Faze dojenja preranog beba i naročito njihove rehabilitacije

Zdravlje

Pojam "preuranjenost" se koristi kada se dijete rodi prije 37. tjedna trudnoće s tjelesnom težinom ispod 2.5 kg. Ako beba teži manje od 1,5 kg - ovo je ekstremni pokazatelj i duboko preuranjeno vrijeme.

Preuranjene bebe trebaju medicinsku njegu i zahtijevaju posebne uvjete, budući da većina organa još ne radi zbog ranog porođaja.

Kako se javlja skrb prerane bebe, od kojeg tjedna je termin i od koje se težine mogu spasiti?

Popis faza novorođenčadi u skrbi

Proces sestrinstva traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Konačno vrijeme utječe stupanj prijevremenosti, opće stanje bebe, prisutnost patologija. Visoke šanse za preživljavanje i puni razvoj imaju novorođenčad koja je u perinatalnim centrima.

U običnim roditeljskim bolnicama često je nedostaje mnogo potrebne za pravilnu njegu preranog nerođenog djeteta.

Prvo: skrb u intenzivnoj njezi

Ovo je najvažniji i kritični stupanj u životu djeteta. Važnu ulogu u ovoj fazi igra brzina odlučivanja. Svrha prve faze skrbi je eliminirati razvoj komplikacija i situacija koje ugrožavaju život. Nakon što je beba uklonjena iz majčine utrobe, a pupkovina je izrezana, postavljena je na tople pelene i osušena. Sve medicinske manipulacije izvode se na toplom stolu, koji održava određenu temperaturu sličnu intrauterini toplini.

U reanimaciji djeteta šalje se iz medicinskih razloga. Ovdje se dijete smješta u inkubator. Ovo je vrsta inkubatora za novorođenčad, koja je oblikovana poput staklene kutije s rupama. Unutar inkubatora, zadana temperatura i vlažnost se uvijek održavaju.

Dijete u inkubatoru povezano je s senzorima koji podržavaju i nadziru funkcioniranje pluća, probavni sustav, a ti uređaji mjere krvni tlak.

Medicinska njega za prerano dijete u jedinici intenzivne njege uključuje:

 • Kontrola disanja. Prerano plućna bolest često se razvija - bolest hijalinske membrane (u djece koja imaju težinu do 1 kg). Kako bi se uklonio problem, ventilator je spojen - uređaj je namijenjen za unos mješavine plina u pluća.
 • Koža prerane tanke, visoki rizik od gubitka vlage. U inkubatoru, bebe se samo trljaju mokrim tamponom. Sva oprema je suspendirana pomoću senzora za pričvršćivanje ili pričvršćena za prste ili uške, jer su vrpce za mjerenje tlaka doprinose snažnom trljanje.
 • Lijekovi. Lijekovi se ubrizgavaju kroz pupčanu venu ili kroz venu u rukama.

Drugo: intenzivna skrb

U ovoj fazi dijete se prenosi nakon normalizacije tjelesne težine. Cilj drugog stupnja skrbi je najbrži rast i povećanje težine, normalizacija psihosomatskih funkcija. U intenzivnoj skrbi majka i beba zajedno su u odjelu. Svaki odjel ima 1-2 sestara koji prate stanje novorođenčeta.

U ovom odjelu možete provesti od nekoliko tjedana do mjeseci. U odjelu nastavlja pratiti tjelesnu temperaturu bebe. Prema dinamici državnih poboljšanja, dodjeljuje se metoda kao što je "metoda klokanova". To uključuje izravan kontakt između majke i djeteta.

 1. Dijete se stavlja na majčin prsima za oko 20 minuta, prekriven pokrivačem na vrhu, a šešir je stavljen na glavu.
 2. Metoda omogućuje stabilizaciju prijenosa topline, pogodno utječe na mentalno stanje.
 3. U budućnosti se povećava vremenski interval. Pediatricima se savjetuje da nastavljaju izvoditi metodu "klokan" kod kuće.

Treće: kod kuće pod nadzorom liječnika

Faza 3 je moguća ako nema opasnosti za život djeteta i kritični indikatori težine su poraženi. Cilj treće faze njege je dodavanje mase prirodno. Prvog dana nakon iscjednje medicinska sestra i liječnik dolaze kući. Tijekom sljedećeg mjeseca sestra će stići dva puta tjedno, pedijatar 2 puta mjesečno.

Kod kuće je također važno promatrati toplinski režim i kontrolirati vlažnost zraka. Temperatura u sobi ne bi trebala biti 20 stupnjeva, idealna izvedba: 20-22 stupnja. Vlažnost zraka je 60-70%.

Prerano novorođeno dijete: kako sestra žuriti

Preuranjeno dijete je novorođenče rođeno u 37 tjedana i težilo je manje od 2,5 kg.

Koji je uzrok ranijeg rada?

Može postojati mnogo razloga za prijevremeni rad, uključujući:

 1. Isthmic-cervical insufficiency (ICN) je patološko stanje cerviksa koje ne dopušta zadržavanje fetusa.
 2. Velika fibroma ili submukozni leiomyoma maternice.
 3. Abnormalnosti maternice koje sprečavaju implantaciju jajašca - dvogoran uterus, intrauterinski septum.
 4. Infekcija materije - SARS, hepatitis virusna etiologija, rubeola, upala ždrijela i palatinske tonzile.
 5. Decompenzativne somatske bolesti - srčani defekti, dijabetes, hipertenzija, patologije krvi, jetre, bubrega.
 6. Neuroendokrinami poremećaji - brončana bolest, sindrom hiperkorticizma, smanjena funkcija štitnjače.
 7. Kasna toksikoza, koja je popraćena edemom, hipertenzijom, proteinom u mokraći.
 8. Rhesusov sukob.

Klasifikacija prijevremenosti

Ovisno o trajanju trudnoće, težini i visini, postoje 4 stupnja preuranjene bebe:

 1. Prerano bebe I stupanj. Djeca rođena u razdoblju od 36 do 37 tjedana, težine između 2500 grama. do 2001 g., visina: 45-41 cm.
 2. Prerano bebe II stupanj. Djeca rođena 32-35 tjedana, težine od 2 kg 100 grama. do 1 kg 500 g. i visine od 40 do 36 cm.
 3. Prerane bebe III stupnja. Oni koji su rođeni između 31 i 28 tjedana uključujući njihovu težinu od 1 kg do 500 grama. do 1 kg 100 g, visina: od 35 do 30 cm. Takva djeca nazivaju duboko prerano.
 4. Preuranjena djeca IV stupanj. Bebe rođene prije 28 tjedana, mase manje od 1 kg i rastu se manje od 30 cm.

Vanjska razlikovna obilježja preranog beba

Za djecu rođene prije 37 tjedana, karakterizirane cijelim nizom kliničkih simptoma, čija je težina usko povezana s stupnjem prijevremenosti.

Duboko prerane bebe, čija je težina manja od 1500 grama, rađaju se s tankom, naboranom, svijetlo crvenom kožom, bogato prekrivenom originalnim lubrikantom i fluffom (lanugo). Oni se blijede 2-3 tjedna života.

Subkutano masno tkivo u ovoj djeci slabo je razvijeno, oblik tijela novorođenčeta je nerazmjeran. Glava je gotovo trećina visine djeteta, ruke i noge su kratke. Trbuščić je velika i ravna, pokazuje razliku mišića rectus, umbilikalna rana se nalazi u donjem dijelu trbuha.

U duboko preuranjenim bebama, sve izvore i lubanje su otvorene, koštano tkivo je vrlo mekano, lubanja lubanje veća od lica. Uši su nerazvijene, pločice noktiju ne prekrivaju pokrivač nokta, bradavice i areola slabo pigmentirane.

Vanjski reproduktivni organi u duboko preuranjenim bebama su nerazvijeni: djevojke imaju otvorenu genitalsku rascjep, dječaci nemaju testise u skrotumu.

Bebe koje su se pojavile u 33-34 tjednu trudnoće i kasnije su zrele. Njihovo tijelo je više proporcionalno, glava je manja, pupka se nalazi bliže središtu trbuha, koža je ružičasta, samo su udovi i vlasište prekriveni zubima.

Kod preraspodjele razreda I-II u novorođenčadi vidljivi su uši, uočene su bradavice i bojenje areola. Kod djevojčica je genitalna praska gotovo potpuno zatvorena velikim usnama. U dječaka se testisi nalazi na ulazu u skrotum.

Što je opasno rođenje prije 37 tjedana?

Djeca koja se rađaju prerano razlikuju se ne samo u antropometrijskim pokazateljima, nego iu morfofunkcionalnoj nezrelosti vitalnih organa, što može imati vrlo različite posljedice.

Bebe rođene prije 34 tjedna ne mogu sami sisati. Stoga su smješteni u dječjem odjelu bolnice ili rodilišta i hranjeni kroz cijev.

Preuranjene bebe imaju problema s održavanjem tjelesne temperature, zbog čega se lako hladi ili pregrije. Stoga su djeca smještena u inkubator, koji postavljaju željenu temperaturu i vlagu. Couvez je dizajniran na takav način koji vam omogućuje da s djetetom poduzmete mnoge manipulacije bez dobivanja.

Ovisno o stupnju preuranjenosti, bebina pluća različito su razvijena. Čak i kod djece s prvim stupnjem prijevremenosti, pluća ne moraju uvijek imati sreću. Što se tiče duboko preuranjenih beba, njihova pluća nisu spremna za obavljanje funkcije disanja, a dijete treba poduzeti značajne napore da se udahne. Stoga ti pacijenti trebaju održavati disanje kroz umjetnu ventilaciju ili dovod zraka s visokim sadržajem kisika.

Ova djeca još nisu u potpunosti formirala respiratorni centar središnjeg oblongata. Novorođenče dišu plitko i neravnomjerno, ponekad imaju vrlo sporo disanje. Ako se takvi trenuci javljaju često, stručnjaci govore o pojavi apneje. Kako dijete stari, rizik od respiratorne depresije se smanjuje.

Druga značajka preuranjenih beba je anatomija srca. U fetusu, krv iz desne klijetke ne teče u plućnu arteriju, već kroz Botallov kanal u aortu. Kada se dijete rodi na vrijeme, u njemu raste rasipanje. U preuranjenim bebama može ostati otvorena, što rezultira povećanjem opterećenja srca i pluća. Ovo stanje zahtijeva postavljanje u odjel kardiologije i lijekove ili operaciju.

Također, zbog krhkosti krvnih žila, krvarenje se može pojaviti u organima organa, uključujući mozak, u bilo kojem trenutku. U preranoj bebi promatrana je nezrelost imunološkog sustava: antitijela u djetetovoj krvi se sintetiziraju u nedovoljnoj količini. Kao rezultat toga, sve je više bolestan od virusnih bolesti.

Djeca koja su rođena prerano mogu imati problema s apsorpcijom proteina, masti i ugljikohidrata, kao i nedostatak hemoglobina povezan s niskom stopom proizvodnje crvenih krvnih stanica.

Također, ove bebe mogu razviti retinopatiju u ranijoj dobi, posljedice koje mogu biti vrlo ozbiljne i uzrokovale sljepoću. U preuranjenim bebama postoji velika opasnost od meningitisa, sepsa, osteomijelitisa i ostalih životno ugrožavajućih bolesti.

Ponekad preuranjenost ima više dugoročnih učinaka. Na primjer, kod djevojčica koje su ranije bile rođene, već u odrasloj dobi, nezrelost reproduktivnih organa, menstruacijski poremećaji, problemi s djetetom mogu se promatrati.

Kakve će posljedice imati prijevremena starost u budućnosti ovisi o pojmu rođenja djeteta i komorbiditetima. Suvremena medicina radi čuda, pa čak i duboko preuranjene bebe s odgovarajućom skrbi mogu nadoknaditi svoje vršnjake.

Njega preuranjenih beba sastoji se od sljedećih koraka: pružanje medicinske pomoći u porodničkoj bolnici, prenošenje djeteta u jedinicu intenzivne skrbi, zatim u jedinicu intenzivnog liječenja i već odavde, s pozitivnom dinamikom, otpušteni su kod kuće.

Kako se razvijaju preuranjene bebe?

Razvoj prerane bebe po mjesecima razlikuje se od razvoja beba rođenih na vrijeme. To ovisi o stupnju prijevremenosti i može zaostajati za 1-3 mjeseca.

1 mjesec. U preranoj bebi, slabi usisni učinak, slabo gutanje refleks, stoga, za razliku od zrele bebe, dodaje malo težine. Ako je dijete napustilo dječji odjel i kod kuće, roditelji ga trebaju zaštititi od hipotermije, kontakta s patogenim mikroflora i virusima.

2 mjeseca. Tijekom ovog mjeseca beba dobiva na težini, što ukazuje na pravilan razvoj preranog djeteta. Počevši od ovog mjeseca, dozvoljeno mu je ležati na trbuhu.

3 mjeseca. Težina bebe udvostručuje se. Ima mimiku, razvija vizualnu i slušnu pozornost, drži oči na majčinom licu, pokuša podići glavu, reagirati na dodir. Pojavljuje se robinonski refleks.

4 mjeseca. Dijete može već podignuti i držati glavu, stvarati zvukove, zgrabiti zvuk s rukom. Tijekom tog razdoblja može se primijetiti hipertonija, koja se uklanja punjenjem i tijekom masaže.

5 mjeseci. Dječak se počinje smiješiti, biti zainteresiran za vanjski svijet, okreće glavu na zvuk poticaja, njegov vid poboljšava, već je u stanju držati igračku u ruci.

6 mjeseci. Težina djeteta utrostručuje. Pokušava se prebaciti iz leđa u trbuh, razlikuje poznata lica, oživljava na njihovim očima, počinje trzati nogama i rukama. Ako držite bebu za pazuha, on počiva na nogama na površini, lagano se drži. Nakon 6 mjeseci, briga za prerano dijete postaje isto što i briga za bebu koja se pojavila na vrijeme.

7 mjeseci. Pojavljuje se fizička aktivnost, beba se lako preokreće na trbuhu. Ako je dijete rođeno 35-37 tjedana, tada će mu se prve zube smanjiti. Više o zubima →

8 mjeseci. Pokušava sama sjediti, ustaje na sva četiri, pokuša utjecati. On razumije kada ga ljudi traže da nešto pokažu, zanima ga zvučni govor, njegov ton i tempo.

9 mjeseci. U ovom dobu, dijete već sjedi samouvjereno, pokušavajući puzati, kaže prvi slogovi, potreba za povećanjem komunikacije. Prvi zubi se pojavljuju ako je mrvica rođena 32-34 tjedna.

10 mjeseci. Desetmjesečno dijete želi puzati već za sada, ali već je dobro isplati, hodajući, držeći se na podršci. On voli gledati objekte koji se kreću. Već zna njegovo ime. Djeca rođena prije 31. tjedna imaju prve zube.

11 mjeseci. Dijete aktivno puze. Već dugo stoji bez podrške, poduzimaju svoje prve korake bez podrške i dobro su u kontaktu s poznatim ljudima. Zanima ga kocke, piramide, igračke s igračkama.

12 mjeseci. Dijete može početi hodati, ponekad se to događa malo kasnije - u 18 mjeseci.
Ova djeca doživljavaju neuropsihijsku zrelost 2-3 godine. Sve ovo je varijanta norme.

Osobitosti njege

Briga za prerano dijete ima nekoliko značajki:

 1. Odjeća. Mora biti izrađen od prirodnih materijala, sa zatvaračima, gumbima, kako bi se lako zaštitili medicinski uređaji.
 2. Proizvodi za njegu. Trebao bi biti hipoalergenski i odabrati ovisno o stupnju prijevremenog djeteta. Koža preuranjenog djeteta vrlo je nježna i osjetljiva. Trebat će vam pelene za prerane bebe u bolnici i kasnije kod kuće. Oni su "nula" veličine do 1 kg, kao i od 1 do 3 kg.
 3. Način temperature. Temperatura zraka u sobi bi trebala biti 23-24 stupnja, oko tijela djeteta - oko 28 stupnjeva. Ako je potrebno, možete koristiti grijaću podlogu. Optimalna vlažnost zraka 70%. Takav termalni način rada trebao bi se održavati tijekom prvog mjeseca.
 4. Kupanje. Ne bi trebalo biti naglih promjena temperature. Kako bi se to izbjeglo, dijete mora biti omotano u tanku pelenu, postavljeno u kadu, razvijati krpu i oprati dijete. Temperatura u sobi ne smije biti manja od 25 stupnjeva, voda - ne manje od 36 stupnjeva. Zamotajte mrvice u toplom ručniku. Bolje je ako oba roditelja kupaju dijete.
 5. Pješačka. Dijete treba zaštititi od hipotermije i iznenadnih promjena temperature. Ako je beba rođena u ljeto i tjelesna težina veća od 2 kg, možete odmah hodati. Šetnja traje najviše četvrt sata, temperatura zraka izvana mora biti 25 stupnjeva. Ako je dijete rođeno u proljeće ili jesen, šetnja je dopuštena 1,5 mjeseca, kada će težiti 2,5 kg. Kada se dijete pojavilo zimi, dopušteno je izlaz na ulicu s tjelesnom težinom od 3 kg i maksimalnom temperaturom zraka od -10 stupnjeva.
 6. Masaža i tjelesno odgoja. Trebaju sve prerane bebe. Savjetuje se da će ih obaviti stručnjak. Fizička kultura i masaža normaliziraju mišićno-koštani sustav, poboljšavaju metabolizam i probavu. Uz pomoć, dijete će sjesti na vrijeme, ustati, puzati i krenuti.

Značajke hranjenja

Dojenje je najbolje za takvu djecu. Mama treba dojiti bebu što je dulje moguće. Teško je za prerano dijete usisati dojku, stoga ga treba hraniti izraženim mlijekom.

Postoje posebne mješavine za preuranjene bebe na prodaju, ako zbog različitih okolnosti prirodno hranjenje nije moguće, morat ćete hraniti bebu s njima, ali morate kupiti mješavinu nakon savjetovanja s specijalistom.

Za hranjenje djeteta u prvom mjesecu potrebno je 10 do 20 puta dnevno, u malim količinama. Kada mrvica dobije težinu od drugog mjeseca, bit će dovoljno hraniti 8 puta dnevno.

Počevši od 7. mjeseca, prehrana preuranjenih beba treba biti raznovrsna, trebate unijeti dodatke. Prije toga se to ne može učiniti, jer probavni organi još nisu spremni probaviti bilo koju hranu osim majčinog mlijeka ili formule.

Ali nemoguće je odgoditi hranjenje: dijete treba vitamina i minerale. Morate početi s žitaricama, a zatim uvesti povrće i meso, svježi sokovi, a na samom kraju - mliječni proizvodi. Slatko voće i šećer ne bi smjeli dati.

Rođenje preranog djeteta stresno je za roditelje. Ali treba imati na umu da danas medicina ima dug put naprijed, a danas je moguće brinuti se za prerane bebe rođene čak i do 28 tjedana.

Autor: Irina Emelyanova, liječnica,
posebno za Mama66.ru

POVEZNOSTI OBRADE PREMATURE DJECE

Njega i liječenje preranog djeteta počinje izravno u MATERNATIVE HALL. U prijevremenom radu, temperatura zraka u dvorani je iznad 28 ° C u trenutku rođenja djeteta.

Načela primarnog toaleta prijevremenog novorođenčeta slična su onima djece rođenih na vrijeme. Vitamin K se primjenjuje intramuskularno na sve prerano nakon poroda. Ove novorođenčadi unose se u sterilne grijane pelene i moraju se pažljivo osušiti i staviti pod izvor topline radi ponovnog oživljavanja. Mješavina plina koja se koristi za oživljavanje takve djece treba grijati i navlažiti. Mnoge od ove djece zahtijevaju hitnu intubaciju. U većini centara, sva djeca s EBMT-om intubirana su za uklanjanje tekućine iz gornjih dišnih putova i davanje surfaktanta. Tijekom intubacije, vrlo je važno izbjeći hiperventilaciju, što može dovesti do intersticijskog emfizema ili pneumotoraksa i zatajenja srca.

Za mnoge djece s ekstremno malom brojem težine potrebno je umbilikalni arterijski kateter, pa nadzor neće zahtijevati bolne postupke za uzimanje krvi.

U ovoj skupini djece, praćenje arterijskog krvnog tlaka je važno kada se mjeri izravnom metodom; jer se to također koristi a. umbilicalis ili a. radialis. Raspon srednjeg arterijskog krvnog tlaka kod djece s ENMT-om je širok i u početku može biti prilično nizak (24-25 mm Hg). Ova djeca trebaju početnu potporu krvnog tlaka u niskim dozama dopamina (2-5 μg / kg / min).

Važno je pratiti koncentraciju glukoze.

Nakon primarnog toaleta prerano beba treba prenijeti što je prije moguće jedinici intenzivne njege ili patologije novorođenčeta u bolnici, čije se osoblje treba unaprijed obavijestiti o dolasku djeteta i dati jasne upute o pripremi potrebne opreme za njegu. Kada se brinete za prerano dijete, iznimno je važno organizirati toplinski režim u svim fazama boravka novorođenčeta (princip "termičkog lanca").

Prijenos djeteta vrši se na istom resuscitacijskom stolu (sa stabilnijim stanjem, prijenos je moguć u transportnom inkubatoru). Nakon toga treba uspostaviti stalni nadzor, jer se njihova stanja mogu brzo promijeniti.

Njega malih i preranih beba u stabilnom stanju provodi se prema metodi "Kangaroo" izravnim kontaktom "kože na kožu" majke i djeteta. Metoda pruža odgovarajuću termoregulaciju, olakšava dojenje i omogućuje stalno praćenje stanja djeteta.

Tijelo majke istodobno (u sličnosti marsupijalnih životinja) je u bliskom doticaju s tijelom novorođenčeta, ostaje u uspravnom položaju i pruža maksimalnu zaštitu. Istodobno, djeca dobro spavaju, aktivni su za vrijeme budnosti, manje plaču, brže se udebljavaju, prije su se iskrcali iz bolnice. Prednosti njege metodom "Kenguru" su:

1) održava stalnu fiziološku mikroklimu (bolje nego u inkubatoru); 2) stalna somatosenzorna stimulacija koju dijete dobiva od majke smanjuje učestalost apneje; 3) pod čestim utjecajem stimulacije iz grudi majke poboljšavaju se reflekti za sisanje i gutanje; 4) proces dojenja se stimulira u majci; 5) poboljšava se psihomotorni i emocionalni razvoj djeteta.

Kriteriji za korištenje ove metode: porođaj s trudnoćom od više od 30 tjedana; težina rođenja veća od 1100 g; dobro cjelokupno zdravlje; parcijalna prilika za sisanje.

Inkubatori ("zatvoreni tip" inkubatori) u prvim danima života koriste se za brigu za većinu preranih beba rođenih s masom od 2000 ili manje.

U prvim danima života preuranjenog djeteta, vlaga u inkubatoru iznosi 90-95%, od 3-4 dana smanjuje se na 70%, a 2-3 tjedna postupno se smanjuje na 50-60%.

Temperatura zraka u inkubatoru ovisi o tjelesnoj težini i dobi djeteta: s masom veće od 2 kg, ta temperatura je 31-33 ° C; 1,5-2,0 kg - 32-34 ° C; 1,0-1,5 kg - 32-35 ° C; manje od 1 kg - 35-37 ° C.

Razina oksigenacije odabrana je pojedinačno, održava se minimalna koncentracija kisika, na kojoj nestanu klinički znakovi hipoksije. Koncentracija kisika veća od 40% povećava rizik od oštećenja pluća i vida (bronhopulmonalna displazija i retinopatija).

Duljina boravka zdrave preuranjene bebe u zatvorenom inkubatoru u slučaju matične mase 1200-1500 g obično je ograničena na 2-4 dana. U slučaju manje mase, trajanje boravka u inkubatoru može biti od 7-8 dana do nekoliko tjedana, što je dulje vrijeme boravka u inkubatoru, to je veća vjerojatnost infekcije. Svakih 3 dana hladnjak se mijenja i pažljivo obradi sljedećim kvarcnim namotavanjem i prozračivanjem. Prilikom obrade kapulja, koristi se otopina za pranje vodikovim peroksidom, zabranjena je uporaba dezinficijensa (kloramina, hipoklorida).

Kada prerano beba počne bolje zadržati toplinu i neovisnu oksigenaciju, stavlja se u grijani krevet. Dodatno zagrijavanje djeteta zaustavlja se kada održava normalnu tjelesnu temperaturu pri sobnoj temperaturi od 24-25 ° C.

Značajke preuranjenih beba u skrbi

Pojam "preuranjenost" se koristi kada je beba rođena prije 37. tjedna trudnoće, a njegova tjelesna težina ne prelazi 2,5 kg. S težinom manjom od 1,5 kg, novorođenčad se smatra duboko prerano. I težine manje od kilograma - plod.

Koji su znakovi prijevremenosti i kako se brinu za rane rođene mrvice?

Sadržaj članka:

Prerano novorođenčad: znakovi prerane bebe

Pored težine, prerane bebe imaju i druge znakovite znakove ranog rođenja.

To uključuje:

 • Mali stupanj. To će biti manje, to je veći stupanj prijevremenosti.
 • Gotovo potpun odsutnost potkožnog sloja (u duboko prerano).
 • Smanjen ton mišića.
 • Nerazvijeni refleks sisanja.
 • Nesrazmjer u tijelu: položaj niske pupke, kraće noge, veliki spljošten abdomen, velika glava (1/3 u odnosu na visinu).
 • Otvori mali proljeće i često divergencija lubanje.
 • Meke, lako izobličene uši.
 • Oštrina kosa kose, izražena ne samo na leđima / ramena, već i na čelu, bedrima, obrazima.
 • Nedovoljno razvijeni marigoldi (ne dostižu vrhove prstiju).


Na zrelost djeteta utječu mnogi čimbenici. Svaki organizam je individualan, a kod rođenja se, naravno, nemoguće usredotočiti na rođenje samo na tjelesnoj težini.

Ključni kriteriji koji određuju status i karakteristike preuranjenog djeteta su stanje, stupanj prijevremenosti i tjelesne težine djeteta pri rođenju, kao i priroda rođenja, uzrok prijevremenog porođaja i prisutnost patologija tijekom trudnoće.

Stupanj pretilih dojenčadi, visinu i težinu novorođenčadi

Težina djeteta ovisi o trajanju trudnoće, na temelju koje je klasificiran stupanj prijevremenosti novorođenčeta:

 • Pri rođenju od 35-37 tjedana i tjelesne težine jednaka 2001-2500 g - 1. stupanj.
 • Pri rođenju u dobi od 32-34 tjedna i tjelesne težine jednako 1501-2000 g - 2. stupanj.
 • Pri rođenju od 29-31 tjedna i tjelesna težina jednaka 1001-1500 g - 3. stupanj.
 • Pri rođenju u trajanju od manje od 29 tjedana i tjelesne težine manja od 1000 g - 4. stupanj.

Faze preranog dojenčeta, patologije preranog novorođenčadi

 • Reanimacija. Prva faza, u kojoj su djeca smještena u inkubator ("inkubator" s umjetnim aparatom za pluća), u odsustvu sposobnosti disanja samostalno i nezrelosti važnih tjelesnih sustava. Ako nema refleksa za usisavanje, mlijeko se daje djetetu putem posebne sonde. Potrebna su kontrola disanja, impulsa i temperature.
 • Intenzivna njega. Ako je moguće disati, beba se prenosi u inkubator, gdje i dalje održava tjelesnu temperaturu i osigurava dodatni kisik.
 • Promatranje praćenja. Promatranje stručnjaka za punu normalizaciju svih vitalnih funkcija tijela i prepoznavanje odstupanja s naknadnim ispravljanjem.


Trajanje i teškoće sestrinstva izravno ovise o stupnju prijevremenosti. Ali glavni problem nije nedostatak težine, već nerazvijenost važnih sustava i organa mrvica. To jest, činjenica da je beba rođena prije nego što je sazrela za život izvan maternice.

Zato je zadaća liječnika opsežno ispitivanje prisutnosti patologija koje se razvijaju u pozadini nesavršenosti zaštitnih sila, stresnog razdoblja prilagodbe i akutnih reakcija na štetne učinke.

Moguće patologije preranih beba:

 • Nemogućnost spontanog disanja.
 • Nedostatak refleksa usisa, slaba gutanja hrane.
 • Dugoročno oblikovanje refleksa koji su odgovorni za regulaciju mišićnog tonusa (u starijoj dobi - pogrešan izgovor zvukova, kasni početak prvog koherentnog govora itd.).
 • Poremećaji cirkulacije krvi, hipoksija, rizik razvoja cerebralne paralize.
 • Povećani intrakranijski tlak.
 • Odgođeni poremećaji razvoja i kretanja.
 • Zglobna displazija.
 • Nezaposlenost dišnog sustava, nerazvijenost plućnog tkiva.
 • Razvoj rakom i anemije.
 • Izloženost prehladi, otitis, zarazne bolesti.
 • Razvoj anemije.
 • Oštećenje sluha i vida (razvoj retinopatije), itd.

Njega prerane bebe: hranjenje, liječenje preranog novorođenčadi

Ključna pravila preranog dojenčeta u sestrinstvu su kako slijedi:

 • Stvaranje ugodnog okruženja: odmor, pravilno hranjenje i piće, nježno ispitivanje i liječenje, vlažnost zraka itd.
 • Strogo održavanje potrebne temperature u komori (24-26 g.) I vlakna (s težinom od 1000 g - 34,5-35 g, s težinom od 1500-1700 g - 33-34 g). Dijete još uvijek ne može zagrijati, pa čak i odijevanje odvija u inkubatoru.
 • Dodatno oksigenacija (povećana koncentracija kisika).
 • Pravilno mjesto beba u inkubatoru, ako je potrebno - upotreba pamučnog krafna, redovnu promjenu položaja.

Prehrambeno hranjenje - zaseban dio programa njege:

 • Neprekidne bebe (u teškom stanju) prikazane su parenteralnom prehranom (intravenozno i ​​putem sonde), u prisutnosti refleksa za sisanje i u odsutnosti teških patologija - hranjenih iz boce s aktivnim sisanjem i težinom od 1800-2000 g - primijenjene na prsa (prema pojedinačnim indikacijama).
 • Odgovarajuća tekućina je neophodna za svako prerano dijete. Uobičajeno se koristi Ringerova otopina, miješana 1: 1 s 5% otopinom glukoze.
 • Dodatno se uvode vitamini: tijekom prva 2-3 dana, vikasol (vitamin K), riboflavin i tiamin, askorbinska kiselina, vitamin E. Preostali vitamini propisani su prema indikacijama.
 • U nedostatku majčinog mlijeka, od 2. tjedna prerane bebe mogu se dati prehrani s mješavinama s visokom razinom proteina i energetske vrijednosti.


Jako prerane bebe zahtijevaju poseban tretman, što ovisi o pojedinačnim zdravstvenim problemima.

Prerane bebe

Nedonoščad - djeca rođena prije termina poroda funkcionalno nezrelih, s masom ispod 2500 gi dužine tijela manja od 45 cm klinički znakovi nezrelosti su neproporcionalno tijelo, otvorene su kranijalne šavovima i mali fontanelle, izbjegavanje potkožnog masnog sloja, crvenilo kože,. hipoplazije genitalnih organa, slabost ili nedostatak refleksa, slab plač, intenzivna i produljena žutica itd. Njega prerane bebe podrazumijeva organiziranje posebne njege - temperaturu, vlažnost, jednaka oksigenacija, hranjenje, ako je potrebno - obavljanje intenzivne njege.

Prerane bebe

Djeca rođena između 28. i 37. tjedna trudnoće, imaju tjelesnu težinu od 1000-2500 g i duljinu tijela od 35-45 cm, smatraju se preuranjenima. Gravirana dob smatra se najstabilnijim kriterijem; antropometrijski pokazatelji, zbog njihove značajne varijabilnosti, uvjetni su kriteriji za preuranentnost. Svake godine, kao posljedica spontanog prijevremenog porođaja ili umjetno induciranog pobačaja u kasnim razdobljima, 5-10% djece iz ukupnog broja novorođenčadi rođeno je u prijevremeni porod.

Prema WHO (1974), smatra se da je održiv fetus kod trudnoće za više od 22 tjedana, tjelesne težine od 500 g, dužine tijela od 25 cm. Na domaćem neonatologiji i pedijatriji fetusa rođenja prije 28 tjedna trudnoće, nakon što je tjelesna težina manja od 1000 g, a Duljina manja od 35 cm smatra se kasnim pobačajem. Međutim, ako je takvo dijete rođeno živo i živjelo najmanje 7 dana nakon rođenja, zabilježeno je kao prerano. Neonatalna stopa smrtnosti među preuranjenim bebama mnogo je veća od onih kod punoljetnih beba i u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti medicinske skrbi u prvim minutama i danima života djeteta.

Uzroci prijevremenosti

Svi razlozi koji dovode do rađanja preranih beba mogu se kombinirati u nekoliko skupina. Prva skupina uključuje društvene i biološke čimbenike, uključujući i vrlo mlade ili starije dobi roditelja (pod 18 i preko 40 godina), loše navike trudna, pothranjenost i loših životnih uvjeta, profesionalnih rizika, nepovoljno psiho-emocionalne pozadine, i drugi. Rizik od preranog poroda i poroda prerane bebe su veće kod žena koje nisu planirale trudnoću i koje zanemaruju medicinsku pratnju trudnoće.

Druga skupina uzroka je opterećena opstetrička i ginekološka povijest i patološki tijek ove trudnoće u budućoj majci. Ovdje najvažnije su pobačaji u povijesti, višestruka trudnoća, gestoza, hemolitička bolest fetusa i prerano odjeljivanje posteljice. Razlog rađanja preuranjenih beba može biti kratka (manje od 2 godine) intervala između rođenja. Često se rađaju preuranjene bebe kod žena koje se bave in vitro oplodnjom, ali to nije zbog činjenice da se koristi ART, nego na "žensku" faktor koji sprječava oplodnju na prirodan način. Negativno utječu na nošenje trudnoće ginekoloških bolesti i malformacija genitalijama: cervicitis, endometritis, oophoritis, fibrom, endometrioza, dva rogat sedlo maternice, maternice hipoplazija, i drugi.

Treća skupina uzroka koje krše normalno sazrijevanje fetusa i uzrokuju povećanu vjerojatnost prerane bebe uključuju različite izvanbračne bolesti majke: dijabetes, hipertenziju, srčane defekte, pijelonefritis, reumatizam itd. uvjeti gestacije.

Konačno, rođenje preranih beba može biti povezano s patologijom i abnormalnim razvojem samog fetusa: kromosomskim i genetskim bolestima, intrauterinim infekcijama, teškim malformacijama.

Klasifikacija prijevremenosti

Uzimajući u obzir gore navedene kriterije (gestacijska dob, masa i duljina tijela), postoje 4 stupnja prijevremenosti:

I stupanj prijevremenosti - isporuka se događa u razdoblju od 36-37 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 2500-2001 g, duljina - 45-41 cm.

II stupanj prijevremenosti - dostava se odvija tijekom razdoblja od 32-35 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 2001-2500 g, duljina - 40-36 cm.

III stupanj prijevremenosti - isporuka se javlja tijekom razdoblja od 31 do 28 tjedana trudnoće; tjelesna težina djeteta pri rođenju je 1500-1001 g, duljina - 35-30 cm.

IV stupanj prijevremenosti - dostava se pojavljuje prije 28 tjedana trudnoće; težina djeteta je manja od 1000 g, a duljina manja od 30 cm. Za ovu djecu koristi se pojam "prerano s ekstremno malom tjelesnom težinom".

Vanjski znakovi prijevremenosti

Za prerane bebe karakteristične su brojne kliničke znakove, čija težina korelira s stupnjem prijevremenosti.

Duboko prerane bebe s tjelesnom masom su hypotrophy II-II stupanj, djetetovo tijelo je nerazmjerno (glava je velika i oko 1/3 duljine tijela, udovi su relativno kratki). Abdomena je velika, ravnodušna s jasno vidljivim odstranjivanjem mišića rectus, pupak se nalazi u donjem dijelu trbuha.

U duboko preuranjenim bebama, sve fontane i šavovi lubanje su otvoreni, lubanje kostiju su fleksibilne, mozak lubanja prevladava nad lica. Nerazvijenost čašica, slab razvoj noktiju (ploče noktiju ne dospijevaju na vrh prstiju), slaba pigmentacija bradavica i krugova areola karakteristična su. Genitalni organi u preuranjenim dojenčadi su nerazvijeni: djevojke imaju otvoren genitalni razmak, dječaci imaju nenadmašene testise u skrotum (kriptorhizam).

Prerane bebe rođene u 33-34 tjednu trudnoće, a kasnije su zrele. Njihov izgled je drugačija ružičasta koža, nedostatak pištolja na licu i torzu, više proporcionalni tjelesni oblik (manja glava, veći položaj pupka, itd.). U preuranjenim bebama I-II stupnja, formiraju se zavoji od aurikula, izražava se pigmentacija bradavica i krugova areola. U djevojčicama, labia majora gotovo u potpunosti pokriva genitaličnu prorezu; kod dječaka testisi se nalaze na ulazu u skrotum.

Anatomska i fiziološka obilježja preranih beba

Preuranjenost se ne određuje antropometrijskim indeksima nego morfofunkcionalnom nezrelosti vitalnih organa i tjelesnih sustava.

Karakteristične značajke dišnog sustava u preuranjenim bebama jesu približnost gornjeg dišnog trakta, visoki položaj dijafragme, fleksibilnost prsnog koša, okomito mjesto rebara u odnosu na sternum. Ove morfološke osobine preranog dojenčeta uzrokuju površinsko, česte, oslabljeno disanje (40-70 u minuti), tendenciju apneje u trajanju od 5-10 sekundi (apneja preuranjena). Zbog nerazvijenosti elastičnog plućnog tkiva, nezrelost alveola, smanjena razina tenzida u preuranjenim bebama, sindrom respiratornog distresa (kongestivna upala pluća, sindrom respiratornog distresa) lako se promatra.

Nezaposlenost kardiovaskularnog sustava karakterizirana je impulsnošću, tahikardijom 120-180 u minuti, prigušenim srčanim tonovima, arterijskom hipotenzijom (55-65 / 20-30 mm Hg). U prisutnosti kongenitalnih defekata srca (otvoreni Botallov kanal, otvoreni ovalni prozor) mogu se čuti zvukovi. Zbog povećane krhkosti i propusnosti vaskularnih zidova, lako se javljaju krvarenja (potkožna, u unutarnje organe, u mozak).

Morfološki znakovi nezrelosti CNS u preuranjenim bebama su slaba diferencijacija sive i bijele tvari, glatkoća bora mozga, nepotpuna mijelinizacija živčanih vlakana, iscrpljena vaskularizacija subkortikalnih zona. Tonovi mišića u preuranjenim bebama su slabi, smanjuju se fiziološki refleksi i motorna aktivnost, usporava se reakcija na podražaje, smanjena je termoregulacija, a postoji tendencija i hipo- i hipertermije. U prvih 2-3 tjedna u preuranjenoj bebi može doći do prijelaznog nistagusa i strabizma, tremor, gušenja i klonova stopala.

U preuranjenim bebama zabilježena je funkcionalna nezrelost svih dijelova gastrointestinalnog trakta i niska enzimska sekrecijska aktivnost. U tom smislu, prerane bebe su sklone recurgitaciji, razvoju nadutosti, disbiosis. Žutica u preuranjenim bebama je intenzivnija i traje dulje nego kod punoljetnih novorođenčadi. Zbog nezrelosti enzimskih sustava jetre, povećane propusnosti krvno-moždane barijere i brzog eritrocitnog sloma u preuranjenim bebama, encefalopatija bilirubina može se lako razviti.

Funkcionalna nezrelost bubrega u nedonoščadi rezultira promjenom ravnoteže elektrolita (hipokalcemija, hypomagnesemia, hipematrijemiju, HIPERKALIJEMIJA), dekompenziranom metaboličke acidoze, edem sklonost nastanku i brzom dehidracijom s neadekvatnim održavanjem.

Aktivnost endokrinog sustava karakterizira kašnjenje u formiranju cirkadijanskog ritma izlučivanja hormona, brzog iscrpljivanja žlijezda. U preuranjenim bebama sinteza kateholamina je niska, prolazna hipotireoza često se razvija, au prvim danima života rijetko se manifestira seksualna kriza (fiziološki mastitis, fiziološki vulvovaginitis kod djevojčica).

Prerane bebe razvijaju bržu anemiju brže nego u punoljetnim bebama, postoji povećani rizik od razvoja septikemije (sepsa) i septikopemije (purulentni meningitis, osteomijelitis i necrotizirajući enterokolitis).

Tijekom prve godine života, rast mase i duljine tijela u prerane bebe je vrlo intenzivan. Međutim, u smislu antropometrijskih pokazatelja, prerane bebe nadoknađuju svoje vršnjake rođene u roku od samo 2-3 godine (ponekad za 5-6 godina). Zastoj u razvoju psihomotora i govora u preuranjenim bebama ovisi o stupnju prijevremenosti i komorbidnosti. S povoljnim scenarijem za razvoj preranog beba, poravnanje se događa u drugoj godini života.

Daljnji tjelesni i psihomotorni razvoj preranog djeteta može ići na prvo mjesto s vršnjacima ili biti odgođen.

Od preuranjenih beba, neurološki poremećaji su češći nego kod punoljetnih vršnjaka: asteno-vegetativni sindrom, hidrocefalus, konvulzivni sindrom, vegetativno-vaskularna distonija, cerebralna paraliza, hiperaktivnost, funkcionalna dislalacija ili disartrija. Gotovo trećina preuranjenih beba ima patologiju organa vida - kratkovidnost i astigmatizam različitih ozbiljnosti, glaukoma, strabizma, retinalnog odstranjivanja i atrofije optičkog živca. Prerane bebe su sklone čestim rekurentnim akutnim respiratornim virusnim infekcijama, srednjim otiscima, na pozadini gubitka sluha.

Žene rođene prerano u odrasloj dobi često pate od menstrualnih poremećaja, znakova seksualnog infantilizma; oni mogu biti prijetili spontanim pobačajima i preranom rođenju.

Značajke brige za prerane bebe

Bebe rođene prerano trebaju posebnu njegu. Njihovu faznu njegu provode stručnjaci neonatologa i pedijatara, prvo u maternici, zatim u dječjoj bolnici i klinici. Glavne komponente brige za prerane bebe su: osiguravanje optimalnih uvjeta temperature i vlažnosti, racionalne terapije kisikom i doza hranjenja. U preuranjenim bebama vrši se stalno praćenje kompozicije elektrolita i COS krvi, praćenje sastava plina u krvi, puls i krvni tlak.

Odmah prerane bebe smještene su odmah u rođenje u inkubator, gdje se, uzimajući u obzir stanje djeteta, zadržava konstantna temperatura (32-35 ° C), vlažnost (u prvim danima oko 90%, zatim 60-50%), razina oksigenacije (oko 30%). Prerano dojenčad I-II stupnja obično se stavlja u krevete s grijanjem ili u običnim krevetima u posebnim kutijama gdje se temperatura zraka održava na 24-25 ° C.

Prerane bebe koje mogu samostalno održavati normalnu tjelesnu temperaturu, dosegnu tjelesnu težinu od 2000 g, i imaju dobru epitelizaciju pupčane rane, mogu se otpustiti kod kuće. Druga faza sestrinstva u specijaliziranim odjelima dječje bolnice naznačena je prerano, ne dostižući tjelesnu težinu od 2000 g u prva dva tjedna, a djeca s perinatalnom patologijom.

Dojenje preranih beba treba početi u prvih sati života. Djeca s nestalim sisavcima i gutanjem reflektiraju kroz želučanu cijev; ako je refleks sisanja dovoljno izražen, ali tjelesna težina manja od 1800 g - dijete se hrani kroz bradavicu; Djeca koja imaju više od 1.800 g mogu biti pričvršćena na grudi. Mnoštvo hranjenja preuranjenih beba I-II stupanj 7-8 puta dnevno; III i IV stupnjeva - 10 puta dnevno. Izračun snage vrši se posebnim formulama.

Preuranjene bebe s fiziološkom žuticom trebaju dobiti fototerapiju (generalizirani NLO). U okviru rehabilitacije preuranjenih beba u drugoj fazi, korisna je komunikacija između djeteta i majke, kontakt kože i kože.

Kliničko ispitivanje preranih beba

Nakon iscjednje, djeca rođena prerana trebaju stalni nadzor pedijatara tijekom prve godine života. Ispitivanja i antropometrija provode se tjedno u prvom mjesecu, jednom svaka dva tjedna - u prvoj polovici, jednom mjesečno - u drugoj polovici. U prvom mjesecu života prerane bebe treba pregledati pedijatrijski kirurg, pedijatrijski neurolog, pedijatrijski traumatolog-ortopedski kirurg, pedijatrijski kardiolog, pedijatrijski oftalmolog. U dobi od 1, djeca trebaju govorni terapeut i dijete psihijatrijske konzultacije.

Od dobi od 2 tjedna, prerane bebe trebaju spriječiti anemiju i racije debelog željeza. Profilaktička cijepljenja za prerane bebe obavljaju se na pojedinačnom rasporedu. U prvoj godini života preporuča se ponavljanje tečajeva bebe masaže, gimnastike, individualnih wellnessa i postupaka temperiranja.

Značajke njege i prehrane prerane bebe. Dugoročni učinci prijevremenosti. Sprječavanje preranog rođenja djece.

Značajke njege prerano

Njega preranih beba provodi se u dvije faze: u rodilištu i specijaliziranom odjelu. Tada dijete dolazi pod nadzor klinike.

Širom svijeta pridaje veliku važnost "blagoj njezi preranog dojenčadi" s ograničavanjem intenzivne njege, stresnim situacijama i bolnim senzacijama. Nakon rođenja, prerano dijete treba staviti u sterilne tople pelene ("optimalna udobnost"). Hlađenje odmah nakon rođenja, još uvijek u sobi za dostavu, često zabranjuje daljnju brigu o neuspjehu. Dakle, ako je tjelesna temperatura prerane samo jednom pala na 32 ° C i ispod, stopa smrtnosti doseže gotovo 100%, čak i uz pravilnu uporabu svih modernih metoda skrbi i liječenja. U prvim danima života, duboko prerane bebe ili prerane bebe u teškom stanju čuvaju se u inkubatorima. Oni održavaju konstantnu temperaturu (od 30 do 35 ° C uzimajući u obzir pojedinačne karakteristike djeteta), vlažnost (do 90% prvog dana, a zatim do 60-55%), koncentracija kisika (oko 30%). Temperatura tijela djeteta može se održavati u grijanom krevetu ili u uobičajenom krevetu uz pomoć grijaćih jastučića. Optimalna temperatura zraka u sobi je 25 ° C.

Samo 8-10% zdravih preranih dojenčadi s porodnom masom od preko 2000 godina otpušteno je iz bolnice, a ostatak se prebacuje u specijalizirane ustanove za drugu fazu skrbi.

Značajke prehrane prerano

Posebnost hranjenja preranog dojenčadi posljedica je povećane potrebe za hranjivim tvarima zbog intenzivnog tjelesnog razvoja, kao i funkcionalne i morfološke nezrelosti gastrointestinalnog trakta, pa se stoga hrana treba pažljivo davati. Čak se i duboko prerane bebe trebaju hraniti u prvim satima života zbog kataboličkog uzorka metabolizma, hipoproteinemije i hipoglikemije.

Parenteralnom prehranom, crijeva djeteta brzo koloniziraju uvjetno patogena mikroflora. Istodobno povećava propusnost sluznice gastrointestinalnog trakta, što pridonosi generalizaciji zaraznog procesa. Parenteralna prehrana se koristi samo za vrlo teške uvjete u vrlo preuranjenim bebama i na ograničeno vrijeme. To je više pogodno za takvu djecu da rasporedu oko 24 sata kapanje injekcija nativnog majčinog mlijeka kroz nasogastričnu cijev.

Bebe s gestacijskom dobi manjom od 28 tjedana, kao i sve prerano s SDR-om, ubrizgava se slabo sisanje, refleksno majčino mlijeko kroz trbušnu cijev. Uz zadovoljavajuće opće stanje i prilično izražen refleks usisavanja, hranjenje u prvih 3-4 dana provodi se kroz bradavicu. Prije tog razdoblja, nije primjenjivo djetetu na dojku jer je dojenje teško za njega i može dovesti do sekundarne asfikike ili intrakranijalne krvarenja. Prerano s težinom rođenja od manje od 1500 g primjenjuje se na prsa od 3. tjedna života.

Kalkulacije prehrane obavljaju se prema potrebi djetetova tijela za 1 kg tjelesne težine dnevno: 1-2 dana života iznosi 30 kcal, 3. dan je 35 kcal, 4. dan 40 kcal, a zatim 10 kcal više dnevno do 10. dana života; 14. dana - 120 kcal, od 21. dana života - 140 kcal. Prilikom određivanja volumena hrane potrebno je uzeti u obzir pojedinačne karakteristike djeteta: budući da prerane bebe od drugog mjeseca ponekad asimiliraju volumen majčinog mlijeka koji odgovara 150-180 kcal / kg.

Dugoročni učinci prijevremenosti

Od preranih beba, rizik od mentalne i tjelesne invalidnosti je veći nego kod punoljetnih beba.

Sprječavanje preranog rođenja

Sprječavanje preranog rođenja djece uključuje zaštitu zdravlja trudnice, sprječavanje medicinskih pobačaja, posebno kod žena s menstrualnim poremećajima i neuroendokrinim bolestima, stvaranje povoljnih uvjeta za trudnice u obitelji i na poslu, pravodobno prepoznavanje rizičnih skupina i aktivno praćenje trudnoće u tim ženama.

Preuranjeno dijete: značajke države i stupnjeve skrbi

Punoljetno novorođenče rođeno je bespomoćno i zahtijeva budnu skrb. Ako govorimo o djetetu koje je vidjelo svijet puno ranije od vremena koje je priuštila priroda, rizici i napori će se povećavati mnogo puta. Prema statistikama, 8-12% djece rođeno je puno prije očekivanog datuma. Njihova skrb je složen proces, koji uključuje brojne stručnjake. Pozitivan stav i ispravna djelovanja roditelja od velike su važnosti. Razmotrite značajke stanja preuranjenih beba i osnovne preporuke za njihovu brigu.

Opseg, znakovi i uzroci ranog nedostatka

Novorođenčad koja je rođena prije 37. tjedna trudnoće, odnosno prije 260 dana intrauterinog razvoja (trudnoće), smatra se preuranjenom. Štoviše, njegova težina je u rasponu od 0,5 do 2,5 kg, a visina - od 25 do 40 cm. Ovisno o vremenu rođenja i tjelesnoj težini, postoji 4 stupnja prijevremenosti:

NAŠI ČLANOVI PREPORUČUJU!

 • 1. - 35-37 tjedana, težina - 2.001 - 2.5 kg, dijete je zrelo i održivo, u nekim slučajevima liječenje je potrebno (za žuticu, traume rođenja);
 • 2. - razdoblje - 32-34 tjedna, težina - 1.501-2.0 kg, pri pomaganju djeteta brzo se prilagođava vanjskim uvjetima;
 • 3. - razdoblje od 29-31 tjedna, težina - 1,001-1,5 kg, većina djece preživi, ​​ali im je potrebna dugoročna rehabilitacija;
 • 4. - trajan - manje od 29 tjedana, težina - do 1.0 kg, mrvica nije spremna za samostalan život, prognoza je nepovoljna - 60-70% beba umrijeti u roku od 30 dana.

Prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije, novorođenčadi s tjelesnom težinom od najmanje 500 g i prisustvom otkucaja srca podložne su skrbi. Što je ranije dijete rođeno, to je teže stanje. Prethodno stanje prvog i drugog stupnja naziva se umjereno, treće i četvrto - duboko. Pored navedenih parametara, u razvoju taktike skrbi, liječnici obraćaju pažnju na ozbiljnost znakova nezrelosti tijela, a glavni su oni

 1. nepravilno oslabljeno disanje;
 2. suha, naborana koža s crvenkastom bojom zbog nerazvijenosti potkožnog masnog tkiva;
 3. blijedi plač;
 4. lanugo (dolje) na tijelu;
 5. ploče za nokte ne prekrivaju u potpunosti falanga;
 6. pupčana vrpca ispod središta trbušne stijenke;
 7. sve su fontane otvorene;
 8. genitalije su nerazvijene;
 9. sitni pokreti zbog smanjene tonusa mišića;
 10. nerazmjerne veličine dijelova tijela - velika glava, kratke udove;
 11. fiziološki refleksi nisu izraženi.

U slučaju umjerene prijevremenosti, neki od ovih simptoma su odsutni. Također se događa da tjelesna težina djeteta iznosi više od 2,5 kg, ali postoje znakovi nezrelosti tijela.

Glavni uzroci prijevremenog poroda:

 • prehrambene nedostatke u prehrani majke;
 • nedostatak medicinske skrbi;
 • čimbenici stresa;
 • loše navike i ovisnosti žena;
 • izlaganje otrovnim tvarima, uključujući i na radnom mjestu;
 • godina majke je mlađa od 18 i više od 35 godina, otac je mlađi od 18 godina i stariji od 50 godina;
 • više od tri pobačaja u povijesti;
 • trudnoća prije godinu dana nakon isporuke;
 • kronična bolest majke;
 • fizička ozljeda;
 • imunološki sukob;
 • infekcija i kromosomskih abnormalnosti fetusa i tako dalje.

Značajke države

Dijete rođeno prije pojma nije spremno za samostalan život. Stopa adaptacije ovisi o zrelosti tijela i težini porođaja. U većini slučajeva, takve bebe, do određene dobi, zaostaju za svojim vršnjacima u razvoju i pokazuju povećanu sklonost određenim bolestima.

Živčani sustav

Do 28. tjedna trudnoće dijete oblikuje sve živčane završetke i čvorove, kao i mozak. Ali mijelin, tvar koja je odgovorna za prijenos impulsa, ne pokriva ih u potpunosti. U trajnim mrvicama, proces mijelizacije vlakana traje 3-5 mjeseci.

U preranoj bebi sazrijevanje živčanog sustava može biti odgođeno. Kao rezultat, postoje poteškoće s sisanjem, gutanjem, disanjem, reakcijom na vanjske podražaje i tako dalje.

Što je stupanj prijevremenosti jači, to su manje naglašeni bezuvjetni refleksi.

Cvjetni korteks preranih beba slabo je formiran. Neke su strukture nedovoljno razvijene, na primjer, mali mozak, koji je odgovoran za koordinaciju pokreta. Zidovi krvnih žila su oslabljeni, pa postoji opasnost od ishemije (nedostatka kisika) i krvarenja.

thermotaxis

Kod djece rođenih prije roka, procesi očuvanja i oslobađanja topline nesavršeni su. Oni se lako nadviti (temperatura tijela postaje ispod 36 °) i pregrijati pod utjecajem vanjskih uvjeta. Razlozi za to:

 • nedostatak potkožnog masnog tkiva;
 • nezrelost termoregulacijskog centra u mozgu;
 • nezrelost znojnih žlijezda.

Povećani rizik od pregrijavanja / hipotermije traje do 6 mjeseci. Konačno, mehanizam termoregulacije formiran je za 8 godina.

Probavni sustav

U probavnom sustavu preuranjenih novorođenčadi karakterizira nekoliko značajki:

 1. smanjena gastrointestinalna aktivnost, hrana prolazi polako;
 2. enzimi nisu dovoljno proizvedeni, proizvodi su slabo probavljeni i dolazi do fermentacije;
 3. zbog niske kiselosti probavnih sokova poremećena je crijevna mikroflora;
 4. trbuh ima mali volumen;
 5. slabog sfinktera na granici s jednjakom.

Kao rezultat toga, bebe pate od nadutosti, crijevne kolike, slabih pokreta crijeva, česte, teške regurgitacije, nedostatka vitamina i elemenata u tragovima.

Sluh i vid

S dubokim preuranentnošću, dijete reagira na zvukove podražaja samo trepćućim i pokretnim udovima. Počinje okretati glavu na zvuk u otprilike 1-1,5 mjeseci.

Vizija u ovoj djeci slabo je razvijena. Većinu vremena leže s zatvorenim očima. Bebe rođene 30-32 tjedna trudnoće mogu gledati na svijetle objekte i okrenuti se izvoru svjetlosti.

Vaskularna mreža retine formirana je u posljednjem mjesecu trudnoće. Prerane bebe imaju visoki rizik od retinopatije - oštećenja mrežnice, koja je puna vidnog oštećenja i sljepoće. Uz pravodobno liječenje, stanje se ispravlja.

Dišni sustav

Suženi dišni putovi, nezrelost respiratornog središta mozga, visoko locirana dijafragma - ovi i drugi čimbenici čine nemogućim da prerano dijete potpuno diše. U budnom stanju, diše vrlo često (60-80 puta u minuti), ali plitko. U snu, frekvencija se smanjuje, ponekad postoje epizode apneje - respiratorni uhićenje, a nasolabijski trokut i prsti postaju plavi.

S dubokom preuranjenošću, može se pojaviti atelektaza (propadanje) pojedinih područja pluća. To je zbog nedovoljne količine surfaktanta - tvar koja se sastoji od 23 do 36 tjedana trudnoće i namijenjena je za otvaranje plućnih mjehurića tijekom prvog daha. Kao rezultat toga, pojavljuju se respiratorni poremećaji, koji se često povezuju s infekcijom (upala pluća).

Neka djeca imaju bronhopulmonalnu displaziju nakon povezivanja s ventilatorom. U budućnosti, ona je puna čestih prehlada.

Kardiovaskularni sustav

Uobičajeno, nakon prve nezavisne inhalacije, dijete zatvara shunts između srčanih komora i velikih krvnih žila, zbog čega je tijekom perioda prenatalnog razvoja osigurana cirkulacija krvi. U prijevremenim bebama proces restrukturiranja cirkulacijskog sustava javlja se u prvim mjesecima života. Pored toga, srce i krvne žile suočavaju se s povećanim stresom zbog tekućih aktivnosti rehabilitacije. Često se nalaze kongenitalne malformacije.

Srčani zvukovi bebe su prigušeni, prosječni broj otkucaja srca iznosi 120-140 otkucaja u minuti. Organizam reagira na bilo koji vanjski utjecaj s povećanjem tlaka i povećanjem učestalosti kontrakcija do 200.

Endokrini sustav

U prijevremenom rođenju svi elementi endokrinog sustava nisu u potpunosti djelotvorni:

 1. Nadbubrežne žlijezde. Nedostatak kortizola dovodi do smanjenja prilagodljivog kapaciteta tijela i neodgovarajućeg odgovora na faktore stresa. Uz tešku adrenalnu insuficijenciju, dječja temperatura tijela pada i krvni tlak padne.
 2. Štitnjača. Uočena je prolazna hipotireoza (smanjena aktivnost organa). Kao rezultat toga, metabolizam usporava, javlja se edem, žutica je odgođena, i tako dalje.
 3. Jajnici i testisi. Zbog nedostatka hormona, seksualna kriza je blaga.
 4. Gušterača. Prekomjerna sinteza inzulina i malih količina glikogena dovode do smanjenja razine šećera u krvi. Hipoglikemija je opasna kršenja sazrijevanja živčanog tkiva.

Sustav kostiju

U preuranjenim bebama kosti su potpuno formirane, ali proces njihove mineralizacije nije potpuna. Iz tog razloga, rizik od hip-displazije visok je.

Zbog nedostatka kalcija i fosfora, poželjno je rano prevenciju rakom. Sastoji se od propisivanja vitamina D od dobi od 2 tjedna.

Mokraćni sustav

Nezaposlenost bubrežnog tkiva i nestabilnost metabolizma vode i soli uzrokuju predispoziciju djece na stvaranje edema. Obično se pojavljuju u prvim danima života i nestaju za 1-2 tjedna. Kasnije čvrsti edem u donjem dijelu tijela može ukazivati ​​na prehrambene probleme ili bolesti. Osim toga, treba imati na umu da dijete može brzo razviti dehidraciju.

Hematopoetski sustav

Sklonost anemiji u prerane bebe povezana je s brzim uništenjem fetalnog hemoglobina i nezrelosti koštane srži. Pored toga, postoji povećani rizik od krvarenja uslijed nedostatka vitamina K i smanjenog kapaciteta lijepljenja trombocita.

Imunološki sustav

Dijete prima većinu protutijela i imunoglobulina od majke 32-35 tjedana. Prerane bebe imaju izražen nedostatak zaštitnih čimbenika. Njihov imunološki sustav slabo funkcionira: gotovo se ne proizvode imunoglobulini i limfociti.

U prvim tjednima života, mrvica je bespomoćna od patogenih mikroorganizama, dok postoji tendencija generalizacije zaraznih procesa. Cijepljenje djece provodi se na posebnom rasporedu počevši od 6 ili 12 mjeseci.

Kod djece prerano rođena, često je produljen tijek žutice, povećani intrakranijski tlak i motorički poremećaji. Osim toga, rizik od cerebralne paralize, epilepsije i razvojnog kašnjenja je visok.

Dinamika tjelesne mase

Gubitak težine javlja se kod svih djece nakon poroda, ali u punoljetnim bebama, to je 5-8% početne mase, au preranoj bebi 5-15%. Sljedeća dinamika ovisi o općem stanju organizma i uvjetima života. Približne cijene:

 • početna težina vraća se na 2-4 tjedna života, dobitak težine u prvom mjesecu je 100-300 g;
 • za 2-3 mjeseca masa se udvostruči, a za 12 - povećava se za 4-8 puta;
 • rast tijekom prve godine života postaje više za 27-38 cm, a zatim se svaki mjesec dodaju 2-3 cm.

Specifično ponašanje

Stupanj aktivnosti bebe ovisi o zrelosti njegova tijela. Ako je beba rođena do 28 tjedana, onda većinu dana spava. Kada se dotakne, može se probuditi i početi se kreće, grimas, ali nakon nekoliko minuta ponovno zaspati. S prvim stupnjem prijevremenosti, dijete se može probuditi i ostati budan duže vrijeme, a također i jasno i glasno vikati.

U prvim mjesecima života djeca puno plaču i lako se uzbuđuju pod utjecajem iritansa, teško im se smiriti. Često se opaža hipo- ili hipertoničnost mišića.

Ritam neuropsihijskog razvoja preranih beba usporava se: kasnije počinju sjesti, puzati, hodati, razgovarati. U nedostatku ozbiljnih patologija, oni "nadoknaditi" sa svojim vršnjacima za 18-24 mjeseca. No, brzi zamor i emocionalna nestabilnost mogu ostati.

dojenje

Proces njege preranog djeteta može se podijeliti u dvije faze: boravak u bolnici i kod kuće.

bolnica

Neonatolozi su odgovorni za dojenje. Odmah nakon rođenja, dijete ulazi u jedinicu intenzivnog liječenja ili jedinicu intenzivnog liječenja. Ako on ne može disati, povezan je s ventilatorom i ubrizgava se površinski aktivno sredstvo za otvaranje pluća. Može se provesti oksigenacija, kao i uvođenje tekućine i lijekova kroz katetere. Kontinuirano praćenje vitalnih znakova provodi se.

Dijete se stavlja u inkubator (inkubator), gdje je temperatura zraka 33-35 °, a vlažnost 70-95%. Pokazatelji se odabiru pojedinačno ovisno o stupnju prijevremenosti. Kako se poboljšavaju, odbacuju. Parametri zraka u odjelu: temperatura - 25 °, vlažnost - 55-60%. Dijete je vrlo lako izgubiti toplinu. Prilikom odijevanja, mijenjaju se stolovi s grijanim toplim pelenama. U inkubatoru dijete može provesti 3-4 dana do 7-8 tjedana.

U procesu njege vrlo je važno stvoriti najpovoljniju okolinu, umanjujući stres i traumatske faktore, jer su prerane bebe vrlo osjetljive. Oni nasilno reagiraju na bilo koji stimulans odjednom s nekoliko sustava tijela, što negativno utječe na njihovo stanje. Glavna područja:

 1. smanjenje buke;
 2. zaštita od jakih izvora svjetlosti;
 3. pažljivo provoditi sve medicinske postupke;
 4. taktilni kontakt s majkom kad god je to moguće - polaganje na prsima, dodirivanje, milovanje;
 5. meko presavijanje, imitirajući ostanak u maternici;
 6. periodičnu promjenu položaja tijela za sprečavanje deformacija kostiju i abnormalnog tonusa mišića.

Razdoblje boravka u bolnici, u pravilu, je jednako razdoblju koje beba nije morala potpuno dovršiti intrauterini razvoj.

kuća

Osnovni uvjeti za ispuštanje djeteta:

 • mogućnost samopoženja;
 • sposobnost održavanja tjelesne temperature;
 • težina veća od 2 kg i konstantno povećanje težine;
 • ozbiljno ozdravljenje rana;
 • usklađivanje sa standardima krvi.

Preuranjeno dijete treba pažljivo rukovanje, ali nemojte biti previše gorljivi: bojite se da ga dodirnete i pažljivo zamotajte. Bolje je vježbati mrežu, tako da je mrvica mogla pomicati ruke i noge. Topla i teška deka nisu potrebna, bolje je koristiti lagani tekstil.

Optimalna temperatura zraka u prostoriji gdje je dijete - 25 °. Nemojte ga ostaviti golu više od 3-4 minute. Postupno, trajanje zračnih kupki može se povećati na 10-12 minuta trošeći ih 3-4 puta dnevno.

Vodeni okoliš je idealan za bebu. Svakodnevno se mora okupati, pogotovo ako se osip od pelene. U prvih tjedana željena temperatura vode je 36-37 °. Zatim se može postupno smanjiti na 32 °. To će pridonijeti otvrdnjavanju.

Vrlo korisno za masažu djece. U prvih tjedana može biti lagano udaranje trbuha. Kada težina djeteta dosegne 3 kg, možete nastaviti do opće masaže, dodajući mu gimnastiku. Sesija treba provoditi iskusni profesionalci.

Pješačenje je dopušteno pod uvjetom da je težina mrvica veća od 2,1 kg. Trajanje prve šetnje je 5-10 minuta. Tada se trajanje može povećati na 30-40 minuta 2-3 puta dnevno. U lošim vremenskim uvjetima, vrijedi "hodati" na balkonu, otvarajući prozor. Važno je pravilno nositi bebu tako da se ne pregrije i ne smrzava.

Mjesečno s djetetom, morate otići do pedijatra. Tijekom prve godine trebate posjetiti ortopedistu, kirurgu, ENT kirurgu, oftalmologu 2-3 puta. Neurolozi djeteta trebaju biti prikazani svaka 3 mjeseca. Vrlo je važno pravovremeno posjetiti liječnike kako bi se otkrila najmanja odstupanja u početnoj fazi.

hrana

Pravilna ishrana je ključna točka u brigu o preuranjenim bebama. Ako beba nema gutanja i usisavanje refleksa, ona se unosi kroz cijev. U nekim slučajevima, ti automatizam su, ali postoje problemi s koordinacijom pokreta. Izlaz iz hrane je iz štrcaljke bez igle, boca ili žlice. Za majčinu dojku primjenjujte djecu težine 1,8-2 kg, koje mogu aktivno sisati. U svakom slučaju, u prvim danima, dojilje se intravenski injektiraju slane otopine, glukoze i vitamina (K, C, E, skupina B). Također se mogu primijeniti nutrijentna rješenja.

Idealna prehrana za prerane bebe - majčino mlijeko. Ako nije moguće izravno povezivanje s grudima, žena treba dekantirati. S nedostatkom ili nedostatkom mlijeka koriste se posebne mješavine s povećanom razinom proteina i povećanom energetskom vrijednošću. Gotovo svaki proizvođač dječje hrane ima proizvode dizajnirane za preuranjene bebe. Kupnja mješavine mora biti na preporuku liječnika.

Nakon izbacivanja iz rodilišta, preporučljivo je kupiti elektronske ljestvice i jasno pratiti količinu mlijeka / mješavine koja se pojede kod svakog hranjenja, kao i dinamiku djetetove težine. Djeca se brzo umoriti od sisanja, vrijedno im je pružiti priliku za odmor. Na zahtjev se trebaju nanositi na prsima. Uz umjetno hranjenje morate izdržati intervala od 3 sata. Uvođenje hrane izvodi se prema individualnoj shemi.

Prvi mjeseci života preranog djeteta teško su za njegove roditelje. U ovom trenutku izuzetno je važno povjerenje u profesionalnost liječnika, kao i davanje djeteta svoju ljubav tako što ćete razgovarati s njim i dotaknuti ga. Suvremene tehnologije omogućuju duboko preranu bebu. Do 2-3 godine, oni mogu zaostajati za vršnjacima u razvoju, ali s vremenom su svi problemi izgubljeni. Glavna stvar je brigu o djetetu i maksimalnu pažnju posvećenu njegovim potrebama.