Cesarejska sekcija: što je to, kako oni rade, što je postupak pripreme roditelja u rodilištu?

Hrana

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u Rusiji, 13% djece rođeno je carski rez, s tim da svake godine raste ta brojka. Sada se porodom kirurškim zahvatom obavlja ne samo medicinski razlozi - neke žene odabiru samu metodu isporuke. Što se događa s tijelom tijekom carskog reza? Hoće li to ozlijediti? Koje su naznake za operaciju? Kako se pripremiti za carski rez? Koja je prednost ove metode isporuke nad prirodnim porođajem? Koje su nedostatke carskog reza? Koliko dugo traje rehabilitacija nakon takvog poroda?

Kada vam treba operacija?

Odluka o održavanju COP-a u hitnim slučajevima se uzima tijekom porođaja, ako se žena ne može roditi ili se pojavljuju komplikacije koje zahtijevaju kirurški zahvat (fetusna hipoksija, odjeljivanje posteljice). Priprema za carski rez, ako je to nužna, ne provodi se.

Temelji operacije su apsolutni i relativni. Apsolutni stručnjaci uključuju:

 • Uska zdjelica žene koja radi. Ako kosti zdjelice nisu dovoljno široke, glava bebe neće moći prolaziti kroz rodni kanal.
 • Patologija u strukturi zdjeličnih kostiju.
 • Tumor jajnika.
 • Uterinski fibroidi.
 • Akutna gestoza.
 • Slaba generička aktivnost.
 • Rano odjeljivanje posteljice.
 • Ožiljci i šavovi na maternici. Tijekom poroda, rane koje još nisu izliječene mogu se raspršiti, što dovodi do raskida tkiva mišićnog organa.

Ako postoje relativne indikacije, majka ima priliku roditi se, ali prirodno porođaj može naštetiti njenom zdravlju. U ovom slučaju, liječnici moraju uzeti u obzir sve rizike prije propisivanja planiranog carskog rezima. Relativne indikacije za cesarean su kako slijedi:

 • Problemi vida u trudnoći. Kada žena muče, povećava se pritisak na oči. Iz istog razloga, ne preporučuje se samostalno rađanje ako je žena podvrgnuta operaciji na njezinim očima manje od godinu dana prije dana isporuke.
 • Bolesti bubrega.
 • Poremećaj živčanog sustava.
 • Onkologija.
 • Bolesti kardiovaskularnog sustava.
 • Seksualno prenosive infekcije kod majke.
 • Ponovljeni rad, pod uvjetom da su prvi bili s komplikacijama.

Postoje li kontraindikacije?

Nema kontraindikacija za koje se cezarejni odjel može izvoditi pod bilo kojim okolnostima. Ako je život žene ugrožen, ionako je propisan carski rez. Sve kontraindikacije su uglavnom povezane s rizikom pojave purulentno-septičkog procesa nakon isporuke. Odbijeno carski rez može, ako je pacijent pretrpio upalne bolesti zdjeličnih organa i donjeg dijela genitalnih organa i vjerojatnost infekcije fetusa.

Čimbenici koji mogu biti odgovorni za razvoj komplikacija povezanih s upalnim procesom uključuju:

 • porođaj koji traje više od jednog dana;
 • akutni oblik kroničnih bolesti - ARVI, gripa, pielonefritis itd.;
 • dugo razdoblje od upotrebe amnionske tekućine do rođenja djeteta (više od 12 sati);
 • više od 5 vaginalnih pregleda za porođaj;
 • isporuke prije 33. tjedna trudnoće;
 • smrt fetusa unutar maternice majke.

Tehnika

Tijekom poroda s operacijom kirurg smanjuje prednji abdominalni zid iznad pubisa, a zatim zid maternice. Gdje i kako zarezati ovisi o kvalifikacijama liječnika i vrsti operacije. Postoje tri tehnike: klasična, istokokokorporna i Pfannenstiel.

Tehnika tjelesne korumpne sekcije

Kapitalni carski rez je propisan samo ako su sljedeće indikacije:

 • ljepljiva bolest;
 • varikozne vene;
 • uklanjanje maternice nakon poroda;
 • stanjivanje ili promjena ožiljaka na maternici;
 • prijevremenost fetusa (do 33 tjedna);
 • Sijamski blizanci;
 • postoji opasnost za život žene ako možete spasiti plod;
 • mjesto fetusa pod kutom od 90 stupnjeva u odnosu na vertikalnu os tijela.

U klasičnoj metodi, pristup djetetu dobiva se pomoću niže srednje laparotomije. Urez je napravljen duž maternice, upravo u sredini. Maternica se vrlo brzo rezati - ako se polako rezati, žena može izgubiti mnogo krvi. Fetalni mjehur otvara se skalpelom ili ručno, a zatim se ukloni fetus i zatvori pupkovina. Da bi se ubrzao proces, ženi se daje oksitocin intravenozno ili intramuskularno. Kako bi se spriječili gnojni upalni procesi, napravljena je injekcija antibiotika.

Postavite šavove, povlačenjem od ruba rezka 1 cm. Svaki sloj maternice šiva se zasebno. Odmah nakon šivanja, ponovno pregledavaju trbušne organe i šavaju abdomen.

KKS tip - istiktikorporalny sekcija

Koresna carevinalna sekcija razlikuje se od klasičnog u tome što opstetričar smanjuje peritonealnu krunu i pomiče mjehur prema dolje. Nakon isthomikorporalnog careva, ožiljak 12 cm ostaje na koži neposredno iznad mjehura, inače je postupak potpuno sličan tjelesnom carevima.

Pfannenstiel rad

Prema tehnici Pfannenstiel, trbušni zid se odsiječe duž suprapubičaste linije 3 cm iznad stidne simfize (veze kostiju zdjelice iznad ulaza u vaginu). Ova metoda se koristi češće nego klasična, jer nakon toga ima manje komplikacija i kraći period oporavka. Šava s ovim pristupom je manje primjetljiva nego s klasičnim.

Priprema žena u bolnici

Prije češkog dijela, ako je planirana, žena se podvrgava potpunom pregledu u bolnici majke. Žene u radu pregledavaju terapeut i otorinolaringolog. Također, elektrokardiogram i ultrazvuk su potrebni od trudnica. Bolesti koje su postale indikacije za COP trebaju biti izliječene ako je moguće. To uključuje stanje povezano s indikacijama, na primjer, anemija. Nedostatak željeza tijekom trudnoće često prati nedostatak proteina, pa se anemija liječi lijekovima koji sadrže proteinske spojeve. Budite sigurni da provjerite zgrušavanje krvi.

Vrste anestezije

Razmatrana metoda isporuke podrazumijeva kiruršku intervenciju, pa se isporuka ne može izvršiti bez anestezije. Vrste anestezije koje se koriste za cezariannu sekciju razlikuju se mehanizmom djelovanja i mjesta injekcije - analgetik se može ubrizgati u venu (opću anesteziju) ili u leđnu moždinu (epiduralnu i spinalnu anesteziju).

Epiduralna anestezija

Ispred cezariannog katetera nalazi se u lumbalnoj kralježnici, gdje se nalaze leđni živci. Kao rezultat toga, bol u području zdjelice je otupljen, iako žena u radu ostaje svjesna i stoga može pratiti tijek operacije. Ova metoda ublažavanja boli pogodna je za žene s astmom i srčanim tegobama. Epiduralna anestezija je kontraindicirana u suprotnosti sa zgrušavanjem krvi, alergijom na anesteziju i zakrivljenosti kralježnice.

Spinalna anestezija

Spinalna anestezija je tip epiduralnog u kojem se lijek ubrizgava u kralježnicu. Igla, tanji nego s epiduralnom anestezijom, umetnuta je između 2. i 3. ili 3. i 4. kralješka, kako ne bi oštetio koštanu srž. Za spinalnu anesteziju potrebno je manje anestetika, a vjerojatnost komplikacija je niska zbog preciznog umetanja igle, a učinak dolazi brzo. Međutim, anestezija ne traje dugo - ne više od dva sata od trenutka uvođenja.

Opća anestezija

Trenutno se rijetko koristi opća anestezija za carski rez, zbog mogućih posljedica u obliku patoloških stanja središnjeg živčanog sustava u novorođenčeta i rizika od hipoksije. Anestetik se intravenozno daje ženi, nakon čega ona zaspati, kisik se umetne u njezin dušnik. Opća anestezija je indicirana za pretilost, prezentaciju fetusa, hitnu CS ili ako žena ima kirurgiju kralješnice.

Sekvenca

Operacija se odvija u fazama. Redoslijed sljedećeg:

 1. Pacijent je izrezan zid peritoneuma. Ovaj postupak se naziva laparotomija. Različite vrste carskih rezova ukazuju na različita pristupa laparotomiji. U nižoj medijalnoj laparotomiji, urezuje se 4 cm ispod pupka uzduž bijele linije trbuha i završava nešto iznad pubisa. Pfannenstielova incizija izvodi se uz suprapubični omotač kože, duljine oko 15 cm. Kako je učinjena Joel-Cohenova laparotomija? Prvo, površinski poprečni rez iznosi 2,5-3 cm ispod najviše točke zdjeličnih kostiju. Zatim se rez pritišće do potkožnog masnog tkiva, izrezati kroz bijelu crtu trbuha i razblažiti trbušne mišiće sa strane. Posljednja metoda je brža, gubitak krvi je manji nego kod obavljanja laparotomije u Pfannenstielu, ali ožiljak od rezka izgleda manje estetski.
 2. Žena je izrezana u maternicu kako bi omogućila pristup fetusu. Prema klasičnoj tehnici, na sredini prednjeg zida maternice, od jednog kuta utrobe do drugog, ili na dnu maternice (dno CS), vrši se incizija. Ponekad su odrezali dno maternice - mjesto gdje tijelo organa za reprodukciju prolazi u cerviks.
 3. Fetus je izvađen. Ako dijete leži okrenuto prema dolje, izvlači ga nogu ili inguinalnom nabora; ako je preko - za šindar. Zatim potegnite pupčanu vrpcu, a zatim uklonite ručno.
 4. Kirurzi šivanja maternice. Stavljaju se jedan (mišićno-mišićno) ili dva (mišićno-mišićav i mukozno-mišićni) redovi šavova.
 5. Na kraju trbušne stijenke šavaju se u dvije faze. Aponeurosis se širi kontinuiranom šavom. Koža je šavana kozmetičkim šavom ili metalnim pločama.

Ispod možete vidjeti video o operaciji.

Razdoblje oporavka

Prvih 24 sata nakon CS, žena leži u jedinici intenzivne skrbi pod IV kapljicama. Drugi dan trudnica je prebačena u odjel. Od sada, dopušteno joj je ustati, kretati, kuhati i jesti svoju hranu. Trećeg dana žena može sjesti.

Tijekom dana nakon operacije žena može piti samo vodu. Od drugog dana možete unijeti hranu koja ne uzrokuje zatvor. Popis takvih proizvoda može se postaviti kod liječnika.

Menstrualni ciklus kod žena se oporavlja duže. Ako majka ne dijete, menstruacija će se vratiti za oko 3 mjeseca. Inače, ciklus oporavka može potrajati oko šest mjeseci. Prvih 1.5-2 mjeseca može se dodijeliti lochia - mješavina ostataka placente, ichora, dijelova sluznice i krvi.

Šav mora biti tretiran antisepticima i redovito mijenjati zavoj. Potrebno je prati kako ne bi mokro mjesto ožiljka na koži. Bolje se pripremiti za to unaprijed i vježbati kod kuće. Otići u bazen, a posebno ne plivati ​​u vodama je nemoguće - možete donijeti infekciju. Dok je šava zakažena (traje 3-4 tjedna), želudac može biti bol.

Moguće posljedice za majku i dijete

KS - abdominalna operacija, nakon čega su moguće komplikacije. Žene koje će rađati kirurškim zahvatom trebaju biti pripremljene za sljedeće:

 • Kod epiduralne anestezije postoji opasnost od oštećenja kičmene moždine, što je opasno s ozljedama i bolovima u žrtvu, glavoboljama, problemima mokrenja, mučninom i povraćanjem nakon operacije.
 • Ako test alergijskih reakcija nije proveden, toksična reakcija na anestetik može se pojaviti kod majke.
 • Ako je rez na dnu maternice, ožiljak može ostati.
 • Gubitak velikih količina krvi moguć je, što može uzrokovati anemiju.
 • Dugo razdoblje oporavka tijekom kojeg ne možete igrati sportove i dizati utege. Zbog posljednjeg, bit će teže skrbiti za dijete.
 • Između tkiva nastalih prianjanja - ožiljci na maternici ili zdjelični organi. Te formacije mogu uzrokovati bol. Ako su nastale adhezije na crijevima, probavni problemi su vjerojatno. Ožiljak na maternici može spriječiti da žena ponovno zatrudne.
 • Sljedeća trudnoća je moguća ne prije dvije godine od datuma rođenja.
 • U budućnosti je prirodno porođaj isključen u većini slučajeva: vrlo je vjerojatno da će se ženi ponuditi ponovljenom cezariannom dijelu nakon trudnoće nakon operacije.

Za novorođenče kirurška intervencija također nije bez posljedica. Anestezija može uzrokovati poremećaje u srcu, respiratornom i živčanom sustavu. Kao rezultat toga dijete može odbiti uzimati grudi. Zbog patologija središnjeg živčanog sustava, dijete može biti teže prilagoditi se.

Koji je izborni carski rez? Značajke "Cezarejski izborni"

Cezarski dio se smatra nježnom i pažljivom opstetrijskom operacijom. Kada značajno smanjuje rizik od ozljeda kod djece, žene se ne mogu brinuti zbog bolnog razdoblja kontrakcija i pokušaja - oni to neće.

Zato se povećava broj trudnica koje sanjaju o djelovanju vlastitog sporazuma. Bilo je moguće napraviti izborni carski rez u Rusiji, koje regulatorne osnove postoje, reći ćemo u ovom članku.

Pravni propisi

Izraz "izborni" znači "selektivan". To jest, izborni carski rez odnosi se na operaciju isporuke koja se obavlja ženi po vlastitom izboru, želji, bez medicinskih indikacija za operaciju.

U Sjedinjenim Državama i Europi, carski rezovi čine oko 30% svih isporuka. To znači da svaka treća američka ili europska žena rađa na operacijskom stolu pod općom anestezijom uz pomoć kirurga. Istovremeno, oko pola slučajeva je izborni carski rez. Na vlastiti zahtjev žena može obavljati operaciju isključivo za novac, sklopivši ugovor s klinikom za koju je zainteresirana.

Liječnici poštuju slobodu izbora, jer tijelo žene pripada samo njoj, a njoj je odlučiti kako postupati s njim - sam roditi ili ležati na operacijskom stolu.

U Rusiji, mogućnost obavljanja operativnih isporuka po volji nije teoretski isključena za žene, ali u praksi postoje mnoge birokratske i zakonodavne poteškoće. Dakle, liječnici prepoznaju žensko pravo na neovisan izbor, ali ih vodi pismo Ministarstva zdravstva 2014. br. 15-4 / 10 / 2-3190.

Ovaj dokument za unutarnju uporabu označava strog popis indikacija za carski rez, a sloboda izbora se ne pojavljuje u njoj. Drugim riječima, majčino odbijanje prirodnog porođaja kao razlog operacije ne uzima se u obzir.

Pažljivo smo proučavali ovo pismo i saznali da su indikacije za operaciju:

 • potpuna i djelomična prezentacija placente (s nepotpunom operacijom, moraju postojati znakovi krvarenja);
 • rani placentalni poremećaj, bez obzira na njegov položaj;
 • dva ili više carskih dijelova u povijesti, kao i druge operacije na maternici, nakon čega su ožiljci i postoji rizik od njihovih neslaganja u radu;
 • poprečno, koso ili zdjelice fetusa, pogotovo ako fetus teži više od 3600 g;
 • prsni položaj prve bebe blizanaca u višestrukim trudnoćama, nepravilno prikazivanje bilo koje bebe;
 • gestacijska dob je više od 41 tjedna bez utjecaja stimulacije radne aktivnosti;
 • mehaničke prepreke - ožiljci na vratu, šavovi na perineumu nakon trećeg stupnja rupture u prethodnim porođajima, tumori, neoplazme;
 • teška preeklampsija, preeklampsija;
 • bilo kakve bolesti kod žena u kojoj je nemoguće imati grčeve (kratkovidost, patologije srca i krvnih žila, transplantirani bubreg);
 • akutna fetalna hipoksija;
 • prolapsni pupak;
 • HIV infekcija u odsutnosti liječenja tijekom trudnoće;
 • primarni genitalni herpes;
 • klinički uska zdjelica;
 • kršenja zgrušavanja krvi fetusa, kao i drugih malformacija njegovog razvoja - omphalotsel, gastroschisis i drugi.

Završava popis onih koji mogu računati na carski rez. Za ostale žene, odluka se vrši na vlastitu odgovornost i rizik, a liječnici su daleko od uvijek spremni preuzeti odgovornost za posljedice operacije ako u početku nema razloga navedenih u ovom dokumentu.

Ako u SAD-u ženu koja dragovoljno odluči za operaciju, dobiva se ugovor s više stranica za potpisivanje u kojem se liječnici oslobađaju odgovornosti za apsolutno sve, uključujući komplikacije i smrt žene na operacijskom stolu, a zatim u Rusiji nitko vam ne može ponuditi takav ugovor. Osim toga, načela bioetike ne dopuštaju liječnicima da nanose štetu pacijentu, a carski rez, bez obzira koliko kul, ima utjecaja na zdravlje žene.

Cezarejska sekcija bez naznaka: ako žena ima pravo izabrati

Kirurška dostava (carski rez) provodi se u skladu s indikacijama kada postoji opasnost za zdravlje i / ili život majke ili djeteta. Međutim, danas mnoge žene u radu zbog straha razmišljaju o pomoćnoj verziji isporuke čak iu nedostatku zdravstvenih problema. Je li moguće cezarean ako to želite? Trebam li inzistirati na kirurškoj dostavi ako nema dokaza? Buduća majka treba naučiti što je moguće više o ovoj operaciji.

Kako je COP

COP je kirurška metoda isporuke, koja uključuje uklanjanje djeteta iz maternice kroz rez u abdominalnom zidu. Operacija zahtijeva određenu pripremu. Zadnji obrok vrijedi 18 sati prije operacije. Prije nego što COP obaviti klistir, provesti higijenske postupke. Kateter je umetnut u pacijentov mjehur, a želudac se nužno tretira s posebnim sredstvom za dezinfekciju.

Operacija se izvodi pod epiduralnom anestezijom ili pod općom anestezijom. Ako je COP učinjen prema planu, liječnici su skloni epiduralnoj bolesti. Ova vrsta anestezije sugerira da će pacijent vidjeti sve što se događa oko sebe, ali će privremeno privući taktilne i bolne senzacije ispod struka. Anestezija se vrši probijanjem donjeg dijela leđa, gdje se nalaze korijeni živaca. Opća anestezija za kirurški porod se hitno koristi kada nema vremena čekati djelovanje regionalne anestezije.
Sama operacija sastoji se od sljedećih koraka:

 1. Abdominalni rez. Može biti uzdužno i poprečno. Prvi je dizajniran za hitne slučajeve, jer vam daje priliku da bebu dobije što je brže moguće.
 2. Širenje mišića.
 3. Urezivanje maternice.
 4. Otvaranje fetalnog mjehura.
 5. Uklanjanje djeteta, a zatim - posteljica.
 6. Šivanje uterusa i trbušne šupljine. Za maternicu potrebni su samonosivi šavovi.
 7. Sterilno odijevanje. Na njemu je položeno ledeno staklo. To je nužno za povećanje intenziteta kontrakcija maternice i smanjenje gubitka krvi.

U nedostatku bilo kakvih komplikacija, operacija ne traje dugo - maksimalno četrdeset minuta. Dijete se izvuče iz majčine utrobe u prvih deset minuta.

Postoji mišljenje da je carski postupak jednostavan. Ako ne ulovite u nijanse, čini se da je sve vrlo jednostavno. Na temelju toga, mnoge žene u radu sanjaju o kirurškoj metodi isporuke, osobito s obzirom na napore koje prirodni rad zahtijeva. Ali uvijek biste se trebali sjetiti da medalja ne može imati jednu stranu.

Kada je potreban COP

U većini slučajeva planira se COP. Liječnik određuje postoji li prijetnja majci i mrvicama ako se rođenje prirodno odvija. Tada će opstetričar razgovarati s mogućnošću isporuke sa ženom. Planirani COP provodi se na unaprijed određenom danu. Nekoliko dana prije operacije, trudnica bi trebala otići u bolnicu radi daljnjeg pregleda. Dok je trudnica planirana u bolnici, liječnik prati njezino stanje. To vam omogućuje predviđanje vjerojatnosti uspješnog ishoda operacije. Isto tako, pregled pred COP-om ima za cilj određivanje punog trajanja trudnoće: pomoću različitih dijagnostičkih metoda, otkriveno je da je beba spremna za rođenje i ne možete čekati na kontrakcije.

Operacija ima različite pokazatelje. Neki čimbenici ostavljaju prostora za raspravu o načinu isporuke, dok su drugi apsolutni pokazatelji, tj. Oni za koje je EP nemoguć. Apsolutne indikacije uključuju uvjete koji ugrožavaju život majke i bebe tijekom prirodne dostave. COP mora učiniti kada:

 • apsolutno uska zdjelica;
 • prisutnost prepreka u rodnom kanalu (fibroidi maternice);
 • insolventnost uterinskog ožiljka iz prošlih CA;
 • stanjivanje stjenke maternice, prijeteći da će ga puknuti;
 • placenta previa;
 • stopala.

Postoje i relativne indikacije za COP. S takvim čimbenicima moguće su i prirodne i kirurške isporuke. Opcija dostave odabire se uzimajući u obzir okolnosti, zdravlje i starost majke, stanje fetusa. Najčešća relativna indikacija CS-a je zdjelica. Kod pogrešnog položaja uzima se u obzir vrstu prezentacije, podu bebe. Na primjer, kada je dopušteno mjesto na stražnjici noge EP-a, međutim, ako se dječak čeka, liječnik inzistira na carevima kako bi izbjegao oštećenje skrotuma. Uz relativne indikacije za carski rez, pravilna odluka o načinu na koji dijete rodi može biti predložena samo od strane opstetričara i ginekologa. Zadatak roditelja je slušati njegove argumente, jer ne mogu samostalno procijeniti sve rizike.

Cezarej se može izvesti na hitnoj osnovi. To se događa ako je rođenje počeo prirodno, ali nešto je pošlo po zlu. Hitna CS se izvodi ako je tijekom procesa prirodnog oslobađanja počelo krvarenje, došlo je do preranog odstranjivanja placente, a akutna hipoksija zabilježena je u fetusu. Kirurgija se po hitnoj osnovi obavlja ako je radna aktivnost teško zbog slabe kontrakcije maternice koja se ne može ispraviti lijekovima.

Izborni COP: Je li moguće?

Je li moguće učiniti COP na zahtjev žene u radu - moot point. Neki vjeruju da odluka o načinu isporuke treba ostati sa ženom, drugi su sigurni da samo liječnik može odrediti sve rizike i odabrati najbolju metodu. Međutim, popularnost izborivog carskog raste. Ovaj trend je osobito vidljiv na Zapadu, gdje su buduće majke aktivno odabiru način rođenja vlastitog djeteta.

Nove majke daju prednost kirurškom porođaju, vođenog strahom pokušaja. U plaćenim klinikama, liječnici slušaju želje očekivanih majki i ostavljaju im pravo izbora. Naravno, ako nema čimbenika pod kojima je COP nepoželjan. Operacija nema apsolutne kontraindikacije, ali postoje stanja koja povećavaju rizik infekcije-septičke komplikacije nakon kirurškog porođaja. To uključuje:

 • zarazne bolesti u majci;
 • bolesti koje krše mikrocirkulaciju krvi;
 • stanja imunodeficijencije.

U zemljama ZND-a, stav prema izbornom COP razlikuje se od zapadne. Bez dokaza, problematično je napraviti carski rez, jer je liječnik zakonski odgovoran za svaku operaciju. Neke majke, s obzirom na kirurško rođenje kao bezbolan način za proizvodnju djeteta, čak izmisle bolesti koje bi mogle poslužiti kao relativne indikacije za COP. Ali je li igra vrijedna svijeća? Trebam li braniti pravo izbora načina rođenja djeteta? Da biste to shvatili, trudnica mora razumjeti zamršene operacije, usporediti pro i kontra i proučiti rizike koji postoje s bilo kojom kirurškom intervencijom.

Prednosti COP-a po volji

Zašto mnoge buduće majke žele napraviti carski rez? Radnja "reda" gura mnoge strahove od prirodnog porođaja. Rođenje djeteta popraćeno je snažnom boli, proces zahtijeva puno truda od žene. Neke buduće majke strahuju da se neće nositi s poslom i početi nagovoriti liječnika da ih pripremi, čak i ako nema naznaka za kiruršku dostavu. Drugi uobičajeni strah je da je dijete prolazak kroz rodni kanal teško kontrolirati, a postoji opasnost za njegovo zdravlje ili čak njegov život.

Strah od EP je uobičajena pojava. No, sve buduće majke ne mogu to podnijeti. Za pacijente koji vide puno prijetnji pri prirodnoj isporukama, prednosti "prilagođenog" CS-a su očite:

mogućnost potpune kontrole stanja bebe od strane kvalificiranog liječnika;

 • bezbolno i brzo (u usporedbi s EP) izgled mrvica u svjetlost;
 • bez suza i drugih oštećenja genitalija.
 • Dodatni bonus je mogućnost odabira datuma rođenja djeteta. Međutim, samo to ne bi trebalo gurnuti ženu u napor da inzistira na COP-u, jer, zapravo, datum ne znači ništa, glavna stvar je zdravlje djeteta.

  Obratna strana "registriranog" COP-a

  Mnoge trudnice ne vide ništa pogrešno s carskim rezom ako žena to želi. Operacija im se čini jednostavnim postupkom, gdje žena u radu spava i već se budi sa bebom u naručju. Ali one žene koje su prošle kirurškom porođaju vjerojatno se ne slažu s tim. Na jednostavan način ima naličju.

  Smatra se da je COP, za razliku od EP, bezbolan, ali to nije istina. U svakom slučaju, to je operacija. Čak i ako se anestezija ili anestezija "isključi" bol tijekom kirurške dostave, vraća se poslije. Odlazak iz operacije prati bol na mjestu šava. Ponekad postoperativno razdoblje postaje potpuno nepodnošljivo zbog boli. Neke žene pate od boli tijekom prvih nekoliko mjeseci nakon operacije. Poteškoće nastaju u "održavanju" sebe i djeteta: pacijentu je teško ustati, uzeti bebu u naručju i hraniti ga.

  Moguće komplikacije kod majke

  Zašto cezareci u mnogim zemljama rade samo po indikacijama? To je zbog mogućnosti komplikacija nakon operacije. Komplikacije koje se odnose na žensko tijelo podijeljene su u tri vrste. Prvi tip uključuje komplikacije koje se mogu pojaviti nakon operacije na unutarnjim organima:

  1. Veliki gubitak krvi. U COP-u, tijelo uvijek gubi više krvi nego u EP, jer kada se tkiva izrežu, krvne žile su oštećene. Nikad ne možete predvidjeti kako tijelo reagira na ovo. Osim toga, otvaranje krvarenja u patologiji trudnoće, kršenje tijeka operacije.
  2. Priraslica. Ovaj fenomen se promatra s bilo kojom kirurškom intervencijom, to je - vrsta zaštitnog mehanizma. Obično se šiljci ne manifestiraju, ali ako ih ima mnogo, može doći do kvara unutarnjih organa.
  3. Endometrioza. Tijekom operacije, utor maternice "kontaktira" zrakom. Ako tijekom kirurške dostave patogeni mikroorganizmi ulaze u maternicu, javlja se jedan oblik endometritisa.

  Nakon COP-a često se pojavljuju komplikacije na šavovima. Ako se pojave neposredno nakon operacije, primijetit će ih liječnik koji je radio tijekom pregleda. Ipak, ne uvijek se komplikacije sjekutića odmah manifestiraju: ponekad se pojavljuju tek nakon nekoliko godina. Komplikacije ranih šavova uključuju:

  krvarenja;

 • modrica;
 • purulentni procesi i upale;
 • divergentnost šavova.
 • Kasne komplikacije nakon cezariana uključuju ligaturu fistulu, kila, keloidne ožiljke. Teškoće definiranja takvih stanja leže u činjenici da nakon nekog vremena žene prestanu ispitivati ​​njihove šavove i mogu trljati formiranje patološkog fenomena.

  Vjeruje se da anestezija može utjecati na stanje djeteta "hen", ali bolova i anestezija često uzrokuje komplikacije u pacijenta. To uključuje:

  • neispravnosti srca i krvnih žila;
  • aspiracija;
  • ozljede grla od umetanja cijevi kroz trahe;
  • oštro smanjenje krvnog tlaka;
  • neuralgične komplikacije (teška glavobolja / bol u kralježnici);
  • kralježnicom (kada se primjenjuje epiduralna anestezija, dolazi do teških bolova u kralježnici i ako abnormalna punkcija može čak zaustaviti disanje);
  • otrovanja toksina iz anestezije.

  Na mnoge načine, pojava komplikacija ovisi o kvalifikacijama medicinskog tima koji će izvršiti operaciju. Međutim, nitko nije osiguran od grešaka i nepredviđenih situacija, tako da žena u radu koja inzistira na cezarianu bez naznaka trebala bi znati moguće prijetnje vlastitom tijelu.

  Što može biti komplikacija kod djeteta

  Cezarejska sekcija na zahtjev (ako nije navedena), liječnici se ne obvezuju da će se ponašati zbog vjerojatnosti komplikacija kod bebe. COP je dokazana operacija, koja se često koristi, ali nitko nije otkazao njegovu složenost. Kirurška intervencija može utjecati ne samo na žensko tijelo, već i na zdravlje djeteta. Komplikacije cesareja u vezi s djetetom mogu biti različite razine.

  S prirodnim načinom rođenja, dijete prolazi porodni kanal, koji je stresan za njega, ali takav stres je neophodan da bi se dijete prilagodilo uvjetima novog života - extrauterine. U slučaju COP, nema adaptacije, pogotovo ako se ekstrakcija javlja prema planu, prije početka kontrakcija. Kršenje prirodnog procesa dovodi do činjenice da se dijete rodi nepripremljeno. Ovo je veliki stres za krhki organizam. COP može izazvati sljedeće komplikacije:

  • deprimirana aktivnost od lijekova (povećana pospanost);
  • oštećenje disanja i otkucaja srca;
  • nizak mišićni ton;
  • sporo iscjeljenje pupka.

  Prema statistikama, "cesareas" često odbiti dojku, plus majka može imati problema s količinom mlijeka. Moramo se okrenuti umjetnoj hrani koja ostavlja svoj trag na imunitetu mrvica i njenoj ovisnosti o novom okruženju. Djeca rođena u carski rez ima veću vjerojatnost da će patiti od pojave alergijskih reakcija, crijevnih bolesti. "Kesaryat" može zaostajati za svojim vršnjacima u razvoju, zbog svoje pasivnosti u radnoj aktivnosti. To se gotovo odmah manifestira: za njih je teže disati, sisati, vrištati.

  Izvaži sve

  COP je zaista zaslužio titulu "jednostavne isporuke". No istodobno mnogi zaboravljaju da kirurške isporuke mogu imati zdravstvene posljedice za "sudionike procesa". Naravno, većina komplikacija u bebi može se jednostavno ukloniti ako plaćate maksimalnu pozornost ovom problemu. Na primjer, masaža može ispraviti ton mišića, a ako se majka natječe za dojenje, tada će imunitet bebe biti snažan. Ali zašto komplicirati život ako to nema razloga, a buduća mama jednostavno vodi strah?

  Cezarejski sami neće učiniti. Naravno, žena bi trebala imati pravo izbora, ali nije slučajno da se ova operacija provodi prema indikacijama. Samo liječnik može utvrditi kada je poželjno uputiti se na carski rez, a kada je prirodna isporuka moguće.

  Priroda je sama mislila na sve: proces porođaja priprema dijete za ekstraktni život što je više moguće, i iako majka ima veliko opterećenje na svom tijelu, oporavak se odvija mnogo brže nego nakon operacije.

  Kada postoji opasnost od fetusa ili majke, a liječnik inzistira na cezarianu, strogo je zabranjeno odbiti operaciju. Liječnik uvijek određuje rizike, uzimajući u obzir da je sigurnije za život majke i djeteta. Postoje situacije kada je carski jedina mogućnost isporuke. Ako je metoda moguće dogovarati, uvijek se preporučuje da iskoristite mogućnost prirodnog porođaja. Trenutačna želja da se "pripremite" kako biste izbjegli bol, morate potisnuti. Da biste to učinili, dovoljno je razgovarati s liječnikom o mogućim rizicima i vjerojatnosti komplikacija nakon operacije.

  Predvidjeti kako će COP proći u svakom slučaju sto posto je nemoguće. Uvijek postoji šansa da će nešto ići po zlu. Stoga, liječnici su agitirali za prirodno porođaj kad god je to moguće.

  Ako sama buduća majka ne može nadvladati svoje strahove povezane s nadolazećim trenutkom djetetovog izgleda, uvijek se može obratiti psihologu. Trudnoća nije vrijeme za strah. Potrebno je otpustiti sve loše misli, ne voditi trenutnim željama i strogo slijediti preporuke ginekologa - od korekcije načina i načina isporuke.

  Carski rez. Tko odlučuje kako će se beba roditi?

  U 60% slučajeva, cesarean dio se provodi na planirani način (u ovom slučaju, indikacije za to određuje se tijekom trudnoće)

  Cezarianni odjeljak je operacija u kojoj se fetus i potomstvo uklanjaju kroz umjetno stvoreni rez u maternici i prednjem abdominalnom zidu.

  Trenutno, carski rez 20-25% od ukupnog broja rođenih.

  U 60% slučajeva, carski rez se provodi na planirani način (u ovom slučaju, indikacije se utvrđuju tijekom trudnoće), u drugim slučajevima koristi se carinski rez. Preporučuje se planirana operacija jer se u tom slučaju provode sva potrebna istraživanja i preoperativna priprema.

  Pravni aspekti

  Tko bi trebao odlučiti kako će se dijete roditi? Ranije je ovo pitanje riješeno u antenatalnoj klinici, gdje se pacijent promatra tijekom trudnoće. U nazočnosti bilo koje bolesti u žena, ne samo ginekolog-opstetričar, nego i drugi stručnjaci čija je konzultacija neophodna za određenog pacijenta, daju svoje mišljenje o upravljanju trudnoćom i načinu isporuke. Konačnu odluku daju liječnici majčinog bolnice.

  Često se postavlja pitanje: može li žena izabrati vlastitu metodu isporuke, odnosno odlučiti hoće li roditi rođendanski kanal ili carski rez? Službeno, u našoj zemlji, carski rez se ne može izvršiti samo na zahtjev žene, potrebno je imati dokaze. Vjeruje se da pacijent ne može donositi takve odluke, a ne imati stručno znanje o opasnosti od kirurškog zahvata i utjecaj operacije na njeno tijelo i zdravlje nerođenog djeteta. Iako je u nekim zemljama, primjerice u Nizozemskoj, ženska želja dovoljna za operaciju.

  Međutim, u praksi se pokazalo da se većina carskih rezova izvodi prema relativnim indikacijama, tj. Kada je moguće rođenje kroz prirodni rodni kanal. U tim je slučajevima pacijentovo stajalište prema određenom načinu isporuke vrlo važno, a njezina želja može biti presudna. Štoviše, ako žena inzistira na operaciji, uvijek se može pronaći temelj za to. No, zadaća liječnika u ovom slučaju nije da odmah riješi problem u korist češkog dijela. On mora otkriti razloge zašto žena ne želi rađati kroz rodni kanal i reći joj o mogućim rizicima za nju i za dijete. Često, nakon razgovora s liječnikom, žena se slaže da rodi kroz rodni kanal.

  Važno je da žena uistinu pjevaju u prirodnom porođaju, jer negativan stav prema njima može negativno utjecati na aktivnost i stanje djeteta rođenja, a kao rezultat toga će rođenje završiti u operaciji, kako je pacijent zahtijevao od samog početka. Stoga, psiholog radi u mnogim bolnicama za majčinstvo, koji pomaže ženama da se oslobode strah od poroaja, ulijeva povjerenje u povoljan ishod rođenja za nju i za dijete.

  Mnoge žene, naprotiv, žele napustiti operaciju, kada liječnik inzistira na ovoj metodi isporuke. U tom slučaju liječnik je dužan pacijentu obavijestiti o svim mogućim rizicima koji su joj prisutni tijekom porođaja kroz porodni kanal i tijekom operacije. Ako su liječnici utvrdili da je operacija neophodna, ali žena se ne slaže s njom, ona mora u pisanom obliku navesti odbijanje operacije, ukazujući da je upozorena na potrebu za operacijom, ali to odbija. Konačna odluka u ovom slučaju ostaje za pacijenta. Međutim, imajte na umu da odbijanjem operacije sami ste odgovorni za posljedice ovog neuspjeha za vas i nerođeno dijete. Budite sigurni da procijenite prednosti i nedostatke, usporedite moguće zdravstvene rizike češkog dijela i prirodno porođaj, ako je moguće, konzultirajte se s drugim liječnikom.

  Ako žena pristane na operaciju, ona potpisuje suglasnost za nju, bez obzira je li planirana ili u hitnim slučajevima. Obrazac "Suglasnost za operaciju" također navodi da je ženama objašnjeno dokaze na kojima je operacija izvedena i da je upozorena na moguće rizike. Ako je žena nesvjesna, odluku o operaciji donosi konzultacija liječnika. Prema zaključku potrebe za operacijom mora biti potpisan od najmanje tri liječnika.

  Prije operacije, anesteziolog također razgovara sa ženom koja je dužna pacijentu objasniti prednosti metode bolova koje će se primjenjivati ​​tijekom operacije, a ako žena pristane, potpiše suglasnost za anesteziju ili spinalnu anesteziju.

  Osim toga, sve žene koje žele operirati mogu imati krvarenje. U slučaju masivnog gubitka krvi može biti potrebna transfuzija krvi, koja se također ne može izvesti bez suglasnosti žene. Budući da tijekom operacije žena može biti bez svijesti, u većini majčinskih bolnica od nje je zatraženo da unaprijed (prije operacije) unaprijed potpiše pristanak za transfuziju krvi, ako je potrebno.

  Prije potpisivanja suglasnosti na operaciju i drugih medicinskih manipulacija ili odbijanja, žena ima pravo dobiti odgovore na sva svoja pitanja vezana uz način rada, način ublažavanja boli, moguće rizike za nju i za dijete. Liječnik je dužan svima objasniti ženi na jeziku koji joj je dostupan, bez pritiska na nju.

  Ne biste trebali ništa potpisati bez čitanja, pažljivo pročitajte sve točke obrasca koji vam se daju za potpisivanje, navesti sve što ne razumijete. Zapamtite da ne slijedite određene formalnosti, već donosite važnu odluku.

  svjedočenje

  Postoje apsolutne i relativne indikacije za carski rez. Apsolutne indikacije uključuju one situacije u kojima je prirodno porođanje nemoguće ili opasno za život majke i fetusa. Relativne indikacije uključuju bolesti i poremećajne situacije u kojima je moguće postići rođenje kroz prirodni porodni kanal, ali s većim rizikom za majku i fetus od češkog dijela.

  Apsolutne indikacije uključuju:

  1. Suženje zdjelice III-IV stupnjeva ili njezina deformacija zbog ozljeda ili drugih uzroka koji stvaraju zapreke napretku fetusa.

  2. Tumori cerviksa, zdjelice, jajnika, mjehura, stvarajući mehaničke zapreke rađanju fetusa kroz rodni kanal.

  3. Rak cerviksa, vagina, vanjske genitalije, rektum, mjehur.

  4. Placenta previa.

  5. Predstavljanje i gubitak petlji pupčane vrpce.

  6. Prerano odjeljivanje normalno smještene posteljice u odsustvu uvjeta za hitnu dostavu kroz rodni kanal, s obilnim krvarenjem.

  7. Neispravno umetanje glave (frontalna prezentacija).

  9. izražene vene varikoze vagine i vanjske genitalne organe.

  10. Prijetnja ruptura maternice.

  11. Poprečni ili kosi položaj fetusa.

  Relativne indikacije:

  1. Stisak zdjelice I-II stupnja u kombinaciji s drugim nepovoljnim čimbenicima (veliki fetus, post-trudnoća itd.).

  2. ožiljak na maternici nakon cezariannog dijela (iako je relativna indikacija, vrlo malo liječnika na svijetu odlučuje rađati rođendanski kanal nakon prethodne operacije).

  3. Započela fetalna hipoksija.

  4. Pelvicni prikaz fetusa.

  5. Višestruka trudnoća.

  6. Produljena trudnoća u nedostatku spremnosti tijela za porođaj.

  7. Perforada 30 godina.

  8. Trudnoća koja proizlazi iz pomagane reproduktivne tehnologije (IVF), neplodnosti u povijesti.

  9. Malformacije maternice.

  10. Kronične bolesti majke (na primjer, defekti srca, dijabetes, kratkovidnost).

  11. HIV infekcija kod majke.

  Najčešće se odluka u korist češkog dijela čini kada postoji nekoliko relativnih indikacija (na primjer, zdjelica u kombinaciji s velikim fetusom ili žena primipara preko 30 godina, koja je zatrudnjela nakon IVF-a).

  Prednosti prirodnog poroaja

  Rođenja kroz porodni kanal su fiziološka i za majku i za dijete, jer dolaze u trenutku kad su oboje spremni za to.

  Cezarski dio veliča znak života u obliku ožiljka na maternici. 95% žena s ožiljakom na maternici odlaze na ponovni carski rez i nemaju priliku samostalno rađati. Moguće je pridržavanje adhezivne bolesti ("adhezije" su vezivno tkivo koje može rasti u trbušnoj šupljini i zatvaranje crijevnih petlji, jajnika, jajovoda, koje mogu uzrokovati bol, zatvor i neplodnost u budućnosti).

  Nakon prirodnog porođaja, žensko tijelo se oporavlja brže, postpartumno razdoblje je lakše, stoga je lijek manje često potreban, a iscjedak je brži. Mama, gotovo odmah nakon rođenja, zajedno s djetetom, može ga hraniti na zahtjev.

  Premda se carski rez također oslobađa od velikodušne boli, ali nakon češkog dijela žene doživljava intenzivnu bol u postoperativnom zubnom području, nemoguće je bez bolova. Nakon prirodnog porođaja, čak i ako su perineum šavovi prošiveni, anestezija nije potrebna u većini slučajeva.

  Činjenica da carski rez pridonosi očuvanju lik je također mit. Zglob trbuha podvrgava se istezanju tijekom trudnoće, a ne tijekom porođaja, a u nazočnosti šavova, njegov ton se oporavlja. Obrnuti razvoj maternice nakon cezariannog dijela također se javlja sporije, tako da se postpartumski pražnjenje nastavlja duže vrijeme.

  Mnogi vjeruju da nakon cezariannih sekcija problemi s mokrenjem, prolapsom maternice, hemoroidi su manje uobičajeni, ali to nije slučaj, jer opterećenje genitalnih organa javlja se ne samo tijekom porođaja već tijekom trudnoće. Međutim, trebalo bi priznati da s carskim rezom nema istezanja vagine, tako da ostaje uži nego nakon prirodnog rođenja.

  Neke žene smatraju prednost carskog rezima da je moguće odabrati datum isporuke. Ali to također nije sasvim točno jer nitko nije imun od prijevremenog početka rada, prije određenog datuma operacije. Nadalje, datum se može izabrati samo u mjeri u kojoj to dopušta stanje majke i djeteta.

  zaključak

  Unatoč svim prednostima prirodnog porođaja, u nekim slučajevima oni predstavljaju veći rizik za majku i dijete nego carski rez, stoga, ako postoje naznake za operaciju, svi rizici moraju biti odmjereni. Pored toga, u prisutnosti apsolutnih indikacija, porođaj kroz rodni kanal jednostavno je nemoguć, a operacija je neophodna kako bi se spasio život majke i djeteta.

  Forum velikih roditelja

  . i onih koji se žele pridružiti našim redovima

  Cezarianna sekcija ⇒ Može li liječnik odbiti carski rez

  Moderator: Mama Katya

  Post navigator »27. siječnja 2012., 20:10

  Post mlijeka "27. siječnja 2012., 20:21

  Poruka zeca »27. siječnja 2012., 20:23

  Poruka VIRA »27. siječnja 2012., 20:26

  Post navigator »27. siječnja 2012., 20:28

  The mlijeko post "27. siječnja 2012, 20:39

  Post navigator »27. siječnja 2012., 20:44

  Poruka milkiss »27. siječnja 2012., 21:27

  Poruka moje "Jan 27 2012, 21:42

  Poruka Katya-Katerina »27. siječnja 2012., 21:55

  Post navigator »27. siječnja 2012., 22:07

  Poruka Taliya »28. siječnja 2012., 00:19

  Poruka Katya-Katerina »28. siječnja 2012., 11:24

  Poruka iz Mitrokhin Marina »28. siječnja 2012., 14:09

  Odbila planiranu carski rez Pošalji kući

  oh mommies i tko vjerovati? (((

  A prvi policajac iz kojeg razloga. Kakvu šav. Koliko je dijete veliko.

  A što to znači na LCD-u? Napravi ultrazvuk, neka vidi stanje šavova, težinu djeteta.

  Tako je čudno. Ako se pripremate za planiranu i onda pošaljete kući... vjerojatno morate ići na onoga koji vodi trudnoću

  Možete se roditi nakon COP-a. Također razmišljam o tome da rodim drugi, zastrašujući drugi put pod anestezijom.
  Morate se bolje posavjetovati s liječnikom, možete ili ne. Je li zdjelica, maternica i fetus tako velika. Stavili su me 3900, rodili 3396.

  Cezarejska sekcija - pregled

  Borba za carski rez i zašto rekord u slučaju "odbijanja prirodnog poroaja" nije uvijek histerijska douche. + kako su me liječili sredstvima veterinara, ljekarnama za komplikacije (i, naravno, uspješno izliječene)

  Da, ja sam s ludostom koji je rekao "mjesečev carski rez." Sramota me na čelu patologije, bio je ultrazvučni skener koji mi je rekao kako je mala dijete moje, bilo je sa mnom da su zamjenice šefova liječnika stisnule ruke s izrazima "dobro, takva zdjelica, takva zdjelica i općenito je grijeh!". A onda mi je dužnosni tim i neonatolozi rekli: "Ne, dobro je da su otišli ravno u carski rez, inače bi to ionako donijeli."

  Ali u redu. Duga povijest.

  U vrijeme trudnoće imao sam 24 godine. Trudnoća je bila rezultat IVF-a. Trudnoća je bila teška (prema liječnicima) i "mogla bi biti mnogo gora" prema mojim osjećajima.

  Prvi tjedni su me promatrali u klinici reproduktivnih stručnjaka. Već sam bio propisan dozom Utrozhestana 600 mg. (na Duphastonu u prethodnim tretmanima uhvatio sam veseli bočni posao i nagnuo krov tako da se moj muž skrivao od neuravnoteženog) i potpuni odmor zbog deformacije jajašca. Tonus na stražnjem zidu, prijetnja pobačaja. Nijedan senzacija, samo na živčanom tlu, nije htio jesti. Ne, ne jedi, jedi.

  No unatoč tonu, oplođeno jaje nastavilo se stalno razvijati, a kad se srčano praćenje počelo pratiti, poslali su me u kliniku da promatramo svijet (nismo ni razmišljali o ginekologiji, trudnoća je previše trošila da bi se sve moglo zaobići).

  U 8 tjedana pogodio je Središnju kliničku bolnicu na krvave mrlje. U bolnici sam bio održan bez imenovanja od petka do ponedjeljka, uvjeravajući me da odem za čišćenje. Ali tražio sam ultrazvuk i, prema uputama mog ginekologa s kojim sam kontaktirala hitnu pomoć, povećala sam dozu Utrozhestana na 800 mg dnevno. Zatim, u ponedjeljak, napravili su ultrazvuk i rekli da je odvojak od 2 cm. Činjenica da me odvajaju na trgu, već u suzama i prljavštini, nazvala sam sve koji su sudjelovali u trudnoći i podignu noge u ruke i odlaze samostalno iz bolnice u privatnu kliniku gdje je promatrana. Tamo, vodeći ultrazvuk klinike, koji je krenuo od kuće do mog dolaska, nije pronašao nikakvo odstupanje. Ni 2 cm, niti 2 mm, općenito. Gdje je žubor, vrag zna. Na to se smirilo. (dobro, dok su se smirili, dali su mi kavu još jedan sat i hranili me slatkim, jer je pritisak odlučio pasti u nepoznate dubine). Nakon takve prekrasne komunikacije s uobičajenim ginekološkim odjelom, prokleo sam poput cipela na riječ središnje kliničke bolnice.

  Do 15 tjedana, svatko razumije da je ton samo na harmonijama (što je prvi put uočeno u 4 tjedna, a od tada je uvijek bio sa mnom) neće raditi. Počnem hraniti magnezij. I kapi magnezij intravenozno. Odgovor na magnezij je nula. Ostali trudni konvoj jadikovali su u bolnici u danu, jer se osjeća loše od magnezije, glava se vrti, pritisak padne, oh, to je strašno. Nastya je mirno jeli jabuke i pročitao knjige ispod kapljica. Nema vrtoglavice, nema smanjenja tlaka (već niska), nema smanjenja tonusa maternice. Smijali su se da će se Magnesia uskoro izliti iz njegovih ušiju. Stavili su Ginipral na tablete do 34 tjedna. pomogao je, ali tek neznatno.

  Da, uopće nisam osjetio ton iz riječi. Morao sam naučiti prepoznati ruku koja je pričvršćena na trbuh. Čvrsta puluz jede ginipral, kolač i pada na sofu.

  Do 20 tjedana počelo je brzo zgušnjavati krv. Hematolog se stisnuo u glavu i promrmljao da ne mogu umrijeti od krvarenja, umrijet ću od tromboze. I općenito, ako sam jako uplašen, krv će propasti (koagulabilnost pod djelovanjem adrenalina je 99%, po stopi od 60 koliko se čini). Počeo je staviti Clexane. Svakih 10-14 dana ultrazvuk s doplerom.

  Suprug je podvrgnut Clexanu u rastućem trbuhu subkutano. U nekom trenutku, trbuh je počeo padati natrag. EAko dugo gledate u ponor, ponor će vas gledati.

  U 30 tjedana (početkom kolovoza) dolazim do lubenica koje sam želio od samog početka trudnoće. I nakon pola lubenice ujutro, noge su malo nabubrile. I odmah napuštam kliniku za pregled ginekologa i odlazim na rodiljni dopust i bolnicu za očuvanje (a ne u ginekologiji, već u odjelu patologije trudnoće). I ja ostavim s pratećim "staviti ginipral u droppers !, Magnezij ne pomaže". Ali što se radi u CDB-u? To je točno, "znamo bolje, vaši privatni trgovci ne znaju kako i samo novac izvuče iz tebe", a magnezij kapi tjedan dana. Kada je na rundi, liječnik je osjetio ton tijekom kapanja, on se nekako potonuo i rekao nešto poput "da, to ne pomaže. Pa, onda ginipral, ali ima malo sranje."

  Da, vidio sam djevojke koje leže pod ginipralom. Siromašna bića, jedan paket giniprala na policama, i još više od nuspojava. Ali čak i ovdje tijelo se odlučilo pokazati. Pobochka? ne, nije čuo. pa sam nakon 10 dana patologije oslobođen bez edema i "prihvatljivim tonom".

  Nakon napuštanja bolnice, pritisak je počeo rasti. Čuvala je dnevnik, otišla svuda s kotačima i tonometrom, ali činilo se da je prošlo.

  Jedina stvar za koju nisam mučena, to je težina. I bez toga, davao sam razloge iznad krova, a ja sam dobila puno stabilnosti, bez skokova i alarmantnih trenutaka. Znači, kad su propustili težinu koju je već bio yo-ho-ho porastao za 20 kg, bilo mi je beskorisno da me smrdjelo. Puzon vymahal do impresivne veličine, ali dijete je ležalo tako da mu se glava nije mogla normalno mjeriti. Prema tome, oni ne bi mogli normalno izračunati željenu težinu. Ovdje je počelo.

  Na početku trudnoće izmjerena je zdjelica. Rekli su suviše suženi, ali ako je dijete malo, maksimalno 2,8 kg - lice. "ipak, EKOshnikov je rijetko dopustio rađati, samo ako su oni sami za prirodnu isporuku." Što misliš o carskim jezicima? " Ja sam protiv rizika za dijete, više mi se ne žalim. " I ovdje je jasno da je dijete već preraslo na nesretni 2,8 kg, ali programi izračuna ne mogu izdati sliku bez promjera glave. pa sam imao težinu djeteta od 2,8 ± 0,5 kg.

  I vid je otišao. I bilo je anomalija maternice. I postojalo je samo jedno stanje jajnika i postoperativno. I više, više.

  Liječnici su uzdahnule i napisali u pratnji svega što mi se dogodilo posljednjih mjeseci i poslao me da se predam majčinoj bolnici s oproštajnim da "ti si samo carski i odmah, nema amaterskih aktivnosti".

  A što je tijekom svih ovih zabavnih trenutaka Nastenka učinila? u redu, radio. Najbolji način da se ne zamarate s problemima je učitavanje glave s drugima. Stoga, tijekom cijele trudnoće, nisam radio više od dva tjedna dok sam bio u bolnici na očuvanju. čak i nakon odlaska na rodiljni dopust, otišao sam na posao. besmrtni poni.

  Izvan nedjelje i sutra da se predaju u bolnicu? Da, sad ću završiti crteže i kupiti sladoled. roditi? ne, bolje lubenice.

  Potvrda na 38 tjedana.

  Ovdje je sve jednostavno - zamjena unaprijed u rodilištu otvara vrata za vas.

  Visina, težina i mjerenje tlaka.

  - Koliko zabio za trudnoću?

  - KAKO 25 ?! ne možete reći

  - Vrlo sam lukav. i knedle vole.

  Dijagnoza pri prijemu 14 (.) Linije. Paulova stranica, KARL! Sretan sam što ću otići u Cesarean, ali glavu. patologija čini velike oči: "ono što je carski, pomičemo punkciju i oksitocin stavimo - rađate se! ti si mirna, ne trzaj sama i ne stenjate tijekom ispitivanja. Ti rodite i nećete primijetiti!"

  Šokiran sam. Opet, pozivam sve. Sve je šokirano. Kažu - stojite sami, svoj strop u krstari 2.800 kg, nećete roditi.

  Stojim sami. Tjedan. Za to vrijeme lokalni oftalmolog me pogledao ("dobro, ovdje nije dobro s jednim okom, nije dobro, ali ništa neću napisati!"), A svi ginekolozi su lokalni (već sam skočio na stolac s nevjerojatnom milošću čak i uz trbuh) i ultrazvučno skeniranje ("Da postoji maaaaaa najviše 2.900, pogreška je stvarno velika, ali imate mali dječak, MALO!")

  Na kraju, gledajući me kao tvrdoglave ovna, glavom patologije poziva me na ispitivanje:

  - Nastya, shvaćate da je kirurgija abdomena veliki rizik.

  - Da, naravno. Rizik od krvarenja, infekcija, adhezija na crijevima će biti.

  - A što će postoperativno razdoblje biti?

  - Da, razumijem. I što da radim sa šavom, znam, ovo, na žalost, nije prva operacija.

  - Imate samo malo zdjelice u prednjoj i stražnjoj projekciji, ali to su male stvari, dijete je mala.

  - So. Budimo iskreni. Vidio sam učinke traume rađanja od pluća do smrti i mentalne retardacije. I sve je počelo, s malo uskim zdjelicama. I ja imam i opsežan buket komplikacija.

  - Ali ti si mlada djevojčica, zašto se krvari?

  - Radije bih se ozlijedio nego dijete. Razumijete li da ne iz dobrog ivota? moje tijelo općenito sada nejasno zamišlja da je žensko, misliš da ja rodim? čini mi se da ću bez radnog vremena provesti 12 sati radosno, a onda će me poslati u carski rez. samo za dijete neće biti korisno blago rečeno. postoji li prilika?

  - da postoji. Potpišite odricanje od odgovornosti i stavite u utorak. Odjednom si se rađao za sebe?

  Wow, kako sam se pripremala za ovaj razgovor. Ni svi argumenti nisu rezultirali

  I sve izgleda dobro, u utorak ujutro, planirani carski, ali.

  carski:

  . točno u 12 noći od nedjelje do ponedjeljka moje su se vode razbile. Od 30. tjedna teroriziram svatko s ovakvim pitanjima, ali mi nedostaje. Ne propustite. Vode su čiste, u velikim količinama. Ne postoji osjećaj pamuka (koji se često opisuje) iznutra. Samo vodu.

  Prokletstvo je tiho otišlo probuditi babicu. Jeste li pokušali dokazati da ste izgubili vodu mirnim licem, a da ne cvrkujete od borbi? Ovo nije trivijalan zadatak. Nekako uvjeren da trebam CTG. Na njoj borbe nisu registrirane, sve je glatko. "Je li ova voda definitivno otišla?" "Da, idemo liječnicima." "Nemaš borbe, vjerojatno nema vode na mjestu." "Ne, oni su se preselili, idemo, pogledat će me i poslati me natrag.". "

  Još jedna inspekcija s predodžbama potvrđuje da nema vode. I nema ni kontrakcija. Poslani su na klistir.

  Hee-haha se priprema za operaciju.

  - Znaš, često se ne šalimo u klistir. oni obično plakati i odbiti sve.

  - A što da plaknem? Neće se riješiti. Je li taj humor sada iz svih pukotina prolivena.

  Zatim, nakon skokova s ​​brijanjem i zatezanjem komprimiranog donjeg rublja (s kontrakcijama, vjerojatno ne bih bio u stanju učiniti ni jednu ili drugu), potpisati papire i otići dalje pripremiti.

  Kateter u venu. I urinarni kateter. To je neugodno, ali glavna stvar je da ne trzaju, bez kateter ipak ne odem, a protežu se ova akcija 2 pristup nije potrebno.

  Daljnji razgovor s anesteziologom. Epiduralna anestezija. Volim već čovjek zna kako će (ne samo na kožu nego i na akademskom prezentacije predavanja) pokušati da se neće miješati u struci. Ali nema sreće - nemoguće je staviti kateter, a on ulazi u posudu.

  T, npr. Radit ću s jednom dozom lijekova, neće biti dodataka. Postaje zastrašujuće, ruke se drmaju. Anesteziolog me uvjerava, govori mi zubima i spaja ruke na željeznicu. Kažem vam da sam, kada sam prošao operaciju na onkologiji, lokalni anesteziolog nije želio dati tablete za spavanje, rekavši da ću razgovarati s njima, pogledati u sjajni strop, pogledati moj unutarnji svijet. Zatim sam odbacio činjenicu da bih, na živčane osnove, otjerao nepravilne anegdote, a kirurzi bi se rukovali.

  - Postoji veliki šaljivac doktor. Jeste li rekli šalu?

  - Da. Ali ovdje tablete za spavanje ne bi trebale?

  - Ne. no bit će zanimljivo, uskoro će se susresti s djetetom. Kako ste se odlučili nazvati?

  - Međutim! Ja ću biti s vama cijelo vrijeme, ako počnete osjećati nešto, prebacit ćemo vas na opću anesteziju.

  - U redu. Samo me pokrijte s nečim poput papiga, a onda je strop sjajan i sve je vidljivo. i tako sam se uplašila.

  Želuca je tretirana zelenom bojom (postoji osjećaj kretanja na trbuhu, ali kažu da oni razmazuju nešto što tekućina ne radi, to znači da nema boli, anestezija radi.)

  - Suha stabla. Imam ovdje kapaljku s fiziološkom otopinom.

  - Sada objesiti novu.

  Stol mi se ljulja, treseći me ispod zavjese koji probija kroz sjajni strop koji se događa u unutarnjem svijetu. Ali samo malo, jer je zastrašujuće. Razgovarajte s liječnicima o imenima i modi za njih.

  - Mama, čestitam, imate dječaka! Leo?

  - Da, točno Leo. Reži.

  Dijete je odvedeno, obrađeno i izvagano na stolu. 3.480 kg, 51 cm, to je najviše 2.9. Liječnici se uzruju uziste sa svojim predviđanjima malog dječaka, neonatolozi svu žrtvuju da je to hitan carski, a ne planirani.

  Nakon početnog tretmana, dali su mi čekanje na peti. I pokrivao me. Suze, otimanje. Zahvaljujem liječnicima, a oni se spuštaju, da nije sve gotovo, još je potrebno šivati, a ovdje, i tako, sve nije dobro raspoloženo, nakon prethodnih intervencija. I u valcerovom ritmu, sve dok ne završi anestezija.

  I dok je voda izgledala. Neopisiv osjećaj kada šunite.

  Osjetljivost lagano leđa na posljednja tri uboda na koži. Onda sam špijunirao, što kirurzi rade, a jasno sam shvatio da ću sada šutjeti i brzo će me zaliječiti, ili će me izbaciti za opću anesteziju i dugo ću se objesiti u intenzivnoj njezi.

  Zato sam morao ugristi usnicu i pričekati tiho, korist je doista naštetila samo na kraju.

  Ušuljao? Pa, to je sve.

  Vrlo je neugodno da zbog ovog problema s anestezijom šav nije kozmetički (jedna vodoravna ravna linija), ali ima i 8 vertikalnih linija (sami šavovi). Ali glavni rez bio je horizontalan, to je već plus. A ako su liječnici bili zaokupljeni kozmetičkim šavom, trebalo bi nam vremena, a na kraju bih upoznala radosti opće anestezije. Pa, dobro, nije lijepo. I nije baš točno ušiven. Sada sam čak i malo složen o ovome. Ali nikada nisam bila lijepa žena, pa zato kompleksi nisu previše rasli

  reanimacija:

  Na podu treće noći, ja sam u mraku, s bocom s toplom vodom s ledom na trbuhu (boca s toplom vodom s ledom? Muškarac i dalje se smije iz ovog opisa i logike) gledajući kroz prozor na pada snijega i pokušavajući shvatiti.

  Nepropusni eksikator (meeeeeeeeeely tsezhe voda), sve boli (i ne postoji kontinuirani anestetik koji ne uzima lijek protiv bolova!), Manšeta automatskog tonometra čini se da je modrica.

  Jednom u neko vrijeme dobri liječnici dolaze i stavljaju pritisak na moj trbuh. Na moj prvi gnjevni YYYHHH kažem "šuti, ti još uvijek imaš spinalke, Uh, i gdje je kateter?" "Ne stavljaj", pa onda podnosi, znat ćete sve radosti života, a sada malo obični "

  Iskreno, led je još više naprezao. Koža ispod njega je palila vatrom, htjela sam kukavicu puzati i plakati, ali ne. I dolazeći liječnici i pritisak mogu se ponovno proživjeti, ukupno oko 15 sekundi, to su sitnice.

  Sat vremena kasnije, prilika za pomicanje nogu. Okrećem se, inače ne dolazim do druge bocu vode.

  Dva sata kasnije skinite podlogu za grijanje. Hura, raspoloženje poboljšava, pritisak na želudac već prenesena bez Ohoven, za vrijeme pauze, možete zadrijemati i piti. I spin.

  4 sata nakon operacije (6 ujutro), moj zavoj se izvukao iznad mene i kažu "ustaj i ode!" Pa, što da radim, ustani i hodaj. Promjena položaja od vodoravne do okomite je mirni užas, ali hodanje je dobro, možete se protezati ukočene noge.

  U 8 sati postalo je jasno da sam morao ležati još 2 sata, a mi podigli greškom, miješanje s oplakivanje susjeda. Hvaljen za izdržljivost, poslao jesti kašu. Nakon još 2 sata prebačeni su na postpartum.

  nakon poroda:

  Dan sam bio bez bebe. Tada je bilo još 4 dana zajedničkog boravka. Stanje - prosječno loše, dobro, znao sam što će se dogoditi meni.

  Promjena položaja od horizontalne do vertikalne i stražnje strane je usporediva s poduhvatom. Idete na zahod, oprostite, uopće je dvostruki izazov jer je zastrašujuće da će sve ići u pakao.

  Prvi problem, i velika je jedina stvar - loša kontracepcija maternice. Dao je oksitocin. Što kažemo oksitocin? dati dva. nije važeći. Dvostruka, trostruka doza - tijelo ne reagira. Liječnici u postnatalnosti zaklinju se i svi se pitaju tko sam tako otporan na lijekove. Pet dana redovito ga stavljam tri puta dnevno. Ne radi, ali to bi trebalo biti. Dodatni tretman nebylo, a ne čelika struganje, je rekao da ide u ginekološkoj rezidencija za čišćenje. Nije ružičasta. Ali inače je sve bilo u redu!

  Nisam se teško brinula za dijete. Mlijeko je došlo u takvim količinama da je prsa počela od klučnice (možda je sve oksitocin trošio tits?), Ja sam skakala saiga, jedina stvar je bila da je bilo teško odbaciti. No, kreveti za bebe u bolnici bili su visoki, pa nije problem.

  Od neugodnog nakon iscjedka - dva dana za redom otišao je u bolnicu da ukloni šavove. Uz uobičajenu i ne kozmetičku šav, uobičajeno je ukloniti šavove (od kojih sam već imao 8 komada) u 2 faze. Prvi dan je čudan, a drugi je jednak. A ako je prvi dan sve bilo u redu, onda je drugi dan bio divlji priljev žičane, a uklonio sam šavove u hodniku na kauču. Ali nismo ponosni, gdje nismo nestali. I opet je slika Nastye partizana. Svatko moan (jako sam sretan što imam nježne susjede u nesreći, svi cijelo vrijeme plakaju!), Mrmljam: kažu da ću i sam skinuti šavove, ali mogu li povući žicu? Ne, tata nije kirurg, tata je vatrogasac, samo sam uklonio šavove od sebe, iako ne iz trbuha.

  Ne poričem da je moguće ukloniti šavove iz intimnih mjesta, pogotovo ako je nešto pošlo po zlu s tim istim šavovima, ali bilo mi je lako da ga uklonim iz abdomen. Imao je neobičnu osjetljivost još mjesec i pol.

  Od minuses - najgornji sloj kože bio je prodan, tako da kasnije formirana prilično netočan ožiljak, koje ja sada mučiti contractubex.

  Obrada nakon uklanjanja šavova: slaba otopina mangana i izbliza sa žbukom. dan kasnije, otvorite, isperite peroksidom, suhim i novim - manganom i žbukom. Za 1,5 tjedana sve je vuklo.

  Komplikacije nakon bolnice:

  Nekoliko dana nakon uklanjanja šavova otišlo je predati svom ginekologu u klinici.

  U maternici krvni testovi uskoro će se pretvoriti u stanje kondenziranog mlijeka. - tijek oksitocina intramuskularno (redovito), i keksix subkutano u želucu. Muž već stavlja injekcije kao automobilist krojačica, osobito u trbuhu (sada trbuh ne udara u mjesto ubrizgavanja, a lako je sastaviti poklopac).

  Tjedan prolazi, manje droga, ali jesu. Oksitocin je poput zrna za slonu (sudeći prema internetu, trebao bi biti mali kontrakcije, ali maternica se ne sklapa, ni od droga, niti od djeteta koje vise na prsima).

  Na horizontu, čišćenje je već prijetnja, i to je tako prijeteće. I s Chitom - anestezijom i živcima, i zbogom naslovom "čovjek-može". Napravit ću stratešku opskrbu smrznutog mlijeka u iznosu od 5 litara.

  Još tjedan oksitocina. Ugrušci su manji maternici.

  Ginekološki liječnik oklijeva i kaže: "Pa, možda ću pokušati unijeti Immozymase. Morat ću kupiti drogu, obično imam lijek u veterinari." Nakon što je nacrtana na temu "Zašto ne, nisam drhtajna duda, nego konjski konj", skočio je da kupi lijek (i doista, nema ljekarni, ali u klinici veterina, gdje nosimo kuniće) U 10 dana, dan kasnije, u utrobi koristeći subklavski kateter ubrizgavan u par ml lijeka. I to je pomoglo! Pohlepno tijelo je još uvijek razbuktalo krvne ugruške, a uterus je bio smanjen na normalnu veličinu.

  Je li gotov? I sve je dobro? Ne mogu to vjerovati.

  Što je korisno u bolnici:

  Sve je općenito standardno. Postoje mnogi popisi, prikupljeni prema informacijama koje su dane u bolnici i fotografije plakata u hitnom odjelu.

  Mogu samo reći jednu stvar: BANDAGE! to bi trebalo biti ako imate carski rez. Koristio sam takav zavoj, a sve bolničko osoblje reklo je da se energično tjeram više od onih koji su otpušteni nakon prirodnog porođaja.

  Sada je gotovo 7 mjeseci nakon operacije. Sa bebom sve je u redu. Slatki, znatiželjni i umjereno štetni dječak. Zetnica kaže da je Leva vrlo tiha u usporedbi s njegovim ocem, koji je prve dvije godine plakao cijelo vrijeme zbog ozljede na vratu.

  Drago mi je da sam imao dovoljno tvrdoglavosti da bismo zaštitili preporuke gončarke, da me stimuliraju 12 sati (iako postoji velika vjerojatnost da bih samo pušila bambus 12 sati i promatrala prenatalne užase, ali za tu promjenu bilo je moguće thrileri za pucanje, sva djeca s ozljedama), drago mi je što smo živi i dobro.

  Svi koji su ga pročitali - sve će biti u redu!

  ZY: Obrišem o ožiljku iz COP-a.

  Zaključak: nije sve tako zastrašujuće. Čak i činjenica da se šire u žurbi ne može izgledati tako strašno

  UPD (8 mjeseci nakon COP-a)

  Ja sam opet u mom nesavršenoj, ali pregenerativnoj težini (-25 kg). Liječnici su davali priliku za preuzimanje tiska, no ipak su preporučili da to ne učine još 4 mjeseca "tako da je sve potpuno obraslo" (moj liječnik je reosiguravatelj, svatko se plaši da se zbog žurbe nisu dobro čavrljali, ali nema problema s TTT

  Problemi su čisto kozmetički i estetski. U trapericama, sve je kao što je bilo prije (nekoliko ljudi je reklo na poslijediplomskom izvješću da ne kažem da je malo dijete)

  Ali znam nešto, postoji čudo korak (s druge strane trbuh ide nježnije, i čini se manje). Jasno je da s njom ne možete ništa učiniti, samo ga promijenite.

  Čak i ako crtate trbuh - ona sretno pridržavaju 1-1,5 cm Suprug se smije da bismo trebali ići na drugo dijete na reproduktivni sustav, a drugi put ne dođe do hitne carski, onda zashyut glatko.

  O "komplikaciji" nakon anestezije.

  Anestezija je nepredvidljiva. Postoje mnogi čimbenici, u rasponu od izravnosti ruku anesteziologa, koji završava vremenom na Marsu. Neki nakon epiduralki pate od glavobolja, neke bolove u leđima. I "trpim" odsutnost boli gotovo 10 cm od mjesta ubrizgavanja niz kralježnicu. (Otkrio sam slučajno, skočio sam divlje veličine bubuljica, dok je njezin suprug stisnutu - poked iglu u kožu i otkrio da sam sada „bezosjećajan gad”). I takve "komplikacije" se događaju. Šteta što za to nema posebne namjene.

  * * * * * Linkovi na srodne teme * * * * *

  IVF - kako je sve počelo.

  Obloga - detaljno o dobrom zavoju, koji je korišten nakon operacija.