Prvi šokovi djeteta tijekom trudnoće

Liječenje

Ovaj uzbudljiv trenutak dolazi tijekom trudnoće za svaku ženu. U početku se lako može zbuniti s pokretljivosti crijeva ili napetosti mišića abdominalnih zidova, ali tijekom vremena fetalni pokret tijekom trudnoće postaje sve snažniji i jasniji.

Njezina važnost leži u činjenici da je njegova težina i aktivnost dijagnostički kriteriji za zdravlje nerođenog djeteta. U prošlom stoljeću stvoreni su dijagnostički testovi koji, uz pomoć motiliteta fetusa, mogu otkriti hipoksiju i placentarnu insuficijenciju.

Ali kako ispravno tumačiti ove rezultate? Koji čimbenici utječu na motoričke sposobnosti djeteta u maternici? Kada počinje fetalni pokret (tjedno) tijekom prvih i ponovljenih trudnoća? Zašto u trećem tromjesečju često njegova motorička aktivnost smanjuje? Odgovori na ta pitanja nalaze se u članku.

Prvi fetalni pokreti

Živčani sustav embrija počinje se formirati u 6 tjedana trudnoće. Već za 7-8 tjedana bilježe se nehotični pokreti, ali tijekom tog perioda dijete je još uvijek premalo (duljina je samo 15-22 mm), pa ih majka ne osjeća. Za 10-11 tjedana nastaju središta regulacije motora u mozgu. Tada nastaju prvi proizvoljni kontrakcije mišića.

Nakon završetka razvoja posteljice, u prvom tromjesečju fetus se nalazi u "slobodnom plivanju" u amnionskoj tekućini koja ga štiti od zaraznih, toplinskih i mehaničkih čimbenika. Može samostalno započeti sa stijenki maternice, ali zbog veličine i male snage, trudnica ne osjeća te šokove dugo vremena.

Preokret dolazi na 16-22 tjedana. Neriješeno dijete doseže veličinu od 18-22 cm, a njegova se težina dramatično povećava na 150-300 g. Počinje reagirati na vanjske podražaje (zvuk, mehanički).

Ono što utječe na izraz osjeta prvog miješanja

Po prvi put se osjećaj fetalnih pokreta bilježi kod trudnica u različitim vremenima. Ali zašto se to događa? Na to utječu brojni čimbenici:

 1. Značajke konstitucije tijela. Kod žena s puninom ili prekomjernom tjelesnom težinom, to se događa češće u 21-22 tjednu. Njihovi masni naslage u trbušnoj šupljini djeluju kao amortizeri djetetove motoričke aktivnosti. Tanke trudnice primijetiti pokret već u 18-19 tjedan dana.
 2. Prvi put, trudnice se uvijek osjećaju kasnije. To je zbog činjenice da se nakon porođaja smanjuje ton prednjeg trbušnog zida, a pacijent već zna što izgledaju rani znakovi aktivnih pokreta fetusa. Stoga, tijekom druge trudnoće, označava ih oko 2 tjedna ranije.
 3. Broj voća. Uz više trudnoća, majke već mogu osjetiti svoje pokrete od 16. tjedna (ili čak ranije).
 4. Čekaju majku. Ako pacijent namjerno čeka dijete da se pomakne, primjećuje ih nešto ranije.

Kako se mješavina osjeća

Aktivnost motora fetusa zarobljena je mehanoreceptorima, koji se nalaze na zidovima abdominalne šupljine i na unutarnjim organima. Stoga, u početku, njeni simptomi nisu specifični. Žene često opisuju perturbaciju kao osjećaj "leptir lepršavajući" ili "plivanje ribe" u želucu. Također, kretanje djeteta zbunjeno je s motoričkom aktivnošću crijeva.

Od 22. tjedna, pokret postaje vidljiviji. Osjeća se kao pritisak ili "udarci" u različitim dijelovima trbuha, intenzitet koji se tijekom vremena povećava. U drugom tromjesečju, dijete je slobodno mijenjati svoje mjesto u maternici. Prilikom okretanja, možete vidjeti promjenu u vanjskoj konfiguraciji trbuha. Ponekad jasno vidljiva noga.

U trećem tromjesečju trudnoće fetus raste do 40-50 cm duljine i zauzima stabilniji položaj. Njegove trešnje postaju bolne jer često udara mjehur, jetru ili trbuh s udovima.

Čimbenici motornog djelovanja

Fetus, koji je u maternici, može reagirati na različite vanjske i unutarnje podražaje. Njegova motorna aktivnost ovisi o sljedećim čimbenicima:

 1. Doba dana Mnoge trudnice zabilježile su da je njihova beba najaktivnije tijekom večernjih ili noćnih sati.
 2. Komunikacija s hranom. Često, motorna aktivnost se povećava nakon ručka za majku, ili obratno, kada je gladna.
 3. Glasovi poznatih ljudi. Eksperimenti su potvrdili da fetus iz drugog tromjesečja prepoznaje glasove koje često čuje. Mogu ga smiriti ili je naprotiv aktivirati.
 4. Vanjske buke. Oštri zvuci stimuliraju kretanje.
 5. Psiho-emocionalno stanje majke. Tijekom stresa, uzbuđenja, straha ili depresije, dijete može doživjeti hipo- ili hiperdynamiju.
 6. Neudobno držanje majke i tjelesna aktivnost. Češće se dijete kreće u stanju odmora ili kada je neugodno.

Norma miješanja

Djelovanje djeteta u maternici postupno se povećava. U 20 tjedana, u prosjeku, čini 160-180 pokreta, a maksimalni broj se promatra na 28-30 tjedana - 500-600. U trećem tromjesečju njihov broj se malo smanjuje zbog male količine slobodnog prostora. Naravno, majka osjeća samo najmoćnije podrhtavanje fetusa.

Na koji tjedan je poželjno početi pratiti učestalost kretanja djeteta? Stručnjaci to preporučuju 28. S pacijentom se dodjeljuju posebni oblici s tablicama, gdje piše svoje opažanja. Medicinsko osoblje mora objasniti trudnoj ženi kako to ispravno, u kojim situacijama ne biste trebali paničariti i kada trebate potražiti liječnika.

Koliko dugo trebate brinuti ako nema pokreta? Gotovo svi pacijenti osjećaju kretanje fetusa do kraja od 22 tjedna. Ali ako se to ne dogodi, bolje je kontaktirati svog ginekologa.

Wiggle i kardiotokografija

Kardiotokografija je neinvazivna ultrazvučna metoda za dijagnosticiranje brzine otkucaja srca. Stopa ovog pokazatelja iznosi 120-160 otkucaja u minuti. To se provodi prema planu u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, nakon što ga pregleda ginekolog.

Važna dijagnostička vrijednost je refleks motoričkih kardioma koji se pojavljuje u fetusu od 28. tjedna. Tijekom konvencionalne kardiotokografije provodi se simultano praćenje motoričkih aktivnosti. Trudni pacijent dobiva daljinski upravljač pomoću gumba, koju ona pritisne kad se dijete pomiče. U ovim trenucima, brzina otkucaja srca na ultrazvuku tijekom više od 10 sekundi povećava se za 15-30 otkucaja u minuti.

Ako je dijete ostalo mirno cijelo vrijeme ispitivanja, trudnica se traži da hoda malo po sobi.

Nedostatak motoričkog refleksa ukazuje na razvoj placentne insuficijencije, što je popraćeno kršenjem opskrbe krvi djetetu.

Stuping table

U ginekološkoj praksi koristi se tablica fetalnog kretanja, u kojoj trudnica ulazi u njezina opažanja vezana uz motoričku aktivnost fetusa. Postoji nekoliko vrsta:

 1. Pearsonov stol ("Count to ten") najčešće se koristi. Promatranje se odvija od 9 do 21 h. U tom slučaju, potrebno je snimiti vrijeme od 10 perturbacija u posebnu tablicu (npr. 12:30).
 2. Cardiffova metoda. Sam bolesnik odabire vrijeme za promatranje (ali i 12 sati), a bilježi kada je došlo do 10 kretanja, čije je vrijeme zabilježeno na posebnom obrascu.
 3. Sadowskiova tehnika. Nakon večere, pacijent leži na svojoj lijevoj strani (ti čimbenici pridonose povećanju motoričke aktivnosti). U roku od 4 sata, ona bi trebala osjetiti više od 10 odvojenih šokova.

Pri korištenju metoda Piercea ili Cardiffa, trudnica se može uključiti u svoje svakodnevne aktivnosti, ali bez pretjeranog fizičkog napora.

Uznemirujući simptomi

Postoji niz situacija u kojima trudnica treba odmah potražiti liječničku pomoć:

 • nema motoričke aktivnosti djeteta dulje od 6 sati;
 • guranje ploda iznenada oštro oslabljeno i počelo se događati mnogo rjeđe;
 • protiv hipodinamičke pozadine pojavila se oštra bol u abdomenu, pojavila se krv ili gnojno iscjedak iz genitalnog trakta;
 • voda je preuranjeno prekinula ili su počele kontrakcije.

Ako se tijekom kardiotokografije detektira smanjena motorička aktivnost fetusa, nema kardijalnog refleksa, pa se takvi pacijenti savjetuju da budu hospitalizirani u odjelu patologija trudnoće. Provedene su dodatne studije (krvne pretrage, Dopplerova sonografija, amniocenteza, itd.), Propisana je potporna terapija. Budući da je cilj očuvanje života majke i djeteta, razmatra se mogućnost prijevremenog rođenja (koristeći carski rez).

Kada nema razloga za zabrinutost

Ponekad fetus može uzeti gutljaj amnionske vode, što izaziva ritmičke kontrakcije dijafragme (štucanje) koje majka osjeća. To je potpuno sigurno stanje.

Nemojte paničariti ako nedostaje aktivnih pokreta nekoliko sati. U ovom trenutku beba može spavati. Njegov dnevni ritam često se ne podudara s roditeljima.

Ako je previše aktivan noću, i sprečava da žena odmara, onda će se bolje prilagoditi ritmu djeteta. Nekoliko sati sunčanja omogućit će vam potpuno oporavak.

U prvoj trudnoći često se primjećuje aktivno kretanje fetusa, koji nosi značajnu nelagodu ili bol trudnoj ženi. Nema rizika od ozljeda ili disfunkcije probavnog ili urinarnog sustava. Ovo nije preteča prijevremenog rada. Trudnice se savjetuju odabrati udobnu držač (na bočnoj strani), koristiti labav odjeću, jastuke i ortopedske madrace.

Fetalni pokreti tijekom trudnoće: što oni znače i kako računati?

Fetalni zdravlje i razvoj - osjeća trudnoću, ultrazvuk i CTG

Najpouzdaniji i nezaboravniji osjećaj tijekom trudnoće prva je dugo očekivana promjena u srcu djeteta. Kada to očekivati? Što znače razdoblja aktivnosti i odmora? Kako samostalno provesti test perturbacije i koje istraživanje može potvrditi da dijete dobro?

Znakovi novog života: kretanje fetusa

Pozitivan test trudnoće, registracija u antenatalnoj klinici, redovite posjete liječniku. Sve je toliko novo za vas. Ali najsnažnije emocije će uzrokovati prvo miješanje djeteta. Osjećaji su bezbolni, još uvijek slabi i nejasni, ali toliko različiti: kao da su ribe u trbuhu plivale, a leptir je lepršao u dlanovima. Od ovog trenutka dolazi do spoznaje da novi život raste unutar sebe.

Zapravo, dijete počinje kretati od 8. tjedna. Već ima prve snage mišića i živčana vlakna. Još je uvijek vrlo mala i gotovo je okružena amnionskom tekućinom, teško dodiruje zidove maternice. U procesu rasta i razvoja živčanog sustava, njegovi pokreti postaju uredniji. Dijete reagira na vanjske podražaje, dodiruje zidove maternice. Tada osjetite pokret.

Stupanj osjetljivosti

Kada se dijete prepoznaje? Vjeruje se da se tijekom prve trudnoće događa 20 tjedana, a druga dva tjedna ranije. Ali uvjeti su približni i ovise o mnogim razlozima.

Ako ste iskusna majka, a slične senzacije poznate iz prošlih trudnoća, prepoznat ćete ih prije. Visoka osjetljivost i vitke djevojke. Žena "s težinom" osjeća prvo kretanje potkožnog masnog tkiva, a ponekad ih vodi i za određenu pokretljivost crijeva.

Nije zadnja uloga koju igra placenta. Ako se nalazi na prednjem zidu maternice, pokreti bebe postat će vam očiti kasnije.

Liječnik napomena

Dakle, došao je dan kada ste shvatili: dijete se kreće. Zapamti datum. Liječnik će to pitati i označiti ga na mjenici. Prema ovom parametru, izračunat će procijenjeno vrijeme rođenja. Tijekom prve trudnoće, datum će dodati 20 tjedana, a drugi - 22.

Mješanjem možete odrediti položaj fetusa. U mjestu svoje najveće aktivnosti obično se nalaze udovi. Ako se šumovi uglavnom osjećaju bliže dijafragmi, dijete leži glavom prema dolje. Ako je u donjem dijelu trbuha - vjerojatno zdjelica. Do 34-35 tjedana dijete ima priliku da preuzme ispravnu poziciju.

Metode dijagnosticiranja bebe dobrobiti

Kardiotokografija (CTG) pomaže u kontroli djetetove dobrobiti. Na trbuhu, gdje je bolje slušati tonove srca, nametnuti senzor. Drugi je instaliran na gornjem dijelu maternice za registraciju maternice. U ruci držite poseban gumb koji morate pritisnuti svakim pokretom. Signal je fiksiran na papir.

Provjerite i interakciju živčanih, mišićnih i kardiovaskularnih sustava. Ako se dijete preselilo, a srce joj se povećalo, reakcija je bila točna. Ako se tijekom kretanja srce nije promijenilo - to ukazuje na prvi znak hipoksije i potrebu za bliskim medicinskim nadzorom. Slično je planirano. Troše ga dva puta mjesečno od 30 tjedana.

Stanje cirkulacije krvi u sustavu "majka - placenta - fetus" omogućuje procjenu ultrazvuka Dopplera. Na ovom ultrazvučnoj izvedbi provodi se kvalitativna i kvantitativna analiza protoka krvi u maternici, pluća pupkovine, aorte i cerebralne arterije fetusa.

Uska kuća

Osjećat ćete veću aktivnost djeteta tijekom razdoblja od 24 do 32 tjedna. U tom se razdoblju brzo razvija, razvija i još uvijek ima dovoljno prostora u svojoj "kući". Kasnije, beba postaje gužva u maternici, a njegova energija se smanjuje. Osobito prije rođenja. Uz rast, također se mijenja i priroda pokreta. Od 32 tjedna fetalni živčani sustav već je dovoljno razvijen, nastaje ciklus "aktivnosti - odmor". Dijete može marljivo kretati sat vremena, a zatim se povući.

Mnoge trudnice žale se o tvrdokornoj prirodi djeteta. Tijekom dana se mirno ponaša, ali je potrebno leći na počinak ili zaspati, kao što počinju "plesovi". A dijete samo voli ugodan trbušni trbuh kada odete u trgovinu, vreve oko kuće. Pored toga, kada ste u opuštenoj situaciji, opskrba krvlju se poboljšava, a beba ima više snage da "pokaže". I sa svojim energičnim pokretima, on vas čini, promijenite položaj tijela. Ne brini. Tijekom dugih razdoblja trudnoće, ritmovi sna i budnosti najvjerojatnije će se podudarati s njom.

Osjećate li ritmični trzaj u trbuhu? Ovo je vaše bebe štucanje. Ne brini. Nije uspostavljena veza između fetalnih imbecilnih procesa i kršenja njezine intrauterine države.

Na kontrolu djetetove aktivnosti

Važno je promijeniti motoričku aktivnost djeteta nekoliko dana. Kršenje njegovog stanja govorit će neuobičajeno jake, nepravilne, trnce. Mogući razlog za to povećanje refleksne aktivnosti je povećanje sadržaja ugljičnog dioksida u vašoj krvi. Liječnik će propisati dodatni laboratorijski test i dati preporuke.

Smanjenje ili prestanak kretanja djeteta nakon nasilne motoričke aktivnosti može biti znak hipoksije kada dijete nema hranjive tvari i kisik. Nezadovoljavajuće stanje vašeg zdravlja i djeteta može izazvati placentarnu insuficijenciju. Morat ćemo utvrditi stupanj hipoksije. U akutnom obliku nužna je hitna medicinska njega, dok je u kroničnom, stalnom nadzoru i liječenju potrebno.

Dječja trzaji: brojati do 10

Ovo je najlakši i najčešći test perturbacija djeteta D. Pearson. Preporuka je Ministarstva zdravstva Ruske Federacije i navedena je u službenim dokumentima o upravljanju trudnoćom u našoj zemlji. Svatko može koristiti od 28 tjedana kod kuće da samostalno prati stanje djeteta. Svaki deseti kretanje od 9: 00-21: 00 obilježen je posebnim stolom. Zato odredite značajke njegove motoričke aktivnosti. U normalnim uvjetima, deseti miješanje se događa do 17:00 sati Ako je kretanje u roku od 12 sati manji od 10, poželjno je obavijestiti liječnika. Ako se dijete ne osjeća u roku od 12 sati - hitno, hitno do liječnika!

Drugi test koji preporučuju naši ginekolozi broji pokrete u roku od jednog sata. Trebalo bi biti 10-15. Ako je više ili manje, potrebno je obratiti pozornost liječniku.

Ako se dijete ne kreće u roku od tri sata, nema razloga za zabrinutost. On može samo spavati.

Jezik kretanja

Ponekad su pokreti postali posebno intenzivni u kratkom vremenu. Ovo dijete "protestira" zbog vaše neugodne pozicije. Ako dugo ležite na leđima, stisnute su velike krvne žile maternice, smanjuje se protok krvi u fetus. Svojim djelima pokušava vas prisiliti da promijenite položaj.

Dijete se smiruje tijekom razdoblja hlađenja, kada se brinete, brinite, sjedite satima u istoj pozi. Pokušajte jesti nešto slatko - trebao bi odgovoriti na poslasticu. Šetnje na svježem zraku najmanje tri sata dnevno, dobra hrana, produljeni san, razumnu izmjenu posla i odmora.

Druga dijete stvarno želi da komunicirate s njim. U posljednjim tjednima trudnoće, njegovi pokreti mogu ponekad uzrokovati bol i nelagodu. Promijenite položaj tijela, udahnite trbuh, kažite nekoliko ljubaznih riječi na šaljivdžija i sve će se vratiti u normalu.

Irina Lebedeva ginekologa, voditeljica antenatalne klinike
na maternističkom bolnici broj 32 Moskve