Što ako dijete ne jede smjesu

Zasnivanje

Neke majke su prisiljene prebaciti se na dojenčad kada dojenje nije moguće. Međutim, ovdje se roditelji mogu suočiti s problemom kada dijete ne jede smjesu. Ali ova hrana je izuzetno važna za mrvice, čak i ako već odlazi na dodatke. Volumen komplementarne hrane po prvi put nije dovoljan za dijete, stoga ga treba nadopuniti majčinim mlijekom ili formulom dok se beba potpuno ne prebaci na hranu za odrasle. Osim toga, neke bebe idu na umjetno hranjenje prije hranjenja.

Umjetno hranjenje

Moderne mliječne mješavine razvijene su prema novim tehnologijama i maksimalno su prilagođene sastavu majčinog mlijeka. Danas proizvode različite vrste hrane pogodne za različite kategorije djece, uključujući novorođenčad, alergije, prerane bebe i malu djecu, te djeca s nedostatkom bilo kakvih vitamina ili elemenata.

Naravno, nikakva mješavina ne može zamijeniti majčino mlijeko, ali ponekad roditelji nemaju drugog izbora. U ovom slučaju važno je odabrati pravu hranu za mrvice i organizirati umjetno hranjenje. Kada dijete ne jede smjesu ili dijete odbija majčino mlijeko, on ne jede i ne prima važne elemente i hranjive tvari koje dijete treba za skladan rast i razvoj. U ovom članku saznajemo što ako dijete odbija miješati.

Prije svega, važno je razumjeti zašto dijete ne želi jesti. Utvrdivši to, možete ukloniti uzrok, a zatim će se mrvica pravilno i potpuno hraniti, prema normi i preporukama pedijatara. Pogledajmo bliže razloge zbog kojih je dijete odbijalo smjesu.

Nutricionističke karakteristike dojenčadi

Često dijete nije gladno i ne treba toliko hrane. Djeca starija od 4-5 mjeseci već se kreću u rjeđe hranjenje, međutim, intervalima između kojih se povećava, ali istovremeno se povećava i jedan dio volumena. Stoga, do vremena ishrane na starom načinu, beba možda neće biti gladna.

Kao što pokazuje praksa, novorođenče jede oko sedam do osam puta dnevno u razmaku od tri sata. Mliječna formula za dijete u trajanju od 4-6 mjeseci može se dati svakih 3,5-4 sata. Ako se dijete osjeća dobro, normalno se razvija i raste, u redu je da će jesti manje, ne. Ako maca odbija jesti, ponovno ponudi smjesu za 30-40 minuta.

Ne pretjerujte mrvicu. Zbog preopterećenja, dijete će ne samo odbiti sljedeće hranjenje, već će se i osjećati neugodno. Kao rezultat toga, povećava se nadutost i povećava se težina, bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje. Neke bebe mogu razviti alergiju na hranu, pretilost, pa čak i dijabetes. Da biste izbjegli komplikacije, pratite normalnu prehranu.

Dnevna stopa smjese za dijete do četiri tjedna iznosi do 120 ml. Za djecu od jednog do tri mjeseca doseže 150-180 ml, za tri do pet mjeseci povećava se do 180-200 ml. Nakon četiri do pet mjeseci s uvođenjem komplementarne hrane, dnevni volumen smjesa se postupno smanjuje.

Prvo hranjenje

Mnoga djeca ne jedu smjesu s početkom hranjenja. Okus odrasle hrane svibanj činiti više zanimljiv i raznolik za djecu od svježeg mlijeka. U tom slučaju, preporučujemo da smanjite volumen mješavina, ali ne možete u potpunosti odbiti takve dodatke!

Prvi dodatci za umjetnike počinju se uvoditi u četiri do pet mjeseci. Povrće sira i ne-mliječne žitarice bez glutena uključene su u dječji jelovnik kao prva odrasla jela, a djeci daju se voćni kaše, sokovi i kompoti. Kako ući u mamac u dijeti bebe, reći će tablici hranjenja za djecu na umjetnoj hrani.

Prijelaz s dojenja na umjetno hranjenje

Nakon završetka dojenja, nedostatka majčinog mlijeka, ozbiljne bolesti, odvajanja od majke i iz drugih razloga, roditelji su prisiljeni prenijeti dijete na umjetno hranjenje. Onda dijete može biti hirovito i ne uzimati mlijeko. U tom slučaju morate biti strpljivi, odabrati pravu hranu i okus, što će beba voljeti i neće uzrokovati probleme s probavom.

Ako je moguće, držite barem djelomično dojenje i zamjensku hranu sa smjesom i mlijekom. Štoviše, bolje je dojenje noću, a tijekom dana dati kuhanu hranu. Ako ne možete zadržati dojenje, prijenos bebe na umjetno hranjenje postupno i glatko. Kako to učiniti ispravno, pogledajte članak "Kako prenijeti dijete u mješavinu".

Zdravstveni problemi

Zdravstveni problemi smanjuju apetit ili čine mrvice odbijaju jesti uopće. Među takvim problemima može biti banalna hladnoća i groznica. Uostalom, odrasli tijekom gripe ili ORVI također žele jesti manje, a mnogi uopće ne mogu jesti. Osim toga, novorođenčadi i bebe do 3-5 mjeseci često su pogođeni kolikom i nadutostima.

Drugi problemi u ovoj kategoriji uključuju bolove u ušima i grlu kad boli dijete da proguta. Dijete ne može udobno jesti smjesu mlijeka iz boce i s namještenim nosom. U tom slučaju upotrijebite posebne aspiratore za novorođenčad koja lako i udobno uklanja nakupljene tekućine i sluz iz nosnih prolaza. Za prehlade, bolove u ušima i grlu, čeljusti, s teškim probavom, obratite se pedijatru!

Rezanje zuba i bol u deshtima je čest uzrok odbijanja djeteta da jede. Tijekom tog razdoblja, mrvica doživljava bol i upalu, što ga čini neugodno i ne može normalno jesti. Neka djeca čak imaju proljev ili mučninu, što također uzrokuje odbacivanje hrane.

Jedenje i pronalaženje boca s lutkom u ustima samo pojačava negativne osjećaje. U tom slučaju, morate čekati i ne hraniti mrvicu silom. Usput, posebni dječji zubi za zube smanjuju bol i nelagodu.

Izbor i priprema smjese

Nepravilno odabrana i pripremljena mješavina često je razlog zašto beba ne jede dobro. Danas proizvođači nude mnogo različitih mikseva, a važno je odabrati pravu hranu. Ne zaboravite da sastav može izazvati alergiju kod djeteta, poremetiti enzime. Osim toga, možda ne želi okusiti. Posebno je teško za dojenčad prebaciti na umjetne mješavine ako su dugo vremena na HB-u.

Važno je odabrati smjesu za dob i potrebe djeteta. Pri odabiru, razmotrite osobine mrvica i konzultirajte s pedijatrom. Pripremite hranu prema uputama i pravilno razrijedite prah!

Često, mijenjanje mješavine i okusa kojima se dijete koristi, dovodi do činjenice da jede malo ili odbija jesti. Stoga, ako ste pronašli prikladnu smjesu, nemojte mijenjati proizvode, osim ako je potrebno prema dobi. Ali u rijetkim slučajevima, i obrnuto, kada su mrvice umorne od ukusa. Zatim pokušajte pokupiti drugi proizvod. Ali prije promjene, svakako se savjetujte s pedijatrom!

Ako je vaše dijete alergično, odaberite hipoalergensku smjesu koja se temelji na kozjem mlijeku označenom "HA". Za novorođenčad i bebe do pola godine odabiru se visoko prilagođeni i prilagođeni proizvodi s oznakom "1". Za djecu stariju od pola godine prikladne su djelomično prilagođene i mješavine kazeina označene kao "2".

Za djecu stariju od jedne godine, oni odabiru mliječni oblik "3", a za prerano dijete i uz nedostatak težine - proizvod "0" ili "Pre". Fermentirane mješavine mlijeka upućuju se na kliničku prehranu i daju bebe s čestim zatvorom i regurgitiranjem, poremećajima stolice i probavnim poremećajima. Više detalja o tome kako odabrati i pripremiti smjesu za bebe, kao i ocjenu najboljih proizvoda ovdje.

Neudobna bradavica

Ako dijete odbije bocu s mješavinom, moguće je da dijete neugodno jesti. Neispravno odabrani ili novi, još uvijek teški bradavici mogu smanjiti apetit. Odaberite udobnu meku bradavicu s prikladnim oblikom i otvorom srednje veličine. Prevelika rupa će dovesti do povećanog protoka mlijeka, zbog čega će mrvica gušiti kad se hrani i proguta vanjski zrak. Usput, to dovodi do nadutosti i česte obilne regurgitacije.

Previše mala rupa, naprotiv, sprječava protok mlijeka. Kao rezultat toga, dijete nema dovoljno snage, zraka i same snage. Preporučljivo je koristiti isti bradavica na koji se dijete koristi. Osim toga, prilikom odabira pridržavati se preporuka dobi djeteta koje su označene na pakiranju robe.

Što učiniti ako dijete odbije uzeti smjesu: ukloniti uzroke i uspostaviti udobno hranjenje

Dojenje osigurava novorođenče s bitnim hranjivim tvarima, vitaminima i mikroelementima, protutijelima za borbu protiv moguće bolesti. Savjetnici za dojenje naglašavaju prednosti dugotrajnog hranjenja.

U isto vrijeme, hranjenje sa umjetnim formulama također se odvija ako nema dovoljno majčinog mlijeka. Proizvođači proizvode proizvode koji uzimaju u obzir potrebe djece u energiji, bjelančevinama i vitaminima prema dobi. Postoje terapijske smjese koje imaju za cilj ublažavanje simptoma različitih poremećaja. Takvi proizvodi uključuju hypoallergenic, anticolic, mliječne, bez laktoze, anti-refluks smjese.

Čini se da malo dijete odbija jesti smjesu. Nije tajna da kvalitetna dječja hrana zahtijeva materijalne troškove. No, izgledi da napusti dijete da gladne ne odgovara ni jednoj majci. Anksioznost ne ostavlja roditelje kada dijete prestane jesti smjesu ili ga jede premalo. Ova situacija zahtijeva pažljivo promatranje djeteta, budući da je važno utvrditi uzroke takvog ponašanja, razumjeti zašto je došlo do neuspjeha.

Uzroci neuspjeha

Razlozi za hirovito ponašanje su različiti. Najčešći su:

 • Nedostatak apetita. Smjesa je teži proizvod za probavu djece od majčinog mlijeka. Umjetna smjesa se zadržava u probavnom sustavu dojenčadi do 6 sati, što je povezano s težinom njegove apsorpcije. U tom smislu, hranjenje smjesa zahtijeva jasnu dozu suhog koncentrata i usklađenost s intervalom između hranjenja.

Previsoka koncentracija suhe tvari u pripravku može uzrokovati neuspjeh naknadnog hranjenja. Suprotno je upotrebi mlijeka ili kreme za pripremu suhe hrane za bebe.

 • Loša mješavina. Ponekad dijete ne jede smjesu ako mu se ne sviđa njezin ukus. Proizvođači proizvode proizvode s aditivima i nečistoćama, koji ne dobivaju uvijek okus peanuts. Naročito se često pojavljuje kod mješovitog hranjenja ili u početnim fazama prijenosa u smjesu.

Dijete pamti okus mlijeka, miris majčinog tijela. Osim toga, nedostatak udruga povezanih s osjećajem sigurnosti koji prati prirodno hranjenje može ometati dijete. To je osobito izraženo prilikom mijenjanja njegovatelja kada hranjenje pruža tata ili baka.

 • Zdravstveni problemi. Teething, bolna kolika, stomatitis, infekcija, upalu grla, otitis media i druge bolesti, uz boli, poremetiti uobičajeni proces dobivanja hrane. Važno je promatrati mrvice, uočiti druge pojave bolesti. Ponekad je izvor boli lokaliziran izvan usta. Na primjer, povećana nadutost, pojava pelenskog osipa, svrbeža tijekom dijaze ili bol u uhu.
 • Fiksne neugodne veze. Ako je uzimanje hrane bilo popraćeno neugodnim osjećajima (previše vruće mješavine, bol u sisa, mama nepristojne postupke kod hranjenja itd.), Beba odbija bocu, ne želeći proživjeti neugodne trenutke vezane uz hranjenje.
 • Neugodna bradavica. Ako je proizvod prevelik rupu, dijete će gušiti, ako naprotiv - brzo se umori, "zaradi" hranu.
 • Dijete također ne može uzeti smjesu nakon uvođenja komplementarne hrane. Sadržaj kalorija i udio odrasle hrane se povećavaju, a potreba za bivšim količinama umjetne prehrane se smanjuje.

Postoji svibanj biti drugih uzroka neuspjeha. Zadatak roditelja u fazi određivanja prirode problema je da pažljivo prati ponašanje djeteta. Pažljiva pozornost na bebu, praćenje neverbalnih signala sa svoje strane, osjetljiv i pažljiv stav tijekom razdoblja bolesti, pomoći će u brzom prevladavanju poteškoća.

Preporuke roditeljima

Što učiniti kada odbijete smjesu ovisi o izvoru problema. Na temelju utvrđenih razloga, razvija se taktika prevladavanja problema, usmjerenih na uklanjanje neugodnosti. Dakle, u slučajevima bolesti bebe preporuča se korištenje mjera za anesteziju pogođenih područja. Tijekom razdoblja dlačenja, gelovi se propisuju hlađenjem, a uporaba zubaca olakšava svrbež. Pogođena područja sluznice tijekom stomatitisa zahtijevaju pažljivo pridržavanje pokazatelja temperature hrane.

Ako beba uopće ne želi jesti, to ne jede loše, duge šetnje na svježem zraku, aktivne igre pomoći će vratiti apetit. Nemojte ograničavati kretanje djeteta.

Odbijanje jedne vrste smjese, u pravilu, prevladava zamjenom. Istodobno, prevođenje na novu mješavinu zahtijeva poznavanje određenih pravila, pridržavanje načela trajanja. Stoga, odabir prikladne mliječne mlijeke pomoći će pedijatru.

Posebnu pozornost treba posvetiti situaciji kada dijete ne uzima bradavicu ili bocu zbog nekog dezorijentiranosti i stresa.

Prekomjerno dugo odvajanje od majke i djeteta, emocionalni pritisak na dijete, prekomjerna prisila za hranjenje, snažna emocionalna reakcija od majke, kretanje, nepovoljno okruženje može uzrokovati stres u bebi, odbijanje jesti.

Taj se razlog također javlja u slučaju promjena u njegovateljima, kada majka napusti, a hranjenje provodi jedan od rodbine. Dijete, osjećajući promjenu, odbije smjesu, vrti se, plače tijekom hranjenja. Takva situacija zahtijeva uspostavljanje povjerljivog odnosa s djetetom: preporučljivo je nositi više vremena na rukama, igrati se, razgovarati, hraniti u opuštenoj atmosferi, koristiti remen.

Nema recept za učenje bebe da jede smjesu. Smetnja je vrsta rituala koja bi trebala donijeti ugodne osjećaje djetetu, dati osjećaj zasićenja. Pogrešne postupke roditelja, nepoštivanje djeteta, u pravilu, krše ovaj ritual. Zadatak majke je vratiti ove prirodne ugodne osjećaje djetetu.

Djeca odbijaju miješati

Pomoć kod savjeta, možda je netko takav bio, mi smo 4 mjeseca stari, mi smo na IW gotovo od rođenja, nedavno dijete kategorizirano odbija jesti smjesu! Danas je cijeli dan najviše 100 ml jeli. gura bocu i sve! Desni se još ne upali, pa je vjerojatno zbog zuba! i opće stanje je dobro, nasmijana, hodanja, ali još uvijek nešto nije u redu! Ne može li malo dijete žele jesti. Liječnik samo sliježe ramenima, kao što je dobivanje težine, u redu! Ali ono što radi! Morao se rugati, pa je jeli, a sada općenito potpuni neuspjeh! Može li se mješavina ne sviđati? jedemo Bellakt optimalu. Savjet pomoći.

Mobilna aplikacija "Sretna mama" 4.7 Komunikacija u aplikaciji mnogo je praktičnija!

To je bio isti, a također i za 4 mjeseca, smjesa je postala dosadna, promijenila tvrtku

Nemojte se rugati! to znači da on ne treba sada. Ako ne počne jesti, pokušajte mijenjati smjesu.

Općenito, koliko ja znam, oni koji su već stariji u vašoj dobi već su hranjeni grudama

pokušajte promijeniti tvrtku

Moj starješinik, na 3 mjeseca, izbacivao je smjesu dva dana, plakao za gladom i spavao... trećeg dana nazvao sam pedijatra i počeli jesti grizu

pokušajte dati kashku (oni se također prodaju u svakoj ljekarni i supermarketu), samo razrijediti malo tanji nego što je naznačeno na kutijama

Dobro došli! Žao mi je što sam dizati stare teme, imamo problem u zadnjih 2 mjeseca... doktori ruka maše... ništa ne gledaj želim... težina zaposliti jako loše... za dva mjeseca uz manjak do najmanje 200 g... a bio krupnyachkom... jede mi... bili su na prvom... Nutrilon Nutrilon mi u redu... onda oni kao ljudi, Hipp, Semper pokušao... nema učinka... analize pokazuju usvaivaivaemost loše, ali ne pokazuju razlog za odbijanje da jede. Moja djevojka samo topi... već i kosti vidjeti na bedrima i trbuhu pao... ja sam očajna... za liječnike pokrenuti - ali bez uspjeha...... otečene dosenki je vrlo aktivna, vesela i razigrana nema odmora vrijeme.

Kako si to učinio? Što je pomoglo? Ili je prošao?

naši liječnici stvarno nije pomoglo, nije rekao u čemu je problem, ja samo nekoliko mjeseci od 4,5 počela dati dječja kašica „dobar” sa žlicom i postupno uvodi povrće i voćne kaše limenke, hvala Bogu počeo jesti! u potpunosti smo napustili smjesu oko 6 mjeseci. Ponekad ga ponudim samo sada, ali isto tako prema mom raspoloženju, možda mogu piti 240 ml, ili ga možda ne dodirivati! Sada ponekad postoje problemi s apetitom, ali još uvijek se ne sviđa! Pokušaj s žlicom, možda će to i raditi... Sjećam se i kako sam zabrinuta, bilo je strašno...

Evo ja sam liječnik ultrazvukom Također se preporuča uvesti čvrstu hranu, kažu, kada će jesti sa žlicom, slina će sudjelovati u probavu, poboljšava apetit i želudac crijeva počnu raditi. Hvala što ste se odazvali! Raste snažan, zdrav, zabavan i sretan!

sada imamo skoro 2 godine, ali ponekad postoje problemi s apetitom... samo malo, ali već smo ga prihvatili) glavna stvar je da se ne složimo, želi jesti

Što učiniti ako dijete od 3-6 mjeseci odbija jesti smjesu s miješanim i umjetnim hranjenjem?

Loše beba apetit je problem koji uzrokuje brigu mame na paniku, bez obzira na dob. Najteže je shvatiti zašto dijete slabi manje od godinu dana, jer ne može objasniti razloge njegovog ponašanja. Kod dojenih beba to se rijetko događa, ali s umjetnom ili miješanom vrstom hrane, bebe često odbiju mliječne formule. Doznajemo što je to povezano i što činiti u ovoj situaciji s majkom.

Djeca na umjetnoj prehrani odbijaju jesti mnogo češće od onih beba koje su dojene.

Kada je potrebna mješavina?

Mlijeko za majčino mlijeko je idealna hrana za novorođenče, ali u nekim slučajevima majka ima problema s laktacijom, a morate koristiti i prilagođenu mliječnu formulu. Moderna dječja hrana sadrži spljošteni protein kravljeg ili kozjeg mlijeka, vitamina, minerala, aminokiselina i drugih komponenti potrebnih za puni razvoj djeteta.

Njegova je suština podučiti dijete da najprije sisati prsa, a zatim - formulu. Ova opcija će omogućiti bebi da dobije vrijedne komponente koje se nalaze isključivo u majčinom mlijeku, na primjer, imunoglobulini i protutijela. Istodobno, zahvaljujući mješovitoj hrani, dijete će biti potpuno opremljeno hranjivim tvarima.

Nakon što je odlučila uvesti umjetnu prehranu u dječju prehranu, važno je odabrati pravi proizvod. To je najbolje učiniti u kombinaciji s pedijatrom. Mama bi trebala biti spremna za činjenicu da je na pozornici upoznavanja s novom hranom teško. Što ako dijete odbija miješati? Prije svega, vrijedi saznati razloge za to. Moguće opcije:

 • nepravilno ugostiteljstvo;
 • problemi s mješavinom;
 • neprikladna bradavica / boca;
 • nemir;
 • stres.

Nepravilno ugostiteljstvo

Možda je beba postala gora, postoji mješavina, jer to prečesto ili prekomjerne količine. Majčino mlijeko apsorbira puno brže od njegovih nadomjestaka. Dojenje se može dogoditi na zahtjev, a umjetno hranjenje može se dogoditi samo po rasporedu.

Hranjenje smjese treba provesti u skladu s dobi djeteta i strogo prema rasporedu.

U početku se probavni trakt bebe nosi s viškom hrane, ali onda nastaju problemi:

 • gubitak apetita - dijete ne jede dobro smjesu ili potpuno odbije smjesu;
 • nadutost - neprobavljeni ostaci dovode do fermentacije;
 • kolicijski plinovi se protežu crijevnim zidom, uzrokuju bol;
 • problemi s defekacijom - zatvor ili proljev.

U dobi od 5-6 mjeseci, kao iu starijoj dobi, potomci mogu jesti manje smjese zbog upotrebe drugih proizvoda - čaj, sok, kompot, kolačići, pire od voća i drugo. Slatka pića i zalogaje smanjuju apetit, oni bi trebali biti ograničeni. Osim toga, nakon uvođenja komplementarne hrane, neke bebe napuštaju uobičajeni proizvod u korist "odrasle hrane".

Problemi s mješavinom

Ako dijete odbija jesti smjesu, možda jednostavno ne voli njezin okus. Razne hipoalergijske i niske laktoze namirnice koje su propisane djeci iz zdravstvenih razloga imaju gorkog okusa. Posebno akutno ovaj problem osjećaju majke beba na mješovitoj hrani, jer nakon ukusnog mlijeka s ugodnom aromom, djeca ne žele piti neku vrstu tekućine svojstvenih svojstava.

Ako dijete odbija smjesu, posavjetujte se s pedijatrom, on će vam pomoći da odaberete drugu hranu za dijete.

Negativna reakcija na zamjenu mlijeka može se pojaviti ne odmah, već nakon nekog vremena. U početku, dijete se slaže s proizvodom, a onda se umori od njegovog ukusa. Jedini izlaz je isprobati različite marke. Na primjer, neka djeca s užitkom piju fermentirane mješavine mlijeka. Međutim, prije eksperimenta je bolje konzultirati se s liječnikom.

Drugi čimbenik koji dovodi do činjenice da dijete ne želi jesti - on nije zadovoljan temperaturom hrane. Optimalni raspon je 35-40 °. Više vrućeg ili hladnog proizvoda slabo se percipira.

Osim toga, umjetno ili prirodno hranjeno dijete jednostavno ne može odabrati sastav odabrane hrane. Kao rezultat toga, on će imati alergije. Njezini simptomi su:

 • crvenilo kože;
 • svrbež;
 • razdražljivost;
 • poteškoće s spavanjem;
 • oslabljena stolica;
 • kolike.

Neodgovarajuća boca ili bradavica

U slučaju kada beba ne dobro jede smjesu, trebali biste provjeriti jesu li bradavice i boca (rog) ugodni. Prevelika ili mala rupa stvara probleme. U prvom slučaju, mlijeko teče vrlo intenzivno, a dijete guši. U drugom - on mora uložiti znatne napore da dobije hranu, brzo se umori i počinje djelovati. Pravilnom veličinom otvora u tekućini bradavica ravnomjerno kaplje.

Kada se mješovito hranite umjesto boce, možete koristiti malu žlicu ili špricu bez igle. Vjeruje se da zahvaljujući tim nadomjestacima dijete neće odustati od dojke.

nelagodnost

Dijete počinje jesti, a onda se iznenada zaustavlja? Ima li trajni gubitak apetita? To može ukazivati ​​na fizičku ili psihičku nelagodu. Moguće opcije:

 • zuba;
 • kratka hyoid kost;
 • stomatitisa;
 • bolesti dišnog sustava;
 • upala uha;
 • bol u trbuhu;
 • stres.

U većini slučajeva, odgovor na pitanje zašto dijete jede smjesu u 4-5 mjeseci je da počinje zubi. Očigledni znakovi su obilne slinavke, otečene crvene desni, želju da sve "grickaju". Kada sisanje bol u desni povećava. Možete pomoći bebi s hladnim zubima i anestezijskim gelovima.

uzda

Ponekad dijete jede malo zbog kratke hipoidne krpe, što komplicira proces usisavanja. U budućnosti, može izazvati poteškoće s izgovorom zvuka. Za dijagnozu morate kontaktirati svog stomatologa ili kirurga. Problem se rješava obrezivanjem konopa. Što je mlado dijete, to je postupak lakše.

stomatitis

Znak candalnog stomatitisa - bijela plaketa na jeziku i unutarnja površina obraza. U naprednim slučajevima mogu se pojaviti ulceracije sluznice. Kada sisanje dijete je u boli, pa je teško prisiliti jesti. Imajući u vidu uznemirujuće simptome, potrebno je vidjeti liječnika. Obično propisana otopina soda za trljanje i antifungalna sredstva.

Dječak je imao dobar apetit, a onda prestao jesti dječju hranu? Korijen problema može biti nazalna zagušenja ili curenje nosa zbog SARS-a. Zbog uske nazalnih prolaza dijete je teško disati čak i uz malu količinu pražnjenja.

Smeće koje se stvaraju u nosu kao rezultat suhog zraka mogu dovesti do istog problema. Uklanjanje neugodnog simptoma može se provesti usadom slane otopine.

Osim toga, s povećanom tjelesnom temperaturom dolazi do prirodnog smanjenja apetita. Nije potrebno hraniti dijete silom, bolje je pružiti mu puno pića.

Upala srednjeg uha (otitis) prati bol. Neugodna senzacija pogoršana je usisavanjem. Moguće je sumnjati na otitis ako mrvica povika i povlači uho. U mnogim slučajevima temperatura raste. Ovo stanje zahtijeva žalbu liječniku. U očekivanju liječničke skrbi, dijete može dobiti lijek koji se temelji na paracetamolu ili ibuprofenu za ublažavanje boli.

Bol u trbuhu

Dijete može doživjeti bolne grčeve crijeva ili kolike. Obično počinju u dobi od 3 tjedna i prolaze 3-4 mjeseca. Kada hrana ulazi u gastrointestinalni trakt, ona povećava peristaltiku, što izaziva neugodne senzacije. Rijetko odbije bocu, vrišti, podiže noge, dodge. Masaža trbuha, pričvršćivanje na toplinu i kremiranje pripreme pomažu u ovom slučaju. Osim toga, možete pokušati ići na hranu s prebiotika.

stres

Neuspjeh u dnevnom grafikonu, prekovremeni rad, višak emocija, boravak na nepoznatom mjestu ili strancima - svi ti čimbenici mogu poremetiti emocionalnu ravnotežu djeteta. On je nestašan, plačeći i odupira se hranjenju. Morate stvoriti mirno okruženje i nadzirati poštivanje režima.

Osim toga, treba imati na umu da su djeca osjetljiva na ekološke uvjete. Toplina, magnetske oluje, jak vjetar, promjena vremenskih i drugih fenomena nepovoljno utječu na njihovo blagostanje.

Odbijanje bebe iz mješavine - privremeni fenomen. Nemojte prisiljavati mrvicu da pijete iz boce, inače će se razviti negativan stav prema njoj. Tijekom hranjenja preporučljivo je držite u rukama, zagrlite i držite rog na prsima. Trebao bi biti strpljiv i trenirati bebu postupno. Ako se smanjuje tjelesna težina, problemi s odmrzavanjem, obilne regurgitacije, trajno nemirno ponašanje, savjetujemo se posavjetovati se s liječnikom.

Što bi mama trebala učiniti ako dijete do jedne godine starosti (na primjer, u 6 ili 8 mjeseci) odbija miješati?

Dobra je kada žena ima priliku dojiti dijete najmanje godinu dana. Ali, iz mnogih razloga, nije uvijek moguće, a zatim za hranjenje bebe roditelji su prisiljeni koristiti umjetne mješavine. Smjesa je u stanju pružiti djetetu potrebne elemente za normalan razvoj tijela.

Dojenje je vrlo osjetljiva stvar i često se događa da dijete odbija biti umjetno hranjeno. Razumjet ćemo sljedeće razloge.

Najčešći uzroci neuspjeha

Mnogi roditelji suočavaju se s teškoćama kada dijete ne prepoznaje smjesu. Ni u kojem slučaju ne bi trebalo zanemariti, jer nedostatak prehrane dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema i razvojnih kašnjenja. Razlozi za ovaj fenomen mogu biti mnogi, ali prije nego počnete paničariti potrebno je isključiti najosnovnije razloge za odbijanje smjese.

Ne sviđa mi se ukus

Između raznolikih nadomjestaka za majčino mlijeko nije lako odabrati proizvod koji je idealan za bebu. Morat ćemo pokušati mnogo opcija prije nego što stanemo na jednu stvar. Fenomen je prilično uobičajen kada novorođenče ne pojede normu, jer se ne sviđa okus smjese. To se događa tijekom prijelaza s dojenja na umjetno. Ako se to dogodi, roditelji trebaju biti strpljivi i tražiti smjesu koju će beba voljeti.

S početkom hranjenja, dijete također ne želi koristiti mješavinu. Okus hrane za odrasle je mnogo zanimljiviji i raznovrsnija svježa dječja hrana. Međutim, nemoguće je odbiti takvu dodatnu hranu do godinu dana, jer dječje tijelo još nije spremno jesti samo hranu za odrasle. U tom slučaju možete lagano smanjiti količinu smjese.

Bradavica se ne uklapa

Ako je rupa u njoj prevelika, dijete će gušiti i progutati višak zraka. To će dovesti do problema s probavom i nadutost trbuha. I premalena rupa zahtijeva više napora za dobivanje mlijeka. Da biste izbjegli ove probleme, možete odabrati bradavicu, pogodnu za dob, obično takve informacije navedene su na pakiranju.

Pogreške pri kuhanju

Dojenčad formule se prodaju kao suhi prašak. Da bi se dobio konačni proizvod, potrebno je razrijediti prašak s vodom. Ispravni proporci proizvođača upućuju na ambalažu proizvoda, ali neki roditelji namjerno ili nesvjesno krše ove zahtjeve, što može imati neugodne posljedice za zdravlje djeteta i njegovo napuštanje takve hrane. Ako se prašku doda više vode, mlijeko će biti malo kalorijalno, a dijete će biti pothranjeno.

Činjenicom da je ova pogreška uvijek prisutna, roditelji će se suočiti sa sljedećim problemima:

 • dijete ne dobiva na težini;
 • beriberi;
 • rahitis;
 • poteškoće s spavanjem;
 • razvojne kašnjenja.

Ako je smjesa deblja od normalne, može oštetiti dijete probavu. Loše razvijen organizam nije u stanju normalno probaviti povećanje, zbog svoje dobi, sadržaja tvari.

Preopterećenje dovodi do takvih posljedica kao:

 1. česta regurgitacija;
 2. povraćanje;
 3. problemi sa stolicom;
 4. loš san;
 5. prekomjerne tjelesne težine;
 6. čestih hirovica i plača.

Zdravstveni problemi

Poznata je činjenica da u vrijeme bolesti, djeca odbijaju jesti. Takva razdoblja su bolje samo čekati, pokušavajući ublažiti patnju povezanu s određenom bolešću.

Ako dijete oštro odbije upotrijebiti mješavinu koju je volio, možda mu se zubi izrezuju. Obično, kada se smanji osjetljivost boli, apetit se vraća. Ako dijete ima otitis ili upalu grla, jedenje hrane mu donosi nelagodu i on može odbiti jesti. Za takve bolesti odmah se posavjetujte s liječnikom o imenovanju pravodobnog liječenja.

Ostali razlozi

Često se događa da dijete nije imalo vremena za gladovanje. Umjetna prehrana traje duže od probavljivanja od majčinog mlijeka. Stoga je preporučljivo izdržati najmanje tri sata između hranjenja.

Prekratka krilca također može uzrokovati slab apetit. Dijete mora uložiti više napora i umoran je od sisanja. Taj se problem može lako riješiti savjetovanjem s pedijatrijskim zubarima.

Što ako dijete ne jede?

Kako bi dijete moglo pravilno i skladno razviti u skladu s njegovom dobi, roditelji bi trebali uzeti u obzir osobitosti hranjenja djeteta u svakom razdoblju svog odrastanja.

Što učiniti ako dijete ne jede smjesu u različitim dobima:

 • 1 mjesec - bolje ponuditi smjesu prilagođenu majčinom mlijeku. Takvu prehranu lakše se percipira dijete.
 • 2 mjeseca - od oko dva mjeseca mnoge bebe počinju trpjeti od kolike. Ako dijete pati od tog razdoblja i odbija jesti, trebate kontaktirati pedijatra, propisati lijekove ili odabrati posebnu terapijsku smjesu.
 • 3 mjeseca - tijekom tog razdoblja rutinsko cijepljenje se daje zdravim bebama, često nakon cijepljenja, stanje djeteta pogoršava i može odbiti jesti. Tijekom tog razdoblja bolje je davati smjesu u malim obrocima.
 • 4 mjeseca - u ovo doba, mnogi roditelji već počinju uvoditi komplementarne hrane. Možda, nakon kušanja okusa odrasle hrane, dijete ne želi koristiti svježu smjesu. Kako bi se izbjegao taj problem, vrijedi početi uvoditi mamac ne iz voća i sokova, već iz povrća ili ne-mliječnih žitarica.
 • 5 mjeseci - od pet mjeseci dijete može biti uznemireno zbog nelagode kod dojenja. U takvim razdobljima, djeca, u pravilu, jedu malo.

Ako dijete odbije smjesu, roditelji bi trebali:

 1. mijenjati bradavicu na bocu;
 2. prati temperaturu proizvoda, maksimalno 40 ° C;
 3. pratiti djetetove reakcije na hranu (stolice, povraćanje, nadutost, alergije).

Na forumima možete pronaći preporuke za dodavanje šećera ili zaslađivača u smjesu za poboljšanje okusa, ali to je apsolutno nemoguće učiniti. Također se ne preporuča miješati različite mješavine, takve radnje mogu ozbiljno oštetiti dijete.

Postoje slučajevi kada dijete jede malo zbog svoje fiziologije. U tom slučaju trebate uzeti u obzir raspoloženje djeteta, njegovu aktivnost i dobitak na težini. Ako su svi ti čimbenici u redu, trebate kuhati jer beba nije puni dio. Naravno, atmosfera hranjenja je važna.

Djeca - umjetnici dvostruko trebaju bliski kontakt s majkom. Kada se hranite, bolje je koristiti držanje koje odgovara prirodnom položaju tijekom dojenja. Također, dobra će se praksa hraniti bebom svaki put na određenom mjestu.

Ako dijete ne jede smjesu dulje vrijeme, potrebno je konzultirati liječnika. Možda beba treba liječenje i profesionalni pristup.

Odbijanje djeteta da jede: dijete odbija smjesu, savjete

Najčešći razlozi koji dovode do malih prosvjeda za bebe. Nekoliko jednostavnih savjeta kako bi se postupak navikavanja na smjesu učinio mekšim

Dijete odbija od pažljivo predložene mješavine. Mama ga pokušava malo hraniti, ali on se samo protivi. Bez obzira koliko velika iskušenja, ali ga ne biste trebali prisiliti da jede. Prvo se morate smiriti i pokušati razumjeti razlog njegovog ponašanja.

Nema razloga za paniku ako nema gubitaka težine ili su beznačajni. Možda je smanjenje apetita zbog promijenjenih postavki vašeg djeteta. Dijete je jednostavno prestalo voljeti okus. Provjerite kod pedijatra. On će vam ponuditi i druge prikladne mogućnosti.

Mnoge djece ne vole medicinske smjese koje sadrže proteinske hidrolizate. Hipoalergenske smjese također ne uzrokuju užitak u bebama. Obratite pažnju na sastav, moguće je da ovaj proizvod pripada ovoj kategoriji. Iako se postupno dijete koristi za okus bilo koje mješavine.

Što još može uzrokovati odbijanje miješanja?

Dječak nije bio gladan. Često, on još uvijek nema vremena za probavu hrane iz prethodnog obroka, ali već mu je ponuđen novi dio. Treba imati na umu da apsorpcija smjese traje više vremena od obrade majčinog mlijeka. Ona je više zadovoljavajuća. Intervali između hranjenja trebali bi trajati oko 3 sata.

Dijete ima neugodu zbog prodornih zuba. Slušatelji ove pojave su proljev, mučnina, bol, groznica, iritacija desni. Kada sisanje boli samo povećava, tako jesti hranu je povezana s bolnim senzacija. U tom slučaju, mrvica počinje odbaciti čak i nekoć divnu smjesu. Posebni gel za hlađenje pomoći će smanjiti nelagodu.

Možda odbijanje hrane izazvane takvom bolesti kao stomatitis. Svaki kontakt sa zubnim mesom prati bol. Usne šupljine prekrivene su bijelim cvjetanjem i čireve. Ovo može biti prigoda posjetiti liječnika. U početku možete uzeti slabu otopinu sode za čišćenje.

Neodgovarajuće bradavice. Roditelji mogu propustiti njezin izbor. Rupa je prevelika ili vrlo mala, što dijete ne dopušta da apsorbira svoj dio. Primjetite kako jede. Ako pijete dovoljno brzo, ponekad guše, to znači da je veličina rupa sjajna za njega. Stvaranje, suze i snažno usisavanje postaju znak neopravdano male rupice. Savjetovanje pedijatra će riješiti ovu poteškoću. Korištenje različitih slojeva može biti korisno.

Nemir u trbuhu, kao što je bol ili kolika. To je prilično tipičan fenomen za malu djecu, uzrokovanu prilagodbom probavnih procesa. Nepotpuna asimilacija smjese dovodi do povećanja stvaranja plina. Dijete postaje nemirno i njegov apetit nestaje. Često vika, povlači ručke i karakteristično zategne noge do trbuha. Ponovno razmotrite uobičajenu metodu pripreme smjese i razmjera. Nedostatak vode ili višak praškastog "mlijeka" često je uzrok slabo varenje. Možda je smjesa jednostavno ne pogodna za bebu i uzrokuje alergiju.

Pored toga, dijete može patiti zbog disbioze. To se očituje promjenom boje stolice od žućkaste boje do zelenog nijansa s dodacima sluzi. Točnije utvrditi uzrok ove analize pomoći će. Ponekad disbakterija postaje odgovor na korištenje antibiotika, što se ne preporuča za malu djecu.

Upala ušiju, na primjer, otitis. Žvakanje samo povećava bol u ušima. Počne ih povlačiti, prestaje normalno jesti i trpi se od groznice. Pokušava ne dopustiti odraslima da dotaknu bolnu točku. Liječnik će vam pomoći u određivanju uzroka takvog ponašanja i, ako je potrebno, propisati liječenje.

Slab apetit ponekad postaje manifestacija osjetljivosti na promjenjivo vrijeme. Ako mrvice snažno nabubre proljeće i počinje pulsirati, trebali biste dogovoriti sastanak s liječnikom. To može biti znak visokog krvnog tlaka.

Duljina frenula jezika. Teško je stalno ih premjestiti i progutati smjesu. Brzo se umori i odbija sisati. Točnije informacije u vezi s vašim slučajem mogu pružiti stomatologa.

Dijete može biti zdravo, okretno, ali predloženi dio ne završava svaki put. Ako ništa u stanju svog zdravlja nije alarmantno, osim njegovog apetita. Možda je to samo njegova prirodna osobina, a kako bi se dobio dovoljno, ne treba mu mnogo. Takva djeca često se nazivaju mallezhi. Ako se brinete da će dijete izgladnjeti, jednostavno podijelite hranu u više dijelova, smanjujući interval između njih.

Također, težina apetita može se smanjiti ako dijete nema dovoljno vremena na svježem zraku ili samo aktivnim pokretima. U ovom slučaju korisno je za njega napraviti masažu, s njim izvoditi gimnastičke vježbe. S malo starijim igrama na otvorenom, hodajte.

Savjeti za dopunsko hranjenje:

 • - pridržavati se određenih vremenskih intervala, najprikladnije za vašu malu (primjerice, dva do tri sata);
 • - na početku hranjenja potrebno je ponuditi smjesu, a zatim samo majčino mlijeko;
 • - Nove hrane je bolje davati u malim količinama, omogućujući vam da se naviknete na nepoznat okus;
 • - smjesa bi trebala nalikovati mlijeku u skladu, a nakon toga može biti gušća;
 • - Ako mrvica i dalje bude hirovita, odbijajući mješavinu, pokušajte ga odstraniti majčinim mlijekom;
 • - ne pokušavajte je zabavljati u procesu prehrane, inače će je povezati s malim kućnim kinu, ona će zahtijevati, čekati gledanje televizije ili nove "mlade" izvedbe.

Dakle, ovaj je članak samo za opće informacije. Kada je u pitanju zdravlje vašeg djeteta, ne biste trebali tražiti odgovore na internetu. Potražite stručne savjete liječnika. Samo iz mase drugih može naći pravi razlog odbijanja mješavine.

Što bi mama trebala učiniti ako dijete do jedne godine starosti (na primjer, u 6 ili 8 mjeseci) odbija miješati?

Dobra je kada žena ima priliku dojiti dijete najmanje godinu dana. Ali, iz mnogih razloga, nije uvijek moguće, a zatim za hranjenje bebe roditelji su prisiljeni koristiti umjetne mješavine. Smjesa je u stanju pružiti djetetu potrebne elemente za normalan razvoj tijela.

Dojenje je vrlo osjetljiva stvar i često se događa da dijete odbija biti umjetno hranjeno. Razumjet ćemo sljedeće razloge.

Najčešći uzroci neuspjeha

Mnogi roditelji suočavaju se s teškoćama kada dijete ne prepoznaje smjesu. Ni u kojem slučaju ne bi trebalo zanemariti, jer nedostatak prehrane dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema i razvojnih kašnjenja. Razlozi za ovaj fenomen mogu biti mnogi, ali prije nego počnete paničariti potrebno je isključiti najosnovnije razloge za odbijanje smjese.

Ne sviđa mi se ukus

Između raznolikih nadomjestaka za majčino mlijeko nije lako odabrati proizvod koji je idealan za bebu. Morat ćemo pokušati mnogo opcija prije nego što stanemo na jednu stvar. Fenomen je prilično uobičajen kada novorođenče ne pojede normu, jer se ne sviđa okus smjese. To se događa tijekom prijelaza s dojenja na umjetno. Ako se to dogodi, roditelji trebaju biti strpljivi i tražiti smjesu koju će beba voljeti.

S početkom hranjenja, dijete također ne želi koristiti mješavinu. Okus hrane za odrasle je mnogo zanimljiviji i raznovrsnija svježa dječja hrana. Međutim, nemoguće je odbiti takvu dodatnu hranu do godinu dana, jer dječje tijelo još nije spremno jesti samo hranu za odrasle. U tom slučaju možete lagano smanjiti količinu smjese.

Bradavica se ne uklapa

Ako je rupa u njoj prevelika, dijete će gušiti i progutati višak zraka. To će dovesti do problema s probavom i nadutost trbuha. I premalena rupa zahtijeva više napora za dobivanje mlijeka. Da biste izbjegli ove probleme, možete odabrati bradavicu, pogodnu za dob, obično takve informacije navedene su na pakiranju.

Pogreške pri kuhanju

Dojenčad formule se prodaju kao suhi prašak. Da bi se dobio konačni proizvod, potrebno je razrijediti prašak s vodom. Ispravni proporci proizvođača upućuju na ambalažu proizvoda, ali neki roditelji namjerno ili nesvjesno krše ove zahtjeve, što može imati neugodne posljedice za zdravlje djeteta i njegovo napuštanje takve hrane. Ako se prašku doda više vode, mlijeko će biti malo kalorijalno, a dijete će biti pothranjeno.

Činjenicom da je ova pogreška uvijek prisutna, roditelji će se suočiti sa sljedećim problemima:

 • dijete ne dobiva na težini;
 • beriberi;
 • rahitis;
 • poteškoće s spavanjem;
 • razvojne kašnjenja.

Ako je smjesa deblja od normalne, može oštetiti dijete probavu. Loše razvijen organizam nije u stanju normalno probaviti povećanje, zbog svoje dobi, sadržaja tvari.

Preopterećenje dovodi do takvih posljedica kao:

 1. česta regurgitacija;
 2. povraćanje;
 3. problemi sa stolicom;
 4. loš san;
 5. prekomjerne tjelesne težine;
 6. čestih hirovica i plača.

Zdravstveni problemi

Poznata je činjenica da u vrijeme bolesti, djeca odbijaju jesti. Takva razdoblja su bolje samo čekati, pokušavajući ublažiti patnju povezanu s određenom bolešću.

Ako dijete oštro odbije upotrijebiti mješavinu koju je volio, možda mu se zubi izrezuju. Obično, kada se smanji osjetljivost boli, apetit se vraća. Ako dijete ima otitis ili upalu grla, jedenje hrane mu donosi nelagodu i on može odbiti jesti. Za takve bolesti odmah se posavjetujte s liječnikom o imenovanju pravodobnog liječenja.

Ostali razlozi

Često se događa da dijete nije imalo vremena za gladovanje. Umjetna prehrana traje duže od probavljivanja od majčinog mlijeka. Stoga je preporučljivo izdržati najmanje tri sata između hranjenja.

Prekratka krilca također može uzrokovati slab apetit. Dijete mora uložiti više napora i umoran je od sisanja. Taj se problem može lako riješiti savjetovanjem s pedijatrijskim zubarima.

Što ako dijete ne jede?

Kako bi dijete moglo pravilno i skladno razviti u skladu s njegovom dobi, roditelji bi trebali uzeti u obzir osobitosti hranjenja djeteta u svakom razdoblju svog odrastanja.

Što učiniti ako dijete ne jede smjesu u različitim dobima:

 • 1 mjesec - bolje ponuditi smjesu prilagođenu majčinom mlijeku. Takvu prehranu lakše se percipira dijete.
 • 2 mjeseca - od oko dva mjeseca mnoge bebe počinju trpjeti od kolike. Ako dijete pati od tog razdoblja i odbija jesti, trebate kontaktirati pedijatra, propisati lijekove ili odabrati posebnu terapijsku smjesu.
 • 3 mjeseca - tijekom tog razdoblja rutinsko cijepljenje se daje zdravim bebama, često nakon cijepljenja, stanje djeteta pogoršava i može odbiti jesti. Tijekom tog razdoblja bolje je davati smjesu u malim obrocima.
 • 4 mjeseca - u ovo doba, mnogi roditelji već počinju uvoditi komplementarne hrane. Možda, nakon kušanja okusa odrasle hrane, dijete ne želi koristiti svježu smjesu. Kako bi se izbjegao taj problem, vrijedi početi uvoditi mamac ne iz voća i sokova, već iz povrća ili ne-mliječnih žitarica.
 • 5 mjeseci - od pet mjeseci dijete može biti uznemireno zbog nelagode kod dojenja. U takvim razdobljima, djeca, u pravilu, jedu malo.

Ako dijete odbije smjesu, roditelji bi trebali:

 1. mijenjati bradavicu na bocu;
 2. prati temperaturu proizvoda, maksimalno 40 ° C;
 3. pratiti djetetove reakcije na hranu (stolice, povraćanje, nadutost, alergije).

Na forumima možete pronaći preporuke za dodavanje šećera ili zaslađivača u smjesu za poboljšanje okusa, ali to je apsolutno nemoguće učiniti. Također se ne preporuča miješati različite mješavine, takve radnje mogu ozbiljno oštetiti dijete.

Postoje slučajevi kada dijete jede malo zbog svoje fiziologije. U tom slučaju trebate uzeti u obzir raspoloženje djeteta, njegovu aktivnost i dobitak na težini. Ako su svi ti čimbenici u redu, trebate kuhati jer beba nije puni dio. Naravno, atmosfera hranjenja je važna.

Djeca - umjetnici dvostruko trebaju bliski kontakt s majkom. Kada se hranite, bolje je koristiti držanje koje odgovara prirodnom položaju tijekom dojenja. Također, dobra će se praksa hraniti bebom svaki put na određenom mjestu.

Ako dijete ne jede smjesu dulje vrijeme, potrebno je konzultirati liječnika. Možda beba treba liječenje i profesionalni pristup.

Mogući razlozi dječjeg odbijanja mješavine i načinima njihovog rješavanja

Prvi put nakon rođenja djetetovih potreba prilično su ograničeni, ali roditelji su vrlo zabrinuti zbog njegove udobnosti i hranjenja. Svatko zna da je najprikladnija hrana za bebu hranjena majčinim mlijekom.

Međutim, što bi mame trebale imati dovoljno ili uopće?

Danas, dječji liječnici su jednoglasni i preporučuju korištenje mliječnih formula.

Umjetno hranjenje omogućava djetetu potrebnu količinu hranjivih tvari, u slučaju da je HB (dojenje) iz nekog razloga nemoguće.

Međutim, među ogromnim asortimanom prilično je teško pronaći odgovarajuću zamjenu, štoviše, često postoje situacije kada se dijete odbija miješati.

U takvim trenucima dolazi do stanja panike i roditelji ponekad počinju zvučati alarmom.

Pogledajmo bliže moguće uzroke neuspjeha, a također razmotrimo načine kako ih nadvladati.

Mogući razlozi neuspjeha

Dokazano je da u dobi od jedne godine dijete doživljava prirodni fiziološki gubitak apetita, a to se događa kada klima mijenja - kada se smanjuje potreba za kalorijama. Drugi razlog može biti cijepljenje - rutinska cijepljenja imaju drugačiji učinak na opće stanje djeteta.

Dijete može odbiti bocu u sljedećim situacijama:

 • nedostatak apetita. Budući da je smjesa puno hranjivije od mlijeka, djetetovo tijelo treba još malo vremena za probavljanje. Stoga, kad mu mama nudi hranu, a on još nije gladan, dijete će odbiti boce. Stručnjaci preporučuju pridržavanje određenog intervala između hranjenja. U prosjeku bi trebao trajati 3-4 sata za razliku od intervala s HB;
 • loš spoj okusa. Neuspjeh se može dogoditi zbog neugodnog mirisa ili okusa. Srećom, danas postoji veliki broj različitih smjesa, tako da odabir prava nije teško. To je najbolje učiniti nakon savjetovanja s liječnikom kada se potvrdi odbijanje zbog nepravilnog okusa. U tom slučaju, možete početi koristiti fermentirane mješavine mlijeka, oni su mnogo više kao djeca;
 • pojava zuba. Svatko zna da je izgled prvih zuba težak proces i za dijete i roditelje. U nekim bebama, probava se uznemiruje u ovom trenutku, temperatura se povećava i povećana emocionalnost se promatra. Sve zbog desni, koji su vrlo osjetljivi na bilo koji dodir. Stoga, ako 4 mjeseca dijete odbija smjesu, bolje je nastaviti dojenje ako je moguće;
 • neugodan bradavica na bocu. Razlog može biti prevelik ili mali. U prvom slučaju, dijete će prigušiti količinu primljene mješavine, u drugom slučaju - da se previše trudi. Prilikom odabira bradavice za bočicu, preporučljivo je da se usredotočite na dobne pokazatelje;
 • bol u trbuhu. Dječak će odbiti miješati, nakon čega ga muče bol. Razlog slabe probavne smetnje može biti nepravilna priprema smjese i nepridržavanje proporcija. Velika količina proteina može dovesti do proljeva, pa čak i nadutosti;
 • grla ili uha. Ovi dijelovi su povezani s čeljusti, što znači da će bilo koji kretanje uzrokovati bol. Ako postoji groznica i dijete puno plače, trebamo preporučiti pedijatar;
 • kratki jezičak kleveta. U ovom slučaju, jezik je prilično težak i dijete postaje vrlo umorno, tako da odbija jesti. Nemojte dugo čekati, ali odmah se obratite stomatologu na pregled. Ako je dijagnoza potvrđena, možda čak i kirurgija;
 • hranjenje bebe temelji se na dodatnom hranjenju. Nakon što je okusio hranu za odrasle, beba može odbiti svježe mlijeko. Stručnjak će ga zamijeniti nečim primjerenijim, na temelju dobi i zdravlja djeteta;
 • mnoge bolesti. Krvarenje nosa, stomatitis i drugi zdravstveni problemi značajan su problem sisanja, što znači da oni mogu poslužiti kao razlog zašto se dijete odbija miješati.

Sada znate zašto može doći do neuspjeha, ostaje čekati teško razdoblje i sve će se vratiti u normalu. Kada dijete odbije miješati se na HB, uzrok može biti nepoznat okus i samo mu treba vremena da se navikne.

Ako se, nakon uklanjanja gore navedenih razloga, apetit nije vratio, možemo razgovarati o početku ozbiljne bolesti. Priroda ga je učinila tako da tijelo tijekom bolesti, djelomično ili potpuno, odbija jesti, kako ne bi gubio sile potrebne za borbu protiv virusa. Ako su svi manje opasni razlozi isključeni, a odbijanje traje dulje od mjesec dana, preporučljivo je odmah konzultirati liječnika.

Sigurni smo da je naš članak pomogao znati što učiniti ako se dijete odjednom odbije miješati, a ta situacija više neće dovesti do panike.