Negativni Rh faktor tijekom trudnoće - ne rečenica

Zasnivanje

Pri registraciji u konzultacijama, svaka trudnica podvrgava se dijagnostičkim pregledima, uključujući određivanje krvnog tipa i Rh-pribora. Rh faktor može biti pozitivan ili negativan. Trudnoća s negativnim rhesusom često je uzrok zabrinutosti zbog rizika mogućih komplikacija.

Negativni Rh faktor u trudnoći može uzrokovati razvoj više fetalnih abnormalnosti u slučaju da otac djeteta krv je Rh-pozitivan. To se događa na pozadini Rh-sukoba koji se pojavio u majci i fetusu. Ako je odsutan, tada neće biti poduzete dodatne mjere.

Što je Rh faktor?

Za mnoge ljude specifični protein je lokaliziran na površini krvnih stanica: ako postoji, onda osoba ima Rh-pozitivnu krv, ako je odsutna, to je negativni Rh faktor.

Prema statistikama, 20% žena u svijetu ima negativan rezus faktor, ali većina njih, ta činjenica ne sprječava da uče radost majčinstva i roditi zdravu bebu rođen.

Liječnici vjeruju da je Rh negativni - to je samo obilježje pojedinca, ne sprječava ga da shvati, pa čak i više nije uzrok ženske neplodnosti.

Međutim, negativni faktor Rh i trudnoća još su uvijek nespojivi koncept za mnoge trudnice zbog mogućeg Rhesusovog sukoba. Naravno, ovo stanje ima određene komplikacije, ali se oni ne razvijaju u svim slučajevima.

Što je rezusni sukob?

Kod žena s Rhesus-negativnim Rh-konfliktom tijekom trudnoće zapaženo je samo u 30% slučajeva, odnosno preostalih 70% trudnoće se odvija bez posebnosti.

Da bi se pojavio sukob Rhesusa, potrebni su sljedeći uvjeti: otac djeteta ima Rh-pozitivni čimbenik, majka ima obrnuto, negativno, a fetus nasljeđuje Rh oca. U tom slučaju, žensko tijelo će započeti s proizvodnjom specifičnih antitijela čija je svrha zaštita od stranih proteina.

Polazeći od 7. tjedna razvoja, fetus razvija vlastiti sustav stvaranja krvi. Od ove točke, mala količina crvenih krvnih zrnaca može ući kroz maternicu kroz placentu.

Imunitet žena smatra pozitivnim rhesusom fetusa za strane spojeve i počinje se boriti protiv njih stvaranjem protutijela.

Ispada apsurdnu situaciju: majčino tijelo se bori protiv njezina nerođenog djeteta. Ova antitijela su lako u hematopoietičkom sustavu fetusa, uzrokujući uništavanje njegovih krvnih stanica, što može uzrokovati ozbiljne bolesti, pa čak i pobačaj.

Kada trebamo biti svjesni?

Ako se antitijela proizvode u velikim količinama, prodiru u krv nerođenog djeteta i počinju uništiti "neprijateljske" crvene krvne stanice. Njihovo uništavanje uzrokuje ozbiljnu štetu na svim vitalnim sustavima fetusa.

Prije svega, živčani sustav pati, a bubrezi, jetra i srce djeteta uništavaju negativni učinci bilirubina. Tkiva i šupljine njegovog tijela počinju se napuniti tekućim sadržajem koji ometa normalno funkcioniranje i razvoj organa koji u nedostatku hitne kvalificirane pomoći mogu dovesti do fetalne smrti. Iz tog razloga, u bolesnika s negativnim Rh, najčešće se dijagnosticira stanje uobičajenog pobačaja.

Čak i ako se u slučaju Rh-sukoba pojavi trudnoća, a dijete se rodi, najvjerojatnije će imati kongenitalne anomalije razvoja. Te bolesti uključuju kapsulu mozga, patologiju organa vida, sluha, govora i živčanog sustava.

Situacije koje vode do razvoja Rhesusa

Rhesusov sukob je moguć samo s različitim Rhesus priborom: negativan u majci i pozitivan u fetusu, što dovodi do razvoja određenih protutijela.

Mogućnost razvoja Rh-konflikta povećava se u sljedećim situacijama:

 • pobačaj, ektopična trudnoća u prošlosti;
 • prijetnja pobačaja u drugom tromjesečju;
 • instrumentalni pregledi;
 • teškog porođaja u povijesti, završavajući ručnim pregledom maternice;
 • trbušne traume s popratnim placentnim abrupcija;
 • transfuzija krvi izrasle majke, odlična za Rh pribora.

Ako je trudnoća prva, rizik razvoja Rh sukoba obično je minimalan. To je zbog nedostatka protutijela u krvi majke, čije formiranje ovisi o gore navedenim negativnim čimbenicima. Obično ostaju u krvi žene za ostatak života.

Sprječavanje rhesusa sukoba

Tijekom registracije svaka žena prolazi analizu kako bi utvrdila Rh faktor. Ako se otkrije negativno, potrebno je utvrditi Rhesusov identitet budućeg oca.

Ako se Rh-sukob vjerojatno pojavi tijekom trudnoće, žena povremeno daruje krv kako bi identificirala specifična antitijela na fetalne krvne stanice. Do 3. tromjesečja ova studija se redovito provodi jednom mjesečno, počevši od 32. tjedna - dvaput mjesečno, a od 35. tjedna do dana rođenja, krv žene se ispituje jednom tjedno.

Ako se povećava razina protutijela u krvi trudnice, liječnik dijagnosticira prisutnost Rh-sukoba i izvlači zaključke o Rh-priboru nerođenog djeteta. Ovo stanje zahtijeva promatranje i liječenje žena u perinatalnom centru s obveznom hospitalizacijom.

Također, Rh povezanost se dijagnosticira u novorođenčadi nakon isporuke. Ako je to pozitivno, u roku od 72 sata, ženama se ubrizgava anti-Rh imunoglobulin, serum koji sprječava razvoj Rh-sukoba u procesu trudnoće naknadnih trudnoća.

Ista se seruma koristi profilaktički kod žena s Rh negativnom krvlju 72 sata nakon induciranog pobačaja, operacije uklanjanja ektopične trudnoće, pobačaja, pogrešne transfuzije Rh-pozitivne krvi, abrupcija placente, manipulacije membranama fetusa i ozljeda abdominalne šupljine tijekom trudnoće.

Bez uvođenja seruma sa svakom novom trudnoćom, šanse sukoba Rh povećavaju za oko 10%.

Ako žena ima negativni Rh faktor, onda prije planiranja druge trudnoće mora dati krv kako bi odredila specifična protutijela. Ako se nalaze u krvi, ne može se izbjeći razvoj Rh-sukoba pod odgovarajućim uvjetima.

Trudnoća u žena s Rh negativnom krvlju

Suvremena medicina uspješno je naučila prevladati negativne pojave Rh-inkompatibilnosti majke i fetusa. Danas gotovo 10% svih budućih majki s negativnim Rh faktorom imaju slične probleme.

Zbog specifične profilakse s anti-rhesus imunoglobulinom, moguće je neutralizirati agresivna protutijela dugo i kvalitativno.

Ako žena želi uspješno komunicirati s trudnoćom i postati majka zdravog djeteta, tijekom trudnoće mora biti pažljiv prema preporukama ginekologa, pravodobno podvrgavati potrebnim laboratorijskim i instrumentalnim pregledima, uključujući rutinsku ultrazvučnu dijagnostiku.

Ako je trudnoća jedne žene bez gubitka, isporuka se vrši u fiziološkom vremenu. Ako je trudnoća pratila Rh-sukob, preporučuje se izvršiti operativni rad - carski rez. Operacija je obično zakazana za 38 tjedana, ako je do tog datuma moguće minimalno izgubiti trudnoću. Pročitajte više o carskom rezu →

Nemojte očajavati ako trudna majka ima Rh-negativnu krv. Rođenje prvog djeteta obično se događa bez razvoja Rh-sukoba, dok zdravlje novorođenčeta i mlade majke nije u opasnosti.

Mnoge žene namjerno odbijaju drugu trudnoću isključujući eventualne probleme. Trenutačno nema potrebe odustati od takve prilike. Bez obzira na Rh faktor, pravu medicinsku taktiku tijekom trudnoće znatno povećava šanse žene za sretnim majčinstvom.

Autor: Olga Rogozhkina, liječnica,
posebno za Mama66.ru

Negativni Rh faktor tijekom trudnoće

O Rh faktoru, koji je prisutan u krvi svake osobe, barem jednom u životu, svi su čuli. To je protein koji pokriva crvene krvne stanice, au nekim je ljudima (oko 85% svjetske populacije) prisutan, au drugima je odsutan. U principu, Rh negativni muškarci i žene se ne razlikuju od drugih, a ta osobina njihovog tijela postaje temeljna samo u dva slučaja - ako je potrebno, transfuzija krvi i trudnoća.

Važno je napomenuti da negativni Rh faktor nije uopće kontraindikacija za trudnoću, ali sve žene s takvim značajkama trebaju biti svjesne takvog opasnog fenomena kao Rh-sukob.

Kako nastaje konflikt rhesusa?

Rhesusov faktor budućeg djeteta ovisi o Rh faktorima njegovih roditelja, ali je nemoguće utvrditi točnost od 100%. Međutim, postoji tablica kojom se može odrediti više-manje točno i dodatno predvidjeti rizik od sukoba između majke i krvi fetusa.

Također, uzrok sukoba može biti vrsta krvi budućih roditelja (ili, naravno, karakterističan skup bjelančevina koji svaki od njih ima). Vjerojatnost njegovog razvoja može se odrediti drugim tablicama.

U postocima, mogućnost Rh-sukoba majke i djeteta nije tako velika (doista, prema statistikama, javlja se u manje od 1% trudnica). No, u slučaju njegove pojave, situacija će biti toliko ozbiljna da budući roditelji trebaju podvrgnuti odgovarajućim istraživanjima, a ako postoji čak i minimalni rizik, neophodno je da se posavjetujete s liječnikom.

Koji su rizici rhesusa?

Negativni rez majke može biti opasno za "pozitivno" bebe samo kada krvne stanice uđu u majčinu krv. Njeno tijelo reagira na njih poput svih strana tijela i odmah počinje napadati.

U početku, oni uzrokuju blagu anemiju u fetusu, ali kasnije jednostavno nema vremena za proizvodnju novih crvenih krvnih zrnaca za zamjenu uništenih, što može dovesti do razvoja ozbiljnih bolesti i patologija:

 • hemolitička bolest, anemija;
 • hepatitisa i drugih poremećaja jetre;
 • lezije središnjeg živčanog sustava;
 • natečenost i padsy.

U najtežim slučajevima Rh-sukoba može prouzročiti pobačaj, smrt budućeg djeteta u maternici ili rođenje mrtvog djeteta.

Video - trudnoća i rhesus-sukob: rizici za majku i bebu

Kada je dijete u opasnosti?

Negativni Rh faktor u prvoj trudnoći obično ne nosi nikakav rizik za fetus, pogotovo u slučajevima gdje je trudnoća bez gubitka. Međutim, ako postoji druga trudnoća ili povijest jedne žene, postoje neki nepovoljni čimbenici, a zatim u tim slučajevima liječnici govore o fenomenu nazvanoj senzibilizacija.

To jest, određena količina krvi s suprotnim rhesusom već je ušla u krvotok majke, tijelo joj je "upoznato" s izvanzemaljskim eritrocitima djeteta i počeo proizvoditi opasna protutijela na njih. Osjetljivost se obično događa nakon:

 • prirodno porođaj;
 • ektopična trudnoća;
 • cezarian sekcije;
 • pobačaja i pobačaja;
 • komplicirane trudnoće (placental abruption, itd.);
 • ozljede abdomena tijekom trudnoće;
 • šivanje na vratu maternice (na primjer, kod nošenja blizanaca);
 • provođenje invazivnih postupaka: cordocentesis, amniocentesis, etc;
 • kod djevojčica, osjetljivost se ponekad javlja i prije rođenja (u tim slučajevima ako krvne stanice Rh-pozitivne majke ulaze u njenu krv).

Smatra se da su te žene izložene riziku, tako da tijekom trajanja djeteta treba posebno praćenje.

Svi na svijetu znaju da je pobačaj opasno. No, s negativnim Rh, oni imaju dvostruki rizik, jer zbog senzibilizacije sve njene kasnije trudnoće automatski su ugrožene.

Kako se dijagnosticira rhesus konflikt?

Opasnost od stanja leži u činjenici da s porastom kritične mase protutijela u trudnom tijelu, praktički ne osjeća ništa, tj. Ona ne može identificirati promjene koje se dogode s njezinim djetetom. Ponekad se trudna majka može osjećati slabost, ali se obično krivi za "zanimljivu" poziciju.

Znakovi činjenice da su majka i beba započeli Rh-sukob, mogu se odrediti ultrazvukom. U tom slučaju fetus ima sljedeće simptome:

 • nakupljanje tekućine u nekim šupljinama tijela;
 • ozbiljno oticanje;
 • "Držanje Buddhe", obilježeno velikim trbuhom i udovima,
 • proširenje srca i drugih organa;
 • zadebljanje žila posteljice i pupčane vrpce.

Kako bi se rano otkrili rizik za fetus i kako bi se spriječile sve komplikacije, čak iu ranoj fazi trudnoće, očekivana majka i otac trebali bi imati test krvi kako bi odredili Rh faktor.

Ako postoji opasnost od sukoba, tijekom sljedećih 9 mjeseci stalno će biti pod strogim nadzorom stručnjaka. Oko otprilike na 18. i 20. tjednu (ako je već bilo slučajeva Rh-sukoba, a zatim ranije), treba testirati još jedan trudni uzorak krvi, koji bi trebao otkriti koncentraciju protutijela. Norma je rezultat (titar) manje od 1 do 4 - u ovom slučaju, liječnici mogu reći da nema opasnosti za dijete. Ali čak i ako je količina protutijela u krvi minimalna, morat će redovito posjećivati ​​liječnika, proći kroz sve vrste istraživanja i praćenja stanja beba. Ponovljena analiza vrši se na početku trećeg trimestra, nakon čega liječnik odlučuje o daljnjoj taktici.

Kako zaštititi dijete?

Kako bi se smanjio konflikt Rhesusa, preporučujemo svim trudnicama nespecifični desenzibilizacijski tretman (koji se provodi u 10-12, 22-24 i 32-34 tjedna), koji se sastoje od vitamina, preparata kalcija i magnezija, metaboličkih i antihistaminika, terapije kisikom itd. d.

Ako su studije pokazale da je titar antitijela dovoljno visok, posebnu cjepivo uvede se u ženu, koja se zove anti-rhesus imunoglobulin. On je u stanju neutralizirati protutijela koja su već razvijena u majčinom tijelu, tako da je rizik za zdravlje bebe znatno smanjen. Obično se prva doza primjenjuje od 28. do 34. tjedna, a druga - najmanje 3 dana nakon rođenja kako bi se spriječila rizik od Rh-sukoba tijekom mogućih trudnoća u budućnosti.

U najozbiljnijim situacijama, fetus zahtijeva intrauterini postupak transfuzije kako bi se nadoknadio nedostatak krvnih stanica koje su uništene protutijelima ženskog tijela. Ako razdoblje trudnoće prelazi 32-34 tjedna, liječnici će postaviti pitanje hitnog carskog dijela, budući da konstantno "bombardiranje" dječjeg tijela s ženskim protutijelima može biti opasno za njegov život.

Postoje obitelji u kojima su, zbog ovog neugodnog fenomena, završile nekoliko trudnoća u pobačaju, smrti fetusa ili rođenju mrtve djece. Jedini izlaz u takvim slučajevima je postupak IVF-a: oplodnja jaja se ne odvija u maternici, već u epruveti, nakon čega se embriji ispituju na prisustvo određenog gena, a samo oni s negativnim Rh faktorom umetnuti su u maternicu.

Sprječavanje rhesusa sukoba

Nažalost, gotovo je nemoguće potpuno izbjeći sukob Rh negativnih žena, ali može poduzeti određene mjere opreza. Prije svega, ona treba ozbiljno uzeti svoje zdravlje i, ako je potrebno, transfuzije krvi moraju obavijestiti liječnike o negativnom rezu. Pored toga, pobačaji se trebaju izbjegavati kad god je to moguće (pogotovo ako je trudnoća prva) i velika pažnja treba biti poduzeta tijekom porođaja kako bi se smanjio rizik od komplikacija kao što su placentalni abruption.

Ali čak i ako je prva trudnoća završila na prirodan način, a dijete je potpuno zdravo, u svakom se slučaju preporuča ubrizgati imunoglobulin, što može značajno smanjiti rizik od senzibilizacije u budućnosti.

"Krvni neprijatelji". Trudnoća i konflikt rhesusa

Negativni Rh faktor u trudnica, Rh-sukob

Većina nas je jedva razmišljala o tome što je Rh faktor. To ne čudi: nakon svega, u običnom životu, njegova prisutnost ili odsutnost ne uzrokuju nikakve bolne posljedice. Ovo pitanje postaje relevantno samo u slučaju trudnoće.

Rh faktor je protein (ili Rh antigen) koji se nalazi na površini eritrocita - crvenih krvnih stanica neke osobe. Prvi put je identificiran u majmunima Rhesusove pasmine, odakle je dobio ime. Znanstvenici su mogli otkriti Rh faktor oko 70 godina. Njihovo otkriće pomoglo je utvrditi da neki ljudi imaju isti Rh faktor i, prema tome, Rh pozitivni. Niti jedan drugi dio čovječanstva nije našao Rh faktor; takvi se ljudi smatraju rhesus negativnim.

Rh faktor nasljeđuje se kao jaka, dominantna značajka. Zato ima većinu (oko 85%) ljudi. Krv ovih ljudi je Rh pozitivna. Preostalih 15% ih nema - imaju Rh-negativnu krv. Dakle, Rh pozitivna krv znači prisutnost Rh proteina (ili Rh faktora), a Rh negativna krv znači nedostatak tog faktora.

Negativni Rh faktor ne osjeća osoba u običnom životu. Međutim, tijekom trudnoće, neusklađenost između Rhesus pribora majke i fetusa može uzrokovati tzv Rh-sukob.

Sukob: tko je kriv?

Rhesus senzitizacija (Rhesus-conflict) je proizvodnja protutijela u tijelu Rh negativne majke antigeni Rh fetus sustava, tj. Proteina koji se nalazi na eritrocitima djeteta.

Problem može nastati samo kada je trudna majka Rh-negativna, tj. Nema Rh faktora u njezinoj krvi, a budući je otac Rh-pozitivna (Rh faktor određuje se u njegovoj krvi), onda dijete može naslijediti od njega - pripadnost. Dakle, beba, kao i njegov tata, bit će Rh-pozitivna (Rh faktor će nastati u njegovoj krvi). Oblikovanje dječjih dodataka za Rh završava do 8. tjedna trudnoće.

Ispada da je trudna majka nosi dijete, što se razlikuje od nje prisutnošću Rh faktora u krvi, dok ona sama nema Rh faktor. Majčin imunološki sustav prepoznaje vanzemaljski protein - dječji Rh faktor - i počinje se boriti protiv njega. Borba protiv "neprijatelja" je kako slijedi: materinski organizam oslobađa Rh antitijela koja počinju napadati crvene krvne stanice fetusa.

Rezultati ove borbe mogu biti vrlo žalosni. Crvene krvne stanice (crvene krvne stanice) u krvi fetusa su uništene i umiru. Kao rezultat toga, ukupan broj crvenila eritrocita smanjuje se i anemija (anemija) razvija. Uništavanje, crvene krvne stanice fetusa ispuštaju bilirubin - tvar koja je toksin za bebu. Kružnim putem u krvi djeteta, bilirubin ga uklanja i paralizira rad vitalnih organa djetetovog tijela. Ovo stanje se naziva hemolitička bolest fetusa. Bez specifičnog i pravodobnog liječenja, fetus može umrijeti, pa je sumnja na razvoj Rhesusova sukoba znak za hospitalizaciju u specijaliziranoj klinici.

Važno je shvatiti da takve ozbiljne komplikacije trudnoće kao Rh-sukob i hemolitička bolest bebe pojavljuju se samo u jednom slučaju - ako beba ima Rh-negativnu majku i Rh-pozitivni otac. Ali čak i kod Rh-pozitivnog tata vrlo je moguće (do 50% vjerojatnosti) da će beba biti Rh-negativna, kao i njegova majka, a nikakvih komplikacija ga prijete!

U svim ostalim slučajevima:

 • otac i majka su Rh pozitivna,
 • otac i majka su Rh negativni
 • otac je Rh-negativan, majka je Rh-pozitivna - razvoj Rh-sukoba i hemolitičke bolesti fetusa je nemoguće.

Mora se reći da čak iu slučaju razvoja Rh-pozitivne bebe Rh-negativna majka ne mora nužno razviti Rh-sukob, to jest, ne uvijek u ovom slučaju u majčinom tijelu će se formirati antitijela na crvene krvne stanice fetusa. U Rh-negativnoj ženi koja je prvi put zatrudnjela u životu, rizik od razvoja Rh-sukoba je samo 10%. U odsutnosti komplikacija (stvaranje antitijela) u prvoj trudnoći, isti stupanj rizika (10%) i dalje postoji u slijedećoj trudnoći.

Čak i ako se Rh antitijela nalaze u krvi trudnice, to ne znači 100% -tni rizik od fetalne bolesti, jer u tresunu ima toliko mnogo branitelja. U krvi buduće majke, u vodama oko djeteta i, naravno, u glavnom organu trudnoće - posteljice - postoje posebni biološki filteri. Ovi filtri blokiraju Rh antitijela, odgađaju ih i ne prenose bebu. Međutim, učinkovitost takve zaštite uvelike ovisi o općem zdravlju budućih majki i tijeku trudnoće. Nažalost, kronične bolesti trudnice (prvenstveno infekcije) i komplikacija trudnoće (prijetnja prestankom, toksično djelovanje, djelomična placentalna abrupcija) smanjuju učinkovitost zaštite i povećavaju rizik od razvoja Rh-sukoba. Normalno, tijekom trudnoće, mala količina krvi fetusa ulazi u krvotok majke, nedovoljna za senzibilizaciju, ali u krvnom tlaku, arterijskoj hipertenziji, tijekom obstetrijskih manipulacija i intrauterinih postupaka povećava se volumen krvi fetusa koji ulazi u krvotok žene. Dakle, provođenje invazivnih studija tijekom trudnoće (metode uključujući mikropunkciju fetalnog mjehura i sakupljanje fetalnih, pupčane pupčane stanice, placentu fetalnih voda) povećava rizik od razvoja Rh-sukoba i hemolitičke bolesti fetusa. Također, veliki volumen krvi ulazi u krvotok žene s umjetnim ili spontanim pobačajem i carskim rezom.

Rhesusova antitijela u žena čija krv ne posjeduju Rh faktor mogu nastati kad se prestane trudnoća: spontani pobačaj (pobačaj), medicinski pobačaj i razvoj ektopične trudnoće. Učestalost pojavljivanja protutijela u različitim oblicima pobačaja je oko 3%. Ta protutijela cirkuliraju u krvi žene za život i mogu uzrokovati Rh-sukob tijekom sljedeće trudnoće, čak i nakon mnogo godina. Kao rezultat toga, sljedeća trudnoća može dovesti do hemolitičke bolesti fetusa ili pobačaja.

Sve očekivane majke trebaju biti svjesne važnosti održavanja prve trudnoće s negativnim Rh faktorom. Imajući u vidu hoće li prekinuti prvu trudnoću, razmislite o mogućim komplikacijama, o ozbiljnosti hemolitičke bolesti, o složenosti liječenja, o pobačaju tijekom naknadnih trudnoća, o velikoj opasnosti od neplodnosti djece! Možda će to biti težak argument u korist očuvanja trudnoće, pomoći će očuvati zdravlje budućeg djeteta i pružiti vam sreću.

Sprječavanje rhesusa sukoba

Kada planirate trudnoću, između ostalog biste trebali utvrditi vrstu krvi i pripadnost Rh. U slučaju kada Rh faktor nije otkriven (to jest, buduća majka je Rh negativna), nužno je utvrditi Rh faktor budućeg oca. U svakom slučaju, trebali biste biti registrirani najkasnije 7-8 tjedana trudnoće - to vam omogućuje da započnete pravodobno ispitivanje buduće majke i spriječite razvoj mnogih komplikacija.

Neposredno nakon registracije u ženskoj raspravi, Rh-negativnoj trudnici bit će dodijeljeno poseban krvni test. Ovo je test za otkrivanje Rh antitijela u njihovoj krvi i njihov broj ili titar antitijela. Ako se ne otkriju antitijela, sljedeći put kad se krv za protutijela ispita na 18. i 20. tjednu, zatim mjesečno. U nedostatku Rh antitijela i sigurnom razvoju trudnoće u 28 tjedana, ženu je injektirano poseban lijek koji sprječava razvoj antitijela u krvi Rh negativne majke. Ovaj lijek se naziva anti-rhesus imunoglobulin. Nakon uvođenja lijeka, krv za protutijela više nije ispitana.

Ako se otkriju antitijela ili se trudnoća ponovi, nakon prethodnih trudnoća nije bilo RR-imunoglobulina, pobačaja ili medicinski pobačaj nastao ili Rh-pozitivna djeca rođena - antitijela se redovito mjeri svaki mjesec do 32. tjedna trudnoće. Od 32. do 35. tjedna trudnoće, ovaj test već je izveden dvaput, a nakon 35. tjedna krv se testira na protutijela jednom tjedno, sve do rođenja. Kada se pojave antitijela određuje se njihov titar.

Prilikom prepoznavanja Rh antitijela u bilo kojoj fazi trudnoće, buduća majka šalje se na pregled u kliniku specijaliziranu za problem sukoba Rh. Ako se antitijela ne otkriju, trudnica se i dalje prati u uobičajenoj antenatalnoj klinici, redovito ponavljajući test za protutijela.

Nakon rođenja djeteta i raskrižja pupčane vrpce, krv iz pupkovine skuplja se izravno u radnoj dvorani kako bi se utvrdio Rh faktor bebe. Ako se novorođenčad, kao i njegova majka, ispostavi da je Rh negativ, nema rizika za razvoj hemolitičke bolesti. U slučaju da beba naslijedi pozitivan rez od oca, drugu dozu imunoglobulina se daje roditelju. To osigurava prevenciju Rhesus-sukoba u sljedećoj trudnoći. Lijek koji je potreban za ovaj postupak se primjenjuje u roku od 48 sati od isporuke. Ovaj lijek bi trebao biti u svim bolnicama; primjenjuje se svim Rh-negativnim ženama u kojima nije otkrivena antitijela u vrijeme rođenja. Ali ako znate da će vam vjerojatno trebati imunoglobulin, onda je bolje da unaprijed zatraži da li postoji bolest u bolnici u kojoj ćete roditi. Nakon poroda, morate istaknuti kakav je Rh faktor vašeg djeteta, a ako je to pozitivno, jeste li dobili imunoglobulin? Bolje je ako se to učini u birthblocku, u prva dva sata nakon isporuke.

Rh-negativna žena bez senzibilizacije (otkrivanje antitijela koja ukazuju na pojavu Rh-sukoba) može roditi u običnoj maternističkoj bolnici koja nema specijalizaciju u upravljanju trudnoćom i porođajem Rh-sukoba.

Kako pobijediti hemolitičku bolest?

Kada se otkrije hemolitička bolest fetusa (povećanje količine antitijela u krvi), trudnica je hospitalizirana u odjelu patologije specijalizirane maternice. Dodatni pregled provodi se u rodilištu. Stanje fetusa se procjenjuje pomoću ultrazvuka, Dopplera i kardiotokografije. Te studije također pomažu u prepoznavanju prvih znakova Rh sukoba. Kao rezultat početka napada maternalnih protutijela, posteljica se zgusnula, povećava se fetalna voda, a beba jetre i slezene povećavaju veličinu. Takve manifestacije rhesus konflikta lako se otkrivaju pomoću ultrazvuka.

Dvije druge studije - dopplerometrija i CTG - omogućuju vam da napravite funkcionalnu procjenu stanja djeteta, drugim riječima - da pratite njegovu dobrobit. Dopplerov pregled je vrsta ultrazvuka koja određuje razinu protoka krvi u maternici, plućnim plućima i pupčanim oprugama. Rast i razvoj ovise o cirkulaciji krvi između majke i djeteta, jer s krvlju fetus prima kisik i hranjive tvari. S razvojem rhesusovog sukoba, placentalni protok krvi pogoršava.

CTG, ili fetalni cardio monitoring, je hardverska studija koja vam omogućuje praćenje i bilježenje brzine otkucaja srca na posebnoj vrpci. Srčani tonovi mrvice - glavni pokazatelj njegovog zdravlja. Povećanjem ili smanjenjem otkucaja srca, može se sumnjati u opće pogoršanje zdravlja fetusa.

Ako postoje dokazi (brz rast količine protutijela, značajna patnja fetusa), izvodi se kordocenteza - uvođenje igle u krvne žile djeteta i intrauterini transfuzija krvi na fetus.

Postupak je kako slijedi: pod ultrazvučnim nadzorom, kateter prodire u pupčanu vrpcu kroz prednji trbušni zid majke i izlije na 20 do 50 ml donirane rhesus negativne skupine krvi grupe I na fetus. Ova mjera doprinosi slabljenju imunološkog odgovora tijela budućeg majke. Taj se učinak može postići smanjenjem relativnog broja Rh-pozitivnih crvenih krvnih stanica. Zbog toga stanje djeteta poboljšava i trudnoća se razvija sigurno. Intrauterne transfuzije mogu se izvesti opetovano do 34. tjedna trudnoće. Nakon tog razdoblja, fetus se smatra održivim, a ako je potrebno, odlučuje se pitanje rane dostave.

Sljedeće metode se također koriste za liječenje hemolitičke bolesti fetusa:

Plasmophereza je tehnika pročišćavanja krvi. Tijekom plazmefereze, toksini i patološki proizvodi uklanjaju se iz plazme (tekući dio krvi). Da biste to učinili, prvo proizvodite krv, a zatim ga vratite kroz plazma filtar.

Imunosorpcija plazme - metoda temeljena na napunjenoj? molekule štetnih produkata sadržanih u krvi, koji, kada prolaze kroz sorbent (aktivni ugljen), "stick" na njega. Krv je prolazena kroz ugljični filter i vraćena u pročišćenoj formi.

Obnavljanje presatka kože - komad kože buduće tate "ugrađuje" svojoj supruzi u zadnja 3 mjeseca trudnoće. To je slično plastičnoj operaciji (kao npr. U liječenju teških opeklina). Kada se kožna lutka budućeg oca počela ukorijeniti na novom mjestu, tijelo majke ga prepoznaje kao izvanzemaljsko tkivo. Ovo je svojevrstan manevar koji odvlači pozornost: imunitet trudne žene baca svu svoju snagu prema više stranom agentu. Smanjena je produkcija antitijela na bebu Rh, što omogućuje produljenje trudnoće.

Anti-limfocitni imunoglobulin je lijek koji uzrokuje djelomično uništavanje majčinih imunoloških stanica. Smanjuje imunitet trudnoće, što dovodi do smanjenja proizvodnje antitijela i poboljšanja stanja bebe.

Ispitivanje i liječenje Rh-majke i fetusa provodi se samo u specijaliziranoj bolnici. Izbor liječenja određuje liječnik. Uz pravodobno liječenje, prognoza za majku i dijete je povoljna.

Elizaveta Novoselova, opstetričar-ginekologica

Rh faktor u žena tijekom trudnoće

Rh faktor je jedan od mnogih antigenskih sustava ljudske krvi, koji osigurava formiranje specifičnih proteina na površini eritrocita. Određuju toleranciju tijela za vlastite crvene krvne stanice - protutijela ne mogu komunicirati s njima bez izazivanja imunološkog odgovora. Ali prije tisućama godina bilo je mutacija koja je uzrokovala pojavu ljudi bez sličnog faktora na površini crvenih krvnih stanica.

Koncept Rh negativne krvi podrazumijeva odsutnost specifičnog proteina D, koji je glavni antigen u sustavu. Istodobno, tijelo same živi u miru bez nje - tolerancija tiho proizvodi drugi čimbenici. Problemi mogu nastati samo ako Rh-pozitivne crvene krvne stanice ulaze u krvotok takve osobe.

Imunološki sustav prepoznaje uz pomoć protutijela antigena D kao stranog proteina, nakon čega aktivira kaskadu reakcija da unište sve stanice koje imaju takav "signal". Vrlo često, ova situacija može se naći u trudnoći Rh negativne žene s fetusom pozitivnim u ovom sustavu. U nedostatku pravovremenih preventivnih mjera (uvođenje imunoglobulina), ponavljanje može dovesti do opasnih komplikacija.

Prva trudnoća

Ako oba supružnika imaju negativni Rh faktor, ništa ne prijeti trudnoći i zdravlju djeteta. Dijete ga istodobno nasljeđuje od mame i tate, tako da žensko tijelo zadržava toleranciju prema njegovim krvnim stanicama. Situacija je drugačija ako je otac pozitivan za antigen D - vjerojatnost njegovog prijenosa u dijete iznosi do 100% u nekim slučajevima.

Normalno, protok krvi majke i bebe podijeljen je tijekom trudnoće zbog fetalnih membrana. Stoga, imunološki odgovor, praćen oslobađanjem antitijela, nije uvijek promatran:

 • Kontakt između krvi žene i fetusa obično se javlja na kraju razdoblja trudnoće, kada se stvaraju određeni uvjeti koji povećavaju propusnost placente.
 • Ulazak malog broja Rh-pozitivnih eritrocita djeteta u krv majke dovodi do njihova otkrivanja imunološkog sustava proteina D koji je stranu njoj.
 • Kao odgovor, oslobađa se velika količina imunoglobulina M, antitijela s neposrednim odgovorom. Oni su prilično velike veličine pa ne mogu prijeći placentu i komunicirati s eritrocitima fetusa.
 • Stoga imunoglobulini M cirkuliraju neko vrijeme u krvi žene, otkrivajući crvene krvne stanice fetusa koji su preostali nakon penetracije. Nakon završetka posla, uništeni su, ali informacije o tom kontaktu pohranjene su u stanicama sjećanja na imunitet.

Često, druga trudnoća u žena također završava normalno, što je povezano s odsutnosti Rhesus-sukoba tijekom nošenja prvog djeteta.

Čimbenici rizika

Određene situacije i manipulacije dramatično povećavaju vjerojatnost nastanka antitijela Rh faktora u krvi majke. Štoviše, njihovo oblikovanje ne mora nužno biti povezano s prethodnom trudnoćom:

 • Prva faza imunološke reakcije, praćena stvaranjem imunoglobulina M, može se pojaviti kada je takva žena prethodno bila transfuzirana s komponentama Rh-pozitivne krvi.
 • Umjetna ili spontani (pobačaj) pobačaj je i izravan kontakt s faktorom krvi su u pratnji povrede integriteta membrane.
 • Kada ektopična trudnoća zbog uvođenja koriona na atipičnom mjestu ne javlja se normalna izolacija protoka krvi djeteta.
 • Složena trudnoća - gesticija, prijetnja prestanka, prijevremeni odjeljivanje posteljice - stvara uvjete za crvene krvne stanice fetusa u krvi žene u kasnijim fazama.
 • Cezarianni dio, kao i invazivne manipulacije (ručno razdvajanje posteljice, amniocenteza, cordocenteza, biopsija vilusa) također prate izravni ili neizravni kontakt između krvi majke i bebe.

Izuzetno je rijetko spriječiti ove situacije, ali konflikt Rh može se izbjeći profilaktičkom primjenom imunoglobulina (anti-D protutijela).

Ponovljene trudnoće

Ako se prije početka sljedeće koncepcije u ženskom tijelu, prvo razdoblje imunološke reakcije, uz oslobađanje protutijela skupine M, tada će druga faza biti puno aktivnija. Štoviše, negativan Rh u trudnoći kod žena je zbog tog faktora opasan samo za pozitivan fetus:

 • Drugi hit dječjeg crvenih krvnih zrnaca koji sadrže antigen D u krvotok žene popraćen je nasilnim imunološkim odgovorom.
 • Umjesto velikog imunoglobulina M da se bore, počinju formirati mala i brzo antitijela klase G.
 • Njihova neposredna dodjela je zbog očuvanja memorijskih stanica koje već sadrže sve informacije o prethodnom kontaktu.
 • Budući da imunoglobulin G normalno prodire kroz posteljicu, počinje se povezati ne samo sa stranim crvenim krvnim stanicama u maternici krvi, već ih iznenada i otkriva u fetusu.
 • Prepoznavanje velikog broja antigena dovodi do masivnog uništavanja crvenih krvnih zrnaca kod djeteta, što dovodi do različitih komplikacija.

Ozbiljnost stanja bebe prvenstveno je određena hipoksijom - nedostatkom kisika, povezanog s oštrom smanjenjem broja njegovih nosača - crvenih krvnih stanica.

Moguće komplikacije

Poraz krvnog sustava u fetusu ne događa se uvijek brzo - najčešće se nakon rađanja djeteta otkrije uništavanje crvenih krvnih stanica (hemoliza). Glavni oblik oštećenja je trenutno kongenitalna hemolitička anemija. Bolest se može zaustaviti u ovoj fazi zahvaljujući suvremenim metodama dijagnoze, kao i pravodobnoj provedbi preventivnih mjera.

Manje uobičajene su teške komplikacije - hemolitička anemija u kombinaciji s žuticom i padom. Kada nekontrolirani tijek može uzrokovati nepovratne oštećenja mozga i unutarnjih organa u fetusu. Sve to u skoroj budućnosti utječe na procese rasta i razvoja djeteta.

anemija

Poraz crvenih krvnih zrnaca javlja se standardnim imunološkim mehanizmom koji se javlja normalno. No, u slučaju sukoba prema Rh faktoru, njegov razvoj nastaje tijekom potpuno fiziološkog procesa - trudnoće:

 • Velik broj klasičnih G protutijela proizvedenih majčinim tijelom počinje prodrijeti u fetalne membrane u krvotok djeteta.
 • Tamo su doslovno stavljali oko crvenih krvnih stanica, koje smatraju strancem zbog specifičnog proteina D.
 • Nakon takvog kontakta u tijelu djeteta započinje standardna kaskada reakcija koja se javlja nakon kontakta antigena s protutijelom.
 • Sve "označene" crvene krvne stanice počinju raspadati - mnogi čimbenici utječu na brzinu ovog procesa. Prije svega, ovisi o stupnju imunizacije majke - volumenu krvi fetusa koji je pao u krvotok žene.
 • Tijek patoloških mehanizama dovodi do oštrog pogoršanja razmjene plina između majke i djeteta. Štoviše, to je uzrokovano odmah zbog dva razloga - uništavanja crvenih krvnih zrnaca fetusa, kao i istodobnog razvoja kronične upale u posteljici.

Stalna hemoliza dovodi do maksimalne stimulacije stvaranja krvi kod beba - crvene krvne stanice počinju formirati ne samo u koštanoj srži nego iu većini unutarnjih organa (jetra, slezena, bubrezi) što dovodi do njihova povećanja.

žutica

Hemolitička anemija praćena je stvaranjem velike količine slobodnog hemoglobina, koja je normalno dovoljno prevedena u postupku razmjene. Uz kontinuirano uništavanje velikog broja crvenih krvnih stanica, postoji višak, što dovodi do akumulacije toksičnih proizvoda u krvi djeteta:

 • Kao rezultat djelovanja određenih enzima, hemoglobin se dijeli na dva glavna fragmenta - protein dio (globin) je odvojen od njega.
 • Preostali centar - rub - nije u slobodnom stanju dugo, brzo se pretvara u drugi pigment - bilirubin.
 • Tijekom hemolize, toliko se toga nakuplja da tkivo jetre jednostavno nema vremena za odlaganje.
 • I ovaj pigment se razlikuje po dobroj topljivosti u masti, stoga brzo prodire iz krvnih žila do organa s dobrom krvnom opskrbom.
 • Akumulacija bilirubina u koži popraćena je promjenom boje - žutica.
 • No, drugi put pigmentnog taloženja u mozgu ima patološki značaj. Ima toksični učinak, što uzrokuje ozbiljnu štetu glavnim središtima živaca.

Stoga, s razvojem hemolitičke anemije kod djeteta, pažljivo se prate pokazatelji bilirubina, sprečavajući time kritično povećanje pravodobnim liječenjem.

vodena bolest

S naprednim slučajevima bolesti, opaženo je masivno oticanje fetusa. Njihova formacija je povezana s oštrom promjenom tlaka u krvotoku bebe:

 • Prije svega, kontinuirana hemoliza dovodi do smanjenja broja cirkulirajućih eritrocita, što je jedan od čimbenika zadržavanja tekućine u vaskularnoj šupljini.
 • Zbog kontinuiranog opterećenja bilirubina na jetri smanjuje se količina proteina u plazmi, koja također održava normalni tlak.
 • Nedostatak kisika u tkivima dovodi do promjene ravnoteže između kiselina i baze, što dramatično povećava ukupnu propusnost malih žila.
 • Svi ti čimbenici doprinose kretanju glavne mase tekućine u tkivni prostor, gdje se počinje postupno akumulirati.

Tvorba edema u prsima i trbuhu, kao i membrane djetetovog mozga, uzrokuje daljnje pogoršanje njegovog stanja.

prevencija

Poznavanje njihovog Rh pribora, kao i planiranje trudnoće, glavne su preventivne mjere za sprječavanje mogućih komplikacija. Obično se sastoje od sljedećih aktivnosti:

 • Isključene su pozitivne transfuzije krvi kod takvih žena, budući da se imunološka reakcija tada održava tijekom ostatka života.
 • Preporuča se da se prva trudnoća čuva kako ne bi povećala rizik od sukoba zbog induciranog pobačaja.
 • Provođenje pasivne imunizacije uz pomoć profilaktičke primjene anti-Rh imunoglobulina. Sada se provodi svim Rh-negativnim ženama u 28. tjednu trudnoće.
 • Dodatna primjena seruma se vrši unutar 72 sata nakon porođaja, kao i bilo kakve intervencije - carski rez, abortus, ručno odvajanje placente.

Specifični imunoglobulin osigurava umjetno vezanje i uništavanje fetalnih crvenih krvnih stanica koje su slučajno ušli u krvotok majke. I njezin imunološki sustav nema vremena reagirati na njih, zbog čega se navedeni patološki mehanizmi ne razvijaju.

Značajke negativnog Rh faktora tijekom trudnoće. Kako izbjeći patologiju trudnoće s negativnim Rh faktorom?

Anksioznost žena o negativnom Rh faktoru tijekom trudnoće opravdana je.

Uostalom, nedavno su liječnici, suočeni s tom činjenicom, upozoravali na negativne posljedice, osobito tijekom druge i kasnije trudnoće.

Umjetni prekid trudnoće za žene s negativnim čimbenikom bio je kazna za besposlenje djece.

Srećom, suvremene metode dijagnoze i terapije mogu minimizirati neželjene manifestacije Rh sukoba. Žene, promatranjem svih preporuka, imaju priliku za ponavljanje majčinstva, bez obzira na Rh faktor.

Značajke Rh faktora tijekom trudnoće

Eritrociti stalno cirkuliraju u ljudskoj krvi, na čijoj površini postoji poseban protein-antigen D. Njena prisutnost potvrđuje pozitivan Rh faktor krvi.

Takve čestice su prisutne u 85% ispitanika. U nedostatku takvih čestica, krv se naziva negativnim rhesusom. Ti pokazatelji nisu abnormalni i ni na koji način ne utječu na zdravlje.

Tijekom trudnoće negativni Rh faktor može uzrokovati patološke procese. To se događa u slučaju kada majka i fetus rhesus nisu kompatibilni. No, sve žene s negativnim čimbenikom nisu suočene s ovim fenomenom:

1. Ako oba roditelja imaju negativni Rh faktor, krv budućeg djeteta imat će i ove pokazatelje. Stoga, nema sukoba.

2. Ako dijete nasljeđuje negativnu Rh od oca, a majka ima pozitivne rezultate krvi, nema prijetnji trudnoći.

3. S pozitivnim rhesusom oca i negativnom majkom, vjerojatnost pozitivnih pokazatelja u fetusu doseže 75%. U ovom slučaju, vjerojatnost Rh-sukoba između krvi žene i fetusa.

Stvaranje vlastitog krvožilnog sustava u fetusu javlja se u sedmom tjednu. Krv djeteta s pozitivnim proteinima rhesusa, prodiru kroz placentu u krvotok majke, percipira se kao izvanzemaljska tvar. Leukociti - stanice - "stražari" prepoznaju nepoznate čestice i počinju proizvoditi protutijela sposobna za borbu protiv nepoznatih crvenih krvnih stanica. Takva protutijela koja prodiru u organizam u razvoju započinju nasilnu aktivnost usmjerenu na uništavanje krvnih stanica izvanzemaljskog organizma.

Takva odstupanja prisutna su u konfliktu Rhesusa. Ali čak i kod različitih Rhesusa, to se uvijek ne događa u fetusu i majci.

Prije svega, tijekom prve trudnoće prvi put se susreću maternalni leukociti s nepoznatim antigenima. Stoga se proizvodnja protutijela pojavljuje prilično polako i možda čak ni ne počinje. Ovdje, na ruci, slaba majčinska imunitet. To je usporenost čestica bijelih krvi koje mogu spasiti od pojave Rh-sukoba.

No, tijekom ponovljene trudnoće, stanice "pamćenja" sačuvaju se u ženskom tijelu, što uzrokuje povećano stvaranje protutijela.

Organizam pamti strane čestice ne samo nakon prethodnih rodova. Imunosna sjećanja koja mogu prepoznati pozitivne antigene krvi prisutna su nakon:

• pozitivne transfuzije krvi;

Čak i ako su se svi nepovoljni čimbenici podudarali, a Rh-konflikt je neizbježan, lijekovi pružaju učinkovite metode koje mogu ispraviti situaciju.

Metode za dijagnozu mogućih problema s negativnim Rh faktorom tijekom trudnoće

Rh faktor određuje žena na samom početku trudnoće. Dobro je ako budući roditelji otkriju krvne crte čak i kad planirate trudnoću.

Ako se potvrdi negativni Rh faktor žene, stavlja se na poseban račun. Otac, također, morat će donirati vensku krv kako bi znao vjerojatnost Rhesusa.

Za žene koje imaju negativni Rh faktor tijekom trudnoće, izuzetno je važno redovito pratiti krvne rezultate. Antitijela otkrivena u krvi u vremenu će spriječiti negativne posljedice.

Stoga trudnice iz rizične skupine daju vensku krv za testiranje prisutnosti protutijela na početku trudnoće svaki mjesec, nakon 32 tjedna svaka dva tjedna, a bliže porodu nakon 35 tjedana tjedno. Prijetnja se pojavljuje ako se količina protutijela u krvi majke počne brzo povećavati.

Kako bi se pratilo stanje fetusa, provode se rutinske ultrazvučne preglede. Liječnik prije svega obraća pozornost na stanje slezene i jetre bebe, kao i stanje placente. Ako se pronađu odstupanja, može biti potrebno:

• kardiotokografija, koja će pratiti fetalni ritam srca, odrediti vjerojatnost hipoksije,

• doplerometrija - omogućuje vam otkrivanje brzine protoka krvi u placenti i fetusu, kao i procjenu stanja srca.

Invazivne metode za ispitivanje fetusa pribjegavaju se samo kada su titri antitijela u majčinoj krvi previsoki. Takvi ispiti mogu imati negativne posljedice u obliku curenja amnionske tekućine, krvarenja, pojave hematoma na pupčanu vrpcu, infekcija u amnionskoj tekućini, abrupcija plašta.

Ali to su najsigurnije metode ankete:

1. U slučaju amniocentezije, uzima se analiza amnionske tekućine koja se provodi kroz probijanje membrana fetalne vrećice. Ova metoda omogućuje određivanje količine bilirubina.

2. U cordocenosis, krv se prikuplja iz fetusa kroz pupčanu vrpcu. Pomoću ove ankete saznat ćete sve pokazatelje krvnog stanja bebe.

Što učiniti ako se otkriju odstupanja u slučaju negativnog faktora Rh tijekom trudnoće?

Ako je ispitivanje pokazalo protutijela, a njihov se broj povećava, preporuča se da žena bude pod stalnim promatranjem u perinatalnom centru. Liječnici u ovom slučaju moći će vremenom utvrditi stupanj prijetnje i poduzeti odgovarajuće mjere.

Jedini način za suzbijanje aktiviranih leukocita u krvi i za neutralizaciju formiranih antitijela majke je uvođenje anti-Rh imunoglobulina. Nakon injekcije, krv se brzo briše od "agresora čestica". Imunoglobulinska injekcija se primjenjuje na 28 tjedana. Ali postoje situacije u kojima bi injekcija mogla biti potrebna u ranijim razdobljima.

Kada se pojavi ozbiljna abnormalnost u fetusu, pribjegava se uvođenju krvi s negativnim Rhesusom kroz pupak. Postupak se provodi pod kontrolom fetusa pomoću ultrazvuka.

Ako postoji opasnost od hemolitičke bolesti, umjetno održavanje fetusa može biti neophodno. To vam omogućuje zaštitu djeteta od biološke razmjene s majkom.

Koliko je Rh faktor negativan za vrijeme trudnoće opasno za nerođeno dijete?

Fetus, gubeći svoje crvene krvne stanice u značajnim količinama, neovisno je u stanju boriti se protiv ovog fenomena. Aktivnost majčinih protutijela izaziva nepovratne patološke procese:

1. Crvene krvne stanice su prvenstveno odgovorne za isporuku kisika. Smanjenje njihovog broja dovodi do gladovanja kisika fetusa, što značajno utječe na razvoj. Prije svega, mozak i srce pate. Stvaranje organa i sustava tijekom gladovanja kisikom također se javlja s odstupanjima. Uz tešku hipoksiju, fetus može umrijeti.

2. Povećana količina bilirubina, koja se pojavila u djetetovom tijelu kao rezultat uništavanja crvenih krvnih stanica, uzrokuje opijenost. Dječji mozak najviše trpi od trovanja.

3. jetra i slezena, pokušavajući vratiti ravnotežu u krvi, intenzivno proizvode nove crvene krvne stanice. Kao rezultat stalnog porasta opterećenja, ti organi se značajno povećavaju, što dovodi do novog kruga razvojnih poteškoća.

4. Suočeni s neravnotežom u krvi, može se poremetiti sustav sinteze čestica krvi, za koje je odgovorna leđna moždina. Takva patologija je puna hemolitičke anemije prirođene prirode.

Nakon rođenja takvih beba može imati znakove anemije, koje se manifestiraju blijedom kožom. U budućnosti, anemija može utjecati na pozornost, koncentraciju bebe. Može doći do depresije i hipotenzije.

Oni mogu imati žuticu, koja je povezana s povećanom razinom bilirubina. Bilirubin se u velikim količinama može primijetiti tijekom prvih godina života, što povećava opterećenje jetre, bubrega, srca i mozga. Stoga, ozbiljna opterećenja su kontraindicirana za takvu djecu. Oni imaju predispoziciju za hepatitis.

Samo 0,2% beba imaju kongenitalne patologije povezane s imunološkim poremećajima.

Specifičnost porođaja s negativnim Rh faktorom tijekom trudnoće

Ako je trudnoća, unatoč negativnom faktoru Rh, nastavila bez odstupanja, rođenje prirodno prolazi. Treba imati na umu da se s povećanim gubitkom krvi tijekom rada može aktivirati aktivnost leukocita i povećati proizvodnju protutijela. Stoga, tijekom porođaja s negativnim rhesusom, uvijek treba pripremiti dio negativne rhesusove krvi. Ako je potrebno, injekciju imunoglobulina može se izvršiti tijekom isporuke.

Ako je trudnoća s negativnim Rh faktorom majke pratila Rh-sukob, obavlja se carski rez. Operacija je planirana za 38 tjedana, ako je moguće doći do problematične trudnoće do tog datuma.

U hitnim slučajevima, novorođenčad dobiva transfuziju krvi negativnog Rh faktora iste grupe kao i majke i potrebne mjere reanimacije.

Hranjenje takvog djeteta u prvim danima provodi se majčinim mlijekom. I dalje sadrži antitijela koja će, jednom u djetetovu tijelu, početi uništiti svoje crvene krvne stanice.

Osim toga, žena unutar 72 sata nakon rođenja, potrebno je injekciju anti-rhesus imunoglobulina. To će izbjeći probleme s naknadnim trudnoćama. Ista ubrizgavanja provode se nakon pobačaja ili pobačaja. No, potrebno je zadržati unutar tri dana.

Čak i ako je prva trudnoća i porođaj s negativnim Rh faktorom prošao bez komplikacija, tijekom kasnije trudnoće stanice memorije sigurno će raditi.

Stoga, ako je od pozitivnog muškarca planirana naknadna trudnoća, bolje je unaprijed znati o raspoloživosti sredstava u rodilištu. Preporučljivo je kupiti takvu injekciju.

Zapamtite, nekompatibilnost Rh faktora sa svojim voljenim čovjekom nije razlog odbiti sreću majčinstva. Problem rhesus-konflikta događa se samo u 10% žena s negativnim rhesusom tijekom trudnoće, a djeca s teškim patologijama rađaju se samo u 2-3 slučajeva od tisuću problematičnih trudnoća.