Kako odrediti da počnete raditi? Glavni znakovi i simptomi

Hrana

Koji je termin (koji tjedan) počinje rođenje? Trajanje trudnoće smatra se 37 tjedana. Od sada pa do 40 tjedana, rad može započeti u bilo kojem trenutku.

Kako odrediti početak rada? Nema predviđanja kada će se to dogoditi. No, postoji niz prvih znakova kojima se može suditi o neizbježnom početku rada.

Postoje mnoge teorije koje objašnjavaju početak generičkog procesa. U antici se vjeruje da je polazna točka porođaja ograničenje fetusa u malom prostoru i njegovoj gladi.

Suvremene teorije upućuju na to da počinje porođaj zbog formiranja generičkog dominantnog mozga, povećava koncentraciju tvari u krvi trudnice, potiče ekscitabilnost mišića maternice, povećava razinu spolnih hormona estrogena i akumulira dodatnu energiju u stanicama.

Glavni znakovi i simptomi

Dva do tri tjedna prije poroda, trudnice mogu primijetiti niz znakova i simptoma početka rada:

 1. Oslobađanje trbuha. To je zbog činjenice da glava fetusa skoči dublje u malu zdjelicu, dno maternice se smanjuje i počinje stavljati manje pritiska na membranu i želudac. Ženama je puno lakše disati, smanjene su manifestacije žgaravice. Međutim, pritisak u području mokraćnog mjehura povećava se, trudna žena počinje češće ići na zahod.

 • Pomicanje središta gravitacije ispred njega. Zbog toga, hod trudne žene mijenja, ramena su povučena natrag - žene ponosni hod.
 • Izbojni pupak. Prije poroda, zbog povećanog utjecaja estrogena, mišićni ton prednjeg abdominalnog zida se smanjuje, pupak postaje savitljiviji.
 • Promjene ponašanja trudnice: povećana nervozna razdražljivost ili, obrnuto, stanje slabe apatije. To je zbog promjena u fiziološkim procesima u cerebralnom korteksu u vezi s formiranjem generičkog dominantnog.
 • Smanjenje tjelesne težine trudnice na nekoliko kilograma. Prije porođaja, količina amnionske tekućine se smanjuje, metabolizam se mijenja, a višak tekućine u ženskom tijelu se smanjuje.
 • Smanjena motivacija fetusa. Taj je fenomen zbog smanjenja količine vode, fiksacije glave do ulaza u zdjelicu.
 • Nelagoda ili nagging bol u donjem dijelu trbuha i donjeg dijela leđa. Estrogeni povećavaju elastičnost ligamenta, postoji lagano širenje zdjeličnih kostiju.
 • Ispuštanje sluznice. Tijekom razdoblja sazrijevanja maternice, njezin je kanal skraćen i povećava se aktivnost žlijezda sluznice. U roku od nekoliko dana iscjedak iz genitalnog trakta postaje sve obilniji, nalik na debelu sluz koja je bistra ili blago smećkasta, ponekad s ružičastim venama.
 • Kada počinju prekursori rada? Počevši od 37. tjedna, trajanje prekursora početka rada različito je za žene i može biti od nekoliko sati do nekoliko tjedana.

  Šest do osam sati prije rođenja, neke žene imaju preliminarno razdoblje. Ovaj put karakterizira pojava nepravilnog u učestalosti, jakosti i trajanja kontrakcija maternice.

  U ovom slučaju, žena ne bi trebala doživjeti bilo kakvu neugodnost, poremećaj spavanja ili nedostatak apetita. Može se pojaviti blagi smeđi mrlje iz genitalnog trakta.

  Postupno, kontrakcije maternice povećavaju se, postaju redovite - počinje porođaj.

  Kako razumjeti da je rođenje počelo?

  Prisutnost redovitog rada, karakterizirana ponavljajućim bolnim kontrakcijama maternice - kontrakcije.

  Na početku rada, trajanje kontrakcija je 7-10 sekundi, a interval između njih je oko 15-20 minuta.

  Tijekom vremena, trajanje borbe se povećava na 40-50 sekundi, a vrijeme između njih skraćuje se na nekoliko minuta.

  Stanje žene se mijenja, nema mogućnosti zaspati. Zbog cervikalne dilatacije može doći do mučnine ili povraćanja.

  Ponekad generički proces počinje ispuštanjem amnionske tekućine - tekućeg, prilično velikog iscjedka iz genitalnog trakta.

  Početak rada: znakovi primiparusa i onih koji nisu prvi

  Trudnica nije uvijek lako odrediti početak procesa rađanja, ali postoje određeni znakovi koji ukazuju na neposredan izgled bebe u svijet.


  U posljednjim tjednima trudnoće žene su nestrpljive i sve više traže: "Kada će se dijete roditi?". Prilično je teško utvrditi točan datum rođenja, jer ponekad rad započinje s 38, 40 ili čak 42 tjedna. Ako žena pomno promatra promjene koje se događaju u njenom tijelu, naravno, primijetit će znakove početka rada.

  Emocionalno stanje uoči rođenja djeteta za žene mogu biti različiti: neki osjećaju perevozbudimost su na rubu kolapsa, dok drugi kažu da je doživio prije rođenja osjećaj smirenosti i mira.

  Većina trudnica uoči porođaja probuditi takozvani "instinkt gniježđenja". Žena se počinje pripremati za izgled u kući novog stanovnika: pere, čisti, čisti. Ali što je najvažnije, nemojte pretjerivati, u suprotnom će vam porod može vas iznenaditi. Također, nemojte prekomjerno raditi u posljednjim tjednima trudnoće, pazite na snage koje će vam trebati za vrijeme poroda.

  Što se događa s tijelom, ili simptom početka rada

  Trajna trudnoća se smatra nakon 38 tjedana - žensko tijelo počinje se pripremati za nadolazeću isporuku. U krvi trudnice, razina hormona, koja su odgovorna za nošenje trudnoće, smanjuje se i razina hormona koji stimuliraju radnu aktivnost značajno raste.

  Rođenja počinju kada koncentracija određenih hormona postane maksimalna. Naravno, hormonske promjene utječu na fizičko i psihičko stanje trudnice. Znakovi početka rada su dosta, ali ne i nužno ih sve promatra. Prisutnost barem nekoliko znakova u agregatu može ukazivati ​​na početak rada.

  Neposredno prije dana rođenja, glava bebe ulazi čvršće u prsni prsten, a vezano uz to trbuh trudnice može dopustiti. Mnoge trudnice kažu da je lakše disati i biti u sjedećem položaju, žgaravica odlazi, a opstetričari popravljaju prolaps maternice. Oslobađanje glave može se javiti nekoliko tjedana prije isporuke ili točno uoči.

  Prije rođenja, trudnica sve više doživljava lažne kontrakcije, koje mogu biti vrlo intenzivne i dugotrajne. Dakle, tijelo kao što trenira, priprema se za nadolazeću radnu aktivnost. Zadržavanje tekućine u tijelu trudne žene posljednjih dana prije porođaja je smanjeno, a time i žena može izgubiti težinu, nestaje oteklina.

  Također, priprema tijela za porođaj može biti popraćena tekućom stolicom. Često, žene s primiparoznim i multihardnim ženama mogu doživjeti mučninu, proljev, pa čak i povraćanje. Često, broj poriva za mokrenjem postaje češći, tako da tijelo čisti, priprema se za porođaj. Ovi simptomi često prethode pojavi kontrakcija i mogu trajati čak i kada je cerviks otvoren.

  Neke žene osjećaju bol u lumbalnoj regiji, drugi osjećaju pritisak djeteta u donjem dijelu trbuha. Također, buduće mame mogu primijetiti da je njihovo dijete postalo manje aktivno, štoviše, sve je teže da se starija beba pomakne u malom prostoru. Ovaj simptom pojavljuje se nekoliko dana prije isporuke.

  U parničnom, porođaj počinje, u pravilu, s ne previše intenzivnim kontrakcijama, koje se mogu intenzivirati tijekom dana i još više. U tom slučaju trebate biti strpljivi i pričekajte da se kontrakcije postanu trajne.

  Mnoge žene vjeruju da je u mirnom okruženju domaće pomoći procesu rada i doprinosi činjenici da će se porod može dogoditi brzo i jednostavno. Žene koje se bave preljubima mogu si priuštiti da ostanu kod kuće što je dulje moguće ako još nisu izgubile vodu. U drugom i kasnijem porođaju ne smije se povući s odlazak u rodilište, jer rođenje može biti iznenadno.

  U prvim kontrakcijama, ženama je savjetovano da imaju mali zalogaj kako bi tijelo imalo snage za nadolazeći energetski intenzivan proces poroda bebe.

  Kontrakcije, ponavljane u razmacima od 10-15 minuta i traju najmanje minutu - najtočniji znak početka rada. Kada žena doživljava takve kontrakcije, mora ići u bolnicu. Pročitajte više o prenatalnim napadima →

  Žene koje prvi put rađaju mogu smatrati lažne kontrakcije kao znak početka rada. Jako su bolne, ali nakon nekog vremena zaustavite se. Lažne kontrakcije mogu se nastaviti nakon nekoliko dana. Ovaj trening je vrlo važan za žensko tijelo, zahvaljujući lažnim kontrakcijama, cerviks se priprema za otvaranje u pravom trenutku.

  Glavni znakovi početka porođaja

  Tijekom trudnoće cervikalni kanal je čvrsto zatvoren i ispunjen posebnom sluzi koja štiti bebu od raznih infekcija. Izlazni sluzni čep znak je da je maternica zrela i spremna za porođaj. Pluto može nestati nekoliko tjedana prije rođenja, ili može ići odmah na početku rada.

  Gotovo je nemoguće ne primijetiti ispuštanje pluta, može biti ako sluz izlazi s amnionskom tekućinom ili tijekom poroda.

  Drugi glavni znak nastanka rada su kontrakcije. Primordične žene teško mogu razlikovati lažne kontrakcije od stvarnih. Međutim, valja istaknuti da stvarne kontrakcije ne prolaze, nego naprotiv, postaju češća, intenzivnost se povećava i sve više zabrinjava ženu. Često kontrakcije podsjećaju na periodične boli boli. Često tijekom rada, žena doživljava bolove u donjem dijelu leđa, rektumu, teladi i bedrima.

  Glavni znak početka rada je razvoj kontrakcija. Povećavaju intenzitet i postaju duži, a interval između kontrakcija počinje se smanjivati.

  Često znak početka rada je zimica, koja prati ženu tijekom rada i borbe. Ne brinite - to je sasvim normalna reakcija tijela.

  Izlijevanje amnionske tekućine još je jedan od znakova početka rada. U idealnom slučaju, iscjedak bi trebao nastati neposredno prije početka pokušaja, drugim riječima, u trenutku kada je cerviks već dovoljno otvoren. Ali ponekad se voda izlije mnogo ranije, mogu se kretati i prije početka rada. Važno je napomenuti da postoje slučajevi kada kontrakcije ne dolaze nakon ispuštanja vode. Zatim se propisuje poticanje radne aktivnosti u bolnici uz pomoć lijekova.

  Ako ste izgubili vodu, trebali biste odmah otići na rodilište, jer dijete ne može dugo ostati bez vode, to je dulji period, to je veća vjerojatnost komplikacija.

  Postoje situacije kada liječnik sami otvara fetalni mjehur, tako da se proces poroda ubrzava. Znatna pozornost posvećuje se boji odvojenih voda, a tekućina mora biti lagana ili blago žućkasta. Zelena amnionska tekućina ukazuje na to da dijete u maternici doživljava manjak kisika.

  Važno je napomenuti da su znakovi početka rada u višestrukim ženama i ženama koje prvi put rađaju isti. Jedina je razlika u tome što se drugi rođenje, u pravilu, pojavljuje brže. Stoga, kada prvi znak početka rada, žena koja je rođena ranije, trebala bi odmah otići u rodilište.

  Mnoge žene se brinu da će propustiti početak rada ili neće moći razumjeti da je došlo vrijeme za rođenje. Svi ti strahovi su neutemeljeni. Čak i ako niste obraćali pozornost na rane simptome početka rada, izbacivanje sluznice membrane, izlijevanja amnionske tekućine i kontrakcija ne može se zanemariti!

  Što učiniti ako imate znakove nastupa rada?

  Ginekolozi unaprijed savjetuju da pripreme stvari koje su potrebne za trudnicu u porodničkoj bolnici: jastučići, spavaćica, pranje, češalj, pelene za novorođenče i tako dalje. Popis potrebnih stvari može se razjasniti u rodilištu. Također smo pripremili za vas informacije o tome što se stvari trebaju odvesti u bolnicu →

  Budite sigurni da sve potrebne dokumente budete spremni da ih ne biste tražili u posljednjem trenutku. Također je vrijedno razmotriti unaprijed kako ćete doći u maternicu, složite se sa svojim rodbinom ako vas netko planira pratiti. Pokušajte predvidjeti sve da početak rada ne začuđuje vas. Glavna stvar na početku radne aktivnosti nije panika i pokušati se opustiti, olakšavajući kontrakcije. Nemojte se pokušavati zauzeti za volanom, ako imate znakove nastupa rada, bolje je nazvati taksi ili kola hitne pomoći.

  Ako se pojavi očekivani datum rođenja, a znakovi nastanka radne aktivnosti i dalje se ne pojavljuju, trebate se posavjetovati s liječnikom kako biste položili potrebne preglede i provjerili je li dijete dobro. Ako se otkrivaju znakovi produljene trudnoće, liječnik će odlučiti kako će se isporuka dogoditi. Pročitajte više o tome koliko dugo smatra da se trudnoća odgađa →

  Važno je zapamtiti da je proces porođaja jedinstven, može početi rano ili prilično neočekivano. Zato svaka žena, počevši od 38. tjedna trudnoće, mora biti pažljiva na sve promjene koje se događaju u njenom tijelu, kako ne biste propustili trenutak početka rada.

  Jednostavan porod i zdravlje za vas i vaše bebe!

  Kako odrediti početak rada

  Trudnice u posljednjoj fazi trudnoće, u pravilu, vesele se datumu rođenja. Za mnoge, pitanje što se još smatra znakovima početka rada još uvijek nije potpuno riješeno.

  Jedna iskusna djevojka kaže jednu stvar, a drugu - drugu, i posebnu literaturu - treću informaciju. Ovdje ćete se zbuniti... I postaje zastrašujuće: "Što ako ne razumijem da je ovo porođaj, da je vrijeme da odemo u bolnicu? Bez obzira što se dogodilo. "

  Takve misli nastaju zbog toga što zbog razbacanih pregleda iskusnih djevojaka ili nakon čitanja posebne literature, razlika između pripremnih faza (prekursora) rođenih i pravih znakova njihovog početka još nije postignuta.

  U ovom članku o znakovima početka rada, dat će se maksimalan broj pitanja koja se javljaju kod trudnice o početku procesa rada. Kako bi sva pitanja bila riješena, strahovi su se raspršili bez traga, a samo čekajući sreću majčinstva ostalo je.

  Uzroci i mehanizmi početka rada

  Od oko 37-38 tjedana trudnoće, žensko se tijelo počinje pripremati za porođaj.

  Glavni čimbenici za početak rada su:

  • Hormonalne promjene u tijelu žene. Proizvodnja progesterona, hormona koji čuva trudnoću, smanjuje se. Postoji stimulacija proizvodnje kompleksa estrogena - ženskih spolnih hormona koji stimuliraju generičku aktivnost;
  • Ugovorna spremnost maternice. Potpuno zrela mišićna vlakna maternice (mioometrija). Povećana je osjetljivost mišića maternice na oksitocin, hormon koji je glavni stimulator kontrakcije maternice i sve radne snage. U zadnjim fazama trudnoće maternica gubi sposobnost slobodnog rastezanja. Kao rezultat mehaničke stimulacije maternice od strane opuštene glave djeteta i povećane koncentracije hormona u krvi, koje stimuliraju generičku aktivnost, nastaje povećana kontraktilna pripravnost maternice i počinje se smanjivati;
  • Zrelost placente. Placenta je tzv. Dječje mjesto u maternici. Kroz posteljicu je veza organizama majke i djeteta, prehrane fetusa. Tijelo već "zna" da je placenta ispunila svoju funkciju i uskoro će postati nepotrebna. Postoje prirodni procesi starenja i uništenja (degeneracija) u potpuno zrelom posteljici;
  • Fetalni zrelost. Ograničavanje akumulacije u tijelu metaboličkih proizvoda fetusa, smanjenje volumena i smanjenje brzine formiranja amnionske tekućine ne dopušta održavanje metaboličkih procesa na istoj razini.

  Svi gore navedeni razlozi i čimbenici usko su međusobno povezani. Njihova implementacija u kompleksu pokreće mehanizam za početak rada.

  Vjerojatni znakovi porođaja (prekursori)

  Harbingeri rađanja su brojni znakovi koji se promatraju u trudnoj ženi unaprijed, nekoliko tjedana ili dana prije pohvaljenog događaja. Oni svjedoče o spremnosti ženskog tijela na proces poroda. Ovisno o karakteristikama ženskog tijela, kombinacija tih znakova bit će strogo individualna u svakom pojedinom slučaju.

  Dakle, prvi stvari. Jedan od prvih znakova približavanja rada je smanjenje aktivnosti fetusa. Već nekoliko tjedana prije rođenja, žena može primijetiti da je broj fetalnih pokreta tijekom trudnoće smanjen i postao je manje intenzivan. Budući da je dijete prerano dovoljno, a ostalo je malo prostora u maternici, njegova fizička aktivnost je ometena.

  Znaš, postoji takva životna situacija kada se nalazite u sobi ili, na primjer, u kolima s kolicima. Tada kažemo: "Ovdje je toliko gužve da se ne okreće." Ili nemoj se pomaknuti. Ovo je situacija za bebu. I on se nije okrenuo, nije se pomaknuo.

  Želuca pada, kosti zdjelice se razilaze.

  To se događa kada beba ide dolje, priprema za prolazak kroz rodni kanal. U ovom trenutku glava je pritisnuta do mjesta ulaska u zdjelicu. Donja maternica (najviši dio nje) pomiče se prema dolje. U primiparas ovaj vjerojatan simptom može se pojaviti 2 tjedna prije nastupa rada. Majke koje su već imale radost majčinstva - nekoliko dana prije obećanog događaja, ali češće prije rođenja.

  Trudna maternica, koja se spušta, više ne stavlja pritisak na dijafragmu. Žene istodobno kažu da im je lakše disati, žgaravica se ne smeta. Iako izvana spušteni trbuh, nisu svi obaviješteni samostalno.

  Kako glava djeteta potone i pritisne kosti zdjelice, hod trudnice se mijenja. U ginekologiji to zovu "ponosni čin". Žena skida ramena i ramena unazad, središte gravitacije se pomiče, a trudna žena počinje hodati, lagano se osjeća.

  Zbog prekomjernog pritiska glave fetusa na zdjelične organe (crijeva, mokraćnog mjehura), učestalosti mokrenja i nastojanja da se defekiraju promjene. Žena osjeća potrebu da mokri češće, rjeđe, ali postoji i inkontinencija. Zbog mehaničke iritacije crijevnih zidova, zatvor dolazi nekoliko dana prije isporuke. I ponekad to ne mora biti zatvor, već proljev.

  Prije porođaja, volumen vaginalnih sekreta povećava se zbog hormonalnih promjena. Oni postaju manje viskozni. Ponekad žene mogu zbuniti ovaj iscjedak s curenja amnionske tekućine. Za diferencijaciju pražnjenja u bolnici obavljaju se posebni testovi.

  Što trebate znati o ovome? Ako je razdoblje trudnoće dulje od 37 tjedana ili ako postoje preduvjeti za prijevremenu ili brzu dostavu, onda ako se otkrije obilato vaginalno iscjedak, hitno je potrebno otići u bolnicu.

  Ispitajte sterilnim izrezom gaze

  Ako ispuštanje nije puno, ali više nego obično, jednostavni test se može izvesti kod kuće s sterilnim izrezom gaze složenim u nekoliko slojeva. Amnionska tekućina, u pravilu, prozirna i brzo apsorbirana, ne ostavlja tragove. Ispuštanje apsorbira loše, često obojene gaze.

  Ovaj test je jednostavan, ali uključuje subjektivnu procjenu rezultata. I ovdje ne može svaka žena to shvatiti. Stoga je bolje da se obratite bolnici za pravovremenu dijagnozu.

  Ako liječnik potvrdi da je ovo samo iscjedak, moći ćete se sigurno vratiti kući. Ali ako se ispostavi da amnionska tekućina curi, onda ste postupili vrlo ispravno, da ste se prijavili u bolnicu što je prije moguće. Dugo bezvodno razdoblje vrlo je opasno za zdravlje djeteta.

  Prije rođenja, buduća mama može primijetiti gubitak težine (od 1 do 2 kg). Zbog utjecaja modificirane hormonske pozadine, tijelo se oslobađa od suvišne tekućine. To se događa nekoliko dana prije isporuke.

  Lažne kontrakcije

  Lažne (trening, pripremne) kontrakcije mogu početi od 36-37 tjedana trudnoće i povremeno se javljaju do rođenja. Što je bliži datumu rođenja, češće maternica dolazi u povećanom tonu. Buduće mame opisuju ga kao "kameni" uterus. Istodobno, u donjem dijelu trbuha postoje nagle bolove, rjeđe u donjem dijelu leđa, a ponekad i strmim bolovima koji ga okružuju (od sakrale do pubisa). U intenzitetu, bol se može usporediti s osjećajima tijekom menstruacije.

  Lažne kontrakcije, za razliku od stvarnih kontrakcija, su kratke (40-60 sekundi) i nemaju jasnu pravilnost. Druga osobitost lažnih kontrakcija je njihov nestanak nakon promjene položaja trudnice ili kratkog odmora.

  Kontrakcije vježbanja ne dovode do otkrivanja šupljine maternice, već ubrzavaju sazrijevanje i pripremaju mišiće maternice za nadolazeću aktivnu kontraktilnu aktivnost u porođaju. O pojavljivanju takvog prethodnika, kao treninga, svakako obavijestite svog liječnika.

  Zahvaljujući svim gore opisanim čimbenicima, dolazi do promjene u cerviksu. Uglavnom pod utjecajem estrogena, cervikalni kanal se skraćuje vrijeme nastupa rada. Cerviks se omekšava i otvara oko jedan centimetar ("preskače jedan prst", kako kažu opstetri i ginekolozi). Unatoč činjenici da ovaj znak može odrediti liječnik samo tijekom pregleda, žena mora znati taj važan promatrač.

  Budući da je cerviks malo otvoren, izlazi sluzni čep, koji tijekom trudnoće obavlja zaštitnu funkciju. To jest, ova cijev je spriječila prodiranje infekcija u maternicu. Čep sluzi je debelo svijetlo sluzavo izlučivanje, ponekad uz uključivanje krvne žile. Ponekad je pluta svijetlosmeđa u boji. Cork može ići u cijelosti. U nekim slučajevima ona ostavlja dijelove.

  Kada točno nestane sluz mucus?

  Vrijeme ovog simptoma može varirati od 2 tjedna ili nekoliko sati prije početka rada. Ako primijetite da je sluzni čep izgubljen, morate obavijestiti ginekologa koji vas prati.

  Vrlo često se susrećem s činjenicom da se žene u kasnim razdobljima umorne od trudnoće, teško je za njih, vesele se terminu rada. Ali u isto vrijeme, mnoge buduće mame imaju emocionalnu visinu uoči porođaja. Žene aktivno pripremaju svoj dom za dolazak novog člana obitelji (pranje, čišćenje, preuređivanje namještaja, pa čak i mali popravci).

  Analogno sa životinjskim svijetom, ta neobičnost objašnjava instinktom "gniježđenja". A ako ste iznenada osjetili nešto od manifestacija ovog "instinktnog gnijezda", na primjer, željeli ste žurno preurediti nešto u stanu, a zatim ga razmotriti također kao znak predstojećeg početka dragocjenog događaja.

  Pouzdani znakovi porođaja

  To uključuje pojavljivanje redovitih kontrakcija (istinito) i izlijevanje amnionske tekućine. Nemoguće je uspostaviti uzročnu vezu između njih. Ono što je primarno i ono što je sekundarno ne može se jasno reći. U svakom slučaju, početak radne aktivnosti nastavlja se pojedinačno.

  trudovi

  Pojava redovitih kontrakcija temelji se na početku rada. Prave kontrakcije određuju prvu fazu rada kad se otkrije cerviks. Žena ne može kontrolirati radnu snagu. Zbog kontrakcija maternica se omekšava i smanjuje, a otvor maternice se proteže do 10 cm (potpuno otvaranje). Maternica i vagine su povezani, tvoreći jedan rođeni kanal kroz koji dijete prolazi, pojavljuju se u svijetu (2. stupanj rada).

  Ponekad je teško primiparus razlikovati lažne i prave kontrakcije. Gore je opis lažnog rada. Sada razgovarajmo više o stvarnim kontrakcijama.

  Nastupaju nagging bol u donjem abdomenu. U primipari, ove bolove često počinju s bokovima. Njihovo trajanje i intenzitet se povećavaju. I što je najvažnije - postoji jasna pravilnost njihove pojave.

  Mnogi ljudi postavljaju pitanje: "Koliko često morate ići u maternicu?" Samo liječnik koji vas promatra može vam dati jasan odgovor. U multiparativnim ženama, porođaj je brži. Oni ostaju kod kuće s kontrakcijama koje se ne isplati. Kako se osjećati kontrakcije - radije u bolnici.

  U prvorazrednim ženama, prva faza rada je duža (u prosjeku 12 sati). U načelu, oni mogu čekati kod kuće neko vrijeme s kontrakcije, ali prije svega trebaju se posavjetovati sa svojim ginekologom o ovom pitanju. Ali, bolje je otići u bolnicu, čim budete sigurni da su to prave, a ne lažne kontrakcije.

  Dat ću tablicu (jasnije) prosječnih vrijednosti trajanja i učestalosti kontrakcija.

  Kako saznati o nadolazećem rođenju: glavni znakovi

  Do kraja trudnoće, žene, osobito one koji se prvi put pripremaju za majčinstvo, boje se ne primijetiti da počinje porođaj. Postoji niz znakova koji upućuju na to. Ali posebno sumnjive trudnice su spremne tumačiti bilo kakvu bolest ili promjenu u tijelu kao početak rada. Zato je tako važno pratiti dobrobit i ponašanje djeteta. Ovo će vam pomoći pripremiti se za važan događaj i pravovremeno doći u bolnicu.

  Fiziološki znakovi bliske radne snage

  U pravilu, promjene u tijelu prije porođaja povezane su s promjenama u hormonalnoj pozadini žene, spremnošću maternice za porođaj, sazrijevanjem placente i zrelosti fetusa. Prekursori porođaja u normalnoj trudnoći pojavljuju se u 38-39 tjednu, ali neke žene mogu se pojaviti ranije. Primiparani počinju primijetiti znakove porođaja nekoliko dana, čak i tjedana prije njih, dok žene čekajući drugu i kasnije bebe mogu doživjeti poznate simptome u samo nekoliko sati.

  "Abdominalna ptoza"

  Na toj osnovi baka je u starim vremenima predvidjela ranog rođenja. Znak se temelji na promjenama u tijelu koje se javljaju na kraju trudnoće. Kada glava previa neposredno prije poroda, glava fetusa padne ispod, dolazi u zdjelicu, kako kažu liječnici. Prema tome, gornji dio maternice također se spušta i više se ne tiska na želudac, pluća i druge organe. Nije uvijek moguće zapažati samostalno da se trbuh spušta, ali žena smatra da je lakše disati, zaustavlja dispneju tijekom hodanja i penjanja stubama, boluje od gorušice ako se posljednjih mjeseci gnjavi.

  Kada spušta abdomen prije isporuke, pupak se još više izdiže, a koža na trbuhu proteže se više. U ovoj je fazi moguće postići brzi izgled strija.

  Česti mokrenje, promjena u prirodi defekacije

  Ovo je također fiziološki eksplicitan svojstvo. Spuštena glava djeteta s većom silom stavlja pritisak na mjehur, zbog čega se ne može puniti u punoj mjeri, a nagon za mokrenjem se događa mnogo češće. Žena napominje da, iako je počela češće poći u WC, količina izlučivanja urina značajno se smanjila.

  Jaki pritisak trudne maternice na crijevima izaziva opstipaciju. Neposredno prije rođenja, javlja se oštar porast hormona oksitocina, koji, naprotiv, uzrokuje slabljenje stolice. Ako se česte konstipacije naglo otpuštaju proljev, ovaj simptom ukazuje na približavanje rada.

  Povlačenje bolova u donjem dijelu leđa i donjem dijelu trbuha

  Prije porođaja radi ugodnijeg pomicanja djeteta kroz rođendanski kanal, pojavljuju se poremećaji, hrskavica se omekšava, kosti zdjelice postupno rastresu, što uzrokuje neudobnost, au nekim ženama prilično je vidljiva bol. U ovom trenutku, hod i držanje promjena. Mnoge žene, pored toga, osjećaju bol u pubičnom području zbog pritiska fetusa na zdjelične kosti.

  Povećana sekrecija

  Bijeli polu-tekući iscjedak prije porođaja signalizira o brzom ispuštanju sluznice. Neke trudnice brinu da amnionska tekućina curi. Zapravo, curenje vode - fenomen koji nije tako uobičajen kao što se čini. Uočava se u slučaju kada se u ždrijelu maternice ne pojavljuje ruptura membrane fetusa, već u jednoj od zidova maternice. Ako postoje sumnje u prirodu iscjedak, trebate posjetiti liječnika. Uz pomoć posebnog testa, on će odrediti prisutnost amnionske tekućine u sekrecijama.

  Promjene u cerviksu

  Ginekolog će vam reći o promjenama na dijelu cerviksa na sljedećem tjednom pregledu. Vrat je skraćen i iznosi 1-2 centimetra, počelo se otvoriti maternica. Tada liječnici govore o otvaranju vrata maternice s 1 ili 2 prsta.

  U ovom trenutku, fetalne membrane su bliske, dostupne su za sve vrste infekcija, stoga intimna higijena treba biti opreznija. Obavezna genitalija WC-a i mijenjanje posteljine dva puta dnevno. Za pranje nije nužno svakodnevno koristiti sapun: suši sluznicu. Možete koristiti ukus kamilice. Kupanje u ovom trenutku ne može biti, oni bi trebali biti zamijenjeni toplim tušem.

  Ispuštanje sluznice

  Usta maternice tijekom trudnoće zatvorena su takozvanim čepom sluzi, koji čuva dijete i ne dopušta penetraciju infekcije. Pretjerano pražnjenje u obliku čašice sluzi ukazuje na to da se čep makne, a proširenje vrata maternice uskoro će se odvijati. U nekim ženama otkrivanje se događa postupno, u drugima, porođaj počinje odmah nakon iscjedka pluta.

  Ispušni plin može se pojaviti 2 tjedna prije isporuke. Ponekad plato ne izlazi u potpunosti, ali u dijelovima, tako da ona nije uvijek prepoznata. Pretpostavljajući da je to moguće po prirodi iscjedka: prozirna, gusta, možda s krvavom trakom.

  Promjena prirode fetalnog kretanja

  Mnoge trudnice u dobi od 38 do 39 tjedana bilježe pad broja fetalnih pokreta. Njegov pokret je težak i ne toliko intenzivan, jer postaje gužvan u maternici prije rođenja.

  Video: Harbingeri nadolazećeg rođenja

  Psihološki znakovi rane dostave

  Postoje i psihološki prekursori porođaja koji su povezani s promjenama u hormonalnoj pozadini žene. Naravno, takvi znakovi su vrlo subjektivni i vrlo je teško izvući zaključke utemeljene samo na njima.

  Swings u raspoloženju

  Česta promjena raspoloženja, bezgrešna suza, razdražljivost povezana s povećanjem hormona oksitocina prije porođaja. Nakon nekoliko dana nakon rođenja djeteta, ovo raspoloženje će se nastaviti. Uz obnovu ravnoteže hormona, psihološko stanje se također stabilizira.

  Gniježđenje instinkt

  Nekoliko dana prije rođenja, žena ima veliku želju da pripremi stan za izgled djeteta. To se odražava u činjenici da ona izvlači i stavlja dječje stvari na mjesto, tucks jasle, potez rublja, nalazi mjesto za kupanje. Općenito, postavlja stvari kako bi dijete i sama majka bili udobni. Neke žene možda imaju veliku želju za početkom popravaka u stanu, riješite se svih prekomjernosti.

  Video: Kao što je objašnjeno instinktom "gniježđenja" u trudnica

  Pouzdani znakovi uskog rođenja

  Ako se znakovi nisu eksplicitno očitovali, žena se temeljila na liječničkim riječima i vlastitim osjećajima i senzacijama, a zatim pouzdani znakovi upućuju na to da će rođenje početi u idućih 24 sata:

  1. Ton maternice. Maternica se smanjuje, "kamenet" koji se osjeća dobro ako stavite ruku na trbuh. Pojavljuje se, u pravilu, već u početnim fazama kontrakcija i pridonosi promicanju djeteta u fungni ždrijelo tijekom poroda.
  2. Kontrakcija. Prva faza, latentna, karakterizira donji trbuh. Mnoge žene zbunjuju kontrakcije u ovoj fazi s lažnim. Međutim, oni se postupno povećavaju, jaz između njih postaje kraći. Ovo je aktivna faza. U ovo vrijeme bi trebao ići u bolnicu.
  3. Ispuštanje amnionske tekućine. Ako je voda uklonjena, to ne znači da će se dijete roditi odmah. Često se voda iskrcava na samom početku rada, kada cerviks još nije otvoren. Zatim liječnici govore o suhom razdoblju, i sigurno će biti naznačeno u ženskoj kartici koliko dugo traje. To se događa, naprotiv, s potpunim otkrivanjem cerviksa fetalni mjehur ostaje netaknut. U tom je slučaju probušen tako da dijete sigurno prolazi kroz rodni kanal.

  Važno je zapamtiti: Ako se voda prenese izvan rodilišta, trebali biste odmah otići tamo. Dugo bezvodno razdoblje može dovesti do infekcije fetusa, traume porođaja. Morate pokušati sjetiti boju i miris, kao i prisutnost nečistoća (kao što je krv, mekonij) u amnionskoj tekućini, a po dolasku u rodnicu, obavijestite liječnika o svemu. Po prirodi amnionske tekućine, zaključuje stanje djeteta.

  Znakovi prijevremenog rođenja

  Smatra se da su prijevremeno rođene 28 do 36 tjedana trudnoće. Mogu se pojaviti iz raznih razloga, pojaviti se brzo i postupno. Pretilost rada počinje, u pravilu, iznenada, ali neki znakovi mogu ukazivati:

  • osjećaj težine u donjem dijelu trbuha;
  • česti uterus toniran;
  • abdominalni prolaps;
  • osjećaj pritiska na kosti zdjelice;
  • povećavajući znakove grčeva boli.

  Ako se pronađe jedan ili više znakova porođaja, hitno se posavjetovati s liječnikom. U većini slučajeva prijevremena isporuka može se zaustaviti.

  Početak rada, simptomi, kontrakcije - prvi znakovi približavanja rada

  Rođenje je prirodni proces, koji se u mnogim slučajevima može uspješno dogoditi bez sudjelovanja liječnika ili babice.

  Međutim, ponekad sigurnost majke i djeteta može se osigurati samo uz pomoć medicinske intervencije.

  U vašem se tijelu mogu pojaviti promjene, što ukazuje na to da se približava ključni trenutak. Žene ih osjećaju nekoliko tjedana prije porođaja - s različitim stupnjevima intenziteta - ili se ne osjećaju uopće.

  Trajanje teškog procesa rođenja djeteta u svijet može biti vrlo različito. Za prvo rođenje, prosječno je 13 sati, za ponavljajuće - oko osam. Početak rada kod liječnika smatra se otvaranjem vrata maternice s redovnim ponovljenim kontrakcijama.

  U proteklih 50 godina, prosječno trajanje ovog procesa je prepolovljeno, jer u teškim slučajevima, Cesarean dio je sada učinjeno na vrijeme. Često spontane kontrakcije počinju noću kada se tijelo opušta. Mnoga djeca vole po prvi put pogledati ovaj svijet u mraku. Prema statističkim podacima, većina se rađanja događa noću.

  Ono što točno uzrokuje bolove u porođaju je pitanje, odgovor na koji još nije poznat. Ono što je jasno je da dijete ima važnu ulogu u tom procesu. No, koji mehanizmi daju odlučujući poticaj ostaje misterij.

  Nedavne studije upućuju na to da kontrakcije započinju pod utjecajem proteinskih proteina, tzv. SP-A proteina, koji je također odgovoran za sazrijevanje pluća.

  Ginekolog konzultacije. Obično se Braxton-Hicksove kontrakcije teško razlikuju od pravih generičkih. U trećem tromjesečju, lažni pokušaji rada postaju sve intenzivniji i češći ako živite aktivni život ili imate dehidraciju. Ako ih osjetite, sjednite na hladnom mjestu, podignite noge, popijte nešto i odmorite se. Ako se intervalima između kontrakcija povećava, a intenzitet se smanjuje, onda su lažni. Ako postanu češće i jače (osobito ako se javljaju svakih 5 minuta), nazovite svog liječnika. Uvijek kažem pacijentima da nitko drugi, koji je rodio dijete, opisao je svoje osjećaje kao "spastičan". U pravilu, intenzitet kontrakcija radne snage, u kojem dijete prolazi kroz rodni kanal, opisano je kao: "Ne mogu hodati i razgovarati".

  Vidjeli ste ga u bezbrojnim filmovima. Iznenađujuća svijest: Žena u radu mora biti URGENTLY odvedena u bolnicu! Žena postaje pravi bijes, gutajući psovke ("To si učinio meni!"). Prekinula je pola od strašne boli, prestala je oplakivati ​​jedino da bi ponudio još jedan dio prokletstva njezinu nesretnom, panično pogođenom mužu koji odjednom zaboravi sve što je naučio u Lamazovim tečajevima, gubi torbu, pripremljen za putovanje u bolnicu i neizbježno šalje auto u promet, gdje je morao preuzeti isporuku.

  Istina je da većina parova ima dosta vremena da shvati da je rođenje stvarno počelo. Nitko ne zna točno što pokreće taj mehanizam, ali se prilično brzo približavaju. Evo nekoliko znakova koji vam govore da je vrijeme da iskoristite torbu i ženu koja radi - i ulazi u auto.

  Početak porođaja - znakovi porođaja

  Većina žena rađa svoju djecu ranije ili kasnije od razdoblja naplate navedene u mjenici.

  I najčešće odstupanje u ovom i drugom smjeru ne prelazi deset dana. Na kraju, procijenjeni datum rođenja ima samo ulogu određene smjernice. Samo od 3% do 5% djece rođeno je upravo tog dana. Ako je liječnik rekao da će se vaša beba roditi 31. prosinca, možete biti sigurni da nećete roditi na Silvestrovo.

  Loose stolice

  Sve zbog hormonalnih promjena uzrokovanih prostaglandinima.

  I to ima smisla: vaše tijelo počinje čišćenje crijeva kako bi oslobodila više prostora unutar tijela za bebu.

  Procijenjeni datum isporuke (DA)

  Ovo je dan kada će se vaše dijete roditi s statističkom vjerojatnosti. Većina rađaju između 37 i 42 tjedna. Iako mnoge žene ne rađaju točno na procijenjeni datum, nužno je morate znati kako biste bili spremni. Što je bliže, više se pozornosti treba posvetiti njihovim tjelesnim senzacijama i mogućim signalima početka rada. Uključivanjem kalendarskog lista i promatranjem mjeseca u kojem bi se rođenje trebalo odvijati, osjetit ćete anksioznost (i laganu paniku). Uskoro dolazi!

  Kontrakcije - prvi znak približavanja porođaju

  U 70-80% slučajeva, pojava rada se izražava pojavom stvarnih kontrakcija radne snage. Ne mogu se odmah razlikovati od treninga, koje ste primijetili prvi put prije nekoliko tjedana. U tim trenucima trbuh se stvrdne i maternica ugovara unutar 30-45 sekundi.

  Bolovi uzrokovani kontrakcijama su u početku dobro tolerirani: možete čak i malo hodati ako želite. Čim se u kraticama utvrdi određena pravilnost, odgodit ćete sve poslove bez ikakvih poticaja i slušat ćete što se događa unutar vas.

  S postupnim intenziviranjem kontrakcija, preporučuje se izvršiti vježbe disanja koje ste podučavali tijekom pripreme za tečajeve za porođaj. Pokušajte disati što dublje, udahnite se svojim trbuhom. Vaša beba također mora raditi naporan rad tijekom rođenja. I kisik će biti vrlo koristan za to.

  Kontrakcije Braxton-Hicks (preparativno). Ti kontrakcije mišića maternice počinju u ranoj fazi, iako ih ne možete primijetiti. Osjećat ćete napetost u maternici. Takve kontrakcije su kratke i bezbolne. Ponekad postoji nekoliko, idu jedan za drugim, ali obično se brzo zaustavljaju. Bliže rađanju Braxton-Hicksove kontrakcije pomažu pripremiti cerviks za taj proces.

  Odmah u kliniku!

  Bez obzira na pojavu kontrakcija pri prestanku kretanja djeteta, otvaranju fetalnog mjehura ili vaginalnom krvarenju, trebali biste odmah otići u kliniku.

  Borbe Braxton-Hicks - "zagrijavanje" prije početka ovih borbi. Mogu se početi i završavati nekoliko puta i često se zaustavljaju kada ste aktivni (na primjer, kad hodate). Rani radni poremećaji bit će neujednačeni u intenzitetu i učestalosti: neki će biti toliko jaki da ćete uhvatiti dah, drugi će vas samo podsjećati na grčeve. Interval između njih će biti 3-5, a zatim 10-15 minuta. Ako ste razgovarali sa svojim liječnikom 15 minuta, raspravljajući o tome je li rođenje počelo ili nije, i nikada nije zaustavljeno, to je najvjerojatnije lažni alarm.

  Saznajte kako prepoznati kontrakcije

  U početnoj fazi rada, kontrakcije koje traju oko 30 sekundi mogu se javljati svakih 20 minuta.

  • Prve kontrakcije slične su grčevitim menstrualnim bolovima (zračenja boli). Mišići maternice započinju s kontrakcijom tako da se vrata maternice otvore do svih 10 cm.
  • Kasne bolove na senzaci slične su jakim menstrualnim bolovima, ili postižu tako jak intenzitet kao što niste mogli zamisliti.
  • Kada kontrakcije postanu vrlo jaki, a ritam kontrakcija - redovito, to znači da je doista počelo!

  Ne postoje obvezna pravila kada možete doći u bolnicu. Ali ako se kontrakcije javljaju svakih 5 minuta na sat i da vas zamrznu u boli, nitko neće ometati vaš izgled u dvorani. Izradite plan sa svojim liječnikom uzimajući u obzir vrijeme potrebno za putovanje.

  • Ako živite u blizini porodnične bolnice, pričekajte da se ritam trudnoće 1 sat na svakih 5 minuta, a zatim nazovite i obavijestite svog liječnika o putu.
  • Ako je bolnica 45 minuta udaljena od vas, najvjerojatnije biste trebali otići čak i kad će biti manje kontrakcija.

  Raspravite o tome unaprijed sa svojim liječnikom kako ne biste panici tijekom porođaja. Zapamtite da s početkom aktivne faze, cerviks u većini žena otvara se do 1-2 cm po satu. Dakle, računajte: 6-8 sati prije početka truda. (Ali ako je na posljednjem posjetu liječniku rečeno da je otkrivanje 4 cm, bolje je rano doći u bolnicu.)

  Ginekolog konzultacije. Upozoravam buduće roditelje, pogotovo ako je ovo prva trudnoća, da postoji nekoliko "lažnih alarma". Moja supruga je opstetričar-ginekolog i prisilila me je da je dovedem u bolnicu 3-4 puta, budući da sam trudna sa svakom od naših troje djece! Ako nije sigurna, tko onda može? Uvijek govorim pacijentima: bolje je da im dopusti da dođu i provjeravaju ih (ako je prerano, imat će samo dopuštenje da idu kući) nego da rađaju na strani ceste.

  Vrijeme je sve

  Kako računati vrijeme i ritam rada? Postoje dva načina. Samo odaberite i držite ga dok gledate.

  1. Označite početak jedne borbe i njegova trajanja (na primjer, od 30 sekundi do 1 minute).
  2. Zatim označite kada počinje sljedeća borba. Ako se u roku od 9 minuta ne osjeti, to znači da je učestalost kontrakcija 10 minuta.
  3. Možete se zbuniti ako se kontrakcije javljaju češće. Uvijek označite vrijeme od početka jedne borbe do početka drugog.
  4. Ako kontrakcija traje punu minutu, a sljedeća počinje 3 minute nakon završetka prethodnog, kontrakcije se javljaju jednom svaka 4 minute. Kada se njihova učestalost povećava, teško je koncentrirati na brojanje. Zamolite nekoga da pribroji borbu za vas.

  Gotovo isto, ali ovdje počinjete računati vrijeme od kraja jedne borbe do kraja idućeg.

  Izbjeljivanje i izglađivanje vrata maternice

  Zamislite svoj vrat maternice u obliku velikog, debelog bagela. Prije porođaja, počinje tanak i rastezljiv. Proširenje (otvaranje) i stanjivanje (zaglađivanje) može se pojaviti u roku od nekoliko tjedana, jednog dana ili nekoliko sati. Nema standardnog vremenskog okvira ili prirode procesa. Kako se približava datum rođenja, vaš liječnik će na ovaj način izjaviti o stanju cerviksa: "Izloženost 2 cm, skraćivanje 1 cm".

  Abdominalni prolaps

  To se događa kada se fetus spusti do ulaza u zdjelicu i tamo se "zaglavi", tj. više se ne kreće unutra. S Braxton-Hicksovim kontrakcijama, ona se pomiče još više na donji dio zdjelice. Zamislite da dijete ide u "polaznu" poziciju. Taj proces započinje u svim ženama u različito vrijeme, u nekima - upravo prije samog rođenja. Za mnoge, poruka o snižavanju fetusa je i dobra i loša vijest. Disanje i prehrana su sada lakše, ali pritisak na mjehur i zglobni ligament čini da se sve više i više trči u WC. Neke trudnice također počinju misliti da dijete može samo ispasti - jer je sada tako nisko. Tijekom pregleda, vaš liječnik će odrediti koliko je beba malo u zdjelici ili kakva je njezina "pozicija".

  Abdominalni prolapsi javljaju se kad dijete "pada", kako je bilo, pada na ulaz u malu zdjelicu. Krećite se naprijed, dijete se kreće u zdjelicu, priprema se tako da putuje kroz rodni kanal. Međutim, za žene čiji se prolaps abdomena pojavljuje nekoliko dana ili tjedana prije porođaja, taj je simptom "lažni dokaz", a za neke se to uopće ne događa prije početka aktivne faze rada. Braxton-Hicksove kontrakcije postaju sve jače, dijete se postupno spusti niže u zdjelicu, povećava se pritisak na cerviks i omekšava se i omekšava.

  Ruptura fetalnog mjehura

  U 10-15% slučajeva, početak porođaja najavljuje prerano raskidanje membrana, što se događa prije nego se pojave prve kontrakcije.

  Ako je glava djeteta čvrsto utemeljena u zdjelici, gubitak amnionske tekućine neće biti toliko velika.

  Naučit ćete o lomljanju fetalnog mjehura zbog obilnog ispuštanja bistre, tople tekućine iz vagine.

  Ruptura membrana ne uzrokuje nikakvu bol, budući da u svojoj membrani nema živčanih vlakana. Ponekad amnionska tekućina može imati zelenu boju: to znači da je beba već dodijelila svoju prvu stolicu. Zapišite vrijeme razbijanja fetalnog mjehura i boju tekućine za otpad, prijavite to primalju ili rodilištu klinike. Ovdje ćete dobiti upute o vašim daljnjim postupcima.

  Vrlo rijetko, ruptura membrane fetusa javlja se u gornjem dijelu, dok amnionska tekućina teče tek kap po kap. Zatim se lako uzimaju za urin ili vaginalni iscjedak, pogotovo uz malu slabost mokraćnog mjehura. Ako sumnjate da se amnionska tekućina odmiče, nazovite svog liječnika odmah ili idite u bolnicu. Kratka inspekcija će pojasniti situaciju.

  U pravilu, ruptura membrana ne dovodi do dramatičnih posljedica. Obično u idućih 12-18 sati, kontrakcije se javljaju spontano, a porođaj prirodno dolazi. U odsustvu kontrakcija, oni se umjetno stimuliraju s odgovarajućim lijekovima kako bi se smanjio rizik od infekcije za majku i dijete.

  Ispuštanje vode

  Ponekad se fetalni mjehur zove čudni, biblijski zvučni pojam "baby bag". Kad prasne (na prirodan način ili ga liječi), to znači da će se porođaj dogoditi u roku od 24 do 48 sati. U pravilu liječnik odluči da ne riskira, a ne čekati više od 24 sata nakon otvaranja mjehura, osobito ako se dijete rodi na vrijeme, jer postoji opasnost od infekcije.

  Ako vode nestanu

  Kad se mokraćni mjehur rasprsne, nešto se događa kao mala poplava, a nemoguće je predvidjeti kada i gdje će se dogoditi. U trećem tromjesečju u fetalnom mjehuru, mekom i udobnom "sjedalu" djeteta, već postoji oko litre amnionske tekućine. (Izlijte litru vode na pod - nešto slično tome može izgledati.) Ali zapamtite:

  • neke žene imaju "curenje" vrlo malu.
  • Tekućina će nastaviti istjecati iz fetalnog mjehura čak i nakon što je voda napustila, jer će vaše tijelo i dalje proizvoditi.
  • U nekim ženama, voda ne napušta spontano, a kako bi stimulirala proces poroda, liječnik obavlja amniotomiju piercinga vrećice s dugom plastičnom kukom.
  • Tekućina mora biti bezbojna. Ako je tamno (zelenkasto, smeđe, žućkasto), to može značiti da je beba pravilno defekira u maternici (ova izvorna stolica naziva se meconium). To može biti znak teškog stresa u fetusu. Nazovite svog liječnika odmah.

  Ginekolog konzultacije. Obilan vaginalni iscjedak u kasnim fazama trudnoće je apsolutno normalan. V 10-20% žena u ovoj fazi su toliko značajne da moraju nositi jastučiće cijelo vrijeme. Protok krvi u rodnicu i maternicu povećava se u trećem tromjesečju, pa se povećava vaginalna sekrecija. Odmah je moguće i ne razumjeti, to je iscjedak ili se voda povukla. Ako se osjećate "na vlažnom mjestu", obrišite se i malo prošetajte. Ako tekućina nastavlja teći, nazovite svog liječnika.

  Krvarenje signala - simptom početka rada

  Obično tijekom trudnoće, ždrijelo maternice ostaje zatvoreno viskoznom sluzi koja štiti fetalni mjehur od upale. Zbog skraćivanja vrata maternice i otvaranja grla maternice izlazi tzv. Sluzni čep. To je također znak približavanja rođenja. Međutim, bolovi u trudnoći ne moraju nužno nastati istog dana. Ponekad je potrebno nekoliko dana ili čak tjedana prije nego što se stvarni kontrakti pojavljuju.

  Bliže sluznici porođaja može izgubiti viskozitet i proći kao bistra tekućina. U većini slučajeva ovo je popraćeno malim, tzv. Krvavim signalom. Mnogo je slabiji od menstrualnog i potpuno bezopasnog. Pa ipak, da biste bili sigurni, trebali biste razgovarati s liječnikom ili primaljom o tome - trebali biste provjeriti da krvarenje nije uzrokovano drugim razlozima koji bi mogli ugroziti vas i vašu bebu. Vrlo često žena ne primjećuje i odvajanje sluznice.

  Blago krvavi iscjedak, ili mrlja

  Može se pojaviti zbog promjena koje se javljaju u cerviksu - priprema se za otkrivanje. Rezovi omekšavaju cerviks, kapilare počinju krvariti. Kontrakcije se pojačavaju, a krvavi iscjedak javlja. Svaki pritisak na grlić maternice može uzrokovati blago krvarenje (zbog vježbanja, spola, naprezanja tijekom pokreta crijeva ili naprezanja na mišićima mokraćnog mjehura). Ako niste sigurni je li krvarenje normalno, nazovite svog liječnika.

  Ispuštanje sluznice

  Cerviks se omekšava i počinje otvarati, s čepom sluzi oslobođen. Ponekad se sluz izlazi polako ili se čep može pojaviti u obliku čupavog debelog flageluma. Do tog trenutka, sluz igra ulogu zaštitne barijere u cerviksu i stalno proizvodi tijelo, posebno puno bliže porodu. To nije znak približavanja radu, - za neke žene mucus se oslobađa nekoliko tjedana ranije, ali to je svakako znak da se nešto počinje mijenjati.

  Bol u leđima

  Bolovi mogu nastati ako je dijete okrenuto prema naprijed, a ne u smjeru prema leđima. Ako se dijete ne okreće prema leđima, može se povećati. Bol može doći i zbog pritiska glave na vašoj kralježnici na početku kontrakcija.

  Ugodna gnijezda: ne samo za ptice

  Trudnice čak i prije početka rada često imaju snažnu želju za stvaranjem ugodnog gnijezda. Pukotina "gniježđenja" energije, koja snažno suprotstavlja debilitativnom umoru posljednjeg tromjesečja, prisiljava buduće mame da razviju svoje stanište, pretvarajući ih u slatki i čist "inkubator". Još jedan znak da ste započeli razdoblje "gniježđenja" - brzinu kojom pokušavate učiniti sve, zahtjevne zahtjeve koje napravite vašem kućanstvu. "Gniježđenje" obično se izražava u:

  • slikanje, čišćenje, postavljanje namještaja u vrtić;
  • bacanje smeća;
  • naručivanje stvari jedne vrste (hrana u kantini, knjige i fotografije na policama, alati u garaži);
  • opće čišćenje kuće ili završetak "popravaka";
  • kupnja i preklapanje dječje odjeće;
  • pečenje, kuhanje i stiskanje u hladnjak;
  • pakiranje vrećica za putovanje u bolnicu.

  Važan upozorenje: za neke trudnice "gniježđenje" nikad ne događa, a ako se takvi impulsi pojave, očekivačka majka osjeća se previše tromo da nešto učini.

  Simptomi porođaja

  Lažne kontrakcije su bol u donjem dijelu trbuha, slično boli menstruacije. Ako takvi kontrakcije nisu jaki i nisu redoviti, ne treba ništa namjerno učiniti: to je samo priprema maternice za porođaj. Čini se da uterus pokušava svoju snagu pred predstojećim važnim radom, prikupljajući i opuštajući mišiće. U tom slučaju možete osjetiti ton maternice - ponekad je kao da ulazi u grumen, postaje čvršća. Maternica može doći u ton bez boli, budući da je bliža dostavi, to postaje osjetljiviji i razdražljiviji. Ovo je normalno.

  Treća važna pretpostavka porođaja može biti ispuštanje sluznice sluzi. Ovaj sluzavi sadržaj, koji "živi" u cerviksu, kao da začepljuje "kuću" bebe. Čep mucusa može izbaciti u obliku debelih i ljepljivih sekreta prozirne ružičaste boje.

  Žena možda ne može osjetiti poremećaje rađanja, iako je češća buduća majka još uvijek osjeća pripremni rad.

  Normalno prvo rođenje traje oko 10-15 sati. Naknadna isporuka obično počinje nešto brže od prvog, ali to nije uvijek slučaj. Ja sam primjer takve iznimke, jer moje drugo rođenje trajalo je 12 sati duže (20 sati) od prvog (8 sati).

  Ako je žena izgubila amnionsku tekućinu, onda morate odmah otići u kliniku. Amnionska tekućina štiti dijete, i to ne bi trebalo dugo trajati bez njih. Stoga, ako osjetite toplu tekuću vodu, nazovite liječnika i pripremite se za bolnicu za majku.

  Obično, nakon što se voda povuče, počinju kontrakcije (ili se dramatično pojačavaju ako ste prije bili u radu). Ako se kontrakcije ne započinju, najvjerojatnije u porodničkoj bolnici pokušat će pokrenuti radnu aktivnost (s gotovim maternicom), tako da ne ostavlja bebu dugo bez zaštite.

  Obično porođaj počinje s kontrakcijama. Obično, donje trbušne bolove i bolove u leđima često se osjeća žene oko par tjedana prije rođenja. Ali kako onda shvatiti što je to: Braxton-Hicks pripremni napadaji ili početak radne aktivnosti ?! Takvo se pitanje i strahovi gotovo uvijek pojavljuju kod žena koje se teoretski ili praktično suočavaju s poremećajima rađanja.

  Uopće nije teško razlikovati pripremne kontrakcije od početka rada! Kad počnete gutati želudac, budite malo pažljivi prema sebi: jesu li takva bol, kao i obično, možda bolni osjećaji trajali malo, ili se nešto drugo intuitivno čini neobičnim za vas?

  Ako smatrate da su ove bolne senzacije redovne (pojavljuju se i nestaju s malom učestalošću), ima smisla početi zabilježiti vrijeme, računajući kontrakcije i snimati ih.

  Pretpostavimo, oko pet sati ujutro, odlučili ste da vaš želudac boli malo na poseban način ili prilično dugo. Podignite štopericu (to je u telefonu) i počnite brojati.

  U pet sati ujutro bilo je boli, borba je počela, trajala je 50 sekundi, a zatim nije bilo boli 30 minuta.

  U 5:30 počinje ponovno povući trbuh, bol traje 30 sekundi, a zatim 10 minuta ništa vam ne smeta, itd.

  Kada vidite da se bol redovito vraća, povećava se, produžuje se kontrakcija, a razmak između njih se smanjuje - čestitamo, započeli ste radnu aktivnost.