je 24 puta veći od najvećeg stanovnika zemlje, afričkog slona. Glava kitova je gotovo trećina tijela. Umjesto prednjih šapa, ima dvije peraje, a umjesto stražnjih nogu ima veliki riblji rep. Nostreli poput otvora crpke nalaze se na vrhu glave, a od njih, kada životinja diše, para izlazi iz fontane. Umjesto zubaca kitova, u ustima ima do 400 rožnatih ploča. Div pretražuje male morske životinje: ribu, mekušce i rakove.
  Kitovi su topljivi sisavci. Oni rađaju žive mlade i hrane im mlijeko.

  koralj
  Koralji su sjedinjene životinje pričvršćene na morsko dno. Postoji nekoliko tisuća vrsta tih nevjerojatnih životinja. Nalaze se na toplim dubinama mora, gdje se nalaze na dubini do 2000 m. Neke vrste također žive u polarnim regijama Atlantskog oceana.
  Kalemeni kosturi koralja rastu postupno, stvarajući rastove, izbočine, ravna polja i prepreke koje podižu dno mora toliko često da prijete plovidbi.

  škamp
  Škampovi žive u morima cijelog svijeta, kao iu slatkim vodama. Njihovo tijelo, prekriveno oklopom, podijeljeno je na dva dijela: cefalotoraksa, na kojoj se nalaze antene, oči i većina udova, a ventralni dio na kojem se nalaze ostali udovi pomažući da se škampi plivaju. Prednje noge imaju kandže. Oči se mogu okretati u različitim smjerovima. Navečer se hrane rakovima. Poslije podne, skrivanje od grabežljivaca - ptica i riba, pokopano je u pijesku, ostavljajući antene antene na površini. Škampi dostižu duljinu od 2 do 50 cm, imaju različitu boju, koja varira ovisno o okolišu. Oni hrane divljači, alge, crvi, insekti i njihove ličinke

  pokretač
  Prugasti lionfish ili ribe zebre jedna je od najbizarnijih riba na zemlji, s dugim radijalnim prsnim i leđnim perajama, obojanim crvenim, smeđim i bijelim bojama čije su tvrde peraje dobivene otrovnim žlijezdama. Dužina je 20-30 cm.
  Ona živi na toplim obalama Tihog oceana i Indijskog oceana. Sastoji se od male ribe.
  Na latinskom, ova riba se zove "leti", u stvari, ne leti na sve, ali pliva glatko među algama i koraljima.

  morska krava
  Manatee je veliki morski herbivorni sisavci težine do 590 kg i dužine oko 4 m.
  Ima izduženo tijelo oblika vretena, masivno, s kratkim, ali pokretnim vratom. Tijelo je prekriveno gustom tamnosivom ili crnom kožom. Glava je mala, zaobljena. Gornja usna je velika i fleksibilna, podijeljena je u dvije polovice, od kojih se svaka kreće neovisno jedna od druge. Rep je manatee zaobljen, u obliku vodoravne lopatice. Prsne peraje obično imaju tri plijena oblika nokta. Uši i stražnji udovi životinje nisu. Kutnjaci, kako se nose i padaju, zamjenjuju se unatrag koji se kreće prema naprijed.
  Za razliku od pečata, manateci su u potpunosti izgubili sposobnost za slijetanje, cijeli život provode u vodi, hrane se i reproduciraju u njemu. Manacije se hrane na plitkoj vodenoj vodenoj vegetaciji.
  Manatees su obično usamljena stvorenja, ponekad žive u malim obiteljima ili grupama. Žive dugo, oko 60 godina. Manacije su navedene u Crvenoj knjizi.

  morž
  Moral je veliki, pasty sisavac koji se distribuira u plitkim morima Arktičkog oceana. Duljina tijela je 3-4 metra, a njezina težina je oko 1,5 tona. Gusta koža ove životinje prekrivena je rijetkom, crvenkastom kosom. Umjesto šapa.
  Najkarakterističnija obilježja mraza su moćne kljove koje se protežu naprijed za pola metra ili više. Walrus se hrani na morskom dnu, lovajući različite crve, rakove i mekušce. On ih otkriva svojim osjetljivim brkovima i iskopa ih s kljove.
  Moral je naveden u Crvenoj knjizi.

  Morska spužva
  Morske spužve su najprimitivnije višestanične životinje na zemlji. Žive u moru. Oni se razlikuju po obliku, veličini i boji. Neki od njih izgledaju poput jednostavnih bijelih vrećica, a drugi oblikuju pljuske sklizakne izrasline na podvodnim stijenama. Mnogi od njih su pričvršćeni na dno u obliku ljevkastih, grmolikih, stablastih formacija. Dosegnu prosječnu visinu od pola metra, a tu su i dvjestotinjak vrsta tih zadivljujućih morskih životinja. Spužve imaju drugačiju boju: ljubičasta. siva, žuta, crvena i narančasta.

  morska zvijezda
  Zvjezdane ribe su sjedile morske životinje koje imaju od 5 do 50 zraka. Žive u morima i oceanu, kako na velikim tako i na plitkim dubinama. Boja ovih životinja je vrlo raznolika. Usta su na donjoj strani tijela. Suckers na zraku zvijezda imaju veliku moć. Zbog toga mogu otvoriti školjke mekušaca. Moraju samo otvoriti sudoper nekoliko milimetara kako bi se blagovali na mesu svoje žrtve. Zvjezdana tavi se hrane kamenicama, školjkama i kapicama. Oni također jedu mulj i mrtve životinje.

  Morski lav
  Morski urini su rođaci zvijezda koje su zajedničke u svim morima svijeta. Njihovo tijelo prekriveno je krutim oklopom s pokretnim iglama, uz pomoć kojih se peraje kreću duž dna mora. U nekim vrstama kralježnice su kratke i debele, u drugima su oštre i dostižu dužinu od 30 cm. Na donjoj strani njihova tijela nalazimo usta s pet tvrdih zuba. Oni se hrane algama, sitnim životinjama i muljem.

  nilski konj
  Seahorse jedno je od najljepših morskih stvorenja. To je mala riba, iako uopće nije slična brojnim rođacima.
  Skate se pomiče s jednim krakom na leđima. Repna repa nije odsutna, glava je vrlo slična glavi konja. Morska hrana se hrani malim organizmima, usisava ih zajedno s vodom.
  Ove smiješne ribe su različite od drugih jer su to mužjaci koji nose jaja u posebnom trbušnom džepu.

  Pečat krzna
  Krzno pečat živi u hladnim i umjerenim morima, gdje često čini dugu vožnju.
  Tijelo životinje je izduženo, pojednostavljeno, glava je relativno mala, zubi su oštri i služe za plijen, rupice za uši su zatvorene kada se uranjaju u vodu. Krajevi krzna pečata pretvoreni su u peraje. Rep je kratak.
  Sastoji se od riba, rakova i mekušaca.

  Morski krastavac
  Morski krastavac ili krastavac živi na morskom dnu. Izgleda kao velika gusta guska. Dimenzije su duljine od 5 mm do 5 m. Može biti crvena, crna, zelena ili smeđa i ima mrlje ili pruge. More krastavac na površini tijela ima pet redaka ticala, uz pomoć kojih se kreće i hrani. Tijekom svoje polagane kretnje, holoturijan dotiče dno i hvata zrna pijeska, bakterija i planktona. Ove životinje igraju važnu ulogu u pročišćavanju prirode, uklanjajući ostatke mrtvih životinja. Također ima sposobnost filtriranja vode, tako da voda u kojoj živi je čista.

  hobotnica
  Octopus je tipično stanovnik toplog mora. To se odnosi na glavonošce. Dimenzije su od 5 do 14 metara. Živi životinja među podvodnim stijenama, kamenjem i algama. Pomiče se i penje stijenama uz pomoć ticala, pliva lijepo.
  Ova životinja je grabežljivac. On napada druge morske životinje, hvata ih svojim jakim utorima i proždire ih čvrstom kukom kljunom. Osam ili više ticala s usisnim čašama nalaze se oko otvora usta hobotnice, koji se koriste za pomicanje i hvatanje plijena. Trudno je uhvatio plijen sa svojim ticalima i, držeći ga s dojiljama, ugriza žrtvu svojim kljunom. U rani proizvodnje pada otrov. Sastoji se od rakova, riba i školjki. Bježeći od neprijatelja, hobotnica oslobađa tintu. Životinja je u stanju promijeniti boju, prilagođavajući se situaciji. Hobotnica se uzgaja polaganjem jaja.

  rak
  Rak je zdjelica životinjskog podrijetla, koja predstavlja svježe i slane vode.
  Njegovo tijelo se sastoji od abdomena i cephalothoraxa. Rak ima razvijen osjećaj dodira, mirisa, ravnoteže, sluha i vida. Kompleksne oči sastoje se od velikog broja jednostavnih očiju, od kojih svaka vidi samo dio objekta. Ipak, pogledajte veliku sliku.
  Rak nije samo grabežljivac, već i mesožder. Neki rakovi žive do 50 godina.

  pečat
  Pečat je morski pinniped sisavac. Duljina torpednog tijela je 1,5-2 m, težina je oko 1 q. Boja je žućkasto siva, ponekad s tamnim mrljama. Pečat je vrlo čest. Hrani se ribama, školjkama i rakovima.
  Ova nevjerojatna životinja pliva brzo. Pokreti konačnih oblikovnih ekstremiteta nisu primjetni ljudskom oku, pa nam se čini da pečat juri poput strelice pod vodom.

  štuka
  Pike je riječna grabežljiva riba koja živi u slatkovodnim tijelima. Veličina je od 50 do 100 cm. Životinja ima izduženo, bočno složeno tijelo, prekriveno malim ljuskama. Uz pomoć peraja riba brzo i jasno manevrira u vodi. Leđa je obično zelenkasto-smeđa, trbuh je srebrna. Čeljusti su opremljene tankim, oštrim zubima. Pike uvijek čuva skloništa: koryag, guštare vodene vegetacije i trstike, koristeći ovo mjesto kao zasjedu, odakle možete iznenada uhvatiti plijen. Predator se hrani kukcima, crvima, tadpolesima i ribama. Voljno jede žabe, patke, miševe i štakore.

  DVD "Animal World-2"
  80,00 rub.
  Disk "Svijet životinja-2" je kognitivna igra enciklopedija za proučavanje životinjskog svijeta našeg planeta. Nakon što je nagađao šarenu zagonetku, dijete će moći gledati film o životinji, uz zvukove prirode, iz kojeg će znati kako izgleda, gdje živi, ​​što jede i čuje kako njegov glas zvuči.
  Program je namijenjen djeci predškolske i osnovnoškolske dobi.

  Fotografija hobotnice

  Octopus - od antičkog Grka, naziv se naziva "osam nogu".

  Octopusi su glavonošci. Na zemlji, točnije u tropskim i suptropskim morima i oceanima, oko 200 vrsta različitih hobotnica.

  Octopus - tajanstvene životinje, uzrokuju mješovite osjećaje, istodobno postoji i vrsta užasa, praćena divljenjem.

  Octopusi se smatraju najinteligentnijim među sobom. Oni su u stanju razlikovati boje, oblike, razlikovati veliki oblik od malog. Imaju dobru memoriju, sjećaju se i prepoznaju ljude koji se često vide.

  Ova stvorenja prirodno su obdarena nevjerojatnom sposobnošću prikrivanja. Njihove su mogućnosti nevjerojatno nevjerojatne. Oni mogu uzeti bilo koji oblik, promijeniti boju, pa čak i strukturu kože, spajanje s okolinom koja ih okružuje i bez obzira na sve - kamenje, pijesak, koralji ili nešto drugo. Hobotnica imitator može uzeti izgleda raznih morskih životinja.

  Tako se štite od svakog grabežljivca. Oni se mogu "pretvoriti" u ove grabežljivce, duplicirajući čak i njihovo ponašanje.

  Koža hobotnice sadrži stanice s različitim pigmentima, koji se, primajući puls središnjeg živčanog sustava, počinju mijenjati i javlja se njihova tajanstvena reinkarnacija.

  Cijelo tijelo hobotnice glatko teče od jednog do drugog dijela, počevši od glave i završavajući s osam tetovaža s dlakama. Tijelo je vrlo mekano, jer hobotnica nema kosti.

  Zahvaljujući tome, hobotnica može prodrijeti u bilo koju, čak i najmanju rupu ili pukotinu. Mogu se preobraziti u zatvorenom prostoru, kao da se ugovaraju, dok zauzimaju manji volumen.

  Glava hobotnice je velika, lagano uvučena. Iznad su velike oči s pravokutnim učenikom. Mala usta, smještena na mjestu konvergencije svojih ticala, imaju čeljusti, a u grlu ima grublje (radula) za mljevenje i mljevenje hrane.

  Još jedna značajka hobotnice - tri srca: jedna, od kojih potiče krv kroz cijelo tijelo, i još dvije kroz škrge.

  Veličina hobotnice varira ovisno o vrsti, najmanji od 1 cm i do 4 m, dostižući masu od 50 kg. Prema nekim izvorima, Dofleinova hobotnica veličine je oko metar i težila je 270 kg.

  Octopusi su grabežljivci, stoga se kao izvori hrane uzimaju razni rakovi, ribe i mekušci. Hobotnica hvata žrtvu sa svojim ticalima i drži ga uz pomoć sisača. Otrov ulazi u žrtvu ranu.

  Hobotnica više ne voli loviti plijen, jer nije njegov "konj" koji pliva brzo, on odabire metodu "zasjede". Oponašajući okoliš, čeka plijen i onda napada brzinom munje.

  Na ticalama su receptori, omogućujući određivanje "jestivog" "ne jestivog".

  Za samoobranu u hobotnici, vrlo neobični načini. Na primjer, kada se trebaju sakriti odmah, mnoge vrste hobotnice oslobađaju tintu koja visi u vodi na bezobličnom mjestu. Dok neprijatelj nije obeshrabren i ništa ne vidi, hobotnica nestaje.

  Ako hobotnica još uvijek može zgrabiti utor - ovdje je još jedna tajna. Kroz snažnu kontrakciju mišića, zahvaćen ticala se sruši, i dalje se kreće i ugovara.

  Većina hobotnica se mate jednom u životu. Žena postavlja jaja. Za gnijezdo, ona odabire jame, bujice ili pukotine u stijenama. Neki nose hrpe jaja s njima.

  Tijekom razdoblja inkubacije jaja, ženka ne jede i stoga, ubrzo nakon rođenja mladunaca, umire. Djeca se brinu o sebi.

  Octopusi su usamljenici po prirodi, tako da žive odvojeno jedan od drugoga, ali ponekad se smjeste u blizini hobotnica iste veličine.

  Na fotografiji: hobotnica u akvariju zoološkog vrta Basel u Švicarskoj.

  Vidi i fotografije drugih mekušaca: fotografije lignje i fotografije sipa.

  Također pogledajte druge materijale s morskim životinjama: