Prva kretanja fetusa tijekom trudnoće

Hrana

Kretanje fetusa je najdirljiviji i najemotivniji trenutak cijele trudnoće. To se posebno odnosi na prve pokrete. Bilo koja majka s trepidiranjem čeka sat kad se beba prvi put osjeća. U pravilu, to se događa u vrijeme kada je početna toksikoza iza, žena se navikla na njenu novu poziciju i čeka njezino poznanstvo s djetetom. Otajstvo i svečanost trenutka leži u činjenici da nitko drugi na svijetu nije dobio ovu čast, osim mame: po prvi put da osjećaš svoju bebu.

Nevjerojatno, fetus počinje kretati od 8. do 9. tjedna. Međutim, ipak je premalen, kada "plivanje" rijetko dodiruje zidove maternice, a majka ne osjeća ove pokrete. Vjerojatno je pogrešno mišljenje da neki proizvodi mogu "probuditi" dijete - aktivnost djece ne ovisi o hrani koju majka konzumira. Vjeruje se da se u prvom tjednu u prosjeku mogu čuti različiti pokreti djeteta po 20 puta - povlači ruke s nogama, dok dodiruje zidove maternice. Ali sve je vrlo individualno, a vrijeme može značajno varirati. Mršave žene obično osjete prve pokrete prije nego što su zaludne. To također ovisi o vrsti trudnoće koju nosite: većina više žena osjeća prve pokrete bebe već u 18. tjednu, pa čak i ranije. Općenito, žene doživljavaju fetalni pokret tijekom ponovljenih trudnoća otprilike 2-4 tjedna prije nego tijekom prvog. To se događa uglavnom zato što je žena već upoznata s tim osjećajem, a mišići maternice već su spremni za to. I primiparous ne može osjetiti dijete i 24 tjedna. Ako vam liječnik uvjerava da trudnoća nastavlja normalno, ti i dijete su u savršenom poretku, a ne brinite o nedostatku kretnji. Uskoro će postati redoviti i različiti, i sigurno ćete ih prepoznati. U međuvremenu možete isprobati ovu metodu. Navečer piti čašu mlijeka, leći na leđima i neko vrijeme leći. Vjeruje se da je takvo držanje vrlo neugodno za dijete, a sasvim je moguće da će vam to obavijestiti svojim potezima.

Obično do 24. tjedna voljene osobe mogu doživjeti radost perturbacija. Šokovi su dovoljno jaki da se drugi ljudi osjećaju. No, hoće li dijete htjeti razgovarati s "strancima"? Ako se samo navikne na njihov glas i česte dodir ruke.

Uz povećanje trajanja kretanja, mrvice bi trebale povećati intenzitet i snagu. U 20. tjednu fetus u prosjeku kreće od 200 pokreta dnevno, a između 28 i 32 tjedna njihov broj postiže maksimalnu izvedbu: 600 pokreta. Prije porođaja dijete je već prerano, već je vrlo malo prostora u trbuhu, pa se broj kretnji postupno smanjuje, iako njihova snaga ostaje ista ili se čak povećava.

Istraživanja pokazuju da do kraja pojma aktivnost djeteta raste od 8 do 8 sati - tijekom dana beba spava, obasjana pokretom majke.

Kretanje fetusa tijekom trudnoće: vrijeme i norma. Kretanje fetusa tijekom prve trudnoće

Trudnoća je prekrasno vrijeme u životu žene. Vrijeme kada cvjetaju postane divno, jer nosi u svom srcu najdragocjeniju stvar u svom životu - njegovo dijete. Nakon ovih očekivanih dvije trake na testu, možda je već dugo očekivano prvo kretanje fetusa tijekom trudnoće. Vjerojatno, upravo kad trudnica prvi put osjeti svoju bebu, ona je doista vjerovala i prožeta činjenicom da život živi u njoj. To je kao malo čudo... Još uvijek prilično blaga, prvi gurmani mrvica su od posebne važnosti.

Počnite miješati

Početak fetalnog kretanja tijekom trudnoće nema strogo određeno vrijeme. Sve žene su različite, a trudnoća u svemu drugačija. Prvi pokreti ovise o nekim čimbenicima:

• Zbog trudnoće.

• Značajke vezanja posteljice.

• Ustav trudne žene.

• Značajke individualne osjetljivosti.

• Način života i tjelesna aktivnost trudne žene (one žene koje su aktivne tijekom trudnoće i mnogo se kreću tijekom dana često često ne primjećuju vrlo lagane pokrete i pokrete djeteta).

• Emocionalni i moralni status.

Naravno, postoji određeni okvir, a obično kretanje fetusa tijekom trudnoće počinje biti vidljivo od oko 19-20 tjedana, ako žena očekuje svoje prvo dijete. Ponavljajući počinju osjećati prve šokove od 17-18 tjedana. Međutim, već je uočeno da dani okvir izložen lijekovima ne odgovara uvijek stvarnosti. Prva kretanja nekih žena, bez obzira na to koliko se trudnoća mogu početi osjećati već 15 tjedana. A ta činjenica samo dokazuje da je svaka osoba individualna. Unatoč osjećajima žene, dijete se počinje kretati od 12. tjedna intrauterinog života, kada razvija ruke i noge. Ali on je još uvijek prilično malen, pa su mu pokreti još uvijek neprimjetni. Dijete stalno raste, postaje sve veće i njezini su pokreti sve opipljiviji.

Fetalni pokret tijekom trudnoće: senzacije i znakovi

Čini se da se ti osjećaji ne uspoređuju ni sa čim. No, zapravo, prepoznavanje prvog kretanja fetusa tijekom trudnoće nije tako lako, jer se lako može zbuniti s pokretljivosti crijeva ili fermentacijom plinova. Zato mnogi trudnici često ne mogu nazvati prvi datum kada su počeli osjećati pokrete djeteta u sebi. To nije kritično, ali ginekolozi strogo nadgledaju razvoj fetusa, uključujući i njegovu tjelesnu aktivnost. Na posebnoj deviznoj kartici postoje tablice u kojima treba zapisati početak kretanja i daljnje aktivnosti djeteta. Čak je razvijena posebna formula kojom se grubo izračunava datum rođenja, usredotočujući se na datum prvih pokreta, ali ne daje uvijek točan rezultat.

Kretanje fetusa, osobito tijekom prve trudnoće, jedna je od najduže očekivanih manifestacija djetetove aktivnosti, a sve žene opisuju senzacije koje se pojavljuju na taj način. U njoj se opisuju njezini osjećaji kao da ih je pomilovala iznutra, a druga se uspoređuje sa škakljivanjem, a treći se može osjećati već aktivnim pokemom i guranjem. Ako slušate svoje tijelo, a zatim u smislu valjanja, transfuzija unutar vas može jasno prepoznati kretanje bebe. Neke buduće majke često ne poznaju užitke osjeta prvih šokova njihovog djeteta, jer misle da su crijeva izbila.

Osjećaji uvelike ovise o strukturi ženskog tijela. Ustav buduće majke igra veliku ulogu. Tanke žene počinju osjećati kretanje djeteta mnogo ranije od onih koje su sklone tjesnobu. Vrlo rano pokretanje fetusa tijekom trudnoće može ukazivati ​​na veliku osjetljivost trudnice.

Zašto osjetiti kretanje fetusa

Bilo koja buduća majka zainteresirana je za pitanje koje se osjećaje smatra fiziološkim. Nedvosmislen odgovor ne postoji, jer mnogo ovisi o individualnim fizičkim karakteristikama.

Tijekom trudnoće fetus izvodi pokrete tijela u plivanju u amnionskoj tekućini. Dijete se postupno razvija, a udovi se počnu razvijati, s kojima se kreće, kako se očekuje mamac. Wiggling je siguran znak da je beba živa i razvija, što znači da trudnoća napreduje.

Fetalni pokret tijekom trudnoće: recenzije

Vjerojatno, gotovo svaka trudnica želi čuti kako se osjećaju druge žene. Neke priče su upadljive u njihovu singularnost.

Događa se da žene zbunjuju prve pokrete i osjećaju vibrirajući telefon u džepu. Istovremeno, vidjevši da ih nitko ne zove, još uvijek ne shvaćaju što je uzrokovalo njihove pogreške.

Drugi kažu da su se osjećali kao da ih netko vozi prstom iznutra, kao da je kroz mekani pokrivač. Čak se i buduće majke uspoređuju s akvarijem, primjećujući da riba pliva u njima.

I to ne radi, naravno, bez leptira u trbuhu. Kažu da osjećaj njihova lepršenja može biti pokret djeteta.

Prva trudnoća

Prvo kretanje fetusa tijekom prve trudnoće, prema statistikama, osjeća se u prosjeku za 20 tjedana. Kasnija osjetljivost u neupadljivih žena posljedica je činjenice da uterus prvi put doživljava takva opterećenja, mišići nisu spremni za njih i manje su osjetljivi od onih žena koje su već prošle trudnoću i porođaj.

Drugo i sljedeće trudnoće

Sekundarne žene obično počinju osjećati prve pokrete svoje bebe malo prije ženama koje su prvi put trudne. Kao što je ranije spomenuto, to je zbog činjenice da mišići maternice nakon prve trudnoće i porođaja postaju osjetljiviji od anatomske točke gledišta. S gledišta osjećaja same žene, njezina osjetljivost je posljedica činjenice da je, kada je jednom doživjela osjećaj prvih pokreta, već zna što se priprema i što su ti osjećaji. Zato višeparativne žene najčešće ne zbunjuju prve pokrete s intestinalnom pokretljivošću. Uvjeti su različiti, ali u prosjeku je oko 16-17 tjedana. Izjavu da se sa svakom kasnijom trudnoćom počinjete osjećati poteškoće sve ranije ima neku silu. Na primjer, neke buduće majke tvrdile su da su već u 13. tjednu osjetile prvo kretanje fetusa tijekom treće trudnoće!

Ono što određuje aktivnost perturbacija

Growing fetus tijekom buđenja gotovo se stalno kreće. Do 200 ili više pokreta u trenutku kada trudna majka počinje osjećati prve šokove. Od sredine drugog tromjesečja dijete se sve više i više potiče. No, što više raste, manje prostora ostaje za njega pa je stoga prilika za aktivno pomicanje svedena na minimum, a do kraja gestacijskog doba dijete se uglavnom smiruje.

Najviši vrh aktivnosti doseže se u večernjim satima i noću kada je trudnica u mirovanju. Djeca su vrlo osjetljiva na emocionalno i fizičko stanje majke, a ako je zastrašujuća, uznemirena ili pod stresom, tada dijete može biti nemirno, što će biti izraženo u jakim šokovima ili, obrnuto, može se potpuno smiriti. Što bi trebalo biti kretanje fetusa tijekom trudnoće? Norma je takva da pokreti mrvica ne bi trebali uzrokovati bolove majke, čak ni za vrijeme najtežih šokova. U protivnom, obratite se svom liječniku radi promatranja trudnoće.

Također može uzrokovati gladi da pomakne dijete. Ako je buduća majka iznenada odlučila zadržati lik i time ne dopustiti da dijete jede, to bi moglo izazvati cijelu pobunu u njoj. S obzirom da djeca već dobro slušaju u utrobi, previše glasna glazba ili drugi zvukovi mogu ih potaknuti. Ovdje je važno da trudnica mora pratiti reakciju bebe na određene podražaje, situacije i atmosferu koja ga okružuje kao cjelinu. U pravilu bi dijete trebalo kretati oko deset puta na sat.

Kretanje fetusa tijekom trudnoće vrlo je važno računati i unijeti u posebnu tablicu na mjenjačkoj kartici, budući da ti podaci mogu puno reći o stanju i razvoju djeteta. Liječnici nisu samo usmjereni na rastuću maternicu i abdomen. Prije svega, motorička aktivnost fetusa kaže da je živ, što će se složiti, najvažnija stvar. Razvio je nekoliko tehnika prebrojavanja.

Cardiffova tehnika

Trudnica bi trebala brojati pokrete 12 sati. Nije važno u koje doba dana početi računati. Norma - 10 pokreta i više od jednog sata. Ako njihov broj ne dostigne normu, tada se trudnica mora hitno kontaktirati svog liječnika, jer oslabljena tjelesna aktivnost djeteta ili čak njegova odsutnost može ukazivati ​​na ozbiljne probleme u svom razvoju ili čak biti prijetnja pobačajem.

Pearsonova tehnika

Složeniji glede Cardiffove metode. Trajanje praćenja započinje isključivo u 9 sati i traje 12 sati. Zabranjeno je prenošenje bilo kakvih tereta. Trudnica treba biti na miru. Obavezno zabilježite svaki potez i zabilježite točan vremenski period od desetog poteza. Ako su pokreti djeteta niski intenzitet, trudnica bi ih trebala provocirati (možete pojesti nešto slatko ili otići gore). Nakon toga, morate pratiti hoće li se aktivnost fetusa povećati. Ako se aktivnost ne povećava, posavjetujte se s liječnikom.

Sadowskiova tehnika

Potrebno je pratiti i bilježiti pokrete u razdoblju od 19 do 23 sata, strogo nakon jela. Preduvjet je položaj žena. Trudnica mora ležati točno na desnoj strani. Ako kretanje nije duže od 10 u dva sata, vjeruje se da je to vrlo niska aktivnost fetusa, preporuča se i odmah konzultirati liječnika.

Fetalni pokreti snage aktivnosti

Svaka trudnica treba strogo nadzirati stanje i dijete. Obično, oko 25-28 tjedana, očekivana majka već može biti vođena u načinu svoje bebe, tako da nagla promjena u njegovoj aktivnosti treba biti alarmantna. Kretanje fetusa treba pažljivo promatrati tijekom prve trudnoće, jer primipara još uvijek nije upoznata s osjećajima tjelesne aktivnosti djeteta.

Trebali biste se odmah posavjetovati s liječnikom ako nema pokreta za deset sati za redom. Odsutnost šokova ili slabe aktivnosti može ukazivati ​​na to da dijete razvija deprivaciju kisika. Najčešći razlog za to je stiskanje pupčane vrpce, u kojem bi dijete moglo zapetljati, aktivno se kretati. Mogu se razviti anomalije posteljice i pupčane vrpce, kao i hemolitička bolest. Točan razlog smirenosti određuje samo stručnjak.

Prečesto kretanje fetusa tijekom trudnoće može također biti signal da dijete razvija deficit kisika. Ovdje je vrijedno napomenuti da je neugodna držanja majke mogu uzrokovati aktivne pokrete djeteta. Kako biste bili sigurni da je dijete dobro, ako je njegova fizička aktivnost vrlo različita od uobičajene, svakako se trebate posavjetovati s liječnikom koji prati trudnoću.

Vrlo je važno da buduća majka shvati i razumije da tijekom trudnoće ona postaje jedinstvena cjelina s djetetom, stoga je nužno uspostaviti kontakt i ni u kom slučaju ga izgubiti, uvijek slušajući vaše dijete. To će omogućiti trudnici da kontrolira stanje djeteta i tijek trudnoće općenito.

Prve radosti majčinstva - kretanje fetusa tijekom trudnoće (prva, druga i treća)

U razdoblju čekanja djeteta, postoji nekoliko posebnih trenutaka koje su buduće roditelje zabrinuto percipirale i moraju biti zabilježene od strane liječnika. Jedan od tih trenutaka - prvi kretnji fetusa.

I bez obzira na broj trudnoće, prvo ili treće, događaj je uvijek radostan.

Kakvi su osjećaji

Fetus počinje aktivno kretati u 7-8 tjedana trudnoće. No, očekivana majka i dalje ne osjeća ovo, jer je fetus još uvijek premalen i slobodno se kreće unutar maternice.

Međutim, usred trudnoće, njegova masa već doseže značajnu veličinu, a šokovi na maternici postaju opipljivi za majku. To se obično događa na 18-23.

Najčešće, tijekom trudnoće, žene osjećaju prvo kretanje fetusa u opuštenoj sobi prije no što ode u krevet.

Neki uspoređuju ovaj uzbudljiv trenutak s lepršavanjem leptira ili plivajuće ribe. Ali drugi opisuju svoje osjećaje prozaično: slično je prolazu plinova kroz crijeva.

U budućnosti, beba raste sve više i više, a njegovi pokreti postaju redovitije i primjetni majci. U 27. i 30. tjednu moći će ih slušati i osjećati stavljanjem ruke ili uha na trbuh, budućeg oca i drugih bliskih srodnika.

Često, od tog trenutka mnogi roditelji počnu svečano nazvati dijete i aktivno komunicirati s njom. Uostalom, sada dijete sa svojim pokretima može reagirati na zvukove glasova i glazbe.

Može reagirati svjetlosnim udarcem u mjestu gdje majčina ruka dodiruje želudac ili se može stresiti ako je ruka strana i nepoznata. Gotovo svi puzozhiteli izražavaju svoje nezadovoljstvo aktivnim udarcima, ako im je majka za njih imala neugodan položaj.

Najčešće, aktivno kretanje fetusa tijekom trudnoće pada na razdoblja mamske smirenosti.

Kada trudnica sjedne, laže ili pokušava zaspati, dijete često počinje "zagrijati". I obrnuto, kada se mama kreće i zauzeta je nešto, beba, obasjana pokretima, mirno spava.

I ovdje ćete naučiti o metodama umjetne oplodnje.

Tijekom prve trudnoće

Žene koje čekaju prvo dijete, u pravilu, više su zabrinute zbog bilo kakvih promjena u tijelu koje se odnose na trudnoću. I pažljivo "slušajte" vaš trbuščić u očekivanju prvih pokreta.

I često se počnu brinuti zbog njihove odsutnosti do 20. tjedna. Pogotovo ako su drugi aktivno zainteresirani: kako je beba tamo, jostling?

Međutim, ako promatrački ginekolog kaže da je sve u redu: dijete raste, srce je dobro, a ne brinite se. Za žene koje prvo rađaju, prva primjetna kretanja fetusa do 23. tjedna mogu biti norma.

Razlog može biti:

 • tijelo žene: mršaviti mamci obično osjećaju kretanje fetusa prije nego što su zametnuti;
 • ženska aktivnost: ako je trudna majka uvijek u pokretu i aktivna, onda jednostavno ne bi primijetila miješanje (ili ih uzima kao predate) sve dok nisu slabi.

Pomozite da beba može biti na sljedeći način. Pijte čašu mlijeka ili jedite nešto ukusno i tiho ležite na leđima pažljivo "slušajte" trbuščić. Nakon srčanog obroka hrane i na položaju takve majke, dijete se obično deklarira miješanjem.

Plod se vrlo brzo razvija i uskoro će njezini pokreti postati jasni i razumljivi za majku i neće ih ništa zbuniti.

Tijekom druge trudnoće

Obično žena koja je rodila zna kako se osjećaju fetalni pokreti, a maternica je elastična i osjetljiva. Stoga, tijekom druge trudnoće, prva "preseljena" može se vidjeti u ranijim razdobljima. U nekim slučajevima, već 14-15 tjedana.

U trećoj trudnoći

Mnoge majke mnogih djece kažu da s svakom trudnoćom počinju osjećati da se prvi "preselio" sve ranije. Na primjer, prvorođeni su osjetili 20 tjedana, drugi - 18, a treći već 15-16 tjedana.

Ali ovo je daleko od norme. Žena, rana (u dobi od 15 do 17 tjedana), koja je osjetila kako se prvo dijete mješalo, tijekom druge i kasnije trudnoće, može osjetiti prvi "potez" istih datuma.

Svaka trudnica veseli kada se dijete počinje kretati. No, u koje će vam vrijeme to dogoditi, nitko ne može predvidjeti.

Stoga, vodite vlastitim emocijama i senzacijama i slijedite preporuke liječnika. I beba neće dugo dolaziti!

Pomiče se: prve gurke bebe

Ovaj uzbudljiv trenutak dolazi tijekom trudnoće za svaku ženu. U početku se lako može zbuniti s pokretljivosti crijeva ili napetosti mišića abdominalnih zidova, ali tijekom vremena fetalni pokret tijekom trudnoće postaje sve snažniji i jasniji.

Njezina važnost leži u činjenici da je njegova težina i aktivnost dijagnostički kriteriji za zdravlje nerođenog djeteta. U prošlom stoljeću stvoreni su dijagnostički testovi koji, uz pomoć motiliteta fetusa, mogu otkriti hipoksiju i placentarnu insuficijenciju.

Ali kako ispravno tumačiti ove rezultate? Koji čimbenici utječu na motoričke sposobnosti djeteta u maternici? Kada počinje fetalni pokret (tjedno) tijekom prvih i ponovljenih trudnoća? Zašto u trećem tromjesečju često njegova motorička aktivnost smanjuje? Odgovori na ta pitanja nalaze se u članku.

Prvi fetalni pokreti

Živčani sustav embrija počinje se formirati u 6 tjedana trudnoće. Već za 7-8 tjedana bilježe se nehotični pokreti, ali tijekom tog perioda dijete je još uvijek premalo (duljina je samo 15-22 mm), pa ih majka ne osjeća. Za 10-11 tjedana nastaju središta regulacije motora u mozgu. Tada nastaju prvi proizvoljni kontrakcije mišića.

Nakon završetka razvoja posteljice, u prvom tromjesečju fetus se nalazi u "slobodnom plivanju" u amnionskoj tekućini koja ga štiti od zaraznih, toplinskih i mehaničkih čimbenika. Može samostalno započeti sa stijenki maternice, ali zbog veličine i male snage, trudnica ne osjeća te šokove dugo vremena.

Preokret dolazi na 16-22 tjedana. Neriješeno dijete doseže veličinu od 18-22 cm, a njegova se težina dramatično povećava na 150-300 g. Počinje reagirati na vanjske podražaje (zvuk, mehanički).

Ono što utječe na izraz osjeta prvog miješanja

Po prvi put se osjećaj fetalnih pokreta bilježi kod trudnica u različitim vremenima. Ali zašto se to događa? Na to utječu brojni čimbenici:

 1. Značajke konstitucije tijela. Kod žena s puninom ili prekomjernom tjelesnom težinom, to se događa češće u 21-22 tjednu. Njihovi masni naslage u trbušnoj šupljini djeluju kao amortizeri djetetove motoričke aktivnosti. Tanke trudnice primijetiti pokret već u 18-19 tjedan dana.
 2. Prvi put, trudnice se uvijek osjećaju kasnije. To je zbog činjenice da se nakon porođaja smanjuje ton prednjeg trbušnog zida, a pacijent već zna što izgledaju rani znakovi aktivnih pokreta fetusa. Stoga, tijekom druge trudnoće, označava ih oko 2 tjedna ranije.
 3. Broj voća. Uz više trudnoća, majke već mogu osjetiti svoje pokrete od 16. tjedna (ili čak ranije).
 4. Čekaju majku. Ako pacijent namjerno čeka dijete da se pomakne, primjećuje ih nešto ranije.

Kako se mješavina osjeća

Aktivnost motora fetusa zarobljena je mehanoreceptorima, koji se nalaze na zidovima abdominalne šupljine i na unutarnjim organima. Stoga, u početku, njeni simptomi nisu specifični. Žene često opisuju perturbaciju kao osjećaj "leptir lepršavajući" ili "plivanje ribe" u želucu. Također, kretanje djeteta zbunjeno je s motoričkom aktivnošću crijeva.

Od 22. tjedna, pokret postaje vidljiviji. Osjeća se kao pritisak ili "udarci" u različitim dijelovima trbuha, intenzitet koji se tijekom vremena povećava. U drugom tromjesečju, dijete je slobodno mijenjati svoje mjesto u maternici. Prilikom okretanja, možete vidjeti promjenu u vanjskoj konfiguraciji trbuha. Ponekad jasno vidljiva noga.

U trećem tromjesečju trudnoće fetus raste do 40-50 cm duljine i zauzima stabilniji položaj. Njegove trešnje postaju bolne jer često udara mjehur, jetru ili trbuh s udovima.

Čimbenici motornog djelovanja

Fetus, koji je u maternici, može reagirati na različite vanjske i unutarnje podražaje. Njegova motorna aktivnost ovisi o sljedećim čimbenicima:

 1. Doba dana Mnoge trudnice zabilježile su da je njihova beba najaktivnije tijekom večernjih ili noćnih sati.
 2. Komunikacija s hranom. Često, motorna aktivnost se povećava nakon ručka za majku, ili obratno, kada je gladna.
 3. Glasovi poznatih ljudi. Eksperimenti su potvrdili da fetus iz drugog tromjesečja prepoznaje glasove koje često čuje. Mogu ga smiriti ili je naprotiv aktivirati.
 4. Vanjske buke. Oštri zvuci stimuliraju kretanje.
 5. Psiho-emocionalno stanje majke. Tijekom stresa, uzbuđenja, straha ili depresije, dijete može doživjeti hipo- ili hiperdynamiju.
 6. Neudobno držanje majke i tjelesna aktivnost. Češće se dijete kreće u stanju odmora ili kada je neugodno.

Norma miješanja

Djelovanje djeteta u maternici postupno se povećava. U 20 tjedana, u prosjeku, čini 160-180 pokreta, a maksimalni broj se promatra na 28-30 tjedana - 500-600. U trećem tromjesečju njihov broj se malo smanjuje zbog male količine slobodnog prostora. Naravno, majka osjeća samo najmoćnije podrhtavanje fetusa.

Na koji tjedan je poželjno početi pratiti učestalost kretanja djeteta? Stručnjaci to preporučuju 28. S pacijentom se dodjeljuju posebni oblici s tablicama, gdje piše svoje opažanja. Medicinsko osoblje mora objasniti trudnoj ženi kako to ispravno, u kojim situacijama ne biste trebali paničariti i kada trebate potražiti liječnika.

Koliko dugo trebate brinuti ako nema pokreta? Gotovo svi pacijenti osjećaju kretanje fetusa do kraja od 22 tjedna. Ali ako se to ne dogodi, bolje je kontaktirati svog ginekologa.

Wiggle i kardiotokografija

Kardiotokografija je neinvazivna ultrazvučna metoda za dijagnosticiranje brzine otkucaja srca. Stopa ovog pokazatelja iznosi 120-160 otkucaja u minuti. To se provodi prema planu u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, nakon što ga pregleda ginekolog.

Važna dijagnostička vrijednost je refleks motoričkih kardioma koji se pojavljuje u fetusu od 28. tjedna. Tijekom konvencionalne kardiotokografije provodi se simultano praćenje motoričkih aktivnosti. Trudni pacijent dobiva daljinski upravljač pomoću gumba, koju ona pritisne kad se dijete pomiče. U ovim trenucima, brzina otkucaja srca na ultrazvuku tijekom više od 10 sekundi povećava se za 15-30 otkucaja u minuti.

Ako je dijete ostalo mirno cijelo vrijeme ispitivanja, trudnica se traži da hoda malo po sobi.

Nedostatak motoričkog refleksa ukazuje na razvoj placentne insuficijencije, što je popraćeno kršenjem opskrbe krvi djetetu.

Stuping table

U ginekološkoj praksi koristi se tablica fetalnog kretanja, u kojoj trudnica ulazi u njezina opažanja vezana uz motoričku aktivnost fetusa. Postoji nekoliko vrsta:

 1. Pearsonov stol ("Count to ten") najčešće se koristi. Promatranje se odvija od 9 do 21 h. U tom slučaju, potrebno je snimiti vrijeme od 10 perturbacija u posebnu tablicu (npr. 12:30).
 2. Cardiffova metoda. Sam bolesnik odabire vrijeme za promatranje (ali i 12 sati), a bilježi kada je došlo do 10 kretanja, čije je vrijeme zabilježeno na posebnom obrascu.
 3. Sadowskiova tehnika. Nakon večere, pacijent leži na svojoj lijevoj strani (ti čimbenici pridonose povećanju motoričke aktivnosti). U roku od 4 sata, ona bi trebala osjetiti više od 10 odvojenih šokova.

Pri korištenju metoda Piercea ili Cardiffa, trudnica se može uključiti u svoje svakodnevne aktivnosti, ali bez pretjeranog fizičkog napora.

Uznemirujući simptomi

Postoji niz situacija u kojima trudnica treba odmah potražiti liječničku pomoć:

 • nema motoričke aktivnosti djeteta dulje od 6 sati;
 • guranje ploda iznenada oštro oslabljeno i počelo se događati mnogo rjeđe;
 • protiv hipodinamičke pozadine pojavila se oštra bol u abdomenu, pojavila se krv ili gnojno iscjedak iz genitalnog trakta;
 • voda je preuranjeno prekinula ili su počele kontrakcije.

Ako se tijekom kardiotokografije detektira smanjena motorička aktivnost fetusa, nema kardijalnog refleksa, pa se takvi pacijenti savjetuju da budu hospitalizirani u odjelu patologija trudnoće. Provedene su dodatne studije (krvne pretrage, Dopplerova sonografija, amniocenteza, itd.), Propisana je potporna terapija. Budući da je cilj očuvanje života majke i djeteta, razmatra se mogućnost prijevremenog rođenja (koristeći carski rez).

Kada nema razloga za zabrinutost

Ponekad fetus može uzeti gutljaj amnionske vode, što izaziva ritmičke kontrakcije dijafragme (štucanje) koje majka osjeća. To je potpuno sigurno stanje.

Nemojte paničariti ako nedostaje aktivnih pokreta nekoliko sati. U ovom trenutku beba može spavati. Njegov dnevni ritam često se ne podudara s roditeljima.

Ako je previše aktivan noću, i sprečava da žena odmara, onda će se bolje prilagoditi ritmu djeteta. Nekoliko sati sunčanja omogućit će vam potpuno oporavak.

U prvoj trudnoći često se primjećuje aktivno kretanje fetusa, koji nosi značajnu nelagodu ili bol trudnoj ženi. Nema rizika od ozljeda ili disfunkcije probavnog ili urinarnog sustava. Ovo nije preteča prijevremenog rada. Trudnice se savjetuju odabrati udobnu držač (na bočnoj strani), koristiti labav odjeću, jastuke i ortopedske madrace.

Značajke pokreta fetusa, ovisno o trajanju trudnoće

Od prvog dana trudnoće, buduće majke počinju biti zainteresirane za pitanja vezana uz motivaciju fetusa: "U koje se vrijeme dijete počinje kretati?", "Kada ću osjetiti prve pokrete?". Pored njih, trudnica može biti uznemirena intenzivnim ili, suprotno, slabim kretanjima djeteta. O ovim i drugim važnim pitanjima raspravlja se u članku.

Prvi pokreti

Prva kretanja djeteta počinju u embrionalnoj fazi razvoja (trudnoća 8-10 tjedana). Nemoguće ga je osjetiti, ali se mogu jasno vidjeti na prvom ultrazvučnom pregledu. Zametak je veličine 4-7 cm, a njegovi pokreti su nekontrolirani (nesvjesni) živčani trzaji povezani s rastom i razvojem bebe i njegovim središnjim živčanim sustavom.

U tom razdoblju embrij je duboko u zdjelici i još je uvijek vrlo mala, pa ako trudnica izgleda kao da ima nešto "trzanje" u trbuhu, onda su to vjerojatno znakovi nadutosti ili jednostavnih impulsa živaca koji se spuštaju do donjeg trbuha.

Koliko čekati?

Pokazatelj kao što je "prvo kretanje fetusa" sadrži važne informacije za vodećeg ginekologa, ukazujući na točan razvoj djeteta i njegovo opće zdravlje. Žena može osjetiti takve senzacije počevši od drugog tromjesečja trudnoće. Određeni datumi ovise samo o individualnim karakteristikama trudnice.

Razmotrite i sljedeće čimbenike:

 • Lika žene. Ako trudnica ima tanku tjelesnu građu, može osjetiti kretanje djeteta od 20. tjedna. Što je veća težina žene, manje osjetljivi su prvi pokreti.
 • Broj rođenih. Ako je žena već rodila, onda se druga i kasnije trudnoće mogu osjetiti nešto ranije (od 18 tjedana). To je zbog činjenice da žena koja je rodila već zna točno kako dijete gura, plus, pod takvim okolnostima, žena postaje osjetljiviji.
 • Aktivni životni stil. Kada žena tijekom trudnoće vodi aktivan život: obavlja kućanske poslove, odlazi na posao, uživa zanimljive hobije povezane s velikom mobilnošću - u takvim razdobljima ona jednostavno nema vremena obratiti pozornost na prve geste njezine bebe.

Obično prosječne trudnice počinju osjećati kretanje fetusa u 18-22 tjednu.

Postoje slučajevi kada trudna majka i 23-24 tjedna ne osjećaju prvo pintochka dijete. Ali to još uvijek ne znači da trudnoća s patologijama. Međutim, vrijedi obavijestiti vašeg opstetričara i ginekologa o tome (kako bi se uklonili rizici). Najčešće, žena ima samo nisku osjetljivost, ili dijete preferira odmarati tijekom dana, a noću, dok mama spava, ona bjesni.

Osjećaji i trajanje tjedna trudnoće

U ovom odjeljku će se razmotriti pokreti fetusa, počevši od 18. tjedna i završavajući s 40. završetkom. Prikazani podaci mogu se malo razlikovati od stvarnih senzacija trudne žene, budući da svaka buduća majka ima osebujno tijelo, a reakcija osjetljivosti može se djelomično razlikovati.

Od 18 do 19 tjedana - lagano trzanje, osjećaj povećane nadutosti. Tijekom dana možete osjetiti 5 ili više takvih "udaraca". Trajanje je približno 2-10 sekundi u kratkom periodu miješanja. Ako pomno gledate na donji dio trbuha, vidjet ćete kako se koža trese na mjestima tijekom kretanja - ovo je mjesto gdje beba šalje majci svoje prve znakove vidljive aktivnosti.

Od 20 do 25 tjedana - u tim uvjetima, pokreti postaju vidljiviji, a ne možete ih zbuniti s plinovima, ali njihov intenzitet uopće nije super.

Od 26 do 30 tjedana - tijekom ovog perioda beba postaje mnogo veća i svi njegovi pokreti se osjećaju vrlo jasno. Uz aktivnu snagu fetusa trbuh može "tresti". U nekim slučajevima, s naglim kretnjama mrvica - majka može osjetiti i malu nelagodu, pogotovo ako dijete "udari" u mjehur. Količina kretanja od oko 10 puta dnevno. S prekidima dijete spava (1-3 sata).

Od 31 do 36 tjedana - u ovom trenutku, fetus počinje kretati i "gurati" najviše. Već je dobro narastao, a većina njegovih organa je zrela. To je gotovo punopravno zdravo dijete i njegovi su pokreti već svjesni: ponekad se okreće u snu, ponekad je budan - igra s rukama i nogama. Može se protezati (trbuh se dramatično proteže u jednom smjeru za 3-10 sekundi), štucanje (ritmički trzaji za 1-10 minuta).

Od 36 do 40 tjedana - tijekom tog razdoblja fetus može malo smanjiti njegovu aktivnost. Dijete postaje vrlo veliko i gotovo da nema mjesta za zamračivanje. U tom razdoblju dijete može biti na jednom mjestu pola dana i istovremeno pritisnuti na neki organ. Trudna žena vjerojatno je počela primijetiti da ima rebro, boli joj želudac ili "puca" u jetri. U takvim situacijama, trebate nekako pomicati dijete, trudnica može jesti čokoladu, trpjeti joj trbuh i razgovarati s njim ili otići u šetnju. No unatoč smirenoj odgoju djeteta, pokreti se trebaju osjetiti barem 10 puta dnevno.

Norme motornih aktivnosti

Svaka trudnica u različito vrijeme misli o tome da li dijete premalo / previše? Odjednom se osjećao lošim u trbuhu? Da pomognete trudnici da razumije stanje pokreta bebe - sljedeće su norme fetalne tjelesne aktivnosti:

Vrijeme prvog kretanja fetusa tijekom trudnoće

Prvo kretanje fetusa tijekom trudnoće; jedan od najcjenjenijih trenutaka mlade mame. Cvjetanje novog života u maternici počinje se osjećati u drugom tromjesečju. Vrlo je važno popraviti prvi intrauterinski guranje. Reći će svojoj majci i ginekologu točno datum rođenja djeteta. Ako je djevojka prva trudnoća, vrijedno je čekati dijete 20 tjedana nakon prvih senzacija miješanja.

Fetus počinje kretati u 8-9 tjedana. Ali ovi pokreti ne osjećaju ni na koji način od strane buduće majke, s obzirom na činjenicu da je zametak premalen. Da biste vidjeli kako buduća beba slučajno dodiruje zidove maternice, to će samo ultrazvuk. Aktivno kretanje fetusa tijekom trudnoće počinje od 16 do 24 tjedna.

Tanje buduće majke osjećaju svjetlo šokove puno ranije nego punije žene. Osim toga, rano miješanje u mnogim ljudima uzrokovano je visokim pragom osjetljivosti. Dakle, ne brinite ako je vaše dijete kasno. To znači da jednostavno nije dobio željenu tjelesnu težinu. S povećanjem veličine, svaki pokret djeteta osjeća se bolje.

Kako prepoznati promjenu

Nema općeg opisa kretanja fetusa. I liječnici i mame ovise o tim osjećajima na različite načine. Netko ga poetično opisuje, uspoređujući pokret s pljeskanjem krila leptira. Netko kaže da su senzacije poput mrmljanja ili škakljanja iznutra. Ostali gurmani nalikuju gurglingu. Svaka žena ima različite načine. Ali se događa da ovaj "gurgling" donosi nepodnošljivu bol zbog snažne aktivnosti fetusa.

Zašto neke žene tjeraju plod više sile, dok druge manje? Mnogi to objašnjavaju činjenicom da je priroda buduće bebe već formirana tijekom trudnoće. Mama već osjeća pokretnu beba u takvim ranoj fazi svog života. No, najvećim dijelom, vrlo aktivno miješanje obavještava ženu o nekim intrauterinim problemima, stoga je trudnica vrlo važna za kontrolu tih osjećaja.

Previše oštrih i dugih šokova "kažu" da beba ne voli nešto. Ako se tijekom promjena položaja ponašanje djeteta ne mijenja, a kretanje fetusa nekoliko sati donosi bol - posavjetujte se s liječnikom.

Da biste smirili brzo ponašanje fetusa, potrebno je promijeniti položaj. S takvim napadima, dijete reagira na neugodan položaj majke, osobito s obzirom na sklon položaj. Na primjer, na leđima trudnica u takvom razdoblju je kontraindicirana! Potrebno je prevrnuti, a dijete se smiruje.
Ako su pokreti previše rijetki i tromi, preporučljivo je jesti nešto slatko. Ugljikohidrati s protokom krvi brzo dolaze do djeteta i napunite ih novim silama.

Količina miješanja u različitim razdobljima trudnoće

Od oko 25 tjedana, fetus, prema pravilima, trebao bi se kretati najmanje 10 puta na sat. Vaša beba, poput vas, uzima neke poze i mijenja pozicije. Stoga osjećaj "gurgling". Ako počnete osjećati ritmičke poteze, ne brinite, dijete ima štucanje. Ovaj proces neće uzrokovati štetu djetetu, uskoro će se naviknuti na to. Tijekom tog perioda, štucanje se može ponoviti nekoliko puta dnevno.

Obavezno održavajte kalendar trudnoće. U budućnosti ga možete kontaktirati da biste shvatili zašto se vaše dijete kreće. Snimajte svaku sitnicu od 21 tjedna. Prepoznavanje vašeg glasa, glas drugih članova obitelji, reakcija na glasne zvukove, do ugodne melodije - vaš je već već osjeća te zvukove s tobom.
Ponekad pokreti mogu potpuno nestati. To znači da je fetus spavao. Takvi fenomeni obično ne traju više od tri sata. Također nije neuobičajeno da se vaše buduće dijete osjeća u noći. Sam nastajan život odlučuje koliko će vremena ostati budna i što se odmarati.

Dijete može izvršiti do 500 različitih gesta dnevno. To se uglavnom promatra od 28 do 32 tjedna. Nećete osjetiti sve pokrete. Mnogi čimbenici utječu na njihovu percepciju: količinu amnionske tekućine, debljinu trbušne stijenke, položaj fetusa i placente, kao i mobilnost bebe i osjetljivost trudnice.

Od 32. tjedna, aktivnost počinje opadati, ali od ove točke na kretanju fetusa njegova je pozicija u maternici već određena. Samo veličina djeteta u ovom trenutku znatno je povećana, a uterus - malo. Ako je mrvica u poziciji, osjetit ćete glavne podrhtavanje u donjem dijelu trbuha. Ako gura iznad pupka - previa glava.

Na kraju posljednjeg tromjesečja, pokreti fetusa su rijetki, ali ne i potpuno nestati. Ako majka ne osjeti pokret u roku od 12 sati, potrebno je konzultirati liječnika.

Simptomi i metode za određivanje hipoksije u fetusu

Previše letargija ili bujna pokreta tijela djeteta u većini slučajeva ukazuje na gladovanje kisikom. Uzroci hipoksije su različiti: kardiovaskularne bolesti, dijabetes melitus, malformacije fetusa i još mnogo toga. Identificirati bolest, provesti ultrazvuk ili kardiotokografiju.

Kardiotokografski postupak je pregled srčanog ritma. Sat vremena, uređaj mjeri ritam srca vaše bebe. Norma je promjenjivi ritam od 120 do 160 otkucaja u minuti. U teškim hipoksijama, oznaka se smanjuje na 90 otkucaja. Ako se ta bolest otkrije tijekom više od 30 tjedana, žena prolazi kroz carski rez.

Da biste sami identificirali takve kršenja, trudnice bi trebale koristiti tehniku ​​"Count to 10". Od oko 28 tjedana, u rasponu od 9 do 21 sat, žena bi trebala računati kretnje. Deseti račun zabilježen je na posebnoj kartici. Ako je u roku od 12 sati broj pushova veći od 15, ili obrnuto, fetus nije baš mobilan, obratite se stručnjaku.

Kretanje fetusa tijekom druge trudnoće

Prvo se dijete počinje kretati u 20. tjednu. Ali što ako očekujete drugo ili treće dijete? Ovo razdoblje, prema osjećajima žena, počinje nešto ranije. Da bi točno rekao kada se prvo miješanje pojavljuje teško. Svaki organizam je individualan. Netko brzo dobiva na težini, netko - polako. Vremenski rokovi za nastanak perturbacije su još uvijek 16-24 tjedna. Ali kad se vaša beba očituje - to mu odgovara.

Prva kretanja fetusa tijekom trudnoće

Prvi pokreti bebe trudnice čekaju s posebnim uzbuđenjem i drhtavom. Ti osjećaji donose radost, jer jačaju vezu između buduće majke i njezinog djeteta, dopuštaju joj da "komunicira" s mrvicama i nagađaju o njegovu zdravlju. Pitanje vremena prvog kretanja - najčešće među trudnicama. Kada očekujete ove čarobne senzacije tijekom prve trudnoće ili za vrijeme drugog, na kojem ovise i što kažu, o ovom materijalu ćemo reći.

Fetalni pokreti

Dijete u maternici počinje ranije krenuti. Ako se 5-6 tjedana trudnoće tijekom prolaska ultrazvučne dijagnostike prvi put može snimiti beba srca, a nakon 7-8 tjedana dijete se počinje kretati, ali do sada samo pažljivi ultrazvučni stručnjak može primijetiti ove pokrete. Buduća majka ne može ih osjetiti, jer je njezina beba još uvijek vrlo mala, visina je samo 15-16 mm, a njegova težina je oko 1 gram.

Sami pokreti imaju karakter prisilnog impulsa živaca. Iako se mogu nazvati nervozni samo s vrlo velikim potezom. Riječ je o ritmičkoj kontraktilnosti živčanih vlakana koja je prisutna i prije formiranja živčanog sustava.

Do 10-11 tjedana trudnoće, fetus se može aktivnije kretati, plivajući u amnionskoj tekućini, puni mjehura. S vremena na vrijeme dijete dotakne stijenke maternice, ali malena visina i težina određuju lakoću i određenu težinu tih dodira, a žena ih možda ne osjeća.

Do 16 tjedana trudnoće, kretanje oružja, nogu, kao i fleksibilnost i produžetak postaju znatno više svjesni. Beba percipira zvukove kao vibracije. Pojačavanje vibracija zvučnih valova uzrokuje promjenu motoričke aktivnosti, a srce bebe ubrzava. Do 18. tjedna trudnoće, dijete se počinje zabavljati, koliko to okolina dopušta - proguta amnionsku tekućinu, pljuje, pije, igra uz pupčanu vrpcu, okreće se u vodi, odbija noge i ruke iz maternice ako ih slučajno dotakne.

Nemojte misliti da se dijete kreće samo zato što nema više posla. Pokreti imaju važnu misiju u razvoju mozga. Oni doprinose razvoju refleksa, stvaranju motoričkih reakcija na podražaje. Zbog toga nastaju mišićno-neuralne veze.

Krhotina se stalno povećava u visini i dobiva na težini pa se u određenom trenutku njezina intrauterinska "zabava" postaje očigledna i savršeno razlikuje od trudnice. To su prvi prepoznatljivi pokreti. One se bilježe u prosjeku između 16 i 24 tjedna trudnoće. Takav veliki vremenski raspon ovisi o individualnim uvjetima.

Prva trudnoća

Žene koje su trudne sa svojim prvim djetetom obično počinju osjećati svoje dijete kasnije od onih koji nose drugo ili treće dijete. To je prvenstveno zbog činjenice da žena ne zna osjećaj fetalnih pokreta, nikada prije nisu doživjeli takvu stvar, pa se često zbunjuju s prvim laganim pokretima mrvica s drugim procesima u njihovim tijelima, uglavnom s pokretljivosti crijeva, crijevnim plinovima.

Činjenica da žene "na položaju" često "zavijaju" u trbuhu, svi znamo, jer progesteron ima opuštajući učinak na crijeva. Zato prvo svjetlo dodira bebe iznutra se ne percipira kao takvo, sve je "otpisano" u crijevima. Kod primigrina, prvi se pokreti obično osjećaju u razdoblju od 18 do 22 tjedna. Najčešće - 20 tjedana.

Ranije, prije pojave ultrazvučne dijagnostike, opstetri su provjeravali trajanje trudnoće prema prvom kretanju. Ako je prva žena u pokretu imala prvo rođenje, ona je uvjetno odgovarala razdoblju od 20 tjedana, a točno je ostala ispred rođenja. Sada, pomicanjem, razdoblje trudnoće nije uspostavljeno.

Najteže je prepoznati kretanje mrvica, ako nema iskustva u prenošenju i rađanju. Teško ih je opisati, jer puno ovisi o individualnoj osjetljivosti. Većina trudnica tvrdi da izgledaju poput nježne lagane dodira repa ribe iz akvarija iznutra ili lepršanja leptira.

ponovljen

Žene, iskusnije u pitanjima trudnoće i porođaja, imaju takav doživljaj, obično počinju osjećati kretanje fetusa ranije nego primiparozni. To je zbog činjenice da su zidovi uterusa rastegnuti, osim senzacija pokreta bebe već su poznati ženi i gotovo je nemoguće zbuniti ih s fermentacijom plinova u crijevima.

S ponovljenom trudnoćom pokreti obično osjećaju trudna majka tijekom razdoblja od 16-18 tjedana. Neki kažu da su počeli "čuti" svoje dijete u 14-15 tjedana ili čak malo prije. To je također moguće, u ovom slučaju također puno pojedinih čimbenika igraju ulogu.

Odakle ovise?

Kao što je već spomenuto, pojava prvih opipljivih perturbacija ovisi o vrsti trudnoće. Međutim, postoji niz čimbenika koji su jednako isti kao i primiparozni i rekurentni, na kojima ovisi koliko će rano biti moguće osjetiti pokrete djeteta. Pogledajmo svaki od njih.

Sastav i težina

Tanke žene obično počinju osjećati bebu u maternici prije svojih punih prijatelja. Što je veći indeks tjelesne mase prije trudnoće, to će teže osjećati dijete. Činjenica je da zidovi uterusa same nemaju posebnu osjetljivost.

Moguće je osjetiti dodir s njima kad je sama utjecaja iznutra dovoljno jak za živčane završetke peritoneuma da ih "ulove". Ako žena ima čvrste "zalihe" potkožnog masnog tkiva na prednjem abdominalnom zidu, impulsi će se manje razlikovati od središnjeg živčanog sustava.

Djeca u punim i tankim majkama počinju se kretati približno u isto vrijeme, samo veličina tijela i osjetljivost omogućit će ženama različitih kategorija težine da osjete pokreta u različito vrijeme.

Fetalni položaj

Osjetljivost buduće majke utječe na položaj posteljice u maternici. Ako se nalazi na stražnjem zidu (najčešća opcija), tada se kretanje osjeća nešto prije. Položaj "dječjeg mjesta" na prednjem zidu dovodi do činjenice da pokreti djeteta nisu usmjereni prema prednjem abdominalnom zidu majke, već prema crijevu. S ovim rasporedom, pokreti mogu postati vidljivi i primjetni tek kasnije.

Nitko ne može odabrati mjesto i uticati na to, on je određen najranije vrijeme kad embrij, koji nije duži od 8-10 dana, spušta se u šupljinu maternice i prianja se svom endometrijumu. On može proizvoljno ugraditi i prednji i stražnji zid majčinog reproduktivnog organa.

Aktivnost žena

Budući da su prvi pokreti vrlo osjetljivi i suptilni, lako ih je propustiti. Obično se to događa kod žena koje tijekom dana vode mobilni i aktivni životni stil. Radne žene, učenici jednostavno nemaju fizičku sposobnost da se opuste i osjećaju kretanje djeteta tijekom dana. Ali u večernjim satima, kad žena leži, opušta, sve senzacije postaju izražene.

Često, žene kažu da su prvi put navečer osjećale bebu u utrobi, kada su se udobno smjestili s knjigom na počinak ili noću, kada su bili spremni za zaspati. Žene manje aktivne imaju veću vjerojatnost da će doživjeti fetalni pokreti tijekom prve ili druge trudnoće.

Veličina fetusa i mnoštvo

Ako fetus ima tendenciju veličine, a ultrazvučni liječnik kaže da veličina bebe prelazi standardne prosječne stope, moguće je da će se pokreti osjetiti malo ranije. U trudnoći, blizanaca ili tripleta, pokreti bebe također se pojavljuju ranije.

Razlozi za odsutnost

Nedostatak prepoznatljivih pokreta fetusa u maternici ne bi trebao prestrašiti ženu ako rokovi postavljeni u porodici još nisu izašli. Drugim riječima, tijekom prve trudnoće treba se početi brinuti zbog nepostojanja perturbacija tek nakon 23 tjedna trudnoće i tijekom ponovljene trudnoće - nakon 20-21 tjedana.

Vrlo često, žene koje se žale kod ginekologa s pritužbama na nedostatak perturbacija, napuštaju liječnički ured "osvijetljen", jer liječnik pomaže analizirati sve neobične senzacije i zaključuje da postoji perturbacija, samo da im je buduća majka ostala neidentificirana.

Kada se pritužbe na nedostatak perturbacija propisuju ultrazvučni pregled. To je ultrazvuk koji pomaže u prepoznavanju pravih uzroka nedostatka tjelesne aktivnosti djeteta.

Zašto se fetus ne može micati? Razlozi za masu i svi, nažalost, nisu najugodniji.

hipoksija

Oganj gladovanja može se razviti u bilo kojoj fazi trudnoće. Može biti uzrokovan infektivnim bolestima, patologijom razvoja posteljice, lošim navikama, nekontroliranim lijekovima u ranoj fazi, rhesus-sukobom između majke i fetusa (ako žena ima negativni Rh faktor).

U ranim fazama manjka kisika, bebe se aktiviraju, kreću se brzo i nasumično. Ako se stanje hipoksije održava dulje vrijeme, fetus minimizira sve pokrete kako bi spasio kisik, što zahtijeva više aktivnosti nego što je to u ovoj situaciji.

Ako je početna faza hipoksije bila u ranijem razdoblju, u kojem nije bilo moguće osjetiti aktivnost mrvica, ili žena nije obraćala pažnju, tada do trenutka kad bi trebali biti prva zasebna kretanja, dijete već ulazi u fazu kronične hipoksije, kod koje se praktički ne kreće. Važno je ustanoviti uzrok koji je doveo do gladovanja kisika što je prije moguće kako bi se uklonio, inače bi dijete moglo umrijeti.

Trudnoća blijedi

Djete se može zaustaviti u svom razvoju u bilo kojoj fazi trudnoće do 28 tjedana. Do kraja prvog tromjesečja, mnoge trudnice izdahnu s olakšanjem - opasnost od pobačaja je gotova. No, opasnost od ne-razvojne trudnoće i dalje postoji, iako je vjerojatnost njegovog razvoja nakon 12 tjedana mala.

Trudnoća koja ne razvija se također naziva propala pobačaj, jer nakon smrti fetusa može ostati u uterusu već dulje vrijeme. Ponekad to može potrajati 3-4 tjedna prije trenutka odbijanja, što se očituje kao abnormalno krvarenje, teške bolove u grčevitoj prirodi. Jasno je da se mrtvo dijete neće micati.

Da biste isključili propušteni pobačaj, obavite ultrazvuk. Ako se na njemu ne bilježi motorička aktivnost, ako nema otkucaja srca, poduzima se odgovarajuća dijagnoza i žena je hospitalizirana zbog curetege uterusa, jer nerazvijena trudnoća predstavlja ozbiljnu prijetnju za život i zdravlje same žene.

Odgođeno razvoj fetusa

Kao što već znamo, beba mora doseći dovoljnu veličinu i težinu tako da njezini pokreti postanu opipljivi. Ako dijete ima intrauterino usporavanje rasta, perturbacije se mogu pojaviti mnogo kasnije nego što je normalno.

Obično se to događa sa značajnim IUGR, kada veličina fetusa u 3-4 tjedna zaostaje za normativnim vrijednostima.

Potrebno je utvrditi uzroke razvojnih kašnjenja, tako da postoji mogućnost da ih eliminiraju i daju djetetu priliku da se "dostigne" s normama. Najčešće, razlozi leže u majčinim bolestima - infektivnim, virusnim, genitalnim infekcijama. Djeca mogu usporiti razvoj jer je majka izložena štetnim učincima nikotina, alkohola, opojnih droga, toksina, nitrata, droga, koje je ona uzela bez pristanka liječnika.

Ponekad je uzrok kašnjenja u razvoju neizbježan: većina kromosomskih patologija, teški i neizlječivi sindromi u fetusu popraćeni su značajnim zaostajanjem u stopama rasta. Ponekad se ponašaju kao uzročnici patologije posteljice, malformacija djeteta, teških metaboličkih poremećaja u majčinom tijelu.

Aktivnost motora djeteta

Tek nakon 25 tjedana kretanja djeteta postaje redovitije. Sada će trudna majka moći "komunicirati" s djetetom. Do 29. i 30. tjedna beba će početi reagirati pokretima u nekim emocionalnim situacijama - njezinoj ruci na trbuhu, milovati, glasnim glasom, vikom, zalupcima vrata, alarmom.

Od 28. tjedna, ženi će se savjetovati da dnevno brojati broj epizoda dječje tjelesne aktivnosti koristeći jednu od postojećih metoda.

Smanjenje ili povećanje brzine kretanja po danu postat će dijagnostički važno. Mama može shvatiti je li sve u redu s djetetom

Prvi pokreti su previše nepravilni da bi mogli dijagnosticirati bilo što. Ne morate ih brojati. Samo jedan dan, bebe u 20. tjednu čine do 300 različitih pokreta, ali očekivana majka neće osjetiti više od 1-5% tog iznosa.

Do 28. tjedna važno je napomenuti dnevnu prirodu djetetove aktivnosti kretanja. Ako se u jednom danu mrvica pomiče češće, au drugoj - manje često, ne biste trebali paničariti. Djeca su vrlo osjetljiva na promjene vremena. Zimi, bebe mogu biti aktivnije nego na toplom ljetnom danu. Na kišni dan, žele spavati ne manje nego što su trudni.

Noću, fetalna aktivnost može biti izraženija nego tijekom dana. Ako majka doživljava i da je nervozna, dijete se može rjeđe kretati, jer hormoni stresa koji se proizvode u ženskom tijelu također utječu na njega.

Radosna majka koja prima pozitivne emocije velikodušno dijeli sa svojim bebom serotonin, hormon sreće. Prihvaćajući ga krvlju majke, dijete će se malo aktivnije kretati.

Savjet

Sljedeći savjeti pomoći će vam da razumijete senzacije i prepoznate prve pokrete.

 • Nakon sat vremena slobodnog vremena, jesti komad čokolade, popiti čašu toplog mlijeka i leći u stanju mirovanja, pažljivo slušajući senzacije. Obično čokolada ili bilo koja druga slatka čini bebe aktivnije.
 • Nemojte biti nervozni, vaša beba nije obvezna nikome, ne smije se razvijati i razvijati u strogom skladu s postojećim opstetrijskim normama. Ako nema perturbacije, trebate se opustiti. Stres i brige o njihovoj odsutnosti samo pogoršavaju situaciju.
 • Razgovarajte s bebom. Ne može vas još čuti u našem uobičajenom razumijevanju, ali se osjeća dobro kad mu se približava ljubavlju i brigom.

Više detalja o kretanju fetusa će reći dr. EM. Jobaeva u sljedećem videu.