Krvne značajke

Hrana

Krv zdrave prerane bebe, kod rođenja, sadrži veliki broj crvenih krvnih zrnaca (5.000.000-7.000.000) i visoku razinu hemoglobina, preko 110 jedinica.

Prisutnost preranog djeteta pri rađanju crvenih krvnih zrnaca ispod 5.000.000 i hemoglobina ispod 100 jedinica. označava intrauterinalnu infekciju, hemolitičku bolest, transplacentno krvarenje ili neku drugu patologiju.

Rana anemija. Ubrzo nakon rođenja, dolazi do postupnog pada crvenih krvnih stanica i hemoglobina. Dugotrajno očuvanje potonjih kod velikih brojeva često je posljedica zadebljanja krvi.

Jedna od karakteristika prerane bebe je razvoj anemije u 2. mjesecu svog života, poznatog kao prerana anemija. Ova anemija razvija se u velikom broju preranih beba, počinje u drugom mjesecu života i obično završava do kraja treće. Ranija pojava anemije, usred prvog mjeseca, karakteristična je za bolesne preuranjene bebe.

U blagim slučajevima anemije, hemoglobin se smanjuje u rasponu od 55 do 60 jedinica, eritrocita - u rasponu od 3.000.000 do 3.500.000. Izvana, anemija se manifestira bljedilo kože. Opće stanje djece obično se ne pogoršava, aktivno sisanje, dobivaju na težini. S teškom anemijom, razina hemoglobina pada ispod 45 jedinica, broj crvenih krvnih stanica - ispod 2.800.000. Stanje djece također se pogoršava. Pojavi se letargija, otežano disanje. Pallora integracija pojačava. Krivulja težine postaje ravnomjernija.

Patogeneza anemije preranih dojenčadi temelji se na sljedećim čimbenicima: 1) povećanu hemolizu krvi u preranoj bebi prvog mjeseca života (L.E. Probatova, 1955); 2) brži porast volumena krvi u usporedbi s punim radnim vremenom djece (E. N. Mosyagina); 3) funkcionalna nezrelost koštane srži.

U odraslih osoba, funkcija stvaranja krvi u potpunosti se provodi pomoću koštane srži. U prenatalnom razdoblju, hematopoezija koštane srži se ne razvija odmah, otprilike od četvrtog mjeseca (A.F. Tour), prije toga je zabilježena ekstramedularna hematopoezija, čiji se mišići nalaze uglavnom u jetri i slezeni. U ekstramedularnoj hematopoeziji sintetizira se posebna vrsta hemoglobina - fetus (od fetusa - fetus), koji se razlikuje od uobičajenog "odraslog" hemoglobina s manje upornosti. Eritrociti koji sadrže fetalni hemoglobin podložni su povećanoj hemolizi.

Nakon poroda, ekstramedularna hematopoezija nastavi tijekom prvih mjeseci života, što se očituje značajnom prevalencijom fetalnog hemoglobina u krvi preranih beba. Na kraju drugog mjeseca života došlo je do značajnog "prigušenja" ekstramedularnih žarira hematopoeze (E. M. Golubeva, 1969) i povećano opterećenje stavljeno je na još nezrelo koštane srži. Mora nadoknaditi gubitak uništenih crvenih krvnih zrnaca i proizvesti ih u većem broju zbog brzog povećanja volumena krvi. Koštana srž preuranjenog djeteta u potpunosti se ne može nositi s ovim povećanim opterećenjem, iako je u stanju intenzivne eritropoeze. Sve to dovodi do razvoja anemije.

Ozbiljnost anemije ovisi o stupnju zrelosti djeteta. Kod djece koja imaju težinu do 1500 g, rana anemija iz ranijih godina je izraženija.

Najučinkovitiji u liječenju anemije preuranjenosti su transfuzije krvi. Korištenje stimulirajuće terapije (vitamin B12, anemoni, campolon) i dodatke za željezo nisu funkcionirali. Međutim, transfuzija krvi treba biti usmjerena samo na teške oblike anemije, jer daje samo privremeni učinak. Nakon nekog vremena, može se ponoviti pad broja hemoglobina i crvenih krvnih stanica. Transfuzijom krvi daleko je od bezopasnosti zbog rizika od infekcije parenteralnim hepatitisom. U blagim slučajevima anemije, racionalno hranjenje, šetnje na svježem zraku, opća masaža, dnevno kupanje su prikazani. Provedba ovih preporuka često je dovoljna za postupnu normalizaciju slike krvi.

Kasna anemija. U drugoj polovici godine, rekurentna anemija može se razviti kod preranih beba - kasnih anemije preranih beba. Temelj njegove patogeneze je nedostatak željeza. Odlaganje zaliha ove tvari u tijelu fetusa javlja se tijekom posljednjih mjeseci intrauterinog života, a prerane bebe rađaju s nedostatkom. Glavna hrana djece ove dobi - mlijeko također sadrži malu količinu željeza. Ovi uzroci doveli su do razvoja anemije nedostatka željeza u drugoj polovici godine.

Anemija nedostatka željeza je izražena u duboko preuranjenim bebama i djeci iz blizanaca. U ovom obliku, količina hemoglobina općenito se smanjuje. Pravodobno profilaktičko korištenje željeznih pripravaka može djelomično ili potpuno spriječiti razvoj kasne anemije kod preranih beba. Liječenje ovih lijekova može se početi od 2-3 mjeseca i kratkim prekidima nastaviti nekoliko mjeseci (2-3 tjedna uzimanja, 2 tjedna pauze i tako dalje. d.).

Značajke krvne formule. Nakon rođenja, u perifernoj krvi, neutrofili prevladavaju nad limfocitima s pomakom na lijevu stranu i pojavom u krvi mladih stanica (mijelociti, mladi). Postupno se smanjuje broj neutrofila, a broj limfocita se povećava. Na otprilike četvrtog i drugog dana u punoljetnim dojenčadi (A.F. Tour) postotak omjera između neutrofila i limfocita se razvija (prvi neutrofilni limfocitni križ), nakon čega je već poznata prevalencija limfocita.

U preuranjenim bebama neutrofilna limfocitna retikulacija dolazi poslije - na kraju prvog, početka drugog tjedna.

Anemija u preuranjenim bebama

U prerane bebe tijelo još nije potpuno zrelo. Stoga nije prilagođen neovisnom postojanju. Kvalitativni i kvantitativni sastav krvi u ovoj djeci bit će različit po brojnim značajkama. Čak i kod normalnog razvoja, razvija se odsutnost bolesti u preuranjenoj bebi.

Krvne značajke preranih beba:

U preuranjenim bebama razina hemoglobina i broj crvenih krvnih zrnaca mogu biti isti kao i kod punoljetnih beba. Rjeđe dolazi do smanjenja ili, obrnuto, povećanja tih pokazatelja. Tijekom prva dva mjeseca života dolazi do brzog smanjenja količine hemoglobina u krvi. Stopa ovog procesa je znatno veća u preranoj bebi nego u punoljetnim bebama. Kao rezultat toga, razvija se stanje karakteristike djece rođenih prerano. U medicini se naziva anemija preranih beba.

Uzroci anemije u preuranjenim bebama:

Trenutno, postoji nekoliko teorija anemije u preuranjenim bebama. Glavni oni upućuju na sljedeće razloge:

Vrijeme anemije u preuranjenim bebama:

Kod normalnog tijeka trudnoće, pravilnog razvoja svih unutarnjih organa i sustava, bilo koje prerano dijete će pokazati znakove anemije u različitim stupnjevima.

Simptomi anemije u preuranjenim bebama:

Glavni znak anemije je smanjenje razine hemoglobina u krvi i broj crvenih krvnih stanica. To dovodi do pogoršanja opskrbe djetetovim tijelom kisikom. Manifestacije hipoksije - gladovanje kisikom. Svi organi i sustavi pate od toga: kardiovaskularni, respiratorni, živčani sustav, koji je izuzetno osjetljiv na nedostatak kisika u dječjoj krvi. Manifesti takvih kršenja mogu biti sljedeći:

Anemija u preuranjenim bebama

Načela liječenja anemije u preuranjenim bebama:

Bez obzira na vrstu anemije u prerane bebe, liječenje je uvijek dugo i složeno. Izbor metode korekcije djetetovog stanja u potpunosti ovisi o vrsti i stupnju anemije.

Što je anemija u preuranjenim bebama i kako se nositi s tim?

Anemija kod prijevremenih dojenčadi uobičajena je pojava. To je zbog nedovoljne zrelosti tijela, uključujući cirkulacijski sustav. U tom smislu, sastav krvi djeteta rođenog ranije od propisanog razdoblja ima svoje karakteristične osobine, kako u kvantitativnom tako iu kvalitativnom smislu. Dalje ćemo reći kako prepoznati ovu bolest. A također, koje su metode liječenja.

Stopa hemoglobina za prerane bebe

Sadržaj hemoglobina u krvi novorođenčadi rođenih prerano je mnogo niži od novorođenčadi. Pogotovo u prvom mjesecu svog života. Donja granica normalne vrijednosti za prerane bebe je samo 160 g / l.

Uzroci i učinci smanjenja ovog proteina u krvi.

Hemoglobin je vitalni kompleksni protein uključen u transport molekula kisika. Osim toga, ona daje izlaz ugljičnog dioksida iz tijela. Stoga je u prvim danima života novorođenčeta vrlo važno osigurati dovoljnu količinu tog proteina u krvi.

Ako su razine hemoglobina preniske, onda je prirodni metabolizam kisika poremećen, što može dovesti do komplikacija i bolesti. Postoji nekoliko razloga koji izazivaju smanjenje hemoglobina u novorođenčadi:

 • Većina gubitaka krvi tijekom rada, što može doći zbog rupture pupčane vrpce ili prijevremenog odjeljivanja posteljice.
 • Povećani slom crvenih krvnih stanica dovodi do činjenice da novi proteini nemaju vremena za proizvodnju koštane srži zbog nedostatka tvorbe. Ovaj fenomen je tipično za prerane bebe u prvim mjesecima života.
 • Hemolitička bolest novorođenčeta dovodi do ubrzanog sloma ovog proteina. U ovom slučaju, učinak antitijela primljenih od majke zabilježen je u tijelu djeteta. Imaju destruktivan učinak na crvene krvne stanice.
 • Sferocitoza je nasljedna bolest, zbog čega dijete razvija anemiju. Zbog činjenice da crvene krvne stanice imaju oblik kuglastog (nepravilnog) oblika, hemoglobin se brzo raspada.
 • Intrauterna infekcija bebe (herpes, sifilis, rubeola) dovodi do prebrzog raspada crvenih krvnih stanica.
 • Ako u procesu hranjenja djeteta ne dobije željenu količinu željeza, tada se u dobi od 5-6 mjeseci može smanjiti hemoglobin jer je u tom razdoblju zalihe koje je primio dijete u maternici iscrpljene.

Ako zanemarite tako ozbiljan problem kao niski hemoglobin u novorođenčadi, postoji rizik od komplikacija. Između najopasnijih posljedica ističe se:

 1. Hipoksija, zbog čega dolazi do kvara brojnih unutarnjih organa.
 2. Invaliditet.
 3. Lag u mentalnom i tjelesnom razvoju.

Čimbenici anemije

Novorođenčad rođena prije određenog vremena, u gotovo 100% slučajeva pati od anemije. Njegova pojava je zbog mnogih razloga.

 • Nedovoljna količina željeza u tijelu djeteta.

simptomi

Bolest se javlja s izrazitom simptomatskom slikom koja omogućuje određivanje prisutnosti problema s hemoglobinom, ne samo medicinskih stručnjaka, već i roditelja.

 • Pallora progresivne prirode kože i sluznice.
 • Neki pad motoričkih aktivnosti.
 • Pogoršanje apetita - beba sranje lošu dojku ili bocu.
 • Ponekad se na vrhu srca pojavljuje sistolički šum.
 • Slabost i letargija (s kasnom anemijom).
 • Česta i obilna regurgitacija.
 • Nedostatak sustavne stolice.
 • Suha koža.
 • Oticanje udova ili lica (u teškim oblicima bolesti).
 • Dah je plitko, povremen, površan.
 • Pomanjkanje daha.
 • Česte infektivne i upalne bolesti.

Ako se otkrijete jedan ili više simptoma, odmah se obratite specijalisti za obavljanje svih potrebnih testova i pregleda.

Uvjeti izražavanja

Simptomi anemije kod prijevremenih dojenčadi počinju se pojavljivati ​​do početka drugog mjeseca. Bolest je najizraženija u dobi od 3-4 mjeseca. S pravodobnim i pravilnim tretmanom, integriranim pristupom i pravilnom skrbi, simptomi anemije u potpunosti nestaju za 7 mjeseci.

liječenje

Morate shvatiti da takva bolest ne može biti izliječena za nekoliko dana, pa čak i nekoliko tjedana. Terapija se provodi dulje vrijeme. Mogućnosti liječenja izravno ovise o vrsti anemije i njegovoj ozbiljnosti.

Transfuzija krvi po maloj stopi

Liječnici pribjegavaju takvom liječenju u prvom mjesecu beba života i vrlo često. U većini slučajeva, djeca dobro podnose postupak. Kao rezultat crvenih krvnih stanica ili transfuzija krvi, opaženo je povećanje količine hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca u dječjoj krvi.

Transfuzije krvi najčešće se najčešće propisuju bebama u prvom tjednu života, u slučaju smanjenja razine hemoglobina do razine ispod 130 g / l. Provođenje ovog postupka je neophodno jer previše niske razine ovog proteina dovode do značajnih problema s disanjem i mogu imati štetan učinak na rad središnjeg živčanog sustava i srca.

Liječenje ovom metodom ima nuspojave i moguće posljedice koje treba uzeti u obzir:

 • Visoki rizik od dobivanja bebe infekcije ili HIV-a.
 • Može doći do odbacivanja tijela strane krvi.
 • Elikrolitroyna ravnoteža krvi može biti poremećena.

pripravci

U dobi od dva mjeseca kod dojenčadi rođenih prerano, anemija se opaža na pozadini nedostatka željeza u krvi. Stoga, za liječenje ove bolesti, medicinski pripravci i vitamini koriste se za nadopunu opskrbe elementa koji nedostaje.

Propisani lijekovi u obliku tableta za oralnu primjenu. Doza se određuje brzinom od 6-7 mg lijeka dnevno po 1 kg težine djeteta. Prijam se provodi u intervalima između hranjenja. Nakon što se normalizira razina hemoglobina u krvi, propisani lijek treba piti još 2 mjeseca, ali već u manjoj dozi - polovici početne doze. Za učinkovitije liječenje propisano je istovremeno uzimanje lijekova i vitamina E.

dijeta

Novorođene bebe jedu posebnu formulu ili majčino mlijeko. U prvom slučaju, nedostajući elementi nalaze se u djece dodatno, au drugom slučaju, majka za njegu treba obogatiti njezinu prehranu što je više moguće hranom koja sadrži željezo.

prevencija

Najučinkovitije preventivne mjere su:

 • Uzimanje dodataka željeza tijekom trudnoće i dojenja.
 • Prerane bebe u dobi od 3 mjeseca počinju davati željezne dodatke. Dnevni unos - 2 mg / kg.
 • Tromjesečno ispitivanje krvi tijekom prve dvije godine života bebe.
 • Korištenje lijekova na bazi ribljeg ulja.

Preranog novorođenčadi razlikuju se ne samo loši refleksni pokazatelji nego i niže razine hemoglobina. Da bi se izbjegle komplikacije i nepovoljni ishodi, potrebno je pravovremeno početi s liječenjem, što bi trebalo provoditi sustavno, kompetentno i učinkovito. Uostalom, zdravlje i život bebe ovise o tome.

Prerano beba: rane komplikacije

Razdoblje prenatalnog razvoja u preuranjenim bebama bilo je manje, pa imaju posebne zdravstvene probleme. Ali sva djeca su različita. Nemoguće je predvidjeti što će biti prvi mjeseci ili godine beba života.

Mnoga djeca rođena prerano rasti snažna i zdrava. Prema statistikama, djeca koja su rođena gotovo na vrijeme (tj. Između 37 i 40 tjedana) manje su vjerojatno da imaju zdravstvene probleme od onih koji su ranije rođeni.

Prerane bebe zahtijevaju posebnu brigu od svojih roditelja, miluje, strpljiv, ljubav i njegu. Oni su osjetljiviji na infektivne bolesti, osobito pustularne bolesti kože, očiju i pupka.

Ako se dijete rodi prerano, roditelji obično imaju teško vrijeme. No, svijest o zdravstvenim problemima preranih beba pomaže u borbi s situacijom, kao i kvalificiranog osoblja - liječnika i medicinskih sestara koji imaju iskustva u promatranju takve djece.

Kakve vrste pluća mogu imati prerano dijete?

Prerane bebe često imaju probleme s disanjem, jer je potrebno više vremena za razvoj pluća. Stoga, ako je rođenje počelo prerano, trudnica je često dobila steroide - lijekove koji pomažu u zaštiti pluća djeteta (Bliss 2007).

Nakon rođenja, prijevremene bebe često se propisuju u nekom drugom tzv. Surfaktantu. Ova prirodna tvar proizvodi pluća i olakšava disanje. Ali mnoge prerane bebe imaju manjak. U takvim slučajevima, ulazi se kroz cijev u dišni vrat djeteta i odatle ulazi u pluća (Bliss 2007).

Evo nekih uobičajenih plućnih problema s kojima se suočavaju prerane bebe:

 • Sindrom respiratornog zatajenja. Ovo je vrlo ozbiljno stanje u kojem pluća ne dobivaju dovoljno kisika. Surfaktanti u mnogim slučajevima pomažu u sprečavanju sindroma respiratornog distresa, ali ponekad djeca još neko vrijeme moraju biti povezana s aparatom za disanje (NIH 2011a).
 • Apnea. Ovo je stanje u kojem je dijete disanje nepravilno. Otkriveno pomoću monitora. Tretira se s lijekovima kao što su, na primjer, kofein - ili privremena veza s aparatom za disanje (Kopelman 2009).
 • Kronična bolest pluća ili bronhopulmonalna displazija. To se događa kod djece koja su rođena mnogo ranije od vremena - ili u slučajevima kada njihova pluća postaju krutost i nepokretna zbog produljene umjetne ventilacije. U tom stanju, dijete neće biti otpušteno iz bolnice, već jednostavno prebačeno u drugu sobu. Osim toga, dijete u ovom slučaju mora biti posebno pažljivo zaštićeno od respiratornih infekcija (Bliss 2007).

Prerane bebe imaju srčane probleme?

Uobičajeni srčani problem u preuranjenim bebama je otvoreni arterijski kanal (bolest srca). Kada je dijete u maternici, njegov cirkulacijski sustav dozvoljava da krv bogata kisikom teče oko pluća. Nakon rođenja, odgovarajuće krvne staze su zatvorene, jer pluća preuzima funkciju disanja i obogaćivanja kisika.

S bolestima srca, arterijski kanal, koji se treba zatvoriti ostaje otvoren, što negativno utječe na cirkulaciju srca i pluća (Beerman 2009, Hamrick 2010, NHLBI 2009a).

Ako je arterijski kanal gotovo zatvoren, odnosno samo mali otvor ostaje, to ne uzrokuje velike probleme. S velikim ne-zatvaranjem, dijete dobiva brzo umor, jede loše i polako dobiva na težini. Iz preopterećenja, srce je rastegnuto, javljaju se problemi disanja, a pluća su uznemirena (Beerman 2009, Hamrick 2010, NHLBI 2009b, 2009c).

Ponekad ostaje mala rupa tako da se može zatvoriti. U međuvremenu, ovaj prirodni proces je u tijeku, djetetu se mogu propisati protuupalni lijekovi - na primjer, indometacin ili ibuprofen. U nekim slučajevima kirurgija je potrebna da zatvori ductus arteriosus (Beerman 2009, Hamrick 2010).

Može li mozak djeteta utjecati na prerano rođenje?

Prerane bebe imaju vrlo tanke i krhke krvne žile u mozgu. Jedan od rizika za takve bebe je cerebralna krvarenja, koja se nazivaju i intraventrikularno krvarenje. Obično se javlja u prvim danima ili tjednima nakon rođenja, a djeca koja su rođena vrlo rano najviše su izložena riziku (McCrea 2008).

Ako je područje krvarenja mala, učinci obično ne ostaju. Ali opsežna krvarenja mogu uzrokovati oštećenje mozga (NIH 2011a).

Liječnici redovito provode ultrazvučni pregled preranih beba kako bi otkrili znakove krvarenja u mozgu. Nema pouzdanog načina za zaustavljanje krvarenja ako je već počela. U nekim slučajevima transfuzija krvi ili ventilacija pluća pomažu (NIH 2011b).

Opsežna krvarenja mogu uzrokovati probleme kao što su cerebralna paraliza, epilepsija ili poteškoće u učenju u budućnosti (McCrea 2008). U slučaju krvarenja djeteta, neonatolozi će morati dugo promatrati, koji će moći identificirati probleme koji su uzrokovani krvarenjem u vremenu i pomoći djetetu.

Prerane bebe imaju problema s očima?

Na dnu učenika nalazi se tanka tkanina nazvana mrežnica. Djeluje otprilike kao film u ne-digitalnom fotoaparatu, pričvršćujući sliku za mozak.

Ako se dijete rodi puno ranije nego što je bilo, krvne žile u mrežnici možda se neće dobro razviti (Fleck 2008). Zbog toga se javlja krvarenje i oblici ožiljnih tkiva koji mogu uzrokovati oštećenje vida (RNIB 2011).

Ovo se stanje naziva retinopatija prijevremene bolesti. Što je razdoblje rođenja djeteta manja, to je veća vjerojatnost razvijanja ove bolesti (RNIB 2011).

Točan uzrok retinopatije je nepoznat, iako se pretpostavlja da može izazvati kontakt s koncentriranim kisikom. Stoga, neonatolozi pažljivo prate količinu kisika koje prima prerane bebe (Fleck 2008, RNIB 2011).

Osim toga, djeca u opasnosti pregledavaju oftalmolog (RCPCH 2008). Umjerena retinopatija u ranijoj dobi obično ne utječe na viziju u budućnosti. Ali ako se pojave problemi, oštećeno tkivo očiju tretira se krioterapijom (hladno liječenje) ili laserom (RCPCH 2008, RNIB 2011).

Postoji li rizik od crijevnih problema kod preranih beba?

Preuranjene bebe ponekad imaju vrlo ozbiljnu bolest crijeva pod nazivom nekrotizni enterokolititis. Stanje se odlikuje činjenicom da crijevna tkiva umiru. Točan uzrok je nepoznat, ali bakterijska infekcija može igrati ulogu u tome (NIH 2011b, AlFaleh 2011).

Među simptomima nekrotizirajući enterokolitis - otečene trbuh, proljev, povraćanje, opiranje jesti (NIH 2011b).

Ako dijete ima dijagnozu nekrotizirajućeg enterokolitisa, uobičajena hrana zamjenjuje kapaljkom s hranjivim tvarima. Ovo uklanja probavni sustav djeteta. Osim toga, kirurgija se može izvesti za uklanjanje oštećenih dijelova crijeva (GOSH 2008).

Bebe koje dobivaju majčino mlijeko imaju manje izgleda da imaju nekrotizni enterokolititis (Boyd 2007, Renfrew 2009). Osim toga, uočeno je da probiotici (bakterije koje promiču funkciju crijeva) sprječavaju ovu bolest. Međutim, neki stručnjaci smatraju da ovo pitanje nije dovoljno proučeno (AlFaleh 2011).

Da li prijevremeno bebe trebaju transfuzije krvi?

Djeca rijetko trebaju transfuzije krvi. Premature bebe često imaju anemiju, ali metoda transfuzije se koristi samo u teškim slučajevima.

Anemija nastaje kada postoji manjak crvenih krvnih stanica koje nose kisik po tijelu. Ovo stanje je uzrokovano različitim razlozima. Neke prerane bebe jednostavno nemaju dovoljno crvenih krvnih zrnaca - ili prebrzo umiru. Osim toga, prerane bebe previše često uzimaju krv za testiranje (Potter 2011).

Liječnici još uvijek tvrde u kojoj fazi anemije treba obaviti transfuziju krvi - zbog sukobljenih podataka o prednostima ove manipulacije (Bell 2008).

U slučaju ozbiljne žutice, prerane bebe također mogu zahtijevati transfuzije krvi.

Zar prerane bebe pate od žutice?

Novorođenčad žutica često se promatra u oba punog i preranog djeteta. To je uzrokovano nusprodukcijom razgradnje crvenih krvnih zvanja nazvanim bilirubin. Ova tvar je formirana u jetri i treba biti izlučena u izmet.

Žutica nastaje kada se jetra ne može nositi s količinom formiranog bilirubina. Vrlo visoka razina bilirubina može naškoditi mozgu djeteta (NICE 2010a, NICE 2010b).

Očigledni znak žutice je žuta koža, a ponekad i bijelo oči djeteta. No kako bi potvrdili dijagnozu, liječnici će morati obaviti krvni test i odrediti razinu bilirubina.

Žutica se može izliječiti postavljanjem djeteta pod posebne zrake koje pomažu razbiti bilirubin. To se naziva fototerapija (NICE 2010a, 2010b).

Ako je razina bilirubina u krvi opasno visoka, dijete će možda trebati potpunu transfuzija krvi (NICE 2010a, 2010b).

Transfuzija krvi na prerano dijete

Anemija u preuranjenim bebama - bolesti prerane bebe

Bolesti prerane bebe - anemije, asfiksije

Anemija je uvijek karakteristična za prerane bebe - anemija.
Načini nadilaženja ove bolesti dobro su poznati - transfuzija krvi. Ali iz nekog razloga ponekad je loše pomogao. Što je to - opet, urođena vitalna slabost ili nešto drugo?

U krvi preuranjenih beba dolazi do povišenog raspada crvenih krvnih zrnaca, a nezreleni hematopoietički organi nemaju vremena za nadoknadu gubitka - to je uglavnom zbog anemije - anemije u preuranjenim bebama. S transfuzijom krvi eritrociti krvi donora počinju propadati; Previše troske se formira u tijelu.

To znači da je bolja borba protiv anemije na drugačiji način: ubrizgajte željezo i vitamine u tijelo i poboljšajte njegu iznova i iznova.

Temperatura tijela u preuranjenim bebama


Jedna fatalna značajka preranog beba odavno je primjećena - ne zna kako toplom tijelu zadržati toplo. Tjelesna temperatura djetetova tijela vrlo brzo stječe temperaturu okoline.

Prekinuta na sobnoj temperaturi, sasvim prihvatljiva za normalno novorođenče, može se zamrznuti. Hlađenje je početak svih katastrofa. Zato su omotane preuranjene bebe, pokrivene grijaćim jastučićima, postavljene u posebno grijane, zatvorene sve strane kolijevke - inkubatori - inkubatori intenzivne skrbi za novorođenčad.

Pregrijavanje tijela u takvoj mrvici se događa jednako lako kao i hlađenje, a također predstavlja značajnu opasnost.

Dijete se jako brinulo, položen je u kovčeg i, čini se, nije se mogao razboljeti. Zašto njegova temperatura raste do gotovo 40 stupnjeva? To je ono što su pedijatri nazvali temperaturna anarhija ili groznica.

Stoga se djeca koja se nalaze u WC-u trebaju stalno pratiti, a čvršća djeca trebaju odmah biti postavljena u redovnom krevetu.

Asfiksija u preuranjenim bebama


Druga opasnost koja često prijeti poremećajem dišnog sustava.

Ponekad nekoliko puta dnevno, već slabo, jedva primjetno disanje djeteta postaje grčevito, prekinuto. Lice postaje plavo blijedo, dolazi do gušenja - asfiksija.

Objasnite zašto se to događa, to nije teško: dijete je još uvijek nije dovoljno razvijena, prsima je slaba, i što je najvažnije - ne zreli, nisu spremni za normalan rad dišnog centra i pluća. Pa ipak, nije li moguće otkriti neposredni uzrok svakog napada? Je li ga nemoguće upozoriti?

Doslovno nisu skrenuli pogled s djece, pažljivo analizirajući ono što je prethodilo napadu. Groznica je nastala čak i uz potpuni odmor, ali češće je to uzrokovalo ono što je stvorilo povećano opterećenje djeteta i stoga je povećalo potrebu za kisikom. A za sićušno, slabo kao mali vrapac, opterećenje beba bilo je čak i hrana.

Tijekom hranjenja, njihova pulsna brzina se dramatično povećava, povećava se krvni tlak. Ovo je bio još jedan dokaz da je čak i hrana za preranu bila težak posao.

Dokazano je da ako se prerano dijete rodi zdravo, u zdravih majki, onda se razvija sasvim normalno, držeći se s vršnjacima, a ponekad čak i nadmašujući ih.
U drugim stranim priručnicima, i danas se može čitati da prerano rođenje svjetlosti nameće djetetu inferiornu marku, da njegov intelekt ostaje za ostatak svog života. Čak i monstruozno pitanje zvuči u ovim djelima - je li vrijedno nježne prerane bebe ako kasnije još uvijek suoče s bolestima tijela?

Nikada, ni u jednoj minuti, naši pedijatri sumnjaju da je potrebno boriti se za sve, čak i najslabije dijete, uporno, neumorno, bez gubitka jedne prilike, a ne jedne šanse.

Preporučujemo čitanje:

Ukupno komentara: 0

Preuranjene bebe: njegu i moguće komplikacije

Kada medicinska intervencija ne može spriječiti prijevremeno rođenje, trudnica se prenosi u neonatalnu jedinicu intenzivnog liječenja u kojoj se stvaraju posebni uvjeti. Mala je vjerojatnost da beba ima manje od 25 tjedana. Komplikacije nakon preranog rođenja za zdravlje prerane bebe i njihov utjecaj na njegov razvoj izravno ovise o trajanju trudnoće.

Ako je dijete rođeno nedugo prije očekivanog datuma rođenja, ima veće šanse za preživljavanje. U ovom slučaju, vjerojatnost zdravstvenih problema je također zanemariva.

Budući da se prerane bebe rađaju prije završetka punog trajanja trudnoće, njihova težina je znatno manja od težine normalnih beba koje su rođene nakon 9 mjeseci trudnoće. Preuranjene bebe posebno su osjetljive na razne bolesti, budući da njihovi organi još nisu imali vremena za potpuno pojavljivanje. Preuranjene bebe zahtijevaju posebnu medicinsku njegu sve dok organski sustavi nisu dovoljni i dovoljno razvijeni da funkcioniraju bez medicinske pomoći.

Briga za prerano dijete

Iako većina preuranjenih beba rođena između 32 i 37 tjedana trudnoće brzo nadoknađuje težinu i razvoj punopravnih beba s dobrom brigom, prerane bebe rođene manje od 26 tjedana ugrožavaju dugoročne tjelesne nedostatke, na primjer, mentalnu retardaciju razvoj, gubitak sluha i cerebralna paraliza. U jedinici intenzivne njege za novorođenčad, preuranjeno dijete smješteno je u inkubator. Ovi inkubatori, izrađeni od prozirne plastike, zadržavaju temperaturu bebe, ograničavaju gubitak tekućine i smanjuju mogućnost infekcije.

Preuranjene bebe trebaju posebnu prehranu jer su njihovi probavni sustavi još uvijek nerazvijeni. Prehrana kroz cijev ili intravenska prehrana se koristi sve dok prerano bebe ne mogu sisati i progutati. Ponekad se beba hrani kroz epruvetu s majčinom majčinom majčinom mlijeku koja sadrži proteine ​​koji štite djetetovo tijelo od infekcija i ubrzavaju njegov rast.

Preuranjeno dijete može ostati u neonatalnoj jedinici intenzivne njege nekoliko tjedana ili mjeseci. Prvih šest tjedana smatra se kritičnim. Prvi tjedni života preuranjenog beba potpuno je nemoguće predvidjeti, pa će liječnik dopustiti otpuštanje kući samo ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

 • Ako je prerano dijete sposobno održavati tjelesnu temperaturu u otvorenom kolijevku najmanje 24 do 48 sati.
 • Ako je dijete spremno za umjetno ili dojenje, potrebno je dodatno hranjenje putem cijevi e.
 • Ako dijete pokazuje znakove stabilnog rasta i razvoja.

Tipični zdravstveni problemi u preuranjenim bebama

Apneja za vrijeme spavanja (apneja za vrijeme spavanja): to znači da beba svibanj imati apneja za vrijeme spavanja u snu, kada je srce usporava i koža postaje blago plava.

Poremećaj respiratornog sustava: U prijevremenim bebama disanje je često teško zbog lošeg razvoja pluća.

Anemija. Postoji nedostatak crvenih stanica u krvi preranih beba, tako da u nekim slučajevima dobivaju transfuzije krvi. Osim toga, život crvenih krvnih zrnaca u takvom djetetu vrlo je mali.

Rizik infekcije. prerano dijete ima povećani rizik od infekcije, jer se bilo koji dio njegova tijela može lako zaraziti.

Hyperbilirubinemia. To je bolest u kojoj dijete dobiva žuticu. Vrlo je važno kontrolirati ovu bolest jer može oštetiti mozak ako razina bilirubina prijeđe dopuštenu razinu.

Kućna njega za prerano dijete

Prerane bebe zahtijevaju posebnu pažnju kod kuće. Majka će morati cijelo vrijeme posvetiti djetetu, posebno prvih tjedana. Potpora svih članova obitelji može imati koristi samo za dijete. Liječnici u prvoj godini ne preporučuju da dijete, rođeno prije vremena, u dječjem vrtiću. Zahvaljujući ljubavi i njezi obitelji, dijete će odrasti potpuno normalno i zdravo.

Ograničavanje broja posjetitelja. prerane bebe predisponirane su za bolesti, jer imaju vrlo slab imunitet. Njihova se tijela ne mogu zaštititi od infekcija, za razliku od beba rođenih nakon 9 mjeseci trudnoće. Stoga je bolje paziti i ograničiti pristup djetetu. Odrasli ili djeca koja pate od prehlade ili gripe ne smiju biti blizu djeteta. Dijete mora biti okruženo gotovo sterilnom čistoćom. U prva tri mjeseca ne preporučuje se dijete iz kuće.

Često hranjenje Na dan djeteta treba hraniti najmanje 8 do 10 puta, a to bi trebalo biti vrlo sporo. Visoki rizik od nekrotizirajućeg enterokolita (gastrointestinalna bolest). Kako bi se izbjegla dehidracija, interval između hranjenja ne smije biti duži od 4 sata. Nakon hranjenja, neophodno je provjeriti je li beba zacrvenjela. Prekomjerna regurgitacija može spriječiti da dijete dobije težinu. U tom slučaju trebate potražiti pomoć liječnika.

Zdravo spavanje. prerane bebe spavaju više sati dnevno od normalnih beba. Izaberite tvrdi madrac i uvjerite se da dijete spava na leđima, a ne na trbuhu kako bi se smanjio rizik od sindroma iznenadne smrti tijekom spavanja.

Priprema za hitnu situaciju. čak i nakon što se otpusti kod kuće, liječnik može preporučiti da i dalje koristite posebnu opremu, poput dišnog monitora, neko vrijeme. Majka, kao i ostali članovi obitelji, trebaju znati postupati s takvom opremom. Također biste trebali naučiti osnove prve pomoći, ispisati preporuke liječnika i objesiti ih na istaknutom mjestu u vrtiću.

Cijepljenje: cijepljenje preuranjenih beba obavlja se prema uobičajenom rasporedu. Poželjno je pridržavati se ovog rasporeda, svako cijepljenje je važno. Uz pravilnu njegu zdravlje djeteta postat će stabilno i brzo će se nadoknaditi svojim vršnjacima.

Anemija u preuranjenim bebama

Anemija u preuranjenim bebama

Anemija ranog nedostatka bolesti

Što je anemija kod preranih beba?

Anemija - nizak broj crvenih krvnih stanica. Crvene krvne stanice odgovorne su za apsorpciju kisika u plućima i njegovu dostavu u druge organe. Niske razine crvenih krvnih stanica otežavaju isporuku u druge organe i ne dobivaju dovoljno kisika. Ako je anemija teška, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Anemija preranog beba promatrana je u preuranjenim bebama. koji su rođeni ranije nego što se očekivalo.

Uzroci anemije u predškolskoj dobi

Dojenčadi su sklonija anemiji jer:

 • Proizvodnja crvenih krvnih zrnaca privremeno se usporava kod svih novorođenčadi neposredno nakon rođenja (to je osobito vidljivo kod preranih beba);
 • Proizvodnja krvi ne drži korak s rastom djeteta;
 • Crvene krvne stanice imaju kraće trajanje života u djece u usporedbi s odraslim osobama.

Anemija prijevremenog zastoja može biti uzrokovana jednim ili više sljedećih problema:

 • Gubitak krvi zbog:
 • Komplikacije tijekom porođaja;
 • Uzimanje uzoraka krvi za ispitivanje (potrebni su redoviti krvni testovi za praćenje stanja preuranjenih beba);
 • Smanjena proizvodnja crvenih krvnih stanica zbog sljedećih problema:
 • Problemi s napajanjem;
 • Neke infekcije, poput rubeole ili parvovirusa, utječu na koštanu srž (koštana srž proizvodi crvene krvne stanice);
 • Uništavanje crvenih krvnih stanica može se pojaviti u prisutnosti slijedećih bolesti:
 • Nekompatibilnost krvi majke i djeteta (Rh inkompatibilnost);
 • Nasljedne bolesti.

  Čimbenici rizika za anemiju u prijevremenu

  Čimbenici koji mogu povećati rizik od anemije kod prijevremenih beba uključuju:

  • Obiteljska anemija;
  • Komplikacije tijekom porođaja;
  • Gubitak krvi tijekom rada;
  • Bolesti koje zahtijevaju pumpanje srca velikim količinama krvi;
  • Gemini s fetofetalnim transfuzijskim sindromom;
  • Loša prehrana, osobito niske razine željeza, vitamin B6 ili B12.

  Simptomi anemije u preuranjenim bebama

  Blaga anemija može biti asimptomatska. Simptomi umjerene ili teške anemije mogu uključivati:

  • bljedilo;
  • sporost;
  • Brzo ili teško disanje;
  • Hranjenje poteškoća;
  • Usporavanje dobi;
  • Razdoblja u kojima se javlja dišni zaustavljanje.

  Dijagnoza anemije u preuranjenim bebama

  Liječnik će pitati o simptomima i povijesti bolesti djeteta, kao i obaviti fizički pregled. Potrebni su krvni testovi za:

  • Izračunajte broj crvenih krvnih stanica;
  • Odredite koliko brzo nastaju crvene krvne stanice;
  • Pronađite znakove uništavanja crvenih krvnih stanica;
  • Izmjerite razinu željeza i vitamina B u krvi.

  Dijagnoza će se izvršiti na temelju krvnog testiranja. Rezultati ispitivanja također mogu pomoći u određivanju uzroka anemije.

  Liječenje anemije u predškolskoj dobi

  Liječenje će ovisiti o uzroku anemije. Blagi oblik anemije ne mora zahtijevati liječenje. Liječnik će jednostavno pratiti stanje djeteta. Krvni testovi mogu biti potrebni za praćenje cjelokupnog zdravlja djeteta, na vrijeme da se opazi pogoršanje zdravlja.

  Opcije liječenja za preranu anemiju uključuju:

  Optimiziranje prehrane za anemiju u preuranjenim bebama

  Prehrana igra veliku ulogu u liječenju anemije. Prava hrana će pomoći tijelu djeteta povećanje proizvodnje crvenih krvnih stanica.

  Nedostatak određenih hranjivih tvari može, naprotiv, spriječiti proizvodnju crvenih krvnih stanica. Željezo je važna komponenta crvenih krvnih stanica. Nekoliko tjedana nakon rođenja mogu se propisati dodatke željeza.

  Eritropoetin u liječenju anemije u prijevremenu

  Eritropoetin je jedan od hormona u ljudskom tijelu. Potiče proizvodnju crvenih krvnih stanica. Daljnji eritropoetin može se davati djetetu da aktivira tijelo da proizvodi crvene krvne stanice.

  Ovaj postupak često se propisuje uz posebne obroke.

  Transfuzija krvi za anemiju u preuranjenim bebama

  U teškim slučajevima anemije može biti potrebna transfuzija krvi. što će brzo povećati razinu crvenih krvnih zrnaca u krvi djeteta.

  Ponekad je potrebno više od jedne transfuzije krvi.

  Sprječavanje anemije u preuranjenim bebama

  Da biste smanjili vjerojatnost anemije u preranoj bebi, slijedite ove korake:

  • Organizirajte odgovarajuću prehranu djeteta;
  • Dobiti odgovarajuću prenatalnu njegu tijekom trudnoće;
  • Poduzeti mjere za sprječavanje prijevremenog rada, uključujući:
  • Odustati od alkohola, pušenja, droga;
  • Jedite zdrave, uravnotežene obroke s puno voća i povrća;
  • Držite kronične bolesti pod kontrolom.

  Anemija u preranom djetetu

  Nećak je rođen u 31 tjednu, sada ima 1 mjesec staru, hemoglobin 80, kaže da je takav fenomen normalan za prijevremeno i potrebno je obaviti transfuzija, čitati da to možete učiniti bez nje i opasno je zbog mogućnosti prijenosa hepatitisa i virusa.

  učinili smo transfuziju! postoji i nizak hemoglobin, i s kojom težinom se rodi?

  oni su nas učinili reanimiranom, hemoglobin je imao 90 godina, ali zbog čestih apneje odlučili su to učiniti. Nisam osobito tražio, ali potpišete suglasnost na sve pri prijemu, sve su postavili prije činjenice. Ubrzo imat ćemo godinu dana, ali još uvijek nisam napravio testove za HIV i hepatitis. Nedavno smo imali slučaj ugovaranja HIV-a s transfuzijom krvi za operaciju srca. Dopustite Bogu milosrđe o onome što kažete.

  Nedavno smo testirali HIV i hepatitis C i B bili su dobri. Rođeni smo 1560. godine.

  Posljedice i opasnost od transfuzije krvi s niskim hemoglobinom

  Transfuzija krvi s niskim hemoglobinom propisuje se samo u hitnim slučajevima kada njezina razina padne iznad kritične faze, tj. Manje od 60 g / l. Zahvaljujući tim mjerama, ne samo da pokazatelji željeza brzo rastu, već i opće blagostanje postaje sve bolja. Unatoč izraženom pozitivnom učinku postupka, učinci transfuzije krvi s niskim hemoglobinom nisu uvijek predvidljivi.

  Kako transfuzija krvi vraća hemoglobin?

  Proces transfuzije krvi s smanjenim očitanjem hemoglobina u medicinskoj terminologiji naziva se transfuzijom krvi. To se provodi samo u uvjetima bolnice i pod nadzorom medicinskog osoblja. Krv je transfuzirana kako bi se povećala količina željeza iz zdračnog donora primatelju. Postupak je moguć samo uz slučajnost krvne grupe i Rh faktora.

  Redoslijed obaveznih radnji tijekom transfuzije krvi:

  • Liječnik otkriva da li postoje dobri razlozi za transfuzije krvi, kao i da li postoje kontraindikacije. Anamneza se zahtijeva u ovom slučaju, potrebno je saznati od pacijenta: da li je prije transfuzijska transfuzijska sredina povećala hemoglobin, nije bilo alergijskih reakcija ili nuspojava, prisutnost kroničnih bolesti i drugih osobnih značajki tijela koje treba uzeti u obzir.
  • Nakon provođenja laboratorijskih istraživanja parametara osobnih krvi pacijenta, kao što su skupina i Rh faktor. Dodatna potvrda izvornih podataka već je na mjestu, tj. U bolnici. Da bi to učinili, medicinska se ustanova ponovno analizira, a lik se uspoređuje s laboratorijem - podaci se moraju podudarati.
  • Odabrati najprikladniju masu crvenih krvnih stanica donora za transfuziju krvi s niskim hemoglobinom. U slučaju najmanje koincidencije čak iu jednom pokazatelju, transfuzija krvi s ciljem povećanja hemoglobina nije dopuštena. Liječnik mora osigurati da je paket zapečaćen, a putovnica sadrži sve podatke o broju i datumu pripreme, ime darivatelja, njegovu grupu i rez, naziv organizacije pružatelja, datum isteka i potpis liječnika. Vrijeme skladištenja donora hematransfuzijske smjese varira od 20 do 30 dana. No, čak i uz potpunu usklađenost sa svim pokazateljima vizualnim pregledom, stručnjak ne bi trebao otkriti nikakve neobične grozdove ili filmove u njemu. Nakon temeljitog provjere kvalitete provodi se ponovljena analiza kako bi se potvrdila skupina i rhesus.
  • Kompatibilnost se provjerava pomoću AB0 sustava, dok je donorska krv povezana s primateljevom krvi na posebnom staklu.
  • Da bi se provjerila kompatibilnost s faktorom Rh, dva dijela krvnog seruma pacijenta, jedan dio donora, dio poliglukina, 5 mililitara fiziološke otopine dodaju se u posebnu epruvetu i, pri rotaciji, promatraju reakciju.
  • Nakon proučavanja podataka o kompatibilnosti, biološki uzorak se provodi mlaznom injekcijom od 25 ml donirane krvi primatelju. Uvede se tri puta s intervalom od tri minute između injekcija. U ovom trenutku bolesnik je pažljivo promatran, ako su otkucaja srca i puls normalni, lice je bez znakova crvenila i opće stanje zdravlja je stabilno, zatim se plazma dopušta transfuziju.
  • Krv se ne koristi u izvornom obliku, izlijeva se preko različitih sastavnica ovisno o svrsi. S niskom hemoglobinom transfuzijom mase eritrocita. Ova komponenta protoka krvi je uvedena kap po kap brzinom od 40-60 kapi u minuti. Bolesnik treba uvijek biti pod kontrolom liječnika koji prati njegovo opće zdravstveno stanje, puls, tlak, temperaturu, stanje kože, nakon čega slijedi unos podataka u medicinsku evidenciju.
  • Na kraju procesa, pacijentu treba odmoriti dva sata. Drugi dan je pod nadzorom liječnika, a zatim donira krv i urin radi analize.
  • Po završetku transfuzije ostaju približno 15 mililitara seruma primatelja i masu eritrocita iz donora. Pohranjuju se u rashladnoj komori oko 2 dana, ukoliko je potrebno napraviti analizu u slučaju komplikacija.

  Hemotransfusija s anemijom nije dopuštena svima, osim ljudi s rijetkom skupinom krvi. Obnavljanje hemoglobina u njima može se provesti samo uz uporabu lijekova koji sadrže željezo i posebnu prehranu koja uključuje hranu bogatu željeznicom.

  Mogući učinci transfuzije krvi za povećanje hemoglobina

  Prije stavljanja dropper na primatelja, niz testova je napravio za kompatibilnost, kako bi se izbjeglo clumping (aglutinacija) eritrocita, što može biti kobno. Usprkos privremenoj primjeni sigurnosnih mjera tijekom transfuzije krvi s reduciranim hemoglobinom, nije uvijek moguće izbjeći neželjene posljedice.

  Vrste komplikacija transfuzije krvi radi povećanja hemoglobina:

  • reaktivni:
   • povećanje tjelesne temperature;
   • masivni sindrom transfuzije krvi, može biti povezan s većim od nužne količine injicirane krvi;
   • hemolitički šok, može se razviti s antigenom nekompatibilnošću krvi, u takvoj situaciji, eritrocitna membrana se razgrađuje, što dovodi do trovanja tijela metaboličkim proizvodima;
   • citratni šok, može se očitovati samo ako se prenosi krvlju konzerviranom krvi zbog upotrebe citratne soli kao konzervansa;
   • poslije transfuzijskog šoka uzrokuje posljedice transfuzije "loše" krvi u pregrijanom stanju, zaražene toksinima, uz pomiješanu slomljena krvna zrnca;
   • Anafilaktički šok može se pojaviti ako ste alergični na medij za transfuzijsku krv.
  • mehanički:
   • akutno oblikovana ekspanzija srca, zbog brzog uvođenja krvno-transfuzijskih medija;
   • tromboza, zadebljanje krvi, što dovodi do začepljenja krvnih žila;
   • emboliju koja proizlazi iz prodiranja zraka u sustav transfuzije krvi.
  • infektivan

  Ulazak infekcije krvi moguće je kada je potrebna hitna transfuzija krvi uz oštro smanjenje hemoglobina i nema vremena da se podnese. Obavezno transfuzijsko sredstvo pažljivo se prati zbog prisustva mikroorganizama. Da biste to učinili, čuva se šest mjeseci i ponovno se ispita.

  Simptomi smanjenog hemoglobina

  Lako je odrediti razinu željeza u krvi, jer za to morate proći test krvi u okrugu kliniku ili dijagnostičkom laboratoriju. Razlog testiranja može poslužiti kao pregled koji se odnosi na posjet liječniku ili prisutnost jasnih znakova anemije. Prema rezultatima istraživanja, postat će jasno koje bi mjere željeza oporavka u tijelu trebalo biti poželjno - prehranu koja sadrži željezo i lijekove ili transfuziju krvi za podizanje hemoglobina.

  Najčešći simptomi anemije su:

  • Palpitiranje srca i poteškoće s disanjem.
  • Nesanica i vrtoglavica.
  • Bol u glavi, osjećaj tinitusa.
  • Osjećaj slabosti i boli u mišićnom sustavu.
  • Promjena okusa i mirisa.
  • Promijenite strukturu noktiju.
  • Suha suha kosa.
  • Pale i suhoće sluznice i kože.
  • Osjećaj tromosti, apatičnog stanja, umora, depresije.
  • Niski tlak, odstupanja u VGT sustavu, hladni donji udovi.

  Ako kvantitativna vrijednost željeza nije pala znatno, onda osoba ne može sumnjati u to. Ili se počinje brinuti zbog neprestanog osjećaja umora, čak i poslije pune san, iako anemija često prati nesanica.

  Takve senzacije uzrokovane su gladovanje kisika u tijelu zbog nedostatka proteina koji sadrži željezo u crvenim krvnim stanicama ili smanjenjem njihovog broja ili volumena. Doista, kao što je poznato, na crvenim krvnim stanicama jedna je od najvažnijih zadataka za opskrbu svim organima, sustavima i tkivima tijela s kisikom i naknadnim uklanjanjem ugljičnog dioksida. Stoga, s jakim odstupanjem od normalnog indeksa hemoglobina, možda je potrebno posegnuti za transfuzijom krvi kako bi se povećala.

  Transfuzija krvi s nedovoljnim hemoglobinom u djetinjstvu

  Ako se jedan ili više simptoma smanjenog hemoglobina nalaze u sebi ili u bliskoj osobi, vrijedno je kontaktirati kliniku za provođenje studije o sastavu protoka krvi.

  Posebna pozornost treba posvetiti održavanju razine željeza u krvi u djece na odgovarajućoj razini.

  Dijete vjerojatno neće jasno objasniti što mu se događa. Naime, u djetinjstvu je smanjen metabolizam kisika najopasniji jer može dovesti do fizičke ili mentalne retardacije.

  Nerijetko, potreba za transfuzijom za podizanje hemoglobina ili uklanjanje posljedica anemije, javlja se kod novorođenčadi, a posebno kod preranih beba. Treba imati na umu da preuranjenost uvijek dovodi do nedostatnog pokazatelja hemoglobina, ali u odsutnosti teškog oblika anemije, razina željeza potpuno je obnovljena neovisno od prve godine života. U slučaju vitalne potrebe za transfuzijom krvi s niskim hemoglobinom, potrebno je pažljivo odabrati donatorsku krv jer je majka u takvoj situaciji zabranjena upotreba.

  Krvna transfuzija za novorođenče zbog hemoglobina može biti potrebna za hemolitičku anemiju - to je kad krv majke i djeteta nije kompatibilna.

  Hematološka anemija ima nekoliko ozbiljnih posljedica:

  • Nije mogućnost nošenja fetusa.
  • Rođenje djeteta s edemom.
  • Pojava jake žutice.

  S pravodobnim otkrivanjem teškog oblika anemije u fetusu tijekom trudnoće, dobiva se intrauterinska transfuzija crvenih krvnih stanica. Postupak, osim usklađenosti sa standardnim mjerama za odabir krvi donora, ispitivanje osjetljivosti i kompatibilnosti, provodi se pomoću ultrazvuka.

  Normalna razina hemoglobina je potrebna za provedbu svih procesa ljudskog života, punu formiranje tijela, održavanje zdravlja. Pokazivač željeza u krvotoku je jedan od glavnih za zdravlje. Da biste je zadržali uobičajenom, trebate jesti samo u potpunosti i odvojite vrijeme koliko god je moguće hodati na svježem zraku.