Uzroci umjetnog hranjenja i preporuke za ispravno prenošenje djeteta u smjesu

Hrana

Nitko ne sumnja da je majčino mlijeko idealna hrana za bebe do jedne godine. Ipak, postoje situacije kada mumija ne može privremeno ili trajno dojiti dijete. Zatim postoji potreba za umjetnim hranjenjem. Kao što znate, majčino mlijeko je najbolja hrana za novorođenče. Međutim, ponekad je žena skrbnika prisiljena prenijeti djetetu na umjetno hranjenje. U ovom slučaju, postoji mnogo pitanja o tome kako otići u smjesu. Ovaj će članak pomoći da to shvatite.

Uzroci i indikacije za prebacivanje na IV

Glavni razlozi prijenosa novorođenčeta na umjetno hranjenje uključuju sljedeće:

 • prisutnost kontraindikacija na dojenje;
 • dječji neuspjeh iz dojke;
 • potreba za majkom da ide na posao;
 • nedostatak mlijeka;
 • niska težina dojenčadi;
 • majčinu osobnu želju.

Svaka će majka odrediti što je najprikladnije za njeno dijete.

kontraindikacije

Postoje posebne mješavine namijenjene za:

 1. prerane bebe;
 2. alergijske bebe;
 3. problemi s metabolizmom.

Kako prenijeti djetetu od dojenja do mješavine?

Kako bi se tijelo beba lako prilagodilo novoj vrsti hrane, nužno je postupno prelaziti na umjetno hranjenje. Dijete bi trebalo imati vremena da isprobate novi ukus, a njegov se probavni sustav treba naviknuti na smjesu.

Trenutno je razvijen veliki broj različitih shema prijelaza na umjetno hranjenje. Međutim, svi oni dijele jedan princip - postupno povećanje udjela smjese.

Konvencionalno, cijeli proces prijelaza na umjetno hranjenje može se podijeliti u sljedeće faze:

 1. Savjetovanje s pedijatrom. Prije odluke o odbijanju dojenja, neophodno je konzultirati se sa specijalistom.
 2. Izbor prikladne smjese, kao i prikladna jela za hranjenje (detaljnije će ova stavka biti otkrivena u nastavku).
 3. Postupno uvođenje smjese, počevši od malih dijelova.

Kako započeti prijelaz?

Izmiješajte odabir

Bez sumnje, nema zamjene će moći točno ponoviti jedinstveni sastav majčino mlijeka, međutim, s pravim izborom mješavine dijete će dobiti sve hranjive tvari potrebne za normalan rast i razvoj.

Kod odabira smjese treba slijediti sljedeće preporuke:

 1. Za novorođenče trebate kupiti samo prilagođene mješavine (na primjer, Frisolak, Hipp, NAN, Humana itd.) - dobro su probavljene, a također dobro apsorbira tijelo dojenčadi.
 2. Kada kupujete mješavinu, svakako biste trebali uzeti u obzir dob od djeteta - u pravilu je napisana na kutiji za ono doba za koju je određena kompozicija namijenjena.
 3. Ako dijete ima problema s probavom ili drugim bolestima, potrebno je odabrati liječenje ili specijaliziranu smjesu.
 4. Ne slijepo vjerujte oglašavanju - morate pažljivo proučiti sastav. Nije preporučljivo uzimati mješavinu koja sadrži palmino ili repičino ulje.
 5. Uvijek biste trebali pogledati datum isteka.
 6. Prehrana za bebe preporučuje se samo za specijalizirane trgovine.
 7. Ako tijekom prijelaza na umjetno hranjenje dijete ima koliku bolest, alergijske osip, konstipaciju, česte regurgitacije, tada trebate zaustaviti uvođenje smjese i posavjetovati se s liječnikom. Postoji mogućnost da ovaj sastav nije prikladan za određeno dijete.

Koje jela trebate?

Za hranjenje djeteta s mješavinom, najprikladnija opcija za posuđe je boca. Odabirom boce za hranjenje, trebate obratiti pozornost na sljedeće karakteristike:

 • Veličina posuđa - treba uzeti u obzir doba djeteta. Kako starimo, dio mješavine postupno će se povećavati.
 • Oblik boca - danas ih ima mnogo, u rasponu od uobičajene cilindrične do "antike" s zakrivljenim oblikom. U tom slučaju, roditelji trebaju, prije svega, uzeti u obzir jednostavnost korištenja i jednostavnost pranja.
 • Materijal - boce za bebe su plastična i stakla. Plastični pribor prikladniji su za upotrebu, međutim, kada ključanje plastike može osloboditi štetne tvari. Osim toga, povremeno se plastična boca treba zamijeniti. Staklo je, naprotiv, izdržljivije u uporabi, tolerira dugoročnu sterilizaciju, ali se bezobzirno rukovanje može prekinuti.

Osim toga, valja napomenuti da se, kako bi se izbjeglo kupovanje dobara niske kvalitete, preporučuje se kupiti bocu za dijete u ljekarnama ili specijaliziranoj trgovini.

Osnovna pravila

Prilikom prijenosa djeteta na umjetno hranjenje, morate se pridržavati sljedećih pravila:

 1. Prijelaz se mora provesti glatko tijekom 5-7 dana, svaki dan, postupno povećavajući dio smjese.
 2. Za razliku od majčinog mlijeka, smjesu treba dati bebu strogo po satu. Raspored hranjenja pomoći će vam da napravite pedijatar.
 3. Ne možete davati drugu mješavinu, jer će se dijete svaki put morati ponovno prilagoditi novom sastavu prehrane. Ovo će biti veliki stres za dječje tijelo.
 4. Za pripremu smjese treba biti strogo u skladu s uputama, koji se, u pravilu, stavljaju na ambalažu.

Pogledajte videozapis o pravilnom prijenosu bebe od dojenja do umjetnog:

Savjeti za roditelje

Ponekad prijelaz na umjetno hranjenje popraćen je nekim problemima.

Sljedeći savjeti mogu vam pomoći u rješavanju problema:

 1. U slučaju da se dijete ne želi prebaciti na smjesu, potrebno je povećati interval između hranjenja (ako dijete dopušta težinu). Gladno dijete neće odbiti smjesu.
 2. Odbacivanje djeteta iz dojke trebalo bi biti glatko poput ulaska u smjesu. Potrebno je postupno smanjiti učestalost pričvršćivanja djeteta na dojku. Kako bi se izbjeglo gutanje mliječnih žlijezda, mlijeko se mora dekantirati.

Tako smo gledali kako uvesti umjetno hranjenje. Prijelaz na umjetno hranjenje zahtijeva malo vremena i truda. Često postoji želja da odmah donesu smjesu i prekidaju dojenje. Međutim, to je apsolutno nemoguće učiniti, beba mora imati vremena da se prilagodi novoj prehrani.

Kako prenijeti dijete na umjetno hranjenje?

Sve mame znaju koliko je važna majčino mlijeko za bebe. Međutim, svatko ne može i želi dojiti, a potom se postavlja pitanje kako se dijete prebaciti na umjetno hranjenje što je moguće lakše i bezbolnije.

Postoje određena pravila o prijenosu djeteta na umjetno hranjenje.

Za početak, zamijenite jedan od feedova dojke bočicom. Najbolje je odabrati večernje vrijeme, jer mlijeko u večernjim satima nakupite najmanje. Kada dajte dijete bocu, pokušajte razgovarati s njim, s natpisnim riječima objasnite što trebate probati. Ovaj dijalog, koji vam se može činiti poput monologa, zaista je vrlo važan za dijete. U roku od četiri do pet dana trebate mijenjati jedno dojenje umjetnom, tijekom kojeg će se beba koristiti i prestati biti nestašni.

Pravila za postupni prijenos do umjetnog hranjenja

Nakon nekoliko dana zamijenite još dva ili tri hranjenja. Ova metoda, kako postupno premjestiti dijete iz dojenja na umjetno, je izmjena između dojenja i hranjenja bočica, pa će se beba brže prilagoditi. Učini to opet, oko osam do deset dana. Hranjenje treba redovito i na rasporedu, na primjer, svako jutro i dojiti ručak, a prije ručka i večeri - s bočicom. I još bolje, ako dojite ujutro i navečer, a ostatak hranjenja bit će umjetno.

Tada ćete imati izbor: ostavite sve kako je tako, tako da je dijete djelomično umjetno hranjeno, ili, ipak, potpuno zamijeniti hranjenje s umjetnim. Ako odlučite potpuno odstraniti dijete iz dojke, onda imajte na umu da to treba postupno i polako. Dajte djetetu vremena da se naviknete na bočicu, na novi način prehrane. Jutarnja hranjenja treba zamijeniti umjetnim posljednjim.

Ako u ovom trenutku vaše bebe sranje dud, onda će biti puno lakše to prenijeti na hranjenje boce. U tom slučaju, neka bradavica na bocu bude istih materijala kao i bradavica. Smjesa u boci trebala bi biti topla kako bi imitacija majčinog mlijeka.

Ono što je važno znati o umjetnom hranjenju (osnova osnova)

Moderno umjetno hranjenje djeteta u potpunosti zadovoljava potrebu novorođenčadi u vitaminima, mineralima, mastima i ugljikohidratima. Zahvaljujući novim tehnologijama postalo je puno lakše odabrati smjesu, a broj slučajeva netolerancije na proizvod ili alergijske reakcije je minimalan.

Indikacije za prebacivanje na umjetno hranjenje

 • Liječenje majki nakon teškog porođaja s antibioticima ili drugim lijekovima štetnim za zdravlje dojenčadi;
 • Majka pati od mentalnih poremećaja;
 • Hipogalaktika (nedovoljna količina majčinog mlijeka) zbog depresije, nepravilnog pričvršćivanja na grudi, nepoštivanja režima hranjenja, bolesti djeteta itd.;
 • Agatacija - potpuni odsutnost mlijeka majke;
 • Mama treba hitno liječenje ozbiljnim lijekovima koji su kontraindicirani tijekom dojenja.

Socijalni i psihološki razlozi za prebacivanje na umjetnu mješavinu uključuju banalnu nespremnost na dojenje, potrebu za radom, nastavak studija, hitna poslovna putovanja itd.

Vrste zamjenskih mlijeka

Zamjene za majčino mlijeko mogu biti suhe i tekuće (spremne za jelo), prilagođene i neprilagođene, svježe i fermentirano mlijeko. Većina smjesa napravljena je na osnovi kravljeg mlijeka koje je prošlo kroz posebnu obradu. Da bi se smanjila vjerojatnost alergija, smjesa se približava kemijskom sastavu majčinom mlijeku. Ovisno o tome kako je smjesa prilagođena majčinom mlijeku, one su podijeljene u nekoliko tipova.

 1. Suho - najčešći, pristupačniji i jeftin. Dugo su pohranjeni, ali moraju biti posebno pripremljeni prije svakog hranjenja.
 2. Tekući - potpuno gotovi za hranu, ali puno skuplji. Idealno za noćno hranjenje, kada putujete na velike udaljenosti, hodanje.
 3. Prilagođena - proizvedena na temelju kravljeg ili kozjeg mlijeka pomoću posebne tehnologije. Oni dodaju niz vitamina i minerala. Njihov sastav je što je moguće bliži majčinom mlijeku. Mliječni protein lako se probavlja, stimulira metabolizam.
 4. Djelomično prilagođeno - sadrži kompleksan mliječni proteinski kazein - "kazein formule". Dizajniran za djecu od šest mjeseci.
 5. Neprilagođeno - najčešće od kravljeg mlijeka. Njihova prednost je niska cijena. Nedostatak je u tome što proteini nisu podvrgnuti posebnom tretmanu, stoga su slabo probavljeni.
 6. Standard (prilagođen ili neprilagođen) - pogodan za sve zdrave djece. Označeni su brojevima 1 i 2. Prvi su namijenjeni novorođenčadi, a smjesa s brojem 2 na pakiranju za djecu od 6 mjeseci.
 7. Specijalizirani - imenovani od pedijatara do prerane, bolesne djece, kao i alergija, s anemijom, regurgitacijom, netolerancijom hrane. Prije kupnje obavezno se posavjetujte s liječnikom, jer neke komponente mogu dovesti do neželjenih posljedica i samo će pogoršati situaciju ako su odabrane na pogrešan način.
 8. Na temelju soje.
 9. Acidophilic (s dodatkom bakterija mliječne kiseline) - naznačeni su za probleme s gastrointestinalnim traktom, oštećenim stolicama, alergijama i nekim drugim bolestima.
 10. Naknadne mješavine su mješavine namijenjene posebno za djecu u drugoj polovici svog života. Sadrže sve potrebne tvari za djecu od 6 mjeseci i više. Uobičajeno, imena takvih smjesa uključuju broj 2. "Nutrilon-2", "Frisomel", "Nan od 6 do 12 mjeseci" (Nizozemska) "," Bebelak-2 "(Rusija-Nizozemska)," Agu-2 " ), "Gallia-2" (Francuska), i drugi.

Kako odabrati smjesu

Pri odabiru dječje formule, preporučljivo je razmotriti neke savjete i preporuke:

 • U prva 2-3 tjedna od fermentiranih mliječnih smjesa bolje je odbiti, jer oni mogu uzrokovati ili pojačati regurgitiranje, bolje je hraniti dijete sa svježom mješavinom. Nakon 3 tjedna preporuča se uvođenje fermentirane mliječne mješavine, postupno omogućujući omjer - 50% kiselo / 50% svježe;
 • Što je niža dob novorođenčeta, to više treba visoko prilagođene mješavine;
 • "Naknadne mješavine", mlijeko s cijelim mlijekom ili cijeli kefir i druge neprilagođene fermentirane mliječne mješavine mogu se davati bebama najranije nakon 6 mjeseci. Iznimka: za djecu s crijevnim infekcijama, nestabilne stolice, dopušteno je koristiti cijeli kefir u malim količinama.
 • Treba razmotriti individualnu toleranciju i ukuse djeteta. Dogodilo se da jedno dijete ima alergiju na jednu mješavinu, ne drugu. Potrebno je odabrati smjesu eksperimentalno. To se događa i dijete jednostavno odbija neku vrstu mješavine. Nema potrebe prisiliti, slušati njegove želje i mijenjati smjesu, jer svatko od nas, čak i najmanji, ima pojedinačne okuse.
 • Ako dijete dobro percipira neku vrstu mješavine, onda ga ne treba mijenjati, ali ako još trebate unijeti novu mješavinu, učinite to postupno.

Čitamo ambalažu - što tražimo

 • Datum isteka. Zabranjeno je produljenje roka djeteta. Čak i ako ostane manje od mjesec dana do kraja pojma, potražite drugi jar;
 • Ambalaža mora biti netaknuta, bez deformacija i tragova otvaranja. Nikad nećete znati što se dogodilo ovom proizvodu, tko ga je uzeo i koje ruke. Suzdržati se od kupnje;
 • Dječja formula je prehrambeni proizvod, pa se mora pohraniti u odgovarajućim uvjetima;
 • Pažljivo pročitajte informacije o dobnoj kategoriji. Nije potrebno kupiti smjesu "za rast" i ne hraniti šestomjesečnu bocu s mješavinom za dojenčad. Prehrana treba biti uravnotežena dobi.

Cijelo kravlje mlijeko je hrana za tele, ali ne za bebu! Ako su okolnosti takve da ne možete priuštiti kupnju prilagođene formule za dojenčad, nemojte se prebacivati ​​na čisto kravlje mlijeko. Bolje je odabrati proračun domaće neprilagođene zamjene za majčino mlijeko. U ekstremnim slučajevima, razrijedite kravlje mlijeko s 5% žitarice. Cijelo kozje mlijeko strogo je zabranjeno za uporabu do 6 mjeseci! Također se može dati samo u razrijeđenom stanju u omjeru 1: 2 i dodavanjem šećernog sirupa.

Kako znati je li mješavina prikladna

 • Dijete jede s okusom. Ako mu se ne sviđa hrana, okreće se, pljuje, plače;
 • Dobra težina dobro i dosljedno;
 • Nema osipa, česte potiskivanje, problemi s stolicom.

Jednostavan način da ide u IV

Ako se smjesa daje od rođenja, onda ne bi trebalo biti nikakvih problema s hranom. U ovom slučaju samo trebate odabrati pravu. To bi trebalo učiniti savjetnik za rodiljni ili neonatolog.

Idealna tranzicija je postupno. Tijekom 2 tjedna, postupno povećavajte količinu nadomjestaka mlijeka od jednog posluživanja dnevno do potpune prijelaze na njega.

U slučaju da nema vremenske granice, trebate se posavjetovati s liječnikom za pomoć pri izboru posebne smjese.

Ako vježbate mješovito hranjenje, prvo prvo pričvrstite dijete na dojku, a tek onda hranite iz žlice s mješavinom.

Mješavina kuhanja. Korak po korak

 1. Topla flaširana voda za bebe da se zagrije na tjelesnu temperaturu (36,6-37 stupnjeva) ili kuhati čistu vodu iz slavine i zatim se ohladi na željenu temperaturu. Najprikladnije je koristiti grijače vode.
 2. Ulijte vodu u sterilnu bocu.
 3. Pomoću mjerne žlice, sipati pravu količinu smjese. Da biste saznali točan broj žlica, trebate pogledati tablicu na pakiranju.
 4. Zategnite kapu.
 5. Potresati bocu nekoliko puta. Sadržaj treba potpuno otopiti, postati homogeni, jedna boja bez jednog lump.

Pravila za hranjenje

Feed na zahtjev. Mješavine za hranjenje nastaju na istom principu kao i grudi - samo na zahtjev djeteta. Apetit dijete može varirati ovisno o njegovu raspoloženju, zdravlju i drugim čimbenicima. Stoga su sve preporuke o količini hrane dnevno približne.

Upozorenje! Dojenje djeteta ne treba dodatno piće, a umjetna bi osoba trebala dnevno dobiti barem jedan dio vode.

Temperatura gotove smjese mora biti 36,7 stupnjeva. Možete koristiti posebne termometre ili se jednostavno ispustiti iz boce na stražnjem dijelu vašeg zgloba.

Za zatvor, dajte više vode. Najbolje od svih kopara. Ako se unutar 3-4 dana situacija ne mijenja - kontaktirajte liječnika.

Izlječenje na koži i druge manifestacije alergija - razlog za otkazivanje ove mješavine i savjetovanje s pedijatrom.

Da biste smanjili unos zraka, nagnite bocu tako da mlijeko popunjava bradavicu i zrak se diže na dno boca.

Nakon hranjenja, držite dijete uspravno nekoliko minuta kako biste smanjili mogućnost ponovnog pokretanja.

Kako pohraniti smjesu

Rok trajanja pripremljene smjese je 40 minuta. Ako dijete nije popio dio, izlijte je i odmah operite bocu i bradavice temeljito pod tekućom vodom s posebnim četkom. Nakon toga, stavite ih u sterilizator ili kuhajte u vodi 15 minuta s natrijem. U pravilu, sterilizacija je nužna prva 2 mjeseca života bebe.

Pripremljena smjesa može se čuvati u hladnjaku ne duže od 24 sata, u posebnom termos ne više od 4.

Ako imate blizanke, onda svako dijete treba imati svoju bočicu. Sukladnost s pravilima higijene djelotvorno je sredstvo za bakterijske i virusne infekcije.

Bradavica ili žlica - to je pitanje

Najprikladniji način prehrane bebe je boca s lutkom. Bliski kontakt s majkom izuzetno je važan. Zato ga uhvatite u naručje, držite je blizu i dajte mu dude.

Kada je miješano hranjenje bolje hraniti iz žlice. Za vrlo mali kupi mirotvorac s uskim otvorom i zagristi u procesu hranjenja bradavice zahtijevao isti napor od strane djeteta, kao i sisati.

Šprica bez igle je ekstremna metoda slučajnosti (izgubljena bradavica, boca je slomljena, itd.). Uzmite malu količinu smjese u novu štrcaljku i iscijedite hranu s unutarnje strane obraz. Nemojte se nalaziti u grlu, tako da dijete ne guši.

Koliko dati

Uobičajeno, novorođenče se hrani 6-7 puta dnevno (svaka 3-3,5 sati), ali ako dijete ne jede dovoljno ili jede manje volumena odjednom, učestalost hranjenja može se povećati. Hranite bebu na zahtjev.

Broj mješavina i učestalost hranjenja. Dnevni volumen hrane i učestalost hranjenja (bez dodatnog napitka)

Opće načelo obračuna hrane po danu:

U prvom tjednu volumen mješavine izračunava se prema formuli: 70 ml * n (gdje je n broj dana djetetova života i 70 je broj smjese u ml). Na primjer, za novorođeno dijete u 4 dana života 70 x 4 = 280 ml smjese dnevno.

 • Prvi tjedan - 70 ml pomnožen brojem dana života;
 • Drugi tjedan i do 2 mjeseca - podijelite tjelesnu težinu djeteta za 5 (1/5 tjelesne težine);
 • Od 2 do 4 mjeseca - tjelesna težina je podijeljena sa 6 (1/6);
 • 4-6 mjeseci - 1/7 tjelesna težina djeteta;
 • 6-12 mjeseci - težina podijeljena s 8.

Količina hrane izračunata po težini i dobi djeteta nije vrlo precizna metoda i primjenjiva je za djecu s prosječnom razinom tjelesnog razvoja.

Zdrava beba s punim radnim vremenom u prvom mjesecu života istodobno sranje 90-100 ml. U drugom mjesecu i do pola godine trebat će mu do 160 ml, a od 6 mjeseci njegov apetit se povećava na 240 mililitara po hrani + komplementarnu hranu.

Približan broj hranjenja po danu

 • Prvih 10 dana života - 7-10 puta dnevno;
 • Do 2 mjeseca - 7-8;
 • Od 2 do 4 mjeseca - 6-7;
 • Od 4 do 6 mjeseci - 5-6;
 • Od 6 mjeseci do godinu dana - 4-5.

Upozorenje! Morate shvatiti da je sve približno i strogo individualno!

Prednosti i nedostaci umjetne hranidbe

Pros:

 1. Bilo koji član obitelji može hraniti mrvicu.
 2. Izvrsna prilika za uspostavljanje bliske emocionalne veze sa svim voljenima.
 3. Dok otac ili baka hrane bebu, majka može odmoriti, kuhati, čistiti stan ili otići na posao.
 4. Mama može jesti sve što joj srce voli bez straha da će neki proizvod uzrokovati alergije kod djeteta.

kontra

 1. Unatoč sedmogodišnjem razvoju tehnologije, još uvijek nisu došli do proizvoda koji bi bili 100% identični majčinom mlijeku.
 2. Dijete ne prima antitijela na masu virusnih i bakterijskih infekcija koje se prenose od majke do djeteta kroz mlijeko.
 3. Umjetna prehrana ne jača imunološki sustav.
 4. Odvajanje može biti popraćeno bolestima grudi.
 5. Završni dio treba odmah pojesti.
 6. Potrebno je pažljivo pratiti čistoću bočica i bradavica.
 7. Kvaliteta vode trebala bi biti savršena.
 8. Ovo je dodatni udarac obiteljskom proračunu.

Kao što možete vidjeti, minus nadomjestaka za majčino mlijeko mnogo je više od prednosti. Odakle zaključujemo - ništa bolje od majčina majčino mlijeko još nije izmišljeno. Prebacite se na zamjene mlijeka samo u ekstremnim slučajevima. Mnogi roditelji brinu o tome jesu li napravili pravi izbor, daju li dovoljno hrane. Mješavine u svojstvu su mnogo hranjivije i hranjivije od majčinog mlijeka. Da bismo uklonili sve sumnje, proučimo više pojedinosti o znakovima pothranjenosti ili gutljaja.

Znakovi pothranjenosti

 • Dijete dobiva težinu manju od normalne;
 • Dijete je stalno letargično, hirovito, spava vrlo loše;
 • Rijetko piše;
 • Koža je naborana, sags.

Znakovi prejedanja

 • Česta regurgitacija nakon hranjenja;
 • Težina djeteta je mnogo veća od normalne;
 • Problemi s pokretom crijeva;
 • kolike;
 • Anksioznost i slab san.

Ako postoji sumnja da imate mali gromak raste, nemojte se obeshrabriti. Samo smanjite udio za 20-30 ml. Također pomaže nositi se s neprikladnim zalihama boce vode. Djeca još uvijek ne znaju razlikovati žeđ i glad, tako da ponudite vodu prije nego što ih hranite, a zatim, na zahtjev, dajte smjesu.

Osnovna pravila i preporuke (popis za provjeru)

Ukratko. Umjesto zaključka.

 1. Odaberite pravu kombinaciju.
 2. Razrijediti smjesu strogo prema uputama na mjernoj posudi za pakiranje.
 3. Pripremite smjesu za hranjenje.
 4. Pratite stanje djeteta.
 5. Hrana prema potrebama.
 6. Odaberite udobnu bocu i bradavicu (rupa u bradavici ne smije biti prevelika, a ne premalena).
 7. Boca za hranjenje držite na takav način da je vrat ispunjen mlijekom.
 8. Pažljivo rukujte boce i šanse.
 9. Kontrolirajte broj djeteta koji se raspao i pio po danu.
 10. Ne možete ostaviti dijete s jednom bocom.
 11. Nemojte hraniti dijete koje spava.
 12. Ulazite u prvi trenutak.

Kako prenijeti dijete u smjesu

Svaka majka zna da nema bolje hrane za bebu nego majčino mlijeko. Dojenje samo djetetu daje potrebnu količinu tvari, vitamina i minerala. 100% zadovoljava potrebe djeteta, pridonosi punom razvoju i rastu djece, jača imunološki sustav, poboljšava rad probave i živčane stanice. Stavljanje na prsa smiruje mrvicu i pomaže spavati, zadovoljava refleks sisanja. Djeca su manje vjerojatno da će sisati prste, a kasnije se to neće pretvoriti u lošu naviku.

Dojenje stvara topli odnos, uspostavlja bliski kontakt između bebe i majke. Ovo ima pozitivan učinak na dobrobit i psihu oboje. Dojenje je također korisno za ženu. Ovaj proces stimulira laktaciju, sprječava stagnaciju mlijeka i pojavu laktozaze.

Stoga, pedijatri se savjetuju da zadrže dojenje što je dulje moguće. Čak i nakon uvođenja prvog hranjenja, preporuča se hraniti djetetu majčinskim mlijekom. A dojenje možete završiti u 1,5-2,5 godina. Međutim, ponekad postoje problemi, a majka ne može hraniti bebu s mlijekom. Zatim se morate prebaciti u mješavinu mlijeka. U ovom ćemo članku pogledati kako prenijeti dijete od djeteta na umjetno hranjenje.

Razlozi prijenosa na umjetno hranjenje

 • Nedostatak ili nedostatak majčinog mlijeka je čest uzrok ne-dojenja. U tom slučaju, nemojte odmah otići na smjesu, ali morate pokušati vratiti laktaciju. A ako pokuša ne uspjeti, samo onda nastavi umjetne smjese;
 • Teške kronične bolesti dišnog sustava, jetre i bubrega, krvnih žila i srca;
 • Zarazne i upalne bolesti i komplikacije nakon porođaja;
 • Posebno opasni virusi, infekcije i bolesti, uključujući HIV, hepatitis B i C, otvoreni oblik tuberkuloze;
 • Ozbiljni živčani i duševni poremećaji u žena sestrin;
 • Rak dojke, pojava tumora i tumora u mliječnim žlijezdama;
 • Majka prihvaća lijekove koji su štetni i opasni za bebu. To su antivirusni lijekovi, neke vrste sedativa i antibiotika. U tom slučaju, preporuča se suspendirati dojenje samo neko vrijeme, sve dok lijekovi ne završavaju;
 • Teško stanje djeteta, kongenitalne patologije razvoja ili metabolizma koje nisu kompatibilne s dojenjem. U tom slučaju, dati specijaliziranu hranu;
 • Preuranjene bebe i novorođenče s niskom težinom dojeni su i hranjeni specijaliziranom mješavinom;
 • Ponekad liječnici preporučuju suspendiranje dojenja u slučaju virusnih i zaraznih bolesti, uključujući gripe, hladnoće i upalu grla, kao i kožni osip na prsima;
 • Ako postoji kratka odvojenost bebe s majkom, na primjer, kada žena odlazi na posao, liječnici savjetuju da hraniti dojenčad s izraženim majčinim mlijekom. Uz dugo odlaska, majka može izraziti mlijeko u pravi iznos i zamrznuti ga u posebnim kontejnerima ili paketima. Zamrznuto mlijeko može se čuvati do šest mjeseci!

Načela prijelaza na umjetno hranjenje

Ako je moguće, dojite barem djelomično. U ovom slučaju, potrebno je zamijeniti hranidbu s mješavinom mlijeka i mlijeka, a smjese se daju tijekom dana, a noću se primjenjuju djeteta na dojku. Kada se mješovito hranite, jedite bebu samo iz žlice, jer se djeca brzo naviknu na ugodnu bocu i bradavicu, a kasnije mogu odbiti dojenje.

Ako ne možete spasiti djelomično dojenje, morate u potpunosti prenijeti dijete u smjesu. Prijelaz se provodi glatko, postupno zamjenjujući dojenje hranom boce. U ovom slučaju, dijete može biti hranjeno iz boce s bradavicom.

Prije prelaska na umjetno ili miješano hranjenje, obratite se svom liječniku! Sjetite se da je ovo važan i odgovoran korak, koji bi trebao imati dobre razloge. Stručnjak će savjetovati kako to učiniti bezbolno za dijete i pomoći vam da odaberete pravu mješavinu, ovisno o dobi i razvojnim karakteristikama djeteta.

Nakon četiri mjeseca, dojenčadi koja su hranjena formulom ili mješavinom hranom već počinju hraniti. Od prvih odraslih jela, dijete dobiva povrće i bez mlijeka, žitarice bez glutena, a zatim su voće, kolači, sokovi i kompoti uključeni u prehranu. Više pojedinosti o tome kako upravljati umjetnom hranom tijekom hranjenja potražite ovdje.

Ne nadilujte djecu, inače će povećati količinu plina i kolike, povećati težinu i čak dovesti do pretilosti. Osim toga, prekomjerno opskrbljivanje dojenačke formule može uzrokovati alergije na hranu, trovanje i dijabetes. Da biste izbjegli takve probleme, slijedite preporučene smjernice.

Dnevni volumen smjese

Kako odabrati smjesu

 • Odaberite proizvode koji odgovaraju dobi djeteta. Za novorođenčad i djecu do pola godine koriste se mješavine s oznakom "1", hranu s oznakom "2" daju bebama u dobi od 6 do 12 mjeseci, djetetu starijoj od godinu dana - "3". Za prerane bebe, slabe novorođenčadi i bebe s malim utezima propisane su mješavine s "0" ili "Pre" ("Pre");
 • Za zdrave bebe do šest mjeseci, odaberite prilagođene mješavine. Razlikuju se u sastavu, optimizirane za sastav majčino mlijeka. Stoga je sadržaj lakše probaviti i probaviti, ne uzrokuje poremećaje u želucu djeteta;
 • Nakon šest mjeseci možete se prebaciti na kazein ili djelomično prilagođenu smjesu. Već se razlikuju po sastavu od majčinog mlijeka i sadrže proteine ​​krava, što može uzrokovati alergije. Stoga se takve smjese odabiru za djecu čija je probava već prilagođena novim uvjetima;
 • Zasebno dodijeliti terapeutsku hranu koju može propisati samo liječnik. Za alergijske djece, oni odabiru hipoalergijske smjese označene "HA" ili "HA" (to su mješavine bez mlijeka i mješavine na kozje mlijeko). U slučaju slabije probave, konstipacije i teške kolike, učestala i teška regurgitacija pomaže antirefluxu ili fermentiranim mliječnim smjesama;
 • Prije kupnje, pažljivo provjerite sastav proizvoda, rok trajanja i cjelovitost paketa;
 • Smjesa ne smije sadržavati konzervanse i kemijske spojeve, uljane repice i kokosovo ulje, soja i lecitin. Za djecu mlađu od godinu dana, kupujte hranu bez glutena, šećera i fruktoze;
 • Pa, ako smjesa sadrži korisne vitamine i minerale, pro i prebiotike, korisne kiseline.

Kako hraniti bebu s mješavinom

Smjesa se pripremi u skladu s uputama, koja je nužno prisutna na ambalaži svakog proizvoda. Suhi mliječni prašak razrijeđen je čistom pitkom vodom s temperaturom od 45-50 stupnjeva. Prvo, voda se ulijeva u posuđe za hranjenje, a zatim ulijte potrebnu količinu praha prema uputama. Smjesa je temeljito izmiješana tako da ne ostane grumen.

Dijete je hranjeno gotove svježe pripremljene mješavine. Nemojte čuvati ostatak hrane! Nakon hranjenja, svakako operite i sterilizirajte dječja jela. Bradavice i boce ispiru se hipoalergenskim sredstvima ili soda za pečenje. Soda je apsolutno sigurna za bebe, dok učinkovito uklanja različite mrlje, prljavštinu i masnoću. Za usku bočicu, možete koristiti posebnu četku.

Nakon pranja, proizvodi se ne brišu, već se ostavljaju da se prirodno osuše na ručnik, a boce se okrenu naopako. Nakon sušenja posuđa, sterilizira se u kipućoj vodi. Ili za sterilizaciju možete koristiti mikrovalnu pećnicu, dvostruki kotao, sporo kuhalo ili poseban električni sterilizator. Osim toga, možete odabrati hladnu metodu sterilizacije pomoću topljivih antiseptičkih tableta. Ova metoda će zadržati proizvode u dobrom stanju dugo vremena, što je posebno važno za plastične boce.

Budite spremni da odabrani brand prehrane možda nije prikladan za bebu. Po prvi put, dajte bebu polovicu čajne žličice. Pogledajte djetetovu reakciju dva dana. Ako se beba osjeća ugodno, nastavite hraniti dijete istim proizvodom i postupno povećavajte dozu prema željenim normama.

Kako prenijeti dijete od djeteta na umjetno hranjenje - odvikavanje

Ovdje nećemo raspravljati o situacijama u kojima majke čine (često vrlo teško za njih) odluku o transferu djeteta na umjetnu prehranu. Fiziološki, psihološki ili materijalni uvjeti - oni često čine vlastitu prilagodbu našim planovima i, unatoč svim naporima, nemoguće je dojiti... Ili majka već dulje dijete, već jede "odraslu hranu" i dio s dojenjem i dalje ne uspije. Kako napraviti bebu i podnijeti prijelaz na umjetno hranjenje (i za starije - odvođenje) je najmanje bolno? Evo moje "probavljanje" francuskog iskustva.

Dakle, nakon dojenja, trenutak dolazi, namjerno odabran ili ne, da se zaustavi.

Mehanizam prijenosa na umjetno hranjenje.

U najopćenitijem obliku, načelo prijelaza na umjetno hranjenje (odbića) izgleda ovako: ako manje i manje uložite dijete, dojkuje se manje i postupno se smanjuje proizvodnja mlijeka u dojci. Da biste to učinili, morate predvidjeti najmanje 15 dana, ali postupak može trajati tri tjedna i mjesec dana. Bolje je, naravno, ako se ova prijelaz dogodi što je glatko moguće - zato izbjegavajte prijenos beba na umjetno hranjenje tijekom razdoblja stresa, promjena u životu, njegove odsutnosti itd. Trebali biste biti psihološki i financijski spremni posvetiti maksimalnom vremenu i energiji vašem djetetu.

Evo nekoliko stavki koje vam mogu pomoći da se pripremite za trenutak odbića:

 • Prije toga razmislite, ne ostavljajte ga na "last minute"; ako idete na posao - započnite ga najmanje tri tjedna prije početka rada: što je postupnija tranzicija, to će biti manje bolno.
 • Najteža u smislu umjetne prehrane je prva bočica. Budite strpljivi, kažite sebi da će sve raditi, a sljedeći put će biti bolje.
 • Nikad ne prisilite dijete da pusti bocu ako se odupre.
 • Ako je moguće, počnite davati bocu vlastitog mlijeka prije nego što se isušuje. Prijelaz za bebu neće biti toliko šokiran.
 • Može vam pomoći ako počnete davati dječje umjetno mlijeko iz šalice - tako se prilagođava novom ukusu, a tek tada će ga probati gumenom ili silikonskom bradavicom.

Umjetni plan prehrane

Zamijenite jednu bocu. Poželjno je odabrati vrijeme hranjenja kada je proizvodnja mlijeka najmanje jaka - uglavnom u kasno poslijepodnevnim satima (npr. 9:00, 12:00, 15:00 - dojenje, 18:00 - boca, 21:00 - dojenje ). Pokušajte objasniti svom djetetu da će isprobati bocu, jer je dijalog između vas dvoje najvažniji. Držite je do jedine hrane s bocom 3-4 dana (minimalno) ili dulje, tako da se vaše dijete može prilagoditi.

Nakon 3-4 dana (ponavljam, barem):

Zamijenite drugu bocu za dojenje. Izaberite ovo tako da se dobije izmjena boce i dojenja. Na primjer: 9:00, 15:00, 21:00 - dojenje, 12:00 i 18:00 - bočica. Spremite ove dvije naprave za boce bez uvođenja novih barem 3-4 dana.

Nakon nekoliko dana zamijenite treću bočicu. Opet, odaberite vrijeme za izmjenu između boce i dojke. Poželjno je ako još ujutro i navečer spasite dojenje. Spremite, bez uvođenja novih, ova tri hranjenja najmanje 3-4 dana ili dulje.

Sada imate izbor: možete zaustaviti prijelaz na potpuno umjetno hranjenje, ostavljajući jutarnje i večernje dojenje, a ostatak zamjenom boca. Onda će to biti djelomično umjetno hranjenje.

Djelomično umjetno hranjenje bit će nazvana druga opcija - ukoliko zamijenite večernu hranidbu bocom, ostavljajući samo jutarnje dojenje (tj. 9:00 - dojke, 12:00, 15:00, 18:00, 21:00 - boca),

Ako ste konačno odlučili otići u potpunosti u umjetno hranjenje, zamijeniti i jutarnju hranu s bočicom.

Ako vaša beba sranje na dude, bolje je koristiti pacifier na bocu od istog materijala (silikon ili gumu).

Poželjno je da beba toplo mlijeko, koje ga približava majčinom mlijeku. Nemojte se bojati povjeriti bebu tama tijekom uvođenja prvih bočica.

poteškoće:

 • Beba odbije boce. Navikli na uzimanje dojke, vaše dijete može izraziti olujno neslaganje i gurnuti bocu; utjelovljujete prsa, a ne bočicu! Ali nemojte očajavati. Nekoliko neuspjelih pokušaja ne smije se ozlijediti niti za bebu niti za vas. Nemojte prisiliti dijete da pijete mlijeko. Ako se on odupre, zaustavite se i držite ga s nečim (pokupite, šetajte po sobi, pokažite igračku...). Kad je deset minuta, nastavite s hranjenjem boce.
 • Ako beba nekoliko puta za redom odbije bocu, i dalje ga ne dirajte odmah. Pričekajte deset minuta, a tek onda ga pričvrstite na prsa. Ako su brojni pokušaji davanja boca bespomoćni, stanke nekoliko dana, stavite bocu na stranu. Pričekajte vikend kada vam voljeni mogu pomoći.
 • Pri prijelazu na umjetno hranjenje može doći do problema s vašim grudima - postaje vrlo bolno, može se "pretvoriti u kamen", može stvoriti "zaglavljivanje"... Naravno, vaše tijelo postupno smanjuje proizvodnju mlijeka, ali ta se prilagodba ne događa odmah i traje puno vremena. Trebali biste slušati svoje osjećaje kako biste izbjegli probleme - lactostasis, često prije mastitisa. Na prvom znaku bolova u dojkama, dugo vruće tuširanje. Masažete grudi pod toplom vodom, iscijedite mlijeko dok ne dođe olakšanje, ali nemojte dekantirati sve kako ne bi potaknuli novi porast mlijeka.

Umjetna hrana: kada, kako, što

Što roditelji trebaju znati o bebama za hranjenje bočica?

O racionalnoj prehrani djece prve godine života puno razgovaraju i pišu. Prehrana djece aktivno se raspravlja na "majčinim forumima". A ovo je prirodno. Pravilna prehrana je najvažniji uvjet koji osigurava optimalno djelovanje psihomotora i intelektualnog razvoja bebe, otpor djetetovog tijela na infekcije. Prehrana u prvoj godini života "programi" metabolizma. A ti ili drugi poremećaji prehrane mogu povećati rizik od razvoja većeg broja bolesti u budućnosti (alergijske bolesti, pretilost, osteoporoza itd.).

Nema sumnje da je majčino mlijeko idealna hrana koju je stvorila priroda za bebu. Ali, na žalost, ne uvijek žena ima priliku dojiti dijete. Naravno, ti razlozi nisu uvijek objektivni. Ipak, postoje brojne okolnosti u kojima postoji potreba da se dijete prenesu na umjetnu prehranu.

Što je umjetno hranjenje? To je vrsta hranjenja u kojoj dojenje nije potpuno odsutno, ili je udio manji od 1/5 dnevne prehrane djeteta, a zamjene se koriste kao zamjena za majčino mlijeko.

Kontraindikacije dojenja

Postoji nekoliko apsolutnih kontraindikacija na dojenje.

Apsolutne kontraindikacije dojenju majke su:

 • bilo kakve kronične bolesti, maligne novotvorine, akutne duševne bolesti, aktivne tuberkuloze, infekcije sifilisom nakon 6-7 mjeseci trudnoće, infekcije HIV-om u majci (ali mogu biti hranjene eksprimiranim, steriliziranim majčinim mlijekom), hepatitis C, upotreba određenih lijekova.

Relativna kontraindikacija majci na dojenje:

 • agalaktia (nedostatak majčinog mlijeka),
 • sveukupno ozbiljno stanje žene (šok, postpartum psihoza, itd.).

Apsolutne kontraindikacije dojenju djeteta su samo kongenitalni poremećaji metabolizma (galaktosemija, fenilketonurija).

Relativne kontraindikacije djeteta na dojenje - opće ozbiljno stanje djeteta (šok, zatajenje dišnog sustava, itd.); niska količina rođenja (manje od 1000 g); izražena prijevremena starost (manje od 32 tjedna); kongenitalna patologija koja komplicira dojenje ili čak onemogućuje (rascjep nepce, kongenitalne malformacije središnjeg živčanog sustava).

Odluka o prijenosu djeteta na umjetno hranjenje treba strogo opravdati.

Roditelji se uvijek trebaju sjetiti da bi uvođenje dodataka ili punog prijenosa djeteta na umjetno hranjenje trebalo strogo opravdati. Prijelaz djeteta na umjetno hranjenje, osobito u prvim mjesecima života, nije indiferentan za njega. Ovo je vrsta "metaboličkog stresa".

Stoga treba obratiti pozornost na točan izbor "nadomjestaka" majčinog mlijeka. Treba uzeti u obzir individualna obilježja djeteta - njegovo stanje zdravlja, razina tjelesnog razvoja i apetit.

Za umjetno hranjenje treba koristiti samo moderno prilagođeno mliječno mlijeko formula domaće ili strane proizvodnje. Cijela prirodna kravlje i kozje mlijeko neprihvatljivo je. Isto se odnosi i na neprilagođene mješavine mlijeka.

Institut za prehranu Ruske akademije medicinskih znanosti preporučuje klasifikaciju zamjenskih nadomjestaka:

Svaka skupina nadomjestaka podijeljena je na svježe i kiselo. Smjese su dostupne u suhom ili u tekućem obliku.

Što su mješavine prilagođenih mlijeka?

Prilagođene mješavine mlijeka nazivaju se mješavine hrane u tekućem ili praškastom obliku, načinjene na osnovi kravljeg mlijeka, mlijeka drugih životinja, namijenjene uporabi kao zamjena za žensko mlijeko. Oni su što bliže majčinom mlijeku u kemijskom sastavu, a cilj im je u potpunosti zadovoljiti fiziološke potrebe djece u prvoj godini života za hranom i energijom.

Postoji nekoliko vrsta prilagođenih smjesa. Neki su namijenjeni djeci prvih 6 mjeseci života. To su tzv. Prilagođene "početne" mješavine. Dalje dolazi "naknadne" mješavine mlijeka - prilagođene ili djelomično prilagođene (djelomično bliske sastavu ljudskog mlijeka) smjese na osnovi kravljeg mlijeka, mlijeka ostalih životinja. Namijenjeni su prehrani djece starijoj od 6 mjeseci u kombinaciji s komplementarnom hranom.

Vrlo je važno prilikom odabira smjese pažljivo proučiti podatke navedene na naljepnici. I pažljivo ispitati ne samo podatke o roku trajanja i proizvođačima, ali i vidjeti što dobi za ovu smjesu je za.

Danas je na policama trgovina veliki izbor smjesa namijenjenih hranjenju dojenčadi. I to često vodi roditeljima u zbunjenost. Stoga, pri odabiru mješavine važno je konzultirati liječnika i uvijek slijediti njegove preporuke. Neprihvatljivo je samostalno mijenjati smjesu, ukazujući na činjenicu da "nije dovoljno ukusna" ili "dijete ne voli mješavinu". Nezadovoljavajuća zamjena smjese - stres za bebu.

Kako se proizvodna tehnologija mješavina mlijeka poboljšava, njihov sastav postaje sve više i više blizak sastavu majčino mlijeka. A ovo poboljšanje smjesa uključuje ne samo kvalitativnu i kvantitativnu prilagodbu proteina, masti i ugljikohidratnih komponenti, već i njihovo obogaćivanje vitaminima, mikro- i makroelemima. Pokušajmo napraviti neke komparativne karakteristike mliječnih formula.

Razvrstavanje nadomjestaka majčinog mlijeka

Prilagodljiva zamjena za mlijeko

Već smo rekli da se u prvoj polovici godine prilagođene zamjene za majčino mlijeko ("početne mješavine") koriste za hranjenje djece. Sastav "inicijalnih" smjesa maksimalno je prilagođen fiziološkim potrebama i osobitostima metabolizma i digestije djece u prvoj polovici svog života. Stoga, kao dio smjese, razina proteina smanjuje, to omogućuje da se smjesa približi ljudskom mlijeku. Proteinska komponenta takvih smjesa predstavljaju lako probavljivi proteini sirutke (s punim rasponom esencijalnih i neesencijalnih amino kiselina) i kazeina. Omjer kazeina i proteina sirutke iznosi 40:60, što je blizu njihovog omjera u ljudskom mlijeku - 45:55.

Sve prilagođene mliječne formule obogaćene su sa taurinima, esencijalnom aminokiselinom koja je neophodna za razvoj organa vida, središnjeg živčanog sustava. Neke aminokiseline i laktalbumin se dodaju u pripravak nekih smjesa.

Sve veći broj umjetnih smjesa sadrži nukleotide. Europski proizvođači dječje hrane počeli su inkorporirati nukleotide u mješavine od 1998. Danas, rusko tržište zastupa moderna visoko kvalitetna dječja formula s nukleotidima. Na primjer: "Enfamil 1" i "Enfamil" 2 (United States), "Frisolac", "Frisomel", "Frisopre" (Nizozemska), "Nan" (Švicarska), "Similac Plus" 1 i 2 (SAD). Potreba za nukleotidima dojenih beba je potpuno zadovoljena, ali bebe koje se hrane bocama mogu biti manjkave u tim elementima, što može nepovoljno utjecati na rast i razvoj djeteta. Za proizvodnju mliječne formule koristi se kravlje mlijeko, koje sadrži znatno manje nukleotida od majčinog mlijeka. Stoga, kod dojenja s neprilagođenim životinjskim mlijekom (kravlje, koze, ovce), dijete ne prima potrebni broj nukleotida. Stoga, kada se umjetno hrani prikladnu uporabu smjesa koja sadrži nukleotide.

Da bi se prilagodila masna komponenta "početnih" mješavina, biljni ulja bogati polinezasićenim masnim kiselinama unose se u njihov sastav. Omjer masnih kiselina u smjesama posljednje generacije je blizu onog u mlijeku. Da bi se poboljšala apsorpcija masti, mala količina prirodnih emulzifikatora (lecitin, mono- i digliceridi) se ubrizgava u mješavinu mlijeka, što pridonosi lakšoj apsorpciji masti.

Sastav većina smjese doda se L-karnitin olakšava asimilaciju masnih kiselina na staničnom nivou (tj olakšava proces probave i apsorpcije masti djeteta).

Suvremene smjese obogaćuju polinezasićene masne kiseline, koje su nužne za mijeliniranje živčanih vlakana, diferencijaciju stanica retina uključenih u formiranje i stabilizaciju staničnih membrana, itd.

Sada su se na tržištu pojavile mješavine obogaćene DHA (dokozaheksenska kiselina polinezasićena masna kiselina). DHA je važan nutrijent potreban za razvoj mozga, jačanje vlastitog imuniteta tijela. Primjer takve smjese je Enfamil Premium.

Kao ugljikohidratna komponenta, laktoza se uglavnom koristi ili njegova kombinacija s maltodekstrinom (do 25%), koja ima bifidogeno djelovanje. Neke mješavine sadrže galakto- i frukto-oligosaharide koji posjeduju predbiotička svojstva i potiču selektivni rast u crijevima normalne flore, uglavnom bifidobakterije. Neki proizvodi sadrže laktulozu, koja je također prebiotik.

Sve mješavine uključuju potrebni set minerala. Ovo je prije svega željezo, bakar, cink i jod. U nekoliko mješavina uveden je selen s izraženim antioksidativnim svojstvima. Omjer kalcija i fosfora u mješavinama je u rasponu od 1,5: 1-2,0: 1, što osigurava pravilan razvoj koštanog tkiva i sprječava pojavu raka u djeteta.

Da bi se poboljšala apsorpcija željeza i njegova upotreba u procesima stvaranja krvi, vrlo je važno imati dovoljnu količinu askorbinske kiseline u proizvodu (5-10 mg po 100 ml). Razina vitamina u aditivnim mješavinama mlijeka u prosjeku prelazi 15-20% u mlijeku ljudskog mlijeka, jer je njihova probavljivost iz umjetne smjese niža od one kod ljudskog mlijeka. Istodobno, mnogo se pozornosti posvećuje adekvatnoj primjeni vitamina D. Ona sudjeluje u procesima metabolizma kalcija i mineralizaciji koštanog tkiva. U svim mješavinama dodani su vitamini skupine B, vitamin E koji ima antioksidativnu aktivnost, vitamin A, koji je uključen u imunološke reakcije tijela. Djelomično prilagođene smjese su samo djelomično bliske u sastavu s ljudskim mlijekom. Proteinska frakcija u njima predstavlja kazein. Parcijalno prilagođene smjese se koriste tek nakon 3 mjeseca.

Što je "naknadna smjesa"?

"Naknadne" mješavine, za razliku od "početnog", sadrže veću količinu proteina. Ovo je mješavina s brojem 2 u naslovu. Prevalencija proteina sirutke nad kazeinom više nije obavezna u tim smjesama. Napravljene su od cjelovitog kravljeg mlijeka u prahu bez dodane sirutke, a sadrže škrob, saharozu i maltodekstrin.

Proizvodi za djecu u ovoj dobnoj skupini sadrže cijeli potrebni skup vitamina i minerala u skladu s preporučenim stopama unosa, a razlikuju se veći sadržaj minerala u usporedbi s "početnim" smjesama. Energetska vrijednost tih smjesa je znatno veća nego kod "starter" mješavina. Danas je u tijeku rad na poboljšanju "naknadnih" formula. Izradio je takozvane "noćne formule" mješavine. Dodala je rižin škrob, što pridonosi sporoj evakuaciji hrane iz želuca i usporava apsorpciju ugljikohidrata u kombinaciji s oligosaharidima. Zbog toga dijete zadržava dugi osjećaj punine. Smjesa ima pozitivan učinak na crijevnu floru. Dječji san na ovoj pozadini postaje dublji i mirniji.

Mješavine "od 0 do 12 mjeseci" mogu se koristiti u prehrani djece tijekom prve godine života. Međutim, ova skupina proizvoda nije brojna, u suvremenim uvjetima ograničeno se koristi - asortiman početnih i naknadnih formula je prilično širok.

U nizu suhih mješavina uvodi svježe probiotika: bifidobakterija i laktobacila su primarni fiziološki dijete floru crijeva ( „GOLD Agusha- 1”, „2 Agusha- GOLD” „Nutrilak debeo”, „NAS 1”, „NAS 2”, " NAS Hypoallergenic 1 "," NAS Hypoallergenic 2 "i" Hipp 2 ", itd.). Suvremene tehnologije omogućuju očuvanje mikroorganizama u proizvodu tijekom trajanja.

Osim suhih formulacija za mlijeko, slični su i proizvodi svježe i tekuće mlijeko. Njihova uporaba ima nedvojbene prednosti: oni su odmah spremni za upotrebu, pogrešna doza praha je isključena, kvaliteta korištene vode je zajamčena. Međutim, njihova se proizvodnja prilagođava samo u europskom dijelu Rusije.

Mješavine prilagođene tekućinama uključuju acidophilus smjesu "Baby", "Baby Milk", "Agusha". Određene osobine mješavina prilagođene tekućinama su sterilnost, lakša uporaba, jamstvo očuvanja kemijskog sastava smjese.

Adaptirane mješavine mlijeka mogu se uvesti u prehranu djece zajedno sa formulama svježeg mlijeka od prvih tjedana života. Moguće ih je kombinirati u omjeru 2: 1 - 1: 1. To se posebno odnosi na kršenja procesa probave. Korištenje samo fermentiranih mješavina mlijeka može uzrokovati regurgitiranje, napuštanje djeteta proizvoda.

Fermentirane mliječne mješavine mogu se koristiti s dugotrajnom antibiotskom terapijom, s crijevnom disbiosom, s alergijskim bolestima.

Kefir i drugi neadaptirani mliječni proizvodi ne bi trebali biti uključeni u ishranu djece u prvoj polovini godine. Trenutno ih preporučuje za 8 mjeseci.

Što određuje izbor mješavine?

Prilikom odabira smjese liječnik uzima u obzir individualnu toleranciju proizvoda od strane djeteta.

U prvih 2-4 tjedna života bebe obično se preporučuje korištenje samo svježih mješavina, a od 1-1,5 mjeseci moguće je miješati svježu smjesu s fermentiranim mlijekom.

Izbor prilagođene mliječne formule za hranjenje djeteta ovisi o djetetovoj dobi (što je dijete manje, to više treba mješavine što je bliže majčinom mlijeku). Djeca od prvih 6 mjeseci života su propisane "početne" ili "početne" mješavine; od 6 mjeseci - "naknadne" formule. Izbor adaptiranom dojenčad ovisi o socio-ekonomskim uvjetima obitelji (sva dojenčad trebaju moderni prilagođene mliječne proizvode, djeca iz ugroženih obitelji treba biti isporučen besplatno uzima u obzir allergoanamnez (s obiteljskom povijesti prvi izbor proizvoda bi trebala biti hypoallergenic mješavina) uzeti u obzir.. i individualna tolerancija proizvoda (kriterij za pravilan odabir smjese je dobra podnošljivost proizvoda: dijete jede smjesu s užitkom, nema otopi dispepsije (povraćanje, povraćanje, tekući, ili zatvor stolice plohoperevarenny), atopični dermatitis nedostatkom željeza (stanje nedostatka, anemija pothranjenosti).

Što znači "sigurna mješavina"?

Sigurnost smjese se razmatra sa stajališta sanitarno-kemijskih i sanitarno-mikrobioloških zahtjeva. Djeca prilagođene mješavine ne smiju sadržavati pesticide, herbicide, teške metale, genetski modificirane komponente, zaražene tvari. Želim privući pažnju roditelja na činjenicu da na tržištu postoje mnoge terapeutske smjese koje se mogu koristiti samo prema režiji liječnika.

Koja su terapijska smjesa?

Terapeutske smjese su više vrsta:

 • prerana dojenčeta
 • miješa za djecu s probavnim poremećajima,
 • smjese za djecu s nedostatkom laktoze,
 • mliječne formule s netolerancijom proteina kravljeg mlijeka,
 • smjese za djecu s fenilketonurijom.

Koliko i kada hraniti "umjetno"?

Kada se umjetno hranjenje djece u prvim mjesecima života preporučuje 6-7 obroka dnevno svakih 3-3,5 sati s 6-satnim noćnim pauzom. Uvođenjem prvog hranjenja, dijete se može prenijeti na 5 obroka dnevno (za djecu od 4 do 5 mjeseci preporučuje se hranjenje bebe, a bebe koje sisaju majčinu dojku obično se hrane od 6 mjeseci).

Načelo slobodnog hranjenja također se može koristiti uz umjetno hranjenje ako dijete ne održava interval između hranjenja. U tom slučaju, interval između hranjenja može se smanjiti. Ako dijete ne jede odgovarajuću količinu smjese, možete smanjiti količinu smjese. Ali važno je zapamtiti da se protein mješavine razgrađuje i apsorbira teže i sporije od proteina majčino mlijeka. Stoga, česte i nesustavno hranjenje smjese može dovesti do crijevnih poremećaja. Uz umjetno hranjenje, važno je točno odrediti koliko je mješavina potrebna za dijete.

Kako odrediti koliko mješavina vaše bebe treba?

Svi izračuni su približni, budući da su sva djeca različita. No, približne količine smjese koje je primila beba po danu su kako slijedi.

Od 10 dana do 2 mjeseca: 1/5 tjelesne težine djeteta (600-800 ml).

Od 2 do 4 mjeseca: 1/6 tjelesne težine (800-900 ml).

Od 4 do 6 mjeseci: 1/7 tjelesne težine (900-1000 ml).

Od 6 do 12 mjeseci: 1 / 8-1 / 9 tjelesne težine (1000-1200 ml).

Želio bih još jednom upozoriti roditelje da ne odaberu umjetne mješavine. Svake godine sve više i više novih nadomjestaka za majčino mlijeko pojavljuju se na tržištu. Nažalost, proizvođači uvijek ne pouzdano pružaju potrošaču sve informacije o njihovom proizvodu. A cijena koju roditelji često obraćaju pažnju pri odabiru mješavine također je vrlo varljiva mjerila. Roditelji trebaju imati na umu da su neki od najboljih zamjenika majčino mlijeka relativno jeftini. Stoga, prilikom odlučivanja hoćete li dijete prebaciti na umjetnu prehranu, prvo se morate savjetovati s pedijatrom.

Natalia Skaterschikova pedijatar, stručnjak u odjelu ambulante
DGKB №13 ih. N.F. Filatova