Koje patologije postoje ako se beba rodi prerano? Pedijatrijsko liječenje

Zdravlje

Bebe rođene u 28-37 tjednu trudnoće smatraju se preuranjenima. Istovremeno, njihova prosječna težina iznosi 1-2,5 kg, a povećanje od 35 do 45 cm. Posljednjih godina, prema statistikama, broj preranih poroda u razvijenim zemljama doseže 12%.

U članku ćemo analizirati najčešće bolesti preranih beba, kao i reći gdje se liječe takve bebe.

patologija

Prerane bebe pate od:

 • poremećaji dišnog ritma;
 • nedostatak cerebralne cirkulacije uslijed nedostatka kisika i šećera koji ulazi u tkivo;
 • infekcije uslijed slabog imuniteta;
 • nedostatak sisanja i gutanja refleksa.

Koje bolesti i poremećaji postoje ako je dijete rođeno prerano?

Najčešće patologije preranog novorođenčadi u pedijatriji su sljedeće:

 1. Rana anemija prijevremene bolesti (RAS) uzrokovana je nedostatkom željeza, folne kiseline i proteina u tijelu. Učestalost manifestacija u djece (50-100%). Za prevenciju bolesti, primjenjuje se željezo.
 2. Retinopatija u ranoj dobi (PH) je bolest oka koja je rezultirala potpunom sljepoćom u više od 50.000 djece u svijetu. Bolest se može opustiti bez posljedica, ili može biti komplicirana (5-40%), ovisno o stanju djeteta u vrijeme rođenja, njezi i pravodobnosti liječenja. Testiranje preranog djeteta za ovu bolest započinje već s razdobljem od 32-34 tjedna razvoja.
 3. Kongenitalna upala pluća. Glavni uzročnici infekcije su Streptococcus Group B. teško disanje.

Potrebno je provesti radiološke i laboratorijske preglede. Za liječenje se koristi antibakterijska terapija, uzimajući u obzir antibiogram. Lijek Synagis ima antivirusni učinak i osmišljen je kako bi spriječio infekciju donjeg respiratornog trakta.

 • Bronhopo-plućna displazija (BPD) je kronična bolest prerane bebe, koja se razvija kao rezultat umjetne ventilacije pluća. Manifestira respiratorni poremećaji, hipoksemija, radiografske promjene.

  Samo s vremenom sveobuhvatni tretman započet, uzimajući u obzir stanje djeteta, omogućuje zaustavljanje upalnog procesa, smanjuje vrijeme umjetne ventilacije pluća, čime se sprječava pojava BPD u preuranjenim bebama.

 • Osteopenija / rakovi prisutni su u gotovo svakom preranom bebi rođenom s tjelesnom težinom manjom od 1500 g. Što dijete manje trpi kod rođenja, češće se pojavljuju rakovi.
 • Oni, uz opću slabost, imaju znakove nerazvijenosti središnjeg živčanog sustava, vaskularnog sustava, respiratornih organa i probave.

  Liječenje novorođenčadi u pedijatriji

  Neonatolozi liječe djecu u rodilištu, te pedijatri u dječjoj bolnici i klinici.

  U rodilištu, prerane bebe mase manje od 1500 g smještene su u inkubator gdje se održava konstantna temperatura (32-35 ° C) s daljnjim smanjenjem, vlažnosti (oko 90% u prvim danima, a zatim 60-50%).

  Za prerane bebe I-II stupanj koriste se grijani kreveti ili se postavljaju u redovne krevete u specijalnim kutijama s temperaturom zraka od 24-25 ° C. U odjelima je potrebno dnevno mokro čišćenje s dezinficirajućim otopinama, redovito ventilirati i kvarc.

  Ako tjelesna težina djece dosegne 2000 g, tjelesna temperatura i drugi zdravstveni pokazatelji (asimilacija hrane, iscrpljenost i gutanje mlijeka) su zadovoljavajući, onda se mogu otpustiti kod kuće.

  Prerane bebe počinju odmah nakon rođenja. Za prehranu, možete koristiti probavni čep, dude, ili mogu dojiti. Broj hranjenja kreće se od 7 do 10 puta dnevno i ovisi uglavnom o tjelesnoj težini djeteta.

  Nakon ispuštanja djeteta kod kuće, potrebno je pratiti dobitak na težini, za koju se tijekom prvog mjeseca treba vagati svakih 5-7 dana, a zatim tijekom godine 2 puta mjesečno. Kontrola pedijatrije je obavezna tijekom prve godine života.

  U prvom mjesecu života potrebni su i pedijatri: kirurg, neurolog, ortopedski traumatolog, kardiolog, oftalmolog. Po dolasku na jednu godinu, djeci se treba konzultirati s logoterapeutom i dječjim psihijatrom.

  Cijepljenje i cjepiva

  Cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa, Haemophilus influenzae (Haemophilus influenzae) tipa B i pneumokokne (pneumokoka) osim cijepljenja protiv hepatitisa B, napravio sve nedonoščadi, što je dva mjeseca, čak i ako su još uvijek u bolnici.

  Cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka, rubeole, vagine i hepatitisa A vrši se prema rasporedu kojeg odredi Ministarstvo zdravstva. Također se preporučuje cijepljenje protiv rota virusa nakon izbijanja iz bolnice.

  Dakle, svaka žena koja odluči imati dijete trebala bi donijeti svoju odluku s najvećom odgovornošću. Od očekivane majke je potrebno održavati ispravan način života koji uključuje pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost, mir uma i, naravno, poštivanje svih naloga liječnika.

  zaštita stažiranja / I / Značajke fiziologije i patologije preranih beba

  Prerano se smatra novorođenčad rođena između 22 i 37 tjedana (154-259 dana od prvog dana posljednjeg menstrualnog perioda) prenatalnog razvoja s masom od 500 do 2500 g. i duljina tijela od 25 do 45 cm. Većina preranih beba rađa se s tjelesnom težinom manjom od 2500 g.

  Jasno izraženo u prerano dojenčadi morfofunkcionalne osobine različitih unutarnjih organa i sustava.

  Značajke CNS-a. Prevladava subkortikalna aktivnost, karakterizirana nekoordiniranim kretnjama ruku i nogu u mirovanju, slabosti, opće slabosti, slabog plača, nerazvijenosti ili nedostatka gutanja i sisanja refleksa, hiporefleksije.

  Nepravilnost termičke kontrole očituje prevladavanje prijenosa topline u proizvodnji topline, što je povezano s nerazvijenost potkožnog sloja i većom površinom tijela u odnosu na vlastitu masu. Smanjena proizvodnja topline zbog nedostatka oksidacijskih procesa. U tom smislu, optimalna temperatura je ona u kojoj dijete održava konstantnu tjelesnu temperaturu s najnižim procesima termoregulacije napona.

  Karakteristike gastrointestinalnog trakta u preranoj bebi su: slab razvoj sphincter aparata kardijalnog odjela i longitudinalni mišićni snop želučane stijenke, što dovodi do čestog regurgitacije, letargije i oticanja trbuha tijekom pretjeranog unošenja zraka; također karakterizira spora evakuacija sadržaja želuca; visoka viskoznost izvornog izmeta zbog odsutnosti tripsina; funkcionalno oštećenje jetre povezano s nedovoljnom formiranjem enzima glukuronil transferaze, što rezultira produljenim tijekom fiziološke žutice; osjetljivost na crijevne disfunkcije čiji zid ima visoku propusnost, stoga se ovdje locirani mikrobi i toksini lako apsorbiraju u krv.

  Za preuranentnost karakterizira nezrelost dišnog sustava. Njihovo disanje neujednačeno je u ritmu i dubini, vrlo labilno. Promatraju se sve vrste patoloških disanja, često apneje, do razvoja napada asfikike, osobito kod anksioznosti, plače i sisanja. U vezi s odsutnim refleksom kašlja u vrlo preuranjenoj dobi tekućine dolazi u gornjem respiratornom traktu tijekom hranjenja. Svjetlo prerano manje prozračno, elastično tkivo nije dovoljno razvijeno. Patnja i akumulacija površinski aktivnih tvari u alveolama, što dovodi do atelektaze plućnog tkiva.

  Nepropusnost plućnog tkiva uzrokuje visoku pojavu sindroma respiratornog distresa. Na sestrinstvu, ovo je najozbiljnija patologija i vodeći uzrok smrti za prerane bebe.

  Od patoloških stanja krvotoka, najčešće se opaža sindrom stalne kobne cirkulacije.

  Sindrom se pojavljuje zbog visokog tlaka u plućnoj arteriji na pozadini patoloških stanja koja sprečavaju plućnu ekspanziju - pneumopatije, asfiksija tijekom poroda velikih aspiracija, upale pluća. Stanje djeteta s ovim sindromom je teška, izražena cijanoza, tahikardija, respiratorni neuspjeh. Različiti kardiovaskularni poremećaji preranosti također mogu biti povezani s encefalopatijom ili akutnim infektivnim bolestima.

  Nedostatak imuniteta očituje se smanjenjem broja perifernih T-limfocita i smanjenjem razine humoralnih čimbenika. Fiziološki nedostatak imunoloških čimbenika u preranoj bebi pogoršava značajno smanjenje ne-specifičnih čimbenika zaštite. To se osobito odnosi na određene funkcije fagocitoze, pokazatelje komplementa i properdin. Te promjene uzrokuju povećanu osjetljivost ove djece na infekcije.

  Predisponirajte na infekcije i anatomske i fiziološke značajke prerane djece:

  -prisutnost pupčane rane;

  -mršavost stratum corneuma i njezinu alkalnu reakciju tijekom prvog tjedna života;

  -niska kiselost želučanog sadržaja i odsutnost e-intestinalnog supresora patogene mikroflore;

  -suptilnost i nježnost sluznice dišnog trakta, celijakija ep forma;

  - nepotpuna diferencijacija limfnih čvorova.

  Najčešća ulazna vrata infekcije su pupčana rana, koža, probavni trakt i respiratorni trakt. Nastajanje imunokompetencije u prerane bebe događa se tijekom prve godine života. Moguće je da perinatalni poremećaji imuniteta kod ove djece imaju trajan učinak. Spori razvitak imunokompetencije donekle je posljedica nižeg sadržaja laktoferina, T-limfocita i njihovih aktivnih oblika, IgA, komplementa, lizozima u kolostrumu. Sličan smjer promjena uspostavljen je za prijelazno i ​​zrelo mlijeko žena koje su prerano rodile.

  Opći uzorci bolesti u preuranjenim bebama

  1. Neočekivani početak.

  2. Subakutna struja.

  3. prevlast zajedničkih simptoma.

  4. Slaba upalna reakcija.

  5. Tendencija generalizaciji, toksičnost.

  6. U svakoj patologiji pojava simptoma iz probavnog trakta.

  7. Jednostavan razvoj eksszikoze.

  8. U prvim danima života, čestom pridruživanju edemskog sindroma.

  9. Tendencija na hemoragični sindrom.

  10. Tendencija hiperbilirubinemije.

  Slaba temperatura reakcija.

  12. Jednostavna i brza anemizacija.

  13. Velika osjetljivost na infekcije.

  14. Slaba upalna reakcija iz periferne krvi.

  Sustav hemostaze u ranijoj dobi karakterizira niska koncentracija u krvi protrombina, prokonvertina, IX i X faktora zgrušavanja. Nedostatak tih čimbenika je povezan s funkcionalnom jetrenom nezrelosti i hipovolaminozom K.

  Od patoloških stanja povezanih s karakteristikama koagulacije krvi kod preranih beba, treba istaknuti hemoragični sindrom, koji se očituje krvarenjem mozga, kože, gastrointestinalnih krvarenja i DIC.

  Edematousov sindrom. Edem je opća ili lokalna manifestacija poremećaja metabolizma vode, karakterizirana prekomjernom nakupljanjem vode, elektrolita i proteina u izvanstaničnom prostoru tkiva. Učestalost ovog sindroma kreće se od 14 do 62%.

  Edem se može pojaviti u uteri zbog somatskih ili zaraznih bolesti majke (Rh-sukob, dijabetes, citomegalija), što dovodi do intrapartumnih bolesti fetusa.

  U ranom neonatalnom razdoblju intrauterinska hipoksija, asfiksija, intrakranijalna trauma, kongenitalni defekti srca, infektivne i neinfektivne pneumopatije, sepsa i hlađenje pridonose razvoju edema.

  Rijetko, pojava edema je uzrokovana nasljednim čimbenicima: renalna patologija, abnormalni razvoj limfnog sustava.

  Značajke metabolizma. Za pretilo, nedostatak masnoća, glikogen i hipoproteinemija, često vrlo značajan. Zbog nedostatka masnoća i glikogena, bjelančevina u ovoj djeci može se koristiti u energetske svrhe, što odgađa tranziciju kataboličke izmjene na anabolički i diktira potrebu pravodobne subvencije proteina ovoj djeci. Preuranjene bebe pokazuju jasnu sklonost hipoglikemiji. Najčešći simptom je disfunkcija dišnog sustava. Dijete ima ustrajnu apneju, tendenciju cianoze i asfiksije, obično uslijed mišićne hipotenzije i hiporefleksije. Često se istovremeno uočava širenje granica srca.

  Poznavanje anatomske i fiziološke osobine preranih beba omogućava liječnicima pravodobno predvidjeti i rano identificirati razvoj patoloških procesa.

  Često, prerano rođena težina rođenja ispod standardnih vrijednosti koje odgovaraju gestacijskoj dobi. Brzina intrauterinalnog rasta takvih dojenčadi usporena je, što se naziva intrauterinska retardacija rasta (IUGR).

  S centilnom (percentilnom) procjenom tjelesnog razvoja preranog djeteta, pokazatelji od 25 do 75 centila (P25-75) se uzimaju kao normalni. Vrijednosti koje se nalaze lijevo od 25 centila koridora pripisuju se hipotrofiji: P25-10-stupanj I, stupanj p10-3 - II, ispod P3 - III stupanj.

  Rast preranih beba u prvoj polovici života mjesečno je prosječno 2,5-5,5 cm.

  Povećanje opsega glave u preuranjenim bebama sa svim stupnjevima preuranjenosti prosječno iznosi 1-3 cm mjesečno u prvoj polovici godine.

  Povećanje opsega glave u prijevremenim razinama prijevremenosti je u 1. mjesecu od 1-t-W, vidi "Prijelaz" opsega glave u prerane bebe u dobi od 3-5 mjeseci, rjeđe u dobi od 6-7 mjeseci.

  Novorođene patologije

  Rođenje bebe je radost roditeljima. Ali ponekad se može isprepletati s osjećajima za život njezinih mrvica. Mommies, u kojima se rodilo prvo dijete, još uvijek malo razumiju nešto u svom razvoju, a nisu daleko u medicinskom smislu.

  Zbog toga se često percipiraju kao sinonim za patologiju fraze novorođenčadi i traumu rođenja djeteta. Oboje, i drugi govore o određenim problemima s zdravljem djeteta.

  Svaki stupanj mrvice može biti različit. Ali takvi problemi nastaju iz vrlo različitih razloga. Obavi ozljedu kod rađanja - dislokacije ramena ili zgloba kuka, hematoma i drugih.

  Takvi problemi nastaju zbog patološki teškog porođaja. Također, mogu biti posljedica nedostatka profesionalnosti liječnika koji su primili isporuku ili lošem ponašanju žene u radnoj snazi.

  Patologija novorođenčadi je problem koji, nažalost, vrlo često nije odmah dijagnosticiran. Jedan od razloga koji može uzrokovati patologiju je kromosomska malformacija fetusa.

  Također, nije neuobičajeno za takve uzroke kao što su: oštećenje središnjeg živčanog sustava, oštećenje formiranja i razvoj sustava i organa djeteta.

  Sve patologije novorođenčadi, razmatrane zbog razloga, podijeljene su u dvije skupine:

  U ovom članku ćemo se baviti najčešćim patologijama novorođenčadi.

  Kromosomska patologija fetusa

  Down sindrom. Ovo je najčešća patologija nerođene djece. Svake godine povećava se broj beba koje pate od ovog sindroma.

  Nažalost, nemoguće je predvidjeti takvu patologiju ili provesti neku vrstu profilakse da je spriječi. Stručnjaci ne mogu objasniti zbog toga što djeca imaju dodatni kromosom.

  Downov sindrom je dijagnosticiran u prvoj polovici nošenja bebe. Da biste znali o zdravlju nerođenog djeteta, samo trebate podvrgnuti genetskom pregledu. Ako dijete dobije takvu dijagnozu, svaka majka ima pravo samostalno odlučiti što treba učiniti, ali svatko treba biti svjestan svog postojanja.

  Shereshevsky-Turnerova bolest odnosi se na patologije koje se dijagnosticiraju samo kod djevojčica u dobi od 10 do 12 godina. Pacijenti nemaju jedan kromosom. U budućnosti, djevojka će biti malo mentalno retardirana i neplodna.

  Kleinfelterova bolest je muška bolest. Ljudi s tom patologijom su vrlo visoki i uvijek neplodni.

  Još uvijek postoje mnoge bolesti koje se javljaju zbog odsutnosti ili, obrnuto, previše kromosoma, ali, srećom, oni su vrlo rijetki.

  Što učiniti kako bi se izbjegle kromosomske abnormalnosti?

  Kako bi se spriječile kromosomske patologije u budućnosti majka ima dvije mogućnosti:

  • potrebno je konzultirati genetičara prije trudnoće;
  • dok nosi bebu na vrijeme da dođe na genetsko probira.

  Vrlo je važno znati: genetska studija budućih majki daje točan rezultat samo za određeno razdoblje trudnoće. Ako vam nedostaje - podaci o patologijama neće biti točni.

  Stečena patologija novorođenčadi

  Liječnici svih profila koji nadgledaju trudnu ženu ne prestaju to ponoviti s njihovim stanjem, očekivana majka treba:

  • pripremiti, što znači da se ispituje, kako bi bili sigurni da ne postoje zarazne bolesti u njenom tijelu, da se podvrgne konzultacijama s genetičarom, da napuste sve loše navike;
  • Buduća majka treba tretirati svoju državu odgovorno, doći i poduzeti sve potrebne testove u određeno vrijeme, posjetiti liječnike i slijediti sav njihov savjet.

  Što bi moglo biti ako ta pravila krše? Dijete se može roditi patologijom. Obratite pozornost na najosnovnije patologije.

  Povrede formiranja organa. Ova patologija novorođenčeta može se pojaviti bilo gdje u tijelu djeteta. Mogu patiti: bubrezi, pluća, srce, oči. Osim toga, mogu se pojaviti i patološke udove - dodatni prsti ili nedovoljni broj njih.

  Zašto se to događa? Što može utjecati na normalni razvoj djeteta? Znanstvenici kažu da takve patologije proizlaze kroz utjecaj vanjskih čimbenika na organizam buduće majke.

  Stoga je neophodno pratiti ekologiju i odabrati pravi stanište. Na žalost, ali često sama majka krivi zbog činjenice da je dijete rođeno bolesno, jer ga utječe: nikotin, alkohol i zlouporaba droga. Trudnica treba pažljivo razmišljati prije pušenja ili pijenja.

  Postoje slučajevi kada patologija djeteta ne ovisi o majci i zbog nasljedne ili naravi naručene. Je li moguće da nekako pomaže dijete u ovoj situaciji?

  Naravno, da. U naše vrijeme medicina je dobro razvijena, djeca rade na operaciji srca neposredno nakon rođenja. Takve bebe prenose se u patologijski odjel novorođenčeta i preranih beba.

  Ovdje je važno da se liječnici pripreme na vrijeme i obavijestiti da se takvo dijete treba roditi. Da bi to postigla, majka bi trebala ozbiljno shvatiti sve posjete liječnicima tijekom nošenja bebe i dati stručnjacima priliku da u pravo vrijeme odrede zdravstvene probleme svoje bebe.

  Perinatalna moždana hipoteza

  Ova se patologija može pojaviti zbog činjenice da beba u majčinoj utrobi nije primila potrebnu količinu kisika ili bila zaražena. Može utjecati i na ozljede u rađanju.

  simptomi:

  • nizak mišićni ton;
  • pospanost;
  • pospanost;
  • beba ne plače.

  U nekoliko godina dijete se može izliječiti.

  Djeca s tom patologijom su jako uzbuđena, njihovo tijelo stalno napete, često plakati dugo. Problem je izlječiv u ranom djetinjstvu.

  Hipertenzija-hidrocefalni sindrom

  Pojavljuje se kroz povećani intrakranijski tlak. Ova djeca imaju povećanu volumen glave, proljeće je ispupčeno.

  Posljednjih godina, odjel patologije novorođenčadi nikada nije prazan. Sindromi i bolesti, koje prije nekoliko godina nitko nije čuo, sada su mnogo češći.

  Svaka majka treba pratiti njihovo zdravlje i zdravlje djeteta. U najmanjim odstupanjima u ponašanju ili zdravstvenom stanju, trebali biste potražiti savjet liječnika specijalista.

  Patologije novorođenčadi i prerane bebe (7)

  Datum objavljivanja: 29. travnja 2013. Kategorija: Nekategorizirane.

  Zavod za patologiju novorođenčadi i preranih beba (7)

  Odjel ima 25 kreveta: 20 za tretman s punim radnim vremenom i 5 za liječenje preranih beba.

  U odjelu ima 5 odjeljaka, koji mogu primiti do 6 djece i 2 kutije, u kojima može biti 2-3 djece.

  U odjelu je komora za majke, sobu za liječenje, mliječnu sobu, sobu za hranjenje majki, tuš kada i sanitarni prostor.

  Odjel prihvaća novorođenčad i prerane bebe iz svih okruga Nizhny Novgorod 24 sata dnevno. Djeca dolaze iz rodilišta, u smjeru lokalnih liječnika i ambulante, ili gravitacijom. Odjel pruža pomoć djeci s raznim bolestima: akutne virusne i bakterijske infekcije novorođenčadi, gnojnih bolesti kože, očiju, pupčane rane, septičke bolesti, žutice različitih geneza, oštećenja živčanog sustava, a također se bave brigom preranog djeteta i djece nakon kirurških zahvata. Da bi to postigli, odjel ima odgovarajuću opremu: inkubatore i termo postelje za prerane bebe za njegu, svjetiljke za fototerapiju, inhalatore, električne pumpe, monitore za nadzor vitalnih funkcija, infuzije za infuzijsku terapiju. Sve komore opremljene su opskrbom kisikom.

  Liječenje, promatranje i pregled provodi se 24 sata dnevno.

  Odjel ima visoko kvalificirano medicinsko osoblje: liječnike i liječnike. sestre najviše i prve kategorije.

  Kohezivni tim odjela godišnje se nadopunjava novim mladim osobljem.

  Voditelj odjela je neonatologist najviše kategorije Zapevalova Tatyana Alekseevna s iskustvom od više od 25 godina.

  Više od 40 godina radi u odjelu liječnika najviše kategorije, Muzychuk Lyubov Borisovna, već dugi niz godina vodio je ovaj odjel.

  Tim sestrinstva na čelu je viša medicinska sestra najviše kategorije Vasina Svetlana Aleksandrovna.

  Nezadovoljavajući zaposlenik u odjelu je medicinska sestra Natalya Evgenševna Zybkina, koja ima vještine za obavljanje najsloženijih manipulacija u novorođenčadi.

  Za red u odjelu je odgovorna sestra-hostesa Kazakova Valentina Alexandrovna, koji je radio u bolnici za 30 godina.

  Prerane bebe. Patologija preranih beba (1 od 2)

  Prerane bebe. Patologija preranih beba

  Efimova Margarita, 5 godina

  Oko dvije od deset beba rođene su prerano. Beba rođena prije kraja 37 tjedana trudnoće smatra se preuranjenom. Većina preranih beba rađa se s tjelesnom težinom manjom od 2500 g.

  Ja stupanj 35-37 tjedana težine oko 2001-2500 g

  Grade II 32-34 tjedna težine oko 1501-2000 g

  III stupanj 29-31 tjedan težine oko 1001-1500 g

  IV stupanj manji od 29 tjedana težine manja od 1000 g

  Od 1974. godine, WHO je predložio da se djeca rođena s tjelesnom težinom većom od 500 g s gestacijskim razdobljem od najmanje 22 tjedna smatraju održivima. U posljednjim desetljećima došlo je do povećanja rađanja djece u prijevremenim porodima širom svijeta.

  Prerano beba zahtijeva veliku pažnju, jer često postoje brojni problemi u procesu skrbi. Prije svega, ovo se odnosi na djecu rođenu s tjelesnom težinom od 1500 g i manje "duboko prerano", a posebno manje od 1000 g, "iznimno prerano". Treba imati na umu da razdvajanje stupnja preuranjenosti, uzimajući u obzir parametre težine, ne uvijek odgovara pravom konceptualnom dobu djeteta. Ova metoda klasifikacije se koristi za standardizaciju liječenja i praćenja, za potrebe statistike. U praksi, osim toga, potrebno je uzeti u obzir širi raspon pozicija za procjenu stvarne dobi djeteta.

  Razlozi za podmetanje mogu se podijeliti u tri velike skupine:

  1. Socioekonomski i demografski. Odsutnost ili insuficijencija medicinske skrbi, loše prehrane trudnica, profesionalne opasnosti (rad na pokretnoj traci, prisutnost fizičkog napora, stojećem položaju veći dio dana), loše navike, neželjene trudnoće, i tako dalje. D.

  2. Socio-biološki. Pretilost rođenja je češća u primiparama ženama mlađim od 18 i preko 30 godina, starost oca starijih od 50 godina. Važna je opstetarska povijest: umjetno prekid trudnoće (osobito kazneno ili komplikacija), trudnoća koja se dogodila ubrzo nakon rođenja (manje od 2-3 godine).

  3. Klinički. Prisutnost trudnih somatskih, ginekoloških, endokrinoloških bolesti. Patologija trudnoće: kasna preeklampsija, akutne infektivne bolesti tijekom trudnoće, operacije, fizičke traume, osobito trbuha.

  Na dijelu fetusa, kromosomska patologija i intrauterinska infekcija mogu biti uzroci preranog rođenja. Preuranjeno dijete može se izdvojiti od djeteta rođenog na vrijeme. Prerano tijelo je nerazmjerno. Glava je velika u odnosu na tijelo, kosti lubanje su kobne, šavovi i mali fontani su otvoreni. Koža je tanka, tamno-crvena, potkožno tkivo praktički nije razvijena, koža obilno prekrivena mekom dolje, meke uši, nokti su vrlo tanki. Navel se nalazi ispod središta trbuha.

  Unutarnji organi i sustavi također su nezreli. U preranoj i "maloj težini" djece, obrana tijela je slabija i nesavršena. Razdoblje prilagodbe vanjskom svijetu intenzivnije je za njih nego za one s punim radnim vremenom. U tom smislu, djeca posebno akutna podnose negativne učinke. Često na ovoj pozadini patologija razvija. Bolesti koje ne predstavljaju opasnost za drugu djecu u preranoj i "maloj težini" bolesti su teže.

  Kao što znate, polaganje struktura mozga javlja se u ranoj fazi razvoja fetusa. Čak i duboko prerano dijete rodi s formiranim podjelama živčanog sustava, ali živčani sustav je nezreo i često nesposoban pravilno regulirati sve organe i sustave. Potrebno je vremena za izgradnju tih odnosa. Dakle, u ranim danima dijete ne zna kako sisati, jer se impuls živca ne prenosi ispravno mišiće koji su uključeni u sisanje. Dijete se hrani dugo kroz sond dok se ne formira refleks usisa. Vrlo često ova djeca, nakon što su naučila sisati, loše progutaju.

  Djeca koja su bili prisiljeni da liječnici dugo dojiti kroz cijev, a dugo su bili na mehaničkoj ventilaciji, obično kasno za učenje govoriti, pogrešno izgovoriti glasove, jer refleksa koji reguliraju tonus mišića uključenih u izgovoru zvukova dugo formirana. Stoga gotovo sve duboko prerane bebe trebaju pomoć logopedista. Štoviše, klase govorne terapije potrebne su čak i prije nego što dijete počne govoriti, kako bi normaliziralo ton mišića jezika, kako bi se stvorio ispravan razvoj mišića govora.

  Tijekom poroda, čak i bez komplikacija, bebin mozak je pod jakim stresom. Pritisak na membrane može biti toliko jak da se razvija cirkulacijska bolest, može dovesti do krvarenja u mozgu. Nedonoščadi mozak nezrelost često popraćena hipoksija, traumatskog rođenja, nedostatak hematopoetskih vitamina K, koji je također često dovodi do krvarenja i moždanog udara u mozgu. Poremećaj moždane cirkulacije može dovesti do oštećenja struktura mozga. S obzirom na takvu pozadinu, moguće je stvaranje cerebralne paralize.

  U blagim krvarenjima, zidovi malih posuda raspršuju i to može dovesti do povećanja intrakranijskog tlaka. Intrakranijalni pritisak se povećava zbog prekomjernog stvaranja tekućine u ventrikulama mozga, koja stavlja pritisak na okolna tkiva. S malim krvarenjem, stanje se u većini slučajeva brzo nadoknađuje, izlučivanje tekućine iz ventrikula normalizirano, a krvarenja se rastopiti bez traga. Drugim riječima, krvarenje prvog i drugog stupnja može proći bez traga za djetetom, međutim, to ne znači da se ne smije promatrati niti liječiti 1-2 godine života.

  Teška krvarenja, kada su „Rush” velike žile i krv ispunjava komore mozga, uzrokujući mnogo ozbiljnije posljedice, što dovodi do hidrocefalusa, napadaji, zaostalosti u razvoju, poremećajima kretanja. Ova djeca imaju potrebu za stalnom pomoći neonatologa, neurologa i ostalih stručnjaka, a posebno kontrolom neurosensory organa (oči i uši), jer oni mogu biti oštećeni od strane tih područja mozga.

  Ortopedski kirurg pregledava sva novorođenčad najmanje 4 puta (u dobi od 1, 3,6 i 13 mjeseci). Takva kontrola omogućuje otkrivanje patologije koja se često nalazi u preuranjenim bebama, poput displase (nerazvijenosti) zglobova.

  U djece s ozljedama živčanog sustava, motorička aktivnost i mišićni ton se smanjuju, refleksi su slabo izraženi. Svibnju, naprotiv, promatramo uzbuđenje. Često u ranoj dobi dolazi konvulzivni sindrom. Ultrazvučna metoda mozga (NSG) široko se koristi za dijagnosticiranje neuroloških poremećaja kod djece. Ako dijete ima čimbenike rizika za tešku patologiju središnjeg živčanog sustava, on treba aktivno liječenje i praćenje od strane neurologa. U preuranjenim bebama dišni sustav je također nezreo. Nema dovoljno razvoja plućnog tkiva i njenog opskrbe krvlju.

  Češće, prerane bebe razvijaju anemiju, rakove. Djeca su sklona zaraznim bolestima, često pate od prehlada, otitis, itd. Anemija je jedna od najčešćih patologija u maloj djeci. Oko 20% punoljetnih beba pate od ove bolesti, a među prvih dojenčadi u prvoj godini života gotovo svatko ima anemiju. Istovremeno, jačina anemije je veća, to je niža gestacijska dob djeteta. U prvim mjesecima života u prerane bebe s vrlo niskom težinom rođenja (manje od 1500 g) i gestacijskom dobi manje od 30 tjedana. teška anemija koja zahtijeva transfuziju crvenih krvnih stanica je do 90%.

  Sve preuranjene bebe podvrgavaju se audiološkom pregledu, jer se rizik od oštećenja sluha povećava zbog oštećenja živčanog sustava.

  Također, sve prerane bebe nužno pregledavaju oftalmolog. Prva provjera provodi se u dobi od 4-6 tjedana starosti, a zatim 1 put u tri mjeseca. Promatranje od strane oculista je neophodno za otkrivanje retinopatije preuranjenosti. Retinopatija prijevremenog poremećaja je bolest očiju preranih beba, što često rezultira nepovratnim gubitkom vizualne funkcije.

  Ovo je prvi put da je bolest otkrivena u nedonošče 1942. (tada zvan kao retinopatije nedonoščadi), do sada uzroci, napredovanje i spontana povlačenja bolesti nije potpuno jasan i samo se proučava.

  Od početka devedesetih istraživanja na ovom području su se prebacile na novu kvalitativnu razinu. To je uglavnom posljedica oštrog porasta preživjelih vrlo preuranjenih beba u razvijenim zemljama i, prema tome, pojavljivanja velikog broja djece s završnim stadijima retinopatije. Tijekom proteklih 10 godina, znanstvenici iz mnogih zemalja su došli do konsenzusa o sveobuhvatnosti bolesti (tj prisutnost mnogih faktora rizika), razvili su zajedničku klasifikaciju bolesti i pokazao djelotvornost profilaktičke laser i cryosurgical liječenja.

  Kirurgija je još uvijek u razvoju u aktivnim i ožilnim stadijima bolesti. U ovoj fazi razvoja oftalmologije se smatra neosporna činjenica da je razvoj retinopatije nedonoščadi događa samo u nezrelim djetetom, kao povreda formiranju krvnih žila mrežnice (koja završava 40. tjedna fetalnog razvoja, odnosno u vrijeme rođenja bebe punog izraza). Poznato je da do 16 tjedana intrauterinog razvoja retina fetusa nema krvnih žila. Njihov rast u mrežnici počinje od izlaza optičkog živca u smjeru periferije. Do 34. tjedna, formacija vaskularne mreže u retinalnom nosnom dijelu je završena (glava optičkog živca, iz koje rastu krvne žile, bliži je nosnoj strani). U vremenskom dijelu rasta krvnih žila traje do 40 tjedana. Na temelju gore navedenog, postaje jasno da je ranije dijete rođeno, to je manja površina mrežnice prekrivena plovilima, tj. tijekom oftalmološki pregled otkrio je opsežniji avaskulamoj ili avaskulamoj zonu (ako je beba rođena prije 34 tjedana, odnosno, avaskuryarnye mrežnice područje otkriven na periferiji s vremenskim i nosna strane). Nakon poroda u preranoj bebi razni patološki čimbenici utječu na proces vaskularne formacije - vanjsko okruženje, svjetlo i kisik, što može dovesti do razvoja retinopatije.

  Vrste patologija novorođenčadi i preranih beba

  Čekanje za djetetom nesumnjivo je radosno i uzbudljivo razdoblje u životu svakog roditelja. No, u rijetkim slučajevima, može biti zasjenjen raznim komplikacijama trudnoće i porođaja. Do danas postoji mnogo abnormalnosti u razvoju fetusa, s uobičajenim nazivom "perinatalna patologija novorođenčeta". Razgovarajmo o najčešćim patologijama novorođenčadi i preranoj bebi.

  Koja je perinatalna patologija novorođenčeta?

  Perinatalna patologija je bolest ili patološko stanje fetusa i novorođenčeta koja se javlja u perinatalnom razdoblju, tj. od 28. tjedna trudnoće do prvih minuta njegova izvanzemaljskog života.

  Prema stručnjacima, kongenitalne bolesti su velika skupina patologija novorođenčadi i starije djece, koje karakteriziraju abnormalni razvoj i funkcioniranje različitih organa i sustava.

  Patologije novorođenog djeteta mogu se osjetiti u različitim razdobljima svog života: u prvih nekoliko minuta nakon rođenja, a nakon mnogo godina.

  Teške bolesti koje se manifestiraju ubrzo nakon rođenja djeteta uključuju takve gene i genomske mutacije kao što su:

  • Patauov sindrom je kromosomska bolest karakterizirana prisutnošću dodatnih 13 kromosoma u stanicama;
  • Sinusni sindrom krvi je genetski poremećaj uzrokovan nedostatkom fragmenta kromosoma 5;
  • Fenilketonurija je nasljedna bolest povezana s oštećenim metabolizmom aminokiselina.

  Često su patologije razvoja kardiovaskularnog sustava, osobito "plavih defekata", opasnog preopterećenja malog kruga cirkulacije krvi i razvoja cijanoze. Osim toga, često se pojavljuju anomalije razvoja musculoskeletalnog sustava: deformacija mišića, zglobova, kostura i ligamenta. Ove patologije novorođenčadi uključuju displasija zglobova kuka.

  Među patologijama novorođenčadi i preranoj bebi također se razlikuje kongenitalna crijevna opstrukcija povezana s nezrelosti zidova crijevnih mišića.

  Danas, sve kongenitalne patologije kod bebe dijagnosticiraju neonatolozi i liječe se u posebnim medicinskim ustanovama.

  Prema mišljenju stručnjaka, razvoj patologija novorođenčeta može biti pod utjecajem čimbenika kao što su:

  • placentalna insuficijencija;
  • fetalni toksini;
  • intrauterini infekcija (virusi influence i parainfluence, adenovirus, rubeola, toksoplazmoza, itd.)
  • obilježja porođaja;
  • stupanj zrelosti fetusa i novorođenčeta.

  Među tim faktorima je posebno opasno placentofetal insuficijencija tijekom trudnoće, što dovodi do pothranjenosti, hipoksije, kao i funkcionalne nezrelosti fetusa, značajno smanjuje svoju opstojnost i uzrokuje komplikacije kao što encefalopatije i bolesti pluća.

  Perinatalna patologija novorođenčadi povezana s oštećenjem CNS-a je velika skupina različitih lezija mozga i kičmene moždine koja se javljaju tijekom trudnoće i porođaja, kao iu prvih dana njegova života.

  Danas stručnjaci identificiraju 4 skupine perinatalnih patologija u novorođenčadi:

  • hipoksični, u kojem je ključni faktor štetnosti manjak kisika (hipoksija);
  • traumatična, koja proizlazi iz mehaničkih oštećenja tkiva mozga i kralježnice tijekom porođaja ili u prvim minutama života djeteta;
  • dismetabolični ili toksični-metabolizma, gdje je opasan faktor je povredu metabolizma u tijelu bebe, kao i korištenje buduće majke raznih toksičnih tvari (alkohol, droga, droge, i tako dalje.);
  • zaraznih, u kojima glavni negativni utjecaj ima infektivno sredstvo (bakterije, virusi ili drugi mikroorganizmi).

  Unatoč činjenici da simptomi tih patologija novorođenčadi nestaju s vremenom, mogu imati dugoročne posljedice. Glavne manifestacije tih anomalija trudnoće i porođaja uključuju:

  • odgođeni mentalni, razvoj govora ili motora;
  • cerebroastenski sindrom, koji se manifestira anksioznim spavanjem, motornim nemirima, raspoloženjima i meteorološkoj ovisnosti;
  • poremećaj hiperaktivnosti s nedostatkom pozornosti.

  Najnepovoljniji ishodi patoloških stanja CNS-a kod novorođenčadi uključuju epilepsiju, hidrocefalus i cerebralnu paralizu.

  Liječenje i rehabilitacija dojenčadi s oštećenjem CNS-a treba početi što je ranije moguće, budući da su mnogi poremećaji reverzibilni u prvim mjesecima života djeteta. Stoga prva pomoć djeci pruža se u rodilištu. To uključuje obnavljanje i održavanje funkcioniranja vitalnih organa, normalizacija procesa zamjene i liječenje sindroma u CNS ozljeda (ekscitacija ili inhibicije, cerebralni edem, konvulzije, povišen intrakranijalni tlak). Liječenje se temelji na lijekovima i intenzivnoj njezi.

  Prevencija perinatalne patologije trebala bi pokriti cijelo razdoblje trudnoće i porođaja, kao i prvi tjedan nakon rođenja djeteta. Ona preuzima stvaranje za buduću majku optimalnih uvjeta života i rada, omogućujući joj da sačuva zdravlje i osigura dobar razvoj njezine bebe.

  Korištenje lijekova tijekom trudnoće treba provesti pod strogim medicinskim nadzorom. Osim toga, za kontrolu razvoja fetusa trudnica, iznimno je važno učiniti sve potrebne ultrazvuk.

  Od velike je važnosti i sprečavanje zaraznih bolesti. U ovom slučaju, pravodobna dijagnoza i liječenje akutnih i latentnih zaraznih bolesti trudnica, kao i strogo poštivanje sanitarnog i higijenskog režima u pružanju pomoći majci i novorođenčadi.

  Patologija novorođenčadi i preranih beba

  Pojam "preuranjenost" se koristi kada je beba rođena prije 37. tjedna trudnoće, a njegova tjelesna težina ne prelazi 2,5 kg. S težinom manjom od 1,5 kg, novorođenčad se smatra duboko prerano. I težine manje od kilograma - plod.

  Koji su znakovi prijevremenosti i kako se brinu za rane rođene mrvice?

  Sadržaj članka:

  Prerano novorođenčad: znakovi prerane bebe

  Pored težine, prerane bebe imaju i druge znakovite znakove ranog rođenja.

  To uključuje:

  • Mali stupanj. To će biti manje, to je veći stupanj prijevremenosti.
  • Gotovo potpun odsutnost potkožnog sloja (u duboko prerano).
  • Smanjen ton mišića.
  • Nerazvijeni refleks sisanja.
  • Nesrazmjer u tijelu: položaj niske pupke, kraće noge, veliki spljošten abdomen, velika glava (1/3 u odnosu na visinu).
  • Otvori mali proljeće i često divergencija lubanje.
  • Meke, lako izobličene uši.
  • Oštrina kosa kose, izražena ne samo na leđima / ramena, već i na čelu, bedrima, obrazima.
  • Nedovoljno razvijeni marigoldi (ne dostižu vrhove prstiju).


  Na zrelost djeteta utječu mnogi čimbenici. Svaki organizam je individualan, a kod rođenja se, naravno, nemoguće usredotočiti na rođenje samo na tjelesnoj težini.

  Ključni kriteriji koji određuju status i karakteristike preuranjenog djeteta su stanje, stupanj prijevremenosti i tjelesne težine djeteta pri rođenju, kao i priroda rođenja, uzrok prijevremenog porođaja i prisutnost patologija tijekom trudnoće.

  Stupanj pretilih dojenčadi, visinu i težinu novorođenčadi

  Težina djeteta ovisi o trajanju trudnoće, na temelju koje je klasificiran stupanj prijevremenosti novorođenčeta:

  • Pri rođenju od 35-37 tjedana i tjelesne težine jednaka 2001-2500 g - 1. stupanj.
  • Pri rođenju u dobi od 32-34 tjedna i tjelesne težine jednako 1501-2000 g - 2. stupanj.
  • Pri rođenju od 29-31 tjedna i tjelesna težina jednaka 1001-1500 g - 3. stupanj.
  • Pri rođenju u trajanju od manje od 29 tjedana i tjelesne težine manja od 1000 g - 4. stupanj.

  Faze preranog dojenčeta, patologije preranog novorođenčadi

  • Reanimacija. Prva faza, u kojoj su djeca smještena u inkubator ("inkubator" s umjetnim aparatom za pluća), u odsustvu sposobnosti disanja samostalno i nezrelosti važnih tjelesnih sustava. Ako nema refleksa za usisavanje, mlijeko se daje djetetu putem posebne sonde. Potrebna su kontrola disanja, impulsa i temperature.
  • Intenzivna njega. Ako je moguće disati, beba se prenosi u inkubator, gdje i dalje održava tjelesnu temperaturu i osigurava dodatni kisik.
  • Promatranje praćenja. Promatranje stručnjaka za punu normalizaciju svih vitalnih funkcija tijela i prepoznavanje odstupanja s naknadnim ispravljanjem.


  Trajanje i teškoće sestrinstva izravno ovise o stupnju prijevremenosti. Ali glavni problem nije nedostatak težine, već nerazvijenost važnih sustava i organa mrvica. To jest, činjenica da je beba rođena prije nego što je sazrela za život izvan maternice.

  Zato je zadaća liječnika opsežno ispitivanje prisutnosti patologija koje se razvijaju u pozadini nesavršenosti zaštitnih sila, stresnog razdoblja prilagodbe i akutnih reakcija na štetne učinke.

  Moguće patologije preranih beba:

  • Nemogućnost spontanog disanja.
  • Nedostatak refleksa usisa, slaba gutanja hrane.
  • Dugoročno oblikovanje refleksa koji su odgovorni za regulaciju mišićnog tonusa (u starijoj dobi - pogrešan izgovor zvukova, kasni početak prvog koherentnog govora itd.).
  • Poremećaji cirkulacije krvi, hipoksija, rizik razvoja cerebralne paralize.
  • Povećani intrakranijski tlak.
  • Odgođeni poremećaji razvoja i kretanja.
  • Zglobna displazija.
  • Nezaposlenost dišnog sustava, nerazvijenost plućnog tkiva.
  • Razvoj rakom i anemije.
  • Izloženost prehladi, otitis, zarazne bolesti.
  • Razvoj anemije.
  • Oštećenje sluha i vida (razvoj retinopatije), itd.

  Njega prerane bebe: hranjenje, liječenje preranog novorođenčadi

  Ključna pravila preranog dojenčeta u sestrinstvu su kako slijedi:

  • Stvaranje ugodnog okruženja: odmor, pravilno hranjenje i piće, nježno ispitivanje i liječenje, vlažnost zraka itd.
  • Strogo održavanje potrebne temperature u komori (24-26 g.) I vlakna (s težinom od 1000 g - 34,5-35 g, s težinom od 1500-1700 g - 33-34 g). Dijete još uvijek ne može zagrijati, pa čak i odijevanje odvija u inkubatoru.
  • Dodatno oksigenacija (povećana koncentracija kisika).
  • Pravilno mjesto beba u inkubatoru, ako je potrebno - upotreba pamučnog krafna, redovnu promjenu položaja.

  Prehrambeno hranjenje - zaseban dio programa njege:

  • Neprekidne bebe (u teškom stanju) prikazane su parenteralnom prehranom (intravenozno i ​​putem sonde), u prisutnosti refleksa za sisanje i u odsutnosti teških patologija - hranjenih iz boce s aktivnim sisanjem i težinom od 1800-2000 g - primijenjene na prsa (prema pojedinačnim indikacijama).
  • Odgovarajuća tekućina je neophodna za svako prerano dijete. Uobičajeno se koristi Ringerova otopina, miješana 1: 1 s 5% otopinom glukoze.
  • Dodatno se uvode vitamini: tijekom prva 2-3 dana, vikasol (vitamin K), riboflavin i tiamin, askorbinska kiselina, vitamin E. Preostali vitamini propisani su prema indikacijama.
  • U nedostatku majčinog mlijeka, od 2. tjedna prerane bebe mogu se dati prehrani s mješavinama s visokom razinom proteina i energetske vrijednosti.


  Jako prerane bebe zahtijevaju poseban tretman, što ovisi o pojedinačnim zdravstvenim problemima.

  Prerane bebe. patologija preranih beba

  Efimova Margarita, 5 godina Oko dvije od deset beba rođene su prerano. Beba rođena prije kraja 37 tjedana trudnoće smatra se preuranjenom. Većina preranih beba rađa se s tjelesnom težinom manjom od 2500 g. Prematurni stupnjevi: stupanj I 35-37 tjedna težina približno 2001-2500 g II stupanj 32-34 tjedna tjelesna težina približno 1501-2000 g III stupanj 29-31 tjedna težina približno 1001-1500 g IV stupanj manji od 29 tjedana, težina manja od 1000. Od 1974. godine, WHO je predložio da se djeca rođena s tjelesnom težinom veća od 500 g s gestacijskim razdobljem od najmanje 22 tjedna trebaju smatrati održivima. U posljednjim desetljećima došlo je do povećanja rađanja djece u prijevremenim porodima širom svijeta. Prerano beba zahtijeva veliku pažnju, jer često postoje brojni problemi u procesu skrbi. Prije svega, ovo se odnosi na djecu rođenu s tjelesnom težinom od 1500 g i manje "duboko prerano", a posebno manje od 1000 g, "iznimno prerano". Treba imati na umu da razdvajanje stupnja preuranjenosti, uzimajući u obzir parametre težine, ne uvijek odgovara pravom konceptualnom dobu djeteta. Ova metoda klasifikacije se koristi za standardizaciju liječenja i praćenja, za potrebe statistike. U praksi, osim toga, potrebno je uzeti u obzir širi raspon pozicija za procjenu stvarne dobi djeteta. Razlozi nedostatka mogu se podijeliti u tri velike skupine: socio-ekonomske i demografske. Nedostatak ili nedovoljna medicinska skrb, loša prehrana trudne žene, radne opasnosti (rad na transporteru, tjelesna aktivnost, stoji većinu radnog dana), loše navike, neželjena trudnoća itd. Socio-biološki. Pretilost rođenja je češća u primiparama ženama mlađim od 18 i preko 30 godina, starost oca starijih od 50 godina. Važna je opstetarska povijest: umjetno prekid trudnoće (osobito kazneno ili komplikacija), trudnoća koja se dogodila ubrzo nakon rođenja (manje od 2-3 godine). Klinička. Prisutnost trudnih somatskih, ginekoloških, endokrinoloških bolesti. Patologija trudnoće: kasna preeklampsija, akutne infektivne bolesti tijekom trudnoće, operacije, fizičke traume, osobito trbuha. Na dijelu fetusa, kromosomska patologija i intrauterinska infekcija mogu biti uzroci preranog rođenja. Preuranjeno dijete može se izdvojiti od djeteta rođenog na vrijeme. Prerano tijelo je nerazmjerno. Glava je velika u odnosu na tijelo, kosti lubanje su kobne, šavovi i mali fontani su otvoreni. Koža je tanka, tamno-crvena, potkožno tkivo praktički nije razvijena, koža obilno prekrivena mekom dolje, meke uši, nokti su vrlo tanki. Navel se nalazi ispod središta trbuha. Unutarnji organi i sustavi također su nezreli. U preranoj i "maloj težini" djece, obrana tijela je slabija i nesavršena. Razdoblje prilagodbe vanjskom svijetu intenzivnije je za njih nego za one s punim radnim vremenom. U tom smislu, djeca posebno akutna podnose negativne učinke. Često na ovoj pozadini patologija razvija.

  Do 34. tjedna, formacija vaskularne mreže u retinalnom nosnom dijelu je završena (glava optičkog živca, iz koje rastu krvne žile, bliži je nosnoj strani). U vremenskom dijelu rasta krvnih žila traje do 40 tjedana. Na temelju gore navedenog, postaje jasno da je ranije dijete rođeno, to je manja površina mrežnice prekrivena plovilima, tj. tijekom oftalmološki pregled otkrio je opsežniji avaskulamoj ili avaskulamoj zonu (ako je beba rođena prije 34 tjedana, odnosno, avaskuryarnye mrežnice područje otkriven na periferiji s vremenskim i nosna strane). Nakon poroda u preranoj bebi razni patološki čimbenici utječu na proces vaskularne formacije - vanjsko okruženje, svjetlo i kisik, što može dovesti do razvoja retinopatije. Glavna manifestacija retinopatije prijevremenog zastoja je uhićenje normalne tvorbe krvnih žila, njihovo klijanje izravno unutar oka u staklasto tijelo. Rast krvnih žila i, nakon toga, mladi vezivno tkivo uzrokuje napetost i odvajanje mrežnice. Kao što je ranije spomenuto, prisutnost avaskularnih zona na periferiji fundusa nije bolest, to je samo dokaz razvoja retinalne vaskulature i, prema tome, mogućnost retinopatije u budućnosti. Aktivna retinopatija je postavljeni patološki proces koji može završiti u regresiji s potpunim nestankom manifestacija bolesti ili kretnjama. Prema međunarodnoj klasifikaciji, aktivna retinopatija podijeljena je u faze procesa, njegovu lokalizaciju i opseg. Faza 1 - izgled bjelkaste linije koja se dijeli na granici vaskularne i avaskularne retine. Faza 2 - izgled vratila umjesto linije. Treba naglasiti da je u 70-80% slučajeva s 1-2 stupnja retinopatije u ranoj dobi moguće spontano izliječenje bolesti uz minimalne rezidualne promjene u fundusu. Faza 3 - karakterizirana pojavom rasta mrežnih posuda u staklastom tijelu u osovini. S malom dužinom procesa, kao iu prve dvije faze, spontana je regresija moguća, no preostale promjene su izraženije. Kada se rast posuda unutar oka proširio na prilično veliko područje, taj se uvjet smatra pragom stupnja retinopatije u ranijoj dobi kada proces njenog napredovanja postaje praktički nepovratan i zahtijeva hitno profilaktičko liječenje. Faza 4 - djelomična odstranjivanje retine. U ovoj fazi potrebno je riješiti pitanje rane prevencije razvoja ukupnog odmaka retine. Ponekad operacija od 20-30 minuta sa očuvanjem leće vraća djetetu priliku da razvije puni pogled. Faza 5 - cjelokupna odvajanja retine. Čak i ako je proces dosegao stupnjeve 4 i 5, potrebno je provesti cijeli niz terapijskih i kirurških mjera s ciljem sprječavanja teških kretnji. Indikacije za kirurško liječenje krekingnih stadija retinopatije preranog dojenčadi su strogo individualne, određene stupnjem i lokalizacijom retinalnog odstranjivanja, kao i općim somatskim stanjima djeteta.

  Pažljivo sam proučio rezultate sličnih istraživanja provedenih na Novom Zelandu, jer postoji dobro uspostavljen sustav izvješća, a informacije o tom sindromu izgledaju pouzdanije nego u mnogim drugim zemljama. Početkom 1992. godine naša je istraživanja dobila dodatnu podršku iz dva razloga: pojavu poboljšane računalne tehnologije za proučavanje spavanja u kući i prijam u laboratorij za spavanje za novo istraživanje djece Serz. Iz ovih preduvjeta naš je program smanjenja rizika počeo razvijati. Djeca koja trebaju spavati na trbuhu. Obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom ako vaše dijete ima medicinske pokazatelje za spavanje na trbuhu. Ova djeca uključuju: - Preuranjene bebe, koje se još uvijek brinu za bolnicu, spavaju na trbuhu povećavaju kapacitet dišnih organa preuranjenih beba. - Djeca koja pate od gastroezofagealnog refluksa, najbolja pozicija za njih tijekom spavanja je na trbuhu, a glava povišena za 30 ° (vidi str. 386). - Djeca s malim čeljusnim kostima ili druge abnormalnosti u strukturi dišnih puteva. O monitorima za bebe Ako vaše dijete ima bilo kakve znakove povezane s rizikom od SIDS-a, vaš liječnik može predložiti kućni monitor za bebu

  Na primjer, u Liberiji postoji šest tisuća. Je li moguće vratiti deset vojnika iz djetinjstva? Uostalom, ti momci su vidjeli toliko užasa, navikli su na nasilje i okrutnost. Većina njih su nepismeni, a to je razumljivo - gdje su bili oni koji studiraju? Druga stvar je neshvatljiva: kako djeci objasniti ono što je djetinjstvo, ako to nisu znali, ne sjećam se? Nije iznenađujuće da čak i kad je moguće pronaći roditelje tih dječaka, odrasli ne žele odvesti djecu kući, pretvoreni u ubojite ubojice. Programi rehabilitacije koje su proveli predstavnici UN-a i skupine volontera, kao što kažu u izvješćima, nisu proizveli "poticanje rezultata". Evo što o tim klasama engleski pisac Caroline Moorehead, stručnjak u području ljudskih prava „, bivši djece vojnika su vrlo agresivni, oni su mutne pojmove dobra i zla, a neke od te djece su iskreno začarani oni izvući samo tenkove i bombaških napada, igrati. u krvnicima, oni pate od nesanice, fobija, anksioznosti napada, netko ne može jesti, netko je apsolutno nerazgovijetan, iz sjećanja ne mogu izbrisati sjećanja na zločine.

  Druga vrsta Downove bolesti naziva se mozaikom, kao i s njim, zajedno s stanicama koje sadrže dodatni kromosom 21, postoje stanice s normalnim skupom. Zato se nitko ne proučava, već mnoge krvne stanice. Ponekad, ali ne u svim slučajevima, kod djeteta s tipom mozaika, lezija je manje izražena. Zašto nas? Kromosomske abnormalnosti pojavljuju se nasumično. Ne možete uzrokovati da učine nešto pogrešno tijekom trudnoće. Žena je rođena s određenim skupom jaja, novima za život nisu proizvedeni. Što više jaja žive, to je veća vjerojatnost da će se nešto dogoditi pogrešno. Zašto se to dogodi s spermija je tajna. Tijelo se stalno stvara nove sperme. Ne postoji takva stvar kao "stara sperma". Iz nekog nepoznatog razloga, rizik od pothranjenosti u spermi se povećava kada muškarac ima 50 godina. Downova bolest i druge patologije U djece s Downovom bolesti može doći do zdravstvenih problema, uključujući različite bolesti. Bolesti srca: 40% ove djece rođeno je s abnormalnim razvojem srca

  Razlozi za siročad su različiti, ali razumljivi umu i srcu, samo ako su roditelji mrtvi ili ozbiljno bolesni. Da budu siroče s živim roditeljima, da shvate da su negdje, to je vrlo teško. Doista, majčinska ljubav, milost i nježnost znače toliko djetetu. Raspon uzroka problema s djecom je vrlo širok i nejasan. Među značajnim čimbenicima treba istaknuti krizne pojave u obitelji: kršenje njezine strukture i funkcije, povećanje broja razvoda i broj nepotpunih obitelji, asocijalni način života nekolicine obitelji; smanjenje životnog standarda, pogoršanje uvjeta za djecu, povećanje psiho-emocionalnih preopterećenja među odraslim osobama koje izravno utječu na djecu, širenje zlostavljanja djece u obiteljima i internatima, istovremeno smanjujući odgovornost za njihovu sudbinu. Dramatična promjena vrijednosti orijentacija u društvu, psihološko neprimjerenost značajnog dijela stanovništva i pad moralnih standarda negativno utječu na proces socijalizacije djece i adolescenata. Sve veća razina antisocijalnog ponašanja kod odraslih potiče razvoj sličnih procesa u dječjem okruženju. Najznačajnija značajka posljednjih godina bila je značajno povećanje veličine društvenog siročeta, pojava novih obilježja.

  Od 1930. vodio je Odjel za fiziologiju i dijetetiku djeteta u Lenjingradskom znanstvenom institutu za zaštitu maternice i djetinjstva, a potom - propaedeutsku i bolničku (od 1939.) pedijatriju Ledijevskog pedijatrijskog medicinskog instituta. Velika djela na probleme neonatalnog razdoblja, hematologija, prehrana zdravog i bolesnog djeteta. Uredio je T. 8 izdanja Priručnika o dijetetičkoj maloj djeci. Predsjednik Sveorijskog društva pedijatrijskih liječnika (od 1958.). Lenin nagrada (1970) za niz radova posvećenih smanjenju pobola i smrtnosti djece. Dobila je 2 naredbi Lenjin, 2 druge narudžbe, kao i medalje. Počasni član Čehoslovačkog znanstvenog društva. I. Purkin. Cit.: Hematologija djetinjstva, 4. izd., L., 1963; Fiziologija i patologija novorođenčadi, 4. izd., L., 1967; Prozeedeutika bolesti djetinjstva, 6. izdanje, L., 1971. Lit.: A. B. Volovik, A.M. Abezgauz, A.F. Tour, "Pitanja zaštite majke i djetinjstva", 1970., br. 1. N. G. zabava. Tour (braća) turneju, obići (kolektivni pseudonim), ruski sovjetski pisci Tubelsky Leonid Davidovich [29,3 (11,4) 0,1905, selo Tagancha sada Cherkasy regija - 1961/02/14, Moskva] đumbir i Peter L. [str. 11 (24).1. 1908, Kijev]. Pojavio se 1925. godine

  Postoje dvije mogućnosti: 1. Obiteljski slučajevi: zdravi roditelji rađaju djecu s hipofiznom nanizmom. Objašnjenje ove: naslijeđe od mutirani gen koji kontrolira proizvodnju hormona rasta ili faktor oslobađanja hormona rasta, ili postojanje određenog nasljeđivanja, koji uzrokuje manje aktivnost hormona proizveden rasta (dodijeljen ali maloaktiven) ili treći razlog: hormona rasta proizveden je u normalnim količinama, te je dovoljno aktivan ali tkiva nisu osjetljiva na nju. 2. sporadični slučajevi. Razlozi za ove slučajeve: a. Ozljeda, mehanička ozljeda, hipoksija, hemoragija; b. infekcije; u. tumori hipofize (adenoma, craniopharyngioma); Kliničke manifestacije nasljednog oblika: djeca su rođena s normalnom masom i visinom, ali postoji aktivno zaostajanje u rastu od 2-4 godine života (vjerojatno je negdje skladište hormona?). Kako razvoj napreduje, nema pojave sekundarnih seksualnih obilježja. Činjenica je da se u okviru ove opcije razlikuje: 4-5% prognostički povoljne opcije koja se sastoji od izoliranog nedostatka GH sinteze

  MINISTARSTVO ZDRAVLJA ZDRAVLJA, međutim, utvrđeno je da su identificirane klase IgG i IgG i IgB i IgBloe IgG i oni su bili preseed. on mu je savjetovao o svom osobnom životu. Ja sam s o prolo ga io i ges io ja dura i pitam a, mara ira i u e e c evix, ja razvijaju se proporcionalno onome što je jasno i erval dura io. Ja sam izuzetan i malo sam teži Ključne riječi: pre erm dostava, prema ure rup uredu membrane, imu iy, mikrobiološ, os, icardiolipi, pyosep ic compli ci, ul ra-s ruc ure. PERELІK UMOVNIH SKOROCHEN antikardiolipinskih protutijela - antikardіolіpіnovі antitіla HRANE - epіduralna anestezіya ІL - іnterleykіn ІFN - іnterferon TEM - kolonієutvoryuvalnі odinitsі Mc - Monociti NBT - nіtrosinіy tetrazolіy Rr - neytrofіli PP - peredchasnі nadstrešnice PROM - peredchasny RPPOs voće obolonok PF - protses fagocitozu RDS - respіratorny distres sindrom SNST - spontani ne-natjecateljski test PSA-C-reaktivni protein PHA - fitohemaglutinin FNP - faktor nekroze puhlini FR - funkcionalna rezerva TSІK - cirkulatorni imunološki kompleks CMM - shyka uk CD3 - T-lіmfotsiti CD4 - T-pomoćne stanice CD8 - T-prigušivači CD16 - prirodnі kіleri CD19 - B lіmfotsiti CD25 - ІL-2 receptora na aktivovanih klіtinah GPL - іmunoglobulіn G kardіolіpіnіv Іg - іmunoglobulіn MPL - іmunoglobulіni M kardіolіpіni Th-1 - T varalice

  Kupanje ima higijensku svrhu i istodobno ima poticajni učinak. Za kupanje važno je spriječiti hodanje dijete. Obično je dijete okupano u bijeloj kupelji caklina. U prvim danima, kada se umbilikalna rana još nije zatvorila, novorođenče se okupa u kuhanoj vodi s dodatkom male količine otopine kalij permanganata; temperatura vode 37-38 ° C U budućnosti za kupku koristeći vruću vodu iz slavine. Jednom ili dvaput tjedno novorođenče se isperu sapunom (baby sapun). Temperatura u sobi kod kupanja mora biti 20-22 ° C. Rublje i pelene topli grijač topline. Ako je prije nego što je kupanje dijete imalo stolicu, onda je novorođenče prvo oprala, a zatim spustila u kadu. Glava djeteta bi trebala biti na majčinom lijevom ruku na laktama, četkom bi trebala biti ispod lijeve pazuha djeteta, dječja gornja prsa bi trebala biti iznad vode; posebno pažljivo operite prirodne nabore kože. Trajanje kupelji je 5 minuta, nakon kupanja dijete se izlijeva vodom iste temperature (ili 1-2 ° C ispod), a zatim stavljajući dijete na listu, osuši kožu krpom.

  Odjel za povijest, teoriju i metode socijalnog rada Rad na temu: "Oblici odgoja djece koja su ostala bez roditeljske skrbi" Završena četverogodišnja studentica, u / o, 1 c. Znanstveni savjetnik: prof.dr.sc. Gil S.S. Moskva, 2003. Sadržaj: Uvod 3Glava 1. Ruski zakonodavstvo o oblicima roditeljstva 51. Usvajanje (usvajanje) djece 62. Čuvanje i pritvor djeteta 103. Usvojena obitelj 12Glava 2. Primjena postojećih oblika roditeljstva bez roditeljske skrbi 161. Dokumenti neophodni za provedbu pritvora, usvajanja i poticanja 162. Problemi postojećih oblika roditeljstva bez roditeljske skrbi 203. Sos-sela kao inovativna praksa u obrazovanju djece koja su ostala bez roditeljske skrbi to 25Zaklyuchenie 29Spisok Reference 31Prilozhenie 32 1 UVOD U post-sovjetskom razdoblju, broj siročadi i djece u stalnom porastu u Ruskoj Federaciji, bez roditeljske skrbi, prema Odbor državne statistike u obzir sve ove djece i adolescenata: - 1991. - 414,5 tisuće djece, - 1993. godine - 460,4 tisuća djece, - 1997. godine - 596,8 tisuća, - 1999 - 636,9 tisuća, - 2000 - 123,2 tisuća djece, od kojih je 329 tisuća skrbništva i skrbništva u obiteljima, 153,5 - u usvajanju, 170,2 tisuća - u javnim ustanovama.

  Već su njegovi suvremenici bili svjesni ogromne društvene važnosti djela koje je stvorio. Ne slažući se uvijek s njegovom ocjenom događaja i osobnosti ruskog života, često negirajući u najoštrijem obliku legitimnost svoje književne pozicije, njegov koncept društveno-povijesnog razvoja Rusije. Turgenev je pripada plejadi najvećih ruskih pisaca druge polovice XIX stoljeća. U svom radu, realistične tradicije Puškinja, Lermontova, Gogola i dalje se razvijaju, obogaćene novim sadržajem. Turgenev je posjedovao nevjerojatan talent - kombinirao tzv. Rancor dana s generalizacijama najšireg, doista univerzalnog poretka i pružio im umjetnički savršen oblik i estetsku uvjerljivost. No, filozofska osnova Turgenevovog rada, na žalost, nije primila odgovarajuću pažnju istraživača. Ova je teza posvećena razmatranju umjetničkih obilježja Turgenevske baštine u njihovoj cjelovitosti i međusobnoj povezanosti. Posebnu pozornost posvetit ćemo romanu "Oci i sinovi", koji zauzima jedno od prvih mjesta pisca. Radovi I.S. Turgenev se također može proučavati zasebno - sličan pristup u prošlosti bio je vrlo produktivan.

  "Oci i sinovi" u Turgenevinu romanu Glavni problem u romanu I.S. Turgenev postaje problem "očeva i djece", koji je uvijek postojao. Djeca se ne mogu poslušati i prepustiti svemu roditeljima, jer je tako inherentna u svima nama. Svatko od nas je pojedinac, a svaki ima svoje stajalište. Ne možemo kopirati nikoga, uključujući roditelje. Najviše što možemo učiniti za veću sličnost s njima je odabrati isti put u životu kao i naši preci. Neki, na primjer, služe u vojsci, jer je vojska bila njihov otac, djed, pradjed itd., A neki tretiraju ljude, kao i njihova oca i Jevgenija Bazarova. Čini mi se da je problem "oca i djece" u romanu samo razlog sukoba, a razlog je što su očevi i djeca bili predstavnici različitih ideja. Već opisujući junake, Turgenev se protivi Bazarovoj prljavoj odjeći koju vlasnik naziva "odjećom", modnim kravatom i polovicama Pavela Petrovicha. Smatra se da je u komunikaciji između Pavela Petrovicha i Bazarova potpuna pobjeda ostaje za potonje, au međuvremenu Bazarov pada na vrlo relativni trijumf.

  Vidimo da je Bazarov snažna osobnost. U svakom slučaju, on ne odstupa od svojih načela. Ali u nastavku romana Turgenev odluči predstaviti svoj heroj još jedan test. Prije susreta s Odintsovom, ništa ne može potresti Bazarova uvjerenja. Ali ovdje se u junackim promjenama počinju pojavljivati. Život za njega je težak od svih njegovih teorija. Bazarov obuhvaća osjećaj ljubavi, da se romantizam, koji je zanijekao u svima, počeo manifestirati u njemu. Njegova je priroda preuzela ga. Nakon što je u ljubavi prepoznala Anna Sergejevu, Yevgeny pati porazom, ali bez poniženja, ostavlja je sama i odlazi. Nesrećena ljubav djelomično je uništila Bazarova ideološka uvjerenja. Pada u pesimizam, ne može naći nigdje mjesto za sebe. Ali, kao čovjek ogromne snage volje, pokušava prevladati romantiku u sebi, privući se zajedno, ali ne uspijeva postati ono što je bio prije susreta s Odintovom. Nakon što je izgubio smisao života, pretrpavši fantaziju u ljubavi, nakon što se odrekao mnogih svojih uvjerenja, junak umire na kraju romana, ali ne kao nihilist, nego kao obična osoba.