Patologija trudnoće: značajke zajedničkih patoloških stanja

Zasnivanje

Trudnoća je razdoblje povećanog stresa na ženskom tijelu. Nije svatko to svjesno pristupa i bavi se planiranjem i pripremanjem. Stanje zdravlja prije koncepcije utječe na daljnje trudnoće. Razni poremećaji mogu uzrokovati patologije trudnoće i poremetiti njezin normalni tijek.

razlozi

Buduća majka je odgovorna za njezino stanje i zdravlje djeteta. Poremećaji u majčinom tijelu mogu utjecati na razvoj fetusa, stvaranje posteljice i održavanje progresije trudnoće.

Razlozi razvoja patološke trudnoće mogu se podijeliti u nekoliko skupina:

 • Bolesti unutarnjih organa koji su bili prije začeća.
 • Akutne somatske i infektivne bolesti koje se razvijaju tijekom porođaja.
 • Loše navike očekivane majke.
 • Korištenje nekih lijekova.
 • Genetska predispozicija.
 • Utjecaj okoliša, štetni radni uvjeti.

Često postoji kombinacija nekoliko čimbenika. No, da kažemo točno ono što je dovelo do razvoja patologija nije uvijek moguće.

Glavni simptomi

Ponekad je teško sumnjati u razvoj patologije tijekom trudnoće. Dojenje je popraćeno hormonskim promjenama, promjenama u funkcioniranju svih sustava. Stoga fiziološki procesi koji se javljaju u tijelu trudnice često se smatraju povredom.

Kako ne biste propustili patološke simptome tijekom trudnoće, trebate slušati svoje tijelo i obavijestiti svog liječnika o bilo kakvim promjenama. I već odluči koliko je ozbiljan.

Simptomi patologije tijekom trudnoće mogu biti promjena u prirodi ispuštanja:

 • miris;
 • krvavi u bilo kojoj fazi trudnoće;
 • tekuće i transparentno u trećem tromjesečju;
 • nečistoća žutog gnoja;
 • bijelo iscjedak, nalik svježem sira.

Promjena blagostanja također je povezana s patologijom trudnoće. Mala vrtoglavica, pogotovo kad mijenja položaj tijela, mučnina može poremetiti mladu majku. Ali stalni osjećaj rotacije objekata, nestabilnost hoda, treperenje muha ispred očiju, glavobolja je znak slabije cirkulacije krvi u mozgu.

Trudnice često osjećaju bol zbog različite lokalizacije. Čini se nakon dugog šetnje u donjem dijelu leđa i nogama, nakon dugog stanja. U kasnijim fazama, bol u grčevima u donjem dijelu trbuha sugerira da se maternica postupno priprema za porođaj. Hitna potreba da se posavjetujte s liječnikom ako imate akutnu bol u trbuhu, bez obzira na razdoblje. Njegova kombinacija s tahikardijom, hladnim znojem, vrtoglavicom i krvavim pražnjenjem posebno je opasna.

Uznemirujući je simptom edem u trudnica, osobito skrivenih, koji su popraćeni oštrom težinom. Na kraju dana, u posljednjim razdobljima, noge se mogu nabubriti, nakon što odmori ovu državu. Ako oticanje nastavi nakon noći, uvijek obavijestite svog liječnika.

Alarmantan znak patološke trudnoće je promjena fetalne aktivnosti. Ako dijete smrzne ili, naprotiv, previše aktivno potiskuje, onda je to dokaz njegove intrauterinske patnje.

Kada se rizici povećavaju?

U razdoblju razvoja fetusa postoje kritične vremenske periode. Utjecaj patogenih čimbenika može dovesti do smrti embrija, poremećaja formiranja unutarnjih organa. Prvo takvo kritično razdoblje smatra se prvih 2 tjedna razvoja. Ako dođe do oštećenja fetusa, u većini slučajeva on umre, javlja se spontani pobačaj.

Drugi kritični period je razdoblje od 4 do 12 tjedana razvoja. Ovo je razdoblje u kojem se formiraju unutarnji organi. Izloženost patološkim čimbenicima dovodi do teških grešaka.

Treće kritično razdoblje traje od 12. do 12. mjeseca do rođenja. Glavni organi i dalje zrele, postoji mala diferencijacija. Razvoj mozga, zuba, genitalija i pluća nije završen. One mogu stvoriti velike greške. Preostali organi prolaze sekundarne razvojne malformacije pod utjecajem upalnih reakcija.

Uobičajene patologije tijekom trudnoće

Ako žena planira zatrudnjeti, da je nekoliko mjeseci prije očekivanog datuma preporuča se biti prikazan i za liječenje zaraznih i somatskih bolesti, kako bi se postigla stabilna remisija od kroničnih bolesti. To će smanjiti šanse za pojavu različitih komplikacija.

Toksikoza i preeklampsija

Za prvo tromjesečje trudnoće karakterizira razvoj toksikoze. To stanje manifestira mučnina različitih intenziteta i povraćanja. S blagim napadajima pojavljuju se ujutro, na praznom trbuhu. Povraćanje može biti nekoliko puta tijekom dana.

Teška toksičnost krši opće stanje trudnice, postoji tahikardija, pad krvnog tlaka. Povraćanje može iznositi do 10-15 puta dnevno. Neki razvijaju žuljevanje očnjaka, smanjenje urina i zadržavanje stolice. Takve žene treba liječiti u bolnici.

Gestoza se zove kasna toksikoza. Razvija se nakon 20. tjedna trudnoće. Ovo je patološko stanje koje se očituje kršenjem mikrovaskularnog tonusa, promjenama u fluidnosti krvi, koagulacijom i ravnotežom soli i soli. Klasični znakovi su edem, proteini u urinu i porast tlaka. Rani simptomi preeklampsije, što je nepovoljnija prognoza za žene i djecu.

Komplikacije preeklampsije su sljedeće:

 • intrauterino usporavanje rasta;
 • preuranjeno odjeljivanje normalno smještene posteljice;
 • fetalna fetalna smrt;
 • krvarenje u vitalnim organima;
 • akutno otkazivanje bubrega;
 • plućni edem;
 • koma.

Patološki proces u preeklampsiji može biti različit stupanj težine. Teške zahtijeva liječenje u jedinici intenzivne njege i intenzivnoj njezi. Kada neuspješni pokušaji normalizacije stanja u roku od nekoliko sati, potrebna je hitna dostava.

anemija

Blago smanjenje koncentracije hemoglobina povezano je s fiziološkim razrjeđivanjem krvi zbog plazme. No odgovarajuća razina hemoglobina je potrebna za adekvatno disanje fetalnih tkiva. Anemija se smatra smanjenjem hemoglobina ispod 109 g / l. Često je posljedica niskog hemoglobina koji je postojao prije trudnoće.

Razlog razvoja patologije tijekom trudnoće je:

 • bolesti gastrointestinalnog trakta koje ometaju apsorpciju željeza;
 • krvarenja;
 • višestruka trudnoća;
 • kronično intoksiranje;
 • mali jaz između rođenih;
 • trudnoća tijekom dojenja.

Anemija vodi do fetalnih komplikacija kao što su povećanje incidencije infektivnih patologija, odgođeni razvoj fetusa i hipoksija mozga.

Pobačaj trudnoće

Preranog prekida smatra se onaj koji se dogodio tijekom razdoblja do 37 tjedana. To se događa pod utjecajem genetskih, anatomskih, zaraznih, endokrinih i imunoloških čimbenika. Spontani pobačaj smatra se prekidom koji se dogodio do 22 tjedna trudnoće.

Često je uzrok pobačaja niska razina progesterona. U takvoj situaciji, korekcija hormona je neophodna ako ga ingestiramo.

Ako žena ima 2 ili više gubitaka u trudnoći, tada se dijagnosticira stalan pobačaj. Prije sljedeće koncepcije potrebna je temeljita anketa za utvrđivanje uzroka prekida.

Nedostatak vode

Amnionska tekućina je zaštitno okruženje za dijete koje raste. Ali njihov je broj strogo određen. Kada se abnormalnosti mogu pretpostaviti različite patologije.

Malovodiy se smatra da smanjuje količinu amnionske tekućine do 500 ml. Njegov razvoj je povezan sa sljedećim stanjima:

 • odgođeni razvoj fetusa;
 • kongenitalne malformacije bubrega;
 • odgođena trudnoća;
 • preeklampsije, vaskularne i bubrežne bolesti u majci;
 • placentalna insuficijencija;
 • fetalna smrt.

U porođaju, nedostatak vode može dovesti do slabog rada, pogrešnog položaja fetusa, kompresije pupkovine.

hidramnion

Povećanje količine amnionske tekućine od više od 1500 ml smatra se polihidramnima. Uzroci bolesti se smatra majke (dijabetes, infektivnih i upalnih bolesti), malformacije živčanog sustava, probavnog sustava, mokraćnog sustava kod fetusa, placentni patologije.

Ova patologija tijekom trudnoće kao hidramnion komplicirano malpresentation, prerano odvajanje normalno smještena posteljica, prolaps od pupkovine petlje s rupture membrane, postpartum krvarenje.

Abnormalni previa

U prvom i drugom tromjesečju, položaj fetusa nije bitan. Do rođenja, on mora uzeti occipitalni prikaz - to znači da dijete leži glavom, a stražnja strana glave je točka koja će se kretati naprijed tijekom rada. Promjena položaja fetusa dovodi do kršenja biomehanizma rađanja.

Ponekad u vrijeme rođenja, dijete ostaje u prikrivenoj prezentaciji. To znači da će se noge i stražnjica prvo kretati duž rođendana. Takvo porođaj može trajati duže, jer normalno glava širi široko tkivo, a leđa tijela lako prolazi.

Najteži patološki položaji su poprečni položaj i ekstenzorska glava, u kojoj dijete baca glavu natrag, brada je rođena prva. Poprečna pozicija korigira se metodom rotacije fetusa na nozi prije rođenja.

Placenta previa

Normalno, placenta je pričvršćena na stijenku maternice na leđima, prednjem ili dnu. O svojoj prezentaciji govori se kada se fetalni položaj nalazi u donjem dijelu maternice i preklapa unutarnji grlo. Ovaj dogovor čini nemoguće obraditi prirodni isporuku: vratne zrenje u prvoj fazi rada zbog napetosti tkiva, posteljica počinje odvajati od zida, će masivna krvarenja, koje završavaju odmak i fetalna smrt.

Tijekom trudnoće, placenta previa prijeti da će krvariti čak i u vrijeme pregleda na ginekološkoj stolici. Stoga, žene s dijagnozom patologije zahtijevaju veću pažnju i hospitalizaciju za otkrivanje krvarenja iz genitalnog trakta.

Uzrok abnormalnog vezanja posteljice mogu biti abnormalnosti strukture maternice, prisutnost miomata čvorova, endometritis. Ponekad je uzrok patologije nepoznat. Dostava u punoj previa posteljica moguće je samo pomoću carski rez.

eklampsija

Gestoza s teškim tečajem može doći do ekstremnog stanja - eklampsije. Patologija se može razviti tijekom trudnoće, porođaja iu ranoj postpartum periodu.

Simptomi teške preeklampsije povezuju se s napadajima, trajanje napadaja za 1-2 minute. Nakon toga dolazi do oporavka svijesti, ali žena se ne sjeća ničega, osjeća se izuzetno umorno, žali se na glavobolju. Druga mogućnost za izlazak iz napada može biti koma.

Loša prognoza povezana je sa sljedećim uvjetima:

 • oticanje mozga;
 • cerebralna krvarenja;
 • oštar rast temperature;
 • tahikardija;
 • žutost kože;
 • nekoordinirani pokreti očne jabučice;
 • smanjenje izlučivanja urina.

Liječenje se provodi zajedno s reanimacijom u jedinici intenzivne njege. Njegova glavna područja su olakšanje i sprečavanje napadaja, obnova funkcije vitalnih unutarnjih organa. U roku od 2-3 sata prerana dostava vrši se carskim rezom: eklampsija je patologija uzrokovana trudnoćom, pa je jedino ispravno etiološko liječenje.

Hypertonus uterusa

Visoka razina progesterona u trudnica sprječava povećanje tonus maternice. Smanjenje mišića u bilo kojem trenutku može dovesti do spontanog pobačaja. Rani hipertoni su opasni u ranim stadijima, praćeni su vazospazmom, a dijete ne prima krv i hranjive tvari s kisikom. To dovodi do usporavanja rasta intrauterine.

U kasnijim stadijima hipertonije, važno je ne miješati se s vježbama vježbanja. Patologija je karakterizirana sljedećim simptomima:

 • bol u donjem dijelu trbuha, osjećaj napetosti;
 • promjena oblika abdomena;
 • maternica postaje vrlo čvrsta na dodir.

Ako se ton pojavljuje u preuranjenoj trudnoći, to se smatra patologijom. Žena treba biti hospitalizirana u odjelu patologije trudnoće kako bi sačuvao fetus. Ako ne započnete pravodobno liječenje, tada se hipertoni mogu upuštati u rad i prijevremeni rad.

Extragenitalna patologija

Koje su patologije koje mogu utjecati na tijek trudnoće? Bilo koja bolest unutarnjih organa može dovesti do stvaranja komplikacija:

 • bolesti probavnog trakta ometaju apsorpciju željeza, što uzrokuje anemiju;
 • arterijska hipertenzija prije trudnoće čini lošijeg stupnja, može dovesti do preeklampsije, bolesti bubrega;
 • tijek dijabetesa se pogoršava, također može poticati razvoj gestoze, kongenitalnog dijabetesa kod djeteta;
 • hipotireoza ometa normalno napredovanje trudnoće, predstavlja prijetnju prestanku.

Zarazne bolesti, bez obzira na lokaciju, mogu dovesti do intrauterine infekcije fetusa. Imaju značenje akutnih bolesti (SARS upale pluća, bolesti urogenitalnog sustava), te kroničnog bronhitisa, (karijes, cistitisa, sinusitis i tako dalje. D.). Infekcija s rubeole, toksoplazmoza, citomegalovirus u prvom tromjesečju trudnoće dovodi do teških malformacija, često nije u skladu sa životom.

Fetalne patologije

Stanje djeteta ovisi o tijeku trudnoće i zdravlju majke. Nije uvijek moguće spriječiti razvoj patoloških stanja. Kongenitalne anomalije, genetske bolesti se ne mogu ispraviti, često su naslijeđene. Neki kongenitalni sindromi posljedica su starenja majčinog organizma i utjecaja nepovoljnih čimbenika. Na primjer, s godinama, rizik da dijete s Downovim sindromom raste znatno.

Ponekad, budući roditelji su nositelji recesivnog (spavaćeg) gena kongenitalnog sindroma. Kada se u jednom djetetu kombiniraju dva recesivna znaka, pojavljuju se klinički znakovi nasljedne patologije.

Neke malformacije zahtijevaju kirurško liječenje u prvih nekoliko dana nakon rođenja. Na primjer, atresija ili fuzija anusa, nepotpuni jednjak koji se ne povezuje s trbuščićem, predstavlja kršenje formiranja uretre.

Poremećaji srca, rascjep gornje usne i rascjep mekog nepca djeluju neko vrijeme nakon rođenja u nekoliko faza.

U snagama buduće majke da spriječi razvoj intrauterine infekcije u djeteta. Da biste to učinili, trebate izbjegavati infekcije i pravodobno liječiti postojeće bolesti.

prevencija

Kako biste spriječili razvoj patologije tijekom trudnoće, to je moguće, ako planirate njegovu pojavu. Supružnici mogu biti testirani na infekcije, ako su otkriveni - liječiti.

Mnoge kronične bolesti već dugo nisu bile kontraindikacije za trudnoću. Ali treba kontrolirati, voditi način života koji neće dopustiti pogoršanje bolesti.

Spriječavanje patologija u prijenosu fetusa pridonosi zdravom načinu života i pravilnoj prehrani trudnica. Ne možete se mučiti s dijetama tijekom ovog perioda života. Dijeta treba biti uravnotežena, sadržavati odgovarajuće količine vitamina, minerala i hranjivih tvari.

Trudnice znatno provode višestupanjsku anketu prilikom registracije. To je način određivanja početne razine zdravlja kako bi se predvidjela mogućnost stvaranja patologije. Nakon takvog pregleda, kao i uzimajući u obzir nazočnost i tijek prethodnih trudnoća i ženski stil života, liječnik može postaviti skupinu rizika za razvoj komplikacija. To je nužno za pravovremenu sprječavanje napredovanja nepovoljnih uvjeta.

Autor: Julija Ševčenko, ginekolog,
posebno za Mama66.ru

Patološke promjene tijekom trudnoće

Na žalost, ne sve žene čekaju dodatak obitelji, sve ide glatko. Ponekad postoje patologije razvoja trudnoće koje kompliciraju određeno razdoblje i ugrožavaju zdravlje budućih majki i bebe. Ovi poremećaji uključuju trofoblastičnu bolest, infekciju amnionsku tekućinu, kršenje generičke membrane, inhibiciju fetalnog rasta, ranu aktivnost maternice itd.

Često se patološki put trudnoće opaža kod žena s postojećom patologijom. Od najveće važnosti je patologija kardiovaskularnog sustava trudnica. Kod bolesti kardiovaskularnog sustava u trudnica često se opaža kvar procesa koji se javljaju u krvožilnom sustavu. Razne pribavio i prirođene bolesti srca, miokarditis, kardiomiopatije, bolesti koronarnih arterija, hipertenzije može značajno zakomplicirati trudnoću. Stoga, žena koja pate od bilo kakve kardiovaskularne bolesti treba nadzirati kardiolog tijekom cijele trudnoće.

Koje druge patologije tijekom trudnoće detaljno su opisane u ovom članku.

Ektopična trudnoća

Ektopična trudnoća također može biti jedna od patoloških promjena u ženskom tijelu tijekom trudnoće. Trudnoća koja se razvija izvan maternice, a najčešće u ovidu, mora se prepoznati i liječiti unaprijed. Ektopična trudnoća može biti opasna za život i zdravlje trudnice.

S takvom patološkom trudnoćom, žene obično doživljavaju sljedeće simptome: tešku, ubodnu bol koja se širi cijeloj trbušnoj šupljini; česte iscrpljujuće krvarenje iz vagine; mučnina, povraćanje, vrtoglavica, slabost.

U slučaju manifestacije ovih simptoma patologije trudnoće, važno je odmah dostaviti pacijenta na savjetovanje kvalificiranom stručnjaku. Prepoznavanje ektopične trudnoće vrlo je važno za očuvanje zdravlja žene i mogućnost njezina daljnjeg rođenja. Ova vrsta trudnoće određena je na temelju zajedničke uporabe dviju znanstveno odobrenih metoda: periodično ponovljenog ispitivanja trudnoće i radiografije s ultrazvučnom opremom visoke rezolucije.

Trofoblastična bolest i prerana trudnoća

Oko 0,05% svih žena je sklono trofoblastičnoj bolesti. U ovoj bolesti, stanična struktura oko mjehurića trudna (od koje je načinjen normalni tijek trudnoće placenta), nije se transformirao u zdravom dječje sjedalo u pravilnom oblikovanju ljuske posteljice, te u svjetlu mjehurića konglomerata. Uzrok ove patologije trudnoće obično je kromosomski poremećaj oplođenog jajašca.

Druga vrsta patologije je preuranjena trudnoća. Ako trudna majka sumnja da iz bilo kojeg razloga neće moći isporučiti fetus prije roka, odmah se posavjetuje s liječnikom. Simptomi prerane trudnoće su smeđa leukoreja; povećana jutarnja mučnina kao što je mučnina i povraćanje; generička toksikoza; smanjenje tjelesne težine i aktivnost štitnjače.

Rak pluća i dijabetes

Izuzetna, vrlo rijetka bolest je karcinom fetusa. U polovici slučajeva razvija se na temelju trofoblastične bolesti, u 30-40% slučajeva se javlja nakon pobačaja, a 10-20% nakon ispravne trudnoće. Simptomi ove bolesti su nepravilni krvarenje koje se javlja nakon pobačaja, porođaja ili nakon uklanjanja ružnog gada; prisutnost tumora u vagini, maternici ili plućima. To je izuzetno važno prepoznati ovu patologiju u ranim fazama trudnoće i pravodobno provesti tijekom liječenja, kao što utječe na zdravlje majke i mogućnost naknadne trudnoće.

Jedna od patoloških promjena u trudnoći je dijabetes melitus, koji se razvija tijekom trudnoće. Ovo je prijelazno stanje u kojem tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina kao odgovor na povećanje razine glukoze u krvi. Ozbiljne posljedice za majku i njezino dijete može dogoditi u slučaju da višak šećera koji se nalazi u krvi majke, ulazi u fetalnu cirkulaciju kroz sjedalice.

Kao znakovi dijabetesa, stručnjaci upozoravaju na prisutnost šećera u mokraći, jakoj žeđi, čestim i obilnim uriniranjem. Međutim, ne trebate se brinuti, jer glavne prijetnje povezane s dijabetesom u trudnoći mogu biti uklonjene preciznim praćenjem razine šećera u krvi. Znajući što patologije trudnoće može biti, moguće je redovito provoditi i kod kuće, s vremena na vrijeme provoditi kontrolne testove na klinici.

Infestacija amnionske tekućine

Možda takva patološka promjena u tijeku trudnoće, kao infekcija amnionske tekućine kada se ubrizgava u vaginu i maternicu trudnice bilo koju infekciju. To može uzrokovati preuranjeno puknuće membrane ili preranog rada. Prilično je teško identificirati bolest jer nema specifičnog testa koji može otkriti i potvrditi prisutnost infekcije. Međutim, simptomi su uvijek isti, a iskusni opstetričar treba imati na umu: sljedeće značajke stanja trudnice: tahikardija (ubrzani otkucaji srca); povećanje tjelesne temperature iznad 38 ° C; nježnost maternice na palpaciji.

Prilikom odabira metode za liječenje ove patologije trudnoće, iskusni liječnik treba uzeti u obzir rod mikroorganizama koji su uzrokovali bolan proces i stanje zdravlja majke i fetusa. Ako je fetus kasno u razvoju do tog vremena, preporučljivo je prekinuti trudnoću. U istom slučaju, kada fetus još nije zreo i ne može preživjeti u ektopskim uvjetima, upotrebljavaju se konzervacijske tvari uz istovremenu primjenu velikih doza antibiotika koji prodiru u ljusku, kao i pažljivom praćenju stanja fetusa.

Patologija trudnoće povezana s razvojem fetusa

Patologija tijekom trudnoće također može uključivati ​​intrauterin rast inhibicije fetusa. To je posljedica činjenice da je intrauterini okoliš u kojem je bio smješten fetus nije dovoljno optimalan za njegov pravilan razvoj. Uzroci ove patologije trudnoće mogu biti neke bolesti majke, krivi put njenog života, poremećaj funkcioniranja dječjeg mjesta - sve to utječe na nedovoljno brz rast fetusa. Najčešće, intrauterinska inhibicija fetalnog rasta javlja se u prvoj trudnoći. Starost trudnica također je čimbenik rizika: najčešće dolazi do patoloških promjena kod trudnica mlađih od 17 godina, kao i kod onih starijih od 34 godine.

Pojava intrauterine inhibicije rasta fetusa je teško odrediti, jer u većini slučajeva ova patologija nema nikakve vanjske manifestacije. Iskusni opstetričar, koji mjeri veličinu trbuha, može sumnjati da je veličina maternice ili fetusa manja od normalne. Takva dijagnoza patologije trudnoće može se potvrditi ili opovrgnuti ultrazvučnim pregledom.

Može se razlikovati sljedeće predisponirajuće čimbenike odgovorne za neuspjeh u intrauterini razvoj fetusa. Ovo je loša prenatalna skrb, pri čemu se rizik može značajno smanjiti sustavnim praćenjem opstetrije; loše prehrane i premalo dobitaka na težini u stanju trudnoće (što se može izbjeći pridržavajući se ispravne prehrane); pretjerana uporaba alkohola - u ovom slučaju jednostavno je potrebno boriti se protiv loše navike.

Međutim, ne smijemo zaboraviti da su neki od čimbenika koji uzrokuju ovu patologiju fetusa tijekom trudnoće, nažalost, vrlo je teško ili čak nemoguće eliminirati. Takvi čimbenici uključuju nisku socioekonomsku i obrazovnu razinu trudnica, što im ne dopušta da osiguraju odgovarajuću prehranu i prenatalnu njegu potrebnom stupnju; prethodni porođaj s obilježjima pothranjenosti ili kongenitalnog nedostatka; krvarenje u prvom ili trećem tromjesečju trudnoće; odstupanje položaja dječjeg mjesta, izraženo u prijevremenoj raspodjeli ili izvedbi; tešku mučninu i povraćanje koje traju više od tri mjeseca; niska voda ili visoka voda; abnormalna razina hemoglobina; prerano pucanje plodnog mjehura; serološki sukob na Rh faktor.

Majke koje su u prethodnoj trudnoći nosile malu težinu rođenja, imaju samo mali rizik od ponovnog rođenja drugog djeteta. U pravilu, statistika pokazuje tendenciju rasta djeteta u odnosu na prethodnu. Sljedeći čimbenici mogu utjecati na porođaj vrlo malog djeteta, pored gore navedenog: tjelesni ili psihički stres očekivanih majki; abnormalno povećanje količine plazme u trudnica, kao i odsutnost progesterona u tijelu.

Kad se intrauterinska inhibicija rasta fetusa, svih preporučenih metoda u literaturi, može primijeniti hospitalizacija ili kućno liječenje. Preporuča se poboljšati prehranu, osobito količinu bjelančevina, željeza i energetske vrijednosti hrane injiciranih uvođenje lijekova koji poboljšavaju cirkulaciju dječjeg mjesta. U slučaju kada je pojačanje patologije toliko veliko da niti jedna od metoda ne može smanjiti prijetnju životu ili zdravlju majke, mora se pribjeći pobačaju.

Izbočeno sjedalo za dijete

Među glavnim patologijama trudnoće može se identificirati i kao što je izbočeno sjedalo za bebe. U tom slučaju, sjedalo za bebe nalazi se u donjem dijelu maternice, potpuno ili djelomično zatvara unutarnje usta ili dopire do ruba. U pravilu, u prvim tjednima trudnoće, nisko ležajno sjedalo za bebe pojavljuje se vrlo često, ali kako se trudnoća razvija i maternica raste, dijete sjedi u većini slučajeva pomiče prema gore. Iako čak iu onim situacijama u kojima se ne promatra migracija u više dijelove maternice, rijetko dolazi do pojave ozbiljnih odstupanja. Blizina prianjanja djeteta na unutarnje usta može uzrokovati krvarenje. U situacijama gdje beba, u cjelini ili čak djelomično, ulazi u ušće, prirodno će porođaj vjerojatno biti nemoguć.

Rizik od izbočenog mjesta djeteta je veći kod žena koje su mehanički očistile zidove maternice uslijed pobačaja ili porođaja, kao i kod žena koje su prolazile kroz carski rez ili operaciju na mišićima maternice. Vjerojatnost razvoja izbočenog dječjeg sjedala javlja se u situacijama koje zahtijevaju povećanje površine posteljice. Ovaj razvoj embrija promatra se u stanjima gladovanja kisika i pothranjenosti fetusa. Nisko ležajno sjedalo za bebe pomaknuto je dijelom rastezanja maternice; ponekad se to događa prije 28. tjedna trudnoće, ali obično se događa između 34. i 38. tjedna svog razvoja.

Najčešće se ta odstupanja očituju u krvarenju bez boli, imaju svijetlu crvenu boju, nisu popraćena bolovima u trbuhu, umjerenim ili bogatim. Dječje sjedalo, koje ulazi u unutarnje usta, nalazi se na putu fetusa koji prolazi kroz rodni kanal, zbog čega je rođenje prirodno nemoguće.

Situacija izbočenja djetinjastog mjesta, koje se pojavljuje bez manifestacija, lako je dijagnosticirati uz pomoć ultrazvuka, ali ponekad se ova patologija neprimijećuje sve do rođenja.

Nemojte se brinuti bez razloga: rano prepoznatljivo dječje mjesto s niskim udjelom u većini slučajeva sama se ispravlja prije porođaja i ne stvara posebne probleme. Prije 20. tjedna trudnoće, ovo stanje ne zahtjeva liječenje. Nakon tog razdoblja, ako se trudnica ne žali na bilo kakve bolesti, preporučuje se promijeniti dnevni obrazac tjelesne aktivnosti.

Rana aktivnost maternice u patologiji trudnoće

Prije 37. tjedna trudnoće, ponekad se opaža fenomen koji je dobio naziv "rana ili prijevremena, uterinska invazivna aktivnost" u medicini. U tom slučaju, kontrakcije su slične boli tijekom menstruacije, ponekad proljev, mučnina i drugih poremećaja probavnog trakta, bol u donjem dijelu trbuha, bol i pritisak u prsnom prstenu, u području prepona ili bedra, vodene ružičaste i smeđe pražnjenje, a prethodio je otpuštanje debelog sluznjeg čepa ili curi ili isušuje vodu iz vagine.

Sličnom patologijom maternice tijekom trudnoće, brza dijagnoza je izuzetno važna. Budući da je svaki dan fetus u uterusu povećava svoje izglede za preživljavanje nakon poroda, rana dostava treba koristiti samo ako postoji ozbiljna opasnost za život ili zdravlje djeteta. Da bi se spriječila preuranjena kontrakcija rada, liječnici preporučuju uklanjanje spolnog odnosa i teški fizički napor u zadnjim mjesecima trudnoće i, ako je potrebno, stavljanje trudne majke u bolnicu.

Zatim ćete saznati koje druge patologije može biti dijagnosticirano u trudnica.

Što je još patologija trudnoće i kako ih identificirati

Ako trudnica žari, trebala bi biti hospitalizirana kako bi točno procijenila stanje majke i fetusa. Ako je krvarenje umjereno i lako je zaustaviti, u ovom slučaju liječnici preporučuju očuvanje liječenja, što uključuje hospitalizaciju s obaveznim ležanjem, pažljivo praćenje stanja trudnice i fetusa, nadopunu željeza i vitamina C, ako je potrebno, transfuzija krvi. Ako stanje buduće majke ne uzrokuje ozbiljne zabrinutosti, liječnici ponekad dopuštaju odmor kod kuće.

Kao što je prikazano na slici, s takvom patologijom trudnoće, dječje mjesto može rasti u dublje slojeve maternice i postati trajno povezano s njom:

Razlikovati se između odraslog dječjeg mjesta i urušenog dječjeg mjesta, ovisno o dubini penetracije stanica dječjeg mjesta. Ako se sjedalo za bebe ne odvoji od zidova maternice tijekom trećeg općeg postupka, treba ga kirurški ukloniti da se zaustavi krvarenje. Ako nije moguće vezati otvorene krvne žile i time zaustaviti krvarenje, tada liječnici nemaju izbora nego potpuno ukloniti maternicu.

Uzrok od oko 25% kasnog krvarenja je razdvajanje ili prerano odvajanje djeteta od zidova maternice. Čimbenici rizika u ovom slučaju su majčino doba, njezina upotreba nikotina, visoki krvni tlak, uzimanje aspirina tijekom kasne trudnoće ili prethodno odloženo odvajanje djetetovog mjesta.

Krvarenje u odvajanju djetetovog mjesta može biti lagano (u malom stupnju) ili jak (umjereno stupanj), što može biti popraćeno bolom u donjem dijelu trbuha. Isto tako, očekivana majka i fetus mogu imati simptome krvarenja.

Dijagnoza ove patologije vrši se na temelju pregleda, medicinskog pregleda, ultrazvuka.

U slučaju malog stupnja često se preporučuje obični krevetni ležaj koji pomaže u zaustavljanju krvarenja. U slučaju umjerenog stupnja odvajanja dječjeg mjesta, bezuvjetno se preporučuje spavanje i pažljivi medicinski nadzor.

Trenutačno, prerano razdvajanje djetetovog mjesta ne predstavlja posebnu prijetnju, a preko 90% majki i novorođenčadi dolazi iz te krize bez ozbiljnih posljedica.

Prethodno pucanje plodnog mjehura je još jedan tip patologije tijekom trudnoće, što je kršenje membrane fetalnog mjehura, što prethodi pojavi kontrakcija. Simptom ovog fenomena je curenje tekućine iz vagine.

Tijekom dana od početka preranog pucanja mokraćnog mjehura, nužno je provesti temeljitu medicinsku promatranju stanja trudnice. U ovom trenutku potrebno je redovito mjeriti tjelesnu temperaturu i broj bijelih krvnih zrnaca u krvi trudne majke kako bi se spriječila moguća manifestacija infekcije. U slučaju početka rada s nezrelim fetusom, dostava bi trebala biti suspendirana, a većina opstetara pokušava ga odgoditi, čime se rodi do 33-34 tjedna. Ako se mjehurić rasprsne 37. tjedan ili kasnije, preporučuje se pokretanje indukcije rada, jer je u ovom slučaju mogućnost infekcije velika.

Ponekad u slučaju puknuća plodnog kaputa, pupčana vrpca klize kroz cervikalni kanal ili kroz vaginu, potisnutu vodom koja teče. Odbačeni pupak može se lako prenijeti prednjem dijelu ploda, zbog čega se može pojaviti ograničenje ili potpuni nedostatak kisika za disanje fetusa. Često se umbilikalna moždina ispadne tijekom prijevremenog poroda ili u slučaju kada prednji dio fetusa nije glava fetusa, ali najčešće se to događa kada su fetalne membrane rano prekinute prije pojave maternice.

Da biste identificirali takvu patologiju tijekom trudnoće, trebate dijagnosticirati. To je prilično lako to učiniti: spušteni kabel pupčane vrpce može biti u vagini ili objesiti od genitalija. Ako se kabel stegne, postoji rizik od hipoksije fetusa.

U slučaju da trudna majka primi prisustvo pupčane vrpce u vaginu ili sumnja na njegov gubitak, ona bi maksimalno trebala zaštititi pupčanu vrpcu od štipanja. Ako se pupčana vrpca visi, pažljivo ga zaštitite toplom i vlažnom pelenijom, čistim ručnikom ili pelenama, a zatim odmah idite u najbližu bolnicu.

Tijekom trudnoće, porođaja, a također iu postpartum stanju, krvni ugrušci u vene često se pojavljuju u majčinom krvožilnom sustavu. Razlog tom odstupanju leži u oživljavanju prirodnih mehanizama koagulacije krvi. Oni se manifestiraju u prenatalnom razdoblju i povezani su s poteškoćama u povratku krvi iz niskih ležišta tijela u srce zbog povećane maternice.

Okluzija površinskih vena prilično je rijetka odstupanja, javlja se svakih 100 trudnoća. Koagulacija krvi unutar dubokih posuda predstavlja opasnost za život trudnice i fetusa. Čimbenici rizika u ovom slučaju su starost majke, preko 30 godina, veliki broj poroda, produljena nepokretnost u ležećem položaju, prekomjerna tjelesna težina, anemija, varikozne vene, operacijska operacija rođenja ili carski rez.

Kada se začepljenje površinskih vene obično formira vlaknasto bolno otvrdnjavanje na putu vene vene ili u području tele, prekriveno crvenkastom kožom. Kada blokiraju dublje vene, simptomi često uključuju bol i povećanu gustoću tele ili bedara, oticanje ekstremiteta, dilatacije površinskih vene, bol u tlaku (bedro).

Da biste identificirali vanjsko začepljenje, možete koristiti ultrazvuk ili izravni pregled liječnika. Liječenje je neophodno ako se krvni ugrušak kreće, uzrokujući opstrukciju plućnih žila i bol u prsima, iskašljavanje sputuma obojenih krvlju, povećanu funkciju srca i respiratorne stope, plave usne i prste.

Najbolji tretman za takve patologije trudnoće je prevencija: povezivanje udova s ​​tendencijom tromboflebita; Izbjegavajte sjedenje za sat vremena; jačanje udova hodanjem i trčanjem; izvodeći vježbe lagane kretnje dok leže.

Prilikom liječenja opstrukcije površinskih vena potrebno je promatrati ostatak ležaja (zahvaćeni dio treba podignuti). Također je potrebno primijeniti odgovarajuće masti koje preporučuje liječnik, primjenjuju se komprimi s vlažnim zagrijavanjem, nosite zatezne elastične nogavice, uzimajte aspirinu u postpartum periodu.

Ako su duboke vene blokirane i upaljene, tada se s tom patologijom lijek za resorpciju obično primjenjuje trudnici intravenozno tijekom 10 dana, ali nakon početka redovitih kontrakcija lijek treba zaustaviti. Nekoliko sati nakon rođenja preporuča se ponovljena primjena lijeka. Također, liječnik može propisati terapiju nekoliko tjedana nakon poroda.

Patologija u ranoj trudnoći

Vrlo ozbiljan test za buduću majku su patološki testovi. Obično se provode od 10 do 16 tjedana, tj. U prvom tromjesečju. U nekim slučajevima, liječnici su prisiljeni navesti kongenitalne ili genetske abnormalnosti zbog kojih se preporučuje pobačaj. Koja je najopasnija patologija trudnoće u ranoj fazi, kako to može utjecati na dijete i postoji li mogućnost izbjegavanja?

Razlozi za provođenje istraživanja u ranoj fazi

Analiza u fazi razvoja fetusa, na žalost, mora biti učinjeno od strane mnogih parova. Stvar je u tome što se pod utjecajem nekih čimbenika u djetinjstvu počinju razvijati nepovratne genetske abnormalnosti. Razlozi za razvoj nedostataka mogu biti:

 • loša ekologija;
 • izlaganje otrovnoj, kemijskoj, zračenju, lijekovima;
 • prijenos odstupanja od roditelja do fetusa (nasljedne obiteljske bolesti) ili stjecanje nakon uparivanja kvalitativnih genetskih informacija paru;
 • srodstvo braka;
 • žene koje imaju tužno iskustvo prethodnih trudnoća, uključujući ponavljanje pobačaja, rođenje mrtve djece, neplodnost nepoznate etiologije;
 • žene mlađe od 18 godina i starosti u dobi od 35 godina;
 • zaraznih bolesti majke, poremećaja u endokrinim i imunološkim sustavima.

S tim čimbenicima, šanse za razvoj mutacija gena u fetusu su mnogo veće. Identifikacija patologija u ranoj trudnoći može otkriti neprihvatljive embrije. Uglavnom, to dovodi do propuštenog pobačaja ili rođenja djece s teškoćama u razvoju.

Vrste genetskih abnormalnosti kod djece

Genetski nedostaci su podijeljeni na stečenu i kongenitalnu (trisomiju). Potonji su češći, najpoznatiji od njih je Downov sindrom. Također se mogu jednostavno prenijeti iz generacije u generaciju. Na primjer, ako je baka bila pod utjecajem otrovnih tvari na dulje vrijeme, nije činjenica da će to utjecati na njezino dijete. Rezultat djelovanja toksina može se već pojaviti u unucima. Patologija trudnoće može u potpunosti promijeniti strukturu budućeg čovjeka, njegove fiziološke sposobnosti i samo malo oštetiti određene organe.

Down sindrom

Manifestirao se u prisutnosti trećeg kromosoma unatoč činjenici da obično postoje dva. Pored vanjskih razlika, najvažnija opasnost od djece s takvim abnormalnostima su srčani defekti, koji se pojavljuju u 40% slučajeva. Također, znanstvenici su davno otkrili uzorak između dobi majke i rađanja djeteta s Downovim sindromom: nakon 45 godina svaki par od 14 zarađenih djece ima Sunny dijete, to jest dijete s trisomijom 21. kromosoma. Što se tiče dobi oca, to utječe na fetus u manjoj mjeri.

Kako očigledno izgleda Downov sindrom

Edwardov sindrom i Patauov sindrom

Ako genetik utvrdi takve vrste abnormalnosti u fetusu, roditelji nemaju ništa za poticanje: u 90% slučajeva, bebe umiru u prvoj godini života, a srčani defekti javljaju se u 80% slučajeva.

Treacher Collinsov sindrom

To se događa u ranim fazama razvoja fetusa kao rezultat mutacije gena. Vrlo rijetko odstupanje, što se očituje u grubim deformacijama dijela lubanje lubanje, odsutnosti ili zakrivljenosti čašica, oštećenja sluha, problema s prehranom i gutanjem općenito, dišnim putevima. Ipak, dijete se razvija u skladu s vršnjacima.

Angelmanov sindrom

Odstupanje je izuzetno rijetko, međutim, također je nemoguće izuzeti. Manifestirao se u razvojnim kašnjenjima, epileptičkim napadajima. Najpoznatije dijete s takvim genetskim poremećajem rođeno je glumcu Colinu Farrellu.

Budući da se rođenje sunčane djece često počelo javljati, preporučujemo da čitate članak

. Od nje ćete saznati kako se patologija očituje, koje će testove pomoći identificirati odstupanje, kao i savjete za roditelje koji su se suočili s takvom dijagnozom i ne znaju što da rade.

Rezultati utjecaja nepovoljne okoline na fetus

Patologija fetusa u ranoj trudnoći može se pojaviti pod utjecajem vanjskog okruženja. To jest, savršeno zdravi embrij stječe patološke abnormalnosti pod utjecajem određenih čimbenika. Uglavnom su ugrožene žene koje žive u blizini industrijskih područja s tvornicama, kemijskim postrojenjima, kemikalijama i teškim metalima u laboratoriju.

Pod utjecajem svih tih čimbenika, fetus može početi usporavati razvoj, deformacije, smetnje u radu vitalnih organa. Ali, ono što je najstrašnije, s produljenom izloženošću štetnim tvarima, fetus može umrijeti u maternici. Zato bi žena trebala biti vrlo pažljiva u ovim ne tako jednostavnim devet mjeseci čekanja. Posebna pozornost treba posvetiti posebno u prvom tromjesečju jer je tijekom tog perioda embrij najranjiviji.

Fetalne patologije koje se razvijaju zbog nepravilnog načina života

Pušenje, droga i alkohol nisu najbolji prijatelji budućih majki. Čak iu fazi planiranja trudnoće, oni moraju biti napušteni tako da tijelo ima vremena za čišćenje i dobivanje snage za nošenje zdravog djeteta.

Utjecaj nikotina na fetus

Pod djelovanjem nikotina počinje se razvijati hipoksija (gladovanje kisikom) u fetusu, što dovodi do poraza važnih vitalnih organa, meninga i pluća. Kao što statistika pokazuje, dijete koje puši rodi i raste slabije od dobi u majki koja puši, češće je bolesna i zaostaje u tjelesnom razvoju. Osim toga, nikotin značajno povećava rizik od smrti, pobačaja, krvarenja itd.

Učinak alkohola na fetus

Ali najveća opasnost od fetusa je alkohol. U takvim je roditeljima vjerojatnost da dijete ima abnormalnosti i genetske patologije znatno veća. Glavna stvar koja utječe na alkohol - mozak. U tom smislu, dijete može biti pronađeno za daljnju mentalnu retardaciju, au nekim slučajevima čak i teškim mentalnim poremećajima.

Statistika je tvrdoglava stvar. Prema najnovijim podacima majke koje redovito piju alkoholna pića u 29% navode spontani pobačaj, u 22% slučajeva - pobačaja i preranog rođenja, u 34% slučajeva djeca su rođena prerano, a 26% trudnica trpjela je od toksikoze. Općenito, patologija u prenošenju djeteta pronađena je u 46,5% slučajeva, a problemi u porođaju u 56% slučajeva.

Važno je napomenuti da su djeca alkoholičara često rođena s alkoholnim sindromom. To je, zapravo, dijete već ovisi o alkoholi, a njegovo tijelo podliježe toksinima.

Utjecaj lijekova na fetus

Djeca ovisnici su među najvišim rizicima. Rođenje djeteta s genetskim abnormalnostima u majci koja je koristila barbiturate i druge lijekove koji otrovaju tijelo je vrlo visoka. No, Valja napomenuti da ako roditelji redovito "sjednu na iglu", to jest, uglavnom su heroin i kokain, onda vrlo vjerojatno neće vidjeti njihovo dijete živo, jer će vjerojatno umrijeti u utrobi. Ako fetus pada u taj mali postotak preživjelih, u ovom slučaju može razviti mentalne abnormalnosti, ozbiljne bolesti, zbog čega će ostati onesposobljen za život. Najvjerojatnije, djeca ovisnika o drogama nikada neće zaustati sa svojim vršnjacima u svom razvoju.

Mame! Razmislite o tome! Je li moguće da vam zamišljeno zadovoljstvo može trajno lišiti radosti majčinstva i vaše bebe - sretne i zdrave budućnosti?

Patologije se razvijaju pod utjecajem trovanja

Vrlo često dijete postaje "spontani dar", ispred kojeg roditelji ne podliježu potrebnim testovima za infekcije. Međutim, genitalne i ekstragenitalne (virusne i bakterijske, ne-genitalne) infekcije utječu na fetus. Svaki od njih nosi ozbiljnu prijetnju embriji.

No, bez obzira na to koliko je paradoksalno, zvuci patologije trudnoće mogu se dostaviti apsolutno zdravih mama koji su imali FLU. Ovisno o težini tijeka bolesti u ranoj fazi (do 12 tjedana), embrij ili preživljava i razvija se normalno ili umre u maternici. U drugom i trećem trimestru, učinci prenesenog FLU mogu biti sve vrste patologija s placentom, što u konačnici dovodi do hipoksije i pothranjenosti fetusa.

Sljedeće bolesti smatraju se opasnima:

 • rubeole;
 • pileća kozica
 • listerioze;
 • toksoplazmoza;
 • sifilis;
 • tuberkuloze;
 • gonoreja;
 • citomegalija i herpes;
 • hepatitis (A, B, C, D);
 • HIV infekcija.

Svaka od bolesti predstavlja ozbiljnu prijetnju. Na primjer, s tako neznatnim problemom za majku kao rubelu, u prvih 90 dana nakon začeća, liječnici će ponuditi umjetni pobačaj. Ako se dijete spasi, postoji velika opasnost od razvoja gluhoće, glaukoma i oštećenja kostiju.

Jedna od najopasnijih bolesti je toksoplazmoza. Razvija se u trudnica koje redovito dolaze u kontakt s mačkama. Rezultat će biti gubitak mozga, meningoencefalitis, mikrocefalija, oštećenje očiju i središnji živčani sustav. Zato je bolje dati vašem ljubimcu neko vrijeme drugoj obitelji. Važno je napomenuti da je također nepoželjno da mala djeca redovito dolaze u kontakt s mačkom.

Ako roditelji imaju hepatitis, ovdje su šanse gotovo 50 * 50: u 40% slučajeva dijete će se izliječiti, a kod 40% bebe umiru prije dobi od dvije godine. Čak i naizgled bezopasni herpes, koji je više od 30% ljudi na planetu, kada je zaražen, fetus može dovesti do razvoja ciroze, skraćenih ruku i nogu, sljepoće i drugih nepovoljnih odstupanja.

Zato je potrebno proći genetsku analizu pri planiranju trudnoće kako bi se maksimalno eliminirala opasnost od kongenitalnih anomalija i gubitka djeteta.

Dijagnoza razvoja fetalne patologije

Utvrđivanje kongenitalnih i stečenih abnormalnosti fetusa složen je proces. Prvi screening krvi trudnice će biti zakazan za 12. tjedan, a zatim će biti ponovno ispitan u 20 i 30 tjedana. Mama će podnijeti testove za nepravilnosti. U ovom slučaju, istraživanje će provoditi apsolutno svima, bez obzira na to je li žena u opasnosti ili ne. Preporuča se najpopularniji probirni test za alfa-fetoprotein. Preporuča se izvršiti do 12. tjedna trudnoće, a optimalno razdoblje je 10-11 tjedana. Pouzdanost rezultata doseže 95%. Obavezan dodatak je ultrazvuk na patologiji fetusa i maternice.

Korionska biopsija

Ovaj krvni test za patologiju s velikom točnošću omogućava određivanje bilo kakvih genetskih abnormalnosti. I to je onaj koji najviše plaši budućoj mami. Uostalom, morat ću uzeti sitnu količinu tkiva (korionske živice) iz fetusa, a za to morate probiti trbušnu šupljinu tankom iglom ili dobiti materijal kroz cerviks.

Važno je napomenuti da je za trudnicu postupak neugodan, ali praktički bezbolan. Vjerojatnost štetnog djelovanja na fetus ili izazivanje pobačaja dok je izuzetno minimalan, ne više od 1%! Nakon postupka moguća je slaba bol i blagi krvarenje. Anksioznost je vrijedna premlaćivanja samo ako postoji mnogo krvarenja,

, postoje kontrakcije ili ozbiljne bolesti.

amniocenteza

Analogija biopsije haryona, samo u ovom slučaju je uzimanje amniotskih tekućina. Vjeruje se da je to sigurnije, iako su rizici približno jednaki: s amniocentezom, vjerojatnost nuspojava nakon postupka je 0,5% -1%. No, iz nedostataka može se primijetiti da se provodi samo od 15 tjedana nakon začeća.

Rezultati prve i druge analize dobit će se u dva do tri tjedna. Napustiti ih je potencijalno spreman roditi dijete s genetskim abnormalnostima.

Fetalni ultrazvuk

Ako prethodna analiza patologije fetusa omogućuje identificiranje abnormalnosti gena, tada ultrazvuk omogućuje izuzeti kongenitalne abnormalnosti. Međutim, to se može učiniti samo pod uvjetom da se stručnjak doživi upravo u slučajevima prenatalne dijagnostike CDF-a, kao i od 20. tjedna nakon začeća. Ne preporučuje se spasiti, pretvarajući se u jeftinije dijagnostičke centre. Vjerojatno se koriste zastarjelom opremom kojom je nemoguće utvrditi patologiju.

Nažalost, medicinske indikacije za pobačaj (kongenitalne i stečene u razvoju patologije) obično se osporavaju. Ako majka odluči rađati čak i unatoč upozorenjima liječnika o mogućim anomalijama i prijetnjama djetetu, njezina trudnoća će biti pod nadzorom nadzora tijekom cijelog razdoblja. Kada ponovno zarazi, žena će automatski biti izložena riziku i, u obveznom redu, bit će prisiljena proći sve testove i definiciju patologija.

 • vrsta
 • razlozi
 • Dijagnostika i vrijeme
 • Rizične skupine
 • prognoze

Trudnoća je radosna i istodobno uznemirena očekivanja otajstva prirode koja će se dogoditi. Sve do prenatalnog razvoja djeteta, majka sluša ljude na svaki njegov pokret, čekajući sa strahom rezultate svih testova i rezultate svake završene studije. Svatko želi čuti od liječnika istu rečenicu: "Vaše dijete je zdravo." Ali to nije uvijek slučaj.

Postoje razne patologije fetusa, koje se dijagnosticiraju u različitim fazama trudnoće i tjeraju roditelje da donose ozbiljnu odluku o tome je li dijete rođeno ili ne. Bolna odstupanja od normalnog procesa razvoja mogu biti prirođena i stečena.

vrsta

Budući da uzroci patologija u fetus mogu biti posljedica genetike ili vanjskih čimbenika, kongenitalne i stečene abnormalnosti se razlikuju. Prvi su prisutni od trenutka začeća i najčešće se dijagnosticiraju u ranom razdoblju, dok se drugi mogu pojaviti u djetetu i biti otkriveni od strane liječnika u bilo kojoj fazi trudnoće.

urođen

Kongenitalna genetska patologija fetusa u medicini naziva se trisomija. To je odstupanje od norme kromosoma djeteta, koje se pojavljuje u najranijim fazama prenatalne formacije.

Patologije zbog abnormalnog broja kromosoma:

 • Downov sindrom - problemi s kromosomom 21 znakovi - demencija, specifični izgled, usporavanje rasta;
 • Patauov sindrom - poremećaji s 13. kromosomom; manifestacije - višestruke malformacije, idiotizam, više oči, problemi s genitalijama, gluhoća; bolesna djeca rijetko žive do jedne godine;
 • Edwardsov sindrom - patologije 18. kromosoma; simptomi - manja donja čeljust i usta, uske i kratke palpebralne pukotine, deformirane čaše; 60% djece ne živi do 3 mjeseca, samo je 10% manje od jedne godine.

Bolesti diktirane pogrešnim brojem spolnih kromosoma:

 • Sindrom Shereshevsky-Turner - nedostatak djevojčice X kromosoma; znakovi - kratki stas, neplodnost, seksualno infantilizam, somatski poremećaji;
 • X-kromosomska polisomija očituje blagi pad inteligencije, psihoze i shizofrenije;
 • polisomija na Y kromosomu, simptomi su slični prethodnoj patologiji;
 • Klinefelterov sindrom utječe na dječake, znakove slabog rast kose, neplodnost, seksualni infantilizam na tijelu; u većini slučajeva - mentalna retardacija.

Patologije koje su uzrokovane poliploidijom (isti broj kromosoma u jezgri):

 • triploidije;
 • tetraploidy;
 • uzrok je mutacija gena fetusa;
 • su smrtonosni prije rođenja.

Ako su uzroci patologije fetusa tijekom trudnoće genetske prirode, one se više ne mogu ispraviti, takve bolesti su neizlječive. Dijete će morati živjeti s njima cijeli svoj život, a roditelji će morati žrtvovati dosta da ga rastu. Naravno, među pacijentima s Downovim sindromom, na primjer, postoje talentirani, čak i nadareni ljudi koji su postali poznati diljem svijeta, ali morate shvatiti da su to jedinice, sretni izuzeci od pravila.

stečena

Također se događa da zametak može biti potpuno zdrava genetski, ali dobiva abnormalnosti u procesu razvoja maternice pod utjecajem najrazličitijih nepovoljnih čimbenika. To bi mogle biti majčinske bolesti koje je pretrpjela tijekom trudnoće, loše uvjete u okolišu, loš životni stil itd.

Dobivena fetalna patologija tijekom trudnoće može utjecati na različite organe i sustave. Najčešći su sljedeći:

 • deformacija ili odsutnost (potpuna, djelomična) unutarnjih organa (najčešće trpi mozak) ili dijelove tijela (udovi, na primjer);
 • anatomske nedostatke kostura lica;
 • srčane mane;
 • nefuzioni spinalnog kanala;
 • cerebralna hipo-ekscitacija (perinatalna) manifestira se nakon rođenja djeteta u obliku niskog mišićnog tonusa, letargije, pospanosti, nespremnosti da sisanje prsa, bez plače, no ova patologija je moguće liječiti;
 • Također se uspješno liječi i cerebralna hipereksibilnost (perinatalna bolest), simptomi - teška napetost, tremor treptaja, dugi krik, plač;
 • hipertenzivno-hidrocefalni sindrom obilježen je povećanim volumenom glave, ispupčenjem proljeća, nerazmjerima između lica i moždanog režnja lubanje, razvojnim kašnjenjima.

Odstupanja od normalnog razvoja fetusa također se mogu identificirati kao posebna skupina, zbog kojih je vrlo teško odrediti razloge. Tako je priroda naručila i ništa se ne može učiniti. To uključuje:

 • patologija pupčane vrpce fetusa otkrivenog u različitim fazama trudnoće: može biti predugo ili vrlo kratko, gubitak petlje, čvorova, abnormalno povezivanje, tromboza i ciste - sve to može dovesti do hipoksije i smrti djeteta;
 • višestruki fetusi (uključujući sijamske blizanke);
 • niska i niska voda;
 • patologija posteljice: hiperplazija (njezina težina je prevelika) i hipoplazije (ako je njezina masa manja od 400 grama), srčani udar, korioangioma, trofoblastična bolest, placentalna insuficijencija;
 • nepravilno prikazivanje fetusa, neki doktori također nazivaju patologijom.

Svaka od tih abnormalnosti zahtijeva da liječnici i roditelji imaju poseban odnos prema djetetu koje se rodi, najveću pažnju i što je najvažnije - održavanje mirnoće. Da ne biste čuli razočaravajuću dijagnozu liječnika, morate pokušati isključiti iz svog života sve čimbenike koji mogu uzrokovati stečene abnormalnosti fetusa. Ovo je u moći svake žene koja očekuje dijete.

Zvijezde s dolje sindromom. Osobe s Downovim sindromom mogu biti nadarene. Poznate osobe s takvom urođenom patologijom su umjetnica Raymond Hu, prvak u kupnji Maria Langovaya, odvjetnica Paula Sage, glumci Pascal Dukenn i Max Lewis, glazbenik i skladatelj Ronald Jenkins.

razlozi

Sprečavanje patoloških fetusa podrazumijeva isključivanje iz života mladih majki onih čimbenika koji mogu izazvati razvoj intrauterinih abnormalnosti. Najčešći uzroci ovih bolesti uključuju sljedeće.

nasljedstvo

Ako znate o prisutnosti genetskih abnormalnosti u vašoj obitelji, čak i prije nego što zamislite potrebno je proći kroz niz ispita i analiza.

Nepovoljni uvjeti okoline

Mama rad u kemijskoj tvornici, u laboratoriju s otrovnim tvarima, koja živi u blizini velikih industrijskih poduzeća ili zračenja može dovesti do nepovratnih posljedica.

Pogrešan način života

Vanjske malformacije novorođenčadi često su uzrokovane pušenjem, alkoholizmom, ovisnošću o drogama, nedostatkom ili slabom prehranom majke tijekom trudnoće.

bolest

Virusne i bakterijske bolesti mogu se pretvoriti u najopasnije patologije za bebu:

 • gripa prije 12 tjedana završava ili pobačajem ili će beba biti potpuno zdrava;
 • gripa nakon 12 tjedana može dovesti do hidrocefalusa i patologije posteljice;
 • rubeola je ispunjena gluhom, sljepoćom, glaukomom i oštećenjem koštanog sustava fetusa;
 • Toksoplazmoza, koju se prenose mačkama, izaziva razvoj mikrocefalije, meningoencefalitisa, kapi mozga, oštećenja očiju i središnjeg živčanog sustava;
 • hepatitis B: opasna intrauterinska infekcija fetusa s ovim virusom, kao rezultat, 40% djece može se izliječiti, ali 40% umire prije dobi od 2 godine;
 • Cytomegaly se može prenijeti bebi u maternicu i riskira da se rodi slijep, gluh, s cirozom jetre, oštećenjem crijeva i bubrega i encefalopatijom.

Veneralne bolesti nisu manje opasne za razvoj fetusa:

 • herpes se može prenijeti djetetu i uzrokovati takve patologije kao mikrocefalija, neishranjenost, sljepilo;
 • fetus zaražen sifilisom ima specifičan osip, oštećenje kostura, jetra, bubrega, središnji živčani sustav;
 • gonoreja uzrokuje očne bolesti, konjunktivitis, generaliziranu infekciju (sepsu), amnionitis ili koloamnionitis.

Kako bi izbjegli takve opasne posljedice za život i zdravlje nerođenog djeteta, roditelji bi trebali učiniti sve kako bi uklonili gore navedene razloge. Odmaknite se od štetnog posla, odmaknite se od industrijske zone, prestanite pušiti i piti, jesti punu, izbjegavati bolesti i liječiti ih na prvim simptomima. Možete saznati više o patologiji fetusa već u roku od 12 tjedana, kada se provodi prvo ispitivanje njegove prisutnosti.

Višejezične statistike. Alkoholizam majka trovanje otkrivena u 26%, intrauterini smrt djeteta - 12% pobačaja - 22%, teške knjige rođenih - 10%, nedonoščad - 34%, ozljeda zadobivenih pri porođaju - 8%, asfiksije - 12% oslabljena novorođenčad - 19%.

Dijagnostika i vrijeme

Prenatalna dijagnoza abnormalnosti u razvoju fetusa kompleksan je i prostran proces. Jedna od najvažnijih faza je pregled patoloških fetusa, što je kompleks pregleda propisanih za trudnice u 12, 20 i 30 tjedana. U pravilu, to je krvni test za prisutnost biokemijskih serumskih markera kromosomskih abnormalnosti. Tipično, screening fetalnih patologija uključuje sljedeće mjere.

Krvni testovi

I trimestra (dvostruki test):

 • slobodna β-podjedinica (njegova koncentracija) hCG;
 • PAPP-A: plazma proteina A.

II tromjesečje (trostruki test za fetalnu patologiju):

 • ili je otkriven ukupni hCG, ili, kao u prvom tromjesečju, slobodna β-podjedinica hCG;
 • α-fetoprotein (AFP protein);
 • slobodni estriol (nekonjugiran).

Obavezan dodatak krvnim testovima je ultrazvuk. Procjena rezultata je uvijek složena. Međutim, test krvi za fetalnu patologiju, zajedno s čak i ultrazvučnim pregledom, ne može dati 100% jamstvo, stoga, ako sumnjate na bilo kakve abnormalnosti, obavljaju se invazivne dijagnostičke metode: korionska biopsija i cordocenteza.

Horionbiopsiya

Ovo je primitak korionskog tkiva za otkrivanje i sprječavanje kromosomskih bolesti, prijevoza kromosomskih anomalija i monogenih bolesti. Proizvodi se u obliku probijanja maternice, koja se može izvesti kroz trbušnu stijenku, vaginu ili cerviks s posebnim pincetom ili kateterom za usisavanje.

Oni roditelji koji žele znati odrediti patologiju fetusa u ranoj fazi, mogu iskoristiti ovu analizu, jer je njegova glavna prednost obaviti dijagnostiku već 9-12 tjedana, kao i brzo dobivanje rezultata (2-3 dana). Indikacije za:

 • stariji od 35 godina;
 • prisutnost djeteta s CDF (kongenitalna malformacija), monogena, kromosomska bolest;
 • nasljeđivanje kromosomske abnormalnosti, mutacije gena;
 • kod 10-14 tjedana trudnoće, prema ekografiji, debljina ovratnika iznosi više od 3 mm.

Ova analiza patologije fetusa je prilično bolna i može uzrokovati krvarenje, ali sa iskusnim medicinskim osobljem sve ide bez komplikacija.

cordocentesis

Ovo je metoda za dobivanje krvi pupkovine djeteta za istraživanje. Obično se izvodi usporedno s amniocentezom (analiza amnionske tekućine). Moguće ne prije 18 tjedana.

Pod infiltracijskom anestezijom, igla se probija kroz trbušni prednji zid i potrebna količina krvi izlazi iz pluća pupkovine. Takvo ispitivanje fetusa na patologiji može otkriti kromosomske i nasljedne bolesti, rhesus konflikt, hemolitičku bolest.

Ovdje pročitajte više o metodi.

Jedna od najpouzdanijih i pouzdanih dijagnostika je ultrazvuk. Mnogi su roditelji zabrinuti zbog kojih se patologije fetusa mogu otkriti tijekom trudnoće na ultrazvučnom pregledu, a koje mogu ostati, kako kažu, "iza kulisa".

Ultrazvuk 12. tjedna otkriva:

 • Nedostatci CNS-a (anencefalija);
 • nedostatak peritonealnog prednjeg zida (gastroschisis);
 • patologija kralježnice u fetusu;
 • umbilikalna kila (omphalocele);
 • nedostatak udova;
 • Down sindrom

U 20. tjednu može se dijagnosticirati gotovo sve vidljive patologije fetusa na ultrazvuku. To se objašnjava činjenicom da je većina unutarnjih organa i sustava bebe već dobro oblikovana.

U 30. tjednu ultrazvučni pregled može potvrditi ili odbiti podatke dobivene drugim metodama (pomoću krvnih testova, kordocenteze, korionske bolesti).

Sada - o kojim patologijama fetusa ne otkriva ultrazvuk:

 • sljepila;
 • mentalna retardacija;
 • gluhoća;
 • manji nedostaci organa fetusa - opstrukcija jetrenih kanala, oštećenja zidova srca;
 • genetske bolesti: Duchenneova miopatija, cistična fibroza, fenilketonurija;
 • fetalne kromosomske abnormalnosti - Edwardsov sindrom, Patau, Turner.

Međutim, zadnja skupina tih abnormalnosti ne izbjegava liječnike, jer im je pomoglo identificirati krvni test trudne žene za patologiju fetusa i druge dijagnostičke metode.

Mlađa majka sama ne može osjetiti nikakve simptome činjenice da nešto nije u redu s njezinom bebom. Samo skup dijagnostičkih mjera u različitim fazama trudnoće može otkriti abnormalnosti. Dakle, znakovi rane patologije fetusa otkrivenih ultrazvukom trebaju biti vizualno vidljivi. To su vanjska odstupanja u njegovu razvoju: oblik lubanje, omjer veličina, karakteristike nabora kože itd.

Nažalost, postoje slučajevi kada se dijete rodi s patologijama koje nisu prepoznate prenatalno. To se događa ili zbog neiskustva i nedostatka stručnosti medicinskog osoblja, ili zbog kvarova ili propadanja ultrazvučne opreme.

Činjenice. Zahvaljujući ultrazvuku, do 80% kongenitalnih abnormalnosti u fetusu otkrivene su u vremenu, 40% ih prekinuto trudnoće zbog teških, invalidskih ili životnih nedostataka.

Rizične skupine

Postoji skupina žena koje dolaze pod najvažniju pozornost genetičara, jer je rizik razvoja odstupanja vrlo visok. Oni su dužni uzeti krv na patologiju fetusa, a preostale dijagnostičke mjere provode se u različitim fazama trudnoće. To su sljedeći slučajevi:

 • stariji od 35 godina;
 • ako obitelj već ima dijete s patologijom;
 • prethodni pobačaj, mrtvorođenče, smrznute trudnoće;
 • nasljeđivanje (ako jedan od roditelja ima Downov sindrom);
 • dugotrajno korištenje jakih lijekova tijekom trudnoće;
 • izloženost zračenju na majčinom tijelu.

Ako je žena u opasnosti, dobiva se detaljna konzultacija o tome kako saznati postoji li patologija u fetusu, a za to su potrebne sve potrebne mjere. Glavna svrha takvih projekcija jest saznati je li moguće pomoći djetetu i hoće li napustiti takvu trudnoću do isporuke.

Pažnja: zračenje! Ako je mlađa majka bila ozračena zračenjem, svakako to mora prijaviti liječniku, jer je zbog toga najčešće rođene bebe s nepovratnim i nepovratnim vanjskim deformacijama.

prognoze

Daljnje kretanje u velikoj mjeri ovisi o razdoblju u kojem se pojavljuju fetalne abnormalnosti (što prije, bolje) i kakvu je abnormalnost dijagnosticirana. Liječnik može samo savjetovati, ali odluku donose sami roditelji.

Ako je genetska mutacija snažna i podrazumijeva neizbježnu smrt djeteta (intrauterini ili u prvoj godini života), predlaže se pobačaj. Ako su male vanjske deformacije malo, moderna plastična kirurgija radi čuda, a dijete može izgledati kao druga djeca u budućnosti. Svaki je slučaj previše individualan i jedinstven, pa stoga zahtijeva poseban pristup.

Ako su identificirane patologije razvoja fetusa, roditelji bi trebali prije svega slušati mišljenja liječnika. Ako su odstupanja previše ozbiljna i da život bebe bude nepodnošljiv u budućnosti, a istodobno mladi par ima sve šanse da sljedeći put zače zdravo dijete, doktori predlažu abortus. Svaki je slučaj jedinstven i zahtijeva individualni pristup.

Ispravna odluka može se izvršiti vaganjem svih pro i kontra. Ne možete paničariti ili očajavati: samo će pogoršati situaciju. Suvremena medicina radi čuda i trebate se u ovom slučaju potpuno osloniti na profesionalno mišljenje iskusnog, poznatog liječnika.

Mi smo u društvenim mrežama

Trudnoća je razdoblje povećanog stresa na ženskom tijelu. Nije svatko to svjesno pristupa i bavi se planiranjem i pripremanjem. Stanje zdravlja prije koncepcije utječe na daljnje trudnoće. Razni poremećaji mogu uzrokovati patologije trudnoće i poremetiti njezin normalni tijek.

razlozi

Buduća majka je odgovorna za njezino stanje i zdravlje djeteta. Poremećaji u majčinom tijelu mogu utjecati na razvoj fetusa, stvaranje posteljice i održavanje progresije trudnoće.

Razlozi razvoja patološke trudnoće mogu se podijeliti u nekoliko skupina:

 • Bolesti unutarnjih organa koji su bili prije začeća.
 • Akutne somatske i infektivne bolesti koje se razvijaju tijekom porođaja.
 • Loše navike očekivane majke.
 • Korištenje nekih lijekova.
 • Genetska predispozicija.
 • Utjecaj okoliša, štetni radni uvjeti.

Često postoji kombinacija nekoliko čimbenika. No, da kažemo točno ono što je dovelo do razvoja patologija nije uvijek moguće.

Glavni simptomi

Ponekad je teško sumnjati u razvoj patologije tijekom trudnoće. Dojenje je popraćeno hormonskim promjenama, promjenama u funkcioniranju svih sustava. Stoga fiziološki procesi koji se javljaju u tijelu trudnice često se smatraju povredom.

Kako ne biste propustili patološke simptome tijekom trudnoće, trebate slušati svoje tijelo i obavijestiti svog liječnika o bilo kakvim promjenama. I već odluči koliko je ozbiljan.

Simptomi patologije tijekom trudnoće mogu biti promjena u prirodi ispuštanja:

 • miris;
 • krvavi u bilo kojoj fazi trudnoće;
 • tekuće i transparentno u trećem tromjesečju;
 • nečistoća žutog gnoja;
 • bijelo iscjedak, nalik svježem sira.

Promjena blagostanja također je povezana s patologijom trudnoće. Mala vrtoglavica, pogotovo kad mijenja položaj tijela, mučnina može poremetiti mladu majku. Ali stalni osjećaj rotacije objekata, nestabilnost hoda, treperenje muha ispred očiju, glavobolja je znak slabije cirkulacije krvi u mozgu.

Trudnice često osjećaju bol zbog različite lokalizacije. Čini se nakon dugog šetnje u donjem dijelu leđa i nogama, nakon dugog stanja. U kasnijim fazama, bol u grčevima u donjem dijelu trbuha sugerira da se maternica postupno priprema za porođaj. Hitna potreba da se posavjetujte s liječnikom ako imate akutnu bol u trbuhu, bez obzira na razdoblje. Njegova kombinacija s tahikardijom, hladnim znojem, vrtoglavicom i krvavim pražnjenjem posebno je opasna.

Uznemirujući je simptom edem u trudnica, osobito skrivenih, koji su popraćeni oštrom težinom. Na kraju dana, u posljednjim razdobljima, noge se mogu nabubriti, nakon što odmori ovu državu. Ako oticanje nastavi nakon noći, uvijek obavijestite svog liječnika.

Alarmantan znak patološke trudnoće je promjena fetalne aktivnosti. Ako dijete smrzne ili, naprotiv, previše aktivno potiskuje, onda je to dokaz njegove intrauterinske patnje.

Kada se rizici povećavaju?

U razdoblju razvoja fetusa postoje kritične vremenske periode. Utjecaj patogenih čimbenika može dovesti do smrti embrija, poremećaja formiranja unutarnjih organa. Prvo takvo kritično razdoblje smatra se prvih 2 tjedna razvoja. Ako dođe do oštećenja fetusa, u većini slučajeva on umre, javlja se spontani pobačaj.

Drugi kritični period je razdoblje od 4 do 12 tjedana razvoja. Ovo je razdoblje u kojem se formiraju unutarnji organi. Izloženost patološkim čimbenicima dovodi do teških grešaka.

Treće kritično razdoblje traje od 12. do 12. mjeseca do rođenja. Glavni organi i dalje zrele, postoji mala diferencijacija. Razvoj mozga, zuba, genitalija i pluća nije završen. One mogu stvoriti velike greške. Preostali organi prolaze sekundarne razvojne malformacije pod utjecajem upalnih reakcija.

Uobičajene patologije tijekom trudnoće

Ako žena planira zatrudnjeti, da je nekoliko mjeseci prije očekivanog datuma preporuča se biti prikazan i za liječenje zaraznih i somatskih bolesti, kako bi se postigla stabilna remisija od kroničnih bolesti. To će smanjiti šanse za pojavu različitih komplikacija.

Toksikoza i preeklampsija

Za prvo tromjesečje trudnoće karakterizira razvoj toksikoze. To stanje manifestira mučnina različitih intenziteta i povraćanja. S blagim napadajima pojavljuju se ujutro, na praznom trbuhu. Povraćanje može biti nekoliko puta tijekom dana.

Teška toksičnost krši opće stanje trudnice, postoji tahikardija, pad krvnog tlaka. Povraćanje može iznositi do 10-15 puta dnevno. Neki razvijaju žuljevanje očnjaka, smanjenje urina i zadržavanje stolice. Takve žene treba liječiti u bolnici.

Gestoza se zove kasna toksikoza. Razvija se nakon 20. tjedna trudnoće. Ovo je patološko stanje koje se očituje kršenjem mikrovaskularnog tonusa, promjenama u fluidnosti krvi, koagulacijom i ravnotežom soli i soli. Klasični znakovi su edem, proteini u urinu i porast tlaka. Rani simptomi preeklampsije, što je nepovoljnija prognoza za žene i djecu.

Komplikacije preeklampsije su sljedeće:

 • intrauterino usporavanje rasta;
 • preuranjeno odjeljivanje normalno smještene posteljice;
 • fetalna fetalna smrt;
 • krvarenje u vitalnim organima;
 • akutno otkazivanje bubrega;
 • plućni edem;
 • koma.

Patološki proces u preeklampsiji može biti različit stupanj težine. Teške zahtijeva liječenje u jedinici intenzivne njege i intenzivnoj njezi. Kada neuspješni pokušaji normalizacije stanja u roku od nekoliko sati, potrebna je hitna dostava.

anemija

Blago smanjenje koncentracije hemoglobina povezano je s fiziološkim razrjeđivanjem krvi zbog plazme. No odgovarajuća razina hemoglobina je potrebna za adekvatno disanje fetalnih tkiva. Anemija se smatra smanjenjem hemoglobina ispod 109 g / l. Često je posljedica niskog hemoglobina koji je postojao prije trudnoće.

Razlog razvoja patologije tijekom trudnoće je:

 • bolesti gastrointestinalnog trakta koje ometaju apsorpciju željeza;
 • krvarenja;
 • višestruka trudnoća;
 • kronično intoksiranje;
 • mali jaz između rođenih;
 • trudnoća tijekom dojenja.

Anemija vodi do fetalnih komplikacija kao što su povećanje incidencije infektivnih patologija, odgođeni razvoj fetusa i hipoksija mozga.

Pobačaj trudnoće

Preranog prekida smatra se onaj koji se dogodio tijekom razdoblja do 37 tjedana. To se događa pod utjecajem genetskih, anatomskih, zaraznih, endokrinih i imunoloških čimbenika. Spontani pobačaj smatra se prekidom koji se dogodio do 22 tjedna trudnoće.

Često je uzrok pobačaja niska razina progesterona. U takvoj situaciji, korekcija hormona je neophodna ako ga ingestiramo.

Ako žena ima 2 ili više gubitaka u trudnoći, tada se dijagnosticira stalan pobačaj. Prije sljedeće koncepcije potrebna je temeljita anketa za utvrđivanje uzroka prekida.

Nedostatak vode

Amnionska tekućina je zaštitno okruženje za dijete koje raste. Ali njihov je broj strogo određen. Kada se abnormalnosti mogu pretpostaviti različite patologije.

Malovodiy se smatra da smanjuje količinu amnionske tekućine do 500 ml. Njegov razvoj je povezan sa sljedećim stanjima:

 • odgođeni razvoj fetusa;
 • kongenitalne malformacije bubrega;
 • odgođena trudnoća;
 • preeklampsije, vaskularne i bubrežne bolesti u majci;
 • placentalna insuficijencija;
 • fetalna smrt.

U porođaju, nedostatak vode može dovesti do slabog rada, pogrešnog položaja fetusa, kompresije pupkovine.

hidramnion

Povećanje količine amnionske tekućine od više od 1500 ml smatra se polihidramnima. Uzroci bolesti se smatra majke (dijabetes, infektivnih i upalnih bolesti), malformacije živčanog sustava, probavnog sustava, mokraćnog sustava kod fetusa, placentni patologije.

Ova patologija tijekom trudnoće kao hidramnion komplicirano malpresentation, prerano odvajanje normalno smještena posteljica, prolaps od pupkovine petlje s rupture membrane, postpartum krvarenje.

Abnormalni previa

U prvom i drugom tromjesečju, položaj fetusa nije bitan. Do rođenja, on mora uzeti occipitalni prikaz - to znači da dijete leži glavom, a stražnja strana glave je točka koja će se kretati naprijed tijekom rada. Promjena položaja fetusa dovodi do kršenja biomehanizma rađanja.

Ponekad u vrijeme rođenja, dijete ostaje u prikrivenoj prezentaciji. To znači da će se noge i stražnjica prvo kretati duž rođendana. Takvo porođaj može trajati duže, jer normalno glava širi široko tkivo, a leđa tijela lako prolazi.

Najteži patološki položaji su poprečni položaj i ekstenzorska glava, u kojoj dijete baca glavu natrag, brada je rođena prva. Poprečna pozicija korigira se metodom rotacije fetusa na nozi prije rođenja.

Placenta previa

Normalno, placenta je pričvršćena na stijenku maternice na leđima, prednjem ili dnu. O svojoj prezentaciji govori se kada se fetalni položaj nalazi u donjem dijelu maternice i preklapa unutarnji grlo. Ovaj dogovor čini nemoguće obraditi prirodni isporuku: vratne zrenje u prvoj fazi rada zbog napetosti tkiva, posteljica počinje odvajati od zida, će masivna krvarenja, koje završavaju odmak i fetalna smrt.

Tijekom trudnoće, placenta previa prijeti da će krvariti čak i u vrijeme pregleda na ginekološkoj stolici. Stoga, žene s dijagnozom patologije zahtijevaju veću pažnju i hospitalizaciju za otkrivanje krvarenja iz genitalnog trakta.

Uzrok abnormalnog vezanja posteljice mogu biti abnormalnosti strukture maternice, prisutnost miomata čvorova, endometritis. Ponekad je uzrok patologije nepoznat. Dostava u punoj previa posteljica moguće je samo pomoću carski rez.

eklampsija

Gestoza s teškim tečajem može doći do ekstremnog stanja - eklampsije. Patologija se može razviti tijekom trudnoće, porođaja iu ranoj postpartum periodu.

Simptomi teške preeklampsije povezuju se s napadajima, trajanje napadaja za 1-2 minute. Nakon toga dolazi do oporavka svijesti, ali žena se ne sjeća ničega, osjeća se izuzetno umorno, žali se na glavobolju. Druga mogućnost za izlazak iz napada može biti koma.

Loša prognoza povezana je sa sljedećim uvjetima:

 • oticanje mozga;
 • cerebralna krvarenja;
 • oštar rast temperature;
 • tahikardija;
 • žutost kože;
 • nekoordinirani pokreti očne jabučice;
 • smanjenje izlučivanja urina.

Liječenje se provodi zajedno s reanimacijom u jedinici intenzivne njege. Njegova glavna područja su olakšanje i sprečavanje napadaja, obnova funkcije vitalnih unutarnjih organa. U roku od 2-3 sata prerana dostava vrši se carskim rezom: eklampsija je patologija uzrokovana trudnoćom, pa je jedino ispravno etiološko liječenje.

Hypertonus uterusa

Visoka razina progesterona u trudnica sprječava povećanje tonus maternice. Smanjenje mišića u bilo kojem trenutku može dovesti do spontanog pobačaja. Rani hipertoni su opasni u ranim stadijima, praćeni su vazospazmom, a dijete ne prima krv i hranjive tvari s kisikom. To dovodi do usporavanja rasta intrauterine.

U kasnijim stadijima hipertonije, važno je ne miješati se s vježbama vježbanja. Patologija je karakterizirana sljedećim simptomima:

 • bol u donjem dijelu trbuha, osjećaj napetosti;
 • promjena oblika abdomena;
 • maternica postaje vrlo čvrsta na dodir.

Ako se ton pojavljuje u preuranjenoj trudnoći, to se smatra patologijom. Žena treba biti hospitalizirana u odjelu patologije trudnoće kako bi sačuvao fetus. Ako ne započnete pravodobno liječenje, tada se hipertoni mogu upuštati u rad i prijevremeni rad.

Extragenitalna patologija

Koje su patologije koje mogu utjecati na tijek trudnoće? Bilo koja bolest unutarnjih organa može dovesti do stvaranja komplikacija:

 • bolesti probavnog trakta ometaju apsorpciju željeza, što uzrokuje anemiju;
 • arterijska hipertenzija prije trudnoće čini lošijeg stupnja, može dovesti do preeklampsije, bolesti bubrega;
 • tijek dijabetesa se pogoršava, također može poticati razvoj gestoze, kongenitalnog dijabetesa kod djeteta;
 • hipotireoza ometa normalno napredovanje trudnoće, predstavlja prijetnju prestanku.

Zarazne bolesti, bez obzira na lokaciju, mogu dovesti do intrauterine infekcije fetusa. Imaju značenje akutnih bolesti (SARS upale pluća, bolesti urogenitalnog sustava), te kroničnog bronhitisa, (karijes, cistitisa, sinusitis i tako dalje. D.). Infekcija s rubeole, toksoplazmoza, citomegalovirus u prvom tromjesečju trudnoće dovodi do teških malformacija, često nije u skladu sa životom.

Fetalne patologije

Stanje djeteta ovisi o tijeku trudnoće i zdravlju majke. Nije uvijek moguće spriječiti razvoj patoloških stanja. Kongenitalne anomalije, genetske bolesti se ne mogu ispraviti, često su naslijeđene. Neki kongenitalni sindromi posljedica su starenja majčinog organizma i utjecaja nepovoljnih čimbenika. Na primjer, s godinama, rizik da dijete s Downovim sindromom raste znatno.

Ponekad, budući roditelji su nositelji recesivnog (spavaćeg) gena kongenitalnog sindroma. Kada se u jednom djetetu kombiniraju dva recesivna znaka, pojavljuju se klinički znakovi nasljedne patologije.

Neke malformacije zahtijevaju kirurško liječenje u prvih nekoliko dana nakon rođenja. Na primjer, atresija ili fuzija anusa, nepotpuni jednjak koji se ne povezuje s trbuščićem, predstavlja kršenje formiranja uretre.

Poremećaji srca, rascjep gornje usne i rascjep mekog nepca djeluju neko vrijeme nakon rođenja u nekoliko faza.

U snagama buduće majke da spriječi razvoj intrauterine infekcije u djeteta. Da biste to učinili, trebate izbjegavati infekcije i pravodobno liječiti postojeće bolesti.

prevencija

Kako biste spriječili razvoj patologije tijekom trudnoće, to je moguće, ako planirate njegovu pojavu. Supružnici mogu biti testirani na infekcije, ako su otkriveni - liječiti.

Mnoge kronične bolesti već dugo nisu bile kontraindikacije za trudnoću. Ali treba kontrolirati, voditi način života koji neće dopustiti pogoršanje bolesti.

Spriječavanje patologija u prijenosu fetusa pridonosi zdravom načinu života i pravilnoj prehrani trudnica. Ne možete se mučiti s dijetama tijekom ovog perioda života. Dijeta treba biti uravnotežena, sadržavati odgovarajuće količine vitamina, minerala i hranjivih tvari.

Trudnice znatno provode višestupanjsku anketu prilikom registracije. To je način određivanja početne razine zdravlja kako bi se predvidjela mogućnost stvaranja patologije. Nakon takvog pregleda, kao i uzimajući u obzir nazočnost i tijek prethodnih trudnoća i ženski stil života, liječnik može postaviti skupinu rizika za razvoj komplikacija. To je nužno za pravovremenu sprječavanje napredovanja nepovoljnih uvjeta.

Autor: Julija Ševčenko, ginekolog,
posebno za Mama66.ru