Problemi u ranoj trudnoći

Rođenja

Rane faze trudnoće su divno, ali uzbudljivo vrijeme za trudnu majku. Nažalost, ovo razdoblje ima značajan broj spontanih pobačaja.

Kako se zaštititi od mogućih komplikacija i spasiti novi život unutar sebe - reći ćemo najvažniju stvar.

Prvi tjedni trudnoće rijetko se odvijaju u uobičajenom ritmu žena. Novi osjećaji svakoga slušaju pažljivo na njihova tijela.

Bol u trbuhu

Donja bol u trbuhu nije neuobičajena u prvih tjedana trudnoće. Dogodilo se da nije uzrokovano opstetrijskim razlozima, ali se u većini slučajeva objašnjava posebnom situacijom.

Bol ne govori uvijek o problemu, često se javlja zbog hormonalnih promjena u tijelu, uganuća u trbušnoj šupljini, koja izaziva rast maternice.

Ali takva bol neće napredovati, dugo trajati i prisiliti vas da uzimate lijekove protiv bolova.

Još jedna bol u donjem dijelu trbuha može se povezati s trenom implantacije jajašca, maternice, kod nekih žena ovaj proces može biti praćen neugodnim osjećajima.

Štoviše, to se često događa kada žena još ne zna za njezin položaj. Bol se spontano spušta.

Ako bol nagnu, povećava, a želim anestezirati - bolje je nazvati hitnu pomoć.

Rane faze trudnoće - vrijeme kada se trudna majka najčešće nalazi na očuvanju. Bol u trbuhu, krvavi iscjedak, teška toksemija uzrokuju da se žena vidi u bolnici.

I bolje je da ne odbijete takve mjere ako je prijetnja prestanka trudnoće visoka.

Pored sasvim fizioloških uzroka bolova u trbuhu, postoje razlozi iz kategorije alarmantnih:

 • ektopična trudnoća;
 • prijetnja pobačajem.

Bol u tim slučajevima bit će teška i nemilosrdna. Nazovite liječnika odmah.

Iako su glavni uzroci boli opstetri, sjetite se drugih čimbenika boli. Na primjer, cistitis, kolecistitis se može pojaviti ili pogoršati tijekom trudnoće.

Rani pobačaj

Prema statistikama, svaka peta trudnoća završava pobačajem u ranom razdoblju. I mnogi takvi spontani prekidi pojavljuju se doslovno u prvim danima trudnoće - žena možda čak ne bi bila svjesna onoga što se dogodilo. To je asimptomatski pobačaj.

Ali ako se trudnoća prekine u trajanju od pet do dvanaest tjedana - to je tragedija za ženu.

Prepoznati rizik od pobačaja može biti na sljedećim osnovama:

 • iscjedak s smeđim, crvenim, kavnim bojama;
 • bol u maternici i / ili jajnicima;
 • povećan ton maternice;
 • bijelo-ružičasta sluz iz vagine.

Takav simptom često prati razdoblje kada je žena trebala početi s menstruacijom, a ove čarobne sekrecije traju toliko dana koliko ima potencijalnih menstruacija.

Ali to nije uvijek slučaj, tako da se možete zaštititi samo ako odete na liječnika.

Uzroci ugroženog pobačaja:

 • nedostatak progesterona u majčinom tijelu (riješen uzimanjem posebnih lijekova);
 • genetsko neuspjeh u zametku (embrij nije održiv, a tijelo ga pokušava riješiti);
 • očitovanje rhesusovog sukoba;
 • veliki stres;
 • nedopustivo vježbanje;
 • pogoršanje kroničnih bolesti u majci;
 • infekcija majke;
 • ozljede na trbuhu i prepone.
 • Pravovremeni poziv za pomoć pomoći će eliminirati prijetnju i spasiti trudnoću.

  Ektopična trudnoća

  Ektopična trudnoća je test i tragedija za ženu. Da ne postane ozbiljna prijetnja njezinom zdravlju, znakove takve patološke trudnoće treba poznavati svakoj ženi koja je u seksualnom odnosu.

  U normalnoj trudnoći, jajašnica je pričvršćena na stijenki maternice i tamo se sigurno razvija. Poznata je ektopična trudnoća zato što oplođeno jaje ne dopire do maternice. Može se razviti u jednoj od cijevi ili čak u cervikalnom kanalu.

  U početku je teško odrediti patologiju. Ali ako postoje bilo kakve sumnje, strahovi, postoji rizik od razvijanja ektopične trudnoće, nakon prvog pozitivnog testa trebate se posavjetovati s liječnikom.

  Trudnoća je otkrivena transvaginalnim studijama. Što se to dogodi prije, lakše je riješiti problem.

  Ako žena nije učinila ultrazvuk, njezin prvi put neće biti uznemiren ničim, dok neko vrijeme neće sumnjati u patologiju. Ali znakovi abnormalnog razvoja trudnoće i dalje dolaze:

 • teška, povećava se za nekoliko dana, bol u trbuhu (obično u jednoj od stranaka);
 • krvarenje (može početi, zaustaviti, a zatim ponavljati);
 • bol u rektumu i crijevima;
 • bol u ramenu (govori o pojavi unutarnjih krvarenja uzrokovanih patološkom trudnoćom).
 • Dodatak ovom popisu može biti proljev i mučnina, teška vrtoglavica, nesvjestica i niski tlak.

  Najčešći uzrok ektopične trudnoće je opstrukcija jodovoda.

  Rizik od razvoja patološke trudnoće kod žena s endometriozom, upalnih procesa reproduktivnih organa, prethodne ektopične trudnoće.

  Ako dugo ne reagirate na alarmantne simptome, možete doći do točke u kojoj se jarbolna cijev pukne od rastu unutar fetusa i javlja se unutarnje krvarenje. A ovo je prijetnja ženi.

  Trudnoća blijedi

  Ova patologija može se pojaviti u bilo kojem trenutku, ali većina slučajeva se javlja u prvom tromjesečju.

  Trudnoća je patološki slučaj kada fetus zaustavlja rast i razvoj. Takva trudnoća se događa mnogo rjeđe od pobačaja.

  Trudnoća uzrokuje pobačaj. Žena i njezin liječnik odlučuju hoće li čekati spontani pobačaj ili ga izazvati posebnim lijekovima.

  U nekim slučajevima, pribjegavajući kirurškoj intervenciji - curettage šupljine maternice.

  Postoji mnogo razloga za izazivanje ove patologije:

  • genetički uzroci;
  • imunološka nespojivost;
  • zarazne bolesti;
  • patologija endokrinog sustava itd.

  Ne treba misliti da su posljedice trudnoće koja nije u razvoju pogotovo tragična, većina žena kasnije postaje trudna. No, ako se slučajevi ponavljaju, potrebno je dodatno ispitivanje i liječenje.

  Da biste spriječili propušteni pobačaj, trebate obratiti pažnju na planiranje obitelji. To uključuje popis specifičnih studija, analiza, otkrivanje bolesti i mogućih poremećaja u tijelu.

  Zamrzavanje trudnoće nije presuda, ali je neuspješan pokušaj, dobar liječnik će pomoći ženi izbjeći ponavljanje situacije u budućnosti.

  Povećajte ili smanjite temperaturu

  Često činjenica trudnoće postaje uzrok povećanja tjelesne temperature očekivane majke. No, u ovom slučaju, termometar pokazuje blago povišenu temperaturu, a ne toplinu.

  Tako se tijelo navikne na novu državu, opaža ga s malo opreznosti. Povišena temperatura neće trajati dugo.

  Normalna temperatura je 37 stupnjeva tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Ako je temperatura dosegla 38 stupnjeva i više - to stanje je opasno za bebu.

  Razdoblje polaganja organa i sustava je najodgovornije, bilo kakvo poremećaj zdravlja majčinog organizma može negativno utjecati na taj proces.

  Stoga, uz povećanje (smanjenje) tjelesne temperature, odmah se obratite svom liječniku. Nemojte uzimati nikakve lijekove!

  Postoje mnoge metode bez lijekova koje će pomoći u smanjenju groznice. Ali oni se također raspravljaju s liječnikom.

  Rana trudnoća nije razlog da se bojiš svega. Pozornost na njegovo stanje, izbjegavanje stresa i prepunih mjesta, odmor, pravovremeni posjeti liječniku pomoći će u izbjegavanju svih mogućih patologija.

  No, čak i ako nešto pođe po zlu, medicinska kontrola pomoći će u rješavanju situacije što je više moguće.

  Patologija trudnoće: značajke zajedničkih patoloških stanja

  Trudnoća je razdoblje povećanog stresa na ženskom tijelu. Nije svatko to svjesno pristupa i bavi se planiranjem i pripremanjem. Stanje zdravlja prije koncepcije utječe na daljnje trudnoće. Razni poremećaji mogu uzrokovati patologije trudnoće i poremetiti njezin normalni tijek.

  razlozi

  Buduća majka je odgovorna za njezino stanje i zdravlje djeteta. Poremećaji u majčinom tijelu mogu utjecati na razvoj fetusa, stvaranje posteljice i održavanje progresije trudnoće.

  Razlozi razvoja patološke trudnoće mogu se podijeliti u nekoliko skupina:

  • Bolesti unutarnjih organa koji su bili prije začeća.
  • Akutne somatske i infektivne bolesti koje se razvijaju tijekom porođaja.
  • Loše navike očekivane majke.
  • Korištenje nekih lijekova.
  • Genetska predispozicija.
  • Utjecaj okoliša, štetni radni uvjeti.

  Često postoji kombinacija nekoliko čimbenika. No, da kažemo točno ono što je dovelo do razvoja patologija nije uvijek moguće.

  Glavni simptomi

  Ponekad je teško sumnjati u razvoj patologije tijekom trudnoće. Dojenje je popraćeno hormonskim promjenama, promjenama u funkcioniranju svih sustava. Stoga fiziološki procesi koji se javljaju u tijelu trudnice često se smatraju povredom.

  Kako ne biste propustili patološke simptome tijekom trudnoće, trebate slušati svoje tijelo i obavijestiti svog liječnika o bilo kakvim promjenama. I već odluči koliko je ozbiljan.

  Simptomi patologije tijekom trudnoće mogu biti promjena u prirodi ispuštanja:

  • miris;
  • krvavi u bilo kojoj fazi trudnoće;
  • tekuće i transparentno u trećem tromjesečju;
  • nečistoća žutog gnoja;
  • bijelo iscjedak, nalik svježem sira.

  Promjena blagostanja također je povezana s patologijom trudnoće. Mala vrtoglavica, pogotovo kad mijenja položaj tijela, mučnina može poremetiti mladu majku. Ali stalni osjećaj rotacije objekata, nestabilnost hoda, treperenje muha ispred očiju, glavobolja je znak slabije cirkulacije krvi u mozgu.

  Trudnice često osjećaju bol zbog različite lokalizacije. Čini se nakon dugog šetnje u donjem dijelu leđa i nogama, nakon dugog stanja. U kasnijim fazama, bol u grčevima u donjem dijelu trbuha sugerira da se maternica postupno priprema za porođaj. Hitna potreba da se posavjetujte s liječnikom ako imate akutnu bol u trbuhu, bez obzira na razdoblje. Njegova kombinacija s tahikardijom, hladnim znojem, vrtoglavicom i krvavim pražnjenjem posebno je opasna.

  Uznemirujući je simptom edem u trudnica, osobito skrivenih, koji su popraćeni oštrom težinom. Na kraju dana, u posljednjim razdobljima, noge se mogu nabubriti, nakon što odmori ovu državu. Ako oticanje nastavi nakon noći, uvijek obavijestite svog liječnika.

  Alarmantan znak patološke trudnoće je promjena fetalne aktivnosti. Ako dijete smrzne ili, naprotiv, previše aktivno potiskuje, onda je to dokaz njegove intrauterinske patnje.

  Kada se rizici povećavaju?

  U razdoblju razvoja fetusa postoje kritične vremenske periode. Utjecaj patogenih čimbenika može dovesti do smrti embrija, poremećaja formiranja unutarnjih organa. Prvo takvo kritično razdoblje smatra se prvih 2 tjedna razvoja. Ako dođe do oštećenja fetusa, u većini slučajeva on umre, javlja se spontani pobačaj.

  Drugi kritični period je razdoblje od 4 do 12 tjedana razvoja. Ovo je razdoblje u kojem se formiraju unutarnji organi. Izloženost patološkim čimbenicima dovodi do teških grešaka.

  Treće kritično razdoblje traje od 12. do 12. mjeseca do rođenja. Glavni organi i dalje zrele, postoji mala diferencijacija. Razvoj mozga, zuba, genitalija i pluća nije završen. One mogu stvoriti velike greške. Preostali organi prolaze sekundarne razvojne malformacije pod utjecajem upalnih reakcija.

  Uobičajene patologije tijekom trudnoće

  Ako žena planira zatrudnjeti, da je nekoliko mjeseci prije očekivanog datuma preporuča se biti prikazan i za liječenje zaraznih i somatskih bolesti, kako bi se postigla stabilna remisija od kroničnih bolesti. To će smanjiti šanse za pojavu različitih komplikacija.

  Toksikoza i preeklampsija

  Za prvo tromjesečje trudnoće karakterizira razvoj toksikoze. To stanje manifestira mučnina različitih intenziteta i povraćanja. S blagim napadajima pojavljuju se ujutro, na praznom trbuhu. Povraćanje može biti nekoliko puta tijekom dana.

  Teška toksičnost krši opće stanje trudnice, postoji tahikardija, pad krvnog tlaka. Povraćanje može iznositi do 10-15 puta dnevno. Neki razvijaju žuljevanje očnjaka, smanjenje urina i zadržavanje stolice. Takve žene treba liječiti u bolnici.

  Gestoza se zove kasna toksikoza. Razvija se nakon 20. tjedna trudnoće. Ovo je patološko stanje koje se očituje kršenjem mikrovaskularnog tonusa, promjenama u fluidnosti krvi, koagulacijom i ravnotežom soli i soli. Klasični znakovi su edem, proteini u urinu i porast tlaka. Rani simptomi preeklampsije, što je nepovoljnija prognoza za žene i djecu.

  Komplikacije preeklampsije su sljedeće:

  • intrauterino usporavanje rasta;
  • preuranjeno odjeljivanje normalno smještene posteljice;
  • fetalna fetalna smrt;
  • krvarenje u vitalnim organima;
  • akutno otkazivanje bubrega;
  • plućni edem;
  • koma.

  Patološki proces u preeklampsiji može biti različit stupanj težine. Teške zahtijeva liječenje u jedinici intenzivne njege i intenzivnoj njezi. Kada neuspješni pokušaji normalizacije stanja u roku od nekoliko sati, potrebna je hitna dostava.

  anemija

  Blago smanjenje koncentracije hemoglobina povezano je s fiziološkim razrjeđivanjem krvi zbog plazme. No odgovarajuća razina hemoglobina je potrebna za adekvatno disanje fetalnih tkiva. Anemija se smatra smanjenjem hemoglobina ispod 109 g / l. Često je posljedica niskog hemoglobina koji je postojao prije trudnoće.

  Razlog razvoja patologije tijekom trudnoće je:

  • bolesti gastrointestinalnog trakta koje ometaju apsorpciju željeza;
  • krvarenja;
  • višestruka trudnoća;
  • kronično intoksiranje;
  • mali jaz između rođenih;
  • trudnoća tijekom dojenja.

  Anemija vodi do fetalnih komplikacija kao što su povećanje incidencije infektivnih patologija, odgođeni razvoj fetusa i hipoksija mozga.

  Pobačaj trudnoće

  Preranog prekida smatra se onaj koji se dogodio tijekom razdoblja do 37 tjedana. To se događa pod utjecajem genetskih, anatomskih, zaraznih, endokrinih i imunoloških čimbenika. Spontani pobačaj smatra se prekidom koji se dogodio do 22 tjedna trudnoće.

  Često je uzrok pobačaja niska razina progesterona. U takvoj situaciji, korekcija hormona je neophodna ako ga ingestiramo.

  Ako žena ima 2 ili više gubitaka u trudnoći, tada se dijagnosticira stalan pobačaj. Prije sljedeće koncepcije potrebna je temeljita anketa za utvrđivanje uzroka prekida.

  Nedostatak vode

  Amnionska tekućina je zaštitno okruženje za dijete koje raste. Ali njihov je broj strogo određen. Kada se abnormalnosti mogu pretpostaviti različite patologije.

  Malovodiy se smatra da smanjuje količinu amnionske tekućine do 500 ml. Njegov razvoj je povezan sa sljedećim stanjima:

  • odgođeni razvoj fetusa;
  • kongenitalne malformacije bubrega;
  • odgođena trudnoća;
  • preeklampsije, vaskularne i bubrežne bolesti u majci;
  • placentalna insuficijencija;
  • fetalna smrt.

  U porođaju, nedostatak vode može dovesti do slabog rada, pogrešnog položaja fetusa, kompresije pupkovine.

  hidramnion

  Povećanje količine amnionske tekućine od više od 1500 ml smatra se polihidramnima. Uzroci bolesti se smatra majke (dijabetes, infektivnih i upalnih bolesti), malformacije živčanog sustava, probavnog sustava, mokraćnog sustava kod fetusa, placentni patologije.

  Ova patologija tijekom trudnoće kao hidramnion komplicirano malpresentation, prerano odvajanje normalno smještena posteljica, prolaps od pupkovine petlje s rupture membrane, postpartum krvarenje.

  Abnormalni previa

  U prvom i drugom tromjesečju, položaj fetusa nije bitan. Do rođenja, on mora uzeti occipitalni prikaz - to znači da dijete leži glavom, a stražnja strana glave je točka koja će se kretati naprijed tijekom rada. Promjena položaja fetusa dovodi do kršenja biomehanizma rađanja.

  Ponekad u vrijeme rođenja, dijete ostaje u prikrivenoj prezentaciji. To znači da će se noge i stražnjica prvo kretati duž rođendana. Takvo porođaj može trajati duže, jer normalno glava širi široko tkivo, a leđa tijela lako prolazi.

  Najteži patološki položaji su poprečni položaj i ekstenzorska glava, u kojoj dijete baca glavu natrag, brada je rođena prva. Poprečna pozicija korigira se metodom rotacije fetusa na nozi prije rođenja.

  Placenta previa

  Normalno, placenta je pričvršćena na stijenku maternice na leđima, prednjem ili dnu. O svojoj prezentaciji govori se kada se fetalni položaj nalazi u donjem dijelu maternice i preklapa unutarnji grlo. Ovaj dogovor čini nemoguće obraditi prirodni isporuku: vratne zrenje u prvoj fazi rada zbog napetosti tkiva, posteljica počinje odvajati od zida, će masivna krvarenja, koje završavaju odmak i fetalna smrt.

  Tijekom trudnoće, placenta previa prijeti da će krvariti čak i u vrijeme pregleda na ginekološkoj stolici. Stoga, žene s dijagnozom patologije zahtijevaju veću pažnju i hospitalizaciju za otkrivanje krvarenja iz genitalnog trakta.

  Uzrok abnormalnog vezanja posteljice mogu biti abnormalnosti strukture maternice, prisutnost miomata čvorova, endometritis. Ponekad je uzrok patologije nepoznat. Dostava u punoj previa posteljica moguće je samo pomoću carski rez.

  eklampsija

  Gestoza s teškim tečajem može doći do ekstremnog stanja - eklampsije. Patologija se može razviti tijekom trudnoće, porođaja iu ranoj postpartum periodu.

  Simptomi teške preeklampsije povezuju se s napadajima, trajanje napadaja za 1-2 minute. Nakon toga dolazi do oporavka svijesti, ali žena se ne sjeća ničega, osjeća se izuzetno umorno, žali se na glavobolju. Druga mogućnost za izlazak iz napada može biti koma.

  Loša prognoza povezana je sa sljedećim uvjetima:

  • oticanje mozga;
  • cerebralna krvarenja;
  • oštar rast temperature;
  • tahikardija;
  • žutost kože;
  • nekoordinirani pokreti očne jabučice;
  • smanjenje izlučivanja urina.

  Liječenje se provodi zajedno s reanimacijom u jedinici intenzivne njege. Njegova glavna područja su olakšanje i sprečavanje napadaja, obnova funkcije vitalnih unutarnjih organa. U roku od 2-3 sata prerana dostava vrši se carskim rezom: eklampsija je patologija uzrokovana trudnoćom, pa je jedino ispravno etiološko liječenje.

  Hypertonus uterusa

  Visoka razina progesterona u trudnica sprječava povećanje tonus maternice. Smanjenje mišića u bilo kojem trenutku može dovesti do spontanog pobačaja. Rani hipertoni su opasni u ranim stadijima, praćeni su vazospazmom, a dijete ne prima krv i hranjive tvari s kisikom. To dovodi do usporavanja rasta intrauterine.

  U kasnijim stadijima hipertonije, važno je ne miješati se s vježbama vježbanja. Patologija je karakterizirana sljedećim simptomima:

  • bol u donjem dijelu trbuha, osjećaj napetosti;
  • promjena oblika abdomena;
  • maternica postaje vrlo čvrsta na dodir.

  Ako se ton pojavljuje u preuranjenoj trudnoći, to se smatra patologijom. Žena treba biti hospitalizirana u odjelu patologije trudnoće kako bi sačuvao fetus. Ako ne započnete pravodobno liječenje, tada se hipertoni mogu upuštati u rad i prijevremeni rad.

  Extragenitalna patologija

  Koje su patologije koje mogu utjecati na tijek trudnoće? Bilo koja bolest unutarnjih organa može dovesti do stvaranja komplikacija:

  • bolesti probavnog trakta ometaju apsorpciju željeza, što uzrokuje anemiju;
  • arterijska hipertenzija prije trudnoće čini lošijeg stupnja, može dovesti do preeklampsije, bolesti bubrega;
  • tijek dijabetesa se pogoršava, također može poticati razvoj gestoze, kongenitalnog dijabetesa kod djeteta;
  • hipotireoza ometa normalno napredovanje trudnoće, predstavlja prijetnju prestanku.

  Zarazne bolesti, bez obzira na lokaciju, mogu dovesti do intrauterine infekcije fetusa. Imaju značenje akutnih bolesti (SARS upale pluća, bolesti urogenitalnog sustava), te kroničnog bronhitisa, (karijes, cistitisa, sinusitis i tako dalje. D.). Infekcija s rubeole, toksoplazmoza, citomegalovirus u prvom tromjesečju trudnoće dovodi do teških malformacija, često nije u skladu sa životom.

  Fetalne patologije

  Stanje djeteta ovisi o tijeku trudnoće i zdravlju majke. Nije uvijek moguće spriječiti razvoj patoloških stanja. Kongenitalne anomalije, genetske bolesti se ne mogu ispraviti, često su naslijeđene. Neki kongenitalni sindromi posljedica su starenja majčinog organizma i utjecaja nepovoljnih čimbenika. Na primjer, s godinama, rizik da dijete s Downovim sindromom raste znatno.

  Ponekad, budući roditelji su nositelji recesivnog (spavaćeg) gena kongenitalnog sindroma. Kada se u jednom djetetu kombiniraju dva recesivna znaka, pojavljuju se klinički znakovi nasljedne patologije.

  Neke malformacije zahtijevaju kirurško liječenje u prvih nekoliko dana nakon rođenja. Na primjer, atresija ili fuzija anusa, nepotpuni jednjak koji se ne povezuje s trbuščićem, predstavlja kršenje formiranja uretre.

  Poremećaji srca, rascjep gornje usne i rascjep mekog nepca djeluju neko vrijeme nakon rođenja u nekoliko faza.

  U snagama buduće majke da spriječi razvoj intrauterine infekcije u djeteta. Da biste to učinili, trebate izbjegavati infekcije i pravodobno liječiti postojeće bolesti.

  prevencija

  Kako biste spriječili razvoj patologije tijekom trudnoće, to je moguće, ako planirate njegovu pojavu. Supružnici mogu biti testirani na infekcije, ako su otkriveni - liječiti.

  Mnoge kronične bolesti već dugo nisu bile kontraindikacije za trudnoću. Ali treba kontrolirati, voditi način života koji neće dopustiti pogoršanje bolesti.

  Spriječavanje patologija u prijenosu fetusa pridonosi zdravom načinu života i pravilnoj prehrani trudnica. Ne možete se mučiti s dijetama tijekom ovog perioda života. Dijeta treba biti uravnotežena, sadržavati odgovarajuće količine vitamina, minerala i hranjivih tvari.

  Trudnice znatno provode višestupanjsku anketu prilikom registracije. To je način određivanja početne razine zdravlja kako bi se predvidjela mogućnost stvaranja patologije. Nakon takvog pregleda, kao i uzimajući u obzir nazočnost i tijek prethodnih trudnoća i ženski stil života, liječnik može postaviti skupinu rizika za razvoj komplikacija. To je nužno za pravovremenu sprječavanje napredovanja nepovoljnih uvjeta.

  Autor: Julija Ševčenko, ginekolog,
  posebno za Mama66.ru

  Komplikacije trudnoće

  Komplikacije trudnoće su patološki uvjeti u porodničkoj praksi koji su se pojavili u vezi s gestacijom i koji krše njezin prirodni tijek. U početnim fazama ne mogu biti popraćeni kliničkim simptomima koji se ogleda u sljedećem bol u donjem dijelu trbuha, vaginalni iscjedak, kršenje fetalnih pokreta, glavobolja, edem. Za dijagnozu pomoću ultrazvuka maternice i fetusa MRI pelviometriyu, laboratorijska ispitivanja, prenatalna invazivne metode, HIC, i drugim tehnikama. Ovisno o stanju žene i nerođenog djeteta, liječenje može biti usmjereno na očuvanje ili pobačaj trudnoće.

  Komplikacije trudnoće

  Prema stručnjacima iz područja opstetrije i ginekologije, samo oko 30-50% trudnoće nastavlja se fiziološki, a ovaj se postotak stalno smanjuje. Najčešće komplikacije gestacijskog razdoblja, ne računajući ranu toksikozu, su pobačaji koji završavaju do 15-20% trudnoća i prijevremeni porod (6-10%). Istodobno, 30-80% duboko preuranjenih beba pate od onesposobljavanja bolesti. Oko 8% trudnica ima nedostatak vode, 3-8% - preeklampsija i eklampsia, 2-14% - gestacijski dijabetes. Svaka pedesetija trudnoća je ektopična, a svaka dva stotina placenta previa. Druge vrste komplikacija kod trudnica manje su uobičajene.

  Uzroci komplikacija trudnoće

  Komplikirano gestacijsko razdoblje može potaknuti mnogi čimbenici kod majke ili fetusa. Najčešći uzroci komplikacija trudnoće su:

  • Extragenitalna somatska patologija. Kardiovaskularne bolesti (hipertenzija, bolesti srca, aritmija) i urološke bolesti (glomerulonefritis, pijelonefritisa) povećava rizik od kasnog gestosis. Gestacija također može dovesti do dekompenzacije gotovo bilo koje kronične bolesti.
  • Endocrinopathies. U slučaju kršenja regulacije hipotalamus-hipofize i endokrinološke funkcije jajnika, implantacija oplođene jajne stanice pati, a kontraktilna aktivnost miometrija se mijenja. Dijabetes melitus izaziva poremećaje mikrocirkulacije u ženskom tijelu iu placentnom sustavu.
  • Upalne ginekološke bolesti. Kada se salpingitis, adnexitis, endometrit povećava vjerojatnost ektopične tubalne i cervikalne trudnoće. Kronični cervicitis može izazvati insuficijenciju isthmic-cerviksa. Kada je upala moguća intrauterinska infekcija fetusa.
  • Abnormalni razvoj maternice. Često se dijagnosticiraju žene s intrauterinskim septom, dvogrudnim, sedlastim ili infantilnim uterusom, spontani pobačaj, preranog rada, placentalne insuficijencije, placentalnih abrupcija i fetalne hipoksije.
  • Patološka trudnoća i porođaj u prošlosti. Prijenos pobačaja i prijevremeni porod povećavaju vjerojatnost uobičajenog pobačaja. Kacijatrijska deformacija cerviksa nakon njenog raskida glavni je uzrok cervikalne insuficijencije. Nakon rupture maternice tijekom poroda, njezino puknuće je vjerojatno u kasnijim fazama sljedeće trudnoće, osobito u slučaju višestruke trudnoće.
  • Višestruka trudnoća. Ako se u maternici nalaze dva ili više fetusa, kronična ekstragenitalna patologija često se pogoršava, opaža se kasna toksikoza, javlja se polihidramnij, curenje amnionske tekućine, prijetnja prijevremenom prestanku trudnoće.
  • Zarazne bolesti. Virusne i bakterijske infekcije mogu uzrokovati pobačaj, prijevremenu isporuku, pogoršati tijek preeklampsije, kronične somatske i endokrine bolesti i izazvati komplikaciju u obliku upale fetalnih membrana. Neki patogeni mogu zaraziti fetus intrauterinely.
  • Imunološki čimbenici. Uobičajeno pobačaj više vjerojatno da će se dogoditi kada se u krvi nekompatibilnost između majke i ploda po AB0 sustav i Rh faktor, uz prisutnost pacijenta antifosfolipidnim sindroma.
  • Genetske anomalije ploda. Najčešći razlog za ukidanje trudnoće s ranim spontanom pobačaju jest neuobićajeni nedostatci u razvoju fetusa.
  • Iatrogene komplikacije. Izvođenje amnioskopije, amniocenteze, cordiocenteze i korionske biopsije, šivanje na vratu maternice povećava rizik od visokog rupture amnionskog mjehura, infekcije i prijevremenog prestanka trudnoće.

  Dodatni čimbenici koji izazivaju češće uočavanje komplikacija trudnoće su ovisnost (nikotin, alkohol, lijekovi), asocijalni način života. Rizična skupina uključuje i trudnice mlađe od 18 godina i stariju od 35 godina, pacijenti s lošom prehranom i pretilost, žene koje vode nisko aktivan način života, doživljavaju prekomjerno fizičko i psihičko stres.

  klasifikacija

  Klinička klasifikacija komplikacija trudnoće uzima u obzir tko i na kojoj je razini došlo do patoloških promjena - u majci, fetusu, sustavu maternice ili embrijskim strukturama. Glavne komplikacije kod žena su:

  • Uvjeti i bolesti povezane s trudnoćom. Pacijent može doživjeti ranu toksikozu, kasnu gestozu, anemiju, gestacijski dijabetes i tireotoksiku, varikozne vene. Funkcionalne promjene u sustavu bubrežnog zdjelice doprinose brzom razvoju upalnih uroloških bolesti.
  • Komplikacije postojećih bolesti. Opterećenje tijela trudne žene izaziva dekompenzaciju kronične endokrine i somatske patologije - tireotoksiku, hipotiroidizam, dijabetes, kardiomiopatiju, hipertenziju i gastrointestinalne bolesti. Smanjena funkcija organa i sustava ponekad doseže stupanj neuspjeha (kardiovaskularni, bubrežni, jetreni).
  • Prijetnja prestanka i pobačaj. Gestacija može završiti s prijevremenim ranim ili kasnim spontanim pobačajem (do 22 tjedna uključujući) ili ranog porođaja (23 do 37 cijeli tjedan).
  • Ektopična trudnoća. Prilikom povezivanja jajašca izvan maternice primjećuje se ektopična trudnoća. Trenutno, ovo stanje u 100% slučajeva završava smrću fetusa i pojavom teških komplikacija kod žene (unutarnje krvarenje, hipovolemički šok, sindrom akutne boli).

  U nekim slučajevima glavne patološke promjene javljaju se u tijelu fetusa. Ova skupina komplikacija sastoji se od:

  • Genetske anomalije. Malformacije uzrokovane genetskim defektima uzrokuju pobačaja i trudne, teške neurološke, mentalne i somatske poremećaje kod djeteta.
  • Intrauterinska infekcija. Infekcija može biti uzrokovana bakterijama, mikoplazama, klamidijom, gljivicama, virusima. Njegove komplikacije oštećene su zrelosti fetusa, ranog prestanka trudnoće, višestrukih razvojnih defekata, smrti fetusa, patološkog tijeka rada.
  • Hipoksija fetusa. Ovo stanje se opaža kada nema dovoljne količine kisika, može uzrokovati ishemiju i nekrozu u različitim organima. Rezultat produljene hipoksije je kongenitalna patologija novorođenčeta ili pred antenatalne smrti fetusa.
  • Pothranjenost. S izraženim razvojem kašnjenja fetusa iz razdoblja gestacije, moguća je pojava generičke hipoksije, problemi s spontanim disanjem, aspiracija mekonija s naknadnim razvojem upale pluća, smanjena termoregulacija, hiperbilirubinemija i oštećenja mozga.
  • Nepravilan položaj i prezentacija. Uz prsnu i kosu prezentaciju, vjerojatnost komplikacija u porođaju je visoka, s poprečnim neovisnim radom postaje nemoguć.
  • Zamrzavanje trudnoće. Fetalna smrt djeteta sa svojim očuvanjem u maternici dovodi do razvoja teških upalnih komplikacija - purulent endometritis, peritonitis, sepsu, koja ugrožava zdravlje i život žene.

  Uz komplikacije embrijskih struktura koje pružaju prehranu i zaštitu fetusa, najčešće pati od nerođenog djeteta, koji mogu razviti upalne bolesti, hipoksiju i hipotrofiju, što dovodi do kongenitalne patologije ili prijepodnevne smrti. Osim toga, takve komplikacije izazivaju prijevremeni i abnormalni rad. S obzirom na razinu lezija razlikuju se:

  • Patologija posteljice. U placentarnom tkivu mogu se pojaviti ciste i tumori, mogu se razviti infekcijski upalni procesi (dekitusitis, Willitis, Intervilleusitis). Moguće abnormalnosti placentnog diska, kršenja vezanja posteljice na uterinsku zidnu vezu, povećanje, zanovijetanje i klijavost. Ozbiljne komplikacije su niska lokacija, prezentacija i prerano odstranjivanje posteljice.
  • Patologija pupkovine. Kada se upalni proces širi na pupak, nastaje funiculitis. Glavne anomalije u razvoju pupčane vrpce jesu skraćivanje, produljenje, vezivanje ljuske, stvaranje lažnih i istinitih čvorova, cista, hematoma, teratoma, hemangioma.
  • Patologija membrana. Najčešće komplikacije sloja fetusne vrećice - niska i visoka voda, prerana ruptura i propuštanje vode, stvaranje amnionskih užeta, koloamnionitis.

  Zasebna skupina komplikacija predstavlja poremećaji u sustavu interakcije između majke i fetusa. Glavni su:

  • Rhesusov sukob. Stanje je popraćeno uništenjem eritrocita fetusa i razvojem različitih komplikacija, od hemolitičke žutice do smrti djeteta.
  • Placentna insuficijencija. Kršenje morfološke strukture i funkcionalnosti placente, uzrokovano različitim razlozima, dovodi do hipoksije, pothranjenosti, te u teškim slučajevima - fetalnoj smrti.

  Kada klasificirate komplikacije, jednako je važno uzeti u obzir vrijeme njihove pojave. Postoje rane komplikacije, koje često dovode do pobačaja i kasne, koje utječu na razvoj fetusa i tijek rada.

  Simptomi komplikacija trudnoće

  Unatoč odnosu između određenih patoloških stanja i razdoblja trudnoće, postoji niz zajedničkih znakova koji ukazuju na složeni tijek trudnoće. Prva od njih je bol u trbuhu. Obično se nalaze u donjem dijelu trbušne šupljine, mogu se isporučiti u prepone i donjeg dijela leđa. Rijetko, bol počinje u epigastriji, a zatim odlazi u donji trbuh. Bol se javlja kada se pojavi ektopična trudnoća, prijetnja pobačaja i preranog rođenja, prijeteći puknuće maternice (u trudnica s ožiljakom na maternici). U takvim slučajevima postoji slabost, vrtoglavica, a ponekad i gubitak svijesti. Bol u upalnim bolestima često se kombinira s groznicom.

  Vaginalni iscjedak ukazuje na komplikaciju trudnoće. Pobačaj, preuranjeni rad, placentalni poremećaj ili krvarenje posteljice popraćeni krvavim pražnjenjem. U upalnim procesima opaženi su purulentni i mukopurulentni bijelci. Vodena priroda iscjedka je karakteristična za prerano pražnjenje ili propuštanje amnionske tekućine.

  Gotovo bilo kakve promjene u općoj dobrobiti žena mogu biti znak mogućih komplikacija. U prvom tromjesečju trudnoće, mučnina, povraćanje i drugi znakovi rane toksikoze. Kasna gestoza uzrokuje vrtoglavicu, bol u okcipitalnom području, pojavu "muha" pred očima, oticanje nogu, mučnina i povraćanje. Nagli porast temperature može se promatrati s razvojem upalnih komplikacija ili zarazne bolesti. Trudnica može primijetiti pojavu ili pojačavanje simptoma karakterističnih za ekstragenitalnu patologiju, kao što su suha usta, česte palpitacije, otežano disanje, žgaravica, varikozne vene itd.

  Komplikacije trudnoće kod fetusa često se identificiraju promjenom učestalosti perturbacija. Ako se kretanje ne osjeća više od 4 sata, nema reakcije na uobičajene podražaje (stroking abdomen, glazba, hrana), hitno je da se obratite ginekologu. Za hipoksiju je karakteriziran aktivnim pokretom i osjećajem štucanja fetusa.

  dijagnostika

  Ako sumnjate da komplikacija trudnoće u procesu prikupljanja povijesti otkriva čimbenike koji izazivaju, propisati anketu kako bi se utvrdilo vrstu i opseg kršenja. Preporučeno za dijagnozu:

  • Vanjska opstetrička studija. Određuje se veličina i oblik maternice, ton mišića, područja boli.
  • Provjera u retrovizoru. Omogućuje vam otkrivanje pražnjenja, procjenu stanja sluznice vagine i cerviksa.
  • Mikroskopija i vaginalni razmaz u povratnom prostoru. Prikazano je kako bi se procijenilo stanje vaginalnih sekreta, identificirajući patogene zaraznih bolesti.
  • Ultrazvuk zdjeličnih organa. Cilj je odrediti veličinu maternice, stanje zida i ožiljka (ako postoji), procjenu veličine i stanja fetusa, placente, pupčanu vrpcu, volumen amnionske tekućine.
  • MRI pelviometrija. Učinkovito otkriva abnormalni razvoj fetusa i fetalnih membrana, sumnjivih ultrazvukom.
  • Invazivna prenatalna dijagnoza. Uz pomoć amnioskopije, amniocentezije, korionske biopsije, kordocenteze, placentocenteze i fetoskopije, isključene su kongresne kromosomske aberacije, procjenjuju se stanje fetalnih membrana, količina i boja amnionske tekućine.
  • Neinvazivna brza ispitivanja. Identifikacija specifičnih markera omogućava u slučaju sumnje da dijagnosticira ektopičnu trudnoću, utvrditi curenje amnionske vode, potvrditi prijevremeni početak rada.
  • Laboratorijsko praćenje trudnoće. Određivanje razine hormona - hCG, slobodni beta-hCG i estriol, PAPP-A, placentni lektogen i alfa-fetoprotein - ukazuju na povrede placente, prisutnost patologija fetusa i komplikacija gestacije.
  • Bakljama kompleksa. Tijekom serološkog istraživanja dijagnosticirane su zarazne bolesti koje utječu na fetus u uteri - toksoplazmoza, rubeola, cytomegalovirus, herpes, hepatitis B i C, klamidija, sifilis, gonoreja, listerioza, HIV, kokošja kozica, enterovirus.
  • Dopplerografija uteroplacentalnog protoka krvi. Pruža objektivnu procjenu transplacentarne hemodinamike.
  • Ultrazvuk. Imenovana za procjenu fetalnog srčanog ritma, pravodobno otkrivanje bradikardije i tahikardije, što ukazuje na hipoksiju i druge komplikacije koje su kritične za dijete.

  Za dinamičko praćenje stanja trudnice i fetusa može se koristiti identifikacija dodatnih čimbenika rizika, općih krvnih i urinskih testova, kontrole krvnog tlaka i temperature, EKG-a i drugih instrumentalnih i laboratorijskih metoda istraživanja. Diferencijalna dijagnoza komplikacija trudnoće provodi se s komorbiditetima (hipertenzija, bubrežna klica, glomeruloza i pijelonefritisa), akutna kirurška patologija (upala slijepog crijeva, akutni kolecistitis), upalna i neupalna ginekološka oboljenja. U teškim slučajevima dijagnoza privlači urologa, kirurga, liječnika opće prakse, anesteziologa-resuscitora, stručnjaka za zaraznu bolest, imunologa i drugih uskih stručnjaka.

  Liječenje komplikacija trudnoće

  Taktika upravljanja trudnice u prisutnosti komplikacija ovisi o njihovoj prirodi, težini, stupnju rizika za fetus i majku. U normalnom stanju djeteta i patološkim poremećajima koji ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju ženi, terapija lijekovima propisuje se kako bi produžila trudnoću. Plan liječenja može uključivati:

  • Hormonski lijekovi. Normaliziraj endokrinu ravnotežu u tijelu.
  • Tocolytics. Smanjiti kontraktilnu aktivnost miometrija.
  • Antibakterijska sredstva. Uništiti patogenu floru ili spriječiti razvoj infekcije.
  • Protuupalni lijekovi. Smanjite težinu upalnog procesa i boli.
  • Glukokortikoidi. Promicati sazrijevanje plućnog tkiva i ubrzati sintezu surfaktanta.
  • Sedativa. Oslobodite emocionalni stres.

  Prema svjedočanstvu žene, provodi se simptomatska terapija ekstragenitalne patologije, koriste se kompleksi vitamina i minerala, infuzija otopina. Ako je potrebno, šavovi se stavljaju na vrat ili se umetne u vaginu. Kada se detektiraju određene vrste patologije fetusa, placente i amnionske tekućine, prikazane su fetalne drainbe i fetoskopske operacije, intrauterine transfuzije i infuzije.

  Za liječenje placentalne insuficijencije uporabom lijekova koji poboljšavaju mikrocirkulaciju i uteroplacentalni protok krvi - antiplateletni agensi i antikoagulansi. U slučaju sukoba Rhesus, primjena antirhesus imunoglobulina je djelotvorna. Otkriće grubih malformacija, smrt djeteta, početak pobačaja i uvjeti koji ugrožavaju život majke služe kao indikacije za pobačaj i intenzivnu njegu. Uzimajući u obzir pojam, obavljaju medicinski, mini ili medicinski pobačaj ili umjetno rođenje.

  Prognoza i prevencija

  Prognoza komplicirane trudnoće ovisi o prirodi patologije. Kod genetskih defekata, ektopične trudnoće i pobačaja, fetus se ne može spasiti. U drugim slučajevima, vjerojatnost trudnoće i rađanja zdravog djeteta određuje vrijeme otkrivanja i stupanj patoloških poremećaja, kao i ispravnost taktike opstanka. Za prevenciju komplikacija trudnoće, žene koje planiraju zatrudnjeti dijete preporučuju se liječiti komorbiditete, odreći se loših navika, prijaviti se u antenatalnoj klinici i redovito posjećivati ​​liječnika, posebno ako postoje čimbenici rizika.

  Znakovi rane trudnoće - prvih 18 simptoma

  Znakovi rane trudnoće

  Žena ne roditi prije ne može ostvariti kada se pojave prvi znakovi ranoj trudnoći i kako ih razlikovati od početka menstrualnog ciklusa i često čudne promjene u tijelu povuče bolesti ili bolesti. Pogotovo neki od simptoma trudnoće su jako slični poremećaj tjelesnih sustava kao posljedica stresa, hormonalnih poremećaja, teškog fizičkog napora, primanje moćan farmaceutskih proizvoda. I menstruacijske nepravilnosti javljaju se iu zdravih žena. Prema tome, svaki potencijalni majka mora naučiti prepoznati vrlo prve znakove rane trudnoće, te u najmanje sumnje poslan ginekolog uredu.

  Prvi znak rane trudnoće je promjena raspoloženja

  Kada žena započne hormonska prilagodba tijela, priprema se za dugo razdoblje nošenja djeteta, bliski ljudi jednostavno ne prepoznaju nju. Buduća majka je spremna eksplodirati u bilo kojem trenutku, da spusti bujicu bujica svome mužu i rođacima, čak i bez ikakvog razloga. Osjećala se pogrešno, uvrijeđeno, lišeno, okruženo zlovolnim i glupim ljudima. Žena nije u stanju kontrolirati izbijanje agresije, iako razumije što uzrokuje njezinu obiteljovu bol i ljutnju. Iznenadna i bezrazložna razdražljivost manifestira se ranije od drugih znakova rane trudnoće. Da bi mogla zamisliti ideju začeća.

  Drugi znak rane trudnoće je promjena u preferencama ukusa.

  Tijelo trudnice, koja se priprema za nošenje bebe, pokušava akumulirati što više hranjivih tvari i hranjivih tvari. Stoga je buduća mama stvorila neočekivani ukus. Ona započinje sa zadovoljstvom jesti hranu koju prije nije voljela, kombinira proizvode na tanjuru koji uopće nisu kompatibilni. Činilo se da sva jela trudne žene čine bland, pa ih obilato soli i njihova sezona. Jedući veliku jar od ukiseljenog krastavca odjednom nije teško za nju. A neke mame iznenada imaju veliku želju da "jedu" kredu ili pijesak. Promjene u okusu i povećani apetit prvi su i najizraženiji simptomi trudnoće, koji odmah privlače pozornost.

  Treći znak rane trudnoće - kasni menstruacija

  Menstruacijsko krvarenje neće ometati majku ne samo tijekom svih devet mjeseci nošenja bebe, već i oko šest mjeseci, a ponekad i godinu dana nakon rođenja. Mjesečni nastavak tek kada je majčino tijelo potpuno obnovljeno. Ali odsutnost menstruacije u pravilnom razdoblju uz trudnoću također može signalizirati patološke promjene u tijelu, pogrešan život žene. Menstrualni ciklus krši:

  1. stres, depresija i anksioznost;
  2. jak fizički napor;
  3. klimatske promjene ili dnevne rutine;
  4. katara i virusnih bolesti;
  5. uporaba kontraceptivnih lijekova i moćnih lijekova;
  6. pretilosti ili gladovanja;
  7. početak menopauze.

  Četvrti znak rane trudnoće je oticanje mliječnih žlijezda.

  Natečene mliječne žlijezde i natečene vene na dojkama su znakovi rane trudnoće, koji se uglavnom manifestiraju u kasnijim fazama. Kada se pritisne na bradavice ističe žućkasti kolostrum. I u prvim mjesecima trudnoće, žena može osjetiti samo neku nelagodu na prsima. Vidljivi znaci rane trudnoće su Montgomeryovi tuberkulozi. To su mali izrasli koji se formiraju u krugu oko bradavice odmah nakon uspješne koncepcije. Izvana, izgledaju poput bradavica napunjenih masnom tvari, ali oni ne ometaju rad mliječnih žlijezda i ne utječu na zdravlje majke.

  Peti znak rane trudnoće je toksoza.

  Tipično, ženska toksemija se očituje u srednjoročnoj trudnoći, kada je beba već dobro razvijena u maternici. Buduća majka popraćena je mučninom i vrtoglavicom, ona ne tolerira više od uobičajenih jela, nakon svakog obroka ona je pretekla žudnja za povraćanjem. Ali ponekad se ti simptomi trudnoće javljaju u početnim fazama. U ovom slučaju, liječnici dijagnosticiraju tzv. Početnu toksikozu. Mučnina i povraćanje nisu najočitiji znakovi rane trudnoće, trovanja hranom može biti uzrok tih neugodnih pojava. Također, mnoge bolesti probavnog trakta nisu bez ovih simptoma: gastritis, enteritis, želudac i crijevni ulkus.

  Šesti znak rane trudnoće - česte mokrenje

  Žene često pate od čestih posjeta toaletu u kasnim fazama trudnoće, kada dijete u maternici počinje pritisnuti mokraćni mjehur i ureter. Međutim, poremećaji u sustavu urinacije također se mogu pojaviti u ranim fazama trudnoće. Čini ih korionski gonadotropin - hormon koji se slobodno izlučuje u trudnoj ženi i izaziva ubrzanje cirkulacije krvi u zdjeličnim organima. Mama osjeća da je mokraćni mjehur pun, iako u njoj ima malo mokraće. Ovaj osjećaj je osobito u ležećem položaju, tako da trudnice loše spavaju noću, pate od inkontinencije.

  Sedmi znak rane trudnoće je porast bazalne temperature.

  Mjerenjem bazalne temperature žene obično utječu na početak ovulacije. Kada temperatura unutar genitalija raste nešto iznad normalne, jaje je spremno za oplodnju. No, uz pomoć bazalne temperature, možete odrediti početak začeća. Da biste to učinili, tijekom kašnjenja u menstruaciji stavlja se termometar u anus, jer je temperatura jednaka u rektumu i genitalnom traktu. Bolje je provesti postupak nakon noćnog sna, a da ne izađe iz kreveta.

  Ako žena održava raspored osnovne temperature 3-4 mjeseca, tada će u slučaju trudnoće primijetiti da tjedan dana prije početka mjesečne bazalne temperature, umjesto da se smanji, ostaje na 37 stupnjeva. U tom slučaju najvjerojatnije možete preuzeti trudnoću.

  Osmi znak rane trudnoće - krvarenje iz genitalija

  Tjedan dana nakon začeća, neke žene primjećuju lagano krvarenje iz genitalnog trakta. Oni se mogu zbuniti s manjkom menstrualnog krvarenja, ali ovo iscjedak razlikuje se od menstruacije lakšom nijansom. Pojavljuju se upravo u tom trenutku kada se oplođeno jaje stisne na zid maternice, ali uopće ne traje dugo. Ponekad žene vide prilično debeli žućkasti iscjedak. Tako se na početku trudnoće manifestira cervikalna erozija. Otpuštanja mogu biti potpuno odsutna, a to je također normalno u ranim fazama trudnoće.

  Deveti znak rane trudnoće - bolno stanje, slabost

  Važni znakovi rane trudnoće su snažno smanjenje imuniteta i ubrzanje metabolizma. Tijelo same trudnice sama potiskuje svoje imunološke stanice tako da ne vide perad kao strano tijelo, ne pokušavajte ga uništiti. Metabolizam se aktivira kao rezultat hormonalnih promjena. Buduća majka u ranoj fazi porođaja često hladi, trpi se od hladnoće i promuklosti, može imati groznicu. Kako ne bi štetili embriju, preporuča se liječenje bolesti ne s farmaceutskim pripravcima, već tradicionalnim metodama.

  Deseti znak rane trudnoće - promjene u koži

  Pigmentirane i upalne promjene u koži su primjetni simptomi trudnoće. Hormonske transformacije koje se javljaju u ženskom tijelu nakon začeća imaju veliki učinak na stanje kože. Zbog oštrih promjena spolnih hormona, lice, vrat i prsa trudnice nalik su pigmentnim mrljama, pauk vene pojavljuju se na nogama i rukama, slične boje hematoma. Uz rođenje djeteta, sve pigmentacije će nestati, mama ne bi trebala brinuti o tome. Žlijezde lojnice i znojnice tijekom nošenja fetusa naporno rade, tako da mnoge žene imaju akne na licu. Negdje u dvanaestom tjednu trudnoće pojavljuje se uzdužni pigmentni pojas na trbuhu mame koja će ostati do rođenja. Već od dvadesetog tjedna nošenja bebe na stranama i donjim trbuhom počinju se razvijati strijele. Oni su vidljiviji, puniji je trudnica.

  Jedanaesti znak rane trudnoće - poremećaj crijeva

  Spolni hormoni, aktivno proizvedeni u tijelu trudne žene, sprečavaju rad crijeva, pridonose njegovom opuštanju. Stoga, konstipacija i proljev - uobičajeni simptomi tijekom trudnoće. Obično ti neugodni znakovi trudnoće potiču buduću majku u kasnim fazama nošenja djeteta kad se maternica širi, cijeđenje crijeva. Ali ponekad žene koje ne nose prvu djetetu primjećuju zatvor, prekomjerno stvaranje plina i labav stolice u ranim fazama. Mnoge mumije muče hemoroide. Da biste uklonili ove simptome trudnoće, koje uzrokuju puno problema, preporučljivo je ne koristiti lijekove, već narodne lijekove koji su sigurni za razvoj embrija.

  Dvanaesti znak rane trudnoće - manja bol u lumbalnoj regiji

  Kada maternica počne rasti, trudnica doživljava nelagodu u području lumbalne regije ili donjeg trbuha. To su uobičajeni znakovi rane trudnoće. Ali ponekad je bol u lumbalnoj kralježnici vrlo primjetna, što znači da se maternica širi prebrzo. A ako bol u donjem abdomenu prati krvarenje, tada bi žena odmah trebala otići liječniku - to je signal odstranjivanja posteljice ili početka pobačaja. Također, dosadna bol u donjem trbuhu nije samo znakovi rane trudnoće, već često i cistitis ili nefritis. Stoga, ako nema drugih simptoma trudnoće, treba pregledati ginekolog ili urolist.

  Glavni znakovi rane trudnoće u jednoj slici

  Posebni znakovi trudnoće

  Neki znakovi rane trudnoće ne pojavljuju se u svim ženama. Netko je vrlo izražen, a netko nema cijelo razdoblje trudnoće. Ove promjene u tijelu mogu značiti ne samo početak trudnoće, već i svaka patologija. Stoga ne valja usredotočiti se na njih, iako ih treba uzeti u obzir. Specifični simptomi tijekom trudnoće su:

  • obilni fiziološki iscjedak iz genitalija, često u obliku bjelkaste grudice;
  • neugodan "metalni" okus u ustima;
  • averzija prema određenim mirisima koji su se prethodno činili normalnima;
  • poremećaj spavanja, nesanica, noćne more;
  • oticanje udova pod utjecajem spolnih hormona koji zadržavaju sol u tijelu;
  • lagano trnce u maternici;
  • česte migrene zbog hormonalnih promjena u tijelu.

  Znakovi trudnoće kao dječak

  Mnoge žene ne mogu čekati da saznaju tko su u maternici. Dovoljno je pokazati, dječak ili djevojčica u trbuhu majke, samo ultrazvučni stroj nije ranije od 12 tjedana trudnoće. Ali osobito nestrpljive majke pomažu u određivanju spola budućeg djeteta u ranim fazama nekih znakova trudnoće. Činjenica da se dječak razvija u maternici označava:

  1. želja za jesti puno slanosti;
  2. kretanje embrija uglavnom u desnom dijelu trbuha;
  3. mjesto pigment trake desno od pupka;
  4. palpitiranje srca u zametku;

  Znakovi trudnoće od strane djevojke

  Neizravno je naznačeno činjenica da majka nosi djevojku pod njezinim srcem:

  1. želja za jesti puno slatkiša;
  2. kretanje embrija uglavnom u lijevom trbuhu;
  3. mjesto pigment trake s lijeve strane pupka;

  Znakovi trudnoće s nekoliko beba (blizanke, trojke)

  Znakovi trudnoće u nekoliko beba vrlo su dobro izraženi. Obično se dvostruka ili trostruka trudnoća uočava kod majki s nasljednom predispozicijom. Svaka žena će shvatiti da ona nosi više od jednog djeteta ako ima:

  • jaka toksično djelovanje;
  • vrlo slab imunitet, konstantan zamor, teška slabost;
  • ogroman trbuh u kasnim razdobljima;
  • u testu trudnoće, pruge su se pojavile vrlo jasno;
  • testovi za hormone AFP i hCG pokazuju abnormalnosti;
  • Ultrazvučni stroj otkriva dva ili više pulseva umjesto jednog.

  Znakovi patološke trudnoće

  Prvi simptomi trudnoće s patologijom - teška bol u maternici i njenim dodacima. Žena može imati groznicu. Takvi znakovi trudnoće nisu samo neugodni, već i vrlo opasni, jer često ukazuju na ektopičnu trudnoću, nedostatke u maternici ili pobačaj. U takvoj situaciji nema potrebe panici, ali potražite hitnu medicinsku pomoć kako biste izbjegli ozbiljne zdravstvene probleme ili čak smrt. Najvjerojatnije će propala majka morati ležati pod kirurškim skalpelom.